PDA

View Full Version : Çikolata sarmaşığı (Akebia quinata)

Sayfalar : [1] 2

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 01:16
"Akebia Quinata, Çikolata Sarmaşığı sarılarak büyüyen , kokulu çiçekler açan bir sarmaşıktır. 6 metreye kadar uzayabilir. Yer örtücü olarakta yetiştirebileceğiniz tür, tutununca kontrol etmeniz gereken arsız , kolayca büyüyen bir bitkidir.

Eşine sık rastlanmayan, koyu mordan maviye geçişli sarkan çiçekleri, mavi yeşil yapraklar ve dallar üzerinde ön plana çıkar. Kokusu insanın aklını başından alacak kadar hoş olan Çikolata Sarmaşığı büyük ve etli siyaha yakın renkli tohumlarından kolay yetiştirilir .

Soğuğa dayanıklı, anavatanı Çin olan sarmaşık kuraklığa yarı dayanıklıdır, susuz bırakmamak gerekir. Yarı gölge seven Çikolata Sarmaşığı , kışın soğuklarda yaprak döksede her yıl tekrar sürecektir. Üstelikte yeni çıkan ilk sürgünleri mor renk taşıyan bitki, gelen bahara farklı , ön plana çıkan renkleri ile renk katacaktır."

KAYNAK (http://urun.gittigidiyor.com/CIKOLATA-SARMASIGI-Akebia-Quinata-KOKULU-321_W0QQidZZ17882056)

84740
Çiçekler
84741
Yaprak ve Çiçekler
84742
Tohumlar

84743
84744
Akebia quinata alba (Beyaz çiçekli)

Resimler internetten alıntıdır.

Lisedeyken okulun serasında bu bitkiye rastlamıştım. Kendine has çok hoş bir kokusu vardı, çelik alırım bir ara dedim. Fakat unuttum kaldı, liseden mezun oldum tekrar gittiğimde ise yerinde yeller esiyordu. İnternette görünce arkadaşlarıma tanıştırayım dedim. Bu sene bulup sarılıcı bitki koleksiyonuma katmam lazım :)

Sevgiler ;)

Selahattin Yılmaz
08-06-2009, 07:47
Bu yıl seranın etrafını temizlettiriyordum, ben seranın içireisine girdiğimde bir kaç işgüzar öğrenci kökünden sökmüşler, gerçi başka yere diktim sürgünlerinden çelik yaptım ama maalesef tutturamadık.

kopshtar
08-06-2009, 08:04
Sebahattin kardeşim, ilk defa gördüm bu sarmaşığı gerçekten güzelmiş. Bursa'da da hiç rastlamadım. Artık daha dikkatli gezeriz. Eski bir evin bahçesinde falan görürsek isteriz çeliğinden :)

Oğuzhan
08-06-2009, 11:51
Güzel bir bitki :) Acaba kokusu çikolata gibi mi?Hani adı öyle ya. :D
Tohumlarıda pek iştah açıcı.:)

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 11:58
Kokusu çikolata gibi mi tam hatırlamıyorum ama çok güzel olduğunu hatırlıyorum :). Gittigidiyor.com da tohumları var ama fiyat çok uçuk, üç tohum için 12.90 istiyorlar. Sevgili Karınca 70 bu konuda bize yardımcı olursa çok sevineceğiz ;)

Volare
24-06-2009, 11:30
Kokusu çikolata gibi mi tam hatırlamıyorum ama çok güzel olduğunu hatırlıyorum :). Gittigidiyor.com da tohumları var ama fiyat çok uçuk, üç tohum için 12.90 istiyorlar. Sevgili Karınca 70 bu konuda bize yardımcı olursa çok sevineceğiz ;)

Sn.Sebahattin Sargın ,
ben o sarmaşık tohumundan aldım , 9.30 lira .
Üretme konusunda bana manevi ve bilimsel destek olursanız ben elde ettiğim tohumları dağıtmayı burdan söz veriyorum.
Tohumlar geleli 2 gün oluyor.
Satıcının tarifine göre nemli vermikulitte 1-2 ay buzdolabında bekliyecekmiş .
Vermikulit şu an kargoda .
Bana bu buzdolabı meselesi tuhaf geldi , mümkünse dünya literatürüne göz atsanız ve bana kesin bilgi verseniz:confused:
Teşekürler .

Volare
24-06-2009, 11:48
Benim bulduğum metin aynen aşağıda ,
Lütfen bilenler bilmeyenlere anlatsın :

Propagation .
Seed - best sown in a cold frame as soon as it is ripe. Surface sow in a light positionThe seed usually germinates in 1 - 3 months at 15°c.Stored seed should be given 1 month cold stratification and can be very difficult to germinate. When large enough to handle, prick the seedlings out into individual pots and grow them on in light shade in the greenhouse for at least their first winter. Plant out in late spring or early summer, after the last expected frosts.

Cuttings of half-ripe wood, July/August in a frame. The cuttings can be slow to root.

Cuttings can also be taken of soft wood in spring.

Root cuttings, December in a warm greenhouse
Layering in early spring. Very easy, the plants usually self-layer and so all you need to do is dig up the new plants and plant them out directly into their permanent positions .

http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/arr_html?Akebia+quinata (http://www.ibiblio.org/pfaf/cgi-bin/arr_html?Akebia+quinata)

Sebahattin Sargın
24-06-2009, 12:01
Bazı tohumların çimlenebilmesi için soğuk katlamaya alınması gerekiyor Sn. Volare. Acer palmatum gibi zor çimlenen ağaçlarda da bu yöntem uygulanır. Katlamadan sonra çimlenme oranı daha yüksek olacaktır...

Sevgiler ;)

Volare
24-06-2009, 12:44
Sabırsızlıktan ,
hemen ekeyim çıksın istiyorum .İngilizce metinde de 1 ay yazıyor galiba .
Bu arada vermikulit geldi , akşam katlamaya alırım artık.
Smootgarden Orkun sağolsun , çok hızlı;)

Volare
29-07-2009, 21:20
Merhaba .
1 Aylık katlama süresi bitti .
Tohumları 10'ar günlük aralarla ekmeyi düşünüyorum , katlama süresi arttıkça çimlenme şansı da artıyor mu acaba ?
İlk deneme .

isolet
29-07-2009, 21:43
Soğuk katlamaya devam edin ama çok dikkatli olun. Ben Red maple acer ektim toprağa soğuk katlama yaparak. Soğuk uygulamada çok ıslak bırakırsanız tohumun içi pelte oluyor. Nemli toprak olucak. Mümkün ise 2 fıs yapın bırakın. Benim şu an tohumlarım toprakta ama ne olacak bekliyorum. 4 tohum vardı birini yanlışlık ile sıktım ve içinden irin gibi aktı tohum. Ötekilerine çok dikkat ettim ekerken. İnşallah içleri çekilir ve tohumlarım başarılı olur. Çok üzülürüm onlara. Çünkü 12 tl verdim bende 4 tohuma inşallah başarılı olurum. Sizede tavsiye ederim. Daha detaylı bilgi için soru sorarsanız cevaplaya bilirim. Şimdi tam aklıma gelmiyor.

isolet
29-07-2009, 21:45
Sizinkide benim ki gibi olmuş galiba. Yanları beyazlamış ve sararmış. İnşallah ikimizde başarılı oluruz.

Volare
29-07-2009, 22:11
Farklı kişilerden aldık sanırım , bende sadece 3 tohum var .
1 ay buzdolabında nemli vermikulitte bekletmem söylendi .
Sonra %70 torf, %20perlit ve %10 dere kumundan oluşan toprağa ekilecek .
Sadece buzdolabı kısmı 1-2 ay denmiş ,o yüzden 1 ay sonunda ,
1.5 ayda ve 2 ci ay sonuna doğru ekmeyi düşünüyorum .
Aşağıdaki kaynak da light shade in the greenhouse for at least their first winter
demiş . ''Aydınlık ve golge ortamda çimlensin , ilk kışı serada geçirsin ve son donlar atlatılınca dış mekana alınsın ''diyor gibi.

Hadi gazamız mübarek olsun.;)

isolet
29-07-2009, 22:20
Benim ki 3 ay demişti. Bende tam dayanamdım sizin gibi 2.5 ay sonunda ektim valla toprağa. Ama dediğim gibi oldu. İnşallah içleri çürümemiştir. Gazamız mübarek olsun. Benim ki bu çiçek değildi ama acer maple dı.

Volare
29-07-2009, 22:25
Çikolata sarmaşığı , hem meyvesi yeniyor , hiç başka bir şeyle karışır mı ?
Ben GG'den onurdan aldım .
Ondan daha önce sellüka , mavi kelebek almıştım , hepsi en az 1 adet çimlendi .
Talimatnamesi de elimde .

Günüm
30-07-2009, 13:32
Sevgili Volare sizin eklediğiniz yazıda tohumların toplanır toplanmaz, beklemiş tohumların ise 1 ay soğuk katlama yapılarak ekilmesi gerektiği bilgisi var. Ancak beklemiş tohumun çimlenmesinin çok zor olduğunu yazmışlar. Taze tohumlar 15 derece sıcaklıkta 1-3 ay arasında çimleniyormuş. Sanırım bu baharda ekilmesi gereken bir cins. Bende de varmış tohumlarından. Mış diyorum çünkü yığınla tohumun içinde gözden kaçırmışım onları. Havalar biraz daha serinlesin ben de öyle dikeyim. Karşılıklı denemiş oluruz.

isolet
30-07-2009, 14:48
Soğuk katlama zaten tohumun gerçek ortam şartlarına uyması için yapılıyor. Soğuk kış günlerini yaşatmız oluyoruz. Bölelikle daha iyi bir çimlenme oluşuyor.

Volare
30-07-2009, 17:12
Sevgili Günüm ,
desene gene zor bir iş için kolları sıvadık (soyunduk diyecektim de , son zamanlarda her lafın kulbu aranır oldu) .Yani çimlenme işlemi 15 derecede olacaksa bu mümkün değil bu şartlarda . 15 derecede çalışan bir buzdolabı ?
Artık bu bitkinin doğal koşullarını taklit etmek gerek galiba .
Ben kaynak bulayım , siz bir göz atın , yarım yamalak ingilizce ile olmuyor :(
Olmadı rusça kaynaklara bakayım . Türkiyede 3 ay sabit 15 derece ısı oluyor mu ki ?
Haylı ümitsizleştim ben .

Lonicera
30-07-2009, 17:23
Sanırım bir yanlış anlama var herhalde. Bitki tohumunun istediği en düşük optimum çimlenme sıcaklığı 15 derece olsa gerek. 15 ve üstü aralığındaki çimlenme süresi 1-3 ay olmalı. Yoksa 15 derece gibi sabit sıcaklık gibi bir şey mümkün değil sanırım.

Volare
30-07-2009, 18:14
Evet haklısınız , sizce şu an İzmirde çimlenir mi ?
Ortam ısısı 33 civarında , aydınlık / gölge .

Lonicera
30-07-2009, 18:34
Sn volare, elinizde fazlaca tohum varsa elbette denemekte fayda var, en azından deneyip görmüş olursunuz. Ancak ,bitkinin özelliklerini çok iyi bilmiyorum ama mevsim itibarıyle İzmir' de bu zamandan tohum ekilmesinin çok da uygun olmadığını düşünüyorum. Geçen sene de bir çok tohumu bu yüzden heba etmiştim. Bu yıl da yüksek sıcaklıktan faydalanmak amacıyla bir kaç tür denedim ama nafile. Bilindiği üzre optimum çimlenme sıcaklığının en düşük seviyesi olduğu gibi en yüksek seviyesi de mevcut. Bu durumda bence tohum çimlendirme denemenizi önümüzdeki sezona ertelemenizi, bu sayede çimlenen tohumun da çok daha uygun iklim koşullarında gelişmesine yardımcı olacağınızı düşünüyorum. İzmir' in cehennem sıcaklarında tohum çimlenebilmeyi başarmış olsa bile gelişimi çok az olacaktır. Daha sonra da, cılız bir bitkiyi soğuktan koruma derdine düşeceğiz.

Volare
30-07-2009, 19:53
Sevgili Günüm ,
Alttaki makaleyi ilginize sunuyorum , en büyük başarı bu yöntemle sağlanmış çünkü .
Norman Deno and the Deno Method:

Professor Norman Deno caused quite a sensation a few years ago, when he advocated putting seeds between folded paper towels impregnated with dilute Giberrelic acid as a method for germinating difficult seeds. The paper towels were put into plastic bags and kept at temperatures of 40oF or 70oF, or alternating cycles of twelve weeks at these temperatures until the seeds germinated.

There are several ways of achieving the same results, but I have found this way works:
1 ~ Take a piece of paper towel, fold it in half, then half again, so you have a square. Fold it again, but open out this fold.
2 ~ Sprinkle water on the paper towel so it is slightly damp all over, not wet.
3 ~ Write the name of the plant and the date on a plant label and put it in the middle of the square, with one edge of the label on the middle fold.
4 ~ Put the seeds on the same side as the label.
5 ~ Fold the paper towel over the seeds.
6 ~ Put it in a plastic bag, and close the bag loosely.
http://theseedsite.co.uk/deno.gif
You can put several paper towels in one plastic bag. You can write the name of the seeds on the paper towel if you like, but I found it became illegible after a while. I keep mine in the kitchen, but anywhere inside will do. Check periodically, and when they have germinated, move them to a pot.

Sn . Lonicera ,
dediklerinizi yapamam çünkü katlama süresinin sonundayım , sizde biliyorsunuz bayat tohumlar zor çimlenir ,
yani beklemek bizi güzel sonuçlara götürmüyor .
Bu tohumun bana gelmeden önce ne kadar beklediğini bilme şansım yok .

Günüm
30-07-2009, 20:08
Ben bu yöntemi biliyorum sevgili Volare. Hatta bu kış bu şekilde bir tohumu çimlendirmeyi de başardım. Ancak kağıt havluyu hep kontrol etmeniz gerekiyor. Çimlenmiş bir tohum dolapta hiç bekletilmeyip, hemen ekilecek.

Volare
30-07-2009, 20:23
Ben bu yöntemi biliyorum sevgili Volare. Hatta bu kış bu şekilde bir tohumu çimlendirmeyi de başardım. Ancak kağıt havluyu hep kontrol etmeniz gerekiyor. Çimlenmiş bir tohum dolapta hiç bekletilmeyip, hemen ekilecek.

Metnin tamamını anyamadım ,
Giberelik asit sulandırılmış diyor ,ne oranda ve ısı 40oF or 70oF kaç derecelere tekabul ediyor ki ?

Günüm
30-07-2009, 22:40
Giberelic asit uygulaması yazarın yaptığı bir uygulama değil anladığım kadarı ile. O uygulamaya alternatif bir yöntem olarak kendi yöntemini maddelemiş. Aslında bu yöntemin adı baggie method. Benim e-bay'den aldığım tohumların içinden çıkan kılavuzda yazıyordu. Çok ufak tohumlara uygulanmıyor. Nemlendirilip katlanmış kağıt havlu içine konan tohum kilitli poşete konup, buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştiriliyor. Çimlenme olur olmaz toprağa alınıyor. Derecelere baktım.4 derece ile 21 derecelere karşılık geliyor.Çikolata sarmaşığı tohumu bu şekilde dolapta peçete içinde çimlendirilebilir.Benim denediğim tohum golden rain isimli bir sarmaşık tohumu idi. 2 tanesi çimlenir gibi olmuştu.Toprağa aldım ve büyüdüler.

Volare
30-07-2009, 22:51
Ben de sarmaşıklara hasta oluyorum , bazen dayanamayıp yetişmesi zor olanları alıyorum , uğraşıp duruyorum;)
Akebia' nın tıbbi yararları da çok fazla , Geleceğin bitkileri dedikleri bir gubun içinde .

Günüm
30-07-2009, 23:00
Ben de çok seviyorum sarmaşıkları. Sardıracak yerim de yok ama icatlar yapıp bir yerlere dolandırıyorum.
Benim dolapta çimlenen tohumların görüntüsü sizin tohuma çok benziyordu. İnşallah sizinki de çimlenecek.

agozce
31-07-2009, 00:15
murattaşdelen arkadaşımızın sanırım akebia sarmaşığı var. Ona surulabilir?

merakli
05-08-2009, 15:07
Morumsu çiçekleri ne kadar güzelmiş derken bir de beyazlısını gördüm, bayıldım. Tohumu elinde olan arkadaşlar inşallah yetiştirmeyi başarırlar da onların çiçeklerini seyrederiz.

lale76
23-08-2009, 21:53
Çok güzel bir çiçek. Çiçekleri gördükçe hepsinden olsun istiyor insan.
Sevgili volare, başarılı olursunuz inşallah.( amin)

Volare
23-08-2009, 22:10
Ben pek umutlu değilim , ilk defa sebzelikte tohum çimlendiriyorum ,
onunla aynı zamanlarda ektiğim tohumlar 5'ci yapraklarını çıkardılar , ne kaprisli bir bitkiymiş :)
Havalar serinlesn diye dua ediyorum .

Volare
03-09-2009, 20:09
Tohumun biri perlit torf karışımına , diger ikisi vermikulite ekildi . Bekliyorum , fısfıslıyorum...
Çimlenmiyecek olursa , canlısını satan bir yer buldum , ordan alırız ...

bari
12-09-2009, 20:08
Ben nette araştırdığım kadarıyla çimlendirmesi gerçekten zor. Tohumlar çok çabuk çürüyor, bende bir çok metodu denedim. Bir yabancı forumda, birisi kahve filtresi içinde kilitli poşette çimlendirmeyi başarmış. Bende dormansi için giberelik asit kullandım. Giberelik asit toz formundaydı benim. 1 gr'lık tozu 1 litre suya karıştırdığımız zaman 1000 ppm oluyor. Tohumuna göre çözelti, ppm değişiyor aslında veya 12 **** 24 saat bekletip bekletmeyeceğimiz. Ben 24 saat beklettim. Ve şu anda vermikulitteler. Bir tanesini geçen dayanamayıp kurcaladım, tohum bayağı bir şişmişti. Bakalım inşallah çimlenirler.

Volare
13-09-2009, 23:54
Maalesef , dün gönderdiğim maile cevap geldi ,bu mesafeye bitkinin dayanamıyacağını ,
daha yakın kaynak bulmamı öğütlüyorlar .
Oğlmun Sofiyadaki adresine gönderip gönderemiyeceklerini sordum .
Sofiya-İzmir direkt otobüs var , sorunsuzca alırız .
Cevaba göre bilgi vereceğim .
Bu arada tohumlarım İngiltereden yola çıktı .

YeşilSeven
14-09-2009, 09:07
Sn Volare benei denemelerim de malesef mart ayından beri olumsuz oldu, katlama dahil denemediğim yöntem kalmadı. Nasıl bir tohumsa içi ufacık bir nemde eriyip gidiyor. Siz en iyisi Sofya'ya çelik göndertme cevabı olumlu olursa bana da 2 adet ayırtınız.

Volare
14-09-2009, 10:37
Şimdi cevap geldi ,
2 ve 3 litrelik saksılardaymış ama , önemli olan toprak üstü hacim daha büyük olduğundan hasarlanırmış.
2 günden fazla da susuzluğa dayanamıyormuş .
Ben 20 saksı demiştim ama hasarsız gelmesi için dduruma göre beşli gruplar halinde istemek daha makul .
Takıntı oldu bu çiçek bana . Şeytan diyor ki atla git , al , gel .
Olmazsa beş bitki alırız çelikleri paylaşırız .

Volare
15-09-2009, 23:59
Fidanlıktan yeni mail aldım .
Beş adet bitkiyi hemen Sofiyadaki oğlumun adresine teslim etmeye hazır olduklarını
yazmışlar .
Öğrenim yılı 1 ekimde başlıyor , biraz kargoyu bekletmelerini söyledim .
Ödemeli gönderiyorlarmış .
Bu arada İngiliz fidanlıklarına baktım , 6.80 paunda bir yerde buldum .
Nakliye tercihini girince fiyat 36.80 paunda yükseldi .
Bu fiyata alamam tabi .
Mecburen bulgarların cevabını bekliyeceğim .
Ve geri kalan 4 bitkiyi kime nasıl vereceğimi de bilmiyorum .

Volare
16-09-2009, 13:16
Bilseniz çok büyük hata oluyordu ,
ben Akebia quinata yazmışım , beyefendi Acuba anlamş .
Yok efendm elmizde elli adet yok sadece 7 adet var , beşini size göndereyim diyor .
Gecenin birinde farkına vardım , çiçeğini ve yaprağının resmini gönderdim , çikolata koktuğunu anlattım .
Aman çok şükür elime geçince farketseydim daha büyük üzüntü olacaktı .
Bin özür dilendi .
Bakalım artık , ilk partiyi alınca organizasyonun devamına bakarız .
Düşündüğüm kadar ucuza olmuyor , kargo+ kdv derken 10 lirayı buldu kişi başı ,
daha bitki Bulgaristanı terk etmeden.
O yüzdendir kararsız olan arkadaşlar vazgeçeblir .
Benim için geri dönüş yok , beş dedim , gelirse beşine de bakarım evvel Allah .
Kaça mal olacağı elime geçtikten sonra belli olacak .
Noelde tatil için oğlum kendi de getirebilir eliyle , o zaman maliyet 10 lirada kalmış olur .
Artık hayırlısı ...

bari
16-09-2009, 14:03
Ben talibim... Yalnız çukulata kokmasıyla ilgili hayal kırıklığına uğrayabiliriz. Yabancı forumlarda bitki sahipleri çukulata kokusunu alamadıklarından bahsetmişler. Hatta neden çukulata sarmaşığı dendiğiyle ilgili şüpheye düşmüşler..

bari
19-09-2009, 20:12
Akebia quinata'dan meyve alabilimek için, farklı bir türle çapraz tozlaşma olması gerekiyormuş. Bunun içinde en uygun tür AKEBIA trifoliata'mış. Çiçekleri kokan türü Akebia quinata.

Volare
19-09-2009, 22:38
Bu her iki türden de fidan elde edilmek zorunlu manası taşıyorsa ,
işimiz düşündüğümüzden de zor çıktı .
Boşuna tohum çimlendireceğiz diye uğraştık .

tasdelenmurat
23-09-2009, 17:59
Ben hirts garden sitesinden almıştım. Daha ucuza alabilirsiniz. 3 dolardı sanırım. Kesinlikle güvenebilirsiniz bu siteye.

Benim aldığım ve diktiğim çikolata olanıdır. 5 tohumdan sadece biri tutmuştu. Şubat sonu - Mart başı dikmiştim. Kolay çıkmıyor. Yaza doğru tutan biride yaz tatilim sırasında sulanmadığı için öldü. ( öğretmenim, yaz tatilinde milasda bulunmadığım ve apartman sakinlerinden kimsede sulamadığı için kurudu )

bari
23-09-2009, 19:01
Sayın tasdelenmurat toprak olarak ne kullanmıştınız?

Volare
23-09-2009, 19:32
Benim bu siteden (http://www.nickys-nursery.co.uk/)aldığım 12 tohum geldi . Hermetik ambalajda .
Şimdi bana önerilerinizle yol göstermenizi rica ediyorum .
İzmir grubundan giberelik asit rica ettim , tek tablet giberelin ' im kayıp ;(

bari
23-09-2009, 20:18
SEvgili Volare bende trifoliata tohumu aldım. Onu çimlendirebilirsem meyve olayınıda çözeriz belki.;) Toprak **** torf kullanmayın derim. En temizi vermikulit. Bu saatten sonra da stabil 15 dereceyi yakalamakta daha kolay.

Volare
23-09-2009, 20:39
Sn . bari ,
vermikulit'in nem oranını nasıl ayarlayabiliriz ? Fazla nemli kalırsa çürür diye korkuyorum . Renginden dolayı kuruduğunu da anlamak mümkün değil .
Cocopeat bana o yüzden daha güvenli geliyor . Kahve filtre kağıdı yöntemini de tarif ederseniz iyi olacak . Soğuk katlama yapayım mı bilmiyorum .

bari
23-09-2009, 20:44
Üstten fısfıslayarak ve üstünü örterek sağlayabilirsiniz. Cocopeat'ta olabilir, ben cocopeat'te Rubus türlerinde iyi sonuç aldım. Bir forumda bahsetmiş, kahve filtresinde köklendirip öyle toprağa aldım diye ama, nedir nasıldır anlamadım. Kahve filtresi çok ince peçete ve kaliteli olduğundan iyi sonuç alınmış olabilir diye düşünüyorum.

Volare
23-09-2009, 20:53
Firmanın eklediği talimatı şöyle :

These seeds are not actually dormant , but will germinate faster if givena moist chilling (or pre-chiling) at 0-2C for up to 10 weeks . Pre soak seed for 24-48 hours drain and place in polythene bag or container and tie loosely while still moist plase in fridge , seed can be mixed with a little compost , keep mixed regularly during cold storage .
Seed can be sown any time after 4 weeks . Then sow seed at +18 C .

Böyle demişler . Bana da izah ederseniz minnettar kalırım . Galiba buzdolabını devreden çıkaramıyacağız .

bari
23-09-2009, 21:26
Tohumlar aslında dormanside olmasada, 10 hafta moist-chilling(nemli soğuklama) yöntemiyle saklanıp sonraki 4 haftada ekilirse iyi sonuç alınır diyor. Bu yöntemi denerseniz tohumları vermikulitle bir kilitli poşette olabilir bence. Giberelik asit dormansi kırmak için normalde. Ben denedim, tohumlar daha çürümediler vermikulitte. Tohumları yarı yarıya iki yöntemlede deneyebilirsiniz.

DefneD.
23-09-2009, 21:37
''plase'' kelimesini ''place'' olarak kabul edersek:

Bu tohumlar aslında uykuda değildir. Ama eğer 10 hafta kadar 0-2 C arası ortam sağlanırsa daha hızlı çimlenirler. Tohumu 24-48 saat arası ıslatın, suyunu süzüp politen bir torba (veya kutu içerisine) koyup ağzını fazla sıkmadan bağlayıp nemli halde buzdolabına koyun. Tohum az bir toprağın içerisine de konulabilir.
keep mixed regularly during cold storage : Bu cümle pek anlamlı gelmedi. Doğru olduğuna emin misiniz?
Tohum 4 hafta sonra ne zaman isterseniz +18 C'de dikilebilir.

Volare
23-09-2009, 21:52
bire bir kopya çektim , fotoğraf da çekebilirim ;(
..., keep mixed regularly during cold storage .

harfi harfine .

Başında da şu yazıyor - this is a guide only and applies to the UK Climate ...
yani başka iklimlerde olacaklardan sorumlu değiliz gibi bir şey ...

bari
23-09-2009, 21:59
İşte compostla karışıkta koyulabilir diyor buzdolabına, o yüzden vermikulit dedim. Ama toprak küflendirir bence en temizi vermikulit.

DefneD.
23-09-2009, 22:01
O zaman; buzdolabında tutarak, arada bir toprağı karıştırın demek olabilir.

Eğer talimatı bire bir aktardı iseniz, kötü bir İngilizce ile yazılmış olduğunu söyleyebilirim.

Kolay gelsin Volare. :)

bari
23-09-2009, 22:05
Havalandırmak amacıyla arada bir karıştırın demek istiyor.

Volare
23-09-2009, 22:10
Bence de ,polyethylene bag (http://images.google.com.tr/images?sourceid=navclient&hl=tr&rlz=1T4SMSN_trTR332TR332&q=polyethylene+bag&um=1&ie=UTF-8&ei=8X-6SqfQIoPJ_gbAnfXqBQ&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1)yerine , polythene bag yazıyor ;)
Nemli vermikulit içinde , kilitli poşette 3 tohumla başlasam olur ,
3 tohumu giberelik asitte 24 saat bekletip vermikulite ekeyim diyorum .
Havalar biraz daha soğduktan sonra da diğerlerine karar vereyim .
Veya kalanları da soğuk katlama mı yapsam nemli vermikulitte ,
nasılsa 10 hafta sonra İzmir koşulları 17-18 C olur .

DefneD.
23-09-2009, 22:14
UK iklimine uygun olabilir, ama diline değil. :)

Volare
23-09-2009, 22:22
Sn . bari vermikuliti mikrodalgada steril etsem erir mi ?
Sentetik bir madde de , 3 aydır bende (teneke kutuda), enfekte olmuşmudur ?

bari
23-09-2009, 22:43
Bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla patojen bulundurmuyor vermikulit. Yalnız ısıttığınızda hacmi artabilir. İçerisindeki minerellere zarar gelirmi bilmem.

Biraz araştırdım. Tazeyken sterilmiş. Isıyla steril hale getirilebilir deniyor.

Volare
14-10-2009, 17:02
Vermikulite hiç birşeycik olmadı .
Bu arada cikolata sarmaşığından haber var mı ?
Benim var . Tohumlardan değil tabi ...
Noel tatili 19 aralıkta başlıyor .
Bu tarihte ben de sarmaşıklarıma kavuşmuş
olacağım . Teslimatı 15 aralığa ayarladım .
Oğlum gelirken getirecek eliyle .
Bu arada Viena yakınlarında Lodl fidanlığı var ,
oradan da bir adet gelecek .
Sn. bari Avusturyadan gelecek olanı bari meyva verecek şekilde seçebilirim .
Adını tekrar yazarmısınız ?

acemifüsun
14-10-2009, 18:47
Bu başlığı baştan sona yeni okuyorum, sevgili Volare ve bazı arkadaşları epey uğraştırmış, fakat çok güzel bir bitki:) Her şey gönlünüzce olsun, Volare çikolata sarmaşıklarınıza ve oğulcuğuna iyiliklerle kavuşun ve şimdiden güle güle büyütün:)

bari
14-10-2009, 19:32
Vermikulite hiç birşeycik olmadı .
Bu arada cikolata sarmaşığından haber var mı ?
Benim var . Tohumlardan değil tabi ...
Noel tatili 19 aralıkta başlıyor .
Bu tarihte ben de sarmaşıklarıma kavuşmuş
olacağım . Teslimatı 15 aralığa ayarladım .
Oğlum gelirken getirecek eliyle .
Bu arada Viena yakınlarında Lodl fidanlığı var ,
oradan da bir adet gelecek .
Sn. bari Avusturyadan gelecek olanı bari meyva verecek şekilde seçebilirim .
Adını tekrar yazarmısınız ?

SEvgili Volare,

Meyve üretmek için, iki tür çapraz tozlama olması gerekiyormuş. Akebia trifoliata ve Akebia Quinata beraber olmalı. Çukulata kokusuda çiçeklerden değil oluşan meyvenin etindeymiş. Bende kahve filtre metodunu deneyeceğim.

bulik
15-10-2009, 07:22
Sevgili Volare,
Viyana'dan gelecek meyve verenlerden bir tanesine talibim.
Lütfen beni de listeye ekler misiniz?

bari
15-10-2009, 11:11
Sevgili Volare,
Viyana'dan gelecek meyve verenlerden bir tanesine talibim.
Lütfen beni de listeye ekler misiniz?

Meyve için ikisininde olması lazım.. İkiside olduğunda meyveyi Quinata veriyor.

Volare
15-10-2009, 19:09
Evet sn . bari'nin de dediği gibi o bitki tozlaşyırmayı sağlamak için .
Ve tek olarak gelecek . Ticari amaçlı değil , hediye .

bari
15-10-2009, 22:27
SEvgili Volare,

Meyve üretmek için, iki tür çapraz tozlama olması gerekiyormuş. Akebia trifoliata ve Akebia Quinata beraber olmalı. Çukulata kokusuda çiçeklerden değil oluşan meyvenin etindeymiş. Bende kahve filtre metodunu deneyeceğim.

Düzeltiyorum, koku çiçeklerden geliyormuş. Koku akşam karanlığında oluyormuş. Bazı insanlar çikolata bazı insanlar vanilya gibi algılıyormuş.

sebnem34
28-10-2009, 09:51
Güzel kokusu, güzel çiçekleri.... dayanamadım tohumlar bugün geliyor ama nasıl dayanırım hemen ekmeden bilemiyorum. Bu buzdolabında bekletme süreci nasıl geçer :)

Volare
28-10-2009, 11:15
Bizim spariş onaylandı beş bitkimiz yolda . Bu sadece deneme için .
Hasarsız gelirse daha fazlısını da isteyebiliriz .
Bunlar elime 19 aralıkta geçecek . O tarihe kadar oğlum bakacak (umarım öldürmez )

Volare
28-10-2009, 21:04
Güzel kokusu, güzel çiçekleri.... dayanamadım tohumlar bugün geliyor ama nasıl dayanırım hemen ekmeden bilemiyorum. Bu buzdolabında bekletme süreci nasıl geçer :)

Kaç tohumunuz geliyor acaba ?
Miktar fazlaysa farklı yöntemler denenebilir ,
sn . bari bir gece giberelik asitlı suda bekletip kilitli poşette bekletiyor (nemli peçete içinde ).
Aynı yöntemi kahve filtre kağıdı içinde deneyen biri başarılı olmuş ;)
Ben 3 tohumu 1 gece beklettim giberelinli suda ve doğruca vermikulite ektim .
Kalanları vermikulit içinde , 2 ay dolsun diye bekliyorum- buzdolabı sebzeliğinde .
2 ay dolsun bu yukarda bahsettiklerimi denemeyi planlıyorum
benim tohum sayısı 12 .;)

Volare
07-11-2009, 13:59
Sarmaşıklar oğlumun eline geçti .
Bu ilk resimleri , biraz bakımsız göründüler .
19-20 aralıkta bana ulaşmış olacaklar .
Toplam beş adet .
Özel kuryeyle bitki getittiğini görenler küçük çaplı şok geçirmişler
ve bizim deli olduğumuza kanaat getirmişler .

bari
07-11-2009, 17:29
SEvgili Volare, harika bir haber. Diğer türüde bulmamız şart oldu....

bari
27-11-2009, 16:31
Meyveleri nar gibi yeniyormuş...

Jezebel
10-02-2010, 15:36
Merhaba ,
benim de artık çikolata sarmaşığım var .
Sayın bari' nin sözlerine bakılırsa çiçeklerimiz açacak , ama belki de tonton sosis meyvelerimiz olmuyacak .
Tabi sn.bari Akebia trifoliata ' yı tohumdan üretmişse o başka :)

Jezebel
10-02-2010, 20:32
Benim Çikolata sarmaşığımın resmi , kış uykusundan uyanacak gibi .

bari
10-02-2010, 20:39
Merhaba ,
benim de artık çikolata sarmaşığım var .
Sayın bari' nin sözlerine bakılırsa çiçeklerimiz açacak , ama belki de tonton sosis meyvelerimiz olmuyacak .
Tabi sn.bari Akebia trifoliata ' yı tohumdan üretmişse o başka :)

50 trifoliata tohum ektim, bu sefer her yöntemi deniyorum... Ben baharda bahçeye dikmeyi düşünüyorum quinatayı, -20 dereceye dayanıklı..

Jezebel
10-02-2010, 21:13
Benimklerin üçü de bahçede , ikisi saksıda , biri de direkt olarak bahçeye dikildi .
Önce yaprakların tamamı döküldü , şimdi tekrar filizlenmeye başladılar .

bari
11-02-2010, 20:46
Buda benim akebiam..

agozce
12-02-2010, 00:51
Bahri bey çok güzel, çiçek açarsa görmek isteriz.

Jezebel
12-02-2010, 08:19
Sn . bari ,
sizinki evin içinde sanırım , yaprakların bir kısmı duruyor ...
Çok dayanıklılarmış , yaşadıkları yol macerasını düşünürsek , bravo !

Jezebel
14-02-2010, 17:55
Bu sarmaşık Türkiyede farklı bir gelişim mi gösteriyor,
yoksa bu fark İzmire mi mahsus bilmiyorum .
Yapraklar , yeni sürgünler ve tomurcuklar görüyorum ;)
Lütfen bakın ve hayal görmediğimi söyleyin.

acemifüsun
14-02-2010, 23:24
Sevgili Jezebel ilk fotoda ben de tomurcukları gördüm, sürgünler de çok güzel:) Hayal görmüyorsun, çok sevindim:)

bari
15-02-2010, 13:54
SEvgili Jezebel, çok fena kıskandım :), maşallah diyeyim.. Çok güzel gözüküyorlar, bu kadar çabuk açıyorsa çiçek harika, ben bayağı bir dallanıp budaklanıp açar diye düşünüyordum...

Jezebel
15-02-2010, 14:04
Ben de görünce inanamadım .
Saksıdakiler daha hızlı gelişti . Topraktakinin sürgünü daka uzun (en alt resim)
Hepsi bahçede .

sevim4
24-02-2010, 14:26
Sevgili jezebel, ben daha öncede tohumdan denedim çimlendiremedim.
Yine tohum aldım sorma istiyorum siz nasıl bir işlem yaptınız aceba ekmeden .

Jezebel
24-02-2010, 15:13
Sevgili sevim 4 ,
ben bitki olarak satın almıştım , 5 adet .
İkisini kıymet verdiğim iki arkadaşıma gönderdim , diğerlerini de bahçeme diktim .
İkisi saksıda , biri de direkt olarak toprağa dikildi .
Tüm kış boyunca eve almadım .
Yakında sürpriz yapıp açacaklar sanırım .
İzmiri sevdiler .

sevim4
24-02-2010, 19:40
Ben çok denedim tohumdan bir türlü başaramadım orda satılıyormu çanlı olarak almak isterdim .

Jezebel
24-02-2010, 21:32
Ben çok denedim tohumdan bir türlü başaramadım orda satılıyormu çanlı olarak almak isterdim .

Bu siteden satın aldım
http://introduction.dir.bg/adress.html
Türkiyede satıldığı konusunda bir bilgim yok .

jineop
25-02-2010, 08:39
Sevgili Jezebel,
Çok güzel bir sarmaşıkmış. Yılda 50-150 cm büyüyebildiğine göre kış uykusundan sonra en hızlı büyümeye giriyor olmalı. Çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum. Fotograflarınızı takip edeceğim. Ellerinize sağlık.

sevim4
25-02-2010, 22:27
Sevgili jazebel, benim yabancı dilim yok malesef fiyatı nedir nasıl getittirilir bilemem şansımıza işallah çimlenir tohumlar.

Jezebel
25-02-2010, 23:09
Sevgili sevim4 ,
sipariş telefonla veriliyor , fiyatı çok ucuz , kargosu biraz pahalı .
Gümrükten geçirirken oğluma " bu kenevir mi " diye soru sorulmuş .
Bu sebeple " Çikolata sarmaşığı " ile ilgili herhangi bir organizasyon yapmamaya tövbe ettim.
Umarım tohumların çimlenir .

Jezebel
28-02-2010, 14:00
İki haftadır resim yayınlamışım .
Son resimlerimiz ;)

sevim.K
28-02-2010, 18:26
Benim tohum kabım buzdolabındaydı, yeni çıkardım. Umarım donmamıştır. Umarım filizlenir, bekliyorum:)

Jezebel
28-02-2010, 18:53
Füsuncuğum , ben de hala inanamıyorum .
Aralıkta geldiler , heryerde " yılda 50-150 cm uzar " yazıyor ,
ama bunlar daha şimdiden bitki başına 50 cm'lik 2-3 sürgüne sahip .
Eylül ayında tekrar ölçüm yapacağım .;)

Jezebel
05-03-2010, 15:43
Bu gün ...

Jezebel
08-03-2010, 10:33
Çok hızlı geliştikleri için saksıda zor olacak gibi geldi .
O yüzden havalar çok ısınmadan çiçek açmamış olan bitkiyi de toprağa şaşırdım .
Umarım çok sarsılmamıştır .

sevim.K
08-03-2010, 11:27
Canım benim. Ne güzel:) Benim son bir tohumum vardı. Onu çimlendirmeyi deniyeceğim, bakalım.

sevim.K
12-03-2010, 18:40
Tohum çatlamış bakalım filizlenecek mi:confused::)

Jezebel
12-03-2010, 18:48
Sevgili Sevim K ,
siz Türkiyede bu sarmaşığı yetiştiren tek kişi olacaksınız .
Ben dahil tanıdığım hiç kimse bunu başaramadı , 100den fazla tohum heba oldu ;(

sevim.K
12-03-2010, 19:22
:p Çok güzel. Tabi sabırsızlanıp zarar vermezsem;) Tohum kutusunda üç tohum vardı. Onlardan umudumu yitirdim gibi. Çatlayan tek tohumdan umutluyum ama, bakalım:)

Jezebel
19-03-2010, 19:31
Sarmaşıklar başdöndürücü hızla büyüyor .
Etraflarını telle sardım ki sırnaşacak destekleri olsun .

sevim.K
19-03-2010, 22:24
Benim tohum çatladı hala büyüyecek diye bekliyorum. Şimdilik vazgeçmek yok diyorum:)

sevim.K
20-04-2010, 14:59
Sevgili Sevim K ,
siz Türkiyede bu sarmaşığı yetiştiren tek kişi olacaksınız .
Ben dahil tanıdığım hiç kimse bunu başaramadı , 100den fazla tohum heba oldu ;(

Jezebelcim tohumum çimlendi filizlensin diye bekliyorum az kaldı:p

Jezebel
23-04-2010, 21:03
Olmaz ya ... olur da çiçekçilere Akebia Quinata gelirse onu kardeşi Akebia Trifoliatadan nasıl ayırtedeceksiniz ?
Bu resimlerde kabaca aradaki farkları görebiliriz ;)

Akebia Quinata

138443

138444

Akebia Trifoliata

138445

138446

Bu iksi arasında çapraz tozlaşma olmadığı sürece meyva almak mümkün omuyormuş .
Yani kivide olduğu gibi ikisi birarada olması şart .

acemifüsun
23-04-2010, 21:47
Jezebelciğim maşallah ikisi de harika açmış, kardeş gelmiş yanına, ellerine sağlık:)

Pera
15-08-2010, 01:14
ilk kez gördüm nasıl güzel bi kırmızı o öyle.Hergün yeni yeni şeyler öğreniyorum konu için teşekkürler

aaylin
25-02-2011, 09:15
Konu epeydir hareketsiz kalmis. Bugun arka bahcemdeki duvara dikmek icin sarmasik arastirmasi yaparken Sayin Yarenimex bu sarmasiklari (Akebia quinata ve akebia trifoliata) onerdi. Ben de internetten arastirma yaptim biraz ama satisinin yapildigini goremedim. Tohum cok uzun ve mesakkatli bir surec, ben de fazla heyecanli ve sabirsizim galiba :) Bu yuzden fidelerini almak istedim. Acaba fidelerinin satildigi bir sera bilen var mi?
Ayrica buradaki bitkilerin de (hem tohumdan yetisen hem de fide olarak getirtilen) son hallerini merak ettim ? Arkadaslar son hallerini fotograflasalar ne guzel olur degil mi ?

muge
12-04-2011, 16:15
Çikolata sarmaşığı (Akebia quinata) Fidanlığımızda satışta var. Adres Bilgilerimiz: Osmanlı Bahçesi Fidanlığı Üçpınar cad. no: 6 Acıbadem K. çamlıca. 216 545 92 46 Müge Karaali

yarenimex
13-04-2011, 23:23
Jezebelcim tohumum çimlendi filizlensin diye bekliyorum az kaldı:p

Sayın Sevim Hanım, son durum hakkında bilgi alamadık. Tohumunuz filizlendi ise çoktan büyümüş olmalı. Büyütebildiniz mi ?

Jezebel
13-04-2011, 23:42
Tohumdan başaran şu ana kadar kimse yok.
SevimK arkadaşımız da öyle.
Şu an elinde canlı bitki bulunduran birkaç arkadaş var,
isimlerini bildiğiniz sebeplerden dolayı açıklamak istemem ;)
Ancak çapraz tozlaşma ve meyve elde etmek için iki farklı bitki gerekli-
biri Akebia quinata, diğeri de Akebia trifoliata.
Şu an arkadaşlarımızın çabaları bu yönde-elinde bir çeşidi bulunduranlar ikincisini de temin etmeye çalışıyorlar.:p
İkisi bu konuda yol alıyor, biri sanırım 23 nisan gibi 3 çeşide sahip olacak.
Bu da bu bitkinin kesin olarak Türkiyede de meyve vermesini garantilemiş oluyor.
Yani öyle umuyorum;)

yarenimex
14-04-2011, 11:07
Tohumdan başaran şu ana kadar kimse yok.
SevimK arkadaşımız da öyle.
Şu an elinde canlı bitki bulunduran birkaç arkadaş var,
isimlerini bildiğiniz sebeplerden dolayı açıklamak istemem ;)
Ancak çapraz tozlaşma ve meyve elde etmek için iki farklı bitki gerekli-
biri Akebia quinata, diğeri de Akebia trifoliata.
Şu an arkadaşlarımızın çabaları bu yönde-elinde bir çeşidi bulunduranlar ikincisini de temin etmeye çalışıyorlar.:p
İkisi bu konuda yol alıyor, biri sanırım 23 nisan gibi 3 çeşide sahip olacak.
Bu da bu bitkinin kesin olarak Türkiyede de meyve vermesini garantilemiş oluyor.
Yani öyle umuyorum;)

Böyle durumlar hayal kırıklığı yaratıyor çoğu zaman. O bakımdan üzüldüm. Sevim Hanım keşke bir ilki başarmış olsaydı. Bahsettiğiniz arkadaşları biliyorum. Umarım çabaları da akebiaları da meyve verecektir. Ben de peşindeyim, öyle **** böyle edineceğim her ikisini de. Trifoliata'da tohum deneme aşamasındayım. Yani sayın Sevim Hanım'ın bıraktığı yerden ben devam ediyormuşum. Bakalım sonuç ne olur, şimdilik sabır testindeyim..

jineop
26-04-2011, 06:59
Su içinde 1-2 ay da köklendirebilirsiniz...

Jezebel
26-04-2011, 07:41
Sevgili jineop,
siz bir ilk'i başardınız, hem herkesin yerde gökte aradığı bitkiye sahipsiniz hem de çeliği su içinde köklendirdiniz;)
Sizden feyz alarak ben de 3 çelik birden suya koydum.
Sıkça sularını değiştirmek koşuluyla 1 haftadır bekletiyorum.
Kap da renkli cam olunca merakımı yeniyorum 1 ay geçmeden bakmıyacağım.

sevim4
26-04-2011, 09:04
Teprikler sevgili lir ben tohumunu bile çimlendiremezken ç siz çeliğini kölendirmişsiniz.

sevim.K
27-04-2011, 08:30
Yani sayın Sevim Hanım'ın bıraktığı yerden ben devam ediyormuşum. Bakalım sonuç ne olur, şimdilik sabır testindeyim..

Ben kendi ruh sağlığım açısından beni yoran bitkilerle uğraşmayı bıraktım artık. Çok keyif almama rağmen zor çimlenen bitkilerin tohumlarını da almayacağım bir yığın para heba oluyor. En son mavi kelebek çiçeğini denedim, olmadı:( Hem maddi kayıp hem emek hem de sonuçta başarısızlık olunca üzüntü. Yeterince üzüntü yaşıyoruz zaten bir çok nedenle. Olup olacağı bir balkonum var. Sığdırabildiğim kadarını alırım. İnşallah siz yetiştirmekte başarılı olursunuz.:)

jineop
01-05-2011, 10:56
1 dk ara ile:)

Güler
01-05-2011, 17:08
Bu güzel fotoğrafları görünce başlık ilgimi çekti.

Hem okudum hem de üzüldüm. Vakitsizlıkten bu güzellikleri takip edemiyoruz. Gerçi çok meşakkatli işlere dalmışsınız ve bana göre de değil. Ama yine de bilmek, öğrenmek çok güzel.
Ellerinize sağlık, umarım hepiniz bu güzel kokulu bitkiyi yetiştirip meyvelerinin tadına bakarsınız.

sevim.K
01-05-2011, 19:14
Ooo sevgili lir çiçek harika:). Ne yapsam uğraşmıyacağım sözümü geri alıp yine mi denemelere başlasam. Bu güzellikleri görünce tutamıyor insan kendini:)

Begonvil-71
04-05-2011, 09:43
Tohumun biri perlit torf karışımına , diger ikisi vermikulite ekildi . Bekliyorum , fısfıslıyorum...
Çimlenmiyecek olursa , canlısını satan bir yer buldum , ordan alırız ...

merhabalar sayın volare canlısını bulduğunuz yer nerde acaba türkiye de mi?

jineop
04-05-2011, 10:03
Bu güzel fotoğrafları görünce başlık ilgimi çekti.

Hem okudum hem de üzüldüm. Vakitsizlıkten bu güzellikleri takip edemiyoruz. Gerçi çok meşakkatli işlere dalmışsınız ve bana göre de değil. Ama yine de bilmek, öğrenmek çok güzel.
Ellerinize sağlık, umarım hepiniz bu güzel kokulu bitkiyi yetiştirip meyvelerinin tadına bakarsınız.

Hep birlikte tadına bakacağız inşallah;)

Jezebel
04-05-2011, 11:45
merhabalar sayın volare canlısını bulduğunuz yer nerde acaba türkiye de mi?

Volare, bildiğim kadarıyla, yurtdışında oturan oğlu aracılıyla getirtti.
Ayrıca bu linkte canlı bitki satan ve Türkiyeye gönderen kimseler var

http://cgi.ebay.co.uk/Akebia-Quinata-Chocolate-Vine-evergreen-/110458322443?pt=LH_DefaultDomain_146&hash=item19b7d43e0b

Begonvil-71
04-05-2011, 12:23
Teşekkürler jezebel

selis
04-05-2011, 12:51
Eeee olmuyor ama böyle.. Olan var olmayan var :(

cemo
04-05-2011, 16:34
Belçika yolculuğunu henüz üzerinden atamayan cikolata sarmaşığım.
Boyu mt den fazla şimdilik. Celikten tutması güzel, umarım coğaltır arkadaşlarımızla paylaşırız en kısa zamanda;)

cemo
04-05-2011, 16:37
Eeee olmuyor ama böyle.. Olan var olmayan var :(
Sevgili Selis, gönül koymayasın arkadaşım. Fotoğraf ekledim, biraz canlanınca paylaşırım seninle:)

günebakan
04-05-2011, 18:30
Güle güle büyüt Cemo'cuğum merak ediyorum gerçekten çikolata kokuyormu acaba?

selis
04-05-2011, 18:41
''Hızır''a saygı hürmet ederim.. Çok mutlu oldum.. ;)
Zira o link biraz pahalıya patlayacaktı.. :p

cemo
04-05-2011, 19:22
Güle güle büyüt Cemo'cuğum merak ediyorum gerçekten çikolata kokuyormu acaba?
Üzerinde tek cicekle gelmiş ama, ben gelene kadar cicek düşmüş:(
Ciceği göreyim, senin için koklarım canım.

günebakan
04-05-2011, 20:32
Bekleyelim bakalım koku alan varmı:)

Jezebel
05-05-2011, 19:56
Çikolata sarmaşığı (Akebia quinata) Fidanlığımızda satışta var. Adres Bilgilerimiz: Osmanlı Bahçesi Fidanlığı Üçpınar cad. no: 6 Acıbadem K. çamlıca. 216 545 92 46 Müge Karaali

Sayın Begonvil-71,
bakın İstanbulda satılıyormuş, tükenmeden alabilirsiniz.

jineop
05-05-2011, 21:58
Bekleyelim bakalım koku alan varmı:)

Vanilya kokusuna benziyor.

günebakan
05-05-2011, 22:19
Vanilya kokusuna benziyor.

İşte cevap geldi teşekkürler:)

Begonvil-71
06-05-2011, 13:23
sayın begonvil-71,
bakın istanbulda satılıyormuş, tükenmeden alabilirsiniz.

evet gördüm teşekkürler jezebel

Jezebel
08-05-2011, 16:35
Sevgili lir,
boynuz kulağı geçtiii...
Sizden feyz alıp suya koyduğum iki çelikten biri beni şoke etti.

Akebia longiracemosa

210081

,

210082

.

jineop
09-05-2011, 05:07
Geçen boynuz olsun, harika.

Begonvil-71
09-05-2011, 21:41
su içinde 1-2 ay da köklendirebilirsiniz...

ah lir, bitkiyi bulabilsek çeliğini alıcaz ama nerdee

Jezebel
09-05-2011, 21:53
Arkadaşım bu gün gitti Osmanlı bahçesine,
4 adet bitki varmış hala, İstanbulda tanıdığınız kimse varsa satın alınabilir.
45 t.l.

Begonvil-71
10-05-2011, 09:45
Teşekkür ederim jezebel

nurguldk
11-05-2011, 11:25
Sevgili lir,
boynuz kulağı geçtiii...
Sizden feyz alıp suya koyduğum iki çelikten biri beni şoke etti.

Akebia longiracemosa

210081

,

210082

.

Sevgili Jezebel,

Çelikler ne kadar zamanda bu hale geldi suda?

Bir de sürekli üzeri kapalı mıydı ?

Jezebel
11-05-2011, 14:29
Sevgili nurguldk,
20 nisan civarında sevgili lir bana çelikten su içinde köklendiğinden bahsetti.
Ben hemen gaza geldim ve çelik alıp suya koydum.
Üstü kapalı değildi, seramık bir vazonun içindelerdi.
Uç çelik kurumuştu, daha kalınca olan çelik de köklenmiş.
Yani uç çelik olmaz, tek yaprak orta bir çelik, iki boğumlu.
Şimdilik tecrubelerim bu yönde.

Jezebel
18-05-2011, 23:43
Sevgili lir,
çelik dikildi hatta ilk 2 yapağı çıktı.

213807

.

Jezebel
24-05-2011, 20:55
Akebia trifoliatam nihayet gelişmeye başladı.;)
Zavallıdan çelik ala ala bir dal kalmıştı.
İyi dayandı benim zulmüme.

216047

.

aukesen
19-06-2011, 00:12
arkadaşlar bu sarmaşığın hastasıyım aldığım tohumlar 1.5 aydır dolapta soğuk katlamada torfun içinde duruyordu bugün çıkardım torf ve toprak karışımı ile birlikte ektim üzerini de streç film ile kapattım katlamada çimlenmemiş sonuç ne olacak bilmiyorum saçma sapan birşey oldu gibi geldi bana sanırım sonuç başarısız olacak gibi ama yardımcı olabilecek bir arkadaş varsa sevinirim

aukesen
19-06-2011, 00:14
Jezebel
elinizde fide varsa yollama imkanınız olabilir mi acaba sellukadan sonra bir başarısızlık daha yaşamayayım bu iki sarmaşığa da bayılıyorum ama olmuyor bir türlü

Jezebel
19-06-2011, 08:37
Sayın aukesen, İstanbul Osmanlı Bahçesi Fidanlığı (Üçpınar cad. no: 6 Acıbadem K. çamlıca. 216 545 92 46 Müge Karaali) boyu 2,5 olan yetişkin bitkiler var- 45 T.L.
Ben amatörce bu işlerle keyf almak için meşgul oluyorum.
Bu işler kolay değil bakın kaç yıldır debeleniyorum bende, ama pes etmece yok:p
Saygılar.

aukesen
19-06-2011, 23:13
ilginiz için teşekkürler biraz daha uğraşayım olmazsa söylediğiniz yer ile görüşeyim
işin zevki çimlendirmede aslında ama olmuyorsa yapacak birşey yok

Jezebel
20-06-2011, 14:40
Toplamda 20 tohumu telef etmiş biri olarak size başarılar dilerim.
Bu arada fidanlar tükenirse ...

nurguldk
26-06-2011, 18:55
Birini suya, birini perlite koyduğum iki çelikten, perlitteki yaklaşık 20 günde köklendi :) Sudakinde henüz hareket olmadığı için onu da perlite aldım. Tohum işi zor arkadaşlar.. Bilginize ..

aukesen
26-06-2011, 20:34
1 selluka tohumum çimlendi çikolata şarmaşığında tık yok herhalde çimlenmeyecek Osmanlı Fidanlığı ile görüştüm 45-tl 1,5 mt boyunda + kargo ücreti falan alacağım ama eşimden veto yedim yer yok diye bir ara alıp koyacağım çok güzel bir sarmaşık lablab dan vazgeçtim şimdilik

sesim
10-07-2011, 21:16
merhabalar 7 tohumda sellukamı tutturdum 2 yıldır çok güzel çiçekler veriyor ama bu sarmaşığı tohumdan tutturamadım:(((itina ile söylenenleri yaptım ama olmadı:((keşke fidesini bulsak
fotolarını koyabilsem muhteşem bir görüntü .şimde de beyaz salkım mor salkımın beyazını çimlerdirmeye çalışıyorum.

sesim
13-07-2011, 11:52
arkadaşlar geçen yılda bu sarmaşıktan yetiştirmek istedim tohumu gittigidiyordan almıştım çimlenme di :(((akıllanmadım yine aldım nasıl çimlendireceğim lütfen yardımcı olun:((
ki lotus bile çimlendirdim hatta selluka bahçemde 2 yıldır çiçek açıyor tek tutmayan bu sarmaşık.

Jezebel
13-07-2011, 18:49
Bu bitki Türkiye şartlarında çok kaprisli.
Bunun nazı çekilir gibi değil, şikayetciğim, hatta davacıyım;)
Mevcut iki bitkimle cebelleşip duruyorum, yer beğendiremiyorum,
şimdilik yarı gölgede karar kıldık:mad:

jineop
13-07-2011, 20:51
Bu bitki Türkiye şartlarında çok kaprisli.
Bunun nazı çekilir gibi değil, şikayetciğim, hatta davacıyım;)
Mevcut iki bitkimle cebelleşip duruyorum, yer beğendiremiyorum,
şimdilik yarı gölgede karar kıldık:mad:

Ay çok güldüm şimdi. Benimkinin kendi etrafında dönüp durmaktan, clematis Montana ile komşumun alevlerini sarmaya başladı . O sana nazlanıyor sanırım. Sevgiler.

Jezebel
13-07-2011, 20:57
Sevgili lir,
Sana çelik köklendirdim, hatta uzamaya başladı.
Önceki çelik güneşin altında kalmıştı o yüzden ölmüş sanırım, bu sabah güneşi alıyor 1 saat, sonra gölge ;) pek keyifli.

jineop
13-07-2011, 23:44
Sevgili lir,
Sana çelik köklendirdim, hatta uzamaya başladı.
Önceki çelik güneşin altında kalmıştı o yüzden ölmüş sanırım, bu sabah güneşi alıyor 1 saat, sonra gölge ;) pek keyifli.

Harikasın, teşekkürler.

aukesen
15-07-2011, 05:04
sonunda tohumdan çimlendirdim 3 günlüğüne bir yere gittim giderken arkadaşa emanet ettim geldiğimde ölmüştü keşke yanımda götürseydim diye de düşündüm ama...... bu kadar kısmetsizlik olur 2,5 aylık emek gitti çok canım sıkıldı

Jezebel
15-07-2011, 07:29
Sayın aukesen geçmiş olsun.
Keşke gölgede ev içinde bir yere koysaydın, pet şişeyi ortadan kesip üzerine fanus yapsaydın.
Emanet etmeye gerek yoktu 3 gün için.
Kolay gelsin.

sevim.K
15-07-2011, 07:44
İki defa tohum almış, birinde yaşasın kökleniyor galiba diye sevinç çığlıkları attıktan bir süre sonra tohumun çürüdüğünü farkedip üzülen biri olarak sizi anladığımı söyleyebilirim sn aukesen.

Her ne kadar vazgeçtim artık desemde inatçı mücadeleci kişiliğim beni kışkırtmıyor değil yeniden denemek için ama direniyorum:)

aukesen
15-07-2011, 16:30
aslında umutlandım ama 2-3 ay daha beklemek zoruma gidiyor eşim sulamadan ziyade kullandığım torf dan dolayı yaşamadığını iddia etti ama gitti bir defa 3 tohum vardı belki diğeri çimlenir diye devam ediyorum sene ye kaldı artık herkese teşekkürler

jineop
16-07-2011, 12:06
Lir arkadaşımın Akebia longirasemosa'sı

234326

.

Bu ne güzellik , teşekkür ederim.

aukesen
21-07-2011, 16:36
nasıl imreniyorum çok şanslısınız darısı çiçeklerine

sesim
29-07-2011, 12:05
bende tutturan arkadaşlara gıpta ile bakıyorum.harika bir sarmaşık ama pes etmiycem tutana kadar ekmeye devam:)))hepinize saygılar sevgiler:)))

kristalyalanlar
29-07-2011, 12:24
Lir arkadaşımın Akebia longirasemosa'sı

234326

.

merhabalar ,

eger olursa banada küçük bir fide yaparmısınız bir bitki çılgınlığına gırdım ama bılmıyorum nasıl ulasıcam bazı bıtrkılere
:D

aukesen
01-08-2011, 01:45
Yeni başladıysanız hiç bulaşmayın bu sarmaşığa deneyim kazandıkça geçersiniz sorunlu bir sarmaşık bence

hareler
05-11-2011, 19:11
şahane nerede buluruz acaba

hareler
05-11-2011, 19:13
Akebia quinata alba dan bahsetmiştim acaba nereden bulabilirim..

jineop
22-03-2012, 11:49
Zorlu kışı dışarda rahatlıkla geçiren akebia kısmi yapraklarını dökmüştü. Güneşin ortaya çıkmasıyla dallar yapraklara ve tomurcuklara bürünmeye başkadı.

aukesen
28-03-2012, 21:21
Maşaallah çok güzell güle güle büyütün çok uğraştım ama çimlendiremedim çiçekleri açtığında da resimlerini paylaşırsanız sevinirim

Jezebel
29-03-2012, 10:33
Sevgili jineop gövde baya kalınlaşmış, en kalın yerinden bir kare alabilirmiyiz?
Bu bitkiyi çok seviyorum.
Benim Akebia trifoliata'da henüz tomurcuk yok, merakla bekliyorum.
Hiç yaprak dökmedi, acaba Akebia quinata yaprak döktü mü?

canannuman
29-03-2012, 12:08
Bende zengardenden almıştım gölge kısıma ektim inşallah çıkar.Soğuk katlama yapmadım. Doğal katlama olurmu bilmem hava buz gibiydi 15 gün önce bahçeye direkt batırdım tohumları ya nasip artık.

bettyycim
29-03-2012, 12:50
Valla bu tohumu çimlendirmeye çalışan çok oldu ve genelde başarısız oldular, sevgili canannuman sizi bahçeye direkt batırdım sözünüze güldüm, nasrettin hocanın göle maya çalması gibi ya tutarsa :D

canannuman
29-03-2012, 12:55
Acemi şansı olurmu birde ne iyi olur.

jineop
29-03-2012, 14:05
Sevgili jineop gövde baya kalınlaşmış, en kalın yerinden bir kare alabilirmiyiz?

Bu gördüğün üst uç yan dalı arkadaşım. Gövdeyi akşam görüntülerim. Yaklaşık baş parmak kalınlığına ulaştı. Yapraklarını kısmi döktü. Burada sabah görüntüsü http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/14911-38.htm#post937152

vulcano
31-03-2012, 01:41
Arkadaşlar zengardentr'de 5 tohum 5.40'a satılıyor ve şöyle yazmışlar :

"Tüm tohumlar, çimlendirebilmeniz ve sağlıklı yetiştirebilmeniz için gereken açıklamalar ve işin sırrı Zengarden Püf noktaları ile paketlenerek tarafınıza gönderilmektedir"

Buradan tohum tedarik eden bir arkadaş bu çimlendirme tarifini yazabilir mi?

Ayrıca siteden ürünün fotoğraflarına bakarsanız soldan 3. resimdeki fideler sanki tohumdan elde edilmiş, o kadar küçük çelik almazlar diye düşündüm. Linki de bu:

AKEBIA QUINATA KOKULU ÇİKOLATA SARMAŞIĞI - Diğer (http://www.zengardentr.com/AKEBIA-QUINATA-KOKULU-CIKOLATA-SARMASIGI,PR-41.html)

Bu arada sanırım sellukadan sonra bu bitkiye de aşık oluyorum, şimdilik platonik ama en azından etüt çalışması yapıyorum. :)

jineop
31-03-2012, 09:08

Akebiamız:p

Jezebel
31-03-2012, 12:40
Teşekkürler sevgili jineop,
Pek güçlü ve azametli olmuş. Meyve görelim artık:p
Bu kadar gelişmiş olanı tek sende var sanırım.
Bendeki henüz sadece yavru;)

jineop
31-03-2012, 12:53
Trifolata bu sene atağa geçerse seneye çiçek açarsa , öbür sene inşallah:p

canannuman
02-04-2012, 16:56
Ben şimdi kalktım aradım paketini soran olunca kağıdını atmadım çünkü 1 tane eltime ayırdıydım bulunca yazarım ne tavsiye edilmiş. 3 hafta katlama diyordu galiba karıştırmıyorsam. Bende 80 çeşit bitki olunça sıkınılandım ektim gitti toprağa ama aslında buzdolabında taklid edilenin doğalı gibi de kabul edebilir tohum zamanlama olarak uygundu öyle düşündüm. İnşallah doğal soğuk katlaması olurda sırrı çözülür bu bitkinin.

Jezebel
02-04-2012, 20:31
A.trifoliata yaprak dökmedi.

279189

de üzerinde hiç çiçek yok.

jineop
03-04-2012, 14:45
İlk çiçeklerini buradan (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/279389d1333457115-img_5911.jpg?stc=1) görebilirsiniz.

vulcano
08-04-2012, 02:04
Ben şimdi kalktım aradım paketini soran olunca kağıdını atmadım çünkü 1 tane eltime ayırdıydım bulunca yazarım ne tavsiye edilmiş. 3 hafta katlama diyordu galiba karıştırmıyorsam. Bende 80 çeşit bitki olunça sıkınılandım ektim gitti toprağa ama aslında buzdolabında taklid edilenin doğalı gibi de kabul edebilir tohum zamanlama olarak uygundu öyle düşündüm. İnşallah doğal soğuk katlaması olurda sırrı çözülür bu bitkinin.

Tarifi bulabilir ve paylaşırsanız çok sevinirim sayın canannuman. İlginize teşekkürler.

Jezebel
27-04-2012, 13:29
Köln sokaklarında rastladım ve eski bir dost görmüş gibi mutlu oldum.
On metreden uzun boyu ve salkım salkım çiçekleriyle iki gösterişli bitki;)
Size resimlerini getirdim, kokladım ...

287567

287568

287569

287570

.

agozce
27-04-2012, 17:50
Çok güzel...şarap gibi...Demekki dışarda çok rahat yaşayacak...Çelik denemeniz olursa talibim...:))

Jezebel
01-05-2012, 19:25
Benim bitkim

289697

yaprakları,

289698

bir de 5 loblu yapraklar türedi

289699

İstanbuldan gelen çelik, "ne oldu ne öldü" derler ya;)

289700

3 dalı saksıya yatırdım, köklenecekler mi göreceğiz, çelk denemeleri tam bir fiyasko çünkü:(

289701

.

yarenimex
01-05-2012, 22:40
Ne zor bitki bu ya..Bu kadar seveni var, peşinde olanı var hiç kimseye olur demiyor..Tohum fiyasko, çelik fiyasko..Nasıl edeceğiz de üreteceğiz bunu..:confused: Kolay kolay ele de geçmiyor ki..

canannuman
03-05-2012, 11:03
Tarifi bulabilir ve paylaşırsanız çok sevinirim sayın canannuman. İlginize teşekkürler.

Eve baktım bulamadım belki yazlıktadır diye bulamadım demediydim ama oradada bulamadım atmadım eminim. Sağlam bir yere koydum ama işin kötüsü sağlam yeri hatırlayamıyorum. Genede aklımda bulduğum dakika anında buraya yazarım.

canannuman
03-05-2012, 11:12
Valla bu tohumu çimlendirmeye çalışan çok oldu ve genelde başarısız oldular, sevgili canannuman sizi bahçeye direkt batırdım sözünüze güldüm, nasrettin hocanın göle maya çalması gibi ya tutarsa :D

:p :p :p Valla ben bile güldüydüm ama ya tutarsada dediydim.

Çok emin değilim arkadaşlar 3 sarmaşık tohumunu 3lü olarak ektiydim yolmayayım diye 2 saksıda koyduydum duvar dibine.
2 saksımı kaldırdım aradaki kısımda 3 adet tohum çıkmış. Ama ilk 2 yaprak aynı başka sarmaşıklar gibi. Şimdi sıkıntı şu o bölümlere başka sarmaşık tohumlarıda ekmiştim bende sarmaşık hastalığıda var. Ancak hiçbirini 3 ü bir arada ekmedim.Buna eminim. Yani bu da demek oluyorki son üç hafta soğukları yakalayıp doğal gölge bir alana ekince çıkabiliyor. Ben eminim onların bu 3 tohum olduğuna ama. Genede yağmurla rüzgarla başka sarmaşık oraya gitmiş olabilir etiketlediğim emin olduğum bir durum değil ama aklınızda bulunsun birde böyle deneyin diye yazıyorum.
Sulama yapamıyorum yağmur yağarsa kurtaracaklar kendilerini içim gidiyor gidemiyorum tohumlarımın yanına yazlığa diye. Bir sulasam dönsem o yeter bana ama şartlarım müsait değil. Eğer olurda çıkarsa kendilerini tutarda tohum yaparsa hiç üzülmeyin gerekirse seneye aynı şartlarda oraya eker fideler öyle yollarım hepinize. Bende aşık oldum bu bitkiye olmaz diye düşünmek bile istemiyorum. Niye bu kadar taktım diyorken üst iletilerde paylaşımlarda resimlerini gördükçe dahada içim gitti bu canlıya. Ömrüm yeterse bunu edinirim inşallah. İnşallah tüm tohumlarınız tutar yeşerir. Sevgilerimle.

bari
25-05-2012, 19:38
Çok güzel...şarap gibi...Demekki dışarda çok rahat yaşayacak...Çelik denemeniz olursa talibim...:))

Çok rahat yaşıyor, hatta nerdeyse yaprak bile dökmeyecek.. Bendekilerde bu sene çiçek yok, gölgede kaldılar..

bari
08-07-2012, 21:13
Akebianın teyze kızı holbellia...

jineop
31-07-2012, 12:06
Merhaba, Akebianın yaklaşık 1 metrelik dalını yatay bir şekilde 10cm derine yatırmıştım. Dal ucu büyümeye devam ederken 6 yerden köklenmişti. 6 tane tek yaprakları ve köklü yaklaşık 1 karış olacak şekilde kestim. 2 tane ikili saksı olmak üzere 4 saksıya fideledim. 9 gün sonra geldiğimde 4 tanesinin yaklaşık 5-6 cm yan sürgün vermiş olduğunu gördüm.
Sonuç olarak daldırma yöntemi ile sayısız bitki elde edilebilir.

jineop
15-08-2012, 12:45
Bugün beni hem çok şaşırtan hem de çok sevindiren görüntüler:cool:
3 tane çikolata oldu. Demek ki iki türün aynı yerde olması gerekmiyormuş:cool:

325583

10 gün önce 5-6 cm olan çelik yan sürgünlerim yaklaşık yarım metre olmuş.;)

325584

Başardık Jezebelim;) Emeklerin boşa gitmedi. Gelişmeleri sizlerle paylaşırım. Bu 3 çikolata eminim onlarca taze tohum içeriyor. Bakalım nasıl bir gelişme gösterecekler. Koku , tad gibi özellikleri sizlerle paylaşacağım...

selis
15-08-2012, 13:00
Çok güzel görünüyorlar..

Tohumlar ne zaman olgunlaşır ki :)

jineop
15-08-2012, 13:05
Çok güzel görünüyorlar..

Tohumlar ne zaman olgunlaşır ki :)

Dış rengi morarmış ve kendiliğinden ortadan yarılmış fotoğraflar var. Bakalım;)

Jezebel
15-08-2012, 15:45
Bugün beni hem çok şaşırtan hem de çok sevindiren görüntüler:cool:
3 tane çikolata oldu. Demek ki iki türün aynı yerde olması gerekmiyormuş:cool:

325583

10 gün önce 5-6 cm olan çelik yan sürgünlerim yaklaşık yarım metre olmuş.;)

325584

Başardık Jezebelim;) Emeklerin boşa gitmedi. Gelişmeleri sizlerle paylaşırım. Bu 3 çikolata eminim onlarca taze tohum içeriyor. Bakalım nasıl bir gelişme gösterecekler. Koku , tad gibi özellikleri sizlerle paylaşacağım...

Sevgili arkadaşım uzun zamandır aldığım en güzel haber.
Muvaffak olduk, emeklerimize değdi;)
Çok mutlu oldum.:cool:

sevim4
17-08-2012, 19:24
Çok güzel sevgili arkadaşım ellerine sağlık.

jineop
29-09-2012, 08:44
Sabah bir de ne göreyim:D
Tohum keseleri bir anda kızarmış ve çatlamış. Görüntüler telefonla ama beklemeye sabredemedim:o

peyyide
29-09-2012, 09:40
Fotoğrafları görünce hayran oldum çikolata sarmaşığına... Yetiştirenlerin ellerine sağlık, meşakkatli bir işe benziyor ama değer yani...

selis
29-09-2012, 09:40
İlginç ve alışmadığımız bir görüntü..
Bunu da başardınız tebrik ederim..

bari
29-09-2012, 10:07
Tohum keseleri bir anda kızarmış ve çatlamış. Görüntüler telefonla ama beklemeye sabredemedim:o
Lütfen tat konusunda yorumlarınızı bekliyoruz..

jineop
29-09-2012, 10:12
Lütfen tat konusunda yorumlarınızı bekliyoruz..

Biraz daha olgunlaşması lazım diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

almira
29-09-2012, 13:58

Şimdi Türkiye'de bir ilk oldu sanırım sevgili Jineop.:D Ellerine emeğine sağlık.

HAKAN_O
29-09-2012, 14:08
bunun fidesini satan varsa alırım .

jineop
29-09-2012, 14:33
Tadı hurma gibi, dış kabuk yumuşamaya başlamış. Onunda tadına baktım, o olmamış hurmaya benziyor, yani buruk;)
Her meyvede sanırım 30-40 tohum var. Tohumlar sabah sefası tohumlarına benziyor.

selis
29-09-2012, 15:52
Orada 3 meyve var.. Ortalama 100 tohum eder..
Sonra ? ;)

HAKAN_O
29-09-2012, 16:44
evet yetiştirip satan varsa elinde alabilirim.

Capricorn
29-09-2012, 19:00
Orada 3 meyve var.. Ortalama 100 tohum eder..
Sonra ? ;)

Başlığı okudum, tohumdan kimse başaramamış.
Sevgili jineop başarırsa bir ilk olacak.
Bu görüntüyü bizimle paylaştığı için teşekkür ederim.

sevim4
29-09-2012, 21:18
Ah ah ellerine sağlık arkadaşım olmayınca böyle ah çekiyorum.

jineop
30-09-2012, 13:30
Bir meyvede yaklaşık 90 tane çekirdek ve 1 çay kaşığı aşırı tatlı hurma tadında öz var. Gerçekten lezettli. Çekirdeklere zarar vermemek için rahat yiyemedim:)
Tohumların görüntüleri çok kolay çimlenirim diyor.
Tohum takas etkinliği ve etkinliğe katılmayan meraklılılarını inşallah göndereceğim.

bari
30-09-2012, 14:08
Tohumlar çok çabuk çürüme eğilimli.. Farklı kaynaklardan defalarca denedim, çimlenmedi.. Belki çok tazeyken çimleniyordur, bir deneme yapın isterseniz..

jineop
01-10-2012, 12:02
Tohumlar çok çabuk çürüme eğilimli.. Farklı kaynaklardan defalarca denedim, çimlenmedi.. Belki çok tazeyken çimleniyordur, bir deneme yapın isterseniz..

4 tanesi cocopeate deneme amaçlı ekildi. Gerçi daldırma yöntemiyle çok kolay kökleniyor.

selis
15-11-2012, 22:32
Sn. Jineop tohumlarınız çimlenmiştir.. 1 aydan fazla olmuş.. ;)

bari
10-02-2013, 12:09
Holboelliada tomurcuk var, güzel süpriz.

368664

FatihBahce
11-02-2013, 14:38
Holboelliada tomurcuk var, güzel süpriz.

Holboelliada'nız çok güzel gelişmiş. Tebrikler :)

jineop
14-02-2013, 12:47
Sn. Jineop tohumlarınız çimlenmiştir.. 1 aydan fazla olmuş.. ;)

Sevgili selis 2 tanesi yaklaşık 1 haftadır çimlendi. 1. ayında kök yaptı. Sonra bir türlü toprak yüzeyinde kendini gösteremedi. Nihayet geçen hafta bir tanesi kendini gösterdi. Kök görüntülerini çekmiştim. Daha sonra aktaracağım.
Sevgiler.

bari
14-02-2013, 16:44
Sevgili selis 2 tanesi yaklaşık 1 haftadır çimlendi. 1. ayında kök yaptı. Sonra bir türlü toprak yüzeyinde kendini gösteremedi. Nihayet geçen hafta bir tanesi kendini gösterdi. Kök görüntülerini çekmiştim. Daha sonra aktaracağım.
Sevgiler.

Demek ki çok taze tohum..

selis
14-02-2013, 18:09
Sn. Jineop bebekleriniz sağlıkla büyüsün.. Fotoğraflarını merak ediyorum :)
Etkinlikte paylaştığınız tohumlardan bana da düştü.. Çimlendirmek için baharı bekleyelim mi? Tavsiyeniz nedir?

bari
28-02-2013, 20:40
Tomurcuklar gozuktu. Kokusu nasil acaba?

bari
20-03-2013, 20:52
Akebia pentaphylla yaprak açıyor. Holboellia dişi ve erkek çiçekler. Tam açılmadı ama kokusu güzel olacak gibi.

bari
06-04-2013, 19:30
Erkek çiçekler daha ufakmış, daha sonradan açtılar. Elle tozladım ama inşallah meyve tutar.

Jezebel
08-04-2013, 08:32
Benim Akebia trifoliata var. longiracemosa 3 cü yaşında.
Boy maşallah 2 metreyi çoktan geçti, ancak hiç çiçek yok.
Sebebini çözmüş değilim.
En güzel tarafı hiç yaprak dökmüyor olması, onlarca kol atmış durumda.
Bahçede bulunması onu yangından kurtardı sadece 3-5 dal ucu kavrulmuştu.
Sevgili Jineoptan gelen A.quinata da 70-80 cm boylandı.
Daha önce 3 bitkiyı sıcağa kurban verdiğim için şimdi temkinli davranıyorum,
iddalı değilim:(

Jezebel
17-04-2013, 09:46
A.quinata

391356

Şimdilik iyi gidiyor.

bari
08-05-2013, 18:14
Bu aileden bir bitkim daha oldu. Zabala fruit, çimlenmesi çok zor bir bitkiymiş, şimdilik 3-5 fide oldu.

bari
08-05-2013, 22:30
Zabalanın çimlenme fotosu ve holbellianın mevyeleri.

ngunduz71
20-05-2013, 21:21
Bir resimde ben ekleyeyim.

Lardizabala biternata (Chilean Zabala Fruit)

Jezebel
02-03-2014, 21:10
Tomurcuklandı :)

473475

473476

:)

münevver48
04-03-2014, 07:49
sayın jezebel,tomurcuklarını gördük.inşalah çiçeklerinide görürüz. bu güzel çiçeği koklayamasak da bizlerden çikolata tadında güzel yorumlarınızı esirgemessiniz. sevgiler.

Tohumcu Nılgun
04-03-2014, 23:08
Arkadaslar, bu bahar ya da yaz ben de bu gùzel sarmasiktan yetistirmeye calisacagim.
Tohum haricinde nasil ùretilir bir bilgim yok, basligi detayli okuyamadim henùz.
Suda kolay kokleniyorsa oncelikle onu deneyecegim.

Fotograflari 05-05-2013 tarihinde buradaki bir parkta cekmistim.

münevver48
07-03-2014, 09:15
Arkadaslar, bu bahar ya da yaz ben de bu gùzel sarmasiktan yetistirmeye calisacagim.
Tohum haricinde nasil ùretilir bir bilgim yok, basligi detayli okuyamadim henùz.
Suda kolay kokleniyorsa oncelikle onu deneyecegim.

Fotograflari 05-05-2013 tarihinde buradaki bir parkta cekmistim.

nilgün hanım eğer kök sürgünlerli varsa kök sürgünlerinden kolyca üretebileceğinizi düşünüyorum.dikkat etmeniz gereken tek şey sürgünde küçücükte olsa saçak olsun
(sürgünnün büyüklüğü çok önemli değil 20,25cm olsa yeter)ben pek çok çiçeği bu şekilde kolayca üretebiliyorum. saçak sayesinde zamanında çok önemi olmuyor.

ngr33
07-03-2014, 09:39
Bu sarmasıkla burada tanıştım takip ediyorum elimde olmadan sanırım isminden dolayı..çikolata sarmaşığı evet evet kesinlikle ismi etkiliyor beni..

Gerçekten de cikolata gibiymis rengi ;)

edelvays58
08-03-2014, 13:33
Ben de takip ediyorum. Varlığını bugün öğrendim ve hemen zengardendan tohum siparişi verdim. Tohumların taze olacağını umarım, yani en azından geçen yıldan. Her şeye rağmen denemek istiyorum. Olur ya da olmaz.

Tohumcu Nılgun
09-03-2014, 17:34
nilgün hanım eğer kök sürgünlerli varsa kök sürgünlerinden kolyca üretebileceğinizi düşünüyorum.dikkat etmeniz gereken tek şey sürgünde küçücükte olsa saçak olsun
(sürgünnün büyüklüğü çok önemli değil 20,25cm olsa yeter)ben pek çok çiçeği bu şekilde kolayca üretebiliyorum. saçak sayesinde zamanında çok önemi olmuyor.

Sagolun Mùnevver Hanim, soylediginiz gibi yapmaya calisirim, insaAllah basaririm. :)

tekomusti
11-02-2015, 08:32
Günaydın
Bu sarmaşık budanıyormu nasıl ve zaman budama yapılıyor lütfen yardım
Teşekkürler

Jezebel
11-02-2015, 09:32
Günaydın
Bu sarmaşık budanıyormu nasıl ve zaman budama yapılıyor lütfen yardım
Teşekkürler
Budamaya gerek yok.
Saksıda bakacaksanız bilemem de, bahçedeyse bırakın özgürce gelişsin.

tekomusti
11-02-2015, 14:30
Çok teşekkür ederim sağolun.
Bahçede duvar dibinde dikili

Jezebel
11-02-2015, 15:40
Bakın budamamışlar nasıl (http://www.agaclar.net/forum/954745-post180.htm)olmuş:)
http://www.agaclar.net/forum/954745-post180.htm

Jezebel
26-03-2015, 13:35
Çikolata sarmaşığım tomurcuklandı.
Yapraklarını soluk görünce biraz gübre verdim.
Bu sene artık organik vereyim diyorum.

543011

Saksı Değişimi de çiçeklenme bitince yapılacak😊

Mtutkan
27-03-2015, 20:23
Tebrik ederim çok güzel görünüyor.Tohum ya da çelik paylaşmak isterseniz bir deneme de ben yapmak isterim

Güngör Salman
23-06-2015, 22:41
Akebia quinata

Jezebel
24-06-2015, 08:19
Güzel boylanmış Güngör hanım.
Yeni mi aldınız, yoksa Ayselin bir hediyesi mi?

Aliyye
24-06-2015, 08:44
Çikolata sarmaşığınız kaç yaşında?Ben tohumdan çıkartamadım.Çiçeğiniz çok sağlıklı gözüküyor mahşallah..

bari
03-07-2015, 20:39
Evi sardı ama ikinci tür çiçek açmadığı için henüz meyve yok.

Jezebel
04-07-2015, 06:04
Sn.bari sevgili Aysel vefatından 1 yıl önce meyve almıştı.
Bu sayfalarda veya kendi sayfasında meyveyi paylaşmıştı.
İkinci türü yoktu.
Sanırım tozlaşma konusundaki rivayet bir efsane.

http://www.agaclar.net/forum/1024973-post194.htm

Güngör Salman
05-07-2015, 00:11
Sevgili Jezebel, Ayselimden değil :( 2014 eylül gibi aldım.
Sevgili Aliyye, yetişkin bitki olarak aldım yaşını bilmiyorum.

bari
17-09-2015, 07:40
Blackmoorda satılmaya başlamış. Türkiyeye gönderiyorlar.
Akebia Quinata |Chocolate Vine | For Sale (http://www.blackmoor.co.uk/products/16804#.VfpRQmDouP8)

Gardenias
10-03-2016, 21:14
İleride; Akebialardan üretim yapmak ve tohum alabilmek için Akebia Quinata (yani yaprakları 5 loblu olan) çeşidinin yanına, mutlaka Akebia Trilfoliata (yani yaprakları 3 loblu olan) çeşidini dikmek gerekiyor ki çapraz tozlaşma ile tohum oluşabilsin.Yoksa tohum gelişmiyor..

aral
12-03-2016, 16:54
tohumdan üretmek için çok zor denediğim yöntem ler başarısız kaldı. dışarıya dogal soguk katlama dahi çözüm olmadı. son gelen tohumları deneyeceğim zor ama

istcallst
12-03-2016, 22:00
akebia çikolata sarmaşığı tohumu, akebia çikolata sarmaşığı tohumu satışı, akebia çikolata sarmaşığı fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Cikolata-kokulu-akebia-quinata-tohumu-cikolata-sarmasigi-tohumu,PR-41.html)

guzel anlatmislar tohumlari nasil cimlendirmek laazim

Jezebel
12-03-2016, 23:10
Arkadaşlar, Türkiyeye ulaşan tohumlar bayatlamış oluyor.
Çimlendirme başarı yüzdesi "0"
Canlı bitki Yalovada var.
Fidan Sat, Fide Sat, internetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com/?shop=arama&grup=0&dat=Akebia&yer=1&page=0)
Pahalı biraz ama, var.

Jezebel
13-03-2016, 20:52
Akebia QUNATA (ikolata Sarma), +150 cm, THAL, Saksda - Fidan Sat, Fide Sat, internetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=2018)

bari
14-03-2016, 07:55
Bu sene iki türde çiçek açtı. Havalar iyi giderse, bu sene meyve görebileceğim bolca.

bari
25-04-2016, 09:48
Akebiaya bu sene meyve tutturabildim sanırım. Bu bitkide pek arıları ilgisini çekmiyor. Daha çok sinekler uçuşuyor.

Jezebel
02-07-2016, 21:14
Babamın kapı önüne diktiğim Akebia :)

620905

Sadece 10 da bir kısmı.