PDA

View Full Version : Şeker otu (Stevia rebaudiana)




cemboa
11-11-2005, 23:03
arkadaşlar www.mineflora.com diye bir türk sitesinden öğrendiğim kadarıyla saksıda yetişebilen şeker otu diye bir bitki var.tamamen doğal bir tatlandırıcı.yapraklarından bahsediyorum.hemde kalorisiz ve şekerden daha kuvvetli.kuruttuğunuz zaman 1 kaşığı birkaç bardak şekere denk geliyomuş.yaprakları taze olarak direk içecekleriniz içine atarakda kullanabiliyosunuz




Baki Berk Kayalar
12-11-2005, 10:12
http://tirmikizi.blogspot.com/2005/10/azucarado-ekerli.html

burada da ilgili bir yazı var.

Baki Berk Kayalar
12-11-2005, 10:19
Bu arkadaşla(şeker otu) içeceklerinde çok şeker kullanan biri olarak ciddice ilgilenmeyi düşünüyorum:)

Sn. Cemboa çok teşekkürler..

Sevelim
12-11-2005, 16:40
Şeker otunun özellikleri iyi güzel de, içinde ne gibi maddeler var, incelenmiş mi acaba?

Bir bilim adamı edasıyla soruyorum belki ama ya içinde herhangi bir hastalığa kötü gelebilecek madde var ise, ve o maddeye allerjisi olanlar ne olacak? Herşeyden kuşkulanmak lazım dostlar.

Bir arının sokmasıyla ölebilen kişileri düşünün. Minnacık bir arı koskoca insanı birkaç dakika içinde öldürebiliyorsa bir bardak şekere eşdeğer bir yaprak kimbilir neler yapabilir. Daha bilimsel açıklamaların olması gerek.

Sevelim
12-11-2005, 16:52
yan etkisiz olduğu yazılıyor ancak kaynak olarak da sadece kendilerini gösteriyorlar.

Bana ilginç geldi.

Sevelim
12-11-2005, 16:58
Kalorisiz ve sakarinsiz tatlandırıcı geliyor

Paraguay’da yetişen Stevia rebaudiana bitkisinden elde edilen mucize tatlandırıcıyı Alman bilim adamları Avrupa’ya getirecekler. Kalorisiz tatlandırıcı Amerika ve Japonya’da satılıyor ama AB’de yeni gıda ürünlerinin ithalatında farklı kurallar geçerli olduğu için Stuttgart Üniversitesi’nden Udo Kienle diğer bilim adamlarıyla birlikte bitkinin ekim koşullarını, tadını, dayanırlığını ve üretimini araştırıyor. Önümüzdeki yıl Stevia bitkisinin ekimine başlayacak olan araştırmacılar deneme alanları olarak Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’ı uygun buldular. Gerekli izinlerin alınmasından sonra başlayacak araştırmaların on yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~270@nvid~419253,00.asp

Burada henüz araştırılmadığı anlaşılıyor. 10 yıl daha beklemekten söz ediyorlar.

malina
12-11-2005, 17:32
Kalorisiz tatlandırıcı Amerika ve Japonya’da satılıyor ama AB’de yeni gıda ürünlerinin ithalatında farklı kurallar geçerli olduğu için Stuttgart Üniversitesi’nden Udo Kienle diğer bilim adamlarıyla birlikte bitkinin ekim koşullarını, tadını, dayanırlığını ve üretimini araştırıyor.

Sakıncası olmadığı belli ki üretimi için yer bile seçmişler. Satıldığı yerler var... Ama çok özel allerjik durumlar hariç (bu risk her şey için var) kullanılabilir durumda olduğu anlaşılıyor.

Ya da ben öyle anlıyorum :)

cemboa
12-11-2005, 22:04
benim düşüncem marketlerde satılan tatlandırıcılardan daha güvenli olduğu yönünde

ayhan coruk
23-11-2005, 22:03
selam arkadaslar bahsettıgınız bıtkıyı dogal sakarin i kendım yesıl yapragını tattım tadı aynı eczanelerde satılan tatlandırıcılar gıbı ancak cok ama cok tatlı tohumunu bulabılırsem bu bıtkıyı yetıstırmeyı dusunuyorum. yan etkısı dıgerlerınden daha azdır dıye dusunuyorum selamlar

denizakvaryumu
17-07-2006, 13:46
Mucize Tatlandırıcı: Stevia rebaudiana

Kalorisiz ve yan etkisiz olması nedeniyle geleceğin tatlandırıcısı olarak tanımlanan bitki.

Yaprakları şekerden 30 daha tatlı olan stevia rebaudiana, şeker otu olarak da bilinir. Kalorisiz ve yan etkisiz bir tatlandırıcıdır.

Stevia rebaudiana, aslen Paraguayda yetiştirilen bir bitkidir. Günümüzde birçok ülkede suni tatlandırıcıların yerine kullanılmaktadır. Stevia yaprakları hem tazeyken, hem de kurutularak tüketilebilir.

Taze olarak tüketilmesi istendiğinde, yeşil yapraklar her türlü sıcak içeceğin içine atılarak tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kurutularak tüketilmek istendiğinde ise, koparılan yapraklar karanlık ve rutubetsiz bir yerde kurutulur. Ardından kuru yapraklar öğütülerek toz haline getirilir. Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.

Arkadaşlar,
Türkiye deki bir bitki-fidan sitesinde satılan bu bitkiyi test eden tecrübesi olan var mı?

nilgunarpat
17-07-2006, 22:04
Bu bitkiyi ilk defa duydum,çok ilginç. Gerçekten kalorisiz ve yan etkisiz ise diabet hastaları için özellikle çok iyi.Tabii bu konuda hekimlerin görüşü nedir onu bilmek lazım.
Bilenler varsa bilmeyenlere anlatır mı lütfen?

bonsaisever
18-07-2006, 00:08
Resmini de koyalım :)

2675

2676

denizakvaryumu
18-07-2006, 08:03
http://www.mineflora.com/product.asp?pid=2040&associate=

Tadına bakmak isteyenler linki tıklasın, aman şeker hastaları uzak dursun :(
Doğal beslenmek isteyenler için ideal bu arada bildiğimiz şeker yapılırken hangi kimyasal aşamalardan geçtiğini ve içine ne tür kimyasal maddeler katıldığını biliyormusunuz?

TigerX
22-09-2006, 08:05
Bahsedilen bitkiden 2 hafta önce aldım. Kargo sırasında yaprakları zarar gördüğü için mantar hastalığı var gibiydi. Yapraklarda yer yer kararma vadı. Bu nedenle tadına bakmak istemedim.

Şimdi bitkim kendine gelmeye başladı. Geçen akşam bozuk yaprakları temizlerken elimdeki bir yaprağı şöyle bir ısırdım. Cidden çok tatlı. Yeni açan yapraklar henüz az olduğu için şimdi değil ama 1 hafta sonra 5-10 yaprağı toplayıp ilk çayımı içmeyi düşünüyorum. Söylenene göre 1 çay kaşığı 1 bardak normal şekere eşdeğermiş. Çok geçmez dener ve gözlmlerimi sizlerle paylaşırım...

Tabii ki işin bilimsel yanını ve kullanımının fayda ve zararlarını söyleyecek bir bilenden bilgi almak çok daha iyi olur. Yoksa tadı güzel olan herşey faydalı değildir...

TigerX
23-09-2006, 09:00
Aşağıdaki bilgileri internette dolaşırken buldum. Kendim de deneyeceğim için "nedir, ne değildir ?" tam olarak anlamak istiyorum. Görünen o ki çok işe yarayacak.

Bu bitkiden, tamamen eriyen şekeri nasıl yapacağız o konu hakkında henüz birşey bulamadım. Yaprakları kurutup çayın içine veya başka tatlandırmak istediğimiz şeylerin içine attığımız zaman, tortu bırakacağı için hoş bir görüntü olmayacaktır. Bu bitki birçok alanda kullanlıyormuş zaten. Özellikle meyve suları, tatlı ve pastalar ile dondurmada.

Kısmet olursa bu hafta sonu Stevia ile ilk çayımı içmek istiyorum. Bitkim kendisini bayağı bir toparladı. Sonuçları aktarırım...



Stevia (Stevia Rebaudiana)

Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. 1900’lerin başında İngiliz ve Fransızlar tarafından şekere alternatif olarak incelenmiştir. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarından itibaren Japonya’da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Turşuların, soya sosunun, meyve sularının, alkolsüz içeceklerin, sakızların, dondurma ve çayın tatlandırılmasında kullanılmaktadır.

Özellikle diabetiklerde güvenle kullanılabilmektedir. Kan şekerini sabit düzeyde tutmayı sağlamaktadır. Hipertansiyon tedavisinde de etkin olduğu ifade edilmektedir. Plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu, hayvan deneyleriyle gösterilmiştir. Histolojik çalışmalarda herhangi bir anomaliye rastlanmadığı bildirilmektedir.

Çocuklarda bilinen bir yan etkisi yoktur. Miktarı ne kadar olursa olsun toksik değildir


Referans: Thomsen M. Stevia rebaudiana. Phytomedicine 2002:

Selahattin Yılmaz
23-09-2006, 09:50
Bu bitki Bursa Tarım Fuarında var. İlk girişte tam karşıda Bursa'ın meşhur otellerininden birisinin standının sol tarafından giriyorsunuz bir kaç satand ilerde sağda bir hacı amca tanıtıyor, kendisi bana çelik verdi şu an üretime aldım. Ayrıca aleovera, jojobanında tanıtımını yapıyor. Gitme ve tatma imkanına sahip olanlar için bu gün ve yarın var ona göre. Stevia bitkisini kendim tattığım bir yana jojoba için duyduklarım yatırımcılarıda cezbedecek boyutlarda...

Selahattin Yılmaz
24-09-2006, 15:14
Fuarda çektiğim resimler. Hacı Amca yani Mehmet AYDEMİR Bey bana çelik de verdi bitkiyi çoğaltabilmem için, kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.
3972

3973

3974


kendisine bitki hakkında soru sormak isteyenler mehmetaydemir01@mynet.com adresinden ulaşabilirler.

TigerX
09-10-2006, 09:29
Benim Stevia rebuadiana 'm çiçek açmaya başladı. Sizlerle paylaşmak istedim.

Tohum elde etmeyi başarabilecek miyim?

Bu bitki çok su istiyor ve aynı zamanda da güneşi seviyor. Benim balkonda böceklenmeden kalabiliceği yer sadece burası. Sadece sabahları 1-2 saat güneş alabiliyor. Bu nedenle biraz cılız kaldı. Daha sık yapraklı olması lazımken biraz seyrek kaldı.

Toprağı halen satın aldığım zamanki kumlu-humuslu toprak. Toprak isteği hakkında pek birşey bilmediğim için, bir hata yapmayayım diye toprağına karışmadım. Bu kadar su ihtiyacı olan bu bitkiyi acaba diyorum, killi toprağa dikmek daha mı iyi olur? En azından sulama aralığı biraz uzayabilir. Sulamayı bazan atlıyorum. Geldiğimde boynu bükülmüş olarak buluyorum. Suyu verince anında canlanıyor. Hergün mutlaka su istiyor...

Bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim...


http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Sekerotu-09-10-2006-2.gif

denizakvaryumu
09-10-2006, 14:57
Bu bitki çok yıllık mı?Mevsimlik mi?

TigerX
09-10-2006, 15:54
Ben çok yıllık diye biliyorum...

Lakin kaç yıllık olduğunu bilmiyorum...

denizakvaryumu
25-10-2006, 02:03
http://www.nuhunambari.com/default.asp?x=9&urun=819

varadero
22-11-2006, 14:54
arkadaşlar bitkim ölüyor ne yaptıysan çoğaltamadım. bu bitkinin nasıl çoğaltılacağı hakkında bilgisi olan var mı?

Selahattin Yılmaz
23-11-2006, 07:32
Sisleme ortamında çeliklediğim halde benim çelikler de öldü, aslında bir tanesini köklndirmeyi başardım ama sonradan o da gitti...

varadero
23-11-2006, 10:11
geçenlerde İst. dan gelirken bir saksı şeker otu getirdim. toprak tan 5 dal çıkmıştı .bunları nasıl ayıracağımı ve çoğaltacağımı tam olarak bilmiyordum. bir kaç deneme yaptım ancak tamamı başarısız oldu son 2 gövde kaldı ve onlar kurumaya yüz tuttu bu bitkinin nasıl çoğaltılacağı hakkında bana yardımcı olurmusunuz? ben önce gövdeden parçalar alıp kimini suya koydum kimini toprağa yerleştirdim (yani nane çoğaltır gibi) ancak her iki durumdada bitkiler çürüdü ve kurudu.

Mine Pakkaner
23-11-2006, 13:52
Varadero,selamlar.

Klimanjaro gibi tecrübeli ve meslek erbabı birisi de üretimi başaramadım deyince şöyle bir literatür taradım. Şeker otu üretimi öyle çok da basit değilmiş bunu gördüm. Çelikler ancak laboratuvar şartları gibi bütün gerekleri sağlayınca kökleniyor. Sabit sıcaklık, sabit nem gibi. Genelde seri olarak doku kültürü ile ürüyor ve tohumdan üretim de çok başarılı değil. Döllenme ve çimlenme sorunu var.

Selahattin Yılmaz
23-11-2006, 20:47
Benim uç sürgününden aldığım çelik köklendi ancak sanırım yer değiştirirken köklere zarar verdim o nedenle kurutmuş olabilirim. Dik çelik olarak, bitkiyi yatay torfa gömmek suretiyle, 2 li göz üzerinden çelik olarak alternatifli denemiştim köklenen ise sadece uç sürgündü ve fazla da odunsu değildi.

unalceleb
05-06-2007, 11:08
arkadaşlar ben bu bitkinin tohumlarından 3 hafta önce almıştım, 10 adet tohumdan 6 tanesi yaklaşık 1 cm kadar oldu. Saksıyı balkonda tutuyorum her akşamda suluyorum, yaptığım doğrumudur **** ne yapmam gerekiyor?

GLCN
22-08-2007, 16:14
Bu sayfada konu var. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1571&highlight=Stevia)Bir bakın isterseniz.

karaman76
21-10-2007, 13:05
Arkadaşlar elime Paraguay'dan biraz şeker otu tohumu geçti. Ancak şeker otunun (Stevia) yetiştirilmesi hakkında elimde bilgi yok. Forumda iki farklı başlıkta stevia hakkında bilgi var ancak benim aradığım bilgiler onlar değil.
bu tohumları nasıl bir toprağa ve hangi şartlarda ekmeliyim?
Bilgisi olan arkadaşlar yardım edebilirler mi?

Selahattin Yılmaz
21-10-2007, 21:50
Şeker otu Türkiye'de de yeni bir bitki. Hatay İskenderun taraflarında değişik türlerini yetiştirenler varmış ancak onlara ulaşmakta zor. Bu bitkiyle ilgili bilgileri ancak bu forumda farklı bir şeker otu - Stevia bitksii başlığında adını verdiğimiz Mehmet AYDEMİR beyde bulabilirsiniz. Onun iletişim bilgileri orada var hatta yakın zamanda 10 kg da o getirtti Paraguay'dan ancak gümrükten malı alamadığı için geri döndüğünü biliyorum belki sizin tecrübenizde ona yarayabilir...

kaju
27-10-2007, 14:32
Kalorisiz ve sakarinsiz tatlandırıcı geliyor

Paraguay’da yetişen Stevia rebaudiana bitkisinden elde edilen mucize tatlandırıcıyı Alman bilim adamları Avrupa’ya getirecekler. Kalorisiz tatlandırıcı Amerika ve Japonya’da satılıyor ama AB’de yeni gıda ürünlerinin ithalatında farklı kurallar geçerli olduğu için Stuttgart Üniversitesi’nden Udo Kienle diğer bilim adamlarıyla birlikte bitkinin ekim koşullarını, tadını, dayanırlığını ve üretimini araştırıyor. Önümüzdeki yıl Stevia bitkisinin ekimine başlayacak olan araştırmacılar deneme alanları olarak Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’ı uygun buldular. Gerekli izinlerin alınmasından sonra başlayacak araştırmaların on yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~270@nvid~419253,00.asp

Burada henüz araştırılmadığı anlaşılıyor. 10 yıl daha beklemekten söz ediyorlar.



Beklemeye gerek yok. Eczanelerde Stevya olarak tablet ve toz halinde satılmakta.
Aspartam içermediği için ve doğal bir tatlandırıcı olduğu için daha sağlıklı.

kuzen38
30-10-2007, 04:18
çok ilginc. ilk kez duydum. annem seker hastasi, sizce bu bitki bir ise yarar mi? sevgiler.

kaju
30-10-2007, 10:14
kuzen38, şeker hastalarının bu doğal tatlandırıcıyı kullandığını duydum ama mutlaka doktoruna danışsın.

kuzen38
25-11-2007, 02:49
Yurtdisindan siparis verdigim tohumlar geldi. Hayatimda gördügüm en acaip tohumlar buydu. O kadar kucuklerki resim cektim ama birseye benzemedi. Öylece topraga attim üstüne biraz ekleme yaptim. Bir tanesi bile çıksa yeterli, maksat bu otla tanismak. Gelen ürün buydu:

SF_107815636 Sugar Plant Herb 15 Seeds-0 Calories - Stevia (qty=1) 1 $4.99 USD $4.99 USD

kuzen38
02-12-2007, 02:36
Bugun ilk defa minicik bir filiz gördüm sanki. E hadi büyü sekercik daha senden çay içicem :D

mahon67
23-01-2008, 16:03
Şeker otu ile ilgili tecrübelerimi ben de paylaşayım; şeker otu çok yıllık bir bitki; şöyle ki, ekim kasım gibi çiçek açıp tohumları verdikten sonra kuruyor, baharda köklerinden yeni filizler çıkıp tekrar çiçek açıp tohum veriyor bu böyle devam ediyor. Ben yaprakları yaş iken denedim ama şeker kadar tatlı bulmadım, çok hafif tatlı olduğu anlaşılıyor fakat şekerle kıyaslanamaz, kuru olarak denemedim belki o zaman daha tatlıdır. Çelikle değil de tohumla çoğaltmaya daha müsait.

Oyaman
23-01-2008, 17:16
Sevgili Mohan67 , tropikal bitkiler konusunda portföyün oldukça geniş , bende yaklaşık 2 haftadır bu bitkiyi araştırıyordum ilgimi çekmişti.
Kimi satıcı firmalarda , efendim ;şekerden 50 kat tatlıymış , 100 kat tatlıymış
şeklinde birbirini tutmayan yorumlar vardı Stevia bitkisi hakkında.
Böylece sayende gerçeği öğrenmiş oldum . Anladığın kadarıyla şekerin yerini
tutamazmış desem yanlış mı olur !

zooteknist
23-01-2008, 22:07
Bu bitki şeker kamışı gibi birşey mi?

mahon67
23-01-2008, 22:23
Bu bitki şeker kamışı gibi birşey mi?

Hayır görünüm olarak nane benzeri bir bitki; yalnız biraz daha açık renkli. İlk mesajlarda resim eklenmiş zaten

kuzen38
21-02-2008, 04:07
ben tohumdan yetistirmeyi denedim rezil oldum

bitkiavcısı
23-02-2008, 22:17
İstanbul'da oturanlar, bu bitkiyi Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'de görebilirler.

Şeker hastaları aspartamı bırakıp, bu bitkiyi güvenle kullanabilirler.

tasdelenmurat
23-03-2008, 22:54
Banada hirts gardenden verdiğim sipariş bugün geldi. 2 paket sipariş ettim. 15 şerden 30 tohumum var. Hemen sitemize girip biraz bilgi alayım dedim. Değişik zaman aralıklarıyla değişik yöntemlerle dikecem. Tohumları gerçekten küçük.

Diken arkadaşlar dikim methodları, tohumların cevap verme süresi ve diğer şartlar hakkında bilgi verebilirmi acaba?

cagatayyucel
26-03-2008, 09:57
bu tohumları Almanya'dan kardeşime ısmarladım. Orada bu şekilde geliyormuş.

smart995
03-05-2008, 16:06
Merhabalar benim elime stevia tohumu geçti ancak bu tohumu ne zaman ekebilirim,bu bitki nasıl toprağı sever birde tohumları ne kadar sıklıkla ekmem lazım derinlik gibi vs bilgileri aktarırsanız iyi olur ben sadice büyüyünce çok su istediğini biliyorum yardımcı olursanız sevinirim :)

smart995
09-05-2008, 23:52
arkadaşlar ben bu bitkinin tohumlarından 3 hafta önce almıştım, 10 adet tohumdan 6 tanesi yaklaşık 1 cm kadar oldu. Saksıyı balkonda tutuyorum her akşamda suluyorum, yaptığım doğrumudur **** ne yapmam gerekiyor?

Sayın unalceleb bendede tohumları var acaba nasıl toprak kullandınız ekme aşamasını biraz anlatırmısınız ilk defa stevia ekicem cevabınızı bekliyorum
yani toprak ekim derniliği vb..gibi.şimdiden teşşekkür ederim.

cagatayyucel
11-05-2008, 00:17
merhaba smart995
ben tohumları ince mil toprağa ektim tohumların da üzerleni aynı toprakla çok ince şekilde örttüm ancak 5-6 tanesi çıktı. bu ekimde dikkat ettiğim tohumlardan yüzeyde kalanlardan çıkanların olduğu idi, ayrıca tohumlar yatay olduğunda daha iyi çıkıyor yani stevia tohumlarını sivri kısmı toprağa gelecek şekilde batırmayın toprağa attığınız gibi kalsın. İkinci ekimi saksıda torfun üzerini iyice düzledikten sonra tohumları bu düzlenmiş nispeten daha sert olan yüzeye dağıttım ve üzerini teksir kağıdı ile örttüm ikinci ekimim yeni olduğundan daha sonuç almadım. dikkat etmeniz gereken ortamın biraz sıcak olması ve toprağın nemini kaybetmemesi, stevia tohumlarından siyah olanları ekin sarı ve yeşil olanlar sanırım olgunlaşmadan koparıldığından çıkmıyorlar.
kolay gelsin.

kuzen38
02-06-2008, 03:18
ben hayatımda tohumdan çıkmayı bunun kadar reddeden bir bitki görmedim. bir tane çıktı 20 tohumdan, o da steviamı baska birseymi muallaktayım.

Selahattin Yılmaz
02-06-2008, 08:34
Benimde elime bu hafta sonu bol miktarda tohum geçti sahibi Memet AYDEMİR. Kendisi temin etmiş ancak çimlendirememiş denemek üzere bana tohum verdi, ayrıca Almanydan gelecek siarişimde var ve eğer üretebilirsem fidelerini üretip internet üzerinden satışa sunacağım.

Ben torfa ekim yapıp üzerine vermikulit sermeyi düşünüyorum. Kaç günde çimlendiği konusunda bir şey söyleyebilir misiniz acaba?

kuzen38
02-06-2008, 22:29
benim daha önce Almanyadan gelen tohumlarım kış döneminde 10 günde çimlenmişti. sonra ben bir hata yapınca kaybettim hepsini.

son ektiklerimden ise hiç verim alamadım biri hariç. o da 5. günde çimlendi. ama büyümedigi icin stevia mı baska birsey mi belli degil.

berduray
03-06-2008, 00:36
Ben de kajudan sonra, bu konuda da başarısız oldum, nerede hata yapıyoruz?

Belki de ülkemiz ikliminde yetişmeyen bitkiler konusunda bu kadar hevesli olmamalıyız.

Hayır heveslenip o kadar para verip , binbir güçlükle tohum elde ediyoruz ne iklim, ne toprak isteği hakkında net bilgi yok.

Tohumlar sağlıklı mı bayat mı, sağır mı o da belli değil.

Hevesimizin kırıldığıyla kalıyoruz.

Sizi bilmem ama ben ümitsizim, üstelik ne demişler "HER ÇİÇEK KENDİ TOPRAĞINDA YETİŞİR"

unalceleb
03-06-2008, 07:06
Arkadaşlar ben bu bitkiyi geçen senenin başında almıştım yurtdışından. 10 tohum gelmişti bana ve hepsini yetiştirmeyi başardım. Özel birşey de kullanmadım sadece bol bol güneş istiyor. Normal marketlerde satılan torflarda yetişirdim, her akşam sulama yaptım, 10 kök vardı ve hepsi 50 cm civarında büyüdüler, belirli bir süre sonra hem çiçek verdi hemde tohum, tohumları bu sene gene ektim fakat şu anda oturduğum ev fazla güneş görmediği için bir gelişme olmadı.

egome
15-06-2008, 16:10
Sayın unalceleb, 50cm civarında büyüttüğünüz bu bitkiyinin yapraklarını ne şekillerde değerlendirdiniz.

Gerçektende şeker yerine kullanabilirmiyiz.

Rastlanan herhangibir yan etkisi varmı acaba?

kuzen38
16-06-2008, 18:34
buyrun burdan yakın. İlk aldıgım tohumlari kendi hatamla öldürdüm. Sonra aldigim tohumlar pek bir işe yaramadı. topraktan birşey çıktı, onu koruma altına aldım. yaklasık 45 gün oldu, ne oldugunu bilmiyorum ama steviaya da cok benziyor diyemem.

kuzen38
16-06-2008, 18:37
sanirim ben su anda bambaska, sacma sapan birşey yetiştiriyorum :D

Selahattin Yılmaz
16-06-2008, 21:43
Aşağıdakiler size fikir verecektir


40845

40846

40847

Selahattin Yılmaz
16-06-2008, 21:47
Şu an bir tutam ektim son saydığımda 33 adet çimlendi eğer yapabilsem seri üretimle 3-5 bin adet üretip satmak istiyorum ama her işte olduğu gibi üretim sorunları gözümü korkutuyor görelim bakalım çimlendirdiklerimiz ne olacak.

berduray
16-06-2008, 22:51
Allah aşkına hocam izlediğiniz yolu tane tane bir anlatsanız, ara ara kaç parti ektim yok yok.

Bir de şu "KAJU" çimlendirmeye bir el atsanız, ne zamandır soracağım ama çok meşgulsünüz diye cesaret edemedim, sevgiler, saygılar...

Selahattin Yılmaz
16-06-2008, 23:00
Torf üzerine tohumu serptim ve üzerine vermikulit serptim 0,5 cm kadar. Aslında çimlenme benimde beklediğimden az oldu ancak çok tohum ektiğimden sayı fazlaca görünüyor olabilir. Ekimi yaptıktan sonra çimlenme için nemli olmasından dolayı banyoda 1 hafta beklettim ilk çimlenme ile birlikte balkona aldım. Şu an balkonda iki yaprak bekliyorlar, bir süre sonra organik bitki besinleri ile bitki besleme yapmayı düşünüyorum hızla büyürlerse kalan tohumlarıda ekerim diye düşünüyorum.

kuzen38
22-06-2008, 05:15
Yakında bu stevia piyasasına çılgın bir giriş daha yapacagım. Bu kadar deneyip basarisiz olmak çok üzücü. Bir kez başarmıştım, ondada ne yaptıgımı bir anlatsam olay olur!

cagatayyucel
24-06-2008, 15:24
evet ben de bol miktarda (200-300) tohum ekmeme rağmen sadece 20-25 tane çimlendi.
Selahattin Bey siz ne gübresi kullanacaksınız buraya yazabilir misiniz? teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
24-06-2008, 20:42
Henüz nasıl gübreleyeceğime karar veremedim şu an 40 kadar varlar şimdilik organik ilerliyorlar, bir mikjtar deniz yosunu be B5A denemeyi düşünüyorum.

Aslında tohum çok var elimde ama yıl sonuna yetişmez sera lazım diye düşünüyorum kış öncesinde koyacak yer sorunu yaşamamalıyım. Bunları yetiştirip bir göreceğim yetişirse belki kalanı da ekerim tabi satışa da çıkarmam gerekecek.

kuzen38
25-06-2008, 04:10
Bu bitkinin tohumdan yetiştirmede ne kadar inatcı oldugu söylenir durur. bugüne kadar 3 ayrı markanın tohumunu denedim. Çzellikle cok güvendigim Sperli beni hayal kırıklıgına ugrattı. Bir marka daha vardı o da tutmadı. Sadece Hirts gardens dan aldıgım tohumlar iyi çıktılar. Onlarin assagı yukarı hepsi çıkmıştı. Ben gittim hepsini öldürdüm. sonrasında Hirts TR ye satısı durdurunca bulamadım yenilerini. Gecenlerde Hirtsten siparis verdim gene, sorun kalkmış gönderimde. Hele bir gelsinler, bakalım ne olacak?

kuzen38
27-06-2008, 03:28
yeni tohumlarım geldi yaklasık 8 adet. Yarısını oksijenli sulu solusyonda yüzdürüyorum yaklaşık 4 saattir. Yeterlidir diyip birazdan ekeyim mi yoksa daha bekleteyim mi kararsiz kaldim. İlk kez oksijenli suda bekletiyorum tohumları haydi hayirlisi bu kez belki birşeyler dogru gider.

kuzen38
04-07-2008, 16:04
8. günde bir adet minik çimlenmiş steviam oldu. su an icin basarı yüzdem yüzde 12.5 :D



6 temmuz itibariyle elde var 2. basari yüzdem yüzde 25 e çıktı:p

snowman77
09-07-2008, 04:16
Kuzen38 oksijenli suda yüzdürdüklerinizde mi yoksa direk ektiklerinizde mi çimlenme oranı daha yüksek ve çimlendirmeyi torf ile yaptınız?

kuzen38
09-07-2008, 16:23
Kuzen38 oksijenli suda yüzdürdüklerinizde mi yoksa direk ektiklerinizde mi çimlenme oranı daha yüksek ve çimlendirmeyi torf ile yaptınız?


oksijenli suda bekleyenler hiç çıkmadılar. digerlerinden toplam 3 adet çıktı. Yani 3/4 ü çıktı normal ektiklerimin. Evet torfta çimlendirdim.

dilekagaci
31-08-2008, 22:15
süper bir tatlandırıcı...
120 paketi 11 lira civarindaydı son aldıgımda...

tüm diet yapanlara, diabetiklere, seker kullanmayanlara tavsiye ederim

http://www.stevya.com.tr/Tr/

pişirip tatlılarda pastalarda da kullanabilirsiniz!

sercan1969
01-09-2008, 08:58
selehattin bey çelikle köklendirmeyi denediniz mi merak ettim ?

Selahattin Yılmaz
01-09-2008, 10:06
Çleikle köklendirmeyi evet denedim, sonbaharda 3 adet çelikten 1 tanesi çimlenmişti ancak sonradan yerinen erken çıkarttığım için köklenen parçayı kaybettim.

cagatayyucel
02-09-2008, 00:06
bendeki stevialar tomurcuk bağladılar. acaba tohum olur mu? küçük bir saksıda yanyana duruyorlar. resim çekip ekleyeceğim

kuzen38
02-09-2008, 02:07
yaz bitti ben daha yeni becerdim. ne olur sonu bilmiyorum. tohumdan yetiştirdim.

cagatayyucel
08-09-2008, 12:35
bu yeni çıkmış bir stevia fidesi

cagatayyucel
08-09-2008, 15:17
bunlarda çiçek açan tomurcuklar

kuzen38
10-09-2008, 23:07
Steviam en nihayetinde kendine geldi. epey zorlandıgımı belirtmem lazım. yaklaşık 8 adet tohumdan 6 sını yeşerttim. 2 tanesine bakamadım hastalandıgım icin onları ayrı yere koymuştum. 2 sini hediye ettim, ama onlarıda yetiştirememişler. bende 2 tane var şu anda.

Evet tadı gercekten şeker-sakarin kıvamında. bir yapragını koparttım ıssırdım, sonra kalanını kuruttum. amacım çay içmekti. kısmet buguneymiş. ama heveslenmeyin koca yaprak bir yarım fincan çayı tatlandırmayı başaramadı. belkide ben bir şeyi yanlış yaptım.


kışın nasıl olacak bilmiyorum, aynı saksıdan gelecek sene devam eder mi onuda bilmiyorum.

kuzen38
26-09-2008, 04:33
Acıkcası tadı şeker gibi olan ama çayınızı tatlandırmayan bir bitki bu. Sıcak suya kurutup attım, suyun rengini hafif degiştirsede tat konusunda bir degisim yok. Bu kadar heves ettik, büyüttük ama sonuc bu...

Musti
20-10-2008, 09:11
Torf üzerine tohumu serptim ve üzerine vermikulit serptim 0,5 cm kadar. Aslında çimlenme benimde beklediğimden az oldu ancak çok tohum ektiğimden sayı fazlaca görünüyor olabilir. Ekimi yaptıktan sonra çimlenme için nemli olmasından dolayı banyoda 1 hafta beklettim ilk çimlenme ile birlikte balkona aldım. Şu an balkonda iki yaprak bekliyorlar, bir süre sonra organik bitki besinleri ile bitki besleme yapmayı düşünüyorum hızla büyürlerse kalan tohumlarıda ekerim diye düşünüyorum.

Selahattin bey bitkileriniz durumu nasıl,büyüyorlarmı?

Musti
21-10-2008, 11:08
Selahattin bey!
Bende tohumdan ikinci defa yeni ektim,deniyorum.Çok hassas bir bitki.Kolay gelsin.

enginnaz
24-10-2008, 21:04
selahattin hocam o arkadaştan bende tohum aldım fakat tohumlar siyah ve yeşil karışıktı.benim araştırmalarımda ise yeşil olanların çimlenmesi çok zor gözüküyor.eğer sizden alıyorsa sizin bilgileriniz daha fazladır.yeşil tohumlar çıkarmı?ben bu aldığım tohumları viyöle ektim.şu an bekliyorum.evin içinde banyoda serin bir yerde duruyor.daha sonra bahçemdeki küçük seraya almayı oradanda saksılara almayı düşünüyorum.bu konudaki sizin düşünceleriniz nedir?teşekkürler...

Selahattin Yılmaz
24-10-2008, 22:46
Evet o tohumlarda bana ait. Ancak şurası var ki o tohumlar Paraguay'dan gelen tohumlar bize de o şekilde geldi yani. Yine de size fazla fazla gelmiş olması gerekiyor. Ben bir tutam ektim 40 det kadar çimlendirmiştim, çoğunuda iş yoğunluğumdan kaybettim ancak bahara yeniden üreteceğim ve yetiştreceğim. Korunaklı bir yede olurlarsa kıştan etkilenmezler sera ****** iyi fikir yinede düşük sıcaklıklara maruz kalmazsa iyi olur.

sercan1969
12-11-2008, 10:51
Selehattin bey şeker otunun yapraklarından 5 adedini çayımın içine attığım halde çayım tatlanmadı.Acaba mamül haline getirilmeden kullanıldığında etki sağlanamıyor mu? Açıkçası doğal haliyle bir fayda saylayamayınca bu bitkiye ilgim azaldı...

sercan1969
19-11-2008, 15:45
Arkadaşlar şeker otunun yapraklarını kuruttuktan sonra mı içeceklerimize atmamız gerekiyor? Ben tazesini attım tadında herhangi bir değişiklik olmadı...

Selahattin Yılmaz
19-11-2008, 17:45
Bu sorunu bende yaşadım. Sanırım bu birazda şekerden alışık olduğumuz tattan kaynaklanıyor. Zira şeker pancarındaki şekerde yemeklere kattığımızda tatlandırmayacaktır. Şeker otununda karistalize edilerek veya yemeklerde tat alabileceğimiz forma dönüşmesi gerekiyor. Aksi halde beklentilerinizin ötesinde bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.

kuzen38
20-11-2008, 00:44
ben kuruttuktan sonra bildigimiz süzgecte toz haline getirdim onu rendeler gibi. Ama tadi bildigimiz şekerden çok uzak oluyor malasef, ayrıca otun degisik bir kokusuda çaya siniyor. Açıkcası malasef benim açımdan beklentilerin çok ötesinde tam bir hayal kırıklıgı oldu. hatta acaba satsammı bu bitkiyi diye düsünmeye başladım :D

sercan1969
25-11-2008, 16:45
Şeker otu çiçek verip kuruduktan sonra kasımpatı bitkisinde olduğu gibi dipten sürgün verip gelişmeye devam ediyor mu acaba?

cagatayyucel
29-12-2008, 12:46
benim otların yaprakları havalar sıcak iken şeker oranları düşüktü, havalar soğumaya başladıktan sonra yaprakları acayip şekilde tatlandılar, küçük bir olay anlatayım; babam tatlıyı çok sever ama sağlık ve yaşının verdiği kısıtlamalardan dolayı fazla yiyemiyor, geçen hafta babama bir tane stevia yaprağı vergim ağzında dişleriyle hafif hafif ısırarak emdi. ve babam tatlı ihtiyacımı karşıladı manasında - bu yaprak kesti beni dedi :)) cebime bir kaç tane daha yaprak koydum, aradan 3-4 saat geçti tekrar yaprağın tadına baktım, şeker oranı azalmıştı sebebini bilmiyorum, bu bitkinin bir şekilde şekerinin alınma yöntemi vardır.

başka birşey daha anlatmak isterim. yine yapraklardan 10-15 tane cezvede kaynattım, çok şekeri çıkmadı ama rengi yemyeşil oldu. aslında tadı bana göre azdı ama halam şeker oranı tam bana göre dedi.
Yorumlar sizlerin :))

Dudi
04-02-2009, 08:41
Şeker otunun eczanelerde satılan toz halinde olanlarından kullandım. Tadı diğer tatlandırıclar gibi demirli gibi veya acımsı değil. Normal şeker tadına çok yakın. Anneannem diyabet hastası ona da gönderdim. Özellikle tatlılarda çok sevdiğini söyledi. Ben allerjik yapıda bir insanım ama bana bir yan etkisi olmadı. Eczanelerde stevya olarak satılıyor toz hali 100'lük paketler halinde. Fiyatı en son aldığımda 14 tl idi. Bitki olarak yetiştiremeyenler için uygun olur sanırım. http://www.stevya.com.tr/Tr/ Bu sitede de tanıtımı var. Saygılar...

Tau
23-02-2009, 17:46
Stevia'yı kurutmadan denediniz mi?

enginnaz
27-04-2009, 14:33
Arkadaşlar uruguayda yetiştirilen stevia için bazı sitelerden bulduğum bilgi ve resimleri ekliyorum.umarım yeni başlayanlara yardımcı olur.saygılar..

Bir tepsi içine torf ve kum karışımı konur.olgun tohumlardan alınıp tepsi üzerine serilir.üzerine ince bir tabaka torf ve kum karışımı konur.bir şişe yardımıyla düzeltilir.6-8 hafta düzenli 10-15cm den sprey sulama yapın.toprak kuru olursa tohumlarda ölme olabilir.bitki yaprakları 10-15cm olunca başka bir saksıya şaşırtma yapman gerekir.güney cephesinde olursa daha iyi olur.sulama eksik olursa yaprakları aşağı doğru sarkar.geçirimi yüksek gübreli toprağı sever.

enginnaz
27-04-2009, 14:35
devamı

enginnaz
27-04-2009, 14:38
diğer resimler

enginnaz
27-04-2009, 14:40
resimlere devam edelim...

adaçayı
08-09-2009, 16:55
Forumda belki vardır ama ben göremedim,sormak istediğim yaprakları şekerli hatta bal gibi olan bir bitki var elimde.Şeker hastalarına vermek için yetiştiriyormuş bir doktor,bende seradan aldım ama adını unuttum.Bilen varsa bu bitki hakkında bilgi toplamak istiyorum.Resim eklemeyi bilmediğim için ekleyemedim özür dilerim.

namly
28-07-2010, 22:49
Kurutulmuş halini çayıma katmak isterdim ilgi çekiçi

ykolko
07-10-2010, 13:53
Rebiana (Stevia) 174121
Olay yaratan kalorisiz doğal şeker aslında yıllardır bilinen bir bitkinin özütünden başka bir şey değildi. "Stevia", Paraguay ve Brezilya kökenli bir bitki olarak tanınıyordu. Bu eşsiz bitkiyi bugünlere taşıyan ise hâlâ bu işle uğraşan Paraguay'ın eski bir kabilesiydi.

Tat açısından şekerden farkı yok

Yerel halk "şeker otu" ismini verdiği bu bitkinin yapraklarını kurutup toz haline getiriyor ve şekerden 20 kat daha güçlü bir tatlandırıcı olarak şeker yerine kullanıyordu.

İlginç bitki önce Almanların dikkatini çekti.

Paraguay'a gidip yerinde incelediler. İleride şekere ve sentetik tatlandırıcılara rakip olacak bitkinin doğal kimyası onları hayrete düşürdü. Bu bitkiden çeşitli türevlerde kalorisiz şeker üretilebilecekti. Almanlar Avrupa kıtasında nerelerde yetişeceğini araştırdılar. İspanya ve Yunanistan en uygun yer olarak belirlendi. Üstelik Anadolu'nun bazı bölgeleri de bu bitkinin doğasına oldukça uygundu. Bitki daha sonra Japonlar tarafından ithal edilmeye başlandı. Amaç, tıbbi açıdan yan etkilerin araştırılmasıydı. Görüldü ki bitkinin insan organizması üzerinde yıkıcı hiçbir etkisi yok. Bunun üzerine "Stevia" birden popüler hale geldi. Diyetisyenler şeker niyetine sadece bu bitkiyi öneriyordu.

Japonlar uzunca bir süre "Stevia"yı diyabet hastalarında denediler. Sıfır kalori özelliği yanında "Stevia"nın ani şeker yükselmesinin önüne geçtiğini, kan basıncını dengelediğini gördüler. Fakat daha çok doğal tatlandırıcı olarak böbrek, karaciğer, kan ve metabolizma etkileri üzerinde duruldu. Sonuçlar mükemmeldi. Üstelik "Stevia" lezzet algılaması açısından klasik şekerden ayırt edilemiyordu. "Çift kör" testler iddiayı yüzde yüz doğrulamıştı. "Stevia" sentetik tatlandırıcılar gibi ağızda madensel tat bırakmıyordu.

Şeker endüstrisinde sürpriz olabilir

İşte tam bu noktada "Stevia" Cargill'in büyük ilgisini çekti. Coca-Cola'yla ortak projelere başlandı. Şimdi Coca-Cola bir adım daha ileri giderek bu bitkinin özütünden izole edilen çok daha saflaştırılmış konsantre bir maddeye "Rebiana" adını verdi. "Rebiana" bitkinin kültüre alınmış formlarından üretiliyor ve şekerden 300 kat daha fazla tada sahip. "Truvia" ise bunun ticari adı. Coca-Cola kendi içecek ürünlerinde bu maddeyi kullanadursun, "Cargill" bunun ileride şekere rakip olabilecek önemli bir endüstriyel ürün olacağını keşfetti. Cargill'in bilimsel araştırma direktörlerinden Leslie Curry'e göre "Rebiana" araştırma programlarında tüm testleri başarıyla geçmiş olağanüstü bir tatlandırıcıydı. Ona göre "Stevia Glycosidleri" gıda sektörünün çehresini bir anda değiştirebilecek niteliklere sahipti. Belki de "rebaudioside A" isimli biçimiyle yüzde 97 saflıkta yeni şeker keşfedilmişti.

Anlaşılan o ki geleneksel beyaz şekerin yüksek kalori sağlamasıyla oluşan ve ABD'de kimi rahatsızlıkları tetikleyen olumsuzluklar "Rebiana" ile asgari düzeye indirilebilecek.

Coca-Cola şimdiden meşrubat dışında bisküvi endüstrisi gibi onlarca yeni alanda "Rebiana"yı tanıtma uğraşısı içinde.

FDA sonunda perakendeye izin verdi

Bu gelişmeler sürerken FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) biraz da şeker tröstlerinin etkisiyle "Stevia" bitkisinden elde edilen kalorisiz şekerlere sınırlı bir izin tanımıştı. Ancak sentetik tatlandırıcılara bir alternatif olarak sağlık mağazalarında ve eczanelerde satılabiliyordu. Sonra Coca-Cola ve Cargill'in araştırmaları ürünün hiç de sınırlı kalmayacağı gerçeğini ortaya koydu. Önce meşrubat sanayiine giren "Stevia" şimdi "Rebiana" ve benzeri patentlerle süpermarket raflarına da iniyor. Nitekim bu ayın başından itibaren "Wal-Mart" başta olmak üzere market zincirlerinin rafları Stevia orijinli doğal şeker türevleriyle dolmaya başladı. Geçen haftadan itibaren başlayan yoğun reklam kampanyaları ise tüketicileri fazladan kalori alımına son verilmesi için "Stevia Şekeri" tüketimine yönlendiriyor. Slogan ise oldukça basit: "Ağız tadını değiştirmeden gereksiz kaloriye son!" Coca-Cola ve Cargill'in yeni bir pazar yaratması ise en çok ABD Sağlık Bakanlığı ile sigortaları memnun ediyor. Obezite problemi yanında dengesiz beslenmeye yol açan kalorijen şekerin tahtı artık eskisi kadar sağlam değil. Sentetik tatlandırıcılar ise "Stevia" bitkisinin yaygınlaşmasıyla birlikte epey pazar kaybedecek gibi.

Alıntı: Kaynak: Referans/Nur Demirok

copur 09
07-10-2010, 14:48
Teşekkürler ykolko, bir şeker hastası olarak bilgilerden memnun oldum.

ykolko
07-10-2010, 18:20
Sayın copur_09 şeker hasta olmayan insanlarada zararlı bir ürün ama olmazsa olmazlardan önemli olan bu bitkinin tohumlarını bulup evlerde,bahçelerde ürete bilmek.
umarım forumdaki arkadaşlarda yardımcı olur bu bitkiyi yetiştirmeye başlarız.
bu konuda 2005 yılında forumda tartışılmış fakat pek güncel kalmamış sanıyorum bu bitkinin bir tütü karadanizde yetişiyormuş eğer tohumu olan arkadaşlar paylaşmak isterse çok memnun olurum,ayrıca fidelerini şeker hasatası arkadaşlara dağıtarak faydalı bir şeyler yapmış oluruz.

NazMurat
22-12-2010, 16:23
ben yetiştirmiyorum ama bende de olsun istediğim bir bitki. ve öğrendiğim kadarıyla tohumu çimlendirmek sıkıntılı olabiliyormuş.

sercan1969
05-04-2011, 08:38
Tek yıllık...ilkbaharda saksıya dikilen fide son baharda tohum veriyor.

yazsonu
05-04-2011, 17:05
Tek yıllık...ilkbaharda saksıya dikilen fide son baharda tohum veriyor.
Teşekkür ederim.
İnternetten aldığım tohumlardan bir tane bile çimlenmedi.
Ekliyeyim ki, ısı kontrollü mini serada iken...

copur 09
05-04-2011, 20:40
Acaba bu bitkinin, tohumlarının çimlenmesi için; iki ayrı bitki birlikte dikilip çapraz mı döllenmesi gerekiyor?

seyit34
02-06-2011, 07:48
Çimlenme oranı tohumdan tohuma değişir. 80% çimlenme oranı, çok yıllık ve genetiği değiştirilmemiş bitkilerin tohumları var ve genelde onları kullanırım. Başarılı olabilmek için tohumu ekmeden önce 24 saat filtre kağıdı ve pamuk üzerinde ıslatmak ve ektikten sonra ince bir naylon ile üstünü örtmek gerekir. Tohumu üzerine toprak atılmamalı.
Piyasada çimlenme oranı sadece 1% olan ucuz tohumlar var, benim kullandığım tohumların tanesi aşağı yukarı 1 TL'ye mal oluyor, ama bitkiler çok sağlıklı oluyor.

seyit34
01-12-2011, 21:12
"Şeker otu" Bayındırlı üreticilerin yeni umudu oldu - Yeni Asır (http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2011/12/01/seker-otu-bayindirli-ureticilerin-yeni-umudu-oldu)

layle
01-03-2012, 14:51
Bir tane fide aldım, durumu da iyi.
Ancak bu bitki çok yıllık mı değil mi öğrenmek istiyorum.
Lütfen bilen bilgi verebilir mi ?


bitki çok yıllık dır ancak soğuklar gelince saksıda değilse saksıya toprağıyla alıp köklerini korunmalı ( +4 +10 derecede) bir yerde muhafaza edilmeli.


ayrıce bazı bir insanlar bitkinin şekersiz olduğunu tatmış olduklarını söylüyorlar...
bu bitkinin çiçeklenme zamanında en tatlı çağı oluyor. şekerden farklılığı- diş mikropların kırıyor, diş çürümesini engelleme özelliklerine sahiptir, şeker hastalarına faydası var. diet olarak da öneriliyor kalorisi yoktur.

tohumdan yetiştirilmesi çok kolay, tohumlar gömülmedikçe çimlenme oranı çok yüksektir

yazsonu
04-04-2012, 20:59
bitki çok yıllık dır ancak soğuklar gelince saksıda değilse saksıya toprağıyla alıp köklerini korunmalı ( +4 +10 derecede) bir yerde muhafaza edilmeli.


ayrıce bazı bir insanlar bitkinin şekersiz olduğunu tatmış olduklarını söylüyorlar...
bu bitkinin çiçeklenme zamanında en tatlı çağı oluyor. şekerden farklılığı- diş mikropların kırıyor, diş çürümesini engelleme özelliklerine sahiptir, şeker hastalarına faydası var. diet olarak da öneriliyor kalorisi yoktur.

tohumdan yetiştirilmesi çok kolay, tohumlar gömülmedikçe çimlenme oranı çok yüksektir
Teşekkür ederim.
Geçen yıl 1 kök satın almıştım. Çelikleme ile 4 köke çıkardım. Yapraklarını ve daha sonra tohumunu da aldım. Yapraklarını öğütücü makinede ince toz haline getirdik. Çaya kahveye çok yüksek tat veriyor ancak özüt olmadığı için ne kadar ince olursa olsun tozlar çay içinde erimiyor. Yine de biz çok memnunuz.

Kendi ürettiğim tohumlara çok güveniyordum bir tane bile çimlenme olmadı. Tohumların üzerine ince bir tabaka torf serpmiştim, bunun sakıncalı olduğunu söylediler. Şimdi bir tohumcudan yeni bir paket aldım, ılık suya koydum, 24 saat sonra ekeceğim. Üzerine serpeceğim torfun tohumların üzerini tamamen kapatmamasına dikkat edeceğim.

kuzen38
04-04-2012, 23:12
bu sene serpiştirim bi saksıya ama pek çıkmadılar :D yıllardır yetiştiririm hala bi faydaını görmedim insanları şaşırtmaktan baska :)

seyit34
10-04-2012, 12:18
Üzerine keşke torf serpmeseydiniz. Çimlenme dönemi için gereken besin tohumda mevcut. Bu dönemde toprağın mümkün mertebe besin maddesiz olması gerekiyor. Ama gelişmelerden haberdar ederseniz, sevinirim.

çekeles
28-04-2012, 18:39
Avrupa komisyonu bu ay nihayet yeşil ışık yaktı. Bundan sonra Stevia'nın tüm Avrupada (Fransa ve İsviçre'den sonra) gıda katkı maddesi olarak kullanımı serbest. Stevia ile ilgilenen ve tohum, fide, saksı bitkisi veya anaç arayıp bulamayan arkadaşlar benim ile irtibata geçebilir (İzmir/Bayındır bölgesi). Daha geniş ve ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlara da her konuda yardımcı olmaya çalışırım. Maksat, yayılsın ve alternatif ürün olarak çiftçilerimize de bir gelir kapısı olsun.

Stevia tohumlarını yaşadığımız yerde bulamadık. Bu konuda yardımcı olabileceğinizi belirtmiştiniz. Balıkesir-Burhaniye'de yaşıyoruz. Tohumları bize nasıl ulaştırabileceğiniz konusunda bilgi verirseniz çok mutlu oluruz.

daydreamer
18-06-2012, 15:42
merhaba,
bu bitkinin kuru halini tesadüfen bir bitki çayının yanında getirdiklerinde öğrenmiştim. Sonra Ankara'da arayıp buldum. Bitkisini de yetiştirmeye heveslenince aşağıdaki adresi buldum.

KALO Organik Tarim - Bitki ve Bitkisel Ürünler (http://www.kaloorganiktarim.com/)

erdemveli
04-07-2012, 14:25
ben bir stevia yetiştiricisiyim ilk hasadımı alıcam

iyibirinsan
30-07-2012, 00:18
ben bir stevia yetiştiricisiyim ilk hasadımı alıcam
Hayırlı olsun sana başarılar dilerim değerli kardeşim nane gibi kök kısmından çoğaltılması yapılabiliyormu? Bitkinin üzerinden yıl geçtimi soğukda nasıl bir koruma önlemi alıyorsunuz paylaşırmısınız?

Üzerine keşke torf serpmeseydiniz. Çimlenme dönemi için gereken besin tohumda mevcut. Bu dönemde toprağın mümkün mertebe besin maddesiz olması gerekiyor. Ama gelişmelerden haberdar ederseniz, sevinirim.
Perlit üzerinde yetiştirilmesi köklenme süresince daha iyi olmazmı acaba seyit bey kardeşim.

seyit34
16-08-2012, 21:34
Mehmet Bey,

Stevia bitkilerinde drenajın iyi olması gerekir, aynı su 72 saatten fazla aynı yerde kalmamalı yoksa kökler çürümeye başlar. Perlit su tuttuğuna göre ....... Toprak yerine alternatif olarak köpükte deneyebilirsiniz. İlk önce suda köklendirip ondan sonra toprağa da alabilirsiniz. Ama ben direk toprakta köklenmesini ve toprağa alışmasını tercih ederim.

bari
23-09-2012, 16:06
Stevia bol çiçeklendi.

bari
05-05-2013, 23:09
Gerçekten tohumlar zor çimleniyor, taze tohumlardan bile az sayıda çimlendi.

iyibirinsan
06-05-2013, 15:38
Gerçekten tohumlar zor çimleniyor, taze tohumlardan bile az sayıda çimlendi.

Ben 100 adet tohum olduğu belirtilen ve yeni özel tohum denilen tohumları özel olarak her birisini bir pet su bardağına ektiğim halde hiç birisi çıkmadı geçen yıl eylül ekim ayında denemiştim.Bu fidenin nereden en uygun fiyata temin edileceği konusunda bilgi paylaşan olursa memnun olurum.

mıstık abey
09-05-2013, 17:21
Buda benim Şeker Otum (Stevia Rebaudiana)

bari
27-05-2013, 07:14
İkinci yılında bende üst tarafın pek tadı yok, ama kökten sürmeye başladı.

Selahattin Yılmaz
27-05-2013, 07:38
Şeker otunun özellikleri iyi güzel de, içinde ne gibi maddeler var, incelenmiş mi acaba?

Bir bilim adamı edasıyla soruyorum belki ama ya içinde herhangi bir hastalığa kötü gelebilecek madde var ise, ve o maddeye allerjisi olanlar ne olacak? Herşeyden kuşkulanmak lazım dostlar.

Bir arının sokmasıyla ölebilen kişileri düşünün. Minnacık bir arı koskoca insanı birkaç dakika içinde öldürebiliyorsa bir bardak şekere eşdeğer bir yaprak kimbilir neler yapabilir. Daha bilimsel açıklamaların olması gerek.

Steviada bulunan kimyasallar: (İlk değer Kimyasalın adı, ikinci değer Hangi kısımda bulunduğu, üçüncü değer tespit edilmiş düşük ve yüksek değerler)

Chemical Part Lo
ppm Hi
ppm Reference
(-)-KAURENE Stem ADK
1,8-CINEOLE Flower 9 ADK
1,8-CINEOLE Shoot 8 ADK
2-PENTYL-FURAN Flower ADK
2-PENTYL-FURAN Leaf ADK
5,7,3'-TRIHYDROXY-3,6,4'-TRIMETHOXY-FLAVONE Leaf 100 ADK
6-DEOXYAUSTROINULIN Flower ADK
6-DEOXYAUSTROINULIN Leaf ADK
6-O-ACETYLAUSTROINULIN Flower 1800 ADK
6-O-ACETYLAUSTROINULIN Leaf 1500 ADK HH2
6-O-AUSTROINULIN Leaf LAF
7-O-ACETYLAUSTROINULIN Flower 800 ADK
ALPHA-BERGAMOTENE Flower ADK
ALPHA-BERGAMOTENE Leaf ADK
ALPHA-CADINOL Flower 65 ADK
ALPHA-CADINOL Leaf 17 ADK
ALPHA-CALACORENE Flower 4 ADK
ALPHA-CALACORENE Leaf 24 ADK
ALPHA-COPAENE Flower 26 ADK
ALPHA-COPAENE Leaf 1 ADK
ALPHA-CUBEBENE Flower 17 ADK
ALPHA-CUBEBENE Leaf 1 ADK
ALPHA-HUMULENE Flower 260 ADK
ALPHA-HUMULENE Leaf 30 ADK
ALPHA-PINENE Flower 4 ADK
ALPHA-PINENE Leaf 5 ADK
ALPHA-TERPINEOL Flower 54 ADK
ALPHA-TERPINEOL Leaf 34 ADK
ALUMINUM Leaf 72 PED
ANETHOLE Flower ADK
ANETHOLE Leaf ADK
APIGENIN-4'-O-GLUCOSIDE Leaf 100 ADK HH2 PH2
ASCORBIC-ACID Leaf 110 PED
ASH Leaf 63000 130000 ADK PED
AUSTROINULIN Flower 2100 ADK
AUSTROINULIN Leaf 600 ADK HH2 JSG LAF
BENZYL-ALCOHOL Flower 4 ADK
BENZYL-ALCOHOL Plant 10 HH2
BENZYL-ALCOHOL Leaf 12 ADK
BETA-AMYRIN-ACETATE Leaf LAF
BETA-BOURBONENE Flower ADK
BETA-BOURBONENE Leaf ADK
BETA-CAROTENE Leaf 75 PED
BETA-CARYOPHYLLENE Flower 150 ADK
BETA-CARYOPHYLLENE Leaf 13 ADK
BETA-CUBEBENE Flower ADK
BETA-CUBEBENE Leaf ADK
BETA-ELEMENE Flower 110 ADK
BETA-ELEMENE Leaf 6 ADK
BETA-IONONE Flower ADK
BETA-IONONE Leaf ADK
BETA-PINENE Flower 70 ADK
BETA-PINENE Leaf 20 ADK
BETA-SELINENE Flower 43 ADK
BETA-SELINENE Leaf 29 ADK
BETA-SITOSTEROL Leaf LAF X6529501
BETA-SITOSTEROL-BETA-D-GLUCOSIDE Plant ADK
BISABOLENE Flower ADK
BISABOLENE Leaf ADK
BORNEOL Flower ADK
BORNEOL Plant ADK
CALAMENENE Flower 4 ADK
CALAMENENE Leaf 18 ADK
CALCIUM Leaf 5440 PED
CALCIUM Plant 2100 ADK
CAMPESTEROL Leaf X6529501
CAMPHOR Flower 17 ADK
CAMPHOR Shoot 17 ADK
CARVACROL Flower ADK
CARVACROL Shoot ADK
CARYOPHYLLENE Leaf PH2
CARYOPHYLLENE-OXIDE Flower 265 ADK
CARYOPHYLLENE-OXIDE Leaf 20 190 ADK HH2
CENTAUREIDIN Leaf 100 ADK HH2
CHLOROPHYLL-A Plant ADK
CHLOROPHYLL-B Plant ADK
CHROMIUM Leaf 39 PED
CIS-HEX-3-EN-1-OL Flower ADK
CIS-HEX-3-EN-1-OL Leaf ADK
CIS-LINALOOL-OXIDE Flower 4 ADK
CIS-LINALOOL-OXIDE Leaf 26 ADK
CITRIC-ACID Plant 5350 ADK
COBALT Leaf 25 PED
COSMOSIIN Leaf ADK
CUMINALDEHYDE Flower ADK
CUMINALDEHYDE Leaf ADK
DELTA-CADINENE Flower 135 ADK
DELTA-CADINENE Leaf 12 ADK
DITERPENE-GLYCOSIDES Leaf 140000 ADK
DULCOSIDE-A Leaf 2000 7000 ADK HH2 LAF
DULCOSIDES Plant JSG PH2
EO Flower 4300 ADK
EO Leaf 250 4300 ADK HH2 LAF PH2
EPOXY-BETA-IONONE Flower ADK
EPOXY-BETA-IONONE Leaf ADK
EUGENOL Flower ADK
EUGENOL Leaf ADK
FAT Leaf 19000 PED
FIBER Leaf 152000 PED
FLUORIDE Plant 12 ADK
FORMIC-ACID Plant 8710 ADK
GAMMA-CADINENE Flower 80 ADK
GAMMA-CADINENE Leaf 35 ADK
GAMMA-ELEMENE Flower ADK
GAMMA-ELEMENE Leaf ADK
GAMMA-TERPINENE Flower 9 ADK
GAMMA-TERPINENE Leaf 2 ADK
GERANIOL Leaf 9 ADK
GERANIOL Plant 20 ADK
GERMACRENE-D Flower ADK
GERMACRENE-D Leaf ADK
GIBBERELIN-A2 Shoot 0.001 ADK
GLUCOSE Leaf ADK
HEX-3-ENYL-2-METYLBUTANOATE Flower ADK
HEX-3-ENYL-2-METYLBUTANOATE Leaf ADK
HEX-3-ENYL-ACETATE Flower ADK
HEX-3-ENYL-ACETATE Leaf ADK
HEXAN-1-OL Plant 9000 ADK
INDOLE-3-ACETONITRILE Seed ADK
IRON Leaf 39 PED
IRON Plant 850 ADK
JHANOL Flower 40 ADK LAF
JHANOL Leaf 6 ADK LAF
KAEMPFEROL-3-O-RHAMNOSIDE Leaf 8 80 ADK HH2
KILOCALORIES Leaf 2540 PED
LACTIC-ACID Plant 2600 ADK
LIMONENE Flower 30 ADK
LIMONENE Leaf 1 ADK
LIMONENE Plant 10 HH2
LINALOOL Flower 130 ADK
LINALOOL Leaf 65 ADK
LUPEOL Leaf LAF
LUPEOL-3-PALMITATE Plant 1000 ADK
LUPEOL-ESTERS Leaf ADK
LUTEOLIN-7-O-GLUCOSIDE Leaf 90 ADK HH2 PH2
MAGNESIUM Leaf 3490 PED
MAGNESIUM Plant 2890 ADK
MALIC-ACID Plant 1880 ADK
MANGANESE Leaf 147 PED
METHYL-EUGENOL Flower ADK
METHYL-EUGENOL Leaf ADK
MYRCENE Flower ADK
MYRCENE Leaf ADK
MYRTENAL Flower ADK
MYRTENAL Leaf ADK
MYRTENOL Flower ADK
MYRTENOL Leaf ADK
N-HEXANAL Flower 4 ADK
N-HEXANAL Leaf 10 ADK
NEROLIDOL Flower 330 ADK
NEROLIDOL Leaf 85 300 ADK HH2 PH2
NIACIN Leaf PED
OCT-1-EN-3-OL Flower 145 ADK
OCT-1-EN-3-OL Leaf 8 ADK
OCTA-2,3-DIONE Flower ADK
OCTA-2,3-DIONE Leaf ADK
OCTAN-3-OL Flower 9 ADK
OCTAN-3-OL Leaf 4 ADK
P-CYMENE Flower 20 ADK
P-CYMENE Leaf 8 ADK
PENTANOIC-ACID Flower ADK
PENTANOIC-ACID Leaf ADK
PHENYLETHYL-VALERATE Flower ADK
PHENYLETHYL-VALERATE Leaf ADK
PHOSPHORUS Leaf 3180 PED
PHOSPHORUS Plant 980 ADK
PINOCARVEOL Flower ADK
PINOCARVEOL Leaf ADK
PINOCARVONE Flower ADK
PINOCARVONE Leaf ADK
POTASSIUM Leaf 17800 PED
POTASSIUM Plant 26100 ADK
PROTEIN Leaf 112000 PED
QUERCETIN-3-O-ARABINOSIDE Leaf HH2
QUERCETIN-3-O-GLUCOSIDE Leaf HH2
QUERCETIN-3-O-RHAMNOSIDE Leaf ADK
QUERCETIN-3-O-RUTINOSIDE Tissue Culture 7 ADK
QUERCITRIN Leaf ADK HH2
REBAUDIOSIDE-A Flower 1500 ADK
REBAUDIOSIDE-A Leaf 14300 40000 ADK HH2 LAF PH2
REBAUDIOSIDE-B Flower LAF
REBAUDIOSIDE-B Leaf 4400 ADK
REBAUDIOSIDE-C Leaf 4000 20000 ADK HH2 LAF
REBAUDIOSIDE-D Flower LAF
REBAUDIOSIDE-D Leaf 300 ADK
REBAUDIOSIDE-E Leaf 300 ADK LAF
REBAUDIOSIDE-F Leaf X11830149
REBAUDIOSIDES Plant DUKE1992A
RIBOFLAVIN Leaf PED
RUTIN Tissue Culture 7 ADK
SABINENE Flower ADK
SABINENE Leaf ADK
SELENIUM Leaf 25 PED
SILICON Leaf 132 PED
SODIUM Leaf 892 PED
SODIUM Plant 310 ADK
SPATHULENOL Plant ADK
STEREBIN-A Leaf 10 ADK
STEREBIN-A Plant 1 2.5 HH2
STEREBIN-B Leaf 9 ADK
STEREBIN-B Plant 1 2.5 HH2
STEREBIN-C Leaf 3 ADK
STEREBIN-C Plant 1 2.5 HH2
STEREBIN-D Leaf 4 ADK
STEREBIN-D Plant 1 2.5 HH2
STEREBIN-E Leaf 20 ADK
STEREBIN-E Plant 0.1 2.5 HH2
STEREBIN-F Leaf 30 ADK
STEREBIN-F Plant 0.1 2.5 HH2
STEREBIN-G Leaf 2 ADK
STEREBIN-G Plant 0.1 2.5 HH2
STEREBIN-H Leaf 2 ADK
STEREBIN-H Plant 0.1 2.5 HH2
STEVIOL Plant JSG
STEVIOLBIOSIDE Leaf 400 ADK POP:171
STEVIOSIDE Flower 9200 ADK
STEVIOSIDE Leaf 22000 185000 ADK JBH JSG LAF
STIGMASTEROL Leaf LAF X6529501
STIGMASTEROL Tissue Culture 10 LAF
STIGMASTEROL-BETA-D-GLUCOSIDE Leaf ADK
SUCCINIC-ACID Plant 4000 ADK
SUCROSE Leaf ADK
SUCROSE Plant ADK
T-CADINOL Flower 60 ADK
T-CADINOL Leaf 28 ADK
TANNINS Leaf 78000 ADK LAF
TARTARIC-ACID Plant 17150 ADK
TERPINENE-4-OL Flower 172 ADK
TERPINENE-4-OL Leaf 12 ADK
TERPINOLENE Flower ADK
TERPINOLENE Leaf ADK
THIAMIN Leaf PED
TIN Leaf 15 PED
TORREYOL Flower ADK
TORREYOL Leaf ADK
TRANS-BETA-FARNESENE Flower 345 ADK
TRANS-BETA-FARNESENE Leaf 8 ADK
TRANS-HEX-2-EN-1-OL Flower ADK
TRANS-HEX-2-EN-1-OL Leaf ADK
TRANS-LINALOOL-OXIDE Flower 4 ADK
TRANS-LINALOOL-OXIDE Leaf 29 ADK
TRANS-VERBENOL Flower ADK
TRANS-VERBENOL Leaf ADK
WATER Leaf 823000 PED
ZINC Leaf PED
ZINC Plant 26 ADK




Bu maddelerin hangi aktiviteleri yerine getirdiği (Toplam 599 adet aktivite)

(-)-Chronotropic (2)
(-)-Inotropic (2)
5-HT-Inhibitor (1)
ACE-Inhibitor (5)
AChE-Inhibitor (1)
AP-1-Inhibitor (1)
ATPase-Inhibitor (2)
Acaricide (7)
Acetylcholinergic (1)
Acidifier (1)
Acidulant (2)
Additive (2)
Aggregant (1)
Aldehyde-Oxidase-Inhibitor (1)
Aldose-Reductase-Inhibitor (10)
Allelochemic (5)
Allelopathic (3)
Allergenic (17)
Alpha-Amylase-Inhibitor (1)
Amphiglycemic? (1)
Analgesic (11)
Androgenic (1)
Androgenic? (1)
Anesthetic (7)
Angiogenic (1)
Angiotensin-Receptor-Blocker (3)
Anorexic (2)
Anthelmintic (3)
AntiAGE (2)
AntiBPH (1)
AntiCFS (3)
AntiCTS (1)
AntiCVI (1)
AntiCrohn's (2)
AntiEBV (1)
AntiHIV (2)
AntiLyme (5)
AntiMS (1)
AntiMeniere's (1)
AntiNF-kB (2)
AntiPMS (4)
AntiRaynaud's (3)
AntiTNF (2)
Antiacetylcholine (1)
Antiacetylcholinesterase (5)
Antiacne (11)
Antiacrodermatitic (1)
Antiacrodynic (1)
Antiadenomic (2)
Antiaggregant (5)
Antiaging (3)
Antiakathisic (1)
Antialcoholic (4)
Antiallergic (6)
Antialopecic (1)
Antialzheimeran (4) Alzaimere iyi gelen......
Antialzheimeran? (2)
Antiamblyopic (1)
Antianaphylactic (1)
Antiandrogenic (1)
Antianemic (2)
Antianginal (2)
Antiangiogenic (3)
Antianorectic (2)
Antianorexic (1)
Antianxiety (2)
Antiaphthic (1)
Antiapoplectic (1)
Antiarabiflavinotic (1)
Antiarachidonate (1)
Antiarrhythmic (4)
Antiarteriosclerotic (1)
Antiarthritic (7)
Antiasthmatic (6)
Antiatherogenic (1)
Antiatherosclerotic (9)
Antibacillary (1)
Antibackache (1)
Antibacterial (27)
Antiberiberi (1)
Antibronchitic (2)
Anticalculic (1)
Anticancer (4)
Anticancer (Breast) (1)
Anticancer (Cervix) (2)
Anticancer (Lung) (1)
Anticancer (Pancreas) (1)
Anticanker (3)
Anticapillary-Fragility (1)
Anticarcinomic (2)
Anticardiospasmic (1)
Anticariogenic (9)
Anticarpal-Tunnel (1)
Anticataract (8)
Anticatarrh (1)
Anticephalagic (2)
Anticervicaldysplasic (3)
Anticheilitic (2)
Antichilblain (1)
Anticholinesterase (1)
Anticholinesterase? (1)
Anticirrhotic (1)
Anticlastogen (1)
Anticlimacteric (4)
Anticoagulant (1)
Anticoeliac (1)
Anticold (2)
Anticolic (1)
Anticolitic (2)
Anticomplementary (2)
Anticonvulsant (8)
Anticorneotic (1)
Anticoronary (4)
Antidandruff (2)
Antidecubitic (3)
Antideliriant (1)
Antidementia (5)
Antidepressant (5)
Antidermatitic (3)
Antidiabetic (8)
Antidiarrheic (1)
Antidiscotic (1)
Antidiuretic (1)
Antidote (Aluminum) (2)
Antidote (Cadmium) (2)
Antidote (Lead) (3)
Antidote (Mercury) (1)
Antidote (Paraquat) (1)
Antidote (Strychnine) (1)
Antidysenteric (1)
Antidysgeuzic (1)
Antidyskinetic (1)
Antidysmenorrheic (1)
Antidyspeptic (1)
Antidysphagic (1)
Antieczemic (2)
Antiedemic (10)
Antiemetic (1)
Antiencephalitic (1)
Antiencephalopathic (2)
Antiendometriotic (2)
Antienterotic (1)
Antiepileptic (4)
Antierythemic (1)
Antiescherichic (1)
Antiesophagitic (1)
Antiestrogenic (2)
Antifatigue (6)
Antifeedant (18)
Antifertility (1)
Antifibromyalgic (2)
Antifibrositic (1)
Antifibrotic (3)
Antiflu (5)
Antifuruncular (1)
Antigallstone (1)
Antigastritic (2)
Antigastrotic (1)
Antigenotoxic (2)
Antigingivitic (1)
Antiglaucomic (3)
Antigliomic (1)
Antiglossitic (1)
Antiglucogenic (1)
Antiglutamaergic (1)
Antiglycosuric (1)
Antigonadotrophic (1)
Antigout (1)
Antihalitosic (1)
Antihangover (4)
Antiheartburn (1)
Antihelicobacter (1)
Antihematuric (1)
Antihemorrhagic (2)
Antihemorrhoidal (1)
Antihepatitic (1)
Antihepatotic (1)
Antihepatotoxic (5)
Antiherpetic (5)
Antiherpetic? (1)
Antihiccup (1)
Antihistaminic (4)
Antihyperactivity (1)
Antihyperglycemic (1)
Antihyperkeratotic (1)
Antihyperkinetic (2)
Antihyperlipoproteinaemic (1)
Antihypertensive (6)
Antihyperthyroid (1)
Antihypoglycemic (1)
Antiichythyotic (1)
Antiimpotence (1)
Antiinfective (1)
Antiinfertility (2)
Antiinflammatory (20)
Antiinsomniac (3)
Antiinsomnic (1)
Antikeratitic (1)
Antikeratotic (1)
Antikeshan (1)
Antiketotic (1)
Antilaryngitic (1)
Antileishmanic (2)
Antilepric (2)
Antileukemic (4)
Antileukonychic (1)
Antileukoplakic (1)
Antileukorrheic (1)
Antileukotriene (1)
Antilipoperoxidant (1)
Antilithic (4)
Antilupus (1)
Antilymphomic (4)
Antimaculitic (4)
Antimalarial (5)
Antimange (1)
Antimastalgic (1)
Antimastitic (1)
Antimeasles (1)
Antimelanomic (5)
Antimenopausal (4)
Antimenorrhagic (1)
Antimetastatic (3)
Antimetastatic (Stomach) (1)
Antimigraine (4)
Antimite (2)
Antimitotic (1)
Antimitral-valve-prolapse (1)
Antimutagenic (11)
Antimyalgic (1)
Antimyocarditic (1)
Antinephritic (1)
Antinephrolytic (1)
Antineuralgic (3)
Antineuramidase (1)
Antineurasthenic (1)
Antineuritic (1)
Antineuropathic (2)
Antineurotic (1)
Antinitrosaminic (2)
Antinitrosating (1)
Antinitrosic (1)
Antinociceptive (5)
Antinyctalopic (1)
Antiobesity (6)
Antiodontalgic (1)
Antionychyotic (2)
Antiophidic (2)
Antiophthalmic (1)
Antiorchitic (1)
Antiosteoarthritic (2)
Antiosteoporotic (8)
Antiosteosclerotic (1)
Antiotitic (1)
Antiototic (1)
Antioxalate (1)
Antioxidant (20)
Antioxidant (LDL) (1)
Antioxidant Synergist (4)
Antiozenic (1)
Antipapillomic (1)
Antiparkinsonian (3)
Antiparotitic (1)
Antipellagric (2)
Antiperiodontitic (3)
Antiperoxidant (2)
Antipharyngitic (1)
Antiphotophobic (2)
Antipityriasic (1)
Antiplaque (4)
Antiplasmodial (3)
Antiplatelet (1)
Antipneumonic (2)
Antipodriac (1)
Antipoliomyelitic (2)
Antiporphyric (1)
Antiprogestational (1)
Antiprolactin (1)
Antiproliferant (6)
Antiprostaglandin (4)
Antiprostatadenomic (1)
Antiprostatitic (2)
Antiprotozoal (1)
Antipruritic (2)
Antipsoriac (1)
Antipurpuric (2)
Antipyretic (4)
Antiradicular (8)
Antiretinopathic (1)
Antiretinotic (1)
Antirheumatalgic (1)
Antirheumatic (7)
Antirhinitic (2)
Antisalmonella (4)
Antiscorbutic (1)
Antiscotomic (1)
Antiseborrheic (2)
Antiseptic (19)
Antishingles (1)
Antishock (1)
Antisilicotic (1)
Antisinusitic (1)
Antispare-Tire (1)
Antispasmodic (20)
Antispasmophilic (1)
Antistaphylococcic (7)
Antistomatitic (1)
Antistreptococcic (4)
Antistress (4)
Antistroke (2)
Antisunburn (1)
Antisyncopic (1)
Antisyndrome-X (6)
Antithrombogenic (2)
Antithromboxane (1)
Antithyroid (1)
Antitic (1)
Antitinnitic (1)
Antitriglyceride (2)
Antitrypanosomic (1)
Antitubercular (3)
Antitubulin (1)
Antitumor (18)
Antitumor (Breast) (4)
Antitumor (CNS) (1)
Antitumor (Cervix) (2)
Antitumor (Colon) (2)
Antitumor (Gastric) (1)
Antitumor (Lung) (4)
Antitumor (Pancreas) (2)
Antitumor (Prostate) (3)
Antitumor (Stomach) (2)
Antitumor (brain) (1)
Antitumor-Promoter (1)
Antitussive (2)
Antiulcer (10)
Antiulcerogenic (1)
Antiurethrotic (1)
Antivaginitic (2)
Antivaricose (2)
Antivertigo (1)
Antiviral (11)
Antiviral? (1)
Antixerophthalmic (1)
Antixerotic (1)
Antiyeast (2)
Anxiolytic (5)
Apifuge (1)
Apoptotic (6)
Artemicide (2)
Ascaricide (1)
Asthma-preventive (1)
Astringent (2)
Atherogenic (1)
Bacteristat (1)
Barbituate-Synergist (1)
Beta-Adrenergic Receptor Blocker (1)
Beta-Blocker (2)
Beta-Glucuronidase-Inhibitor (1)
Bronchoprotectant (1)
Bronchorelaxant (1)
Bruchiphobe (2)
CNS-Depressant (4)
CNS-Stimulant (4)
CNS-Toxic (1)
COX-1-Inhibitor (2)
COX-2-Inhibitor (2)
Calcium-Antagonist (4)
Calcium-Channel-Blocker (1)
Cancer-Preventive (21)
Candidicide (11)
Candidistat (2)
Capillariprotective (1)
Carcinogenic (2)
Carcinogenic? (1)
Cardiomyopathogenic (1)
Cardioprotective (8)
Cardiotonic (1)
Cardiotoxic (1)
Carminative (5)
Caspase-8-Inducer (1)
Catabolic (1)
Chemopreventive (4)
Choleretic (4)
Cholesterolytic (1)
Cicatrizant (1)
Circulotonic (1)
Cold-preventive (1)
Coleoptophile (1)
Collagenic (2)
Collyrium (1)
Colorant (1)
Convulsant (2)
Copper-Antagonist (1)
Corrosive (1)
Cosmetic (1)
Counterirritant (3)
Culicide (1)
Cyclooxygenase-Activator (1)
Cyclooxygenase-Inhibitor (1)
Cytochrome-P450-Inducer (3)
Cytochrome-P450-Inhibitor (1)
Cytoprotective (1)
Cytotoxic (3)
Decongestant (2)
Degranulant (1)
Deliriant (1)
Demulcent (1)
Dentifrice (1)
Deodorant (2)
Depressant (1)
Dermatitigenic (2)
Detoxicant (3)
Detoxicant (Alcohol) (1)
Digestive (1)
Disinfectant (1)
Diuretic (7)
Dye (2)
Ecbolic (1)
Edemagenic (1)
Embryotoxic (1)
Emetic (2)
Encephalopathic (1)
Energizer (1)
Enterocontractant (1)
Enterorelaxant (2)
Epileptigenic (1)
Ergogenic (1)
Erythrocytogenic (1)
Estrogenic (3)
Estrogenic? (1)
Expectorant (8)
FLavor (23)
FPTase-Inhibitor (1)
Febrifuge (1)
Fibrinolytic (1)
Fistula-Preventive (1)
Flatugenic (1)
Fungicide (18)
Fungiphilic (1)
Fungistat (3)
Fungitoxic (1)
GABA-nergic (1)
GST-Inducer (1)
Gastroprotective (3)
Gastrostimulant (1)
Gluconeogensis-Inhibitor (1)
Gonadotrophic (1)
Gram(+)icide (1)
Gram(-)icide (1)
Hemopoietic (1)
Hemostat (3)
Hepatomagenic (1)
Hepatoprotective (5)
Hepatotonic (2)
Hepatotoxic (2)
Herbicide (10)
Histaminic (1)
Hypercholesterolemic (1)
Hyperglycemic (1)
Hypertensive (1)
Hypnotic (1)
Hypocholesterolemic (11)
Hypoglycemic (8)
Hypolipidemic (2)
Hypotensive (11)
Hypothermic (2)
Hypouricemic (1)
Immunomodulator (7)
Immunostimulant (6)
Immunosuppressant (1)
Inflammatory (1)
Inhalant (1)
Insect-Repellent (2)
Insecticide (8)
Insectifuge (17)
Insectiphile (5)
Insulinogenic (3)
Interferon-Synergist (1)
Interferonogenic (1)
Interleukin-6-Inhibitor (2)
Irritant (19)
Juvabional (2)
Keratolytic (1)
Lactagogue (1)
Larvicide (4)
Larvistat (1)
Laxative (4)
Laxative? (2)
Leptingenic (1)
Leucocytogenic (1)
Lipolytic (1)
Lipoxygenase-Inhibitor (1)
Lithogenic (1)
Litholytic (2)
MAO-A-Inhibitor (1)
MAO-Inhibitor (1)
Memorigenic (1)
Memory-Enhancer (1)
Mollusciphile (1)
Mosquitocide (1)
Mosquitofuge (2)
Motor-Depressant (3)
Mucogenic (2)
Mucolytic (1)
Mutagenic (3)
Mycobactericide (3)
Myoprotective (1)
Myorelaxant (7)
NF-kB-Inhibitor (2)
NO-Genic (1)
Narcotic (1)
Nematicide (12)
Nephroprotective (1)
Neuroprotective (1)
Neurotoxic (2)
Neurotransmitter (1)
Occuloirritant (1)
Odontolytic (1)
Ornithine-Decarboxylase-Inhibitor (2)
Osteogenic (1)
Oviposition-Stimulant (1)
Ovulant (1)
Ozone-Scavenger (1)
P450-2B1-Inhibitor (3)
P450-Inducer (4)
PAF-Inhibitor (1)
Paralytic (1)
Pediculicide (1)
Perfume (1)
Perfumery (20)
Peristaltic (1)
Pesticide (46)
Phagocytotic (1)
Pheromone (1)
Photosensitizer (1)
Phytohormone (1)
Pisciphile (1)
Polyamine-Synthesis-Inhibitor (1)
Preservative (2)
Prooxidant (3)
Prostaglandin-Inhibitor (1)
Prostaglandin-Sparer (1)
Prostaglandin-Synthesis-Inhibitor (1)
Protein-Kinase-C-Inhibitor (1)
Protisticide (1)
Radioprotective (1)
Refrigerant (1)
Respirainhibitor (1)
Respirastimulant (1)
Rubefacient (2)
Secretogogue (2)
Secretolytic (1)
Sedative (15)
Sequestrant (1)
Serotoninergic (1)
Sialogogue (1)
Spasmogenic (3)
Spermicide (1)
Spermigenic (1)
Stimulant (1)
Sunscreen (1)
Surfactant (1)
Sweetener (10)
Sympathomimetic (1)
TOPO-2-Inhibitor (1)
Taenicide (1)
Termiticide (3)
Termitifuge (2)
Testosterone-Hydroxylase-Inducer (1)
Testosterone-Inducer (1)
Testosteronigenic (1)
Thymoprotective (1)
Topoisomerase-II-Inhibitor (1)
Toxic (1)
Tracheorelaxant (1)
Tranquilizer (4)
Transdermal (6)
Trichomonicide (8)
Trichomonistat (1)
Triglycerigenic (1)
Trypsin-Enhancer (1)
Tumor-Promoter (1)
Tyrosinase-Inhibitor (1)
Ubiquiot (2)
Ulcerogenic (3)
Uricogenic (1)
Uricosuric (1)
Urinary-Acidulant (1)
Uterorelaxant (1)
VEGF-Inhibitor (1)
Varroacide (1)
Vasodilator (8)
Vasopressor (2)
Vermifuge (2)
Verrucolytic (1)
Vibriocide (1)
Vulnerary (4)
cAMP-Phosphodiesterase-Inhibitor (1)

iyibirinsan
27-05-2013, 19:48
Bu kadar ilginize araştırmanıza çok teşekkür ederim.Sağolunuz var olunuz.
Bu ürünü en uygun zamanda nasıl kolay çoğaltabiliriz.Yaş kış demeden 4 mevsim üretip verim alabilme yolları konusunda fikri olanlar varsa bizimle paylaşabilirmisiniz?
Ben bu ürünü imkanım sahilinde her zaman sera gibi evimde üretmeyi planlıyorum.

mıstık abey
03-06-2013, 14:12
Stévia sevdikleri:
18 ila 28° dereceler arası ısıyı
40 et 60% lık bir rutubetli bir havayı
Sabah güneşini
Yarı gölgeyi
Havadar bir yeri
Dikkatinizi ve sevginizi
Haftada 2 ila 3 defa sprey su püskürtülmesinden
Saksıda toprağına 3 günde bir su bardağı su ile sulanmaktan
Çoook çok hoşlanır. Sonuçta size gülümsediğini anlıyacaksınız.:)

Stévianın sevmedikleri:

0°nin altını
Kuvvetli rüzgar cereyanını
Kızgın öğle güneşini
Kurumuş toprağı
Çamuru
Kuru havayı

diyorlar !!!!

iyibirinsan
03-06-2013, 17:11
çok teşekkür ederim

mıstık abey
03-06-2013, 19:32
"Stevianın zaralılarını ve tahrip edicilerini bertaraf etmek için muntazaman yapraklarının spreyleme ile rutubetlendirip havadar tutmak gerekirmiş"
diyorlar..

Jezebel
14-10-2013, 18:49
Canderel var yeşil kavanozda, toz şeklinde, stevia tozu içeriyor.
Tadını oradan deneyebilirsin:)
Yine de firmalara güvenim kalmadı, Steviayı da nane gibi bahçede yetiştirsek ne olacak ki :confused:
Ben deneyeceğim, ne kaybederim.
Fidanını 25 liraya satıyorlar, fahiş bir fiyat.
Olsun da Benolcüğüm lafı mı olur. Yaprakları çayımızla birlikte demleriz.
Şeker tadına alışmışız olmuyor onsuz.:o

Jezebel
25-10-2013, 11:54
Tohumlar geldi.
Şimdi baharı beklemek zor olacak, 10-15 tane saksıya ekeceğim.
Resmi gördüm gaza geldim:rolleyes:

449563


Eger öyleyse ne güzel şey bu:)

mobilspy
09-12-2013, 22:30
Bende tohumları yurtdışından getirttim 30 - 40 tohumdan iki tane cimlendi 29 ekimde ekmiştim şimdiki hali paylaşmak istedim biraz daha tohum var onları subatda ekmeyi dusunuyorum.

http://img.tapatalk.com/d/13/12/10/2e3anata.jpg

iyibirinsan
10-12-2013, 19:02
kolay gelsin diyorum.Bende 10 cm boyuda bir fide almıştım ona su ile seyreltilmiş bitki gübre sıvısı döktüm yaprakları soldu kurudu acaba kökleri sağlam kalırmı bileniniz varmı cevabınızı beklerim.Çok üzüldüm kurumasına halbu ki daha iyi büyümesi için bir litre suya bir kapak bitki sıvı gübresi karıştırarak dömüştüm böyle olacağını hiç ümit etmemiştim şimdi moralim bozuldu ne yapacağımı nereden nasıl bir fide elime geçirebileceğimi bilemiyorum yardımınızı beklerim

mobilspy
15-12-2013, 22:08
Önceki Msj görünen iki stevia fidem var 5-6 cm boyunda yanlarında yeni filizlenen biseyler daha var ikisini de farklı saksılara almak istiyorum ama doğru zaman nezamandir olmelerini istemem.

mobilspy mobil uygulama kullanıyor.

iyibirinsan
18-12-2013, 10:02
Önceki Msj görünen iki stevia fidem var 5-6 cm boyunda yanlarında yeni filizlenen biseyler daha var ikisini de farklı saksılara almak istiyorum ama doğru zaman nezamandir olmelerini istemem.

mobilspy mobil uygulama kullanıyor.

Benim bilgime göre mart nisanı bekle derim çünkü o zaman toprak 17 dereceyi bulur ve yeni yerine kolay adapte olabilir .

mobilspy
04-01-2014, 12:08
Iki stevia 60 günü geçti ama daha sonra ektigim farklı bir satıcıdan aldığım stevia tohumundan yetişen bitki stevia türümü yoksa başka bir şeymi anlamadım

http://img.tapatalk.com/d/14/01/04/usezedy6.jpg
1. Stevia

http://img.tapatalk.com/d/14/01/04/vu8e3uha.jpg
2. Stevia

http://img.tapatalk.com/d/14/01/04/9e8yzyta.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/01/04/7e9yhuvu.jpg

Başta aynı gibi görünüyordu ama yaprakları büyüdükçe farklı olduklarını gördüm 1 ay kadar oldu ekeli ve tohumlarıda stevia tohumundan farkı yoktu. Ama biraz önce dayanamadım tadına baktım stevia değil. Ama ne ?

erdemveli
08-01-2014, 09:57
463742

463743

463745

463746

463751

erdemveli
08-01-2014, 10:07
463753

463754

463755

463756

463758

erdemveli
08-01-2014, 13:36
463792

463793

463794

463795

463796

erdemveli
08-01-2014, 13:50
Her iklim koşuluna dayanıklıdır damla sulamayı çok sever mantarlara dayanıklı çok yaprak veren hersene çogalan arsız bir bitki yaprak fide ve çay şeklinde ögütülmüş kullanıma hazır raf ömrü uzun yaprak stokta var ben kendim diyabet hastasıyım ve kullanıyorum çok memnunum tatlı ihtiyacımı kan şekerim yükselmeden karşılıyorum ayrıca bu yıl haziran başında hazır olacak çok miktrda taze ekime hazır fide olacak

erdemveli
08-01-2014, 14:16
Son sayfada tarlamın fotoları var

ikapcak
01-02-2014, 15:54
erdemveli'ye başarılar diliyorum gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş.

ikapcak
01-02-2014, 15:59
Uzun süredir araştırıyorum, piyasada tohum ve fide fiyatları gerçekten çok yüksek. Amerika'daki bir yakınım ile görüştüm. İnşallah daha uygun bir fiyatla tedarik edeceğim.

mobilspy
06-02-2014, 21:31
3 aylık stevia bitkilerinde bi sıkıntı olmaya başladı acaba sebebi nedir tahmini olan varmı. Fazla sulamadan olabilirimi, veya güneş yanığı.

mobilspy
13-04-2014, 14:31
http://img.tapatalk.com/d/14/04/13/yma7u3yh.jpg

Çimlendirmeye çalıştığım stevia çiçek açıyor.

stevia34
09-05-2014, 00:20
Stevia Nedir:

Stevia Bitkisi Güney Amerika’da yetişen yerli kabilelerinin kullandığı çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Paraguay ve Brezilya’da yetişen Chrysanthemum familyasından küçük vahşi bir çalı türü.

Paraguay Brezilya Kolombiya Meksika Peru’nun yanı sıra Japonya ve Güney Kore’de de yetiştiriliyor. Paraguay ve Brezilyada 40 yıldan bu yana şeker hastalarına verilen stevia (şeker bitkisi) kristalize edilmiş şeker ve suni tatlandırıcıların aksine hazmedildiği esnada insülin salgılanmasına gerek duymuyor. Bu bitkiden elde edilen sıvı haldeki öz su kan şekerini düzenleyici olarak kabul ediliyor.

Stevia bitkisinin ihtiva ettiği steviosid maddesi vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 200-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutam şeker bitkisi tozu bir litre çay kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yetiyor.


Stevia Faydaları:

* Stevia bitkisini tüm içeceklerinizde çay kahve gibi tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
* Şeker otundan tüm pasta kek ve tatlıları tatlandırmada faydalanabilirsiniz.
* Stevya bitkisinde hiç kalori olmadığından zayıflamaya yardımcı olur.
* Beyaz şekerin sağlığımıza verdiği zararları yaşamadan yiyeceklerini tatlandırabilirsiniz.
* Şeker otu kan şekerini arttırmamaktadır.
* Şeker hastaları tarafından uzman doktor gözetiminde kullanılabilir.
* Diş üzerinde plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu ise hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle tespit edilmiş.
* Doktor Ender Saraç TNT ekranlarında yayınlanan bir programda Stevia bitkisinin faydalarını şu şekilde açıklıyor: Stevya Şeker içerir fakat diyabet ve kan şekeri düzenlemede idealdir. Kan şekeri seviyesini düzenler. Dişler üzerinde plak gelişimini durdurur ve önler. Vitamin ve mineral almayı sağlar. Vücudun daha fazla kalsiyum emmesini sağlar. Hipertansiyonu önler.

Stevya Bitkisinin Zararları:

Stevya bitkisi doğal bir tatlandırıcıdır. Yapılan araştırmalar hiçbir zararı ve yan etkisi olmadığını göstermiştir. Piyasada satılan sakarin tipi tatalandırıcılar gibi zararlı değildir.

Stevia Bitkisi Nasıl Kullanılır:

Stevia bitkisinin kullanım alanları oldukça zengindir. Stevia diyette şeker hastalığında yüksek tansiyon problemlerinde kullanılabiliyor. Ağızda acı bir tat da bırakmıyor. Ayrıca ısıdan etkilenmiyor olması da büyük bir avantaj. Çünkü tüm içecekler kompostolar reçeller ve muhallebiler pastalar kekler ve kurabiyelerde bile şeker yerine kullanılabiliyor. Şeker otu stevya yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabilmektedir


Şeker otu bitkisi tohumu iki şekilde temin edilebilir Bunlar;

1) Bahçe ve tarlada yetiştirilen şeker otu bitkisinden tohum elde edilmesi yoluyla.
Haziran sonu - temmuz ayı başları genellikle bitkinin hasat edilme zamanlarıdır. Şeker otu özü amaçlı hasat sonrasındabitki çiçeklenme ve tohum devresine girer. Çiçeklenme ve tohum devresinde bitkinin üzerinde beyaz renkli çiçekler oluşmaya başlar. Bu çiçeklerin orta kısımlarındaki tohumlar itina ile bir pakete toplanarak daha sonra fide üretimi için kullanılabilir.

2) Güvenilir bir tohumculuk firmasından şeker otu tohumu satın alınması yoluyla.
Şeker otu tohumları genellikle çok küçük olduğundan örneğin 1 gram’lık tohum paketleri içerisinde genel olarak 1000 adet şeker otu tohumu (tohumcuğu) bulunur. Bu bitkiyi amatör olarak yetiştirmek isteyenler için tohumcularda küçük paketler halinde de satılmaktadır. Bu küçük paketlerde 75-100 adet şeker otu tohumu bulunur ve 8-10 Tl ‘den temin edilebilir. Bunun için ya bir tohumcuya uğramanız veya özellikle internet ortamında tohum satan yerli-yabancı tohum firmalarını ziyaret etmeniz gerekir

Jezebel
10-05-2014, 19:20
Tohumdan yetişmesi biraz zor.
Biri bile çimlenmedi.
Fide bulup iki tane aldım, Tanesi 5 lira.


491496


491497


İzmirde nasıl gelişecek göreceğiz.

flyactivediver
26-05-2014, 18:09
Bende Marmara Ereğlisi ,Çiflikten fidesini 5 tl den aldım:) şanslılardanız galiba

Emir Özkan
05-06-2014, 11:14
yeni filizlenmiş fideyi (yaklaşık 3-4 cm) tanesini 1 tl ye veriyordu almadım pişmanım :(

salihcan
04-07-2014, 12:33
sn jezebel nerden buldunuz bulduğunuz yeri bana da söyleyebilir misiniz bende alayım :)

Jezebel
06-07-2014, 17:44
sn jezebel nerden buldunuz bulduğunuz yeri bana da söyleyebilir misiniz bende alayım :)

Reklama girer mi bilmem ama Zenfide'de var.
http://www.zenfide.com/Seker-otu-fidesi-stevia-rebaudiana-ithal,PR-739.html

salihcan
07-07-2014, 12:10
Sn jezebel teşekür ederim ama ben İnternet'en alış veriş yapmıyorum siz bana aldığınız yeri söylerseniz beni mutlu edersiniz şimdiden teşekür ederim:)

Jezebel
07-07-2014, 15:28
Sn jezebel teşekür ederim ama ben İnternet'en alış veriş yapmıyorum siz bana aldığınız yeri söylerseniz beni mutlu edersiniz şimdiden teşekür ederim:)


Sn. salihcan Zenfide zaten İzmirde.
İki adet satış noktası var.
Ben de onlardan aldım. Bayındıra giderken yolun sağında fidanlıkları var.
Telefonla irtibata geçerseniz size yardımcı olacaklardır.
Kolay gelsin.

erdemveli
08-07-2014, 21:44
stevia fide dikime hazır yüzde yüz adapte olmuş ırkına has doku kültürü ve hibrit değil doğal stevia fidesi

mobilspy
06-08-2014, 16:04
http://img.tapatalk.com/d/14/08/06/ezy2a2ap.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/08/06/2u2utuhy.jpg

Şubat ayında ektiğim iki stevia yeniden filiz vermeye başladı.

http://img.tapatalk.com/d/14/08/06/u7y4e8a2.jpg

Buda mayısta ektiğim.

nigelsan
23-09-2014, 13:17
Selamunaleykum Arkadaşlar
tohumla uğraşıp yüreğinizi tüketmeyin başarı oranı yüzde on bile değil,viyolde fide satıyorlar
alın 5 tane eğer çoğaltmak isterseniz çelikleme yapın başarı oranı yüzde yüz ,sıkıntınız ilk beş adeti bir dönem büyütmek,ikinci yıl bunu yüz adete bile çıkarmanız mümkün
önemli olan biraz sabır

nigelsan
23-09-2014, 16:12
Arkadaşlar siteye resim eklemey bilmediğim için resim linklerini koydum
Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/b42qmG)
http://i.hizliresim.com/jY20dD.jpg
Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/78b9zP)
Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/EEqGov)
http://hizliresim.com/gLAdJ0
Not:çelikleme yaptıktan sonra kökleninceye kadar güneşe çıkartmayın ve günlük aşırı olmamak kaydı ile sulayın

Fatih_Salih
03-11-2014, 22:00
Merhabalar Arkadaşlar;
Öncelikle 2005 yılından bu yana özveriyle tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunan tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım. Çok yardımcı oldunuz. Sizlere bir sorum olacak;
Şeker Otunun Ankara' da üretimini yapmak istiyoruz. Sera ortamında mı üretim yapmayılıyız? Başkaca bir şekilde üretim yapmamız mümkün olur mu?

nigelsan
19-11-2014, 04:34
tavsiye etmem soğuk iklimi seven bir bitki türü değildir

FatihBahce
20-11-2014, 10:38
Dün Çiftçi TV'de Sayın Duran Bozkurt Stevia yetiştiriliciliği ile ilgili detaylı bilgiler anlattı.

Stevia - Şeker Otu - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=8ca67y3kWcY)


http://www.agaclar.net/forum/1334740-post360.htm

dünyam1
22-11-2014, 23:06
Bugun adana fuarda en son stevia bir kök aldim insallah kurutmadan cogaltabilirim

mobilspy
22-11-2014, 23:28
Bugun adana fuarda en son stevia bir kök aldim insallah kurutmadan cogaltabilirim
Adananın neresinde fuar?
Ben silifkedeyim geçen yıldan beri stevia üretmeye çalışıyorum aldığın fide küçükse dışarda bırakmamanı tavsiye ederim nisandan sonra dışarda daha iyi olur, ama temmuz ağustostada çok dikkat etmek gerekiyor havanın fazla ısınmasıda olumsuz etkiliyor benim gözlemlerim. Umarım size faydası olur.
( stevya üretmeye çalışıyorum dedim ama yanlış anlaşılmasın tarlada falan değil balkonda [emoji4] )

dünyam1
23-11-2014, 01:08
Stevlia 2karis uzunlugunda bitkiyi kapali balkonda yetistirmeyi düşünüyorum..Googleye adana fuar alani yazin adresi cikacak..yarin son gun sabah saatlerde gelmek lazim kalabalikdan araba kuyruklari olustu.

Laralara
24-11-2014, 23:21
geçen hafta yaprağından bir parça yedim ve resmen bal yemiş kadar oldum :))

ercandogan2013
07-12-2014, 12:15
Bu fidelerden ödemeli göndermeniz mümkünmü ?

Jezebel
11-12-2014, 21:38
Bu fidelerden ödemeli göndermeniz mümkünmü ?

Yalnış yere yazdınız, yine de reklama girmezse...


stevia, şeker otu, şeker otu fidesi | zenfide.com (http://www.zenfide.com/Seker-otu-fidesi-stevia-rebaudiana-ithal,PR-739.html)

Burada var.

Sevgi Durul
13-12-2014, 00:32
Bir yakınımdan aldığım şeker otu çeliğini suda köklendirdim ve büyütmeye çalışıyorum. Ancak yaprağı tatlı değil henüz. Bu bitki gerçekten şeker otu mudur?

529353

mobilspy
14-12-2014, 21:37
Stevianın birçok türü var ama bendeki bu değil ayrıca nerde olduğunuzu bilmemekle beraber bu mevsimde açık alanda çimlendirmek sanırım mümkün değil zaten onun için bunun stevia olduğunu düşünmüyorum.

aydemiraydın
28-02-2015, 15:55
çok hassas bi bitki ne ben çimlendirebildim. ne de tanıdıklarım .

mobilspy
21-04-2015, 14:33
arkadaşlar çelikden köklendirmeyi deneyen oldumu acaba ben normal şartlarda başarılı olamadım çelikleri suda köklendirip diktim toprağa geçtikten hemen sonra kurudular, direk toprağa diktim köklenmedi. çelik köklendirme hormonu diye zirai ilaç satan biryere sordum toniplat diye bişey verdiler ama daha kullanmadım onu, çeliklerin kolay köklenmesi için tavsiyesi olan daha önce denediğiniz bişey varmı.

bezginkuh
04-05-2015, 10:46
En son bende 30'a yakın tohum bulabildim. Ama Mayısın ortalarına doğru ekmeyi düşünüyorum. Uygun sıcaklık ve uygun nemi sağlamak için küçük bir sera kurmayı düşünüyorum.

nigelsan
06-05-2015, 04:45
Boşu boşuna yüreğini tüketme tohumla başarı oranı neredeyse %1 bile değil en sağlamı çelikleme başarı oranı neredeyse %95 tavsiye ederim

casperia
12-05-2015, 12:29
Resimleri biraz küçültüp paylaşırsanız sayfada daha güzel gözükür düşüncesindeyim :)

nigelsan
22-05-2015, 08:58
çelikleme ve sonuçlarını fotoğrafladım arkadaşlar
http://i.hizliresim.com/rQ27m7.jpg (http://hizliresim.com/rQ27m7)
http://i.hizliresim.com/5dQB4R.jpg (http://hizliresim.com/5dQB4R)
http://i.hizliresim.com/3DqdNA.jpg (http://hizliresim.com/3DqdNA)
http://i.hizliresim.com/mPkndR.jpg (http://hizliresim.com/mPkndR)
http://i.hizliresim.com/n7WBk0.jpg (http://hizliresim.com/n7WBk0)
http://i.hizliresim.com/MEvrXN.jpg (http://hizliresim.com/MEvrXN)

Karena
22-05-2015, 20:18
Çok ilginç bulduğum ve bu sebepten dolayı bir internet sitesinden sipariş verdiğim şeker otunu toprağa dikerken acemilikten yan dallardan birini incitip kırmıştım. Yine de ne olur ne olmaz diye düşünerek kırılan dalı çelik niyetine kullanıp saksının içine yerleştirdim. İlginç olan, fide kurudu ama şansıma denediğim çelikleme işe yaramış görünüyor.
Acaba fideye fazla su vermiş olabilirmiyim? Sizce, neden kurumuş olabilir?

nigelsan
23-05-2015, 03:56
fazla sudanda olabilir fazla sıcaktanda kök'ün yüzeye yakın olmasından sıcak yakmış olabilir

nigelsan
24-05-2015, 06:32
http://i.hizliresim.com/ZDOoPg.jpg (http://hizliresim.com/ZDOoPg)
http://i.hizliresim.com/rQJzGz.jpg (http://hizliresim.com/rQJzGz)
http://i.hizliresim.com/n7J03R.jpg (http://hizliresim.com/n7J03R)
http://i.hizliresim.com/rQJzo1.jpg (http://hizliresim.com/rQJzo1)
http://i.hizliresim.com/94DZPr.jpg (http://hizliresim.com/94DZPr)
http://i.hizliresim.com/d57gAr.jpg (http://hizliresim.com/d57gAr)

nigelsan
24-05-2015, 06:33
http://i.hizliresim.com/JYObyj.jpg (http://hizliresim.com/JYObyj)
http://i.hizliresim.com/yMzZr7.jpg (http://hizliresim.com/yMzZr7)
http://i.hizliresim.com/RYOzla.jpg (http://hizliresim.com/RYOzla)
http://i.hizliresim.com/DMygvl.jpg (http://hizliresim.com/DMygvl)
http://i.hizliresim.com/2gEz0N.jpg (http://hizliresim.com/2gEz0N)

nigelsan
24-05-2015, 09:48
http://i.hizliresim.com/og6Rb7.jpg (http://hizliresim.com/og6Rb7)
http://i.hizliresim.com/PqOZy7.jpg (http://hizliresim.com/PqOZy7)
http://i.hizliresim.com/PqOZyb.jpg (http://hizliresim.com/PqOZyb)
http://i.hizliresim.com/yMzrYM.jpg (http://hizliresim.com/yMzrYM)

nigelsan
24-05-2015, 09:57
Arkadaşlar çelik sayısını fazla yapacağım diye çelik boylarını kısa tutmayın ne kadar uzun olursa köklenme oranı o kadar fazla olur çünkü köklenme genel olarak yaprak diplerinden fışkırır ben çiftçi değilim her şey tecrübe ile oluyor deneye deneye

Lonicera
26-05-2015, 12:27
Stevia tohumunu ben de çimlendirmeyi çok denedim ama maalesef başarılı olamadım. Sanırım çok taze tohum gerekiyor. Gerçi fidesi de çok ucuz artık. Sevgili Harun(gilaburu) Stevia fidesi (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/37242.htm)satış başlığını da açmış, en iyisi fideden alıp denemek.

mobilspy
26-05-2015, 18:02
http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/26/45a57b5acad425369916c500ce6273e0.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/26/f2847639c26b857ef3e338d6c1ef90a3.jpg

Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğin stevyalarda resimdeki gibi bi canlı Dadandı bunları elle temizlesemde tekrar geliyor ne yapmalıyım sıvı sabunla suyu karıştırıp spreyle versem olurmu sizce

Suveyda
26-05-2015, 19:38
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğin stevyalarda resimdeki gibi bi canlı Dadandı bunları elle temizlesemde tekrar geliyor ne yapmalıyım sıvı sabunla suyu karıştırıp spreyle versem olurmu sizce

arap sabunu, sıvı yağ, su ile bir karışım hazırlayıp spreyle kullanabilirsin hatta bir diş sarımsak döverek ekleyenler de var. Fakat yine de dışarıdan müdahale ile temizle bunların yanı sıra. Daha yeni gelmişler kurtulabilirsin, kolay gelsin :)

mobilspy
26-05-2015, 19:46
Suveyda verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
bu böcüklerin adı ne bilen varmı.

Suveyda
27-05-2015, 13:09
Suveyda verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
bu böcüklerin adı ne bilen varmı.

Rica ederim, Unlu Bit olduğunu düşünüyorum.

nigelsan
09-06-2015, 17:38
çelikleme sonuçları
http://i.hizliresim.com/qYpNDW.jpg (http://hizliresim.com/qYpNDW)
http://i.hizliresim.com/EYNALn.jpg (http://hizliresim.com/EYNALn)
http://i.hizliresim.com/qYpN0W.jpg (http://hizliresim.com/qYpN0W)
http://i.hizliresim.com/g5pY02.jpg (http://hizliresim.com/g5pY02)

liderpc
23-06-2015, 16:20
Bu bitki baya iyi sanırım şeker hastaları da kullanabiliyor diye duydum doğrumu acaba.

nigelsan
27-06-2015, 07:55
zaten bu bitki zayıflak isteyen ve şekerden uzak durmak isteyenler için çünkü
hem şeker hem 0 kalori

nigelsan
29-06-2015, 07:48
Arkadaşlar yetiştirmiş olduğum STEVIA ŞEKER OTU fidelerini antalya
ve çevresinden aracıyla gelip alabilecek arkadaşlara teklif almak
suretiyle tamamını vermek istiyorum.70 adet her birinde ikişer üçer
tane fide bulunan (bazılarında tek)ben kirada oturuyorum yerim müsait
olmadığı için elden çıkartmak istiyorum
12 VE 30 CM YÜKSEKLİK ARALIĞINDA ÜRETMEK İSTEYENLERE ÇELİKLEME KALINLIĞINA GELMİŞ FİDELERDİR

05336268662

http://i.hizliresim.com/QA9y4v.jpg (http://hizliresim.com/QA9y4v)
http://i.hizliresim.com/RYqGbZ.jpg (http://hizliresim.com/RYqGbZ)
http://i.hizliresim.com/DMaG8Z.jpg (http://hizliresim.com/DMaG8Z)
http://i.hizliresim.com/n7Byk5.jpg (http://hizliresim.com/n7Byk5)

ercandogan2013
30-06-2015, 14:38
3 tane almak isterim. iyi günler

nigelsan
29-07-2015, 12:03
gelişen stevia

http://i.hizliresim.com/N4qVjY.jpg (https://hizliresim.com/N4qVjY)
http://i.hizliresim.com/qlYqzQ.jpg (https://hizliresim.com/qlYqzQ)
http://i.hizliresim.com/ylMdk7.jpg (https://hizliresim.com/ylMdk7)

Lonicera
07-08-2015, 12:15
Şimdilik gelişimleri gayet iyi. Çiçeklenmesini bekliyorum tohum için.

nigelsan
07-08-2015, 12:45
hiç tavsiye etmem yüreğini tüketirsin.en iyisi çelikleme

Lonicera
07-08-2015, 13:07
Tohumdan denemeyi seviyorum. Oldukça meşakkatli olacağından şüphem yok. Dediğiniz gibi çeliklerden de deneyeceğim.

nigelsan
14-08-2015, 19:18
İlk hasadımızı yaptık artanları ilede çeliklmemizi yaptık
http://i.hizliresim.com/L4QLDz.jpg (https://hizliresim.com/L4QLDz)
http://i.hizliresim.com/6km0ak.jpg (https://hizliresim.com/6km0ak)
http://i.hizliresim.com/8b8Jad.jpg (https://hizliresim.com/8b8Jad)
http://i.hizliresim.com/7bA4ar.jpg (https://hizliresim.com/7bA4ar)
http://i.hizliresim.com/PoQg7v.jpg (https://hizliresim.com/PoQg7v)
http://i.hizliresim.com/ylVXG0.jpg (https://hizliresim.com/ylVXG0)

Lonicera
13-09-2015, 12:24
Hadi bakalım, nasipse taze taze tohumumuz olacak inşallah.

Lonicera
23-02-2016, 13:50
Kış başında bir sürü tohum topladık. Daha sonra üst aksam kurudu. Yeni yeni dipten sürgünler vermeye başladı. Çok ama çok iştahlı bir bitkiymiş bu.

izmocee
24-02-2016, 19:45
merhaba sayın lonicera, benim de iki tane stevia bitkim vardı kışın balkonda unuttuğum için dondu ama topraklarını bozmadım, bir yazıda 4-5 yıl hasat edilebileceğini okumuştum sizce bitkilerim yeşerir mi yeniden?

akçabardak
24-02-2016, 20:32
Kış başında bir sürü tohum topladık. Daha sonra üst aksam kurudu. Yeni yeni dipten sürgünler vermeye başladı. Çok ama çok iştahlı bir bitkiymiş bu.

Benim saksımda olanlar da kışa doğru kurudu, kaybettim diye üzülmüştüm dün dikkatimi çekti kuruyan kökün dibinden 2 sürgün görünce çok sevindim.

Sevgili Lonicera bitkinin yapraklarını toplayıp değerlendirdiniz mi acaba? ben biraz kuruttum ama nasıl kullanılacağını bilemiyorum, öylece duruyor.

Çay içerken bir iki defa çay kaşığı ucuyla çayıma kattım karıştıdım gerçekten şeker gibi tatlandırıyor. Doğru yapıp yapmadığımı da bilemiyorum, o yüzden size sordum.

Lonicera
25-02-2016, 06:11
merhaba sayın lonicera, benim de iki tane stevia bitkim vardı kışın balkonda unuttuğum için dondu ama topraklarını bozmadım, bir yazıda 4-5 yıl hasat edilebileceğini okumuştum sizce bitkilerim yeşerir mi yeniden?

Sn izmocee, bu bitkiyle tanışıklığım çok yeni(2.yılındayım). Bulunduğunuz yer bize göre oldukça soğuk bir iklime sahip. Sonuç ne olur ben de bilemiyorum. Biraz sabredin, en azından Nisan-Mayıs aylarına kadar bekleyin derim. Sonucu hep beraber görmüş oluruz.

Lonicera
25-02-2016, 06:16
Benim saksımda olanlar da kışa doğru kurudu, kaybettim diye üzülmüştüm dün dikkatimi çekti kuruyan kökün dibinden 2 sürgün görünce çok sevindim.

Sevgili Lonicera bitkinin yapraklarını toplayıp değerlendirdiniz mi acaba? ben biraz kuruttum ama nasıl kullanılacağını bilemiyorum, öylece duruyor.

Çay içerken bir iki defa çay kaşığı ucuyla çayıma kattım karıştıdım gerçekten şeker gibi tatlandırıyor. Doğru yapıp yapmadığımı da bilemiyorum, o yüzden size sordum.

Sevgili akçabardak, evet ben de aynen sizin gibi yaptım. Gölge ortamda kuruttuğum yaprakları ufalayıp bir kavanoza koydum. Daha sonra küçük keseler ısmarladım hanıma:)) Sallama çay gibi içine bir kaşık stevia kurusunu koyup çay fincanına koydum.
Bir defasında cezveye koyup kaynattığımız kuru yapraklar suya acayip bir koku ve tat bulaştırdı. Kaynatılmaması gerektiğini öğrenmiş olduk.

akçabardak
25-02-2016, 10:21
Sevgili akçabardak, evet ben de aynen sizin gibi yaptım. Gölge ortamda kuruttuğum yaprakları ufalayıp bir kavanoza koydum. Daha sonra küçük keseler ısmarladım hanıma:)) Sallama çay gibi içine bir kaşık stevia kurusunu koyup çay fincanına koydum.
Bir defasında cezveye koyup kaynattığımız kuru yapraklar suya acayip bir koku ve tat bulaştırdı. Kaynatılmaması gerektiğini öğrenmiş olduk.

Teşekkür ederim Sevgili Lonicera.

evandevan5
25-02-2016, 10:26
Şeker otu tohumu aldım ektim ama bayattı herhalde çıkmadı taze tohum olan varmı elinde.

Lonicera
25-02-2016, 11:42
Bende var, nasipse 2016/2017 etkinliğine koymayı düşünüyorum.

Lonicera
03-04-2016, 19:03
Son hali böyle, tohumlardan çok az bir kısmını test için ektim. Bakalım sonuç ne olacak?

Lonicera
23-04-2016, 14:15
Bu yıl çok iştahlıyız. Şimdiden 2.tur yapraklar hasada gelmek üzere.

Lonicera
16-09-2016, 18:46
Nihayet çiçeklenecekler. Nasip olur da tohum verirse geçen yıl tohumların kuruması etkinlik tarihine yetişememişti, bu toplayacağım tohumlarla yenilerini de karıştırıp paylaşıma açacağım.

kaknus
20-10-2016, 21:43
Geçen yıl internetten aldığım şeker otunu köklerinden ayırarak çoğalttım. Köklerinden ayırıp çok rahat çoğaltılabiliyor.
Acaba kullanması nasıl oluyor. Hem taze yapraklar hem de gölgede kurutup ufaladığım yapraklara ağzıma attığımda oldukça tatlı. Çaya attığımda ise hiç tat yok.Normalde çayı şekersiz içerim. Acaba kullanımında özel bir şekil var mı?

Muda
17-11-2016, 10:58
Eşek arılarının içtiği nedir.

633527

nitroxs
26-08-2017, 22:48
Merhaba
Steviayı sofra kullanımına uygun hale getirmek için öncelikle 400 gr kurutulmuş yaprağı blendırdan geçirip parçalamak gerekiyor. Daha sonra parçalanmış yaprakları 700 ml saf etil alkol içinde 2-3 saat bekletmeliyiz. Sonra bu karışımın içine yaklaşık 400-500 ml su ekleyerek kaynatmaya başlamalıyız. Kaynatma işlemiyle karışım içerisindeki alkol uzaklaştırılmış olur ve elinizde kalan konsantre stevia özüdür. Bu ürünü çayda, reçel yapımında, kek yapımında kullanabilirsiniz.

Stevia GÜNDOĞAN
20-11-2018, 11:52
Evett bunlarda benim bebeklerim

siflera12
20-11-2018, 11:55
Evett bunlarda benim bebeklerimSanırım resim eklememişsiniz [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zekoş
20-11-2018, 12:13
Acaba şeker otu donlara dayanıklı mı? Benim bitki 2 senedir saksıda..

siflera12
20-11-2018, 12:40
Acaba şeker otu donlara dayanıklı mı? Benim bitki 2 senedir saksıda..Bildiğim kadarıyla Zone 9-10 yani -6,6 ya kadar dayanıklı

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Halil_urel
12-09-2019, 12:56
Merhaba arkadaşlar
Forumda yeniyim. Yaklaşık iki haftadır forumda farklı konularda bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.
Şuan Hatay'da çalışıyorum ve Bursa'da 33 dönüm yerimiz var işi bırakıp stevia şeker otuna yönelmek istiyorum. Ekeceğim stevia yi satma konusunda garantiye almadan böyle bir işe girişmek istemiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.Sizin fikirlerinizi dinlemek istiyorum.

kircalevent
28-05-2020, 19:08
Arkadaşlar herkese merhaba
Bilimsel bir araştırma için yaklaşık 180 adet tohum lazım. 3 tekrarlı ve kontrol grubu olacak çalışma için yazdığım rakamın üstünde de tohum bulabilirsem çok memnun olurum. En azından çimlenmeyenler için yedek olabilir. Fiyatı makul olmak kaydıyla ücretini ödeyebilirim. Lütfen elinde olan arkadaşlar PM den iletişime geçsinler. Teşekkür ederim, iyi forumlar

AkisSoftware
29-05-2020, 23:10
Arkadaşlar herkese merhaba
Bilimsel bir araştırma için yaklaşık 180 adet tohum lazım. 3 tekrarlı ve kontrol grubu olacak çalışma için yazdığım rakamın üstünde de tohum bulabilirsem çok memnun olurum. En azından çimlenmeyenler için yedek olabilir. Fiyatı makul olmak kaydıyla ücretini ödeyebilirim. Lütfen elinde olan arkadaşlar PM den iletişime geçsinler. Teşekkür ederim, iyi forumlarBendeki tohumlardan bir türlü çimlendiremedim. Nerede hata yapiyorum bilemiyorum

asdafas
03-10-2020, 10:03
Merhaba
Steviayı sofra kullanımına uygun hale getirmek için öncelikle 400 gr kurutulmuş yaprağı blendırdan geçirip parçalamak gerekiyor. Daha sonra parçalanmış yaprakları 700 ml saf etil alkol içinde 2-3 saat bekletmeliyiz. Sonra bu karışımın içine yaklaşık 400-500 ml su ekleyerek kaynatmaya başlamalıyız. Kaynatma işlemiyle karışım içerisindeki alkol uzaklaştırılmış olur ve elinizde kalan konsantre stevia özüdür. Bu ürünü çayda, reçel yapımında, kek yapımında kullanabilirsiniz.

yaş yapraktan direk distilasyon ile elde edemez miyiz ?

NurettinBey
02-04-2024, 12:09
Bu stevia otunun fidesini nereden bulabiliriz?