Bağlan

View Full Version : Teleskop

osmann
21-05-2009, 18:59
Sayın Zenfree yıldız ve gök çekimlerine meraklı oluşunuzdan hareketle soruyorum acaba teleskoplar hakkında bilginiz var mı? Bir teleskop almayı düşünüyorum ama bu konuda fazlaca bilgiye sahip değilim. (Teleskobun hangi özelliklerine göre seçilmesi gerekir? İyi bir teleskop ne kadardır? Varsa tavsiye edeceğiniz markalar ve özellikleri vb.)Eğer bu konuda bilginiz varsa ve benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

zenfree
21-05-2009, 21:53
Bir ara araştırmıştım. Fiyatlar yurtdışına göre çok yüksek. Dışardan almak çok ucuza geliyor.
Bir de gümrükte takılan malların satıldığı bir web sayfası vardı. Orada bazen bulunabiliyor. Şimdi hatırlayamadım. Bakar size link yazarım. Bir zamanlar teleskop için sık sık kontrol ediyordum.:)

osmann
27-05-2009, 23:08
Çok makbule geçer eğer linki hatırlayabilirseniz. Sadece teleskop mu var yoksa makineler de mevcut mu? Fiyatlar nasıl? Aslında aklımda bir nikon D300 var ama şimdilik pahalı görünüyor. Aslında Türkiye' de pahalı, yoksa İngiltere' de yarı fiyatına neredeyse.

zenfree
28-05-2009, 00:02
Aşağıdaki linklere bakabilirsiniz. T.C. BAŞBAKANLIK GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

TASFİYE İŞLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ( TASİŞ)

http://www.tasis.gov.tr/

http://www.tasis.gov.tr/neotas/indexe.htm

http://www.tasis.gov.tr/neotas/esyas.asp

osmann
28-05-2009, 16:52
Hmmm buraya sanırım çok önceleri bakmıştım bir ara. Ama şimdi de arattırdım birşey çıkmıyor. Neyse benim heves anlaşılan başka bahara kaldı:)

gece
29-05-2009, 00:30
Sayın Zenfree yıldız ve gök çekimlerine meraklı oluşunuzdan hareketle soruyorum acaba teleskoplar hakkında bilginiz var mı? Bir teleskop almayı düşünüyorum ama bu konuda fazlaca bilgiye sahip değilim. (Teleskobun hangi özelliklerine göre seçilmesi gerekir? İyi bir teleskop ne kadardır? Varsa tavsiye edeceğiniz markalar ve özellikleri vb.)Eğer bu konuda bilginiz varsa ve benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Çok makbule geçer eğer linki hatırlayabilirseniz. Sadece teleskop mu var yoksa makineler de mevcut mu? Fiyatlar nasıl? Aslında aklımda bir nikon D300 var ama şimdilik pahalı görünüyor. Aslında Türkiye' de pahalı, yoksa İngiltere' de yarı fiyatına neredeyse.

Niyetiniz teleskop mu, fotoğraf makinası mı?

Umarım sadece satın almış olmak (tüketim çılgınlığı) değildir.

Fiyatlar üzerinde bu kadar çok duruşunuzdan böyle düşündüm. Biliyorsunuz bu cihazlar ihtiyaç olmanın ötesinde hobi araçları. Hobi aracında fiyat çok önde değildir. Paradan çok, 'zaman' harcarsınız. Giden para, sizi zorlasa da görmezsiniz, zira para doğru adrese gitmektedir.

Teleskop konusunda ciddiyseniz buraya (http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/gokbilim/teleskop.htm) bir bakın derim.

Hala ciddiyseniz, İstanbul Sirkeci'de satan yerler var, oraya yolum düştüğünde irtibatlarını alır size bildirebilirim. Gümrükten optik cihaz alımı; garanti, eksik, sorunlu çıkma durumlarına karşı zor bir olay. Vereceğiniz para ne kadar az olsa da hiç bir işe yaramayacaksa, çöpe gittiği yetmemiş gibi yeni çimlenmekte olan hobinizi de kurutur!

gece
Astronomi yılında teleskop linki veren forum kişisi!

zenfree
29-05-2009, 10:45
Söz astronomiden açılmışken bir link de ben vereyim.

http://www.astronomi2009.org/

zenfree
29-05-2009, 10:51
Planetaryumla ilgili iki bağlantı.

http://www.kesifkuresi.com/

http://www.planetaryum.com/

gece
29-05-2009, 12:19
Malina'ya teşekkürler, teleskop gibi önemli bir konuyu derli toplu düzenleyip ayırdığı için.

Biraz daha ayrıntılı bir teleskop yazısı da burada (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.uzaymer.cukurova.edu.tr/opttel3_dosyalar/image024.jpg&imgrefurl=http://www.pcteknik.net/bilim-teknik/128368-optik-teleskoplar.html&usg=__dUI4MabQBNQod7VuzN8Ju8caImE=&h=262&w=244&sz=9&hl=tr&start=163&um=1&tbnid=u_IYmb6hiGiUoM:&tbnh=112&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dteleskop%26ndsp%3D20%26hl%3Dtr%26clie nt%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:tr:official%26sa%3DN%26start %3D160%26um%3D1).

gece
bağlantılı yazıları okuyup, teleskoptaki altın oranları (teleskopun bütünü, mercek, ayna ile göz merceği ve göz mesafeleri arasındaki oranlar) göreceğinizi uman forum kişisi!

zenfree
29-05-2009, 15:44
Tam teleskop sevdamdan vazgeçmişken bu başlık da nereden çıktı.:o

gece
29-05-2009, 16:18
Tam teleskop sevdamdan vazgeçmişken bu başlık da nereden çıktı.:o

Tabii ki gece'nin zifiri karanlığından :)

Teleskop'un olmazsa olmazlarından biri de gece değil mi?

gece
bu yıl hobi bahçesine teleskop götürmeye ahdetmiş forum kişisi!

zenfree
29-05-2009, 17:10
gece
bu yıl hobi bahçesine teleskop götürmeye ahdetmiş forum kişisi!

Çok iyi fikir. Işık kirliliği de yok. Ve ben bunu ciddiye aldım.

zenfree
Yıldız seyretmekten boyun fıtığı olmuş forum kişisi :)

zenfree
29-05-2009, 17:39
Işık kirliliğinden uzak, yıldız seyrederek tatil yapmak isterseniz Adrasan' (http://www.gezinotlari.net/yer.asp?id=3&yer=Adrasan)ı öneririm. Gökyüzü açıklığı mükemmel. Hatta bir çok yeri ve yabancı biliminsanı iki- üç yıl önceki güneş tutulumasını buradan gözlemlediler.

tolgahann
29-05-2009, 17:46
zenfree

Sevgili zenfree buna gerçekten çok güldüm.:D:D:D

osmann
29-05-2009, 19:12
Farkında olmadan başlık açmışım:) Sayın gece fiyatlar konusunda yapmış olduğunuz açıklamaya yürekten katılıyorum.Fakat minik bir detayı da belitmeden geçemeyeceğim. Teleskop konusunda bilgim değil sadece ilgim var. Ve eğer alacaksam iyice birşey olsun da beni zorlamasın istiyorum.Çünkü kötü materyal insanı soğutuyor.Merak duyduğumdan fikri olan var mı diye sormak istemiştim.

Fotoğraf konusu benim için hobinin çok ötesinde. O yüzden vereceğim paraya kıyarım gözüm kapalı.Ama aynı marka ve modeli dışarıda yarı fiyatına görünce insan deliriyor. Yani ben o paraya güzel bir makro da koyarım yanına, belki bir balıkgözü ya da sıkı bir tele alırım diyorsun. Derken insanın gözünü objektif bürüyor:) Fotoğraf makinesi denilince aç gözlü olmamak benim için çok zor.Para işinin aslı bu.

gece
29-05-2009, 21:07
Çok iyi fikir. Işık kirliliği de yok. Ve ben bunu ciddiye aldım.

zenfree

Ben de zaten ciddi söylemiştim.

Takvimleri tarayalım bakalım, en güzel gecelere denk getirirsek iyi olur.

gece
boyun fıtığı olmanıza üzülmüş forum kişisi!

Adalet Yağcı
29-05-2009, 23:22
Anlaşılan bu konudan çok iyi anlayan arkadaşlarımız var, balıklama ben de atılayım konunun içine.

Nikon Action Zoom XL 10-22 x 50 Dürbün
Ağırlık : 950 gr
Büyütme : 22 x
Görüş Alanı : 1000 m / 198 m
Odaklama : CF
Tip : Standart

Bu özelliklere sahip bir dürbün hakkında düşüncelerinizi öğrenebilirmiyim, yıldızları ve ayı seyretmek için yeterli olurmu?

zenfree
30-05-2009, 00:19
Size astronomi yılı dolayısıyla başlatılan bir projeden bahsetmek istiyorum.Bulunduğunuz yerde kaç tane yıldız var? Gözlemleyip bildiriyorsunuz.

Eşsiz bir deney! Projenin amacı, çıplak gözle ve birkaç dakikalık basit astronomi gözlemleri ile, bugünün gece gökyüzünün gözlenebilirlik koşullarını belirlemektir. Ne kadar çok yerde ne kadar çok gözlem yapılırsa bu deney o kadar başarılı olacaktır: yani sizin katkınıza gereksinim var!

Üstelik teleskopa da gerek yok.
http://hms.sternhell.at/hms.php?lang=Turkish&country=Worldwide&page=pages/main#null

zenfree
30-05-2009, 00:24
1. Açık ve aysız gecede gözlem yapacak yerinizi seçin.

2. (Kendi gözlükleriniz dışında dürbün ya da teleskop kullanmadan) çıplak gözle Küçük Ayı ya da Avcı takım yıldızında görebildiğiniz yıldızları aşağıda verilen ilgili takım yıldızının küçük başvuru görüntüleri ile karşılaştırın.
http://hms.sternhell.at/img/suchkarte_druck.jpg

GÖRÜNEBİLİRLİK

Kuzey yarım kürede KÜÇÜK AYI tüm yıl boyunca tüm gece görünür. 30 derece kuzey enleminin ( Arizona, İspanya, Türkiye) güneyinde ufka yaklaşacaktır. Güney kürede yaşayanlar için görünmez olur. Küçük Ayı, bulma haritaları yardımıyla kolayca bulunabilir, fakat, Dünya’nın dönmesi nedeniyle, gökyüzündeki görünüşünün sürekli değiştiğini hesaba katın. Dolayısıyla, takım yıldızların yönlenişi yukarıda verilen görüntülerle her zaman aynı değildir. Gözlem mevsimi ve gözlem zamanına bağlı olarak, gökyüzünde farklı göründüğünü fark edeceksiniz. Yandaki şekil bunu göstermeye çalışmaktadır (büyütmek için tıklayın). Büyük Ayı yardımıyla, kutup yıldızını ve böylece Küçük Ayı’yı bulmak kolaylaşır.
82446
AVCI hem KUZEY hem de GÜNEY YARIMKÜRE’den görünür. Avcı’yı gözlemenin en iyi zamanı Kasım başından Mart ortalarına kadardır. Doğma ve batma zamanları gerçek gözlem yerine bağlıdır. Avcı’nın görünüşü de gözlem yerine bağlıdır. Güneyde ‘tepe taklak’tır ( kuzeydeki görünümüne göre).

zenfree
30-05-2009, 00:29
Kadir, (magnitude) yıldızların parlaklığını göstermek için gökbilimcilerin kullanığı bir tanımdır. Kadir sayısı cebirsel olarak büyüdükçe gökcisminin parlaklığı azalır. Örneğin, kadir değeri 2 olan bir yıldızın parlaklığı kadir değeri 3 olan yıldızdan 2,5 kat daha parlaktır.

Geceleyin gördüğünüz gökyüzü görüntüsünü buradaki (http://www.globe.gov/GaN/observe_magnitude.html)(yaklaşık 40 derece K için hazırlanmış) Orion Kadir Çerçeveleri ile karşılaştırın. Gözlemi tamamladığınız zaman, gördüğünüz Orion alanına en yakın çerçeveyi seçin. Bu çerçeve, bulunduğunuz yerde görebileceğiniz en sönük yıldızların kadir değerini (parlaklığını) belirleyecektir.

zenfree
30-05-2009, 00:38
Yapay ışıklandırmanın neden olduğu gök parlaklığı yüzünden yıldızları gözlemek giderek daha zor olmaktadır. Fakat parlak gökyüzünü farkeden yalnız gökbilimciler değildir. Bir çok insan yıldızlı gökyüzünü ancak şehirlerden uzaklaşında görebilirler. Kötü ışıklandırma enerjinin boşa gitmesi demektir, göz kamaşması nedeniyle de güvenliğimiz için tehdit ve gece hayvanları için tehlike oluşturmaktadır.

Projenin Amacı

Projenin amacı, çıplak gözle ve birkaç dakikalık basit astronomi gözlemleri ile, bugünün gece gökyüzünün gözlenebilirlik koşullarını belirlemektir. Ne kadar çok yerde ne kadar çok gözlem yapılırsa bu deney o kadar başarılı olacaktır: yani sizin katkınıza gereksinim var! Gözlem verileri Verein Kuffner-Sternwarte ve Thüringer Landessternwarte Tautenburg tarafından toplanacak ve analiz edilecektir.

YARDIM ETME VE KATILIM!

Kuzey yarım küredeki gözlemciler: :
Bu nedey için iki takım yıldızı seçtik. Gece gökyüzünde ikisini de bulmak kolaydır. Yaklaşık 30 derecenin kuzeyindeki( Türkiye, İspanya, Arizona) gözlemler için Küçük Ayı (Ursa Minor) özellikle uygun konumdadır, çünkü yıl boyunca tüm gece görülebilir.

Kış aylarında gece gökyüzünün görülebilirlik koşullarını belirlemede çok kolay ikinci bir takımyıldızı Avcı(Orion) dır.Çok belirgin kemer yıldızları nedeniyle Avcı'nın gökyüzündeki yeri kolayca bulunabilir. Sonuçta gözlemciler bu takım yıldızları arasında seçim yapabilirler ve/veya iki takım yıldızından elde edilen sonuçları karşılaştırabilirler.

Kaynak (http://hms.sternhell.at/hms.php?lang=Turkish&country=Worldwide&page=pages/project#null)

zenfree
30-05-2009, 00:40
Viyana'da görülebilen yıldızlarla ilgi bir flaş- animasyon.

http://hms.sternhell.at/hms.php?lang=Turkish&country=Worldwide&page=pages/stars_wien

zenfree
30-05-2009, 00:41
Sonuç olarak ben İstanbul'dan malesef kadir değeri 1 olan yıldızları görebiliyorum.:( :mad:

gece
30-05-2009, 07:44
Anlaşılan bu konudan çok iyi anlayan arkadaşlarımız var, balıklama ben de atılayım konunun içine.

Nikon Action Zoom XL 10-22 x 50 Dürbün
Ağırlık : 950 gr
Büyütme : 22 x
Görüş Alanı : 1000 m / 198 m
Odaklama : CF
Tip : Standart

Bu özelliklere sahip bir dürbün hakkında düşüncelerinizi öğrenebilirmiyim, yıldızları ve ayı seyretmek için yeterli olurmu?

Yeterli, hatta çok bile. Çok oluşu da büyütme gücü nedeniyle bakarken elin sarsıntısına daha hassas oluşundan kaynaklanıyor. Sabitleyebilirseniz çok daha net görüntü alırsınız. Dürbünde 10 x yeterlidir.

Çok güzel düşünüyorsunuz. Gökyüzüne meraklı olanlar için dürbün ilk başta teleskoptan daha yararlı bir cihaz. Daha mobil ve kullanım alanı daha geniş.

Bu arada, 'ben planeteryuma planeteryum demem, planetaryum benim olmayınca' diyenlerdenseniz, açık kaynak kodlu (ücretsiz) Stellarium (http://www.stellarium.org/)'u ihmal etmeyin derim.

gece
bu konudan çok iyi anlamayan forum kişisi!

Adalet Yağcı
30-05-2009, 09:50
Sayın Gece, cevap için teşekkür ederim, uzun zamandır istediğim bir şeydi, gündüz doğayı gece yıldızları seyretmek, bir kaç gün önce eşim almış getirdi, ama işe yaramazsa değiştirmek için hâlâ vaktim var, bu yüzden sormuştum.
O halde dürbünümü güle güle kullanayım, yazlarımı ışık kirliliği olmayan bir yaylada geçiriyorum, çıplak gözle bile yıldızların kaynaştığını görüyorum, Samanyolu çok net görünüyor çoğunlukla, hele dolunayı seyretmek bir ömür.

Ayrıca sağlam bir tripodum var, cihazı sabitlemek sorun olmaz.

Stellariumu çok oldu indireli, Jüpiterin uydularının birinde hayat belrtileri görüyorum(yanılmıyorsam lo olmalı), zaman zaman bu uyduyu yeşillikler içinde gözlemliyorum, sanırım bilimadamaları bu uyduyu göremediler, dünya dışı yaşamı başka yerlerde arıyorlar hep.

Dünya dışında başka bir yaşam keşfeden forum kişisi.

osmann
31-05-2009, 09:45
Şimdi kafam karıştı, daha önce yıldızların dürbünle izlenebildiğini hiç duymamıştım.Bu konuya iyice merak saldım.Daha önce kuş gözlemleri için babamın dürbününden yararlandığım olmuştu ama yıldızları gözlemeyi hiç düşünmemiştim.Fiyatlar da o kadar uçuk değil aslında. Amatörler için çok uygun fiyatlara teleskop ve dürbünler var.Ama benim merak ettiğim konu şu;hangi marka, hangi özellik? Gözlerim çok kıymetli(herkesinki gibi) o yüzden bilinçsiz malzeme ile sağlığımdan olmak istemiyorum.Bu konuda yardım istemiştim.

Güler
31-05-2009, 11:48
Sevgili zenfree,çok sevindim.
Bize geldiğinde kalacağın odanın bütün tavanı yıldızlarla kaplı.
O tavanı hazırlayabilmek uğruna tam dört saat, merdiven tepesinde, elimde japon yapıştırıcısı ve fosforlu yıldız kağıtları ile boğuştum.
Çok da güzel bir hikâyem var, daha sonra anlatırım.

gece
31-05-2009, 14:50
Şimdi kafam karıştı, daha önce yıldızların dürbünle izlenebildiğini hiç duymamıştım.Bu konuya iyice merak saldım.Daha önce kuş gözlemleri için babamın dürbününden yararlandığım olmuştu ama yıldızları gözlemeyi hiç düşünmemiştim.Fiyatlar da o kadar uçuk değil aslında. Amatörler için çok uygun fiyatlara teleskop ve dürbünler var.Ama benim merak ettiğim konu şu;hangi marka, hangi özellik? Gözlerim çok kıymetli(herkesinki gibi) o yüzden bilinçsiz malzeme ile sağlığımdan olmak istemiyorum.Bu konuda yardım istemiştim.

Karışmasın. Yıldızları izlemek için ihtiyacınız olan şey bir sürü cihaz, teleskop vs. den önce gözleriniz ve aklınızdır. Hele bilgisayar varken zaten çok fazla malzemeye şu an da sahipsiniz.

Teleskopları küçümsemiyorum, eşsiz bir deneyim sunarlar. Ancak başlangıç noktasındaysanız, sadece başınızı kaldırıp, kutup yıldızını bulun, başka önemli yıldızları bulmayı deneyin.

Dürbün de başlangıç için teleskoptan daha iyi bir araçtır. Gözle baktığınızda 45 derecenin üzerinde bir açı ile gökyüzüne bakarsınız. Dürbünde baktığınızda bakılan açı ve alan azalır, büyültme artar ve daha önce görmediğiniz ayrıntıları görürsünüz (özellikle ay'a bakmanızı öneririm).

Teleskop daha dar bir açıda (birkaç derece) daha da yüksek büyültme ile bize yardımcı olur. Bunları basamak basamak düşünün.

Optik cihazlarla baktığınızda onlardan gelen ışıklar gözünüze ve oradan beyninize ışıldar ki bunu kimse küçümseyemez. Ekrandan veya kitapların pigmentlerinden yansıyan ile bunu bir tutmamanız için bir kerecik bile 'bakmanız' yeter diyorum.

Anladığım kadarıyla daha yıldızların isimlendirilmesi, kadirleri, azimut, zenit vs. konusunda da eksikleriniz var. Atla deve meseleler değiller, önce onları okuyup öğrenin, sonra babanızın dürbününü alıp, ay'a bakın.

İlginiz artıyorsa devam eder, teleskop da bulur/alır bakarsınız. Bunları yapmazdan önce koşa koşa gidip teleskop alırsanız, kullanım ve yönlendirmede bile nereye, nasıl bakacağınızda bile sıkıntı yaşar, hayal kırıklığı ile süklüm püklüm olursunuz ki, 'çok muhabbet tez ayrılık' getirebilir.

Astronomi, birçok bilimin anasıdır. Göğe baktıkça kafamızın içindeki kıvrım kıvrım olmuş zavallı beynimiz açılır, özgürleşir ve daha geniş düşünürüz. Bu gözlemleri dalgacı, alaycı insanlarla değil de bizim gibi düşünenlerle yaparsanız, duygularınızın bile 'eşit kaplar kanunu' uyarınca eşitlendiğine şahit olabilirsiniz.

Denemeye değmez mi?

Gözlerimız kıymetli tabii ama astroniminin tek tehlikeli yanı güneşe dürbün ya da teleskop ile bakmaktır. Onun ötesinde kalitesiz cihazlara bile ne kadar bakacaksınız ki gözlerinizi bozacak. Optik konusunda çok çok fazla da marka yok aslında, orta karar bir başlangıç yapmak iyidir.

Optikte fiyatlar aritmetik değil geometrik (katlanarak) artar, o nedenle ilk başta abartmayın, merdivenleri teker teker çıkın ki, terslik durumunda yere çakılmayasınız!

gece
'haydi şimdi bütün gözler uzaya' diyen forum üyesi!

zenfree
31-05-2009, 20:02
Sevgili zenfree,çok sevindim.
Bize geldiğinde kalacağın odanın bütün tavanı yıldızlarla kaplı.
O tavanı hazırlayabilmek uğruna tam dört saat, merdiven tepesinde, elimde japon yapıştırıcısı ve fosforlu yıldız kağıtları ile boğuştum.
Çok da güzel bir hikâyem var, daha sonra anlatırım.

Hikayeyi merak ettim.
Gündüz çiçekler, gece yıldızlar.;) Şimdiden mest oldum.

osmann
02-06-2009, 16:27
Sayın Gece, şahsıma yazılmış en uzun, en ayrıntılı ve en emek verilmiş yazı olması sebebi ile verdiğiniz bilgilerden ötürü size çok teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı oldu benim için.Şimdilik dediğinizi uygulayacağım ve ufaktan alıştırmalara başlayacağım. Yalnız bu ay sonuna dek aşırı yoğun olduğumdan ve sadece forum+bitkilerimle mola verebildiğimden, gözlem işini sanırım önümüzdeki aya bırakmam gerekecek. O zaman buradan deneyimlerimi ve sorularımı herkesle seve seve paylaşırım.

Adalet Yağcı
02-06-2009, 17:17
Bu başlıka ayın gökyüzü olaylarını da yazabilirmiyiz yoksa bunun için bir de Astronomi başlığımı açılsa, yoksa öyle bir başlık zaten var mı?
Mesela astreoit yağmurlarını, güneş ve ay tutulmalarını vb. önceden bilebiliriz, takip eden arkadaşlar buraya(veya astronomi başlığına)önceden yazarlarsa güzel gökyüzü şölenlerini kaçırmayız.

Bilim ve Teknik(TÜBİTAK) dergisi her ay bu bilgileri yayınlıyor, almayanlar ya da gözden kaçıranlar olabilir.

gece
07-06-2009, 14:59
Bu başlıka ayın gökyüzü olaylarını da yazabilirmiyiz yoksa bunun için bir de Astronomi başlığımı açılsa, yoksa öyle bir başlık zaten var mı?
Mesela astreoit yağmurlarını, güneş ve ay tutulmalarını vb. önceden bilebiliriz, takip eden arkadaşlar buraya(veya astronomi başlığına)önceden yazarlarsa güzel gökyüzü şölenlerini kaçırmayız.

Bilim ve Teknik(TÜBİTAK) dergisi her ay bu bilgileri yayınlıyor, almayanlar ya da gözden kaçıranlar olabilir.

"Astronomi" başlığını arattırdım, böyle bir başlık bulamadım. Üstbaşlık olarak yararlı olur düşüncesindeyim.

Ancak ilettiğiniz konular itibariyle, bu bölüme de yazılabilir gibi geldi bana, örneğin bu ay (Haziran 2009) için Astronomi yıllığında ;

"Haziran 2009
Haziran’da akşamın ilk saatlerinin tek gezegeni Satürn. Gezegen ayın başlarında akşam alacakaranlığında gökyüzünde hemen hemen en yüksek konumunda yer alıyor ve gece 01:00 civarına kadar gökyüzünde kalıyor.
Satürn, ilerleyen günlerde giderek daha erken batacak. Bununla birlikte,
zaten ince görünen halkaları giderek daha da incelecek. Teleskoplu gözlemciler, haftada bir yapacakları gözlemlerle halkalardaki değişimi fark edebilirler.

Jüpiter, Satürn’ün batmasından kısa bir süre sonra doğu ufkunda beliriyor. Jüpiter’i teleskopla gözlemek isteyenler için en uygun zaman sabah alacakaranlığının hemen öncesi. Çünkü bu sırada gezegen iyice yüksel-
miş ve atmosferin olumsuz etkilerin den önemli ölçüde kurtulmuş oluyor.
Venüs, sabah gökyüzünde 5 Haziran’da en büyük uzanıma ulaşıyor
Sabah gün ağarmaya başlamadan yaklaşık 2 saat önce Venüs’ün doğu ufku
üzerinde belirişi görülebilir. İlerleyen günlerde, gezegenin Güneş’le olan açı-
sal uzaklığı yavaş yavaş azalsa da, kuzeye doğru yapacağı hareket
nedeniyle bir süre daha ufkun üzerinde yükselmeyi sürdürecek.

Geçen ay başından itibaren sabah gökyüzünde yükselmeye başlayan
Mars, nihayet alacakaranlıktan kurtuluyor. Gezegen,Venüs’ün de yardımıyla
gökyüzünde bulunabilir. Ayın başlarında Venüs’ün sol altında görünen
Mars, 20 Haziran’da Venüs’le 2° kadar yakın olacaklar.

Merkür, bu ay sabah gökyüzünde ve ufku açık olan yerlerden ay boyunca
gözlenebilir. Ayın sonlarına doğru gezegenin ufkun üzerindeki yükselimi
artmış olacak." deniyor.

Zenfree'nin bu başlığın 7.yazısında verdiği bağlantı sayfasının en altında (sponsorların hemen üzerinde) yer alan iki pdf dosyası oldukça yararlı, her ilgili arkadaş indirsin bence, elimde basılı olarak bulunmasına rağmen, ben indirdim)

gece
dolunayda teleskop veya dürbünle, hiç olmazsa çıplak gözle aya bakılmasını öneren forum kişisi!

Adalet Yağcı
07-06-2009, 21:48
Bilgi için teşekkürler sayın Gece.
Şehir hayatı ne yazık ki, ışık kirliliğinden dolayı ay dışında bize pek bir görsellik sunamıyor, bunun için şehirden uzaklaşarak temiz bir gökyüzünü incelemek çok daha keyifli.

gece
12-08-2009, 15:45
Perse göktaşı (http://www.gokbilim.com/forum/viewtopic.php?f=3&p=38713) yağmuru devam ediyor, bilgilerinize, forumda berduray'da hatırlattı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=479161&postcount=1355) gerçi, ancak buraya yazmayı daha uygun buldum.

İyi seyirler.

gece
teleskopsuz seyredebilirsiniz hatta seyretmelisiniz diyen forum kişisi!

berduray
12-08-2009, 16:11
Bütün hazırlıklar tamam...

Hasır, yiyecek sepeti, mangal, mezeler, başımızda bir büyük, sahildeyiz.

En güzel oradan seyrediliyor, bir kaç yıl önce de böyle yapmıştık.

Kocaman bir gökyüzü ve biz.

Müsait olan herkesi bekleriz.

Çok heyecanlıyız, kızlar da...akşam olmak bilmiyor.

füsunANK
12-08-2009, 17:30
Bir kaç yıl önce o muhteşem gösteriye tanık olabilmiştim . Ama ne yazık ki bu sene hava şartları burada 2 gecedir elverişli değil. Hava kapalı olduğu için izleyemeyeceğim sanırım bu gece de. Sn. Berduray benim için bari siz dilek dileyin. Zahmet olmaz dimi . :o İyi seyirler dilerim.

ayazkentli
09-06-2010, 14:37
Stellariumu çok oldu indireli, Jüpiterin uydularının birinde hayat belrtileri görüyorum(yanılmıyorsam lo olmalı), zaman zaman bu uyduyu yeşillikler içinde gözlemliyorum, sanırım bilimadamaları bu uyduyu göremediler, dünya dışı yaşamı başka yerlerde arıyorlar hep.

Sn. Adalet hanım, bilimadamlarının gözden kaçırdığını pek zannetmiyorum. Yaşama uygun yer olarak, Jüpiter'in uydusu İO değil, ama Satürn'ün uydusu Titan'ın özellikleri nedeniyle, üzerinde yaşanabileceğinin olasılığı hakkında yorum yapıyorlar. Tabii yakın bir zaman için değil, çok uzak zamanlar için.

Stephen Hawking Ceviz kabuğunda'ki evren isimli kitabın'da, dünyanın yakın bir gelecek'te bir felaket ile karşı karşıya gelebileceğini ve bir an önce uzayda kolonileşmek gerektiğini yazmıştı. Bilimadamları, Hawking'in bahsettiği başka bir yerde kolonileşme için, güneş sisteminde şu an en ideal adayın Titan olduğundan bahsediyorlar.

Gerçi Titan'ın, dünya'nın konumunda'ki ısı aralığına kavuşması için, güneş'in büyüyüp kızıl dev haline gelmesi gerekiyor'muş. Bunun için'de, 1-2 milyar yıl gibi bir zamana ihtiyaç var.

Hiç unutmuyorum, bir gece Hulki cevizoğlu'nun (ceviz kabuğu) programını izlerken, Yaşar nuri öztürk Hawking için Dabbetül-arz benzetmesi yapmış ve kıyamet tellalı gibi mübarek demişti. :))

Amatörce gökyüzü gözlemi yapmak için, teleskop mu yoksa dürbün mü diye soracak olursanız, hem 11 inç.lik aynalı teleskobu hem'de 7x50 özellikli, rus malı bir dürbünü olan biri olarak, kesinlikle dürbün'ü öneririm. Çünki sıradan teleskoplar pek fazla bir şey ifade etmiyor.

ayazkentli
08-07-2010, 13:11
Bilim dünyası, kızıl dev yıldız Betelgeuse'te, kısa bir zaman içinde süpernova patlaması yaşanabileceğini açıkladılar.

http://www.trt.net.tr/haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=ca48843d-07f3-48b8-9a6a-0748cce435bc

Bu konulara ilgisi olmayan arkadaşlar için hemen şu bilgiyi verelim. Eğer bu patlama yakında gerçekleşir ise, bundan aşağı yukarı, 500 yıl önce patlamış demektir. Bu patlama olayının görüntüsü bize henüz geldi, demektir. Çünki bizden aşağı yukarı 425 ile 500 ışık yılı uzaklığında'dır. Yani ışık hızı ile giden bir roketimiz olsa, ancak 500 yıl sonra betelgeuse varırız.

Gökyüzüne ilgi duyan arkadaşlar ise, sanırım benim gibi bundan sonra pür dikkat haberleri takip edecekler. Eğer patlama bu aralar'da gerçekleşirse, bizim açımızdan çok renkli, güzel bir gözlem olayı gerçekleşecek demektir.

Zaten gözlemlemesini çok sevdiğim cisimlerden birisidir. Umarım patlama gerçekleşir ve bu gözlem ziyafetini yaşarız.

tdemirel
10-07-2010, 08:51
Merhaba gece gökyüzü izlemeyi severler:D Ben de sizin gibi açık hava ve gece karanlık bir ortam bulunca asla kaçırmayıp izleyenlerdenim. Eskiden yazları evimizin büyük bahçesinin ortasına bir sandalyeye oturup karanlık korkum beni ortamdan uzaklaştırıncaya kadar boynumun ağrısına aldırış etmeyip izlerdim o güzelliği. İnsan baktıkça bir öncekinden daha fazla sayıda yıldız görüyor değil mi?:)
Ama aman dikkat UFO görmeyesiniz:D belki size çok uçuk bir fikir gelebilir ama biz ablam ve bir komşumuz ile yazın mısırlarımız elimizde gökyüzünü izleyip sohbet ederken iki tane (UFO=Unidentified Flying Object, yani tanımlanamayan uçan cisim) görmüştük:D Evimizin yarım metre kadar üzerinden kayarcasına uçarak geçtiler:D Şaka değil gerçek:D O zamandan bu yana daha dikkatli izliyorum gökyüzünü:D
Gökyüzüyle ilgilenen arkadaşlar için, Supermassive Black Holes (dev kara delikler) hakkında bilgi edinmelerini tavsiye ederim. Ben en son bir belgeselini izlemiştim. Çok etkilendiğimi söyleyebilirim. En çok etkilendiğim nokta da, son yıllarda yapılan bir araştırmanın sonucu olarak, Samanyolu Galaksisinin ortasında da bunlardan birinin olduğuydu :O

ayazkentli
14-12-2010, 16:39
Bu gece göktaşı yağmuru var (sanırım bir kaç gece daha sürecek).

http://gokyuzu.org/index.php

zenfree
14-12-2010, 22:20
Gökyüzü açık. Bulut yok. Ama çok da soğuk.:)

zenfree
14-12-2010, 22:28
Bu gece ve yarın saatte, 120'ye yakın göktaşı dünyaya düşecek.
GÖKYÜZÜNDE yılın en büyük görsel şöleni olarak nitelendirilen ‘İkizler göktaşı yağmuru', bu gece ve yarın zirveye ulaşacak. Saatte, 120'ye yakın göktaşı dünyaya düşecek.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 2010 yılı gök olayları yıllığında açıklanan İkizler göktaşı yağmuru, 7 Aralık'ta başladı ve 17 Aralık'a kadar sürecek. 13-14 Aralık tarihlerinde zirveye ulaşacak olan şölende, 1 saatte 120 göktaşı dünyaya düşecek. Atmosfere İkizler ‘Gemini' takım yıldızı bölgesinden geldiği için ‘İkizler göktaşı yağmuru' olarak adlandırılan bu şölende, diğer göktaşı yağmurlarına göre daha yavaş olmaları nedeniyle göktaşlarının daha rahat izlenebileceği belirtildi. Sayılarının fazla olmasının yanı sıra, çok renkli olmaları nedeniyle de en yüksek seyir zevkine sahip olan İkizler göktaşı yağmuru, 13-14 Aralık tarihlerinde gece yarısından itibaren ışığın en az ve havanın açık olduğu bölgelerde sırtüstü yatarak rahatlıkla izlenebilecek.

Seyir sırasında teleskop ya da dürbün kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, çıplak gözle izlenmesi tavsiyesinde bulundu. Beyaz, sarı, kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşan göktaşı şöleninin saat 22.00 sıralarında başlayacağını belirten uzmanlar, şöleni kaçırmak istemeyenlerin sıkı şekilde giyinerek ve sıcak içecekler ile dışarı çıkmaları uyarılarında da bulundu. Uzmanlar, göktaşı yağmurunun saçılma noktasının, saat 02.00 gibi en yüksek seviyeye ulaşacağını bildirdi.
DHA

zenfree
14-12-2010, 23:08
İki tane görebildim. Biri yeşile çalan bir renkti. Orion takım yıldızının doğusundan kaydı. Diğeri Orion'un batısında normal renkte idi.

Aşağıdaki görüntüler geçen yıl çekilmiş.
http://www.youtube.com/watch?v=zpUzgKgb86w&feature=related

ayazkentli
15-12-2010, 11:38
Ben 1 tane görebildim (01.10 civarı).

Daha önce'ki saatler'de gökyüzü kapalıydı, 00.40 gibi gökyüzü yarı açık duruma geldi ve bulutlar devamlı gelip geçiyordu. O arada bir tane yakaladım. Sonra bulutlar görüş alanımı yine tamamen kapatınca uyumaya karar verdim. Bu gece ve yarın gece izlemeye devam.

maybach
16-02-2011, 12:27
evet teleskop alıcakmıyız şu kumandalı yıldızı kendi bulanlar iyisimi oluyor özellik
Optik Tasarım: Refrakter
Diyafram açıklığı: 80 mm (3.15)
Odak Uzunluğu: 400 mm (15,75 in)
Odak Oranı: 5
Bulucu: StarPointer
Mercek 1: 25 mm (0.98)
Büyütme 1: 16 x
Mercek 2: 10 mm (0.39 in)
Büyütme 2: 40 x
Dik görüntü : 1.25
Aksesuar Tepsi: Yuvarlak El Kontrol Tutucu ve Pusula ile
Tripod: Alüminyum
En yüksek uygun büyütme: 189 x
Yıldız Büyüklük Sınırlama: 12
Çözünürlük (Rayleigh): 1,74 arcsec
Çözünürlük (Dawes): 1,45 arcsec
Fotoğraf Çözünürlük: 364 çizgi / mm
Işık Toplama Gücü: 131 x
Görüş Açısal: 3.25 °
Görüş Lineer Alanı (@ 1000 yds): 171 ft (52,12 m)
Optik Kaplamalar: Çok Katmanlı
Optik Boru Boyu: 15.5 in (393,7 mm)
Teleskop Ağırlık: 11 lbs (4.99 kg)
Bilgisayar El Kontrol: Tamamen bilgisayarlı
Slay Hızları: Dokuz takım hızları: 4 ° / sn, 2 ° / sn, 1 ° / sn, 0,5 ° / sn,32x, 16x, 8x, 4x, 2x
İzleme Oranları: Sidereal, Güneş ve Ay
İzleme Modu: EQ Güney Alt-Az, EQ Kuzey ve
Uyum Prosedürler: İki-Star, İki-Star, Bir-Star, Güneş Sistemi,Otomatik SkyAlign
Veritabanı: 4.000 Nesne Veritabanı

ayazkentli
01-04-2011, 13:53
NASA'dan Merkür'e ait ilk fotoğraf.

http://www.chip.com.tr/konu/nasa-dan-merkur-e-ait-ilk-fotograf_26106.html

Özellikle, bilgisayar'da renklendirilmiş olan bu fotoğrafta'ki Merkür, gerçek'ten çok güzel.

ayazkentli
18-09-2012, 15:22
evet teleskop alıcakmıyız şu kumandalı yıldızı kendi bulanlar iyisimi oluyor.

Özelliklerini verdiğiniz teleskop ve benzerlerinin fiyatları, en az 1700 tl.den başlayıp ve özelliklerine göre 5000 dolar ve çok daha fazla fiyatlara çıkıp, gidiyor. Bunlar amatörler için olan teleskoplar. Aşağı yukarı 8-10 inç'ten başlayıp, 20 inç'e kadar olan bir skaladalar ki, (20 inç. ve altı) teleskoplar ile çok fazla bir şey görmeyi beklemeyin.

En fazla, Ay'ı nispeten yakın gösteriyorlar, o kadar. Yani, gezegenleri öyle fotoğraflarda büyük büyük gördüğümüz Jüpiter, Satürn gibi falan görmeyi hayal etmeyin. Onlar en fazla 50 kuruş madeni para büyüklüğünde (hatta daha küçük) görünüyorlar.

30 inç. ve üzeri teleskoplar iyi'dir ama 30 inç.lik teleskoplar üniversitelerimizde ancak bulunabiliyor. Çünkü, inanılmaz pahalılar. Ancak çok zenginler alabilirler (Fiyatları, birkaç on milyon dolar'dan başlıyor).

(Belki Çin'liler 50 inç.lik teleskopları da taklit etmiş ve çok ucuza satıyor olabilirler ama taklit ettikleri 10 liralık işporta dürbünlerinden öte gitmez).:confused:

Bu nedenle, en az 1700 tl. ya da 3000-5000 tl. gibi bir fiyata bu amatör teleskoplarından alacağınıza, 75 x ya da 80 x full HD çekim yapan, çeşitli firmaların video kameralarını inceleyip, beğendiğinizi almanızı öneririm. Ben geçenlerde bu özelliklerde birinin fiyatı 1280 tl. olduğunu gördüm. Bir çok kaliteli değişik firmalar var.

Şu anda, bu tür yüksek zoom'lu HD kameralar, amatör teleskoplar ile hemen hemen aynı yakınlaştırmayı sağlıyor. Hiç değilse elinizde kaliteli bir video kamera olur, çok daha fazla işinize yarar. Yerleştirin bir tripota, bağlayın tv.ye ve Ay' izleyin.

Sony DSC-HX200V Lunar Zoom Test - Super Moon 2012 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=-mL3OSr3ljA&feature=related)

Bu linkte ki marka gibi, bir çok markanın video kameralarını da inceleyin.

(Not: Bu öneriyi, elinde 11 inç.lik aynalı teleskobu olan biri olarak yapıyorum'ki, 15 ve 18 inç.lik başkalarına ait teleskoplar ile de gözlem yaptım).

ayazkentli
06-10-2012, 16:16
EVREN'in HARİTASI:

Her birimiz kendi yaşantımızın içinde, kendi dünyamıza bazen o kadar çok dalıyoruz ki, ne kadar küçük olduğumuzu ve hayatın çekilmezleri olarak gördüğümüz sorunların, aslında ne kadar önemsiz olduğunu hep unutuyoruz.

Ne kadar küçüğüz görmek ister'misiniz?

Bu linkte'ki Evren haritasında'ki kırmızı dikdörtgen YAKINLAŞTIR sekmesine her defasında basa basa ve her açılışı izleye izleye, Güneş sistemimize doğru yaklaşalım. (Daha sonra UZAKLAŞ sekmesi ile yine geriye geriye uzaklaşabiliyorsunuz. Bu yakınlaşma ve uzaklaşma işini bir kaç defa yaptığınız da, daha iyi anlaşılıyor ne kadar küçük olduğumuz).

Burada Dünya'yı görmeyeceğiz. Dünya için bile muazzam büyüklük'te olan Güneşimizin, aslında ne kadar küçük olduğunu görmek bile yetiyor zaten.

14 Milyar Işıkyılı İçerisindeki Evren - Görünür Evren (http://www.bulutsu.org/evreninharitasi/universe.php)

ayazkentli
17-12-2012, 11:48
Güzellikler sadece Dünya'da değil, her yerde güzel.

355426

Fotoğrafın detaylı açıklaması ve daha büyük hali burada.

MWC 922 : Krmz Kare Bulutsusu - GGG : 16 Aralk 2012 - Bulutsu (http://www.bulutsu.org/ggg/?gun=121216)

Charlaux
17-12-2012, 19:41
Ben Columbia Universitesinin Astroloji demartmaninda Saturn'u izleme sansi yakaladim,insan devasa birsey hayal ediyor tabi fakar yine de muhtesemdi kendi gozlerinizle o uzak diyarda olan gezegenin varligini hissedebilmek ... Benim gordugum haliyle beyazdi fakat halkasi da seciliyordu,cok guzel bir deneyimdi.

YeniBON
17-12-2012, 20:49
Belki önceki mesaj ya da paylaşımlarda vardır. Ben sadece hatırlatayım. Ülkemiz de en büyük teleskop Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÇOMÜ bünyesinde ki gözlem evinde.

Meraklı arkadaşlar bu Üniversitenin sitesine girsinler. Rektör yabancı değil zaten. TV başta olmak üzere Medyanın bildiği bir isim.

Sedat LAÇİNER. TV'lere çıktığı zamanlar Doçent'ti. Şimdi PROF. ve Rektör.
Takdir ediyorum.

Üniversiteden bir isteğiniz varsa kensine de yazabilirsiniz. Teleskopları evde kullanmak bizim gibi insanlar için biraz zor.

Çünkü teleskopu kullanmak için dış ışıklardan uzak, arazide bir yeriniz olması gerekiyor.

Şehirde yaşıyorsanız ve teleskopu bu alanda kullanmak istiyorsanız. Yanlış. Ayrıcı bir sürü dürbün bile olmayan bazı plastik aletleri teleskop diye satıyorlar.

selcuk44
18-12-2012, 11:08
İyi günler,

Benim de ORION marka 12 cm çaplı bir teleskopum var manuel olarak ayarlarını yapmaktayım.Ancak kapasiteli teleskoplarla dahi İzmir gibi şehirlerden uzayda sağlıklı bir görüntü sağlıyamıyorum zira korkunç bir şık yansıması net görüntüyü engellemekte.Ancak Ay'ı Çeşme 'de ve açık bir ortamda bütün detaylayları ile birlikte(Ay üzerindeki Kraterleri ve kraterlerin ortasında düşen gök taş larını net olarak )görebiliyorum,sadece dünyanın dönmesinden kaynaklandığı için yaklaşık 3 veya 4 dakika içinde Ay'ın gözlemlenen bölümü mercekten kaçıyor , manuel olarak devamlı düzeltmeler yapmak lazım.Ancak diğer yıldızları yaklaşık toplu iğne başı gibi görüyorum çok yaklaştırılınca ise ortası siyah bir daire oluşuyor.

Benim(detaylarını Çeşme'ye gidip kayıtlarıma baktıktan sonra verebilirim) Teleskopumla yer küresinde çok uzak da olsa bir yeri incelemeye imkan yok çünkü evvela görüntü ters geliyor sonrada en uzak yer bile teleskopa göre çok yakın olduğu için görüntü hiç net değil.Ancak tanıtım belgelerine koordinatları belli olan ve dünya etrafında dönen uzayda Mir istasyonu ile bir uzay meki'ğinin birleştiği anı çok net olmasa da tespit etmiş ve resimlerini koymuşlardı.

Bu hobi; çok bilgi birikimi gerektirmektedir ve dolayısıyla benim için yaz günlerinde sadece Ay'ı çok net görebilme açısında müthiş keyif aldığım meraklarımdan biridir.

ayazkentli
18-12-2012, 12:49
İyi günler,

Ancak diğer yıldızları, yaklaşık toplu iğne başı gibi görüyorum. Çok yaklaştırılınca ise ortası siyah bir daire oluşuyor.

Bu hobi; çok bilgi birikimi gerektirmektedir ve dolayısıyla benim için yaz günlerinde sadece Ay'ı çok net görebilme açısında müthiş keyif aldığım meraklarımdan biridir.

Yıldızlar küçük görünüyor ama bulundukları bölgeye yaydıkları ışık halesini, özellikle de Vega, Spica, Rigel ve Sirius yıldızlarını izlemek çok güzel.

Yaydıkları ışık halesi konusunda Vega hemen hepsinden daha fazla ışık halesi (gündüz'lük) yayıyor. Bu hale'yi görmek için, yıldızı objektifin hemen dışına bırakacak şekilde bakmak lazım.

Zaten yıldıza doğru yavaş yavaş yaklaşırken, karanlık alanın yavaş yavaş ışıklanmaya başladığını görüyorsunuz ve o bölgenin Gündüz olduğunu anlayabiliyorsunuz.

---------------------------------------------------------------------------

Bu linkte Samanyolu galaksimizin 9 milyar piksellik bir görüntüsü elde edilmiş. Link açılınca Yandex reklamını kapatın.

Fotoğrafın altında mavi renkli yazan Fotoğrafın orijinalini görmek için tıklayın.
yazısına tıklayın.

Sayfaya fotoğrafın kendisi gelecek. Buradan soru işaretinin yanında ki tam ekran işaretine tıklayıp tam ekran yapın ve + işaretine tıklayarak, tıpkı Google Earth'tan dünyaya baktığımız gibi yakınlaştırın ve bir süre görüntünün netleşmesini bekleyin. Her dafasında tekrar yakınlaştırın.

Müthiş bir renk şöleni izleyin. Sarı-turuncu-mavi-kızıl- harika bir çalışma olmuş.

bilim kurgu izle bilim kurgu diziler bilim kurgu filmler Samanyolu’nun 9 milyar piksellik fotoğrafı (http://bilimkurgu.tk/wp/?p=30194)

tiryaki
11-01-2013, 16:56
Selamlar,
Teleskop almayı düşünenlere eksisözlükten dashing'in yazılarını okumalarını tavsiye ederim.

yeni başlayanlar için teleskop - ekşi sözlük (http://beta.eksisozluk.com/yeni-baslayanlar-icin-teleskop--1982108)

Bunun dışında teleskop seçiminde önemli bir kural vardır: What you pay is what you get. Ne görmek istediğinize ve bütçenize bağlı bir seçim yapmanız lazım. ben bir yıldır araştırıyorum öyle söyleyeyim.
Dünya dahil gezegenler kendi yörüngeleri ve güneşin etrafında döndükleri için sabit görünmezler, ekvatoryal kundaklı bir teleskopunuz yoksa kadrajdan çıkarlar.
Amatör gözlem için en ideali Dobson'lar. Dobson tipi teleskoplarda iki eksenli kundak oluyor. Derin uzay resimleri çekmek gibi bir derdiniz yoksa Dobson tipi teleskoplar verilen para için en iyi görüntüyü sunan teleskoplardır.

murat

Muhsin Hanif
11-01-2013, 20:47
Teleskop almayı düşünen arkadaşlara iyi araştırıp, çok iyi düşünmelerini tavsiye etmek isterim.
Sn. Ayazkentli'nin 47 no'lu mesajda yazdıkları (http://www.agaclar.net/forum/1020246-post47.htm) önemli. Yani ne görmeyi beklediğiniz esas kriter.
Öyle tv'de, internette gördüğünüz gibi şeyler görmeniz imkansız.
Ancak Ay'ın kraterlerini iyi derecede, Satürn'ün halkasını ve Jüpiter'in uydu ve lekesini belli belirsiz görebilirsiniz.

Bence başlangıç olarak, iyi bir dürbün, internetten görüntü ve programlar , açık hava gözlemleri bu işin sevdalıları için yeterli.
İleride ne yapacaklarına bunlardan sonra karar verirler zaten.

Bu linkteki program çok keyifli (http://www.solarsystemscope.com/) Ayrıca 24 no'lu mesajdaki program da çok eğitici. (http://www.agaclar.net/forum/433728-post24.htm)

Daha sonra güçlü teleskoplar, radyo teleskopları, dünya genelinde ağ kurarak kişisel bilgisayarla uzay taramalarına kadar alternatifler düşünülebilir.

Tübitak'ın 1. ve 2. gözlem şenliğine katılmıştım. Bu tip organizasyonları da özellikle tavsiye ediyorum. bu yıl 15. si yapılmış (http://senlik.tug.tubitak.gov.tr/)

YeniBON
11-01-2013, 20:56
Belki önceki mesaj ya da paylaşımlarda vardır. Ben sadece hatırlatayım. Ülkemiz de en büyük teleskop Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÇOMÜ bünyesinde ki gözlem evinde.

Meraklı arkadaşlar bu Üniversitenin sitesine girsinler. Rektör yabancı değil zaten. TV başta olmak üzere Medyanın bildiği bir isim.

Sedat LAÇİNER. TV'lere çıktığı zamanlar Doçent'ti. Şimdi PROF. ve Rektör.
Takdir ediyorum.

Üniversiteden bir isteğiniz varsa kensine de yazabilirsiniz. Teleskopları evde kullanmak bizim gibi insanlar için biraz zor.

Çünkü teleskopu kullanmak için dış ışıklardan uzak, arazide bir yeriniz olması gerekiyor.

Şehirde yaşıyorsanız ve teleskopu bu alanda kullanmak istiyorsanız. Yanlış. Ayrıcı bir sürü dürbün bile olmayan bazı plastik aletleri teleskop diye satıyorlar.

Üniversitemizin sitesine, ilgili ANA BİLİM DALINA kısaca, ABD ya da diğer üniversitelerin ilgili bölümlerine girin. Bilgilerinizi arttırın.

Sonra TÜBİTAK web sitesi ve dergilerini inceleyin. Geçmişten gelerek. Buradan da bilgilerinizi pekiştirin, doğrulayın. Teleskopu falan sonra alın.

Az bilerek, bilmeyerek firma ismi paylaşırsanız ilk alım bedeli yüksek olan, satışı dövizle olan ürünü satışı yapan firmayı belirtirken, iyilik yapmayı düşünürken yakınlarınızı mağdur da edebilirsiniz.

Teleskop vb. gökyüzünü araştırmak için almayı düşündüğünüz bir ürün için önce gökyüzü ve cihazla ilgili bilgilerinizi geliştiriniz.

Gerisi size kalmış.

YeniBON
11-01-2013, 21:05
Teleskop almayı düşünen arkadaşlara iyi araştırıp, çok iyi düşünmelerini tavsiye etmek isterim.
Sn. Ayazkentli'nin 47 no'lu mesajda yazdıkları (http://www.agaclar.net/forum/1020246-post47.htm) önemli. Yani ne görmeyi beklediğiniz esas kriter.
Öyle tv'de, internette gördüğünüz gibi şeyler görmeniz imkansız.
Ancak Ay'ın kraterlerini iyi derecede, Satürn'ün halkasını ve Jüpiter'in uydu ve lekesini belli belirsiz görebilirsiniz.

Bence başlangıç olarak, iyi bir dürbün, internetten görüntü ve programlar , açık hava gözlemleri bu işin sevdalıları için yeterli.
İleride ne yapacaklarına bunlardan sonra karar verirler zaten.

Bu linkteki program çok keyifli (http://www.solarsystemscope.com/) Ayrıca 24 no'lu mesajdaki program da çok eğitici. (http://www.agaclar.net/forum/433728-post24.htm)

Daha sonra güçlü teleskoplar, radyo teleskopları, dünya genelinde ağ kurarak kişisel bilgisayarla uzay taramalarına kadar alternatifler düşünülebilir.

Tübitak'ın 1. ve 2. gözlem şenliğine katılmıştım. Bu tip organizasyonları da özellikle tavsiye ediyorum. bu yıl 15. si yapılmış (http://senlik.tug.tubitak.gov.tr/)

Muhsin Bey,

Özür dilerim. Ben yazımı yazarken sizin yazınız yayında yoktu. Yazınızın ana başlıklarına katılıyorum.

Alt bilgileri incelemeye vaktim olmadı. Saygılarımla.

ayazkentli
14-01-2013, 23:17
Bu yıl 2 tane kuyruklu yıldız geliyor arkadaşlar.

Teleskop ve Dürbünlerinizi hazırlayın.

Az önce Prof. Ethem Derman hoca facebookta ki sayfasında paylaştı bu bilgiyi. Özellikle İSON kuyruklu yıldızın çok çok parlak olacağının hesaplandığını yazdı.

Facebook (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.448134439556.237342.804284556&type=3#!/notes/ethem-derman/g%C3%B6kbilimin-bu-sene-iki-%C3%B6nemli-olay%C4%B1-kuyrukluy%C4%B1ld%C4%B1zlar/592917630734127)

ayazkentli
31-01-2013, 11:12
Burada Dünya'dan Ay'ın doğuşunu gösteren videoyu izleyebilirsiniz. Enteresan olan, tam ekran yaptığınız zaman çok daha güzel izlenen insan silüetleri.

Arka fon'da, Ay yavaş yavaş yükselirken, onun önünde hareket halinde ki insanlar ve karaltılar gerçekten çok güzel.

Dolunaydaki Karaltlar - GGG : 30 Ocak 2013 - Bulutsu (http://www.bulutsu.org/ggg/?gun=130130)

ayazkentli
09-02-2013, 10:40
BİR TANE DAHA GELİYOR !!!

Mart-Nisan aylarında kuzey yarıküre'de izleyebileceğimiz bir kuyruklu yıldızımız daha olacak.

LEMMON kuyruklu yıldızı şu anda güneyden yaklaşıyor.

Lemmon Kuyruklu Yldz Gney Gk Kutbu Yaknlarnda - GGG : 7 ubat 2013 - Bulutsu (http://www.bulutsu.org/ggg/?gun=130207)

Yine Mart-Nisan dönemlerinde izlenecek olan PANSTARRS kuyruklu yıldızı ve Kasım-Aralık ayında görünecek olan İSON kuyruklu yıldızı ile bu yıl toplam 3 kuyruklu yıldız izleyebileceğiz.

Özellikle İSON için, çıplak göz ile izlenebilirlilik açısından yüzyılın kuyruklu yıldızı deniliyor.

Bu yıl havada şenlik olacak.

(Ben ömrüm boyunca, bir yıl içinde 3 tane birden kuyruklu yıldız geçişine hiç şahit olmamıştım).

ayazkentli
22-02-2013, 12:20
NASA, Güneş patlamaları ile ilgili yeni bir video yayınladı.

Müthiş görüntüler var.

(Ateş topunun büyüklüğü ile Dünya'nın büyüklüğünü kıyaslamak için, bir ara Dünya'yı ekrana koymuşlar. Patlama nerede ise 15-20 Dünya büyüklüğünde).

Özellikle, 1. dakikadan sonra ki Ateş şelalesi büyüleyici.

Yalnız, uzmanlar Güneşte ki bu patlamaların, önümüzde ki bu YAZ mevsiminin olağanüstü sıcak geçmesine neden olabileceğini söylüyorlar.

Güneş Yağmuru | NASA | Facebook (http://www.facebook.com/photo.php?v=10200384559391860)

Ayşe Yıldız
22-02-2013, 12:48
Kışın bile (doğu bölgeleri saymazsak tabi) bu kadar yumuşak geçiyorsa yazı düşünemiyorum.

redrua
23-02-2013, 10:52
2 kuyruklu yıldız izleme şansı varsa eğer teleskobumu tozlu raflardan çıkarmanın vakti geldi demektir. fotoğraf makinesinide ayarladım mı herşey tamamdır. :)

ayazkentli
06-03-2013, 12:20
Lemmon ve PanSTARRS Kuyruklu Yldzlar Parlaklayor - GGG : 5 Mart 2013 - Bulutsu (http://www.bulutsu.org/ggg/?gun=130305)

PANSTARRS ve LEMMON kuyruklu yıldızları parlaklaşmaya ve Kuzey yarı küreye yaklaşmaya başladılar.

Her iki KY aynı kare içinde ve bu fotoğraf dün, Güney yarı küreden çekildi. Ben ilk kez 2 kuyruklu yıldızı birden aynı fotoğraf karesinde görüyorum. Çok güzel.

PANSTARRS önümüzde ki haftadan itibaren (bir kaç gün sonra) bizim ülkeden de görülmeye başlayacak. 12 Mart günü Batı ufkunda AY ile beraber göreceğiz.

LEMMON KY'nı ise Nisan ayında görebileceğiz. LEMMON çok daha küçük ama YEŞİL rengi ile daha çekici.

Üst köşede ki yeşil renkli olanı Lemmon
Alt köşede ki uzun sarı olanı ise Panstarrs .

(Farenin imlecini fotoğraf üzerine getirip bırakın. Daire içinde işaretlenecekler).

Dürbünümü ve teleskobumu hazırlamaya başladım.

ayazkentli
11-03-2013, 22:00
İlk misafirimiz geldi.

PANSTARRS yarın AY'ın yakınında olacak ama henüz 10 derecelik bir yükseliş gösterdiğinden, daha parlak ve uzun süre izlemek için önümüzde ki hafta daha iyi olacak gibi.

Şimdilik Güneş hemen battıktan sonra görüldüğü için, birkaç gün daha yükselmesini bekleyeceğiz.

Ankara üniversitesi - Astronomi bölümün'den Prof. Ethem Derman'ın facebook sayfasında da takip edebilirsiniz.

Kendisi bol bol fotoğraf çekip yayınlayacak.

http://www.facebook.com/#!/ethem.derman