View Full Version : Tenekede Tavuk
YeşilSeven
13-06-2009, 11:05
Biraz zahmetli ve açık havada yapılacak bir organizasyon arkadaşlar. Eğer kalabalık olursa tenekelerin çoğaltılmasında fayda var. Gelelim tarife;
Gerekli Malzemeler:
18 lt kapasiteli teneke
Tavuğun geçirileceği metal düzenek ya da kalın, sert bir sopa.
1 büyük tavuk
Sos için, salça (domates te olabilir), toz kırmızı biber, karabiber, tuz, kekik, kimyon, soğan sarımsak rendesi vb. istediklerinizi ekleyebilirisiniz
3-4 adet soğan
3-4 adet patates
İsteğe göre, biber, domates.
Metal Düzeneğin Hazırlanması:
Önce büyük peynir, zeytin ya da yağ koyulan tenekelerden temin edilir. Üst kapak kısmı tamamen kesilip çıkartılır. Tavuğun konulacağı düzenek için metal bir boru, tenekenin içine girebilecek dairesel bir metal üzerine kaynak yapılır. Böylece üstte dik bir şekilde boru üzerine tavuk oturtulur. Metal borunun boyunun tenekeden fazla olmamasına dikkat ediniz. Metal bulamazsanız sert bir sopa da işinizi görür.
Tavuğun Hazırlanması:
İster hafif sulandırılmış salça ile isterseniz kıpkırmızı bir domates ile tavuğumuzun içi dışı bir güzel sıvanır. Hem içine hem dışına tuz, kırmızı biber ve karabiber serpilir. İçine ise isteğe göre soğan, sarımsak rendesi kimyon ve kekik de ilave edilir. Bu sos 2-3 saat önceden yapılırsa daha güzel olur ancak tuzu pişirmeden önce ilave ediniz.
Büyük tavuğun içinin pişmeyeceğini düşünerek sakın üstünü bıçakla çizmeyiniz, bu çizikler tavuğun suyunun pişerken akıp gitmesi ve kupkuru bir halde lezzetsiz kalması demektir. Hazırlanan tavuğu baş kısmı üstte olacak şekilde geçiriniz. Alttaki metalin üzerine de soğan, patates gibi garnitürler dizilir. Soğanlar bütün halde konurken, patateslerin üzerine portakal soyar gibi çizik atmak, pişen tavuktan akan yağı emerek tatlanması için idealdir.
Domates biber de koyabilirsiniz ancak biberler bazen pişirme süresinden dolayı yanabiliyor. Tenekeyi düzeneğin üzerine kapatıp, etrafını toprak ya da çamurla güzelce kapatıyoruz. Üstüne da ağır bir taş konur.
86172
86173
Pişirme:
Tenekenin etrafına çalı/çırpı tabir ettiğimiz kuru dallardan ateş yakılır ancak bu ateşi resimdeki gibi biraz daha kalın dallarla devam ettirmek gerekir. Ateş ne çok harlı ne de cılız olmalıdır. Ara ara dallardan ilave ederek dört tarafın dengeli yanması sağlanmalıdır. 1,5-2 kg büyüklüğündeki bir tavuk için pişirmesi süresi 30-35 dk kadardır. 30-35 dk sonra alevlerin geçip resimdeki gibi közler oluşana kadar bir 10 dk kadar daha beklenir. Tavuk daha küçük ise bu süre kademeli olarak kısaltılabilir. Daha sonra tenekenin üzerindeki taş alınarak teneke kaldırılır. Manzaranın keyfi artık sizindir. İster pirinç pilavı ister sebzeli bulgur pilavı ile servis ediniz.
Bunun bir de tepsili düzeneği var ki o tepsi içine hazırlanan iç pilav konularak tavuk üstünde pişerken yağlar da pilava akıyor. Neyse fazla uzatmayalım, afiyet olsun.
86174
86175
86176
Bir ara Varilde Kuzu'yu anlatırım nasipse :p
begonvil 14
13-06-2009, 11:25
Lezzeti de harika olsa gerek. Ellerinize sağlık.
Can boğazdan gelir, boğazdan gider.Afiyet olsun.Ha unuttum sakın kuru kuru yemeğin bu güzel tavuk sonra ağlar.Saygılar.
Varilde kuzu da bir an önce lütfen.
Fotoğrafları ile beraber ama, aynen tavuk gibi...
matehoca
17-06-2009, 15:53
bu konu ile ilgili benim de bir videom vardı.
http://video.google.com/ da "tenekede tavuk" diye aratırsanız çıkıyor.Belki işinize yarar.
Sayın YeşilSeven resmen tarifinizi okuyunca iştahım kabardı. Çok güzel anlatmış ve iç çekici fotoğraflar eklemişsiniz. Elinize sağlık.;)
denizakvaryumu
17-06-2009, 16:14
Teşekkürler, resimlerle detaylı anlatmanız çok yararlı oldu.
Uzun zamandır aradığım bir tarifti.
Çok nefis olur, gerçekten tavuk eti yedim dersiniz.
Gerçekten harika olmuş.Ben bir tavuğun pişmiş kızarmış halini bu kadar güzel görmedim henüz elinize sağlık.Tavuk sevmeyen biri olarak bu resimleri görünce herhalde tek başıma yerim dedim kendi kendime :) harika gerçekten emeğinize sağlık...
Bunu bir kaç kez denemiştim.İlk denemelerimde çok güzel olduğunu düşünmüştüm.Fakat daha sonra pişen tavukta is kokusunu hissetmeye başladım.Etrafını iyice sıvamama rağmen yinede olmadı.Bu soruna cevap verebilecek arkadaşlardan yanıt bekliyorum.
BalıkcıSerdar
18-06-2009, 11:03
Ya etrafını iyice sıvayamamışsınızdır ya da tenekde delik vardır. Bir ihtimalde, daha önce ki bir ateş kalıntısının üzerinde yapmışsınızdır. Başka türlü is kokusu duyma imkanı yok:)
YeşilSeven
20-06-2009, 07:58
Sn Balıkcı Serdar'ın dediklerine ilaveten, eğer üstüne ağırlık yapacak bir taş koymazsanız ne kadar çamurla, toprakla kapatıp sıvarsanız sıvayın ısınan havanın genleşmesinden dolayı alttan mutlaka hava alacaktır. Bir de is kokusu yakılan odun ya da dalların hangi ağaca ait olduğuyla ilgili olabilir diye düşünüyorum.
Herkese afiyet olsun arkadaşlar, unutmayın ne kadar terbiye o kadar lezzet :)
YeşilSeven
20-06-2009, 08:00
Ha bir de sakın bir defa deneyip olmadı diye pes etmeyin, biz bu sonuca gelene kadar daha öncesi 2 tavuk gitti :D
hassoman
20-06-2009, 09:39
"....."tenekde delik vardır."...." Başka türlü is kokusu duyma imkanı yok:)
"....." biz bu sonuca gelene kadar daha öncesi 2 tavuk gitti :D
Bazı tariflerde teneke tepesine delik açılıyor. Belki arkadaşımız böyle bir hataya kurban gitmiş olabilir. Evet bir iki tavuğu gözden çıkarılmalı ki mahallenin kedi, köpeği bayram etsin :D
Tenekenin tepesine delik açılıyor mu? Konuyu tam olarak bilen varsa cevap yazarsa sevinirim...
hassoman
20-06-2009, 12:35
Tenekenin tepesine delik açılıyor mu? Konuyu tam olarak bilen varsa cevap yazarsa sevinirim...
Tenekenin tepesine ya da başka bir yerine delik açılmaz. Tenekenin yere gelen kısmı toprakla (üşenmezseniz çamurla yapmanızı öneririm) iyice kapatılır. Üzerine irice bir taş konur. Merak etmeyin buhar çıkacağı yeri bulur. Bu arada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tenekenin çok iyi temizlenmiş de olsa petrol ve türevine ait olmaması gerekir. Turşu, peynir tenekeleri tercih edilmeli... Ateşin hızı kesildikten sonra sönmeye yüz tutuncaya kadar beklemeli (en az 15 dakika). Bir de (benim yaptığım hata) tavuğu bir yerinden tutarak tepsiye almaya çalışmayın. Budunun kemiği elinizde kalır, tavuğu da yerde bulursunuz...
Afiyet olsun...
Resimdeki tavuğun yerine, ortadaki boruya, tokat kebebı şişleri dizsek olurmu acaba?
matehoca
27-06-2009, 21:35
Bunu bir kaç kez denemiştim.İlk denemelerimde çok güzel olduğunu düşünmüştüm.Fakat daha sonra pişen tavukta is kokusunu hissetmeye başladım.Etrafını iyice sıvamama rağmen yinede olmadı.Bu soruna cevap verebilecek arkadaşlardan yanıt bekliyorum.
Ben tenekenin bir köşesine çiviyle küçücük bir delik açıp yapıyorum.Koku falan olmuyor. Fakat tenekenin içi az bişe isli ise mesala daha önce gazete falan yakılmışsa is kokusu yapar. Ama en önemlisi ateşin sönmesini 15 dakika bekle ve tenekeyi açar açmaz tavuğu al.
Bu lezzet ve gösteri denenmeye kesin değer:)
Tenekede hiç bir delik açılmadı, 20 dk. ateşte 10 dk. közde toplam 30 dk. pişti.
93808
93809
93810
berduray
19-07-2009, 23:18
Altta tepsi filan yok mu?, direkt kazığa mı geçirdiniz?
Ben de denemek istiyorum ama şu alt tepsi, boru kaynak filan nasıl çözerim diye düşünüyorum.
Kazığa geçirmeden direkt tepsiye koysam, üstüne teneke geçirip pişirsem , aynı lezzeti verirmi acaba?
Altta toprak (tepsi vs. yok) ağaç kazığa oturtuldu.
Lütfen tepsi düzeneğinide anlatırmısınız yaglar yabana gitmesin.
Tepsi düzenegi hakkında bilgim yok, ancak Sn. Yeşilseven'nın ilk mesajıda pişen tavuğun altında bir tepsi gözüküyor.
Arazideyken yapması en kolay yemek.
İhtiyaç listesi: teneke, tavuk, patates, metal şişler.
-Metal şişleri toprağa saplayın,
-Tavuğu sapladığınız şişlere geçirin,
-Patatesleri tavuğun altına yerleştirin,
-Tenekeyi tavuğun üstüne kapatın,
-Közleri tenekenin etrafına yerleştirin ve sabırsızla bekleyin.
(Arazideyken yakacak sorunu olmadığı için ara sıra tenekeyi açıp pişip pişmediğine bakabilirsiniz. Bizim gibi işe dalıp tavuğu karartmayın!. Merak etmeyin tavuklar iki tane, ancak yetiyor.)
SONUÇ:
93992
93998
Yeşilseven, hem fotoğraflar hem de anlatımınız şahane olmuş, ellerinize sağlık. İlk defa gördüm, çok şaşırdım. Varilde kuzu oluyor mu gerçekten? Bir nevi tandır kebabı gibi.
k0900, 30 dakika pişme süresi bana kısa geldi? Sanki daha hafif ateşte daha uzun sürede daha liğme liğme olur?
Kalabalık grup için versiyonlar
94057
94058
94059
94060
94061
Biraz da romantik olsun derseniz...
94062
denizakvaryumu
21-07-2009, 07:42
Şişler tepsilerde devrilmeden nasıl duruyor?
Tavukların durduğu yuvarlak düzeneği ve şişleri sobacılar çarşısından mı temin ettiniz?
YeşilSeven
21-07-2009, 09:30
Arkadaşlar ilgil düzenekler için şehir merkezlerinde sobacılara, tenekecilere ve kebapçı malzemesi satanlara bakabilirler. Bir kaynakçı bulabilen ise daha şanslı olur :)
BalıkcıSerdar
21-07-2009, 10:38
Sn. agozce'nin "kalabalık grup için versiyon" dediği şekil tam geçenki gezimiz (kardeş bitkiler gezisi) için idealmiş:)
Paylaşım için teşekkürler agozce.
denizakvaryumu
21-07-2009, 10:43
Aynı şişe yatay 2 tavuk geçirilmesi de akıllıca.
Tek tenekede 2 tavuk pişmiş oluyor.
94122
Resimdeki düzenekte şişlerin nasıl devrilmeden kaldığını çözebilirsem aynısından yaptırmaya çalışacağım.
BalıkcıSerdar
21-07-2009, 10:47
Aynı şişe iki tavuk takınca pişirme süresinde sorun çıkar sanırım. Yoksa içlerinde çiğ kalma olasılığı doğar.
bengi_su
21-07-2009, 11:10
Syn. Denizakvaryumu gördüğüm kadarıyla tepsiselred birer delik düzeniğin alt kısmındada sanırım şiş var onu tabağa geçirip oturturuyorlar o yüzden dik duruyor ama sebzelerin üzerine güzelce yerleştirirsenizde bu düzeneği öylece pişer **** düzeneği normal bir tepsinin içinede oturtabilirsiniz ozamanda düşmez galiba...
Çok keyifli bir yemek olmuş bende deniycem babam kaynakçı şanslıyım bu konuda sanırım:))
bengi_su
21-07-2009, 11:13
Şöyle birşeyde yapılabilir Eski çukur bir tabak tas **** bir teneke parçasının ortasın bir delik açıp çubuk geçecek şekilde küçük bir delik çubuğu içinden geçirip toprağa bi çukur açıp tabağı yerleştirirsiniz çubuğuda içinden geçirip toprağa saplarsınız içine tandır ekmeği normal kurumuş ekmek parçaları böyle patates soğan katıp yağının boşa gitmemesini sağlamış olursunuz.:))
Arzu Kırlangıç
21-07-2009, 12:24
Bu güzel fotoğraflar ve tarif için teşekkür ederim arkadaşlar. Daha önce yapılışını duymuştum ama fotoğraflı anlatım süper.Çok lezzetli olduğundan kuşkum yok.
BalıkcıSerdar
21-07-2009, 12:35
Resimdeki düzenekte şişlerin nasıl devrilmeden kaldığını çözebilirsem aynısından yaptırmaya çalışacağım.
Ben olayı çözdüm, bir tepsi (alüminyum veya bakır olmaması koşuluyla) ve birbirinin içine geçen iki boru ile işi bitiririz. Kaynak bende var:)
denizakvaryumu
21-07-2009, 12:51
http://3.bp.blogspot.com/_H3isuvBSvnI/R9KFG8gLS3I/AAAAAAAAAWw/ZnwGBdKGV-U/s1600-h/FotoÄŸraf-0113.jpg
http://lh4.ggpht.com/_fNO12V87IMM/RusIJpDeoeI/AAAAAAAAAFI/lR0YjebDwr8/HPIM1008.JPG
http://3.bp.blogspot.com/_VL4pjE3kYac/Sezb-YwfKEI/AAAAAAAAFKA/XbhwCB5nh1w/s1600-h/IMG_3313%5B1%5D
http://3.bp.blogspot.com/_VL4pjE3kYac/SezUDeT37NI/AAAAAAAAFJY/FU_YoKSodzI/s1600-h/IMG_3344%5B2%5D
Değişik yöntemler.
Arzu Kırlangıç
21-07-2009, 13:40
Kaynakçıya 3 Ayaklı bir şiş yaptırmak yeterli olacaktır herhalde.
denizakvaryumu
21-07-2009, 14:16
Evet, en pratik yöntem bu.
Teneke-tepsi boyutlarına uygun 3 ayaklı paslanmaz şiş olayı çözer.
Daha önce bende duymuştum ama görmedim nefis gözüküyor gerçekten. Patateslerde mükemmel.... Bu saatte iştahım açıldı. Ellerinize sağlık anlatım güzeldi.
Merhabalar,
Direkt ateşe maruz kalarak pişen et ve benzeri gıdaları tüketmemek gerektiğini devamlı okumaktayız. Izgara, dolayısı ile mangal terkedilmesi gereken keyflerden maalesef. Ancak süper yaratıcılar sağolsunlar boşlukları anında dolduruyorlar. Tokat sobası alternatiflerden biri iken yanına gaz tenekesi de geldi şükürler olsun.
Bir saat önce sobacıları dolaştım. İlk girdiğim imalatcı isteğimi dinledi ve tamam abi yaparız sana bir tane bu düzenekten dedi. Ben üste kapanan tenekeyi de galvaniz saçtan yaptırmayı düşündüm. Sebebi de teneke ile pişen tavukların genelde yandığını görüyorum yukarıdaki resimlerde. Sacı çok az kalınlaştırmanın bunu önleyeceğini düşündüm. Alta bir tava yaptıracağım 35X35 cm. tavanın ortasına 5 cm.lik ince bir çelik boru kaynatılacak. Bu boruya kurşun kalem kalınlığında seyyar ve yuvarlak çelik bir şiş oturtulabilecek. Bu şişinde orta kısımlarına büyükçe bir rondela kaynattıracağım ki gerekirse yukarıdan bir ızgara geçireyim şişe ve onun üzerinde köfte, balık vs. de yapabileyim.
Teneke vazifesi görecek şişin üzerine yaptırılacak kapakta da bir ufak pencere olsa arada kontrol için çok iyi olur diye düşünüyorum.
Tam kararımı verir yaptırırsam teneke düzeneğini fotoğraflayıp koyarım buraya.
Hoşçakalın.
Arzu Kırlangıç
21-07-2009, 17:21
Ben olayı çözdüm, bir tepsi (alüminyum veya bakır olmaması koşuluyla) ve birbirinin içine geçen iki boru ile işi bitiririz. Kaynak bende var:)
Serdar Bey ;Tepsiler neden alüminyum olmayacak ?
Denizakvaryumu ; Şişleri alüminyum folyo ile sarmışlar.Bu yöntemle daha sağlıklı olur.
hosseda; Galvanizli sacdan büyük kovalarda işinizi görmezmi ?
Merhabalar,
Evet sanırım galvaniz kova ile işimi halledeceğim.
Evde aşağıdaki meyveliği buldum. Şiş ve ızgara kısmı halloldu. Yere bir yuvarlak tepsi, bahçedeki galvaniz silindirik kovanın kulplarını da söktüm mü takım tamam gibi görünmekte.
Ancak deneme için yağmurları beklemek zorundayım. Bu tarihte bahçede fırını dahi yakmak riskli, açıkta ateş mümkün değil, bir kıvılcım her tarafı yakar geçer.
ozgurbilgin
21-07-2009, 20:01
Görüntüsü gerçekten nefis, en kısa zamanda denemek isterim...
Tepsi olmadan sağlamca bir kazığı toprağa sabitleyip tavuğu üstüne yerleştirince de oluyor. Ben yıllardır böyle yapıyorum.
denizakvaryumu
22-07-2009, 07:48
Tepsinin yararı; altta tavuk suyunun birikmesi, domates biber soğan sarımsak patlıcan vs. nin tepside tavuk suyuyla pişmesi...Yani bir nevi tenekede Tokat kebabı olayı :)
Zaten alltaki tepsiye kaynakla 6 tane şiş tutturursanız tavuk yerine de kuzu şiş takarsanız , Tokat kebabı olur ki yanınızda o kocaman Tokat kebabı sobasını taşımamış olursunuz.
bengi_su
22-07-2009, 10:12
İllaki yağı boşa gitmesin istiyoruz :)) Bi fikir geldi aklıma tenekede bir delik açıp kancayla sallandırsak kemikli yerinden nasıl olur:))
süpersiniz...
Delik yerine tenekenin tavanına askılıklar kaynatılacak. Malzeme kancalarla sarkacak aşağıya. Kemiksiz tandırlık kuzu kol mesela.... pirzola kanat komple.... böbrek dizili şişler...
sebzeler altta gene tepside.....
bengi_su
22-07-2009, 10:50
Evet alta tepside olur üstüne sadece kanca sığacak kadar bi delikte açıla bilir sonra üstüne çamur kaplanır hava almaz delik ama kemiksiz et pişince kancadan sıyrılıp düşebilir o yüzden kemikli yerlerineden asalım dyiye düşündüm altına pilav bile konulabilir suyuyla yavaş yavaş pişer:))
BalıkcıSerdar
22-07-2009, 13:37
Tepsinin yararı; altta tavuk suyunun birikmesi, domates biber soğan sarımsak patlıcan vs. nin tepside tavuk suyuyla pişmesi...Yani bir nevi tenekede Tokat kebabı olayı :)
Zaten alltaki tepsiye kaynakla 6 tane şiş tutturursanız tavuk yerine de kuzu şiş takarsanız , Tokat kebabı olur ki yanınızda o kocaman Tokat kebabı sobasını taşımamış olursunuz.
Tenekede Tokat kebabını unutun, öyle olmaz. Malzemelerin hepsinin pişme süresi aynı değil ve sizinde tenekede pişme kontrolü yapmanız, ekleme/çıkartma yapmanız mümkün değil. Yani malzemelerin bir kısmı pişerken bir kısmı çiğ kalır veya bir kısmı yanarken bir kısmı daha yeni pişmeye başlar gibi.
BalıkcıSerdar
22-07-2009, 13:41
Altına tepsi monteleyip/koyup sebzeli pilav yapabilme fikri aklıma yatmadı değil, denemek lazım. Pilavın ve sebzelerin pişme süreleri birbirine yakın olanları seçilebilirse olur neden olmasın. Deneme yanılma yöntemi ile bir şeyler tutturulabilir. Tavuğun zamanına uyularak pişirilir, en fazla pilavı ve sebzeleri yakarız:) Deneyerek de uygun bir şeyler seçilebilir.
Lezzet ve mükemmellik arayanlar burda makulle yetinir:)
Dahasını isteyenlere; http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7026
denizakvaryumu
22-07-2009, 13:47
İşte ikisini birleştirmeye çalışıyorum.
Dahasını isteyenlerle , pratiklik (teneke) bir arada olursa deymeyin keyfime.
Yoksa tokat ocağı almaya hiç niyetim yok :D
Alt tepsisine patates,sarımsak,domates dizilmiş Tokat Kebabı ocağında bahsedildiği gibi soslanmış derili tavuk butu da güzel oluyor.Hele bir de tavuğun derisine biraz tereyağı sürerseniz daha hoş oluyor.
Arzu Kırlangıç
22-07-2009, 14:23
Tepsi olarak hazır aliminyum folyo tabak olabilirmi.
BalıkcıSerdar
22-07-2009, 14:35
Koyacağınız malzeme sığarsa, tabakta tenekeye sığarsa neden olmasın. Ben, alüminyum veya bakır olmasın derken, ortadaki demiri tepsiye kaynatmayı düşündüğüm içindi. Demir şişi üçayak yaptıktan sonra alttaki tepsi ne olur olsun, yeterki sıcaktan etkilenmesin:)
Çingene tavuğu pişirme aparatı varmış meğerse.Ben bugün siparişimi geçtim 10 TL +PTT kargo parası istiyorlar(4 TL gibi).Kargo gelince kapıda ödeme yapılıyormuş.Boşuna kaynakçılar ve demircilerle uğraşmayın.Ayrıca alttaki tepsiye bulgur veya pirinç koyarak denenebilir,tavuğun buharı ve yağıyla pişeceği rivayet olunuyor.İlgili link adresi şöyle;
http://www.gliste.com/c/cingene-tavugu-pisirme-aparati-iid688/
YeşilSeven
26-07-2009, 23:55
Arkadaşlar gayretlerinize hayranım, aparatlar da bulundu sonunda :D ama gerçekten bu lezzeti tatmanız gerek. Altta ister pirinç ister bulgur pilavı mükemmel oluyor, bizzat denedim :p
Püf nokta tavuğun derisinin mümkün olduğu kadar delinmemesi ki tavuğunuzun etleri kurumasın.
denizakvaryumu
27-07-2009, 13:57
95166
http://www.peterpeppers.com/As_Seen__on_TV/as_seen__on_tv.htm
Tavuğu böyle de yapabilirsiniz.
Papa Jeabert’s Chicken Cooker diye patent de alınmış.
caucasus
27-07-2009, 16:19
Arkadaşlar; resimlere, baktım bilgileri okudum. Çok güzel bilgiler var resimler de çok güzel uğraş veren, bilgilerini bizlerle paylaşan arkadaşlarıma teşekkürler.
Benim bir sorum olacak bu şekil de balık yapmayı deneyen oldumu ? Büyük balıkların da güzel gideceğine inanıyorum. Torik, palamut türü balıklar da güzel gider diye düşünüyorum.
Deneyecek arkadaşlar balıkların daha çabuk süre de pişeceklerini unutmamaları gerekir.
Ben en yakın zaman da teneke de tavuğu denemek istiyorum bakalım hayırlısı.
Sayın caucasus,
Size katılıyorum. Bu sistem ile balık ve et de gayet güzel pişirilebilir. Ancak arada pişirilenin durumunu kontrol etmeye uygun bir kapatıcı tasarlamak şart.
Ben tokat sobası ile mükemmel balık pişirmekteyim. Onda da mantık aynı, direkt ateşe maruz kalmadan pişirmek malzemeyi.
Bu hafta " yazması ayıp " 4 adet orta boy levreği baş, orta bölge ve kuyruktan olmak üzere yukarıdan aşağıya şişe dizdim. Şişlerin altına madeni kağıt klipslerinden taktım ve sobanın orta teline astım balıkları. Bu sobada üst kapak var. Sık sık açıp bakabiliyorsunuz ve pişmeyi takip edebiliyorsunuz. Netice süper idi. Şu anda eften püften yaptığım bu şişleme ve sallandırma sistemine bir çözüm bulmaya çalışmaktayım. Eğer düzgün bir şiş tertibatı yapabilirsem bundan böyle tüm balıkları tokat sobası ile pişiririm. Izgara da mümkün olmayan bir pişirme oldu. Balıklar pişti ama hiç kurumadı ve yanmadı. Bu neticeyi ızgarada almak çok zor.
Teneke de balık için aklıma gelen bir yol da üstteki kapağı kulplu hale getirmek ve arada kaldırarak bakmak, bunun pişirme ameliyesine bir zararı olmayacağını düşünüyorum.
Deneyen olsada bilgi alabilsek iyi olacak.
Aklıma bir yol geldi :
Üst kapak 2 parca olacak, üst parça alttaki sabit parcaya oturacak şekilde tasarlanacak. Üst parça kaldırıldığında alttaki oynamayacağı için ateşler bozulmamış olacak ve sizde istediğiniz aralıklarla malzemenin durumunu görebileceksiniz.
Bu tarifli videosuymuş
http://flyfile.us/qh4xo5t6q17v/CinggeneTavugu.wmv.html
anilozer112
30-08-2009, 23:52
Tenekede Tavuk pişirmeyi daha öncede duymuştum. Biraz araştırıp deneyim dedim. :) İlk denememdi. Ya yakıcaktık tavuğu, ya da pişmeyecekti. :) Forumlarda da herkes ilk denemelerde birkaç tavuğu gözden çıkarmanız gerekir diyorlardı. Hadi çıktık bir yola..
Teneke bulundu, kazık çakıldı, tavuk alındı ve soslar sürüldü. Altına patates, biber, soğan filan. Evde herkes bekliyor tabi tavuk pişicek biz tavuk yicez diye. Ben pek ümitlenmeyim diyorum ama annem yanına pilavı yapmış.
Biz gelelim tavuğa;Tenekenin kenarlarını toprakla kapattım. Üstünede bir taş. Ateşi yaktım. 1,5 saatte pişti. Nar gibi kızardı. İlk denemede başarılı olduğuma sevindim. Lezzetliydi, pateteslerde çok güzel pişmişlerdi. :P
Biz bu tavuğu daha önce denemiştik. Kalabalık bir gruptuk ve iştahla tavuğu bekliyorduk.. Bizimkiler ateşin harını ayarlayamayınca zavallıcık Naomi' ye döndü..:p siyah olmasına rağmen yine de lezzetliydi:p:p
anilozer112
31-08-2009, 13:56
-Naomi' ye döndü..:p siyah olmasına rağmen yine de lezzetliydi:p:p
Naomi mi? Naomi gibi güzel yani :p
turkuaz61
31-08-2009, 14:38
Tarifiniz için teşekkürler.Elinize sağlık.
Hayır, Naomi gibi siyah ve kuru:p
lastmohikan
10-10-2009, 06:57
fantazik tavuk pişirim teknikleri olarak kaydedilimiştir teşekkürler.
karapardus
10-12-2009, 15:28
İlk defa böyle birşey görüyorum, Görüntü çok güzel ilk fırsatım da teneke de tavuk pişirçem.
Paylaşım için teşekkürler
beyzagıda
10-12-2009, 15:47
Arkadaşlar bende denedim süper olmuş yemeye doyamadık, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
bonsaikartal
18-12-2009, 14:22
Elinize sağlık çok güzel görünüyor, ama yanında rakı varmı?
akrepkızı
11-01-2010, 14:44
Arkadaşlar ulus sobacılar çarşısında tepsinin içinde tavuk pişirme aparatı var hem kalın saçtan üst kapama aparatı var satılıyor ben aldım soylu ticaret NO 25te fiyatıda 25 tl iki tavuk birden pişiriyorsun aynı aparatta istersen tabi.herkese afiyet bal şeker olsun.
yaşarçakır
19-01-2010, 09:54
merhaba
sayfanızı izleyince agzım sulandı harika bir tarif en kısa zamanda yapmaya calışacagım
teşekkürler
Hakkı Şen
19-01-2010, 18:40
Metal düzenek olmadığından sopayı tenekeye üstten vidaladım. Pişmez diye 50-55 dakika ateş yaktık görüntü biraz yanık oldu ama tadı gerçekten harika olmuş. İlk deneyim için oldukça güzeldi ikincisi inşallah görünüm olarakta güzel olacak.
lastmohikan
19-01-2010, 21:52
eski tüpü kestim hava deliği açtım içinede klima gazı tüplerinden birini keserek yerleştirdim ateşin içine klima gazı tüpünü oturttum içinede tavuğu şiş içinde taktım kesilmiş üst kısmı bir parça hamurla kapattım ve pişim 25 dk sürdü tavuk ve patatesler nefisoldu.
Trakya da çingene tavuğu ya da kır düdüklüsü da denir. Yakmadan ya da çiğ bırakmadan pişirmek için tavuğun terbiyesi yapıldıktan sonra altta ki tencereye tavuk başına bir su bardağı su dökülmeli, kalın tahta ya da kütüklerle pişirmek yerine, çalı çırpı tercih edilmelidir. Pişirme sırasında tekenekenin altı mutlaka toprağa 2-3 cm geçmeli ve yakılan çalı çırpı tek seferde konmamalıdır. Ateşin miktarını hiç düşürmeden, teneke boyunu fazla geçmeyecek büyüklükte kırılmış çalı çırpı sürekli takviye edilerek kış ayların da 70-90 dk, baharda 60 dk yaz aylarında ise 45-60 dk arası pişirilmelidir. Tenekenin el yakmayacak kadar soğuması beklenmeli ve ondan sonra tavuk çıkarılmalıdır. Aynı yöntem ile kuzu budu ve oğlak da pişirilebilir. Pişirme süresi ve konacak su miktarı arttırılmak kaydıyla.
denizakvaryumu
13-03-2010, 14:37
eski tüpü kestim hava deliği açtım içinede klima gazı tüplerinden birini keserek yerleştirdim ateşin içine klima gazı tüpünü oturttum içinede tavuğu şiş içinde taktım kesilmiş üst kısmı bir parça hamurla kapattım ve pişim 25 dk sürdü tavuk ve patatesler nefisoldu.
Resmini görmeden inanmayız :D
Yusuf AYCAN
08-04-2010, 15:31
sayın balbay aynen dediğiniz gibi tekenin etrafındaki ateş birden yakılıp sönmemeli ara ara ağaç dallarıyla ateş beslenmeli kısmet olursa bu hafta sonu bende tenekede tavuk yapmayı düşünüyorum.
biz de yarın 9 kişi için pişiricez bakalım başarabilecek miyiz? gerçi hocam Açelya ama ... :)
budak-botanik
25-05-2010, 14:20
Yaptığınız Aparatı Resimleyip Gönderebilirmisiniz Acaba ?
Videolu anlatıma rastladım, videolu yemek tarif sitesi, ayrıntılı anlatıyor bayan.
http://annemmutfakta.tv/video/hulya-erol/balikli-tavuklu/tenekede-tavuk-kizartmak/index.html
arkadaşlar birde altında pilav olacak.tavugun yagı pilava akacak.işte o zaman lezzetinin tadına varılmıyor.
Hatice Doğan
24-06-2010, 14:04
Çok güzel, bu hafta sonu deneyeceğim, becerebilirsem fotoğraflar, sizinle paylaşırım. Saygılar. :)
Eğer ki tenekede tavuk tan şaşırıp pilav yapmaya kalkılırsa, o tarif başka. Teneke de tavuk, klasik düdüklü tencere mantığının uyarlaması. Ama iş bulgur ya da pirinç pilavını da tavuk ya da benzer kümes hayvanları ile pişirmeye gelirse onun usulü başka.
Teneke de tavuk altına ancak sebze konabilir. Zira teneke içerisin deki ısı pilav pişirilmesine uygun değil.
Bir yanda yanan ateşe, pişirilecek her hangi bir et yaslanıp pişirilirken, ya da kuyu kebabı, tandır kebabı, büryan kebabı gibi yöntemler uygulanırken pilav yapılabilir.
Bu pişirme yöntemlerinde ya ateş bir kenardan ete sirayet eder, ya da daha önce tavını almış, yeterince ısınmış, taş yapılar, ateş söndükten sonra, yine düdüklü tencere mantığı ile sebze ve pilavların pişmesine elverişli olur.
Teneke de kümes hayvanlarının pişirilmesi yöntemi çok yenidir. Zira teneke imalatı 1960 lardan sonra ülkemize giren bir teknolojidir.
Ama, yüz yıllardır, uygulanan bir yöntemimiz vardır. Toprak zemine 50-80 cm derinlikde, 30-60 cm çapında bir çukur açılır. Bir kenar da ateş içerisin de çok iri olmayan taşlar iyice ısıtılır.
Daha sonra açılan çukurun ortasına bilek kalınlığını geçmeyen bir dal parçası saplanır.
Isıtılan taşlar çukur tabanına dizilir. Üzerine varsa bez, yoksa geniş yaprak serilir. Üzerine de pişirilecek et, sebze konur. Yine üzerine yaprak kapatılır ve kalan bir kaç sıcak taş konur.
En üst taş kısmının üzeride yaprakla kapatılır ve toprak ile sıvanır.
Dal parçası dikkatlice çıkarılır ve oluşan delikten su ateşte kaynayan sudan dökülür ve deliğin üzeri kapatılır.
30-40 dk sonra doğal düdüklü tencere vasifesi gören bu sistemden muhteşem lezzetle pişmiş et ve sebzeler çıkar.
Komando eğitiminde, hayatta kalma derslerinde, en eski göçer halk kültüründe, Türk kavmince geliştirilmiş bir yöntemdir.
Bir ara vakit bulursam aşama aşama resimleriyle de aktarmak isterim.
Afiyet olsun
Doğa Savaşçısı
28-06-2010, 13:18
tenekde tavuk için
ortadaki kazık için kek pişirdiğimiz ortası delik kek kalıpları varya
eski aliminyum kek kabımızı bu kazığın ortasına oturtup etrafına domtes biber,patetes dizip tenekeyi kapatbiliriz
Gerçekten çok lezzetli gözüküyo tavuklar. Nar gibi kızarmışlar.
Tatlısu balıkçıları ve avcılar için ideal ana yemek tarifi. Ama tabi kuru-kuru gitmez bu tavuk.
Ooyy sabahlar olmasın ..
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...
Yakmadan tam zamanını nasıl ayarladınız ? Açıp açıp baktınız mı ? Genelde resimlerde yanık oluyor derisinde.
Salonunuzda yapılmazıda ayrıca güzel bir anı olmuş :)
45 dak. pişirdik Delimus. Şansımıza yanmadı. Açıp bakmanın imkanı yok. Tenekenin etrafını çamurla kaplamıştık.
Aslında patatesleri de hazırlamıştım ama evde unutmuşum. Ben de hemen bahçeden birkaç sebze toplayıp onları pişirdim. :p
Bende Epeydir yapmayı istiyorum fırsat ve teneke bulamadım ,havalar soğumadan deniyecem.
Bence en kısa zamanda dene. Uzun süredir ben de bu başlıkta tenekede tavuk fotoğraflarını görüp erteleyip duruyordum. Bugün karar verdim. Komşudan teneke istedim. Tavuk ne yazık ki marketten. Yine de lezzetli oldu. Seneye inşallah kendi yetiştirdiğim tavuklarla yapacağım.
Ooyy sabahlar olmasın ..
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...
Yakmadan tam zamanını nasıl ayarladınız ? Açıp açıp baktınız mı ? Genelde resimlerde yanık oluyor derisinde.
Salonunuzda yapılmazıda ayrıca güzel bir anı olmuş :)
Ben dayanamadım ve dün denedim. Malesef fotoğraf makinesi yoktu.
Öncelikle söyleyeyim mangalda tavuğu pek severek yemem ama bu güzel olmuştu :rolleyes:
Sistem şöyle:
önce 18 kg'lık bir yağ tenekesinin bir tarafını açtım. Sonra içini, dışını ateşte iyice yaktım ( yağ ve dıştaki boya kokusu vb için). Sonra tenekeyi bir daha yıkadım.
Sonra eski bir aluminyum tencere kapağını buldum evde. Ortasını yaklaşık 2 cm çapında kazık girecek şekilde deldim. Kazığın bir ucunu sivriltip deldiğim kapağın içinden geçirerek yere çaktım. Kazığın diğer ucu( Y ) şeklindeydi. Buradan terbiyelenmiş tavuğun poposunu geçirerek kazığa oturttum.:D. kapağın üzerine patates, domates ve sarmısak koydum. Tenekeyi ters çevirip kapattım ve kenarları toprakla kapattım. Öğrendiğime göre pişirme süresi tavuk büyüklüğü ve hava sıcaklığına göre değişiyordu. Ben 15 dakika canlı ateş, sonra 15 dakika köz olarak denedim, açtım baktım olmamış. Tekrar kapatıp 15 dk daha alevli ateş yaktım ve sonra 10 dak közde beklettim. Çıkardığımda tam kıvamında tavuk yeme şansımız oldu. Bizim tavuk marketten ve yaklaşık 1,5 kg idi.
Delismus kardeş, aynı şehirde olduğumuz için pişirme süresi konusunda fikir versin diye yazdım. Ben bile becerebildiğime göre sen haydi haydi yaparsın. Bu arada bişey söylemeden geçemeyeceğim. Yiyenlerde genel kanaat şöyle " Tavuk kesinlikle mangaldakinden güzel, ama patatesler daha güzel":D
Bir sonraki denemede bunu dikkate alacağım. Herkese afiyet olsun...
lastmohikan
17-07-2011, 17:24
işte fotolar geç oldu kusura bakmayın
bende çok yaparım bunu size bi tavsiye vereyim sopa yerine tenekenin yanlarından şişle delin tavuğu şişe takın daha sonra patatesve soğanları sorup doğrayın ve tavuğun altına koyun :)) tavuğun yağı ile mukemmel pişio ve kokusunu anlatamam yasanır derler ya aynen öyle 40 45dk normal ateste pişirmeye çalsın tavuk kömür olmasın :) afiyetle
Boshaft, tenekenin delinen yerlerinden buhar kaçmıyor mu? Eğer çıkan buharın bir etkisi yoksa güzel bir yöntem. Çünkü çoğu zaman tavuğu sopanın tepesinde durduramıyorum. Aşağı kayıyor.
mandalinci
02-08-2011, 08:21
Sn. sakagun,
Tenekede tavuk yazılarını okuyunca dayanamadım hepsini okudum, kesinlikle denemek istiyorum.
Sopadan tavuğun aşağıya kaymaması için önce bir mantar takılabilir mi, ya da + şeklinde iki küçük çubuk bağlanamaz mı? Veya budaklı bir sopaya tavuk geçirilebir mi acaba?
Hiç denemedim ama sadece bir fikir işte, sizlere afiyet olsun.
Budaklı sopa iyi olur sanırım. Bir sonrakinde öyle deneyeyim.
Çok iştah açıcı görünüyor:) En kısa zamanda denemeliyim. Ellerinize sağlık.
gulbirsen
08-01-2012, 15:46
ne kadar iştah açıcı görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim.
Bayadır ara vermiştim ama en kısa zamanda tekrar eski günleri yad edicem bu gidişle...
çok güzel ve iştah açıcı görünüyorlar
Bu sayfa tehlike veya tehlikeye davet çıkarmak gibi bir şey bana.
Apartman bahçesinde yap, belediyeciler gelsin yakalasınlar seni.
Oy! oy! oy! ya mahalle tümden gelip olaya el koyarlarsa ne olur emekler. En azından tavuklar...
Bahçe sahibi olana kadar bu sayfa yasak bana.
Sizlere afiyet olsun, manzaralar Hiltondan dahi müşteri çeker.
Saygılarımla lütfen.
lastmohikan
02-05-2012, 17:58
290109
arada yapıyoruz
ilk yanıış
ayseldeniz
22-05-2012, 14:29
Arkadaşım tenekede tavuk yapacağım dedi.3.katta oturuyor.Bende nasıl yani deyince balkonda dedi.Dalga geçme deyince daha sonra evine gittiğimde gösterdi.Soba kovasından ağzı kapaklı. İki kova iç içe geçirilmiş.Ortada borular döşeli.Tüp yandığında alevler borularda dolaşıp pişme sağlanıyor.İlk resimlerdeki gibi kızarıyor.Memleketlerinde birisi yapıyormuş.Sipariş verdik .Herkes teneke etrafına ateş yakıp teneke tavuk yapamıyor.Böyle bir kolaylık bulmuşlar.Bende fikir olsun belki yapmak isteyenler olur diye yazdım işte.
gulbirsen
11-06-2012, 15:20
:D sevgili agaclar.net üyelerinin ağzını sulandıracak bir teneke tavuk da benden.
gulbirsen
13-06-2012, 20:53
nihayet yükleyebildim:p
gulbirsen
13-06-2012, 20:57
tataaaa işteeee...
gulbirsen
13-06-2012, 20:58
lezzetini anlatamam.merak edenler deneyerek anlayacaklardır...
Gerçekten nefis görünüyor. Eşim bir defa yapmıştı. Çok beğenmiştim.
Bu görüntülerden sonra en kısa zamanda ben de yapacağım... ;)
sigortacihasim
13-06-2012, 22:49
95166
As Seen on TV (http://www.peterpeppers.com/As_Seen__on_TV/as_seen__on_tv.htm)
Tavuğu böyle de yapabilirsiniz.
Papa Jeabert’s Chicken Cooker diye patent de alınmış.
Sn.Denizakvaryumu yalnız bu aparat sadece fırın da kullanılıyor.Üstü teneke ile kapatılmıyor.Tavuk içine su,şarap konuşan boruya oturtulup,fırına sürülerek pişiriliyor.Teneke kebabın çok değişik versiyonu diyebiliriz
Arkadaşlar teneke kebabını senelerdir yaparım.Benim tenekelerim Antalya ormanlarını bugüne kadar çok dolaştı.
Ama bugüne kadar hiç yangın çıkarmadım Allah a şükür...
Teneke kebabı...
Çingene kebabı...(derler ki çingeneler çaldıkları tavukları pişirmek için bu yöntemi kullandıkları için adı Çingene kebabı olmuş) Ama esas adı....Kamyoncu kebabı olarak geçer.Yöreden yöreye değişebilir belki..
Kamyoncular yollarda acıktıkları zaman verdikleri molalarda,yağ tenekelerinin içinde yaparlarmış bu tavuğu..adı da böyle gelişmiş.Bizim yörede Elmalı ve Bucak ilçelerimizde meşhurdur.Nedeni bu iki ilçe de kamyonculukları ile maruftur.
Bunun en ince tarafını, yazan arkadaşlarımdan hiç biri bahsetmemiş.
En önemli kısım şu...
Yaktığınız ateş alevleri asla tenekenin boyunu aşmayacak.
O zaman göğü ısıtırsınız tenekenin içini değil.
Önemli olan ateşin alevinin tenekeyi yalaması ve sacı kızdırmasıdır.Buna çok dikkat ediniz.
Diğer en önemli konu da,tavuğun pişerken dışının kavrulup yanmaması içinin de sert olmaması,yumuşak olması için,bir bardak dolusu suyu da tenekenin dibinde bir köşeye koyuyoruz.Sudan çıkan buhar, pişen tavuğu yumuşatsın...
Sakın ha da tavuk yerine et şiş filan koymayın,pişip pişmediğini anlayamaz malzemeyi yakarsınız.Birde tavuğun yağı akıyor onun da verdiği buharla da tavuk yumuşak pişiyor.Etde buda yok.Bakayım diye tenekeyi açarsanız da sistem bozuluyor, olmaz et işi.
Et yapmak isteyen tokat kebabı sobasına müracaat edecek efendim.
sigortacihasim
13-06-2012, 22:58
Merhabalar,
Evet sanırım galvaniz kova ile işimi halledeceğim.
Evde aşağıdaki meyveliği buldum. Şiş ve ızgara kısmı halloldu. Yere bir yuvarlak tepsi, bahçedeki galvaniz silindirik kovanın kulplarını da söktüm mü takım tamam gibi görünmekte.
Ancak deneme için yağmurları beklemek zorundayım. Bu tarihte bahçede fırını dahi yakmak riskli, açıkta ateş mümkün değil, bir kıvılcım her tarafı yakar geçer.
Süpersin hocam,yaratıcılığına hayranım.Sevgilerimle
Teşekkürler Haşim bey ancak çok vakit geçti alıntı yaptığınız uğraşıların üzerinden. Daha evvelde yazdım tek hedefim var artık köy fırınında büryan kebabının lezzetini yakalayabilmek. Çok lezzetli etler çıkarabiliyorum fırından, ağırlanan her misafir bir daha gelecez kaçışın yok demeye başladı ancak tayin ettiğim hedefe ulaşamadım henüz. Et işini hallettikten sonra sırada hamur açmasını öğrenmek ve pideyi de kendi fırınımızda yapmak var. O noktaya geldiğimde misafir ağırlamakta çok kolaylaşacak;
Et, sıcak pide ve bol domates söğüş...
sigortacihasim
26-06-2012, 10:14
Vallahi siz bu konularda ÜSTAD sınız.Teşkilatta tamam.Kıskananlar çatlasın.TV de ki Lezzet Durakları sizin adresi neden bulamıyor acaba...
KAPTANzst
26-06-2012, 10:36
nihayet yükleyebildim:p
Yüklemeyi başardınız, tebrikler:)
Bir de o tavuğu bu tarafa yollamayı başarırsanız çok mutlu olacağım inanın:D:D
Ellerinize sağlık afiyet olsun..
nılgun_dogan
26-06-2012, 12:09
O tavuğu geçirdiğiniz tepsili kılıç hususi yapılmış değilmi benmi yanlış anladım yoksa.
gulbirsen
05-07-2012, 15:02
Nilgün hanım tepsinin ortasına puntalanmış (kaynak yapılmış) üç çatallı şiş (sizin tabirle kılıç) var. Kızılcahamamdan almıştım, şimdi yok satıyormuş:D
gulbirsen
05-07-2012, 15:06
Sayın Kaptan, yollarsam talibi çok başına yolda birşey gelir, ne zaman isterseniz buyrun gelin beraber hem pişirir hem afiyetle yeriz.
Saygılar..
İzmir üzerinden olur ise kargo ücreti daha uygun olur. Ağırlık azalınca tarife de düşüyormuş dediler. Sizde Adil bey ile ''ladeş'' tutuşabilirsiniz böylece efendim.
Bu sayfaya girmiyeceğim bir daha. Manzara her yönden kötü bana, öncelik ile çenem...
Afiyetler ile yeyin, sağlıkla kalın inşallah. Tüm teneke severler de dahil buna.
Saygılarımla lütfen.
Dün yine yaptık. Bu sefer kendi tavuğumuzla. Köy tavuğu geç pişer diye 50 dakika pişirdik. Dışı çok güzel kızarmıştı. İçi biraz daha pişse çok daha iyi olurdu.
Bir dahaki sefere SigortacıHaşim Bey'in tavsiyesine uyup bir kenarına bir kap su koyacağım. Böylece pişirme süresini biraz daha uzatabilirim sanıyorum.
sigortacihasim
07-07-2012, 08:40
Sn.Sakagun kardeşim.Normal bir tavuk 45 dakkikada pişiyor.Normal tavukdan maksadım.Marketlerde satılan,tabaklı-tabaksız piliçler.Bunlar 1 kilo 1.250 civarında.Tavuk kg mı büyüdükçe pişme süresi daha da artıyor.Sizinki köy tavuğu olduğu için haliyle biraz daha geç pişmesi normaldir.Zaten köy tavuğu malum pencerede bile zor pişiyor.Tenekenin içine bardakla veya bir tasla su konulması,sıcaktan tavuğun dışının kavrulmasını önlediği gibi,çıkan buharlarlaşma ile de daha yumuşak pişmesini sağlıyor.Sevgiler.
ozencan43
07-07-2012, 09:59
tenekede tavuk olayı tamam. tarifler sayesinde ilk tavuğu yakmadan ve çiğ bırakmadan yapabildik.
ilk mesajı yazan arkadaş bi ara "varilde kuzu" anlatırım demiş ama ses seda çıkmamış. var mı varilde kuzu yapan? hatta daha da ileriye gidelim "tankerde dana" nasıl olur acaba?
işin şakası bir yana, katkıda bulunan herkese teşekkürler........
trakya1401
30-01-2013, 11:58
Sn.Sakagun kardeşim.Normal bir tavuk 45 dakkikada pişiyor.Normal tavukdan maksadım.Marketlerde satılan,tabaklı-tabaksız piliçler.Bunlar 1 kilo 1.250 civarında.Tavuk kg mı büyüdükçe pişme süresi daha da artıyor.Sizinki köy tavuğu olduğu için haliyle biraz daha geç pişmesi normaldir.Zaten köy tavuğu malum pencerede bile zor pişiyor.Tenekenin içine bardakla veya bir tasla su konulması,sıcaktan tavuğun dışının kavrulmasını önlediği gibi,çıkan buharlarlaşma ile de daha yumuşak pişmesini sağlıyor.Sevgiler.
Milliyet - (http://gundem.milliyet.com.tr/-tavuk-diye-onunuze-konulan-hayvana-dikkat-edin-/gundem/gundemdetay/30.01.2013/1661939/default.htm)
Tenekede tavuk için yapmışlar, aldım.
Aparatı daha önce fırında tavuk butuyla denemiştim. Şimdi de bütün tavukla tenekede denedim. Her ikisi de güzel oldu.
Acımasızsınız hepiniz! Bulan var, bulamayan var :mad: (Afiyet olsun, çok güzel görünüyor gerçekten! :rolleyes: )
@sakagun, nasıl yaptığınızı ayrıntılı yazar mısınız? Yani tenekenin etrafına sadece köz mü koydunuz, yoksa odun yaktınız mı? Ve süreyi ne kadar tuttunuz?
İsmail Kuzucu
25-08-2014, 20:23
Afiyet olsun, bol bol kilo ve yağ olarak geri gelsin :) Bizde yapmayalı bayağı olmuştu. Yarından sonra yapmak lazım. Tabakta toplanan suyu favorimdir :p
Arkadaş Bursa'dan özel tabak almıştı. Tenekeden çıktığında dahi tabak soğuk oluyor. Unutmaz isem fotoğrafını ekleyeyim.
Teşekkürler. Afiyet oldu, bitti bile.
Tenekeyi kapattıktan sonra tenekenin toprakla temas eden kısmına bir iki kürek toprak döküyorum. Böylece tenekenin içindeki buhar dışarı çıkmıyor. Sonra etrafına çalı ve tahta parçaları döşeyip tutuşturuyorum. 15 dakika kadar çalı ekleyerek yakmaya devam ediyorum. Çalı eklerken kazayla oynayıp içindeki buharın dışarı çıkmaması için tenekenin üzerine ağır bir taş koymakta fayda var. Sonra közleri tenekenin çevresine iyice yaklaştırıyorum. Bu şekilde 45 dakika pişmesini bekliyorum.
Bu arada domates, biber ve patatesler bahçeden.
Akşam akşam ağzımın suyu aktı. Aparat kaç tl?
Yağmurcan
26-08-2014, 22:45
Teşekkürler. Afiyet oldu, bitti bile.
Tenekeyi kapattıktan sonra tenekenin toprakla temas eden kısmına bir iki kürek toprak döküyorum. Böylece tenekenin içindeki buhar dışarı çıkmıyor. Sonra etrafına çalı ve tahta parçaları döşeyip tutuşturuyorum. 15 dakika kadar çalı ekleyerek yakmaya devam ediyorum. Çalı eklerken kazayla oynayıp içindeki buharın dışarı çıkmaması için tenekenin üzerine ağır bir taş koymakta fayda var. Sonra közleri tenekenin çevresine iyice yaklaştırıyorum. Bu şekilde 45 dakika pişmesini bekliyorum.
Bu arada domates, biber ve patatesler bahçeden.
Sayın Sakagün, bu verdiğiniz tarif marketlerde satılan tavuklardan birisi için herhalde, Acaba köy tavuğu için ne kadar süre gereklidir? (malum köy tavuğu diğerine göre daha geç pişiyor :)
Daha önce kendi tavuğumu 50 dakika pişirmiştim. Dışı çok güzeldi. İçi biraz daha pişseydi iyi olurdu. Alttaki tabağa su koyulabiliyor. Su sayesinde derisi yanmadan daha uzun süre pişirilebilir. Bir dahaki sefere köy tavuğunu 1 saatte pişirmeyi deneyeceğim. Sonucu yazarım.
Cumhur Tonba
27-08-2014, 09:30
Teneke de tavuk,
Bu başlığa rastlamam iyi oldu.
Kümesteki tavuklara musallat olan sayın üyemiz Lilium'a tavsiye edeyim.
Hiç olmazsa burada hazır pişmişler..
İsmail Kuzucu
27-08-2014, 20:31
afiyet olsun, bol bol kilo ve yağ olarak geri gelsin :) bizde yapmayalı bayağı olmuştu. Yarından sonra yapmak lazım. Tabakta toplanan suyu favorimdir :p
arkadaş bursa'dan özel tabak almıştı. Tenekeden çıktığında dahi tabak soğuk oluyor. Unutmaz isem fotoğrafını ekleyeyim.
515235
515236
515237
515238
kaantekin
29-08-2014, 01:05
Merhabalar çok güzel bir fikir ama daha basit ve kolay bir yöntemi sizlere paylaşmak isterim;
Rakı,şarap şişesi,ve fırın ile bu işlemi evinizde çok daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz,Kısaca tarif edeyim öncelikli olarak temiz bi rakı veya şarap şiseini temizliyoruz ve içine kaynar su dolduruyoruz,marketten aldığınız taze pilici şişseye tavuğun arka kısımı içinden geçirip hazırlıyoruz,üzerini yani tavuk göğsünü ve but kısımlarını bıçak ile çizik atıyoruz,daha sonrz tuzluyoruz,üzerine nar gibi kızarsın diye acılı veya acısız tercih size kalmış domates ketçapı ile güzelce ovuşturuyoruz.Tavuk ile işlemimiz bitti,daha sonra orta boy taze temizlenmiş yıkanmış patatesleri soymadan ortasından kesip hazırlıyoruz fırına girebilecek bir tepsi üzerine tavuklu rakı veya şarap şisesini oratay gelecek şekilde yerlştiriyoruz,tepsinin kenaralarına 7-8 tane yıkanmış patatesleri ortasından kesip ters yani kesik tarafları tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyouz,işlemimiz hazır bu şekilde evdeki fırınımıza yerelştirip orta kısık durumda pişirmek için pişiriyoruz,yaklaşık 20-35 dakika sonunda harika bir tenekede tavuk veya çingene tavuğu elde etmiş oluyoruz herkese afiyet olsun,uyduda sinyal yok,uydu sinyal yok,tv sinyal yok,televizyon sinyal yok diyor, | İstanbul Uydu Servisi ,Uydu Servisi, Uydu Teknik Servisi , Uydu Çanak ,LED TV,LCD TV, Anten Servisi , Alıcısı Kurulumu , Anteni , Montajı,Uydu Teknik Servis,Merkezi Uydu S (http://istanbuluyduantenservisi.com/uydu-sinyal-seviyesi-cok-dusuk-problemin-cozumu-nedir/)
s.serdar
29-08-2014, 01:54
Tenekede tavuk için yapmışlar, aldım.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/et-tavuk-balik-yemekleri/513338d1408007720-img_0309.jpg
Bahçe evimizden bir komşum bunu Ankaranın Ulus semtindeki sobacılardan birine yaptırmış. Bende sipariş vermeyi düşünüyordum. Hazırını görünce pek sevindim. Nerede satılır bunun hazırı?
Geyve'de bir sobacıdan aldım.
capsaicin
01-09-2014, 09:39
Sabah sabah ağzımın suları aktı, insafsızlar sizi. :)
Sayın İsmail Kuzucu arkadaşınız Bursa'da bu aparatı nereden almış acaba? Öğrenmeniz mümkün mü?
İsmail Kuzucu
01-09-2014, 21:27
Sayın İsmail Kuzucu arkadaşınız Bursa'da bu aparatı nereden almış acaba? Öğrenmeniz mümkün mü?
Öğrendiğim zaman tekrar haber veririm. Bizim için çok pratik bir aparat. Suya tutunca hemen temizleniyor.
İsmail Kuzucu
01-09-2014, 21:34
Yaptığımız tenekede tavuk hakkında bilgi vereyim :) İlk olarak kesinlikle ateşte pişirme yapmıyoruz. Başka yerde yaktığımız ateşin korlarını tenekenin etrafına koyuyoruz. (korlu alanda 45 dakikada pişiyor) Ateş ile direk pişirme yapınca et çabuk pişip yanma oluyor ve tam lezzetli olmuyor. Ateş yakıp tavuğun sofraya konması 2 saate yakın bir zaman alıyor.
Sos olarak hazır sos bulamaz isek evden (karabiber, pul biber, tuz, kimyon vb.) karışım hazırlayıp yağ ile tavuğun üzerine ve içerisine sürüyoruz.
Tavuk tam pişmiş ise kemiği çekince et direk ayrılmış olarak elinizde kalıyor :)
515777
515778
515779
515780
515781
İsmail Kuzucu
01-09-2014, 21:35
515782
515783
515784
515785
515786
İsmail Kuzucu
01-09-2014, 21:36
515787
515788
515789
gngburak
28-02-2015, 06:21
Off resimler cok guzel gorunuyor bugun yapicam kismet olursa ellerinize saglik.
1 saatte sabırla yavaş yavaş pişirilmiştir...iliklerine kadar pişmiştir...
Yağmurcan
28-04-2015, 16:52
Gecen hafta biz de koy tavugunu tenekede yaptik ama maalesef cok guzel kizarmasina ragmen cok sert olmustu. Acaba koy tavugunun da tenekede yenilebilir yumusaklikta olmasi icin ne yapmak gerekir?
Tenekenin içine bir tas su koyun etin yumuşak olmasını sağlıyacaktır.
sigortacihasim
04-05-2015, 13:42
515235
515236
515237
515238
Ben de bu aleti internetten aldım.Tavuğu güzelce tuzlayıp,hafif baharatlıyorum.(Fazla baharatlarsanız baharatlı kısımlar çabuk yanar kavrulur ve siyah kabuk olur)
Sonra bunu 15 dakika önceden 250 derece ısıttığım ev de ki fırınıma koyuyorum.Turbosunu çalıştırıyorum.200 dereceye ayarlıyorum.Gözle,arasıra da fırının kapağı açıp elle kontrol ediyorum.Yaklaşık bir saat içinde nar gibi kızarıyor.
Evinde fırını olan,hiç teneke de tavuğa merak sarmasın.Herkese afiyet olsun.
Ben de bu aleti internetten aldım.Tavuğu güzelce tuzlayıp,hafif baharatlıyorum.(Fazla baharatlarsanız baharatlı kısımlar çabuk yanar kavrulur ve siyah kabuk olur)
Sonra bunu 15 dakika önceden 250 derece ısıttığım ev de ki fırınıma koyuyorum.Turbosunu çalıştırıyorum.200 dereceye ayarlıyorum.Gözle,arasıra da fırının kapağı açıp elle kontrol ediyorum.Yaklaşık bir saat içinde nar gibi kızarıyor.
Evinde fırını olan,hiç teneke de tavuğa merak sarmasın.Herkese afiyet olsun.
Tenekede tavukta olay alet edevatında değil, meşe odununun kokusunda, külün tadında, temiz havanın açtığı iştahtadır. Yoksa tavuk torbasında da pek güzel oluyor...
caylakpenguen
19-01-2021, 17:37
Pek nefis bir tavuk ortaya çıkıyor.
Tebrikler.
Mi A1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.