PDA

View Full Version : Passiflora Mollissima

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 19:00
"Passiflora Mollissima, geniş Passiflora ailesinin ender cinslerinden biridir. Etkileyici pembe çiçekleri, 10 cm büyüklüğündeki yenilebilir tatlı mı tatlı sarı meyveleri vardır. Meyveleri muz şekilli olduğu için "Muz Passiflorası" da denir. Pembe çiçekli Mollissima ender ve tohumları değerli bir bitki olup, tohumdan yetiştirmesi zevklidir. Şanslıyız ki Ülkemizin pek çok yöresi bu bitkiyi yetiştirmeye uygundur. Ülkemizin de çok yerde yetişen Passiflora caerulea, namı diğer saat çiçeği, ya da ticari olarak üretildiği için kolayca tohumları bulunan Edulis cinsinden farklı olarak Mollissima çok nadide , ve görsel bir ziyafet bitkisidir.

Diğer passifloralar gibi sarmaşık olarak büyüyen bitki 6 metre uzarken, meyve ve bol çiçek almak için köklerini sınırlandırmak yeterlidir. Soğuk bölgelerde salon bitkisi olarak ta yetiştirilen Passifloralar saksılara uyum sağlıyabilirler.

Mollissima, ekildiğinin ikinci yılı meyve verir, ama artık ev oturmalarına, ya da gelen misafirlere bu çok sevecekleri meyvelerden ikram etmeye hazır olun, keza 300'ün üzerinde dolgun ağız sulandıran meyveleri ile Mollissima birkez meyve vermeye başladımı artık durmaz.

Yarı gölge seven Mollissima, özellikle bahçesinde imza gibi bir sarmaşık arayanlara, ya da kim bilir sadece ağzının tadını bilenlere."
KAYNAK (http://urun.gittigidiyor.com/Passiflora-Mollissima-Cicekli-Kokulu-Meyveli-301_W0QQidZZ17536086)

84958
Genç yapraklar
84959
Meyve
84960
Çiçek
84961
Çiçek

Resimler internetten alıntıdır.

Bir passiflora delisi olarak en sevdiğim türlerden biri. Karınca 70'den aldığım tohumlardan bir tek bu çimlendi. Edulisin çiçeğini görmedim inşallah bununkini görürüm...

Sevgiler ;)

Koyu yeşil
09-06-2009, 10:16
Sebo koku var mı, koku :))

Çiçekler çok güzel görünüyor gerçekten. Soğuk töleransı nedir acaba? İzmir'de kışı dışarda geçirebilir mi?

zerrinsrt
09-06-2009, 11:02
Ben de karınca 70'den 4 çeşit tohum almıştım. İki tür çimlendi.
Banana passionfruit ve passiflora edulis black knight.
Passiflora edulis black knigh ilk üç yaprağını resimlerdeki yapraklardan farklı çıkardı. Parçalı değil limon yaprağı gibi. :confused:
Çimlenen tohumlara nasıl bir bakım uyguluyorsunuz?

Sebahattin Sargın
09-06-2009, 11:20
Sevgili Koyu Yeşil;

Sanırım kokusuz bir tür ama çiçeğinin görüntüsü yeter ;) Karınca70 buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=347486&postcount=1) mesajında hafif donlara dayanıklı olarak belirtmiş. İzmirde kışın ısı derecesi en düşük kaç oluyor? Kış geldiğinde kökü toprak, saman, naylon vb. şeylerle koruma altına alınırsa kışı çıkarabilir sanırım. Çok arsız bir türmüş, çok hızlı büyüyor.

Sevgili zerrinsrt;

Edulis belirli bir boya geldikten sonra yaprak değişimi yapıyor. Yaprak değişiminden sonra üç loblu yapraklara sahip oluyor. Benim çimlenen iki mollissimam sabah güneşi alıyorlar, aydınlık bir camın önündeler. Toprağı kurdukça suluyorum, büyük bir saksıya almadım. Köke gelişmesini engellemek için küçük saksıda tutuyorum, üst aksam iyice geliştiğinde büyün bir saksıya alıyorum...

Birkaç passiflora türü daha tanıtacağım, şu ingilizcemi biran önce ilerletmem lazım ;)

Sevgiler ;)

zerrinsrt
09-06-2009, 13:21
Benim çimlenen fidelerim hala pet bardakta ,saksıya geçirmeye korkuyorum. Çok yavaş geliştikleri için iki gün önce 20 20 20 gübreyi 1 lt/1 çay kaşığı olarak sulandırıp, 1 çorba kaşığı olarak her üç fideye verdim. Umarım zarar görmez.

Sebahattin Sargın
09-06-2009, 13:43
Sanırım şaşırtamanız lazım ondan büyümüyor olabilirler.

bernacyhn
16-06-2009, 12:43
Sebahattin Bey, gerçekten muhteşem görünüyorlar. Ben de bu güzel bitkiye malik olmak isterim nerelerden temin edebilirim acaba?

Koyu yeşil
16-06-2009, 13:03
Kaınca70' de tohumları mevcut, alışveriş bölümüne bakınız.

ebrukedi
16-06-2009, 13:50
Selamlar,

Yaklaşık 2 ay önce resimde görünen Passiflora QUADRANGULARIS tohumu aldım. Tohumun dikilme talimatında tohumun dış kabuğunun çok sert olduğu bundan dolayı mutlaka tohumların özellikle portakal suyunda veya suda en fazla 48 saat şişmesini bekleyip öyle dikilmesi gerektiği söyleniyordu. 48 saat portakal suyunda bekletim ama tohumlarda çok fazla bir şişme olmadı. Bu şekilde diktiğim 3 adet tohumlardan 2 ay geçmesine rağmen hala bir hareket yok.

Koyu yeşil
22-06-2009, 13:08
5 adet mollisima tohumunu 48 saat ılık suda bekletip (Yoğurt makinasında :) ) çimlendirmek üzere, torfa bıraktım. Bekleyiş başladı, bugün 3. gün.

Sebahattin Sargın
22-06-2009, 22:49
Benimkiler yaklaşık üç haftada çimlendiler, sıcaklık çok önemli Sevgili Koyu yeşil...

Tohumları ektiğiniz kabın ağzı kapalı olsun, günde bir kez havalandırın. Sıcaklık yüksek olunca daha kolay çimleniyorlar, yalnız passiflora edulise göre çok yavaş büyüyor...

İnşallah hepsi çimlenir Sevgili Koyu yeşil...

Sevgiler ;)

İklimsiz
22-06-2009, 23:22
Sebo' cuğum çimlenme kolay da, büyümüyor bu yahu:D

Bir karış boyda takıldı kaldı. Tüm güneş alan balkondaydı, bugün biraz gölgeye aldım;)

Sebahattin Sargın
22-06-2009, 23:25
Benimkinde de aynı sorun var büyümüyor :(

Tam gün güneş alıyor Bursaya gidince bende gölgeye alayım bakalım. Bu passifloralar adamı deli ederler, kolay çimlenir zor büyürler ya da hiç çimlenmezler :mad:

İklimsiz
22-06-2009, 23:32
Tam güneşten gölgeye alma diye bir kural var mı bilmiyorum?:dilli:

Benimki, birkaç haftalığına gözlem amaçlı olacak.

Olmadı, başka bir yol bulacağız:p

zerrinsrt
23-06-2009, 08:08
Ben passiflora fidelerinin gölgede kalması gerektiğini okumuştum. Benim fideler yanlızca 2 saat sabah güneşi alıyor.

Sebahattin bey,önerinize uyarak saksıya geçirdim. Verdiğim az miktarda gübre bir zarar vermedi. Hatta büyümesi biraz hızlandı gibi.Benim passiflora mollisimalarım da bir karış kadar. Diğeri henüz üç yaprak.

Sebahattin Sargın
23-06-2009, 22:32
Bugün Bursaya geldim ve iki tane olan Pas. mollisimamın birinin kurduğunu gördüm :( Bir tane kaldı mollisimam onu da bugün gölgeye aldım. En yakın zamanda çiçeğinide görürsünüz inşallah Zerrin Hanım...

Sevgiler ;)

İklimsiz
23-06-2009, 22:35
Üzüldüm Sebo, canın sağolsun ne yapalım :(

Bir günlük gölge uygulamasında yaprakların daha diri olduğunu gözlemledim. Tanı koymak için çok erken, bir süre daha gözlemleyeceğim.

zerrinsrt
11-07-2009, 09:39
Benim iki fide pas. mollisimalar bir karışı geçti. Yaprak koltuklarında yeni minik yapraklar belirdi.
İkinci kez mikro element de içeren 20 20 20 gübreyi bir çay bardağı kadar verdim.
Üzerinde birkaç beyaz sinek gördüm. Beyaz sinek için ev yapımı ilaç ( arap sabunlu) kullandım.
Daha fazla güneş almaları için yerlerini değiştirdim. Şimdi 1 saat daha fazla sabah güneşi alıyorlar.

küçük çiçekçi
15-07-2009, 14:47
bu bitkiye diyer adıyla curuba(banana passıon fruit de)deniyor.

zerrinsrt
06-08-2009, 10:20
Sevgili Sebahattin bey, iklimsiz, sizlerin pas.mollisimaları ne durumda?

Benim fidelerin büyümesi hızlandı,yandallar çıkarıyor. Birinin kökünde yeni sürgün var. Boyları 80 cm kadar.

Sebahattin Sargın
06-08-2009, 17:58
Benim mollisimada da yan dallar çıkmaya başladı, fakat yıldız şekilli pamuklu bit hastalığından hala kurtaramadım. Çıkan filizler eğri büğrü çıkmaya devam ediyor :( Fotoğrafını çekince yayınlarım en kısa zamanda...

zerrinsrt
07-08-2009, 09:35
Sebahattin bey, benim iki mollisima fidem var. Şimdilik sağlıklı görünüyorlar. Son bir haftadır yarım gün güneşteler. Siz bir sorun yaşarsanız, birini size vere bilirim.

Ama pas. eduliste oluşan yaprak bozukluğunu gideremedim. Böcek de görmüyorum. İki kez ilaçladım. Siz ilaç olarak ne kullanıyorsunuz? Ben de resim çekip yüklemeye çalışayım belki size bir fikir vererir.

zerrinsrt
07-08-2009, 19:10
Birinci fotoğraf, mollisimaların. İkincisi ise hasta olduğunu sandığım edulis, bir öneriniz olursa uygulayacağım.

Sebahattin Sargın
07-08-2009, 19:40
Maşallah Zerrin Hanım ne kadar hızlı büyümüş sizin mollisimalarınız benimki sizinkilerin yarı boyunda...

Benim edulisimde de bu sorun var, bu resimi Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=34) başlığında yayınlayıp yardım isteyelim Zerrin Hanım.

Bir de bugün bir tanıdık benim edulisimi görünce fosfor, azot veya potasyum eksikliği olabilir dedi..

Resimi başlıkta yayınlıyınca arkadaşlarımız yardımcı olacaktır....

Eğer mollisimamı kaybedersem sizin güzel mollisimalarınızdan birine talip olurum Zerrin Hanım, paylaşımınız için çok teşekkür ederim...

Sanırım seneye mollisimanızın çiçeğini de göreceksiniz bu arada internet kaynaklarında çimlendikten bir yıl sonra çiçek açtığını okumuştum...

Sevgiler ;)

zerrinsrt
07-08-2009, 20:01
Sebahattin bey, nasıl yardım isteyeceğimi henüz bilmiyorum.:( Siz yazar mısınız?

Sebahattin Sargın
07-08-2009, 20:18
Yazıyorum şimdi, bu arada edulisinizi kaybederseniz ben size çelikten yetiştirdiğim edulislerimden gönderirim. Vildan hanıma da göndereceğim yeni filiz verip gelişmelerini bekliyorum. İyice sağlam olduklarına emin olduktan sonra size de gönderebilirim Zerrin Hanım...

Sevgiler ;)

zerrinsrt
09-08-2009, 22:06
Sebahattin bey, yardımınız ve nazik teklifiniz için teşekkür ederim. Umarım edulisimi kaybetmem ama eğer kaybedersem göndereceğiniz yeni fide beni çok sevindirecektir. Sevgiler.

Sebahattin Sargın
17-08-2009, 15:39
Pas. mollisimamı yıldız kabuklu pamuklu bit yüzünden kaybettim :(

zerrinsrt
24-08-2009, 12:09
Bir süredir kızım yanımda tatil gezi derken yazınızı geç gördüm.
Üzülmeyin adresinizi yazın , saksının birini size göndereyim.

BenBen1967
30-08-2009, 22:46
Pasiflora arayan ( gelişmiş halde) arkadaşlar bu gün Bostancı bahause da 15 tl ye gördüm 2 metre civarı boyları vardı çiçekliydiler.

Arya
23-09-2009, 11:08
Ne zaman merak ettiğim bir bitkiyi araştırmaya kalksam hep ağaçlar.net çıktı karşıma...
Uzun bir aradan sonra nihayet üye olmaya karar verdim. Bunda passifloranın rolü büyük tabi ki.
Passiflora yetiştirmek çok istiyorum ve bir çok kez Bauhause'a gittim almak için ama çok cansız görünüyorlardı. Dalları çok inceydi. Cesaret edemedim.
Tohumdan yetiştiğini öğrendim forumdan, acaba Ankara da nereden alabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.

bulutumsu
26-10-2009, 20:31
Merhaba, Sabahattin bey
Antalya'da balkonumda "Curuba" (passiflora mollisima) yetiştirmek istiyorum. Bu konuda bana bilgi verebileceğinizi düşündüm. Öncellikle tohumunu bulma konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sebahattin Sargın
17-03-2010, 22:51
Sn. Bulutumsu;

Antalya sıcak iklimi ile Passiflora türleri için çok ideal bir şehir. Gittigidiyor.com'da tohumları satılıyor.

Passiflora tohumu çimlendirmek zordur. Tohumlar sıcak ve nemli ortam ister, Pas. mollissima çimlendikten sonra yavaş büyüyen bir tür. Ancak belirli düzeylerde verilen besin ya da gübre takviyeleri ile bu büyüme hızlandırılabilir. Yalnız bunların dozajlarına dikkat edilmelidir.

Değerli dostlarım;

Elimde bu bitkiye ait tohum bulunmamaktadır maalesef. Bu başlıklarımız bitkiler hakkında bilgi vermek ve sorular sormak için açılmıştır. Tohum isteklerimizi ilgili arkadaşlara özel mesaj yolu iletiniz lütfen....

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın
26-06-2010, 23:52
Arkadaşlar,

Mollisima fidemi küçük saksıdan bahçeye aktarmayı düşünüyorum ama İstanbulda kışı dışarıda donmadan çıkarabilir mi?Ya da donsa da baharda sürgün veriyor mu yeniden?

Sebahattin Sargın
27-06-2010, 08:20
Pas. mollisima İstanbulun soğuğuna dayanmaz bence, geçen sene seraya verdim Pas. edulisler bile kışı çıkartamamıştı. Geniş bir saksı içerisinde muhafaz edin. Ama bahçeye alırsanızda kışın kök kısmını saman, kuru yapraklar vb. şeylerle mutlaka korumaya alın.

Sevgiler ;)

Yılmaz Yalçın
04-07-2010, 20:57
Zafer Bey'in hediyesi mollisima fidesinin büyümesi hızlandı..Öğleden sonra kızgın güneş alan bir bölüme koydum.

köknar
04-07-2010, 21:07
Merhaba, bu pasiflora çiçeği mi?

157890

Zafer İnandıklı
04-07-2010, 21:11
Sevgili Yılmaz Yalçın, Benimkiler de hızla büyüyorlar. 40 cm yi geçtiler.

Zafer İnandıklı
04-07-2010, 21:13
Evet sayın köknar, pasiflora çiçeği.

sym
31-07-2010, 10:35
benimde mollisima tohumlarım bu gün elime geçti hemen yumuşatmak için suya koydum yarın ekeceğim. şans dileyin :)

Yılmaz Yalçın
31-07-2010, 22:54
Molisima kurudu:(Neden kuruduğunu anlayamadım..

Perihan Bayram
03-08-2010, 17:33
Evet bende Zengarden'den Pasiflora Alata,ve diğer kırmızı yaz kış çiçek açan Pasiflora tohumları,ayrıca Selluka tohumu getirttim,iki aydan fazla oldu çıkmadı ve sanırım hiç çıkmıyacak,çok heveslenmiştim,üzüldüm,Piop Pelikan tohumumdan ancak üç tanesi çıktı,onlarda iki aydır bir santim,hiç büyüme göstermiyor.Onların tariflerine göre ekim yapmıştım ama olmadı.

gülenmelek
11-11-2011, 08:10
Uzun bir süredir mesaj yazılmamış, ben yazayım ;)
Bendeki Passiflora Mollisimalar henüz çok küçük. Herhangi bir ön işlem yapmadan direk perlite ektim ve çıktılar. 2-3 tane de toprakta ekili, onlardan şimdilik ses yok. Ana yapraklarını çıkarmaya başladığı an toprağa aldım. Şimdilik gidişat iyi ama çok küçükler. Güneş gören güney camda duruyorlar. Tohum çimlendirmeyle değil de büyütmeyle ilgili problemim var. Umarım sağlıklı büyür, çok sevdim çünkü ;) Ve acaba ikisini ayırsam da farklı saksılara mı diksem diye de düşünüyorum. Belki birinin başına bir şey gelirse öbüründe şansım olsun.

gülenmelek
13-11-2011, 17:46
Elimde üzgünüm ki sadece 2 adet Banana Passion Fruit yani Passiflora Mollisima tohumu kaldı. İsteyen olursa ben de göndermek isterim.
a-1 kişi isterse, 2 tohumu mektup ile göndereceğim.
b-2 kişi isterse 1er tohum + 2şer tane de Pear Guava tohumunu mektup ile göndereceğim.

smnunal
14-11-2011, 12:24
Sayın gülenmelek eğer elinizde bulunan tohumları başka kimseye söz vermediyseniz ben talipliyim. Adresimi özelinize gönderiyorum. Paylaşımınız için çok teşekkürler.

gülenmelek
14-11-2011, 12:31
İkisini de mi göndereyim yoksa 1 tohum+2 Pear Guava tohumu mu ?

mrduran
14-11-2011, 14:29
Sayın Gülenmelek;

Aman saksıya bile ellemeyin. Sadece kökleri gelişmeden 2-3 tane sırık dikin, hazırda beklesinler.

Bahar' a kadar aynı iklim koşullarında saklayın. Yer değişimi bahara artık. Sakın hemen dışarı almayın, 2 günde gidiyorlar.10-15 gün de alıştıra alıştıra. Bence meyve almayı unutun, gölgede kalsın gövdesi, 2-3 yaşında dallarını güneşe yönlendirirsiniz. 3 dönem ektim, 2 dönem sıfır çektim, 3' ncü dönem 9 ayrı cins passiflora'dan 3 farklı cinsi çıktı. Ve 3 aydır nerdeyse hareket yok, 5 cm. de kaldılar. Baharı bekliyorum. Az/çok su meselesine dikkat lütfen.

Saygılarımla lütfen.

Hillbilly
14-11-2011, 18:04
Benim yaşadıkları coğrafya soğuk iklime sahip olan arkadaşlara önerim Passiflora Incarnata inanırmısınız zone 7 (min görülebilen en düşük sıc. -15,-18 C) olan Tunceli de ben bu sarmaşığı yetiştirmeyi başardım ve üstelik kışıda sorunsuz çıkardı. Çiçekleri diğer türler gibi oldukça güzel. Araştırmalarıma göre zone 6 ya bile dayanabiliyormuş kışları. Benim sarmaşık gerçi soğuk rüzgarlardan korunabiliyor çünkü etrafı iğne yapraklı arkadaşları tarafından sarılı.

gülenmelek
14-11-2011, 19:25
Elimde bulunan 2 adet tohum sahiplerini buldu ;) İlginiz için teşekkür ediyorum. Maalesef başka tohumum yok :(

Sayın mrduran; öneriniz ve güzel açıklamanız için çok teşekkür ediyorum. O halde hiç ellemeyeyim olduğu gibi kalsın. 1 tane daha var ayrı olarak, o da yeni çimlendi. Suyu fısfısla nemlendirecek kadar veriyorum. Küçük olduklarından çok fazla vermiyorum su, çürütmemek için. Ben çok sevdim bu cinsi, umarım yaşatabilirim. Saygılar.

Sayın Hillbilly sizin adınıza çok sevindim. Sizdeki de çok güzel bir tür. Güle güle büyütün ;)

Hillbilly
15-11-2011, 16:19
Soğuğa mukavemeti olduğunu sanıyorum seneye bu türü bahçemde deneyeceğim.
Acaba iki farklı tür passiflorayı birbirlerine uzak mesafelerle mi dikmeli yoksa sorun olmaz mı? Birbirlerinin meyve yapılarını bozarlar mı?

Hillbilly
17-11-2011, 14:13
Sanıyorum Passiflora mollissima tohumu isteyerek yanlış yaptım çünkü sonradan edindiğim bilgiye göre zone 7 çok soğuk bu tür için bende kapalı balkonda saksıda kökünü muhafaza ederek dallarını da balkon demirlerine dolarım kışın dalları ve yaprakları ölse bile baharla yeniden kökten dallanacaktır diye düşünüyorum. Yazın balkonda hoş bir görüntü oluşacağına eminim çiçekleri ve meyveleriyle güzel olacaktır. Ya da meyvelerini aldıktan sonra köke yakın bir yerden dallarını budasam olur mu acaba?

mrduran
18-11-2011, 11:17
Sayın Hillbilly;

Maşallah efendim. İnşallah başaracaksınız. Demire dolama işinde araştırma yapın lütfen. İstanbul' daki üyelerimiz bile demir ile direk teması kesmek için araya farklı yalıtıcılar sardıklarını belirtmişler yazılarında. Gerçi onlarınki farklı bir sarıcı tür ve sıcağa önlem içindi ama genede araştırın efendim.

Saygılarımla lütfen.

Hillbilly
20-11-2011, 14:31
Acaba söylendiği gibi passifloralar yayılıcı ve istilacı sarmaşıklar mı? Yabancı forumlarda ilk yıllar olmasa da sonraki yıllar bu özelliğini gösteriyor deniyor. İnanılmaz bir şekilde topraktan yeni filizler vererek yayılıyormuş. Bir süre sonra baş etmek çok zor oluyormuş. Son olarak aranızda meyve alan varsa hangi türden aldığını ve meyvenin tadını paylaşabilir mi?

mrduran
21-11-2011, 22:51
Aldığım firmanın ekim notunda, ilk 1-2 yıldan sonra don yese bile, kök seviyesinden budayın, baharda 1 ayda eski halini alır yazıyordu. Kök donması sanırım ölümcül oluyor.

Saygılarımla lütfen.

Hillbilly
22-11-2011, 18:37
Passiflora Mollissima nın iki adet tohumunu ıslak bir peçete içerisinde ve kilitli poşette bu gün çimlendirme çalışmasına başladım. Bakalım ne zaman çimlenecek ayrıca paulownia tomentosa tohumlarını da bir bardak içerisinde torfa serpiştirdim toprağı içme suyuyla nemlendirerek pencere kenarına (güneş alan) bıraktım. Hadi hayırlısı...

mrduran
22-11-2011, 19:50
Merhabalar efendim;

Aynen Zengarden' den aktarıyorum.

Tohumları ekmeden önce 24-48 saat ılık suda bekletiniz. Bekleme suyunu sabah akşam, günde 2 kez ılık su ile değiştiriniz. Her şişen tohum hemen sudan alınıp ekilmeli. Suda bekletme 48 saati geçmesin. (incarnata varyetesi 2 ay nemli torfda buzdolabı +5 te bekletilip öyle ekilir)
Passıflora' ler düzensiz tohumdur, 2 hafta veya 9 ay dahi olabilir çimlenme. Asla tohum çıkmadı diye ellemeyin/saksıyı boşaltmayın. Nemli, su tutumu yüksek, gevşek torfa 0,5-1 cm derinliğe ekin. 20-24 derece ısı gerekir.(saksının oda sıcaklığının bir kaç derece altında sıcaklıkta olacağını düşünün) Saksıları şeffaf plastikle kaplayıp mini sera etkisi yapın, asla ısıtmak için petek üstüne koymayın. Saksı altına konacak tabaklar vasıtası ile sulamak verimi arttırır. Ayak altı olmayan sabit bir yerde muhafa önemli, çünkü bir kaç haftadan bir kaç aya çimlenme süresi olabilir. Küçük filizleri gördüğünüzde, seranızın üstünü her gün biraz açın. Toprağı nemli tutmaya özen gösterin, yaz boyunca filizleri her gün sulayabilirsiniz. Filizler elle tutulur boya geldiklerinde 8 cm lik daha geniş saksılara alın. Özellikle yazın, aydınlık ama güneş görmeyen yerde tutun. Ayda bir gübreleyin. Bitki gelişince doğrudan güneş alacağı yere uzanır sarılırak büyür ve gelişir. 30 cm lik saksıda bitki kendisini sınırlandırılmış hissedecek, çiçek/meyve verecek. Daha büyük saksılarda çiçek vermeyebilir. Gübreleme/toprak havalandırmaları/budamalar ile uzun yıllar yaşar ve meyve verir. Budama sadece estetik için değil, sağlığı içinde gereklidir. Az gelişmiş dallar budanmalı, çok çiçek için ise, gelişme dönemi öncesi(kış sonu ideal budama mevsimi), daha yoğun gelişkin dalları da içeren budama yapılmalıdır.

Dışarı ekim kısmını atladım. Bence, maket bıçağı ile kesilebilecek ince petlere ekmeli, örselemeden saksı değişmek için. Kökleri başlarda nazik sanırım.

Saygılarımla lütfen.

Hillbilly
02-12-2011, 19:13
13 gün önce pet bardakta torfa ektiğim 2 adet mollissima tohumundan biri bugün çimlendi. 4 gün önce tohumları kontrol için torftan çıkardığımda kabukları oldukça sertti sanki hiç çimlenmeyecek gibiydi. Son 4 gündür torfun nemini kaybetmemesine dikkat etmek şartıyla bardakları kalorifer peteğinin üzerine koydum ve sabaha kadar bu sıcak ortamda beklettim. Bence bunun oldukça yararı oldu tohumların çimlenmesinde. Forumdan bildiğim kadarıyla passiflora tohumları çimlenme oranı düşük tohum çeşitlerinden biri.

mrduran
02-12-2011, 20:06
Maşallah,

İş kaldı bahara kadar yaşatmak. Güneş görmeyen, fakat aydınlık bir yerde sanırım olabilir. Baharda da acele etmeyiniz, şaşırma işini geç yapın bence. Kökünü sarsmadan yapılacak şaşırtma işinden sonra da dışarı almada çok yavaş, alıştıra alıştıra hareket edin. İlk yıl yavaş gelişme olabilirmiş, ama harekete geçtimi tutana aşk olsun. Kışları içeri almakta yarar görüyorum, bu sebeble saksıda muhafazasında yarar var bence. İlerde 5-10 çelik aldıktan sonra dış ortam denemelerinizi yapabilirsiniz.

Saygılarımla lütfen.

Hillbilly
02-12-2011, 20:15
Belki çok erken bir soru benim için ama yinede merak ediyorum. Mollissima nın meyvelerine banana passion fruit diyorlarmış. Acaba bu passiflora türünün meyveleri nasıl. Meyvelerinin yenilebilir olduğunu duydum.
http://www.s291989508.onlinehome.us/www.zengardentr.com/PASSIFLORAMOLLISSIMAC6.jpg

mrduran
02-12-2011, 20:51
Konu sahibi Sayın Sebahattin Sargın Bey, İlk mesajında açıklamış efendim.

Saygılarımla lütfen.

Hillbilly
02-12-2011, 21:02
Teşekkürler. Evet ilk mesajı okudum. Meyvelerinin tatlı olduğunu söylüyor yazıda ancak (bu meyvelerin diğer adı Tumbo. Peruda tüketilen meyve türlerinden biri) Peru meyveleri hakkında bilgi veren bir sitede tadının tabir aynen şöyle (Normally tumbos are quite acidic and tart, therefore seldom eaten raw.) = normal olarak Tumbolar oldukça asitli ve ekşiler dolayısıyla çiğ olarak nadir yenirler deniyor. Ben de acaba bu meyvelerden tadan bir arkadaş aramızda var mı merak ettim.

http://www.limaeasy.com/peruvian_food/peruvian_food_cuisine_ingredients_common_fruit_typ es.php

Hillbilly
09-12-2011, 14:30
Çimlendiler...
http://a1112.hizliresim.com/s/9/zytj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

gülenmelek
09-12-2011, 19:29
Gözünüz aydın ;) Çimlenmeleri de ayrı bir zevk, gülümsetiyor insanı. Güle güle büyütün ;)

Batuhan Yılmaz
18-12-2011, 19:16
Merhaba çelikle çoğaltılabilirmi bende dalları varda.

mrduran
18-12-2011, 20:10
Çimlendiler...
http://a1112.hizliresim.com/s/9/zytj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Merhaba efendim,

Maşallah, benim gibi çimlendirme özürlüsü birinden.)))

Umudumuz sizsiniz efendim, çelikler sizden olacak artık ileride inşallah. Yoksa ben asla sahib olamam gibi geliyor bana. Tohumdan yetiştirme işi zor bu passiflora' larda. Son tohumlarımı baharda deneyecem, gene sıfır çekersem size güvencim tam efendim:)))

Sayın Bat-uhan;

evet, çelik ile çoğaltma mümkün. Fakat coğrafik şartlar önem taşıyor, nazlılar biraz.

Saygılarımla lütfen.

Batuhan Yılmaz
19-12-2011, 16:40
Sağolun Sayın mrduran bu bitki yıllardan beri kapımın önünde
duruyor ama başka yere dikmek istriyorum 2 parça dal kopartıp hemen saksıya daldırdım .

Hillbilly
19-12-2011, 21:51
Son durum
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170vt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ufaklık
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170wp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ağabeyi
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170yu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170zq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

İki tohum ektim ikisi de çimlendi. Elimde 3 tohum daha var. İsterseniz sayın mrduran birini biraz daha büyüdükten sonra size gönderebilirim. Yalnız aklıma takılan bişey var ufaklığın üçüncü yaprağı ağabeyinden farklı oysa ikisi de mollissima tohumuydu.

mrduran
19-12-2011, 22:44
Son durum
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170vt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ufaklık
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170wp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ağabeyi
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170yu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1112.hizliresim.com/s/m/170zq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

İki tohum ektim ikisi de çimlendi. Elimde 3 tohum daha var. İsterseniz sayın mrduran birini biraz daha büyüdükten sonra size gönderebilirim. Yalnız aklıma takılan bişey var ufaklığın üçüncü yaprağı ağabeyinden farklı oysa ikisi de mollissima tohumuydu.

Çok teşekkürler efendim, 3' er tohum var her cinsten. Bahar denemem de fiyasko ile son bulursa size başvuracam:)).

bence aynı cins gibiler, kardeşler yani.

Bendeki, filizlenen 2 fideye bugün baktım, birisi bayılmış idi, gidici sanırım. Torfunu kurutmuşum, alttan su verdim, bu seferde suyu fazla kaçırdım. 2-3 güne belli olacak sanırım.

Tekrar teşekkür eder, sağlıklar dilerim. Oralarda çeşitli bitki denemelerinizi hayranlıkla izliyorum.

Saygılarımla lütfen.

gülenmelek
20-12-2011, 12:35
Benim mollisimalar büyümeye devam ediyor ;) Aynı saksıdalar ama biri daha hızlı büyürken biri ağırdan alıyor. Bir tane de ayrı yerde var, o cama daha uzak ve bayağı yavaş gelişiyor. E bir tane de yeni çimlenen var. Büyürlerse evi sarmaşık basacak galiba :D

260508

Bir de bu var. Passiflora olduğuna eminim ama hangi türü :confused:
Yaprakları kalp şekline benziyor.

260509

mrduran
21-12-2011, 20:18
Sayın Gülenmelek;

Çok güzel manzaralar, hele passiflora için daha da başka bir güzellik. Kokusu ve meyvesi ile sarmaşıktan âlâ bir şey bence. Hele ikliminde 12 ay yeşillik, görsel şölen iri çiçekleri.

Mevsim itibari ile ve ilk zaman ağır gelişme oluyor, baharı bulun yeter efendim:)). O zaman türü belli olur sanırım.

Destek çubukları 3 tane olsun. Üçgen şeklinde sarılsın, ince tek çubuğa sarıldığında seyrek yaprak veriyor. Çok yaprak hızlı gelişme. Okuduklarımdan edindiğim kırıntılar:))

Saygılarımla lütfen.

gülenmelek
21-12-2011, 21:22
Öyle güzel yazıyorsunuz ki Sayın mrduran gülümseyerek okuyorum tüm mesajlarınızı ;) Açıklamanız içinse ayrıca teşekkür ediyorum.
Önerinize uyup yarın hemen ilgileneceğim.
Bu arada filizlenen 2 fideniz ne durumdalar, ümit var mı? Ve filizlenen fideler mollisima mı acaba ?

Hillbilly
21-12-2011, 22:16
İşte passiflora incarnata sonunda çimlenmeyi başardı. Mollissimadan çok daha zor ve çok daha uzun sürede çimlendi. Bu tür aslında baştan beri düşündüğüm türdü sanıyorum soğuklara oldukça dayanıklı. -20 C de bile yaşamını sürdürebiliyor. Tabi kök olarak. Yaprakları ve dalları kurusada kökten yeşererek baharda hızlı bir şekilde gelişebiliyor.Amerikada maypop diyorlar zone 6 da bile yetiştirenler var.

http://a1112.hizliresim.com/s/p/18dwu.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bu da çiçeği, sanırım yazın meyvesinin tadına bakabilirim eğer bahçeye aktarana kadar sağlıklı kalabilirse
http://b1112.hizliresim.com/s/p/18fbf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

gülenmelek
21-12-2011, 22:28
Çiçekler muhteşem görünüyor. Bu tür de aklımda olsun :D
Güle güle büyütün Sayın Hillbilly ;) Umarım sorunsuz ve sağlıklı gelişir.

Hillbilly
21-12-2011, 23:45
Teşekkürler sayın :Dmelek. Darısı sizin başınıza.
3 tohumdan biri çimlendi, diğerlerinden ses seda yok dolayısıyla tek olduğu için oldukça değerli. Asıl benim kafamı kurcalayan hadi İncarnatayı bahçeye taşırım olur biter ama Mollissima muhtemelen kışın dışarıda yaşamını sürdüremez. Kapalı balkonda muhafaza etsem orasıda yeteri kadar sıcak olmayacak, bence orda da yaşama şansı yok. İçeride olsa çok yayılıcı ve çabuk büyüyen bir tür olduğunu biliyorum sürekli budamam mı gerekecek? Bir fikri olan varsa dinlemeye hazırım.

gülenmelek
22-12-2011, 07:53
Şimdi zaten kış. Bitkilerimizin de yeni çimlendiğini düşünürsek kış bitene kadar öyle çok yayılarak büyümeyeceği kesin. Bu durumda yazın balkonda büyütüp, artık çelik ne zaman alınıyorsa alıp, alınan çeliklerden deneme yanılma yapılabilir diye düşündüm bir an ;) Gelecek kış ana bitkiyi evde biraz idare edeceğiz tabi, varsın o büyüsün. Tutturabildiğimiz çelikler olursa onları da kapalı balkonda deneme şansımız olur. Benim fikrim bu ;)

mrduran
22-12-2011, 08:59
Bu arada filizlenen 2 fideniz ne durumdalar, ümit var mı? Ve filizlenen fideler mollisima mı acaba ?

Merhaba efendim,

Foetida cinsi gitti gibi, yaprakları aşağı sarkmış ve gövdeye yapışıklar, yarı kuru olarak. Caerulea cinsi sağlıklı, fakat gelişimi durgun, 8-10 cm. Tek umut o artık:))). Edulis' i önceden köydeki tecrübeli arkadaşıma vermiştim.

Dediğiniz gibi, kış ortamını atlatıp, bahar ve yazın çelik alma şansını yakalayabilirsek bu iş olacak gibi. Sizin gibi ümitli olmaya çalıştım efendim.

Sayın Hillbilly;

-20 demişsiniz, yanılıyor olmayasınız. İnşallah öyledir, fakat ben sanmıyorum efendim, Araştırdınız sanırım.

Sağlıkla kalın, çiçekleri/meyveleri ile gülücükleriniz artsın inşallah.

Cümleten saygılarımla lütfen.

Hillbilly
22-12-2011, 10:56
Sayın mrduran Kuzey Amerika da Passiflora incarnata yaygın olarak hatta yaban hayatta bile varolabilen bir sarmaşıkmış. Adı üzerinde Maypop yani Mayıs ayında (kışın yaprakları ve dalları kuruyormuş) kökten tekrar hızlı bir şekilde gelişiyormuş. Üstelik hersene daha da güçlenerek. Zaten soğuğa dayanıklılığı en fazla olan tür diyorlar (Gerçi sarı passifloradan sonra deniyor bazı sitelerde). Dışarısı -20C olsa bile toprak altındaki kök sistemi zarar görmüyormuş. Amerika Birleşik Devletlerinin zone değeri olarak 6 ya kadar inilen bölgelerinde yetiştirildiğini ve meyvesi alınıp yenilebildiğini, bazı özel tariflerde kullanıldığını hem okudum hem de videolarını izledim. Meyve tadının da oldukça iyi olduğunu söylüyorlar. Bu bilgiler ışığında doğada bu passiflorayı yetiştirebileceğim düşüncesi oluştu bende. Bakalım göreceğiz...

mrduran
22-12-2011, 18:21
Sayın Hillbilly;

Çok teşekkürler, sayenizde farklı bir şey öğrenip bilgimizi arttırdık.

Sağlıcakla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

bari
22-12-2011, 21:49
Mollisimada soğuğa oldukça dayanıklı. Isıtmasız kapalı yerde kışı çıkarmıştı benim. Bu ikinci kışı olacak. İncarnata geçen kıştan sonra bu yaz tekrar çıktı ama çiçek açacak kadar büyüyemedi. Belki önümüz yaz büyüyebilir. Passiflora türlerinden bence en dayanıksızı quadrangularis. O kapalı yerde bile ısıtmasız, dayanamadı öldü. Onun dışında subpeltata, sonra actinidia ve sarı tayland passiflora bile şu ana kadar ısıtmasız kapalı yere gayet iyiler. Gece -8leri gördüm dışarda bu sene.

agozce
22-12-2011, 22:41
Bu çok iyi haber, İstanbulda dışarıda olabilir.

gurbik67
03-01-2012, 20:13
mollisima aslında yarı gölgede çok çabuk uzayan bir bitki, güneşi sevmiyor, kış ayında donma soğuğun şiddetine göre farklılık gösteriyor. bitki yarıya kadar donabiliyor.

gülenmelek
03-01-2012, 21:34
Sayın gurbik 67,
Paylaştığınız fotoğraf mollisimaya mı ait acaba ?
Bunu neden soruyorum?
1.si ben mollisima meyvesinin daha uzun (salatalık şeklinde diyeyim) olduğunu zannediyordum. İnternetteki fotoğraflardan dolayı böyle düşünüyorum tabi.
2.si görünen bitkinin yaprakları 5 parçalı değil mi, bendeki mollisima tohumu diye aldığım ve çimlenen bitkinin yaprakları ise 3 parçalı. Sizdeki bitki mi mollisima değil ya da bendeki mi ;) Veya sonradan yaprak şeklinde değişiklik olma olasılığı mı var acaba.
Bilgilendirirseniz sevinirim ;)

gurbik67
03-01-2012, 22:56
sayın gülenmelek yanlış yazdım, bendeki caerulea cinsi, molisima ve edulıs de vardı onlar soğuğa dayanamadı. kurudular
benimki görüldüğü gibi dış ortamda,kışın sadece yeni uçlar donuyo okadar, birde tohumdan üretilen daha iyi.

gülenmelek
04-01-2012, 08:00
Teşekkür ederim Sayın gurbik67, bu durumda bendeki mollisima.
Bende çimlenen 3 adet var ve birisini Ayvalığa anneme götürmeyi düşünüyorum. Orada kışın da dışarıda kalabilir diye düşünüyorum çünkü.
Kayıplarınıza üzüldüm, ama caerulea'da meyveleriyle beraber çok güzel görünüyor ;) Fotoğrafta yaprakları kocaman görünce biz bunlara iç mekanda nasıl bakacağız diye düşünmeye başladım bir an :(

gurbik67
04-01-2012, 22:49
Türkiye'de yetişen yani dış ortamda caerulea cinsidir. mollisima ege ve akdenizde rahatca yetişebilir, diğerleri çok nazik ısı eksilere indiğinde çabucak donabiliyor.
saksıda iç mekanda mollisimayı yetiştirebilirsiniz.

gülenmelek
05-01-2012, 07:53
Teşekkür ederim sayın gurbik67. En azından yetiştirmeyi deneyeceğim iç mekanda ;)

münevver
16-01-2012, 09:45
Yetiştirdiği molissimaların çiçeğini görebilen var mı aramızda?
Çok güzel bir bitki. Çiçeği ayrı güzel meyvesi ayrı. Bulabilrsem bende yetiştireceğim. ama birinci sırada kaymak ağacı var. Sonra nasipse molissima. O vakte kadar sizleri takipteyim.

mrduran
19-01-2012, 19:21
Sayın Münevver hanım;

Passiflora' lardan başlayın bence efendim. Aynı sene ürün alma şansı olabilir:)).

Görselliği ve lezzetleri de ikramiyesi.

Sağlıkla kalın, saygılarımla lütfen.

gülenmelek
20-01-2012, 08:02
Bu sabahki üzüntü kaynağım oldu Mollisima :(
Dün gece hiç bir şeyi yokken bu sabah bu hale gelmiş. Camın kenarındaydı ve ben dün gece azıcık havalansın diye camı 15-20 dk. açtım. Acaba bunlar donma belirtisi olabilirmi ki? Malum Ankarada bu sene kış çok sert geçiyor. Gözünün içine bakıyorum, öyle güzel büyümeye başlamıştı ki. 2,5 karış boya geldiği halde şimdi ne yapsam da kurtarsam diye düşünüyorum. Susuz kalmış gibi boynunu bükmüş, halbuki toprağı nemli idi, yaprakları da kıvrılmış. Yine de az su verdim sabah ama ne yapacağımı da şaşırmış vaziyetteyim :( Yanındaki minik iyi durumda. Oysa soğuğa büyük olandan daha yakındı.

münevver
20-01-2012, 08:36
Üşümüş bence.

gülenmelek
20-01-2012, 23:23
Galiba öyle oldu :( Nasıl üzüldüm anlatamam. Acaba kökü de zarar görmüşmüdür ki? Toprağa yakın yerden kessem diye düşünüyorum. Gitmesine gitti de iyice kötü olursa keseceğim mecburen.

agozce
20-01-2012, 23:41
Bence hiç dokunmayın, gölge ve sıcak bir yerde baharı bekleyin. Fazla sulamayın..

mrduran
21-01-2012, 00:57
Galiba öyle oldu :( Nasıl üzüldüm anlatamam. Acaba kökü de zarar görmüşmüdür ki? Toprağa yakın yerden kessem diye düşünüyorum. Gitmesine gitti de iyice kötü olursa keseceğim mecburen.

Merhaba efendim,

Hiç ellemeyiniz. Denildiği gibi bahara kadar bekleyiniz. Kurusa bile bir şans tanıyın, eğer soğuktan kurudu ise, vede kökleri yeteri kadar gelişti ise, baharda tekrar sürme şansı var. Öyle yazıyordu aldığım tohumların açıklamasında. Kuruduktan sonra kuruyan kısımları kesip baharı beklemeli. İnşallah sürer tekrar.

Saygılarımla lütfen.

gülenmelek
21-01-2012, 11:52
Teşekkür ediyorum yardımlarınız için, o zaman şimdi dokunmayıp Baharı bekleyeyim. Aslında bu gün biraz daha kötü durumda, üst yapraklarda azıcık canlılık varken onlar da soldu. Ama gövde hala canlı gibi, öyle görüyorum sanki. Saksı çok büyük değil fakat alt delikten bir kök ucu görünüyordu. Tabana inmiş kök galiba. Neyse, biraz sabır lazım ;)

mrduran
21-01-2012, 12:35
O kökü içeri tıkın efendim. Ve alttan toprak sıkıştırın o deliğe.

Saygılarımla lütfen.

agozce
21-01-2012, 13:01
Ve baharda büyük bir saksıya alın...:)).

Yapraklar önemli değil. Gövde sağlamsa tekrar yapraklanır..

akçabardak
21-03-2012, 11:32
Kızım da bana bir tane tohumdan çimlendirdiği bitkiyi getirdi. Sakın öldürme, gözün gibi bak deyip duruyor. Ben de öyle yapmaya çalışıyorum ;)

yasemin-35
07-04-2012, 10:50
"Passiflora Mollissima, geniş Passiflora ailesinin ender cinslerinden biridir. Etkileyici pembe çiçekleri, 10 cm büyüklüğündeki yenilebilir tatlı mı tatlı sarı meyveleri vardır. Meyveleri muz şekilli olduğu için "Muz Passiflorası" da denir. Pembe çiçekli Mollissima ender ve tohumları değerli bir bitki olup, tohumdan yetiştirmesi zevklidir. Şanslıyız ki Ülkemizin pek çok yöresi bu bitkiyi yetiştirmeye uygundur. Ülkemizin de çok yerde yetişen Passiflora caerulea, namı diğer saat çiçeği, ya da ticari olarak üretildiği için kolayca tohumları bulunan Edulis cinsinden farklı olarak Mollissima çok nadide , ve görsel bir ziyafet bitkisidir.

Diğer passifloralar gibi sarmaşık olarak büyüyen bitki 6 metre uzarken, meyve ve bol çiçek almak için köklerini sınırlandırmak yeterlidir. Soğuk bölgelerde salon bitkisi olarak ta yetiştirilen Passifloralar saksılara uyum sağlıyabilirler.

Mollissima, ekildiğinin ikinci yılı meyve verir, ama artık ev oturmalarına, ya da gelen misafirlere bu çok sevecekleri meyvelerden ikram etmeye hazır olun, keza 300'ün üzerinde dolgun ağız sulandıran meyveleri ile Mollissima birkez meyve vermeye başladımı artık durmaz.

Yarı gölge seven Mollissima, özellikle bahçesinde imza gibi bir sarmaşık arayanlara, ya da kim bilir sadece ağzının tadını bilenlere."
KAYNAK (http://urun.gittigidiyor.com/Passiflora-Mollissima-Cicekli-Kokulu-Meyveli-301_W0QQidZZ17536086)

84958
Genç yapraklar
84959
Meyve
84960
Çiçek
84961
Çiçek

Resimler internetten alıntıdır.

Bir passiflora delisi olarak en sevdiğim türlerden biri. Karınca 70'den aldığım tohumlardan bir tek bu çimlendi. Edulisin çiçeğini görmedim inşallah bununkini görürüm...

Sevgiler ;)

çok güzeller.... bendede bir tane var yeni aldım sanırım mor açan cins inşallah açınca görücem rengini:))

gülenmelek
08-04-2012, 10:34
89. (http://www.agaclar.net/forum/901596-post89.htm) mesajımdaki üşüyen Mollisima'yı Ayvalık'a anneme götürdüm. Dışarıya bahçeye almış ve gelişimi şimdilik güzelmiş.
Küçük olan ise bende ve yaklaşık 3 karış boya geldi. Büyük saksıya alıp dışarıya koydum ben de. Ama bir problemi var galiba. Yaprakları içe doğru kıvrılıyor. Herhangi bir canlı göremedim üzerinde. Büyümesi bana göre iyi ama neden yapraklar kıvrılıyor anlayamıyorum :(

yasemin-35
12-04-2012, 08:39
Selamlar,

Yaklaşık 2 ay önce resimde görünen Passiflora QUADRANGULARIS tohumu aldım. Tohumun dikilme talimatında tohumun dış kabuğunun çok sert olduğu bundan dolayı mutlaka tohumların özellikle portakal suyunda veya suda en fazla 48 saat şişmesini bekleyip öyle dikilmesi gerektiği söyleniyordu. 48 saat portakal suyunda bekletim ama tohumlarda çok fazla bir şişme olmadı. Bu şekilde diktiğim 3 adet tohumlardan 2 ay geçmesine rağmen hala bir hareket yok.

bende zengardenden 3 adet aldım fakat çimlenmediler:(

gülenmelek
05-05-2012, 07:54
Son hali ;)
Şimdilik gelişimi çok güzel (hani derler ya şeytan kulağına kurşun ;) )
Meyveyi 2. yıl verdiğine göre, çiçeklenme de 2. yıl oluyor herhalde.
O sağlıklı olsun da çiçeğini de seneye görelim, sakıncası yok ;)

GÜLSEN_
08-05-2012, 22:29
arkadaşlar ben zengardendan 3 defa tohum getirttim hiç biride yeşermedi bilginiz olsun boşuna paranızı ziyan etmeyin

Hillbilly
09-05-2012, 21:52
Ben molissimayı budadım daha güçlü bir kök sistemi geliştirmesi için çünkü gelecek kışı dışarıda geçirecek ve dallar kurusa bile bakalım kökten sürgün vererek bahara uyanabilecek mi? Bu arada malçlama yaparak geri dönüşüne yardımcı olabilirim.
Tohumları ben de Zengarden dan aldım geçen sonbahar, aşırı sulamayın bence birde ben kalorifer üzerinde bekleterek ekilen bardağı ve dolayısıyla toprağı alttan ısıtırdım, yalnız sürekli nemini kontrol etmeyi unutmadan. Asıl ben MOLISSIMA değil de INCARNATA üzerine yoğunlaşıyorum çünkü dona dayanıklı olan tür Incarnata.

bari
14-05-2012, 11:29
Ben molissimayı budadım daha güçlü bir kök sistemi geliştirmesi için çünkü gelecek kışı dışarıda geçirecek ve dallar kurusa bile bakalım kökten sürgün vererek bahara uyanabilecek mi? Bu arada malçlama yaparak geri dönüşüne yardımcı olabilirim.
Tohumları ben de Zengarden dan aldım geçen sonbahar, aşırı sulamayın bence birde ben kalorifer üzerinde bekleterek ekilen bardağı ve dolayısıyla toprağı alttan ısıtırdım, yalnız sürekli nemini kontrol etmeyi unutmadan. Asıl ben MOLISSIMA değil de INCARNATA üzerine yoğunlaşıyorum çünkü dona dayanıklı olan tür Incarnata.

Mollissimanın böyle bir özelliği yok bildiğim kadarıyla.. Feda edecek bitkiniz varsa, denemekte fayda var. Yalnız kapalı yerde soğuğa iyi dayanıyor..

Selçuk Boz
17-05-2012, 14:10
Arkadaşlar, ektiğim 5 adet tohumdan 4'ü çimlenen P. Mollissimalarımın ikisinin resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.

296852

Tohumları 4 Nisan'da ekmiştim. Bugün itibarı ile bu fotoğrafı çektim.
Toprak harcı olarak, 2 ölçü torf ve 1 ölçü perlit kullandım.
Fidelerde dikkatimi çeken bir husus; gerçek yaprakları daha gelişmemiş olmasına rağmen, her gerçek yaprağının koltuğunda sürgün oluşumu var.
Fideleri, öğlene kadar direk güneş ışığı alan güney-doğu penceresinin kenarına yerleştirdim.
Son yağmurlar geçtikten sonra güney-batı yönündeki balkona alıştırarak çıkarmayı düşünüyorum. Haziran sonlarında da, Antalya'daki bahçemde esas yerlerine dikeceğim.
Fideler ile ilgili değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

bari
17-05-2012, 14:44
İç mekanda kırmızı örümceğin sevdiği bir bitki. Dışarı alana kadar kontrol altında tutmanızı öneririm.

Selçuk Boz
17-05-2012, 15:05
İç mekanda kırmızı örümceğin sevdiği bir bitki. Dışarı alana kadar kontrol altında tutmanızı öneririm.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Dikkatim bu zararlıda olacak.

bari
17-05-2012, 22:47
Bunlar benim muz passionlarım. Bu tür mollisimadan biraz farklı. Çiçekleri daha büyük, koyu pembe. Soğuğa biraz daha dayanıklı. 30 derecenin üstünde çiçek açmayacağı söyleniyor.. Passiflora antioquiensis.

agozce
17-05-2012, 23:08
Bahri bey, çok güzel gelişmiş. Meyve aldınız mı?

bari
18-05-2012, 07:03
Aslında pek gelişemediler. Bir saksıda birden çok, ayıramadım. GErçek büyük yaprakları tek tük çıkmaya başladı. Durdukları yer çok sıcak oluyor, bakalım çiçek açabilecekmi..

gülenmelek
07-06-2012, 20:36
Ben bu Mollisimayı çok sevdim. Şimdilik gelişimi çok güzel. Soldaki ana gövde, sağdaki ise gelişmiş sürgün. Kırmızı mandallı olan yerde karşılaştılar ;) Ve hala bol sürgün veriyor.

Selçuk Boz
15-07-2012, 20:58
Benim mollissimalarım, bu ayın başı itibarıyla boyuma ulaştı.

Karaman'dan güneş altındaki yerlerinden alarak, Antalya'daki evimin bahçesine, gölge bir yere bir hafta önce saksılarını yerleştirdim. Ancak bir gün sonra ikisi de buruştu. Hemen ikisini de evin içine aldım.

Maalesef birini kaybettim. Diğeri de, çoğu yaprağını kaybederek hayata tutundu.:(

Dışarısı gölgede dahi çok sıcak. Bu gidişle kalan mollissimamı ev bitkisi halinde yetiştireceğim.

Acaba, Antalya'nın bu sıcağında mollisima yetiştirebilen var mı?

Saygılar.

vehbi
25-07-2012, 11:07
passiflora incarnata henüz bir yaşında çiçek açmaya başladı,kışın sert geçince yaprakları tamemen kurumuştu,tekrar kökten yeni sürgün verdi,boyu iki metre oldu.

yenibahçe
05-09-2012, 11:57
Benim aldığım 5 P.mollisima tohumundan beşi de çimlenmişti. Bir tanesini hediye ettim, birini maalesef kaybettim, üçü duruyor. Fotoğraf ekleyemiyorum ama bir sorunum var. Üç fidemin de yaprakları çok küçük. Bunun yaprakları sonradan mı büyüyor?

gülenmelek
20-09-2012, 21:06
3 ayda bu hale gelmiş (kurutulmuş biber eşliğinde) ;) Havalar biraz daha soğuyunca budayıp mı içeri alsam, yoksa içeri alıp baharda mı budasam karar veremedim. Yoğun olmamakla birlikte beyaz sinek görüyorum. Şimdilik fazla zararları yok. İçeri almadan önce budamayı onlardan kurtulmak için düşünüyorum aslında.

münevver
24-09-2012, 08:41
3 ayda bu hale gelmiş (kurutulmuş biber eşliğinde) ;) Havalar biraz daha soğuyunca budayıp mı içeri alsam, yoksa içeri alıp baharda mı budasam karar veremedim. Yoğun olmamakla birlikte beyaz sinek görüyorum. Şimdilik fazla zararları yok. İçeri almadan önce budamayı onlardan kurtulmak için düşünüyorum aslında.

Dalından tutuyor mu acaba? Eğer budarsanız budanan dallardan köklendirmeyi dener misiniz?

gülenmelek
24-09-2012, 08:49
Emin değilim ama mutlaka denerim ;)

ertantsn
26-09-2012, 09:09
selamlar,
passiflora hakkında birçok bilgi yazılmış ama ekme mevsimi ve aylar hakkında bir tavsiye bulamıyorum.
bende zengardendan aldım tohumları ***. benim aldıklarım çimlenir...

gülenmelek
13-10-2012, 11:37
Artık içeri aldım, havalar serinledi.
Çelik aldım bir miktar, çelik derken ucundan koparıverdim işte ;) diatomite diktim 2 tane, 1 tane de su içinde var. Diatomittekiler yaklaşık 5 gündür iyi durumdalar. Gidişatlarında bozulma olmazsa bir çok çelik daha alacağım.

Beni tek düşündüren ana bitkideki yaprakların içe doğru kıvrık olması. Arada gübre de veriyorum ama sebebini bilmeyince önlem de alamıyorum. Neyse, şimdilik bu şekilde büyüyüp gidiyor ;)

Hillbilly
15-10-2012, 17:38
Artık bende alışkanlık oldu her Ekimde passiflora çimlendirme haftasını kutluyorum. Her yıl yeni bir passiflora. Incarnata ve molissimadan sonra "Edulis Flavicarpa PANAMA GOLD". Aslında baharda çimlendirsem daha iyi olacak ama can sıkıntısı kışa yakın illa birşeyler çimlendirmeliyim. Zaten bu bitki bardakta çimlendikten sonra zamanı dondurmuş gibi aylarca öyle kalıyor taki şaşırtana kadar.

gülenmelek
15-10-2012, 21:43
Sn. Hillbilly büyüttüklerinizin fotoğraflarını koyma imkanınız yok mu? Merak bu ya, bakardık nasıl gelişmişler diye ;) Ara ara da bizimle paylaşsanız. Mesela Mollisima kışı dışarıda geçirecek demişsiniz. Ben cesaret edemedim :( Bir de şunu sormak istiyorum, sizdeki yapraklar da eklediğim fotodaki gibi içe doğru kıvrık mı acaba ?

Hillbilly
15-10-2012, 22:52
Sn. Gülenmelek ben passifloralarımı (her bitki severin vereceği tepkiyi az çok tahmin edebiliyorum önce sakin olun ve üzülmemeye çalışın) kısacası şok şok şok :( hepsini budadım. Evet üzerlerinde şu anda hiç yaprak yok ve kabarama kabarama kel fatma durumundalar. Domateslere uyguladığım yöntemi deniyorum amaç yoğun ve güçlü bir kök sistemi. Yaklaşık 25-30 cm den budadım... Kenarlardan ufak yaprakcıklar belirmeye başladı, ayrıca daha büyük bir saksıya aktardım. Tüm bunlar onların geleceği ve benim passiflora meyve merakımı gidermek için komple bir kazan kazan uygulaması.

Dikkat etmişsinizdir meyvesi rahatça yenilebilen ve aynı zamanda passifloralar içinde soğuğa dayanıklı kültürleri (en azından -15 C ye kadar tamamen ölmeyen türler) seçmeye çalışıyorum. Çiçekleri çok güzel olan kültürleri var ama çoğu sıcak iklim bitkileri. Dolayısıyla çiçekten çok meyvesini merak ettiğim bir bitki türü. Hem daha kaliteli meyve için hem de düşük sıcaklıklara dayanabilmeleri için güçlü kök sistemi geliştirmelerini istiyorum. Son olarak yaprakları varken içe kıvrık değillerdi ama bence sorun etmeyin bitki güçlendikçe yapraklar bu tavırlarından vazgeçeceklerdir.

gülenmelek
16-10-2012, 09:19
Tepki vermem, versem de zaten giden geri gelemez artık değil mi ;)
Sizin yaptığınız budama olayında amacınız belli zaten, dışarıda yetiştirmek ve bunun için de dayanıklı olmasını sağlamak. Umarım başarılı olur, gelişmeleri de bizimle paylaşırsınız ;)

Bu arada, budadığınız kısımları köklenebilir mi diye değerlendirdiniz mi ;) yoksa attınız mı :( Tohumdan meyveye 2 yıl gerekli, zor bir süreç yani. Herhangi bir problemde (olmamasını umut ediyorum) tohum yerine çelikten başlamak iyi olur gibi. Bendeki ölse o zaman sizden rica ederdim bir çelik mesela :p Benim denediğim 8 çelikten şu anda 2 tanesi gayet iyi durumda.

toprak kız
16-10-2012, 12:30
sevgili gülen melek rica etsem bana da çeliklerinizden gönderebilir misiniz ben çok mutlu edersiniz sevgiyle kalın

toprak kız
16-10-2012, 12:36
syın gülenmelek yeni budadınız sanmıştım patavatsızlık etmişim kusura bakmayın bana çelik gönderebilecek birileri var mı acaba yoksa geç mi kaldım?

gülenmelek
16-10-2012, 12:47
Sn. toprak kız, isterseniz göndereyim ama budadım diyemeyeceğim tam anlamıyla, uçlarından bir miktar koparıp diatomitte deniyorum, köklenecekmi diye bakacağım ;) Şimdi size de kesip gönderebilirim ama tutar mı emin değilim. Verdiğiniz kargo ücreti ziyan olmasın, eğer tutturabilirsem köklü gönderirim, olabilir mi ? ;)

(Yol yordam ile yapılan hiç bir şey patavatsızlık olamaz ;) )

Hillbilly
16-10-2012, 13:10
Aslında her şey insanların dünyaya katlanabilme ve anlam verebilme arzularından kaynaklanıyor. Bazıları mesela modifiye araba, kimileri akvaryum, doğa sporları, son zamanların modası gurme vs. vs. bunların hepsi hatta pul kolleksiyoneri dahil herkes yaşamın soğuk ve acımasız olan bakışlarını görmezden gelip daha derinlerde bişeyler arama çabasına giriyor. Belki de beyinlerdeki matematiksel filozofinin şekillerde, tatlarda ve değişen hareket döngüsünde huzuru arama eğilimi vardır(Huzur yavaşça kana karışan bu nedenle pek kafa yorulmayan ama bence en büyük hazdır.).
Benim ki biraz tasavvufi gelecek ama her şeyde tanrıyı arama, anlama ve hissetme çabası. Bir çiçeğin şeklinde, renginde, kokusunda ya da meyvesinde yaratıcıyı arama ve bunu inanılmaz çeşitliliğin içinde tekrar tekrar farklı yönleriyle bulma, işte her tohum çimlendiğinde yeni bir macera başlıyor.
Sürekli yeni bir tohumda saklı olan genetik mucizeyi dışarı çıkarma isteği her zaman olduğu gibi açgözlülüğe dönüşmeden devam ettirilmeli. Canlının sorumluluğunu alabilmenin de bu işin bir parçası olduğunun farkına varılmalı. Tüm bunlar o canlı hakkında bilgi sahibi olmakla anlam kazanabilir. En büyük bilgi deneyimle kazanılan ve nesillerden nesillere yazıyla aktarılan(sözle olmaz bir süre sonra orijinalliğini ve yararlılığını yitirecektir) bilgidir. İşte mekan-ı web olan bir tür yeşil bilinç gelişiyor bu sitede. Benim isteğim rengarenk ve huzur dolu bir bahçe, yalnız bu bahçe bir orman gibi sıradışı olmalı aynı zamanda bir düzen de ihtiva etmeli. Her şey bunun için...

Sorunuza gelince o çeliklere yeni bir hayat vermek yerine koparıldığı yere yani ana bitkiye besin olarak geri dönmesini istedim dolayısıyla kompost olarak geldiği toprağa geri döndü. Zamanı gelince tabii ki gelişmeleri paylaşıcam ama sanıyorum biraz sabır gerekiyor o zamana dek.

gülenmelek
16-10-2012, 13:20
Huzur konusuna katılıyorum kesinlikle,
İstediğiniz rengarenk ve huzur dolu bahçe; her nerede ise umarım bir gün sizi bulur ya da siz onu bulursunuz,
Yorum geneli hakkında yorum yapamayacağım :( Bu kadar ince; ya göremiyorum ya da hissedemiyorum galiba :(

Ve...tamam, sabredeceğiz o halde ;)

toprak kız
16-10-2012, 14:03
:) sabır konusunda hep sorun yaşamışımdır:) sevgili gülenmelek o halde köklendiğinde bir çelik almak isterim sizden inşallah hüsran yaşamayız üzülürüm vallahi

Hillbilly
20-10-2012, 04:14
http://www.fruitfinds.com/passiflora3.jpg

http://www.fruitfinds.com/passiflora4.jpg

http://www.fruitfinds.com/passiflora2.jpg

Passiflora mollissimasından meyve almayı başaran bir arkadaş tadının oldukça güzel olduğunu belirtmiş.

selis
20-10-2012, 11:57
Tadından ziyade çiçek rengi çok güzel :)

Hillbilly
02-11-2012, 13:27
Passiflora Ligularis => Sweet :) Granadilla olay budur arkadaşlar. Yalnız kendileri çok hassas korumak zor olacak. Öncelikle soğuğa alıştırma ve tolere katsayısı tespit deneylerine başlamadan klonlamam gerek ayrıca meyveye ulaşıp koparmak 2 yılı alır büyük ihtimalle.
Biraz üşümüş olmalı kargoyla gelirken....
http://f1211.hizliresim.com/13/2/fjuu6.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

gülenmelek
12-11-2012, 09:44
Son durumun pek de iç açıcı olmadığını söyleyerek başlamalıyım bu gün.
Aslında hem sorun yok hem de var gibi, anlayamıyorum bir türlü.
İçeri aldığıma mı kızdı, çelikler aldım ona mı, yoksa bir sebebi mi var gerçekten :(
Aslında sürgün vermeye devam ediyor. Ama verdiği sürgünlerdeki küçücük yapraklar bile kuruyup dökülüyor. Acaba saksı mı yetersiz gelmeye başladı. Acaba, acaba ...
1 çelik suda yaklaşık 1 aydır bekliyor, kök oluşmadı.
6-7 tane yeniden aldım başka bir bardağa onları da deneyeceğim.
Toprakta çelik köklendirmesini başaramadım. Diatomitte de olmadı, ya da ben sabırsızdım. Olmadı deyip çıkardım oradan.

Aldığım çeliklerin sadece sap kısmı mı suda olacak yoksa sürgün verdiği ya da yaprak çıkarttığı göz de suyun içinde mi olacak onu kestiremiyorum :(

345408
Bu çelik 1 aydır suyun içinde. Ama sadece sap kısmı, göz dışarıda kalıyor.

345409
Saksım galiba küçük gelmeye başladı.

345410
Yeni çıkardığı sürgünler.

345411
Yapraklar çok kötü durumda. İçe kıvrıklığını zaten gideremedim. Şimdi de minicik, yeni çıkanlar bile büyüyemeden dökülüyorlar.

345412
Bu da şu anki durumu :(

gülenmelek
12-11-2012, 09:47
Bunlar da yeni aldığım çelikler. Köklenen olsa keşke.

münevver
14-11-2012, 12:39
Sn gülen melek,
Bence yine üşümeye başlamış.Belki sabaha karşı ortam ısısı düşüyordur olduğu yerde.Çünkü sellukalar da üşüyünce yapraklar aynı resimdeki gibi büzüşüyor.

Bu çeliklerden bir tanesini bi de torfta Sn ahmeter'in begovil köklendirme yöntemiyle deneyebilir misiniz?
Havalar gittikçe soğuyor ya, hassas da bir bitki olunca ısı ve nemi dengeli alması gereklidir sanırım.Tabi bunlar benim tahminim..

gülenmelek
14-11-2012, 19:35
Sn münevver, eğer termometrem bozuk değilse evin ortalama sıcaklığı genelde 24 derece oluyor. Akşam kaloriferler yanıyor ama saat 11 gibi kapatıyorlar. Bu şartlara uyum sağlayamayacaksa zaten büyütemem demek olur bu ;) Üşüdüğünü şöyle zannetmiyorum, o zamanlar küçücüktü ve hemen yanında cam açmıştım kışın. Şimdi onun olduğu tarafta camı bile açmıyorum ;)
Çelik konusundaki önerinize teşekkür ediyorum. Hemen inceleyeyim ;)

Sevtap Bilgün
16-02-2013, 23:25
Merhaba,
Elimde passiflora incarnata tohumu var. Onu da diğer pasifloralar gibi 48 saat ılık suda beklettikten sonra mi ekmeliyim? Yardımlarınızı bekliyorum.

bari
09-06-2013, 21:10
İncarnata uyanmaya başladı, biraz gölgede kalmıştı, geç kaldı.

Hillbilly
04-10-2013, 13:03
Benim incarnatam bu yaz bayağı toparlandı. O incecik ve narin yapısı kaliteli toprak ve bol güneş ışığıyla birlikte güçlendi. Yaprak boyutları 3 kat büyüdü. Evin içinde olmuyor balkonda bol güneş ışığı alan bi yer olmalı. Neyse bi sürü çiçek de açtı ama henüz meyve yok. Budayıp kapalı balkona alıcam artık seneye bahçeye dikilecek zira bundan sonra dışarda yaşayabilecek olgunlukta artık.

bluemercan
17-08-2014, 18:38
Merhabalar elinde Passiflora Mollissima tohumu ya da çeliği olan var mıdır ? Ben Edilus, Incarnata, Granadilla ve Caeraulla yetiştiriyorum Kuşadası'ndaki bahçemde. Mollissima da yetiştirmek istiyorum hem çiçekleri ok güzel hem meyvesi çok lezzetliymiş. Hiç yetiştirip meyve alabilen oldu mu ?

İbrahim Yavuz
16-02-2015, 22:03
Uzun bir süredir mesaj yazılmamış, ben yazayım ;)
Bendeki Passiflora Mollisimalar henüz çok küçük. Herhangi bir ön işlem yapmadan direk perlite ektim ve çıktılar. 2-3 tane de toprakta ekili, onlardan şimdilik ses yok. Ana yapraklarını çıkarmaya başladığı an toprağa aldım. Şimdilik gidişat iyi ama çok küçükler. Güneş gören güney camda duruyorlar. Tohum çimlendirmeyle değil de büyütmeyle ilgili problemim var. Umarım sağlıklı büyür, çok sevdim çünkü ;) Ve acaba ikisini ayırsam da farklı saksılara mı diksem diye de düşünüyorum. Belki birinin başına bir şey gelirse öbüründe şansım olsun.

Merhaba, daha önce bir kaç kez denem yaptım ama bir türlü çimlendirme gerçekleştiremedim. Belki aldığım tohumlar bayattı ama benden de kaynaklanıyor olabilir. Bütün bu ihtimaller söz konusu o yüzden tecrübe sahibi olan arkadaşlar benimle bilgilerini paylaşırsa çok sevenirim. Saygılar:rolleyes:

Güngör Salman
29-07-2015, 15:53
Almanya'dan geldi.

günebakan
30-07-2015, 10:53
Tadı neye benziyor acaba Güngörcüğüm:)

Jezebel
09-08-2015, 12:03
Bu meyvelerden biri bana geldi.
İçinde tam tamına 262 tohum vardı.

570386

60 tanesi ekildi.

570387

Kalanını bekleteceğim. Şubatta tekrar denerim.

Jezebel
09-08-2015, 12:07
Tadı konusunda yapılacak yorum gerçekçi olmaz.
Almanyadan Güngör hanıma, oradan da bana...
Bu mevsimde haliyle biraz bozulma olmuştu.
Tohumlara zarar geldiğini sanmıyorum.
Olgunlaşmadan toplandıysa çimlenmeyebilir.
Yaşayıp göreceğiz.

alazmk
09-08-2015, 13:05
Benim balkonumda bhut jolokia biberim var dunyanin en aci biberi bu ciceklendi ilk cicegini acti. Aradan 2 gun gecti sabah uyandigimda baktim cicek dusmus neden acaba moralim bozuldu yardimci olun lutfen .

Jezebel
09-08-2015, 17:29
Merhabalar elinde Passiflora Mollissima tohumu ya da çeliği olan var mıdır ? Ben Edilus, Incarnata, Granadilla ve Caeraulla yetiştiriyorum Kuşadası'ndaki bahçemde. Mollissima da yetiştirmek istiyorum hem çiçekleri ok güzel hem meyvesi çok lezzetliymiş. Hiç yetiştirip meyve alabilen oldu mu ?

Elimdeki tohumlar tazeyken adres verirseniz hemen gönderebilirim.
Madem Passiflora konusunda tecrubeniz var zayı etmiyeceğinizden eminim.
Saygılar.

Jezebel
28-11-2015, 14:02
Passiflora tohumları büyük ölçüde çimlendi.
Violden çıkarıp pet bardaklara aldım.
Şimdilik güneye bakan bir balkonda( kapalı) 5 adet var.
Kalanları da bahçede. Gelişimde fark yok.
En güzelleri böyle.

586909

Elimde 200 tohumu elimde duruyor.
İzmir grubu toplantı yapacağı yok.
Yılbaşından sonra tohumları bayatlatmamak adına tohum paylaşımında bulunacağım.

mustafa_myb
28-11-2015, 14:42
En güzelleri böyle.

586909

sn. Jezebel çok güzel görünüyor çarkıfeleğiniz. Tohum paylaşımı yaptığınızda bende talip olabilirim. Tekrar tebrik ederim, gelişimi çok güzel maşallah. Ben 1 ay önce Edülis tohumları ekmiştim saksıya, 5-6 adedi tam 3 yaprak olmaya başlamıştı ki 3,5 yaşındaki kızım saksıyı yere indirince hepsi kırıldı sadece 1 tanesi duruyor tekrar diktim ama ondada gelişim durdu. Hiç gelişmiyor sanırım kökleri zarar gördü. Ama bir şekilde mutlaka yetiştirmeliyim bu familyadan. Bakalım bahara umut ediyorum artık. :)

esmaesma
25-01-2016, 22:09
Sayın jezebel tohum paylaşımı yaptığınızda sizin için de uygun olursa talip olmak isterim :D Çünkü ilgi duyduğum bir sarmaşık passiflora. Bende şimdilik iki tür var alata ve edulis. Gayet sağlıklılar. Yalnız alata soğuğa çok hassas.

Jezebel
28-01-2016, 23:34
P.mollissima

593802

Bu da -4 C dayanan minik.

593803

Evde ve bahçede yetişenler arasındaki fark..
Şu an büyümesini takip ettiğim tam 10 Passiflora var, 7 iç ortam, 3 dış ortam.

Jezebel
19-02-2016, 22:11
Evdeki P.mollissima çetesi

596480

Her gün uzamaya devam.

esmaesma
19-02-2016, 23:33
Sayın jezebel, size kimleri göstereceğim bakın :D;) çimlendik bileee... Hepsi kayıpsız çimlendi toprağa aldım. Tekrar çok teşekkür ediyorum.

Jezebel
20-02-2016, 11:45
Sevgili esmaesma,
Torun görmüş babaanne misali sevindim.
Güle güle büyüsünler :)
Ara ara görücüye çıkarın, özleriz biz;)

duy-gu
20-02-2016, 12:50
Sayın jezebel, size kimleri göstereceğim bakın :D;) çimlendik bileee... Hepsi kayıpsız çimlendi toprağa aldım. Tekrar çok teşekkür ediyorum.

Sevgili esmaesma gözünüz aydın :)
Başarınızın sırrını anlatır mısınız :)

esmaesma
20-02-2016, 15:21
Sayın jezebel hiç özletir miyim ;) Hele büyüsünler de görmemişin molissiması olmuş misali hergün görücüye çıkarırım :D Sayın duy-gu ben küçük bir klipsli poşette kalorifer peteğinin üzerinde çimlendirdim. Kalorifer peteğinin üzerinde beş cm kadar kalınlığı olan bir mermer var. Üzerinde çimlendirmek kolay oluyor. Ne çok sıcaktan yanıyorlar ne de düşük ısı nedeniyle çimlenmeleri gecikiyor. Çünkü direkt toprakta çimlendirirsem sürekli meraktan kurcalıyorum ve bazen zarar verebiliyorum.

esmaesma
26-02-2016, 22:55
Molissima :D tam gaz büyüyoruz.

Jezebel
27-02-2016, 19:30
Ben de bu güzellerden (http://www.agaclar.net/forum/1441274-post152.htm) ikisini dev saksıya aldım.
Artık özgürce bahçede yol alsınlar.:)

esmaesma
27-02-2016, 23:47
Çok hızlı büyüyorlar sanki diğer passifloralara göre hemen yapraklarını çıkardılar ;) Vaktim olunca fotoğraflarını yükleyeceğim foruma.

Jezebel
28-02-2016, 08:43
Bu tür Passiflora aynı Caerulea kadar veya daha da vahşi çıkması mümkün mü?
Saksıya dikmem ondan.
Caerulea çok vahşi çıktı, kökünü zor kazıdım.

esmaesma
28-02-2016, 22:09
Sayın jezebel vahşi mi bilmiyorum zaten yabancı kaynakları okuyamıyorum yabancı dilim olmadığı için. Yerli kaynaklarda da malesef pek bilgi bulamadım ben. Sanırım pek yetiştiren yok. Ama çok hızlı büyüdükleri kesin :D

sumeyra47
28-02-2016, 22:42
Maşallah ne güzel büyüyorlar darısı bizlerin başına.

Jezebel
29-02-2016, 00:20
Bu soğuktan çok etkilenmezmiş.
-9 C dayanırmış.
Bu linkten bakarsanız çok basit bir ingilizce yeterli.

Banana Passion Flower, Banana Poke Passiflora tripartita var. mollissima (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1561/)

Anlaşılan baya istilacı bir türmüş.
Havai adalarında binlerce hektar ormanlık araziyi istila etmiş.
Tropik iklimde kontrol edilmesi zormuş.
Bizim ülkemizde don var, sanmam o kadar yayılacağını ama kim bilebilir.

https://en.wikipedia.org/wiki/Passiflora_tarminiana

esmaesma
29-02-2016, 17:16
Sayın sumeyra47 teşekkür ederim. Sayın jezebel verdiğiniz linki inceleyeceğim. İstilacı bir türse belki saksıda yetiştirmek daha mantıklı olabilir. Tüm bahçeyi ele geçirmesini istemem :p Diğer passifloralara da yer kalsın değil mi ;)

Jezebel
18-03-2016, 00:15
P.Mollissima

600736

:)

maysan80
18-03-2016, 00:58
Merhaba, bu pasiflora çiçeği mi?

157890
Evet

SM-G530F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

maysan80
18-03-2016, 01:03
Sayın sumeyra47 teşekkür ederim. Sayın jezebel verdiğiniz linki inceleyeceğim. İstilacı bir türse belki saksıda yetiştirmek daha mantıklı olabilir. Tüm bahçeyi ele geçirmesini istemem[emoji14]Diğer passifloralara da yer kalsın değil mi ;)
Daha önce denemiş miydiniz

maysan80
18-03-2016, 01:07
En güzelleri böyle.

586909

Duruyor mu hala tohumlarınız

Jezebel
18-03-2016, 08:27
Duruyor mu hala tohumlarınız

Yok durmuyor.
Paylaşım yapıp 20 den fazla kişiye ulaştılar.
Başlığı takip etmeyip kaçırdınız sanırım.

maysan80
18-03-2016, 15:05
İnternet ile ilgili sıkıntım vardı.

maysan80
18-03-2016, 15:06
Neyse başka zamana diyelim. Yinede teşekkür ederim.

Jezebel
20-04-2016, 22:53
Passiflora Mollissima

606994

Hadi bakalım açsın bu sene :cool:

Milla
21-04-2016, 06:38
Benim kızların dünkü hali :)

Jezebel
12-05-2016, 20:22
Büyüme hızı hakkında fikriniz olsun.

611434

611436

:)

Jezebel
14-11-2016, 11:22
Ne yazık ki bu Passiflora İzmire dayanamadı.
Elimdeki tüm bitkiler temmuzda öldü.
Şu an dağıttığıma seviniyorum, belki bir yerde canlı Passiflora mollisima vardır.
Arkadaşlardan ses çıkmıyor ama, umudum var.

ozo
15-03-2017, 08:13
Merhaba,
Passiflora mollissimaları büyüyen varmı acaba? resim paylaşabilimisiniz lütfen,
Teşekkür ederim

Jezebel
15-03-2017, 08:52
Lütfen biri "yaşıyor" desin :(

bebd
15-03-2017, 09:52
Daha önce internetten Passiflora tohumu almış arkadaşlar; hangi site güvenilir ve Bursa bölgesi için bahçede büyüteceğim hangi türü önerirsiniz.

esmaesma
15-03-2017, 12:19
Malesef sevgili jezebel sizden aldıklarım öldü. Kendi çimlendirdiğim alataların da bir kısmı öldü. Ama kalanlar iyi gibi.

hodrimeydan89
16-03-2017, 20:01
Daha önce internetten Passiflora tohumu almış arkadaşlar; hangi site güvenilir ve Bursa bölgesi için bahçede büyüteceğim hangi türü önerirsiniz.

5 loplu passiflora caerulea cinsi çarkıfelek bizim marmara bölgeleri için daha uygun soğuk havalara karşı dayanıklı ve sıcak ve güneş alan bölgelerde de uygun olması hızlı büyümesi açısından çok önemli.Tohumla uğraşmanıza hiç gerek yok çelikle yetiştirmek daha kolay bence çelikle köklendirmeyi deneyiniz.

bebd
17-03-2017, 08:01
Sayın hodrimeydan89 cevabınız için teşekkürler.şimdi sıra 5 loplu passiflora caerulea çeliği arayışına girmek..hoşçakalın

hobiciakvarist
28-03-2017, 07:00
Şu an anladığım Passiflora Mollissima yetiştiren yok o zaman? Bu türü kaybetmiş durumdamıyız?

Jezebel
28-03-2017, 15:28
Şu an anladığım Passiflora Mollissima yetiştiren yok o zaman? Bu türü kaybetmiş durumdamıyız?

Yaramızı deşip durmayın ama, lütfen.:)

esmaesma
22-03-2020, 20:18
Sayın jezebel bende iki adet molissima var şu an gayet iyi gidiyoruz bakalım.

esmaesma
23-03-2020, 11:25
Işte bu iki arkadaş inşallah sonları diğerleri gibi olmaz. Şimdilik kaybetmedik gibi bu türü ☺

Ahmet Dağ
12-04-2020, 21:19
Molisima tohumu olan varmı arkadaşlar varsa rica ediyorum

safaguclu
16-04-2022, 11:15
Geçen yaz tohumdan diktiğim Mollissima'lardan bir kaç tanesi hayatta kalmayı başardı :) Neredeyse 1 metreye ulaştı.
İnşallah çiçek ve meyvelerini de görürüz.