PDA

View Full Version : Bitkiler için Yapay Işık

Sayfalar : 1 2 [3]

malbman
07-02-2018, 20:52
Bu bağlantıdaki full spectrum indoor led grow light (https://www.aliexpress.com/item/Hydroponice-AC-220V-20w-30w-50w-led-grow-chip-full-spectrum-380nm-840nm-for-indoor-plant/32730303933.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1GJGpK) ürününü kullanabilirsiniz. Ben 50W olanlarını kullanmaktayım ve memnunum. Elinizin altında havya bulunmasında yarar var zira doğrudan 220V olan bu çipe kablolar lehimlenmeli. Aklınızda bulunması gereken bir diğer husus da soğutma gerektiğidir. Ben geçici olarak fanıyla birlikte bilgisayar soğutucusunu kullanıyorum.

Fiyatı da iyice düşmüş. Ben bir tanesini bile üç katı fiyata almıştım :o.

Sayın nazcal merhaba. Bu konu hakkında bilgi sahibi olduğunuz anlaşılıyor. Mümkünse bu konu ile ilgili olarak bir başlık açarak yetiştirme lambalarının evde yapımı, kullanılan malzemelerin tedarik kanalları vs. ile ilgili bilgilerinizi aktarabilir misiniz? Zira bu ışıkların evde yapılması hazır almaya göre en az 3-4 kat daha ucuza mal olacaktır eminim.

Teşekkür ederim

nazcal
08-02-2018, 09:54
Sayın nazcal merhaba. Bu konu hakkında bilgi sahibi olduğunuz anlaşılıyor. Mümkünse bu konu ile ilgili olarak bir başlık açarak yetiştirme lambalarının evde yapımı, kullanılan malzemelerin tedarik kanalları vs. ile ilgili bilgilerinizi aktarabilir misiniz? Zira bu ışıkların evde yapılması hazır almaya göre en az 3-4 kat daha ucuza mal olacaktır eminim.

Teşekkür ederim

Sayın malbman,

yarın @Plan B arkadaşımızın uyarısıyla aldığım deep red ve diğer LED'lerin montajını yapmayı düşünüyordum. Bu vesileyle bir konuda baştan sona yaptıklarımı anlatırım.

KaktüsümBenim
08-02-2018, 10:10
Arkadaşlar merhaba. İki adet kaktüs yetiştirmekteyim. Birinin son zamanlarda oldukça yumuşadığını, buruşmaya başladığını fark ettim. Araştırdığımda güneş ışığı eksikliğinden kaynaklandığını öğrendim. Böyle bir durumda nasıl bir ışık düzeneği önerirsiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

malbman
08-02-2018, 10:35
Sayın malbman,

yarın @Plan B arkadaşımızın uyarısıyla aldığım deep red ve diğer LED'lerin montajını yapmayı düşünüyordum. Bu vesileyle bir konuda baştan sona yaptıklarımı anlatırım.

Sayın nazcal bu harika olur. Sabırsızlıkla bekliyorum.

Kolay gelsin.

Kanasci03
10-02-2018, 14:21
50 w 4 adet led 2 adet Aliminyum Soğutucu 1 adet 220 v 12 cm 12 cm fan 2700 Rpm dönme hızında olacak 1 adet termal macun ve gerekli olan Civata ve somun ve led bağlantıları paralel bağlantı olacak...

Kanasci03
10-02-2018, 14:29
Habenero ve bhutlar biber tutmaya başladı yalnız çiçek açtıktan sonra tozlaşmayi kendiniz yapacaksiniz malum evde arı böcek olmadığı için ben kendim yapiyorum tozlasma konusu önemli yoksa çiçekler dökülür lambalar hakkımda görüşüm ise çok hızlı büyüme sağlıyor bitkiler uygun gübre kullanılırsa bir gündeki farkı görebilirsiniz

Canusta
11-02-2018, 03:31
Benim sorum var
Bonsai için tohumdan yetiştirmeye giriştim epey uzun yazılar okudum fakat kış mevsiminde çimlendirmenin zor olduğunu öğrendim.Tohumlar ekildikten sonra üzerine streç film çekilerek 1-2 gün süreyle havalandırarak çimlendirme yapılabileceğini okudum.
Tohumları ektim ortam sıcaklığı güzel ama şöyle bir fikir geldi aklıma fikrinizi almak istedim.
Otomatik olarak ayarlanabilir priz var gün içinde istediğiniz saate kurup o saatlerde çalışmasını sağlıyorsunuz bir de Full Spectrum Led'li lamba var bu lambayı tohumların üzerine gelicek şekilde sarkıtsam günde 8 saat veya 10 saat ışık versem diye düşündüm ? Sizce faydası olur mu zaman kaybı mı olur ? Çünkü çimlendirme sürecinde ışık değil sıcaklık istediğini sanıyorum.Isı veren lambalarda buldum fakat toprağı çok kurutur diye düşünüyorum. Bulunduğumuz şu ay için en uygun metot nedir söylermisiniz ? Bu arada ben çok sabırlıyım 1-2 sene vaktim bile var sadece böyle cam kenarında bekletmek doğru mu bilemedim gün içinde 1 saat güneş geliyor sonra gidiyor. Tavsiye verirseniz çok sevinirim.Bide tohumdan çimlendirme süreci içerisinde günde kaç saat ışık vermem veya hangi sıcaklıkta tutmam lazım söyleyebilirmisiniz ? Saygilarimla

latif.07
11-02-2018, 11:23
Benim sorum var
Bonsai için tohumdan yetiştirmeye giriştim epey uzun yazılar okudum fakat kış mevsiminde çimlendirmenin zor olduğunu öğrendim.Tohumlar ekildikten sonra üzerine streç film çekilerek 1-2 gün süreyle havalandırarak çimlendirme yapılabileceğini okudum.
Tohumları ektim ortam sıcaklığı güzel ama şöyle bir fikir geldi aklıma fikrinizi almak istedim.
Otomatik olarak ayarlanabilir priz var gün içinde istediğiniz saate kurup o saatlerde çalışmasını sağlıyorsunuz bir de Full Spectrum Led'li lamba var bu lambayı tohumların üzerine gelicek şekilde sarkıtsam günde 8 saat veya 10 saat ışık versem diye düşündüm ? Sizce faydası olur mu zaman kaybı mı olur ? Çünkü çimlendirme sürecinde ışık değil sıcaklık istediğini sanıyorum.Isı veren lambalarda buldum fakat toprağı çok kurutur diye düşünüyorum. Bulunduğumuz şu ay için en uygun metot nedir söylermisiniz ? Bu arada ben çok sabırlıyım 1-2 sene vaktim bile var sadece böyle cam kenarında bekletmek doğru mu bilemedim gün içinde 1 saat güneş geliyor sonra gidiyor. Tavsiye verirseniz çok sevinirim.Bide tohumdan çimlendirme süreci içerisinde günde kaç saat ışık vermem veya hangi sıcaklıkta tutmam lazım söyleyebilirmisiniz ? Saygilarimla

Tohumlarınıza soguk katlama yaptınızmı ? Soguk katlama yaptıysanız baharda bırakın kendi hallerine çimlenirler. Soguk katlama yapmadıysanız googleden ve forumdan tohumalarda soguk katlama nasıl yapılmalıdır diye araştırmanız sizi sonuca götürecektir.

Kanasci03
11-02-2018, 14:00
Bu benim çimlendirme ve büyütme küvezim kendim montajladim altta ısı Ped var 50 lt plastik kutu içi alaminyum folyo kaplı olacak kutu üzerinde ayarlı Termostat ve kapağında 45 w yetiştirme lambası yetiştirme lambası şart değil 3 adet tasarruf ampul de olur iki beyaz bir gün ışığı şeklinde gübre olarak da sıvı gübre kullandım çok güzel sonuçlar elde ediliyordum. ..

Kanasci03
11-02-2018, 14:03
Hangi tohumu cimlendireceksem o sıcaklık ayarını yapıyorum ışık ayarlı prize takılı oluyor yalnız ayarlı Termostat sürekli priz de olacak zaten o sıcaklık istenilen seviyeye geldi mi elektriği kesiyor

Kanasci03
11-02-2018, 14:04
Geçen seneki ve bu seneki bütün fidelerim bu kutudan geçti

Kanasci03
11-02-2018, 14:09
Bu seneki akrep habenero ve bHut ve pequin biberlerim şimdi ****** kocaman oldular

Canusta
12-02-2018, 13:55
bonsai tohumları için tohumdan filizlenme sürecine kadar olmaları gereken sıcaklık nedir bilginiz varmı ? ve filizlendikten sonra günde kaç saat ışık verilmelidir ?

Ve otomatik sulama hakkında bir bilgisi olan var mı? 360 derece minyatür fiskiyeler buldum hortumlar buldum fakat bulduğum bütün su pompaları pille veya musluklu çalışıyor bu konuda herhangi çalışması olan varmıdır.. saygilarimla

Kanasci03
14-02-2018, 16:50
Canusta ben hiç bonzai tohumu cimlendirmesi yapmadım ben sebze tohumu cimlendiriyorum ağaç tohumu denemedim formda bonzai ile ilgili yer vardı ora bir bakın derim

Kanasci03
14-02-2018, 16:57
1 adet Hydroponice AC 220 V 20 w 30 w 50 w cob led grow işık çip tam spektrum Kapalı Bitki Fide Büyümek ve Çiçek için 380nm-840nm
1pcs Hydroponice AC 220V 20w 30w 50w cob led grow light chip full spectrum 380nm 840nm for Indoor Plant Seedling Grow and Flower-in LED Grow Lights from Lights & Lighting on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://s.aliexpress.com/yU3eMb2U?fromSns=Copy) to Clipboard
(from AliExpress Android)

Bu ledleri aldığım yer

Alüminyum Soğutucu Soğutma Fin için 150mm x 60mm x 25mm Güç Amplifikatör
Aluminum Heatsink Cooling Fin 150mmx60mmx25mm for Power Amplifier-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://s.aliexpress.com/iAJr2uYv?fromSns=Copy) to Clipboard
Bu da sogutuculari aldığım yer

Kanasci03
14-02-2018, 17:01
Çimlendirme kabı için kullandığım sistem 50 litre kiler plastik kutu

Asagida işi Ped in adresi
10 "x 20.75" 527x254mm Fide klonlama için yayılma Isı Mat başlangıç
10"x20.75" 527x254mm Seedling Heat Mat for cloning propagation starting-in Nursery Pots from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://s.aliexpress.com/uA7fY7ne?fromSns=Copy) to Clipboard

Asagida da ayarlı Termostat 220 v

-50 ~ 110C Akıllı Dijital Termostat AC 220 V 12 V 24 V 10A Dijital Sıcaklık Kontrol Regülatörü Anahtarı
50~110C Intelligent Digital Thermostat AC 220V 12V 24V 10A Digital Temperature Controller Regulator Switch-in Temperature Instruments from Tools on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://s.aliexpress.com/Y7j26ruY?fromSns=Copy) to Clipboard

ahmet_123
16-02-2018, 14:17
merhabalar,
siteye yeni üye oldum, kendi kendime denemelerim mevcut, ama sıkıntılar yaşıyorum, aranızda profosyonel derecede bu işi bilen arkadaşların olduğunu gördüm ve sorunumu size anlatmaya karar verdim, mümkünse yardımlarınızı bekliyorum.

durgun su kültüründe kapalı ortamdam da domateslerim var, ışık için kullandığım ledlerin yeterliliğinden şüphe ediyorum çünkü gelişim çok yavaş

20cm*20cmlik bir alüminyum plaka üzerinde 25 civarı ledim var

ledlerim şu şekilde

660-nm-350mah 1watt 16 adet

450nm-350mah 1 wattt 4 adet

460nm-475nm 350mah 1watt 5 adet şeklinde

2 ayı geçkin süredir bitkileri büyütüyorum resimleri aşağıda ara sıra alt yaprakları soluyor bu normal mi?

ve bu led sistem 1 adet domatesi büyütmek için yeterli mi?

çünkü hala çiçek açmadılar.
yardım edebilirseniz çok memnun olacağım, yorumlarınız benim için çok değerli. ışıktan anlayan arkadaşlar yeterlilik konusunda lütfen yardım edebilir misiniz, yoksa ölecek yavrucağım :(

bitkilerin şuanki durumları aşağıda

https://i.hizliresim.com/A1yyWq.jpg

bunlar ledlerim

https://i.hizliresim.com/jyQQmD.jpg

buda komple hali
https://hizliresim.com/p/yukle

Kanasci03
17-02-2018, 09:55
Benim görüşüm besin kaynakli bir sıkıntı var nacizane fikrim akıllı saksı yapıp ve katı ortam da yetistirin derim sulu ortam hata kabul etmiyor denedim çünkü

Kanasci03
17-02-2018, 09:59
Evet yetiştirebilirsiniz ama çiçek açtıktan sonra kendiniz polenleyin

Kanasci03
17-02-2018, 10:04
Bu akıllı saksı bunda büyütmenizi tavsiye ederim sonuçlar çok güzel oluyor

http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/40714.htm

ahmet_123
20-02-2018, 11:24
sayin kanasci03 yardımlarınız için teşekkürler, bu domatesler sırık domates, en azından çiçek açtıklarını görsem, yerlerine cherry domates dikeceğim ama aşıklardan çok emin olamıyorum, bana nedense yetersiz gibi geliyor. yardımınız için teşekkürler

Plan B
23-02-2018, 00:20
Hangi tohumu cimlendireceksem o sıcaklık ayarını yapıyorum ışık ayarlı prize takılı oluyor yalnız ayarlı Termostat sürekli priz de olacak zaten o sıcaklık istenilen seviyeye geldi mi elektriği kesiyor

Hocam alüminyum folyo kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmem. Elektrik iletkenliği söz konusu. Şok battaniyesi ya da beyaz boya çok daha sağlıklı olacaktır. Kolay gelsin.

emrebulut
23-11-2018, 14:18
Selamlar,

ben de bitki yetiştirmeye yeni başladım. Şuan elimde siklamenlerim bir adet dinlendirmeye geçireceğim lavantam var. Ve halihazırda suda köklendirdiğim nanem ve çekirdekten filizlendirmeye çalıştığım limonlarım var. Bitki yetiştirmeye bu aylarda başladığım için hevesim geçmeden(yani yazı beklemeden) bitki üretmek istediğim için en azından naneleri ve limonları yetiştirmek istediğim için kapalı ve güneşsiz alanda nasıl bitki yetiştirmem gerektiği hakkında yaptığım araştırmalar sonucu full spectrum led aydınlatmalar ile karşılaştım.

https://urun.n11.com/led-ampul/bitki-gelisimi-hizlandiran-full-spectrum-72-led-lamba-P212012613

Bu üründen 2 tane sipariş ettim. Sizce işe yarar mı yukarıda belirttiğim bitkiler için, ve maksimum verim alabilmek için bu 2 led lambayı nasıl konumlandırmalıyım gibi hileleride iletirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

mehmet0791
22-12-2018, 05:29
https://www.youtube.com/watch?v=0wh-8OMacjw

rıdvan16
06-02-2019, 19:18
Herkese merhaba. Forumu incelememe rağmen bulamadığım için konu açmam gerekti. Daha önce sorulmuş ve cevaplanmış ise kusurumuz affola. Gel gelelim derdime. Evde kendi çapımda hidroponik tarım yapmaya çalışıyorum. Erzurum'da yaşıyorum. Malum dışarısı buz gibi değil, bildiğiniz buz bu aralar. O yüzden evimde pencere kenarında ve cam balkonda birşeyler yapmaya çalışıyorum. İlk etapta filizlenme döneminde ışık azlığından dolayı fazla boy atıyorlar. Ve hidroponik sisteme alma sürem fazla uzun sürüyor. Aliexpressten mavi kırmızı led lambalardan aldım ama maalesef istediğim kadar fayda alamadım. İnternette gezerken akvaryumlar için T5 florasan lamba kullananlar gördüm. Sizden ricam bana tohumun 4-5 yaprak olana kadar yaprak ve kök sağlıklı gelişimini sağlayacak lamba önerilerinizi yazmanız. Bu şekilde bitki yetiştirme sevdama kaldığım yerden daha hızlı devam edebilirim :)

Musa Gündoğan
15-02-2019, 13:54
merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak konuyu okudum epeyce fikrim oldu.

elimde 6500 kelvin cee led var 6000 lümen 5mmx5mm türkiyede satılmıyor bende çinden getirtmiştim. o kadar çok lümen var ki ledlere bakamıyorum. ben bunları arabama led ampül yapmak için almıştım. arabayı sattım elimde kaldı.

şimdi demem o ki; evim güneş ışığını fazla almıyor. fideler yetişirken baya sorun yaşayacağım bu sene bunları kullansam uygun olur mu?

köklenme için de kırmızı ve mavi led almam gerekir mi? son 20 günüm filan fidelemeye başlamam gerekecek. yardımcı olursanız sevinirim?

its_just_a_ride
16-02-2019, 11:45

elimde 6500 kelvin cee led var 6000 lümen 5mmx5mm türkiyede satılmıyor bende çinden getirtmiştim. o kadar çok lümen var ki ledlere bakamıyorum. ben bunları arabama led ampül yapmak için almıştım. arabayı sattım elimde kaldı.

şimdi demem o ki; evim güneş ışığını fazla almıyor. fideler yetişirken baya sorun yaşayacağım bu sene bunları kullansam uygun olur mu?

köklenme için de kırmızı ve mavi led almam gerekir mi? son 20 günüm filan fidelemeye başlamam gerekecek. yardımcı olursanız sevinirim?

Hem köklendirme hem de tohum çimlendirme için kullanabilirsiniz söz konusu ekipmanı. 6500K gün ışığına tekabül ediyor zaten.

Musa Gündoğan
16-02-2019, 14:35
çok teşekkür ederim. beni büyük bir sorundan kurtardınız

MeyveliTepe
16-02-2019, 14:58

Yeterli olur, fazla bile gelir. Beyaz ışıkta tüm spektrumlar var, bitki gerekli olanı alır. Neticede fide yapacaksınız. Çimlenmeden fide oluncaya kadar gereken ışık miktarı o kadar fazla değil. 4-5 senedir, uzunluğu 80 cm olan üç tane şerit led armatürle gayet sağlıklı fide yetiştirebiliyorum. Böylece seraya dikebileceğim fideleri 1 viyol da olsa zamanında elde edebiliyorum.

yalper
16-02-2019, 22:02
Yeterli olur, fazla bile gelir. Beyaz ışıkta tüm spektrumlar var, bitki gerekli olanı alır. Neticede fide yapacaksınız. Çimlenmeden fide oluncaya kadar gereken ışık miktarı o kadar fazla değil. 4-5 senedir, uzunluğu 80 cm olan üç tane şerit led armatürle gayet sağlıklı fide yetiştirebiliyorum. Böylece seraya dikebileceğim fideleri 1 viyol da olsa zamanında elde edebiliyorum.

Aynı/eşdeğer//yaklaşık lümen veya watt değerindeki düz beyaz ledler ile bitki ışığı adı altında pazarlanan ledlerin üretimde ne kadar fark ettirdiğini merak ettim bu yorumu okuyunca

Musa Gündoğan
18-02-2019, 08:46

meyvelitepe bu söylediğinizi kesinlikle deneyeceğim. asıl merak ettiğim lümen sayısının fazlalığı herhangi bir olumsuz etki yapar mı ?

Cihanyildiz1984
12-03-2019, 23:09
Merhaba
Bu lambaların hepsi Güneş işlevini görüyor.
bitki yeti_tirme lambalar1 - MagicPlant (http://www.magicplant.net/265-bitki-yetistirme-lambalari)
bu konuda baya bilgi sahibiyim detaylı bilgi isterseniz cevaplandırabilirim ..

MeyveliTepe
13-03-2019, 09:47
meyvelitepe bu söylediğinizi kesinlikle deneyeceğim. asıl merak ettiğim lümen sayısının fazlalığı herhangi bir olumsuz etki yapar mı ?

Hayır, herhangi bir olumsuz etkisi olmaz. Neticede bu lambalar UV ve IR dalga boyu üretmiyorlar. Fideler limitlerinin sonuna kadar fotosentez yaparlar, istediğimiz de bu.

Pikacu34
21-04-2019, 03:24
Arkadaşlar merhaba, şehir merkezinde apartmanda yaşıyoruz ve kullanmadığımız küçük bir odamız var ve burayı da peder bey kendine ait ufak bir sera tarzı yapmaya karar verdi fakat odayı geçtim evin tamamı güneş almıyor. Bana 200 Watt olacak şekilde Yuvarlak, kare Full Spectrum led ışık lazım çünkü bölge bölge ayırdık ışığın tamamını güçlü bir şekilde alması gerekiyor. Bileniniz, göreniniz var ise özel mesaj atarak telefon numaramı bırakabilirim size.

annasanders12
27-04-2019, 16:02
Indoor LED (https://dynamo-led-displays.co.uk/) Lights for your plant is good. Creative thinking.

annasanders12
27-04-2019, 16:04
Eco FriendlyCustom LED (https://dynamo-led-displays.co.uk/) lights. Yes to this.

mustipasa33
08-05-2019, 21:19
Merhaba benim bildiğim kadarı ile fotosentez için günışığı şart. Yapay ışıklandırma da ise ultraviyole ışık olması gerekiyor yani kaynaktan çıkan ışıkta enerji parçacıkları olmalı. Bende etoubur bitki tohumu. Ektim ve 2 adet bitkim var böyle bir de ultraviyole ışık yayan cihazım var kullansam faydası olur mu bitkilere zarar verir diye korkuyorum pek cesaret edemiyorum kullanmaya sizce faydası olur mu ve bitki/tohuma kaç santimetre mesafe ile koymalıyım?? Merhaba benim bildiğim kadarı ile fotosentez için günışığı şart. Yapay ışıklandırma da ise ultraviyole ışık olması gerekiyor yani kaynaktan çıkan ışıkta enerji parçacıkları olmalı. Bende etoubur bitki tohumu. Ektim ve 2 adet bitkim var böyle bir de ultraviyole ışık yayan cihazım var kullansam faydası olur mu bitkilere zarar verir diye korkuyorum pek cesaret edemiyorum kullanmaya sizce faydası olur mu ve bitki/tohuma kaç santimetre mesafe ile koymalıyım??

https://i.hizliresim.com/y6bXLN.jpg
https://i.hizliresim.com/WqJd1Q.jpg
https://i.hizliresim.com/Rrdqon.jpg
https://i.hizliresim.com/pbrLBn.jpg
https://i.hizliresim.com/k9Vln9.jpg

Doku_Kültürcü
08-05-2019, 22:17
Merhaba benim bildiğim kadarı ile fotosentez için günışığı şart. Yapay ışıklandırma da ise ultraviyole ışık olması gerekiyor yani kaynaktan çıkan ışıkta enerji parçacıkları olmalı. Bende etoubur bitki tohumu. Ektim ve 2 adet bitkim var böyle bir de ultraviyole ışık yayan cihazım var kullansam faydası olur mu bitkilere zarar verir diye korkuyorum pek cesaret edemiyorum kullanmaya sizce faydası olur mu ve bitki/tohuma kaç santimetre mesafe ile koymalıyım?? Merhaba benim bildiğim kadarı ile fotosentez için günışığı şart. Yapay ışıklandırma da ise ultraviyole ışık olması gerekiyor yani kaynaktan çıkan ışıkta enerji parçacıkları olmalı. Bende etoubur bitki tohumu. Ektim ve 2 adet bitkim var böyle bir de ultraviyole ışık yayan cihazım var kullansam faydası olur mu bitkilere zarar verir diye korkuyorum pek cesaret edemiyorum kullanmaya sizce faydası olur mu ve bitki/tohuma kaç santimetre mesafe ile koymalıyım??

Btkiler fotosentez yaparak enerjiyi kimyasal enerji olarak depolar. Fotosentez için infrared (700nm ve üstü dalga boyu ışık) ve mor ötesi (ultraviole) (400nm ve altı dalga boyu ışık) etkisi olmayan dalga boyu bölgelerdir. İnfrared ve ultraviole, hücre bölünmesi sırasında mutasyona neden olduğu için bitki tarafından bloke edilir. Bunun için bitkiler antosyanin denilen renkli pigmetler sentezlerler ve bu dalga boylarına sahip ışıkların hücre çekirdeğine ulaşması engellenir. Ultraviole, bitkiler için zararlıdır. Ultraviloeyi kesinlikle kullanmayın.

mustipasa33
28-05-2019, 19:24
Btkiler fotosentez yaparak enerjiyi kimyasal enerji olarak depolar. Fotosentez için infrared (700nm ve üstü dalga boyu ışık) ve mor ötesi (ultraviole) (400nm ve altı dalga boyu ışık) etkisi olmayan dalga boyu bölgelerdir. İnfrared ve ultraviole, hücre bölünmesi sırasında mutasyona neden olduğu için bitki tarafından bloke edilir. Bunun için bitkiler antosyanin denilen renkli pigmetler sentezlerler ve bu dalga boylarına sahip ışıkların hücre çekirdeğine ulaşması engellenir. Ultraviole, bitkiler için zararlıdır. Ultraviloeyi kesinlikle kullanmayın.

Tekrardan merhaba peki bu beyaz Led işe yarar mı?
https://mcdn01.gittigidiyor.net/43477/tn30/434777141_tn30_0.jpg

**** bu mavi Led
https://n11scdn1.akamaized.net/a1/320/ev-yasam/serit-led/serit-led-mavi-renk-ic-dis-mekan-5-metre__0579712145045331.jpg

mustipasa33
28-05-2019, 19:27
Kırmızı ışık lazım derseniz bu beyaz Led e eskiden defter kapladığı uz yarı saydam naylonumsu kırmızı renk defter kabı ile beyaz Led i kapasam olur mu

Doku_Kültürcü
28-05-2019, 19:46
Kırmızı ışık lazım derseniz bu beyaz Led e eskiden defter kapladığı uz yarı saydam naylonumsu kırmızı renk defter kabı ile beyaz Led i kapasam olur mu

Sıcak beyaz LED, hem mavi hem de kırmızı renk dalga boylarını içerir. Hiç bir şey kaplamadan kullanın.

mustipasa33
29-05-2019, 15:10
Sıcak beyaz LED, hem mavi hem de kırmızı renk dalga boylarını içerir. Hiç bir şey kaplamadan kullanın.

Tamam peki beslediğim bitki et obur bitki şu an tohumlar iğne ucu kadar çimlendi bu beyaz şerit Led işe yarayacak mı tohumların çabuk çimlenir mi yani faydası olur mu

Doku_Kültürcü
29-05-2019, 18:44
Tamam peki beslediğim bitki et obur bitki şu an tohumlar iğne ucu kadar çimlendi bu beyaz şerit Led işe yarayacak mı tohumların çabuk çimlenir mi yani faydası olur mu
Tohum çimlendirme durumunda, ışık bazı bitkilerin tohumlarına olumlu etkide bulunurken bazılarına olumsuz (çimlenme engelleyici) etkide bulunur. Etobur bitki tohumunda durum nedir bilmiyorum. Ama, beyaz ışık, çimlenmiş tohumda fotosentez yapılmasını sağlar. Grolux floresan lamba kullanmanız durumunda, normal beyaz floresan lambaya göre iki kat daha fazla fotosentez yaptırabiliyor (ziraat fakültesinde öğrenci olduğum dönemde, bölümdeki fotosentez ölçüm cihazıyla ölçmüştük).

mustipasa33
31-05-2019, 23:28
Tohum çimlendirme durumunda, ışık bazı bitkilerin tohumlarına olumlu etkide bulunurken bazılarına olumsuz (çimlenme engelleyici) etkide bulunur. Etobur bitki tohumunda durum nedir bilmiyorum. Ama, beyaz ışık, çimlenmiş tohumda fotosentez yapılmasını sağlar. Grolux floresan lamba kullanmanız durumunda, normal beyaz floresan lambaya göre iki kat daha fazla fotosentez yaptırabiliyor (ziraat fakültesinde öğrenci olduğum dönemde, bölümdeki fotosentez ölçüm cihazıyla ölçmüştük).

Elimde Led şerit beyaz renk ışık kaynağı var. Onu çok yakın olarak koydum. Umarım kötü etki etmez....

kdemirbas
23-11-2019, 17:29
...

edemirler
13-12-2019, 11:30
Ben de kapalı ortamda sebze üretmeye çalışıyorum. Her rafta 2 adet led armatür bulunuyor (Her biri 90cm uzunluğunda, 2240lümen, 28W ve 6500K).

Fındık turplarım şuan gayet güzel gidiyor, ancak rokalarım için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Yapraklar sanki kıvrılmaya başladı ve tadı yenmeyecek kadar acı. Sizce sorun ne olabilir? Işık fazla ya da az mı geliyor acaba?

Orkunnatty
25-01-2020, 11:20
Xiaomi Mi Note 10 Kılıf (https://www.teleplus.com.tr/kiliflar/xiaomi-kiliflari/xiaomi-mi-note-10-kiliflari.html)

Orkunnatty
25-01-2020, 12:36
Xiaomi Mi Note 10 Kılıf (https://www.teleplus.com.tr/kiliflar/xiaomi-kiliflari/xiaomi-mi-note-10-kiliflari.html)

Orkunnatty
25-01-2020, 14:46

acemi25
10-02-2020, 14:53
Sayfaları okudum, 5 m gün ışığı rengi led alacağım sanırım, benim ihtiyacım olan zaten biraz ışık alan kuzey cephesi salonumda tohum filizlendirmek. Onun için de biraz daha ışığa ihityacım olacak. Sanırım şansımı bu şekilde deneyeceğim. Yoksa diğer türlü çok masraflı olacak gibi duruyor.

Kahraman43
10-02-2020, 18:36
703039
Garajımda yukarıdaki resimdeki gibi 120 cm' e 100 cm (toplam 2,5 metre) uzunluğunda 50 cm derinlik, 50 cm yüksekliğinde L şeklinde rafım var. Burada sebze ve çiçek çimlendirmek ve fidele meyi planlıyorum, o yüzden yardıma ihtiyacım var. Garaj tamamen karanlık olduğu için aşağıdaki led sistemini kursam (3 çipli 5 metre). Günde 8 saat ışık fideler için yeterli olur mu acaba? ne tavsiye edersiniz.

703040
ŞERİT LED 5 METRE+5 AMPER TRAFO 3 ÇİP 5050 İÇ MEKAN DOUBLE PCB
https://www.gittigidiyor.com/ev-bahce/serit-led-5-metre-5-amper-trafo-3-cip-5050-ic-mekan-double-pcb_pdp_510064300

Portakal Rengi
11-02-2020, 09:02
703039
Garajımda yukarıdaki resimdeki gibi 120 cm' e 100 cm (toplam 2,5 metre) uzunluğunda 50 cm derinlik, 50 cm yüksekliğinde L şeklinde rafım var. Burada sebze ve çiçek çimlendirmek ve fidele meyi planlıyorum, o yüzden yardıma ihtiyacım var. Garaj tamamen karanlık olduğu için aşağıdaki led sistemini kursam (3 çipli 5 metre). Günde 8 saat ışık fideler için yeterli olur mu acaba? ne tavsiye edersiniz.

703040
https://www.gittigidiyor.com/ev-bahce/serit-led-5-metre-5-amper-trafo-3-cip-5050-ic-mekan-double-pcb_pdp_510064300

Forumu dikkatle taramanızı öneririm.
Forumdaki deneyimli fide yetiştiriciler 6.500 K-Gün Işığı floresan veya led öneriyorlar. Her ışık kaynağı işe yaramıyor.

Kahraman43
11-02-2020, 12:47
Forumda bu konu hakkındaki konuları okudum sayın Portakal Rengi, malum biz amatörler icin minimum maliyet ve optimum verim alabilecegimiz şartları olusturmaya çalışıyoruz. Led ile bunu yapan arkadaslar var fakat tarlaya ekene kadar fide gelisimini tamamlayabiliyorlar mı ve devamli olarak kullandıkları bir metod mu. İlginiz için tesekkur ederim.

acemi25
11-02-2020, 15:00
Tamamen karanlıksa yeterli olmayabileceğini düşünüyorum sayın Kahraman43. 8 saat de az gibi geldi. 14 saat diye okudum çoğu yerde.

Kahraman43
11-02-2020, 20:15
Sayfaları okudum, 5 m gün ışığı rengi led alacağım sanırım, benim ihtiyacım olan zaten biraz ışık alan kuzey cephesi salonumda tohum filizlendirmek. Onun için de biraz daha ışığa ihityacım olacak. Sanırım şansımı bu şekilde deneyeceğim. Yoksa diğer türlü çok masraflı olacak gibi duruyor.
Sanırım aynı ikimizinde yapmak istediği şey aynı ben aşağıdaki led i almayı düşünüyorum. 3 çipli ve iç mekan olanların ışık şiddeti daha fazla oluyormuş.

703040
https://www.gittigidiyor.com/ev-bahce/serit-led-5-metre-5-amper-trafo-3-cip-5050-ic-mekan-double-pcb_pdp_510064300[/QUOTE]

WindWild
11-02-2020, 21:10
Bu şerit ledlerin lümen değerleri çok düşük oluyor.Lümen=ışık şiddeti. Ben t5 floresan kullanmıştım onu tavsiye ederim. 14 watt'lıkları 1200 lümen 24 watt'lıkları 2400 lümen civarı oluyor. Güneşli bir günde tam aydınlıkta dışarısı ortalama 50 bin-100 bin lüks olur yani bahçelerde bitkinin aldığı ışık şiddeti ortalama budur. Lüks, ışığın metrekaredeki toplam ölçüsüdür.. Lümen ise metrekareye verilecek ışık şiddetidir. Misal 1000 lümen ampül 1 metrekarede 1000 lüks sağlar ama 10 metrekare alanda 1000/10=100 lüks sağlar. Bahçedeki 50.000 lik lüks değerine göre oldukça düşük değil mi? Raflarınızda arada kalan alan 1 metrekare dersek 2 adet 28 watt'lık t5 ile toplam 5500 lüks ışık şiddeti ile fide döneminde yeterli bir ışık sağlamış olursunuz. Neden 28 watt dedim çünkü 14watt olanı 55 santim 28 watt olan 1.1 metre. Watt arttıkça uzunluk ve dolayısıyla lümen değeri artıyor. Rafların tavan kısımlarını alüminyum folyo ile kaplayıp saksılarınızın hepsinin üzerine gelecek uzunlukta yanyana 2 adet floresan koyarsanız sizin iş çözülür. Floresanlar 865 kodlu 6500 kelvin olacak. Bir de 2 adet floresan için uygun watt değerlerinde bir adet balast lazım. Sizin attığınız resimdeki trafo dedikleri balasttır. Piyasadaki balastlar genelde 2x14watt 2x28watt 2x36 wattt destekler onun gibi olacak.

Kahraman43
12-02-2020, 00:25
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim sayın WindWild. Fluresan ampul led e göre daha faydalı diyorsanız onu tercih edebiliriz. Dediğiniz özelliklerde ampul araştıracağım.

WindWild
12-02-2020, 07:03
Aslında ledler floresanlardan daha çok fayda/watt değerine sahiptir ama sizin linkte verdiğiniz şerit ledlerin performansından şüpheliyim. Kaç lümen olduğunu yazmamışlar. Mesela yukarıda bir arkadaş raf sisteminde led floresan kullanmış o da güzel bir çözüm. Led floresan denilen şey floresan şekli verilmiş led şerit lambadır. Eğer o şekilde lümen değerleri belli bir led kaynağı kullanırsanız o da olur.

Portakal Rengi
12-02-2020, 10:02
Fluoresan ile led arasında ışık verimi açısından belirgin fark yok. Dilediğinizi seçebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken ışığın dalga boyu. Amatörce deneyenlerin çoğunluğu 6.500 K öneriyor. Araştırmacılar ise kızıl ile mor oranlarını belirlemeye yönelik çalışıyor. Henüz üzerinde uzlaşılmış bir oran görülmüyor.
Işığın bitkiye yakınlığı da önemli. Işık kaynağından çıkan fotonlar her yöne dağılma eğiliminde. (Çevre ne oranda aydınlanıyorsa, o oranda saçılım var demek.) Ledler yönlendirmede daha avantajlı. Işık kaynağı bitkiye yaklaştıkça bitkiye ulaşan foton sayısı, dolayısıyla fotosentez artıyor. Dolayısı ile büyüme hızlanıyor.
Sorun, yapay ışıkta fide gövdesi daha ince ve uzun olmasından başlayarak bazı eksik büyüme sorunlarının ortaya çıkması. Meyve oluşumunda hangi dalga boylarının etkili olduğunu henüz keşfedememiş olmamız.

WindWild
12-02-2020, 14:23
Piyasadaki 14w led ampüllerin lümen standartları 1500 civarında. Aynı markanın aynı watt floresanları 1200 lümen civarında. Elbette başka bir üretici 14w 2000 lümen floresan geliştirebilir, ben piyasada kolay bulunan ürünler üzerinden tavsiyemi verdim. Bu başlıkta dalga boyuna girecek kadar profesyonel bir ihtiyaçtan belirtilmediği için 6500k deyip işin içinden sıyrılmak en mantıklı çözüm olarak görünüyor. Ben şahsen 2700k 3000k 4000k ve 6500k denediğim ve en fazla verimi 6500 kelvinde aldığım için önerdim. Işık kaynağına doğru ince ve eğrilen gövde sorunu geç fide döneminde boy gösteriyor ancak amaç fide eldesiyse bir problem yok.

Kahraman43
13-02-2020, 17:47
Floresan ampulleri bugün satın aldım . Sagolsun malzemeyi aldığım yerde bağlantılarını yapıp çalışır vaziyette verdi. Dediğiniz gibi 6500 K nasip olursa hafta sonu rafa montajını yapacagim. Ampullerin özellikleri şu şekilde;
HE 28W/865 Floresan
Ampul Tipi:Floresan
Duy Tipi:G 5
Watt:28W
Işık Rengi (Kelvin):6500 K

Portakal Rengi
14-02-2020, 05:48
Kolay gelsin. Denemelerinizi paylaşmayı unutmayın.

Kahraman43
14-02-2020, 12:31
Kolay gelsin. Denemelerinizi paylaşmayı unutmayın.
Aşama aşama buradan paylaşmaya gayret edeceğim, Sayin Portakal Rengi.
Bu arada ampuller 28 watt, balast ise elinde 2x 28 watt olmadığı için 2x36 watt oldu. Fark etmez dedi bakalım deneyip göreceğiz.

Portakal Rengi
15-02-2020, 05:49
Aşama aşama buradan paylaşmaya gayret edeceğim, Sayin Portakal Rengi.
Bu arada ampuller 28 watt, balast ise elinde 2x 28 watt olmadığı için 2x36 watt oldu. Fark etmez dedi bakalım deneyip göreceğiz.

Teknik olarak daha güçlü balastın zararı yok. Deneyimlilerin anlatımlarında dikkat çektikleri bir konu var. Işığın bitkiye yakınlığı.
Bu neden önemli ?
Işık kaynağından yayılan fotonların bitkinin yapraklarındaki hücrelere ulaşması gerekiyor ki fotosentez oluşsun. Kaynak bitkiden uzaklaştıkça, her yöne yayılma eğiliminde olan fotonların hücreye ulaşan miktarı azalıyor. Flouresan kullandığınız için fotonlar tüpün çevresi boyunca yayılacak. Fotonları bitkiye doğru yönlendiren yansıtıcılar (piyasa deyimi reflektör) kullanmanız önerilir.
Işık kaynağı; bitki yapraklarındaki sıcaklığı artırmayacak kadar uzak, tüm fotonların bitkiye ulaşmasını sağlayacak kadar yakın olmalı. Bu nedenle, lambaları hareketli ve yansıtıcısı olan (örneğin bağladığınız tahta ile ampul arasına aluminyum folyodan yansıtıcı yapabilirsiniz.) bir düzeneğe bağlarsanız, bitkiler büyüdükçe yukarı çekebilirsiniz. Deney koşullarınız kolaylaşır.

Kahraman43
16-02-2020, 15:32
Floresan ampul ile yapay ışık sistemini kurdum. Garajım kuzey cephe ve hiç ışık almıyor. Sıcaklık en düşük 8.1C, en yüksek 10C. Dış hava sıcaklığı bugün 4C idi.
Ampuller bir miktar sıcaklık veriyor, ortam ısısını ve nemi artırmak için rafın önünü naylon ile kapattim.
Ortam ısısı 8.3 C iken ampullerin verdiği sıcaklık ile 15-20 dk içinde 9.7 C ye yükseldi. Işıklari günde 16 saat açık bırakmayı düşünüyorum.

Kahraman43
16-02-2020, 15:40
Bunlarda hanımeli, lavanta, ardıç ve sarmaşık çeliklerim yaklaşık bir ay önce çelikleri diktim. Tam yeşermeye başlamışlardı fakat soguk ve ışıksız ortamda gelişmeleri durdu ve mantar oluşmaya başlamıştı. İlk denemelerin sonuçlarını bu çelikler üzerinde göreceğiz.

WindWild
16-02-2020, 21:01
Elinize sağlık gayet güzel olmuş. 10 derecelik ortamda çok bir gelişme olacağını pek düşünmüyorum ama sürece bakalım neler olacak.

Kahraman43
29-03-2020, 18:34
Bunlarda hanımeli, lavanta, ardıç ve sarmaşık çeliklerim yaklaşık bir ay önce çelikleri diktim. Tam yeşermeye başlamışlardı fakat soguk ve ışıksız ortamda gelişmeleri durdu ve mantar oluşmaya başlamıştı. İlk denemelerin sonuçlarını bu çelikler üzerinde göreceğiz.
Neden bilmiyorum ama yaklaşık 25 gündür gunde 17 saat yanan ışık malesef söndü. Balast 2x36 watt idi o yüzden ampuller patlamış olabilir. Işık şiddeti sanırım yeterli geliyordu, fakat ortam ısısı yeterli gelmedi bende ısrar etmedim. Fidelerimi baska bir yerde yapıyorum

okant
25-04-2020, 18:40
Merhabalar. Full spectrum ve beyaz 6500k olmak üzere 2 tane 100er watt gücünde LED projektör aldım. Çiçeklerin yaprakları beyaz olana dönüyor. Bitkinin bu hareketi ihtiyacı olan dalga boyunu kullanabilmesi ile mi alakalı? Bitki yapraklarının yönelimi nasıl oluyor acaba?

Portakal Rengi
26-04-2020, 08:02
Merhabalar. Full spectrum ve beyaz 6500k olmak üzere 2 tane 100er watt gücünde LED projektör aldım. Çiçeklerin yaprakları beyaz olana dönüyor. Bitkinin bu hareketi ihtiyacı olan dalga boyunu kullanabilmesi ile mi alakalı? Bitki yapraklarının yönelimi nasıl oluyor acaba?

Bitki gereksinim duyduğu kaynağa yöneliyor. Bu kaynak, yeşil bölümler büyürken farklı, çiçek veya meyve verirken farklı olabilir.
Led öncesi dönemde bitki büyürken sodyum buharlı, meyve döneminde metal halide kaynaklar kullanılırdı, örneğin. Kaynağın verdiği dalga boylarının dağılımı ve şiddeti önemli.
Yapay ışık kullanarak bitki yetiştirme hala geliştirilmeye çalışılan bir alan. Merak etmeye ve araştırmaya devam. :D

okant
26-04-2020, 20:52
Bitki gereksinim duyduğu kaynağa yöneliyor. Bu kaynak, yeşil bölümler büyürken farklı, çiçek veya meyve verirken farklı olabilir.
Led öncesi dönemde bitki büyürken sodyum buharlı, meyve döneminde metal halide kaynaklar kullanılırdı, örneğin. Kaynağın verdiği dalga boylarının dağılımı ve şiddeti önemli.
Yapay ışık kullanarak bitki yetiştirme hala geliştirilmeye çalışılan bir alan. Merak etmeye ve araştırmaya devam. :D

Teşekkür ederim. Aynen. Ben daha çok yeniyim bu konularda. Araştırmaya, yanılmaya
ve başarmaya geldim:)

MeyveliTepe
26-04-2020, 22:40

Diğeri ne renk bilmiyorum, bitkilerin beyaz ışığa dönmesi normal, 6500K beyaz ışık 400-700nm arasındaki tüm spektrumları içerir. Dolayısıyla bitki o ışıktan faydalandığı için ona döner.

btekcan
01-05-2020, 13:29
Merhaba,

O kadar çok araştırdım ki artık kafam durdu 😂 Gün ışığı mı yoksa güneş ışığı mı ? Sorum şundan kaynaklı. 8m2 balkonum var ve balkon demirlerine asılı uzun büyük saksılarda petunyalarım var. Geçen sene sorunsuz deli gibi açtılar ki damla sulama kurdum daha sağlıklı diye bu senede devam ediyor onlar. Ama balkonun iç köşesine 40x80 gibi 3mt yükseklikte askılı uzun çiçeklikler dizdim üst üste bu sene 5 sıra kadar. Evet çiçek açıyorlar vs ama o kısma güneş belki akşam üzeri 10-15 dk geliyor o kadar. Ama gün ışığı sıkıntısı yok. Şimdi bu ortamda ekstra bir ışığa ihtiyaç var mı ? İçeridede o raflarda cüce sardunyalar, petunyalar, bodrum papatyası ve cüce karanfiller var. Birde tek büyük saksıda sarıcı Amedeus gül var.

Yanıt olursa çok teşekkür ederim

lidyum
01-05-2020, 23:27
akdeniz üniveristesinde ışık kaynağının domates ve biber üzerindeki etkileri araştırılmış hangi dalga boyu ve şiddetin nasıl etki ettiği gösterilmiş. Kullanılan düzeneklerde detaylı şekilde anlatılmış.

https://www.academia.edu/35569376/LED_I%C5%9F%C4%B1k_Kaynaklar%C4%B1n%C4%B1n_Domates _ve_Biber_Bitkilerinin_Geli%C5%9Fimi_%C3%9Czerine_ Etkileri.pdf

Elbrus
18-08-2020, 17:56
merhaba, deneyimli arkadaşlardan bilgi edinmek istiyorum.kaktüslerimin ışık problemi için 6500K floresan alacağım.Bana lazım olan 2100 lümen lakin piyasada 2100 bulmak imkansız. onun yerine iki adet 1050 lümenlik taksam 2100 e mi tekabül ediyor. sistem bu şekilde mi oluyor?

apik
08-12-2020, 11:37
Deneyimler ile alakalı bir kaç bilgi yazmak isterim. Bitkinin türüne ozellikle sebze yani ( domates , salatalık,biber, karpuz , vs) deneyimlere istinaden tohumdan fideye , fideden meyve ye çeşitli evrelerde çeşitli aralıklarda ışık değerli gerekli bunlar için en iyisi bir kaç yazıda gördüm. Tohumdan fideye kısmında 6500 k beyaz ağırlıklı , içerisine mutlaka 425 nm **** 470 nm mavi katılmalı çünkü mavi yaprak oluşumu ve kök atmada ciddi gerekli . ****** bitki ışık değerli çok önemli lakin umol değerli tüm sebzeler için 40-60 arası en iyi değerler için gerekli olacaktır. Bunlar ile alakalı deneyimim oldukça fazladır malum yasadigim ülke bir kuzey ülkesi ve bizde güneş 365 günde sadece 64 gün verimli ilk yazimdir yalnisim olur ise af ola herkese saygılarımı sunuyorum. Not : resim yüklemeyi beceremedigim için bağışlayın ama yardımcı olur iseniz üretmiş oldugumuz ışık ve değerleri hakkında yardımcı olamaya çalışırım tekrar saygılarımla.

sencer21
03-03-2021, 14:38
Tek başına uv lamba bitkileri öldürmekten başka işe yaramaz. Uv aslında bitkiler için zararlıdır ve bitkiler kendilerini bu ışıktan korumak için bir takım maddeler sentezler, aynı bizim güneşte bronzlaşmamıza yarayan pigmentler gibi. Mesela lolorosso marulunun kızarmasını sağlar, bazı bitkilerde koku ve renk moleküllerinin sentezlenmesine sebep olur. Işıklandırmada az bir miktar uv vermek bunlar gibi istenen şeyleri tetikler.
son durumda kullandığınız led sistemi hakkında bilgi verirmisiniz
son durumda kullandığınız led sistemi hakkında bilgi verirmisiniz

limonağacım
23-03-2021, 16:23
Merhabalar. Astrophytum ve gymnocalycium tohumlarımı yaklaşık 5 hafta önce ektim. Ağzı kapalı şeffaf bir kapta günde 5-10 dakika havalandırarak büyütüyorum şimdilik. Fakat Trakya’da yaşıyorum. Hem havalar çok soğuk hem de evim kuzey yakasına baktığı için yeteri kadar güneş ışığını sağlayamıyorum. Çimlenmiş kaktüs tohumları büyüme aşamasında Yapay ışık öneriniz olur mu acaba?

Peacemaker_tr
21-06-2021, 14:45
Arkadaşlar merhaba. Kıymetli bir bitkim var. Dioscorea elephants ti sanırım latincesi.fil ayağı.5 yıldır benimle yaklaşık. Ama büyümesi zaten yavaş ama ekstra yavaş oldu benim için. Uyku evresinden çıkınca yaprakları 1 cm boyutunda olutyor ve sürekli boya gidiyor. Evimi tasidigim için ışığı iyice azaldı ve yapay ışık ihtiyacım doğdu. Biraz araştırdım ama çok karmaşık bı konu gibi geldi bana... Ledlenser in t10 model el feneri var elimde.onu kullanmayı düşündüm ama sürekli kullanılacağı için hem şarjı hem de ömrü sorun görünüyor benim için. Bir bitki için (uzun gunesleme seven ) bana bir ışık tavsiye edebilecek olan varmı ?

its_just_a_ride
21-06-2021, 15:12
Arkadaşlar merhaba. Kıymetli bir bitkim var. Dioscorea elephants ti sanırım latincesi.fil ayağı.5 yıldır benimle yaklaşık. Ama büyümesi zaten yavaş ama ekstra yavaş oldu benim için. Uyku evresinden çıkınca yaprakları 1 cm boyutunda olutyor ve sürekli boya gidiyor. Evimi tasidigim için ışığı iyice azaldı ve yapay ışık ihtiyacım doğdu. Biraz araştırdım ama çok karmaşık bı konu gibi geldi bana... Ledlenser in t10 model el feneri var elimde.onu kullanmayı düşündüm ama sürekli kullanılacağı için hem şarjı hem de ömrü sorun görünüyor benim için. Bir bitki için (uzun gunesleme seven ) bana bir ışık tavsiye edebilecek olan varmı ?

Growkent'i arayıp fikir alabilirsiniz.

Peacemaker_tr
21-06-2021, 17:10
Growkent'i arayıp fikir alabilirsiniz.

Aradım ama geç kalmışım kapatmışlar.yarin ararım ancak siteyi kontrol ettiğimde en kötü 500 TL ye filan malolacak gibi...daha makul fiyatlarda birşey bakıyordum ama yarın detaylı bilgiyi alır ona göre yönlenirim sanırım.

Doku_Kültürcü
21-06-2021, 20:01
Aradım ama geç kalmışım kapatmışlar.yarin ararım ancak siteyi kontrol ettiğimde en kötü 500 TL ye filan malolacak gibi...daha makul fiyatlarda birşey bakıyordum ama yarın detaylı bilgiyi alır ona göre yönlenirim sanırım.

GroLux floresan lamba kullanın. Trendyol sitesinde 75TL'ye satılıyor. Elektronik balast 10TL. civarında. İki adet 24Watt'lık GroLux floresan alsanız işinizi görür.

Kolay gelsin...

Peacemaker_tr
21-06-2021, 20:52
GroLux floresan lamba kullanın. Trendyol sitesinde 75TL'ye satılıyor. Elektronik balast 10TL. civarında. İki adet 24Watt'lık GroLux floresan alsanız işinizi görür.

Kolay gelsin...

Eğer bu tip ışıklar oluyorsa , bende stüdyo çekimi yapmak için fotoğraflardaki ampül ,4 tane takabilecegim duy ve reflektörü hatta gerekirse önüne koymak için aydınger görevi gören soft kumaşı var.bu ışıklar işime yarar mı ki

https://i.hizliresim.com/qqpqd5c.jpg (https://www.hizliresim.com/qqpqd5c)

Doku_Kültürcü
21-06-2021, 21:25
Eğer bu tip ışıklar oluyorsa , bende stüdyo çekimi yapmak için fotoğraflardaki ampül ,4 tane takabilecegim duy ve reflektörü hatta gerekirse önüne koymak için aydınger görevi gören soft kumaşı var.bu ışıklar işime yarar mı ki

Ziraat fakültesinde öğrenciyken standart floresan ile grolux floresanın aktif fotosentetik radyasyon (par) değerini ölçmüştük. Grolux, standart floresanın iki katı miktarda PAR değerine sahipti.

Portakal Rengi
22-06-2021, 10:22
[quote=Peacemaker_tr;1608476]Eğer bu tip ışıklar oluyorsa , bende stüdyo çekimi yapmak için fotoğraflardaki ampül ,4 tane takabilecegim duy ve reflektörü hatta gerekirse önüne koymak için aydınger görevi gören soft kumaşı var.bu ışıklar işime yarar mı ki

Önüne bir şey koymamalısınız. Elinizdeki ışık kaynağı yeşil bitkiler için kullanışlı oluyor. (Fide yetiştirirken kullanılıyor.) Ancak Sn Doku Kültürcü'yü dinlemeniz daha yararlı olur. Par değeri arttıkça verim artar.

Peacemaker_tr
22-06-2021, 10:57
Ziraat fakültesinde öğrenciyken standart floresan ile grolux floresanın aktif fotosentetik radyasyon (par) değerini ölçmüştük. Grolux, standart floresanın iki katı miktarda PAR değerine sahipti.

Peki hangi ürününü almalıyım. Grolux 24w diyince bı pembe görünümlü bir de beyaz görünümlü vardı.hangisi doğru olur benim için?

Doku_Kültürcü
22-06-2021, 12:27
Peki hangi ürününü almalıyım. Grolux 24w diyince bı pembe görünümlü bir de beyaz görünümlü vardı.hangisi doğru olur benim için?

GroLux elektrik verildiğinde pembe renkli bir ışık yayar. Elektrik verilmeyince, görünüm olarak diğer floresanlardan farkı yoktur. PAR değerinin yüksek olması, yaydığı ışığın ağırlıklı olarak kırmızı ve mavi renk ışık olmasından kaynaklanır (Kırmızı ve mavi fotosentezin en üst seviyede gerçekleştiği ışık dalga boylarıdır). Üreticisi Sylvania, sıradan floresan lambalar da üretir. Bazı satıcılar bu lambaları da GroLux olarak satmaya çalışır (karşılaşmışlığım vardır). En iyisi, görüp kontrol edip alabileceğiniz bir elektrikçiden almanız. İnternetten yapılan satışlarda satıcının bir tanesi çalışır durumda diğeri çalıştırmadan fotoğrafını çekip kullanmış. Bunlar, pazarlama hileleri.

Peacemaker_tr
23-06-2021, 21:15
GroLux elektrik verildiğinde pembe renkli bir ışık yayar. Elektrik verilmeyince, görünüm olarak diğer floresanlardan farkı yoktur. PAR değerinin yüksek olması, yaydığı ışığın ağırlıklı olarak kırmızı ve mavi renk ışık olmasından kaynaklanır (Kırmızı ve mavi fotosentezin en üst seviyede gerçekleştiği ışık dalga boylarıdır). Üreticisi Sylvania, sıradan floresan lambalar da üretir. Bazı satıcılar bu lambaları da GroLux olarak satmaya çalışır (karşılaşmışlığım vardır). En iyisi, görüp kontrol edip alabileceğiniz bir elektrikçiden almanız. İnternetten yapılan satışlarda satıcının bir tanesi çalışır durumda diğeri çalıştırmadan fotoğrafını çekip kullanmış. Bunlar, pazarlama hileleri.

Grolux Ali ca bitmiyor.balastı ve monte etmek için armatürü de almam gerekecek.onlari alana kadar yukarıdaki lambaları denemeye karar verdim. 2x60 w taktım bakalım sonuç ne olacak...

tarhunzas
22-10-2021, 12:32
Grolux Ali ca bitmiyor.balastı ve monte etmek için armatürü de almam gerekecek.onlari alana kadar yukarıdaki lambaları denemeye karar verdim. 2x60 w taktım bakalım sonuç ne olacak...

Son durum nedir? Konuyu ben de takip ediyorum da... Halen karar verebilmiş değilim.

hsyndmr
11-11-2021, 17:40
Merhaba, domates için tohumdan fideye piyasada ucuz fiyata satılan ne alabilirim. Yetiştreceğim 10 kök civarında domates ve salatalık olacak. Çok masraf etmek istemiyorum. Aydınlatırsanız sevinirim.

köpük_bahçesi
11-11-2021, 19:22
Merhaba, domates için tohumdan fideye piyasada ucuz fiyata satılan ne alabilirim. Yetiştreceğim 10 kök civarında domates ve salatalık olacak. Çok masraf etmek istemiyorum. Aydınlatırsanız sevinirim.Ben bu sene viyolde fideleri bununla aydınlattım işimi gördü.
https://www.hepsiburada.com/horoz-tetra-18w-led-bant-armatur-60cm-beyaz-isik-6400k-p-HBV00000YA590

Portakal Rengi
12-11-2021, 06:51
Merhaba, domates için tohumdan fideye piyasada ucuz fiyata satılan ne alabilirim. Yetiştreceğim 10 kök civarında domates ve salatalık olacak. Çok masraf etmek istemiyorum. Aydınlatırsanız sevinirim.

Salatalık fide olarak iyi sonuç vermiyor. Doğrudan yerine dikmeniz öneriliyor.
Domates, biber, patlıcan fideleri zorunlu gibi ama kabakgiller tohumdan ekilmek istiyor.

Terapist
22-03-2022, 12:47
bu dönemde yetiştiricilik üzerine yönelmeler arttığı için ışık piyasasıda uçtu tabikide, yetiştireceğin bitki üzerine ışık konusunda bilgi verebilirim sana ama genel ooalrak tüm dönemler için, Full Spectrum ve bitkine göre gereklı "NM" değerlerine sahip ışıklar seçebilirsin burada dıkkat etmen gereken konu, senin bitkilerinin talep ettikleri lüx değeri , ve kaç kök bitkin olacağıdır bitki sayısına göre örneğin 100w veya 200 w ışık seçimini yapıyyorsun, hayal değil yani yapabılırsın bilgin olsun ufak bi araştırma ile :)

Terapist
22-03-2022, 12:48
bu dönemde yetiştiricilik üzerine yönelmeler arttığı için ışık piyasasıda uçtu tabikide, yetiştireceğin bitki üzerine ışık konusunda bilgi verebilirim sana ama genel ooalrak tüm dönemler için, Full Spectrum ve bitkine göre gereklı "NM" değerlerine sahip ışıklar seçebilirsin burada dıkkat etmen gereken konu, senin bitkilerinin talep ettikleri lüx değeri , ve kaç kök bitkin olacağıdır bitki sayısına göre örneğin 100w veya 200 w ışık seçimini yapıyyorsun, hayal değil yani yapabılırsın bilgin olsun ufak bi araştırma ile :)

ben indoor yetiştirricilik yapıyorum ve cob led kullanıyorum full spectrum olarak tabi ısı-nem-co2 takibi yaparak bunu gerçekleştiriyorum, eğer az sayıda bıtkın varsa co2 gerek kaalmayabılır ama ısı ve nem her bıtkı ıcın degısen oranlardadır ınce iş ister evdeyetiştirmek, doğal hayatı bıtkının önune sermelısın, yapaay bır dunya kuruyoruz sonucta :)

Naive green
30-11-2022, 20:26
Bilmiyorum soruma denk gelen olur mu...Şu bilgi doğru mu acaba?
"Sebzeler için 900 cm^2 başına 2500 ila 3000 lumen aydınlatma yeterli olur."

Eger bu simdiye kadar yapilan arastirmalara gore dogru bir deger ise, sanirim kendimce bir set oluşturdum. Beyaz 2 metre 6500k led şerit ( 1 metre icin 850 lumen) ve baglanti detayları. Onun için de klasik modem adaptörü kullanayım diyorum.

Naive green
07-12-2022, 19:43
Işler şu şekilde gelişti. Elimdeki alana gore gerekli olan minimum aydinlatma 1500 lumen civarı olunca, modul led edinmeye karar verdim ve bugün geldi. Bu da metre başına yaklasik 1450 lumen ışık veren bir led. Tamamen okuduklarimdan yola cikmaya calistim, sonucunu deneyerek göreceğiz bakalim. Özellikler: Beyaz, 6500K, 1450lumen/metre, 12 volt, toplam 14 watt, 14 adet üçlü modul led. Fakat 25'lik olarak satildığı için, 14 adet ledi kesip kullanacagim bu durumda. Sistemi tam kurunca foto da atacağım bakalim, ileride bakmak için arşiv olur.

kolektif
04-07-2023, 05:54
Ben bu sene viyolde fideleri bununla aydınlattım işimi gördü.
https://www.hepsiburada.com/horoz-tetra-18w-led-bant-armatur-60cm-beyaz-isik-6400k-p-HBV00000YA590

kaç fide için yeterli oldu?

bide tohumdan sonra ne kadar süre sonra bahçeye/seraya aldınız?

yani kaç fide için kaç günlük bir periyotta yeterli oldu?

cevaplar için teşekkürler.

köpük_bahçesi
25-09-2023, 22:20
kaç fide için yeterli oldu?

bide tohumdan sonra ne kadar süre sonra bahçeye/seraya aldınız?

yani kaç fide için kaç günlük bir periyotta yeterli oldu?

cevaplar için teşekkürler.
Portatif raflı balkon seralarından almıştım her rafta bir lamba bir viyol için yeterli gelmişti ama tecrübesizseniz tavsiyem en az 2 kullanın.Bu sene hiç ışık kullanmadan pencere kenarında yetiştirdim.Ortalama 15 saat civarı çalıştı.