Bağlan

View Full Version : Haworthia fasciata

osmann
24-05-2009, 12:00
Arkadaşlar elimde minik bir haworthia fasciata çeliği var. Kumu yüksek bir toprak karışımı hazırlayıp diktim. Uçlarda kuruma var ama yoldan geldiği için kargo yorgunu oluşuna bağladım. 2-3 günde bir, kaktüsler için sıvı besin takviyesi kattığım (mavi bir sıvı-Helin marka) bir su ile suluyorum. Pencere önünde güneş görüyor(gerçi bu aralar burası bulutlu ama) Çeliğin bakımı ve kurumaması için ne tavsiye edersiniz.
Son olarak: Çabuk büyüyen bir tür müdür?

osmann
28-05-2009, 17:40
Çok teşekkür edrim verdiğiniz bilgiler için. Gübreyi de suyu da kestim. Pencere önünde güneşleniyor. Gerçi bu aralar pek güneş yok ama gayet iyi durumda.(şimdilik)

eminetirsi
28-05-2009, 23:11
osmann çok cici birşey bu.dikkatli büyüt,bişey olmasın. ilerde bizede yollarsın dallarından.

osmann
31-05-2009, 09:52
Yeter ki büyüsün, yoksa lafı mı olur. Kaktüs kardeşliği bölümüne her zaman beklerim:)

COYOTE
31-05-2009, 10:22
ilerde bizede yollarsın dallarından.

Emine hn Giresun'daysanız ben size vereyim haworthia;)

eminetirsi
31-05-2009, 10:31
coyote canımsın benim.istanbulda ikamet ediyorum ama temmuzda ordayım.malum fındık toplanacak.rahatsız etmezsem gelince seni ziyaret etmek,yavrularını görmek,benden istediğin varsa getirmek isterim.tabi sen bende neler olduğunu bilmiyosun.inşallah bu gün resim eklicem.teşekkürler...hemde sonsuz teşekkürler.

COYOTE
31-05-2009, 10:36
Teşekkür ederim Emine hanım;). Buyrun her zaman beklerim. İsterseniz gönderebilirim de.

eminetirsi
31-05-2009, 11:01
ben yeni üyeyim.ama sizin ve iklimsiz hanımın mesajlarını özellikle takip ediyorum uzun zamandır.giresun yazısı hep kendine çekiyo.bir ay sonra ordayım nasılsa,fındık için.gelince alsam olurmu.

COYOTE
31-05-2009, 20:45
Elbette;)

İklimsiz
31-05-2009, 21:10
Temmuzda geldiğinizde ben de verebilirim.

Yedeğiniz olur:p

ide
01-06-2009, 00:49
keşke Giresun'lu olsaydım, şansım daha çok olurdu:rolleyes:

eminetirsi
01-06-2009, 22:09
iklimsiz hanım çok çok teşekkürler.vallahi davet ettiniz.davete icapetmek gerekir.kısmetse geleceğim almaya.

eminetirsi
01-06-2009, 22:17
sayın ide,giresun kardeşliği imrendiriyor değilmi.ama daha önemlisi kaktüs kardeşliği.hepimiz şanslıyız yani.bakın nasılsa 2 sözüm var alınmış.sizinle paylaşırım.öyle değilmi coyote ve iklimsiz hanım.

COYOTE
01-06-2009, 22:27
Elbette.;)Sn İde size de gönderirim, merak etmeyin.

ide
02-06-2009, 01:33
adresi mi göndereyim mi?;)

COYOTE
02-06-2009, 06:30
Gönderin tabi;)

COYOTE
04-06-2009, 19:02
4 tane fazla çelik var,isteyen var mı?

sükunet
05-10-2009, 10:21
çiçeğimin adını yeni öğrendim.
bir kaç dakika öncesine kadar aloe vera gözüyle bakıyordum.
meğer çiçeğim Haworthiamış ;)

duygumit
05-10-2009, 18:09
merhaba arkadaşlar.bundan bende de var ama çok fazla büyümüyor. yani alttan köküne yakın yavruladı ama çok küçükler. fazla mı suluyorum acaba. 2 **** 3 günde bir suluyordum.yazın kuruluğuna göre her akşam suluyodum. nedeni bu olabilirmi?

osmann
14-10-2009, 23:25
Bendekinin rengi yerine geldi ama büyüme anlamında en ufak bir kıpırtı yok sağolsun. Neyse solmasın da! Gözüm gibi bakıyorum yeni yaprak verdi mi diye tepesinde dönüyorum ama tık yok. Neyse onu da böyle kabul edeceğim artık.

mehtap051
25-10-2009, 12:00
Kağan kullanıcı adını kullanan Zühtü Bey'in haworthiası şu an bende.(yukarıda resimdeki)Ve 3-4 yavru verdi.O yavruları baharda ayıracağım.Ama nasıl ayıracağımı bilemiyoum.Yardımcı olursanız sevinirim.

skaraca
25-01-2010, 11:16
Sayın coyote,

Haziran 2009 tarihinde 4 fazla haworthia çeliğiniz olduğunu belirtmişsiniz. Bu sayfadan istek bildiren olmamış bugüne kadar. Özelden istek bildirenlere vermemiş iseniz ve benim bu sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18203&page=2) 56 nolu mesajda fotoğrafı yer alan cinsten değilse birisine talip olabilir miyim?

Onay verdiğinizde adresimi özelinize gönderebilirim.

melihabulem
29-06-2012, 14:09
Merhabalar...

Haworthia fasciata'yı kumlu bir toprak karışımına dikmeniz çok iyi olmuş. 2-3 günde bir sıvı besinli su ile sulamanız doğru değil. Öncelikle bu bitki fazla suyu sevmez. Ayrıca 2-3 günde bir gübreleme yani besin verme de çok fazla. 15 günden daha sık gübrelemeyin. Ayrıca en az 1,5 ay (hatta daha fazla) besin vermemelisiniz. Çünkü toprağa yeni dikmişsiniz. Toprağı onu 1,5-2 ay besleyecektir. Uçlarındaki kurumanın nedeni fazla besin olabilir.

Bu tür bitkiler besin bakımından yoksul, kıraç topraklarda yetiştiği için, fazla gübrelemeye karşı duyarlıdırlar. Ayrıca uçlarda kuruma her zaman görülebiliyor. Örnek olarak, resmini eklediğim bendeki Haworthia fasciata'da da uçlarda kuruma var.

Çabuk büyüyen bir tür değildir. Bendekini 3 yıl önce almıştım. Ancak bu kadar büyüdü ve yavruladı. Bu yıl saksı değiştirirken üçe bölüp öyle diktim.

Nazlı bir bitki değildir. Çok sulamaz, fazla gübrelemez ve bir de kendi haline bırakırsanız güzel güzel yaşayıp gidecektir.

Işık isteği hakkında da şunları söylemek isterim... Doğrudan güneş altında da bırakabilirsiniz, dolaylı ışık altında da. Doğrudan güneş altında yapraklarını büzüp kapatacak, dolaylı ışık altında ışık ihtiyacını sağlamak için yapraklarını rozet gibi açacaktır. Ama bol ışık istediğini aklınızdan çıkarmayın...

bende de var bundan yeni edindim nasıl çoğalta bilirim yardım ederseniz sevinirim

hüseyindincer
29-05-2013, 13:41
Bu da benim yavru haworthia fasciata'm :)
Bakımı hakkında tam bilgim yok yardımlarınızı bekliyorum

serhat64
24-11-2014, 19:12
Hawortiyaya bizde denizyıldızı kaktüsü diyoruz. Acaba yanlışmı biliyoruz.

misa-fir
21-02-2016, 14:47
Merhaba arkadaşlar, bende de Haworthia var ancak yaprak dipleri sarı-siyah arası bir renk oldu ve bükülür hale geldi. Susuzluktan mı yoksa çok su verildiğinden mi böyle oldu, ölmemesi için ne yapmalıyım sizce acil cevap bekliyorum..

melekv.
21-02-2016, 14:58
geçen yaz bende de vardı her gün azar azar suladım fakat dediğiniz gibi rengi değişmeye başladı ve kurtaramadım daha sonrasında yaklaşık 5-6 ay olmuştur yenisini aldım saksısını değiştirdikten sonra biraz su verdim kış geldi diye de hala sulamadım taş gibi duruyor hiç bozulma olmadı sizinki de nasıl kurtulur bir çaresi var mıdır onu bilemiyorum umarım kurtarırsınız

misa-fir
21-02-2016, 16:53
geçen yaz bende de vardı her gün azar azar suladım fakat dediğiniz gibi rengi değişmeye başladı ve kurtaramadım daha sonrasında yaklaşık 5-6 ay olmuştur yenisini aldım saksısını değiştirdikten sonra biraz su verdim kış geldi diye de hala sulamadım taş gibi duruyor hiç bozulma olmadı sizinki de nasıl kurtulur bir çaresi var mıdır onu bilemiyorum umarım kurtarırsınız

Anlaşılan fazla sulamaktan oluyor.. :( Cevabınız için teşekkür ederim, bisüre su vermeden gözlemlemek gerek o halde. ;)

Şükran45
22-02-2016, 15:01
Bende de yaklaşık 1.5 yıldır Haworthia fasciata var. Tek bir çelikken şu an saksıda bir sürü yavrusu var. Kış boyunca kapalı balkonda kaldı ve havanın çok güneşli olduğu günlerde şu ana kadar birkaç kez suladım. Ama sadece toprak yüzeyi ıslanacak kadar su verdim. Yazın havanın sıcaklığına göre haftada bir iki kez, bazen daha sık, suluyorum. Aşırı sudan kesinlikle hoşlanmıyor, tüm sukkulentlerde olduğu gibi. Hatta bazen susuz kalmak daha iyi geliyor.

Şükran45
22-02-2016, 15:12
Sayın Misa-fir, sanırım sorun fazla sulamanızda. Hawortianızı bence bir süre sulamayın, toparlansın. Ev ortamında mı dışarıda mı bilmiyorum ama, ileriki dönemde ortam sıcak olduğunda çok az miktarda ve seyrek sulayın. Merak etmeyin susuzluk onu öldürmez ama çok su öldürür. Bu arada, bol ışık seviyor.

misa-fir
23-02-2016, 11:42
Sayın Misa-fir, sanırım sorun fazla sulamanızda. Hawortianızı bence bir süre sulamayın, toparlansın. Ev ortamında mı dışarıda mı bilmiyorum ama, ileriki dönemde ortam sıcak olduğunda çok az miktarda ve seyrek sulayın. Merak etmeyin susuzluk onu öldürmez ama çok su öldürür. Bu arada, bol ışık seviyor.

Evde bakıyorum, pencerenin iç kısmında duruyor. Dolayısıyla güneş de alıyor ışık da. Önerilerinize uyup uzun bir süre su vermeden gözlemleyeceğim. Yalnız şunu da sormak istiyorum, yaprakları çok cılız etli değil, bakımında bir şeyi eksik mi yapıyorum? :confused:

Şükran45
23-02-2016, 15:25
Belki kökte çürüme varsa yeterli beslenemiyordur, tezimiz doğruysa baharda coşacaktır diye düşünüyorum. Zaten yaprakların cılız olması bitkinin hayatından memnun olmadığın gösteriyor.

Şükran45
23-05-2016, 12:46
614043

614044

darkboomhoney
19-02-2018, 07:42
merhaba,

Teraryum içinde bulunan yılan derisi bitkim, haftasonu her zamanki gibi ofiste bırakmama rağmen pazartesi geldiğimde bu haldeydi.

Geri kendine getirebilmemin bir yolu var mıdır?

https://i.hizliresim.com/5DD3rj.jpg

Mesut Temiz
19-02-2018, 18:13
merhaba,

Teraryum içinde bulunan yılan derisi bitkim, haftasonu her zamanki gibi ofiste bırakmama rağmen pazartesi geldiğimde bu haldeydi.

Geri kendine getirebilmemin bir yolu var mıdır?

https://i.hizliresim.com/5DD3rj.jpg

Maalesef rozetin orta kısmı çürümüş görünüyor. Sanki fiziksel bir darbe alıp ezilmiş gibi.. Zaten yaprakların da diplerinden yumuşayıp sulandıkları görülüyor resimde... Rozet şeklinde büyüyen sukulentlerde canlı kısım ortadaki büyüme noktası olduğundan o kısım ölünce yapacak bir şey yok. (Tabii ki bazı echeverialar ve bazı aloeler gibi sap yapan, uzayıp dallanan türler üstteki rozet kesilip alınsa bile yandan dallar verip büyüyorlar, ancak bitkinizde o durum söz konusu olmadığından bence ölmüş.)
Ama yine de içinizde bir şüphe kalmasını istemiyorsanız birkaç gün uygun ısıda sulamadan bekleyebilirsiniz...

darkboomhoney
20-02-2018, 06:33
Maalesef rozetin orta kısmı çürümüş görünüyor. Sanki fiziksel bir darbe alıp ezilmiş gibi.. Zaten yaprakların da diplerinden yumuşayıp sulandıkları görülüyor resimde... Rozet şeklinde büyüyen sukulentlerde canlı kısım ortadaki büyüme noktası olduğundan o kısım ölünce yapacak bir şey yok. (Tabii ki bazı echeverialar ve bazı aloeler gibi sap yapan, uzayıp dallanan türler üstteki rozet kesilip alınsa bile yandan dallar verip büyüyorlar, ancak bitkinizde o durum söz konusu olmadığından bence ölmüş.)
Ama yine de içinizde bir şüphe kalmasını istemiyorsanız birkaç gün uygun ısıda sulamadan bekleyebilirsiniz...

İlginiz için teşekkür ederim, dün bir çiçekçiye götürdüm ve sizin söyledikleriniz gibi dönüşü olmadığını söyledi. Teraryumdan çıkartmak zorunda kaldık. Önümüzdeki zaman diliminde boşluğuna yeni bir skulent dikmek istiyorum. İyi günler,

sanpedro
23-03-2018, 09:17
harika gözüküyorlar
https://www.youtube.com/watch?v=8kLD3Omr2rI

BengiSUcculent
26-07-2018, 09:50
Merhabalar, umarım fotoğrafları yükleyebilmişimdir.
Ofisteki terareyumumda bulunan haworthia zebra sukulentim çok sağlıklı ve hatta yavrulamışken, iş seyehatinden dönüğümde aşağıdaki şekilde buldum.Yaprakları ayrılmış köklerinden sararmaya başlamışlar. Yavru kurumuş.2 günlüğüne gitmişstim oysa... Sizce neden kaynaklanmış olabilir ve yaşama ümidi var mıdır?
Teşekkürler.

brkznrr
09-01-2019, 22:04
sizce sorunu nedir ? Güneş yüzünden mi kararmış

Mesut Temiz
10-01-2019, 00:49

Kesin bir şey söylemek zor olsa da, bendeki haworthia fasciata'lardan yaz boyunca yoğun güneş altında kalanlar bu renk, daha fazla gölgede kalanlar yeşil renkte oluyor.. Umarım başka bir sorun yoktur...

brkznrr
10-01-2019, 11:48
Isık alan gölge bir yere aldım süreç hakkında bilgilendirme yapacağım

acemi25
11-01-2019, 14:20
Ben de kendi haworthia olduğunu düşündüğüm sukulentimi ekleyeyim. Kaktüs ve sukulentlere merak salma sebebim kendisi :) Yerinde sayıyor nedense. Sanırım kış diye.

brkznrr
18-01-2019, 08:13

Tek sebebi güneşmiş 8 günde eski rengine kavuştu.

acemi25
19-03-2019, 06:59
Ben de kendi haworthia olduğunu düşündüğüm sukulentimi ekleyeyim. Kaktüs ve sukulentlere merak salma sebebim kendisi :) Yerinde sayıyor nedense. Sanırım kış diye.

Haworthiam dipten yavru vermiş. İçinde bulunduğu saksısı çok minik. Sizce ayırmalı mıyım?

eminekilic1995
08-04-2019, 12:17
Benim de yaklaşık bir yıldır baktığım haworthiam var ama sanki hiç büyümüyor yavru da vermedi. Kapalı balkonda tutmaya başladım ne yapmam gerekir ?

Ayşe tky
16-04-2019, 21:11
maşallah çok güzel büyütmüşsünüz. Bayıldım benimde var ama hiç büyümedi kurudu gitti çok sevdiğim için çok üzülmüştüm aradım bir dahada bulamadım sizden küçük bir yavru istesem verirmisiz varsa :)

boynuzyay
14-05-2019, 14:01
Merhaba, haworthiamın yavrusunu bugün topraktan ayırdım ve ayırdığım yavru için a101lerde satılan humus katkılı çiçek toprağı kullandım. Sizce bu toprak uygun mudur? Direk bahçe toprağı doldursam daha mı sağlıklı olur ya da suculent toprak karışımı şeklinde satılan hazır karışımlardan mı almalıyım?

Mesut Temiz
14-05-2019, 19:59
Merhaba, haworthiamın yavrusunu bugün topraktan ayırdım ve ayırdığım yavru için a101lerde satılan humus katkılı çiçek toprağı kullandım. Sizce bu toprak uygun mudur? Direk bahçe toprağı doldursam daha mı sağlıklı olur ya da suculent toprak karışımı şeklinde satılan hazır karışımlardan mı almalıyım?

Geniş yapraklı tropik salon bitkileri için hazırlanmış humuslu torflu topraklar genel olarak sukulentlere pek iyi gelmiyor.. Sukulent için hazırlanmış topraklardan kullanmanız iyi olur... Ben Ankara'dayken de şimdi Sakara'da da dışarıdan dağdan bayırdan aldığım sarı kumlu toprağı kullanıyorum ve harika sonuç veriyor.. Hatta haworthia'larımı da bu toprakta yetiştiriyorum ve yavruları adeta fışkırıyor kaç senedir... Ama her bahçe toprağı çok uygun olmayabilir... En garantisi hazır kaktüs/sukulent toprakları...

acemi25
02-09-2019, 11:49
Benim haworthiam yazdan beri böyle, sadece sabah güneş alan bir yerde duruyor. Çözemedim gitti. Şu an güneş almayan aydınlık bir yere koydum. Dipten yavru vermiş, bazı yapraklar sararmış. Yakında saksısını değişeceğim bakalım. Mor renk hoş aslında :D

acemi25
09-09-2019, 15:22
Sanki müdahale etmezsem ölecek gibi. Ne yapmalıyım? Fikri olan var mı?

boynuzyay
09-09-2019, 17:24
Geniş yapraklı tropik salon bitkileri için hazırlanmış humuslu torflu topraklar genel olarak sukulentlere pek iyi gelmiyor.. Sukulent için hazırlanmış topraklardan kullanmanız iyi olur... Ben Ankara'dayken de şimdi Sakara'da da dışarıdan dağdan bayırdan aldığım sarı kumlu toprağı kullanıyorum ve harika sonuç veriyor.. Hatta haworthia'larımı da bu toprakta yetiştiriyorum ve yavruları adeta fışkırıyor kaç senedir... Ama her bahçe toprağı çok uygun olmayabilir... En garantisi hazır kaktüs/sukulent toprakları...

Minik olan aylar önce toprağı için sizden bilgi aldığım haworthia, çok küçükken ayrıldığı için hala minicik çok nazlı büyüyor. Haworthia bakımı için de tecrübelerinizden faydalanmak isterim. :)

boynuzyay
09-09-2019, 17:28
Sanki müdahale etmezsem ölecek gibi. Ne yapmalıyım? Fikri olan var mı?

Bana güneşten yanmış gibi geldi.. Direk güneş ışığı gören yerden güçlü aydınlık bir yere almanızı önerebilirim. 10-15 gün için içinde renk anlamında kendini toparlayacaktır. Kurumuş yaprakları da üzerinden temizleyebilirsiniz

Mesut Temiz
09-09-2019, 18:44
Benim haworthiam yazdan beri böyle, sadece sabah güneş alan bir yerde duruyor. Çözemedim gitti. Şu an güneş almayan aydınlık bir yere koydum. Dipten yavru vermiş, bazı yapraklar sararmış. Yakında saksısını değişeceğim bakalım. Mor renk hoş aslında :D

Haworthia'larla ilgili deneyimlerim yalnızca 6-7 yıldır baktığım ve epeyce de çoğalttığım haworthia fasciata'lara dayanmakla birlikte, sanırım diğer haworthia'lar için de genel olarak geçerli kabul edilebilir... Haworthia'lar uzun süre doğrudan güneşte kalınca renkleri kararıyor ve yaprakları inceliyor... Belki doğal ortamlarında bu bir sorun değil, ama bizim elde etmek istediğimiz görüntü şişkin ve yeşil renkli bitkiler olduğundan ben haworthia'larımı uzun süreler doğrudan güneşe maruz kalacakları konumlara koymuyorum.. Hatta doğrudan hiç güneş almayan ama iyi aydınlık yerlerde gayet güzel büyüdüklerini fark ettim... Kışın güneş ışığı iyice azaldığında bundan olumsuz etkileniyorlar, renkleri çok açılıyor ve cılız/kırılgan sürgünler veriyorlar...

Bir de, sıcak havalar devam etiği müddetçe toprağını çok kuru bırakmak da bitkinin hem gelişmemesine hem de yapraklarının su kaybıyla incelmesine yol açıyor...

Mesut Temiz
09-09-2019, 20:12
Minik olan aylar önce toprağı için sizden bilgi aldığım haworthia, çok küçükken ayrıldığı için hala minicik çok nazlı büyüyor. Haworthia bakımı için de tecrübelerinizden faydalanmak isterim. :)

Bir üstteki cevabımla aynı olacak aşağı yukarı ama;
Haworthia'lar uzun süre doğrudan güneşte kalınca renkleri kararıyor ve yaprakları inceliyor... Belki doğal ortamlarında bu bir sorun değil, ama bizim elde etmek istediğimiz görüntü şişkin ve yeşil renkli bitkiler olduğundan ben haworthia'larımı uzun süreler doğrudan güneşe maruz kalacakları konumlara koymuyorum.. Hatta doğrudan hiç güneş almayan ama iyi aydınlık yerlerde gayet güzel büyüdüklerini fark ettim... Kışın güneş ışığı iyice azaldığında bundan olumsuz etkileniyorlar, renkleri çok açılıyor ve cılız/kırılgan sürgünler veriyorlar...
Bir de, sıcak havalar devam etiği müddetçe toprağını çok kuru bırakmak da bitkinin hem gelişmemesine hem de yapraklarının su kaybıyla incelmesine yol açıyor...
Yavru haworthia'nız bir iki ay daha yavaş yavaş gelişebilir, sıcaklar sürdükçe yeterli sulamaya devam etmek ve çok uzun süre kuru bırakmamakta yarar var... Sonra kış için öncelik kışı atlatması... İlkbahardan sonra daha hızlı büyümeye başlayacaktır.. Bol şans..

boynuzyay
09-09-2019, 21:15
Bir üstteki cevabımla aynı olacak aşağı yukarı ama;
Haworthia'lar uzun süre doğrudan güneşte kalınca renkleri kararıyor ve yaprakları inceliyor... Belki doğal ortamlarında bu bir sorun değil, ama bizim elde etmek istediğimiz görüntü şişkin ve yeşil renkli bitkiler olduğundan ben haworthia'larımı uzun süreler doğrudan güneşe maruz kalacakları konumlara koymuyorum.. Hatta doğrudan hiç güneş almayan ama iyi aydınlık yerlerde gayet güzel büyüdüklerini fark ettim... Kışın güneş ışığı iyice azaldığında bundan olumsuz etkileniyorlar, renkleri çok açılıyor ve cılız/kırılgan sürgünler veriyorlar...
Yavru haworthia'nız bir iki ay daha yavaş yavaş gelişebilir, sıcaklar sürdükçe yeterli sulamaya devam etmek ve çok uzun süre kuru bırakmamakta yarar var... Sonra kış için öncelik kışı atlatması... İlkbahardan sonra daha hızlı büyümeye başlayacaktır.. Bol şans..

Toprakları takır takır olacak şekilde değilse de adamakıllı kuruduğunda bol su ile suluyorum. En fazla 1 hafta kadar susuz kaldılar. Siz sizinkileri kış boyunca susuz mu bırakıyorsunuz yoksa suluyor musunuz? Çoğalmalarını çok istiyorum. Bahsettiğiniz sarı kumlu toprağın bir görselini atabilir misiniz ben de Ankarada bulmaya çalışıyım ondan

Mesut Temiz
09-09-2019, 21:59
Toprakları takır takır olacak şekilde değilse de adamakıllı kuruduğunda bol su ile suluyorum. En fazla 1 hafta kadar susuz kaldılar. Siz sizinkileri kış boyunca susuz mu bırakıyorsunuz yoksa suluyor musunuz? Çoğalmalarını çok istiyorum. Bahsettiğiniz sarı kumlu toprağın bir görselini atabilir misiniz ben de Ankarada bulmaya çalışıyım ondan

Ben yazın biraz daha sık suluyorum... Sıcak + su, bitkinin hızlı büyümesini sağlıyor... Kışın neredeyse hiç sulanmamasını önerenler olsa da, ben o kadar susuz bırakamıyorum, birkaç haftada bir suluyorum... Kışın serin tuttuğum bir odada duruyorlar...
Ankara'da biraz şehir dışına çıktığınızda, otoban kenarlarında herhangi bir yerden alacağınız bozkır toprağı çöl ve kurak bölge sukulentleri için gayet uygun... Ben yıllarca Ankara'da o topraktan kullanıyordum... Hatta, tümseklerin diplerinde yağmurun sürükleyip biriktirdiği çok ufak taneli (sanıyorum düşük organik ve tüksek mineral içerikli) toprakların daha da iyi sonuç verdiğini gözlemlemiştim... Zaman zaman sukulent besini de kullanırsanız mükemmel olur...
Gece flaşla ne derece belirgin olacak bilmiyorum, ama elimde kalmış olan çok açık renkli, sarımsı ve tutunca hemen ufalanan bu topraktan bir saksı altlığına koyup resmini çektim, paylaşıyorum:

boynuzyay
09-09-2019, 22:07
Ben yazın biraz daha sık suluyorum... Sıcak + su, bitkinin hızlı büyümesini sağlıyor... Kışın neredeyse hiç sulanmamasını önerenler olsa da, ben o kadar susuz bırakamıyorum, birkaç haftada bir suluyorum... Kışın serin tuttuğum bir odada duruyorlar...
Ankara'da biraz şehir dışına çıktığınızda, otoban kenarlarında herhangi bir yerden alacağınız bozkır toprağı çöl ve kural bölge sukulentleri için gayet uygun... Ben yıllarca Ankara'da o topraktan kullanıyordum... Hatta, tümseklerin diplerinde yağmurun sürükleyip biriktirdiği çok ufak taneli (sanıyorum düşük organik ve tüksek mineral içerikli) toprakların daha da iyi sonuç verdiğini gözlemlemiştim... Zaman zaman sukulent besini de kullanırsanız mükemmel olur...
Gece flaşla ne derece belirgin olacak bilmiyorum, ama elimde kalmış olan çok açık renkli, sarımsı ve tutunca hemen ufalanan bu topraktan bir saksı altlığına koyup resmini çektim, paylaşıyorum:

Çok teşekkür ederim gerçekten, çok yardımcı oldunuz... zahmet verdim size de kusura bakmayın

Mesut Temiz
09-09-2019, 22:13
Çok teşekkür ederim gerçekten, çok yardımcı oldunuz... zahmet verdim size de kusura bakmayın

Estağfurullah, bol şans diliyorum.. İyi akşamlar...

acemi25
10-09-2019, 07:56
Bilgileriniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim. Dün akşam dayanamayıp saksısını değiştirdim. İki tane de yavrusu vardı ayırdım, umarım iyi olurlar. Güneşte tutmayacağım ama zaten güneş de kalmadı artık bu mevsimde.

aykut gkbyrk
02-05-2021, 11:42
İyi günler. Kışın aldığım howartia min dün saksı ve toprağını değiştirdim. Saksının altına çakıl dizdim. Üstüne de delikli kapak. Sonra da sukulent toprağı. Çiçeği çok derine gömmedi. Dolayısıyla köklerinin hemen üzeri toprak dışına çıktı. Renkleri de biraz sarardı gibi. Artık haftada bir defa su vereceğim. Neden sararmış olabilir?

sevinckoc
17-06-2022, 19:57
Merhaba forumda yeniyim ilk paylaşım.oncesi fotoğraf paylaşamıyorum ama sizinle paylaşmak istediğim bir haworthia var. Umarım begenirsiniz