View Full Version : Balkonda Kavun Karpuz Yetiştirme
Bu sene tarlaya ekim amaçlı aldığım sugar baby tipi karpuz tohumlarımdan 2 tanesini ayırdım balkon için. nispeten daha ufak bir cins karpuz olacağı için böyle bir denemede karar kıldım. Hatta mevcut saksı resimde çok büyük gözükmesede daha büyüğü ile yer değiştirebilirim.
Bu denememi dualar eşliğinde yapacağım haliyle, hatta meyva tutması bile beni kesinlikle tatmin edecektir. denemekten bir zarar gelmez diyorum, bakalım neler olacak :)
cigdemozkan
22-05-2009, 15:37
ben geçen yıl ekmiştim
portakal kadar 3 adet karpuzum olmuştu
ama sulamayı üstten yaptığım için karpuzların altında çok su kaldı sanırım ondan dolayı çürüdüler
bence sulamayı kök kısmına yakın yerden yapıp meyvenin ıslanmasını engellemelisiniz
diye düşünüyorum. Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar
ugurtelefon
23-05-2009, 11:33
Tohum çimlendireceğiz diye canımız çıkıyor,yetmiyor,fide olsunlar diye gözünün içine bakıyoruz.
Bugün köyden eşimin annesi gelmişti,biraz öncede yanıma uğradılar,işyerine.
Bana ne dese beğenirsiniz;
''Uğur karpuzları nezaman ektin,haberimiz olmadı,maşallah hemen büyümüşler''
Yok yahu ne karpuzu dedim,aynen dumur olmuş vaziyetteyim.
Arka bahçede asmamım ve limon ağacımın dibinde yetişen 5 tane karpuz fidesi varmış:o bilmiyorum artık geçen yıldan mı kalma,yoksa geçen hafta turfanda karpuz almıştım,söylemesi ayıp.Herhalde biyerlerden çekirdekler oraya atılmış.
Ehhh ne yapıcaz onlarıda bakıcaz artık.****** saksı içinde değil,bol gübreli kapkara bir toprak,belki büyürler.Nasip işte,uğraşırsın olmaz,bırakıcaksın kendi haline.:p
Geçen sene bende o kadar uğraştım ama yetiştiremedim. Bizimkiler bahçede yerken çekirdekleri düştükleri yerde çimlenip karpuz verdiler. İnanın uğraşıp binbir zahmet verdiklerimden daha güzel gelişimleri oldu. Domates fidelerinin arasından aldığımız karpuzlar daha iyiydi. Hem de diyarbakır karpuzuydu.:p
Acaba karpuz şaşırtmayı sevmiyor mu? :o
Balkondakiler ise meyveleri küçük kaldı. Annem de turşu yaptı onları.
fotograflarla karpuzun uzun yolculuğu :)
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=23329&rid=2
resimlerde 11 noluda kırmızı birşey dökülüyor o ne acaba?
1 temmuz itibariyle 3 adet minik karpuzum var fidelerimden birinde. 2 sinden feragat edip onu tekli büyütmeyi düşünüyorum. diger fidede bir tane verirse ne ala. resimde bir tane boncuğun resmi bulunmakta :)
Benim karpuz denemem şu an itibari ile çok güzel gidiyor. Avuç içi büyüklüğüne ulaştı. Çok seviniyorum onu öle görmekten ama kurumaya başladı onu canlandırmak için uğraşıyorum şuan. Gübrelemem gerekiyo galiba.
kavunkarpuz
26-07-2009, 12:49
merhaba ben de bu yaz balkonda saksıda karpuz yetiştiriyorum. kullandığım saksı tahminen 15 litrelik. bir ana dal ile iki uzun yan dal + bir kısa yan dal var. ana dal ile uzun yan dalların boyu 80-90 cm civarında. ilk önce ana dal da bir karpuz çıktı zeytin büyüklüğünde iken kararıp çürüdü koptu. şimdi yan daldaki bir karpuzda da aynı belirtiler görülüyor. bunlardan hariç 3-4 zeytin büyüklüğünde karpuz daha var. bunlar şimdilik sağlıklı gözüküyor. dallarda bolca çiçek var. toprağa yakın yerdeki yapraklardan bazıları kurumaya başladı. çok mu suluyorum az mı karar veremedim. karpuzların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için ne yapmalıyım. bazı dalları keseyim mi.
karpuzların biri ana daldan çıkan bir yan dal üzerinde diğerleri toprağa yakın yerden çıkan yan dallar üzerinde. bir tane de toprağa yakın yerden çıkan kısa yan dal üzerinde var.
kavunkarpuz
29-07-2009, 08:56
burdan acaba ne zaman yardım gelecek. ben en iyisi yardım gelene kadar yazayım.
kısa yan dal üzerindeki karpuz yumurta büyüklüğüne ulaştı ulaşacak. ancak üzerinde siyah lekeler var. diğer dallarda yeni karpuz oluşumları gözlendi. mevcut diğer karpuzların gelişimi daha yavaş. açıkçası bu saksının bu kadar karpuzu besleyebileceğini düşünmüyorum. bir önlem almam gerek. en azından sağlıklı, makul büyüklüğe ulaşmış bir karpuz almak istiyorum. yakında elime fotoğraf makinası geçecek, resmini çekip buraya koyarım.
mozturkgss
02-08-2009, 10:09
Merhaba bunlarda benim balkon karpuzlarım :)
Çamaşır ipinde duruyor. Bitki karpuzu ne kadar ağırlığa kadar tartar?
Altına file gibi bir şey çekmeyi düşünüyorum.
safacander80
02-08-2009, 13:48
Çok ilginç....balkonda bir karpuz:) Tepeden aşağıya bakıyor:) Ben görsem çok şaşırırdım. Elinize sağlık, afiyetle yersiniz
ayferaksit
04-08-2009, 17:13
Balkonda saksıda karpuz büyüyecek mi merakla bekliyorum.
selamlar karpuzlar resimlerden çok tatlı gözüküyorlar hmn ekmek istiyorum nasıl ekebilirim?
hangi mevsimde ekmeliyim çok merak ettim.:)
mozturkgss
10-09-2009, 10:43
Ben mayısın sonlarına doğru çekirdekten ekmiştim.
Bu arada karpuzu afiyetle yedik:) Küçüktü ama kokusu ve tadı markette satılanlardan kat kat güzeldi.
cevabınız için teşşekürler mozturkgss :)
coskunnn
15-06-2010, 21:15
yemeden önce bekleseydiniz daha büyürmüydü , yani saksıda bundan daha büyük karpuz olurmu ??
zephyrantes
16-06-2010, 13:37
merhaba, ben şuan ektim olur mu ki? bi de neelere dikkat etmem gerekiyo
merak etmeyin karpuz olur.bende dün ektim aşırı sulamak zarar verir ona dikkat edin
zephyrantes
16-06-2010, 14:54
ne aralıkla sulamalıyım ki
umutyolcusu
18-06-2010, 16:44
Benim saksıların birinde kendiliğinden karpuz çıktı ve asıl yerine alınacak boya geldi.Saksıda olur mu olmaz mı bilmiyorum ama deneyeceğim bakalım.Belkide olurda fotoğrafını bile yayınlarım kim bilir.
alihan444
29-07-2010, 11:15
bende yediğim bir karpuzdan 10 tane falan tohumu küçük boy saksıya ektim.sonra 7-8'i çıktı.ama bir süre büyüdükten sonra 1 tanesi hariç hepsi kurudu.şimdi kalan karpuz hızlı hızlı büyüyor.acaba 1 saksıya 1 karpuzmu gerekiyor?sizce neden kurumuştur?
mozturkgss
03-08-2010, 11:27
Bu sene yine ektim yaklaşık üç tane yumurta büyüklüğünde karpuz oldu :)
mozturkgss
08-08-2010, 09:09
Bunlarda resimleri üç tane diye hatırlıyordum beş taneymiş.
Resimleri geçen hafta çekmiştim bu hafta karpuzlardan bir tanesi kurudu.
umutyolcusu
08-08-2010, 10:43
Büyümeselerde görüntüleri bile çok hoş.Benim minik karpuz fidem ne zaman bu hale gelecek bakalım.
Arkadaşlar sugar baby tipi karpuzu çok rahat yetiştirebiliyorsunuz saksıda. Ama fazla meyve bırakmayın üstünde.
geçen sene ki balkonda karpuz denemem de yumruk büyüklüğüne ulaştıktan sonra duraklama ve gerileme evresine girmişti.Bu sene daha büyük saksı ve besin takviyesi ile yeniden deneyeceğim,yılmak yok, bu balkonda karpuz büyüyecek !(umarım)
merhaba ben de bu sene saksıda balkabagı deniyorum. resimleri asagida
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24798&highlight=balkaba%F0%FD
anlaşılan saksıda karpuz maceraları çabuk bitmiş herkesin.kimse resim koyamamış büyümüş bir meyvenin :(.hevesim kursagımda kaldı.
seco258963
07-08-2011, 13:12
bende resimleri bekliyordum ama gelmedi benimde saksıda 2 adet 50-65cm fidelerim artık nasıl ürün alacağımı bekleyip göreceğim
limon_sever
10-08-2011, 14:06
Bahçede kendiliğinden çıkmış bir karpuz fidesi ve üstünde fındıktan biraz büyük bir meyve oluşmuş şekilde buldum. Ama fide sulanmadığı için çok küçük ve cılız. Fidenin boyu 30-40 cm var yok. Fidenin bir kısmını toprakla örttüm. Ne yapmam gerek, meyvesini yiyebilir miyim sezon sonu?
mandalinleerik
10-08-2011, 14:12
Bizim de bahçemizde kendiliğinden çıkma bir Karpuz var üzerinde 3-4 tane Hindistan cevizi kadar karpuzları var. Babama sorduğumda deli karpuz olduğunu söyledi ve kestiğimde içinde kocaman sert çekirdekleri vardı. Ayrıca tadı da kabak gibi :)
bu sene ektiğim karpuzların bazıları büyümeden çürümeye başladı,havaların yağışlı çok yağışlı olmasından mı acaba?
mustafar
25-08-2011, 10:01
güzel
mustafar
25-08-2011, 10:02
tebrikler
biraz önce yanlış yere yazmışım ben de balkondaki karpuzun resimleri ekleyeceğim..
canannuman
26-08-2011, 10:47
Benim teyzem Adana da oturuyor bir keresinde saksıdaki karpuz fidelerine su verirken beni uyardı. Karpuz Su istemez hiç sulama Tarla kupkuru oluyor genede su istemiyor o diplerde kökleri ile alır suyu dedi.
Benimki duyum ama teyzemde bilinçlidir. Bilemiyorum iyice fide oldumu sürekli sulama istediğini düşünmüyorum açıkçası.
canannuman
26-08-2011, 10:49
Annemin çiçek saksısında tesadüf çıkan karpuz portakal kadar çok lezzetli meyva vermişdi. Ben o sıralar meyvayı görememiştim sonradan annemler anlattı.
pasaportee
16-07-2013, 16:28
Merhaba,
Balkona ektiğim "Dixie Queen " tipi karpuz meyve vermeye başladı. Fakat yapraklarında küçük küçük sarılıklar olmaya başladı. Ayrıca açan çiçeklerin çoğu kararıp kuruyor.
426886
426887
Sn pasaportee,
Karpuzun son durumu nasıl oldu acaba, gelişimi devam ediyor mu yoksa duraklama veya gerileme mi ortaya çıktı?
Saygılarımla.
pasaportee
23-08-2013, 23:44
Sn pasaportee,
Karpuzun son durumu nasıl oldu acaba, gelişimi devam ediyor mu yoksa duraklama veya gerileme mi ortaya çıktı?
Saygılarımla.
Fotoğraftakinden biraz daha büyüdü ve öyle haftalarca kaldı. Geçtiğimiz günlerde daha fazla büyümeyeceğine karar verip kopardım. Oldukça tatlıydı... Birkaç tane daha misket kadar var ama eylül ayı da geliyor, artık büyümezler sanırım.
solucan17
24-08-2013, 09:23
Afiyet olsun diyelim o zaman
Bizim de bahçemizde kendiliğinden çıkma bir Karpuz var üzerinde 3-4 tane Hindistan cevizi kadar karpuzları var. Babama sorduğumda deli karpuz olduğunu söyledi ve kestiğimde içinde kocaman sert çekirdekleri vardı. Ayrıca tadı da kabak gibi :)
Aa ilginçmiş, karpuzun böyle çıkma ihtimali de var yanii ...
benim de saksımda hiç hesapta yokken filizlendi ve karpuz göründü, gördüğümde mutluluktan ne yapacağımı şaşırdım çünkü balkonda saksıda tutabileceğine hiç ihtimal veremiyordum. İnşallah büyür ve tatlı bir karpuz olur... Gerçi geç kaldı ama :(
arkadaşlar benimde evde saksıda karpuzum var ekeli 2 ay kadar oldu. kolları 1 metreye kadar çıktı 2 tane de minik leblebi kadar karpuzum çıktı çok sevindim ama sonra baktım alttan siyahlaşıp çürümeye başlamış . acaba neyi yanlış yapıyorum yardımcı olurmusunuz :(
bende bu yaz yediklerimden saksı diplerine bırakmıştım, şu an beş on tanesi 20 santim boy yaptı. hatta bu haftada birsürü çimlenenler var, üç santim büyüyüp solup gidiyorlar. sanırım güneş yoksunluğunda balkonda bile olsa büyüme şansları zayıf.
standbymee
24-08-2014, 16:15
balkonumda kendiliğinden çıktı saksının içinde. Sonra da büyüyüp çiçeklenmeye başladı.Şimdi de meyve vermiş bakalım nasıl olacak.Saksıyı biraz daha büyüteceğim. Fazladan vitamin için verebileceğim bir şeyler var mı?
turannavruz
13-06-2016, 12:52
Sayın Ağaçlar.net üyeleri.
Balkonda kavun yetiştirmeye çalışıyorum hobi için.Ama henüz meyve göremedim.
Ağaçlar.net'te ve diğer sitelerde çokça araştırma yaptım ancak bazı sorularıma yanıt bulamadım.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Resimlerini yükledim.
Dölleme yapmak için ne yapmalıyım?Kulak pamuğu ile altında top olmayan çiçeklerden polen alıp (ya da aldığımı sanıp) ikinci resimde görülen meyveye benzer topa sürüyorum.Ancak bir türlü tutmuyor.Yanlış mı yapıyorum?Nasıl döllemem gerek? Meyve inşallah tutarsa bitkinin uzamasına gerek var mı? Uç alma işlemi uygulamam gerekiyor mu?Ayrıca resimlerden görüpte yanlış yaptığım şeyler varsa yardım eder misiniz?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Gül kokulu
17-09-2016, 23:08
Merhaba ben bir avuç karpuz çekirdeğini saksımın içine döktüm ve onlarda çimlendiler sizce ne yapmalıyım ?
Herkese merhabalar.
Yazın başında balkonumuza saksı çiçekleri alırken kızımın ısrarı ile tohumlardan hiç üzerine bakmadan bir poşet aldık. Eve geldiğimizde kavun olduğunu gördük. Fazla detaya girmeden çimlendirme prosedürlerini uygulayarak 20-25 tohumu çimlendirdim. Bunlardan en fazla 3 5 tanesi büyür diyerek bulabildiğim en büyük saksıya (en olarak) diktim. Ancak sorun şu ki tüm tohumlar ve fideler inanılmaz büyüdüler. :D şu an fotoğrafta gördüğünüz çiçeklerin en az 2 katını da dökmüş durumda. bundan kavun almak biraz hayal gibi geliyor ancak inatla çiçeklenmesi de bir acaba doğurdu kafamda. deneme yanılma için daha küçük bir saksıya yine çiçekli bölgenin dokunmasını sağladım ancak yine çiçekleri döktü ve kavun oluşumuna dair bir gelişme göstermedi. En azından numunelik de olsa 1 tane kavun elde edebilmek için neler yapmam gerekiyor?
Yardımcı olacak herkese teşekkürler.
askcocugu20
24-07-2018, 15:23
merhaba
sizinle tecrübelerimi paylaşayım.internetten kırım kavunu(küçük meyve yapan tür) türü tohum almıştım.önceki yıl çimlendiremedim ama bu yıl 2 tane çekirdeği çimlendirdim.önce bardakta sonrada 10 litre civarı saksılara ektim.evdeki en uygun yer çatı olduğu için saksıları oaraya taşıdım.çok iyi büyüyüp geliştiler ve ilk aşamada 2 adet kavun verdiler.birtanesindeki kavun dip kısmından çatladı.sonra çaltak dahada genişledi.olgunlaşma aşamasında çürümesin diye kopardım.tam gelişemediği için yarı tatlı yarı kabak gibiydi.simdilik diğer kavunlar olgunlaşma dönemindeler.ayrıca önceleri uğurböceği sandığım böcek meğerse karpuz telli böceği adındaki zararlı çıktı.yaprakları ve çiçekleri yediler biraz.sonrasında buldukça öldürüp temizledim.ilk kavunlardan sonra bitki yeniden sürgün verip yeni kavunlar yaptı.bunlarda büyüme evresindeler.yanlız kavun saplarının bazıları karararak kurumaya başladı.belki bir hastalık velkide besin yetersizliğinden olabilir.internetten kavun yetiştirmek ile ilgili bilgiler okudur ve elimden geldiğince yapmaya çalıştım.yaprakları ve sapları sularkan ıslatmamaya çalıştım.meyve tutan sürgünün üçüncü yaprağından sonrasını kopardım.(besinleri boşa harcamasın diye)boş sürgünleri budadım.çatı son derece sıcak olmasına rağmen kavunlarda herhangi bir güneş yanığı olmadı.sadece aşırı güneşten dolayı sık sulamak gerekti.(günde iki kes) yoksa aşırı buharlaşmadan hemen kavunlar soluyordu.saksı olduğu için bilinçli olarak küçük meyve yapan tür seçtim.işin özü çok zor bir iş değil saksıda kuvun yetiştirmek.düşünen arkadaşlara yol göstermesi dileği ile.
askcocugu20
24-07-2018, 15:37
Herkese merhabalar.
Yazın başında balkonumuza saksı çiçekleri alırken kızımın ısrarı ile tohumlardan hiç üzerine bakmadan bir poşet aldık. Eve geldiğimizde kavun olduğunu gördük. Fazla detaya girmeden çimlendirme prosedürlerini uygulayarak 20-25 tohumu çimlendirdim. Bunlardan en fazla 3 5 tanesi büyür diyerek bulabildiğim en büyük saksıya (en olarak) diktim. Ancak sorun şu ki tüm tohumlar ve fideler inanılmaz büyüdüler. :D şu an fotoğrafta gördüğünüz çiçeklerin en az 2 katını da dökmüş durumda. bundan kavun almak biraz hayal gibi geliyor ancak inatla çiçeklenmesi de bir acaba doğurdu kafamda. deneme yanılma için daha küçük bir saksıya yine çiçekli bölgenin dokunmasını sağladım ancak yine çiçekleri döktü ve kavun oluşumuna dair bir gelişme göstermedi. En azından numunelik de olsa 1 tane kavun elde edebilmek için neler yapmam gerekiyor?
Yardımcı olacak herkese teşekkürler.
merhaba
öncelikle internetten kavun yetiştirme konusunda bilgileri okuyun.kavunun biyolojisini bilmek gerekiyor.ana dal sürgündeki çiçekler erkek ana daldan çıkan yan sürgünlerdeki çiçeklerse dişi.ana dalın çok uzamasınada bence izin vermeyin ve sürgün başını koparın.böylece yan dal daha fazla verecektir.fırça yardımı ile çiçekleri tozlayabilirsiniz.meyve tutumu içinde bence iyi bir ışık güneş almalı.gölgede kalırsa meyve tutamayabilir.meyve tutarsa meyveden sonraki 3. yapraktan sonra olan dürgünü koparın.bundan sonrası artık şansa kalmış.
Kerem Örenç
12-09-2018, 17:05
680649
Kerem Örenç
12-09-2018, 17:08
680650
Kerem Örenç
12-09-2018, 17:12
680651
Kerem Örenç
12-09-2018, 17:21
680652
Bu sene ilk kez kavun yetiştirmeyi deneyeceğim. Fideyi tahminen 35 cm derinliğinde 30 cm genişliğinde olan bir saksıya, bahçe toprağı, torf, perlit ve hayvan gübresi karışımı yaparak diktim.
Saksının etrafına da yüksekçe bir tel doladım. Hem toprağı kedilerden korumak hem de kavun uzadığında sarmak üzere kullanmayı düşünüyorum.
Ekim zamanı, sulaması ve bakımı hakkında bilgim yok ancak kendimce bir şeyler deneyeceğim. Kavunun cinsi sanırım "topan kavun" diye geçiyor, aşağıya resmini koyuyorum. Kavun konusunda bilgisi olan ve paylaşmak isteyenlere şimdiden teşekkürler.
aslipilin
31-05-2021, 00:02
Bu sene ilk kez kavun yetiştirmeyi deneyeceğim. Fideyi tahminen 35 cm derinliğinde 30 cm genişliğinde olan bir saksıya, bahçe toprağı, torf, perlit ve hayvan gübresi karışımı yaparak diktim.
Saksının etrafına da yüksekçe bir tel doladım. Hem toprağı kedilerden korumak hem de kavun uzadığında sarmak üzere kullanmayı düşünüyorum.
Ekim zamanı, sulaması ve bakımı hakkında bilgim yok ancak kendimce bir şeyler deneyeceğim. Kavunun cinsi sanırım "topan kavun" diye geçiyor, aşağıya resmini koyuyorum. Kavun konusunda bilgisi olan ve paylaşmak isteyenlere şimdiden teşekkürler.
Benim de elimde Topatan kavunu tohumları var ve saksıya dikmek istiyorum, size kimse cevap yazmamış siz de sonrasında bir şey yazmamışsınız. Sonuç nasıl oldu acaba?
Benim de elimde Topatan kavunu tohumları var ve saksıya dikmek istiyorum, size kimse cevap yazmamış siz de sonrasında bir şey yazmamışsınız. Sonuç nasıl oldu acaba?
Yazdığınızı yeni gördüm, ben çabalarımdan olumlu bir sonuç alamadım maalesef. Kavun fidesi boy olarak oldukça uzun bir hale gelse de ne yazık ki meyve alamadım. O nedenle bu sene tohum ekmedim ancak seneye karpuz deneyebilirim belki. Siz denediyseniz tecrübelerinizi öğrenmek isterim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.