View Full Version : dkp / hoyalar
Uzun yıllar Mumciceği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8957) sahibiydim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11823).
Kaybettiğim Mumçiçeğimden aradım, ararken farklı türler görmüştüm ve kendimi burada bulmuştum. 2006 Ağustos.
Dürüst, samimi, yardımsever, neşeli bireyler..
Şaşırmıştım, toplumda biri zor bulunuyorken ben grubu ile birlikteydim !
Hoya Cornasa'yı bitirdik de farklı türler konusunda da daha sonra linkler göndermişlerdi.
Dostlarıma teşekkür ederim.
soldan sağa ayaktakiler:
Dkp, Darkyes, plumbago..
oturanlar,onlarda soldan sağa:
memet, Mine hanım, Azalea
2007 Kasım ayında Sayın cezzar ve Sayın hoyadag'ın destekleri ile ilk çeliklerimiz olmuştu.
2008 Şubat..
Rehberimiz olacak Dergimiz (http://www.agaclar.net/dergi/mum.html) yayınlanmadan yaptığımız dikimler iki, üç ayını doldurduğu halde, gidişat olumsuzdu.
Dergimizi her okuduğumda yaptığım yanlışların bir tanesinin daha farkına varıyordum.
Diğer taraftan Paul ile de yazışıyordum, hep ayni şeyi söylüyordu, ısı ve nem.
Bireysel bir sipariş vermem gerekiyordu, 2008 Mart sonunda yeni siparişlerim geldi...
İşyerimde radyatörün yanına yerleştirmiştim 27.MART.2008
Isı diyordu, işte yanlızca ısı, nem olarak aklıma gelirse fısfıs...
2008 Haziran...Geceler 20 derecenin altına düşmediğinden, saksılara alıp balkona çıkartmıştım.
2008 mart dikimlerinde, fazla yaprakları çöpe atmaya kıyamamıştım, haziranda sonuç değişmemişti... :confused:
Sayın Dkp şu an çelikleriniz ne durumdalar:confused:Kayıplarınız oldumu:confused:
Sayın Dkp şu an çelikleriniz ne durumdalar:confused:Kayıplarınız oldumu:confused:
Sayın fatihbrk, kayıplar olmaz olur mu ?.
Kalan sağlardaki,bakım sürecini aktarabilmek için buradayım..
Sayfayı tamamlamam zaman alacak..
Bu film gibi mutlu sonlu bir dizi..:p
İklimsiz
25-05-2009, 22:07
Kayıplar olmadan bu işin tadı çıkar mı hiç? Bizimkisi yenilen güreşçi hesabı:p
Olmadı, tutmadı, köklenmedi bir daha...
Gerçektende bence sormam bir garip:D
Unutmayalım KALAN SAĞLAR BİZİMDİR:D
huzunperest
25-05-2009, 23:46
Belgeselin devamını merakla bekliyoruz Sayın dkp.
2008 eylül...kırmızıyı sevdiğim için 2 adet Hoya publicalyx GPS 282 çeliği dikmiştim, ikisi de gelişmişti.Hoya diversifolia GPS 4209, Hoya crassicaulis 10042 ikiye bölmüştüm, sarawak(*), silverpink....
2008 eylül...Haraku,silver pink yaprakları, o tarihteki dağıtılacak cornasalar,crass 10042
2008 Eylül... Yaprak köklendirme denemeleri, gelişmelerini zaman, saksı, toprak ve köklenme biçimleri olarak görmek istemiştim, ileride vereceğim kararlarda çalışmalarımı referans almalıydım, bu türler(yapraktan üretim) için zaman kaybıymış :confused:
2008 Kasım-Aralık seradalar, kış aylarında serada daha güzel geliştiler, farklı türlerden birini yurtdışında ararken serada görünce çok şaşırmıştım..
velveteen
28-05-2009, 21:37
evet hikayenin devamını merakla bekliyorum, ne durumdalar şu an... Heleki en son siparişteki serpens, 1 numaralı merakım :)
2009 mayıs ..Serada toplu haldeler, kış bitti eve dönüş hazırlıkları başladı...
2009 mayıs..Serada bu manzara çok hoşuma gitmişti, okulun idarecilerini yürekten kutluyorum.
2008 kasım ayından itibaren farklı türler konusunda forumda sipariş grubu oluşturmak için çabalıyorduk.2009 Nisan ayında siparişlerimizi geçeçektik, bir taraftan da bilgilerimizi tazeliyor, araştırıyor, öğreniyor, gelecek çelikler için hazırlıklar yapıyorduk.İşte hazırlığımın bir numarası, Sayın Mine Pakkener'in 28 şubat 2009 tarihindeki semineri ve öncesi forumdan dostlarımla .Mine hanım hedeflerimizin büyüklüğünü anlatıyor...:D
Seminerde o ana kadar bilmediğim, dikkat etmediğim önemli unsurları öğrendim. .
1-Toprak hazırlama (evdeki eski saksıların toprakları ile yapılan yanlışlar) Pişirmek gerekiyormuş.(dumanı tütüyor)
2-Hijyen, eski saksılar (evde çok var) klorlu sularda bekletiliyormuş...
3-Hazırlanan toprak karışımları zenginleştiriliyormuş.(Katkı,güneş,nem..)
4-Amaca göre saksı büyüklüğü, toprağın nemi, su, ortam ...
ben bu işi bilmiyormuşum...
Sayın kaktüs'ün yazılarını okuyunca panik halim sonlandı, okudukça karışıyor diye yazmıştı, ben de, ben de ayni durumdaydım...
Birçok tür...?
Askı saksılar olmalı, büyük alan olmalı, ısıyı nasıl sağlamalı, ya gece ısısı ?
Mantar, bakteri, mikrop her ne varsa, eldiven şart...Su, klorlu ve kireçli, yağmur suyu olmalı, cocopeat olmalı, eski keçi gümresi iyi demişleri...
evet hikayenin devamını merakla bekliyorum, ne durumdalar şu an... Heleki en son siparişteki serpens, 1 numaralı merakım :)
1001 gece masallarında kazanılan zaman hep aklımda .:D
Sabır, sabır, sabır ...
Bu günkü sonuçlar şaşırtıcı, bekliyordum da bu kadarını beklemiyordum :confused:.
velveteen
30-05-2009, 10:38
hmmm daha çok gizem :) Herşey çok teknik görünüyor. Merak devam. Güzel sonuçlanacağını bıle bilede olsa..
11.mayıs.2009 seradan eve transfer, kayıp (2008 mart çeliği) sarawak 97002.
2007 kasımdan yaşayan,Hoya verticillata GPS 10081 ve Hoya nicholsoniae
2008 marttan yaşayan, Hoya sp. Haraku GPS 3759,Hoya pubicalyx silver pink GPS 10064,Hoya diversifolia GPS 4209,Hoya camphorofolia GPS 10021,Hoya pubicalyx GPS 282...
2009 mayıs'a kadar gecen sürede farklı incelemeler de yaptık, Sayın Gül Batur' un yetiştirdiği Hoya Cornasa tohumlarını Ünv.ile paylaştık, Aşı denemesi yaptım. Uygun zaman ve dökümanlar ortaya çıktığında, bu konudaki gözlemlerimi paylaşacağım.
Birlikteliğimiz ve paylaşımlarımızın farklı türlere ulaşma, yetiştirme ve geliştirme konusunda, güçleneceğimiz ve başarıya ulaşacağımız konusunda inancım tamdır. Deneyimlerim arttıkça, kayıplarımı yenilemek isteği de artıyordu. Benim gibi düşünenler de varmış, 2009 siparişlerimiz ile mayıs'ta yeni bir maraton başladı.
ilknur aşık
01-06-2009, 10:28
Sb dkp çok alakasız olacak ama,pokonun köklendiricisini nerden buldunuz? Bende de var, neredeyse 8 sene falan oluyor, bir daha da bulamadım. Kullanma süresi geçti mi bilemiyorum, atamıyorum da. Sizdekinin üzerinde son kullanma tarihi varmı?
Sayın Selçuk44 vermişti, 2009 mayısta gelen çeliklerin hepsinde kullandım, sonuçları buna bağlamak yanlış olur ama, önümüzdeki hafta sonu zamanım olsa yayınlayacağım, sonuçlar inanılmaz...
Bu arada sizin 282 yi hala dikemedim, ama söz veriyorum köklü olarak hazırlayacağım...
ilknur aşık
01-06-2009, 12:12
Teşekkür ederim Sn Dkp, birde köklendirip mi vereceksiniz? Ne diyeyim, süper.
Nereden başlamalıyım cümlesini geçemedim, ilginç bulduğum çalışmalarımla başlamak istedim, her biri başka bir serüven...
2009/05 ...Hoya obovata (gelen etiket yanlış)
Gelen çelik çok küçüktü,yapraklar büyük ve yayvan olduğu için küçük bir saksıya dikmek mümkün olmayacaktı, diksem, dokunsam veya kendi ağırlığı ile gövde saksıdan çıkacaktı...
Gövdeyi sabitlesem, tahmini göz, toprak altında kalacak ve çürüme tehlikesi oluşacaktı...
13.05.2009 geliş tarihi ve oksijenli suya bırakıldı
15.05.2009 yumuşak tel ile saksıya sabitlendi, tahmini göz pet şişe kapağı ile korundu.
03.06.2009 yeni filiz 1 cm büyüklüğe ulaştı.
En önemli hazırlığım, güneş gören balkonumu çift cam ile tam olarak kapatmaktı, doğrudan güneş ışıklarından korumak için tül perde de takmıştım.Isı ve nem diyordu Paul, işte yaptım, çiçekler neredeyse pişecekler.Gündüz 38 , gece 28 derece ....Genel görünüm...
günebakan
03-06-2009, 21:50
Maşşallah tam bir mum çiçeği cenneti olmuş sayın Dkp güle güle büyütün hepsinide:)
rrumeysaa
03-06-2009, 21:54
Vaayy be demekten kendimi alamadım syn dkp sizi çok tebrik ediyorum
Bizlerinde sizden öğreneceği çok şey var emin olabilirsiniz.
Bu arada tek bir kelime bile atlamadım sanıyorum okurken, öyle güzel anlatmışsınız ki, okudukça merak ettim, merak ettikçe devam ettim okumaya.Bence yazarlık konusunda düşünün, biraz tecrübe, biraz yardım ile çiçeklerin dili veya başka konularda bu işide yaparsınız gibi geliyor...
Teşekkür ederim, sayın günebakan, umarım çiçekli hallerini tüm arkadaşlarımızla görürüz..
Sayın rrumeysaa, teşekkür ederim, çok naziksiniz. Belki, zamanlamaya uygun olarak bir veya çok ekleme olabilir. :D
Bir yığın küsür yıl, dile de kolay, yazıya da kolay...:p
Hoya heuschkeliana GPS 3323 için hep düşünürdüm, acaba bu kadar küçük çiçek için değermi diye, gelen çiçek saplı çeliklerden biri de buydu..
Ha gayret açacak çok az kaldı. Maaşallah diyelim. Doya doya seyredin, minnacık ama kendine özgü çiçekleri var heuschkeliana'nın.
07.06.2009 12:00
Hoya heuschkeliana GPS 3323
Bu fotoğraf flashsız çekimdir.Öncekiler gece flash ile hazırlanmıştı...
08.06.2009 flashlı çekim.
85008
09.06.2009 flashsız çekim.
85313
10.06.2009 flashsız çekimler.
85628
85629
Çelikler çok hızlı gelişirken, çiçek saplı çeliklerin, ya çiçekleri gelişiyor veya çiçek sapları bozularak kendileri gelişiyor.
Hoya heuschkeliana GPS 3323 da sürgün belirtisi yok...
Pek şirin açmış. Peki kokuyor mu sayın Dkp?
12.06.2009 flashsız çekim.
Gündüz kokmuyor, bir gece operasyonu yapalım...:D
Bir gecede böyle oldu ?
13.06.2009 flashsız çekim.
86595
14.06.2009 flashsız çekim.
86597
Çiçeklenme sürecindeki heyecanımın, çiçekli olduğu dönemdekinden çok fazla olduğunu farkettim.:D
Hoya heuschkeliana GPS 3323 için 10 günlük serüven bitti, umarım kolay filizlenir...
Koyu yeşil
16-06-2009, 13:10
Bu mudur yani :) Bence kesinlikle cornosa'yla boy ölçüşecek bir çiçek değil bu. Söylemiştiniz bir gece de kurudu çiçekler şaşırdım diye, haklıymışsınız.
4.tekilkişi
16-06-2009, 15:28
Bir gecede böyle oldu ?
13.06.2009 flashsız çekim.
86595
14.06.2009 flashsız çekim.
86597
Çiçeklenme sürecindeki heyecanımın, çiçekli olduğu dönemdekinden çok fazla olduğunu farkettim.:D
A! Onlar niçin öyle oldular? :(
Hoya carnosa'nın popülerliğinin bir diğer sebebi de uzun süre çiçekli kalması ve kötü şartlara uyum sağlaması. Ne yazık ki çoğu hoya türü bir gün veya birkaç gün çiçekli kalıyor malesef.
Hoya heuschkeliana, çiçekleri bir gecede karardı ve kurudu, bu sürede hiç filiz vermedi, tedirgin oldum ama, bugün filiz belirtilerini tespit ettim.
Diğer çiçek saplı gelen çelikler Hoya Serpens'lerdi, tam çiçek açaçaklar diyordum ki, birden filiz vermeye başladılar işte bu güzel oldu, değil mi Sayın velveeten ? :D
Sayın huzunperest, Hoya diversifolia' nız köklendi.;)
Sayın İlknuraşık, Hoya pubicalyx GPS 282 çeliğinizin dikimini yaptım, biraz zamana ihtiyacı var.;)
Sayın zeynepörenk, Hoya Sheperdii' nizi köklü olarak bugün aldım.;)
Ana Sheperdii de çiçek görebilmeyi umuyordum, daha bir haftası var..
Dilaver bey merhaba, Paulden siparişle uğraşacağımıza elinizdeki türlerden siz üretip satsanız daha iyi olmazmı acaba? diye düşünüyorum ama....
zeynep örenk
23-06-2009, 07:52
Dilaver Bey inanılmaz mutlu oldum. İtiraf edeyim unuttunuz sanıp hakkınızı yemişim. Ne yapalım kısmet deyip elimdekilere bakıyordum. Bitkiyi nasıl yollamayı düşünüyorsunuz? Alıcı ödemeli Aras kargo size uygun olurmu?
Sayın agozce, satış uzmanlık gerektiren bir eylem bunu herhalde yapamam.Kendi masraflarını çıkartan mini bir sera, güzel bir fikir, bunu amaçlamalıyım...
Köklendirme üzerinde çalışıyorum, her ne kadar yurtdışı kaynaklarından yararlanmaya çalışıyorsam da (ing.sorun) elimdeki türler konusunda deneyim depolamam gerekiyor.
Biraz zamana ihtiyacımız var. Önce birbirimizle değişimlerde bulunmalıyız, daha sonra ne istediğimizi bulmak veya bilmek için türleri tanımalıyız, bilgileri paylaşmalıyız.
Koleksiyoner arkadaşlarım ne düşüyor acaba ?
Sayın zeynep örenk, birkaç dostum daha var İstanbul listesinde, hepsini bir göndermek istiyorum, biraz bekletebilirmiyim ?
velveteen
23-06-2009, 20:34
:))) Güzel olmaz mı, şahane olmuş :) O ufak yapraklarıyla her haliyle kabulüm zaten, çiçek açacağı günü hayal dahi edemiyorum. Ellerinize sağlık :))
Size hala yosunlu bitki besinini gönderemedim :( Kendim de kullanmaya başlayamadım zaten. En kısa zamanda yollayacağım.
huzunperest
23-06-2009, 23:35
Dilaver Bey Diversifolia için çok teşekkür ederim. Sizin elinizde kökleneceğinden emindim zaten :)
Yukarıda belirttiğiniz fikirlere ben de katılıyorum. Elimizdeki türlerin detaylarını keşfedip buna göre çok verimli bir döküman oluşturmuş oluruz. Elimizde var olan hoya türlerini değiştirme yoluyla ekonomik ve güvenli bir yöntemle çoğaltabiliriz. Köklendirme ve yetiştirme aşamasında yaptığımız değişik uygulamaları ve sonuçlarını paylaşarak, her birimiz ayrı ayrı keşif yapma çabasına girmemiş oluruz.
Hemen bunların akabinde bir iki deneyimimi de aktarmak istiyorum. Hoya Linearis çeliğinden dört çelik çıkmıştı. Bunların ikisini suda ikisini de toprakta köklendirmeye bıraktım. (Bu çeliklerin birisi sizin) Kısa bir zaman zarfında sudakiler köklendi ve hemen onları da toprağa aktardım. Direkt toprağa diktiklerimde henüz bir hareket yokken, suda köklendirdiğim linearis ilk yaprak çiftlerini büyüttü ve ikinci çift yapraklar gelişmelerine devam ediyor.
Hoya Lacunosa hakkında sık sık arkadaşlardan pamuklu bit olduğu uyarısı üzerine her gün büyüteçle yeni sürgünleri ve yaprak altlarını inceliyordum. Yeni sürgünlerde iki tane bembeyaz canlılar buldum yaprak biti mi pamuklu bit mi ayrımına varamadım ama ikisini de yokettim. Bu bilgi lacunosamı gözlem altında tutarak önlem almamı sağladı.
Hoya Haraku ve Carnosada yapraksız çeliklerin köklenerek sağlıklı sürgünler ve yapraklar verdiğini de saptamış bulunmaktayım.
Bu bilgiler hoyaseverler için önemli. Özellikle tarih ve bölge-il belirtilerek deneyimlerimizi ve sonuçlarını paylaşmamız başarı yüzdemizi de arttırır.
ilknur aşık
24-06-2009, 10:11
Dilaver bey serpens çeliğini hiç kesmeden mi diktiniz? Ben kendi çeliğimi doğramıştım da.
Pubicalyx için çok teşekkür ederim. Alabileceğim zaman gelince haberleşiriz. Belli olmaz, elden teslim alabilirim.;)
gulshenisa
24-06-2009, 13:10
Merhaba dilaver bey ,merhaba arkadaşlar..Hani insanın hayatında öyle anlar vardır allahtan başka bir şey dileseydin olur diye şu anda onu yaşıyorum..Bundan 3 sene önce havacı bir arkadaşın mum çiçeği bana tayini dolayısiyla miras kalmıştı.Küçücük ve çok cılızdı(yaklaşık40cm falan) bugünde şimdiye kada mum çiçeğinizle ilgili hikayeyi daha sonrada mum çiçeği tecrübelerinizi okurken kendi kendime benim mum çiçeğim nezaman açacak derken bir baktımki benim mum çiçeğimde kocaman tomurcuk var çok mutlu oldum..yarın fotoğraflarını çekip siteye ekleyeceğim inşallah.
Sayın gulshenisa, çiçeğiniz duygu yoğunluğunuzu hissetmiş olacak ki, size cevap vermiş :D.
Sayın ilknur aşık, hem Pubicalyx, hem shepperdii, hem de kahvemiz hazır,:D .
Sayın huzunperest, Linearis' im yoktu, çok teşekkür ederim, bu vesile ile umarım İstanbul' a gelirim :D.
Pamuklu bitler; çok özen gösterdiğim Saylan çiçeğim(Hoya Multiflora' yı bu isimle anmak istiyorum) pamuklu bitlerle geldi, temizledim ve hergün sprey ile nemi arttırıyorum, aşırı nemde yaşamayacaklarını düşünüyordum, buna rağmen çok iyi gizlenmişler ve çoğalmışlar, ayrıca tüylü yapıları da değişmiş, sanki üzerlerindeki tüyler elbise imiş de çıkarmışlar gibi olmuşlar.
Ayda bir kontrol etsek daha iyi olur, çiçeklerimizin ışık pozisyonlarını değiştirmek, gelişimlerini olumsuz etkiliyebilir.
Yapraksız çelik konusunda, 2009 Şubat başında bir denemem olmuştu, başarılı olamadım.
Mayısta gelen çeliklerden çok büyükleri parçalayıp (bir yaprak ve küçük gövde) küçülttüm ve küçük gelenler ile birlikte çimlendirme kaplarına dikmiştim, boylananları normal saksılara aldım.
Bir de süpriz ile karşılaştım, Hoya heuschkeliana 2.kez çiçekleniyor.:confused:
Lithi-um
26-06-2009, 23:02
Çiçekleri bu kadar küçük mü oluyor acaba bu çiçeğin ? pek küçükmüş
Sayın Dkp herşey yolunda olduktan sonra sizi hiç üzmezler umarım.Birde unlu(pamuklu) bit için ben menekşelerimde DDVP 55 Em kullanıyorum.Çok zehirli olduğundan hiç bir tane kalmıyor.İstersenizz kullanımını yazabilirim.
Sayın dkp,
İlk mum çiçeğime sayenizde kavuşmuştum.
Hoya cornasam, sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüyor, diğer diktiklerimde her yerinden yaprak vermeye başladı.
Artık hoya konusunda kendime güveniyorum, her türünü edinmek istiyorum.
Sipariş ve çelik dağıtımlarınızda ilk sıradayım.:rolleyes:
Sayın Ulker, aynı şehirdeyiz çok şanslısın, önce görmeni, sonra karar vermeni öneririm.
Kayıplar olmuyor mu ? sorusu gelmişti. İşte 2009 Mayıs çeliklerinden birinci fire.
Dikim yaptıktan sonra toprağı iyi sıkıştıramadığım nedeniyle bozulduğunu düşünüyorum.
Hoya heuschkeliana ....02.07.2009 flashlı çekim.
Hoya heuschkeliana'nın sürgün vermesi, çiçek açmasından daha önemliydi benim için.Çiçeğine de sözüm yoktu hani...
Yaklaşık 30-35 çeliğin birtanesi hariç hepsi çok iyi durumdaydı, öyle hızlı büyüyenler vardı ki, bazılarının saksılarını değiştirmek zorunluluk olmuştu.
Ne yapacaktım ?
150 cm x 90 cm alan ve 250 cm yükseklikten başka yerim yoktu ki. Ben de apartman yapmalıydım !.:D
Önce malzemeleri inceledim, sonra planladım, 04/07 06:30 da Hoya'ları evimin bir odasına aldım, 05/07 22:30 de yeni yerlerine yerleştirdim, toplam 40 saat sera ortamının dışında kaldılar.
Sonuç, Hoya heuschkeliana da hüsran, gelişmekte olan çiçeklerini döküyor, Hoya Multiflora (Saylan Çiçeği) nın yaprakları canlılığını kaybetti, Hoya Cornasa' lardan bazılarının yeni sürgünleri döküldü.Hoya Serpens' lerin gelişimleri çok yavaş olduğu halde, bazı yaprakları bozuldu.
Bakalım yeni yerlerinde ne olacak..:confused:
Keyifli gelişmeler de var. 29 numaralı mesajımdaki Hoya Obovata'nın son durumu.
Mini seramdan söz edipte, göstermemek olmaz değil mi ?
Bakarsınız bir dostuma ilham vermişimdir.!
Bu problem şimdilik çözüldü, pekiii...ya tatilde ne olacaklar..:confused:
Tatilde elbet bu güzelliklerle bir ilgilenecek bulunur...
Çok güzeller dkp. Sizi, emeklerinizi takdir etmemek mümkün değil.
Sayın Dkp hoya türlerini özelden sayıp onlara çok güzel bir yer hazırlamanız çok hoş doğrusu. Bu hoyaları çok sevmenin kaçınılmaz bir sonucu olsa gerek...
AyhanMoran
10-07-2009, 08:12
Sn. dkp aynı raf sistemini bende balkonuma yaptım ama sizinkinde merak ettigim o arkalarındaki yalıtım maddesi ne işe yarıyor ?
Yalıtım işini ben de merak ettim Sayın dkp.
Acaba daha fazla ısı ve nem sağlamak için mi?
Sayın kaktüs, teşekkürederim.
Sayın Faruk, evet; sevgi...(umarım kış için uygun şartlar hazırlayabilmişimdir.)
Sayın; AyhanMoran ve Ülker, geçen kışı sera ortamında geçirmişlerdi. Önümüzdeki kışı burada geçireceklerinden, ortam ısısının ve ışığın homojen olmasını, spreylemede duvarın ıslanmamasını hedef aldım.
Ayrıca, üst kat sarkan türler, alt katlar sarıcı türler ve çelikten üretimler olarak ayrıldı.
Büyümeye bu hızla devam ederlerse, beş altı ay sonra daha büyük bir alan gerekecek :confused:
denizkedisi
24-07-2009, 18:06
Sn.dkp sizi ayakta alkışlamak istiyorum.Benimkilere de bir baksanız rica etsem.Buradaki yazılardan yola çıkmıştım ama bu sayfayı görmemiştim.Ben resim yapmak için balkonumu kapattırdım çift camla ama şimdi çiçekler her yeri zapt etti kıpırdamak bile zor:o
Bendekilerin hepsi aynı daldan.Cinsi ne bilmiyorum,nasıl büyütürüm diye de korkuyorum ve hep çok mu sıcak oluyor burası sera gibi diye korkardım,güzel bir öykü gibi okudum serüveninizi.:D
Sayın huzunperest, Linearis' leri dün aldım, teşekkür ederim, yolculukları yazdığınız gibi geçmiş:D..
Sayın İlkin, Hoya Curtisii'leri bugün aldım, teşekkür ederim, iyi durumdalar:D.
Bakalım bende ne olacaklar ..:confused:
Benimkilere de bir baksanız rica etsem.Buradaki yazılardan yola çıkmıştım ama bu sayfayı görmemiştim.Ben resim yapmak için balkonumu kapattırdım çift camla ama şimdi çiçekler her yeri zapt etti kıpırdamak bile zor. Bendekilerin hepsi aynı daldan.Cinsi ne bilmiyorum,nasıl büyütürüm diye de korkuyorum ve hep çok mu sıcak oluyor burası sera gibi diye korkardım.
Sayın denizkedisi, teşekkür ederim.
Elinizdekilerin cinsi Hoya Carnosa, yani mumçiçeği. Bunlarla tecrübe kazanıp, forumdaki bilgileri de gözden geçirirseniz iyi olur. İklim yönününden şanslısınız, mumçiçekleri bulunduğunuz bölgenin doğal şartlarında sorunsuz yetişebilir. Sıcaklık ve nemde sorun olmaz, yeterki sulamayın, toprak kuru kalsın, sprey ile nemlendirirsiniz.
denizkedisi
25-07-2009, 01:38
Öyle mi,çelikleri sulamayacak mıyım?Spreyle nemlendirme yapıyorum ama toprak da kuruyunca suluyordum:(
Bir hafta içinde,40 saat geçiçi olarak seradan uzaklaşmışlardı, bazı türler kök gelişimlerini tamamladığı için büyük saksılara almıştım ve tatile çıkıyorum diye tabaklarına bolca su koymuştum, bu kadar işkenceden sonra sonuç böyle oldu...
Kuru kalınca toparlanması kolay oluyor da, fazla sulamamın sonucu işte...
Sayın velveteen, serpens'ler için çok üzüldüm..
2009 dan kayıplarım; 7-35 , mindorensis, serpens, Lura-lei.
Kayıpları gördükçe ve düşündükçe, pehlivan hikayesi aklıma geliyor,pehlivan değilim sözcüğünü tekrarlayıp duruyorum....:(
denizkedisi
25-07-2009, 21:33
Kayıplar eğitim zayiatı , yola devam ... :dilli: demek kolay tabii ben tutarlarsa nasıl yaşatırım diye korkuyorum şimdiden...
zeynep örenk
27-07-2009, 07:42
Sayın Dilaver Bey , serpensler 3 tanesi birden galiba bende de kayıp. Eylülde alıp kışın soğukta deneyeceğim. Bu tür soğuk seviyor gibi. Lura-lei bende de henüz hareket olmayan nerdeyse tek. Ama hala yeşiller var. Lacunosa başta kayıp. Hoya wayetii ilginizi çekermi? 2 tane almıştım. 1 tanesi yedekti. Galiba oda tuttu. 1-2 hafta geçsin sağlamlaşsın. İsterseniz bende size Hoya wayetii yollayabilirim. Shepperdi iyiliğinizi unutmadım. Saygılar...
ilknur aşık
27-07-2009, 11:24
Dilaver bey bende de serpens var, tuttular. Bir tanesini sizin için ayırırım.
Sayın zeynep örenk, Hoya wayetii' m mevcut, çok teşekkür ederim, Shepperdi' nizi istediğiniz zaman gönderebilirim..:D
Sayın ilknur aşık, iki prensesiniz de kıskanılacak kadar iyi durumda, uygun zamanda fotoğraflarını yüklerim.Hoya Serpens haberinden çok keyif aldığımı söylemeliyim, teşekkür ederim..:o
denizkedisi
28-07-2009, 22:56
Arkadaşlar bu tamamen bu sitenin ve e-dergideki mum çiçeği yazılarının sayesinde gerçekleşti.Dün delik saksılara alayım bir de çürümesin derken dayanamayıp biraz karıştırdım, hepsi köklenmiş,hepinize teşekkür ederim.
Mumçiçeği / ortaklaşa sipariş, 2009 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16764)
Yazışmaları burada yapmalısınız.
velveteen
31-07-2009, 23:27
Dilaver bey,
Çok uzun zamandır forumu takip edemiyorum, fark etmişsinizdir. Bizimkilerin durumunu çok merak ediyordum, ona bakmaya geldim ve gerçekten çok üzüldüm emin olun. O kadarda güzel köklenmişlerdi oysa :( Emeğinize, ellerinize sağlık.. Mutlaka başarırız bir serpens sahibi olmayı :)
[QUOTE=kaktüs;474551]
Envanter mi çıkarsak hakikaten... En çok hoya sizde, sn iklimsizde var sanıyorum. Sizler ile başlayalım.
QUOTE]
Sayın velveteen, gelen çelikler de çok iyiydi, önümüzde zaman çok, başaracağız.
2009 çeliklerimi normal saksılara alıp, sağlıklı büyüdüklerini gördükten sonra bir envanter yayınlamayı planlamıştım ama, durumları hergün biraz daha kötüye gidiyor. Bayrama kadar gözlem yapmalıyım. Kayıpları zaten belirtiyorum. 73 numaralı mesajıma ilave olarak, mini seramın nemini de ayarlayamadım herhalde, kayıplar hızla artıyor..:confused:
Birkaç arkadaşımızın da yardım istediği gibi, yapraklar buruşuyor ve renk değiştiriyorlar..:confused: Fotoğrafları birkaç gün sonra eklerim.
Deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler. Ne çok emek vermişsiniz hoyalarınıza. Kutluyorum sizi... Yüreğinize sağlık...
[QUOTE=kaktüs;474551]
Envanter mi çıkarsak hakikaten... En çok hoya sizde, sn iklimsizde var sanıyorum. Sizler ile başlayalım.
QUOTE]
Sayın velveteen, gelen çelikler de çok iyiydi, önümüzde zaman çok, başaracağız.
2009 çeliklerimi normal saksılara alıp, sağlıklı büyüdüklerini gördükten sonra bir envanter yayınlamayı planlamıştım ama, durumları hergün biraz daha kötüye gidiyor. Bayrama kadar gözlem yapmalıyım. Kayıpları zaten belirtiyorum. 73 numaralı mesajıma ilave olarak, mini seramın nemini de ayarlayamadım herhalde, kayıplar hızla artıyor..:confused:
Birkaç arkadaşımızın da yardım istediği gibi, yapraklar buruşuyor ve renk değiştiriyorlar..:confused: Fotoğrafları birkaç gün sonra eklerim.
Sorunu olanlar yetişşmesi zor cinsler olanlar mı? Ben nem olayını zaten çok iyi ayarlıyamıyorum çelikler için, sera ortamı yapamadım... Sizin bulunduğunuz yerde sıcaklık avantaj sanıyorum ama kayıplarınız nemsizlikten mi?
Sanıyorum nem. Küçük kaplarda bulunan çelikler, köklerini mukavva kaplara sarıyordu, canlı olduğunu açıkta bulunan köklerden görebiliyordum. Tatil dönüş açıkta bulunan köklerin kuruduğunu gördüm. Nem oranını iyice arttırdım, bazıları düzelecek gibi, Carnosa'lar dışında büyük saksılarda problem yok. Carnosa'lar tam facia..:D
Kimine kolay sorular zor gelir ya o hesap olmuş.. Carnona için genelde sorunsuz diyorlar sizin carnosalarla başınız dertte. Bu fotoğraftakilerin ikisi de mi carnosa?
Carnosa'da sorun olmaz, her ortamda(serada, balkonda, odada, işyerinde, arkadaşımda ve komşumda, yedekli) mevcut...:D
Yabancı sitelerdeki yazıları incelemeye çalışıyordum, dikkatimi çeken bir uyarı , ışık oldu, biz bu konuya hiç değinmiyoruz, Lacunosa ve Multiflora için loş ışık tavsiye ediyorlar. Bu türlerimi kurtardım galiba...:D
Sevgili iklimsiz envanterini çıkarmış kendi hoyalarının. Sizdekileri de duyalım bir.
Ben myhoyas'dan başlamak üzere elinizdeki türlere ait bilgilerin çevirisini yapabilirim :) Altına da sizin deneyimleriniz eklenir, güzel bir bilgi kaynağı olur.
Ne dersiniz?
Bunu her tür için ayrı bir başlık açarak mı yapalım? Soru iki... Yönlendirmeye ihtiyacım var:D
Nail Sarı
06-08-2009, 16:38
Dilaver Ağabey.
Senin güzel mum çiçeklerini yerinde görmek istiyorum. Bir gün çayını içmeye gelmek isterim. Fotoğraf makinamı mutlaka yanıma alacağım. :)
Sayın dkp mum çiçekleriniz harika olmuş gerçektende. Bende komşum dan geçen haftalarda bir dal aldım ve diktim. Gayet iyi görünüyor. Yaprakları yeşil ve baya kök atmış. Merak ettiğim şey kaç yıl sonra çiçek açacağı:confused:,komşumdaki yaklaşık 3 senelik ama hala açmadı.Birde yağmur suyuyla mı sulamam gerek? Yardımcı olursanız sevinirim;)
Sayın kaktüs, listem üzerinde çalışıyorum, bir-iki hafta izin verin.. Sayın iklimsiz' e görünce çok sevindim, artık siparişlerimizi nereye vereceğimiz belli oldu..:D
Sevgili kardeşim, Nail'cim, görüşelim ve planlıyalım, uzun uzun konuşuruz, Balçovada jeotermal bir mekan konusunda...:confused:
Sayın halil33, hoşgeldin aramıza, forumumuzda aradığın cevapları bulacaksın..
Ben de 1 hafta izinde olacağım zaten :) İnternet bağlantım olmayabilir.
O ara hazırlıklarınızı yapabilirsiniz.
Sipariş verecekseniz beni de bekleyin olur mu :)
Hoya camphorofolia GPS 10021
Hoya carnosa Crinkle 8
Hoya cumingiana 10042
Hoya diversifolia GPS 4209
Hoya erythrostemma GPS 7972
Hoya fungii
Hoya heuschkeliana GPS 3323
Hoya kerrii GPS 00145
Hoya lacunosa GPS 00123
Hoya mini bell GPS 03531
Hoya obovata
Hoya parasitica GPS 168
Hoya pubicalyx GPS 282
Hoya pubicalyx Red Button
Hoya pubicalyx silver pink GPS 10064
Hoya purpurea fusca
Hoya shepherdii
Hoya sp. GPS 7752
Hoya sp. Sarawak 97002 GPS 10073
Hoya verticiliata 10080
Hoya wayetii GPS 10011
Hoya sp. Haraku GPS 3759
Hoya Curtisii
Bunlar da benim demirbaşlarımdı.:D
Kayıplar da az değil, durumu iyi olmayanlar da var.
Hoya sp. GPS 7-35
Hoya parviflora
Hoya mindorensis
Hoya multiflora
Hoya carnosa Compacta Lura-lei
Hoya Serpens (hepsi)
Hoya Linearis
Hoya Bogor
Hoya Serpens' leri çok istemiştim ve bir dostuma da söz vermiştim.Hoya shepherdii, yaprakları güzeldi. Hoya nicholsoniae, bu sarışın ile iki yıl uğraşmıştım.Hoya mindorensis' i güzelliği, Hoya Bogor' u kokusu, Hoya Linearis' i hatırası(hediye idi) için yetiştiriyordum..
01.07.2009 tarihine kadar çok güzellerdi. Hatalar zinciri ile bu hale geldiler...
Dergimizi her okuduğumda farklı bir yanlışımı anlyorum, Hoya yetiştirmek zor değil, çok, çok zor....
Gelen çelikler iki ay içinde serada muhteşem olmuşlardı, saksı değişimi ile birlikte başka şeyler de yapmak zorunlulukmuş.
Tatil için yaptığım aşırı sulama ve nemlendirme, kökleri çürütmüş, diğer yanlışlar da cabası....
- 20x10x20 sıvı gübre kullanmalıyız ..( bulamadım,yardıma ihtiyacım var)
- Mutlaka yağmur suyu veya muadili su kullanmalıyız.
- Günaşırı yağmurlama (gübreli su) yapmalıyız.
- Fazla ışık zarar veriyor.
Bu ölüleri görünce insanın içi gidiyor. Bu arada nasıl bir harç kullanıyorsunuz. Toprağınız da orkide ve cocopeat harcı kadar havadar görünmüyor.
:( Son resmi görünce insanın içi gidiyor. Çok üzüldüm doğrusu. Kesinlikle hoyalar aşırı suyu sevmiyor, nemli bir ortamı seviyorlar; yapraklarına gün içinde spreyleme yapılmasından hoşlanıyorlar. Saksı içindeki toprakları da çok geçirgen olmalı o zaman hemen köklenip sap ve yaprak vermeye başlıyorlar. Bir de güneşi direk almamaları lazım gerçekten de.
Bu arada sizden gelen hoya shepherdii bir minik yaprak verdi, iki gözünde de yaprak oluşumu başladı. Çok teşekkür ediyorum tekrar. Umarım bu sıcaklarda daha fazla zaiyat vermezsiniz, güzel gelişmeler olur da burada hemen paylaşırsınız...
Sayın İlkin, H.curtisii de çok iyi durumda üç çelik te tuttu, dün filizlendiğini gördüm.
Kayıplarla ve genel sorun ile ilgi problemi buldum, toprak değil....
Tatile giderken aşırı derecede sulamış ve tamamen serayı kapatmıştım.
Su, sıcaklık ve nem aşırı derecede artmış, özellikle ilk serpensleri olumsuz etkilemişti.
Yanlışı fark etmem iki üç haftayı almıştı, suyu kesip yanlızca spreylemiştim.
Daha sonraki günlerde devamlı ve bolca spreylemiştim..
2009 Çeliklerini kağıt saksıları ile birlikte büyük saksılara alırken fark ettim ki, kağıt saksıların üstten iki santimi nemli, kalan alt tarafı tamamen kuru, kökleri ölmüş. Kağıt saksılardaki çelikler nemden dolayı köklerini kağıtların etrafında geliştiriyorlardı. Kuruma da kağıtlardan başlamış ve kökler ölmüş, sprey yaparak yanlızca saksıların yüzeyden iki-üç santimini nemlendirmişim.
Elle kontrol ediyorum toprağı nemli buluyordum, seranın nemi yanlızca yüzeyi etkilemiş.
Dergimizi tekrar inceledim, gün aşırı yağmurlamadan (+besin takviyeli) söz ediliyor.
Isı ve nem konusunda da normal değerlerde olmadığımı anladım ..
Bu bilginin karşılığı serpens'lermiş ! Öğreniyorum...:D:D
H.curtisiileri zaten köklü yollamıştım, yeni filizlerin çıkmasına da çok sevindim. :)
Bundan sonra hızlıca büyüyeceklerdir. Kolay gelsin diyorum...
mehtap051
25-08-2009, 12:43
Sn dkp ben kaktüs ve sukulent severim.Ama sizin yaşadıklarınız ve yaptıklarınızı sürükleyici bir roman gibi okudum.Mum çiçeklerinizin sonunu merak ettim.Acaba köklendi mi filiz verdi mi diye merak ettim.Kayıplarınıza çok üzüldüm ama kalanlar da size yeter.Bende arkadaşlardan bir mum çiçeği çeliği istedim.Benimde olacak inşallah.Bende sizlerle paylaşırım.Umarım bendeki de filizlenir ve büyür.Yanlız sizin yaptıklarınızı görünce korktum.Acaba ben bakamazmıyım dedim kendi kendime.Çok zor göründü.
Galiba biraz dramatik oldu...:o
Niyetim, madalyonun diğer yüzünü de göstermekti, bizleri izleyen bireylere karşı tarafsız olmak istiyorum...:D
Başardım diyebilmem için çiçekli durumlarını göstermeliyim ama bunlar da fena değil yani...:rolleyes:
22.Ağustos.2009 Prenseslerden bazıları, Diversifolia, 282 kırmızı, Haraku, Red button,Kerrii
mehtap051
25-08-2009, 21:54
Maşallah çok güzeller.Emeğinize degmiş doğrusu.Darısı başıma.
Maşallah çok güzeller.Emeğinize degmiş doğrusu.Darısı başıma.
:D ... Darısı başınızda !
:D ... Darısı başınızda !
Aman Allah'ım yeni çelikler mi geldi yoksa :)
Sanırım Dilaver Bey Mehtap Hanım'a çelik gönderiyor.
Doğru mu anlamışım?
Sevgili Dkp bir açıklama yapında rahatlatın bizi.
Yapraklardan anladığım kadarıyla belki yanılıyorum içlerinde carnosa,silverpink,sıpsevdi var gibi doğrumu acaba???
Sayın Fatih, fotoğraf dediğiniz gibi çıkmış. Evet, sayın cicada...;)
Mumçiçeği arayanları görünce, dört yıl önceki duygularımı tekrar yaşıyorum, sanki aramak değil de çırpınış gibi bir şeydi, ilgili olanlara, neşe ve keyifle gönderiyorum.. :D
Sevgili Fatih Silver Pink dedin de, Silver Pink' im iki yaşını doldurduğu halde problemi bitmiyor. Çok iyi durumdan hızla kötüye gitti. Bir haftadır yetiştiricilerin notlarını inceliyorum. Sonuç; sıcak ortamı pek sevmiyormuş(bende 38 c.de), 10 c. ye kadar yaşayabiliyormuş ve hızlı büyüyormuş. Bella için de bunlar(ısı) geçerliymiş.Silver Pink ve Bella 20-26 c. arasında serada olmalıymış..!
Bella' da ne güzel değil mi ? Kış aylarında odada, baharda serada, yaz aylarında gölgede, evet bu olur...:D
Bende iki tane Silver Pink çeliği vardı.Denemek amaçlı birini sıcaklık sabit olan yerde,birini ise sıcaklığın değiştiği yerde yetiştirmeye başladım.Köklenme konusunda sabit sıcaklık avantajlı,yetiştirmek için de sıcaklığın sabit olmadığı ortam yeterli geldi.Sanırım çok sıcaklar fazla etkiliyor bu hoyaları.En dayanıklı olanları sanırım carnosa.Sizcede doğru bir tespit mi?Sanırım ben seneye yurt içinden temin edeceğim hoyaları:DBu gidişle belki ondan sene ki yılı da beklerim:DYurtiçi ekonomi gelişsin birazda değilmi:D
Evet bu tespitlerin doğru. Planın da gayet güzel, önce mekan ayarlayabilirsen (bulunduğun ilde jeotermal kaynaklar var değil mi ? Sera için) Farklı Hoya türlerinin sayısı o zamana kadar çok artar...
mehtap051
30-08-2009, 00:06
sn cicada çok doğru anlamışsınız.Sağolsun sevgili dkp sayesinde benimde mum çiçeğim olacak.Prenseslerimde çok güzel görünüyorlar.Bu güzel paylaşımınız için teşekkürler.İnşallah başarılı olacğım.
Mehtap hanım hiç meraklanmayın.En acemiler için bu çiçek.Biz başarıyorsaksak sizde başarırsınız.En kısa sürede çeliklerinize kavuşmanız dileğiyle.
Evet sevgili Dkp bulunduğum ilde herşey mevcut fakat sera dışında herşey.Neredeyse bir elin parmakları kadar.Bir iç mekan ve dış mekan bitkileri için sera açılsa ne kadar güzel olur.Tam turistik bir kent.Dediğiniz gibi planım için biraz sabır ve duaya ihtiyaç var.Sabredeceğiim sizinkilerin büyümesi için,dua edeceğim emekle,özenle yetiştirdiğiniz çiçeklerin nazarlara gelmemisi için;)
mehtap051
30-08-2009, 11:58
Fatih Bey teşekkür ederim.Pazartesiyi iple çekiyorum.
gulshenisa
02-09-2009, 13:35
Sayın Dilaver bey,daha öncede yazmıştım mum çiçeğim açtı diye şimdi ikinci kez açtı ve ben bu çiçeklerim güzelliğini görünce başka mum çiçeklerimde olsun istiyorum.paul beyden siparişe katılsammı diyorum.diğer taraftanda tüm çabalar boşa gider diyede korku yaşıyorum acemiliğimden çelikleri kaybederim diye.benim gibi acemilerde başarabilirmi sizce?
Ben de kerrii ve lacunosa varsa talibim. Ücretini yetiştiren belirler, gerçekten emeği tutarlandırmak çok zor. Ne isterse kabulümdür.
282 ve Reb button çeliği siparişimi size vermek istiyorum.Ancak bunu ne zaman yapmalıyım?Daha doğrusu ilk çelikler benim:D
Eğer kerrii içinde çelik/köklü farketmez ondan da olabilir.
2006 dan itibaren çabalıyorum, bu yaz ki kadar iyi sonuç almamıştım.
Hedefim yetiştirdiğim Hoya'ların çiçeklerini görebilmek.
Deneyimlerim aklıma geldikçe, Hoya' lar adına üzülüyorum, acemilik dönemimde bir çok tür sayemde yok oldular.:o
Karşılığı ne olursa olsun, şimdilik çelik göndermeye pek sıcak bakmıyorum.
Haziranda 282 , button ve diversifolia' dan deneme amaçlı birkaç çelik dikmiştim sonuçları keyifli.
Kış aylarında da dikim yapıp gelişimlerini gözlemem gerekiyor.
Kerrii, lacunosa, cumingiana ve purpurea fusca' lara da, bu gözlemlere göre karar vereceğim.
Bu kadar çaba yetmiyor..Bir çok eksiğim var, en önemlisi de besinler ve su ...
Zamana ihtiyacım var, kesin sonuç için...:D
Ben hoyayı ilk defa okulumun çay odasında açmış ve harika kokan bir şekilde gördüm. Çiçeğe hayran olmuştum. Çiçekleri solunca bir dal aldım köklendirip diktim.Ne çiçeği olduğunu internetten sarmaşık türleri diyerek araştırıp buldum.Bu siteye geldiğimde hayretler içinde kaldım.Meğer ne özel bir çiçekmiş ve hayran kalmam ne kadar doğalmış.
Şimdi kendi hoyam (sanırım carnosa) yaklaşık 35 cm boyunda ve o yaprak verdikce mutlu oluyorum.
Burdan çok bilgi sahibi oldum , teşekkürler
Sayın akonna, paketinizi ancak bugün gönderebildim.İri yapraklı Sayın gül Batur' un diğeri benim.
Ben hoyayı ilk defa okulumun çay odasında açmış ve harika kokan bir şekilde gördüm. Çiçeğe hayran olmuştum. Çiçekleri solunca bir dal aldım köklendirip diktim.Ne çiçeği olduğunu internetten sarmaşık türleri diyerek araştırıp buldum.Bu siteye geldiğimde hayretler içinde kaldım.Meğer ne özel bir çiçekmiş ve hayran kalmam ne kadar doğalmış.
Şimdi kendi hoyam (sanırım carnosa) yaklaşık 35 cm boyunda ve o yaprak verdikce mutlu oluyorum.
Burdan çok bilgi sahibi oldum , teşekkürler
İçten ve samimi ifadeniz için teşekkür ederim, bu ifadelerle ilk mesajınızın burada bulunması beni onurlandırdı.:o
Ne kadar güzel bir paylaşım yapıyorsunuz sevgili Dkp.Özellikle Gül teyzenin muhteşem mumlarını tüm Türkiye ye ulaştırıyorsunuz.Böyle gördükçe İzmir`e gelmeyi çok istiyorum.Özellikle Gül teyzenin muhteşem çiçeğinden bir yapraklı çelikte olsa almayı çok istiyorum.Bu aralar çevremde arkadaşlarımada bulaştırdım bu hastalığı:D
Fatih'cim önceliği site arkadaşlarına ver lütfen. Hepimizin gözü siparişe dikilmiş durumda. Çelik diye kıvranıyoruz buralarda.
Nesrin Sarı
09-09-2009, 21:50
Sevgili Dilaver abi ve Gül ablacığım .Bugün almış bulunuyorum kargomu hemen diktim saksılarına şuan terasda keyifleri yerinde ellerinize sağlık diyorum:) İnşallah yakın zamanda sürgün verirler:) Kısa süre içinde resimleri ekleyeceğim fotoğraf makinemin şarz aletini bulamıyorum :) Sevgi ve Saygılarımla.
Böyle gördükçe İzmir`e gelmeyi çok istiyorum.
:D Elbette, önceden haberim olursa neden olmasın... İşte prensesler, pazartesi Aras kargo'ya gidip alırsın..
Yağmur nedeni ile eve kapandık, biraz haraket olsun, bugün den genel görünüm...
Mart-Nisan gibi dilimlenmeyi bekleyen, Kerrii, Lacunosa, 282 ve Diversifolia(birlikte) :rolleyes:
velveteen
13-09-2009, 08:22
Bende kendiminkilere boy attı diyorum utanmadan :) Burası tam bir cennet.. Çiçeklendikleri zamanı düşünemiyorum.
Sn. Dkp,
Gerçekten hoya bahçesi olmuş çok güzel. Büyüdükleri zaman nereye sığacaklar onu merak ediyorum.
Silverpink oldukça kötü gözüküyor, toprağından çıkarıp kökleri incelediniz mi? Kurtulur mu bilmiyorum ama keşke çeliklere ayırıp tekrar köklendirmeyi deneseydiniz. Kök çürümesi gibi görünüyor.
Sayın cicada, silver pink gecen sene de böyle oldu, seranın ısısı 38 dereceye kadar çıkıyordu, nedeni bu galiba, pek üstüne düşmüyorum, nasıl olsa her şartta yetişiyor ve hızlı büyüyor.
Sayın velveteen, başarısız dikimlerimin miktarı o kadar çok ki, sonunda Hoya yetiştirebilme amacına odaklandım.
Gördüğüm, beğendiğim türlerden ve gelen büyük çeliklerden birden fazla dikim yaptım sonuç işte, genel görünüm.
2010 haziranından sonra hedefim çiçek görmek olacak ...
Bu arada benim imperialis' im de fena değil..:o
velveteen
13-09-2009, 17:05
Ben Imperialis in fazla kişide olmadığına, zor bir tür olduğuna inanmışım nedense.. Belkide kendi sararmalarımı haklı göstermek için :) En çok onun çiçeklerini merak ediyorum, sitelerde neredeyse el büyüklüğünde çiçekli fotoğrafları vardı.
Benimkinin durumu gerçekten iyi değil. Eski yerine aldım. Direk güneş ışığı almıyor. Burada sulamayı azaltarak bekleyeceğim. Eğer sararma engellenemez boyuta gelirse kesip sadece alttaki 2 yaprağı bırakmak gibi bir düşüncem var ancak umuyorum gerek kalmaz.
Paket teslim alınmıştır.Teşekkürler...
29 numaralı mesajımdaki Hoya Obovata' nın son durumu ve Hoya İmperyalis' in ilk fotoğrafı :D ..
Sayın Zeynep Örenk, geç ama tam istediğim gibi oldu...:D
zeynep örenk
18-09-2009, 22:41
Vallahi pes, Onları beşikle sanki yollamışınız. Çok narin ve nazlı bir tür olduğunu hissettiriyor. Bir kez daha çok teşekkür ederim. Umarım onları büyütebilirim...
Hoya verticillata, canlılığını kaybediyordu, diğerlerinin saksılarında su kullanıldığı halde veya saksı toprakları kuruduğu halde Hoya verticillata' da işler tam tersi işliyordu. Bir kayıp daha dedim ve operasyona başladım.Kökler tamamen çürümüş ve iki adet cansız parazit mevcuttu (Bknz.Mumçiçeği zararlıları) Hoya verticillata iki yaşını doldurmuştu, umarım tekrar canlanır..:confused:
Nesrin Sarı
26-09-2009, 19:37
Dilaver abi geçmiş olsun. İnşallah eski sağlığına döner.
Dilaver bey, herhalde hemen kesip en az altı çelik çıkarttınız Hoya verticillata dan?
Benim de, Hoya pub 282 nin alttaki bir iki yaprağında sararma oldu. Bir zararlıdan şüpheleniyorum ama, o kadar büyüdü ki, saksıyı boşaltıp bakmaya üşeniyordum tembelliğimden.
Belki de ilk diktiğim yapraklardı, yaşlanınca sarardılar diye kendimi teselli ediyordum ama, sizin örneği görünce açıp bakmaya karar verdim.
Sayın akonna, teşekkürler.
Sevilay hanım, 282 için rahat olsun, ben size köklü olarak ayırıyorum, haber verin göndereyim.
Verticillata (Hoya verticillata, bella, sp bogor GPS 166, australis) kokulu serinin son kalanıydı, yıkadıktan sonra bozuk köklerini kestim ve tekrar diktim.Kayıplardan bazılarına üzülmüyorum, artık kesin liste oluşturmak gereği ortaya çıkıyor, alan, sorunu olacak gibi ..
Sevilay hanım, 282 için rahat olsun, ben size köklü olarak ayırıyorum, haber verin göndereyim.
yıkadıktan sonra bozuk köklerini kestim ve tekrar diktim.Kayıplardan bazılarına üzülmüyorum, artık kesin liste oluşturmak gereği ortaya çıkıyor, alan, sorunu olacak gibi ..
Dilaver bey, çek teşekkür ederim pub 282 teklifinize.:)
Ancak, benimkinde durum çok vahim değil. Yalnızca alttan bir iki yaprakta sararma oldu ve sizin saksıdaki böcekleri görünce endişilendim, aynısı olabilir mi diye. Bunun dışında asayiş berkemal yani.:)
Bir de size tavsiyem; Köklerini kestiğiniz bitkinizi aynı şekilde dikmeyip(belki de öyle yaptınız da, ben yanlış anladım), en az iki üç çelik alarak dikerseniz, hem riski dağıtmış olursunuz, hem de tutarlarsa daha çok kokulu hoyalarınız olur.:)
Maşallah.Artık çelikleri ilerde sizden satın alırız.:)
Dilaver Bey,
Hoya verticillata'nız için çok geçmiş olsun, Sevilay Hanım'ın dediği gibi inşallah çelik alabilmişsinizdir ve çelikler tutar. Ben iki tane australis'imi bu böcekcikler yüzünden kaybettim, acemilik işte, aklıma böcek hiç gelmemişti ve ben köklerine bakana kadar kök namına bir şey kalmamıştı ne yazık ki. Şimdi yapraklarda bir bozulma görür görmez ilk işim toprağı ve kökleri incelemek oluyor.
Bu arada silverpink düzeldi mi?
Bu kökleri yiyen böcekler, unlu bir türünde böcekler mi, yoksa başka tür bir böcek mi musallat oluyor?
İlkin hanım, unlu (pamuklu) değil , farklı parazit. Mumçiçeği zararlıları bölümüne fotoğrafını ekledim.
Sayın cicada, silver pink' i iki farklı saksıya diktim, şuan bir gelişme yok.Hoya verticillata' da çok geç kaldım, dilimleyipte bitkinin suyunu(sütünü) açığa çıkartmak istemedim, pek umutsuz gözüküyor, bakalım canlanacak mı ?
Sayın Oğuzhan, :D zor bir konu, yetiştirmek için gerekeni yapacak kişiler nasıl tespit edilir bilmiyorum...Şimdilik bir fikrim yok...
Sevilay hanım, 282 yi uygun zamanda göndereceğim. Bir söz vardı 'boynuz kulağı geçer' diye. Yazın çiçek bekledim olmadı, dostlarım için bu çelikleri dikmiştim tuttular. İnanıyorum, bu yavruya (282 ye) siz benden önce çiçek açtırırsınız.:D
Hoya verticillata' ya pek üzülmüyorum. Serpens' lere ve Multiflora' ya biraz üzülmüştüm ama pes etmek yok, Marta kadar sabırlı olmalıyım.
Anladığım kadarıyla kesip biçmeye kıyamıyorsunuz.:)
Kestiğinizde akan sıvı sizin gözünüzü korkutmasın. Sonuçta o çeliği bize yollarken de kesiyorlar ve sıvı akıyor.
Aslında her çeliği parça pinçik yaptığım için size garanti veririm bir şey olmuyor.
Hatta arkadaşlarım için kendi hoyalarımdan çelik kestiğimde şunu fark ettim;
Çeliği kestiğim daldan çıkan sıvı bir süre sonra dalın ucunda kuruyor ve orayı bir macun gibi kapıyor. Sanki balmumu damlatmışsınız gibi bir görüntü oluyor orada.
Bence, böylece o kesikten enfekte olmasını engelliyor bitkinin.
Size bir kez daha, büyük bitkiyi köklenmesi için yormamak adına, bölüp de dikmenizi önereceğim.:)
Ya da, Pub 282 yerine, Hoya verticillata yı bana yollayın sizin yerinize ben bölüp, yetiştirip geri yollayayım diyeceğim ama, emanetin yüreği yufka olur derdi babam.:)
Evet, kesip biçmemek icin türlü bahaneler bulabilirim ama, bunu hemen yapıyorum. :)
Dilaver bey, Hoya verticillata ne durumda merak ettim.:)
Sizin ölü böcekleri gördüğümde, alttaki bir kaç yaprağı sararan Pub 282 den şüphelendiğimi yazmıştım.
Geçen hafta onun saksısını boşaltıp, ne var ne yok diye içine baktım.
Toprakta hiç bir şey yoktu, kökler tüm saksıyı sarmıştı ama, ben de hata yaptığımı anladım eşelemekle.:)
Biraz sarsıldı sanırım, umarım toparlar. Yoksa ben de size tavsiye ettiğim gibi, bir dolu çelik alıp yaşatmaya çalışacağım.
Sevilay hanım, Hoya verticillata' yı çelikledim.Hoya'larla bu sene kışı ilk kez beraber geçireceğiz(geçmişte seraya bırakıyordum), ilkbahardaki gibi hızlı gelişim göstermiyorlar.Sonbaharda birkaç deneme çelikleri diktim, keyifli değiller.282 konusunda rahat olun, köklenmiş denemelerimden biri sizin.
Sayın maki01 cumartesi sizde olur, hazırlıklarınızı tamamladınız mı ? :D
Büyük yapraklı olan 282 kırmızı.
Çok güzeller, nasıl kıyıp kesip biçecem ben bunları :) 282 den 2 çelik ,diversifolia 3 çelik olacak gibi. Doğru mu düşünüyorum?
Hazırlıklara gelince tamamdır sevgili dkp. Bugün bir miktar cocopeati ROA Natura ile ıslattım iyice. Keçi gübremi bolca hazırlamıştım zaten. Perlit ve orkide toprağı stoğumda var :)
Saksı sayımı sizden gelecek yanıta göre gözden geçirmem gerekecek. Bir kelime yazıp, dönüp çeliklere bakıyorum, iyice heyecanladım :)
Çok teşekkür ediyorum...
Hoya diversifolia kollarını uzatmış bile, çok çabuk köklenecek .
Doğru mu görüyorum?
Hoya diversifolia kollarını uzatmış bile, çok çabuk köklenecek .
Doğru mu görüyorum?
Evet.. Seradan çıktıkları için nemli ve sıcak ortam sağlayın, koyu renkli ve altında bolca delikleri olan saksı tercih edin, toprak hazırlığınız çok iyi. Bence kesmeyin, yanlız diversifolia' yı ters dikebilirsiniz dikkat edin.
Bunlarda başarı sağlarsanız, kerrii' ye terfi edeceksiniz...(şaka..şaka...)
Diversifolia' da üstte duran bölüm alt kısmı değil mi?
Sevgili dkp,
Çelikleri teslim aldım. Oksijenli suda biraz dinlenmedeler :)
Çok teşekkür ediyorum.
107243
Sevgili İlkin'in benim için köklendirdiği hoya yeni evine yerleşti. Şimdilik mutlu görünüyor. Bana gelince keyiften "dört köşe"yim. Gidip gelip onu seyrediyorum. Bir de çiçek açarsa deymeyin keyfime. Teşekkürler İlkin...
Sevgili tiya Merhaba, geçen geldiğinde benim anne hoya cornosa'yı gördün baya bir sürgün var uçlarında ama yapraklanmadılar henüz. :mad: Uzun bir çelik almak zorunda kaldım senin için ben de. ;) Bu arada rica ederim çeliğin lafı bile olmaz, inanın. Umarım en kısa zamanda çiçeklenmiş fotoğraflarını da paylaşırsınız... Sevgiler...
İki aylık tecrübemi yazmamın nedeni, gübreleme konusunda arkadaşlarımızın uygulama ve arayışlarını ortaya çıkarmak.
B5A ile ilgili mesajları okuyup etkilenmiştim ve iki ay önce satınalmıştım.
Bir kez spreyleme, bir ay sonra sulama olarak kullandım.
Şimdilik yetişkin Hoya' larda pek sorun görülmüyor fakat bir yaş ve altındaki Hoya' lar bozulma eğlimindeler.
Isı 22 C nin altına düşmedi, yağmur suyu kullanıldı, uyarılar tam olarak uygulandı.
(Noni çeliğindeki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16400&page=3) uygulama sonucum daha belirgin)
Hoya sp. GPS 7752-Hoya parasitica GPS 168 -Hoya shepherdii-Hoya İmperyalis.
Geçmiş olsun.Hemen topraklarını değiştirin.Bende kullandığımda çok kayıp verdim.İlk evrede bitkide çok değişim oluyor.Ama sonra bir anda kaybediyorsunuz.Sanırım saksı için uygun değil.
Sayın Oğuzhan, tüm saksıları değiştirmem mümkün olmadı. Büyük olan türlerde filizlerin uzaması durdu, orta büyüklükteki türlerde filizler tam olarak kurudu, bir yaşından küçükler hala ölmediler direniyorlar. İmperyalıs' i dilimlemek zorunda kaldım, umarım tekrar filizlenir..
Çok geçmiş olsun Dilaver Bey, imperialis'de son durum nedir? Benim de gözlemlediğim imperialisler diğer türlere oranla daha hassas, toprağının kurumasından da hoşlanmıyor. Bu yüzden yeni çıkan bir yaprak büyüyemeden sarardı, düştü.
Sayın dkp,
Hoya diversifolia'da ilk sürgününü verdi:)
Her ikisi de yeni sürgünler vermeden yazmaya cesaret edememiştim ama Hoya diversifolia'nın 3 çeliğinden biri ve de silver pink'in 2 çeliğinden biri sürgün verince rahat rahat yazabiliyorum. Binbir emekle yetiştirdiğniz hoyalarınıza kıyamadığınızı biliyorum. Ben de çeliklere ayırdıktan sonra korkmadım dersem yalan olur. Neyse ki başarıyla sürgün verdiler.
Tekrar teşekkürler :)
Sayın maki01, zoru başardınız, mutluyum... Çiçeklendiklerini paylaşmayı diliyorum.:D
Sayın cicada, genel durum; üzücü.. İmperialis' e üzülemiyorum bile. Bazı türlerden iyike 2-3 kök varmış, umarım en azından birer taneleri kurtulur.. İmperyalis'in köklü kısmı kurtulacak gibi duruyor.
huzunperest
11-11-2009, 13:32
Sayın dkp, kayıplarınız için çok üzüldüm özellikle de imperialise... İnşallah söylediğiniz gibi köklü kısmı kurtulur.
Adana'da hoya diversifolia ve silver pink'iniz son derece sağlıklı gelişmelerini sürdüyorlar. Özellikle 282 çok hızla gelişiyor. Yeni sürgün vermesine rağmen gövdesi oldukça kalınlaştı .
114662
114663
Beni bu güzel ve özel hoyalarla buluşturduğunuz bir kez daha teşekkür ediyorum:)
İki yıldan fazla oldu bu anaçları dikeli, çiçek bekleyenlerin sayısı artıyor. :D
İki aylık tecrübemi yazmamın nedeni, gübreleme konusunda arkadaşlarımızın uygulama ve arayışlarını ortaya çıkarmak.
B5A ile ilgili mesajları okuyup etkilenmiştim ve iki ay önce satınalmıştım.
Bir kez spreyleme, bir ay sonra sulama olarak kullandım.
Şimdilik yetişkin Hoya' larda pek sorun görülmüyor fakat bir yaş ve altındaki Hoya' lar bozulma eğlimindeler.
Isı 22 C nin altına düşmedi, yağmur suyu kullanıldı, uyarılar tam olarak uygulandı.
(Noni çeliğindeki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16400&page=3) uygulama sonucum daha belirgin)
Hoya sp. GPS 7752-Hoya parasitica GPS 168 -Hoya shepherdii-Hoya İmperyalis.
Sonuçlar tahminlerimin de ötesinde. Toprak ve saksı değişimleride olumsuz. Kayıplar bunlarla da kalmadı.
İnanın çok üzüldüm Dilaver bey.:(
Önerilen dozda kullandığınıza eminim.
Sanki yanmış, kavrulmuş gibiler. Özellikle de Noni çeliğiniz.
Hatırlar mısınız, ilk mesajlarda bir üniversite sitesinden çeviri vardı?
Çiçek açması için, gübre vermeyiniz gibi bir bilgi vardı orada.
Ben de yazın ara sıra gübre vermiştim, ancak Roa uygulamalarımdan sonrası benim için de üzüntü olmuştu.
Belki de hoyalara sudan başka bir şey vermemeliyiz.
Dale Kloppenburg'un bir kitabını getirtmiş ( Hoya Handbook)ve bir arkadaşıma çevirmesi için vermiştim. Sonra da unuttum kitabı.
Ondan isteyeyim ve bu gibi durumlarda ne yapmamız gerektiğine bir bakıp, burada paylaşayım.
Sevgili dkp,
cicada'nın çiçeklerinin ardından sizin çiçekleri de heyecanla bekliyor olacağım. Bana gönderdiğiniz çeliklerde ve diğer hoya çeliklerimde ROA son derece başarılı sonuçlar verdi ve vermeye devam ediyor. Hoya kerrinin ucu malesef kırılmış. Ona da ROA uyguluyorum ve sonucu bekliyorum. Olumsuz bir gelişmeye rastlarsam sonuçlarını içtenlikle her yerde paylaşırım. Ancak ROA'nın farklı biyolojik ya da kimyasal gübrelerle (ara vermeden) birlikte kullanıldığında sonucun kaçınılmaz olarak üzücü olduğunu da biliyorum.
Size bol mum çiçeği kokulu günler diliyorum, yolum uzun ama kendime de:)
Dilaver Bey, geçmiş olsun. İki senelik hoyalarınız bu bahar açar inşallah, heyecanla bekliyoruz.
Ben de çok çok az gübre verilmesinden yanayım ve kimyasal değil de doğal evde yapılan gübrelerden, Amerikalı hoyaseverlerin kullandığı biralı pekmezli bir tarif var, çevirmiştim ama kullanmadım. Kullanan herkes hoyaların büyük bir hızla büyümeye başladığını söylüyor. O da denenebilir.
.......Amerikalı hoyaseverlerin kullandığı biralı pekmezli bir tarif var, çevirmiştim ama kullanmadım. Kullanan herkes hoyaların büyük bir hızla büyümeye başladığını söylüyor. O da denenebilir.
Sayın cicada, şu tarifi bize de yazar mısınız? Teşekkür ederim. Saygılarımla.
Sevgili arıkuşu tarif burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=514750&postcount=28). Denerseniz sonuçları mutlaka yazın.
Dergimizin Hoya özel sayısında Paul, 20x10x20 gübreyi tüm sulamalarda kullandığını belirtiyordu, bu gübreyi bulamadım, Hoya' larımın kış aylarını güçlü geçirmesi için denemek istemiştim, seramın tamamında kullanmam yanlış oldu.
Sevilay Hanım, ROA ile ilgili yazılarınızı okmuştum, sonuçlarımızın benzer olması üzücü. Hoya Handbook' un çevirisi çok iyi olur.
Hoya Shepherdii' nin bulunduğu serada gübre kullanılmıyormuş, saksı topraklarını değiştiriyorlarmış. Ben kullanmak gerektiğini düşünüyorum.
B12 li tarif ilginçmiş, bu vitamin ençok buğdayda ve biraz da baklagillerde mevcut, bunu hazırlamak denemekten daha zor olur kanımca.
Farklı türleri; haydi bu da olsun, bu mutlaka olmalı, kırmızı rengi seviyorum, ama bu kokuyor, bu kolay yetişiyormuş v.s.. gibi gerekçelerle toplamıştım. Hoya Sawarak, İmperyalis, Crinkle, Lacunosa özel ilgi duyduklarımdandı, bugün seramda düzenleme yaptım..
Benim bir Mum Çiçeğim vardı .. :o
Dilaver abi; çok büyük geçmiş olsun.. İnanın kaç haftadan beri kuru hoyalarınızı gördükçe bişeyler yazmak istiyorum ama, elim gitmiyor..
Neyse sıkmayın canınızı; her problemin insana öğrettiği bir şey var muhakkak..
Bu arada sizin başlığınızı baştan sona gözden geçirdim şimdi.. Meğer benim gözden kaçmış, siz zamanında Hoya heuschkeliana'ya çiçek açtırmışınız.. Bu da ayni diskidya gibi duruyo gerçi çiçeğinden; merak ettim niye Hoya türü olarak geçiyo diye.. Küçük müçük ama çok nazlı sevimli imiş çiçekleri :)
Gübre konusunda şunu da ekleyeyim; röportajda da yazıyodu belki; Paul Bey; aslında saksı toprağının değiştirilmesinin yeterli olduğunu (çünkü zaten gerekli minarellerin toprakta olduğu ama zamanla tükendiği); ama kendisinin o kadar çok mumçiçeğinin saksısını değiştirmeyle uğraşması imkansız olduğundan gübrelemeyi tercih ettiğini söylediydi diye hatırlıyorum..
Bu arada şu gübre oranları ile ilgili sesli düşüneyim.. 20-10-20 N-P-K içeriği.. Yani %20 Nitrojen(N), %10 Fosfat(P), %20 Potasyum(K).. Forum içinde kesin ayrıntılı bilgileri vardır bunun; o yüzden belki bu yazdıklarım çok cahilane kalıyor amma, olsun yazmaya devam edeyim :).. Baktım internetten; N: yaprak büyümesi için, P:kök ve çiçek büyümesi için, K: bitkinin genel sağlığı ve hastalıklara karşı direnci için önemli imiş.. Mesela N miktarı yüksek, K miktarı düşük ise; Bitki birden büyüyüp gelişiyo gösterişli hale geliyomuş; ancak hastalıklara açık bir yapısı oluyomuş.. Bu anlamda bakıldığında; K'sı N'ye göre çok düşük olmadığı sürece, başka oranlı gübre de olur bence (tamamen cahilane teorik yorum).
Yeter bu kadar parmak gevezeliği :D Dilaver abi, tekrardan geçmiş olsun..
Sevgili cezzar, dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Biliyormusunuz ? Publicalyx282, Diversifolia, Haraku ve Camphorofolia' larım sizin organizasyonunuzdan, 282 ve Diversifolia çok büyüdü, diğerleri de fena değil, bir de dergimiz, siz hep benimlesiniz. :) Seramın durumuna kızıyorum, sıra bir türlü üzülmeye gelemiyor .. :rolleyes:
Gübre konusunda hatalı davrandım, yaz ortasında elimdeki fazlalıklar ile deneme yapmalıydım, daha sonra gelişmelere göre karar vermeliydim. Gübre konusunda bazı kişilerden yardım istedim ama, olmadı. Mutlaka gübre dışında da yanlışım vardır, zaman içinde bunları da ortaya çıkartacağız.
Hoya Heuschkeliana' nın da çok zor bir tür olduğunu biliyordum, yerini bile değiştirmedim, altı ayda ancak 5 cm büyüdü ve sağlıkı. Obovata, Lacunosa2, parasitica2, Kerrii'ler, Fungii iyi durumdalar. Hoyalar büyüdükçe çelik almak işe yarıyor..:D
cihan_as
25-11-2009, 19:58
Sayın dilaver bey, emek ve değer verdiginiz çalışmalarınız karşılıgında kayıp vermeniz bizleride üzmüştür, sizin tercübleriniz gelecek nesillere yol gösterecektir.
Mum çiçeğini süs bitkileri fuarında hfz, selçuk bey ve sizin sohbetlerinizden etkilendim daha sonraları iki ad çelikden iki metreye yakın mum çiçeklerim var.
Yan sürgünlerinden torunumla beraber yeni mum çiçegi yetiştirmek için saksıya diktik.
Gelecek nesiller sizin yazılarınızı okuyarak tercübelerinizden fayadalanacaklardır.
Gülen bir yüzle sana(melis artem torunum)seninde bundan sonraki çalışmalarında gülmeni istiyor.
Sayın cihan_as, hep birlikte öğreniyoruz, kayıplar da olacak, fotoğraftaki gibi başarı da, güler yüzlü prensesimiz bir mum çiçeği dikmiş !
İşte bizim çiçeğimiz. :)
Birçok yanlışlık arka arkaya gelince Hoya' lar dayanamadı, hızla bozuluyorlar, toparlanmaları için, orkide'lerin bulunduğu bir seraya götürdüm.
Kışı geçirmek için yaptığım hazırlık ve plan tutmadı. Büyükleri götüremedim, çalışmalar evde devam edecek. Uygun bir zamanda yanlış uygulamalarımı yazacağım, özellikle yeni başlayan arkadaşları doğru yönlendirmek için.
118209
118210
118211
Lacunosa ve Kerrii' ler de gayet iyiydi..
118212
Özellkle Obovata ile çok uğraşmıştım.(bknz. 29 num. mesajım)
Hey maşallah hepsi çok güzel görünüyorlar ama
Benim de bana gelen türlerden bazıları hala aynı şekilde duruyor :) İyi mi kötü mü bilemedim.
Ama lacunosa'yı kaybettim sanırım. Bir anda bütün yaprakları sarardi ve döküldü.. Onu büyütmeyi isterdim aslında :(
Kışı atlatabilirlerse baharla beraber canlanabileceklerini umuyorum... Sera ortami yaratma sansim da olmadi onlara, çetin kis kosullari ile mucadele etmek zorundalar :)
delete61
17-12-2009, 08:41
Sayın dkp Maşallah hoyalarınız çok güzeller. Allah nazardan saklasın, dilerim serada sağlıkla dahada güzelleşirler sizi üzmezler. Sizden bir ricam olacaktı ikinci resimde bulunan toprak hoyalar için uygun olan orkide toprağımı. Bulunduğum yerde orkide toprağı yok sadece torf mevcut. Sayın Mutlu bey sayesinde perlit ve cocopeat edindim acaba nasıl bir karışım hazırlayabilirim. Bu konuda bir yardımınız olabilirmi. Teşekkür ederim.
Maşallah sevgili Dkp hoyalarınız harika.Özllile Kerriiler muhteşem görünüyor.
Serada yaşamları keyifli olacaktı, ilk izlenimler olumlu. Bir haftada bukadar toparlandılar. Bir-iki ay sonraki durumları, kayıpları da düşünerek yeni siparişe referans olacaklar..
Kışı birlikte geçirmemiştik, denemek istedim.. O kadar çok olumsuzluk var ki !
Filizlerin tamamı kurudu, yaprakların yarısı martın 20 sini görürse iyi....
123338
123339
282 - diversifolia - carnosa
Geçmiş olsun sayın Dkp.Bunlar serada değillermiydi?
Geçmiş olsun sayın Dkp.Bunlar serada değillermiydi?
Evet, enerji, su , nem, toprak, hepsinde sorun farklı.
Evde sera; çözüm mü ? Henüz cevabını belirlemedim, ama olumlu değil...
Sizin Hoyaları gördükçe üzüldükçe üzülüyorum sayın dkp. :(
Umarım başka kayıplar vermezsiniz. İçim gitti!!!
Sevgili Dkp,
Geçmiş olsun.Gerçekten bende üzüldüm.Bende de iki tür kaldı.Bir anda bişey oluyor ve kurtaramıyorsunuz.Sonuçta üzülüyorsunuz.Kalanların topraklarını değiştircem.Hindistan cevizi torfu karışımı kullancam.Onlarıda kaybetmek istemiyorum.
Umarım sizinkilerden kalanlar düzelir.Bol şans.
Hoyalar da orkideler gibi soğuğu sevmiyorlar. Yapraklarına dokununca üşüdüklerini hissedebiliyorsunuz. Kışın sulamadan çok ben de soğuktan birkaç yaprak kaybettim özellikle imperialisin. Gece gündüz yüksek ısı farklılığını sevmiyorlar. Tabii kışı sevenler de var calycina gibi !!
Sera ortamı derken hep sıcaklık eşit miydi Sayın Dkp?
Gerçekten üzgünüm.
Bunca emek ve özene rağmen bunlar olabiliyorsa, çok fazla bağlanmamak lazım hoyalara diye düşünmeye başladım.
Sayın İlkin,sayın maki01, kazandığımız bilgi çok daha önemli, yaşadıklarımdan sonra dergimizi tekrar okuyorum ve yanlışları buluyorum...
Sayın oğuzhan, iklim koşullarına uygun zamanda yapacaksınız değil mi?
Sera ortamı derken hep sıcaklık eşit miydi Sayın Dkp?
Isıyı sabit tutamıyorum, sorunlardan biri de bu, öyle aksilikler arka arkaya geliyor ki isteseniz bu kadarı olmaz.
Bunlar denemeler, üzülmüyorum, güzel olaylar da var, komik olaylar da, ama en güzeli baştan başladığımda ilk gün heyecanını hissediyorum, bu Hoya' ların özelliği, her günü farklı yaşatıyorlar.
İşte fark; klasik müzik dinletisi için bulunduğum özel bir yerde, sergilenen-tanıtılan-hatırlatılan çiçekler...
Sevineceğinizi düşündüğüm haberler vereyim o zaman.
282 aldı başını gidiyor. İki parçaya ayırmıştım. İkisi de sağlıklı.
Diversifolia daha geç hareketlendi. Onu da üçe bölmüştüm. Üçte üç keyfleri ve sağlıkları yerinde.
Evin kaloriferli ve ısının neredeyse sabit olmasının etkisinin olduğunu düşünüyorum.
Hep birlikte, yeni siparişlere :)
Sevgili Dkp,
Mecburen şu aralar toprak değişimi yapacam.Karıncalar yuva yapmış.Koloni oluşturmuşlar.Mutfak camındalar.Annemle hergün atışıyoruz. Bir yandan da üzülüyorum karıncalar telef olacak.
Acaba karıncalar hoya ya zarar verirler mi ?
Sayın Oğuzhan, karıncaların hoyalara bir zararı dokunmuyor, birçok hoyaseverin başına geliyor karınca istilası. Özellikle Hoya darwinii ve Hoya Imbricata türlerini seviyorlar ve koloni kuruyorlar, sizin hangi hoyanıza koloni kurmuşlar merak ettim?
gulshenisa
12-02-2010, 13:01
Hoya kayıplarınız için üzüldüm,büyükgeçmiş olsun.İnşallah mart siparişlerinde kayıplarınızı telafi edersiniz,bizde yeni hoya çeliklerine sahip oluruzBu arada Paul Beyle hiç görüştünüzmü listede olmayan türler için.
Sayın Oğuzhan, bu konuda deneyimim yok, nemli veya ıslak ortam onlara göre olmasa gerek.
Sayın gulshenisa, henüz başlangıç yapmadım.
14.02.2010 sevgililer günümüydü ? :D ilkbahar' ı bir görseler !
125386
282-diversifolia-carnosa
İki aydır seradalar, diğerleri de fena değil, bunlar en iyileri...
İzlenimler. 15.02.2010
125395
HOYA OBOVATA
125396
HOYA SİLVERPİNK RED
125397
HOYA LACUNOSA
125398
HOYA KERRİİ' LER
Sn dkp
Uzun zaman oldu giremedim siteye. Hoyalarınız ne kadar da gelişmiş görmeyeli... Maşallah diyorum.... Sera etkisi önemli oldukça demek ki. Benim çelikler ev ortamındalar, tam tuttular artık nisandan beri ölmedi dediğim anda bile kayıplar olabiliyor ne yazık ki.
Sizdekilerin gelişmelerini heyecanla izlemeye devam :)
132775
Hoya obovata.
132776
Hoya Red buttons
132777
Hoya finlaysonii
Kışı geçirmeleri için seraya bırakmıştım, bu gün onları o kadar güzel buldum ki, almaya kıyamadım. Evde obovata'nın yaprakları bir yumurta kadardı, bugün gördüklerim avuç içi ayası kadar. Hoya Red buttons çıldırmış. Hoya finlaysonii' nin yaprak büyüklüğüne şaşırdım, keyfi süperdi , Hoya Kerrii' ler de öyle .
Eh artık çeliklerinden bizede düşermi sayın hocam.
Çok sağlıklılar maşallah.. Özellikle Obovata çok güzel.
2010 yılı farklı Hoya türleri organizasyonumuz, çeliklerin elimize ulaşması ile birlikte sonlanacak.
Yeni dostlarımıza deneyimlerimden örnekler vermek istediğim için buradan devam etmek istedim.
Hafta sonu Sayın Mine Pakkaner' in seminerine katıldım, bilgilerimi tazeledim, farklı bakış açıları kazandım, sorularıma cevaplar aldım, gelecek çelikler ile buluşacak dostlarım için notlar tuttum. Kendisine buradan teşekkür etmek istiyorum. :)
1-Saksımız ve toprağımız, evimizdeki eski malzemelerse :
a-Saksımızı iyice yıkıyoruz ve dezenfekte(klorlu sudan geçirerek) ediyoruz.
b-Toprağımızı harmanlıyoruz, nemlendiriyoruz, metal bir kabın içinde üzerini alm.folye ile kapatıp 60-70 cd.de ısıtıyoruz ve açmadan soğumaya bırakıyoruz.
2-Toprağı satın alacaksak, dere kumu(doğadan), orkide harcı(hazır), torf(hazır), cocopet(hazır), kestane toprağı(hazır), eskimiş hayvan gübresi(hazır) ile karışım hazırlayabiliriz. Bunlar zorunlu değil, siz bulabildikleriniz ile hazırlayabilirsiniz. Kayıplar işte bu şekilde başladı.
3-Bir litre suya bir çay bardağı oksijen ilave ediyoruz, gelen çelikleri hemen dikmeyecekseniz bu suda bekletebilirsiniz, ayrıca can suyunu ve spreylemeyi bununla yapmanız öneriliyor. Daha sonraki dönemlerde, bir litreye bir aspirin( veya söğüt yaprakları bekletilmiş duru su) ile bitkiye takviye yapabilirsiniz.
4-Gelen çelikleri önce inceliyoruz, planlıyoruz ve dikme eylemine geçiyoruz. Bir gözün toprak içinde kalması gerekiyor (isteğe bağlı ikinci göz de toprak içinde bırakılabilir), toprak içinde kalacak oran bitkinin 1/3 i kadar olmalıdır. Çelik dik olarak değil, eğimli olarak dikilmelidir.
Hoya' larımın geçirdiği evreleri geçmiş mesajlarımda izlediniz, sera, nem, yağmurlama, ışık(yarı gölge) faktörleri önemli olduğu kadar, ilk baharda saksı değişimi ve gübre de(bitkiye besin takviyesi) çok önemli, Çelikleri aldığımız Paul 20*10*20 gübre takviyesini sürekli kullandığını söylüyor. Ben de Hoya'larımda Hümik asit(sebze çoşturan) kullandım, sonuçları çok güzeldi. Daha sonraki günlerde bu uygulamanın eksik olduğu ortaya çıktı, bitki; gövde ve yaprak gelişimini çok hızlı geliştirdiği halde, kök gelişimi çok kötüydü. Hafta sonu öğrendim ; budamam gerekiyormuş, hem yedeklemek için, hem de kök gelişimi için....
Abiciğim çok teşekkürler bilgilerini bizimle paylaştığın için.Hazırlıklara hafta sonu başlayacağım skasıları yıkamak ve yeni toprak alarak köyden gübre vs bularak ta devam edeceğim hazırlıklara.Peki köklenecek çelikler için hazırlıklarımız bunlar.Peki ya köklü gelecekler için neler yapacağız?
yeşillim
13-04-2010, 21:32
Paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Konuyu titizlikle takipteyim. Anladığım kadarı ile
köklendirici hormon şart değil galiba
delete61
13-04-2010, 23:22
Teşekkür ederim abicim paylaşımın için, o kadar çok karışımlı eski toprağım varki fırınlamak bi hayli uzun zaman alacak. Çelikler gelmeden yarın ilk iş başlamak olacak. Ayrıca kaç dakika bekleteceğiz fırında acaba. Saygılar.
Çelikleri aldığımız Paul 20*10*20 gübre takviyesini sürekli kullandığını söylüyor. Ben de Hoya'larımda Hümik asit(sebze çoşturan) kullandım, sonuçları çok güzeldi. Daha sonraki günlerde bu uygulamanın eksik olduğu ortaya çıktı, bitki; gövde ve yaprak gelişimini çok hızlı geliştirdiği halde, kök gelişimi çok kötüydü. Hafta sonu öğrendim ; budamam gerekiyormuş, hem yedeklemek için, hem de kök gelişimi için....
Dilaver bey, bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz size.:)
Tam da burada, aklıma takılan bir şeyler var;
1-Daha önceleri, bir çeviride, hoyaların çiçeklenmesi için asla gübre vermeyiniz gibi bir bilgi vardı. Paul de, her sene saksı değiştiremeyeceği için, gübrelemeyi tercih ediyordu. Biz, gübre verirsek, çiçeklenme olabilecek mi merak ediyorum açıkcası.
2-Benim hoyalarım, sürekli oradan buradan sürgün uzatıyorlar. Yapraklanmaları daha sonra, zamanla oluyor. Yapraksız sürgünleri yedekleyemeceğimize göre, budayıp atmak, bitki için daha mı faydalı olacak bu durumda?
Gibi, ahret suallerim var.:)
missmenas
14-04-2010, 02:26
sayın dilaver bey, değerli bilgi paylaşımınız dan dolayı çok teşekkür ederim.
benim sadece bir sorum olacak. bahçe toprağı olarak kırmızı toprak kullanabilirmiyim? alternatif olarak siyah gri gibi, kurutulmuş bataklık yataklarından alabileceğim toprak var.benim bütün hazırlıklarım tamamlandı. toprak kullanmayın derseniz hazır torf da var evde sizin değerli önerileriniz benim için çok önemli.
bide 20*10*20 gübresini sayın mutlu kutlu bey bizler için hazırlayabileceğini söyledi.
bu karışımı hazırlarken içine hormon takviyesi gerekiyormu diye sordu.
çeliklerin köklenmesi için gerekli olabileceğini söyledi. bugün seraya gidebileceğim nihayet,sizinle görüşmesini ve bize bu karışımı en kısa zamanda hazırlamasını rica edecem.
bu arada bütün mum çiçekleriniz harika, inşallah ev ortamına geçincede böyle güzel kalabilirler.
saygılar.
Şevket Yaşar
14-04-2010, 11:05
Sayın DKP,
192 no.lu mesajınızdaki 2.nci maddesinin sonunda yer alan( kayıplar işte bu şekilde başladı) cümlesini biraz açarmısınız.Humik asit (sebze çoşturan) kullandığınızda kök gelişiminin çok kötü olmasının tek sebebi budanmamakmı.20-10-20 NPK gübresi kök gelişimi için Yeterlimi.Çeliklerde köklendirmeyi çabuklaştırmak için sıvı İBA kullandım (yarı odunsu olduğu için ).Bir ayda yeni yaprak ve sürgün vermeye başladılar.(yapraksız iki dal da yapraklandı)Sizin bu konudaki fikriniz nedir.Çeliklerde gübre kullanmak gereklimi.
Fatih' cim, soru, gelecek Kerrii için galiba. :) geldiğinde şaşıracağını düşünüyorum, çünkü bitki ilk kez sende toprak görecek. Saksı değişimlerinde yapıldığı gibi yapabilirsin, çok yoğun köklü ise etrafındaki ince köklerin birkısmını temizliyor ve hazırladığın saksı ve toprağa dikiyorsun(öğrendiğime göre hazırladığın çukura biraz odun kömürü tozu serpiyorsun) can suyunu yazmıştım, kolay büyüyen bir tür, sera ortamında kolay büyüyor.
Sayın yeşillim, sizin çelikleriniz de kolay büyüyen türlerde, ortamını sağlarsanız başarılı olacağınızı düşünüyorum.
Sayın delete61, 10-15 dakika yeterli olur. Çelikler çin büyük saksı kullanmıyoruz, değil mi ? :)
Sevilay hanım merhaba, aslında sizinle karşılıklı konuşmamız gerekiyor galiba. Deneyimlerimdeki gariplikler , yanlış uygulamalar, bazı yazılara aldanıpta yaptığım hatalar, ve bunların sonuçları, burada yazmak doğru olmaz, cevap hakkı doğurmak istemiyorum.Bunları çiçeklenme konusundaki duygularım olarak kabul edin. Şu sonuca vardım, önce sağlıklı bir bitkim olmalı, sonra yedek çelikler almalıyım, çiçek görmek son tercihim olmalı.
Çiçekleriniz sürgün veriyorsa çok güzel, demek ki sağlıklılar. Sonbahardan önce uygun çelikler almanızı öneririm, daha sonra farklı küçük uygulamalarla çiçek arayalım, damızlıklarımızı kaybetmeden, belki bir mutasyon da bizden çıkar.;)
Sayın missmenas, bugün tüm hazırlığınızın bitmiş olduğunu düşünüyorum, 20*10*20 konusunda yardımlarınız için teşekkür ederim, inceleyeceğim.
Sayın ŞEVKET YAŞAR, kayıplardaki tek neden Humik asit değil, Humik asit benim beklentilerimine uygun değilmiş, ama yanlışlıkla doğru yapmışım.
Şöyle, sebze coşturan kullanan bireylerden uygulama örnekleri alarak başladım, Hoyalarım öyle coştu ki, korktum, bu kadar çeşit için bir bahçe veya sera gerekir diye. Sonbaharda çiçek görmem gerektiğini düşündüm(bu hata), öyle yazılar okudum ki, sonunda budur dedim ve tamamında(hata) bir gübre kullandım. Kaybettiğim İmperyalis' i , Sarawak'ı, Haraku' yu inceledim, kökleri neredeyse yoktu. Halbuki Paul' den gelen köklü çeliklerin köklerini bir görseniz, şaşırtıcı, ben iki metre bitki büyüttüm, kökü yok, o, otuz santim bitki yetiştiriyor yumruk kadar kökü var.
Dergimizdeki röportajı birdaha, birdaha okuyorum, yanlışlarımı bu şekilde bulmaya çalışıyorum. 20*10*20 her sulamada az miktarda veriyorum, diyor...
İBA konusunda bilgi sahibi değilim, çeliklerde gübre kullanmak kavramı çok geniş olduğu için hayır demek istiyorum.
Sevilay hanım merhaba, aslında sizinle karşılıklı konuşmamız gerekiyor galiba. Deneyimlerimdeki gariplikler , yanlış uygulamalar, bazı yazılara aldanıpta yaptığım hatalar, ve bunların sonuçları, burada yazmak doğru olmaz, cevap hakkı doğurmak istemiyorum.
Çiçekleriniz sürgün veriyorsa çok güzel, demek ki sağlıklılar. Sonbahardan önce uygun çelikler almanızı öneririm, daha sonra farklı küçük uygulamalarla çiçek arayalım, damızlıklarımızı kaybetmeden, belki bir mutasyon da bizden çıkar.;)
Sabır kavramı ve ben yan yana gelemiyoruz sanırım.:)
Bu gün, sizden gelecek cevabı beklemeden, bir kaç saksıdaki uzayan ama henüz yaprak vermemiş sürgünleri kesip attım.
Belki bu da hata, ama deneyerek öğreneceğiz anlaşılan.
Aslında bu sürgünleri budamamın bir nedeni de yine burada okuduklarım;
Mum çiçeği başlığını okuyanlar bilirler, Giddet adlı üyemiz, çiçeğini sürekli budadığını ve her zaman da çiçekli olduğunu yazmıştı.
Yine, yurt dışından devrilgenkayık adlı bir üyemiz de, yazıcısına girdiği için, uzayan sürgünleri hep kestiğini ve sürekli çiçek açtığını söylemişti hoyasının.
Christina adlı bir koleksiyonerin sitesini biliyoruz.:)
Hani yatak odasına kadar her yanı hoya doldurmuştu?
Onun fotoğraflarına baktığımda, hiç de benimki gibi, bir saksı ormana sahip olduğunu görmedim ben.:)
Hoyaları hep çiçekli ama.
Yani, belki de hata yaptım ben, bilemedim. Bekleyip, görelim.:)
Çelik alalım diyorsunuz ama, evde yer kalmadı çiçeklerden Dilaver bey, nereye koyacağız yedekleri? :p
Çelik alalım diyorsunuz ama, evde yer kalmadı çiçeklerden Dilaver bey, nereye koyacağız yedekleri?
Benim evde çoook boş yerim var:dilli::dilli:
huzunperest
15-04-2010, 13:33
Aldığın çeliklere bir talip daha var sevilay:) Bizim eve de koyabiliriz:) Lazım olduğunda geri veririm söz.
Sevgili sevilay, budadığın mum dalları çöpe gitmiyor değil mi :)
Bir daha okudum mesajını, inanamıyorum. Biz kıyıp da çelik istemeyezken, "attım" demişsin. Oldu mu şimdi :))
Humik asiti sulandırarak ben de verdim. Sonuç olumlu oldu. Sadece humik aside bağlayamıyorum hareketlenmelerini. Daha önce 32 potasyum içeren gübre de vermiştim.
Yine de gelişmelerindeki en büyük katkının baharın gelmesiyle doğada yaşanan canlılık olduğunu düşünüyorum.
Yine de gelişmelerindeki en büyük katkının baharın gelmesiyle doğada yaşanan canlılık olduğunu düşünüyorum.
Aynen ben de öyle düşünüyorum.:))
Arkadaşlar kızmayın, dedim ya, sabır ve ben yan yana gelemiyoruz.:))
Bir çok sürgün, ama hepsi yapraksız..:(
Bekle ki yapraklansınlar..
Dedim ki kendime, kes at çöpe bunları, belki gücünü çiçeğe verir..
Bu arada, geçen sene açan rigida yine açıyor ama diğerleri halâ sürgün büyütüyor.
Yaz sonuna kadar beklerim, eğer çiçek açan olmazsa, sonbahara daha da acımasız budarım..
İşte o zaman, paylaşım başlığında haber veririm, paylaşırız çelikleri e mi.;)
missmenas
15-04-2010, 16:46
sevilay hanım attım kelimesini tekrar tekrar okudum bir yanlışlıkmı var diye
oturup ağlıcam şimdi. lütfen bende istiyorum,yedekleme konusunda bende talibim evim gayet müsait severek yardımcı olurum bütün arkadaşlara
saygılar
Üzülmeyin lütfen, Sevilay Ablam sadece bir türlü yapraklanamayan ve uzadıkça uzayan ince dalları kesiyor!.. ;) Bir ihtimal çiçek açmaya teşvik olsun diye. Umarım başarılı olur da o güzelim türlerin çiçeklerini görürüz...
sevilay hanım aşkolsun size biz burada çelik verecek arkadaş beklerken siz onları çöpe atın.:mad:mismelas bana çelik gönderdi beyaz hoyalardan heyecanla bekliyorum bugün gelmedi kargo anadolu yakasına ulaşmış ama...benimkide yarın gelir inşallah ...başka renk hoya çelikleri bekliyorum...lütfennn...:o
Sayın missmenas' ın çabaları sonucu 20*10*20 yi bulduk, çok teşekkür ederim.
Yarın 15 kg lık (toz halinde) orjinal ambalajında bana geliyor, isteyen arkadaşlarıma gönderebilirim. Tahminim kilogramı on tl.civarında olacak(kargo, ürün bedeli ve paketleme toplamı).
Sevilay hanım, ben sabrı Hoya sayesinde öğrendim..Arkadaşlarım ile ayni duygular içindeyim:(
missmenas
15-04-2010, 21:34
sayın dilaver bey
asıl ben teşekkür ederim değerli tecrübeleriniz için.
birde bu 20*10*20 sulandırma oran ölçüsünü öğrenebilirmiyiz acaba.
Sevgili dkp gelecek olan 20*10*20'lik gübreyi çok merak ettim. Çiçeklenmeye teşvik için mi alıyordunuz bunu? Yoksa kök gelişimi için mi sadece işe yarıyor. Umarım olumlu sonuçlar alırsınız...
Sayın ilkin, Paul, dergide bu gübreyi kullandığını söylüyor. Ayrıca Hümik asit kullanarak çok iyi sonuç aldığımı ve kök gelişimlerinin çok kötü olduğunu yazmıştım.(zirai ilaç satan bir firmanın bölge müd.ile konuştum, durumu anlattım, diyor ki ; sizin hümik asit diye aldığınız asılında azot bakımından zengin bir karışımmış, hümik asit bu sonuşları doğurmaz.) Dergimizi biraz önce tekrar okudum, saksı değişimi yapın diyor ama gübrenin de ne istendiğine göre kullanılması gerektiğini söylüyor. Benim dileğim, çok kuvvetli köklere sahip, güçlü bir gövde üzerinde bol yaprak.
Bunu sağlayabilirsem, bitkimi kaybetme kaygım, riskim, stresim, her ne ise, ortadan kalkacak.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Umarım dilediğiniz gibi olur ve hiç kayıp vermezsiniz...
Sevgili dkp,
Kızlarınız fotoğraflarını göndermemi istedi size:)
Diversifolia çok hızlı gelişmese de oldukça sağlıklı. Biraz daha ışık alacak bir yere çektim. Ne kadar doğru yaptım, bilmiyorum.
138652
282 ise süpriz yaptı bugünlerde. Ya çiçek ya da sürgün geliyor...
138653
138654
Bir de sorum olacak size.
Hoyalar hep yukarı doğru uzamalı mı? Alıştırma yaparak tekrar aşağıya doğru sardırabilir miyiz?
Herşey için çok teşekkürler...
Sevgili dkp,
Kızlarınız fotoğraflarını göndermemi istedi size:)
Diversifolia çok hızlı gelişmese de oldukça sağlıklı. Biraz daha ışık alacak bir yere çektim. Ne kadar doğru yaptım, bilmiyorum.
Prensesleri böyle görünce çok sevindim. Teşekkür ederim, gösterdiğiniz hertürlü çaba ve yaklaşımlarınız için.
Eğer daha çok uzamalarını istiyorsanız, loş bir yerde kalsınlar. Neye karar verirseniz verin ama yer değişikliği yapmayın, bitkinin yönü değiştikçe, kendisini yeniden yapılandırıyor, zaman kaybı oluyor.(bu benim varsayımım) Sizin amacınız da önemli, ne bekliyorsunuz ? Yarın da sizinle birlikte olacak sağlıklı bitkiler mi ? çiçek açmaya (açtırmaya) çalışırken kaybedeceğiniz bir bitki mi ?
Geçen yıl çiçek görmek adına yanlış ve aceleci uygulamalar yaptım, şimdi yeni bir uygulama yapacaksam birkaç yıl sonrayı düşünüyorum.
Sağlıklı olmaları yeterli benim için, çiçekleri de bonusu olacak tabii :) Çiçeklenmeleri için özel hiçbir uygulama yapmıyorum. Sadece diversifolia aynı masada diğer saksılara göre ışığı daha az olan bir noktada duruyordu.
Aslında en küçük çocuğunuzu daha çok kollarsınız, dikkat edersiniz ve göz önünde tutmaya çalışırsınız ya, diversifolia'ya da öyle davrandığımı düşünerek yer değiştirip, bırak biraz güneş görsün demiştim.
22.Mart.2010 da Hoya Kerrii iki yeni yaprak sürmüştü, mart ayında, ekim ayının hayallerini kurmaya başlamıştım.(budamak için) :)
138830
23.04.2010 da gelişimini beğenmedim, saksı değişimi yapmak istedim.
138831
Kökü çürümüş, fazla su galiba ?
138832
Mart ayında eksilen toprağın yerine yeni toprak ilave etmiştim, o bitkiyi kurtarmış. Toprak değişimi ....(eğitim şart .:D)
138833
Şu günlerde konuştuğumuz 20*10*20 sanki kurtarıcımızmış gibi algılansın istemedim için bu örnekleri oluşturdum.
missmenas
26-04-2010, 21:08
Sayın Dilaver Bey,acaba ne zaman aldınız hoya kerrii' nizi merak ettim, kökü çok az çürüdüğü içinmi öyle az acaba?
Bizlere böyle görsel olarak birikim tecrübelerinizi aktarmanız gerçekten, eşi bulunmaz bir nimet diyebilirim kendi adıma.
teşekkürler.
2010 Hoya Lacunosa siparişleri teslim alan arkadaşlarımız için bu fotoğrafı ekliyorum.
görüldüğü gibi yaprakları çok canlı değil, sanki buruşmuş gibi, kolay büyüyen ve tutan bir tür, sarkarak büyüyor.
Dİlaver abi lacunosa ile ilgili bir sorum var kısa bu sefer.
Benim nazlı kızım yeni sürgünler veriyor vermesine ama malesef yerinden bir santim bile kıpırdasa hemen sürgününü kurutuyor.Biraz sonra eve gidince onu yanıma getireceğim.Korkuyorum birşey olur diye.Sence bunun nedeni ne olabilir.Birde saksı değişimi yapsam zararı olur mu?
Dİlaver abi lacunosa ile ilgili bir sorum var kısa bu sefer.
Benim nazlı kızım yeni sürgünler veriyor vermesine ama malesef yerinden bir santim bile kıpırdasa hemen sürgününü kurutuyor.Biraz sonra eve gidince onu yanıma getireceğim.Korkuyorum birşey olur diye.Sence bunun nedeni ne olabilir.Birde saksı değişimi yapsam zararı olur mu?
Sürgün kuruması; yanlış gübre kullanımı, gece-gündüz ısı-nem farklılığı ve bitkinin yön değişikliği diyebilirim. Sürgün kuruması ile birlikte yaprakları da dökülebilir. Saksı değişimi olabilir, ortam değişikliği ile birlikte daha da iyi olur.
221 numaralı mesajımda Hoya Lacunosa' nın saksılı durumu görülüyor.Anlamlı bir güne katkı sağlamak için oluştuğunu kabul ettim...:D
Gözümüz aydın, bir pıtırcık daha yolda :)
Kutluyorum sevgili dkp.
Maşallah sevgili Dkp.Umarım açmayı başarırda sizi kokusundan bayıltır.
oo gözünüz aydın 2010 uğurlu geldi hepimize sanırım :)
huzunperest
10-05-2010, 14:33
Gözünüz aydın Dilaver Bey, açınca nasıl da güzel kokar. Sadece görüntüsüyle yetineceğiz. Koku yayınlama sorununu çözemedik daha :))
missmenas
10-05-2010, 16:50
Gözünüz Aydın Dilaver Bey,
darısı diğer Çiçeklerinizin başına. Koklarken bizim içinde koklayın:p
Bu yaz bol çiçekli geçecek, birsürü çiçek fotoğrafları göreceğiz inşallah.
Yaşasın. ;)
Bu sene üretim yöntemleri (özellikle daldırma) üzerinde yoğunlaşacağım, çiçek gelirse de hayır demeyeceğim. :D
144283
144284
Saksılı olan 282 kırmızı ve Diversifolia' lar
144285
144286
144287
Hoya Lacunosa, bir haftada bu kadar gelişti, ikinci çiçek sapı da bugün oluşuyor.
missmenas
16-05-2010, 02:32
Dilaver Bey,
gerçekten harika bir görüntü, gülümsemimi görmenizi isterdim.yukarıdaki resimlerdeki görüntüleri yapmak istesem emin olun ki başarasız olurdum.....
Süpersiniz....:D
Teşekkür ederim.
Özellkle Obovata ile çok uğraştığımı yazmıştım (bknz. 29 ve 169 numaralı mesajlarım) bugün serada fotoğrafladım.
Ne de güzel tomurcuk verirmiş, pembe pembe :) Lacunosa'nın da maşallahı var, bir de koklayabilsek ne iyi olacak :)
Kutluyorum sevgili dkp, darısı diğerlerine...
missmenas
18-05-2010, 00:08
Çok güzel, içim gidiyor tomurcuklara bakarken.
Dilaver Bey bu kesin açacak, kutlarım sizi. Teşekkür ederim paylaşım için, bekleyelim hep birlikte görelim.
Sanırım ayrılık Obovata`a yaramış;)
Baksanıza eve dönebilmek için çiçek bile açmaya kalkmış.Ama onun bilmediği birşey var;)Evde yer yok;)Ama siz kıymazsınız herhalde çiçekler açınca alırsınız onu evine diye düşünüyorum.Kıymayın banaa dercesine güzelleşmiş.
Gurbet ele düştüm düşeli,
Ne sevda gördüm ne de seli,
Sevdalım almayınca beni,
Açtım salkım salkım çiçekleri...
Kafiyeli yazmayı başaramasamda çiçeğin dilinden bir kıta;)
Sanırım ayrılık Obovata`a yaramış;)
Baksanıza eve dönebilmek için çiçek bile açmaya kalkmış.Ama onun bilmediği birşey var;)Evde yer yok;)Ama siz kıymazsınız herhalde çiçekler açınca alırsınız onu evine diye düşünüyorum.Kıymayın banaa dercesine güzelleşmiş.
Gurbet ele düştüm düşeli,
Ne sevda gördüm ne de seli,
Sevdalım almayınca beni,
Açtım salkım salkım çiçekleri...
Kafiyeli yazmayı başaramasamda çiçeğin dilinden bir kıta;)
Şiirin için teşekkür ederim. Hoya tutkunun, sürmesini diliyorum. Bunun adı ayrılık olmasın, doğum olsun... olmaz mı ? :D
Hoya Obovata' mın, yavrularından eve dönen olursa kapım açık olacak ama dediğin gibi yer yok. Hoyalarımın uygun mekan, ortam ve uzman ellerde olmasından daha keyifli ne var ki ?
Paul' den gelen çeliklerden bir tanesinde (Hoya Serpens) çiçek sapı varmış, umarım çiçek görebilirim.
Sayın İlknur Aşık, hakkım saklı değil mi ?
yeşillim
19-05-2010, 22:12
Sayın dkp
Önceki mesajlarınızda Fungii'nizin olduğunu yazmışsınız.
Şimdi ne durumda acaba? Gelişimi hakkında bilgi edinmek
istiyorum da.
ilknur aşık
20-05-2010, 11:06
Elbette dilaver bey o sizin artık. Kışın duraklama devresindeydi. Hatta bir iki tanesi öldü, ama sizinki iyi ve sağ. Baharla beraber şimdi yeni yeni hareket başladı.
Sayın dkp
Önceki mesajlarınızda Fungii'nizin olduğunu yazmışsınız.
Şimdi ne durumda acaba? Gelişimi hakkında bilgi edinmek
istiyorum da.
Serada bulunuyor, birkaç gün önceki durumu böyleydi.. Tek fotoğrafa sığdıramadım, büyük bir filizi mevcuttu, kurumuş ama yeni sürgünler vermiş.
missmenas
20-05-2010, 22:46
Çok neşeli ve albenili yaprakları var,netten baktım çiçekleride çok güzel.
Dialaver Bey Çok Teşekkürler Paylaşım İçin.
Yeni gelen çeliklerinizi çok merak ettim Resimlerini ne zaman göreceğiz acaba?
venus_trap
23-05-2010, 01:12
Merhabalar; artık bende bir hoya hayranıyım bu gün bauhaus tan bir hoya silverpink aldım bir çembere sarılı olarak satıyorlardı gerçekten büyük ve uzun ama nasıl çelik alacağım konusunda kafamda soru işaretleri kaldı şu şekilde sorayım dal olarakmı keseyim yoksa yapraktanmı yaprak olarak alacaksam daldanmı keseyim yoksa normal kopartarakmı ve dal kalınlığı nasıl olmalı. Teşekkürler
H.silverpink'in genel görünüşünün resmini de paylaşabilir misiniz lütfen, çok merak ettim onu. Bitkinizde imkan var ise, 2 göz bulunan bir çelik alın. Alttaki gözün iki yaprağını kesin en alt göz toprağa girecek şekilde yukarıda da bir göz kalacak şekilde toprağa daldırın çeliği.
Sevgili dkp,
Kızlarınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=647113&postcount=9) podyuma çıktılar :))
Teşekkür ve sevgiler...
Sayın ilkin, gönderdiğiniz üç adet çelikten yanlızca bir tanesi yaşıyor, o da acilde( serada 17.05.2010).. Teşekkür ederim... :)
İzmir' de bir serada 5-6 adet Hoya pubicalyx GPS 282 gördüm. Umarım artık yetiştirilmeye başlanmıştır...
missmenas
30-05-2010, 17:11
Geçen hafta bende Hoya Pubicalyx'imi Taner Angay Bey'in serasından aldım. Ama bunlar kadar neşeli değillerdi.
1 haftada evde sürgün verdi, Şimdi gayet güzeller. Sera sahipleri Arkadaşlar el atsalar artık Hoya çeşitlerine ne güzel olurdu.
Rica ederim sayın dkp. Yeni tazecik sürgünlerini vermeye başlamışlar. Devamı da bol olur umarım...
ilknur aşık
09-06-2010, 11:10
" Benim dileğim, çok kuvvetli köklere sahip, güçlü bir gövde üzerinde bol yaprak. " diyorsunuz. Benim de önceliğim bu yönde. 20-10-20 gübre buna cevap verecekmi? (Özür dilerim ama ben bu yüksek azot vs işlerinden hiç anlamıyorum. İyi ki bunları bilmem gereken bir meslek seçmemişm. Kafam hiç almıyor. ) Ve bu gübreyi kullanma oranımız ve sıklığı ne olmalı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.