View Full Version : Filbahri (Philadelphus)
İklimsiz
22-05-2009, 22:39
Yaprak döken çalılardır. Beyaz gösterişli çiçekleri, portalı andıran hoş bir kokuya sahiptir. Bir yıllık sürgünler üzerinde çiçeklenme olur. İlkbahar döneminde açan çiçekler bittikten sonra budanmalıdır.
Çiçeksiz kaldığı dönem içinde de güzel bir forma sahip olur. Yayılan ve aşağı sarkan dallarıyla vazo şeklindedir. Geçirgen organik maddece zengin toprak, sağlıklı gelişimi için yeterlidir. Güneş sever, güney yerleşim yerlerinde yarı gölge alanlara dikilmelidir.
80696
Çiçekler açmak üzere, biraz kısa ömürlü olsada çok yoğun kokulu.
Çocukluğumda bahçemizde vardı. Baharla birlikte mis gibi kokusu yayılırdı. Gövdesi öyle kalınlaşmıştık ki bir ağaç gibiydi. Rahmetli anneannemin bahçedeki gözdelerinden biri olması sebebiyle bu çiçeği ne zaman görsem anneannemi anımsarım.
24 mayısta Ankara toplantısından:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=429961&postcount=100
denizakvaryumu
25-05-2009, 14:26
Aslında Türkçede bu çiçek için filbahar ismi kullanılırken ne olduysa olmuş adı filbahri olmuş.
İsmiyle-cisminin uyuşmadığı bir çiçek. :)
Kokusu ise tek kelime ile büyüleyici.
Zeytinci
25-05-2009, 16:10
Kokuysa söz konusu, akan sular durur...
Acaba nerelerden bulunur?
Aslında Türkçede bu çiçek için filbahar ismi kullanılırken ne olduysa olmuş adı filbahri olmuş.
İsmiyle-cisminin uyuşmadığı bir çiçek. :)
Kokusu ise tek kelime ile büyüleyici.
Çiçekler bittikten sonra hersene (tesadüfmüdür) hastalanıyor, yapışkan bir sıvı üstünü kaplıyor.
Ben bu bitkiye ; Hastabahri diyorum :)
Bizim sitenin bahçesinde en az 15 kök var har sene açar ,gelin gibi süsler heryanı.
Ama sizin dediğiniz gibi hiç kokmuyor.Acaba bizdeki yabaniyada aşısız mı?
Bu konuda fikri olan var mı acaba?
ciceksever70
08-06-2009, 20:34
Cicekler bittikten sonra nasil budamak gerekiyor acaba? Sadece ciceklerin altindan mi yoksa iyice mi? Ben bizimkini daha hic budamadim ama her yil daha az aciyor. Belki de bu yüzdendir.
hassoman
09-06-2009, 11:45
Aslında Türkçede bu çiçek için filbahar ismi kullanılırken ne olduysa olmuş adı filbahri olmuş.
İsmiyle-cisminin uyuşmadığı bir çiçek. :)
Kokusu ise tek kelime ile büyüleyici.
Ben de, asıl adı olan "Fulbahar"ın zamanla "filbahri" olarak değiştiğini biliyorum...
Filbahri neden açmayabilir? Bu sene bir tane bile çiçek olmadı ama yaprakları çok sağlıklı; geçen sene çiçek açmıştı ama yaprakları yaz ortasında bozulmaya, kahverengi olmaya başlamıştı.
Filbahri'nin kokusu muhteşem..Bahçemde güney-kuzey-doğu-batı her tarafta var.Baharda filbahri'nin kokusu bir taraftan,şebboy'ların kokusu da diğer taraftan bahçemi misler gibi kokutuyor..Gece terasa çıktığımda kokuyu yoğun bir şekilde alıyorum..
ciceksever70
31-08-2010, 20:58
Filbahri neden açmayabilir? Bu sene bir tane bile çiçek olmadı ama yaprakları çok sağlıklı; geçen sene çiçek açmıştı ama yaprakları yaz ortasında bozulmaya, kahverengi olmaya başlamıştı.
Bu konudaki mesajinizi simdi farkettim Kiraz hanim. Ben de gecen yila kadar ayni dertten muzdariptim ama internette arastirma yapinca budamasinin ayni leylak gibi cicek bittikten hemen sonra ve bozulan ciceklerin dibindan olmasi gerektigini okudum. Oysa ben her zaman derin budama yapiyordum. Buna dikkat edince bu yil bol bol cicegi oldu. Genclestirme budamasi yapinca ciceklenmesi bir yil aksayabiliyormus. Sevgiler...
Sevgili Çiçeksever70, ben de düne kadar ellememiştim ama dün uzun dalları bir güzel budadım:(
ciceksever70
01-09-2010, 14:20
Simdiye kadar hic acmamis miydi yoksa önceleri ciceklenirken mi ciceklenmesi durdu? Eger fidani yeni ektiyseniz bu tür calilarin ciceklenmesi, kendi deneyimimden gözlemledigim kadariyla ikinci hatta ücüncü yili bulabiliyor.
Önceki sene açmıştı, yazın yaprakları çok sağlıksız olduğu için iyice budamıştım. Yazınıza göre bu sene açmamasının nedeni bu olmalı. Bu sene çiçek açmadı ama sağlıklı yapraklar verdi, arada bir kaç dalı çok hızlı şekilde 1 m'den fazla uzadı. İşte bu uzayan dalları kestim ama geçen seneki kadar çok dal budanmadı, sanırım seneye açar.
ciceksever70
01-09-2010, 21:32
Iki yil önce ayni hatayi ben de yapip yazin budadim ertesi yil cok az cicek acti. Sonradan cicegi bittikten hemen sonra ve cok az kesmem gerektigini okuyunca gecen yil uyguladim ve bu ilkbahar bol bol cicegini görme imkanimiz oldu.
iki hafta önce aldığım filbahri ve leylağım:)tenekesinin kusuruna bakmayın çiçekçide öyleydi korktum şimdi değiştirisem kurur bir şey olur diye :(
ciceksever70
10-05-2011, 07:07
Filbahri leylâk ile cok uyumlu yasayan bir cali. Benim iki filbahrim de leylâk agacinin tam dibinde duruyor.
kelebek çalısı
07-02-2012, 19:18
Philadelphus için yer değişimi yapmayı düşünüyorum. 2011 bahar aylarında ingiltereden ithal çıplak köklü olarak satın aldığım philadelphusun tutup tutmayacağı konusunda kararsız olduğumdan aşırı rüzgarlardan da koruma mantığı ile güllerimin arasında bir alana dikimini yapmıştım.
Bütün bir yaz boyunca canlı ve sağlıklı bir gelişim gösterdi 45cm boya ulaştı. Şimdi güllerin arasında hala, fakat gelişimi açısından başka bir alana nakletmek istiyorum. Nakil için en uygun zaman konusunda bilgiye ihtiyacım var. Hangi aylarda bu işlemi yapmalıyım? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
kelebek çalısı
29-03-2012, 23:09
Bitkim uyanmaya yeni başlıyor, dallarının en tepe noktalarında canlanma belirtileri gördüm. Bitkimi bir kaç gün içinde nakletmeye kadar verdim. Henüz uyanmadan yer değişimini yapmam doğru olacak sanırım.
Bu konuda fikir almak isterim ama philadelphus başlığına ilgi yok gibi.
Bahçemde de olan bu çalı, çiçek açtığında harika kokular saçıyor.
Beyaz beyaz çiçeklerle dolu olan dallarının aşağıya doğru sarkması da ayrı bir görsel güzellik sergiliyor.
agaclar.net Bitki Veritabanında da bu çalı işlenmiştir. Gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
Hydrangeaceae
Latince Adı : Philadelphus coronarius diye arayabilirsiniz.
kelebek çalısı
30-03-2012, 00:53
Philadelphus, uyku döneminde iken yerinden alınarak, bir başka yere nakledilecek bitkiler arasındaymış.
How to Transplant Mock Oranges | eHow.com (http://www.ehow.com/how_8757112_transplant-mock-oranges.html)
Ansiklopedik bilgiden ziyade, pratik, uygulamalı olarak paylaşılan bilgiler konusunda sıkıntı var bence bu bitki ile ilgili. Rağbet görmeyişine şaşırdım doğrusu, çok güzel bir çalı olduğunu düşünüyorum.
Yaptığım uygulamayı fotoğraflayıp ekleyeceğim.
İlk sene yaptığım hatalı budama sonunda ikinci sene hiç çiçek göremedim, çünkü çiçekler geçen senenin dallarında açıyormuş. Sonraki seneler çiçekten sonra bazı dallarını kestim, zamanı uygun olmadığı için obur dallar çıktı, bu dallar kısa zamanda 1,5-2 m boyuna ulaştı, çiçeği az oldu, biçimsiz bir şekilde büyüdü. Zaten yer dar olunca sevdiğim çalıyı sevmez oldum.
Mine Hanım'ın budama ile ilgili verdiği eğitimde hatalarımın farkına daha çok vardım. Bu sene bitki uyanmadan tüm obur dallarını kestim, neredeyse hepsi oburmuş. Geriye ufacık bir bitki kaldı, bu sene çiçek olmayabilir ama seneye daha kontrollu girecek. Çiçekten sonra da dalları değil de sadece çiçek saplarını keseceğim.
Sevgi Durul
02-04-2012, 11:06
Geçen bahar aldığım filbahri yapraklanıyor. Bu yıl çiçeğini görebilecek miyiz bakalım?
279067
Budama ile ilgili bilgileri okuduktan sonra, iyi ki budamamışım.
Bu güzel çiçek senelerdir bahçemizde yaşıyor, adını yeni öğrendim çok ilginç bir adı varmış:))
ciceksever70
13-04-2012, 07:23
Bitki veri tabaninda cicek süresi birkac ay yaziyor. Oysa bizdeki Mayis ortasi gibi acip bir iki hafta cicekli kaliyor. Acaba gübre vererek bu süre uzatilabilir mi? Yoksa iklim farkinin etkisi midir?
386627
386628
Bende yıllardır adını yasemin diye biliyordum.Filbahri imiş.Anneannemin bahçesinden 2 yıl önce aldığım filbahrim,hele şükür açacak.
Benim filbahrim hala tomurcuk vermedi. Neden acaba?
dikenliçiçek
21-05-2013, 12:03
filbahri budanmayı pek sevmiyor .bende her sene çok uzadığı için aklıma estikçe budardım . komşuma verdiğim açardı benimki açmazdı. çiçek açıp geçtikten sonra budanması gerektiğini bu siteden öğrendim.bu sene güzel açtı .bu hafta budamam gerekiyor .teşekkürler sizlere .çok fazla yanlışımı sızlerden öğrenip uyguluyorum.önümüzdeki günlerde fotoğraf çekip göndereceğim .
Lonicera
02-05-2015, 15:13
2 yıldır buraya kimse uğrayıp bir şeyler yazıp eklememiş. Kış soğuklarına dayanıklı olduğu için bu yıl bahçede kalan tek tük bitkiden biri. Kısa süreli olsa bile nefis kokusu ve masumiyetin rengi ile gerçekten büyüleyici.
Filbahrinin adın bir arkadaşımdan evlat kokusu olarak duymuştum.Soranlara da evlat kokusu diyordum.
Lonicera
02-04-2016, 13:47
Bir koku geliyor bir yerlerden diyorum. İlk çiçeğini açmış mübarek, nefis bir de koku takmış peşine.
ilkerk88
04-05-2016, 10:40
Bizim bahçeden çelik aldım suya koydum tomurcuk çiçek açtı kök vermedi balkonda yetişir mi bu? Çok güzel görüntüsü var çiçeğin.
Mücevher Çalısı
04-05-2016, 20:03
Balkonda da yetişir. Toprakta çeliklemeyi deneyin, çelikle kolay üretilen bir bitki...
Kokusu da güzel, sizinki kokmuyor mu?
İlkbaharda çiçekleniyor ve sonra 11 ay o çiçekleri beklemesi sıkıcı olabiliyor. Bir Filbahri delisi olarak baştan söyleyeyim:D
ilkerk88
04-05-2016, 20:16
Balkonda da yetişir. Toprakta çeliklemeyi deneyin, çelikle kolay üretilen bir bitki...
Kokusu da güzel, sizinki kokmuyor mu?
İlkbaharda çiçekleniyor ve sonra 11 ay o çiçekleri beklemesi sıkıcı olabiliyor. Bir Filbahri delisi olarak baştan söyleyeyim:D
Resimdeki şekli ile kokmuyordu bir gün sonra yaprakları daha da açınca limona benzer bir kokusu vardı. Toprağa aldım ertesi gün cansızlaşmaya başladı suya geri aldığımda yeniden düzeldi. Memleketten iki gün önce döndüm en son bu şekildeydi. Duruma göre getirttireceğim bakalım.
Düşkapanı
28-05-2019, 12:34
Merhaba, yeni üyenizim. Oldukça bilgisizim... Fakat bahçe konusunda çok hevesliyim. Yeni bir filbahri fidanı aldım. Baktığımda saksısı küçükmüş gibi geliyor. Değiştirmeli miyim? Bir üye daha aynı soruyu sormuş yukarıda. Cevap veren olmamış. Mayıs sonundayız. Zamanı uygun değil gibi geliyor. Bilenler anlatsın lütfen...
elimde kökten ayrılmış filbahri var izmir dikilide ki yazlıgıma dikmek istiyorum fakat hangi mevsimde topraga almam gerektigini bilmiyorum. bana yardımcı olur musunuz? tesekkur ederim iyi calışmalar
siflera12
21-11-2019, 06:52
Kışın bile çiçek açan pekte nazlı olmayan çok güzel bir bitki [emoji18]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
çiftçioğuzhan
24-05-2020, 20:16
709180
709181
Merhabalar,
Pazardan çiçeği alırken bana şakayık diyip sattığı için forumda gerçek adını bulmak baya zamanımı aldı.
Bahçeme diktikten sora çiçeklerini döktü. Başta bir sorun var zannettim ancak forumu okuyunca sadece 2 hafta çiçek açtığını üzülerek öğrendim. Hatta dökülen çiçeklerini budamam gerektiğini okudum.bilgileriniz için tesekkur ederim.
çiftçioğuzhan
18-05-2021, 21:23
719172
Merhabalar,
Geçen sene forumda okuduğum ''filbahri bir önceki yılın sürgünlerinden çiçek açar'' bilgisine güvenerek beklediğim çiçekler bu sene açtı.
Gerçekten gelin tacı gibi beyaz ve bir o kadar kibar çiçekleri bizlere göz ziyafeti tattırdı.
Kısa süre çiçeklenmesi ise üzücü tarafı maalesef.
Kışın çiçeklerimin ciddi bölümü dondan etkilenip ölürken filbahri gayet dayanıklı çıktı. Bu sene de hiç budamadan bakımına devam ediyorum.
arodopman
29-05-2022, 21:09
BAHÇEMİZDEKİ FİLBAHRİ
Rahmetli babam sonbahar aylarında gider Büyükdere Fidanlığından beğendiği veya sorup öğrendiği ağaç fidanlarını alıp gelirdi. Babamın sayesinde bahçemizde bir hayli fazla ağacımız olmuştu. Yer kalmadığı için bazılarını çok sık ekmişti. 35 yıl önce ebediyete intikal edince. Onun gibi bakamadık ağaçlarımıza. Kesip atmaya da gönlümüz razı olmadı. Babacığımızın hatırası deyip, ara sıra sulamak yılda bir budatmak ve diplerine çiftlik gübresi koymakla yetindik. Tabii bu bakımın az geldiği veya ömürlerini tamamlamaları nedeniyle kuruyup ölenler oldu. Sadece bizden ayrılanları kaldırıp attık. Kalan sağlar daha bir güzel oldu seyrelince. Hala hatırasını canlı tutan bir dolu ağacımızın kalmasına şükrediyorum.
Bu bahar Filbahrilerimiz bize güzel bir sürpriz yaptılar. Büyük ağaçlar aralanınca bahçe kapımıza yakın bir yerde bir öbek halinde çoğalan, yeterli güneş ve su almaya başladıkları içinde boyları 2 metreye kadar uzayan Filbahrilerimiz çılgınca çiçek açtılar. Yeşil yaprakları ve bembeyaz çiçekleri ile kocaman bir buket gibi oldular. Hele bir kokuları var ki 10 günden beri bütün mahallemizi kendilerine özgü o güzel kokuları ile mest ediyorlar. Bu koku nereden geliyor diye soranlar oluyor, yanından ayrılamıyorlar uzun süre.
Ekecek yeri olanlara Filbahri’ yi öneririm. Yalancı Yasemin de denilen ama bizim bahçemizdekiler gibi bayıltıcı bir kokusu olmayan Filbahri bitkisi, Bitki Biliminde Philadelphus çeşitleri olarak biliniyor. Yaklaşık 70 değişik cinsi olan bitkinin bizdeki türü Philadelphus Coronarius muş. Ana vatanı Güney Doğu Amerika. Ama yeryüzüne çokça yayılmış bir bitki. Görünüşü, şekli ve kokusu bakımından kent peyzajında kullanılıyor. Özel bir toprak seçimi olmayan bu ilginç bitki arada sulanmak istiyor sadece.
Bana hep ismi komik gelmiştir. Hele Rahmetli bir Bahri Bey amcamız vardı mahallemizde. Şişman mı, şişman. O duyar da gönül koyar düşüncesi ile babacığım ismini soranlara bilmiyorum derdi. Ben şöyle bir araştırdığımda bu ismin geliş yeri ve şeklini, Türkçe deyişte bir değişime uğradığını anladım. Arapça, Farsça, Latince, Türkçe harmanlanıp ortaya bir karışık çıkmış bence. Çünkü ‘’ Arap Yaseminin baharda açanı’’ deneceğine, Full bahr demek zor gelmiş yurdum insanına kısaca ‘’Filbahri’’ denilmiş.
Merak bu ya birde yıllarca uğraştığım, ‘’FİTOTERAPİ’’ (Bitkiler ile Tedavi) de yeri var mı diye bakayım dedim. Öyle şeyler yazılmış ki internette, faydalıdır diye, ‘’Hadi ordan’’ diye sim geldi. Benim Filbahrimin kokusu ve görüntüsü zaten bana ilaç gibi geliyor dedim içimden.
Bu bahar görüntü ve koku duyularımızı doyuran ‘’Yalancı Yasemini’’ mizi yani Filbahri’ mizi sizlere tanıtmak istedim.
Ahmet Rodopman
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.