View Full Version : Nejla K. / hoya
Nejla K.
29-05-2009, 14:57
Uzun bir süredir benimle olan çiçeğimin, mum çiçeği olduğunu çok geç öğrendim. Yıllar önce kayınvalidemin benim için - balkonumda büyütmek üzere-diktiği çiçeklerden biri idi... Aklıma geldikçe su döktüğüm ama akıbetini pek merak etmediğim bu çiçek, ihmalden yaprakları sararmaya başlayınca, yerini değiştireyim diyerek zaman ayırmam ve bu sırada komşumun benden çelik istemesi ile önemsemeye başladım. Benim elimdeki çiçekten kökü ile birlikte 50 cm.lik bir parça verdim. O yaz, 1 ay kadar hiç sulanmadan üstelik çok sıcak olan Aydın gibi bir şehirde, güneye bakan bir balkonda kaldı... Şimdi utanarak ve üzülerek hatırladığım bu çiçek, tatilden döndüğümde ölmüştü. Komşuma gittiğim bir gün daha gölge olan arka balkonunda ona verdiğim kocaman çeliğin ne kadar yeşil bir rengi olduğunu görünce ve vicdanım acı ile sızlayınca olanları anlatıp ondan bir çelik aldım ve yeniden diktim. O gün çiçeğime daha iyi bakmak için bu siteye girip, bakım önerileri aldım. Sarıcı çiçeklerin evde odaları saranlarını görür ama hiç ilgilenmezdim. Vefa borcum olduğunu düşündüğüm bu çiçeğin bir evde çiçek açmış ve hoş koku yaymış hali beni çok etkiledi. Şimdi gördüğüm herkesten istediğim, toprakla buluşturduğum, birkaç çeliğim var. Atıl durumda bulup aldığım, eş ve dosttan rica ettiğim bu çelikleri ve gelişimlerini sizlerle paylaşmak istedim. Beni bu konuda yüreklendiren, afrika menekşesi sayfasından tanıdığım ve mum çiçeği de dahil olmak üzere pek çok çiçeği başarı ile yetiştiren genç arkadaşımız Fatihbrk da teşekkür etmek isterim. Lütfen önerilerinizi benden esirgemeyin. Bakarsınız diğer mum çiçeği çeşitlerini de edinir ve paylaşırım.
Nejla K.
29-05-2009, 14:58
Ve yukarıda anlattığım kaç yıldan bu yana benimle olduğunu bilemediğim ama yetirince iyi bakamadığımı düşündüğüm mum çiçeğim...
Nejla K.
29-05-2009, 15:04
Kasım ayında diktiğim ama henüz 1 ya da 2 yaprak çıkaran mum çiçeğimin altındaki bu oluşum yaprak değil bence... Ne olacağı ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum... Bu kadar küçük bir çelikte çiçek oluşumu değildir, değil mi? Aaahh... keşke...nerede o günler... (fotoğrafları cep telefonum ile çektim, netlik ayarı için özür dilerim)
huzunperest
29-05-2009, 16:12
Mum çiçekleriniz çok güzel Sayın Nejla, bu mevsimde oldukça hızlı büyüyeceklerdir. Yeterince bakamadığınızı düşündüğünüz mum çiçeğine gelince şu andaki hali fotoğraftaki gibiyse durumu çok kötü değil bence. Görüntü net değil ama kuruyan dalları varsa temizleyip aydınlık bir yerde durur ve toprağı kurudukça sulama yaparsanız daha sağlıklı yaşamına devam edecektir. Son fotoğraftaki oluşum da bir sürgün gibi duruyor. Aynı anda bir kaç farklı yerden sürgün vererek büyüyecek sanırım. Çiçeklerini de görmeniz ve koklamanız dileğiyle.
Selamlar.
Nejla K.
29-05-2009, 16:21
Sayın Hüzünperest, ilginiz için teşekkürler, eski mum çiçeğim de bir sürü yaprak verdi ama eski yaprakların sarılığı o kadar belirgin ki alırsam çok az yaprağı kalacak...Güzel dilekleriniz beni mutlu etti. Bilmukabele...
huzunperest
29-05-2009, 16:37
Sararmış yapraklar kalsın bir sorun olmaz. Fazla güneşe maruz kalmaktan olmuştur. Gün içinde kısa bir zaman dilimi için güneş görmesi de çiçek açması için tetikleyici oluyor. Bu mum çiçeğiniz yakındır çiçek açar :D
Nejla K.
29-05-2009, 16:50
Gerçekten mi? Çok sevindim,Hüzünperest. Dilerim söylediğiniz gibi olur... Çok teşekkürler...
..... Şimdi gördüğüm herkesten istediğim, toprakla buluşturduğum, birkaç çeliğim var. Atıl durumda bulup aldığım, eş ve dosttan rica ettiğim bu çelikleri ve gelişimlerini sizlerle paylaşmak istedim. Beni bu konuda yüreklendiren, afrika menekşesi sayfasından tanıdığım ve mum çiçeği de dahil olmak üzere pek çok çiçeği başarı ile yetiştiren genç arkadaşımız Fatihbrk da teşekkür etmek isterim. Lütfen önerilerinizi benden esirgemeyin. Bakarsınız diğer mum çiçeği çeşitlerini de edinir ve paylaşırım.
Ablacığım hepsinin masallahı var.Birşey soracağım çelikler için küçük saksılar seçmende bir neden varmı:confused:
Kasım ayında diktiğim ama henüz 1 **** 2 yaprak çıkaran mum çiçeğimin altındaki bu oluşum yaprak değil bence... Ne olacağı ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum... Bu kadar küçük bir çelikte çiçek oluşumu değildir, değil mi? Aaahh... keşke...nerede o günler... (fotoğrafları cep telefonum ile çektim, netlik ayarı için özür dilerim)
Ablacığım sürgüne benziyor.Birgün hepimizde çiçeklerini göreceğiz inşallah.
Nejla K.
29-05-2009, 17:45
Evet fatihcim, büyük bir mum çiçeği olan ve her yıl çiçek açtığını söyleyen bir yakınım, küçük saksıda olan mum çiçeklerinin daha çabuk çiçek açtığını söyledi.Eski mum çiçeğim büyük bir saksıda idi ben de denemek için bu çelikleri küçük saksılara diktim. hatta bir tanesi pet şişe kesilerek dikilmiştir. Dilerim hepimiz mum çiçeklerimizin o güzel kokusunu duyabiliriz....
Sevgili Nejla, benim hiç mum çiçeğim yok..Sanırım sizler sayesinde en kısa zamanda edineceğim:) Bunun için en iyi mevsimi merak ediyorum..Benim için yaz sonu olsa çok iyi olur herhalde..Tatile giderken arkamda bırakmış olmam...
Nejla K.
30-05-2009, 23:19
Sevgili Katmer, sizin istediğiniz mum çeliği olsun, hiç merak etmeyin rezerve edilimiştir. Siz zamanı belirleyin yeter... O güzel menekşelerinizin yanında hoş kokulu mum çiçeği çok hoş olur...
Sizin elinizden gelirse pek de güzel olur...Çok teşekkür ediyorum, mum çiçeği yetiştirme konusunda hiçbir bilgim yok. Artık sizlerin yardımıyla büyütürüm:)
Nejla K.
03-06-2009, 12:45
Arkadaşlar,aşağıda fotoğrafını eklediğim mum çiçeklerimle ilgili fikrinizi ve yorumunuzu bekliyorum. 2008 Kasımında üstte size fotoğraflarını eklediğim mum çiçekleri ile birlikte dikmiştim ama bu çiçekler yapraklarında buruşukluklarla o zamandan bu yana ne ölüyorlar nede gelişiyorlar... Sizce onlar için yapabileceğim bir şey var mı?
gulshenisa
03-06-2009, 14:12
Sevgili Nejla K. ,yanılmıyorsam mum çiçeğinizin yapraklarındaki güneş yanığı.mum çiçeği ışığı sever, yalnız güney veya tüm gün güneş gören cam kenarlarını sevmez.birde yer değişiminden hiç hoşlanmaz.evinizin kuzey tarafına güneysede cam kenarına değilde duvar dibine koyabilirsiniz.birkaç ay gelişim göstermez yeni yerine alışana dek sonrada bir bakarsınız bir ayda 1 metre kadar uzayabilir.bunlar şahsi tecrübelerim.sağlıcakla kalın...
Nejla K.
03-06-2009, 14:36
gulshenisa, ilginiz için teşekkürler. Diğerleri ile aynı zamanda ve aynı ortamda olmalarına rağmen bu farklılık beni epey şaşıttı.
Nejla K.
04-06-2009, 14:33
Sayın hüzünperest, sizin söylediğiniz gibi yaz ayları mum çiçeğine yarıyor sanırım. Çünkü hem yeni dikilenlerde hem de eski mum çiçeğimde hızla yaprak çıkarma başladı. Bitkinin kendi yaprak renginden daha koyu - bordo- renkli yapraklar hemen kendini fark ettiriyor. Daha belirgin olduğunda fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.
Nejla K.
16-06-2009, 20:22
Artık eminim ki mum çiçeği yaz mevsimini seviyor. Mum çiçeklerimde yaprak sayısı hızla artıyor. Yeni yaprakların o bordo rengini çok beğeniyorum.
huzunperest
16-06-2009, 20:59
Ben de o yeni çıkmış yaprakların rengini çok severim. Ancak kısa bir süre sonra yeşil doğal renklerine dönüyorlar. Çiçeklerinizin son hallerini fotoğraflayın da görelim bordo yaprakları Nejla Hanım. :D
Nejla K.
17-06-2009, 11:17
Sayın hüzünperest, çektim ama cep telefonu ile çektiğim için sanırım o bordo yaprakların rengi değişik görünüyor. Uygun ışığı yakaladığımda mutlaka ekleyeceğim... Mum çiçeklerime gösterdiğiniz ilgi için ve desteğiniz için teşekkürler...
Nejla K.
18-06-2009, 17:28
Arkadaşlar, mum çiçeklerimden 2 numaralı mesajdaki çiçeğimi yani eski olanı büyük bir saksıda... Sizce o çiçeği daha küçük bir saksıya almam doğru olurmu? Çiçeklenmesi için küçük saksıda olması gerekliliğinden aklıma geldi... Bu konuda bilgisi olanların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler...
Orkun Kırcı
18-06-2009, 18:18
Bence hiç bir sorun olmaz. O saksı gerçekten çok büyük.
Nejla K.
18-06-2009, 18:23
Teşekkürler Orkun Bey, en kısa zamanda değiştireceğim. Saksıda mum çiçeğinin yanında begonvil çelikleri dikmiştim ama tutmadılar. Kış aylarında ikisi de suyu çok sevmediği için yaşatabilirim diye düşündüm ama begonviller tutmayınca saksı iyice büyük görünmeye başladı gözüme...
Nejla K.
18-06-2009, 22:36
Fotoğrafını eklemediğimi fark ettiğim bir mum çiçeğim daha var. İşim gereği Nazilli'ye gittiğim günlerde, bir cam önünde bakımsız kaldığını düşündüğüm bir mum çiçeği gördüm. Defalarca önünden geçerken gözümü alamadım. Sonunda bir gün kapıyı çalıp o çiçekten bir çelik istedim. Bir Muhasebe bürosu idi ve genç hanımlar vefat eden annelerinden kalmış bir çiçek olduğunu söylediler. Bu çelik tutmaz ise diye hiç endişe duymadım, benim için de bir emanet olmuştu çünkü o çiçek... İşte fotoğrafı...
Nejla K.
23-06-2009, 23:49
Yukarıda fotoğrafını eklediğim mum çiçeğimin yanına karanfil dikmiştim,tuturmayı başaramadığım çiçeklerden biri olmuştur karanfil ama bu çelik tuttu... Karanfilin rengini bilmiyorum ama yaşama koşulları uyumludur inşallah...
Sevgili Nejla, ellerine sağlık, sağlıkla büyüsünler, çiçek açıp kokuları ile sizi mest etsinler. Sevgiler
Nejla K.
24-06-2009, 20:51
Çok teşekkür ederim Bennur. Dilerim söylediğiniz gibi olur. İlginiz için teşekkürler...
Nejla K.
28-06-2009, 20:11
Bir türlü uygun ışıkta netleştiremediğim ama Sayın Hüzünpereste söz verdiğim için vazgeçmediğim, yeni yaprak veren mum çiçeklerimin muhteşem bordo yaprakları... Keyif alanlar için seyirlik...
Nejla K.
30-06-2009, 18:41
Tatile giderken mum çiçeklerinizle ilgili neler yapıyorsunuz arkadaşlar? Bildiğim kadar, mum çiçeği çok su istemiyor ama susuzluğa ne kadar dayanıklı? Bir ay içinde ne kadar etkilenir? Benim mum çiçeklerim sabah ilk güneşi alıyor ve sürekli yarı gölgede... Gelişmeleri bu kadar hızlanmışken onları bırakmak zor... Keşke yapabileceğim bir şey olsaydı...
Tahminimce 1 ay kadar dayanabilir, babam tüm haziran ayı boyunda şehir dışındaydı, eve döndüğünde baya bitkilerimde kayıp var ama mum çiçeği yorgun düşmesine ragmen yaşıyor demişti. Çok sıcaklarda bu süre düşebilir belki ama tam güneş görmeyecek bir yere koyarsanız, gitmeden önce de bolca sularsanız sorun olmaz bence. Bolca sulamadan önce biraz susuz bırakın bence toprağı. Hatta altındaki tabakta da su biriksin suladığınızda ( nem sağlar bitkiye ) ama çakıl taşı gibi birşeyler koyun saksı tabağına ki bu sefer de saksı çok su içinde kalıp çürütmesin bitkiyi. Umarım birşey olmaz siz yokken...
huzunperest
01-07-2009, 11:34
Fotoğraflar tam seyirlik sevgili Nejla teşekkürler.
Ben de tatil esnasında çiçeklerim ne olacak diye kara kara düşünmekteyim. İşin kötüsü benim tatil iki ay kadar sürüyor.. Bir serayla konuşup bitkilerimi onlara emanet etmekten başka çözümüm yok gibi.
pembegül
08-08-2009, 16:01
Sevgili Nejla hepsi çok güzel ne renk açıyor acaba benimde var pembe açıyor beyaz açanını arıyorum. Beyaz olduğunu sandığımda pembe çıktı.
Sayın pembe gül benim pembelerde beyaz açmış.;)Ama pembe bulacağımdan eminim.
Nejla K.
08-08-2009, 17:05
Sevgili İlkin, hüzünperest, Pembegül ve Fatih... Yokluğumda mum çiçeği sayfalarımı yalnız bırakmadığınız için teşekkürler... Tatilden döndüm. Pek çok çiçeğim heba olduğu halde mum çiçeklerim en az zararla atlattılar, çok mutluyum. Bordo renkli ,fotoğraflarını daha önce eklediğim yaptraklar yeşillenmiş hatta yeni yapraklar oluşmuş. En kısa sürede yeni fotoğraflarını eklemeye çalışacağım...
pembegül
09-08-2009, 17:21
Sayın pembe gül benim pembelerde beyaz açmış.;)Ama pembe bulacağımdan eminim.
Sayın Fatih ben size köklü bir çelik göndersem sizde bana beyaz mumdan bir çelik gönderebilmeniz mümkünmü acaba.:o
Nejla K.
12-08-2009, 21:15
Mum çiçeği seven arkadaşlarım, Bursada ailemi ziyaret ettiğim sıralarda bir haftalık Eskişehir ziyaretlerimi de araya sıkıştırmıştım. Bu yıl teyzemin oturma odasındaki mum çiçeği beni çok şaşırttı. 2 karış kadar boyu vardı. Bir yıllık bir çiçekmiş ama inanamayacaksınız, tomurcukluydu. Birkaç haftaya kadar evi saracak olan müthiş kokuyu düşündükçe Eskişehir'den hiç ayrılmak istemedim. Çiçeği üstünde iken çelik almak istedim ama tek kök olan ve sadece 2 karış boyundaki bu çiçekten alınan çelik onun gelişimini olumsuz etkileyecekti, alamadım ve hatta kıyamadım. O güzellik beni çok etkiledi ve kendi çiçeklerim için umutlandırdı. Artık çiçek açması için 7 yıl gerekmediğine kesinlikle inandım. Sanırım saksının küçük olması da etkili... Hepimizin bitkileri bol çiçekli olsun umarım...
Nejla ablacım bahsettiğin durum bende de mevcut. Forumdan değerli bir arkadaştan gelen çeliğim köklendikten sonra çiçek verme hazırlığına başladı. Bakalım tam olarak açacak mı...
Nejla K.
18-08-2009, 22:02
Hadi bakalım Farukcuğum, sabırsızlıkla çiçeğinin durumunu bekleyeceğiz. Bizi gelişiminden haberdar edersin değil mi? Bol çiçekli olması dileklerimle...
Tabii ki haberdar ederim Nejla ablacığım...
Nejla K.
25-08-2009, 21:44
Yaz içinde mum çiçeklerimin gösterdiği gelişmeyi yarın sizlere fotoğraflarla göstermek istiyorum. Cep telefonu ile çektiğim için gündüz fotoğraf çekmek daha iyi sonuç veriyor... Görüşmek üzere...
Nejla K.
26-08-2009, 20:23
İşte yazın bütün sıcaklığına, üstelik susuzca dayanmayı bilen mum çiçeklerimin son durumu... Bir ayı aşkın yokluğumda, nadiren sulanabilen zavallı çiçeklerim yine de büyümüşler sanki... Hadi baharadaki resimlerle kıyaslayalım...
Nejla K.
26-08-2009, 20:25
Yaz başında diktiğim en yeni mum çiçeğim ile en eski mum çiçeğim de burada...
Nejla K.
27-08-2009, 09:53
Sanki yapraklar sayı olarak çoğalmış evet, ama, yapraklar epey büyümüş de sanki...Kocaman yapraklar susuz kalmanın mı sonucu acaba ya da tam tersi bir durum mu, anlayamadım?...
Nejla K.
27-08-2009, 09:55
Sayın İlkin bir ay dayanır demişti ama dayanmanın ötesinde çok gelişmişler. Demek ki az sulama, kuruyacaklar diye endişe edilen, sıcak bir şehir de bile mucize yaratabiliyormuş...
Kocaman yapraklar normal.Yani anarmal bir durum yok.
En büyük mumda ki yanmış ve kurumuş yaprakları temizlesen daha iyi olmazmı ablacığım.Bitki enerjisini onlarla harcamadan diğer çıkaracağı yapraklara kullanır diye düşünüyorum.Ancak hem görünüş hemde enerji açısında yanmış ve kuruyan yaprakları temizle istersen ablacığım.
Nejla K.
27-08-2009, 10:07
Tamam Fatihcim, hemen temizleyip geliyorum. Aaaa... bu arada söylemeyi unuttum ,o eski mum çiçeğimin saksısını küçülttüm. Çiçek açması için, saksının epey büyük olduğunu bir önceki sayfada konuşmuştuk... Teşekkürler Fatihcim...
Önemli değil ablacığım.Umarım hepimizin çiçeği açar.Bendekilerden birinde tomurcuk çıkmış arkalarda.Ancak ne durumda anlayamadım çiçeğini dökmüş gibi geldi ancak önümüzdeki haftalar gösterecek ne olduğunu.Bu arada banada kocaman bir saksıda iki dal mum çiçeği gelmişti.Bende saksıyı değiştiremeyeceğimi anlayınca yanına 4-5 çelik daha diktim saksı hemen dolsun diye:D
Nejla K.
27-08-2009, 10:21
Fatihcim, mum çiçeği ile ilgili yeni bir şey dikkatimi çekti az önce... Sararan yaprakları ana gövdeden ayırınca limon rengi bir köpük çıktı hemen... bir dakika kadar sonra da bal rengi bir sıvıya dönüştü... Daha önce farketmemiştim bu durumu... Dilerim, senim mumlar da bir an önce çiçeklensin...
Evet bende de oldu o sıvı çıkışları ve havayla temasta bir iki dakika sonra kuruyorlar.
Nejla K.
27-08-2009, 14:13
Fatihcim, cornosa cinsi dışındaki mum çiçeklerinden edinmek istiyorum. Bu konudaki bilgilerini bekliyorum, canım...
ablacım benimkiler daha budanma çağına erişmediler.Ancak şu anda bir sipariş hazırlığı var.İstersen onlarla sipariş verebilirsin.Orkun abi de var siparişte.Aydından ikiniz bir paket yaparsınız.
Nejla K.
27-08-2009, 14:21
Bir bakayım o zaman...
Nejla K.
29-08-2009, 14:26
Çok yıllık mum çiçeğimin sararan yapraklarını temizledim ve güney balkonumdan kuzey balkonuma geçirdim. Güney balkonumda direk güneş görmediği halde yaprakları sararıyordu...
Nejla K.
01-09-2009, 21:27
Mum çiçeklerime npk vermiştim, gelişmelerinde bir hızlanma gözlemliyorum.
Nejlacığım, mumlar için en uygun zamanda çeliklerimi bekliyorum:)) Ben müsaitim:p
Nejla K.
02-09-2009, 11:02
Tamam canım ama biraz daha bekleyelim, iftar fasılları sırasında bana mum çiçeği getireceğini söyleyen tanıdıklar var. Onları bekleyelim, göndermişken biri tutmaz ise diğeri tutar ve renk çeşitliliği olur. Merak etme vakit var, buralar hala sıcak olduğu için yapraklar güneşten sarı... Ben kasımda diktim yine tuttu. İnan ki menekşe bakımından çok daha kolay bakımı...
Nejla K.
08-10-2009, 09:08
Sonbaharda mum çiçeklerimle ilgili gelişmelerden çok memnunum. Eski fotoğrafları ile kıyasladığımda, yorucu bir yaz geçirmelerine rağmen pekçok yaprak çıkardıklarını gördüm. Eski mum çiçeğim hala keyifsiz, yaprakların sararmasını düzeltemedim. Bakıma aldım. Ama diğerlerinin son hallerini sizinle paylaşıyorum...
Nejla K.
16-10-2009, 08:56
Balkonuma çıkınca, gözüm, kendi çiçeklerimden önce karşı apartmanın alt katında mum çiçeğinin 2 sarkan çiçeğine kayardı. Uzun süredir karşılaşamadığımız için çiçekle ilgili konuşamamıştık. Ekim başında karşılaştığımızda beğenilerimi anlattım. Bana çiçeği üstünde iken çelik vermeyi önerince sevindim. Kadıncağız sağolsun 2 çelik verdi. Bu çeliklerin arkadaşıma gönderileceğini söyleyince bana da çelik verdi, 4 çelik sahibi oldum. 2tanesi İstanbulda sahibini buldu.Ben de iki tanesini diktim. Şimdi takipteyim, bakalım, çiçeği üstünde iken alınan çelikler gerçekten daha çabuk mu çiçek açacak göreceğiz... Bu arada sitemiz üyelerinden Oğuz Beyin ROA uygulamalarına katıldığımı ve mum çiçeklerimin de dahil olduğunu söylemeliyim...
Nejla K.
23-11-2009, 10:31
Çektiğim fotoğraflarla mumlardaki gelişmeyi sizde görün istedim. Küçük şişeye diktiğim mumun büyüme hızı beni şaşırtıyor.
Sevgi Nejla,
Hepsi çok güzel, en kısa sürede çiçeklerini görmeni diliyorum.ROA gerçekten mum çiçeklerinde inanılmaz sonuçlar veriyor. Benim mumlar salonda menekşelerle aynı yerde duruyor. Ben de birini balkona alsam mı acaba diye düşünmeye başladım :) Bakalım içerde ve dışarda aynı şekilde beslenen mumlar arasında fark olacak mı?
Nejla K.
25-12-2009, 16:53
Makicim, sayfama yazdığını nasıl da geç fark ettim. Lütfen kusura bakma... Benim mum çiçeklerim kış ayları oda sıcaklığında içeride, baharla birlikte yaz ayları da dahil kuzey balkonunda, Ekim sonu gibi güney balkonunda duruyor. Garipler bir sıcaktan bir soğuktan korunmaya çalışırken başları döndü... Sevgili Maki senin için son halleri gelsin...
Nejla K.
21-01-2010, 13:09
Kış günleri olsa bile hala balkonumda olan mum çiçeklerim gelişmesini özellikle de uzamasını sürdürüyor. Bir yaşını birkaç ay geçmiş olmasına karşın uzayan bu mum çiçeğimin yan tarafındaki oluşumlar yaprak mı olacak sizce?
Nejla K.
21-01-2010, 13:12
Ayrıca bu mum çiçeğimin bir yılda katettiği yolu görmeniz için boyunu da gösteren 2 fotoğraf ekliyorum. ( offf...fotoğrafları yatık eklemişim ve düzeltmeyi başaramadım, özür dilerim.)
Ablacığım çok güzel gelişmişler.O çıkıntılar desteğe tutunması için çıkıyor.Hatta çelik aldığımızda köklenme o çıkıntılardan başlıyor.
Sanırım bu güzelliğin bir desteğe ihtiyacı var.
Nejla K.
21-01-2010, 18:26
Sağol Fatihcim, o normalde uzun bir pipetle destekli üstü ise gevşek bir şekilde kurdele ile bağlı... Ancak fotoğraf çekmek için duvara yasladım.Hava durumunu takipteyim. Eksi değerlere düşeceğini duyunca yarın içeri alacağım... İlgin için teşekkür ederim.
Nejla K.
10-06-2010, 09:37
63 numaralı mesajda en uzun boylu hoyamı sizlerle paylaşmışım. 5-6 ay sonundaki uzamayı görünce ben bile şaşırdım. Vileda sapına sararak düzgün uzamasını sağladığım için, tarifim de öyle olacak... Bu süre içinde vileda sapını tamamen kaplamış. Yanındakiler de şu sıralarda hızla gelişiyorlar. Son yağmurlarda onları açıkta bıraktım nasiplensinler diye, üzerlerindeki izlerin bir kısmı su damlası... Buyurun son hallerine...
Nejla ablacım mükemmeller. Ufacık saksılarda bu kadar gelişim göstermeleri ve boy atmaları çok dikkatimi çekti. Fotoğrafları uzun uzun inceledim. Nejla ablacım ufacık saksılarında köklerden dolayı yeterince toprak var mı? Ablacım bu ufacık saksılar için ne tür toprak kullandın???
Nejlacım, seninle buluşamamız isabet olmuş gibime geliyor. Yoksa balkonun hali haraptı bence.
Nejla K.
10-06-2010, 10:00
Nejla ablacım mükemmeller. Ufacık saksılarda bu kadar gelişim göstermeleri ve boy atmaları çok dikkatimi çekti. Fotoğrafları uzun uzun inceledim. Nejla ablacım ufacık saksılarında köklerden dolayı yeterince toprak var mı? Ablacım bu ufacık saksılar için ne tür toprak kullandın???
Farukcum, sağol... Beğenmene sevindim. Bana buradaki mum çiçeği yetiştiricileri ''küçük saksıya dik çabuk çiçeklensin'' demişlerdi. Şeffaf olsun diye 1/2 lt. su petini kesip diktim. Toprağı köklerin sardığını görmek istedim. Çünkü kökler sarmadan çiçeklenmez gibi bir rivayet var. Ne kadar doğru bilmiyorum... Hala tam olrak toprağı sarmış değil kökler... Sulamadan dolayı yeşillenme var ama yine de bu yıl saksı değiştirmeyeceğim. Ben elimdeki toprak çeşitlerini karışırarak kullandım. Sadece torf bizim şehrimiz için hiç uygun değil... Torf, çam toprağı, bahçe toprağı ve çok az kum var, hatırladığım...
Nejla K.
10-06-2010, 10:03
Nejlacım, seninle buluşamamız isabet olmuş gibime geliyor. Yoksa balkonun hali haraptı bence.
Arkadaşım, bahardaki çelik alma harabiyetini görseydin bu hiç olurdu. Sen iste, ben koli çıkarırım istediklerinden sana... Sonbaharda geleceksin ya o zaman kendin seçmek istersin belki... Tek korkum Aydın yazında 1 aylık tatilde ne olacakları... Tatil dönüşü hallerini görsen, için acır. Bu gidişle sırf çiçek sulaması için bir kadın tutacağım...
Canım arkadaşım, becerini yine konuşturmuşsun:)) Tek kelimeyle maşallah:)) Benim kızların annesi onların arasında mı yoksa?
Nejla K.
11-06-2010, 14:46
Canım arkadaşım, becerini yine konuşturmuşsun:)) Tek kelimeyle maşallah:)) Benim kızların annesi onların arasında mı yoksa?
Sağol arkadaşım... Anne mum çiçeği hastalandığı için derin bir budama yaptım. Şimdi gördüklerinden daha küçük bir görünümde. Ama sendeki diğer çelikler ile kardeş çeliklerimiz var. Hep birlikte çiçeklerini de görmeyi diliyorum...
Nejla K.
15-06-2010, 18:59
Bu gün mum çiçeklerimin uzamak dışında dipten yan sürgünler verdiğini farkettim. Bu, çok sevindirici bir durum. Gelişmeleri şimdilik iyi bakalım yaz nasıl geçecek?
Nejla K.
16-06-2010, 11:01
Bu gün gezmeye gittiğimde benim çeliklerimden birini aldığım ana mum çiçeğinin ne kadar çok çiçeklendiğini görünce doğrusu kıskandım. Çok güneş alan hatta yakıcı güneş alan bir balkondaydı. Günün neredeyse 8 saati güneşli bir balkon... Oooofff ne yapsam yerlerini değiştirip daha çok güneşe mi çıkarsam acaba?..
Orkun Kırcı
16-06-2010, 23:01
ablam benimde şimdiye kadar kendi gördüğüm çiçekli hoyaların büyük kısmı bol güneş alan yerdeydi. Hatta güneşten sapsarı yaprakları vardı.
Orkuncum bende bunu forumdan bir mesajda okumuştum. Bunun üzerine bende mum çiçeklerimi güneşe çıkardım alıştıra alıştıra ama nedense gelişimleri durdu ya da bana öyle geliyor. Yani gelişimlerinde tık yok...
Orkun Kırcı
17-06-2010, 10:28
Yerdeğişiminden etkilenmiş olabilirler kardeşim. Ben öyle sarı yaprak görüntüsünden hoşlanmadığımdan bol güneşten kaçınıyorum.
Nejla K.
17-06-2010, 11:21
Aydın'ın yakıcı güneşinde ben de hiç güneşte sararmalarına kıyamam. En iyisi yazı kuzey balkonunda sabah güneşi ile idare ederek geçirsinler, sonbahar başlangıcında daha bol güneşe taşırım.
Nejla K.
19-06-2010, 15:17
Mum çiçeklerinizde aşağıda eklediğim bordo yaprakları görmek sizi de benim gibi mutlu ediyor mu? ( Yerlerini sevmiş oldukları ve geliştikleri fikri çok huzur verici doğrusu...)
Gerçekten çok yeşil ve hoş görünüyorlar.Ne yazıkki sizlerle daha erken tanışamadığım için toplu siparise katılamadım :(
Nejla K.
19-06-2010, 16:30
Gerçekten çok yeşil ve hoş görünüyorlar.Ne yazıkki sizlerle daha erken tanışamadığım için toplu siparise katılamadım :(
Zaman zaman toplu siparişler oluyor ama üzülmeyin biz çok paylaşan bir siteyiz... Sayfaları okudukça ilginiz olan çiçekler arttıkça paylaşımların güzelliğini siz de yaşayacaksınız...
Benimkiler köklensin seve seve sayın yagız.
Nejla hanım çok güzel sürgün vermiş saglıkla büyütün.
missmenas
19-06-2010, 22:08
Sayın Nejla K. çok Mutlu bir görüntü, Teşekkürler paylaşım için.
Çok teşekkür ederim benim terasım birazcık daha otursun ozman istediğiniz bitkiler olursa bende sizlere gönderirirm zaten fotoğraflarını paylaştım sizlerle ;)
Nejla K.
20-06-2010, 18:58
Teşekkürler Sevimciğim.
Nejla K.
20-06-2010, 18:59
Sayın Nejla K. çok Mutlu bir görüntü, Teşekkürler paylaşım için.
Ziyaretiniz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim...
Orkun Kırcı
20-06-2010, 22:46
Maşallah ablacım. En son yolladığın çelikte gelişmeye başladı. 4-5 yerden filizlenmeye çalışıyor:)
Nejla ablacım paylaştığın mum çelikleri bereketliymiş maşallah...
Nejla K.
21-06-2010, 08:37
Orkuncum çok sevindim, çiçeğini de gör.
Farukcum bereketli olması ne güzel... Dağıttığım o ana çiçeği unlu bit yüzünden derin budama yaptım. ilk fırsatta sana da gönderirim.
Nejla K.
22-08-2010, 17:43
Bu sıcaklar sanırım en çok mum çiçeklerime yaradı. Kuzey balkonumdaki cam kenarında uzun tatil dönüşü çoook boylarının uzadığını farkettim. Üstelik ne kuruma ne de hastalık vardı. Hatta bir tanesinde çiçek oluşumu olduğunu sandığım bir çıkıntı gördüm. Biraz daha netleşsin fotoğrafını paylaşırım. Kesinlikle sıcak havayı sevdiklerini biliyorum artık...
Nejla K.
25-09-2010, 19:47
Müjde dostlar mum çiçeklerim çiçek açtı. Şimdi bir tanesi çiçekli ama bolca tomurcuk var. Yoğunluğum azaldığında fotoğraflarını ekleyeceğim...
Sevgili nejla gözün aydın beklıyoruz resimleri.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.