View Full Version : Mercan ağacı (Erythrina crista galli)
İzmir Karşıyaka'da bir evin bahçesinde görmüştüm. Muhteşem bir görüntüsü vardı.
ERYTHRINA CRISTA GALLI
Türkçe Adı: Mercan ağacı
İngilizce Adı: Coral tree
Familyası: Fabaceae
Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Güney Amerika’nın doğu kesimleri olan bu yaprağını döken ağaç 5-6 m boy ve en yapar. Kenarları dişsiz oval şekilli mumsu yaprakları koyu yeşildir. İlkbahar başlangıcında yapraklar oluştuktan sonra kırmızı renkli çiçekler açar. Dalların uçlarında demet şeklinde yer alırlar. Çevresel şartlara bağlı olarak çiçeklenme sonbahara kadar devam eder. Ömrünü tamamlayan çiçeklerin budanarak bitki üzerinden uzaklaştırılması yeniden çiçeklenmeyi sağlar. Meyveler fasulyemsidir ve zehirlidir.
Yetişme İstekleri:
Işık: E. crista galli güneşli yerlerden hoşlanır. Yazların çok sıcak geçtiği yerlerde yarı gölge mekanlara dikilmelidir. Dona karşı hassastır ama yine de düşük sıcaklıklarda yetişebilir. Dondan zarar görmesi halinde ise kendini toparlayarak eski halini alır.
Su: Su isteği fazladır, sıcak ve kurak geçen mevsimlerde haftada iki kere sulama isteyebilir.
Toprak: Her tür toprakta yetişir.
Üretim: Tohumla üretilir.
Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: E. crista galli göz alıcı çiçekleri ve yapraksız hali ile oldukça enteresan olan görüntüsünden dolayı tropik etkinin verilmesi gereken bütün peyzajlarda kullanılabilir. Soliter olarak kullanımı, açık bir mekanın ortasında ya da köşelerinde, görüntüsünü etkileyecek diğer gösterişli bitkilerden uzak dikildiği zaman uygundur. Ayrıca gruplar halinde dikildiğinde, özellikle deniz kenarlarındaki parklarda, güneşten korunmayı sağlar ve estetik açıdan ilginç görüntüler yaratır. Ev bahçelerinde tek olarak kullanımı tavsiye edilir. Altına pittosporum, gardenia, agave ve yer örtücüler dikilerek desteklenmesi daha iyi bir kompozisyon oluşturur. Şehir parklarında arka planda koniferlerden oluşturulmuş bir fon eşliğinde göze daha yakın olan ve etkisinin doğrudan fark edilebileceği giriş noktalarına dikilmeleri tavsiye olunur.
Dezavantajları: Meyveler içindeki tohumlar zehirlidir.
Kaynak: adu.edu.tr
89049
89050
89051
89052
89053
TuruncuHis
23-06-2009, 18:54
Konak'ta bu ağaçtan tohum almak için epey bir komik duruma düşmüştüm :D Şimdi çiçekleri bitti ama rengi ve yapısı çok güzeldi.
paylaştığınız için teşekkür ederim....;)
Güngör Salman
23-06-2009, 23:38
Tohumdan Yetiştirdiğim Mercan ağacım.
Çok güzelmiş gerçekten. Elinde tohum olan varmı acaba?
Güngör Salman
14-07-2009, 23:02
Sayın Agozce bende geçen yıl altınoluktan getirdim ve hepsini ektim ama bu yıl sanırım bazı arkadaşlarda olur. Forum larda bol bol bahsi geçiyor bu ağacın.
Teşekürler Güngör hanım. Güle güle büyütün.
merhaba
arkadaşlar bu ağacın konyada yetişme şansı hiçmi yok
Ben ektim tohumları normal bahçe toprağına üst kısmı torf tohumlar torf kısmında. Acaba Çimlenmesi kaç gün sürer ortalama. Büyüme hızı nasıldır?
Benim ilk mercan ağacı filizim çıktı. Güneş altından sabah güneşi gören yere aldım. Orkide ağaçım gibi yanmasını istemiyorum. Epey büyük bir kapta ekililer. Hepsi çok büyük olacağı kadar yer var sanırım. İnşalllah güzelce büyürler.
Sayın isolet tohumları ne zaman ve nasıl ektiniz? Biraz detaylı yazarsanız elinde benim gibi tohum olan ve dikmek isteyen arkadaşlarda faydalanır. Şimdiden çok teşekkürler...
Tohumları suda belketip torfa ektim. Güneş altında tuttum ve toprağını her daim nemli bıraktım. Ufak ufak hareketlenmeler başladı.
ahmet salih
20-08-2009, 22:02
bu da benim mercan ağacım.yanlız çiçekleri çok uzun kalmıyor.
ozgurbilgin
24-08-2009, 15:15
Tohumları toprağa ekmeden önce sıcak suda bekletmek gerekiyor mu yoksa direkt olarak saksıya ekebilir miyiz?
Merhaba;
Suda bekletmeden doğrudan ektiğim tohumlardan bugün 1 tanesinin topraktan çıktığını gördüm. 7 Ağustosta ekmiştim, tam 21 gün sonra çıktı. Suda bekleterek ektiklerimden henüz haber yok.
*Dün artık bunlardan hayır gelmez deyip, kızmış, tabakta artan kavunun suyunu üzerlerine dökmüştüm. Acaba etkisi olmuş mudur? Adalet Hanım kulakların çınlasın. Korktular galiba :D
Temmuz ayında İzmir-Bayındır yolu üzerinde bir fidanlıkta yaklaşık 1 m. boyunda genç bir fidanını buldum. Ankara'ya dönmek üzere olduğumdan alamadım.
Ankara'da ortamını hazırlayayım; İzmir'e ilk gidişimde alacağım. :)
woltran25
31-08-2009, 15:26
Anlaşılan yetiştirmesi zor ama güzel bir ağaç
Erythrina ailesinden Mercan ağacının farklı türleri ve muhteşem görünüyorlar..
(İnternetten alıntı)
Karşıyaka Evlendirme Dairesi'nin önünde solda gördüğüm, adını merak ettiğim, bir kaç kez bilinçsizce üretim denemeleri yaptığım, çiçeklerinden alacağım diye benim de komik görüntüler yarattığım ağaç, meğer mercan ağacı imiş. Tekrar tohum alıp üretmeyi deneyeceğim.
Güngör Salman
23-05-2010, 15:13
Benim minik mercan ağacım can çekişiyor:(
gurbik67
23-05-2010, 22:05
harika bir ağaç türü birileri tohumdan alsa da bizlere dağıtsa.??
Tohum alma zamanı sanırım sonbahar olsa gerek. Ben alabilirsem memnuniyetle dağıtırım :)
Dün ağaca bakmaya tekrar gittim. Bir hafta önceki gidişimde üzeri ve ağacın altı çiçek doluydu. Yeni filizler çoktu. Şimdi budanmış. Çiçek halen var ama oldukça az. Arada gidip bakacağım. Umarım meyve verir de tohum alırız. :)
karalale
23-10-2010, 14:54
Arkadaşlar bilgi olsun diye ekliyorum. Antalya Piramit Park ta bu ağaçtan çok sayıda mevcut. Antalyalı arkadaşlar yardımcı olabilir belki. Ben tohumdan yetiştirdim ama çiçeğini daha göremedim.
Merhaba sayın karalale,hoş geldiniz ben merçan ağcı fidesi arıyordum nezamandır.
Tohumdan yetiştiremedim. malesef.
Mercan ağacı ile ilgilenenlerin bu kadar çok oluşu doğrusu beni bir hayli şaşırttı.
Bundan 10 yıl kadar önce Antalya'da bir otelin bahçesindeki ağaçlardan kendi elerimle topladığım tohumlardan yetiştirdiğim mercan ağacı şu anda bahçemin en değerli ağacı konumunda.
195159
195160
195161
Fotoğrafları yükleyebilirsem, deneyimlerimi de paylaşacağım.
selamlar, sevgiler...
Çok beğendiğim bir ağaçtır. Sonbaharda şaşırttığım fideleri kışın soğuğa dayanamadı gibi belki baharda tazeler inşallah.
Sayın Omar'ın ricasını kıramadım. Bu işin uzmanı değilim ancak bazı bitkilerle özellikle Erythrina Crista Galli ile ilgili yaşayarak öğrendiklerimi sizlere aktarabilirim.
Bir kere öncelikle belirtilmesi gereken konu bu bir salon bitkisi değil. Bir ağaç, hem de bir bahçede iklim de uygunsa ciddi yatırım yapılabilecek bir ağaç.
Açık havada saksıda da iyi sonuç vermeyecektir. Bunun nedeni kök yapısı. Kökü bir kılıç gibi toprağın derinliklerine iniyor. Bu yüzden tohumunun doğrudan toprağa dikilmesi en iyi çözüm olacaktır.
Bir fidanlıktan alınıyorsa mümkün olduğu kadar genç fidan olmalı. Bitki saksıda biraz fazla kalırsa kök hemen deforme oluyor.
Antalya'da yaygın( ve elbette yanlış) olarak Alev Ağacı diye adlandırılıyor. Halk arasında Dilber Dudağı da deniyor. Baklagillerden olduğunu sanıyorum, fasulyeye çok benzeyen meyveleri ve tohumları var.
Yaprakları da fasulyelerde görülen türden üçlü gruplar halinde. Diğer Erythrinalar da böyle.
Suyu tutmayan, geçirgen yapılı bir toprağa doğrudan ekilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, soğuk kuzey rüzgarlarını almayan, güneyi açık, bol güneş gören bir yere dikilmesi. Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde kökleri kışın fazlaca soğuk suda kaldığında çok etkileniyor. Böyle yerlerde yükseltilmiş yerlere dikilmesi daha uygun olur.
Bahar ve yaz aylarında haftada 1-2 kez sulamak yeterli olacaktır.
Tohumlar tercihan şubat, mart aylarında toprağın 3-5cm derinliğine dikilmelidir. Böylece bir sonraki kışa kadar yerine alışacak ve büyümesini sürdürecektir.
Eğer soğuktan etkilenirse baharda küllerinden yeniden doğma ihtimali yüksektir.
Benim Antalya Belek'de gözüm gibi baktığım Mercan ağacı da zaman zaman kuzey rüzgarlarından etkileniyor. Mart ayında güzel bir budama ile işi çözüyoruz. Mayıs ayında ilk çiçeklenme dönemini yaşıyor, bize de bir ayı aşkın bir süre inanılmaz bir güzellik yaşatıyor.
Haziran sonu temmuz başı bol tohum alıyoruz. Temmuz sonu,ağustos başı bir çiçeklenme dönemi daha yaşatıyor bize. Bu dönem de bir ay kadar sürüyor.
Bence Akdeniz kıyısında yetişebilen çiçekli ağaçlar arasında uzak ara 1 numara. Eşimize dostumuza bu güzel ağacı yetiştirmeleri için tohumlar, tohumlardan yetiştirdiğimiz genç bitkiler veriyoruz, ama bugüne kadar pek azı sonuç alabildi.
Bu arada çiçek rengi turuncu olan farklı bir türün bu yaz ilk kez çiçeklenmesini yapmasını bekliyoruz.
Selamlar, sevgiler....
Sayın cheko teşekür ederiz. Benim ki saksıda. Dışarıda duruyor, tomurcuk şu anda. Bonsai yapmayı düşünüyordum. Olmaz mı acaba?
Sn.cheko bu guzel agacin tohumu varsa dagitirmisniz acaba, boyle bir dusunceniz var mi
tesekkurler
Antalya'da geçen yıllardan olması gerek. Şu anda İstanbul'dayım. Antalya'ya gidince bir bakarım. Varsa neden olmasın.
Doğayla Barış
05-03-2011, 01:01
Ne güzel bir ağaçmış,keşke tohumunu bulabilsek ben de yetiştirmek isterim.
Geçen yıllardan tohum olması gerek. Antalya'ya gidince bi bakacağım. Bu mesajı daha önce yazdığımı bu sayfada göremeyince bir kere daha yazdım. Tohum varsa keyifle paylaşırım.
İlgilenen arkadaşların tümüne sevgiler, selamlar....
bu ağacı çelikle üretmeyi deneyen var mı?
ağacım kırmızı örümcekten zarar gördü ve bu yüzden ilaçlayıp tüm sürgün ve yapraklarını temizledim. bundan sonra gövdeye dik yere paralel bir sürgün verdi. aslında gayet sağlıklı ama geçen sene uzattığı bu taze dal kendi ağırlığını taşıyamayıp kırıldı. ben de kesmeye kıyamadığım için destekledim ve dal yeşil kaldı. Şimdi inatla başka yerlerden de patlamasına rağmen bu daldaki her gözünden bir sürgün veriyor ve en çok bunları büyütmeye hevesli. bu dal henüz hala tam odunlaşmadı. Bu dalı kesip çeliklemeyi deneyebilir miyim?
Mercan ağaçları Antalya ikliminde Mayıs sonunda çok güzel çiçekleniyor.
Sn.cheko verdiginiz tohumlardan 2 tanesını denedım ve başardım. Şuan 7cm lık fıdecik halindeler.Umarım benimdee böyle güzel bir agacım olur sayenizde.:)
Ama her ihtimale karşı siz bizim adımıza yine azcık tohum toplarmısınız:p
Birde bu fıdeler bıraz daha büyüyünce geniş derin saksıya alsak gelişebilir degil mi
Teşekkürler
Benim tohumdan yetiştirdiğim mercan ağacı fidem 15 santimetre kadar uzadı. Sanki sadece boya gidiyor şimdilik. Ne zaman dallanmaya başlar hep böyle boyuna mı uzuyacak:confused:
günebakan
26-05-2011, 09:19
Benimki öldü bir türlü kendini toplayamadı.
Merak etmeyin bende sürekli olarak tohum stoku olacak. Dileyene göndermekten keyif duyarım.
Sn.cheko verdiginiz tohumlardan 2 tanesını denedım ve başardım. Şuan 7cm lık fıdecik halindeler.Umarım benimdee böyle güzel bir agacım olur sayenizde.:)
Ama her ihtimale karşı siz bizim adımıza yine azcık tohum toplarmısınız:p
Birde bu fıdeler bıraz daha büyüyünce geniş derin saksıya alsak gelişebilir degil mi
Teşekkürler
Biraz daha büyüyünce daha derin ama çok geniş olmayan bir saksıya alabilirsiniz. Çok sulamayın, susuz da bırakmayın. Ancak bu boyutta bir ağaç sahibi olabilmek için öncelikle Antalya iklimi gibi bir iklim gerekiyor. Bir de fidanı bahçede kuzey rüzgarlarına kapalı, bol güneş alan bir yere dikmelisiniz.
Selamlar sevgiler..
Merak etmeyin bende sürekli olarak tohum stoku olacak. Dileyene göndermekten keyif duyarım.
Sn. Cheko,
Bayındır/İzmir de fidanlıklardan birinde oldukça yapılı (1 m. kadar) bulmuştum. Fakat daha sonraki gidişimde satılmış. :(
Mümkün olduğu zaman, ben de tohum rica edebilirmiyim?
Karşıyaka'da bir evin bahçesinden tohum alayım dedim... fakat KURT Köpeği izin vermedi. :)
Sn. Omar,
Adresinizi gönderin lütfen. Size de geçen yılki tohumlardan göndereyim. Bir ay sonra bu yılın tohumları da elimde olur.
Selamlar, sevgiler...
Sn. Omar,
Adresinizi gönderin lütfen. Size de geçen yılki tohumlardan göndereyim. Bir ay sonra bu yılın tohumları da elimde olur.
Selamlar, sevgiler...
Sn. Cheko,
Gönderdiğiniz tohumlar cuma günü geldi. Size çok teşekkür ederim:)
Sormak istediğim bir konu var; Tohumlara herhengi bir işlem yapmak gerekirmi?
(zımparalamak, suda bir süre bekletmek gibi)
Orhan Özbilgiç
10-06-2011, 17:33
Sn. Cheko,
Gönderdiğiniz tohumlar cuma günü geldi. Size çok teşekkür ederim:)
Sormak istediğim bir konu var; Tohumlara herhengi bir işlem yapmak gerekirmi?
(zımparalamak, suda bir süre bekletmek gibi)
Sayın omar;
Bu bilgiler sanırım hem sizin sorunuza yanıt olur, hemde ilgilenen diğer arkadaşlarımızın işine yarayabilir.
Ben 48 saat suda beklettim. Ama yeterli ısıyı sağlayamadığım için, 10 tohumdan sadece ikisi, birkaç santimlik fide oldu.
222637
222638
222639
Sn. Orhan Özbilgiç,
Size çok teşekkür ederim. Tohumlarımı açıklamaya göre ekeceğim.
Orhan Özbilgiç
13-06-2011, 17:40
Yararlandığınıza çok sevindim. Dilerim başarılı olursunuz.
DRTUNCAYSEN
29-06-2011, 08:56
Harika, etkileyici.
tek dezavantajı meyvelerinin zehirli olması...
Şimdilik hep boya giden mini mercan ağacım
Orhan Özbilgiç
25-07-2011, 18:55
Şimdilik hep boya giden mini mercan ağacım
Sevim Hanım;
Son derece sağlıklı görünüyor. Benimkisi toprakta ama boyu 30-35 cm. Sadece yaprakları biraz daha irice mi bilmem? Kutlarım, çok güzel büyütmüşsünüz.
Baksanıza, benimkisi daha bebek!
236466
Teşekkür ediyorum, bana moral verdiniz:)
Bahçenizde görmüş ne güzel dallar oluşmuş. Benim mercanım hep boya gitti demiştim.
Saksısı derinceydi ama yine değiştirmem gerekiyor. Daha derin bir saksıya dikeceğim:)
arkadaşlar ektiğim 10 tohumun da 10'u çimlendi ne kadar sürede büyüyüp gelişiyor bilgisi olan var mıdır ayrıca yıldız çadırımın dibine ekmiştim ne kadar boya gelince başka saksıya alsam uygun olur hemen hemen hepsi çift yaprak şu an
Kazık kökü çok uzun oluyor. Derin bir saksıya , mümkünse bahçeye ekin.
Orhan Özbilgiç
31-07-2011, 19:00
arkadaşlar ektiğim 10 tohumun da 10'u çimlendi ne kadar sürede büyüyüp gelişiyor bilgisi olan var mıdır ayrıca yıldız çadırımın dibine ekmiştim ne kadar boya gelince başka saksıya alsam uygun olur hemen hemen hepsi çift yaprak şu an
Sayın aukesen;
Sayın agozce, saksı konusunda gerekeni söylemiş. Benimkisi iki ay kadar önce sizinkiler kadardı. Bir ay önce toprağa aktardım. Şu anda 30-35 cm.
Aynı günlerde iki yaprak olan beyaz çiçekli Erguvanım ise, henüz 15 cm civarında. Bu kıyaslama gösteriyorki, oldukça hızlı gelişen bir bitki.
237622
şu an 30 cm derinlikte saksıdalar ama dipdibeler çabuk büyüyorlarsa daha büyük saksılara ayıracağım bahçeye ekme şansım yok biraz daha büyüsünler bakalım ne yapabilirim
ayrıca 1 ayda 30-35 cm oluyorsa seneye 1-1,5 mt olurlar 2 seneye de çiçek verirler sanırım sevdim bu ağacı uzun zamandır da arıyordum zaten
mercan ağaçlarım böcek istilasına uğradı savaş başladı bakalım ne olacak
Orhan Özbilgiç
22-08-2011, 19:11
mercan ağaçlarım böcek istilasına uğradı savaş başladı bakalım ne olacak
Sayın aukesen;
Nasıl bir böcekten sözediyorsunuz? Ne olduğunu tahmin edebilirsek, çözüm bulmak kolaylaşır.
Bu arada, benimkisi dün itibarıyla 85cm. Hesabınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekecek galiba.;) Şaka bir yana, gerçekten, toprakta çok hızlı büyüyor.
242156
Oo bu mercan ağacı benim gördüğüm bodur bitki mi:eek: Orhan hocam şimdi benimkiler bodur kaldı bunun yanında:)
Orhan Özbilgiç
22-08-2011, 21:41
Oo bu mercan ağacı benim gördüğüm bodur bitki mi:eek: Orhan hocam şimdi benimkiler bodur kaldı bunun yanında:)
Sevim Hanım;
24 günde 50 cm büyümüş. Gerçi, ağustos ayı birçok bitkinin en hızlı uzadığı aydır ama yinede, toprakta olması bir avantaj.
beyaz bir böcek minik koza gibi birşey de yapıyor sürgün uçlarına doğru yerleşiyor nilfia adında bir ilaç kullanıyorum şimdilik fena değil ama gelişimine etki ediyor ayrıca benim fidanlar hala yıldız çadırı dibindeler uzadılar iyice nasıl sökecem oradan bilemiyorum köklerine zarar verirmiyim 7-8 kök var neredeyse, büyük saksıya alacağım ama evde de yer kalmadı iki büyük saksıya 3-4 kök olacak şekilde dağıtmayı düşünüyorum ama yıldız çadırına da zarar vermeden nasıl olacak
fidanların durumu nasıl olacak bilmiyorum zarar gelir diye endişeleniyorum
Orhan Özbilgiç
24-08-2011, 03:08
fidanların durumu nasıl olacak bilmiyorum zarar gelir diye endişeleniyorum
Sayın aukesen;
Endişelenmekte haklısınız.
Ayırma işlemi için, en azından ekim ayını beklemenizi öneririm. Zira saksı değişimi için, ekimden önceki tarihler riskli olur. Hatta, kasım sonu - şubat sonu arası tarihler, genel olarak tüm bitkilerin yer değişikliği için en risksiz tarihlerdir.
teşekkürler yardımınız için 4-5 ay kadar daha misafir olacaklar sanırım aslında tüm tohumların çimleneceğini tahmin etmedim 2-3 adet çimlenir yerini değiştiririm dedim hepsi birden çimlenince kıyamadım aslında sonra da bugün yarın derken kaldılar orada
aslında saksı derin sayılır 40 cm gibi derinliği var, bekleyelim ama yeterli gelişmeyeceklerdir 1 tanesini denesem ne olur ayrıca saksı derinliği kaç cm olsa iyi olur
Orhan Özbilgiç
19-10-2011, 22:20
Mercan ağacı çok hızlı büyüyor!
Baharda çimlendirdiğim bitki, ağustos ortalarında 85 cm. idi. Şimdi ise 2 metreyi buldu.
Artık geriye, ''kışı hasarsız atlatabilecek mi?'' Sorusunun yanıtını beklemek kaldı.
251791
251792
Sn. Cheko,
Bayındır/İzmir de fidanlıklardan birinde oldukça yapılı (1 m. kadar) bulmuştum. Fakat daha sonraki gidişimde satılmış. :(
Karşıyaka'da bir evin bahçesinden tohum alayım dedim... fakat KURT Köpeği izin vermedi. :)
Merhabalar cümleten.
İlginç olduğu kadar güzel bir ağaç tanıttığınız için teşekkürler.
Karşıyaka' da ne tarafta acaba ?
Köpeklerle aram iyidir:)). Yarın arayayım hemen. Bölge olarak tarif etseniz bulurum. Sanırım tohum zamanı şimdi.
Saygılarımla Lütfen.
Sayın Süreyya adresi vermiş zaten. Dikkatimden kaçmış. KSK Evlenme Dairesi Karşısı:))
Kendilerine teşekkür ve saygı benden.
Çıkıyorum şimdi evden...hedef orası.
Saygılarımla.
KSK- evlenme dairesi solunda buldum ağacı. Çiçekleri tek tük vardı ama, tohum keseleri oluşmamış idi, veya toplanmıştı.
Saygılarımla.
çavdaroğlu
21-10-2011, 12:15
Baharda çimlendirdiğim bitki, ağustos ortalarında 85 cm. idi. Şimdi ise 2 metreyi buldu.
Artık geriye, ''kışı hasarsız atlatabilecek mi?'' Sorusunun yanıtını beklemek kaldı.
251791
251792
Doğu Karadeniz(Trabzon) için belirteyim kış aylarında eğer korunaksız, fazla rüzgar alan bir yerde ise toprak üstü aksamı zarar görüyor. Baharda tekrar gelişmeye başlıyor. Rüzgar almayan, tercihen güney cephede ve korunaklı bir yerde en az hasarla kışı atlacaktır.
Sn.mrduran. Cheko adlı üyemizde bir ara vardı tohum.İsterseniz birde ona sorun eger bulamadıysanız.
Sayın Sevgice;
Gode' ye gidemediğimden dolayı utandım yazamadım.
Yarın inşallah nasip ise.
Orkide ağacı=Bauhinia Variegatta tohumları buldum, onlarla ilgilendim, ihmalciliklte fazlası ile etkili tabii:))
Saygılarımla Lütfen.
maysan80
21-10-2011, 23:50
çok hoş bir ağaç ve çiçekmiş. hayran kalmamak elde değil. ağacın rüzgara dayanıklılığını bilen var mı? mesela izmir'in çandarlı yaz kış rüzgarlı olur buraya dayanır mı?
çok hoş bir ağaç ve çiçekmiş. hayran kalmamak elde değil. ağacın rüzgara dayanıklılığını bilen var mı? mesela izmir'in çandarlı yaz kış rüzgarlı olur buraya dayanır mı?
Karşıyaka' da nikâh salonu girişinde, orası rüzgarlı ve deniz ile arasında başka ağaçlar var. Çandarlı farklı ama. Araştırmak lazım, ya da denemek. 1-2 seneliğine 1 m2 yer işgaline göz yumacak kadar güzel bir ağaç.
Saygılarımla lütfen.
Sn.mrduran,
Mercan ağacı tohumlarıyla ilgileniyorsanız size ilkbaharda Antalya'ya gidince tohum gönderebilirim.
Selamlar.
Merhaba Sayın Cheko;
İlginize çok teşekkürler. Balkonda yetiştirmeye çalışıyorum, nasip olur da bir arazi alabilirsem oraya aktarırım düşüncesiyle. Şu anda biraz uzak arayım o fiiliyata efendim:))
Hayalim gerçeğe dönünce sizi davet ederim sevinerek, siz de elleriniz ile ailecek getirirsiniz inşallah efendim.
Tekrar teşekkürler.
Saygılarımla lütfen.
Tohumunu ektiğim mercan ağacı fidancıklarım...;)
292143
Kışın tohum alıp çimlendiremediğim ağaç çiçeklenmiş..
Acaba bu agacın fıdesini büyük bir saksıda çalı türünde yetistirebilirmiyiz.Kısa boylu küçük olursa da çiçeklerini görebilirmiyiz. Bu şekilde yetiştiren oldumu aramızda
Teşekkürler
Orhan Özbilgiç
15-05-2012, 12:37
251791
251792
Maalesef kışın toprak üstü bölümü dondu. Baharla birlikte yeni dip sürgünler vermişti. Bunlardan ikisini bıraktım. Bu kış tül örtü ile korumaya alıp gideceğim İstanbul'a. Yinede donarsa kökünden söker, coğrafyaya uygun bir başka bitki dikerim.
295936
Selluka saksısının dibinde 15-20 gün önce bir minik bitki belirdi.
Uzadı, uzadı...
Alışkanlığım olduğundan, elime geçen tohumları oraya-buraya ekerim ve unuturum. Bu fideciğin de ne olduğunu bir türlü çıkaramadım.
Bugün arkadaşımın çocuğuna kalan son mercan ağacı tohumlarından hediye vermek istedim ve nasıl bir bitki olduğunu göstermek için sayfaları açtım.
Birden şaşırdım. Boyu 10 cm. olan ve tanımlayamadığım bitkim Orhan beyin fotoğrafladığı, Mercan ağacı fideciğine aynen uyuyordu !
Evet. Artık benim de bir mercan ağacı fidem var.
(geçen yıl çimlenip büyüyenler birden küflenip, kurumuşlardı)
3. tohumumda topraktan çıktı, diğerleri de gerçek yapraklarını çıkarıyorlar, yakında daha büyük yerlerine alacağım...
298881
calandiva
24-05-2012, 14:15
Bugün İzmir Ticaret Lisesi'nin bahçesinde gördüğüm bu ağacın adına ulaşabileceğim tek adresin burası olduğunu biliyordum;) hemen çelik alıp işe geldim fakat tohumla üretildiğini duyunca tüm hayallerim yıkıldı, anladığım kadarı ile köklendirme hormonu da işe yaramayacak... Zaten gövde türünden dolayı çelikle üretim olup olmayacağı konusunda şüpheye düşmüştüm :(
calandiva
24-05-2012, 14:16
Sn.mrduran,
Mercan ağacı tohumlarıyla ilgileniyorsanız size ilkbaharda Antalya'ya gidince tohum gönderebilirim.
Selamlar.
Tohum göndermek isterseniz nasıl sevinirim bilemezsiniz:D
Sayın calandiva
Boşuna endişelenmişsiniz, çelikle çok kolay yetişen bir bitki. Bence mutlaka deneyin. İkliminiz Adana'yla neredeyse bir, bence havalar çok ısınmadan bir deneme yapabilirsiniz.
Olmadı sonbaharda bir daha deneyin. Çelikle üretmek çiçeklenme zamanını da öne çekiyor.
Çiçeklenme konusunda da bilgi vermek istiyorum.
Burada ağaçlara ilkbaharda derin bir budama yapılıyor. Neredeyse gövdeden başka bir aksam kalmayacak kadar. Sonrasında hızlı bir dallanma oluyor. Çiçeklenme de budamadan dolayı daha yoğun gerçekleşiyor. İlk çiçeklerin geçmesiyle tekrar bir budama yapılıyor ama bu sefer ilk yapılan kadar derin değil, uçlardan alma şeklinde. Bu budamadan sonra ağaç tekrar çiçekleniyor. Böylece mevsimde bir kaç kez çiçeklenmesi sağlanıyor.
bence havalar çok ısınmadan bir deneme yapabilirsiniz.
Çiçeklenme döneminde köklenme olur mu ki? Uygun zaman bahar başı diye biliyorum..
calandiva
25-05-2012, 11:19
Sayın calandiva
Boşuna endişelenmişsiniz, çelikle çok kolay yetişen bir bitki. Bence mutlaka deneyin. İkliminiz Adana'yla neredeyse bir, bence havalar çok ısınmadan bir deneme yapabilirsiniz.
Olmadı sonbaharda bir daha deneyin. Çelikle üretmek çiçeklenme zamanını da öne çekiyor.
Çiçeklenme konusunda da bilgi vermek istiyorum.
Burada ağaçlara ilkbaharda derin bir budama yapılıyor. Neredeyse gövdeden başka bir aksam kalmayacak kadar. Sonrasında hızlı bir dallanma oluyor. Çiçeklenme de budamadan dolayı daha yoğun gerçekleşiyor. İlk çiçeklerin geçmesiyle tekrar bir budama yapılıyor ama bu sefer ilk yapılan kadar derin değil, uçlardan alma şeklinde. Bu budamadan sonra ağaç tekrar çiçekleniyor. Böylece mevsimde bir kaç kez çiçeklenmesi sağlanıyor.
Sayın Meraklı,
Ben zaten kıyamayıp suya koymuştum bile, en azından şimdi daha umutlu bakacağım güzelliklerine, umarım dediğiniz gibi köklenir en azından ben öyle inanmak istiyorum :) Çok teşekkürler.
Suda köklendirmeyeceksiniz ama değil mi?
calandiva
25-05-2012, 13:43
Suda köklendirmeyeceksiniz ama değil mi?
Teknik ne olmalı, ben suya koydum:)
Zımparalamak yeterli olmadı, ucundan azıcık çıtlattım ve mutlu son ;)
Diğeri de yolda..
maktas61
13-06-2012, 10:36
Sayın Sevgice,
Bu agacın fıdesini büyük bir saksıda çalı türünde yetistirebilirsiniz.Kısa boylu kalıyor fakat çiçek açıyor. Ben bu şekilde yetiştirdim. Trabzon şartlarında sahilde bahçede de oluyor.Belki İstanbul iklimi bize göre biraz daha serttir. Saksıyı ilk birkaç yıl içeriye aldım gövde güçlenince (6-7 cm çap) artık kışında dışarda duruyor. Yeni sürgünler donuyor fakat baharda yenisi çıkıyor ve çiçek açıyor Kolay gelsin
Dikili Salihleraltı, yazlık sitelerin bulunduğu bir bölgede çektiğim fotograflar :
Nevin Marangoz
22-10-2012, 13:59
:confused:Sayın Omar'ın ricasını kıramadım. Bu işin uzmanı değilim ancak bazı bitkilerle özellikle Erythrina Crista Galli ile ilgili yaşayarak öğrendiklerimi sizlere aktarabilirim.
Bir kere öncelikle belirtilmesi gereken konu bu bir salon bitkisi değil. Bir ağaç, hem de bir bahçede iklim de uygunsa ciddi yatırım yapılabilecek bir ağaç.
Açık havada saksıda da iyi sonuç vermeyecektir. Bunun nedeni kök yapısı. Kökü bir kılıç gibi toprağın derinliklerine iniyor. Bu yüzden tohumunun doğrudan toprağa dikilmesi en iyi çözüm olacaktır.
Bir fidanlıktan alınıyorsa mümkün olduğu kadar genç fidan olmalı. Bitki saksıda biraz fazla kalırsa kök hemen deforme oluyor.
Antalya'da yaygın( ve elbette yanlış) olarak Alev Ağacı diye adlandırılıyor. Halk arasında Dilber Dudağı da deniyor. Baklagillerden olduğunu sanıyorum, fasulyeye çok benzeyen meyveleri ve tohumları var.
Yaprakları da fasulyelerde görülen türden üçlü gruplar halinde. Diğer Erythrinalar da böyle.
Suyu tutmayan, geçirgen yapılı bir toprağa doğrudan ekilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, soğuk kuzey rüzgarlarını almayan, güneyi açık, bol güneş gören bir yere dikilmesi. Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde kökleri kışın fazlaca soğuk suda kaldığında çok etkileniyor. Böyle yerlerde yükseltilmiş yerlere dikilmesi daha uygun olur.
Bahar ve yaz aylarında haftada 1-2 kez sulamak yeterli olacaktır.
Tohumlar tercihan şubat, mart aylarında toprağın 3-5cm derinliğine dikilmelidir. Böylece bir sonraki kışa kadar yerine alışacak ve büyümesini sürdürecektir.
Eğer soğuktan etkilenirse baharda küllerinden yeniden doğma ihtimali yüksektir.
Benim Antalya Belek'de gözüm gibi baktığım Mercan ağacı da zaman zaman kuzey rüzgarlarından etkileniyor. Mart ayında güzel bir budama ile işi çözüyoruz. Mayıs ayında ilk çiçeklenme dönemini yaşıyor, bize de bir ayı aşkın bir süre inanılmaz bir güzellik yaşatıyor.
Haziran sonu temmuz başı bol tohum alıyoruz. Temmuz sonu,ağustos başı bir çiçeklenme dönemi daha yaşatıyor bize. Bu dönem de bir ay kadar sürüyor.
Bence Akdeniz kıyısında yetişebilen çiçekli ağaçlar arasında uzak ara 1 numara. Eşimize dostumuza bu güzel ağacı yetiştirmeleri için tohumlar, tohumlardan yetiştirdiğimiz genç bitkiler veriyoruz, ama bugüne kadar pek azı sonuç alabildi.
Bu arada çiçek rengi turuncu olan farklı bir türün bu yaz ilk kez çiçeklenmesini yapmasını bekliyoruz.
Selamlar, sevgiler....
Orhan Özbilgiç
27-10-2012, 23:39
Maalesef kışın toprak üstü bölümü dondu. Baharla birlikte yeni dip sürgünler vermişti. Bunlardan ikisini bıraktım. Bu kış tül örtü ile korumaya alıp gideceğim İstanbul'a. Yinede donarsa kökünden söker, coğrafyaya uygun bir başka bitki dikerim.
295936
Yukarıda fotoğrafta görünen Mercan ağacı sürgünlerinin birini kesmiştim. Diğeri o kadar hızlı büyüdü ki; Şaşırtıcı, hatta İnanılmaz.:eek:
Boyu 4 metreye ulaştı.
Ona tülde yetmez. Ama yinede saracağım. Dibinide yanmış ahır gübresi ile malçlayacağım. Bu kalın gövdeyle, kışı çıkarıp, yaz başında çiçekleneceğini umuyorum. Yinede kışı çıkaramazsa, onu kökünden sökerim artık.
Mayıs ortalarında 40-50 cm. olan fidandaki, 5-5,5 aylık gelişmeye bakar mısınız? Dibindeki destek 8 cm. çapında bir akasya hereği. İncesini söküp, onu çaktım.Yani ona eşit çapta...
341582
341583
341584
burak_skry
30-01-2013, 22:51
fidan halindeyken gövdesi komple dikenli olan bir türmü acaba?küçük bir fidanım vardı fakat son donlarda kurudu maalesef şimdi tekrar patlarmı diye gözüne bakıyorum :(
Orhan Özbilgiç
03-02-2013, 04:50
fidan halindeyken gövdesi komple dikenli olan bir türmü acaba?küçük bir fidanım vardı fakat son donlarda kurudu maalesef şimdi tekrar patlarmı diye gözüne bakıyorum :(
Evet!
Galiba sizinkide Mercan. Nisanda toprak seviyesinden, kesinlikle yeniden sürgün veya sürgünler verecektir.
Ben bu sene, boyunun üçte birini kesip, bitkiyi sarıp sarmaladım. Nisanda göreceğiz. Bakalım donlardan koruyabilecekmiyim?
366760
Ahmetbey07
16-02-2013, 20:41
merhaba bu ağaç'ın 1'5 2 m boyunda fidanları kac para acaba bilgisi olan varmı.?
burak_skry
26-03-2013, 21:18
Evet!
Galiba sizinkide Mercan. Nisanda toprak seviyesinden, kesinlikle yeniden sürgün veya sürgünler verecektir.
Ben bu sene, boyunun üçte birini kesip, bitkiyi sarıp sarmaladım. Nisanda göreceğiz. Bakalım donlardan koruyabilecekmiyim?
366760
evet tahmin ettiğim gibi benim bitkimde mercanmış yeni sürgünler verdi dibinden ama keşke tek gövde üzerinden büyütebilseydim diyorum:(
Orhan Özbilgiç
26-03-2013, 22:10
evet tahmin ettiğim gibi benim bitkimde mercanmış yeni sürgünler verdi dibinden ama keşke tek gövde üzerinden büyütebilseydim diyorum:(
Benimkide sürgünler vermişti. Ama ben yinede tek bir sürgünün büyümesine izin verdim. Diğerlerini kopardım. O tek sürgün, fotoğraflardada görüldüğü gibi, çok hızlı büyüdü.
Mart başında örtüsünü açtım. Bu yıl donlardan zarar görmedi. Çiçeklenmesini ümidediyorum.
382177
382178
bukalemune
26-03-2013, 22:29
güzel ağaçmış, bahçe için listeye alıyorum
Merhaba
Ben de mart başında zengarden de bir sürü tohum aldım ve ektim. İlk çıkanlar mercanlar ( erytrhina calli. ) oldu ve inanılmaz bi hızla pencerein nünde büyüyorlar. Yalnız bahçeye diktikte sonraki endişem tohumlarının kimse tarafından yenmemesi kuşlar da dahil. Çünkü zehirli tohumları var ben endişe ediyorum.
Orhan Özbilgiç
29-05-2013, 21:51
Benimkide sürgünler vermişti. Ama ben yinede tek bir sürgünün büyümesine izin verdim. Diğerlerini kopardım. O tek sürgün, fotoğraflardada görüldüğü gibi, çok hızlı büyüdü.
Mart başında örtüsünü açtım. Bu yıl donlardan zarar görmedi. Çiçeklenmesini ümidediyorum.
382177
382178
İki dalda çiçek tomurcukları var.
Ama ne yazıkki ben bugün İstanbul'a geldim. Fotoğrafı bu sabah çektim. Korkarım çiçeklerini göremeyeceğim.:( Bu tomurcukların ne zaman çiçekleneceğini ve dalda ne kadar kaldığını bilmiyorum. Dilerim 8-9 gün sonra döndüğümde çiçekleri hala duruyor olur.
Bir fikri olan arkadaşımız var mı?
411877
Sûz-i Dilârâ
16-06-2013, 07:28
Sevgili mercan ağacım, tohumlarını zengarden'dan almıştım, paketten üç adet tohum çıktı, en büyük olanı küflendirip çürütmeyi başardım, bir tanesine çizik atamadığım için çimlenmemişti bu da nasıl olduysa attığım çizik işe yaramış ve kısa sürede çimlendi ve çok hızlı büyüdü, üç ayda bu hale geldi.
Diğer çimlenmeyen tohum saksısının içinde sapasağlam duruyordu, meyve bıçağıyla çentikler açtım iki gün sonra o da çimleniverdi. Şimdi biri yetişmiş diğeri henüz bebek saksıda iki tane mercan ağacım var.
Suyu çok seviyor, gövdesine günde üç-dört defa yağmur suyu püskürtüyorum. Çocukların odası çok güzel sabah güneşi alıyor sabahları saksıları oraya toplayıp güzelce güneşlendiriyorum.:cool:
KAPTANzst
07-09-2013, 12:15
Buda benim mercan ağacım
Orhan Özbilgiç
07-09-2013, 14:14
Mercan ağacım ikinci kez çiçeklendi. Demek ki, senede bir kaç kez çiçeklenebiliyor.
Ağacı biraz yüksek taçlandırdım. Bu nedenle fotoğraf çekmem zor oluyor. ''Nasıl olsa yaşamaz!'' diye önemsemedim. Bu iklimde yaşayabileceğini bilseydim, bu güzel çiçekleri daha yakın görmek ister, alt dalları budamazdım.
439358
439359
limon_sever
23-04-2014, 17:21
Geçen sene sitemizin üyelerinden gelen bir adet mercan ağacı tohumunu bahçeye ekmiştim. Haziran gibi çimlenmişti. Ama sonra gelişim göstermeyip yaprakları yanmış gibi yazı geçirmişti. Kışı geçiremez diye düşünmüştüm ki sürpriz yaptı...
485563
Yaprakları neden kızıl bilemiyorum...
485564
Geçen sene sitemizin üyelerinden gelen bir adet mercan ağacı tohumunu bahçeye ekmiştim. Haziran gibi çimlenmişti. Ama sonra gelişim göstermeyip yaprakları yanmış gibi yazı geçirmişti. Kışı geçiremez diye düşünmüştüm ki sürpriz yaptı...
485563
Yaprakları neden kızıl bilemiyorum...
485564
Sayın Limon sever,
Yaprakların kızarması konusunda bir şey diyemeceğim ama resmini eklediğiniz bitkinin mercan ağacıyla uzaktan yakından ilgisi olmadığını söyleyebilirim. Mercan ağacının yaprak yapısı bambaşkadır. Yukarıdaki resimlerde de görebilirsiniz.
BirazBilgi
11-10-2014, 11:33
bu nasıl bir güzelliktir kocaman bir ağaçta böylesine rengarenk çiçekler harika bir manzara
http://i.hizliresim.com/n745NB.jpg (http://hizliresim.com/n745NB)
Bu da benim mercan ağacım.
Balkonda yetiştiriyorum ve aslında 1 metreden fazla büyümesini de istemiyorum daha çok enine dallanmasını istiyorum.
Yeri burası olamayabilir ama budama önerileriniz nelerdir?
Bu Haziranda Marmaris Aksaz Kampında görüp aşık olduğum ağaç.Adını kimse bilmiyordu. Çektiğim resmini görsellerde aratarak buldum. Burada da konu olduğunu görünce kendime kızdım .Neden forumumuza bakmadım diye :) Acaba çelik alsaydım köklenir miydi ?
Temmuz ayında İzmir-Bayındır yolu üzerinde bir fidanlıkta yaklaşık 1 m. boyunda genç bir fidanını buldum. Ankara'ya dönmek üzere olduğumdan alamadım.
Ankara'da ortamını hazırlayayım; İzmir'e ilk gidişimde alacağım. :)
Ankarada yetiştirebildiniz mi acaba ?
Ankarada yetiştirebildiniz mi acaba ?
Ankara'da iç mekanda fidan boyutuna getirebildim. Kış şartlarına dayanacağını sanmıyorum.
Adalet Yağcı
02-05-2016, 15:26
Akdeniz iklimini çok seviyor Mercan ağacı.
Şu sıralar tam mevsimi.
Bugün sahilde yürüyüş yaparken rastladım bu güzele..
609433
609432
Sûz-i Dilârâ
02-05-2016, 15:31
Adalet ablacım, tohum zamanı buraya yine gelme imkânın var mı? :D Benim ağacım kurudu maalesef. Ama yeniden yetiştirmek isterim. Tam da yeriyken hazır.;)
Adalet Yağcı
02-05-2016, 15:56
Sevgili Suz-i Dilârâ, siz Tarsus'ta değil misiniz, Mersin'e yolunuz düşmez mi hiç?
Ben tohum alırım sorun değil de, gelip yerinde görseniz bu güzelliği diyorum.
Yenişehir kampüsü yakınlarında diye tarif edebilirim.
Sûz-i Dilârâ
02-05-2016, 16:07
Fotoğrafa bakarken ilk aklımdan geçen şeydi yerinde görmek.
Bir agaclar.net üyesinin elinde mercan tohumu bulunsun ne olur ne olmaz :)
Sn. Adalet yagci hanim. Tohum verirse bende rica edebilirmiyim. Iki kere tutturdum olmadi curudu son tohumsa hic cimlenmedi maalesef .
Cok tesekkur ederim
( tel.baglaninca karakterlrr farkli cikiyor )
Adalet Yağcı
06-05-2016, 11:26
Sevgili Sûz-i Dilârâ ve sevgice, bu başlıkların altında tohum çelik vb. paylaşımlar yapmıyoruz.
Zamanı geldiğinde burada olabilirsem, sizler için tohumlarını toplar, buradan (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlık açıp dağıtım yaparım.
Sevgiler.
Gardenias
15-05-2016, 21:32
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160515/11ea16aaf6aff04ac08fb74449395adc.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160515/63a228ca513c3833bc6ff7f256c4cdd3.jpg
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Pocezc01
01-09-2016, 13:19
Arkadaşlar merhabalar,
siteye yeni üye oldum sizden yazlığımdaki bahçeme hem gölge yapması hemde görsel güzellik olması adına İnternette gördüğüm ve güzelliğine hayran olduğum Mercan Ağacını nasıl temin edeceğimi veya bedelsiz tohum verebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
tasdelenmurat
01-09-2016, 14:49
Ben birinci mesajdaki mercan ağacını Samsun'da bir konağın bahçesinde görmüştüm. Artık bu ağacında ismini biliyorum. :) Samsunda Karadeniz bölgesinde kendine özgü hava halleri olan özel şehirlerden biri.( nemimiz ve sıcak havamız, ve hava şartlarının çok hızlı sürekli değişmesi, ve Samsunluların deyimi ile, her mevsimde 4 mevsimi hızlıca yaşabilecek kapasitesi olan bir yerde de yetişebiliyor. Yalnız artık kışımız eski çocukluk kışlarıma hiç benzemiyor. Kar artık yok gibi. Mevsim değişmesi. )
Mücevher Çalısı
01-09-2016, 15:03
Arkadaşlar merhabalar,
siteye yeni üye oldum sizden yazlığımdaki bahçeme hem gölge yapması hemde görsel güzellik olması adına İnternette gördüğüm ve güzelliğine hayran olduğum Mercan Ağacını nasıl temin edeceğimi veya bedelsiz tohum verebilecek arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
mercan ağacı tohumu, erythrina crista galli, coral tree | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Erythrina-crista-galli-tohumu-zambak-cicekli-mercan-agaci,PR-1600.html)
Burada tohum satışı var...
rwenzori
04-10-2016, 13:05
Ankara da yetişmesi mümkün mü?
resitkaan
17-05-2017, 08:07
Elinizde tohum varsa gönderebilirmisiniz?
Dumlupınar
20-06-2018, 23:59
Evimin yakınındaki bir bahçede,mercan ağacı 2 aydır devamlı çiçek açıyor.
Sûz-i Dilârâ
05-10-2018, 09:41
Sayın Dumlupınar, mercan ağacı fotoları için çok teşekkür ederim. Meğer burada da kocaman bir ağaç varmış da haberim yokmuş. Hem kocaman hem de kocamış:D Bir devlet dairesinin bahçesinde o güzel alev gibi çiçekleri (koca ağaçta 3-4 adet)) gözüme çarpınca arabayı durdurup bakmıştım. Baharı bekliyorum ki çiçek zamanı nasıl görünecek, e tabii bir de bu sıralar da tohum ziyareti:D
siflera12
21-11-2019, 06:33
Ankara da yetişmesi mümkün mü?-7 ila -12 arası soğuklara dayanıklı olduğu belirtiliyor
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.