View Full Version : Domateste koltuk alma
fgumus72
08-05-2008, 10:29
Arkadaşlar domates fidelerim asıl yerlerine alacak kadar büyüdüler. resimde koltuk alma işlemi için işaretlediğim yerler doğru mu? Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
08-05-2008, 13:51
Yalnız budama yaparken şimdi dikkat ettim yanlış budama yapıyorsunuz. Aşağıdaki resimde doğrusu var...
36605
fgumus72
08-05-2008, 14:29
Selahattin bey yeni çıkan sürgünlerimi kesecez. Üst dalların dibindede yeni sürgün çıkıyor. sadece altta çıkan yenisürgünleri kesersek kafimidir? Teşekkürler
Oturak domatesde koltuk alma işlemi yapılır mı? Yetiştirilmesinde sırık domatesden farkı var mı, varsa nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir?
(Alt domateslerin olabildiğince sudan uzak durması gerektiğini biliyorum. Eğik kısa çit benzeri desteklerle toprağa değmesinin önlendiği bir uygulama gördüm. )
Sevgili arkadaşlar.domateste koltuk almanın önemi nedir?ne zaman ve ne sıklıkla yapılmalı?yaparken nelere dikkat etmeli?şimdiden hepinize teşekkür ederim..
Selahattin Yılmaz
11-06-2009, 22:21
Eğer sırık domateslerde koltuk budama yapılmazsa, koltuk sürgünleri ana gövdenin kullanması gereken besinleri obur bir şekilde kullanır ve bitkinin daha fazla yeşil aksam daha az çiçek (orantısal olarak) açmasına neden olurlar, ayrıca eğer koltuk sürgünlerine izin verilirse bitki çatallanır ve yeterli iri meyvelere ulaşılmayabilir ve yine çatallanan bitki daha fazla tutunma masraflarını ortaya çıkarır.
KOLTUK BUDAMANIN ÖNEMİ
Arkadaşlar size bu hafta yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum.Köyde serası olan bir arkadaşımın yanında domateslerden konuşurken budama konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi.Ben az çok anlarım seraya bir bakalım dedim.Seradaki domatesler sırık cinsi.Yaklaşık 1 m cvarında boy atmışlar.Koltuk budaması yapmanın ne kadar önemli olduğunu seraya girince çok daha iyi anlamış oldum.Çünki ben koltuklar 4-5 cm olunca buduyorum.Fakat koltuk alma işlemini yapılmayan domateslerde koltuklar da çıkan filizler öyle büyümüş ki domatesin ana gövdesinden daha kalın olmuş.Dikkat edin ! dalından daha büyük demiyorum ana gövdesinden daha büyük.Ayrıca domateslerde yok denecek kadar az çiçek var.
bitkikolik
27-06-2009, 08:28
koltuk alırken alt dalları da kestim zararı olurmu
Koltuk alma işlemi sırasında kesilen sürgünler dikilerek çoğaltılabilir mi?
arkadaşlar domatesi çelikle çoğaltamasınız
KOLTUK ALMA:
Gövde ile ana yaprakların birleştiği yerde oluşan sürgünlerin alınmasına koltuk alma denir.
İlk koltuk alma işlemi bitkilere herek verildiğinde başlar ve her 10-15 günde bir tekrarlanır.
Koltuk Almanın Yararları:
1- Olgunlaşma daha erken başlar.
2- Az sayıda fakat daha iri ve daha düzgün meyveler elde edilir.
3- Bakım ve özellikle mücadele ile hasat işleri kolay ve süratli yapılabilir,masraf azalır.
Ama benimkiler tuttu. Sürgün dahi verdi. Birkaçını da suya koydum kökleri şuan dibe kadar sarkmaya başladı. : )
Hatta sudaki dalın üzerinde çiçek vardı domatese bile dönüştü :p
Neden?
Alınan koltuklar suda iki günde saçak saçak köklenmeye başlıyor. Bunları dikip, gayet sağlıklı bitkiler elde edilinebiliyor. Gözümle görmesem, denemesem neyse... :)
İşte bu da kökleri;
89818
89819
89820
89822
89821
Herkese iyi günler bunlar benim balkonda yetişitirdiğim domate fidesi işaretlemiş olduğum bölge dikkatimi çekti acaba işaretlediğim bölge çiçeğin çıkacağı bölgemi biligilerinizi bekliyorum;)
selim_50
05-10-2009, 12:30
evet çiçeğin çıkacağı bölge ama erkek çiçek,
domatesin kuvvetli büyümüsi ve verim için o çiçeği şu aşamada koparman gerekiyor.
Douglas Fir
05-10-2009, 15:14
Sayın selim 50,
cinsiyetini nasıl anlayacağız? Erkek dişi nasıl ayırt edebiliriz. Bitkide koltuk alma yaparken bu erkek çiçekleri mi uzaklaştıryoruz? Teşekkürler.
selim_50
05-10-2009, 15:49
merhaba,
resimde gözüken çiçek erkek, bitkinin gücünü ve verimini azaltacaktır, söylediğiniz gibi koltuk alma işleme yaparken bu çiçekleride alıyorsunuz.
Sayın selim 50, domates çiçeği erdişidir. Dolayısıyla erkek ya da dişi diye bir ayırım söz konusu olmaz. Sanırım yanlış bilgilenmişsiniz.
Sayın enes çiçeklerinizi koparmayın. Eğer havalar iyi gider de fırsat bulurlarsa nefis birer domates olacaklar.
bilgileriniz için teşşekür ederim merakla cevabınızı bekliyordum;):D
selim_50
07-10-2009, 09:25
Sayın selim 50, domates çiçeği erdişidir. Dolayısıyla erkek ya da dişi diye bir ayırım söz konusu olmaz. Sanırım yanlış bilgilenmişsiniz.
Sayın enes çiçeklerinizi koparmayın. Eğer havalar iyi gider de fırsat bulurlarsa nefis birer domates olacaklar.
merhaba sayın malbman;
erkek çiçek diye tabir ettiğim çiçek gerçekten erkek olduğu için değil, diğer meyvelerin ve çiçeklerin kalitesini düşüreceği için kullandığım bir tabir.İlk çataldaki 1. çiçek, diğer meyvelerin iyi gelişebilmesi için kopartılır. Bu hobi amaçlı yetiştiricilik için önemli değildir ama bunu ticari olarak yapıyorsanız meyve kalitesi bakımından çok önemlidir. Koltuk alma işlemi ile birlikte, arkadaşımızın resimde göstermiş olduğu çiçekte kopartılır.
bilgilerinize
selamlar
merhaba sayın malbman;
erkek çiçek diye tabir ettiğim çiçek gerçekten erkek olduğu için değil, diğer meyvelerin ve çiçeklerin kalitesini düşüreceği için kullandığım bir tabir.İlk çataldaki 1. çiçek, diğer meyvelerin iyi gelişebilmesi için kopartılır. Bu hobi amaçlı yetiştiricilik için önemli değildir ama bunu ticari olarak yapıyorsanız meyve kalitesi bakımından çok önemlidir. Koltuk alma işlemi ile birlikte, arkadaşımızın resimde göstermiş olduğu çiçekte kopartılır.
bilgilerinize
selamlar
Sayın selim50, dezenfermasyona devam ediyorsunuz.
Bir: Tekrar söylüyorum (sizin hangi anlamda söylediğinizle ilgilenmiyorum) domatta erkek ya da dişi çiçek olmaz. Bu nedenle ticari anlamda da olsa o dediğiniz çiçek koparılmaz.
İki: İlk çatal diye bahsetiğiniz yer neresidir bir zahmet fotoğraf üzerinde gösteriniz.
diğer meyvelerin ve çiçeklerin kalitesini düşüreceği için kullandığım bir tabir demişsiniz. En azından öyle kafanıza göre bir tabir kullanamayacağınızı bilmeniz gerekir diye düşünüyorum. Zira bu forumu bilgi seviyesi anlamında her düzeyden insan okuyor.Bu yüzden istemeden de olsa yanlış yönlendirebileceğinizi unutmayın.
quality_no1
20-10-2009, 14:40
Koltukla üretim olabilir.
merhaba sayın malbman;
erkek çiçek diye tabir ettiğim çiçek gerçekten erkek olduğu için değil, diğer meyvelerin ve çiçeklerin kalitesini düşüreceği için kullandığım bir tabir.
Kelimeleri doğru kullanmazsanız, erkek çiçek yerine koltuk sürgünleri demezseniz, böyle sorunlar yaşanmasına neden olursunuz.
Domateste koltuk alma (http://www.rizetarim.gov.tr/videogallery.php?video_id=25) (Video)
linkte rizerarim.gov.tr adresinde yayınlanan, domateste koltuk alma ile ilgili bir video var.
hobbytarim
11-04-2010, 07:44
Sayın Smyrna videoyu seyrettim görevli arkadaş çok güzel anlatmış fakat anlatan eleman seyreltme amaçlı domatesleri söktükçe teyzenin içi gidiyor canı sıkılıyor:-)
Evet, çok güldüm ben de. Hele ki sıra hıyarlara gelince teyze iyice koptu. Bu olayın benzeri yan komşumda da yaşanacak. O da elinde fide kalmasın diye üçer beşer dikti bakalım. Çok fide çok ürün :) Olmadı ben de bir video çekerim artık.
hobbytarim
11-04-2010, 15:33
:-) Komşunuzun yerinde olmak istemezdim.Videodan öğrendim kadarıyla benim red robin domatesleri koltuklarıyla beraber alt dallarını biraz erken almışım galiba.
Sayın hobbytarım Red Robin'lerin koltuklarını almayın. Koltuk budama sırık domateste yapılır. Red Robin oturak domatestir.
hobbytarim
12-04-2010, 08:13
Teşekür ederim sayın malbman bundan sonraki yavruları serbest bırakırım.
ozdenarda
12-04-2010, 09:08
Domateste koltuk alma (http://www.rizetarim.gov.tr/videogallery.php?video_id=25) (Video)
linkte rizerarim.gov.tr adresinde yayınlanan, domateste koltuk alma ile ilgili bir video var.
Çok faydalı bir video paylaşımınız için teşekkürler
serkanm54
09-06-2012, 19:29
İyi akşamlar. 1800 m2 lik tarlamda sırık domates yetiştiriciliği yapıyorum. bu işi ilk defa yaptığımdan sizlere sorum olacak. Acaba domateste koltuk alma işlemini doğru mu yapıyorum. nereye sorduysam farklı bilgiler veriyolar. Resimleri ekledim. Birde acaba yüksek verim için tavsiyeleriniz nelerdir.
Ekrem Uslu
09-06-2012, 19:47
http://g1206.hizliresim.com/y/9/7pzbm.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Kırmızıyla işaretlediğim yerden yan sürgünleri alacaksınız.Yan sürgünler (koltuklar) 2-3 cm olduğunda alınmalı.Sizinkiler fazla büyümüş.
Toprak tahlili yaptırdınızmı.Besleme proğramı çıkaralım.Tahlil yaptırmadıysanız toprağınızın özelliklerini yazın.Toprağınız hangi krakterde.
limon_sever
09-06-2012, 20:16
Sayın TaşevliBahçe'nin paylaştığı video:
http://www.youtube.com/watch?v=U-bgkQIP2oU
Video için çok teşekkür ederim . Sürekli okuyarak takip etmektense bu daha aydınlatıcı geldi .
Videodaki domatesi yola yola resmen yolunmuş kaza çevirdiler. :dilli:
serkanm54
10-06-2012, 02:00
http://g1206.hizliresim.com/y/9/7pzbm.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Kırmızıyla işaretlediğim yerden yan sürgünleri alacaksınız.Yan sürgünler (koltuklar) 2-3 cm olduğunda alınmalı.Sizinkiler fazla büyümüş.
Toprak tahlili yaptırdınızmı.Besleme proğramı çıkaralım.Tahlil yaptırmadıysanız toprağınızın özelliklerini yazın.Toprağınız hangi krakterde.
Vallahi ben sakarya nın adapazarı ilçesine bağlı bir köyde oturuyorum. Toprakların verimli olduğunu biliyorum. ancak bu konuda pekte bilgim yok açıkçası. Hani ne diyim ne ekersen çıkıyo. Fazla açıklayıcı olmadı sanırım kusura bakmayın.
Emre İlhan
10-06-2012, 08:40
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, konuyu yanlış yere göndermişsiniz sevgili, serkanm54.
Şu anda tarla ortamında yetişen bir bitkiden konuşuyoruz ve başlık "Balkon Bahçeciliği" kısmında. Oysaki arazinizde yetiştirdiğiniz domatesler hakkında size yardımcı olacak üyelerimiz burayı (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/) takip ediyorlar:)
Neyse konu en kısa zamanda taşınır. Önemli olan bundan sonra dikkât edelim:)
Domateslere gelelim;
Koltuk sürgünü alma işlemi sırık domateslerde yapılıyor evet. Ama size biraz kendi tecrübelerimden bahsedeyim...
Oturak domateslerde koltuk sürgünleri sırık domatesinkine göre daha cılız oluyorlar. Fotoğrafta işaretlediğiniz koltuk sürgünü neredeyse bitkinin ana dalı gibi olmuş farkettiyseniz...
Verimlilik konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Çünkü; henüz bende bu koltuk sürgünü meselesini deneme aşamasındayım:)
Benim balkonda yetiştirdiğim sırık domatesin koltuk sürgünü de aynı durumda. Koltuk sürgünü ana dal gibi büyüdükten sonra bitkinin gücünün azaldığını söyleyebilirim size.
Şu anda çiçek açıyor fakat meyve tutmuyor. Gerçi bunun benim durumumda(saksıda olduğu için) başka sebepleri de var ama bitkinin güçsüz kalmasının da bir faktör olduğunu düşünüyorum.
Koltuk sürgünü de üzerinde tomurcuklar barındırıyor ve adeta tepe sürgünü gibi kuvvetli. Onun için ben, koltuk sürgününü budayıp, ayrı bir saksıya dikeceğim. Bakalım ne olacak?
Koltuk sürgününü daha önce başlığa (www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2737-32.htm#post969285) yüklemiştim.
Ben çalışmamı orada devam ettireceğim. Çünkü; benim bitkim saksıda yetişiyor:)
Ben sizin yerinizde olsam, o koltuk sürgününü keser ve başka bir yere dikip can suyunu verirdim. Normalde bunu yapmıyorsanız bile, en azından 1 bitki üzerinde deneyin ki, tecrübe etmiş olalım:)
serkanm54
10-06-2012, 18:24
Sayın Emre İlhan fideleri ektikten sonra 3200 fidede 20 adet filan fire verdi yağmur ve rüzgardan sonra. Bende sizin dediğiniz gibi koltuğu domatesten alıp fire veren yerlere ektim gayet sağlıklı büyüyorlar :) :)
Halil Önen
10-06-2012, 23:26
Videodaki domatesi yola yola resmen yolunmuş kaza çevirdiler. :dilli:
Koltuk alma yapılmış_ daha doğrusu yola yola kaza çevrilmiş_ sırık domates 'santininin' durumu...;)
307123
(meyveli tepe ve zeytinli bahçeye teşekkürler):)
Merhabalar efendim,
Bu pazar günü Sayın Halil Önen' in bahçesini ziyaret ettik Sayın Mete Tiren ile.
Koltuk alma işini elimize tutuşturduğu budama makası ile bize bizzat uygulattı, sahada.
Bizlere karşı nazik ve sopasız, fakat domateslere karşı çok sert ve haşin idiler. İçim kan ağlaya ağlaya kestim onun talimatları doğrultusunda. Ben de kuşa döndürme işini katıldım azcık yani:))).
Kendilerine teşekkürler misafirperverliğinden dolayı.
Cümleten sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
MeyveliTepe
10-06-2012, 23:58
İlk salkım muhteşem görünüyor. Kaç domates var sayamadım. Santini çok kalın gövde yapmıyor ama sürekli uzama eğiliminde. Her yaprak seviyesinden sonra da bir salkım uzatıyor. Bitkiyi besinsiz bırakmadığınız sürece de havalar iyice soğuyuncaya kadar devam ediyor. Bu yüzden bitkiyi kaldıracak ve epey yükseğe çıkaracak düzenek önemli.
Kızaran meyveleri fazla bekletmeden toplamak gerek. Sertken kabuğu hissedilmez. Öylece erik gibi kütür kütür yenir. Kendine has hoş bir aroması ve lezzeti vardır. Her jenerasyonda aynını verinceye kadar üç yıl uğraştım ama hasbelkader bu özellikleri aynen göstermez ise yeni tohumu saydığım özellikleri gösteren kökten alırsınız. Bir domatesten de en fazla 3-4 tohum çıkıyor.
Merhaba;
Bu yıl budadığım koltuk altı surgunlerının hepsınden fıde elde ettim ve ana bitki kadar domates aldım mutlaka deneyın derim :p
ben 3 yıldır bahçe ekiyorum ama hiç böle bir şey duymadım ve görmedim artık seneye deneyip bakacağım bilgiler için teşekkürler
Arkadaşlar iyi domateslerden koltuk alacazda ben hiç sırık domatesi ekmiyorum bu işlem sadece sırık domatesinemi uygulanıyor şimdiden teşekkürler
limon_sever
14-09-2012, 13:27
Arkadaşlar iyi domateslerden koltuk alacazda ben hiç sırık domatesi ekmiyorum bu işlem sadece sırık domatesinemi uygulanıyor şimdiden teşekkürler
Sadece sırık domateslere uygulanıyor.
sayın limon sever soruma verdiğiniz cevap için teşekkürler bende yanlış bi şey yaptım diye çok üzülmüştüm birdahaki yıl sırık domates ekip koltuk almayı deneyecem teşekkürler
birnefestoprak
26-09-2012, 19:08
Bu koltuk alma islemiyle verim arasindaki iliskiyi kontrollu bir sekilde gozlemleyen oldu mu acaba? Surekli savunulan sey su: Koltuk alinarak bitkinin yayilmasi ve yeni cicekler olusturmasi onleniyor ve boylece mevcut meyveler korunarak daha saglikli buyumeleri ve meyve buyuklugunun en ust seviyeye cikmasi saglaniyor. Uygulama genelde "koltuk alma bitkinin enerjisini mevcut meyvelere odaklamasini sagliyor" seklinde ozetleniyor; fakat eger soz konusu domatesin genetik yapisi yuksek verime ve buyuk meyvelere musaitse koltuk alinsa da alinmasa da o verime ve meyve buyuklugune zaten ulasmayacak mi? Bir de koltukta olusan yeni dallar ve yapraklar bitkinin daha fazla fotosentez yapmasini saglayacagi icin, bitkiye esas enerji veren bu yeni yapraklar degil mi?
eylülbelde
09-04-2013, 15:28
Herkese merhaba.Başlıkta yazılanları okudum,videoları seyrettim fakat önerilenler arasındaki şu çelişki aklıma takıldı,bunu tekrar sormak isterim.
Koltuk alma zamanı için ne zaman uygundur. Yaprak sapı ve ana gövde arasında koparılacak dal 2-3 cm kadar olduğunda mı yoksa biraz büyümesine(bu büyüme ne oranda olacak) izin verildikten sonra mı?
Sayın eylülbelde,
Herşeyden önce her tür domatesten koltuk alınmaz. Oturak tabir edilen kısa boylu domateslerde koltuk alma denilen budama işlemi yapılmaz. Koltuk alma sırık domates denilen türlere uygulanır. Herhangi bir mevsimi yoktur. Koltuk belirdiğinde en kısa halindeyken başparmak ve işaret parmağıyla tutularak bitkide fazla yara açmadan koparılır. Eğer gözden kaçıp fazlaca büyümüşse budama makası ya da keskin bir bıçakla ana bitkiden ayrılır.
Eğer mevsim çok geçmemişse, bu kesilen ya da koparılan koltukları köklendirerek yeni fideler elde edebilirsiniz.
eylülbelde
09-04-2013, 21:42
Son söylediğiniz şeyi hiç düşünmemiştim Boska,şaşırdım gerçekten. Neden olmasın, tabi ya. Hayır başlığa eklenen videolardan Taşevli'nin paylaştığı videoyu hatırlıyor musunuz bilmiyorum, koltuk alınacak dalın biraz büyümesine izin vermek gerektiğini söylüyor. Bir başka yorum ise 2-3 cm olduğunda koparılması gerektiğini.Bu konu aklıma takıldığı için sormak istemiştim,çok sağolun cevabınız için.
Aynı videoda; gövdenin en aşağı, yere yakın kısımlarında meyveye dönen/dönmeyen dal ve yapraklar da koparılıyor, yukarısında çiçek tutan,henüz meyveye dönmemiş dalların daha çok beslenmesi için gerekli olduğu söylenmiş. Bunun hakkındaki fikriniz nedir?
Sayın eylülbelde,
Koltuk almanın asıl amacı sayıca daha az ve daha kaliteli domateslerin oluşumunu sağlamaktır. Varsın büyük olmasın, sayısı fazla olsun derseniz koltuk almaya bile gerek yoktur. Ama bu durumda da birbirine giren dallarla domatesiniz bir çalı formuna döner. Bu söylediklerimin sırık domatesler için olduğunu tekrar belirteyim.
Eğer koltuktan çıkan dalı fide olarak kullanma niyetiniz yoksa, en iyisi fazla büyümeden 2-3 cm boylarındayken koparmaktır.
Fide haline getireceksenizde 7-8 cm büyümesi bunun için yeterlidir.
Diğer konu, alttaki yaprakların koparılmasına gelince; sık yapılan bir uygulamadır. Öncelikle en alttaki yaprakların toprağa değmesi önlenmiş olur. Meyva oluşumu biten kısımlarda yaprağın da görevi bitmiştir. Haliyle o yaprağın koparılması besine ortak olan bir organdan kurtulmak anlamına gelir.
Ama yapraklar koparılırken gövdede yara açmamaya dikkat ediniz. Yaprağı önce yukarı kaldırıp gövdeye değirdikten sonra aşağı doğru eğerseniz kolayca kopacaktır.
Size kolay gelsin.
Saksıya diktiğim sırık domateslerde geç kalmış olsam da koltuk budaması yaptım. Sadece haftasonumuz olunca ancak bu kadar oluyor. ;)
Bu saksıda da koltuklar bayağı büyümüştü. Koltuk haricinde bir de 1. salkımın altında kalan yaşlı yaprakları da aldım. Bunlar artık bitkiye ağırlıktan başka bir şey katmaz o yüzden onları da almanızı öneririm. En sonunda da kargıya bağladım. Yeterince büyüdükten sonra tepe budaması da yapacağım.
Arkadaşlar sizce resimde işaretlediğim yerdeki dalları budamalımıyım daha önce hiç bu işlemi yapmadımda işaretlediğim daldada çiçekler var ucunda çiçek açtı ne yapmam gerekiyor
Manifesto
31-05-2013, 00:00
Budamanız gerekiyor.Daha sonraki yan sürgünleri 3-4 cm olduğunda koparın.
Teşekkürler manifesto ikinci resimde ama gövde yana doğru gidiyor o dik açıyla çıkan dalı kesersem daha da yamulmaz mı sola doğru ? bir de ortalardan da çiçek çıkar mı yoksa öyle boş mu duracak ve o işaretlediğim iki dal dışında budanması gereken dal var mı acaba ?
Manifesto
31-05-2013, 00:31
Yamulmasın diye ipe saracaksınız veya destek çubuğunu daha uzun kullanacaksınız.Dediğiniz yerler boş kalacak, çiçek açmaz başka.
Anladım çok teşekkürler. Çubuklara ip bağlayıp yukarı demire bağlamayı düşünüyorum keşke ortalardan da çiçek açsaydı 1 metreye kadar domates yapmıcak galiba son kestiğim dalıda suya koydum tutarsa iki gün sonra ekecem toprağa bakalım :) şu an fide alsam yine yetişir mi geç mi kalındı artık en son ne zaman ekebiliriz.
Murat Uysal
03-06-2013, 18:02
Kim demiş defalarca çoğalttım... iş görüyor..
sercan1969
03-06-2013, 22:12
çoğaltılamaz diyen arkadaş sebebinide söyleyebilir mi? Ben yüzlerce çoğalttım ve meyvesinide yedim...
Murat Uysal
05-06-2013, 00:35
bende de fazla domates fidesini dikecek adam bulamıyorum. Kendi halinde viyollerde kuruyor. 320 kök diktim. daha ne yapayım.. 12 çeşit
selam,
pembe domatesim hakkinda danismak istiyorum. turlerden hic anlamiyorum ama dimdik durarak yan dallarini boyundan fazla uzatan bu domates sirik mi oturak mi? aklima estikce koltuk alma islemi yapiyorum. yapmasam mi? umarim fotograflar fikir verir.
http://k1306.hizliresim.com/1b/6/nvc2l.jpg
http://t1306.hizliresim.com/1b/6/nvcbm.jpg
Sayın nkutsay,
Domateslerde çok türün hem sırık hem de oturak cinsleri vardır. Sırıklarda boy atma yan dallardan daha hızlı olur. Sizinkiler mesajınızdaki ifadenize göre oturak olsa gerek. Sadece şuna dikkat edin, tepeye yakın yan dal uzuyorsa bu yanıltıcı olabilir. Daha aşağıdaki yan dallar, yani koltuklar tepeden hızlı uzuyorsa o zaman oturak diyebiliriz. Ama size en kesin bilgiyi verecek olan domatesin tohumunu (ya da fidesini) aldığınız kişi olabilir.
selam,
pembe domatesim hakkinda danismak istiyorum. turlerden hic anlamiyorum ama dimdik durarak yan dallarini boyundan fazla uzatan bu domates sirik mi oturak mi? aklima estikce koltuk alma islemi yapiyorum. yapmasam mi? umarim fotograflar fikir verir.
http://k1306.hizliresim.com/1b/6/nvc2l.jpg
http://t1306.hizliresim.com/1b/6/nvcbm.jpg
Bana kalırsa bu sırık bir çeşit. Oturakların sürgünleri genelde çiçek salkımı ya da tomurcuklarıyla sonlanıyor. Bir de alttan dal verme yeteneği oldukça fazla oturakların. Bu resimde görünen sırık tipinde.
cevaplar icin cok tesekkur ederim. bitkileri dikerken alttan birkac dalini budayarak yatik dikmistim. govdeyi 5-10 cm fazlaca gomdum. su an bitki gayet saglam dimdik duruyor. boyu 40 cm kadar alttaki dallari da 40 cm kadar ve yerlerde surunuyorlar. ustteki yeni dallar belirgin olarak kisa. yarin arkasina perde koyarak tekrar fotograflamaya calisacagim.
bir de chocolate cherrylerim var onlar bariz siriga alinmak istiyorlar galiba cunku govdesi cok egilmis durumda. onda da soyle bir sorunum var. dikerken budadigim alt dal tam toprak seviyesinden yeniden dallanmis durumda kesersem topraktan hastalik falan kapar mi ya da oldugu gibi birakayim mi bilemedim.
fındıkçı74
10-06-2013, 20:22
bende de fazla domates fidesini dikecek adam bulamıyorum. Kendi halinde viyollerde kuruyor. 320 kök diktim. daha ne yapayım.. 12 çeşit
Üç beş adet santini tohumu bizde istedik ama gelmedi :(sonra dikecek adam bulamazsın tabi
fideüreticisi
11-06-2013, 08:06
güzel bir paylaşım
domatesin birinde toprak seviyesindeki surgun bitki boyuna ulasmis neredeyse. sagdaki ana govde, soldaki yaramaz buyumus de buyumus. toprak seviyesinde oldugu icin hastalik kaparsa diye budamaktan kacinmistim. ne yapmali?
http://j1306.hizliresim.com/1b/g/p4sxd.jpg
Safranlı
14-06-2013, 12:59
Hemen budayınız
sakın acımayınız
köklere yakın çıkan obur dallar tüm gücünü tüketir
cevabinizi okur okumaz gittim budadim. resmen bitki olmus 35 cm kadar. ya tutarsa deyip diktim bir de onu...
http://o1306.hizliresim.com/1b/g/p4v2y.jpg
Arkadaşlar merhaba,
Acemi bir sebze yetiştiricisiyim:) Domates fideleri ektim yaklaşık 10 adet. Fakat birden geliştiler uzadılar sağa sola yayıldılar. Köke yakın yerleri budama yapsam zararı olur mu?
Safranlı
14-06-2013, 16:20
cevabinizi okur okumaz gittim budadim. resmen bitki olmus 35 cm kadar. ya tutarsa deyip diktim bir de onu...
çok iyi yapmışsınız ancak yeni dalı daha çok yana yatırarak derine ekmeye çalışın oda büyüyecektir
Safranlı
14-06-2013, 16:24
Arkadaşlar merhaba,
Acemi bir sebze yetiştiricisiyim:) Domates fideleri ektim yaklaşık 10 adet. Fakat birden geliştiler uzadılar sağa sola yayıldılar. Köke yakın yerleri budama yapsam zararı olur mu?
biraz espiri yapayım
sağcıları yani sağa kaçanları
ve solcuları yani sola kaçanları acımadan
kopartınız
evren gibi sözde adil davranınız
bir sağın kellesini bir solun kellesini koparınız
domateste sadece ana dal kalsın
aşırılıktan kaçınız....
tek dal kalsın
espiriye devam edeyim
tek bayrak,tek devlet ,tek millet olsunlar
bölücülere pirim vermeyiniz....
kesip atınız....
çok iyi yapmışsınız ancak yeni dalı daha çok yana yatırarak derine ekmeye çalışın oda büyüyecektir
once alttan 2 dalini budadim. egik bir sekilde diktim. budadigim dalin biri toprak altinda, diferi gorunuyor. toprak altindaki sap 15 cm den fazladir.
Süpersin Safranlı:)
Çok güldüm Allah da seni güldürsün.
Her şeyin aşırısı zararlıdır zaten:) Bende hayatımda bölücülüğe izin vermedim o yüzden bu domates fidesinde yoldan çıkanlar epeydir gözüme batıyordu. Kesip atıyorum hemen:)
Safranlı
14-06-2013, 17:14
Süpersin Safranlı:)
Çok güldüm Allah da seni güldürsün.
Her şeyin aşırısı zararlıdır zaten:) Bende hayatımda bölücülüğe izin vermedim o yüzden bu domates fidesinde yoldan çıkanlar epeydir gözüme batıyordu. Kesip atıyorum hemen:)
bu siteye girip tüm bedenimizi kaptırdıktan sonra her şeye biraz farklı bakmaya başladım...
meyveciliği çok severim
meslegim mimari proje çizimidir
ağacı proje çizer gibi budarım....
gelecegini düşünürüm
son dönemde anadımki her bitki budanmalıdır
domatesi tek gövdede...
salatalığı tek gövdede
ve de kabağıda tek gövdede yani yan dallara izin vermeden büyütüyorum
inanın müthiş verim farkı yapıyor
hele domateste daha mini minnacık iken yılanın başını eziyorum...
Mesajlarınızı konu başlığıyla uyumlu olacak biçimde fazlalıklarından arındıracaksınız değil mi? :) Anlık espri güzel ama bunlara çok sonra başkaları da okuyacak...
Murat Uysal
21-06-2013, 09:56
Üç beş adet santini tohumu bizde istedik ama gelmedi :(sonra dikecek adam bulamazsın tabi
20 kişiye tohum gönderdim. 4 tanesi geri geldi. Daha ne yapayım. Ayıp yani..
Safranlı
21-06-2013, 10:46
Benzer olay benimde başıma geldi
kargom geri geldi
geri geldiği içinde ayrıca kargo ödemesi yapmak zorunda kaldım....
bence bu konu icin bir baslik acilmali. kargosu geri gelen kisi kimin kargosunun geri geldigini ve ne kadar odeme yaptigini konuya yazmali. odedigi tutar kendisine havale edildiginde konu odeme yapildigi bilgisiyle guncellenmeli.
hem gonderenin magduriyetini engellemek hem de gonderim yapilmamasi gereken kisileri belirlemek acisindan gerekli bir uygulama bence.
limon_sever
21-06-2013, 13:12
Sarı çeri domateslerinden ampul domates(çok kuvvetli kolları oluyor), sarı (ceviz iriliğindeki) salkım domates ve de ildi salkım domateslerinde koltuk almaya gerek yok. Geçen sene ve bu sene almadım. Bütün kollarda bir sürü salkım meyve bağladı.
HavaSuToprak
21-06-2013, 15:12
Sarı çeri domateslerinden ampul domates(çok kuvvetli kolları oluyor), sarı (ceviz iriliğindeki) salkım domates ve de ildi salkım domateslerinde koltuk almaya gerek yok. Geçen sene ve bu sene almadım. Bütün kollarda bir sürü salkım meyve bağladı.
Merhaba, çoktandır siteyi ve sizleri takip ederek (bugün sonunda üye oldum :)) ben de iki senedir ufak tefek birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum. Öncelikle yararlandığım paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum. Sırık salkım domates diktim sırıklarını dikip bağlayamadan (rahatsızlandığım için bikaç gün bakamamıştım) toprağa yatmışlar koltukları uzamış müdahale etmedim. Şuan hemen her koltuk domates ve çiçek salkımı dolu. Bir de sorum olacak, sırığa aldığım domateslerde koltukları almış, salkıma kadar olan alt yapraklarını koparmıştım, beş altı salkım verdi uzadılar. Kızarmaya başlayanlar var fakat bazıları kahverengi çürüme yapıyor, bazıları toprağa düşüyor. Neden ve ne yapmalıyım acaba ? Teşekkürler.
limon_sever
21-06-2013, 15:50
Merhaba, çoktandır siteyi ve sizleri takip ederek (bugün sonunda üye oldum :)) ben de iki senedir ufak tefek birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum. Öncelikle yararlandığım paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum. Sırık salkım domates diktim sırıklarını dikip bağlayamadan (rahatsızlandığım için bikaç gün bakamamıştım) toprağa yatmışlar koltukları uzamış müdahale etmedim. Şuan hemen her koltuk domates ve çiçek salkımı dolu. Bir de sorum olacak, sırığa aldığım domateslerde koltukları almış, salkıma kadar olan alt yapraklarını koparmıştım, beş altı salkım verdi uzadılar. Kızarmaya başlayanlar var fakat bazıları kahverengi çürüme yapıyor, bazıları toprağa düşüyor. Neden ve ne yapmalıyım acaba ? Teşekkürler.
Merhaba. Bende toprağa yatırmayı bu sene 10 adet domateste denedim. Böylece dediğiniz gibi kollar güzel gelişti. Bir gövdeden 4-5 ana güçlü kol elde ettim. Hepsi meyve veren bir kol haline geldi. Denemelerim devam ediyor. Bu arada mümkün olduğu kadar yaprakları koparmayın. Kahverengiye dönüp çürümelerinin nedeni sulamadan kaynaklanabilir. Sulamayı yaparken meyvelere değdirmeyin. Veya aşırı yağmurlar zarar veriyor. Ayrıca bir miktar kalsiyumlu gübre dökebilirsiniz. Veya yumurta kabuklarını ezip, toz haline getirdikten sonra toprakla karıştırabilirsiniz.
birol2010
27-06-2013, 09:50
Anlatımlı budama videosu. http://sdrv.ms/1397jZR
Sessiz budama videosu. http://sdrv.ms/14vtyWt
benim domatesin koltugu tuttu :)) diktikten sonra hemen tum yapraklari buzusup topraga yatti. gunlerce de oyle kaldi. oldugunu dusundum ama sokup atmaya usenmistim. sonra dikiliverdi.
dalini budadigim yerden de surmus. simdi eski dallari budasam mi?
http://o1307.hizliresim.com/1c/1/pt4jm.jpg
Murat Uysal
02-07-2013, 01:00
Benim domatesleri budamada pek cömert davranmadım. sonuç olarak bahçeye egemen oldular.. İnanın domateslerin arasına giremez oldum... :D
merhaba arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum bazı sorularım olucak yardımcı olursanız sevinirim.arada başınızı ağrıtabilirim şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.resimdeki salkımdan uzayan yaprağı kesicekmiyiz bazende salkımın dibinden yaprak çıkıyor ve alt yaprakları ne zaman budamam gerekir onlarla ilgilide bilgi verirseniz iyi olur.
Safranlı
09-07-2013, 12:23
Domatesinizin iri olmasını istiyorsanız kesmelisiniz
çokta önemli degil deyip bolca meyve alamayım diyorsanız sadece ucundan büyüyen filizi elle koparabilirsiniz
teşekkür ederim alt yaprakları nasıl ve ne zaman budamalıyım
Selamlar konuyu burada mı sormalıyım çok emin olamadım ama domatesin tohumu nasıl alınmalı? Bu konuda ilgi verirseniz sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/domates/30572.htm
şu konuya bakmanızı öneririm
http://www.agaclar.net/forum/domates/30572.htm
şu konuya bakmanızı öneririm
Teşekkür ederim çok yardımcı oldu bu konu bana.
sedat999
19-04-2015, 13:48
herkese merhaba. 2 ayrı minyatür sera da domates yetiştiriyorum
şuanda domates fidelerim 1 metreyi aştı. koltukları alıyorum. ancak yapraklar inanılmaz büyüyor. ve çok sağlıklı görünüyorlar. bazı videolarda gördüğüm kadarıyla koltuk budaması dışında yaprak budaması da yapılıyor
bu yapraklar ne zaman alınmalı. meyveler olgunlaştıktan sonra mı.
kimi diyor ki hemen alabilirsin. kimi de diyorki domatese besin veren bu yapraklar.
2. sorum ise bazı koltuklar iş güç sebebiyle zaman bulamadığımdan dolayı fazla uzuyor. bu koltuklar ekilirse verimli bir şekilde tutar ve meyve verir mi.
heyyamola
19-04-2015, 23:44
herkese merhaba. 2 ayrı minyatür sera da domates yetiştiriyorum
şuanda domates fidelerim 1 metreyi aştı. koltukları alıyorum. ancak yapraklar inanılmaz büyüyor. ve çok sağlıklı görünüyorlar. bazı videolarda gördüğüm kadarıyla koltuk budaması dışında yaprak budaması da yapılıyor
bu yapraklar ne zaman alınmalı. meyveler olgunlaştıktan sonra mı.
kimi diyor ki hemen alabilirsin. kimi de diyorki domatese besin veren bu yapraklar.
2. sorum ise bazı koltuklar iş güç sebebiyle zaman bulamadığımdan dolayı fazla uzuyor. bu koltuklar ekilirse verimli bir şekilde tutar ve meyve verir mi.
Tüm koltukları alıp tek gövdeli yetiştiriyorsanız, yaprak budaması erken dönemde gerekmeyecektir. Bu dönemde sadece birbirlerinin üzerine binip ışık almalarına mani olanları alınız. İlerleyen dönemlerde fotosentez yapma yeteneği zayıflayan kartlaşmış yaprakları alttan itibaren budayabilirsiniz. Genelde bu işlem meyve tutumundan sonra yapılır. Yeşil aksam büyümesi çok hızlıysa, sulamasını kısıp çiçeklenmeye yönlendirebilirsiniz.
Koltuk sürgünlerini sabah saatlerinde gevrek durumdalarken tek hareketle koparıp, ana bitkide fazla yaralanma yapmamaya özen gösteriniz. Bu sürgünleri dikip köklendirebilirsiniz. Biraz gecikmeli de olsa onlar da büyüyüp, meyve vereceklerdir.
Koltuk sürgünlerini 3-5 cm boylanınca almak idealdir. 10 cm boylanana kadar alabilirsiniz. Ancak bu takdirde ana bitkide daha fazla yaralı alan bırakmış olacaksınız. Bir de yetiştirdiğiniz çeşit eğer oturak tipinde gelişiyorsa, aşırı koltuk sürgünü verecektir. Onu da 2-3 gövdeli yetiştirmek daha iyi olacaktır.
sedat999
01-05-2015, 10:57
Tüm koltukları alıp tek gövdeli yetiştiriyorsanız, yaprak budaması erken dönemde gerekmeyecektir. Bu dönemde sadece birbirlerinin üzerine binip ışık almalarına mani olanları alınız. İlerleyen dönemlerde fotosentez yapma yeteneği zayıflayan kartlaşmış yaprakları alttan itibaren budayabilirsiniz. Genelde bu işlem meyve tutumundan sonra yapılır. Yeşil aksam büyümesi çok hızlıysa, sulamasını kısıp çiçeklenmeye yönlendirebilirsiniz.
Koltuk sürgünlerini sabah saatlerinde gevrek durumdalarken tek hareketle koparıp, ana bitkide fazla yaralanma yapmamaya özen gösteriniz. Bu sürgünleri dikip köklendirebilirsiniz. Biraz gecikmeli de olsa onlar da büyüyüp, meyve vereceklerdir.
Koltuk sürgünlerini 3-5 cm boylanınca almak idealdir. 10 cm boylanana kadar alabilirsiniz. Ancak bu takdirde ana bitkide daha fazla yaralı alan bırakmış olacaksınız. Bir de yetiştirdiğiniz çeşit eğer oturak tipinde gelişiyorsa, aşırı koltuk sürgünü verecektir. Onu da 2-3 gövdeli yetiştirmek daha iyi olacaktır.
çok teşekkür ederim . bilgiler çok net.
omurkoksal
04-05-2015, 10:23
Güzel bir paylaşım
GothiCat
26-05-2015, 23:06
Sayın eylülbelde,
Herşeyden önce her tür domatesten koltuk alınmaz. Oturak tabir edilen kısa boylu domateslerde koltuk alma denilen budama işlemi yapılmaz. Koltuk alma sırık domates denilen türlere uygulanır. Herhangi bir mevsimi yoktur. Koltuk belirdiğinde en kısa halindeyken başparmak ve işaret parmağıyla tutularak bitkide fazla yara açmadan koparılır. Eğer gözden kaçıp fazlaca büyümüşse budama makası ya da keskin bir bıçakla ana bitkiden ayrılır.
Eğer mevsim çok geçmemişse, bu kesilen ya da koparılan koltukları köklendirerek yeni fideler elde edebilirsiniz.
Çok sağolun sayın Boska,o kadar çok mesaj okudum-video izledim,mutlaka her domateste koltuk alma şart diye düşünüyordum artık ki beni aydınlattınız.Ben bu sene ilk defa Cherry Domates diktim.Şuan gelişim aşamasındalar,daha büyümeleri gerek.Kimse net birşey söylemedi,size sorayım:Cherry Domates için de koltuk alma işlemi gerekir mi?Balkonda,saksıda büyütüyorum.Şimdiden teşekkürler...
2 hafta önce 10 cm. fide olarak ekmiş olduğum domatesim 40 cm boyuna geldi gelişimi çok güzeldi ancak bi aptallık edip ana gövde ile koltuğu karıştırıp ana gövdeyi tepeden kopardım. Yalnışlığı fark ettim ve 2 saat oturup domatesime baktım :( bundan sonra ne olacak acaba ? büyümesi duracakmı ? alt tarafda kayısı büyüklüğünde 4 tanede meyvesi var.
...gövde ile koltuğu karıştırıp ana gövdeyi tepeden kopardım...
...bundan sonra ne olacak acaba ? büyümesi duracakmı ?...
Karıştırmış olduğunuz koltuk sürgünü, şimdi kopan ana gövdenin yerini alacak ve büyümeye devam edecek, üzülmeyin.
Kopardığınız gövdeyi tekrar toprağa daldırırsanız yüksek olasılıkla köklenecek ve yeni bir domates fidanınız olacaktır :)
Karıştırmış olduğunuz koltuk sürgünü, şimdi kopan ana gövdenin yerini alacak ve büyümeye devam edecek, üzülmeyin.
Kopardığınız gövdeyi tekrar toprağa daldırırsanız yüksek olasılıkla köklenecek ve yeni bir domates fidanınız olacaktır :)
Çok teşekkür ederim. İçim rahatladı.
resimsel
30-05-2015, 16:49
Domateslerde koltuk almanın dışında,birde uç alma var diye biliyorum.
Uç alma daha sonra mı olur?
bende yetiştirdiğim ayaş domatesinin ana dalının yanlarından çıkan dalları budayıp suya koydum , bu şekilde köklendirme yapıp fide elde edebilirmiyim ?
birnefestoprak
10-07-2015, 02:04
Mumkun, evet.
bende yetiştirdiğim ayaş domatesinin ana dalının yanlarından çıkan dalları budayıp suya koydum , bu şekilde köklendirme yapıp fide elde edebilirmiyim ?
Çok yararlı ve faydalı bilgiler edindim. Koltuk almayı forumda karşılaşınca öğrenmiş ve uyguluyordum. Deneme amaçlı olarak bir koltuğu bırakmıştım, boyu 20cm. yaklaşmıştı. Onu budama makası ile budayıp su içerisine koydum. Kök salmasını bekleyeceğim umarım başarılı olurum. Bilgisini esirgemeyen herkese teşekkürler.
Çok yararlı ve faydalı bilgiler edindim. Koltuk almayı forumda karşılaşınca öğrenmiş ve uyguluyordum. Deneme amaçlı olarak bir koltuğu bırakmıştım, boyu 20cm. yaklaşmıştı. Onu budama makası ile budayıp su içerisine koydum. Kök salmasını bekleyeceğim umarım başarılı olurum. Bilgisini esirgemeyen herkese teşekkürler.
kardeş işin teknik kısmını bilmiyorum ama, benim evde yetiştirdiğim 2 kök ayaş domatesi var. dalları enine doğru çok uzuyordu bende biraz boyu uzasın diye yanlardan çıkan dalları kesip suyun içine koydum 4-5 gündür ölmeden duruyolar. başka bitki denediğim de ise ertesi günü buruşuyordu. bu demektirki başarılı olmuşum :)
Tolga Özmeral
23-06-2016, 11:52
Merhaba Sayın ağaçlar net üyeleri.
Pazardan satın aldığım (aşılı) sırık tipi domates fidelerimin bazıları en alt dallarından sürgün verdi. Önceki yazılarda, çıkan sürgünlerin
kesilmesi, bitkinin tek gövdede daha iyi gelişeceği yazılmış.
Ancak fidelerin aşılı olması bu durumda bir fark yaratır mı?
619530
Buralardan kesip atayım mı?
619531
Teşekkür eder, güzel günler dilerim.
MustafaTepe
23-06-2016, 12:11
Tolga Bey
Yeriniz müsaitse büyüyünce fideler birbirini sıkmayacak kadar geniş ve yeterli besini de sağlayabiliyorsanız iki sürğünü de ipe alın yok bu şartları sağlayamıyor iseniz gövdeye en yakın yerden ana gövdeye zara vermeden kesin. Ana gövdede çıkan bütün koltukları da fazla büyümesine müsade etmeden hafifçe sağa sola eğerek kırın. Sürkünler 10-12 cm olunca koparılması gerekir daha büyük koltuklar koparılırken bitkiye zarar verir.
Ben de iki tane çatalı fide vardı öylece bıraktım ama yerim müsait olmadığı için çok sık oldular şimdi de kıyıp koparamıyorum.
kerkenez
23-06-2016, 12:14
Merhaba Sayın ağaçlar net üyeleri.
Pazardan satın aldığım (aşılı) sırık tipi domates fidelerimin bazıları en alt dallarından sürgün verdi. Önceki yazılarda, çıkan sürgünlerin
kesilmesi, bitkinin tek gövdede daha iyi gelişeceği yazılmış.
Ancak fidelerin aşılı olması bu durumda bir fark yaratır mı?
619530
Buralardan kesip atayım mı?
619531
Teşekkür eder, güzel günler dilerim.
Çıkan sürgünler muhtemelen aşı yerinin altında olduğundan aşısız domatesin türü ne ise o türden olacaktır. Bence bundan dolayı kesinlikle o sürgünlerin alınması gerekir.
Tolga Özmeral
23-06-2016, 12:32
Çıkan sürgünler muhtemelen aşı yerinin altında olduğundan aşısız domatesin türü ne ise o türden olacaktır. Bence bundan dolayı kesinlikle o sürgünlerin alınması gerekir.
Hızlı cevap için teşekkür ederim Sayın Kerkenez.
Yalnız çıkan sürgünler aşı yerinin üzerinde.
kerkenez
23-06-2016, 12:39
O zaman karar size kalmış domateslerin arasını en az bir metre kadar tuttuysanız kalabilirler ama daha azsa ben koparmayı tercih ederim.
Tolga Özmeral
23-06-2016, 13:11
Fide araları 60 cm Sayın Kerkenez. O halde kesiyorum. Kesilen sürgünleri de ayrı bir alana dikeyim diyorum, Nasrettin hoca misali.
Tolga Özmeral
23-06-2016, 13:16
Tolga Bey
Yeriniz müsaitse büyüyünce fideler birbirini sıkmayacak kadar geniş ve yeterli besini de sağlayabiliyorsanız iki sürğünü de ipe alın yok bu şartları sağlayamıyor iseniz gövdeye en yakın yerden ana gövdeye zara vermeden kesin. Ana gövdede çıkan bütün koltukları da fazla büyümesine müsade etmeden hafifçe sağa sola eğerek kırın. Sürkünler 10-12 cm olunca koparılması gerekir daha büyük koltuklar koparılırken bitkiye zarar verir.
Ben de iki tane çatalı fide vardı öylece bıraktım ama yerim müsait olmadığı için çok sık oldular şimdi de kıyıp koparamıyorum.
Sayın Mustafa Tepe cevabınızı şimdi gördüm kusura bakmayın. Yanıt için çok teşekkür ederim. Koltuk budamasını yapıyorum. Çıkan sürgünleride kesmeyi düşünüyorum zira fide araları pek açık değil.
kerkenez
23-06-2016, 15:11
Fide araları 60 cm Sayın Kerkenez. O halde kesiyorum. Kesilen sürgünleri de ayrı bir alana dikeyim diyorum, Nasrettin hoca misali.
60 cm ise direk kesin hava almayacağı için hastalığa neden olabilir. Kestiklerinizi de bir süre suda bekletirseniz muhtemelen kökleneceklerdir. O şekilde dikerseniz tutma ihtimali daha da artar.
İsmail Kuzucu
24-06-2016, 02:59
Aşılı domatesler yukarıya doğru 2 dal olarak gider. Fideniz hibrit olabilir ama aşılı değildir. Aşının altından sürgün çıkma ihtimali yoktur, çünkü hiç boğum arası bulunmaz.
Makas yardımı ile sürgünleri kesip atın. Mutlaka makas ile kesim yapın, yaralar fazla geniş olacağından hastalıklara karşı önleminizi alın.
Tolga Özmeral
24-06-2016, 10:41
Aşılı domatesler yukarıya doğru 2 dal olarak gider. Fideniz hibrit olabilir ama aşılı değildir. Aşının altından sürgün çıkma ihtimali yoktur, çünkü hiç boğum arası bulunmaz.
Makas yardımı ile sürgünleri kesip atın. Mutlaka makas ile kesim yapın, yaralar fazla geniş olacağından hastalıklara karşı önleminizi alın.
Sayın Kuzucu,
Fideleri aldığım kişi aşılı olduğunu, hatta dikim yaparken aşı yerinin toprağın üzerinde kalması gerektiğini söylemişti. Yanlış hatırlamıyorsam kabağa aşılıyorlarmış. Aldığımda, fideler minik bir plastik çubuğa aşı yerini kapatan bir klips ile sabitlenmişti.
Yaklaşık 1 ay önce diktiğim 20 adet fideden sadece 3 tanesi bu şekilde dipten sürgün verdi. Diğerleri normal ve tek gövdede gelişimlerine devam ediyor.
Çıkan sürgünleri dün akşamüstü budama makası ile kestim. Uyarınızı dikkate alıp bu akşamüstü de ilaçlayayım o zaman.
İlginize teşekkürler.
beşiktaşlı
24-06-2016, 23:14
maksıda dezenfekte edin:)
immortal26
07-07-2016, 01:06
Gece saat 11 gibi internette gordugum videolara dayanarak 15 kok domatesimde koltuk alma islemini gerceklestirdim. Yalniz bazi koltuklar yaklasik 25cm falandi ve uzerlerinde cicekler vardi. Sonraki arastirmalarimda gordum ki budamadan sonra hastalik olayi meydana geliyormus. Suan budadigim yerlerden su geliyor ve daha ilk denemem oldugu icin herhangi bir ilac bilgim yok. Suan yapabilecegim birsey var mi kesin hastalik kapar mi bilgi verirseniz sevinirim.
immortal26
07-07-2016, 14:12
Herhangi bir bilgisi olan yokmu acaba. Suan merkeze indim ona gore ilac almam gerekiyor.
Herhangi bir bilgisi olan yokmu acaba. Suan merkeze indim ona gore ilac almam gerekiyor.
Sorun olmaz, takip edin.. Her koltuk alındığında hastalık kapacak diye bir şey yok.
immortal26
07-07-2016, 18:04
Sorun olmaz, takip edin.. Her koltuk alındığında hastalık kapacak diye bir şey yok.
Tesekkur ederim cevabiniz icin kusura bakmayin ilk defa bu islerle ugrasiyorum. Peki bunlarda bir sorun varmi acaba ?
beşiktaşlı
07-07-2016, 18:16
sanki son dometeslerde tuta absuluta zaralısı var gibi
yerinde olmazsa meyveyi anlayan bir uzmana gösterin
immortal26
09-07-2016, 18:36
Peki ya bunlar :(
kahvelekesi
22-04-2017, 11:18
Domates fidem 15 günlük koltuk almam için kaç günlük olması lazım.bu resimde koltuk almam gereklimi.
Not : Çiçek açmamış
BayEğrelti
12-05-2018, 13:43
Merhaba forum sakinleri. Bu sene yetiştiririm niyetiyle, geçen seneden karşıma çıkan güzel domateslerden birkaç tohum alıp saklamıştım. Ve üstünkörü domateslerin tiplerine bakarak isimlendirmiştim tohumları. Cherry, uzun salkım ve büyük yazmıştım etiketlerine de. Bu senenin mart ayında tohumlarını ektim, nisan ortalarında kuvvetli rüzgarların bitişiyle de fidelerimi şaşırtıp geniş saksılara aldım. Fakat bir detayı atlamışım. Domateslerimin oturak mı yoksa sırık tipi mi olduğunu hiç düşünmeden ayırmışım tohumlarını. Fakat tohumların toprağa karışmasından itibaren geçen iki ayda domateslerim kendi başlarına ayakta duramamaya, yan yatmaya başladılar ve şu an her birinin boyu 1metreyi geçkin. Ben de balkon demirlerine yakın olmalarını fırsat bilip gövdeyi kesmeyecek bir iple gevşek biçimde her fideyi demirlere bağladım ve devrilmelerini önledim. Size sorum ise şu, oturak domatesler bu kadar büyür mü veya dik duramayacak hale gelir mi ? Bir sürü koltuk verdiler ve oturak tipi domateste koltuk almak gerekmediğinden bahsetmiştiniz, bilip bilmeden koltuk almak istemedim. Sizce almalı mıyım? Teşekkür ederim.
http://i63.tinypic.com/2me4uhx.jpg
Domatesler sırık koltuk alabilirsiniz, toprağa yakın - temas eden alt dalları da kesin. Bir de domatesleri saat 2 hizasına değil de yukarıya doğru asın. Yarın domatesler olgunlaşınca farklı taraflara eğilebilirler, rüzgarla yatabilirler. Son bir de resmi büyük yüklemişsiniz :)
its_just_a_ride
13-05-2018, 01:53
Merhaba forum sakinleri. Bu sene yetiştiririm niyetiyle, geçen seneden karşıma çıkan güzel domateslerden birkaç tohum alıp saklamıştım. Ve üstünkörü domateslerin tiplerine bakarak isimlendirmiştim tohumları. Cherry, uzun salkım ve büyük yazmıştım etiketlerine de. Bu senenin mart ayında tohumlarını ektim, nisan ortalarında kuvvetli rüzgarların bitişiyle de fidelerimi şaşırtıp geniş saksılara aldım. Fakat bir detayı atlamışım. Domateslerimin oturak mı yoksa sırık tipi mi olduğunu hiç düşünmeden ayırmışım tohumlarını. Fakat tohumların toprağa karışmasından itibaren geçen iki ayda domateslerim kendi başlarına ayakta duramamaya, yan yatmaya başladılar ve şu an her birinin boyu 1metreyi geçkin. Ben de balkon demirlerine yakın olmalarını fırsat bilip gövdeyi kesmeyecek bir iple gevşek biçimde her fideyi demirlere bağladım ve devrilmelerini önledim. Size sorum ise şu, oturak domatesler bu kadar büyür mü veya dik duramayacak hale gelir mi ? Bir sürü koltuk verdiler ve oturak tipi domateste koltuk almak gerekmediğinden bahsetmiştiniz, bilip bilmeden koltuk almak istemedim. Sizce almalı mıyım? Teşekkür ederim.
Sn. TCM sorularınızı yanıtlamış. İlave olarak güzel güzel açan çiçeklerinizi de elle tozlamayı ihmal etmeyin. Balkonu yeteri kadar arı ziyaret etmez belki.
BayEğrelti
17-05-2018, 20:16
Sayın TCM ve Sayın its_just_a_ride ; öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
İzninizle de fotoğraf olayını açıklayayım; fotoğrafları telefondan upload etmek durumunda kaldım ve fotoğrafın orijinal boyutu ne kadarsa upload edip sayfaya yüklediğim fotoğraf da o denli büyük oluyor, bilgisayardan girdiğimde düzelteceğim, ancak telefondan küçük boyutlu fotoğraf yüklemenin bir formülü varsa onu da bilmek isterim.
Sırık olduklarına göre özellikle alt dallardan başlayarak budama ve koltuk alma işlemini uygulamaya devam edeceğim.
Elle tozlaştırma yöntemini geç öğrendim, neyse ki ormana epey yakın olduğumuz için bol miktarda avcı arı, bal arısı ve atmaca güvesi balkonu özellikle sabah ve akşamüstü ziyaret ediyor ve her bitkideki ilk salkımlar meyve tutmuş durumda ancak geçen gün yeni çiçeklerden birinin görüntüsü gözüme tuhaf geldi, dokunduğum anda koptu, sanıyorum ki onu es geçmişler (: ben gene de tedbiri elden bırakmayıp dediğiniz gibi çiçekleri elle tozlaştıracağım.
Domatesleri asmak kısmına gelirsek, yakın zamana kadar asılı değillerdi, geçenlerde yağmur öncesi ani bir rüzgar çıktı hepsini bir yöne doğru yıktı, ben de akşam gözüyle alelacele rüzgarın estiği yönün tersine bağladım bitkileri, fazla uzun olanları da ikinci bir iple tepeden askıya aldım fakat gerekli düzenlemeleri yapacağım verdiğiniz bilgiler üzerine.
Teşekkürü borç bilirim, sağolun ve esen kalın. (:
BayEğrelti
24-05-2018, 13:52
Merhabalar, kusuruma bakmazsanız ben sizlere tekrar bir soru sormak istiyorum. Bana makul geldi fakat sizlerin önerisini almak da benim için değerli olacaktır. Domateslerimden bir tanesini thrips ve kırmızı örümcek vurdu, diğerlerine sıçramasını engelledim gibi fakat zarar gören domatesin üzerinde meyveler olmasına rağmen mevcut yaprakları sararmış ve pençe gibi kıvrılmış durumda. Bu bitkiyi söküp, yeni bir fide dikmek de mümkün fakat ben bir şeyler denemek istiyorum. Aklımdaki soru ise şu ; şu an gövdenin ortalarından yeni yeni çıkan koltuklar var, acaba ben bitkinin tepe sürgününü kessem ve bu koltukların herhangi birinin büyümesine izin versem, yani mevcut gövdeyi farklı bir koltuktan devam ettirsem ve zararlı kontrolünü de düzenli yapsam, bitkiyi sağlıklı biçimde hayatta tutabilir miyim ?
Teşekkür ederim,
Esen kalın.
...Aklımdaki soru ise şu ; şu an gövdenin ortalarından yeni yeni çıkan koltuklar var, acaba ben bitkinin tepe sürgününü kessem ve bu koltukların herhangi birinin büyümesine izin versem, yani mevcut gövdeyi farklı bir koltuktan devam ettirsem ve zararlı kontrolünü de düzenli yapsam, bitkiyi sağlıklı biçimde hayatta tutabilir miyim ?
Teşekkür ederim,
Esen kalın.
Koltukları kesip yumuşak (torf-gübre-perlit-cocopeat-talaş vs.) bir ortama dikin, yeni domatesleriniz olur ve maça sıfırdan başlarlar.
BayEğrelti
24-05-2018, 17:41
Koltukları kesip yumuşak (torf-gübre-perlit-cocopeat-talaş vs.) bir ortama dikin, yeni domatesleriniz olur ve maça sıfırdan başlarlar.
Saygıdeğer TCM, cevabınız için teşekkür ederim, onu geçenlerde aldığım koltuklarla yaptım fakat ben bu gövdeyi kurtarma işini becerebilir miyim diye sınıyorum kendimi, sizce bunun oluru var mıdır? İşin verim kısmını da geçtim. (: 15 kökün arasından yalnızca bir tanesi böyle olunca ben de fırsat bu fırsat çeşit çeşit deneyler yapıp deneyim kazanayım istiyorum yalnızca. (Laf aramızda balkonda da adım atılacak yer bırakmadım onun da etkisi var elbet) :D
Saygılarımla.
@ BayEğrelti; İzmir in daha tam başlamamış sıcağında işiniz zor, hastalıklı bölümleri ortadan kaldırıp kalanlarla yolunuza devam edebilirsiniz tabi. Ancak dediğim gibi, sıcak, havasız kalabalık bir balkon :) ...
BayEğrelti
25-05-2018, 10:49
Sevgili TCM teşekkür ederim bilgiler için. Balkon L şeklinde ve 3 taraftan açık, gayet havadar fakat kesinlikle sıcak, o konuda epey haklısınız. (: Eğer ki mümkünse, denemeye değer. Fakat gene de nasihatinizi dikkate değer buluyorum ve bu işi fazla uzatmayıp, şayet bitkide aşırı bir gelişim sıkıntısı olursa kısa süre içinde sökeceğim. Tekrar tekrar sağolun. Sonuçları sizlere bildiririm muhakkak. Esen kalın.
cyildiz2013
12-06-2020, 15:27
Merhabalar, yeni amatör domates yetiştirmeye başladım.
Ekte bir domates fidesi gönderiyorum. Kırmızı ile işaretlediğim ortada bulunan
dalı kesmek gerekir mi?
Alt dallarda olsaydı budamayı biliyordum.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
cyildiz2013
12-06-2020, 17:01
Not:Resim düzelttim tekrar gönderiyorum.
Merhabalar, yeni amatör domates yetiştirmeye başladım.
Ekte bir domates fidesi gönderiyorum. Kırmızı ile işaretlediğim ortada bulunan
dalı kesmek gerekir mi?
Alt dallarda olsaydı budamayı biliyordum.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.