View Full Version : Dev Asya Yılanyastığı (Amorphophallus rivieri)
kipouros
22-05-2009, 11:43
Geçen yıl getirdiğim bir Amorphophallus rivieri yumruğu, bir yıl geliştikten sonra şimdi tomurcuk yaptı, gelecek günler içinde açacak. Çok büyük bir tane değil de yine çok ilginç bir bitki. Yakından görmek istyenleri davet ediyorum, emaillerinizi normal emailime yollayabilirsiniz (buradaki posta kutusu hemen doluyor çünkü), açılınca haber veririm. Anadoluhisarı'nda yaşıyorum. Zaten kokusundan bulabileceksiniz. :)
Daha çok bilgi için bahçe bloguma da bakabilirsiniz: http://gardenhastasi.blogspot.com
http://www.agaclar.net/galeri/files/43166-may19garden_018.jpg
Sayın Kipouros,
Bu ilginç çiçeği bize tanıttığınız için teşekkürler, gelişim aşamalarını ilgi ile takip edeceğim.
Bloğunuzu ziyaret ettim, irisler hakkındaki fikirlerinize katılıyorum.
Nasıl sevilmezler aklım almıyor :) Ben aşığım desem yeridir.
Aşağıdaki mesajda benim bauhause'tan aldığım iris.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=425303&postcount=90
saydemir
23-05-2009, 14:28
Çok ilginç ve değişik bir tür. Benim de internetten aldığım amorphophallus bulbifer tohumlarını çimlendirme çalışmam başarısız oldu. Tohumları kısa sürede çürüdü. :( Sizinki baya büyükmüş.
kipouros
24-05-2009, 19:40
Bugün (küçük bir "önizleme" gibi) hafif kokmaya başladı demek ki yarın sabah açılacak!
Saydemir - Tohumun çok çok taze olması gerekiyor yoksa olmaz. Washington Üniversitesindeki botanik bölümünün serasında birçok A. titanum var, o tohumlar yıllarca önce bir forumda sunulmuştu. Birisi bildiri yazmıştı, isteyenler adresleri gönderdi. Tohumlar, olgunlaşır olgunlaşmaz hafif ıslanmış torfta gönderildi, birkaç gün sonra geldiğinde çimlenmeye başlamışlardı bile. A. bulbifer zor bir bitki değil işte fakat yumruklarla başlamak çok daha kolay. Sonbaharda Seattle'a gitmeyi düşünüyorum, birkaç yumruk getirmeye çalışacağım. Onların çiçekleri çok tuhaf kokuyor. Yani leş/dışkı gibi değil, biraz "kimyasal" bir kokudur. Bu arada Darlingtonia'yı yetiştirebildin mi? Yazları serin olan Seattle'da, Zinnialar gibi yetişiyor ;) fakat sıcak İstanbul'da biraz zor olmalı.
Sevil - ne güzel, demek ki Türkiye'de tek değilim. :D (Olmadağımı biliyordum da...) İrisinizin cinsi, "Salonique," güzel eski bir hybrid. Genelde Salonique dahil olarak her yıl aynı 3 cinsi getiriyorlar. Blogda adreslerini verdiğim bir şirket, çok ucuz birkaç "seçim" satıyor, kolleksiyonları ucuz bir fiyata genişletmek isteyenler için gerçekten ideal bir yöntem.
Merhaba,
Tüm bitkileri sevmeme rağmen bu çiçekte beni rahatsız eden bir görüntü var. Siz gerçek bir bitkiseversiniz. Kutluyorum sizi.
saydemir
25-05-2009, 13:44
Saydemir - Tohumun çok çok taze olması gerekiyor yoksa olmaz. Washington Üniversitesindeki botanik bölümünün serasında birçok A. titanum var, o tohumlar yıllarca önce bir forumda sunulmuştu. Birisi bildiri yazmıştı, isteyenler adresleri gönderdi. Tohumlar, olgunlaşır olgunlaşmaz hafif ıslanmış torfta gönderildi, birkaç gün sonra geldiğinde çimlenmeye başlamışlardı bile. A. bulbifer zor bir bitki değil işte fakat yumruklarla başlamak çok daha kolay. Sonbaharda Seattle'a gitmeyi düşünüyorum, birkaç yumruk getirmeye çalışacağım. Onların çiçekleri çok tuhaf kokuyor. Yani leş/dışkı gibi değil, biraz "kimyasal" bir kokudur. Bu arada Darlingtonia'yı yetiştirebildin mi? Yazları serin olan Seattle'da, Zinnialar gibi yetişiyor ;) fakat sıcak İstanbul'da biraz zor olmalı.
Dediğiniz gibi tohumlar çok hassas ve çabuk küfleniyor. Yumru getirirseniz fazladan şimdiden talip olabilirim. :)
Darlingtoniam sizlere ömür. Bahar sıcaklarına dayanamadı sanırım. Kışı cam önünde atlatmıştı ama birkaç gün önce göbekten büzüşmeye başladığını gördüm. Sanırım fazla sıcakta kaldı. Tohumdan yetiştirme çalışmalarım devam ediyor. Fideler cıktı 15-20 tane, 1 aylık kadar oldular. Umarım onlara bakabilirim.
kipouros
25-05-2009, 16:34
Evet Darlingtonia, sıcaklığa (özellikle köklerinde) çok hassas. İyi tarafı, Sarracenia türleri aksine gölgeye epeyce dayanıklı olmasıdır.
Jineop - evet klasik bir güzellik değil kesinlikle, ben biraz fanatik sayılabilirim. ;) Bu sabah heyecanla erken kalktım fakat daha açılmamıştı, bugün 106 cm'a yükseldi. Sinekler biraz ilgi göstermeye başlıyor, ucu da genişlemeye başladı.
Sayın Kipouros,
Gelişmeleri sitenizden takip ediyorum, çiçeğinizin açmış olmasına sizin ve sineklerin adına sevindim :)
kipouros
29-05-2009, 01:41
Komşular için değil ama...:) Dün birilerin sohbetine kulak misafiri oldum, çoğunu duyamasam da "...çok pis kokuyor" lafını duydum....Gerçekten hatırladığımdan iğrençti!
tınmazab
13-01-2010, 08:24
Sayın Arkadaşım,
Siz konjac bitkisini nasıl temin ettiniz?. Beni bu konuda bilgilendirir iseniz sevinirim. Bu bitki üzerine çalışmak istiyorum.
Yılanyastığı türü bitkilerinin çiçekleri galiba çop pis kokuyormuş?
Açtı mı sizinki?:D
Amorphophallus Konjac
265053
Hindistan, Çin, Japonya ve Kore'de yetişir. Yumrusu jelatin üretimi için vegan bir yedek kaynak olarak kullanılır.
265052
Konjac bitkisinin kuru soğanı % 40 civarı glucomannan sakızı içerir.
Bu polisakkarit konjac jölesini yoğun viskoz hale getirir.
Konjac yumrusunda neredeyse 0 kalori vardır, ancak çok yüksek miktarda lif içerir .
265054
Bu nedenle, genellikle bir diyet gıda olarak kullanılır.
Ayrıca kilo verdirici birçok ürünün terkibinde bulunur.
265055
.
Konjac Glucomannan Powder/ Konjac Glucomannan Tozu (unu)
Vegan( vejeteryen) beslenmenin ögelerinden ve düşük kalorili gıda maddeleri hazırlamak için hammadde.
Bu görüntüler de hazırlanan lezzetli yemek ve tatlılara bir örnek.
265065
265066
265067
265068
265069
:D
Benol Hazaroğlu
19-01-2012, 21:21
Yine bulmuşsun bir güzellik. Çok değişik soğan yapısı var.
Çiçeği de ayrı güzel.
Sevgili Benol ben bunu çiçek olarak değil de 0 (sıfır) kalorili spageti olarak düşündüğüm için tanıttım.
Senin böyle bir sorunun yok biliyorum, da benim, ve belki başka arkadaşların da, tatlı olmadan yaşayamama gibi bir sorunum var ;)
Çiçeğine bende hayran kaldım. Çok güzel. Teşekürler sayın Jezebel, bir gün bu güzelliklere umarım sahip olurum...
Türkiyede doğal ortamda yetişen akrabası var-Yılan yastığı
Dracunculus_vulgaris_ (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dracunculus_vulgaris_LC0044.jpg)
Yumrusunun aynı özellikleri taşıyıp taşımadığını bilmiyorum, Sedef hastalığında şifalı olduğunu biliyorum sadece.
265117
.
maysan80
20-01-2012, 18:59
buçiçeğin kokusu hakkında bilgisi olan v ar mı
en kötü kokulu çiçek diyebiliriz, ceset kokusuna yakın ;(
maysan80
21-01-2012, 00:31
yapmayın ya..
hayal kırıklığına uğradım...
"... because the bloom has an odor that smells like rotting meat..."
kısaca böyle yazıyor.
ibrahim37
21-01-2012, 18:13
Ben bunu doğada gödüm. Öyleki yanına yaklaşırken burnunuzu tutmanız gerekir!.
eneskrky
15-10-2014, 20:14
merhabalar ben istanbuldayım da bu bitki nerden bulunabilir acaba ?
teşekkürler
Burada varmış.
Amorphophallus konjac (Devil's Tongue) tuber/bulb/corn in different sizes! (http://www.ebay.com/itm/Amorphophallus-konjac-Devils-Tongue-tuber-bulb-corn-in-different-sizes-/262178231349?var=&hash=item3d0b0a5435:m:m2cOiKPzd8A-QL0qdJTMdQA)
eneskrky
07-12-2015, 17:36
Baya olmuş yazalı :D cevabınız için Teşekkürler sayın Jezebel :))
Bu gün bu bitkiden üretilen bir ilaca bakarken konu denk geldi:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.