Bağlan

View Full Version : Gün Kurusu Yufka




malina
19-07-2006, 15:40
Yufkanın konuyla ilgisi yok ama güneşte kurutulmuş domatesleri görünce, üstelik yeni yaptığımız ve fotoğraflarını da çektiğim için yazmamazlık edemedim :)

Erişte için hazırlanan hamurun küçük bir kısmıyla yapıldı. Erişteden daha ince açılması gerekiyor kalınlık 1 mm. gibi...

2693

Güneşin etkili olduğu bir günde yapmak gerekiyor. Temiz bir bezin üzerinde doğrudan güneşin altına koyuyorsunuz.

2694

Birkaç saat içinde parçalanarak kuruyor.

2695

2696

2697

Tercihan bez bir torba içinde saklanabilir. İstediğiniz büyüklükte ufalayarak çorbalarda ve kavurarak pilav içinde kullanabilirsiniz.

Teşekkürler annecim :)




eskimo
28-07-2006, 13:25
malina ''burası tarif yeri değil'' diyeceksin ama
bu yufka ile yapılan anneannemin yatptığı bir arnavut yemeği var.

tavuk eti haşlanır,
yufkalar bir tepsiye konur
haşladığınız tavuğun eti parçalanıp yufkaların üzerine dizilir
sonra tavuğun suyu tepsiye dökülür
üzerine bol ceviz serpilir.
afiyetle yenir.
yemeğin adı arnavutça pulupeti
yemek yarışmasında ödülü var.

Oğuz Sağlam
29-07-2006, 08:08
...
yemeğin adı arnavutça pulupeti
yemek yarışmasında ödülü var.

Benim köklenegeldiğim arnavut soyu da bu leziz tarife petka der.
Demek ki bizde de aşiretler var... :)

Sevgili anam rahmetli olalıberi yaklaşık 20 yıldır hasretim bu tada.

Saygılar,

eskimo
30-07-2006, 23:07
annenize allah rahmet eylesin.
görüldüğü gibi eskiler gittikçe yerel tadlar,kültürler yok oluyor gidiyor.
benim anneanem 92 yaşında ve ben onu hala kitap gibi okuyorum.
petkayı soracağım.

Mine Pakkaner
31-07-2006, 11:25
benim anneanem 92 yaşında ve ben onu hala kitap gibi okuyorum.

Anneannenizin içten hürmetlerimle, ellerinden öper, sağlıklı uzun ömürler dilerim.

Anlattıklarının kıymetini bilin ve kayda alın. Ne de olsa hafıza-ı beşer, nisyanla şaşar. Hiç aklınızdan çıkmayacak sanırsınız ki, unuttuğunuzu görür üzülürsünüz.;)

denizakvaryumu
31-07-2006, 20:10
Anneannemin yaptığı turşu o rahmetli olunca onunla birlikte bitti.O ne muhteşem turşuydu.
Sirkesini bütün bir yıl boyunca kendi yapar, o sirkeden de turşu,
turşu otu vs.vs.vardı.
Her sene o nefis turşunun tadına bakar ,ama nasıl yaptığını sormazdık ,şimdiki aklım olsaydı bir dakika yanından ayrılmaz satır satır yazıya dökerdim.

Ah nenem ah turşularına hasret kaldım, mekanın cennet olsun.

eskimo
01-08-2006, 00:01
mine hanım içten dilekleriniz için teşekkürederim.
öğrendiklerimi yazıya dökmem gerektiğini biliyorum.
mesela mubadele ile evlerine yerleşen rumların isimlerini hep unutuyorum.
bu arada oğuz sağlam petka yufka demekmiş pulu da tavuk
yani pulupetka tavuklu yufka oluyor.

Oğuz Sağlam
01-08-2006, 07:34
...
bu arada oğuz sağlam petka yufka demekmiş pulu da tavuk
yani pulupetka tavuklu yufka oluyor.

Ailenin benden iki kuşak üstünün Türkçe'si yetersizdi ve kendi aralarında Arnavutça konuşurlardı.
Ama ben tek kelime bilmiyorum (dum)...

En azından atalarımın dilinden iki kelime öğrenmiş oldum sayenizde :o .

Teşekkürler ve saygılar,

Billur Korkmaz
17-05-2007, 22:37
malina ''burası tarif yeri değil'' diyeceksin ama
bu yufka ile yapılan anneannemin yatptığı bir arnavut yemeği var.

tavuk eti haşlanır,
yufkalar bir tepsiye konur
haşladığınız tavuğun eti parçalanıp yufkaların üzerine dizilir
sonra tavuğun suyu tepsiye dökülür
üzerine bol ceviz serpilir.
afiyetle yenir.
yemeğin adı arnavutça pulupeti
yemek yarışmasında ödülü var.

O yemeğin Anadolu literatüründeki ismi ise: "Tirit" dir bildiğim kadarıyla.. Hani şu meşhur türküsü var: tiridine tiridine tiridine bandım diye.. :) Bende rahmetli babaannemi anımsadım, nur içinde yatsın, en meşhur yemeğiydi..

Billur Korkmaz
25-08-2007, 23:13
Madem ki söz konusu olan günkurusu yufka, erişteden artan hamur ile yapılmış; ben erişteyi çok seviyorum ama hamurunu yoğururken neler katıldığını bilmiyorum malesef.. Bir dostum hamur kabına 3 yumurta kır, alabildiğine un ekle işte sana erişte hamuru dedi de, bende yumurta kokarsa diye denemedim.

Günkurusu yufka yapıldığı gibi, erişte hamurunun nasıl yoğrulduğunu öğrenirsem sanırım şu yazın son sıcak günlerinde balkonda kurutabilirim kışa hazırlık döneminde..
Bilgilerini paylaşanlara şimdiden teşekkürler.. ( Özellikle Nevsune Hanım neredesin?) ;)

limon
26-08-2007, 00:31
Billur Hanım arkadaşınız doğru söylemiş aslında. Rahmetli anneannem, erişteyi çok güzel yapardı. Sadece yumurta, tuz ve alabildiği kadar un ile yoğururdu. Yufkaları erişte için olabilecek makul bir kalınlıkta açıp temiz bir bezin üstünde tüm yufkalar açılıncaya kadar bekletirdi. Bu sırada hafifçe kururdu yufkalar, keserken yapışmazdı. Sonra kesebileceği kadar yufkayı üst üste koyup keserdi. Kenarlardan çıkan parçaları da gelişigüzel kesip, hiç kurutmadan hemen o gün haşlayıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerdi ve en üste de kırmızı biberli yağı gezdirirdi. Adına da yalancı mantı derdi. Biz de bayılarak yerdik.
Bu arada bir dipnot: su böreği de aynı hamurdan oluyor. Sırf yumurta ile hazırlanan hamurdan yufkalar hazırlanıp, kaynayan suya atılıp 2 dakika kadar haşlanıp, süzgeçle alınıp, soğuk su dolu bir kaba atılıyor. Yani erişte hazırlarken, aynı gün su böreği de yapabilirsiniz :)

Billur Korkmaz
26-08-2007, 15:34
Hiç suböreği yapmadım, yemesini severim de; böylece öğrenmiş oldum. Sanırım suda haşlanırken dağılmasın diye bu şekilde yoğruluyor. Keza akşam bir arkadaşım erişte hamuru yoğururken sütte kattığını söyledi pek aklıma yatmadı, suda dağılırsa diye..

Derhal tavsiye ve tariflerinizi uygulayacağım Sevgili Limon,
Teşekkürlerimle.. :)

nevsune
26-08-2007, 17:38
Billur Hanımcığım
35 inden sonra hamura başlayınca bir şeyler de kusur kalıyor:rolleyes:

Ben sizlerin bilgilerini izliyorum şimdilik. Bir gün bakarsınız yapıvermişim.

Billur Korkmaz
26-08-2007, 19:40
Aslolan ruhun yaşı değil mi ama Nevsune Hanımcığım, ben sizi burdan şöyle bir 24 lük gibi görsem de, her konuda hünerli olduğunuz için kesin bu konuda da söz sahibi olabileceğinizi düşündüm.. :)

Bilen bir arkadaşımdan aldığım (LİMON) bilgiler doğrultusunda erşteyi derhal yapacağım, bizi izlemeye devam ediniz.. :)

Sevgi Durul
18-08-2011, 15:24
Güneşin etkili olduğu bir günde yapmak gerekiyor. Temiz bir bezin üzerinde doğrudan güneşin altına koyuyorsunuz.

2694

Birkaç saat içinde parçalanarak kuruyor.

2695

2696

2697

Tercihan bez bir torba içinde saklanabilir. İstediğiniz büyüklükte ufalayarak çorbalarda ve kavurarak pilav içinde kullanabilirsiniz.

Teşekkürler annecim :)


Benim annem de yapar(dı) ve gün yufkası derdi. Şimdilerde yapamıyor, yaşlandı. :( Eski bir tadı hatırladım, teşekkürler... :)