Bağlan

View Full Version : Azadirachta indica -Neem Ağacı (Yalancı tespih ağacı)

denizakvaryumu
28-07-2006, 08:02
Neem Ağacı

HİNDİSTAN'da halk neem ağacını “köy eczanesi” olarak adlandırırlar. Asırlar boyunca bu ülkede yaşayan insanlar neem ağacını acı, ateş ve enfeksiyonlara karşı bir çözüm yolu olarak kullandılar. Neem'in kanlarını temizlediğine inanarak, pekçok hindu yıla birkaç neem yaprağı yiyerek başlar. İnsanlar aynı zamanda neem filizleriyle dişlerini temizler, neem yaprağı suyunu cilt problemlerine karşı kullanır ve bir tonik olarak da neem çayını içerler.. Çok eskilerden beri, hintliler neem ağacına bir mucize gözüyle baktılar. Şimdi, tüm dünyadan bilimadamları aynı fikri paylaşmaktadırlar..

Muhteşem Ağaç
Neem ağacı tropikal bölgelerde bulunup, mahoganik ağaç ailesindendir. 30 metreye dek büyür ve 2.5 metre kadar da bir çapa sahiptir. Seyrek yapraklı oluşundan ötürü, yıl boyunca gölge sağlar. Çok çabuk büyür, az bir bakım ister ve fakir toprakta yetişebilir.

Sıcak iklimlerde yıl boyunca gölge sağlamasına ek olarak neem yakacak odun olarak da kullanılabilir. Ayrıca, termitlere karşı dayanıklı oluşundan ötürü, neem odunu inşaatlarda ve marangozlukta çok faydalıdır. Böylece, sadece bir ağaç olarak işe yararlığını temel aldığımız incelemede neem'in çok iyi oldu?unu gördük. Fakat bu sadece bir başlangıç.

Böceklerin Nefret Ettiği Ağaç
Çok uzun zamandır neem yapraklarının zararlı böcekleri uzaklaştırdığını bilen Hintliler, yataklaryna, kitaplaryna, çöp kutularına ve tuvaletlerine ondan yerleştirirler. 1959 yılında Sudan'daki toplu çekirge istilasına tanık olan bir Alman bitki bilimcisi ve öğrencileri milyarlarca çekirgenin her ağaca saldırdığını fakat neem ağacına dokunmadığını gördüler.

O zamandan sonra bilimadamları neem'in karmaşık kimyasal silahının akarlar, nematodlar, mantar, bakteri ve birkaç virüs dahil olmak üzere 200 den fazla böcek çeşidi üzerinde etkili olduğunu öğrendiler. Bir deneyde, araştırmacılar soya fasülyesi yapraklarını japon böcekleri ile beraber bir kaba koydular. Herbir yaprağın yarısı neem özütleri ile ilaçlandı. Böcekler her yaprağın ilaçlanmamış yarısını yediler fakat ilaçlanmamış yarısına dokunmadılar. Aslında, ilaçlanmış kısımlardan küçük parçalar yemek yerine açlıktan öldüler..

Bu gibi deneyler bazı sentetik haşere ilaçlarına karşı, kolay hazırlanan, ucuz ve zehirsiz bir alternatifin mümkün olduğunu gösterir. Örnek olarak, Nikaragua'da çiftçiler, bir litreye 80 gram olarak, dövülmüş neem tohumunu suda karıştırıp 12 saat bu karışımı bekletip tohumları ayıklarlar. Sonra bu karışımı mahsüllerinin üzerine püskürtürler.

Neem ürünleri böceklerin çoğunu anında öldürmez. Neem spreyleri böceğin yaşam döngüsüne etki eder böylece böcek artık ne beslenir ne çoğalır ne de metamorfoza girer. Fakat neem ürünleri böceklere karşı etkili olmasına rağmen kuşlar, sıcak kanlı hayvanlar ve insanlar üzerinde hiçbir zararı yoktur.

Neem'in özellikle ilgi çeken bir uygulaması da onun 'yumuşak' bir böcek ilacı olarak kullanılmasıdır, bu sayede mahsüller faydalı şekilde korunur. Neem ağacı haşere-kovucu özelliklere sahip bazı bileşikler - Azadirachtin A...L, Salannin, Nimbin, Nimbidin ve Meliantriol vb.. dahil- içerir.

Bu zehirsiz içeriklerden doğal haşere ilaçları geliştirilebilir böylelikle çevresel zararlar ve kalıntılar büyük oranda azaltılabilir.

http://www.vit-verim.com/tr/neem_tr.htm

malina
28-07-2006, 10:21
Denizakvaryumu, yazında bir kaynak göremedim. Bunu çok önem verdiğimizi tekrar hatırlatayım....

denizakvaryumu
28-07-2006, 10:23
Denizakvaryumu, yazında bir kaynak göremedim. Bunu çok önem verdiğimizi tekrar hatırlatayım....

http://www.vit-verim.com/tr/neem_tr.htm

Oğuz Sağlam
29-07-2006, 08:43
Gerçi neem ağacı değil ama bu ağaca göre dünyanın öbür ucunda bir omuzdaşı.

Amerikan bitkisinin böcek kovucu etkisi

Bilimsel adı Callicarpa americana olan ve frenk üzümü gibi salkımlar halinde yetişen bu bitkinin sivrisinekleri uzaklaştırılan kimyasallara sahip olduğu saptandı. Aslında bu bitki Mississippi eyaletinde en az yüz yıldan bu yana geleneksel ilaç olarak kullanılmakta. Bilim adamları şimdi aynı bitkiyle etkili bir böcek ilacı geliştirmek istiyorlar. Botanikçi Charler Bryson’un açıklamasına göre Mississippi halkı, bitkinin ezilmiş yapraklarıyla cildini ovuyor. Ezilmiş yapraklar ayrıca kenelere ve karıncalara karşı da etkili. Bilim adamları bitkinin içinde üç farklı kimyasal saptamışlar. Callicarpenal, Intermedeol ve Spathulenol maddelerinin hepsi böceklere karşı etkili. Bilim adamları şimdi Callicarpenal maddesi için patent almak için başvurdular. Bitkinin bu maddelere neden ihtiyaç duyduğu henüz kesin olarak bilinmemekte.

Alıntı: http://www.hurriyet.com.tr/bilim/4822228.asp?gid=50

Saygılar,

Oğuzhan
29-07-2006, 16:53
http://www.floridanature.org/species.asp?species=Callicarpa_americana

Oğuzhan
14-06-2007, 19:10
Neem Ağacı
HİNDİSTAN'da halk neem ağacını "köy eczanesi" olarak adlandırırlar. Asırlar boyunca bu ülkede yaşayan insanlar neem ağacını acı, ateş ve enfeksiyonlara karşı bir çözüm yolu olarak kullandılar. Neem'in kanlarını temizlediğine inanarak, pekçok hindu yıla birkaç neem yaprağı yiyerek başlar. İnsanlar aynı zamanda neem filizleriyle dişlerini temizler, neem yaprağı suyunu cilt problemlerine karşı kullanır ve bir tonik olarak da neem çayını içerler.. Çok eskilerden beri, hintliler neem ağacına bir mucize gözüyle baktılar. Şimdi, tüm dünyadan bilimadamları aynı fikri paylaşmaktadırlar..

Muhteşem Ağaç
Neem ağacı tropikal bölgelerde bulunup, mahoganik ağaç ailesindendir. 30 metreye dek büyür ve 2.5 metre kadar da bir çapa sahiptir. Seyrek yapraklı oluşundan ötürü, yıl boyunca gölge sağlar. Çok çabuk büyür, az bir bakım ister ve fakir toprakta yetişebilir.

Sıcak iklimlerde yıl boyunca gölge sağlamasına ek olarak neem yakacak odun olarak da kullanılabilir. Ayrıca, termitlere karşı dayanıklı oluşundan ötürü, neem odunu inşaatlarda ve marangozlukta çok faydalıdır. Böylece, sadece bir ağaç olarak işe yararlığını temel aldığımız incelemede neem'in çok iyi oldu?unu gördük. Fakat bu sadece bir başlangıç.

Böceklerin Nefret Ettiği Ağaç
Çok uzun zamandır neem yapraklarının zararlı böcekleri uzaklaştırdığını bilen Hintliler, yataklarına, kitaplarına, çöp kutularına ve tuvaletlerine ondan yerleştirirler. 1959 yılında Sudan'daki toplu çekirge istilasına tanık olan bir Alman bitki bilimcisi ve öğrencileri milyarlarca çekirgenin her ağaca saldırdığını fakat neem ağacına dokunmadığını gördüler.

O zamandan sonra bilimadamları neem'in karmaşık kimyasal silahının akarlar, nematodlar, mantar, bakteri ve birkaç virüs dahil olmak üzere 200 den fazla böcek çeşidi üzerinde etkili olduğunu öğrendiler. Bir deneyde, araştırmacılar soya fasülyesi yapraklarını japon böcekleri ile beraber bir kaba koydular. Herbir yaprağın yarısı neem özütleri ile ilaçlandı. Böcekler her yaprağın ilaçlanmamış yarısını yediler fakat ilaçlanmamış yarısına dokunmadılar. Aslında, ilaçlanmış kısımlardan küçük parçalar yemek yerine açlıktan öldüler..

Bu gibi deneyler bazı sentetik haşere ilaçlarına karşı, kolay hazırlanan, ucuz ve zehirsiz bir alternatifin mümkün olduğunu gösterir. Örnek olarak, Nikaragua'da çiftçiler, bir litreye 80 gram olarak, dövülmüş neem tohumunu suda karıştırıp 12 saat bu karışımı bekletip tohumları ayıklarlar. Sonra bu karışımı mahsüllerinin üzerine püskürtürler.

Neem ürünleri böceklerin çoğunu anında öldürmez. Neem spreyleri böceğin yaşam döngüsüne etki eder böylece böcek artık ne beslenir ne çoğalır ne de metamorfoza girer. Fakat neem ürünleri böceklere karşı etkili olmasına rağmen kuşlar, sıcak kanlı hayvanlar ve insanlar üzerinde hiçbir zararı yoktur.

Neem'in özellikle ilgi çeken bir uygulaması da onun 'yumuşak' bir böcek ilacı olarak kullanılmasıdır, bu sayede mahsüller faydalı şekilde korunur. Neem ağacı haşere-kovucu özelliklere sahip bazı bileşikler - Azadirachtin A...L, Salannin, Nimbin, Nimbidin ve Meliantriol vb.. dahil- içerir.

Bu zehirsiz içeriklerden doğal haşere ilaçları geliştirilebilir böylelikle çevresel zararlar ve kalıntılar büyük oranda azaltılabilir.

Kaynak:http://www.vit-verim.com/tr/neem_tr.htm

Bu ağaçtan yetiştiren var mı?

Selcukhan
21-09-2007, 13:42
Arkadaşlar, neem içerikli preperatları nereden edineceğimizi, tam olarak bildiğinz yer veya kuruluş varmı acaba?

quercuslover
21-11-2007, 11:13
2515925160

2516125162

25163

BirLira
05-12-2008, 00:47
Darıca Kuş Cenneti, mayıs ayı.
54913
54914

Dogasever
30-12-2009, 14:43
Neem ağacını Türkiyede yetiştiren varsa lütfen benimle temasa geçsin.

bari
30-12-2009, 19:46
SEvgili Doğasever, Benim çimlendirebildiğim 8-10 fideciğim var, mutlaka bir yaşında olanlarda vardır forumda geçen sene çimlendirenlerden . Ama yetişkin bir fidanı olan, duymadım.. Yinede belli olmaz tabi..

acemi_caylak
04-01-2010, 17:17
Sayın Bari,

Tohumunu nereden temin edebileceğimize dair bir bilginiz var mı acaba?

bari
04-01-2010, 17:57
Çok yabancı sitede var.. Www.tradewindsfruit.com gibi.. Karınca70 de de olabilir bir kontrol edin isterseniz. Gittigidiyorda mağazası var..

Hhatice
04-01-2010, 20:47
satan arkadaşlar varsa benimle lütfen iletişime geçsin

Dogasever
04-01-2010, 21:10
Sn Bari
Bana satin almak icin yapraklari lazimdi. SAnirim benim de yetistirmem gerekecek. Cabuk buyuyorlar mi? Dikkat edilmesi gereken onemli noktalar nelerdir? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Saygilar

bari
07-01-2010, 19:25
Sn Bari
Bana satin almak icin yapraklari lazimdi. SAnirim benim de yetistirmem gerekecek. Cabuk buyuyorlar mi? Dikkat edilmesi gereken onemli noktalar nelerdir? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Saygilar

SEvgili Dogasever,
Mesajı yeni gördüm kusura bakmayın.. Ben çok denedim, bu sene çimlendirebildim, çimlendirme kabının üzerine naylon örterek, torfu nemli tutarak ortalama 22 derecede çimlendirebildim. İlk yapraklarını oluşturması 1 ayını aldı.. Ama yazın sabit sıcaklıkta ve ışıkta daha hızlı büyüyeceğini tahmin ediyorum. Evin içindeler, baharda size bir tane yollayabilirim.. O zamana kadar biraz daha büyür, size zaman kazandırmış oluruz..

Ama yurtdışındaysanız, Almanyada flora-toskana diye bir site var. Orda yetişkin fidan satılıyor.

Orhan Özbilgiç
08-01-2010, 15:45
Arkadaşlar;
Bu ağaç ''Tesbih Ağacı'' diye bildiğim bir ağaç. İlk kez 1976 yılında İzmir Bornova' da görmüş, tohumlarını toplamış ve tesbih yapmıştım. Tohumları olgunlaştıktan sonrada, çiçeklenme dönemine kadar üzerinde kalabiliyor. Ancak, tohumu çevreleyen etli meyve kısmı çok kötü kokar.
Evimin alt sokağında, benim, balkonumdan ve penceremden de bir tanesi görülebilen, 5-6 ağaç var. Bu günlerde, şu veya bu şekilde yere düşmüş tohumlara basıldıkça kötü koku çevreye yayılıyor.
Gerek sokaktan, gerekse uzaktanda olsa(evimden) birkaç kare fotoğraf çektim. Ancak bilgisayara yükleyemeden makinamın şarjı bitti. Akşama vakit bulursam yüklerim.

acemi_caylak
08-01-2010, 15:59
Sn. Orjin,

O tohumlardan biraz toplasanız olmaz mı? Kargo paranızı öderiz:)

bari
08-01-2010, 16:15
Arkadaşlar;
Bu ağaç ''Tesbih Ağacı'' diye bildiğim bir ağaç. İlk kez 1976 yılında İzmir Bornova' da görmüş, tohumlarını toplamış ve tesbih yapmıştım. Tohumları olgunlaştıktan sonrada, çiçeklenme dönemine kadar üzerinde kalabiliyor. Ancak, tohumu çevreleyen etli meyve kısmı çok kötü kokar.
Evimin alt sokağında, benim, balkonumdan ve penceremden de bir tanesi görülebilen, 5-6 ağaç var. Bu günlerde, şu veya bu şekilde yere düşmüş tohumlara basıldıkça kötü koku çevreye yayılıyor.
Gerek sokaktan, gerekse uzaktanda olsa(evimden) birkaç kare fotoğraf çektim. Ancak bilgisayara yükleyemeden makinamın şarjı bitti. Akşama vakit bulursam yüklerim.

SEvgili Orjin sizin bahsettiğiniz ağaç Melia azaderach.. İkisindede ortak etkin madde Azadirachtin..

Orhan Özbilgiç
08-01-2010, 16:44
121192

Resimlerden ikincisinde, Tesbih ağacı' nın arkasında ve önünde, zakkumun tohum keseciklerinden daha uzun keseciklerini gördüğümüz ağaçlarda, bir başka çiçeği güzel ağaç olan, Katalpa Ağaçları!
Masa üstünde fotoğrafladığım küçük tohum salkımı, sanıyorum kargalar tarafından düşürülmüş..Elimde ezmemeye çalıştım. Zira ben kokusunu pek sevmedim.:p

Orhan Özbilgiç
08-01-2010, 16:53
SEvgili Orjin sizin bahsettiğiniz ağaç Melia azaderach.. İkisindede ortak etkin madde Azadirachtin..

Sevgili Bari;
Eveeeet..Zaten Google' de benim sözünü ettiğim ağaçlar için, doğrudan ''Tesbih Ağacı'' yazınca çıkıyor. Ama görüntü, üç aşağı beş yukarı aynı. Teşekkürler.

Orhan Özbilgiç
08-01-2010, 17:20
Sn. Orjin,

O tohumlardan biraz toplasanız olmaz mı? Kargo paranızı öderiz:)

Sevgili acemi_caylak,
Beni bu tohuma bulaştırma be gözüm!:D Ben Bahçelievler' deyim. Eğer karşıda değilsen birgün buluşalım, sen topla. Hemde tanışmış oluruz. Çokça da toplar isteyenlere gönderirsin.
N'olur beni mazur gör.
Ayrıca gönderme işinden biraz da canım yandı!:(
Kendilerine tohum gönderdiğim bir çok arkadaş aldıklarını bildirme zahmetine bile girmediler. Kargoyu teslim ettiğim büroya gidip teslimatın 3-4 gün önce yapıldığını öğrendiğim arkadaşlarımızdan bazıları(Siteye giriş yaptıkları halde!)
hala bilgi vermediler.

kumyaka2010
08-01-2010, 21:31
sayın deniz akvaryumu !
Gemlik Murat oba koyunun kahve bahcesinde tesbih agacı var .Buyuklugu 7 metre kadar ,meyvalarını ben ezmedim fakat ortasında tesbih bitkisi gibi uç var .Acaba gemlik gibi bir bolgede yetişirmi?
selamlar

Orhan Özbilgiç
08-01-2010, 22:16
sayın deniz akvaryumu !
Gemlik Murat oba koyunun kahve bahcesinde tesbih agacı var .Buyuklugu 7 metre kadar ,meyvalarını ben ezmedim fakat ortasında tesbih bitkisi gibi uç var .Acaba gemlik gibi bir bolgede yetişirmi?
selamlar

Sevgili kumyaka2010;
Sorunuzu ben cevaplıyayım.Zira konuyu açan sevgili deniz akvaryumu, bu konuda enson nisan2004 te yazmış. Sonrasında bu sayfaya uğramamış. Takdir edersinizki bu site çok büyük bir kent gibi, insan bazen birgün önce hangi konuda yazdığını bile unutabiliyor.
Bu ağaç İzmir ve İstanbul' da yetişiyor. O nedenle Gemlik'te de yetişir.
Sevgiyle kalın.

Dogasever
09-01-2010, 01:29
SEvgili Dogasever,
Mesajı yeni gördüm kusura bakmayın.. Ben çok denedim, bu sene çimlendirebildim, çimlendirme kabının üzerine naylon örterek, torfu nemli tutarak ortalama 22 derecede çimlendirebildim. İlk yapraklarını oluşturması 1 ayını aldı.. Ama yazın sabit sıcaklıkta ve ışıkta daha hızlı büyüyeceğini tahmin ediyorum. Evin içindeler, baharda size bir tane yollayabilirim.. O zamana kadar biraz daha büyür, size zaman kazandırmış oluruz..

Ama yurtdışındaysanız, Almanyada flora-toskana diye bir site var. Orda yetişkin fidan satılıyor.

Sn Bari
Bir suredir buraya bakmayi unutmusum. Bana da Turkiyede lazim zaten. Ingilterede yetismeyebilir. Baharda bir tane gonderirseniz cok makbule gecer. Size adresi daha sonra bildiririm. Cok tesekkur ederim.

kumyaka2010
03-02-2010, 20:57
Sayın arkadaşlar !
Tesbih agacı buyuk ceviz agacı kadar oluyormu ? Gemlik Murat oba koyunde cami avlusunda , mavi çiçekler açan bir agaç var . Birde tespih bitkisi var . Saçak koklu . Mısır gibi koku var . Kurtulmak için çok ugraştım . Tohumları butun bahceye yayılmıştı . Selamlar .

ahmetshur
04-02-2010, 09:16
Arkadaşlar tesbih ağacının tohumu nasıl ve ne zaman ekiliyor. Bu konuda ben internette araştırma yaptım ama hiçbir bilgiye ulaşamadım. Bilen arkadaşlardan bigilerini paylaşmalarını rica edecektim.
teşekkürler...

ensar
04-02-2010, 14:44
Sn Ahmetsur,

Ben bir miktar tohumu soğuk katlamaya aldım Nisan ayının başında dış mekana ve seraya dikim yapacağım. Aynı dönem de katlama uygulaması yapılmamış olan tohumlardan dışarıda dikim yaparak arada fark var mı tesbit etmeye çalışacağım.

Sonuçları burda paylaşırız.

Diğer tohumlar ise katmerli gül hatmi ve mavı servi tohumları.

Sevgiyle kalın

ahmetshur
12-05-2010, 10:50
Sayın Ensar' dan aldığım tohumlardan bir kaçını çimlendirmeyi başardım.
Aslında doğrusunu söylemek gerekirse nerdeyse umudumu kemiştim. Hatta tamamıylan kesmiştim ki bir anda çıkıverdiler peşisıra. Çok zor çimlendiğini bildiğimden, onaların bu halini gördüğümde oldukça sevindim.

Bende bu sonucu arkadaşlarla paylaşmak istedim.
Saygılarımla...

süreyya
04-06-2010, 13:06
Arkadaşlar, kızımın ipekböceğine yaprak toplarken tesadüfen gördüm. Çok yakınımızda bir tane tespih ağacı var. Altındaki ağacın dallarına düşmüş tohumları alıp suda beklettim. Meyveyi ayırınca anneannemin kullandığı tespihin taneleriyle aynı olan çekirdekler çıktı.
Şu anda elimde 10 tane kadar çekirdek var. Soğuk katlama mı yapayım, hemen mi ekeyim bilemedim.
Bu tohumdan isteyen varsa ağacı takibe alabilirim :) Tohumlar düşmeden toplanacak gibi değil, ağaç çok yüksek :) Düşenleri biriktirip gönderebilirim.

ensar
04-06-2010, 23:34
Bizdeki tespih ağacı öyle güzel çiçek açtı ki kokusu baş döndürüyor. Yanına gittiğinizde içinizi bir bahar kokusu sarıyor, resmen bayıltıyor insanı. Aşağıda çiçek açmış halini ve saksılardaki fideleri görüyorsunuz.

149686

149687

149688

149689

149690

ensar
04-06-2010, 23:38
Saksılardakileri gelecek yıl tarla kenarına dikeceğiz, meyve ağaçlarından zararlıları uzak tutmasını beklyoruz.

149697

149698

149699

süreyya
06-06-2010, 07:17
Sn Ahmetsur,

Ben bir miktar tohumu soğuk katlamaya aldım Nisan ayının başında dış mekana ve seraya dikim yapacağım. Aynı dönem de katlama uygulaması yapılmamış olan tohumlardan dışarıda dikim yaparak arada fark var mı tesbit etmeye çalışacağım.

Sonuçları burda paylaşırız.

Diğer tohumlar ise katmerli gül hatmi ve mavı servi tohumları.

Sevgiyle kalın

Sn. Aymetsur, tohumlarınıza her iki uygulamayı da yaptınız mı? Hangisi daha başarılı oldu?

ensar
06-06-2010, 13:26
Benim yaptığım uygulamada katlama yapılan tohumlar daha başarılı oldu

Sevgiyle kalın

elek
07-06-2010, 16:18
Sayın Ensar, sizdeki tohumları tarif edebilir misiniz? Cumartesi Adalar'da ağaç dibine düşen kurumuş tohum dallarını aldım tespih ağacı olabileceğini düşünerek. Evde bir tanesinin meyvasını kazıdım, içinden ana şekil olarak küre ancak üzerinde boylamasına 5 tırtık bulunan sert bir tohum çıktı. Meyva kısmı tarif edildiği gibi çok hoş kokmuyor. Tohum dalları buradaki 9 ve 20 numaralı mesajlardakiler gibi, ancak 8 numaralı mesajda ve webde gördüğüm diğer resimlerde tohumlar küre değil de oval şekilde ve yüzeyleri dümdüz görünüyor. (Resim aktarmada problem yaşıyorum, halleder halletmez resim de ekleyeceğim ancak sizdeki tohumların daha yakından çekilmiş bir resmi varsa ve ekleyebilirseniz çok sevinirim)

ensar
07-06-2010, 22:24
Sayın Elek,

Maalesef tohumların fotoğraflarını çekmedim. Çok sert kabukları var ve sert kabuğn üstüde düz değil. Kırdığınızda içinden oval tohumlar çıkıyor.

Sevgiyle kalın

ahmetshur
11-06-2010, 12:42
Sn. Aymetsur, tohumlarınıza her iki uygulamayı da yaptınız mı? Hangisi daha başarılı oldu?

Sayın Sarius merhaba.
Ben tohumları soğuk katlamaya almadım. Direk ektim. Şubat ayında ekmiştim. Ekerken saymadığım için çimlenme oranı hakkında birşey diyemem. Ama tahminim yüzde 40 ın üstü olmalı.
Sayın ensar daha iyi bilir. Bunlarda her tohumdan bazen 4 e kadar kök verebiliyor.
Bu da şu demek. Yani yüzde 50 çimlense dahi diğer çimlenmeyenleri telafi ediyor.

Ben çimlenenleri 4 gün önce poşetlere aldım. Tam 73 tane fidan elde ettim.

Tekrar görüşmek üzere...
Saygılar...

ahmetshur
11-06-2010, 12:45
Sayın Ensar, sizdeki tohumları tarif edebilir misiniz? Cumartesi Adalar'da ağaç dibine düşen kurumuş tohum dallarını aldım tespih ağacı olabileceğini düşünerek. Evde bir tanesinin meyvasını kazıdım, içinden ana şekil olarak küre ancak üzerinde boylamasına 5 tırtık bulunan sert bir tohum çıktı. Meyva kısmı tarif edildiği gibi çok hoş kokmuyor. Tohum dalları buradaki 9 ve 20 numaralı mesajlardakiler gibi, ancak 8 numaralı mesajda ve webde gördüğüm diğer resimlerde tohumlar küre değil de oval şekilde ve yüzeyleri dümdüz görünüyor. (Resim aktarmada problem yaşıyorum, halleder halletmez resim de ekleyeceğim ancak sizdeki tohumların daha yakından çekilmiş bir resmi varsa ve ekleyebilirseniz çok sevinirim)

Sayın elek
Benim evde tohumlar vardı. Ben bir bakayım. Eğer hala duruyorsa fotoğraflarını çekerim.
Saygılarımla...

berduray
11-06-2010, 12:53
Ben zararlılara karşı tohumlarını havanda dövüp, plumeria saksısının dibine koymuştum, bugün beş, altı fidanın çimlendiğini gördüm.

ahmetshur
11-06-2010, 13:11
Ben zararlılara karşı tohumlarını havanda dövüp, plumeria saksısının dibine koymuştum, bugün beş, altı fidanın çimlendiğini gördüm.

Sayın Berduray merhaba.
Bu söylediğin oldukça ilginç bir durum. Açıkçası bana zor gibi geliyor. İmkanın olsa da fotoğraf ekleye bilseydin iyi olurdu.
Saygılar...

elek
11-06-2010, 13:12
Sayın Ensar, Sayın Ahmetshur ilginize teşekkürler. Biraz araştırma yaptım konu ile ilgili, sanırım biz "tespih ağacı" deyince 2 farklı türden bahsetmiş oluyoruz, bir tanesi bu konunun başlığı "Azadirachta indica" denilen tür (meyveleri eliptik şekilde), diğeri tohumları benim de elimde bulunan "Melia Azedarach" (meyveleri küre şeklinde)
İkisinde de zehirli etken madde olarak azadirachtin var. Ama anladığım kadarıyla etken madde azadirachta indica ağacında daha fazla ya da bu ağaç daha sık yetiştirilebilen bir tür. Bu nedenle de neemazal veya ev yapımı böcek ilaçları yapımında daha fazla tercih ediliyor. Bakalım, bendekileri suyun içine koydum bekletiyorum, yarın bitlerde etkili olup olmayacağını göreceğim. Eğer başarı sağlarsam yeni tohum alıp yetiştirmek için bir adalar seferi daha şart oldu :)

berduray
11-06-2010, 23:27
Yarın foto eklerim.

Demek ki arada ezilmekten kurtulan tohumlar olmuş.

süreyya
12-06-2010, 01:22
Sn. ensar, sn. Ahmetshur, cevaplarınız için teşekkürler. (Foruma üye olmayı atladığım için yazılarınızı şimdi gördüm.)

Oturduğum yere yakın olan tespih ağacına tekrar gidip baktım. Benim aldığım tohumlar geçen yıldan düşüp altındaki ağaca takılıp kalanlarmış. Ağaç bu yılki meyvesini yeni vermeye başlamış. Yer sıkıntım olduğu için şimdilik tespih ağacı yetiştirmeyi erteledim. Ağaç bir kafenin bahçesinde, izin verirlerse kök sürgünlerinden de deneyebilirim. Araştırmadım ama sanırım sobahar sürgünden üretim için uygun olur.

nariçi
12-06-2010, 05:20
Arkadaşlar burada tesbih ağacı ile neem ağacı birbirine karışmış herhalde. Yoksa ben mi yanılıyorum.

ahmetshur
14-06-2010, 16:35
Evet sanki ufak bir karışıklık yaşanıyor.
Melia azaderach : Tesbih Ağacı
Azadirachta indica : Neem Ağacı

Sanırım hepsi bu kadar.

nariçi
14-06-2010, 19:46
Aynı başlık altında yazılınca karışıklık oluyor. Her bitki ya ortak sayfada ya da kendi sayfasında yazılmalı.

ahmetshur
30-06-2010, 11:45
Buda benim tohumdan çimlendirdiğim Neem Ağacı fidanlarım.

süreyya
09-07-2010, 23:40
"tespih ağacı" deyince 2 farklı türden bahsetmiş oluyoruz, bir tanesi bu konunun başlığı "Azadirachta indica" denilen tür (meyveleri eliptik şekilde), diğeri tohumları benim de elimde bulunan "Melia Azedarach" (meyveleri küre şeklinde)
:)

Benim sözettiğim ağacın meyveleri de küre şeklinde. Bu gün ezip ilaç olması için suya koydum.
Meyvenin altındaki odunsu çekirdek kırılınca 3 veya 4 bölmeli olduğunu gördüm. Bölmelerde siyah, susamdan az büyükçe tohumlar var. Bu tohumlardan 4 tanesni çimlenmeye aldım. 1 hafta önce de odunsu çekirdeklerden üç tane ekmiştim. Bakalım ne olacak..

Sn Berduray, sanırım sizin kırma işleminizde bu siyah çekirdeklerden ezilmeyenler olmuş, onlar çimlenmiş :)

teknikadam
22-07-2010, 09:38
Merhaba,

Yalancı tespih ağacı tohumundan nasıl temin edebilirim Yardımcı olurmusunuz?

ahmetshur
22-07-2010, 11:05
Merhaba,

Yalancı tespih ağacı tohumundan nasıl temin edebilirim Yardımcı olurmusunuz?

Sayın teknik adam bu sezonda tohum biraz zor bulunur. Bir arkadaşın elinde tohum kalmışsa belki. Bende olsaydı gönderirdim.

flyactivediver
01-12-2010, 12:32
Şu anda İstanbul Beylikdüzü'ndeki tespih ağaçlarında tohum var.Ben geçen sene kova kova tohum toplayıp sineklik yaptım.Orjinal bir sineklik oldu.Fotografını çekersem yüklerim.

ahmetshur
09-12-2010, 15:21
Şu anda İstanbul Beylikdüzü'ndeki tespih ağaçlarında tohum var.Ben geçen sene kova kova tohum toplayıp sineklik yaptım.Orjinal bir sineklik oldu.Fotografını çekersem yüklerim.

Sayın Flyactivediver o tohumlardan bize de nasip olabilir mi?
Mümkünse tabi...
Saygılar...

sındırgılı
04-04-2011, 16:14
Kadikoy / Yeni Sali pazarinin oradaki yolda (orta refujde ) genc agaclar var.Su anda uzerilerinde de bol bol tohum bulunmakta..... Ilgilenen arkadaslarin dikkatine...

ihsankaya45
05-04-2011, 15:44
Tesbih ağacının yaprak ve tohumunu ilaç olarak deneyen varmı ? Sonuç nasıl ?
Kullanabilirmiyiz?

ensar
06-04-2011, 21:23
Sayın İhsan Kaya,

Geçen yıl tesbih ağacı tohumlarından yaptığımız ilaçlar beni tatmin etmiş idi bu yılda aşağıda fotoğrafladığım ağaçlardaki tüm tohumları bu amaçla deneyeceğim.

Bunlar civarda bulabildiğim yaklaşık 10 kadar ağaçtan dördünün fotoğrafı

201377

201378

201379

201380

Bol ilacım olacak bu yıl:D

Sevgiyle kalın

sındırgılı
06-04-2011, 21:55
Nihat Gokyigit Bahcesinde de 4 adet tesbih agaci var. Bugun, gezerken gorduk.
Yarin, orta refujdeki agaclarin tohumlarini toplayacagim.
Bol ilac yapacak kadar malzememiz olacak . :mad:

sındırgılı
09-04-2011, 22:33
Bugun, Acemiye `de sordum; fakat forumda ilacin nasil yapildigini gordum.
1 kg tesbih agaci tohumu beyaz kabuklarindan soyuluyor, kirilip 2,5 litre su icinde bekletiliyor.
Birde, tesbih enzimi yapmaktan bahsetti. Yine 1 kg tesbih agaci tohumu kirilip, 1 litre melas ve 3 litre suda (tipki enzim yapar gibi ) 3 ay bekletilecek. Herhalde dogru anladim ?
Ensar ya da Acemi, teyid ederse sevinirim. Haftaya enzim yapmaya basliyacagim.

sındırgılı
17-04-2011, 18:55
Bu akşam tesbih ağacı tohumlarının yarısını ayıklama fırsatı buldum. Eşimde (fırsat bu deyip ) 2 kg hamsi ayıklama görevini bana yükleyince isyan bayrağını çektim. (tabii ki mecazi anlamda :( )
Kurusunlar, melas ile enzim yapılacak.

kaktüssevdası
21-06-2011, 22:37
bu aylarda tohumunu diksem tutarmı???
2 adet tohumum var :(

aydın
26-05-2012, 13:37
Arkadaşlar elinde (ilaç yapmak için kullanacağım kadar) tespih ağacı tohumu olan varsa benimle irtibata geçerse çok memnun olurum.

selis
26-05-2012, 14:04
Ben geçen sene kova kova tohum toplayıp sineklik yaptım.
Bugun, Acemiye `de sordum; fakat forumda ilacin nasil yapildigini sordum.

Birde, tesbih enzimi yapmaktan bahsetti.

İlk sayfayı okuyunca şok oldum..
Sineklik, ilaç, enzim.. Yok artık :D
Bizim evin çevresindeki sokak kaldırımlarında 5'er metre arayla bu ağaçtan dikili.. :p

mosa
09-08-2012, 23:22
Sevgili Selis Merhaba... Bir İzmir'li olarak tohum avına çıkmaya hazırım. Ağaçların nerede olduğunun ayrıntılı tarifini verebilir misin? Hangi sokak öğrenmeyi çok isterim. Şimdiden teşekkürler.

selis
09-08-2012, 23:39
Sn. Mosa bizim sokağı öğrenmenize gerek yok.. Yaşadığım semtte bir çok yerde var.. Hattâ siz direk kampüse girin biraz yürüyüş yapın, mutlaka karşınıza çıkacaktır..
Bulamazsanız temin edebilirim. :)

Halil Önen
13-08-2012, 08:53
Sevgili Selis Merhaba... Bir İzmir'li olarak tohum avına çıkmaya hazırım. Ağaçların nerede olduğunun ayrıntılı tarifini verebilir misin? Hangi sokak öğrenmeyi çok isterim. Şimdiden teşekkürler.

İyi avlar Sn. mosa...;)

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm

galiba insanın dişi olanının genlerinde saklı duran...

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25790.htm

paleolitik dönemden mirasa aldığı 'toplayıcılık' olgusunun biraz dokununca çıkıp gelmesi...

Av sezonu açıldığında _ ekim/kasım gibi _sizi bizim avlağa davet ediyoruz...;)

Saygılar

selis
13-08-2012, 10:41
galiba insanın dişi olanının genlerinde saklı duran...

İlahi Halil Bey güldürdünüz yine beni ;)

Av sezonu açıldığında _ ekim/kasım gibi _sizi bizim avlağa davet ediyoruz...;)

Tohum toplama amacım, enzim denemesi yapmak olsa da, sezon için avlanmaya gönüllü olabilirim :p

selis
13-08-2012, 10:46
forumda ilacin nasil yapildigini gordum.
1 kg tesbih agaci tohumu beyaz kabuklarindan soyuluyor, kirilip 2,5 litre su icinde bekletiliyor.
Birde, tesbih enzimi yapmaktan bahsetti. Yine 1 kg tesbih agaci tohumu kirilip, 1 litre melas ve 3 litre suda (tipki enzim yapar gibi ) 3 ay bekletilecek. Herhalde dogru anladim ?

Enzim yapmak için, yeşil olanlar bir işe yaramayacak yani..

Müjgan Yılmaz
11-09-2012, 22:15
330982

Melia Azadirachta olduğunu sandığım bu iki fideciği,Adrasan dan getirdim,umarım yanılmıyorumdur.Bir de Trakya ikliminde yetiştirmek için ne yapmalıyım,tedbir olarak saksıya aldım bir kış geçirdikten sonra bahçenin korunaklı bir bölgesine dikmeyi planlıyorum.Bu konu da yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

selis
07-10-2012, 13:17
2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı tohumu koyun, tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır. 48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.
Tohumlardan nasıl ilaç yapılacağını ararken başka bir sitede bu bilgiyi buldum..
Farklı deneyimleri olanlar paylaşırlarsa sevinirim..

küncü
11-01-2013, 16:49
Belki de daha önce burada değinilmiştir!? Eğer bu eklenen görseldeki tesbih agacı tohumuysa ve arayan varsa İstanbul'da kalamış parkında bu ağaçtan 3-4 tane var. Bu özellikle 12 Ocak-Cumartesi İstanbul toplantısını Fenerbahçe parkında yapacaklar için anlamlı. Çünkü Kalamış Parkı ile Fenerbahçe Parkı arasındaki mesafe çok kısa, Kadıköy yönünden yürüyecekler için 1-1,8 km kadar.

sındırgılı
11-01-2013, 18:01
Sn.Kuncu,

Sali ve Cuma gunleri Kadikoyde pazarin kuruldugu alanda orta refujde istedikleri kadar Tesbih agaci bulabilirler. Hem pazar gereksinimi hemde tohum ihtiyaci karsilanabilir.
Bence asil onemli olan sonrasi,
Dis cidarin pis kokmasi, tohumlarin sert bir kabuk icerisinde (kolay kolay kirilmayan sert bir kabuk ) olmasi.....
Tecrube ile sabittir, bence Neemezal almak daha iyi bir fikir :(((
( Tabiiki, ilac icin kullanacaksiniz ) Enzim olarak yapan birisinin yasanmis tecrubeleridir

küncü
13-01-2013, 14:58
Sn.Kuncu,

Sali ve Cuma gunleri Kadikoyde pazarin kuruldugu alanda orta refujde istedikleri kadar Tesbih agaci bulabilirler. Hem pazar gereksinimi hemde tohum ihtiyaci karsilanabilir.
Bence asil onemli olan sonrasi,
Dis cidarin pis kokmasi, tohumlarin sert bir kabuk icerisinde (kolay kolay kirilmayan sert bir kabuk ) olmasi.....
Tecrube ile sabittir, bence Neemezal almak daha iyi bir fikir :(((
( Tabiiki, ilac icin kullanacaksiniz ) Enzim olarak yapan birisinin yasanmis tecrubeleridir

Burnumun dibindekini görmemişim demek ki! :) Söylediğiniz yerden uzakta değil benim ev. Teşekkür ederim bu bilgi için.
Ben ilaç yapımında kullanmak ve bir kaç fide elde etmek için toplayacağım. "Neemezal" alarak hemen tüketici durumuna girmek istemiyorum.
Sizin "enzim" dediğiniz bitki ilacından farklı bir şey mi?

pria
29-04-2013, 18:42
Ben ilaç yapımında kullanmak ve bir kaç fide elde etmek için toplayacağım. "Neemezal" alarak hemen tüketici durumuna girmek istemiyorum.

Bakınız:

http://www.agaclar.net/forum/1146675-post38.htm

http://www.agaclar.net/forum/1146041-post36.htm

Böylesine ucuz maliyetli organik haşere kovucusu ve öldürücüsü bir ekstratın ülkemizde yaygınlaştırılması gerek..
Neemezal gibi ecnebi patentli ilaçlara yüzlerce lira ödemek yerine kendimiz sıfır maliyetle üretebiliriz..

Ben bu yaz hem zeytinlerime hemde evdeki saksıya ektiğim sebzelere uygulayacağım ve deneyimlerimi paylaşacağım..

pria
29-04-2013, 21:09
sanırım biz "tespih ağacı" deyince 2 farklı türden bahsetmiş oluyoruz, bir tanesi bu konunun başlığı "Azadirachta indica" denilen tür (meyveleri eliptik şekilde), diğeri tohumları benim de elimde bulunan "Melia Azedarach" (meyveleri küre şeklinde)
İkisinde de zehirli etken madde olarak azadirachtin var. Ama anladığım kadarıyla etken madde azadirachta indica ağacında daha fazla ya da bu ağaç daha sık yetiştirilebilen bir tür. Bu nedenle de neemazal veya ev yapımı böcek ilaçları yapımında daha fazla tercih ediliyor.

"Melia Azedarach" tohumları da ''Pest Control'' yani zararlılarla mücadele amacıyla satılıyor:

China Melia Azedarach Linn Azadirachtin , China Melia Azedarach Linn Azadirachtin Products, Manufacturers and Suppliers on Alibaba.com (http://www.alibaba.com/countrysearch/CN/melia-azedarach-linn-azadirachtin.html)

Sayın elek,

'' anladığım kadarıyla etken madde azadirachta indica ağacında daha fazla'' diyorsunuz ama ben Çukurova Üniversitesinden 2 Türk araştırmacının yayınladığı bilimsel makaleden anladığım kadarıyla Melia azedarach'ın meyve, çiçek ve yapraklarının da aynı değerde olduklarını öğrenmiş oldum:

...Azadirachtin, bazı böcek türleri için beslenmeyi
önleyici, birçok böcek türü ve bazı arthropodalar
için ise büyümeyi durdurucu özellik göstermekte
(Morgan 2009), ayrıca bunlara ek olarak 5. larval
evredeki S. litura ile yapılan çalışmada duyarsızlaşmaya
da neden olduğu bilinmektedir (Bomford ve
Isman 1996). Azadirachtinin birçok böcek türünde
beslenmeyi engelleyici ve uzaklaştırıcı etkisi
araştırılmış, Thaumetopoea pityocompa (Schiff.)
larvalarında beslenme aktivitesini azaltığı (Unal ve
Akkuzu 2009), ayrıca S. littoalis'in sentetik besinine
eklenen azadirachtinin besin alımında azalmalar
meydana geldiği, hatta larvaların normal besine
alındıktan sonra bile bu etkinin devam ettiği
gözlenmiştir (Martinez ve Van Emden 1999).
Diabrotica speciosa (Genn.) üzerinde Melia azedarach'ın
meyve, çiçek ve yaprak ekstraktlarının beslenmeyi
caydırıcı etkisinin olduğu, en çok etkinin ise meyve
ekstraktında görüldüğü tespit edilmiştir.

...Çalışmalarımız sonunda elde edilen verilere
göre, azadirachtinin, G. mellonella larvalarınınn total
glikojen miktarlarında meydana gelen bu azalmalar
diğer çalışmalara paralellik göstermektedir. Azadirachtinin
böceklerde büyüme ve deri değiştirmede
görevli hormonları inhibe etmesi, G. mellonella'nın
doğadaki yaşam süresini azaltacaktır. Ayrıca, insan,
hayvan ve çevre açısından son derece güvenilir bir
madde olması nedeniyle organik tarım ve entegre
mücadelede doğaya zararlı olmayan bitkisel insektisitlerin
kullanımına olanak sağlamış olacaktır.

https://www.ekoloji.com.tr/resimler/81-10.pdf

Dün geceden beri bu konuyla uğraşıyorum..
Çukurova Üniversitesinden iki araştırıcımızın bu makalesini bulduğumda çok sevindim..
Çünkü bizde yerli kaynak çok az, ulaşmak, bulmak ta zor..

Kısacası, ''Melia azedarach'' yani bizim ülkemizde arandığında bulunabilen yuvarlak taneli tesbih ağacının meyve, çiçek ve yaprak ekstraktlarını organik mücadelede rahatlıkla kullanabiliriz.

Bir litre suya 20-25 gram (etli meyve olursa 40-50 gram) tohumu ezip sabaha kadar beklettiğimizde hafif, 50-60 gram (etli meyva olursa 100 gram) tohumu ezip sabaha kadar 1 litre suda beklettiğimizde yüksek etkili bir organik ilaç elde edebiliyoruz ve bunun bir litresine 1 mlililitre sıvı sabun koyup karıştırıyoruz ve bu karışım güneşin ultraviyole ışınlarına karşı hassas olduğundan gün batımından sonra kullanıyoruz.
Benim, okuduklarımdan ve araştırmalarımdan anladığım bu.

nesecik
14-05-2013, 14:57
Neem ağacı ile Yalancı Tespih Ağacı aynı mıdır?

pria
26-12-2013, 10:02
Tesbih Ağacı

Familya : Meliaceae
Latince : Melia azedarach (M. japonica) (Zanzelek)
Türkçe : TESBİH AĞACI

Tesbih Ağacı Doğal Yayılış ve Rakım
Anavatanı Doğu Asya ve Himalayalar olup Avrupa'da ve ülkemizde de yetiştirilir.

Tesbih Ağacı Toprak ve Besin İsteği
Nemli, yarı nemli ve vejetasyon döneminde sık sulanan topraklar ister. Ağır killi topraklar ile kireçli, kurak ve kumlu topraklarda da yetişebilir.

Tesbih Ağacı Donlara Duyarlılık
Donlara duyarlıdır. Maksimum -5 C sıcaklıklara kadar dayanır.

Tesbih Ağacı Sıcaklık ve Nem İsteği
Utman kestane iklimini sever. Düzenli sulama ister. Soğuğa dayanıklı değildir.

Tesbih Ağacı Tohum Özellikleri
Tohum nohut büyüklüğünde ve serttir. Her meyvede 5-8 adet tohum bulunur. Uzun süre bitki üzerinde kalabilen tohumlar hoş kokuludur.

Tesbih Ağacı Tepe Şekli
Yaygın bir tepe yapar. Tepe çapı 4 m.din

Tesbih Ağacı Makaslama ve Budama
Budamaya ihtiyaç duymaz.

Tesbih Ağacı Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 10-15 m. boy yapar.

Tesbih Ağacı Kök Yapısı
Sığ ve yaygın kök sistemi geliştirir.

Tesbih Ağacı Işık İsteği
Yarıgötge ağacıdır.

Tesbih Ağacı Meyve ve Çiçek
Meyveleri İri ve yuvarlak, tespih tanesi büyüklüğündedir. Çekirdekli sulu meyveler olgunlaşınca kabuğu açık sarı bir renk alır. Endokarp tamamen odunlaşmıştır. Mayıs-Haziran'da açan leylak rengi çiçekleri, yaprakların koltuğundan çıkan seyrek salkım durumunda kurullar teşkil eder. Çiçekleri hermafrodit ve kokuludur.

Tesbih Ağacı Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakların alt ve ortada bulunanları bileşik tüysü, üstte bulunanları sade tüysü yaprak durumunda ve 20-25 cm. uzunluktadır. Yaprakçıklar tek sayıda, yumurta biçiminde kenarları keskin dişli ve uçları sivridir. Genç sürgünler az tüylüdür.

Tesbih Ağacı Üretim Şekli
Tohum ile üretim esas olup sert çelikle de üretilebilir. Tohum kabukları ovuşturularak uzaklaştırılır veya olduğu gibi ekilir veya katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Tohumu kuru olarak saklamak mümkündür. Üretimleri kök çelikleri ile de yapılabilir.

Tesbih Ağacı Diğer Özellikler
Kirliliğe ve rüzgara dayanıklıdır. Park ve bahçelerde soliter, grup veya aile ağacı olarak veya kent İçi yol ağaçlandırmalarında kullanılır. Odunundan mobilya, nefesli sazlar, meyvelerinden tespih ve takı, kabuğundan hekimlikte kullanılan ilaçlar yapılır. Yağından mobilya pariatıcısı olarak faydalanılır.

Devamı: Tesbih Ağacı (http://www.yenimakale.com/tesbih-agaci.html#ixzz2oZOJPAsQ)

lenavita
29-01-2014, 18:45
çok severim bu agacı vede çiçegi okadar güzel kokarki sümbüle benzer kokusu vardır

inch
01-05-2014, 22:17
bahçemdeki yaklaşık 15 yaşındaki tesbih ağacımı kesmek zorunda kaldım. bu kadar çok özelliği olduğunu bilmiyordum. ama tohumlarını ve sağa sola atmış fidelerini topladım. yalnız şunu söyleyeyim. bahçemde böceklere etkili olduğunu düşünmüyorum. en azından sadece ağaç olarak, yani işlem görmeden etkisi yok.

david72
19-05-2015, 10:18
Konu kötü niyetli reklamlarla kirlenmiş durumda, yönetimin bu mesajları silmesi gerek sanırım. Adam bir gün önceden üye olmuş sonra viral reklamları pompalamış konuya, bunlara kanıp ilaç alan aptallar var mı ki ?

buz45
26-05-2015, 02:44
Elimde 2 kg kadar yalancı tesbih ağacı tohumu var. Topladıktan sonra kabuklarını soydum, bir kısmını kırıp 12 saat suda beklettim.İlaç olarak kullanma süresi kısıtlı olduğu için kalanlarından enzim yapmak istiyorum.Bazı arkadaşlar daha önce tesbih ağacı tohumu ile enzim yaptıklarından söz etmişler. Ama enzimi nasıl kullanıp, nasıl sonuç aldıklarına dair bilgi bulamadım.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan ricam tecrübelerini paylaşmaları... Şimdiden teşekkürler...

erkanbey
06-09-2015, 12:51
Bugün yakın zamanda keşfettiğim yakınımdaki parktan tesbih ağacı tohumlarını topladım.Bunları ne şekilde değerlendirsek uygun olur acaba?Yapraklarını ve yeşil tohumları enzim yapsak kuru kısımlarıda ihtiyacımız oldukça az az kırıp ilaç mı yapsak?Enzimi sadece bunlardanmı yapsak yoksa muz kabuğu felanda mı eklesek ki sadece bundan yapsak enzim olduktan sonra sulandırarak yapraktan kullansak ilaç işlevi görürmü acaba deneyen varsa paylaşırsa memnun olurum.

Gardenias
12-03-2016, 18:17
Sevgili kumyaka2010;
Sorunuzu ben cevaplıyayım.Zira konuyu açan sevgili deniz akvaryumu, bu konuda enson nisan2004 te yazmış. Sonrasında bu sayfaya uğramamış. Takdir edersinizki bu site çok büyük bir kent gibi, insan bazen birgün önce hangi konuda yazdığını bile unutabiliyor.
Bu ağaç İzmir ve İstanbul' da yetişiyor. O nedenle Gemlik'te de yetişir.
Sevgiyle kalın.

--------------------------------

Bu ağaç Antalya'da da var.Melia Azadarech ten farklı olarak çiçekleri mis kokulu...

istcallst
08-05-2016, 11:02
Sayin Gardenias, agacin resim cekme imkaniniz var mi?
Ben bir kac sene once neem cekirdektem yetistirdim fakat Istanbulda kisin oldu. Simdi yeni fidelerim var, umarim onlari Gokovada yasatabilirim. Olmazsa kisin iceriye alacagiz.

Gardenias
12-06-2016, 23:37
Sayın istcallst mesajınızı geç gördüm, kusura bakmayın. .Çiçek açma dönemleri geçtiğinden, inşaallah öbür seneye, ağaç çiçekliyken fotoğrafını çeker sizlerle paylaşırım. .

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

devrann
11-08-2017, 11:21
Melia azaderach : Tesbih Ağacı
Azadirachta indica : Neem Ağacı

Her ikiside insectisit olarak etkilimi acaba? Bizim bahçede sarı meyveleri olan var ama tam emin olamadım

nefesos
13-11-2018, 15:07
Merhaba,
Yalancı Tesbih ağacı (Azadirachta indica - Neem) tohumu veya fidanı arıyorum, internette bulamadım. Elinde olup da parasıyla veya duasıyla vermek isteyen var mıdır? Selamlar.

Unuttum
14-06-2019, 16:45
Sn Bari
Merhaba bu konu açılalı çok olmuş. Umarım hala aktif kullanıcılar vardır. Neeem ağacı yaprağı arıyorum. Nasıl bulabilirim acaba

M_Kara
22-08-2019, 09:12
Merhaba bu konu açılalı çok olmuş. Umarım hala aktif kullanıcılar vardır. Neeem ağacı yaprağı arıyorum. Nasıl bulabilirim acaba

Evimin önünde yetişkin yaklaşık 10 mt boyunda bir ağacım var ve şuan epey yaprak var. Yardımcı olabilirim

Huwain
22-05-2020, 10:17
Merhaba, okulum için çokça yararlandığım bu siteye ilk defa yazıyorum.
Tesbih ağacı fidanına ihtiyacım. Yardımcı olabilecek var mı ?

Altintren
07-07-2020, 13:56
Merhabalar,
Antalya’da Lara’da oturuyorum. Bu ağacı sanki Lara yürüyüş yolundaki parklarda gördüm. Sizin bildiğiniz bir yer var mı?
Yalancı tespih ağacını Antalya’da nerede bulabilirim?

ozyoldas
10-07-2020, 11:58
Neem Seed Oil : Neem Yağı Çekirdeğinin Sıkılması yöntemiyle elde edilir. %100 Doğaldır.

ek bilgiler:

Hiç bir katkı maddesi içermemektedir. Herhangi bir yağla seyreltilmemiştir. Yağın renk ve kokusu çeşitli fiziksel etkenlere göre kısmende olsa değişiklik gösterebilmektedir.

Neem bitkisinin Latince ismi "Azadirachta indica” olup Bu bitkiden elde edilen ve neem yağı denilen sıvının birçok Kullanım Alanları vardır.
NEEM OİL - Neem YAĞININ KULLANIM ALANLARI:

Dezenfektan, Evcil Hayvan, Organik Tarım

https://www.tuanadogalyasam.com/Neem-Yagi-Neem-Oil,PR-1149.html

Mihael Nasr
15-06-2021, 02:27
Azadirachta indica için açılmış olan başlık içerisinde çok fazla Melia azaderach resmi var sanırım. İnternetten neem ağacının yaprakları ve meyveleri bakınca, burada resimleri paylaşılan ve bizim akdenizde de bol bol gördüğümüz tespih ağacının meyveleri ve yaprakları ile bariz farklı olduğu görülüyor. Neem ağacının taneleri bilyeden ziyade fasulye gibi ve renkleri sarı, ben akdenizde bu ağacı ve meyveleri daha önce görmedim açıkcası. Ama tespih ağacını (onun başlığına da yazdım) istilacı olarak nitelendirecek kadar çok görüyorum ve burada paylaşılan çoğu tohum, fidan resmi aynı tespih ağacı. Ben mi yanlış biliyorum yoksa bir yanlış anlaşılma mı var?

chiefturk
13-08-2021, 13:00
Azadirachta indica için açılmış olan başlık içerisinde çok fazla Melia azaderach resmi var sanırım. İnternetten neem ağacının yaprakları ve meyveleri bakınca, burada resimleri paylaşılan ve bizim akdenizde de bol bol gördüğümüz tespih ağacının meyveleri ve yaprakları ile bariz farklı olduğu görülüyor. Neem ağacının taneleri bilyeden ziyade fasulye gibi ve renkleri sarı, ben akdenizde bu ağacı ve meyveleri daha önce görmedim açıkcası. Ama tespih ağacını (onun başlığına da yazdım) istilacı olarak nitelendirecek kadar çok görüyorum ve burada paylaşılan çoğu tohum, fidan resmi aynı tespih ağacı. Ben mi yanlış biliyorum yoksa bir yanlış anlaşılma mı var?

Evet maalesef bir kafa karışıklığı var.

Yalancı tesbih ağacı ya da neem ağacı dediğimiz latince "Azadirachta indica" meyvesi daha eliptik ve uzun. yaprakları da keza daha dar.

Tesbih ağacı Latince "Melia azedarach"
meyveleri daha top yaprakları neem ağacına göre daha geniş.

Sulezena
06-10-2021, 20:06
Merhab bu agacin ozellikle bahcelerde zararlu bocekleri uzaklastirmak icin kullanildigi duydum. Benim bulundugum bolge 1340 rakim bu cografyada yetisme imkani var mi acaba . Bilgisi olan arkadaslarim paylasabilirlerse sevinirim. Tesekkurler

metin0147
22-10-2021, 17:44
Arkadaşlar, kızımın ipekböceğine yaprak toplarken tesadüfen gördüm..

Yaprak ve cekirdeklerinin resmi var mi rica etsem.
Adana da bir türü var .
Ben farkli turune bakiyorum. Buraya resim nasil atilir bakayim. Becerebilorsem aticam simdi. Ben bana lazim olanin resmini atsam diger arkadaslar da belki yardimci olabilir.
0 505 79 79 8 79 numaram

devrann
06-03-2022, 10:28
Ülkemizde çoğu yerde yetişen Melia azaderach'e Azadirachta indica aşılayarak daha soğuk iklimlerde yetiştirme olanağı sağlanabilmektedir.

slmnklyc
27-10-2023, 23:16
Selamlar,başarılı çimlendirme yapıp büyüten var mı?,Filizlendirme için tohumu olan var mı?Teşekkürler.