View Full Version : Defne
globalcan
10-09-2006, 15:16
Defne ağacı hakkında ve ddefne yaparağı hakkında bilginiz var ve paylaşırsanız seviniri genellikle nerelerde yetişir ve ne kadar zamanda büyür .
saygılarla,,,
Ege bölgesinde sıkça rastladığım bir ağaç.
Gerçi Doğu Karadeniz tarafında da yetişiyor ama o tarafta daha fazla gibi. Tabi bunlar sadece benim gözlemim.
ceratonia
13-09-2006, 22:15
Defne Akdeniz karekteristiği bir türdür.Tohumdan ve çelikten yetiştirilebilir.Çelikten yetiştirilmesi oldukça uzun bir süreç gerektirdiği için tohumdan tercih edilir.Tohumdan yetişitirme işleminde garantili bir ekim isterseniz de Ege Ormancılık Araştırmadan değerli arkadaşım Orman Mühendisi Salih Parlak' ın tecrübesi olan bir işlemi şöylece özetliyebilirim;
Ocak Şubat a ylarında toplanan sağlıklı tohumları diri kum veya perlit içinde kasalara karıştırarak katlamaya alınız.İlk kez konulduğunda kumu veya perliti suya iyice doyurun ve sonra süzülmesini bekleyin,daha sonra tohumu (kabuksuz)karıştırın ama sürekli rutubetli kalmasını temin edin.Sera ortamında bekletin.Muhtemlen 1 aylık süreç sonunda tohumların kökçük verdiğini görürsünüz.Bu kökçük verme işlemi 10-15 günlük periyotda devam edecektir.siz hergün tarayarak kökçük verenleri kabınıza aktarın ,aktarırken kökçüğü zedelemeden toprağa yerleştirin,kökçüğü yerleştirdiğiniz çukurcuğu bir çöple açmanız tavsiye edilir.Daha sonra incecik bir örtü malzemesiyle tohumun üstünü örtün.Aman dikkat defne tohumu hassastır,güneşi birazda olsun hayal meyal görmek ister,yani örtü malzemesi humus(orman humusu) yoğun olsun.Bekleyin 10-15 güne kadar çimlenmeyi görürsünüz.Ben denedim%95.Hatta bir alan oluşturup çimlenmeden sonrada kaba şasırtmak mümkün.
Defne yaprağı eyül -ekim sürecinde toplanarak satılıyor,getirisi olan bir türümüz.
Mine Pakkaner
20-12-2008, 22:03
DEFNE (Laurus nobilis L.) ’NİN ÇELİKLE ÜRETİLMESİ
ÖZET
Defnenin çelikle üretim yöntemini belirlemek için yapılan bu çalışma 2003-2008 yılları arasında Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’ne ait cam serada gerçekleştirilmiştir.
Köklenme üzerinde etkili olan çelik alım zamanları, köklendirme ortamları ve IBA hormon dozları faktörler olarak alınmıştır. Çalışmalar yaz ve kış aylarında 11 zamanda alınan çeliklerle, IBA hormonunun beş dozu ile muamele edilerek dört farklı köklendirme ortamında gerçekleştirilmiştir.
Elde edilen bulgulara göre; çelik alımında köklenme oranlarının yüksekliği bakımından iki zaman tercih edilmelidir. Birinci çelik alım zamanı 30 Temmuz, ikinci çelik alım zamanı ise 30 Eylüldür. Köklenme oranları 30 Temmuzda alınan çeliklerde sadece kum ortamında yüksek olmasına rağmen, 30 Eylülde alınan çeliklerde tüm ortamlarda yüksektir ve çelik alımında bu zamana öncelik verilmesi uygun olacaktır.
En yüksek köklenme oranları ise 30 Temmuzda alınan ve 5 000 ppm IBA ile muamele edilen çeliklerde % 63,3 ve 30 Eylülde alınan ve 10 000 veya 20 000 ppm IBA ile muamele edilen çeliklerde % 56,7 olmuştur. En düşük köklenme oranı 30 Ağustos tarihinde alınan çelik grubunda meydana geldiğinden, bu tarihte çelik alımı uygun görülmemektedir.
Ortamların köklenme oranı üzerindeki etkisi önemli olmasına rağmen, kök sayısı üzerindeki etkisi önemsiz bulunmuştur. Saçak kök oluşumu ve kök sayısının fazlalığı, köklenme aşamasından sonra fidan haline getirilecek çeliklerin çevre şartlarına daha kolay uyum sağlamasını ve tutma başarısını artıracak bir özellik olup, saçak kök oluşumunda Perlit+turba ortamında, diğerlerine göre yan kök oluşumu ile saçak kökler daha fazla ve ince yapıdadır. Diğer ortamlardaki kökler ise daha kaba ve kalın, yan köklenme miktarları daha az olmuştur.
Kontrol çelikleri hariç olmak üzere, IBA’in 3 000, 5 000, 10 000, ve 20 000 ’lik dozları arasında ortalama köklenme oranları bakımından olarak fark bulunmamaktadır. Kök sayıları itibarıyla bakıldığında 10 000 ve 20 000 ppm ile muamele edilenler daha fazla kök sayısına sahiptirler. Kontrol ise kök sayısı itibarıyla en düşük grubu oluşturmuştur.
Çelik alım zamanları itibarıyla, 30 Temmuzda alım yapılacaksa 5 000 ppm IBA, 30 Eylül tarihinde alım yapılacak ise 10 000 ppm IBA dozları tercih edilmelidir.
Kaynak (http://www.agaclar.net/forum/www.arge-cevreorman.gov.tr/download/ege_S_defnecelikozet.doc)Salih Parlak (http://www.agaclar.net/forum/www.arge-cevreorman.gov.tr/download/ege_S_defnecelikozet.doc)
(http://www.agaclar.net/forum/www.arge-cevreorman.gov.tr/download/ege_S_defnecelikozet.doc)
Kemal Kutlu
21-12-2008, 11:30
sayın Mine Pakkaner, verdiğiniz bilgilere teşekkür ediyorum.Ben defneyi köklendirici hormon **** toz kullamadan %100 saf perlitin içinde köklendirmiştim.
Mine Pakkaner
21-12-2008, 12:06
TropikSera bu gibi denemeler profesyonel üretimlerde kullanılmak üzere en fazla köklenme oranını öğrenmek için yapılır. Böylece fidanlıklarda zaman kaybedilmez. Üretim zamanı da tespit edildiği için ticari kayıplar da olmaz. Üretim materyali iyi değerlendirilmiş olur. Elbette ki köklendirme hormonu kullanılmadan da köklenme gerçekleşir.
Değerli bir çalışma, teşekkürler.
Veriler, Ege iklimine göre. Acaba Marmara (İstanbul) için 30 Eylül, daha ileriye mi kaymalı, (10-15 Ekim gibi) yoksa geriye mi (15-20 Eylül )?
Mine Pakkaner
21-12-2008, 15:55
Temmuz için çok farketmez, sonbahar için de bir hafta öne çekmekte fayda var sayın Balıkçı. İzmir'de bu tarihler daha hala yaz sonudur.
Defne bir türlü büyümedi. 3-4 Sene oldu hala diktiğim gibi duruyor. Toprağını sevmedi herhalde.
Yine de bazı yemeklerde bir iki yaprak kullanmayı karşılıyor. Yeniden birkaç tane dikmeyi düşünüyorum.
Zeytin agaci
15-03-2011, 17:06
Merhaba
Bahce duvarina 1 metre mesafede, tahminen 3 yasindaki defne fidaninin yerini 3/4 gün sonra degistirmem fidana bir zarar verir mi, yoksa bu isi Eylül/Ekim aylarina mi erteleyeyim?
Bahcenin güney tarafinda, terasla bahce duvarinin arasindaki 3 metrelik en defne fidanina yeterli mi? Yoksa 10/20 sene sonra terasa veya bahce duvarina bir zarar verir mi?
Saygilarimla.
kumsaati73
27-04-2012, 08:23
Selam arkadaşlar
Yardımınıza ihtiyacım var.
Sokağımızda kocaman bir defne ağacı var.Hastalandı yaprakları kurumaya başladı.Onu nasıl iyileştirebilirim.Bilgisi olan var mı?
yapraklar sadece kuruyormu yoksa üzernde leke delik olma vs bişide oluyomu??
orkide3425
16-01-2014, 15:47
Merhaba arkadaşlar ben forma yeni üye oldum.Defne ile ilgili bi sorum olucaktı iki hafta önce defne tohumu ektim ekmeden önce tohumları bir hafta suda beklettim acaba yanlış mı yaptım tohumlarm çimlenmez mi?
Sayın orkide,doğrusunu yapmişsınız,tohumlar zamanı gelınce çıkarlar.
orkide3425
17-01-2014, 15:15
çok teşekkür ederim içime su serptiniz sayın uysal01 ilk deneyimim yanlış yaptım diye çok korktum. Çok teşekkür ederim...
In God We Trust
20-02-2014, 21:59
İstanbul beykozun her yeri defne :D Bahçemde ufak ufak defneler kendi kendine senelerdir bitiyor 1 adet 25 yaş civarı defne var ayrıca çok formlu ve neşeli defne için uğraşmanı beni şaşırttı :D :D Benim bahçem ve arkadaki orman tamamen defne kaynıyor
orkide3425
25-03-2014, 12:15
Arkadaşlar merhaba üç ay önce defne tohumu ektim yaklaşık 1200 adet çimlenmesini bekliyorum.Fakat hiç birinde tık yok :( :( Merak edip baktım ne alemdeler diye tohumlar da beyaz küçücük solucana benzer canlı varlıklar gördüm. Acaba bunun nedeni nedir ne yapmam gerekiyor? **** ekim yaparken tohumu dış kabuğundan ayırmadığım için mi böyle oldu? Yardım bekliyorum çok acil lütfen :(
Sayın orkide,
Bence acil bir durum yok,tohumlar çürümemişşe endişelenmeyin bekleyın,solucanların zararı olmaz,
Defne tohumu bende ektim iki ay kadar oldu bekliyorum,zamanı gelince umarım çıkacaktır.
orkide3425
26-03-2014, 13:39
Solucan dediğime bakmayın sayın Uysal01 çok ince küçücük nematota benziyor ama canlılar, acaba ektiğim tohumların kabuğunu ( etli kısmından bahsediyorum) soysam mı ?
Tohumun birtanesini alın ve içinin sağlam olup olmadığına bakın,çürümemişşe sorun yoktur.
İsterseniz birkısmını soyun,etlı kısım dediğiniz yeri temizleyin tekrar ekin,denemekte yarar olabilir.Umudunuzu kesmeyin.
orkide3425
28-03-2014, 12:00
Baktım çürüme falan yok hala sağlıklıklı tohumların. Dediğiniz gibi yapmıştım yani etli kısmları soymuştum. Bakalım inşallah hüsrana uğramam :(
In God We Trust
28-03-2014, 13:08
Özel değilse o kadar defneyi ne yapacaksınız?ben de bu yaz bir 50 kadar yetiştirmeyi düşünüyorum ormanın kel yerlerine arılar için dikeceğim çiçeği müthiş kokuyor arı ve sinek kaynıyor etrafı bu aralar
orkide3425
29-03-2014, 11:14
Çalıştığım sitede çit bitkisi olarak kullanmayı düşünüyorum. Ektiğim tohumlar inşallah çıkar da parklara falan da dikerim. Dediğiniz gibi kokusu harika, inşallah emeklerimiz boşa çıkmaz :)
In God We Trust
30-03-2014, 23:46
Normalde sinuzit rahatsızlığım var pek koku alamıyorum bahçemde 2 adet devasa defne ağacı var belki 40 yaşında varlardır şuan çiçekteler altında oturup dakikalarca kokluyorum arılar da ben de ziyafet çekiyoruz :D
orkide3425
07-04-2014, 11:08
Tahmin edebiliyorum o duyguyu :) Darısı benim başıma inşallah :)
Novicegreen
02-09-2014, 12:18
Değerli arkadaşlar,
Terasımıza koyacak dayanıklı dış ortam bitkileri için bir seradan alışveriş yaparken, satıcının tavsiyesiyle defne ağacı aldık. Satıcıya acemi olduğumuzu, terasa koyacağımızı ve bu yüzden de kış şartlarına uygun ağaçlar istediğimiz belirttik. Defne kışı geçirdi. Fakat bahar sonrası kurumaya başladı. (İşin gerçeği seranın verdiği 3 ağaç -yasemin, defne, goldrider leylandi- da bahar sonrası sarardı) Bunu seraya söylediğimizde bize yuvarlak krem rengi birşeyler sattı. Ağaçlara dibine birer kaşık koyup bakımına devam etmemizi 3 ay sonra aynı işlemi tekrarlamamızı söyledi. Yeni yapraklar var ama sararma tüm ağaca bir yandan da yayılıyor gibi. Bu arada yukarıda parantez içinde bahsettiğim gibi diğer ağaçlar da sarardığı için terasın fazla rüzgar almasından şüphelendik. Defneyi terasta daha gölge bir yere aldık. Yapılacak başka bir şey var mıdır? Defnenin hastalığı mı var yoksa rüzgar almasından mı böyle oldu?
Sayın orkide,doğrusunu yapmişsınız,tohumlar zamanı gelınce çıkarlar.
Ne kadar zaman lazım çimlenmeleri için acaba?
kurdelelikedi
20-05-2015, 20:06
dayanamayaraktan bugun bir adet defne fidesi edindim, kapali balkonumda kalacagi icin sicaklik acisindan kisin da cok problem olmaz gibi geliyor. fakat ben biraz hastalikli halde aldim bu fideyi tek kalmisti, ankara'da da daha once hic defne fidesi gormedigim icin heyecanlandim dayanamadim hemen aldim. yapraklar biraz yenmis vaziyette, sanki bir kurt yemis gibi, bir de sararma var. saksiya almadan once onerileriniz var mi?
In God We Trust
21-09-2015, 12:52
dayanamayaraktan bugun bir adet defne fidesi edindim, kapali balkonumda kalacagi icin sicaklik acisindan kisin da cok problem olmaz gibi geliyor. fakat ben biraz hastalikli halde aldim bu fideyi tek kalmisti, ankara'da da daha once hic defne fidesi gormedigim icin heyecanlandim dayanamadim hemen aldim. yapraklar biraz yenmis vaziyette, sanki bir kurt yemis gibi, bir de sararma var. saksiya almadan once onerileriniz var mi?
Defne akdeniz iklimi bitkisidir, İstanbuldan soğukta yaşaması zor
Sûz-i Dilârâ
19-02-2017, 10:12
Dün komşumuzun köyüne gittik. Kapı önünde çok sağlıklı ve bol dip sürgünlü defneyi görünce biraz yaprak topladım, yere dökülmüş tohumları da görünce dayanamadım tabi ki ve birkaç tohum topladım. Tohumları bugün ektim.
İri olanlar defne tohumu.
Sayın Kurdelelikedi,
Ablamlar İstanbulda ve evinin önünde kocaman defne agacı var..Ben Corumdayım burada don olayı cok sık olmasına ragmen nerdeyse 4-5 senedir yasamakta olan defne fidanım var biraz yavas büyüyor sadece...
CirkinAdam
15-09-2017, 08:02
Ekte fotoğraflardagörüldüğü gibi yaprakları birer birer kuruyor. Bunun için ne yapabilirim ? Sumu az geliyor yoksa başka birşeymi var. Büyüyene kadar evde bakımını yapıyorum acaba yerini mi sevmedi.
Merhaba,defne ağacındaki bu şey nedir? Koparıp eksem fidan çıkar mı?
https://i.hizliresim.com/POYNgQ.jpg
siflera12
17-09-2017, 14:39
Merhaba,defne ağacındaki bu şey nedir? Koparıp eksem fidan çıkar mı?
https://i.hizliresim.com/POYNgQ.jpg
Meyvesi . İçindeki tohumları ekebilirsiniz
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Küçük bi defne fidanı aldım bunu büyütmek istiyorum ama daha cinsini dahi bilmiyorum,büyümesini desteklemek için ne verebilirim ? Ve yapraklarındaki sorunlar hakkında bilgisi ve çözümünü bilen paylaşırsa çok sevinirim..Saygılarımla
https://i.ibb.co/S0cSMhW/Whats-App-Image-2019-02-01-at-15-39-03-1.jpg (https://ibb.co/S0cSMhW) https://i.ibb.co/P1cvPcM/Whats-App-Image-2019-02-01-at-15-39-03.jpg (https://ibb.co/P1cvPcM)
TiberSeptim
25-03-2019, 21:49
Merhaba arkadaşlar,
Defne ağacı çit bitkisi olur mu?
Hızlı büyür mü?
Su ihtiyacı çok fazla mıdır?
samandιra
13-05-2019, 15:06
Belki gücenenler olabilir ama bu tür şeylerin tam olarak hangi adrese fayda sağladığı hep şaibeli, uzun uzun şuna faydalı yok şöyle olursa buna faydalı, yığınla bilgi kirliliği dolaşıyor.
Ağaçtan elmayı kopartıp yersin falan doyarsın; ancak, bu defne gibi ve benzeri çoğu şeyin, aslında alıcıdan çok satıcıya fayda sağladığını düşünüyorum, umarım yanılıyorumdur. Daha çok araştırmaya ve kesin olarak neyin nerede kullanılabileceğini anlamak için, daha fazla uzun bir yola ihtiyaç var zannedersem...
Mesela AloeVera bitkisinin uzun uzun destanımsı iksir boyutda faydalarından bahsedilir, ama ne jelinin ne de bitkinin neye fayda sağladığını anlayamadım gitti, bu çoğu bitki veya bitkisel asıllı ürünlerin çoğunda böyle yani, israf ettiğimiz paralara yazık günah, işin tuhaf tarafı ise sadece ben değil çoğu insan bu kanıda. Bu işlere bir dur demek lazım.
Yani bu defne bahçede süs bitkisi olarak oksijen verse daha hayırlı olur.
BoşaGeçenYıllar
21-05-2019, 00:06
defne meyveleri vardı elimde (çıktığımız son bahardan kalma) kavonoza doldurmuştum kapağını kapatıp, sanırım meyvenin kabuğu fermente olmuş ve hafiften sanki zeytinimsi bir koku yayıyor etrafa.
1. acaba bu çekirdekler çimlenirmi?
2. eğer çimlenirse ekim nasıl yapılmalıdır?
3. kırıkkalede bir bahçede korunaksız olarak kışı atlatabilmiş bir defne ağacı gördüm, acaba burdan yola çıkarak, kırşehirde dışarıda yaşarmı, çünkü iklim değerleri hemen hemene benzeşiyor?
Merhaba benim de 3 yıl once ağaçlar.net paylaşımından aldığın defne fidanı vardı.20cmlik fidan su an 2 metre. Ancak 2019 Nisan ayında yeri değiştirildi 1 metre one alındı. Sonra defne sarardı.
Altına solucan gübresi koydum işe yaramadı .Yabancı forumlara baktım, acaba nitrojen gübresi mi gerekiyor?
muammerbiskin
02-12-2019, 16:41
Defne akdeniz iklimi bitkisidir, İstanbuldan soğukta yaşaması zor
Ben Beylikdüzü Marmara mahallesinde yaşıyorum. Bizim sitede defne ağacı çok.
Derviş03
12-12-2019, 17:45
teşekkürler
Ben Çorumdayim buranın rakımı 1000 civarı..Diktigim ilk sene üstten kurur gibi oldu ama ertesi sene yeniden yeserdi simdi cok iyi durumda.Duvar yanına diktimistim belki sert rüzgarlari engellemeye de faydasi olmustur...
Sarmaşık Ağaç
11-08-2021, 13:52
Yetişkin defne ağacının dişi ve erkek türü nasıl ayırt edilir?
Ayırt etmek kesinlikle mümkün değildir.
Bu ne şimdi?
17-08-2021, 16:10
Ayırt etmek kesinlikle mümkün değildir.
Mümkündür, bir yerde tarifini duymuştum, ama anlaşılıyor, hatta dişi ağacı tozlama yapsın diye asla budamazlar
bir dönümde atıyorum 250 ağaç varsa arasına bir kaç adet dişi koyarlar ki dölleme yapıp defneler zeytin verebilsin diye
Net tarifini bilen varsa anlatsın bilelim, dişi ile erkek defne ağacı görsel olarak birbirinden ne farklılıklar gösterir mi tariflendirebilen var ise sevinirim :confused:
https://www.youtube.com/watch?v=HXQb03D_cTo
Akçay Balıkesir
22-08-2021, 19:27
Peki bu nasıl görünüyor? DEFNE: https://www.google.com/maps/place/%C3%87itk%C3%B6yl%C3%BC+Otel+%26+Apart/@39.5822682,26.9282524,3a,49.3y,269.02h,94.8t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNt298ViL8aGwqvCYmAw4dA!2e0!7i1 6384!8i8192!4m8!3m7!1s0x0:0x3be9f7f3b7555fb0!5m2!4 m1!1i2!8m2!3d39.5822533!4d26.9286002
Kâfur ağacı
23-08-2021, 03:34
Peki bu nasıl görünüyor? DEFNE: https://www.google.com/maps/place/%C3%87itk%C3%B6yl%C3%BC+Otel+%26+Apart/@39.5822682,26.9282524,3a,49.3y,269.02h,94.8t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNt298ViL8aGwqvCYmAw4dA!2e0!7i1 6384!8i8192!4m8!3m7!1s0x0:0x3be9f7f3b7555fb0!5m2!4 m1!1i2!8m2!3d39.5822533!4d26.9286002
Sahile yakın yerini sevmiş, hangi bitki olursa olsun denize biraz yakınsa o onun iksiri oluveriyor. Denize yakınsa, toprak tuz oranı düşükse, soğuk iklim karasal türler bile yetişmem demez, hemen adapte olurlar, denizde hayat vardır.
Gonya Angara
22-02-2022, 21:22
Defne akdeniz iklimi bitkisidir, İstanbuldan soğukta yaşaması zor
İstanbulda yetişiyor, yetişmemesi için sebep yok, nihayetinde orman bitkisi, andırında yüksek rakımlarda aşırı kar yağışı alan sarp dağlarda yetişiyor ise; kanaatimce iç anadoluda bile yetişeceğini tahmin ediyorum. Defne ağacı sadece fazla tanınmıyor tüm mesele bu
Eterik yağ içeren bitkilerde, yağ oranının yüksek olmasının nedeni iklim nem seviyesinin düşüklüğüyle alakalıdır, nem düşükse eterik yağ oranı yüksek oluyor
Andırın Maraş bölgesi soğuk ve kıyılara nazaran daha az nemlidir, dolayısı ile en kaliteli defneler andırın ormanlarında bulunur
Atatürk hava limanındaki defne ağaçları:
https://www.youtube.com/watch?v=ynMKkbVAqfQ
Andırın Maraş Defne ormanları:
https://www.youtube.com/watch?v=eZIFfg3AGvY
...size bir noktada katılmıyorum, tanınması değil. ne işe yaradığını toplum bilmiyor. eğer bilseler dağa taşa defne ekerlerdi. televizyon programlarında o kadar gereksiz bitki çayları.. alternatif şeyler anlatılıyorki. defne unutulmuş. bence yeri birinci sırada olmalı. Bahçemde var, üzerine kar yağmıştı ağırlığından dallar kırılmasın diye ağacı silkeledim. ağacı sallayınca o ortaya çıkan o ilahi kokuya tanık olsanız inanın hiç bir parfüme değişmezsiniz.
Ankarada dedemlerin binasının önüne 2021 martta diktik, defneler kışı atlattılar gibi, bakalım gelecek yıllar durumları ne olacak. Kabuklu beyaz bit riski var, üzerinde geliyor, bitkiyi strese sokuyor, toprağa hümik asit, yapraklara yağ bazlı kabuklu bit ilacı sıkın ki adaptasyon olmama riski önlensin.
ELBiSDANLI
11-04-2022, 17:40
Ankara da yetişir mi?
Ankara'da yetişme durumunu ben de merak ediyorum. Bizim sitede güneye bakan cephede yenidünya bitkisi yetiştiğinden defne de belki yetişir diye umuyorum ama doğada Ankarada ekili dikili bildik bir parkta vs var ise görmek incelemek isterim
Cookie Policy
16-07-2024, 18:53
Defneyi coşturcak bir takviye bilen var mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.