View Full Version : Hanım Terliği
Koyu yeşil
09-06-2009, 09:23
Sarılıcı bir bitki olan Hanım terliğinin tohumlarını sitemizin üyelerinden Sn Oyaman göndermişti. Kolaylıkla çimlenen tohumlar, minik sarı çiçekler açtı. Çiçek dökülmeden, hemen çiçeğin arkasından salatalık **** kabağa benzetebileceğimiz sebze oluşumları başladı. Resimde bu minikleri görebilirsiniz.
Şu anda tek bir fidenin üzerinde çok fazla çiçek ve 10'a yakın sebze var. Bu durumda sanırım tek bir fideden bile, yemeğini yapmak, ya da bir kavanoz turşu kurmak mümkün olacak. Tadını merak ediyorum. Acaba, sebzelerin olgunlaşması için yaklaşık ne kadarlık bir boya erişmeleri gerekiyor?
tolgahann
09-06-2009, 11:15
Bana da Sn.Oyaman'ın gönderdiği hanım terliği tohumları büyüdü.Şu anda 2 metre kadarlar,ancak benimkininde sebzeleri henüz olgunlaşmadı ama dibinde küçük,küçük görünüyorlar.Her yaprağın altında 1 meyve, ve oldukça fazla boş çiçek olşuyor.Ben boş çiçekleri kesiyorum ki asıl meyve büyüsün.İnşallah doğru yapıyorumdur.Her yaprak altında 1 meyve oluştuğu için ne kadar büyürse o kadar meyve çok meyve alınıyor.:)
tolgahann
09-06-2009, 11:31
Ben de şimdi boş çiçekleri ve dolu çiçeklerin fotoğraflarını çektim.Pek net değil ama yinede anlaşılıyor.
Koyu yeşil
09-06-2009, 12:14
Teşekkürler Tolgahann, çok sevimli bir bitki bence. Yeniliyor olması da ayrı bir güzellik. Sebzelerin hasadı için ne kadar büyümeleri gerektiğini biliyor musun? Sanki Sn oyaman'ın hasadı geciktirirseniz sebzenin çekirdekelri dişleniyor şeklinde bir uyarısı vardı. Tabii daha çok minikler. Ama sanırım bir bilgi alamazsam küçük bir salatalık boyutuna geldiğinde hasad etmeyi planlıyorum.
tolgahann
09-06-2009, 12:36
Teşekkürler Tolgahann, çok sevimli bir bitki bence. Yeniliyor olması da ayrı bir güzellik. Sebzelerin hasadı için ne kadar büyümeleri gerektiğini biliyor musun? Sanki Sn oyaman'ın hasadı geciktirirseniz sebzenin çekirdekelri dişleniyor şeklinde bir uyarısı vardı. Tabii daha çok minikler. Ama sanırım bir bilgi alamazsam küçük bir salatalık boyutuna geldiğinde hasad etmeyi planlıyorum.
Doğrusu ne büyüklükte hasat edeceğimiz konusunda benimde kesin bir bilgim yok.Ancak bitki büyüdüğünde çekirdekler olguunlaşıp içi lifleniyormuş.Deneme yanılma yöntemiyle hep beraber göreceğiz bu yaz.:)
tolgahann
09-06-2009, 12:40
Resimlerden anladığım kadarıyla ufak salatalık kadarken hasat edeceğiz.
Kaynak:http://achocha.unas.cz/
Koyu yeşil
09-06-2009, 14:44
Bu resimler çok faydalı oldu. Birkaç tane de tohumluk bırakmalı (Bu arada bitki çok hoş ama tohumları gördüğüm en tuhaf ve biçimsiz tohum :)
tolgahann
09-06-2009, 15:35
6. mesaj 3. eklenti de 1 yaprak altından 3 tane meyve/sebze çıkmış ben de biraz önce baktım ama her yaprak altında 1 meyve/sebze var.Acaba benim kestiğim erkek çiçeklerden de meyve oluşumu mu oluyor.En iyisi bundan sonra kesmeyeyim.
Koyu yeşil
09-06-2009, 15:48
Açıkçası ben çiçeklere dokunmuyorum. Özgür bıraktım onları. Diledikleri gibi büyüsünler. Zaten ticari üretim yapmıyoruz. Boşverin mahsul az olsun bizim olsun :)
tolgahann
09-06-2009, 16:22
Doğru söylüyorsunuz,bundan sonra bende kesmeyeceğim.Birde şunu farkettim;Oyaman'ın gönderdiği 5 tohumu viyollere 2+2+1 olarak ekmiştim.Toprağada bu şekilde şaşırttım.Tek ekili ve yarı gölgede olan diğerlerine göre daha fazla coştu.Yani seneye ekim yapacak olanların tek tohum olarak yarı gölgeye ekim yapmasını öneririm.
Bu bitkiye bizden başka meraklı olan yok sanırım.:)
Koyu yeşil
09-06-2009, 16:29
Turşu da çok iyi fikir verdi, kornişon salatalık irisiyken toplamalı. Yarı gölge konusunda kesin haklısınız. Tek bir fideciğim, öğleden sonra tam gün güneş altında. Bol çiçekli ama yapraklar sararmaya başladı, güneş fazla geliyor. Yapraklarını tadamayacağız bu gidişle :)
Eee, sitedeki arkadaşlara da tadımlık turşu dağıtırız en sonunda, onlar da seneye yetiştirirler belki dayanamayıp :)
tolgahann
09-06-2009, 16:36
Ben yaprakların çiğ halde tadına baktım.Salatalığın dış (yeşil) kabuğuna benziyor tadı.Anca hafif bir acımsılık var sanki.
Yinede her tarafından faydalınlması bakımından çok kullanışlı bir bitki.Görünüşüde çok güzel.:)
Lonicera
09-06-2009, 18:13
Doğru söylüyorsunuz,bundan sonra bende kesmeyeceğim.Birde şunu farkettim;Oyaman'ın gönderdiği 5 tohumu viyollere 2+2+1 olarak ekmiştim.Toprağada bu şekilde şaşırttım.Tek ekili ve yarı gölgede olan diğerlerine göre daha fazla coştu.Yani seneye ekim yapacak olanların tek tohum olarak yarı gölgeye ekim yapmasını öneririm.
Bu bitkiye bizden başka meraklı olan yok sanırım.:)
Hiç olmaz olur mu Sn tolgahann:)) Bakmayın sesimiz çıkmıyor sadece. Merakla büyümelerini bekliyorum. Geçenlerde ilk meyveyi tohumluk olarak işaretleyip ayırmıştım sözüm ona. Dayanamayıp tadına baktım. Taze nohut yediniz mi bilmiyorum, aynen nohut tadında. İçi tam olarak dolgun değil boşlukları mevcut. Olgunlaşınca sanırım daha dolgun olur. Her tarafa yan filiz atmış durumda. Ağaç , dal , yaprak ne bulursa sarılıyor:)) Nasip olursa taze salatasını, olgunlaştırıp yemeğini ve körpeyken turşusunu olmak üzere hepsini denemek istiyorum. Toplam 10 kök var bahçede.
Ben de varım ama utandım şimdi sizinkilerin yanında:D
Gurbik67'den gelen 3 tane garip tohumu bir şeye benzetemeyip bir kenarda bırakmıştım. Sonra bir gün hatırlattı bana ve ektim. O tuhaf kocaman tohum üç günde çimlenince çok sevinmiştim ama bayağı da geç kalmışım.
Bir tanesi Alanya'da, dün konuştuğumuzda boyu 1 metreye ulaşmış. Ne zaman çiçeklenir diye soruyorlardı. Benimkiyse saksı değiştirmekten şu anda daha 1 karış boyunda. Yalnız aniden hızlanacağa benzer. Hoş sizinkilerin boyunu öğrenince, hızlandığında ne yapacağım korkusu aldı beni. Malum saksıda ve balkonda sarılacak yerler kapılmış durumda:rolleyes:
Neyse, ben geriden gelip sizleri izliyorum:)
tolgahann
09-06-2009, 19:22
Sn.Nevsune bitki bir anda boya kalkıyor ben viyolde tohumları karıştırmıştım.Hatta hanım terlikleri sarılacak yer arayıncaya kadar onlara spagetti kabak muamelesi yaptım.:)Şimdi ise her gün bir yerlere ip gererek sarılması için yeni alan arıyorum.Eee ne kadar çok sarılırsa o kadar çok meyve verecek.:)
Sn.Lonicera içinde boşlukları var demiştiniz.Düşünüyorum eğer boşlukları varsa ısırdığımız zaman foss diye içinden hava çıkıp yassılaşıyor mu?Ben böyle hayal edebildim.:) Eğer öyleyse yemesi bi hayli zor olacak sanırım.
Lonicera
09-06-2009, 19:52
Tam foss değil içi. Hani taze , körpecik biberin sap kısmına doğru ısırdığınızda bir boşluk hissedersiniz ya işte öyle. Ne tarif ettim ama:))
Lonicera
09-06-2009, 20:00
Sn nevsune, aynen dediğiniz gibi, inanılmaz hızla gelişiyorlar. Hiç de geriden gelmezsiniz merak etmeyin. En kötü ihtimal turşuları mutlaka aynı zamanda basarız inşallah:))
Sn karınca70 den bu bitkinin farklı türü olan şişko bebek ( çok yakışmış bu isim) tohumu edindim. Tohum çoğaltabilirsem seneye onu da hep beraber deneriz.
tolgahann
09-06-2009, 20:12
Ben de Sevgili karınca70 ten bu bitkinin dikenli ve daha küçük olanını almayı düşünmüştüm.İlginç gelmişti ama toplarken patladığını ve dikenlerini çerveye attığını öğrendim.Bi kaza bela olmasın diye vaz geçtim.Ama bu sene bu türü ak edersem seneye onlardan da deneyeceğim.:):):)
İklimsiz
09-06-2009, 20:12
Sanırım en en geriden takip eden benim:)
Bir karış boyla sizinkilere yetişir mi bilmem.
tolgahann
09-06-2009, 20:14
İşte bahsettiğim tür bu.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=372273&postcount=35
tolgahann
09-06-2009, 20:16
Sanırım en en geriden takip eden benim:)
Merak etmeyin Sevgili İklimsiz sizinkide yetişir, bol sulayın yeter.Bu gün benimkinin yaprakları bayılmıştı.Akşam üstü suladım,şu anda gayet diri duruyorlar.
Bundan daha küçük mü:D
tolgahann
09-06-2009, 20:35
Sevgili nevsune eklentideki bitki benimkinin bir kaç hafta önceki hali.Bundan sonra öyle hızlı gelişecek ki sizde şaşıracaksınız.Ancak bitkinin su ihtiyacı çok fazla.Sulamaktan çekinmeyin.
İklimsiz
09-06-2009, 21:10
Yok yok, nerdeyse aynı boy:D
En iyisi yarın gündüz gözüyle fotoğraflayayım da gelişimini düzenli olarak takip ederiz.
günebakan
09-06-2009, 22:21
Benimde Oyama'nın gönderdiği tohumlardan iki tanesi çimlenmişti aynı Koyuyeşilin eklediği fotoğraftaki gibi minik sarı çiçekleri vardı birde baktım arkasında minicik salatalığa benzeyen hanımterlikleri. Yarın fotoğrafını eklerim bende:)
İklimsiz
10-06-2009, 14:27
Bundan terlik olacak mı bakalım:dilli:
85493
günebakan
10-06-2009, 14:57
Bunlarda benim hanım terliğim bir tanesi uzadı gitti ötekide ona sarılarak ilerliyor:)
85500
85501
Koyu yeşil
10-06-2009, 15:13
Ne güzel yalnız değilmişiz. Nevsune, saksının etrafına çember oluşturacak şekilde telden bir dayanak yaparsan kendi etrafında döner durur, böylece sarılacak yer sorun olmaz diye düşündüm.
Ben bu terlikleri bebek terliğiyken hasat etmeyi planlıyorum. Şöyle 15 numara olsun yeter :)
gurbik67
10-06-2009, 20:48
şu an en geriden gelen benim fideler şu an 5 cm kadar bilinçli olarak bu şekilde geç dikiyorum. achoçhalar çok çabuk bir şekilde büyüyüp sebzelerini veriyorlar.
sebzelerini ne kadar geç verirse o derece daha kaliteli oluyorlar.
fazla güneşe maruz kaldığında sebzesinde ve yapraklarında sararma oluşmaktadır.o zaman terlik gibi olduğundan hoş olmamaktadır.saksıda yetiştirenler suyunu eksik etmesinler. mümkünse yarı gölgede bulundursunlar.
sebzesi çok çabuk erdiğinden fazla büyütmeden yenmeli **** turşu yapmalıdır.
günebakan
10-06-2009, 21:08
Benim fidelerim öğle 12'ye kadar sabah güneşini alıyor yinede yaprakları sararmaya başladı.
tolgahann
10-06-2009, 21:25
Sevgili günebakan belki sulama yetersiz kalıyordur.
günebakan
10-06-2009, 21:37
Her akşam sulama yapıyorum zaten yapmadığım zaman hemen yaprakları eğiliyor sevgili Oğuzhan
tolgahann
10-06-2009, 21:50
Her akşam sulama yapıyorum zaten yapmadığım zaman hemen yaprakları eğiliyor sevgili Oğuzhan
O halde sorun yok Sevgili günebakan.Sevgili Oğuzhan'ın kulakları çınlamıştır sanırım.:D:D:D
Bu gün bende daha fazla dayanamayıp primatüre bebek terliklerinin birinin tadına baktım.Baştan salatalık tadı sonradan da Sevgili Lonicera'nın dediği gibi çiğ nohut tadı geldi.Bence de ben bu sene hiç turşuya kalkışmayayım.Seneye 15 kök ekip turşu yapmayı düşünebilirim.:D
Lonicera
17-06-2009, 20:08
5 kök hanım terliği var, toplam 13 adet tutan meyvesi var. Sıcaklardan mı nedir bilmiyorum, küçükten başladı kuruyup dökülmeye. Tutanlar da oldukça irileşti. Nette yetiştirme için özel bakıma ihtiyaç duymaz deniyor ama bir yerlerde kesin sorun var. Ben aşırı sıcaklara bağlıyorum bu durumu.
Bahçe demirlerine sardırmasaydım yarı gölgeye alıp denerdim ama mümkün değil. Artık seneye her iki ortamda deneriz biz de.
tolgahann
17-06-2009, 20:36
Sevgili Lonicera bende de aynı durum söz konusu.İlk oluşan meyveler,dökülmeye başladı.Tutanlar ise irileşiyorlar.Malasef ben hanım terliklerimin kontrolünü kaybettim.Çatıya doğru uzamaya başladılar.Geri döndürmeye çalıştım ama onlar çoktan kararlarını vermiş.:)
Lonicera
17-06-2009, 20:50
Sevgili tolgahann, biz bu sene sanırım sadece tohumluk alabileceğiz. Yemeği, salatası, turşusu hayal oldu gibi. Sıcaklar yüzünden yapraklarda sararma da oluşuyor. Bu sefer dayanıyorum suya, o da meyveyi döküyor galiba. Seneye kısmet olursa büyük saksı içinde deneyeceğim. Dibine de bol kompost ve yanmış gübre koyarsak toprak nemi sorunu da kalmaz. Yarı gölgeye de alırsak bu işi hallettik gitti:)
Ben bu bitkiyi achocha diye bildiğimden bu başlık hiç dikkatimi çekmedi. Bu sebeple aranıza biraz geç katıldım. Bu bitki ile tanışmam sayın Gurbik67 sayesinde oldu. Geçen sonbahar tohum göndermeyi teklif ettiğinde adını ilk defa duyduğum bitkiyi internetten araştırdığımda hem İnka'lara dayanan bir geçmişi olması hem de tıbbi özellikleri çok ilgimi çekti. Tabi ki hemen tohumlardan rica ettim.
Muhtelif tüketim şekilleri olduğundan üretimi fazla yapabilmek için gelen tohumlardan ikisini hemen serada saksıya ektim ve meyvelerden 1 tane tadımlık hariç kalanı tohumluk bıraktım ve bu tohumlardan fide ürettim. Fideleri toprağa aktarmakta sanırım biraz geç kaldım ve biraz fazla zaiyatım oldu. Şimdi 35 kök kadar kaldılar.
Bir haftadır tek tük tüketiyorum. Tüketim konusunda öğrenmek istediğim farklı zamanlarda olgunlaştıklarından örneğin turşu için biriktirmek gerekecek. Bu durumda buzdolabında ne kadar dayanıyorlar? Ayrıca kolestrol üzerindeki etkileri için tüketilmesi gereken miktar nedir? Daha da önemlisi tüketilmemesi gereken miktar nedir?
Benim achocam kaç saksı değişimi yorgunu. Bu yüzden de daha bir karış boyunda ama gelişmeye çok hevesli bir bitki olduğu kesin. Her bir yaprağının dibinden tomurcuklar çıkarmaya başlamış.
Şimdiki yarıgölge yerinden memnun görünüyor.
Alanya'daki 1.70 boyuna gelmiş. Her yeri çiçekler içerisindeymiş. Fotoğraflarını bekliyorum ama onlar gelene dek sanırım meyveye dönüşürler:) Onun konumunu bilmiyorum, güneşte mi yoksa gölgede mi. Bir sorayım konuştuğumda.
gurbik67
25-06-2009, 23:11
nevsune hanım saksına biraz daha toprak ilave yapsan iyi olur.
hanım terliğinin su isteği çok fazla.
çok fazla güneşte yaprak sararması olmaktadır. biraz da olsa buharlaşmayı önlemek için bitki dibine bir miktar ağaç yaprağı ya da çim gibi otsu bir şeyler koyabilirsiniz.
sayın otugayachochaları buz dolabında 20 gün saklaya bilirsin.
achochayı fazla büyütmeden dış yüzeyi sararmadan ve su kaybı olmadan toplamalısın.salatalıkta olduğu gibi.
Lithi-um
25-06-2009, 23:57
Merhabalar öncelikle sarmaşık ekeceğim ve yeşillik gözükmesi gereken bir alanım var. orası için bunu kullansak olurmu acaba ? hep meyvelerini değerlendirmiş oluruz. bakımı kolaymı ? ve tohumlarını nereden bulabilirim ? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum
Sn gurbik67, evet sudan oldukça hoşlanıyor. Ben de çürüyecek endişesi olmadan sulayabiliyorum.
İlk önceleri güneşli balkondaydı, sonra güneşi fazla sevmediğini öğrenince sabah güneşine çektim. Yalnız bu arada saksı değiştirmek zorunda kaldım. Şimdi alttaki yaprakları sarardı ama genel olarak keyfi yerinde. Biraz daha boylansın, bir fotoğrafını çeker gösteririm.
Lonicera
26-06-2009, 20:36
Bugün hanım terliklerini kontrol ettim. Meyve tutumu çok az. Meyveler büyümeden sararıp düşüyorlar. Tutanlar da maaşallah bebek terliği kadar oldular:) Bitkinin gövde aksamı ve yaprakları sürekli kendisini tazeliyor. İnanılmaz hızla gelişiyor. Yabancı bir sitede araştırdığımda meyve tutumu için potasyum ağırlıklı gübre verilmesinin faydalı olduğundan bahsetmiş. Bitkilerden birinin dibine sulama suyuna katmış olduğum potasyumu bolca verdim. Bakalım farklılık olacak mı? Yoksa bu işi çok daha önceleri mi yapmak gerekiyordu, göreceğiz.
tolgahann
26-06-2009, 21:21
Sevgili Lonicera gerçekten çok hızlı gelişiyorlar.Ben de tatlarına baktım.Alışılmadık bir tadı var.Oldukça havalı yapısıy sayesinde tadına baktırdıklarımdan ''bu ne beya'' şeklinde tepkiler aldım.:)
Potasyum ağırlıklı gübre verdiğiniz bitkinin gelişimini burada bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.:)
Oldukça havalı yapısıy sayesinde tadına baktırdıklarımdan ''bu ne beya'' şeklinde tepkiler aldım.:)
Çok mu kötü tadı? Belki de ondan turşusunu yapıyorlar. Malum sirke ve sarımsağın girdiği yerde ne olsa yeniyor:D
Aslında boyu uzadıktan hemen sonra potasyuma başlamak iyi olacak demek.
tolgahann
26-06-2009, 23:37
Yoo tadı kötü değil. Salatalıkla çiğ nohut arası bir tadı var.Ancak meyve eti salatalığın aksine yumuşak. Buda bizim pek alışık olmadığımız bir durum. O yüzden meyveyi tadanlar yadırgıyor.
Lonicera
29-06-2009, 14:52
Bu sabah iyice irileşen hanım terliklerini biraz kurcaladım. Sertliğine bakmak için bastırdığımda aynı küçük lastik top gibi olduğunu farkettim. İçi boş ve elastiki. Şimdi bundan nasıl turşu yapılacağını düşünüyorum kara kara:) İçinin sert olduğu dönem boyları çok küçük. Büyüdüğünde ise böyle bir şekil alıyor. Galiba sadece yemeği ve dolması yapılıyor irileştiğinde. Turşunun yapılması için küçükken toplamak icap ettiğinden, pek çok bitki yetiştirmek gerekecek galiba.
HANIM TERLİĞİ (ACHOCHA)
Kalp ve tansiyon rahatsızlıkları için çok faydalı bir sebzedir.
Yetiştirilmesi çok kolay olup, bitki kudret narı şeklinde tel, çubuk vb. şeylerle sarılır. Bitki yeşil olarak salata yapılıp yenilebildiği gibi, bamya şeklinde yemeği yapılabilir, turşusu olup, kızartması yapılabilir, bamya gibi kurutulup kış için saklanabilir. Ayrıca bitki yaprakları ıspanak şeklinde yenilebilir. miş:)
Kaynak (http://site.mynet.com/girabolu38/girabolu/id2.htm)
Lonicera
29-06-2009, 18:27
Hanıma söyleyeyim de yapraklarından ıspanak benzeri bir yemek yapabilirsek ne ala, yoksa bu kadar az meyve tutumu ile diğerlerini deneme şansım olmayacak. Tüm meyveleri tohumluk olarak ayırmayı düşüneceğim bu gidişle. Yapraklarından güzel bir şeyler çıkarsa sanırım tüm mahalleye dağıtırız:)
tolgahann
29-06-2009, 18:50
Sn.Lonicera yapraklar ile ilgili deneyimlerinizi lütfen burada da paylaşırmısınız.Eğer sonuç olumlu olursa bende anneme yaptırırım.Ancak onu tanımadığı bir otu pişirmeye nasıl ikna ederim bilemem.:)
Lonicera
29-06-2009, 19:04
Sevgili tolgahann, merak etme hiç. Yarın taze sürgünler üzerindeki yapraklardan hemen toplayıp deneyeceğiz. Ben de meraklandım şimdi:)
Lonicera
30-06-2009, 16:04
Biraz önce sabah topladığım hanım terliği yapraklarını bir güzel kavurduk. İçine koyduğumuz malzemeyi fazla çeşitli kılmadık ki gerçek tadını alabilelim. Sadece çok az soğan ve yarım çay bardağı su ile yaklaşık 15 dakika kısık ateşte döndürdük. Sonuç tam bir fiyasko. Çiğ yendiğinde roka benzeri bir tadı olan bitki, yaptığımız işlemden sonra ot acısını açığa çıkardı. Ot acılığına alışkın olanlar için denenebilecek bir yemek olacağı düşüncesindeyim. Radikanın acısını yağlayıp limonlayıp yiyebilenler, bunu da taze olarak tüketebileceklerdir. Sevgili tolgahann, umarım bu kadar bilgi deneyip denememe konusunda yeterli olur. En azından anneciğinin fırçasından kurtuldun. Ya ben ne edeyim, hem zoraki bu ot kavurmasını yedim hem de tonla laf:)
Suçu benim üzerime atsaydınız. Hem size kim dedi hemen pişirin bakın diye:D:D Bekleseydiniz benimki büyüyünce ben yapar haber verirdim.
E madem başladınız hani ayıptır söylemesi:p, bir iki tanesini kızartıp bir de bunun sonucunu bildirseniz:rolleyes:
tolgahann
30-06-2009, 17:48
Sevgili Lonicera sonuca üzüldüm gerçekten.Sayeniz de bende azardan kurtuldum.Çok teşekkür ederim.:D
Sevgili nevsune bu bitkinin kızartılınca güzel olacağını zannetmiyorum.Kızartınca havası söner küçücük kalırlar gibime geliyor.Umarım turşusunu tadınca bitki hakkındaki olumsuz düşüncelerim değişir.:( Bu arada benimkiler 2 metreyi geçtiler.3. kata doğru hızla tırmanıyorlar.:)
Baştan ben bamya kızartması için de pek olumlu bakmamıştım ama yediğimde fikrim değişmişti. Kızartması bamyanınki gibi olursa ben severim sanıyorum.
Hay allah ya, ortada meyve yok biz neler yazıyoruz:D
Lonicera
30-06-2009, 18:21
Suçu benim üzerime atsaydınız. Hem size kim dedi hemen pişirin bakın diye:D:D Bekleseydiniz benimki büyüyünce ben yapar haber verirdim.
E madem başladınız hani ayıptır söylemesi:p, bir iki tanesini kızartıp bir de bunun sonucunu bildirseniz:rolleyes:
Azmettirici olarak sizi gösterdim zaten.:D Forum sayfasındaki yazınızı okuttum pişirmeden önce. Çok yararlı güzel bir şeymiş falan dedim. Artık kulaklarınız çınlamıştır herhalde. ;)
Şaka bir yana kolay pes etmeye niyetim yok. Öyle ya da böyle, hanım terliğini en güzel nasıl kullanabiliriz hep beraber bulacağız. Hatta seneye iş bölümü yapalım önceden. Her türlü varyasyonunu deneyelim. Gerekirse reçel bile basalım.:dilli:
Bizim Alanyadaki achocha epeyce çiçeklenmiş diyorlardı. Konuştukça sevinçle anlatıp duruyorlar. Sabırsızlıkla meyveleri bekliyorlar. Olunca kurban olarak bizimkilere çeşitlemeleri hele bir denettireyim bakayım:p
Nasılsa karşılarında değilim ya paçayı kurtardım ben, siz düşünün.
Lonicera
18-07-2009, 17:06
Bugün tüm hanım terliklerini topladım. Bir güzel çekirdeklerini çıkarıp kurumaya bıraktım. İçi o kadar çok boş ki, neresini nasıl yiyebiliriz bulamadım. Ne tazesini ne de olgun olanını doğru düzgün tüketemedim. Yani kısaca hanım terliği sayfasını böylece kapamış oldum. Bundan sonra yetiştirmeyi düşünmüyorum, ancak bahçe kenarlarında kötü görünen bir yeri çabuk kapatmak için kullanabilirim. Meyvesini de yoldan geçenler toplayıp kullansınlar:))
tolgahann
18-07-2009, 17:42
Bende hanım terliklerini toplayıp tohumlarını çıkardım.Hala tırmanıyorlar.Meyvelerini küçükken toplayıp tüketmek gerekiyor.Bence sizde topladıklarınızı turşu yapın.İkiye bölünmüş olmaları farketmez sanırım.
Lonicera
18-07-2009, 17:57
Sevgili tolgahann, turşuluk için elimde ürün kalmadı şimdilik. Tabii daha sonra özellikle sonbahara doğru yeniden meyve tutumu olursa denemek isterim. Küçük bir kavanoz yeterli olur tadına bakmak için. Seneye küçük şişman olanı da deneyeceğim. Bakalım o da bizi bunun gibi yoracak mı:)
tolgahann
18-07-2009, 18:03
Aman sevgili Lonicera küçük olanlarını toplarken daha dikkatli olun lütfen.Olgunlaşmışları dokunulduğunda tohumlarını patlatıyormuş.Bunlar bile beni toplarken zorladı.Geçen gün neredeyse 2. kattan düşüyordum.Çoğu dalı toplayamadım.Çam ağacının dibine ekmek hiç akıllıca değilmiş.:(
Lonicera
18-07-2009, 18:11
Şu çektiklerimize bakın yahu. Allah korusun, kimimiz düşüp kolu bacağı sakatlayacağız, kimimiz gözden olacağız. Tüm bunlara rağmen yine de büyük zevk değil mi ama:))
tolgahann
18-07-2009, 18:20
Kesinlikle katılıyorum.Bunları şimdi topladım.Seneye yetiştirecek arkadaşlar, çok uzun ağaç diplerine ve güneş gören mekanlara ekim yapmamanızı öneririm.
kızılelma
04-08-2009, 09:54
selam arkadaşlar banada forumdan bir arkadaş tarafından hanım terliği tohumu geldi.Acaba bunun şu an zamanımı tohumdan büyütmek yoksa belli bir zamanı var mı?birde şu an zamanı her zaman ekilebiliyorsa tohumları direk topragamı dikeceğiz yoksa belli bir süre suda bekletmek lazımmı? yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
gurbik67
13-09-2009, 23:26
sayın kızılelma tohum ekim zamanı nisan ortası mayıs başı gibi ve de tohumu ıslatmadan toprağa direk dikerek.
Uzun bir süre sitemizden uzak kaldım , hanım terliği topiğini başından sonuna kadar okudum .
Yavrularım çoğalmaya başlamış , çok hoşuma gitti .
Bu konuda sizede pek yardımcı olamadığım için üzgünüm . Ancak görüyorumki boynuz kulağı geçmiş , meyvesi yenmiş olmadı yaprağıda yenmiş .
Aslında bitkinin esas anavatanı Peru . Orada salatalık olarak yeniyormuş . Meyveyi büyümeye bırakırsanız içi boşalıyor ve tohuma kaçıyor .
Kesinlikle en fazla tahmini 4 cm. boyutundayken toplayın . Aşırı güneşi sevmiyor .Bildiğimiz salatalığın istediği ortamı istiyor .Toprağı nemli kalacak .
Geçen sene 10 kök dikmiştim . Yediğimiz ayrı , turşu ayrı ondan fazlasınıda komşularıma
dağıttım . Değişik bir bitki görünce meraklısı çok oluyor .
Küçük meyveleri toplayıp yağda kavurduk ve üzerine 2 adet yumurta kırdık . Muhteşem lezzetliydi .
Bu sene pek ilgilenedim . Zira çok değişik bitkilerle uğraştım bu sene .
Örnek :
Beyaz salkım
japon gülleri
Burgsmanyalar
Sabah sefası ağacı
Selluka
Passiflora edulis fideleri 100 adete yakın
Kaymak ağaçlarım
Mina lobatalar
Bütün günüm denizden sona kalan zamanlarımı hep onlarla geçirdim .
botanik2009
08-03-2010, 16:45
Bu bitkinin tohumundan bulabilme şansım var mı?
Sayın botanik2009 Karınca70 satıyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=596784&postcount=4
siniroluyorum
21-07-2010, 15:20
Arkadaşlar passiflora sandığım sarmaşık hanım terliği çıktı.Meyvelerini tomurcuk sanmıştım:)Niye açmıyo niye açmıyor derken birinin içini açtım.Bir de baktım ki tohum var.Nasıl kullanabilirim meyvelerini.Bir de saksıya ekmiştim.Yapraklarında sararma var.Ben de iki haftada bir sıvı gübre veriyorum.Ceviz ağacının gölgesinde kalıyor yani pek ışık almıyor...
gurbik67
21-07-2010, 21:18
hanım terliği tohumunu yüzeye yakın dikti iseniz sık sık sulamalısınız.
yoksa yapraklar hemen sararmaya başlar, diplerine bir miktar toprak doldur.
hanımterliğinin meyvesinden genelde turşu yapılır.
Hanım terliklerim olgunlaştı. Tadı salatalığı andırıyor. Salatasını yapıp tüketmeyi düşünüyorum.
gurbik67
19-10-2010, 19:45
ben bu sene biraz fazla diktiğimden, haliyle de terlikleri fazla olunca eşe dosta veriyordum, bir toplamada 2 kg hasadımız oluyordu fazlalıktan turşu yapmak zorunda kalıyorduk.
bence en iyi tüketim şekli bu çoğu da mecburen tohumluk kaldı.
neslihan@
25-11-2010, 11:40
Hanım terlikleri ile burada tanıştım tadını da merak ettim doğrusu.. Sanki çengelköy salatalıkları gibi minik minik çok hoş bir görüntüsü var....
ezgili dünyam
22-12-2010, 07:28
Achocha adıyla tanıdığım sebze, diğer isimleri, hanım terliği ve patlayan salatalıkmış. Tadı salatalık ve tatlı biber karışımı bir tad bana göre. Bu sene fazlasıyla oldu bahçemde, ağaçlara tırmandı. Tıpkı taze fasulye pişirir gibi yemeğini yapabiliyorsunuz. Türlü yemeği gibi karışık bir yemek de olabilir. Daha geçenlerde, bahçeden son kalanları söktüm ve aklımızda olan denemeyi yaptık. Biber gibi kızarttık ve sarmısaklı yoğurtlu yedik. Biberin güzel kokusu yoktu tabi ama fenada olmadı. Bu sene fazlaca tohum toplayamadım ama, tek bir tohun büyüse bile yetiyor, sürekli ürün veriyor. Yaz mevsimi uzun olsa sonsuza dek ürün verecek sanırım.
ezgili dünyam
22-12-2010, 07:31
Tek sorun, sebze olgunlaşınca tohumları çok sert oluyor, temizlerken dikkat edilmeli. Ama, çok taze minicikken tohumunuda yiyebiliyorsunuz. Bahçede çalışırken yiyorum.:p
merhaba bakıyorum bu yıl kimse yorum yapmamış ben bugün ektim hanımterliğini forumdan bir arkadaşımız yolladı sağolsun ancak suya koymuştum okumadan koyduktan sonra gelip baktım
bu yıl bende bir nusubetlik var inanmassınız begonvillerim hariç hiç bir şey yetiştiremedim
maydanozlarım bile çıkmadılar nerde yanlış yapıyorum diye düşünüyorum umarım bunlar yetişir
Doğayla Barış
11-04-2011, 09:22
Hanım terliğini ben de bahçemde yetiştirmek istiyorum ama maalesef tohum bulamadım. Yetiştiren arkadaşlarımız yardımcı olabilirlerse sevinirim.
benimkiler yetişirse size tohum yollarım sayın barış
ciceksever70
18-04-2011, 17:16
Yaklasik on gün önce ektigim hanim terliklerim bu haldeler. Sanirim bir kac güne kadar bahceye aktarmam gerekecek.
Doğayla Barış
19-04-2011, 17:25
benimkiler yetişirse size tohum yollarım sayın barış
Çok teşekkürler, bekliyorum :-)
hanım terliği tohumu almak istiyorum yardımcı olurmusunuz?
698365
Bu yıl tohum paylaşımdan gelen hanım terliği salatalıklara beraber fileye sarılmıştı.8-10 tane meyvesi olmuş.Küçükleri de var.Birkaçını toplayıp kalanları tohum bıraktım. Küçükleri de biraz büyüsün pişirip tadına bakacağım.
Sn.Kaknüs hanìm terliklerini 4-5 cm den fazla bûyütürseniz ici çekirdekleniyor ve temizlemek zorunda kalirsiniz...Cok irilesenlerin eger tohum almìcaksaniz temizleyip biber gibi de dodurabilirsiniz..fena olmuyor;)
723054
Üç yıldır yetiştirdiğim hanım terliği artık mutfağımda yer tutmaya başladı. Kızartması, dolması , tavası derken çeşitli yemeklere kullanmaya başladım.
Özellikle tavuk eti ve kırmızı et ile çok yakışıyor. Pişirilirken içine katılan bir parça et yağı lezzetini katlandırıyor.
akçabardak
15-12-2021, 16:22
Bu bitkiyi ilk defa duyuyor ve görüyorum, çok ilginç ve çok merak ettim doğrusu. Güle güle tüketin Sn. kaknus.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.