Bağlan

View Full Version : Denizakvaryumu / Bahçe

Sayfalar : 1 2 [3]

füsunANK
19-01-2010, 19:06
Bahçeye uğradım ama kapı kapalıydı.. Baharı beklemek gerek sanırım. :)

denizakvaryumu
19-01-2010, 21:48
Ekim 15-Mayıs 15 kapalıyız :)

epsody
19-01-2010, 23:35

Arkadaşım toprak bahçe ilgi ile gelişir, evet sezon bitti ama en azında arazi üzerinde bakım yapılmasında fayda vardır, baharda gidilince en azından yapılacak işleri düzenlemek daha kolay olur.

Tabii bizim ki özel düşünce fikir bizden uygulamamak sizden, bahçenizin bereketi bol olması dileğimle, sevgiyle kalın.

agozce
19-01-2010, 23:44
Yer fıstığını eskiden biz ekerdik. Anamur da Mayısta ekilir. Eylülde toplanır. Fıstık en güzel kumlu toprakta olur. Hatta deniz kenarındaki kum tarlalarda. Fıstık kökünün gelişebilmesi için toprağın çok yumuşak olması gerekir. Kök doldurma dediğimiz çapadan sonra sulama ve ot almadan başka isteği yoktur. Ama Ankara ikliminde sıcaklık yeterli olur mu bilmem. Ama deneyin.
Papates gibi düşünün.

denizakvaryumu
20-01-2010, 11:48
Arkadaşım toprak bahçe ilgi ile gelişir, evet sezon bitti ama en azında arazi üzerinde bakım yapılmasında fayda vardır, baharda gidilince en azından yapılacak işleri düzenlemek daha kolay olur.

Tabii bizim ki özel düşünce fikir bizden uygulamamak sizden, bahçenizin bereketi bol olması dileğimle, sevgiyle kalın.

Teşekkürler, size katılıyorum.
Ancak bahçeye giden yol traktör yolu, bu nedenle kışın yağmur ve çamurdan dolayı ancak traktörle gidilebilir.

Gerçi yazın da yine yol durumundan dolayı arabamla bahçenin ancak 300 metre yakınına kadar gidebildim.

Bu nedenle mevcut arabamı satıp, araziye elverişli bir arabayla yeni sezonu açmayı düşünüyorum.

gilan
20-01-2010, 13:57
Bahçe işi bayağı pahalıya geliyor, kolay gelsin diyorum :)

k0900
20-01-2010, 21:41
Toplam ham yol ne kadar ?

denizakvaryumu
20-01-2010, 21:57
5-6 km.

k0900
20-01-2010, 22:02
Çokmuş :) Olsun, herşeye değiyor.

Romantik
20-01-2010, 22:04
Sayın denizakvaryumu,

Bizim İğdelerin durumunu soracaktım ama bahçenize geçit yokmuş,

Bahçenizdeki baharı bekliyoruz artık,

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:05
Bahçe işi bayağı pahalıya geliyor, kolay gelsin diyorum :)

Yazın haftada 3 kere gittiğim zamanlar oldu.(gidiş-geliş 2 saat)

Genetik kod genlerime işlenmiş...Bu işten sıyrılmam mümkün değil:D

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:07
Çokmuş :) Olsun, herşeye değiyor.

Google mapden yol tarifi istediğinizde, gösteremiyor :)

k0900
20-01-2010, 22:10
:) Yerini gösteriyormu ?

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:11
Sayın denizakvaryumu,

Bizim İğdelerin durumunu soracaktım ama bahçenize geçit yokmuş,

Bahçenizdeki baharı bekliyoruz artık,

Ankara'da bu geceden itibaren kar yağışı bekleniyor.Yani kış başladı.

İncir,koca yemiş,kara yemiş,mavi yemiş,che,sand chery,kestane vs.vs. hepsinin durumunu ayrıntılı olarak mayıs 15 de burada aktaracağım.

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:12
:) Yerini gösteriyormu ?

Kadim bir çeşmeden bölgesini tespit ediyorum ama tam yerini henüz tespit edemedim.(şaka değil:D)

Romantik
20-01-2010, 22:14
Türkiyenin her tarafına kar yağdı, yağacak ama bizim burada hala tık yok. yağmur aralıksız yağıyor ama soğuk ve kar yok. Biz bu sene kışa girmeyeceğiz, direk yaza atlayacağız gibi.

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:19
Kimileri kar ister ama en zengin bitki çeşidi yağmurun bol olduğu yerde vardır.

Ben yağmuru kardan daha çok severim.

k0900
20-01-2010, 22:19
Hepsini saymayınız, bunlardan bazıları neredeyse bulunmazlardan, heveslenimiz olabilir :)

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:27
Potlaca tohumdan başka çelik de dahil, yeter ki yerlerine bir alışsınlar :)

Romantik
20-01-2010, 22:29
Bitki çeşittiliğimiz zengin evet.

Hatda keşfedilmeyi bekleyen bir çok yabani bitkimizde var.

Şimdide Ormanlarda yol kenarında yetişen herkesin zehirliği sandığı Tavşan Kirazı ( Tavşan Memesi ) popüler oldu. Geçen gün gazatede ( ecza deposu gibi meyve ) diye yazmıştı.

k0900
20-01-2010, 22:31
Çelikler heyacanlandırıyor.

Cengiz bey, sizin çelikleride yarın fırsat bulursam gönderecem :)

Romantik
20-01-2010, 22:37
Çelikler heyacanlandırıyor.

Cengiz bey, sizin çelikleride yarın fırsat bulursam gönderecem :)

Hocam sabırsızlıkla bekliyorum.

En sevdiğim şeyler Egzotik ve Tropikallar ve kültüre alınmamış yabani bitkiler.

Yarın gönderebilirseniz Cuma veya Cumartesi elimde olur.

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:38
Bitki çeşittiliğimiz zengin evet.

Hatda keşfedilmeyi bekleyen bir çok yabani bitkimizde var.

Şimdide Ormanlarda yol kenarında yetişen herkesin zehirliği sandığı Tavşan Kirazı ( Tavşan Memesi ) popüler oldu. Geçen gün gazatede ( ecza deposu gibi meyve ) diye yazmıştı.

ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz,
Türkiye’de birçok bölgede yetişen ancak özellikleri çok fazla bilinmeyen tavşan kirazının bacak rahatsızlıkları ve hemoroit tedavisinde oldukça faydalı olduğunu söyledi. Anadolu’da tavşanmemesi, Yalovamercanı, zirmek ve fare dikeni olarak da bilinen tavşan kirazının keşfedilmeyi beklediğini anlatan Prof. Dr. Karadeniz, kışın yapraklarını dökmeyen, eylül-nisan ayları arasında
yeşilimsi veya açık pembemsi çiçekler açan, yaprak biçimindeki dalları olan
tavşan kirazınınmeyve, yaprak ve köklerinin bacak rahatsızlıkları, hemoroit tedavisi, kan pıhtılaşması ve tromboz riskini azaltmada sıkça kullanıldığını ifade etti.

Haricen kullanıldığında tavşan kirazının romatizma vemafsal iltihaplarına
bağlı olan ağrı ve şişkinlikleri azaltmada faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, bumeyvenin dolaşım sistemindeki kılcal damar ve damar sertliğinin düzene girmesini de desteklediğini kaydetti.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=201013&cat=220&dt=2010/01/15

ECZANE GİBİ MEYVE

Tavşan kirazının dolaşım sistemindeki kılcal damar ve damar sertliğinin düzene girmesini desteklediğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazı kanın beyin, el ve bacaklara iletilmesini sağlar. Bilek ve mafsal iltihabı, romatizma ve varisten kaynaklanan ağrıları teskin eder. Böbrek ve mesanenin sağlığını korur ve destekler. Özellikle kılcal damarların delinmesini ve kırılmasını azaltma şeklinde bir aktivite göstermektedir. Tavşan kirazı içerdiği glycolic asit sebebiyle kilo verdirici ve idrarsöktürücü özellik taşımaktadır. Tavşan kirazının kökleri müshil, tıkanıklıkları açan, temizleyen, taş ve kum döktürücü, terleten, ateş düşürücü, idrar getiren ve damar daraltan olarak yarar sağlamaktadır. Dahili olarak kullanıldığında sarılık, gut (damla), böbrek ve mesane taşları, toplar damar yetersizliği ve hemoroit gibi hastalıklara oldukça faydalı gelmektedir. Hemoroitlerin tedavisi için aynı zamanda haricen de uygulanabilir" diye konuştu.

Tavşan kirazının şifa amaçlı çeşitli yollarlarla da kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazının kökleri sonbaharda sökülür ve daha sonra kullanılmak üzere kurutulur. Şifa amaçlı olarak 40 gram kuru kök 1 litre suda yarım litre kalıncaya kadar kaynatılır. Bu sıvıdan günde 3 kere 2 çay kaşığı içilir. Bitkinin tamamı da aynı zamanda kullanılabilir. Bitki saponin glikoziti, ruscogenin ve neoruscogenin içermektedir. Bu maddeler, özellikle varislerde damarların büzülmelerine sebepolmaktadır. İlkbaharda toprak içinden çıkan genç sürgünler toplanır ve kaynatılarak değerlendirilir. Meyveleri kurutularak kavrulmakta ve kahve olarak kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

http://www.haberfx.net/kesfedilmeyi-bekleyen-deva-bitki-tavsan-kirazi-haberi-142209/

Sn.Romantik,
kesinlikle üretilmesi gereken bir bitki.

k0900
20-01-2010, 22:46
Gözleme aldığım 3, 4 bitki daha var. Yaz gelsin, örneklerini getirtecem.

Yarın gönderirim :)

Tavşan kirazı artık Cengiz beye emanet.

Romantik
20-01-2010, 22:55
Gözleme aldığım 3, 4 bitki daha var. Yaz gelsin, örneklerini getirtecem.

Yarın gönderirim :)

Tavşan kirazı artık Cengiz beye emanet.

Benim bildiğim bitkilermi, yoksa bilmediklerimmi?

denizakvaryumu
20-01-2010, 22:56
Ruscus aculeatus, mu

Ruscus Hypoglossus mu

tavşan memesi-kirazı ?

122667

122670

Ruscus aculeatus

------------------------------

122671

Ruscus Hypoglossus

k0900
20-01-2010, 23:04
Ben bilmiyorum, yapraklı ve meyveli hallerini fotoğraflamam lazım, emekli orman mühendisi bir abimizin tavsiyesiyle öğrendim.

Sn. Denizakvaryumu size 2 adet mail gönderdim :)

Romantik
20-01-2010, 23:05
Ruscus aculeatus, mu

Ruscus Hypoglossus mu

tavşan memesi-kirazı ?

122667

122670

Ruscus aculeatus

Latince adı konusunda googlede karışık bilgiler var,

ben biraz kaynaklarımı inceleyeyim,

Ayrıca bir fidancı arkadaşta satışa hazır tüplü fidanlar var, talep olursa değerlendiririz.

denizakvaryumu
20-01-2010, 23:13
Her yılbaşında garip bir uygulama ile kokina adlı bir çiçek satılır çiçekçilerde.

İki farklı bitkinin dalları ve meyveleri bir iple birleştirilir, kokina adlı bu çiçek sadece yılbaşında satılır.

Yani Ruscus aculeatus un dalları ile silcan ( smilax excelsa )nin meyveleri iple birbirine bağlanır.

Sanırım sadece Türkiye'ye özgü bir uygulama bu kokina.

Romantik
20-01-2010, 23:23
Ruscus aculeatus evet latince adı bu.

k0900
20-01-2010, 23:27
Düzce'de bulma şansı var :)

k0900
20-01-2010, 23:29
Ayrıca burdada bilgi var : http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=561402

denizakvaryumu
20-01-2010, 23:40
Ankara'lılar için önemli olan soğuklara dayanıklı olup olmadığı :)

Christmas Berry, Butcher's Broom yani Ruscus aculeatus

-17 ye dayanıyor diye biliyorum?

122675

https://secure46.cedant.com/phoenixperennials/nursery/plant.php?plantID=3080

k0900
20-01-2010, 23:47
Düzce, rakım 1000. Muhtemelen bu bitki.

2 metre kar yağıyor, köye. Yılbaşında satılan ise eğer, ihtimal dahada yükseliyor.

denizakvaryumu
20-01-2010, 23:50
http://www.haberfx.net/kesfedilmeyi-bekleyen-deva-bitki-tavsan-kirazi-haberi-142209/

Linkteki resim doğru mu?

athena -asena
20-01-2010, 23:54
sayın cengiz bey ; tavşan kirazını tohumdan üretebilirmiyiz şu an elimde 1 adet meyvesi var kurutuyorum ne dersiniz

k0900
20-01-2010, 23:56
Köye gittiğimde, yılbaşında çiçekcilerin istediğini söylediler.

Sizin yazılarınızı okuyunca telefonla sordum, buluruz dediler.

Tekrar aramıyayım, geç oldu. Yarın teyit ettiririm.

athena -asena
21-01-2010, 00:09
sayın denizakvaryumu ;

Linkteki resim doğru dur.

denizakvaryumu
21-01-2010, 00:11
Tavşan memesi-kirazı hangisi?

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=201013&cat=220&dt=2010/01/15

Her iki linkteki resim Ruscus Hypoglossus

Oysa Sn.Romantik tavşan kirazının Ruscus aculeatus olduğunu belirtti.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=561402

bu link de Sn.Romantiği destekliyor.

Bu durumda yukardaki iki linkteki resim uymuyor?

k0900
21-01-2010, 00:15
Sn. Romantik'in yazısını yeni gördüm :)

Dağa taşa gitmeye gerek yokmuş, üründe varmış.

Haber kaynağı hocamıza sorarız. Yarın yazarız.

athena -asena
21-01-2010, 00:29
sayın denizakvaryumu ;

sizin gibi üstadların yanın da bana fazla laf düşmez ben daha yeni üye olduğum için şu ana kadar ki bilgilerimide sizlerin sayesinde burdan öğreniyom. inşallah öğrenmeye de devam edecez, sizlerin sayesinde. saygılar....

Romantik
21-01-2010, 09:28
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus Diğer Adları,Dişi kuşkonmaz, Enir, Faredike-ni, Sıçandikeni (Trabzon), Yaban mersini.

Bu ise farklı bir bitki, R. hypoglossum L. (Atdili, Derekirazı, Gelinkü-pesi, Yalovamercanı):

Romantik
21-01-2010, 09:31
sayın cengiz bey ; tavşan kirazını tohumdan üretebilirmiyiz şu an elimde 1 adet meyvesi var kurutuyorum ne dersiniz

Tohumdan üretimi yapılabilir, ama soğuk seven bir bitki olduğu için tohumlarının erken sonbaharda dikilmesi, toprakta kendini katlaması ve Mart-Nisan gibi toprak yüzeyine çıkması gerekir, diye düşünüyorum.

denizakvaryumu
21-01-2010, 09:31
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus da dişi-erkek ayırımı var sanırım.

Kırmızı meyve verenler dişi olanlar... yani bu bitkinin de çift satılması lazım diye düşünüyorum.

denizakvaryumu
21-01-2010, 09:50
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus Diğer Adları,Dişi kuşkonmaz, Enir, Faredike-ni, Sıçandikeni (Trabzon), Yaban mersini.

Bu ise farklı bir bitki, R. hypoglossum L. (Atdili, Derekirazı, Gelinkü-pesi, Yalovamercanı):

Bu iki türün meyveleri yeniyor mu?

Romantik
21-01-2010, 10:31
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus da dişi-erkek ayırımı var sanırım.

Kırmızı meyve verenler dişi olanlar... yani bu bitkinin de çift satılması lazım diye düşünüyorum.

Tam emin olmamakla birlikte bu bitkide Dişi/Erkek ayrımı var.

Romantik
21-01-2010, 10:34
Atdili
(Ruscus hypoglossum)
Zambakgiller familyasındandır. Diğer adları, Yalova mercanı. Dere kirazı, Gelin küpesi. 35-50 cm boylarında, kışın yapraklarını dökmeyen, sert ve yarı dik gövdeli, çok yıllık, çalı görünümlü bir bitkidir. Yaprakları yakın türlerine (örnek Tavşan kirazı: Ruscus aculeatus) göre uzundur: 5-10 cm. Nohut iriliğindeki küremsi meyveleri kırmızıdır. Daha çok Akdeniz Bölgesinde yetişir, açıcı ve ateş düşürücü etkileri vardır.

Aşağıda linkten bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

http://www.kadinlar.tc/atdili/

gilan
21-01-2010, 11:02
Bir yaşıma daha girdim :)

Önce fındık bahçelerinin vazgeçilmezi güvey fenerinin zehirli olmadığını öğrenmiştik, şimdi de bu.

Ruscus aculeatus olan bizim köyde (Ordu-Fatsa) Sn. Romantik'in dediği gibi yol kenarlarında bol bol olur. Hatta dekoratik olduğu için bir kaç dal kesip getirmiştim, odamda duruyor.

Ama bu Ruscus Hypoglossus olanı görmemiştim.

İkisi de mi yeniyormuş onu anlayamadım...

denizakvaryumu
21-01-2010, 11:04
Silcan yani smilax excelsa da karadenizde yetişiyor yani şu bizim tavşan memesine yılbaşında bağlanıp satılan meyve.

Sn.Romantik Smilax excelsa nın da üretimini de bir düşünün derim.

denizakvaryumu
21-01-2010, 11:06
İkisi de mi yeniyormuş onu anlayamadım...

Meyvelerinin yendiğine dair bir bilgi yok, bu bitkinin bulunduğu yöredeki insanlar meyveleri yiyor mu yemiyor mu şimdilik öğrenemedik :)

Ama tavşan memesi bitkisinin yukarda verilen linklerde yararlı olduğu ortaya çıktı.

gilan
21-01-2010, 11:18
Kısmen yöredeki bir insan olarak diyebilirim ki Ruscus aculeatus'u yemiyoruz ama tamamen cahillikten de olabilir :D

Romantik
21-01-2010, 11:18
Silcan yani smilax excelsa da karadenizde yetişiyor yani şu bizim tavşan memesine yılbaşında bağlanıp satılan meyve.

Sn.Romantik Smilax excelsa nın da üretimini de bir düşünün derim.

Zimilaçi, Anadolu Saparnası, Diken Otu,

Mehrocan, Meleycan

Bilimsel Adı : Smilax Excelsa L.

Familyası : Liliaceae

Bizim meşhur melücanımız halki dilinde ( melücan ) deriz. Bütün yol kenarlarında mevcuttur. Bütün kadınlar Mayısdan itibaren dağ taş gezerek bu dikenli bitkinin taze uçlarını kopartıp, daha sonra temizleyip, haşlarlar ve soğanla/salçayla kavururlar. Çok lezzetlidir.

Ama o kırmızı meyveleri bildiğim kadarıyla yenmez.

Romantik
21-01-2010, 11:19
Kısmen yöredeki bir insan olarak diyebilirim ki Ruscus aculeatus'u yemiyoruz ama tamamen cahillikten de olabilir :D

Bizde yemiyoruz. Halk arasında zehirli olduğu söylenir. Ama meyvesi yenilir ve yiyenleride biliyorum.

Romantik
21-01-2010, 11:23
http://www.sifalibitkiler.us/bitkiler/sapara.gif

Resimde görülen yapraklar yenmez. Sadece yaprakların ucundan çıkan Kahverengi sürgünler yenilir.

denizakvaryumu
21-01-2010, 11:26
Bizde yemiyoruz. Halk arasında zehirli olduğu söylenir. Ama meyvesi yenilir ve yiyenleride biliyorum.

Meyvesi yendiğine göre ben dişi ve erkek bitkiden şimdiden talepçi olayım :)

gilan
21-01-2010, 11:30
Bugün bu başlık çok öğretici olmaya başladı.

Melocanın kavurmasını çok severim, yol boyunca toplamaya çıktığım da çok oldu ama meyvesinin olduğunu hiç farketmemiştim. Sanırım ben hep yaz mevsiminde gördüğüm için farketmedim. Yılbaşı buketlerinde kullanılan da buymuş demek.

epsody
21-01-2010, 11:45
Sayın denizakvaryumu, behçeni dolaşarak, iyi niyet taşıyan ziyaretimde bahçeni ziyaret edenlerde berekat artışı sağlandığı ve bu ziyaretlerde iyi paylaşımlara vesile olması beni duygusalda olsa etkiledi, gel sende bu bahçenin hakkını verde oradaki sezon tarihlerinin arasını darlt.

Senin topraksız sebze adalarının üzerine bazı önerilerim olacak, resimlerden gördüğün kadarıyla yaptığın malç işlemini saman veya odun talaşı ile takviye yapmanda yarar görmekteyim, dileklerim bahçenin bereketi boluklara vesile ola.

Romantik
21-01-2010, 13:28
Bugün bu başlık çok öğretici olmaya başladı.

Melocanın kavurmasını çok severim, yol boyunca toplamaya çıktığım da çok oldu ama meyvesinin olduğunu hiç farketmemiştim. Sanırım ben hep yaz mevsiminde gördüğüm için farketmedim. Yılbaşı buketlerinde kullanılan da buymuş demek.

Kavurması çok güzel olur. Yaz sonunda kırmızı meyveler yapar ve bu meyveler bildiğim kadarıyla yenmez.

Romantik
21-01-2010, 13:29

O zaman ilerleyen tarihlerde bitkiyi satışa çıkardığımızda sizi listenin başına yazıyorum. 1 Dişi/1 Erkek.

denizakvaryumu
21-01-2010, 13:34
Sn.Romantik,
Melocanın kavurması güzel olduğuna göre bu bitkiyi de İç Anadoluya çekelim :)
Ama netde melocanın eksi kaç dereceye dayandığına dair bir bilgi bulamadım.

Aslında meyvesinin tadı da kötü değildi, bu yılbaşı çiçekçilerde satılandan koparıp yemiştim :)

denizakvaryumu
21-01-2010, 13:41
Senin topraksız sebze adalarının üzerine bazı önerilerim olacak, resimlerden gördüğün kadarıyla yaptığın malç işlemini saman veya odun talaşı ile takviye yapmanda yarar görmekteyim, dileklerim bahçenin bereketi boluklara vesile ola.

Teşekkürler.
Sn.Epsody resimlerde gördüğünüz sebze bahçeleri uygulamasını ben örnek olarak sundum.
Toprağa "en az müdahale" tarafındaki biri olarak bahçenin pullukla sürülmesi-kaz ayağı vs.uygulamalarına artık çok fazla sıcak bakmıyorum.
Sürdürülebilir tarımın katı hali uygulanabilir mi belki onun denemeleri yapılabilir.
Hep birlikte göreceğiz.

Romantik
21-01-2010, 15:59
Sn.Romantik,

Aslında meyvesinin tadı da kötü değildi, bu yılbaşı çiçekçilerde satılandan koparıp yemiştim :)

Sayın denizakvaryumu,

Sıcaklık olarak kaç dereceye kadar dayanıyor bu zamana kadar tespi etmedim ama sonuçta bunlar Ormanaltı bitkisi olduğundan -15 lere kadar rahat dayanıyor diye tahmin ediyorum.

Vallah meyvesini yemişseniz o zaman zehirli değildir. Burada halk yeemdiği her şeye zehirli diyor.

denizakvaryumu
21-01-2010, 16:15
Vallah meyvesini yemişseniz o zaman zehirli değildir. Burada halk yeemdiği her şeye zehirli diyor.

Ben 1 tane tadına baktım... belki 3-4 tane yiyen zehirlenir ya da mantar gibi de düşünmek lazım:p

Yani netleştirmek gerek.Gerçi sürgün uçları yendiğine göre meyvesi de yenir derim ama emin değilim :)

denizakvaryumu
21-01-2010, 16:17
Sayın denizakvaryumu,

Sıfırdan başlayarak ilk ürün ve güzelliklerini oluşturduğunuz bahçenizi ilk mesajdan buyana okudum ve gelişmelerini takip ettim. Tebrikler ve bundan sonraki çalışmalarınız için mangal dan alacağınız:) güçle kolaylıklar diliyorum.

Su sorununu çok kısa olarak bir kaynak ile çözdüğünüzü yazmışsınız. Bu çok büyük nimet. Yaz kış hiç kesilmeyen bir kaynaksa yer seçiminiz muhteşemmiş.

Çalışmalarınızı ve ürünlerinizi açık olduğunuz:) tarihlerde bizlerle paylaşırsanız (fotoğrafları kastettim:)) memnun oluruz.

Herşey gönlünüzce olsun.

Teşekkürler.
Tecrübeleri - deneyimleri aktaracağım.
Yeter ki Allah sağlık versin (bir de arazi arabası ) :)

Romantik
21-01-2010, 18:58
Ben 1 tane tadına baktım... belki 3-4 tane yiyen zehirlenir ya da mantar gibi de düşünmek lazım:p

Yani netleştirmek gerek.Gerçi sürgün uçları yendiğine göre meyvesi de yenir derim ama emin değilim :)

Evet olayı kesinleştirmek lazım.

Bilinmeyen yabani meyvelerde zehirli olup olmadığını öğrenmenin ilk kuralı, bitkiyi yemeden dilimizle değmemiz. Tatlıysa kesinlikle zehirlemez, afiyetle yiyebiliriz. Ama tatlı değilse yememekte fayda var. Ne olacağı belli olmaz.

gurbik67
21-01-2010, 20:22
Sn.Romantik,

sayın deniz akvaryumu
tavşan memesini ben gördüğüm her yerde mutlaka toplar yerim. aslında ava gittiğimde bol miktarda cebime koyar kuru yemiş gibi tüketirim resimde görünen iki çeşidi var. ikiside yeniyor.
iki türde yaprak dökmüyor bir türünün yaprak uçları tikenli
Ankara soğuğunda rahatlıkla yetişir kökler saçak değil yarı yumru şeklinde
melevcana gelince ben çok severim bazı yörelerde tiken ucu olarak adlandırılır. giresunda bazı lokantalarda bir yemek çeşidi olarak sunulur
soğuğa dayanıklı çok yıllık bitki olup kökler çok derindedir.

sezgin53
21-01-2010, 22:31

Sayın denizakvaryumu iki gün önce iş makinasının ardına takılıp bahçenizi gezdim. Bu mesajınızdan sonra, birden hareket başlamış.
Öncelikle hayırlı olsun, çalışmalarında başarılar,kolaylıklar dilerim.
Melocan,merulcan kısaca diken ucu arkadaşların dediği gibi çiğ olarakta yenebilir,haşlayıp soğanla kavrulup ta yenilen bir bitki.
Giresun'da fındık dahçesinden kökünü kazımak için neler çektiğimizi bilseniz.
Yine fındık bahçelerindeki böğürtlenler. Her yeri kaplıyor .

k0900
30-01-2010, 22:08
Ne yolu ne de bahçeyi bulamadım :)

denizakvaryumu
31-01-2010, 21:28
İnşallah 5-10 sene sonra yolumuz izimiz belli olacak :)

k_donmez
21-02-2010, 11:56
Sayın Denizakvaryumu, siteye üye olduğumdan bu yana site içinde komik olaylar, komedi gibi bir başlık aradım, denk gelmedi, olsa iyi olurdu dedim. Bugün sizin bahçe maceranızı okumaya başlayınca (daha 7. sayfadayım.) böyle bir ihtiyacın olmadığını, sizin bahçe sayfalarının bütün şirinliğiyle bu açığı kapattığını gördüm. Ben 15 yıl kadar önce 1700 metrekare arazi üzerinde benzer sıkıntıları yaşamış biri olarak hislerinizi anlayabildiğimi düşünüyorum. Bütün olan bitene mizahi bir gözle bakmanız ise sizin güzelliğiniz. Kutluyorum. Kolaylıklar diliyorum. Sayfaların tamamını okuduğumda yeni bir değerlendirme yapma hakkımı saklı tutuyorum.

Ayın 21'inde okumaya başlamıştım. Okumam 2 gün sürdü. Bolca güldüm. Yeni bir şeyler öğrendim. Sizin kendinize güveninizin arttığını gördüm.Memnun oldum. Bu yıl daha güzel şeyler yapabileceğinizden eminim. Kolaylık dileklerimle.

gurbik67
12-03-2010, 23:25

sayın Deniz akvaryumu;
bahsettiğiniz smlax excelsa (merulcan bir kaç adı daha var) giresunda bazı lokantalarda yemek çeşidi olarak bulabilirsiniz.

geçen yıl trabzona giderken yemiştim.ilk baharda her bitki gibi uçlardan filiz verir ve bu filizlr haziran ortalarına kadar toplanıp yenilebilir. ve son bahar aylarında (b.karadenizde) gıcır adlı kırmızı tohumcuklar oluşur.

bu tohumcuklar kesinlikle avuç dolusu yenilir hiç bir zararı ve yan etkisi yoktur.
dış taraf kırmızı zar içi iri tohum yenilen zar kısmıdır.

kökler çok derine indiğinden ne dondan nede yangından etkilenmez. koly kolay yok edilemez.

RUSCUS da her iki türü yenilir ( balığa baraja) giderken toplar balık tutarken çerez gibi atıştırırım. güzel olanıda yaprak uçları tikenli olan ruscus acualeatu dur.

denizakvaryumu
13-03-2010, 14:43
Teşekkürler Sn.gurbik67, sayenizde bu bitki hakkında detaylı bilgi almış oldum.

Umarım Romantik ve Cey cey arkadaşlar bu bitkiyle bizi tanıştırırlar.

Bu arada gurbik67 bahçesini de forumda görmek isteriz :)

RUSCUS da her iki türü yenilir ( balığa baraja) giderken toplar balık tutarken çerez gibi atıştırırım. güzel olanıda yaprak uçları tikenli olan ruscus acualeatu dur.

Sanırım Sn.Romantik satışa çıkardı.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19695

Halil Önen
14-03-2010, 10:33
Ya Halil bey dertlerimi depreştirdin. Bergamadaki bahçeme 10 gün önce yağmurlar dinsin giderim diyordum bide araya arazi taşıtı işi girdi daha 10 gün Ankara'dayım. Zeytinler bu sene budanmamış geç olmaz değilmi? Mart ayının son haftası. Aynen bende bi tarlanın yolunu bulabilsem.:)

Geç kalınmış sayılmaz, son soğuklar iyi oldu.
Ançak havalar çok yağmurlu geçiyor mutlaka budama sonrası bordo bulamacı atılmalı.

Ema attım ertesi gün yağdı, 15 gün sonra Bordo bulamacı attım, o gün yağdı, dün attım bugün yine yağıyor.
Bu yıl hastalıklarla başımız dertte gibi olacak.

(Sn.Denizakvaryumun sayfasını işgal ettik, kovmasın bizi zaten bahcesine gidemiyor.)

Saygılar

omer.tuncer
15-03-2010, 22:51
sy. Denizakvaryumu size gelelim beyaz topraklar diyorsunuz ama bence hiçte öyle değil. en azından taşlı değil siz bide benim yeri görün nasıl başa çıkılacak şimdiden kara kara düşündürüyor üstelik büyük. 5-6 senede temizlerim inşallah. ::))

130549

denizakvaryumu
16-03-2010, 07:54
Neyse sizin bahçeyi gördüm, moralim düzeldi :D

Siz de moralinizi bozmayın, hiç olmazsa gidip resmini çekebiliyorsunuz...Benim bahçe yerinde duruyor mu durmuyor mu şu an onu bile bilmiyorum :)

jineop
16-03-2010, 08:12
Bu bahçe görüntüleri ile olmasada, yazılarda geçen bitki çeşitliliği ve değişik bitki özellikleri ve uygulamaları ile 10 numara. Tüm bilgiler için gönülden teşekkür ederim. Bir sürü değişik bitkiyi bu sayfadan öğrenmek gerçekten çok hoş.

omer.tuncer
16-03-2010, 08:12
Nerdee resim çektiğimde daha satın almamıştım pazarlık ettiğim gün çekmiştim. 2 şubatta satın aldığım gün bakırçay taşmış yollar ve köprü sular altındaydı birdaha gidemedim. ulaşım için satın aldığım taşıt ise başlı başına bir hikaye gidemedim hala Ankaradayım.

denizakvaryumu
16-03-2010, 08:16
Yoksa ulaşım için defender mı satın aldınız ?

130573

omer.tuncer
16-03-2010, 09:22
:D Yok tata 4x4 daha da ucuz olsun diye icradan aldım. daha öncede yazmıştım ama. Şu malum resim krizinde yazdıklarım kriz sayfasına taşınmış zaten Halil bey de Denizakvaryumu bizi kovacak demişti.
Sizede tavsiyem motosikletle felan uğraşmayın. Bu yaz bir arazi ile ilgileniyordum gerçi hala satılık ya. Dikili kadastro müdürlüğüne gittim ada parseli verip yerin imarını soracaktım. İmar müdürü daha yerin adını verince hayrola helikopterin mi var demişti.:o Neyse benim tarlanın asıl yolu Bergamanın içinden gidilirse 35 km 600m kadar toprak yol var ama ham yol değil ama yolu 10km kısaltarak gitmek isteyince. 5km bozuk tarla yolunda gitmek gerekiyor.

denizakvaryumu
16-03-2010, 09:24
Benim tarlaya tata çıkmaz, ben defender alıp rahat edeceğim :D

Tata bu yollardan çıkamaz :)

130577

omer.tuncer
16-03-2010, 09:29
alacağız en yeni defender. 20 yaşında olacak üstelik askeriyeden cıkmaları büyük çogunluğu benzinli. Ama parça sorunu yok kolay bulunuyor. tek sorunu motor gücü fazla olduğundan çok yakıyor. haftada 2-3 defa gidecekseniz sorun olacaktır.

denizakvaryumu
16-03-2010, 11:05
Tüplü olanları benzin sorununu çözer.

Jandarma-MİT-Sağlık Bakanlığı-vs.den çıkma çok araba var.

130604

Tabi aslanlara karşı yapacak bir şey yok :D

k0900
16-03-2010, 14:09
Şimdilerde çok sakin bölgeler, sarp arziler sıkıntılı, dikkat çekici :)

Kiraz
29-03-2010, 19:30
Neyse sizin bahçeyi gördüm, moralim düzeldi :D

Siz de moralinizi bozmayın, hiç olmazsa gidip resmini çekebiliyorsunuz...Benim bahçe yerinde duruyor mu durmuyor mu şu an onu bile bilmiyorum :)

Sn. Denizakvaryumu, bahçeniz yerinde duruyor muymuş?

denizakvaryumu
30-03-2010, 17:55
Bahçe siftahını sonunda yapabildik ama gittiğime gideceğime pişman oldum :)

Araba çamura battı, 2 saat sonra ancak başka bir araba çekerek kurtardı.

Bahçeden haber vermek için henüz erken.Ankara'nın içinde kayısı-erik-bademler çiçek açtı hatta çiçeklerini döktü.

Benim bahçe Ankara'ya 55 km uzaklıkta ve 1100-1200 rakımda henüz kayısı ve erikler çiçek açmamıştı.Geceleri sular donuyor.

Kış sessizliği bahçede sürüyor.

15 Mayıs 2010 da kesin açılış olacak inşallah :)

Kiraz
30-03-2010, 18:18
Sabretmek zor ama hayırlısı.

üzüm
30-03-2010, 18:40
Sayın denizakvaryumu,
Bahçeniz hayırlı olsun, ürünleriniz berekeli olsun.

Bizde killi toprağa çok saplanıp kaldık. Yağışlı dönemlerde arabada talaş, küçük çakıl veya kalas taşımayı adet edindik; kürek zaten demirbaş...

Sizdeki enerji, bilgi sayesinde pek de uzak olmayan bir süre sonra bahçenizin keyfini sürerken güle güle anlatacağınız bir hikayeniz oldu.

Buralarda çiçekteki badem ve zerdalilere don vurdu. Aman sizinkiler geç açsın meyvesini tadın.

Özden
18-05-2010, 10:41
Bahçe "kesin açılış" töreni oldu mu Sn. Denizakvaryumu? Sizin tecrübelerinizi takip etmek biz Ankaralı bahçeseverler için çok önemli. Ben de bahçeye dikeceğim bitki seçimlerinde sizin önerilerinizden çok faydalandım, devamını bekliyorum :)

denizakvaryumu
18-05-2010, 11:06
Okulların kapanmasını bekliyorum .

Aksi halde benim kız bahçeye gitmekten sınıfta kalacak :)

20 Haziran gibi 1,5 dönümlük deneme saksısından sonuçları aktarmaya çalışırım.

Geçen yıl bir heves domates vs.fidelerini ekip haftada 3 gün sulamaya çalışmıştık.

Yorgunluk ve stres diz boyu idi :D

Bu sene bu tarih itibarıyla sevgili dostum Zeki beyden gelen deşti domates fidesi haricinde herhangi bir sebze fidesi ekili değil.

Ürün almaktan çok kafamdaki denemeleri gerçekleştirmek için planlarım var evdeki saksılarla olmuyordu ;)

limon
18-05-2010, 13:22
Açıkça beni sizin bahçenizle ilgili sebzeler ilgilendirmiyor.

Sizden çok değişik uygulamalar bekliyorum.

Düzenli bahçe sevmiyorsunuz, değişik bitkiler seviyorsunuz da artık kolları sıvamanın zamanıdır. Şimdi hazırlasanız 5 senede ancak büyüyp, serpilip, istediğiniz görünüme kavuşacaklar. Düzensiz düzenli bahçeyi sizden öğreneceğiz. Merakla bekliyorum şahsen. :)
(çene çalmak kolay, yap ta görelimin kibarcası ;) )

Özden
18-05-2010, 13:28
Tam anlamıyla biz de aynı durumdayız, okul kapanıp da kızı babaannesine teslim edince ben de deneme projelerime başlayacağım :))

Bizim tek şansımız işyerimizle bahçenin yakın olması. Haftaiçi mesai arasında gidip suluyorduk. Bu sene sadece otomatik çim sulamanın ulaştığı bölgeleri ekmeyi planlıyorum.

Sizden aldığım tiyolarla da Ankara-Kırıkkale şartlarına uygun, donmayan, çok yıllık, yayılıcı bitkilere biraz öncelik tanıdım, bakalım bu sene nasıl bir bahçe olacak :))

denizakvaryumu
18-05-2010, 13:56
Açıkça beni sizin bahçenizle ilgili sebzeler ilgilendirmiyor.

Sizden çok değişik uygulamalar bekliyorum.

Düzenli bahçe sevmiyorsunuz, değişik bitkiler seviyorsunuz da artık kolları sıvamanın zamanıdır. Şimdi hazırlasanız 5 senede ancak büyüyp, serpilip, istediğiniz görünüme kavuşacaklar. Düzensiz düzenli bahçeyi sizden öğreneceğiz. Merakla bekliyorum şahsen. :)
(çene çalmak kolay, yap ta görelimin kibarcası ;) )

:D

Bu senenin bombası olarak en azından Ankara'da portakal yetiştirebileceğimiz anlaşıldı.

Kocayemiş olur mu diyorduk, Ankara'da bahçede görülmüş-duyulmuş değildi, eh fidan sağ salim çıktı...

Daha ne olsun başlangıç için hiç fena değil ,şimdi bi 5 sene yatarım artık :D

denizakvaryumu
18-05-2010, 14:02
Tam anlamıyla biz de aynı durumdayız, okul kapanıp da kızı babaannesine teslim edince ben de deneme projelerime başlayacağım :))

Bizim tek şansımız işyerimizle bahçenin yakın olması. Haftaiçi mesai arasında gidip suluyorduk. Bu sene sadece otomatik çim sulamanın ulaştığı bölgeleri ekmeyi planlıyorum.

Sizden aldığım tiyolarla da Ankara-Kırıkkale şartlarına uygun, donmayan, çok yıllık, yayılıcı bitkilere biraz öncelik tanıdım, bakalım bu sene nasıl bir bahçe olacak :))

Herkes aslında çorbaya malzeme koyuyor, en küçük bir bilgi ve tecrübe bile çok önemli.

Ankara'dan değerli dost k0900 un bahçesini de mutlaka takip edin derim.

Sıfır kimyasal gübre sıfır zehirli ilaçla çok güzel bir bahçe çıkardı ortaya, onun bahçesi de Nuh'un gemisi gibi, her telden her türden bitki var ...

Ben de onun tecrübelerinden yararlanıyorum.;) Üstelik bahçesinde arı kovanları da var ve doğal arıcılığı da bir yandan hobi olarak yapıyor.

Özden
18-05-2010, 14:35
Tamam k0900'ü de izlemeye aldım, teşekkürler :)

denizakvaryumu
18-05-2010, 14:40
K0900,

Ankara EM den gelenlerle bugün, EM5+EMFPE uygulaması yapacak.

Bu uygulama oldukça önemli.

Yaprak bitleri-kırmızı örümcek-mantarla savaşta acaba bu ürünler ne derece etkin hep birlikte göreceğiz.;)

Açıkçası çok umutluyum, gelişmeleri k0900 den alacağız :)

gilan
18-05-2010, 15:07
:D

Bu senenin bombası olarak en azından Ankara'da portakal yetiştirebileceğimiz anlaşıldı.

Kocayemiş olur mu diyorduk, Ankara'da bahçede görülmüş-duyulmuş değildi, eh fidan sağ salim çıktı...

Daha ne olsun başlangıç için hiç fena değil ,şimdi bi 5 sene yatarım artık :D

Bu hakikaten bombaymış. Detayları bekliyoruz. :D

Kocayemişi de olmaz diye almıyordum, cesaretlendim. :)

omer.tuncer
18-05-2010, 15:15
portakalı bilemem ama kocayemiş ağaçının ankarada yaşamaması söz konusu değil. Bir tür çalı asıl olan çiçek açıp meyveye yatacakmı.

birde meyve verirse sana 5 değil 15yıl yatmak serbest:)

denizakvaryumu
18-05-2010, 15:25
Bu hakikaten bombaymış. Detayları bekliyoruz. :D

Kocayemişi de olmaz diye almıyordum, cesaretlendim. :)

Okullar kapanır kapanmaz fotoları ekleyeceğim.

Kocayemişi alın... Ankara merkez, benim 1100 rakıma göre daha sıcak.

Bahçelievlerde malta eriğinin çiçek açıp meyve verdiğini gördükten sonra :)

denizakvaryumu
18-05-2010, 15:30
portakalı bilemem ama kocayemiş ağaçının ankarada yaşamaması söz konusu değil. Bir tür çalı asıl olan çiçek açıp meyveye yatacakmı.

birde meyve verirse sana 5 değil 15yıl yatmak serbest:)

Ben bu kocayemişe meyve tutturmazsam :D

Eh şimdi ben ne diyeyim ?

"Ankara'da, bahçede yetiştiren yok" diyorum, "ne gördük ne duyduk" diyorum.

"Bu işi başardık" diyorum, "Meyve tuttur" diyorsunuz.:)

İnsanoğlu böyle işte, isteklerinin sınırı yok :D

omer.tuncer
18-05-2010, 15:42
Bildiğim kadarı ile karadeniz ve ege de oluyor nedeninde nem olduğunu düşünüyorum. Nem ankarada nerde ise 0 o nedenle dedim.

ankarada paşabıyığı çiçeğini apartman bahçesinde görüp de şaşırmayan biriyim.

Ama dikilide bergamada koca yemiş yok

denizakvaryumu
18-05-2010, 15:49
Nem bakımından haklısınız ama ilk etapta benim için 1100 rakımda -15 ile -20 arasındaki soğuklardan çıkması önemli idi :)

Yani kıştan çıktı bakalım yazdan çıkabilecek mi :)

uzman16
21-06-2010, 14:57
Bu bahçenin sahibi neler yapıyor? Okullar da kapandı. Artık çalışmak için engel kalmadı. :)
Haberler sizde sevgili Denizakvaryumu. ??? :)

denizakvaryumu
21-06-2010, 16:17
Bu dönem Masanobu Fukuoka'nın "hiçbirşey yapma" tekniğinin farklı bir versiyonunu uyguluyorum.

Bu tekniğin fotoğrafı haftaya :)

154771

154772

Emre İlhan
24-06-2010, 23:21
Sayın denizakvaryumu,vahşi doğadaki maceralarınızı ilgi ile takip ediyorum:D.Hiçbirşey yapma metoduda fena değil hani:D.Daha doğrusu sizinkine vahşi doğayı evcilleştirme çalışmaları desek daha doğru olur galiba.:D
Şaka bir yana biraz geç yazmış olsamda bahçeniz hayırlı,uğurlu olsun.Mutlu, huzurlu günler geçiresiniz inşallah o bahçede.

Saygılar.

denizakvaryumu
25-06-2010, 09:01
Amin teşekkürler.

Ben doğada huzurlu bir adamım, yasal bir yabancıyım, doğaya hükmetme anlayışım hiç olmadı...Beraber yaşayabilir miyiz ya da beraber yaşamak için ne yapmalıyız onun araştırması içindeyim :)

Fukuoka yı okumadan önce çapa makinelerini araştırıp duruyordum hangisi geniş sürer hangisi derin sürer vs.vs.Çapa makinesi artık aklımda yok...Bunun gibi her gün her saat düşünceler değişiyor....

Ben doğada huzurlu bir adamım , yasal bir yabancıyım :)

-------------------------------------

English Man In New York - Sting :)

bahtiyar02
25-06-2010, 10:09
Sevgili Dostum:Masanobu Fukuoka hakkında kısada olsa bigi edindim ama bu kesinlikle yeterli bilgi değil.Ekin Sapı Devrimi Kitabını Adıyaman'da bulabilirmiyim bilemiyorum.Gerçi olacağını zannetmiyorum.Uyguladığı teknikleri çok merak ettim. Çok az kişinin bu uygulamayı yapacağı kanısındayım.Aç gözlülüğümüz ve sabırsızlığımız yüzünden tabiyatta bir çok ürünü yok ettik ve ediyoruz.

Ekin Sapı Devrimi Kitabını muhakkak okumam lazım.Paylaşım için çok teşekkür ederim.
Saygılar

denizakvaryumu
25-06-2010, 10:24
http://www.google.com.tr/search?hl=tr&tbs=vid:1&&sa=X&ei=eGkkTNXeAonvOdLUhP4C&ved=0CFsQBSgA&q=Masanobu+Fukuoka+youtube&spell=1

Linkler oldukça yararlı...

bahtiyar02
29-06-2010, 10:36
Sevgili dostum deşti domatesler hakkında bir gelişme varmı?
Saygılar

denizakvaryumu
29-06-2010, 12:10
Cumartesi ve pazar Ankara'da hava çok yağmurluydu, gerçi 10 gündür yağmur yağıyor ...

Yağmur ormanındaki canlılara döndük :)

Bu nedenle deşti domateslerin son durumunu, bahçeye gidemediğimden malesef bilmiyorum...Ama yağmurlarla coşan yabani otların bahçenin her tarafını sardığını gitmesem de tahmin edebiliyorum :)

bahtiyar02
04-07-2010, 22:19
Sevgili dostum Bizde yağmur yağmadan dahi yaban otları başımıza bela.Kardeş deştilerin haftaya kızaracağı kanısındayım.Su sıkıntısı deştilerin umurunda değil.Sulu diktiğimiz domatesler ise su su diye bağırıyor gibiler.Gelecek sene nasip olursa sizin gibi bende kesinlikle deşti dışında ekim pek az yapacağım.Saygılar

denizakvaryumu
04-07-2010, 22:37
Bahtiyar Bey,Adıyaman'lı deştilerin Ankara'da keyifleri yerinde, çiçekler açtı...

Komşular diktikleri domateslere nerdeyse herhafta yok mantar yok bit ilacı atarken deştiler yola devam ediyor...Nazar değmez inşallah :)

ayazkentli
15-07-2010, 12:17
Dün akşam, NTV'de serdar kılıç'ın -Doğa'da tek başına- isimli programını izlerken, birden aklıma sevgili denizakvaryumu ve bahçesi geldi!!!!

Geçen yıl'dan beri ilgi ile izlediğim ve belki'de, forumda'ki en zorlu bahçelerden biri olan bu bahçe, insan azminin neler yapabileceğinin bir kanıtı gibi duruyor (diğer zorlu bahçeler'de, sevgili bahtiyar ve ömer bey'in bahçeleri).

Zaman geçtikçe, her şey daha güzel oluyor arkadaşlar, yılmadan devam.

Romantik
29-08-2010, 14:40
Sayın denizakvaryumu,

Ortalama 1 aydır bahçeden yeni haberler yok.

Bu aralar tatil modundamısınız yoksa, bahçenizden yeni görüntüler ve haberler bekliyoruz.

denizakvaryumu
30-08-2010, 15:16
Deşti domatesler hasat edildi.
Yabani otların boyu 2 metreye ulaşarak tüm tarlayı sardı :) Eskiden olsa ekim ayında tarlayı sürdürmeyi düşünürdüm.
Şimdilerde bir motorlu tırpanla biçip olduğu yerde bırakmayı düşünüyorum.

Tarla fareleri tüm gojileri ve semizotlarını tüketti.Bu konuda araştırmalarım devam ediyor.

Yeni dikilen fidanlarda gövdenin fareler tarafından yenmemesi için de önlem almam gerekecek vs.vs.vs.

Çok yapılacak iş var çok :)

bayindirmevki
30-08-2010, 16:00
Fare-tavşan gibi sorunlara fidan kabı kullanabilirsiniz. Bir çeşit boyunluk. e-fidancim.com adresine girip tarımsal plastik ürünler-fidan kabı olarak bakın. Bir fikir sahibi olursunuz. Konu ile ilgili her satıcıda bulunur.

Dikkat; fidan kabı adına bakarak fidanın altındaki kap olarak anlamayın. Fidanın gövdesine sarılmış bir çeşit spiral boyunluk.

Kolay gelsin

denizakvaryumu
30-08-2010, 16:16
Teşekkürler , bu fidan kaplarından alacağım.

Goji gibi ince gövdeler için de ya sulu kükürt ya da yoğun kıvamda bordo bulamacı düşünüyorum.

orucoğlu
31-08-2010, 16:09
Sayın Deniz akvaryumu,ben yeni üyeyim.Bahçenizi yeni gördüm. ben ayaşlıyım.ortabereket bizim köyümüze uzak ama olsun.Bahçeniz hayırlı ve uğurlu olsun.
Sayın balıkçı serdarda ayaşlımı yoksa merak ettim.Bu sene maalesef bizm bahçedede korkunç fare istilası var.salatalıklarımızdan tutun doğru dürüst sebze bırakmadılar.
sizin işiniz daha çok. Allah kolaylık versin.
benimde emekliliğe hazırlık için köy de yaptığım bi bahçem var.ancak hafta sonları gidebiliyoruz.uygun bi zaman da resimlerini eklemeye çelışacağım. kolay gelsin

denizakvaryumu
31-08-2010, 16:24
Teşekkürler.

Balıkçı Serdar Tokat'lı :)

Siz farelerden kurtulmak için ne yapıyorsunuz?

MeyveliTepe
31-08-2010, 17:02
Bizim bahçede yeni bir yılan derisi bulduk. Eski deriyi çıkartıp öylece bırakmış. Ebat 2 metre. Baharda bir sürü ufak kahverengi fare vardı, son zamanlarda görünmüyorlar pek :)

Minarislim
31-08-2010, 21:28
Sayın Meyveli tepe ne güzel doğal yolla farelerden kurtulmuşsunuz.İnsanların eski alışkanlıkları bırakıp yılanları öldürmemesi gerekiyor. yılanlarla iyi geçinmesi gerekiyor.Tabiiki tilki,kartal ,Atmaca,Kipri vs....Bunları'da insanlık için korumalıyız.Ekosistemin bozulmaması gerekiyor.Baykuşların görüntüsüne bakıp uğursuz saymamalıyız.Ben çoçukken köyde kimin damına Baykuş konsa kovalarlardı.iyi saymazlardı.Bunun gibi hurafelerden kurtulmamız gerekiyor.Geçen gün benim bahçede kirpi ailesi gördüm.Çok sevindim biliyormusunuz.Bahçeme faydası dokunacak diye.

bahtiyar02
31-08-2010, 22:23
Teşekkürler.

Sevgili dostum benim yerime yılanlar sağolsun dengeyi sağlıyor.Şimdilik kavunlara dadanan kaplumbağalar.;)

orucoğlu
01-09-2010, 10:38
Teşekkürler.

Bizim bahçemizde de 2 tane yılan var.onlara dokunmadık.şimdilik biraz azaldı gibi ama biliyosunuz fareler çok çabuk ve hızlı üreyen hayvanlar. bu nedenle tarım marketten zehirli buğday taneleri aldım ve aktif olarak kullandıkları yuva deliklerinin ağızlarına kapsül şeklinde bırakıyorum .yine de hem yılanlar hem ben hala tam anlamıyla bitiremedik. çünkü yan bahçe ve tarlalarda bitişik olunca, mücadele çok zor oluyor.Kolay gelsin.

denizakvaryumu
01-09-2010, 12:56
2 yazdır bahçedeyim, bir tane bile yılan görmedim.

Fare delikleri nerdeyse adım başı, hortumla deliklere su tuttuğum zaman 3-5 tanesi deliklerden çıkıyor hatta geçenlerde ağzında yavru ile ana fare bile çıktı.

Yine bazı deliklerde azman kurbağalar var...

Biryerlerde yılan satıldığını bilsem gidip alıp bahçeye salıcam ...Umarım bir gün Türkiye'de yılan çiftlikleri de kurulur ...

========================

Bu mesajımla denizakvaryumu bahçe güncesinin AÇILIŞ kısmına son veriyorum....
Bu konu başlığı altında artık yazmayacağım....
İlerleyen yıllarda, devamlı bahçeyle ilgilendiğim zamanlarda güncenin GELİŞME bölümünü açıp bilgi ve tecrübeleri aktarmaya devam edeceğim.
Sağlıcakla kalın

========================

Şimdi desem ki sana
Özledinse sen de beni
bırak boyanı, fırçanı... uç gel
Rengarenk bir bahçe var bende..."

334398