View Full Version : Zeytinci / Bahçe
Zeytinci
02-06-2009, 15:11
Merhabalar,
Fikirlerinize, deneyimlerinize ihtiyacım olacak, sevgili dostlar.
Yazlığın bahçesinin bir bölümünü, yaklaşık 25-30 m2, baharat bahçesi olarak düzenlemek istiyorum.
Hani mutfağa yakın olup şurdan koparıver/toplayıver denilecek tarz bir şey...
Aklımıza gelen birkaç bitki ekip, diktik. Nane, Kekik, Adaçayı, Maydonoz vs.
Bu bahçeye bakan 8-10m2 alan varki oturup kahvaltı ve akşam yemeği yiyebilirsin. Bu sebeple kokulu birkaç çalı da olabilir diye Hanım eli, Ful yasemini ve Melissa da diktik.
Sabah güneşi almıyor. Kuşluk ve ikindi arası güneş alıyor.
Doğudan zeytin ağacı ve kuzeyden kayısı gölge yapıyor. İki küçük limon fidesi de var duvara yakın. Budamalarla onların gölgesini seyreltebilirim. Güzel fikirleriniz sayesinde diktiklerimin yerleri de değişebilir.
Doğu, güney ve kuzey yönlerden fotoğrafları ekliyorum.
Nereye, neler dikebilirim?
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler ederim:)
Zeytinci
02-06-2009, 15:19
Baharat bahçesinin (BB) doğu yönden fotoğrafı.
Zeytinci
02-06-2009, 15:24
BB nin kuzey yönden alınmış fotoğrafı.
Tam karşıda asma altı 8-10m2 varenda.
Zeytinci
02-06-2009, 15:27
BB nin güney yonden varenda'dan alınmış fotoğrafı. Karşıda müştemilat.
Biberiye, reyhan, fesleyen ekmenizi öneririm.
Zeytinci
02-06-2009, 16:00
Cello dostum,
Çok teşekkür ederim ilk olmanız ve duyarlılığınızdan ötürü.
Reyhan nedir hemen araştırmam gerekiyor.
Fesleğen doğrudan toprağa dikiliyor mu? Genelde saksıda gördüm.
Biberiye, güneyden alınan fotoğrafta sol alt köşeye yakın duvar dibinde çelikledim. Çok güneş ihtiyacı olur mu bilmem.
Dikilecek yer önerilerinizi de bekliyorum.
Selamlar:)
Koyu yeşil
02-06-2009, 16:16
Roka salatanın vazgeçilmezi bence. Biraz gölge bir alana ekerseniz yaz sıcağından fazla etkilenmemiş olur. Taze soğana ne dersiniz?
nurcanaybay
02-06-2009, 16:17
Sn.Zeytinci merhaba ,
bir sitede görmüştüm , toprak alanı patchwork tarzı çiçeklendirmişlerdi.Siz de bitkilerinizi bu tarzda dikebilirsiniz ,bitki boylarını dikkate alarak , uzundan kısaya doğru.Bu yöntemle
hem bitkiler birbirine girmiyor hem toplarken **** sularken hiç zorluk çekmiyorsunuz.
Dikebileceğiniz çeşitler için semt pazarlarından da fikir alabilirsiniz ,hatta onlardan rica
etseniz size fide de getirebilirler.
Kolay gelsin.
Zeytinci
02-06-2009, 16:19
Baharat bahçesi için yorum ve önerilerinizi beklerken, güllerin coşkusunu sizlerle paylaşmak istedim.
Baharat bahçesi fikrini sevdim :)
Reyhan benim bildiğim fesleğenin diğer bir adı.
Biberiye güneş sever ama güneşsiz ortamda nasıl oluyor bilmiyorum.
Tere, roka gibi otlardan da dikebilirsiniz.
Zeytinci
02-06-2009, 16:24
Güllerin devamı...
Bir de güzel kokulu melisadan başka şifalı olan oğul otu melisa var önerilebilecek.
Zeytinci
02-06-2009, 16:33
Taze soğana ne dersiniz?
Çok teşekkür ederim sn.Koyuyeşil.
Taze soğana eyvallah derim. Tam karşıda kesilmiş odunların sağında akşam yağmur bastırmadan toprakla uçlarını buluşturmuştum. Mahcup etmediler:D
Roka olmazsa olmazlardan. Duvar dibinde solda az güneşli yerde olur mu? Hemen yanında maydonoz ve dereotu var. Roka/balık İzmir in yeni ikonu olabilir mi:confused:
Sevgiyle kalın:)
Zeytinci
02-06-2009, 16:38
Teşekkür ederim Nurcanaybay.
Aynen sizin gibi düşünüyorum.
Hem görüntü hem de birbirlerinin ışığını engellememeleri açısından.:)
Selamlar.
Zeytinci
02-06-2009, 16:48
Baharat bahçesi fikrini sevdim :)
Baharat bahçesi bana çok hoş geldi. Mine hanımın bir yazısında görmüştüm. Peyzaj planlaması açısından önemli. Bilimin hakkını verelim...
Tere çok severim. Birkaç çeşidi var sanıyorum. Başlıklara bakayım.
Reyhan'a da bakarım.
Ogul otu (namı diğer melisa) çayı içilen. Parfüm çalısı Melissa ile karıştırılıyor.
Çok teşekkür ederim ilgi ve değerli fikirlerin için...
Zeytinci
04-06-2009, 17:12
Çiçeği dayanıklı ve kokulu katmerli gül.
Güller harika.;)
Tarhun, kişniş, rezene, mor yapraklı fesleğen, frenk soğanı olabililir bence.
Bu aralar yemek tariflerinde çok sık rastlıyorum ama ha deyince bulunmuyorlar.
Lonicera
04-06-2009, 17:31
Sn Zeytinci, önce BB'nizin hayırlı olmasını dilerim. Yorum ve öneri arasında reklam koymayı da ihmal etmemişsiniz:)). Gül budama zamanı sizi çelik için rahatsız etsem mahsuru olur mu? Özellikle o pembe çardak gülü için kapıda bile yatarım:)) Bu arada reyhan tohumu için yardımcı olabilirim.
fikreteren
04-06-2009, 17:53
Bence ne kadar baharatlı bitki varsa dikin.Hepsinin tadı renki,kokusu farklı
Zeytinci
04-06-2009, 19:49
Güller harika.;)
Tarhun, kişniş, rezene, mor yapraklı fesleğen, frenk soğanı olabililir bence.
Bu aralar yemek tariflerinde çok sık rastlıyorum ama ha deyince bulunmuyorlar.
Teşekkür ederim Coyote,
Güllerin devamı haftaya.
Doğru, ha deyince bulmak zor. Arayıp bulacağız, bulunduğunda nereye dikilecek? Su, toprak ve iklim isteği gibi bilgi için tecrübelerinize ihtiyacım var.:)
Zeytinci
04-06-2009, 19:55
Sn. Lonicera,
Hiç mahsuru olmaz. Lafı mı olur. Ben ona sarılıcı mayıs gülü diyordum. Çardak gülü adı yakıştı. Latincesi ne acaba? Kapıda yatırmam misafirim olursunuz:D
Bakınız reklam işe yaradı;)
Reyhanı fide bulamazsam isterim.
Sebahattin Sargın
04-06-2009, 19:59
Farklı kokularda ki kekik tohumları deneyin Sevgili Cello, mor yapraklı fesleğen, kişniş, nane gibi bitkileri öneririm bende. Yalnız nana çok yayılıcı bir bitkidir uyarayım şimdiden...
Gülleriniz çok güzelmiş, bahçeniz zamanla daha güzel olacak elinize emeğinize sağlık...
Sevgiler ;)
Zeytinci
04-06-2009, 20:10
Bence ne kadar baharatlı bitki varsa dikin.
Öyle yapacağım sn. Fikreteren. Bitki isteklerini öğrenmem gerekiyor.:)
1-Adaçayı
2-Nane,
3-Biberiye,
4-Maydonoz,
5-Kekik (2 çeşit)
6-Mercanköşk
Bunlar mevcut. Yerleri ışık ve su isteğine göre değişebilir.
7-Oğul otu
8-Reyhan
9-Fesleğen
10-Kişniş
11-Rezene
12-Frenk soğanı
13-Tarhun
14-Kişniş
15-Tere
16-Roka
Zeytinci
04-06-2009, 20:18
Farklı kokularda ki kekik tohumları deneyin
Selahattin Sargın bey,
Kekik başlıklarını ilgiyle takip ediyorum. İki adet bende mevcut. Birisi şöhreti olan, diğerini çok iyi bilmiyorum. Doğadan bulup dikmiştim. Haftaya fotoğraflarını koyarım.
Nane konusunda haklısınız. İki ayda en hızlı o gelişti. Nane yamyamı çok bu sebeple kontrol altında:o
Güller evet harika. Budaması, ilaçlaması, sulanması ve çiçeğini koparmam bile
bilinçli. Bir o kadar da zahmetli ama emeğe değiyor :)
Zeytinci
04-06-2009, 20:36
Bütün kelebekler onun üzerinde,
Arılar da,
Kokusu balımsı,
Bir yaprak bir çiçek,
Çelikledim. Bir yaprak çıkardı bir çiçek...Daha ne yapsın.
Bu çalı sevilir...:cool:
Zeytinci
04-06-2009, 20:41
Yorumsuz...
fikreteren
04-06-2009, 23:35
tohum alabilirsem hodan tohumu gönderebilirim
Vildan Sönmez
05-06-2009, 01:05
Merhaba Zeytinci,
Gülleriniz harika, sarmaşık gülünüze bayıldım dilerim benimki de o forma ulaşır.
Mine çalınız da coşmuş. Datça'daki bahçemizde bir kök var. Çiçeklerini dökünce üzüm gibi tohum yapar ya, gittiğim zaman onların tamamını koparıp, üzerinde hiç kalmamasına dikkat ediyorum. Böylece sürekli yeni çiçekler geliyor.
BB için de nane konusuna değinmeden geçemiyeceğim. Kontrolden çıkarsa tamamını sökseniz bir yerden fışkırıyor. Kökleri betonun altından bile yürüyor.
Bütün kelebekler onun üzerinde,
Arılar da,
Kokusu balımsı,
Bir yaprak bir çiçek,
Çelikledim. Bir yaprak çıkardı bir çiçek...Daha ne yapsın.
Bu çalı sevilir...:cool:
Zeytinci
11-06-2009, 18:53
tohum alabilirsem hodan tohumu gönderebilirim
Sn. Fikreteren,
Hodan adını duyunca neleri bilmediğimizi anlıyoruz.
Tohum aldığınızda haberim olsun adresimi göndereyim. İhtiyacını araştırıp uygun bir yere ekerim.
İlginize teşekkür ederim:)
Zeytinci
11-06-2009, 19:04
Merhaba Vildan SÖnmez,
Çardak gülüne bir kamyon gül adını koydum...
Görsel şölen kısacası.
Heryeri çiçek olunca su ihtiyacının arttığını hesap edemedim. Geçen hafta çiçeklerinin bir bölümü kurudu:(
Darısı sizinkinin başına.
Çalı minenin geçen yıl tohum yaptığını görmedim. Hep çiçekli kalıyor. Uygun iklimi bulunca daha bir güzel olup coşuyor. Şubat ayında biraz az yapraklı ve az çiçekli geçirdi.
Bence her bahçede olmalı. Süper bir çalı...Yaşama bağlılığı simgeliyor:)
İlginize teşekkür ederim. Nane konusuna ilgiliyiz.
Gülleriniz çok çok güzel. Nane konusuna dikkat edilmesi yazısına katılıyorum. Baharat bahçenizde iki sene sonra tek baharat olarak yayılabilir :) Güler Hanım, baharat bahçesine bir örnek yüklemişti, yerini bulamadım ama internetten bir kaç örnek buldum. İşinize yarayabilir.
85899
85900
85901
85902
85903
85904
85905
85906
85907
85908
Zeytinci
15-06-2009, 09:07
Sn. Limon,
Bunları düzenleyen sanatçı olmalı. Ne muhteşem şeyler onlar...
Bir kamyon gül (çardak gülü) çiçeklenme dönemi uzun sürmedi:( Şöleni 3 hafta sürdü.
Badana sebebiyle BB'ye dikim yapamadım. Nane gözüme dişlerini gösteren kurt gibi görünüyor. Saçakların yayılmasını engellemem gerekecek zira adaçayı, kekiğe zarar vermesin.
Cumartesi, pazar zakkum ve sarılıcı gül formundaydı...
Zeytinci
15-06-2009, 13:02
Mercanköşk.
Zeytinci
15-06-2009, 13:06
Dereotu.
Zeytinci
15-06-2009, 13:08
Maydonoz.
MeyveliTepe
15-06-2009, 13:17
Sn.Zeytinci, bahçeniz çok güzel oluyor. Size önerebileceğim ilave bir şey, "perpetual spinach" isimli bir ot. Bizim pazıya benziyor ama aynı değil. 1x1.5 mt bir yere ektiğinizde bir yılı aşkın evinizin (hatta komşularınızın) ihtiyacını karşılar. Hafif etli ve çok lezzetli yapraklarından her türlü yemeği yapabilirsiniz. Çok taze yaprakları çiğ de yenebilir. Yumurtalısı nefis oluyor.
Zeytinci
15-06-2009, 13:47
Teşekkür ederim Meyvelitepe. Bahçe ile ilgili henüz işin başındayız.
Perpatual spinach; kalıcı ıspanak. Türkiyede bilinmeyen bir şey galiba. Bir araştırayım bakalım, belkide bildiğimiz bir sebzedir.
MeyveliTepe
15-06-2009, 13:57
Türkiyede yok nedense. Bir iyi özelliği de ilk yıl kesinlikle tohuma kalkmaz. Kış dahil yaprak koparırsınız. Ertesi sene bu zamanlar tohuma kalkar. Bu tohumları toplayıp tekrar ekebilirsiniz. Bir yıl boyunca ıspanak kökü kadar tek bir kökten kilolarca yaprak toplarsınız. Çimlenme oranı çok yüksektir. Tohumu ektikten 20 gün sonra yemeğini yapmaya başlarsınız. Yaprakları topladıkça daha çok yaprak verir. Yer konusunda hassas değildir. Güneş, gölge farketmez.
Zeytinci
15-06-2009, 14:09
Bildiğimiz kuzu ıspanak değilde etli yapraklı olanına benziyor. Ya da dediğiniz gibi Pazıya.
Tohumunu arayacağım. Belki Praktiker veya Koctaş 'da bulabilirim:)
MeyveliTepe
15-06-2009, 14:15
Oralarda bulabileceğinizi sanmam. Yurt dışından, özellikle İngiltere'de bulunan tohum firmalarından temin edebilirsiniz. Bende geçen yıl ektiklerimden tohuma kalkanlar vardı ama elimdeki tohumlar bu yıla yeter diye tohum almadan söktüm. Yine de bakayım kıyıda köşede kalan var mı diye.
Zeytinci
15-06-2009, 17:26
Gönderirseniz sevinirim. Bulamazsanız İngiltere'den getirtiriz.
Turuncuhis'in dediği gibi biz egelileri çayıra salsan (pardon tarlaya) karnımızı doyururuz:D
Sayın Zeytinci
Maydonozu ben çok zor yetiştiriyorum siz maşallah çok güzel yetiştirmişsiniz afiyet olsun.
Benim favorim Reyhan hem rengi ( yeşil göbeği bordo ) hem kokusu hem yemesi acısından.
Ben bahceye 8-10 kök kadar diktim çok güzel oldular, güneşi ve suyu cok seviyorlar, gölgede olanlar güneşte olanlardan daha celimsiz. mutlaka güneşe dikilmeli, ve bol sulanmalı, fazla çalılaştırmadan dalları budanıp yaprakları kurutulup kışın yenmeli.:) Bazı arkadaşlar fesleğenin diğer adının reyhan olduğunu yazmışlar ama öyle değil, feslegenle tek benzerliği kokusu, mesela fesleğen fazla güneşi sevmez, gölgede daha güzel olur ama reyhan tam tersi güneşe bayılır. Birde lavanta ya ne dersiniz ( karabaş otu ) gerci sizin o taraflarda yol kenarlarında bile her yerde var ama elinizin altındada bir kaç tane olsa fena olmaz diye düşünüyorum. Sağlıcaklakalın.
Zeytinci
18-06-2009, 13:48
Birol bey,
Maydonoz için zorluk çekmedik. Tohum alıp toprağın üzerine serptik. Sonrada bir kaç cm. derinliğinde yüzeysel çapaladık. Sulayıp üzerini 1 hafta naylon ile örttük. Ertesi hafta çimlendi. geçen hafta ilk olarak biçildi.
Reyhan için arkadaşlar olumlu şeyler söylediler. Vazgeçilmezlerden biri olacak herhalde.
Lavantam var ama bahçenin başka bölgesinde. Seneye BB'ye taşıyacağım. Karabaş otu başka bir bitki değil mi? Bizim o taraflarda yok diye biliyorum. Akhisar ya da Kınık tarafları yapıyor diye biliyorum. Yanlış mı acaba?
Sağlıkcakla kalın...
Bacanağımın Karaburun küçükbahce de yazlığı var oraya gidip gelirken yol üstlerinde o kadar çok varki karabaş otu, çok topladık gidip gelirken. Bende lavanta ile karabaş otunu ayrı biliyorum ama burda bazı arkadaşlar aynı olduğunu söylüyor.
İyi günler.
Zeytinci
25-06-2009, 13:10
Adını bilen var mıdır?
En iyisi bu imiş.
Zeytinci
25-06-2009, 13:14
Adaçayı yerini sevdi ve keyifle gelişiyor.
Zeytinci
25-06-2009, 13:20
Çiçeklenmeye başladı.
Zeytinci
25-06-2009, 13:24
20 nisan tarihli aşının bu günkü hali. Yaprak bitleri ile savaşıyorum.
Merhaba,
Zerdeçal ,kırmızı biber,kimyon,anason zencefil ,defne,ekinezya,haşhaş,latin çiçeği,meyan kökü,mahlep,rezene tarçın,vanilya da olabilir. Özellikle zerdeçal ın bitkisi de güzelmiş. Elinize sağlık.
Lithi-um
25-06-2009, 14:10
Sevgili limon, Eklediğiniz resimle bizi kıskandırmayamı çalışıyorsunuz. Ne kadar güzel ve düzenli bir bahçe.. Gerçekmi acaba :)
Zeytinci
25-06-2009, 14:42
Merhaba,
Zerdeçal ,kırmızı biber,kimyon,anason zencefil ,defne,ekinezya,haşhaş,latin çiçeği,meyan kökü,mahlep,rezene tarçın,vanilya da olabilir. Özellikle zerdeçal ın bitkisi de güzelmiş. Elinize sağlık.
Şiir gibi olmuş. Resimler de öyle. Hepimizin ellerine sağlık. Bu gidişle BB bahçesi diğer taraflardan yer isteyecek:D
Kendimi bunların arasında yürürken düşünüyorum. Terzi usulü herşey taze:)
fikreteren
25-06-2009, 21:01
Zerdeçal sanki bir çicek nefis duruyor.tohumdan mı üretiliyor.boyu ne kadar biraz bilgi riaca etsem
Lithi-um
25-06-2009, 21:16
Lütfen bende bilgi almak istiyorum bu çiçek hakkında bir bilen varmıdır acaba ? ekliyorum bahçeme ekilecek çiçekler arasına. birde ne tür toprak ve iklim sever acaba ?
Birde Sevgili jineop Vanilya demişsin vanilyanın tohumunu nereden bulabiliriz ve ektiğimizde vanilya gibi kokarmı acaba yeşilken bir bilginiz varmı bu konuda?
Zeytinci
25-06-2009, 21:18
Sn.Fikreteren,
Sevgili Jineop sizi duymuştur, deneyimlerini öğreniriz.
Zerdeçal başlığını okumuştum. İlginç bir bitki.
Bu hafta sonu otomatik sulama sistemi ve kuşlar için çeşme yapacağım. bahçeme Karatavuk (burnu turuncu) ve Baştankara kuşlar dadandı.
Sabah ve akşam saatlerinde konserleri oluyor. Bizi 4.ncü boyuta taşıyorlar. Karatavuğun bu kadar güzel ıslık çaldığını yeni öğrendim:)
fikreteren
25-06-2009, 22:01
Bende sizden öğrendim.bizim buralarda karatavuktan bol birşey yok.ama gelende bülbül ve iskete dinliyorum.hele sabahları o bülbü sseleri ne harika
Zeytinci
25-06-2009, 22:13
Karatavuk meyveleri çok seviyor. 3 çeşit ötüyor. Kışın narları, mayıs da malta eriği, haziran da kayısıları. Sırada üzüm asması, şeftali, elma ve ayva var.
Çeşme hazır olduğunda, kısmetse bu hafta, meyve derdi olmayacak su içmeye gelecek.
Bizimkisi karşılıklı menfaat ilişkisi anlayacağınız...
Bu yıl ayçiçeği tohumu ekemedik. Yoksa şimdi saka'ların serenadları kaplardı ortalığı.
Lithi-um
25-06-2009, 22:31
Karatavuğu Biliyorum. Normalde çok fazla ses ötmüyorlar , ama kaçarken çok fazla bağırıyorlar..Çok ufaken babamla ava giderdik. oradan biliyorum. uzun süredir görmedim karatavuk. Şimdilik bülbüllerle idare ediyorum :) kocaman dut ağacına doluşan bülbülller o kadar güzel ötüyorlar ki
Zeytinci
29-06-2009, 09:49
Nane yerini sevdi. Önlem almam gerekebilir.
Zeytinci
29-06-2009, 10:56
20 nisan tarihli kalem aşının haziran sonu fotoğrafı.
Zeytinci
30-06-2009, 11:42
1-Dağıtım kollektörü ve hat selenoidleri.
2-Filtreler. Silifoz filtre ve tortu filtresi. Montaj
Merhaba,
Sevgili Zeytinci,
Düzenli ve bilinçli çalışmalarınızı hayranlıkla izliyorum ,kolay gelsin. Zerdeçal ile ilgili kişisel deneyimim yok. Nette görüp hoşuma gidenlerden . Şuraya bir göz atarmısınız.
http://www.50mucizebitki.com/zerdecal.html
Zeytinci
30-06-2009, 12:16
Merhaba Jineop,
50 mucizevi bitki sürekli elimin altında. Güneşli, yarı güneşli ya da gölge alanda mı iyi gelişir bulamadım.
Teknik işlerde sıradanlığı pek sevmem. Doğru bilgiyi önemserim. Bir iş yapıldığında keşkelerin az olması gerekir.
Gölge ya da yarı gölge seviyormuş, direk güneş olmamalıymış. Toprağın nemli olması ve gölgede olması halinde 3ay çiçekli kalabiliyormuş.
Sayın zeytinci
Bu gösterdiğiniz damla sulama sistemi yarım parmak mı? Bende biliyorsunuz yaptım 2 inch su cıkışlı sizinki farklı geldi bana onun için soruyorum. Hoşçakalın.
Zeytinci
01-07-2009, 17:32
Sayın zeytinci
Bu gösterdiğiniz damla sulama sistemi yarım parmak mı? Bende biliyorsunuz yaptım 2 inch su cıkışlı sizinki farklı geldi bana onun için soruyorum. Hoşçakalın.
Birol bey,
Selenoid çıkışlarına 16mm. siyah hortum bağlanacak. Tesisatın silifoz filtre ve kum filtresi giriş çıkışları 1 inç (25.4mm). İnce hortumun kıvrılması daha kolay olur ve kolay kamufle edilir. Benim bahçe çok büyük değil 200 m2. kadar.
İki inç 50 mm. çap oldukça büyük. Çok büyük alanların (dönümlerle ifade edilen alanlar) tesisat kısmı (siyah borular kısmı değil) belki 2 inç olabilir, kayıplar az olsun basınç düşmesin diye.
Tesisatınızdaki basınç kaç bar (ya da atü) bu önemli. 1 bar (ya da atmosfer) suyu 10 metre yükseğe çıkaran basınçtır.
nurcanaybay
01-07-2009, 19:02
Sn.Zeytinci sizin için bir fotoğraf yüklemiştim , gördünüzmü ?
Zeytinci
01-07-2009, 20:14
Bilgi ne kadar önemli. Zerdeçal bulup da güneş gören yere dikseniz yazık edeceksiniz ona.
Teşekkürler Jineop.
Zeytinci
01-07-2009, 20:16
Sn. Nurcanaybay,
Gördüm ve dersime çalışmaya başladım bile...
Teşekkürler patcwork çizimi için.
Teşekkür ederim bilgileriniz için.
http://www.agaclar.net/forum/images/misc/paperclip.gif (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=134#) Otomatik sulama tesisatı ve çeşmeyi doğaya adapte etme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16433)
Bu konu, ayrı bir başlık olursa daha çok takip edeni olur diye düşündük ve ayırdım.
Zeytinci
28-07-2009, 09:57
Japon güllerinin zamanı geldi.
Zeytinci
17-08-2009, 10:26
Çalı Melissa'nın güzel günleri. Tohum yapmaya başladı. Çiçek ve tohum bibirine paralel gelişiyor.
Çalı mine bahçelerin vazgeçilmezi olmalı. Dönem dönem azalsada çiçeksiz dönemi yok.
Mavi çiçekli çalının adını bilen var mı?
nurcanaybay
17-08-2009, 10:55
Sn.Zeytinci ;
mavi çiçekli çalınızın ismi solanum ,diğerleri de çoşmuş elinize sağlık.
Satı Uğurtan
07-08-2010, 23:27
Çalı Melissa'nın güzel günleri. Tohum yapmaya başladı. Çiçek ve tohum bibirine paralel gelişiyor.
Çalı mine bahçelerin vazgeçilmezi olmalı. Dönem dönem azalsada çiçeksiz dönemi yok.
Mavi çiçekli çalının adını bilen var mı?
Sevgili Zeytinci, bahçeniz çok güzel fakat epeydir uğranılmamış, umarım sorun yoktur sevgiler.
Zeytinci
14-09-2010, 21:18
Sn. Satı Uğurtan,
Sorun yok elbette. İhmal var bahçe bilgilerini yenilemeyle alakalı. Bahçeyle ilgili ektiğim tohumlar büyüdü. Diktiğim çalılar büyüdü. Bunlar olunca bahçe küçük gelmeye başladı.
Baharat bahçemde;
Biberiye, Itır, Beyaz ve sarı papatya, Kızıl reyhan, Yeşil reyhan, Maydanoz, Dereotu, Kekik, Yıldız otu(italyan), Nane, Biber, Patlıcan, Mercanköşk, Karabaşotu, Lavantin, Kişniş,Limon,Bergamot,Goji, Ters aşılı karadut, Böğürtlen,Lavanta, üzüm asması, olarak bir **** birkaç adet var.
Bunları özellikle kokulu ve kokusuz çiçekler süslüyor.
Bu başlık çok hareketli olduğu için ve bazı resimleri diğer başlıklarda paylaştığım için bahçe ihmale geldi.
Yakında bazı resimler eklerim. yazınızı farketmediğim için özür dilerim. İlginiz için teşekkür ederim.:o
nurcanaybay
14-09-2010, 21:29
Bir yılı geçmiş ,bitkilerinizin son halini ben de merak ediyorum.
Zeytinci
14-09-2010, 21:43
Nurcan hanım,
Mesajınız alınmıştır.;)
Kızıl reyhan.
Zeytinci
14-09-2010, 21:48
Maydonoz yapraklı halinin kokusu hoş olmasa da tohumları muhteşem lezzet veriyor, kebap üzerinde.
Zeytinci
14-09-2010, 21:56
Hoş kokusu kompostolarda fark yatıyor.
Zeytinci
14-09-2010, 22:00
Yemeklere birkaç yaprak katılabiliyor.
nurcanaybay
14-09-2010, 22:26
Ben kızıl reyhan'ın kokusuna bayılırım ,yaprak rengi de çok güzel oluyor.
Biz de biberiye zeytin yağının içine konur , hoş bir aroması vardır.
Elinize sağlık :)
Zeytinci
16-09-2010, 18:49
Nurcan hanım,
Semizotu taze filizleri üzerine;
- koparılmış taze kızıl reyhan yaprakları,
- nane yaprakları,
- dereotu,
- roka,
- maydonoz vs.
üzerine serpiştirilmiş domates dilimleri, zeytin yağı ve limon/sirke ile karıştırılınca müthiş güzel oluyor.
Biz de çok seviyoruz reyhanı. Hatta tanışmakta geç kaldığımıza hayıflanıyoruz.
Bekleriz efendim...
Ben balkonda yetiştirmek üzere bi sürü baharatın tohumunu almıştım. Ama derin toprakta gelişirlermiş diye duydum; benimkilerden bi acı biberler hayatta kaldı. Toprakla uğraşmak çok dinlendirici geliyor bana ... Kolay gelsin size Zeytinci.
Zeytinci
19-09-2010, 20:59
Sn.öZNe
Tohumu ekerken üzeri örtülmesi yeterli. Sadece sularken tohumlar yüzeye çıkmamalı.
Fideleri dikerken biraz derin olabilir ama ben 25-30 cm'den fazla derine dikmiyorum.
Sen de başarılı olursun:)
Satı Uğurtan
19-09-2010, 21:33
Sevgili Zeytinci, sorun olmadığına sevindim, reyhan benim vazgeçilmezim çok şeye kullanıyorum.
Itırın kompostolarda kullanıldığını ilk defa duydum çok ilginç.
Orhan Özbilgiç
19-09-2010, 21:47
Sevgili Zeytinci;
Dikkatimi çekti. Bahçenizde ağırlıklı olarak, tıbbi ve aromatik bitkiler yer alıyor. Kokulu çiçekleri olan ağaç ve çalıları seven biri olarak, galiba sizin bahçenizi daha sık ziyaret etmem gerekecek.;)
Sevgili zeytinci, çok güzller emeklerinize sağlık.
Yücel Canpolat
20-09-2010, 10:27
Ellerinize sağlık hepsi çok güzeller benim de sizden feyz almam gerekiyor tebrik ediyorum.Selamlar.
Zeytinci
20-09-2010, 19:39
Itırın kompostolarda kullanıldığını ilk defa duydum çok ilginç.
Sevgili Satı Uğurtan,
Meyve kompostalarında bir deneyin, lütfen.
Sevgili Orhan Özbilgiç,
Bir bölümü tıbbi bitkiler alanı olarak ayırdım.
Sevgili Sevim4, Sevgili Yücel Canpolat teşekkür ederim. Ben de sizlerden feyz alıyorum.
Güllere bir romork çalı toprağı (funda toprağı) koydum. Forumda pek araştırmadım, umarım hata etmedim.
Zeytinci
28-09-2010, 19:56
Davetsiz misafirler.
Zeytinci
28-09-2010, 20:05
Papatya.
Allahım neşirinler sevgili zeytinci,benimde iki tane oldu hareketlerine bayilıyorum.
Zeytinci
28-09-2010, 20:26
Sakız sardunyalarını söküyoruz. Buraya Japon gülleri dikeceğiz. Zeminde dogal büyük taş var.Bodur olanları yakın plana. Beyaz, sarı, şampanya, magenta, kırmızı çeşitleri katmerli ve yalın kat olarak. Diplerine bodur yonca düşünüyoruz, fazla bakım gerektirmeyen.
Zeytinci
28-09-2010, 20:37
Allahım neşirinler
Kedi yavrularının davranışlarından birşeyler öğreniyoruz.
-Onlara birşeyi öğretmeden, düşündüğümüz gibi davranmayacağını.
-Sandalye ve masa üstüne çıkmamayı.
-Her köpeğin onları ısırmayacağını, köpeklere ihtiyatla yaklaşmayı,
-Tehlikenin birinden kaçarken, diğer tehlikeyi gözardı etmemeyi,
-Hırçın olana yavaşça yaklaşıp şevkat gösterince yumuşayacağını,
4 karşeşin her biri başka bir huyda.:)
Zeytinci
28-10-2010, 20:30
Toprağa gömülü doğal kayayı biraz uğraşıp görünür hale getirdim.
Kaya'nın görüntüsü küçülmüş bir dağın dorukları gibi oldu.
Japon güllerini kayanın etrafına taşıdım.
Bu başka bir tasarımı hayal ettirdi. Küçülmüş dağ ve devleşmiş Japon gülleri. Şimdi bu durumu daha öteye taşıma zamanı...
nurcanaybay
29-10-2010, 11:39
Sn.Zeytinci ;
o bölge kaya bahçesi olarak da tasarlanabilir ,çiçekli yayılıcı sukulent'ler düşünün.Ben
mor çiçekli bir yayılıcının kayanın üzerine tırmandığını hayal ettim :)
Zeytinci
31-10-2010, 17:37
Nurcan hanım,
Bodur yonca düşünüyorum,toprak alana. Gümüldür'de bir arkadaşın bahçesinde var. Oradan almayı düşünüyorum. Pek bulunmuyor.
Sukulentleri tanımam gerekiyor. Taşların arasına maki havası veren birşeyler bulmam gerek. Kekik olabilir mi, bilmem.
Toprağı biraz daha eşeleyip kaya ya derinlik vermem gerek. Memet'in Karaburun gezisinde çektiği bonsai görünüşlü ağaçların havası verilebilir.
Kayanın üst bölümü toprak altında kalarak kahve rengini almış. Beyazlatıp beyazlatıp doruk havası vereceğim.
Zeytinci
31-10-2010, 17:51
Kendiliğinden çıkan, güllerin arasında bir domates. İki kilo kadar güz domatesi yaptı. Domatesler bu mevsimde kırmızı olabilecekmi göreceğiz.
Zeytinci
31-10-2010, 17:54
Kasım geldi. Kasım patı zamanı. Bu aranjmanı beğeniyorum.
Zeytinci
31-10-2010, 18:04
2009 nisan ayında yapılan (49 ve 60 nolu mesaj daki resimler) kalem aşıların bu günkü halleri. Zeytin kökü kuvvetli olunca aşılar hızlı gelişiyor. Seneye zeytin toplarım inşallah:p.
Zeytinci
01-11-2010, 21:41
Baharat bahçesi 2010. Mayıs ve Ekim zamanı.
Perihan Bayram
10-12-2010, 16:41
Davetsiz misafirler.
Çok güzeller minnoşlar.
N.Cebeci
10-12-2010, 17:08
Çok güzel bahçeniz var güzel emek vermişsiniz. Ellerinize sağlık. Bende bahçeye biraz fesleğen diktim. Çok güzel kokuyor şahane bir bitki, küçücük beyaz çiçekleri var.
Aman Allahım arılar bir bitkiyi bu kadar mı sever hayret ettim. Arılar bu bitkiyi seviyor diye sakın insanlara zarar vereceğeni sanmayın çünki fesleğen aşkından sarhoş oluyorlar. :))
Herkesin bahçesinin en azından bir bölümüne fesleğen ekmesini tavsiye derim.
Bu sene tohumlarınıda aldım bakalım seneye ekebilecekmiyim?
fikreteren
10-12-2010, 19:00
Sayın Zeytinci herşey çok güzel ellerinize sağlık.
Sayın Zeytinci; Baharat tutkunu biri olan ben, baharat bitkilerinizi görünce iştahım kabardı. Kimyon yetiştirmeyi hiç denediniz mi? Ben tane kimyon alıp, teflon tavada hafif çevirip, değirmene koyuyorum. Kahvaltılarda yumurta üzerine ya da havanda dövüp yemeklerde kullanınca vazgeçemeyeceksiniz.
Sağlık ve Esenlikler diliyorum, Yeni yılınız kutlu olsun.
Zeytinci
30-05-2011, 19:02
Mayısı güller sebebiyle seviyorum;)
Zeytinci
30-05-2011, 19:18
Güllerin devamı.
nurcanaybay
30-05-2011, 19:33
Tam bir gül bahçesi olmuş .Renkler harika :)
Büyük kayanın olduğu bölümü merak ediyorum ,istediğiniz görüntüyü yakalayabildinizmi ?
Zeytinci
30-05-2011, 19:49
Büyük kayanın olduğu bölümü merak ediyorum ,istediğiniz görüntüyü yakalayabildinizmi ?
Henüz fotoğraflık değil. Alsyum ve Japon gülleri var orada. Fazla güneş almıyor ne yazık ki. Siz sukulent önermiştiniz. Biraz daha emek istiyor:)
Selamlar.
Sayın Zeytinci,zeytin ağaçlarını ilgi ve beğeni ile seyrettim.zeytin ağacının gövde biçimlerini diğer ağaçlardan daha değişik ve güzel buluyorum.Ne mutlu size böyle ağaçlara sahipsiniz. Güllerinize şaşırdım,maşallah adeta çıldırmışlar.Gülistan olmuş bahçeniz.Ellerinize sağlık.Güzel bir yaz mevsimi dileği ile selamlar efendim.
Zeytinci
30-05-2011, 20:01
Diğerleri.
cetasule
30-05-2011, 20:14
Güllük gülistanlık dedikleri yer burası olsa gerek
Elinize sağlık.Her şey çok güzel
Zeytinci
30-05-2011, 20:15
[QUOTE=berrinb;813320]zeytin ağacının gövde biçimlerini diğer ağaçlardan daha değişik ve güzel buluyorum.QUOTE]
Beğeniniz için teşekkür ederim Sn. Berrinb.
Zeytin ağacı fikrinize katılıyorum. Neyi görmek istiyorsanız o sizi alır oraya götürür.
Zeytinci
30-05-2011, 20:35
Diğerleri
günebakan
30-05-2011, 22:10
Herşey çok güzel ama güller muhteşem onlar nasıl güller öyle harika görünüyorlar. Eminim birçoğuda kokuludur. Güle güle büyütün:)
Sn Zeytinci bence bu bahçe bir serap olsa gerek o kadar güzellik bir arada muhteşemler.keyfini çıkaran kimbilir ne çok emek harcadınız . inanın çok imrendim doğrusu güle güle oturun.
Zeytinci
31-05-2011, 20:57
Sn. Cetasule,
Sn. Günebakan,
Sn. Gülsu,
Teşekkür ediyorum ilginize. Bu günlerde başlık hareketli. Muhteşem fotoğraflar ekliyor arkadaşlar. Gözümüz gönlümüz açılıyor. Herkesin ellerine sağlık.:)
Pembe yasemin.
mandalinci
01-06-2011, 06:17
Bahçeniz o muhteşem güllerle cennet gibi olmuş, pembe yasemen de çok güzel, sardıracak mısınız, o şekilde kalacak mı?
ciceksever70
01-06-2011, 15:46
Güller bir harika sayin zeytinci. Bahce gecen yildan beri oldukca gelismis güzellesmis. Saglikla keyfini cikarmanizi dilerim.
Zeytinci
01-06-2011, 19:02
Sardıracak mısınız, o şekilde kalacak mı?
Sn Mandalinci,
Pembe yasemin çok çiçek açıyor. Rüzgarda sallanıp parfüm yaysın diye ona özel tij demir den hereke yaptım. Tepesine de toplanması için şapka. O da hakkını verdi.
Beyaz yasemin kokusu bana daha çok hitap ediyor ama bu da güzel.:cool:
Zeytinci
01-06-2011, 19:09
Saglikla keyfini cikarmanizi dilerim.
Teşekkür ederim Sn. Çiceksever70. Gül sabır ve bilgi istiyor. Bilgi ise merak edip araştırılınca elde ediliyor.
Dostlardan çok şey öğrendik. Güzellikleri beraberce izliyoruz.:)
Sevgiyle kalınız.
Orhan Özbilgiç
05-06-2011, 03:39
Sevgili Zeytinci;
Bahçenizdeki renk cümbüşünü hayranlıkla izledim. Hakikaten mayıs ayı sizin oralarda en güzel ay. Samsun' da, bu güzelliklerri yaşayabilmek için en az 20 gün daha beklememiz gerekiyor.
Ehh..Ne yapalım bekleriz.:D Sizin bahçenizin güzelliklerini görünce, beklemeye değeceği anlaşılıyor. Tabii her ne kadar İzmir ve sizin bahçeniz kadar renkli olmamayacağını bilsemde.
Sağlık içinde keyfini sür arkadaşım.:)
Zeytinci
06-06-2011, 21:32
Sevgili Orhan Özbilgiç bey,
İki yıldır baharı İzmir de uzun yaşıyoruz. Samsun da İzmir'i aratmıyor. Ara sıra Samsun'a geliyorum. Benzerlikler var. İltifatlarınız için teşekkür ederim. Çiçek bakımı konusunda acemi sayılırız, sizlerin yanında.
Her hafta bir çiçek tahta çıkıyor ve tacını giyiyor. Geçen hafta sarılıcı kırmızı güllerin haftası idi. Bu hafta çardak gülü zirvede idi. Haftaya beyaz yasemin olacak. Karanfiller de sırasını bekliyor. Ne yazık ki iki hafta bahçeye gidemiyorum.
Sevgili Zeytinci güller bir harika ellerinize saglık
Zeytinci
08-06-2011, 19:24
Güller her mekan da çok güzel, sevgili Periş. Bakımı ihmale gelmiyor, öğrendiğinizde o da ihtişamını sunuyor bizlere.
Çardak gülü bir kamyon gül haline geldi, affınıza sığınarak bir kez daha ekliyorum. Karanfiller start veriyor. Sundaville ve Sardunya.
Sayın zeytinci,binkere maşallah güller muhteşem hepiside sağlıklı görünüyor.
Sevgili Zeytinci bu güzel gülleri uzaktanda olsa seyretmek çok zevkli sizinde sevginizle çok güzel gelişmiş maşallah karanfiller bir harika sundaville ben burdayım diyor harika sardunyalar katmerli gibi görünüyor enfes ellerinize o güzel yüreginize saglık sevgiler...
Cello dostum,
Çok teşekkür ederim ilk olmanız ve duyarlılığınızdan ötürü.
Reyhan nedir hemen araştırmam gerekiyor.
Fesleğen doğrudan toprağa dikiliyor mu? Genelde saksıda gördüm.
Biberiye, güneyden alınan fotoğrafta sol alt köşeye yakın duvar dibinde çelikledim. Çok güneş ihtiyacı olur mu bilmem.
Dikilecek yer önerilerinizi de bekliyorum.
Arkadaş fesleğen ile reyhanın aynı şey olduğunu bilememiş ya da kafa dalgınlığıyla peş peşe yazmış. Fesleğeninde halk arasında bilinen 3-4 türü var. Ben küçük yapraklısını severim. Avrupalılar bunu da baharat olarak kullanmış. Bizde kırmızı yapraklılar çorbalarda nane yerine kullanılıyor bazılarınca.
Ben oturduğum alamlarda ıtır kokusunu severim. Birkaç sardunya-ıtır karışımı yapın. Kahvaltıya başlamadan elinizle bir okşayın bunları, müthiş bir koku heryeri saracaktır.
Sn Mandalinci,
Pembe yasemin çok çiçek açıyor. Rüzgarda sallanıp parfüm yaysın diye ona özel tij demir den hereke yaptım. Tepesine de toplanması için şapka. O da hakkını verdi.
Beyaz yasemin kokusu bana daha çok hitap ediyor ama bu da güzel.:cool:
Özellikle beyaz yasemin büyük bir koku kaynağı, sarılar kokmaz.Bu sizin kırmızıyı ilk görüyorum. Çiçekleri daha büyük, hoş görünüyor.
Fakültede okurken osmanthus diye bir çalı vardı, kışın pek görünmeyen küçük beyaz çiçekler açardı. Bu kokunun üzerine birşey tanımıyorum. Herkese bilhassa tavsiye...
Zeytinci
09-06-2011, 19:55
Sn Aydoner,
Reyhan konusunda tecrübe edindik geçen yıl. Kırmızı yapraklı salatalarda favorimiz oldu.
Pembe yasemin tomurcuk iken pembe çiçeği açtığında beyaz oluyor.
Koku olarak Full yasemin ve Beyaz yasemin bana daha güzel geldi.
Osmantus şimdilerde peşinde olduğum çalı. Birçok ünlü marka parfüm içerisinde harmanlanmış olarak bulunuyor.
İzine rastlarsanız haberim olsun.
Sn Sevim4,
Bu yıl hiç ilaçlama yapmadım. Funda toprağı kıştan itibaren kökleri korudu. Bahar gelişimi çok iyi oldu.
Biraz daha bilgi edindik ilaçlamaya ve gruplamaya karşın. Gelecek yıl için bu yıl edindiğim tecrübeyi uygulayacağım.
Gülsever olarak övgünüze teşekkür ederim.
OY OY OYY
Ben bu güllere bayıldımmm.
Nasıl görmemişim kaç gündür tüüüü:(
Ful çiçek açmışta domatese bile saplanmış.:) Benim ful daha yeni yaprak çıkartıyor, kışı bahcede geçirdi de:))
Elinize, yüreğinize sağlık. Keyifini çıkartın sağlıkla.
füsunANK
09-06-2011, 21:46
Güller muhteşem. Gözümü alamadım :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.