View Full Version : Kaktüs Besinleri
hangi tür sıvı besin kullanıyorsunuz? forumda Azot oranı yüksek olmaması gerektiği gibi şeyler okuduğumu hatırlıyorum.
Pokon marka hollanda malı bir sıvı besin kullanıyordum ancak bitti.Şu anda greenway ve çiçek coşturan marka olanlardan kullanıyorum.İkisi içinde çiçek coşturanın kahverengi şişe kaktüs besinini tavsiye ederim.
Malum çok bilinen bir markanın daha var besini onun hakkında şu deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Aldığımda farketmedim ancak eve geldiğimde kaktüs etiketinin altında başka bir etiket daha olduğunu gördüm. Onda da sararan bitkiler için yazıyordu.Onu kaldırdım altındanda başka bir etiket çıktı. Bu ürünün ne olduğuna emin olamadım ve kullanmadım.Çünkü farklı bitkilerin farklı ihtiyaçları var ve bu besinlerin kimyaları birbirinden çok farklı.Üzerlerinde NPK oranları yazar ve farklı farklıdır arkadaşımın dediği gibi N oranı kaktüsler için düşük tutulur.Firmanın talebe göre etiket değiştirdiği besbelli.
Sitesine girerek kendilerin bu konu hakkında bir mail attım ancak sağolsunlar hiç bir cevap alamadım.
poliskia
21-06-2009, 00:33
arkadaşlar herkese merhaba, forumunuza yeni üye oldum ve oldukça hoş bir paylaşım platformu...
özellikle konu hakkında bilgisi olanlara danışmak isterim, bir kaktüs besliyorum poliskia türünde. ancak gerek kaktüs toprağı gerek düzenli sulama herşeyini tam olarak yapıyorum, yalnız geçenlerde 'kaktüs besini' adlı bir ürüne rastladım. bu besin tam olarak nedir? kaktüsün büyümesine yardımcı mı oluyor? veya gerekli bir vitamin desteği mi sağlıyor?
son olarak kaktüsün belirli bir ilaçlama mevsimi/ayı/ aralıklı günü gibi zamanı var mı? ve kaktüsüme hangi ilacı uygulamalıyım? isim olarak belirtirseniz sevinirim,
muhabbetle..
Sayın poliskia öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Zannedersem Polaskia yetiştiriyorsunuz; mesajınızda uygun kaktüs toprağı ve düzenli sulama ile bitkinizde birşeylerin eksik kaldığını belirtmişsiniz. Kaktüsünüzde ne gibi bir sorun var bunu bilemiyorum ama yardımcı olmak için kendi tecrübelerim doğrultusunda bilgi vermek isterim. Bahar ile ilk sulamaya başladıktan sonra birkaç sulamanın ardından kaktüslerin dinlenme dönemine kadar piyasada satılan kaktüs besinlerini kullanmanız bitkinizin direnci için faydalı olacaktır. Ben NPK =3+7+5 içerikli bir sıvı besin kullanıyorum. Kullanım sıklığını aldığınız ürünün arka yüzündeki talimata göre ayarlayabilirsiniz. Sulama suyuna belirtilen ölçüde katıp toprağı bu su ile suluyorum.
Zamanla sulama ile ve bitkinin emdiği besinlerle topraktaki besin değerleri azalıyor. Bu durumu düzeltmek için besin kullanmanız bitkinizin direncini ve gelişimini arttırır. NPK diye belirtilen değerler bitkinin ihtiyacı olan Azot, Fosfor ve Potasyum oranlarını gösterir. Forumda uzman üyelerimizin ilgili başlıklarda bu konu ile ayrıntılı bilgileri yeralmaktadır. Başlıkları inceleyerek daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Fakat kısaca;
Azot bitkinin gövde ve yaprak gelişimine, Fosfor çiçek, kök, tohum gelişimine ve Potasyum da hastalıklara karşı direncine etki eder.
Ben kaktüslerim ve sukkulentlerime belirli bir periyotta ilaçlama yapmıyorum. Kimyasal ilaçları zorda kalmadıkça kullanmayı tercih etmiyorum. Sayın Mine Pakkaner'in ayrıntılı bilgi verdiği Ev Yapımı ilaçlar başlığını (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062)incelemenizi tavsiye edebilirim. Bitkimde oluşan bir hastalık varsa bu başlıktaki uygun tariflerden sonuç alamazsam kimyasal ilaçlara başvurdum ama açıkçası buna çok da gerek kalmadı.
Sizi daha yakından tanıyabilmemiz için bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) da uğramanızı rica ediyorum. Tekrar hoşgeldiniz.
poliskia
21-06-2009, 18:06
nereden bulabilirim bu besini selenn hanım?
geçenlerde 'kaktüs besini' adlı bir ürüne rastladım.
Bahsettiğiniz kaktüs besini uygun olur diye düşünüyorum.
poliskia
21-06-2009, 23:49
benim gördüğüm kahverengi bir ketçap kapı formundaydı. piyasada başka türlerde var mı ?
onur yılmaz
10-07-2009, 16:41
Sizce kaktüslerim için hangi ürünü kullanmalıyım bir marka verebilirmisiniz?
Ben hem Çiçek Coşturan'ın hem de Helin'in Kaktüs Sıvı Besinlerini kullandım. Bir fark göremedim. Şuanda Helin kullanıyorum. İkisini de bulabilirseniz kullanabilirsiniz.
papatya367
21-07-2009, 23:32
nereden bulabilirim bu besini selenn hanım?
Sayın poliskia ben de helin kullanıyorum çok memnunum, İstanbulda Carrefour ve Bauhouse da var ama Sinopta nerede var bilemiyorum eğer bulamazsanız özelden adresinizi yazın size yollayabilirim. Hoşçakalın.
Eğer kaktüs besini bulamazsam, çiçekli bitkiler için besin ya da direk bitki besini adlı ürünlerden kullanabilir miyim? Bulunduğum şehirde kaktüs besini bulamayacak gibiyim de..
İnternetten sipariş verebilirsiniz. Bulduğum adresi burdan yazmam doğru olurmu bilemedim özele mail attım.
Merhabalar;
Aloe Vera Yetiştirmekteyim. Kaktüs Besini Adındaki Vitaminlerden Bende Kullanmaktayım. Sulama Suyunu Ekliyerek Sulamada Sadece Bunu Kullanmaktayım. Fakat Benim İki Sorum Olacak.
1- Kaktüse Verilmesi Gereken Vitaminli Suyun Miktarı Ne Kadar Olmalıdır Örneğin. Şu Boyutta Bir Kaktüse Yarım Çay Bardağı Vitaminli Su Hem Su Hem Vitamin İhtiyacı İçin Yeterlidir Gibi.
2- Sulama Suyunu Sadece Hep Bu Olarak Kullanmalımı Yoksa Bunu Bir Kaç Sadece Su Sulamadan Sonra Bir Kez Vitaminli Sulama Şeklinde Vermekmi Gerekli ?
Bilinçsiz Bir Şekilde Sulama Yapıp Bitkiye Zarar Vermek İstemiyorum. Yardımcı Olabilirseniz Sevinirim.
oki_1655
15-07-2010, 16:13
İlk olarak söylemek isterimki forumda hiç araştırma yapılmadan soru sorulmasına karşıyım hatta bunun cevaplanmasına da karşıyım.Özellikle bunu yeni üyeler yapıyor hatta çok farklı konuların altına alakasız sorular soruyorlar.Allahtan bunu yapmamışsınız.
Sorunuzun cevabı ise;
İlk olarak besini nisan-mayıs gibi başlanıp temmuz-ağustos arası sonlandırılması gerekir.Bu besini her sulamada değil iki sulamada bir verilmesi gerekiyor.
Kullanım miktarına gelince aldığınız ürünün arkasında yazması gerekli yazmıyorsa ürünün adını yazarsanız daha çok bilgi alabilirsiniz.
Kullandığınız besin sıvı ise genelde bunlar 1 lt için aldığınız ürünün kapağıyla 1 kapak eklemeniz yeterli olucaktır.Ama benim gibi toz besin kullanıyorsanız yoğunluğa göre değişir.
Yinede ürünün markasını, ismini bildirmeniz daha sağlıklı bilgi almanızı sağlar.
Saygılar..
oki_1655
15-07-2010, 16:15
Bu arada kaktüsün ya da aloe veranızın boyutuyla verilen besinin miktarı arasında doğru orantı kurmayın.Boyut arttıkça verilen besin artmaz..
Öncelikle Verdiğiniz Bilgiler İçin Çok Teşekkür Ederim;
Markası Nilfia EC Fertilizer Diye Birşey
Kaktüsler İçin Sıvı Besin Diye Geçiyor
NPK Fertilizer 3+7+5
Selenn Hanımında Dediği Gibi Arka Kapağında Sadece İçindeki Kapak Kadar Sıvıyı 1 Lt Suya Karıştırın 15 Günde Bir Bitkinin Toprağına Verin Diyor.
2 Hafta Kadar Bir Süredir Kaktüs ve Sukulentler Hakkında Forumdaki Yazıları Okuyordum Oyüzden Gereksiz Bir Şekilde Veya Saçma Birşey Sormak İstemiyorum. Fakat Asıl Merak Ettiğim Konu Kaktüse Sulama Yapılırken Verilmesi Gereken Su ve Sıvı Besin Miktarı Nedir ? Herkes Sadece Zamandan Bahsediyor Fakat Şu Kadarlık Bir Toprak Alan Saksı İçin Şu Ölçekte Sulama Yapabilirsin Gibi Bir Yazı Malesef Görmedim. O Yüzden Bu Konuyu Görünce Bu Konu Altından Bir Destek Almak İstedim. Kaktüslerin Çok Su Verildiğinde Köklerinin Çürüdüğünü Biliyorum O Yüzden Besin ve Suyu Verirken 30 ml Gibi Bir Ölçekte Veriyorum Fakat İdeal Olan Besin ve Su Miktarı Acaba Nedir ?
oki_1655
15-07-2010, 21:16
Bugüne kadar aradığınız sorunun cevabını bulamamanız çok normal çünkü böyle bir ölçek yoktur.Saksıların altı delik olmalı ve bir kerede bolca sulamalısınız kaktüsleri zaten fazla su alttaki deliklerden çıkacaktır.Ve saksının altında tabak varsa sakın tabakta su bırakmayın.
Çok su verildiğinde çürür denmesinden kasıt sık sulamaktır.Sadece sık sık sulamamanız gerekli onun dışında yazın haftada bir sulamak idealdir.En azından ben öyle yapıyorum ve gayet sağlıklı büyüyorlar.
Ama siz illa şu kadar gram toprağa kaç ml su vermeliyim derseniz bunun cevabını bulmanız gerçekten çok zor..
Sulamanın tek ölçüsü vardı. O da saksının altından çıkasıya kadar sulamak.
Öncelikle Verdiğiniz Bilgiler İçin Çok Teşekkür Ederim;
Markası Nilfia EC Fertilizer Diye Birşey
Kaktüsler İçin Sıvı Besin Diye Geçiyor
NPK Fertilizer 3+7+5
Selenn Hanımında Dediği Gibi Arka Kapağında Sadece İçindeki Kapak Kadar Sıvıyı 1 Lt Suya Karıştırın 15 Günde Bir Bitkinin Toprağına Verin Diyor.
2 Hafta Kadar Bir Süredir Kaktüs ve Sukulentler Hakkında Forumdaki Yazıları Okuyordum Oyüzden Gereksiz Bir Şekilde Veya Saçma Birşey Sormak İstemiyorum. Fakat Asıl Merak Ettiğim Konu Kaktüse Sulama Yapılırken Verilmesi Gereken Su ve Sıvı Besin Miktarı Nedir ? Herkes Sadece Zamandan Bahsediyor Fakat Şu Kadarlık Bir Toprak Alan Saksı İçin Şu Ölçekte Sulama Yapabilirsin Gibi Bir Yazı Malesef Görmedim. O Yüzden Bu Konuyu Görünce Bu Konu Altından Bir Destek Almak İstedim. Kaktüslerin Çok Su Verildiğinde Köklerinin Çürüdüğünü Biliyorum O Yüzden Besin ve Suyu Verirken 30 ml Gibi Bir Ölçekte Veriyorum Fakat İdeal Olan Besin ve Su Miktarı Acaba Nedir ?
jojoba çiçeği
08-08-2010, 13:31
kaktüs ve diğer bitkiler için piyasada bir çok markada bir çok besin maddesi var. ve çoğu da bitkiyi sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. ama bunun bir yere kadar olduğunu düşünüyorum. çünkü bu suni besinler bence bitkinin ömrünü kısaltıyor.
jojoba çiçeği
08-08-2010, 13:32
kaktüs ve diğer bitkiler için piyasada bir çok markada bir çok besin maddesi var. ve çoğu da bitkiyi sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. ama bunun bir yere kadar olduğunu düşünüyorum. çünkü bu suni besinler bence bitkinin ömrünü kısaltıyor.
he şu var ki ben de bu besin sıvılarının müptelasıyım :S
confuest
23-05-2011, 15:01
Merhaba arkadaşlar,
Aranızda çiçek coşturan kaktüş özel besini ve toprağını kullananlar varsa elde ettikleri sonuclari yazarlarsa minnettar kalirim :o
sevgiler,
gürkan63
23-05-2011, 17:28
Merhaba doğa dostları,komşumuz geçen gün evdeki çiçek leri için "Humik Asit" bunun yanında Fulvik Asit'de içeren toprak düzenleyici getirmiş banada tavsiye etti.Kaktüslerde nasıl bir etki yaptığını bilen veya deneyen arkadaşlar varmı.Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
Not:Alttaki yazı alıntıdır.
"Bu ürün TKİ Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından, ellerindeki düşük kaliteli linyitlerden ürettikleri, kısaca adına "Humik Asit" denilen ancak bunun yanında Fulvik Asit'de içeren bir üründür, yani toprak düzenleyicidir.
Bu ürün toprak organik maddesinin aktif kısmı olan "Humik ve Fulvik Asitleri" içeren bir üründür. Bu ürünle bizim topraklarımızda noksanlığı çok yaygın olan, organik maddenin aktif kısmı olması nedeniyle önemli, çok önemli ve önem arz ediyor. Tarımda kullanılması durumunda ürünlerde hem verim, hem de kalite açısından oldukça ciddi artışlar sağlamaktadır. TKİ Kurumu bu ürünü üretmekle Türk Tarımına hizmet etmiş oluyor. Bu ürün bütün bitkilerde kullanıldığı gibi havuç'ta da kullanılıyor ve havucu ekmeden önce dekara 5 ila 10 litre arasında toprak yüzeyine püskürtme şekliyle toprağa uygulayıp, toprağı işlemesinin ardından havucu ekebilirsiniz. Ardından Havucun tohumlarının çimlenmesinde, kök gelişiminde ve sonuçta besin elementi alımında ciddi katkılar sağlayacaktır. O havucu yiyen insanlarda katkı sağlayacaktır. Çünkü bizim ülkemizde, topraklarımızda demir, çinko, selenyum noksanlığı var bitkilerimizde de var. Bunu yiyen insanlarımızda var. Bunun etkisi sadece bitkilere değil bunun etkisiyle yetişen ve o ürünleri yiyen insanlara da katkı sağlayacaktır".
arkadaşlar tarım ilaçları bayisiyim humik ve pülvik asit toprak düzenleyicidir toprağın bitki köklerini sıkmasını engeller bitkilerin kök gelişimini hızlandırır ayrıca bitkiyi çiçeklenmeye teşfik eder sık olmamakla birlikte kullanmanızı tavsiyederim
Pulvik asit nedir, nasıldır bilmiyorum ama humik asit benim bildiğim kadarı ile koyu renkli bir sıvı. İçeriğindeki maddeler itibariyle kök gelişimini sağlayabilir belki ama, toprağın bitki köklerini sıkmasını nasıl engellediğini anlayamadım. Bu madde toprağa karışan ve toprağı gevşeten katı bir madde değil ki!
gürkan63
25-05-2011, 14:22
Sayın Sarge:bilgileriniz için teşekkür ederim.Resmini görebilirsiniz,komşum vermişti.Bu mudur ? Yanlış birşey yapmıyalım da..:confused:
Sayın skaraca bana gelen budur, belkide sizin dediğiniz sıvı sadece humik asit tir.
Bir bilen çıkar elbette...:)
çiçekli bitkiler için kullandığım sıvı gübreyi kaktüslerde kullanabilirmiyim?
çinko (zn) %0.7
demir (fe) 0.7
bakır (cu) %0.2
magnan (mn) %0.2
eceyıldız
18-09-2013, 07:08
Yeni bebiş ve ektiğim yavrulara kaktüs besini kullanmam gerekirmi. özellikle tohumdan çıkan bebişlere.
Kullanabilirsiniz ama artık eylül ayı da bitiyor. Kaktüslerimiz yavaş yavaş dinlenme dönemine girecekler. Önümüzdeki martta kullanmaya başlayabilirsiniz. eğer yeni alıcaksanız kaktüsler için özel olanlarını almak daha mantıklı olur heralde
çinko (zn) %0.7
demir (fe) 0.7
bakır (cu) %0.2
magnan (mn) %0.2
loveforlife
18-09-2013, 11:52
çinko (zn) %0.7
demir (fe) 0.7
bakır (cu) %0.2
magnan (mn) %0.2
N-P-K oranları nedir Sevgili Hira?
Kahve telvesini deneyen var mı?
loveforlife
18-09-2013, 12:54
Kahve telvesini deneyen var mı?
Kahve telvesinin kaktüsler için uygun olmadığını düşünüyorum. Telve toprağın asit düzeyini arttıracaktır. Asidik toprağı seven bitkilere (sardunya, açelya, ortanca vb.)bitkilerde kullanabilirsiniz. Ben de zaman zaman fincanlarda kalan telveyi sulandırarak bu bitkilerime veririm. Ama kaktüslerime böyle bir şey yapmayı düşünmem.
Kaktüs toprağına leonardit karıştırmak faydalı olur mu?
N-P-K oranları nedir Sevgili Hira?
:D aylar aylar geçmesine rağmen ben cevabını yeni farkettim loveforlife'ciğim kusuruma bakma.
Bahsettiğin şey nedir bilmiyorum ama kutuyu lncelediğimde öyle birşey yazmadığını gördüm.
:D aylar aylar geçmesine rağmen ben cevabını yeni farkettim loveforlife'ciğim kusuruma bakma.
Bahsettiğin şey nedir bilmiyorum ama kutuyu lncelediğimde öyle birşey yazmadığını gördüm.
Azot potasyum fosfor yazıyor mu peki, ya da markası nedir. Çiçekli bitkiler için olanlar uygun oluyor genelde. Bence kullanılır. :)
çinko (zn) %0.7
demir (fe) 0.7
bakır (cu) %0.2
magnan (mn) %0.2
bundan başka bir şey yazmıyor koket'ciğim
çiçekli bitkiler için üretilmiş bir ürün. markası ekmekçioğulları
Zulfikaroglu
17-01-2015, 11:46
Sevgili dostlar, Öncelikle merhaba.
Forumda birçok konuyu takip ediyorum. Ve şu anda Pitaya yetiştiriyorum. Pitayalarım bildiğiniz üzere bir katüsü türü. Çeliklemeyi, ve çiçeklemeyi gözle görülür biçimde artıran güzel bir karışım veya ciddi bir gübre var ise bilgi vermeniz çok müteşekkir kalacağım.
YeniGine
17-01-2015, 23:58
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17437.htm konu başlığına bakın isterseniz Sayın Zulfikaroğlu.
Zulfikaroglu
19-01-2015, 21:27
Oraya da yazdım sevgili YeniGine ama şu an itibari ile dönüş yok :S
Sevgili dostlar, Öncelikle merhaba.
Forumda birçok konuyu takip ediyorum. Ve şu anda Pitaya yetiştiriyorum. Pitayalarım bildiğiniz üzere bir katüsü türü. Çeliklemeyi, ve çiçeklemeyi gözle görülür biçimde artıran güzel bir karışım veya ciddi bir gübre var ise bilgi vermeniz çok müteşekkir kalacağım.
Özel olarak pitaya konusunda bilgi sahibi değilim ancak genel kaktüs ve atlas bakımından yola çıkarak :
1- İki ya da üç sulamada bir piyasadaki kaktüs sıvı besinlerinden kullanabilirsiniz
2- Hemen her sulamada ev yapımı enzim (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm) ile destekleyebilirsiniz
3- En az 5-6 sulamada bir olmak kaydıyla fertilizer (NPK 10-52-10) gübre kullanabilirsiniz
4- Yanmış hayvan gübresi, kompost, solucan ya da yarasa gübresi kullanabilirsiniz
(Meyvesini yemeyi planlıyorsanız ki öyle olduğunu düşünüyorum, bu durumda sadece ev yapımı enzim, kompost ve doğal gübre (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/) kullanmanızı öneririm, kimyasal kullanmayın)
Merhaba kaktüs severler. Kaktüslere sanırım besin vermenin zamanı şu aralar. ama internette bilgi fazlalığından kaktüslere ne gibi bir gübre vereceğimi kararlaştıramadım. bilgi fazlalığı kafa karıştırıyor. deneyiminizden ve tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum.
Kaktüslerim çiçeklenmede sorun yaşıyor. 200 adet kaktüsten sadece 5'i çiçeklenmiş durumda. kışın susuz ve ilgisiz kaldılar. çiçeklenmemeri için bir sebep göremiyorum. sanırım ek takviye gerekiyor artık.
Kaktüslere ve sukulentlere hangi marka gübre vermemi önerirsiniz ?
Şimdiden teşekkür ederim.
poyraz6776
31-03-2016, 23:13
merhaba sitenin yeni üyesiyim 8 tane kaktüsüm var iki kış gecti ama hala cicek yok burda yazılanlara göre uyguladım ne yetersis bilmiyorum sadece sabah güneşi alıyo
ü
mmanager
01-04-2016, 13:35
Merhaba kaktüs severler. Kaktüslere sanırım besin vermenin zamanı şu aralar. ama internette bilgi fazlalığından kaktüslere ne gibi bir gübre vereceğimi kararlaştıramadım. bilgi fazlalığı kafa karıştırıyor. deneyiminizden ve tecrubelerinizden yararlanmak istiyorum.
Kaktüslerim çiçeklenmede sorun yaşıyor. 200 adet kaktüsten sadece 5'i çiçeklenmiş durumda. kışın susuz ve ilgisiz kaldılar. çiçeklenmemeri için bir sebep göremiyorum. sanırım ek takviye gerekiyor artık.
Kaktüslere ve sukulentlere hangi marka gübre vermemi önerirsiniz ?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba burakhm öncelikle kaktüsleri uyutmanız ve kış boyunca su vermemenız gerekiyordu.Bu zaman zarfında soğuklama yapmak için 10-12 derece sıcaklığı olan bir ortamda bulundurmanız gerekiyor.Sonra uyandırmak için az miktar su vermeniz lazım bir kaç gün sonra normal miktarda suya geçebilirsiniz.Baharla birlikte kaktüsler için olan sıvı gübreden vermeniz gerekiyor.Yani azot oranı çok düşük ,fosfor oranı daha fazla potasyum oranı en fazla olmalıdır.Tabi aydınlık ve güneş ışığının bol olduğu bir yere taşımanız da gerekir. 200 tane kaktüsünüz varmış acaba hepsi aynı çeşit mi merak ettim doğrusu .Çünkü kaktüs ve sukkulentde olsalar,hepsi aynı zamanda açmıyorlar.Mart ayından eylül ekime kadar değişik değişik zamanlarda devam ediyorlar.Mesela benim bir kaktüsüm hava sıcak olunca şubatta açmaya başlamıştı.Balkonda ve açık havada olduğu halde.Bir de bazı kaktüs çeşitleri küçük olsa bile açarken bazıları ise uzun yıllar sonra açıyorlar ya da çok büyümüş olmaları gerekiyor.Eğer echina cinsi kaktüsünüz varsa daha çoook beklemeniz gerekir.
Merhaba elimde kalan genta bonsai sıvı bitki besini var npk sı 3.50-7-4.50 acaba bu besini kaktüslerime kullanmam sıkıntı yaratır mı?
Selim orhan
19-07-2018, 08:13
Benim de bir kaktüsüm var ve 4 ayda bir sulama suyuna besin katıyorum bir sorun yaşamadım
Selim orhan
10-08-2018, 17:51
Forumdaki bilgilere göre şu anda bitki besini verebiliriz ama kışın dinlenmede oldukları için onları kapalı balkonuma alıyorum 7 derecenin altına düşmüyor balkonum neyse o dinlenme döneminde besin ve su vermeyin sonra bahar geldiğinde onları uyandırdıktan sonra besin ayda bir kullanmaya başlayabiliriz benim öğrendiklerim bu yanlışlarım varsa düzeltebilirsiniz.
Fatih_Soydemir
12-08-2018, 20:09
Forumdaki bilgilere göre şu anda bitki besini verebiliriz ama kışın dinlenmede oldukları için onları kapalı balkonuma alıyorum 7 derecenin altına düşmüyor balkonum neyse o dinlenme döneminde besin ve su vermeyin sonra bahar geldiğinde onları uyandırdıktan sonra besin ayda bir kullanmaya başlayabiliriz benim öğrendiklerim bu yanlışlarım varsa düzeltebilirsiniz.
Dediklerinizin çoğu doğru sadece düzeltilmesi gereken noktalar var kaktüslere sıvı besin vermek mantıklıdır ama bitkiyi yormaktan öteye pek gidemez ve o sıvı besin kazara zamanında verilmesi es geçilirse bozulup kuruyabiliyor bu nedenle sıvı besin yerine gerçek katı gübre en garantisi olmak ile beraber bazı sukulent türleri Gübre kullanıldığında direk ölmektedir o türler için zorunlu sıvı besin. Çünkü sıvı besinde var olan besinler sınırlıdır tıpkı diğer bitkiler gibi onlarında kalsiyum bakır mangan Potasyum gibi maddelere ihtiyaçları var. Yaklaşık 18 senedir 20 çeşit kaktüs 3 çeşit sukulentim tüm hepsine gerçek gübre kullanmaktayım hem çok hızlı gelişiyorlar hem de zamanı geldiğinde yaz boyu hiç durmadan açıyorlar. bazıları Kum ilavesinde bulunuyor kaktüslere kum işi bozar iri çakıl dense neyse ama kum nem tutma oranını arttırır ve bitki gelişmez fazla su ile araları yok kaktüs türlerinin. torf kullanımı sıkıntı yaratıyor piyasada satılan 5 tl' lik torf olursa kaliteli torflar da bahçe toprağı ve gübre karışımı ile desteklemekte fayda var.
"Kaktüslere sıvı besin vermek mantıklıdır ama bitkiyi yormaktan öteye pek gidemez ve o sıvı besin kazara zamanında verilmesi es geçilirse bozulup kuruyabiliyor " demişsiniz. Burasını biraz açabilir misiniz rica etsem. Sıvı besin neden yorar, bitkide yorgunluk belirtileri nasıl olur; rutinde 3 sulamada bir veriyorsak diyelim ,o sulamada sıvı besini es geçersek ölüyor mu ve neden?
Bunlar kafama takıldığı ve öğrenmek için soruyorum yanlış anlamayın.
Kum konusunda bir ekleme yapmak istiyorum: İnce kum değil de ince lav kırığı bence çok işe yarıyor. Hem direnaj sağlıyor hem toprağı havalandırıyor hem de gözeneklerinde yeterli nemi tutuyor. Tabi uygun karışım halinde kullanmak şartıyla. Tek başına kullanılırsa kökleri çok sıkıyor.
ParalelEvren
11-03-2019, 08:42
merhaba arkadaşlar kaktüslerime solucan **** yarasa gübresi vermek istiyorum , sizce kaktüsler için hangisi daha yararlı ve bu gübrelerin sıvı ve granil forumlariı mevcut kaktüsler için sıvı hallerimi granil gübre halleri mi daha yararlı yardımcı olursaniz sevinirim teşekkürler.
Fatih_Soydemir
16-03-2019, 22:39
merhaba arkadaşlar kaktüslerime solucan **** yarasa gübresi vermek istiyorum , sizce kaktüsler için hangisi daha yararlı ve bu gübrelerin sıvı ve granil forumlariı mevcut kaktüsler için sıvı hallerimi granil gübre halleri mi daha yararlı yardımcı olursaniz sevinirim teşekkürler.
Belirttiğiniz 2 gübre türünü de kullanıyorum 2 senedir katı hali her türde kullanmak zor kaktüs gurubunda çözünmesi yavaş ve su tutumunu arttırıyor kaktüsün pek su ile arası iyi değildir sukulent derseniz onlar kaktüs kadar çabuk bozulmaz su ile. Ben kendim katısını kullanıyorum ama size önerim sıvısını kullanın eğer su oranını tutturamazsanız toz gübre kullanımı ile biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz kaktüs gurubunda. gerek yarasa gerekse solucan gübresi kullanıldığında bitki gelişimi çok belirgin şekilde değişiyor 1 yılda olacak olan gelişim bir kaç ayda gerçekleşebiliyor. Ben Echinopsis gurubunda çok iyi sonuç aldım sukulent gurubunda uygulamadığım tür kalmadı hepsi mükemmel gelişti. Lobivia türleri fazla gelişip büyüyen türler olmadıkları için gözle görülür bir değişim yok.
Fatih_Soydemir
16-03-2019, 23:04
"Kaktüslere sıvı besin vermek mantıklıdır ama bitkiyi yormaktan öteye pek gidemez ve o sıvı besin kazara zamanında verilmesi es geçilirse bozulup kuruyabiliyor " demişsiniz. Burasını biraz açabilir misiniz rica etsem. Sıvı besin neden yorar, bitkide yorgunluk belirtileri nasıl olur; rutinde 3 sulamada bir veriyorsak diyelim ,o sulamada sıvı besini es geçersek ölüyor mu ve neden?
Bunlar kafama takıldığı ve öğrenmek için soruyorum yanlış anlamayın.
Kum konusunda bir ekleme yapmak istiyorum: İnce kum değil de ince lav kırığı bence çok işe yarıyor. Hem direnaj sağlıyor hem toprağı havalandırıyor hem de gözeneklerinde yeterli nemi tutuyor. Tabi uygun karışım halinde kullanmak şartıyla. Tek başına kullanılırsa kökleri çok sıkıyor.
Çok aşırı geç gelen cevap olacak size ama şunu belirtmek isterim kimyasal besinler hazır besinlerdir kullanıldıkları topraklar zaman geçtikçe hastalanır ve verimsizleşir sebebin esas nedeni kimyasal zehirdir öldürür değil normal bildiğimiz gübrelerin içeriğinde yararlı organizma ve bakteriler mevcut ve bunlar toprak için çok önemlidir ama kimyasal ürünlerde organizma ve organik bileşik diye bir şey yok bu neden ile toprağın ihtiyaçları karşılanamaz. Hastalanan toprak bitkiyi de öldürür çünkü tüketebileceği hiç bir şey mevcut değildir.
En iyi örneği şu şekilde verebilirim normalde Vitaminleri doğal yollar ile almak mı daha faydalıdır yoksa kimyasal yollar ile mi ? Bu mantık ile yola çıkarak mantık yürütürseniz çok sağlıklı sonuca erişmiş olursunuz. Daha basit bir örnek sizin aklınıza gelirse yazabilirsiniz buraya.
ladyofthegreens
03-12-2019, 11:57
Kaktüs toprağına leonardit karıştırmak faydalı olur mu?
ben denedim
toprak düzenleyici işlevini görüyor
evandevan5
03-12-2019, 12:32
ben kaktüslere akvaryum suyu koyuyorum. bayağı büyüdüler.
arkadaşım merhaba ben iki yıldır egzotik garden kaktüs gübresi kullanıyorum. Memnunum istersen bir dene katı olması çok güzel sıvı akıp gidiyor etki etmiyor. Okudugum kadarı ile içeriğinde açık deniz yosunuda var, acık deniz yosunu sayesinde toprağa ve köklere daha iyi tutunduğu için çok uzun süre dayanım sağlıyor kanımca bir dene istersen
https://egzotikgarden.com/urun/organik-kaktus-gubresi/
30'a yakın türümde daha hiç besin kullanmadım daha doğrusu 2 seneye yakındır aynı toprakta duran kaktüslerim bile mevcut, yazları 2 haftada 1 sularım...
ayda 1 kerede yumurta kaynattığımız suyu dökerim soğuduktan sonra, canavar gibiler bence bunu kesinlikle uygulayın, faydası varki 2 senedir sağlıklı büyüyen, gövdesi diken harici pürüssüz kaktüslerim var...
(Ekleme, birde kaynamış yumurtaların kabuklarını un haline getirip toprağa ekliyorum çoğu zaman)
(Ekleme, birde kaynamış yumurtaların kabuklarını un haline getirip toprağa ekliyorum çoğu zaman)
Bunu ne sıklıkla ve kaç litrelik saksıya kaç yumurta kabuğu şeklinde yapıyorsunuz?
Bunu ne sıklıkla ve kaç litrelik saksıya kaç yumurta kabuğu şeklinde yapıyorsunuz?
Mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın hiç ölçmedim daha doğrusı şöyle anlatayım elimizde bir torba toprak var bunu leğene dökün ve üstüne biriktirdiğiniz yumurtayı toz haline getirip, toprağın yarısından biraz daha az ekleyip karıştırın yeni dikiceğiniz herhangi bir bitkiyi bu karışımla dikin...
Eğer var olan bir saksınız ve büyümüş bir kaktüs **** çiçeğiniz varsada sulamadan sulamaya kaşık kaşık dökün zaten o zamanla toprağa karışıcak ve karışım elde edilicek saksı boyutuna göre artık göz kararı 1 yemek kaşığı olur **** 1 tatlı kaşığı ama alıştıra alıştıra zamanla...
2. Olarak yumurtanın kaynamış suyunu soğuduktan sonra ayda 1 kere normal suyu verdiğiniz gibi verin abartmayın ama :)
Bence faydası varki dimdik yazı bekliyorlar şuanda :)
Fatih_Soydemir
10-03-2020, 23:01
30'a yakın türümde daha hiç besin kullanmadım daha doğrusu 2 seneye yakındır aynı toprakta duran kaktüslerim bile mevcut, yazları 2 haftada 1 sularım...
ayda 1 kerede yumurta kaynattığımız suyu dökerim soğuduktan sonra, canavar gibiler bence bunu kesinlikle uygulayın, faydası varki 2 senedir sağlıklı büyüyen, gövdesi diken harici pürüssüz kaktüslerim var...
O kadar kalsiyumu kim alsa dipçik gibi olur :D lakin eksiğiniz var kaktüslerinde izli elementlere ihtiyacı vardır izli elementlere sahip olan kaktüs ile izli elementlere sahip olmayan kaktüs arasında çok büyük farklılıklar olur. Fosfor Potasyum manganez bakır çinko demir kaktüsler için gerekli elementlerdir. Yüksek fosfor hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Aylardan mart 11 ve an itibari ile 50 adet tomurcuk var yeterli besini alamayan türlerde ise hiç bir hareketlilik. Bitkinin sadece yeşil olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.