Bağlan

View Full Version : Bir paludaryum bitkisi buldum (BİLECİK)

Onur G. HİTİT
25-07-2006, 00:11
Arkadaşlar, bugün Bilecik-Bozüyük civarında (Türbün denen mevkide) bir gezi yaptım. Buradan geçen Karasu Çayı (Sakarya'daki Karasu ile ilgisi yok) taraflarında dolaşıp resim çektim ve bitki örneği topladım.

Paludaryumlarda bakılabileceğini düşündüğüm ve suyun hemen kenarında yosunlara yapışmış vaziyette (asalak olduğunu sanıyorum) bir bitki buldum. Daha önce de (daha önceki yıllarda) buralara keşif gezileri yapmıştım ama bu bitkiyi burada ilk kez görüyorum.

Bahsettiğim gibi, ilk resimlerdeki bitkinin ne olduğunu bilmiyorum. Ama asalak bir tür olduğunu sanıyorum. Çünkü bağımsız olarak bulunmuyorlardı. Herhangi bir gövde veya kök yapıları yok. Fontinalislerin üzerinde yapışık halde duruyorlar. Kök yerine, ipliğimsi yapıları var ve bunlar aracılığı ile Fontinalislere yapışıklar.

Bitki, kesinlikle rutubetten hoşlanıyor. Bulundukları ortam son derece rutubetli. Suyun içinde bunlara rastlamadım. Ya suyun hemen bittiği noktadaki yosunların üzerindeler, **** suyun birkaç karış üstünde duran kayaların üzerindeki yosunların üzerine yapışık haldeler.

Üzerlerinde, ne olduğunu bilmediğim boru şeklinde organcıklar var. Daha doğrusu kabaca birer huniye benziyorlar. Yaprakları oldukça dolgun yapılı, üzerlerinde kabartılar var.

Bu bitkinin paludaryumlarda yaşatılabileceğini düşünüyorum ama ne olduğuna dair hiçbir fikrim yok. Dediğim gibi, daha önce buralarda veya başka yerlerde bunlardan hiç görmedim. Ben, denemek için bir miktar örnek aldım.

Görüşlerinizi beklemekteyim.

NOT: Forumun resim yükleme olayını bir türlü beceremiyorum. Bu yüzden de istediğim gibi paylaşımlar yapamıyorum. Bu seferlik bu resmi bir başka yere yükledim. Bitki budur:

http://www.slibe.com/fullimage/ca5bb8a6-IMG_0158-jpg.jpg (http://www.slibe.com)

http://www.slibe.com/fullimage/de9680eb-IMG_0151-jpg.jpg (http://www.slibe.com)

Saygılarımla...

Onur G. HİTİT
25-07-2006, 01:33
Araştırmacı bir dostum, bu bitkiyi inatla araştırmış ve ne olduğunu bulmuş. Çok heyecanlıyım şu anda. Bitkinin "Lunularia cruciata" olduğu belirlendi.

Bu bitki, paludaryumlar için son derece ideal bir tür gibi görünüyor. Paludaryumlarda denenmemişse deneyeceğiz. :D

Ciğerotu galiba bunun Türkçe literatürdeki adı. :D İlkel bitkilerden sanırım.

Biraz araştırma yaptım. Buyurun:

http://papirus.ankara.edu.tr/tez/FenBilimleri/Doktora_Tezleri/2004/FD2004_61/6tez-tart%FD%FEma&sonu%E7.pdf

Canlı ve ölü ağaç üzerinde, kaya üzerinde ve ıslak toprak üzerinde yaşayabiliyormuş. Yani paludaryumlar için harika bir alternatif olarak görünüyor.

Kara bitkileri ile daha çok ilgili olan bu forumda sucul bitkiler konusunda çok fazla kafa şişirdiysem kusuruma bakmayın. Heyecanımı Oğuz Hocam ve Erkan Hocam anlayacaktır. :rolleyes:

Saygılarımla...

memet
25-07-2006, 10:57
heyecanınız beni de sevindirdi. site katılanların ilgileri çerçevesinde şekilleniyor .bir kısıtlama bence yok.bilginizi daha çok paylaşırsanız merak edenler ve daha fazla öğrenmek isteyenlerde çoğalacaktır.

en başta da ben.(öğrenciyken bir ara kara yosunları biriktirip apartman bahçesinde bir süre de yaşatmıştım.)

denizakvaryumu
25-07-2006, 11:26
Paludaryumda bu yosunları bir denemek gerek acaba yaşatılabilirmi?Onur arkadaş bu yosunu evdeki paludaryumunda deneyip sonucu bildirirsen sevinirim.

Onur G. HİTİT
25-07-2006, 13:48
Deneyeceğim. Şu an Bilecik'te tatilimi geçiriyorum. Samsun'a dönüşte bu yosunlardan götüreceğim. Paludaryumda deneyip gözlemlerimi aktaracağım.

Samsun'a gitmeden önce, bu bitkiyi bulduğum vadiye bir veya birkaç kez daha gidip, yaşadığı yerin özellikleri (aydınlanma durumu, toprak yapısı, su...) hakkında daha detaylı bilgiler almaya çalışacağım.

Gelişmeleri bildiririm.

NOT: Ciğerotu başka bir bitkinin adıymış. Nereden aklımda kaldıysa artık... Peki bu yosunumuzun Türkçe literatürde adının ne olduğunu nasıl öğreneceğiz? Türkçe literatürde adı var mı ki hem bunun?

Saygılarımla...

memet
25-07-2006, 14:14
botanikçi arkadaşlar arazi çalışmalarından fırsat bulup siteye girdikçe cevaplayacaklardır.
evde yetiştirebilirsen bende denemeyi isterim.
bu kış buradaki yosunlara bakıp denemek istiyorum.

Oğuz Sağlam
26-07-2006, 09:28
Sn. Hitit,
(Tertip Hocam),

Paludaryum içindeki kütüklerin su-hava sınırından başlayarak yukarı doğru dağılacak bir alternatif düşünüyordum. Doğrusunu isterseniz bu hoş bir seçenek. Eğer denemeleriniz başarılı olursa numune isterim. Bazı şüphelerim var. Fotoğraflarda görülen spor keselerinin sucul canlılar üzerinde toksik etkileri olabilir mi? ve keselerin açılması durumunda su yüzeyinde ve nilüfer türlerinin üst yaprakları üzerinde görsel olarak sıkıntı oluşur mu?

Bu güzel çalışmanız için kutlarım.

Saygılarımla,

denizakvaryumu
26-07-2006, 10:09
Sn. Hitit,
(Tertip Hocam),

Paludaryum içindeki kütüklerin su-hava sınırından başlayarak yukarı doğru dağılacak bir alternatif düşünüyordum. Doğrusunu isterseniz bu hoş bir seçenek. Eğer denemeleriniz başarılı olursa numune isterim. Bazı şüphelerim var. Fotoğraflarda görülen spor keselerinin sucul canlılar üzerinde toksik etkileri olabilir mi? ve keselerin açılması durumunda su yüzeyinde ve nilüfer türlerinin üst yaprakları üzerinde görsel olarak sıkıntı oluşur mu?

Bu güzel çalışmanız için kutlarım.

Saygılarımla,

Oğuz Hocam,
belirttiğiniz sakıncaların yanında,bu yosunun kış uykusu isteyip istememesi de önemli.
Bu yosunun bulunduğu yer karasal iklimde yani büyük bir ihtimalle kış uykusuna ihtiyaç duyuyor olabilir bu durumda paludaryum için uygun olmayacaktır.
Saygılar

cemada
19-08-2006, 23:19
bildiğim kadarıyla bileciğin bozüyük civarı karasal iklim özellikleri taşımıyor. özel bir mikroklimaya sahip.

Onur G. HİTİT
19-08-2006, 23:59
Bildiğim kadarıyla Bilecik'in Bozüyük civarı karasal iklim özellikleri taşımıyor. Özel bir mikroklimaya sahip.

Ben üniversite için ayrılana kadar Bozüyük'te yaşadım, annem-babam hala orada. Ara sıra giderim de. Ve Bozüyük'te karasal iklim yaşanıyor. Kışları çok ama çok sert geçer. Ama Marmara, Ege ve İç Anadolu'nun kesiştiği yerdedir. Bazı bölgelerinde ufak farklılıklar olabilir.

Saygılarımla...

some_at
20-08-2006, 17:00
kütahyada 4 iklimin buluştuğu yerin olduğunu duymuştum(umarım tek ben bilmiyorumdur)
buda iklim buluşmasından kaynaklanan bir durum olmasın çünkü kütahyada farklı iklimlerde yetişen bitkilerin aynı alanda bulunduğu yerler var.

Onur G. HİTİT
20-08-2006, 19:23
Konuyla ilgili birşey danışmak istiyorum:

Bu bitkileri 20 lt.likgeçici bir paludaryuma koydum. Arka kısımları kaya ve kütüklerle doldurdum, bitkileri de özenle serdim dolgunun üzerine. Alta da 4-5 cm. yüksekliğinde su koydum. Bu bitkiler ışıktan pek hoşlanmıyor ve rutubeti seviyor diye biliyorum. Bu yüzden de banyoda bulunduruyorum geçici paludaryumu. Ama bugün biraz pörsümüş gibi geldiler. Acaba direkt güneş ışığı almayan ama aydınlanan odaya mı koysam? 240 lt. paludaryumu hazırlamaya başladım. Onlara gölge sağlayacak bitkiler ve dekorlar araştırıyorum.

Saygılarımla...

memet
20-08-2006, 21:51
amatör bilgimle fikrimi söyleyeyim.banyonun karanlık ortamı ,havalandırmada dış ortama göre az.ne kadar gölgede sevse bitki dışarda belli ölçülerde aydınlık oluyor.

cemada
21-08-2006, 09:54
Ve Bozüyük'te karasal iklim yaşanıyor. Kışları çok ama çok sert geçer. Ama Marmara, Ege ve İç Anadolu'nun kesiştiği yerdedir. Bazı bölgelerinde ufak farklılıklar olabilir.Saygılarımla...
hmm ben zaten oraya yakın sayılan Pazaryeri demel istemiştim. Yıllarca şerbetçiotu üretimleri için kontrole giderdim.

cemada
21-08-2006, 09:55
bildiğim kadarıyla bileciğin bozüyük civarı karasal iklim özellikleri taşımıyor. özel bir mikroklimaya sahip.
aa bakın zaten bozüyük dememişim, civarı demişim.

cemada
21-08-2006, 10:01
bugün, mutlaka haklı olmalıyım problemim var. yarın geçer, aldırmayın.

Onur G. HİTİT
21-08-2006, 12:56
Neyse, bugünlük idare edebiliriz. Pazaryeri değil, ben Bozüyük'ten bahsetim ya neyse...

Saygılarımla...

memet
21-08-2006, 13:42
Tolkien ,cehalet daha çok konuştururmuş..
sormak istediğim şu..
bulduğunuz bitki yosunun üstünde yaşadığına göre,paludaryumda da onları yosunların üstüne mi yerleştirmek gerekecek?
Doğal ortamında asalaksa,ordada yosunlara mı yerleştireceksiniz.Nasıl olacak?

memet
21-08-2006, 14:13
paludaryum konusunu araştırırken nette bu bitkiyi gördüm ,bir sitede.
pınar kenarlarında buna çok benzeyen bir bitki görüyordum.
"venüs saçı" aynı bitkimi ,değilmi anlayamadım. yosunların arasında çıkardı.

cemada
21-08-2006, 14:48
sizin o paludaryum dediğiniz bitkinin eğrelti olmasından şüpheleniyordum zaten. evet o bir eğrelti türü.

mehmet, o yukarıdaki cahil kim oluyor kardeşim?:)

memet
21-08-2006, 15:05
beeen. :dilli: benden başka kim olur bilmeden konuşacak.:(
zaten bitkinin fotosunu koyarken de bu eğreltiyede benziyormu acaba da dedim yani...

cemada
21-08-2006, 15:10
yemin ederim ki o resmi ilk gördüğümde eğrelti bu, ama susayım bir de yanlış çıkarsa demiştim. gördüm bir yerlerde ben o bitkiyi. yine böyle sulak alanlardaydı.

memet, söylemeden geçemeyeceğim. seni tanıdığımdan beri her yazını çok keyifle okuyorum, hem burada, hem sebzelerde, fena komiksin, çok yaşa sen:)

Onur G. HİTİT
21-08-2006, 17:21
Bahsettiğim bitkileri, tabanındaki yosun ve çamurla beraber yerleştireceğim paludaryuma. Bazılarını da deneme amaçlı olarak kütüklerin üzerine yerleştireceğim. Eğreltiotu da fena fikir değil. Bu yaz Bolu'ya gidemedim, gidebilseydim oradan paludaryum için elverişli bitkiler getirecektim.

Saygılarımla...

memet
21-08-2006, 17:42
peki,ben bu konuda bildiklerimi arttırmaya çalışırken vivarium adıyla karşılaştım.kendi kendime paludaryumun suyu çok az olanı gibi bir sonuca ulaştım. bu konuda ne söylersiniz.sanki su kenarı ortamı daha ön planda gibi geldi bana