Bağlan

View Full Version : Denizakvaryumu / Bahçe

Sayfalar : 1 [2] 3

gilan
26-05-2009, 20:35
Clematisler sarmış bile verandayı :)

denizakvaryumu
26-05-2009, 21:01
Valla harika olmuş, beyaz topraklar.Cennete dönmüş.

Teşekkürler, elinize sağlık.:D

Lilium
26-05-2009, 22:34
Ben bu sayfaya gelmiyeli neler neler olmuş, ne içatlar ne fikirler oh oh oh, valla hayranım şu türk zekasına nasıl nasıl bir çare buluruz, buluruz da, bulurken arkadaşımızdan da olmıyalım.

Ne o ultralight midir nedir, Ama sayın denizakvaryumu ona binilirimi ya, şeytan arabası, baksana şu fotoğrafa adam ne düşünüyor dersin, gözlerini kapamış aklına gelen duaları sayıyor.
http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=81366&d=1243254728
Aman abicim sen gel beni dinle al bir karakacan rahat et, ultralight'miş, atv miş, boş ver sen onları al bir karakacan dağ bayır dinlemez dört çeker, benzini bittimi sal cayıra depoyu doldurur devam edersin, ara sıra müzikte söyler, hatta bahçeyi bile sürer.

denizakvaryumu
26-05-2009, 22:50
Gözlerini kapatıp "keşke karakaçana binseydim, " der gibi... :)

Biz son tahlilde karakaçanda hem fikiriz. :)

Kiraz
27-05-2009, 08:14
Sn. Denizakvaryumu, daha fol yok, yumurta yok ama siz şimdiden altına hamak kuracağınız ağaçlara yer bulun ve dikin derim. En iyi dinlendiren yerdir, hele yatarken yaprakların arasından gökyüzü başka güzeldir. Direklere de bağlanıyor ama yapraklı ağacın keyfi daha başka:)

denizakvaryumu
27-05-2009, 08:22
Araziye gidebilsek dikeceğiz de..gidilmiyor,traktör yolu çamur, çamura saplanıyoruz :)

Kiraz
27-05-2009, 08:27
81754
pteranodon

Sizin arazi yakınlarında bundan kalmadı mı, ulaşım çabuk olurdu. Mazot, benzin, saman derdi de yok. Ne yemek isterdi bilmem:)

denizakvaryumu
27-05-2009, 08:33
Çok yakında, 2012 de görüşmek üzere... :D

nevsune
27-05-2009, 08:44
Bu kadar çok destekle Babil'in asma bahçelerini bile aşarsınız siz:) Zaman dediğimiz nedir ki, akıp geçer. Bir de bakmışız füsunANK'ın çizimleri fazlasıyla gerçekleşmiş.

Her bir öneriyi özenle okuyorum. Gün gelir gerekir.

Bu arada ayaklarınız da tarihe geçmiş durumdalar:p

denizakvaryumu
27-05-2009, 08:50
İnşallah diyelim, araziyi aldık bir kere ölmek var dönmek yok.

Hiçbirşey olmazsa meşe ile mercimek yetişiyor.Meşenin altında mangal yapar, kış boyu mercimek çorbası içer, mercimek köftesi yerim :)

Ays61 şimdiden "mercimekli yemek tarifleri ve mercimekli tatlılar" kitabını aldı zaten :D

Baobab
27-05-2009, 09:22
yahu sevgili arkadaşlar,

o resimde dua etmiyorum tabikine. kaskın bağlama dalgası küçük geldiği için yardımcı oluyor sadece co-pilot!!..

Yoksa gayet neşeli geçti vallakine..

Aslında var ya, madem hayal kuruyoruz, işi çok da minimal tutmayalım..

öyle ikinci el temizce bir 4 çeker lada niva alalım olsun bitsin...Bir kaç kere bindim, gayet becerikli bir alet..hem ucuz, hem yedek parçası bol, hem de Türkiye şartlarına uygun..yerden yüksek, kolay kolay da bozulmuyorlar...

denizakvaryumu
27-05-2009, 09:27
Lada niva doğru bir seçim... sorun 2.elde temizini bulmak.

2.elde haşatı çıkan arabalar var :)

nevsune
27-05-2009, 09:31
Bir dönem TMO'nun elinde çok miktarda mercimek kalmıştı da Prof. Dr. Ayşe Baysal her gün televizyona çıkıp mercimeğin nimetlerini anlatıp dururdu ya. Hatta bir dönem mercimekli baklava tarifleri uçuşurdu havalarda:D

O günlerden kalma mercimek yemeği tariflerinin olduğu gazete kesikleri vardır bir yerlerimde, isterseniz arayıp bulayım:p

Baobab
27-05-2009, 09:31
şu toki evi olursa benim de ucuz bir ikinci el araba almam gerekecek..lada nivayı ciddi ciddi düşünüyorum..hem de otobandan gidip gelirken daha güvenli olur gibime geliyor..Eğer olursa onu ortak bahçe-arazi aracı olarak kullanabiliriz zaten

Baobab
27-05-2009, 09:33
Sanırım hala Kızılaydaki TMO'nun satış yerinde var o mercimekli baklava, börek ve tatlılardan...
Kızılayda çalışırken öğlenleri tıkabasa mercimeğe doyardım eskiden ;)

denizakvaryumu
27-05-2009, 09:40
Sanırım hala Kızılaydaki TMO'nun satış yerinde var o mercimekli baklava, börek ve tatlılardan...
Kızılayda çalışırken öğlenleri tıkabasa mercimeğe doyardım eskiden ;)

Ben de yemiştim, oldukça da güzeldi.

Şimdi ne çorba kaldı ne baklava.

Bize bekleriz :D

denizakvaryumu
27-05-2009, 09:42
şu toki evi olursa benim de ucuz bir ikinci el araba almam gerekecek..lada nivayı ciddi ciddi düşünüyorum..hem de otobandan gidip gelirken daha güvenli olur gibime geliyor..Eğer olursa onu ortak bahçe-arazi aracı olarak kullanabiliriz zaten

Alın alın çok iyi olur.:D

Size de oralardan beyaz topraklı bir bahçe bulurum ben.

Lada Nivayla kim tutar bizi, korksun karakaçanlar :p

denizakvaryumu
27-05-2009, 09:44
...
O günlerden kalma mercimek yemeği tariflerinin olduğu gazete kesikleri vardır bir yerlerimde, isterseniz arayıp bulayım:p

Ays61 sizinle yakında iletişime geçer :D

denizakvaryumu
27-05-2009, 10:04
http://www.hurriyetoto.com/otomobil/LADA/Niva/LADA_Niva.html?m_lcc=450101360000&m_lccn=450101360300&new_search=1&sc=50

http://www.artuz.com/Artuz/LeventDeniz/Levent/Ilgialanlari/offroad/lada.asp

Lada Niva ya tam not verdim :) Ancak tüp taktırılmazsa benzini su gibi yakıyor.

Baobab
27-05-2009, 10:09
Zaten piyasada tüpsüz 2. el Lada bulmak imkansız gibi bir şey..:D

Konforu biraz az, ama taş gibi araba işte.

Bu fiyata 4 çeker bisiklet bile alamaz insan..

denizakvaryumu
27-05-2009, 10:11
Verdiğim linkteki modifikasyonlar yapılırsa konforu kim takar...

Konforlu dediğimiz arabalar ,bahçeye çamurdan gidemiyorsa, ben böyle konforun :)

MSaygin
27-05-2009, 10:18
Yeni gördüm başlığı, hayırlı olsun, sonunda kavuşmuşsunuz toprağınıza, çok sevindim :)

Bu beyaz toprak bizim başımızın belası yaylada, sizin tecrübelerden biz de faydalanacağız inşallah, kısa sürede buraya uygun bitkiler bulacağınızdan kuşkum yok.

denizakvaryumu
27-05-2009, 11:16
Teşekkürler,

siz neler yetiştiriyorsunuz beyaz toprakta ? Neler tavsiye edersiniz?

"Umudu kesin" mi dersiniz?

aslan_k
27-05-2009, 11:31
Ben size biraz daha konforlu bir karakaçan önereyim, hem bagaj hacmi ve yolcu sayısı olarak da daha çok imkana sahip..
http://www.hurriyetoto.com/oto/otomobil/list.php?m_lcc=450101530000&m_locRadio=1&m_lccn=450101530800&m_lcs%5B%5D=450101530801&m_lcs%5B%5D=450101530802&owner=&att2_1=&att2_2=&att1_1=&att1_2=&cst_1=&cst_2=18000&cur=TL&a%5B3003%5D=&a%5B3004%5D=&att3=&a%5B3009%5D=&att5=&a%5B3008%5D=&a%5B3170%5D=&hp_1=&hp_2=&att6=&city_id=&dp=&dtType=1&kw=&criteriaName=&addCriteria=1&cid=450100000000&section=otomobil&HESID=&new_search=1&mci=1&sc=20

Ferda Ülkümen
27-05-2009, 12:14
Hiç umudunuzu kesmeyin denizakvaryumu.

Bizim arsayı alırken de sahibi burada hiçbirşey olmaz demişti, birkaç yıl sonra bahçeyi gördüğünde hayretlere düştü.

Bizim toprak da bir karış kumun altında şist. Şimdiye kadar yetiştiremediğim bitki olmadı.

Kaybettiklerim ya soğuktan donan tropik bitkiler, ya da son senelerde türeyen toprak altı zararlılarının kurbanları.

Araziniz meyilli ise, birkaç kademe yapıp ilave toprak ekleyebilirsiniz.

500 metrelik yolu yürümekten başka çaremiz yoktu, şimdi evin arkasındaki yoldan bütün gün beton kamyonları geçiyor, ön taraftaki yolda cistak cistak müzik çalan arabalar.

Bu nufus artışıyla, belkide yıllar sonra burayı müteahhide verip kendinize yeni bir tenha köşe arıyor olabilirsiniz.

Lilium
27-05-2009, 12:26
Lada Niva ya tam not verdim Ancak tüp taktırılmazsa benzini su gibi yakıyor.

Bak bunu tuttum işte, başka bir şey düşünmeseniz iyi olur.

Baobab
27-05-2009, 12:39
Sevgili denizakvaryumu, bu arada, belki geç kalmış bir soru ama,

bahçeyi alırken toprak analizi vs yaptırdınız mı, ya da bu "beyaz toprak" tam olarak ne anlama geliyor? Kireçli mi bu arazi??..

yabancı internet sitelerinde, şu toprak analizini yapmak için bir sürü zamazingo ("gizmo" :) satmaktalar. Millet saksısına bile o toprak analizini yapıp öyle bitki dikiyor anladığım kadarıyla.

Belki bizim de o tür mevzuuları öğrenme vaktimiz gelmiştir diye düşünüyorum. Aşı yapmayı öğrenme işiyle birlikte, bu toprak analizi mevzuu benim en çok takıldığım ve öğrenmek istediğim konuların başında geliyorlar.

denizakvaryumu
27-05-2009, 12:42
Hiç umudunuzu kesmeyin denizakvaryumu.

Bir umutla aldık bakalım, sonuna kadar götürmeye niyetliyim.

Bakalım nerede pes edeceğiz :D

denizakvaryumu
27-05-2009, 12:47
Sevgili denizakvaryumu, bu arada, belki geç kalmış bir soru ama,

bahçeyi alırken toprak analizi vs yaptırdınız mı, ya da bu "beyaz toprak" tam olarak ne anlama geliyor? Kireçli mi bu arazi??..

yabancı internet sitelerinde, şu toprak analizini yapmak için bir sürü zamazingo ("gizmo" :) satmaktalar. Millet saksısına bile o toprak analizini yapıp öyle bitki dikiyor anladığım kadarıyla.

Belki bizim de o tür mevzuuları öğrenme vaktimiz gelmiştir diye düşünüyorum. Aşı yapmayı öğrenme işiyle birlikte, bu toprak analizi mevzuu benim en çok takıldığım ve öğrenmek istediğim konuların başında geliyorlar.

Valla en iyi toprak analizini o yöredeki köylüler yıllardır deneyerek yapmışlar.

Bana köylülerin söyledikleri "mercimekten başka bir şey yetişmez"

Bu durumu bilerek aldım :D

Toprak kireçli kirstli dedikleri beyaz toprak ,bir kaç parsel altındaki bahçeler pamukkale gibi :)

Arazide tek tük meşeler var.

Bir de geçen sene kavun yetiştirenler olmuş ama onların çoğunu da domuz ve tavşanlar yemiş.

Goji ve kireçli toprağı seven üzüm yetişir mi, deneyerek göreceğim.

Pes etmeye niyetim yok, hiç birşey olmazsa mangal yapar otururum :)

Baobab
27-05-2009, 12:55
Bende, İş Bankası yayınlarından çıkan, "bahçıvanın El Kitabı" diye bir kitap var. Burada koskoca bir bölüm, sadece kireçli topraklarda yetişen bitkilere ayrılmış durumda.

Bir ara oradan bakalım, eminim bir sürü bitki bulabiliriz kireç seven cinsinden..

denizakvaryumu
27-05-2009, 12:58
Hımmm çok güzel, işte buna sevindim.

MeyveliTepe
27-05-2009, 13:06
Toprak tahlilinden sonra toprağın düzeltilmesi için iyi bir programla bir yıl içinde her şeyi yetiştirebilir duruma gelirsiniz.

denizakvaryumu
27-05-2009, 13:09
Hımmm bunun için profosyonel yardım almam gerek sanırım.

MeyveliTepe
27-05-2009, 13:28
Sanırım tesfiye işlerini bitirdikten sonra hemen usulüne uygun bir tahlil yaptırırsınız. Onun sonucuna göre zor ya da kolay aksiyon alınır. Zor bir durum varsa elbette profosyonel yardım zaman ve maliyet açısından yararlı olur.

gilan
27-05-2009, 14:12

Tam benim düşündüklerimi söylemişsiniz. Benim de en çok öğrenmek istediklerim
1. aşı
2. pratik toprak analizi :)

Adalet Yağcı
27-05-2009, 15:32
Sayın Denizakvaryumu, bahçenizi yeni gördüm, hayırlı uğurlu olsun.
Toprağın beyaz olması sizi rahatsız etmesin, hiç Kapadokya bölgesine gittinizmi?
Ürgüp'teki en kaliteli şaraplık üzümler buna benzer bir toprakta yetişiyor, yani tamamen beyaz toprak, tek bir farkı var sizin bahçenizin, çok taşlık olması, bu da zamanla aşılabilecek bir sorun.
Ürgüp üzümü araştırmalarına başlayın bence, cins olarak şu anda aklıma gelmiyor ama siz arar bulursunuz.
Kolay gelsin.

Baobab
27-05-2009, 15:35
Aslında geçen ay ağaçlar netten öğrendiklerimle,
hem bodur armuta hem de bodur elmaya aşı yapmaya çalıştım,
ama sanırım ikisi de tutmadı.. :(

bir kursu felan olsa da gitsek... Şöyle bir dalında üzüm, bir dalında dut olan; veyahut her bir dalında farklı şeftaliler veren ağaçlarımız olsa ne süper olurdu!!..:rolleyes:

Toprak analizi konusunda da, ben ilk yurt dışına çıktığımda gidip bir kaç tane alacağım..Bitkilerin sağlıklarıyla çok yakından ilgili bir konu, ama nedense Türkiye'de öyle man aman öncelikli bir konu olarak görülmüyor..

gilan
27-05-2009, 16:49
Evet, burada genelde bitki toprak şartları nedeniyle ölürse, "noldu anlamadım, ne güzel bakıyordum" oluyor :)

Hatta geçende bir arkadaşım annesine orkide aldı. Annesi de ne o öyle çer çöp (çam kabuklarından bahsediyor) diyerek kendince mis gibi toprakla değiştirmişti saksıyı :D

gilan
27-05-2009, 16:50
Biraz muhabbete dalmış olduk ama kızmıyorsunuzdur inşallah denizakvaryumu :o

Lonicera
27-05-2009, 16:57
Sn denizakvaryumu, bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Sizde bu araştırmacı ruh olduğu sürece bırakın kireçli toprağı, kireç kaymağında bile yetişecek ürünleri bulur çıkarırsınız:)

denizakvaryumu
27-05-2009, 18:19
Toprağın beyaz olması sizi rahatsız etmesin, hiç Kapadokya bölgesine gittinizmi?
Ürgüp'teki en kaliteli şaraplık üzümler buna benzer bir toprakta yetişiyor, yani tamamen beyaz toprak, tek bir farkı var sizin bahçenizin, çok taşlık olması, bu da zamanla aşılabilecek bir sorun.
Ürgüp üzümü araştırmalarına başlayın bence, cins olarak şu anda aklıma gelmiyor ama siz arar bulursunuz.
Kolay gelsin.

Teşekkürler,

üzüm konusunda araştırmalarım devam ediyor.Sonuçları burada yazacağım.

denizakvaryumu
27-05-2009, 18:20
Toprak analizi konusunda da, ben ilk yurt dışına çıktığımda gidip bir kaç tane alacağım..Bitkilerin sağlıklarıyla çok yakından ilgili bir konu, ama nedense Türkiye'de öyle man aman öncelikli bir konu olarak görülmüyor..

Toprak analizi için

http://www.atmosferlab.com/

burası aklıma yattı.

denizakvaryumu
27-05-2009, 18:25
Evet, burada genelde bitki toprak şartları nedeniyle ölürse, "noldu anlamadım, ne güzel bakıyordum" oluyor :)

Bu duruma özellikle gölbaşında evleri olan arkadaşlarda rastlıyorum.

Toprak ve su nedeniyle dikilen bazı meyve fidanları 3-4 sene içinde ölüyor.

denizakvaryumu
27-05-2009, 18:27
Sn denizakvaryumu, bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Sizde bu araştırmacı ruh olduğu sürece bırakın kireçli toprağı, kireç kaymağında bile yetişecek ürünleri bulur çıkarırsınız:)

Teşekkürler,

elimden geleni yapacağım bakalım beyaz topraklarda neler yetişecek.

silence
27-05-2009, 19:08

meyve ağaçlarının cehpaneli toprağa alerjileri olabilir mi :confused: :p çok mu siyasi oldu

denizakvaryumu
27-05-2009, 19:48
Cephaneli toprakta, bitkiler alerjiye bağışıklık da kazanabilir :D

silence
27-05-2009, 20:01
...:)

k0900
27-05-2009, 21:10
Toprak analizi için

http://www.atmosferlab.com/

burası aklıma yattı.

Ankara'da olması avantaj :)

http://www.biyotar.com.tr/iletisim.htm

Lilium
27-05-2009, 21:44

Bu sözüde tuttum.:(

k0900
27-05-2009, 21:56

Yeraltı su seviyesi daha aşağılara indikce BOR nedeniyle sular bitkilere zarar veriyor. Bilhassa Gölbaşı Haymana yolunda su analizi önemli.

Baobab
28-05-2009, 09:14
Ben de en çok saksılara ektiğim canım sebzelerimde yaşıyorum bu "toprak analizi" sorununu..
Mesela geçen ay bol gübreli toprağa tam 15 kök çilek ekmiştim, istisnasız hepsinin yaprakları önce kahverengileşti, sonra da kuruyup gitti :eek:

(sonra 15 kök daha aldım, o ayrı! :D

Muhtemelen fazla gübreden yakmışımdır tabii, ama insanın bir şeyden emin olamayıp da hep ortalama bilgiyle idare etmesi iyi bir şey değil. Şimdi, torfa gübre mi karıştırayım, limon ve gardenyalara limon suyu mu yoksa toz kömür mü dökmek gerek vs iyice kafam karıştı..

Halbuki her bitkinin tam olarak nasıl bir toprak, gübre, asit, vs ihtiyacı olduğunu bilsek ve elimizdeki toprağı da ona göre hazır etsek hiç bir sorun kalmayacak, içimiz de rahat edecek..

zaten bu nedenle, bu sene bu işi halletmeyi kafaya koymuş durumdayım!!..
"Uygun Topraklarda, Aşılı Bitkiler Şahsi Projesi" diyebiliriz adına!! :))

(Aslına bakarsak bu tür sorunlar sanki biraz da benim Ankara koşullarında, güneş görmeyen balkonumda yetiştirmeye çalıştığım nazlı bitkiler için geçerliymiş gibi de gelmiyor değil..
Annemlerin İzmirdeki balkonunda ne torf, ne gübre, ne başka bir şey bilmiyorlar, ama balkonları tropikal cangıl gibi aynı...:mad:

denizakvaryumu
28-05-2009, 09:24
Ankara'da olması avantaj :)

http://www.biyotar.com.tr/iletisim.htm

Evet bu adres yararlı oldu, teşekkürler.

denizakvaryumu
28-05-2009, 09:33
...
zaten bu nedenle, bu sene bu işi halletmeyi kafaya koymuş durumdayım!!..
"Uygun Topraklarda, Aşılı Bitkiler Şahsi Projesi" diyebiliriz adına!! :))

(Aslına bakarsak bu tür sorunlar sanki biraz da benim Ankara koşullarında, güneş görmeyen balkonumda yetiştirmeye çalıştığım nazlı bitkiler için geçerliymiş gibi de gelmiyor değil..
Annemlerin İzmirdeki balkonunda ne torf, ne gübre, ne başka bir şey bilmiyorlar, ama balkonları tropikal cangıl gibi aynı...:mad:

Saksıda bitki yetiştirmenin her zaman zorlukları var.En azından su sorunu var :)

Benim balkonda 3 yıldır yetiştirdiğim kayısıyı yazın 1 hafta sulamazsam yapraklar yelkenleri indiriyor.

Oysa bahçedeki kayısı ağacı köyümün yağmurları ile idare edip gidiyor.

Balkondaki saksıları çeşme suyu ile suluyorsunuz her şey dört dörtlük olsa sırf bu yüzden bitki yine iflah olmaz :) bitkileri suladığınız suyu kendiniz içiyor musunuz :D

Sizi beyaz topraklara çekmenin zamanı geldi, gerçi orada yetişmiş hiç kayısı ağacı görmedim ama meşelerle gül gibi geçinip gideriz.:D

nevsune
28-05-2009, 09:35
Toprak konusu mu sadece? Torfta bitki yetişmez diye biliriz, annem inatla torf kullanıyor. Fazla sulama bitkiyi öldürür diye biliriz annem inatla foşur foşur suluyor. Benim evde çeşit çeşit gübre var, annem alışmasınlar diye inatla gübre kullanmıyor. Aynı bitkileri hem kendi balkonuma hem annemin balkonuna dikiyorum. Anneminkiler amazon ormanları gibi, bende tık yok. Başka birşeyler var bu işte:)

Denizakvaryumu, umutsuzluğa kapılmaya hiç gerek yok. Hele bir bakalım, sizin bu bitkiseverliğinize doğal topraklar ne yanıt verecek.

BalıkcıSerdar
28-05-2009, 09:37
O beyaz topraklarda kayısı, şeftali bilhassa da badem çok güzel olur gibime geliyor. Kayınbiraderin bahçesinde de altı kist olan bir kısım var, fidancıların da köylülerinde tavsiyesi, "o kısma badem ve kayısı dikin" şeklinde idi.

denizakvaryumu
28-05-2009, 09:40
Toprak konusu mu sadece? Torfta bitki yetişmez diye biliriz, annem inatla torf kullanıyor. Fazla sulama bitkiyi öldürür diye biliriz annem inatla foşur foşur suluyor. Benim evde çeşit çeşit gübre var, annem alışmasınlar diye inatla gübre kullanmıyor. Aynı bitkileri hem kendi balkonuma hem annemin balkonuna dikiyorum. Anneminkiler amazon ormanları gibi, bende tık yok. Başka birşeyler var bu işte:)

Evdeki salon bitkileri-menekşe vs. tarzı bitkiler için torf belki iyi ama balkonda-terasda torf içinde bitki yetiştirmek açıkçası işkence.

Yarı yarıya torf-toprağı (bulabilirseniz) karıştırın bir de 1/5 oranında pelet ...

En iyisi bu.

denizakvaryumu
28-05-2009, 09:45
O beyaz topraklarda kayısı, şeftali bilhassa da badem çok güzel olur gibime geliyor. Kayınbiraderin bahçesinde de altı kist olan bir kısım var, fidancıların da köylülerinde tavsiyesi, "o kısma badem ve kayısı dikin" şeklinde idi.

Balkondaki şekerpare ve tuano cennete (beyaz topraklar) gidecekleri günü bekliyorlar.

3 yıldır işkenceme maruz kalan ancak her yıl daha çok yaprak ve dal veren ama hiç meyve vermeyen, çömezlik dönemimde ne olduğunu bilmeden aldığım kayısı fidanı da gün sayıyor.Onu ancak kışın dalları budandıktan sonra balkondan çıkarabilirim.

nevsune
28-05-2009, 09:51
Evdeki salon bitkileri-menekşe vs. tarzı bitkiler için torf belki iyi ama balkonda-terasda torf içinde bitki yetiştirmek açıkçası işkence.

Yarı yarıya torf-toprağı (bulabilirseniz) karıştırın bir de 1/5 oranında pelet ...

En iyisi bu.

Balkonundaki çiçeklerin durumunu göreniz şaşar kalırsınız. 5 Temmuz Sarıkoz'da sizinle tanıştırayım, yukarda yazdıklarınızı bir de siz anlatın olur mu:o

Baobab
28-05-2009, 13:45
Sevgili denizakvaryumu,

bahçeye ne zaman gitmeyi planlıyorsunuz?

Bir de, dozer işinden sonraki aşama ne olacak, bir fikriniz var mı?

denizakvaryumu
28-05-2009, 13:54
Dozerden sonra, traktörle sürme, sonra üç ayak mı-ördek ayağı mı tam bilmiyorum bir işlem daha.Bu arada hayvan gübresi atma da var ama sürmeden önce mi sonra mı onu da bilmiyorum.

Evdeki hesap bu işlerde tutmuyor.

Aslında 2 dedem de çiftçiydi, biri 50 dönüme yakın arpa-buğday eker 20 ye yakın büyükbaş hayvan beslerdi.

Diğer dedem bağcılıkla geçinirdi.

İşte onların soyundan gelen ben, gübre ne zaman atılır, tarla nasıl sürülür bilmemekte :(

Çünkü ortada ne tarla kaldı ne hayvan ne de yazları gidilecek köy.Miras girdi bölündü ve satıldı.

Bahçe işi için benden haber bekleyin derim.

Baobab
28-05-2009, 14:00
:)
bence gübreyi atıp sonra sürmek gerek.
Böylece gübre toprağa karışmış olur, bitkileri de yakmaz..

denizakvaryumu
28-05-2009, 14:02
Büyükbaş gübresinde dediğiniz gibi, küçükbaş gübresinde ?

BalıkcıSerdar
28-05-2009, 14:08
üç ayak mı-ördek ayağı mı

Onun adı kaz ayağı:)

Önce sürülür, sonra gübre atılır, sonra da kaz ayağı çekilir, sonra ekilir/dikilir, sonrada sulanır, sonrada çapalanır, sonra bir daha çapalanır, sonra bir daha çapalanır, sonrada eğer becerebildiyseniz hasat yapılır, sonrada zaten sonbahar yağmurları başlar bahçeye gidilemez.

Sonrada hala nefes alıp-verebiliyorsanız "oh beee iyiki şu bahçeyi almışım, sebep olandan Allah razı olsun, ne muhterem bir insanmış, Allah ona sevdikleri ile sağlıklı mutlu uzun ömür versin denir" (aslında bu bahçeye her gidişte, hatta gidemeyişlerde de denir).

Gerekiyorsa, bahçeye misafirlerde götürülüp, aynı şey onlarada söylettirilir.

Bu böyle sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu geçirilen uzun yıllar boyunca devam eder durur:p

k0900
28-05-2009, 15:05
Sedar bey, bu işi biliyor, önünden geçerken reçeteyi alırsınız.

En iyisi bu.

Birazda olsa beyaz toprak ilave edilmiyormuydu? :)

k0900
28-05-2009, 15:07
Nacizane bir tavsiye bahçenizin tamamını hobi amaçlı düzenlemeyin.

denizakvaryumu
28-05-2009, 15:17
Sedar bey, bu işi biliyor, önünden geçerken reçeteyi alırsınız.

Reçeteyi almasına alacağız da, Cumartesi-Pazar benim telefonlara cevap vermiyor :D

denizakvaryumu
28-05-2009, 15:20
Birazda olsa beyaz toprak ilave edilmiyormuydu? :)

Şu toprak tahlilini bir yaptırıyım, belki kahverengi topraktan çok daha verimlidir de, anlaşılmasın diye kendini belli etmiyordur :)

BalıkcıSerdar
28-05-2009, 15:20
İyiki bir sefer duymamış telefonunuzu, sizin dilinize düşmektense, telefonu yanımda bulundurur çamura düşürürüm ondan iyi:)

denizakvaryumu
28-05-2009, 15:21
Nacizane bir tavsiye bahçenizin tamamını hobi amaçlı düzenlemeyin.

Tavsiyeleriniz nedir ?

denizakvaryumu
28-05-2009, 15:31
Sonrada hala nefes alıp-verebiliyorsanız "oh beee iyiki şu bahçeyi almışım, sebep olandan Allah razı olsun, ne muhterem bir insanmış, Allah ona sevdikleri ile sağlıklı mutlu uzun ömür versin denir" (aslında bu bahçeye her gidişte, hatta gidemeyişlerde de denir).

Valla bunu bahçeyi aldığım günden bu yana söylüyorum.

Kulaklarınız sık sık çınlıyordur :p

k0900
28-05-2009, 16:32
Tavsiyeleriniz nedir ?

Hobi olmayan birşey :)

1 dönüme 350 ye yakın elma dikilebiliyor, ahududu, sera (%50 sini devlet hibe ediyor- güneş enerjisi ile çalışırsa-enerji işide hallolur) fide, fidan....

Daha ne fikirler çikar....

osmann
28-05-2009, 17:50
Keşke 3 yıl önce başlamış olsaydım :)

Başlangıç 19 Mayıs 2009...

Umarım 3 yıl sonra yazdığınız gerçekleşir.;)

Kusura bakmayın siz yazınca fark ettim, yanlışlıkla siteye girş tarihinize bakmışım. Ben bunu hep yapıyorum! Neyse önemli değil, eminim üç yıl sonra bu mesajı görürseniz sizi gülümsetecek. Bu arada çalışmaya başlama tarihiniz de pek manidar. Sonucu güzel olacak besbelli. Malumunuz 1919 da da işler hiç kolay değildi, ama yine de koca bir çınar yeşertilebildi. Darısı başınıza:rolleyes:

BalıkcıSerdar
29-05-2009, 10:12
Bende böyle bir şey buldum, bir yerlerden de gözüm ısırıyor ama bakalım beğenecek misiniz?

denizakvaryumu
29-05-2009, 10:23
Bende böyle bir şey buldum, bir yerlerden de gözüm ısırıyor ama bakalım beğenecek misiniz?

Hele şükür... :)

Burası bana da tanıdık geliyor ama :)

Bu resim ayrı başlık açılıp oraya yüklenmeli derim.Sonrasında yazacaklarımı o başlığa saklıyım.Sizi yakaladık, bu konuda kaybolacağınızı sanmayın :)

ays61
29-05-2009, 10:25

Bu dizayn harika, inanın verdiğim linkte bile böylesine rastlamadım:)

Hele o el yıkama musluğu, bir tasarım harikası:)

BalıkcıSerdar
29-05-2009, 10:28
Ayrı başlık olmayacak ama böyle bir başlık olunca elemeği-göz nurumu göstermeden de yapamadım,

M.Sema
29-05-2009, 10:28
Topraklarda beyaz toprak sanki. Sihirli bir değnek ile evi yaptınız sanırım.:D

M.Sema
29-05-2009, 10:30
Ev sahiplerinin uzun ve sağlıklı, bol renkli bir yaşam geçirmelerini dilerim.:D

ays61
29-05-2009, 10:30
6 no'lu mesajın ilk fotoğrafındaki evin içi çok sade ve kullanışlı. Sobaya bayıldım. Evin modernliğiyle, ısınma aracının klasikliği hiç aykırı düşmemiş. Galiba bu ikisinin uyumlu harmanlanmasını sevdim.

Onun altındaki hiç bana göre değil. Başım döndü (20'li yaşlarıma inat:D).

Öyle bir sobanın üzerinde kestane keyfini kabul ederseniz sizi beyaz topraklarda böyle bir evde ağırlayabiliriz inşallah:)

BalıkcıSerdar
29-05-2009, 10:34
Peki böyle bir kuzine için ne dersiniz?

denizakvaryumu
29-05-2009, 10:34
Ev sahiplerinin uzun ve sağlıklı, bol renkli bir yaşam geçirmelerini dilerim.:D

Amin amin.

Resimdeki ev arkaya alınıp, karşının resmi çekilirse meşhur beyaz topraklar ortaya çıkacak :D

Balıçı Serdar bizim beyaz topraklara bakıp kederden mangal yapıyor :)

denizakvaryumu
29-05-2009, 10:36
Kuzine ortaya çıkınca muhabbet bol olur.

Şimdi herkesin kuzine anıları vardır.

Ays61 anlatır da anlatır :)

denizakvaryumu
29-05-2009, 10:38
Topraklarda beyaz toprak sanki. Sihirli bir değnek ile evi yaptınız sanırım.:D

Resimdeki ev;

Balıkçı Serdarın el emeği, göz nuru...

Boşuna yakınlarından bahçe alalım demedik... ancak 5 km karşı tepesinden bulabildik :)

BalıkcıSerdar
29-05-2009, 10:40
İşte karşıda görülen tepeler beyaz topraklar:)

ays61
29-05-2009, 10:44
Davulun sesi uzaktan hoş gelirmiş misali, beyaz topraklarda burdan bakınca fena gözükmüyor hani:)

denizakvaryumu
29-05-2009, 10:46
82265

Arkadaşlar karşıda gördüğünüz beyazlıklar kar değil, monitör ayarları ile lütfen oynamayın.

Benim sadık yarim, beyaz topraklar :p

Fotoğrafın çekildiği verimli topraklarda ikamet eden kişiye fotoğraf için teşekkürler :D

ays61
29-05-2009, 11:08

İşte benim tanıdığı ve bildiğim guzine bu,

Şimdi guzinelerle ilgili anılarımı anlatabilirim işte:p

gilan
29-05-2009, 13:20
Bu arada hoşgeldiniz ays61 :)

nevsune
01-06-2009, 10:04
Ne oldu, dozer işi bitip bahçe biraz hale yola girdi mi?

ays61
01-06-2009, 10:07
Bu arada hoşgeldiniz ays61 :)

Sevgili gilan, hoşbulduk.

Ancak bugün görebildim:

Doğum gününüz kutlu olsun.:)

denizakvaryumu
01-06-2009, 10:07
Dozer işi hele şükür bitti :)

Sırada;

pullukla sürmek-gübre-kaz ayağı-adını hatırlamadığım bir işlem daha vs.vs.vs.

Böylece bu yazı bitiririz gibime geliyor :)

denizakvaryumu
01-06-2009, 10:09
11.07 saati ile 2 mesaj.

Çift tabanca ile çalışmak buna deniyor herhalde :)

ays61
01-06-2009, 10:11
Ben de şaşırdım yahu:)

Hımmm hadi bakalım önce kim yazacak:)

gilan
01-06-2009, 10:14
Sevgili gilan, hoşbulduk.

Ancak bugün görebildim:

Doğum gününüz kutlu olsun.:)

Çok teşekkür ederim :)

nevsune
01-06-2009, 10:15
Hadi ilk adım bitmiş, gözünüz aydın. Zor işlerden birini atlatmışsınız. Yavaş yavaş şekil almaya başlar artık. Sonbahar toplantısını sizin bahçede yaparız belki de;)

Fotoğraflıyorsunuz değil mi? Gün gelecek heryerden bitkiler fışkıracak. İşte o zaman nerelerden geçilip de o günlere gelindiğini unutmamak için şart:)

Ekleme: (342-343) eşleşme diye ben buna derim:D

BalıkcıSerdar
01-06-2009, 10:22
Hadi ilk adım bitmiş, gözünüz aydın. Zor işlerden birini atlatmışsınız.

Asıl iş şimdi başlıyor:) Şimdiye kadar dozer çalıştı, onlar seyretti, bundan sonra kendileri çalışacak:)

Sn. Denizakvaryumu;

Bu hafta size hiç uğrayamadım kusura bakmayın, önümüzdeki hafta bahçeye bionem yapacağım, ondan sonra uğrar, durumları öğrenirim. Görüşmek üzere, selamlar.

MeyveliTepe
01-06-2009, 10:23
Dozerin dolaştığı yerler fazlasıyla sıkışmış olabilir. Tek pullukla derin krizma ileriki yıllarda problem çekmemeniz için faydalı olabilir.

denizakvaryumu
01-06-2009, 10:25
. Sonbahar toplantısını sizin bahçede yaparız belki de;)

Toplantı tarihini şimdiden vereyim de kimse biryerlere söz vermesin :)

Marduk, Dünyaya bir zarar vermez geçip giderse 2012 yılının 21 haziranında (gün dönümü) beyaz topraklarda toplanalım.

Bahçe o zamana anca adam olur :)

denizakvaryumu
01-06-2009, 10:28
Dozerin dolaştığı yerler fazlasıyla sıkışmış olabilir. Tek pullukla derin krizma ileriki yıllarda problem çekmemeniz için faydalı olabilir.

Hımmm evet, böyle yerler var.

Teşekkürler.

denizakvaryumu
01-06-2009, 10:31
Asıl iş şimdi başlıyor:) Şimdiye kadar dozer çalıştı, onlar seyretti, bundan sonra kendileri çalışacak:)

Sn. Denizakvaryumu;

Bu hafta size hiç uğrayamadım kusura bakmayın, önümüzdeki hafta bahçeye bionem yapacağım, ondan sonra uğrar, durumları öğrenirim. Görüşmek üzere, selamlar.

Doğru, kene fısfısını sıktım ,oturdum valla.:D

Haftaya hayırlı bir işimiz var, kayınço nişanlanıyor.

BalıkcıSerdar
01-06-2009, 10:34
Haftaya hayırlı bir işimiz var, kayınço nişanlanıyor.

İşte asıl haber bu:D

Şimdiden hayırlı olsun diyelim bakalım, kayınbiraderiniz de artık bahçeye tek gelmeyecek yani:) Ona da, teyzeye de selamlar, üstümüze düşen bir şey olursa başımız üstüne.

sabah
01-06-2009, 10:45
Merhaba,
Ben de haftasonu çalıştınız mı, fotoğraf var mı diye başlığa bakayım dedim ama maalesef fotoğraf yok.

ays61,
Hoş geldiniz.:rolleyes:

BalıkcıSerdar,
Evi çok beğendim, diğer yorumlarımı sizin başlığa saklayayım.

BalıkcıSerdar
01-06-2009, 10:51
BalıkcıSerdar,

Daha iyisi size inşallah:)

Ben başlık açmayacağım, buradan devam edelim, hem sevgili Denizakvaryumu'na da fikir verimiş olur:)

Koyu yeşil
01-06-2009, 13:13
BalıkçıSerdar, el emeği göznurunuz çok güzel olmuş gerçekten. Tasarımı da uygulaması da çok güzel.

Ays61, hoşgeldiniz :)

denizakvaryumu
01-06-2009, 13:23
İşte asıl haber bu:D

Şimdiden hayırlı olsun diyelim bakalım, kayınbiraderiniz de artık bahçeye tek gelmeyecek yani:) Ona da, teyzeye de selamlar, üstümüze düşen bir şey olursa başımız üstüne.

Teşekkürler

Kayınçoyu da beyaz topraklara çekmek için elimden geleni yapıyorum.:D

Öyle ya da böyle, o da beyaz topraklı olacak, kaçışı yok :)

Ancak bizim kayınço öyle fideymiş-fidanmış bilmez, uğraşmak da istemez daha doğrusu bu tür işler yerine mangal yapıp oturmayı sever.:p Gerçi siz de tanıdınız, anlamışsınızdır...Mangalın başından ayrılmayan ve en çok eti yiyen oydu :)

Ancaaaaaak öyle bir gelin geliyor ki, domates-fasulye-patates vs.nasıl dikilir ne zaman sökülür, vs. hepsini biliyor hem tecrübeli hem asıl önemlisi benim gibi bu işlerle uğraşmasını çok seven birisi.

Bu nedenle ben de bu işe çok mutlu oldum.

denizakvaryumu
01-06-2009, 13:30
Merhaba,
Ben de haftasonu çalıştınız mı, fotoğraf var mı diye başlığa bakayım dedim ama maalesef fotoğraf yok.

ays61,

BalıkcıSerdar,

Fotoğraf makinesini bu hafta almadığımıa açıkçası pişman oldum.

Çok değişik bir peygamber devesi
Beyaz muhteşem çiçekler açan kaya bahçesine çok uygun bir çiçek
pembe balonlar şeklinde çiçek açan diğer bir bitki
çiçek açmış adaçayları (2 tür)
kekikler (2-3 tür)
topraktan tek sap halinde çıkan orkideye benzer diğer bir tür
kahverengi bir yılan

bu hafta çekilmesi gerekenlerdi.

Değişim çok hızlı oluyor ,bundan 2 hafta önce gördüğünüzü şimdi göremiyorsunuz.
Bu hafta gördüklerimi de 2 hafta sonra göremeyeceğimi biliyorum.

BalıkcıSerdar
01-06-2009, 13:48
BalıkçıSerdar, el emeği göznurunuz çok güzel olmuş gerçekten. Tasarımı da uygulaması da çok güzel.

Teşekkürler, daha iyisi sizlere inşallah.

Sn. Denizakvaryumunun başlığını paylaştım ama, kedileri kaşındı ne yapayım;p

k0900
01-06-2009, 17:22

Dışıda, içide muhteşem:)

Analar ne kabiliyetli evlatlar yetiştirmiş, bahçede mekandan ziyade bitkilere önem verirdim, aklım karıştı:)

k0900
01-06-2009, 17:38

Zamanla işlenmemiş topraklarda bile sert bir tabaka oluşur. İşlenen yani ekilip biçilen içinden traktör vs dolaşan bir yerse buralarda kesinlikle sert tabaka vardır.

Bu tabakanın (30 ila 50 cm arasında) bahçe tesis edilirken bir kez kırılmasında -derin sürüm, liperleme- toprağın drenejlı bir yapıya kavuşmasında çok faydası olur.

Krizma :toprağının en az 40 cm derinlikte işlenmesi. Bu işlem liperli kepçeler **** krizma pullukları ile yapılır. Krizma pullukla yapılacaksa güclü traktörler yapılmalı toprak 50 cm derinliğe kadar sürülmelidir. Yalnız bahçe tesis edildiğinde bir kez yapılır.

Kolay gelsin:)

ays61
02-06-2009, 08:31
ays61,

Sevgili sabah ve Koyu yeşil,

Hoş bulduk, teşekkür ederim.:)

Baobab
09-06-2009, 15:43
denizakvaryumu beyin bahçesi ne alemde aceba??.. bir gelişme var mı?

Lithi-um
09-06-2009, 16:04
Dozer işi hele şükür bitti :)

Sırada;

pullukla sürmek-gübre-kaz ayağı-adını hatırlamadığım bir işlem daha vs.vs.vs.

Böylece bu yazı bitiririz gibime geliyor :)

Bahçeniz Şimdiden Çok Hoş görünüyor.. Güzel olacağından eminim. takip edicem :) O taşların üzerinden dış cepheye doğru sarmaşılların sarktığını düşündüm bi an :) gerçekten güzel olacak..

denizakvaryumu
09-06-2009, 16:30
Şimdilik Güler Hn.ın bahçesindeyim, üstelik soğuk sular da var.

Hiç benim bahçenin konusunu açmayayım :D

sabah
09-06-2009, 16:47
Ankara'nın ispiyoncusu gibi olmayayım ama biz haftasonu bahçede ot mu yolsak, taş mı ayıklasak derken beyfendi piknik organizasyonları yapıyor. :rolleyes:

..O taşların üzerinden dış cepheye doğru sarmaşıkların sarktığını düşündüm...
Çitle çevrili ev denizakvaryumu'nun değil ki. Onun daha çok çalışması gerek :rolleyes:

Mesaj kirliliği olmasın diye bir süre sonra bu mesajı sileceğim.
Silmeyi unutursam soldaki ikon - Kurallara Aykırı Mesajı Bildir - ile silinmesini hatırlatın, lütfen.

denizakvaryumu
09-06-2009, 17:53
21 Haziran piknik havasından çıktı...1.Kardeş bitkiler potlaç şenliğine dönüştü :)

Kardeş bitkiler bahçesi aynı zamanda yapılan uygulamalar açısından ayrı bir önem arz ediyor, Ceyhan'ın bahçede uygulamaya çalıştığı işler her bahçesi olanın dikkate alması gereken işler.

Bu şenliğe katılanlar aynı zamanda kardeş bitkiler uygulamasını yerinde görme imkanına kavuşacak...Hangi bitki hangi bitkinin yanına ekilrse-dikilirse fayda sağlanır?Tohum topları ne işe yarar vs.konularında pratik gözlem yapma imkanına kavuşacağız.

denizakvaryumu
09-06-2009, 18:07

21 Haziran 1.Kardeş Bitkiler potlaç şenliği aradan çıksın, sizi beyaz topraklarla bir tanıştırayım.

Turkuazdan komşumsunuz, beyaz topraklardan da size bir yer ayarlayalım.:D

Bu arada Balıkçı Serdarın yan parseli satılığa çıktı, belirtiyim.

nevsune
09-06-2009, 18:10
Eeee hani fotoğraf neyim. Ben de kimbilir neler yapılmıştır o bahçede diyordum.

denizakvaryumu
09-06-2009, 18:14
Güler Hn.ın ki gibi soğuk sular-balık-kiraz vs.olsa burayı resimle donatacağım da, bu hafta güneşin altında 5 saat sürme-kaz ayağı-çapa-gübre ...

Yorgunluk sadece yorgunluk fotoğrafları olacağından no foto :)

nevsune
09-06-2009, 18:19
Hımmmm, yorgunluktan yazı bile yazamaz olmuşlar, bir satır, bir satır geçiştirilmekte:D:D

Bekleriz efendim, bizler sabırlıyız. Sonunda iyi bir şey göreceğimizi bildiğimiz için sabretmeye değer.

limon
09-06-2009, 22:42
E ben demiştim "Cümleten geçmiş olsun" diye ;) En az 2 yıl rahatız :)

ays61
10-06-2009, 07:44
"Bir elin nesi var iki elin sesi var" diye demişler atalarımız:):p

BalıkcıSerdar
10-06-2009, 16:45
"Bir elin nesi var iki elin sesi var" diye demişler atalarımız:):p

Şükürler olsun ki Sn. Denizakvaryumu'nun da iki eli var dimi:)

nkoksal
10-06-2009, 17:19
Merhaba, ben bir işin iyi olması için dört elle sarılmak gerektiğini zannediyordum. :p Sizin de iki eliniz var değilmi. Hani yardım etmek babından.:D

BalıkcıSerdar
10-06-2009, 17:28
Merhaba, ben bir işin iyi olması için dört elle sarılmak gerektiğini zannediyordum. :p Sizin de iki eliniz var değilmi. Hani yardım etmek babından.:D

Altı el dört elden de iyi olmaz mı? Sizi de bekleriz yardım etmek babında:p

Hem emin olun, Sn. Ays61, inşaat bitene kadar arkadaş kalacağımıza söz verdi:D

nkoksal
10-06-2009, 17:38
Tabi ki de olur da bende sadece tek el var oda sol. İkinci elin kendi terasımda bile kullanılması yasak.:( Beş el bence sadece karmaşa yapar.:rolleyes:

BalıkcıSerdar
10-06-2009, 17:55
Gönlünüzün bizimle (daha doğrusu Sn. Denizakvaryumu ile) olması bile yeterli, teşekkürler;)

Hayırdır, sağ elinizdeki sorun nedir?

fikreteren
10-06-2009, 20:53
Deniz akvaryumu işi bitirmeden kendini sakatlama sakın

nkoksal
10-06-2009, 21:20
Sağolun Serdar bey. Çok önemli bir şey değil, lenf bezleri yok onun için de yaralamak yasak ( evin dışişleri bakanı fena kızıyor ).Ben artık oralarda kahve dövücünün hınk deyiciliğini yaparım. ( o da bir iş ):D

denizakvaryumu
10-06-2009, 23:51
Herkese yetecek ve herkesin yapabileceği iş var :)

Zaten 1 çalışıp 10 dinleniyorum.

Hele bi de damla sulama olursa, tam bir tembellik yeri olacak :)

BalıkcıSerdar
11-06-2009, 00:23
kahve dövücünün hınk deyiciliğini

Geçmiş olsun, içişleri bakanı "başbakan"a lafını geçiriyorsa da bir diyeceğim olamaz:)

Yukarıda alıntıladığım deyimi bizim oralarda çok kullanırlar, bir iş olduğunu çok iyi bilirim:)

Aslıda, hani gemilerde kürek çekenlere davulla tempo tutarlarya, işte o davulcunun yaptığı iş :)

BalıkcıSerdar
11-06-2009, 00:29
Herkese yetecek ve herkesin yapabileceği iş var :)

Tabi tabi bütün iş sulamaydı da, damlama yaptığınız zaman işmiş kalmayacak değil mi?

1 çalışıp 10 dinlenmenin karşılığında da 10 ekip 1 alırsınız o zaman, gerçi bütün işleri damlama sulama yapacakya:)

Hatta bahçeye şöyle üç oda bir salon, villa vari bir kulübecikte kondursa şu damlama sulama, ne güzel olur değil mi:p

denizakvaryumu
11-06-2009, 00:38
Verimli toprakları olanlar çalışmaya devam etsin.

Beyaz topraklardakiler hamak yerlerini çoktan belirlediler :D

limon
11-06-2009, 11:15

Sizin kene korkusuyla hangi koşullarda dinlendiğinizi merak ettim. :)

Beyaz topraklardakiler hamak yerlerini çoktan belirlediler :D

Keneler hamağa da çıkabiliyorlarmış. :) Hamağı güzelce ilaçlamak gerek. ;)

Balıkcı
11-06-2009, 13:02
Allah mubarek etsin, umduğundan fazlasını versin.

Bu konuyu, paketi sarıp sarmaladıktan sonra gördüm:(, tekrar açıp içine bir şeyler daha koyacak takatim yok, sıcak beni yoruyor.

Orada güzel kapari yetişir herhalde, iyi de para getiriyormuş.:p

Beyaz meyaz, bahçe şimdiden çok güzel bir muhabbetin kapılarını açmış, her zaman açık olan rahmet kapılarından o tarafa doğru biraz da torpil yapıldı mı, Alllaaaah! deyme keyfine.:D

Tekrar hayırlı olsun.

denizakvaryumu
11-06-2009, 13:12
Sizin kene korkusuyla hangi koşullarda dinlendiğinizi merak ettim. :)

Pantolonlar çorap içine, uzun kol tişört, kafada kene atlamasına karşı büyük şapka, kenkov, sinkov, biraz da dua :)

denizakvaryumu
11-06-2009, 13:15
Allah mubarek etsin, umduğundan fazlasını versin.

Bu konuyu, paketi sarıp sarmaladıktan sonra gördüm:(, tekrar açıp içine bir şeyler daha koyacak takatim yok, sıcak beni yoruyor.

Orada güzel kapari yetişir herhalde, iyi de para getiriyormuş.:p

Beyaz meyaz, bahçe şimdiden çok güzel bir muhabbetin kapılarını açmış, her zaman açık olan rahmet kapılarından o tarafa doğru biraz da torpil yapıldı mı, Alllaaaah! deyme keyfine.:D

Tekrar hayırlı olsun.

Amin amin.

Kapari malesef olmaz kışları -15 leri görüyor.

Ben elimden geleni yapacağım ama telaşsız, keyfe keder.:D

k0900
28-06-2009, 22:01
Bu suskunluk hayra alamet olamaz:)

Beyaz topraklarda neler oluyor?

denizakvaryumu
29-06-2009, 08:10
Evvelki hafta aynı köylüm Balıkçı Serdar ve ailesi, biz,kayınço,nişanlısı,kayınvalide , mangal yaptık.

Bu hafta tekrar mangal :D...tenekede tavuk da yapacaktım, şiddetli yağmura yakalandık.

Sözün özü, günlerimiz mangallarla geçiyor.Bahçeye bu arada deneme mahiyetli fideler dikildi ancak killi toprak sıkıntı çıkarıyor.

Toprağın sonbaharda iyileştirilmesi şart.

Fidelerden ayakta kalıp da sebze veren olursa buraya hemen fotosunu ekleyeceğim ki, "biz de birşeyler yetiştirdik" diyelim :D

ciceksever70
29-06-2009, 08:38
Sayin Denizakvaryumu killi toprakta bezelye güzel yetisir diye biliyorum, yanilmiyorsam ortanca da killi toprak sevenlerden.

denizakvaryumu
29-06-2009, 08:43
Teşekkürler.

Bu sene değil de, seneye bezelyeyi deneyeyim.

Killi-kireçli toprakla yaşamayı öğrenip, gül gibi geçinip gideceğim :)

nevsune
29-06-2009, 09:34
Biz bahçede kimbilir ne düzenlemeler yapılıyor diye beklerken, ooohhh mangal sefalarıyla vakit geçiriliyormuş. Yağmur da işin bahanesi:p Şaka bir yana ama bizim buralara yağdığı gibi yağdıysa yapılacak bir şey olamazdı zaten.

Bu yıl yavaş gidilecek anladığım kadarıyla.

denizakvaryumu
29-06-2009, 09:40
Balkonda insan herşeye titizleniyor, bahçede ise işi oluruna bırakıyorum.

Oldu oldu, olmadı "haftaya yaparım" deyip geçiştiriyorum çünkü yapılacak çok iş var.

Minörleri bıraktım, majörlere yolculuk :) ....

nevsune
14-07-2009, 10:13
Ankara'da bir incir ağacı daha buldum. Adliyenin yan tarafındaki caddenin kaldırımında bir ağacın dibinden çıkmaya çalışıyor. Sizin bahçeye bir incir dikelim mi:)

denizakvaryumu
14-07-2009, 10:16
Yani ısrarla ocağıma incir ağacı dikeceksiniz :D

İncir araştırmalarım devam ediyor, eylül gibi neticelendireceğim.

Olmadı Ankara deresi olmadı kazma kürek adliye yanı sökeceğim :)

nevsune
14-07-2009, 10:35
Ne yapayım aklıma siz düşürüyorsunuz böyle garip şeyleri. Ben de bulup size gösteriyorum:) Aslında siz yeniliklere çok açık olduğunuz için, sizin bahçe biraz bizim oyun alanımız gibi olacak;)

Haa, sonbaharda bir çelik de yenidünyadan alalım.

BalıkcıSerdar
14-07-2009, 13:08
Oldu olacak bir de muz dikelim:)

nevsune
14-07-2009, 13:15
Yenidünya muhabbetinde siz orada değil miydiniz? Ahmet'in Bahçelievlerdeki bürosunun bahçesinde yenidünya ağacı var, hem de meyve veriyor.

Denizakvaryumunun bahçesi için bir çelik sözü bile aldık biz o gün:)

BalıkcıSerdar
14-07-2009, 13:18
Değilmişim demekki, bende deneyeceğim yenidünyayı, bir çelikte bana alın o zaman Ahmet Bey'den:)

denizakvaryumu
14-07-2009, 13:19
Oldu olacak bir de muz dikelim:)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15914&highlight=greyfurt+muz

:D :D

BalıkcıSerdar
14-07-2009, 13:24
Verdiğiniz linkteki konuşmaları nasıl atlamışım ya, pes yani. tabi bizim işlerin çok çok yoğun olduğu sıralardı, masamızda bile oturamıyorduk o sıralar.

Muz ve greyfurttan satışa çıkarsa haberimiz olsun:)

nevsune
29-07-2009, 22:53
Bu ne sessizlik? Ne oluyor, bahçede bir çalışma yok mu?

Şimdi size bir hatamı telafi etmeye niyetlendim. Gerçi sizin bahçede kekikler varmış ama bir de değişik bir cins ekleyelim. Bakalım bunu tanıyabilecek misiniz? (Saksı balkonun dışındaki mermerde durduğu ve benim de yükseklik korkum olduğundan binbir akrobasiyle çekebildim bu fotoğrafı:p)
95551

Feriha'nın terasına ziyarete gittiğimde Gurbik67'den gelen kekikten bir dalı bir bardakta toprağa yatırmıştım ve tutmuştu. Geçenlerde emanetimi aldım. İnanılmaz bir hızla gelişmeye başladı. Dallardan birinin biraz daha uzamasını bekliyorum ki, bir dal da size hazırlayacağım:)

Bu arada Gurbik67'den haber alan var mı?

denizakvaryumu
30-07-2009, 07:56
Bu tarih itibarıyla mangal aparatlarında gelişme var :)

Evvelki hafta bahçede 1 kene öldürüldü, geçen hafta da oturduğumuz yerde keneyi yakalayınca pet şişenin içine konuldu hesapta test için ziraat fakültesine götürecektik ...

Kenelere önlem konusunda gelişmeler var... :) 5x5 beton atıldı.

Bu arada domates biber kekik (eğer olurlarsa çünkü haziran sonu dikildiler)resimlerini sezon sonu yani ekim sonu yükleyeceğim ki "koca yaz mangaldan başka bir şey yapmadın mı , ağustos böceği " denilmesin :D

Resimdekini kekiğe değil de savory e benzettim.Bahçede var, daha doğrusu şu an bahçede 4-5 tür var, doğal kekikler de var.

Yazı ve kışı en iyi çıkaranlarla yola devam.Marjoram gibi bazı kekikler susuzluğa hiç dayanıklı değil ...

Gelişmeler ekim sonu :)

MSaygin
30-07-2009, 22:30
Ben uzun süredir yokum ortalıkta, bayağı bir iş görmüşsünüz, geriye doğru bir okuyayım, bakalım neler neler yaptınız :)

MSaygin
31-07-2009, 10:27
Kolay gelsin.

Üzüm konusuna ben de katılıyorum, bizim yayladaki bu berbat toprakta büyük emek harcayan eniştem, en iyi sonucu üzümde alıyor.Daha eskiden dedemizin zamanında da büyük asma bahçeleri varmış.

denizakvaryumu
31-07-2009, 11:33
Arkadaşlar
esas sorun kireçde değil kilde.

Kirece karşı uygun anaçlarla sorun çözülüyor ancak toprak çok killi ise kökler boğulduğundan çözüm ancak toprağın ıslahı.

Islah konusunda yapılacak olanlar ise ;

Drenaj yapmak,tavuk gübresi ve leonardit kullanmak.Bunları yapmadan dikilecek asma va ağaçlar 3-4 sene içinde ölecektir.

MeyveliTepe
31-07-2009, 11:37
Tahlil yaptırdınız mı?

MSaygin
31-07-2009, 12:17
Bizim sorunumuz da kil zaten, kireç değil.
Islaha gelince, biz iş makinası ile bu kil alanın üstten 60-70cm kadarını tamamen kazıp , içine hayvan gübresi koyup karıştırdık.
Sonra bu alana iğne yapraklı ağaçlar, katran, göknar diktik.

Ne yazık ki bu işlem de fayda etmiyor pek, her yıl 5-6 ağacımızı kaybediyoruz, kalanlar da o kadar yavaş büyümekteler inanamazsınız.Hasta bir ağacı söktüğümüzde 3-4 yıl içerisinde köklerini ancak 10-15cm çalışabildiğini gördük.

Bizim toprakta bu yapı 10m derinliğe kadar hemen hemen aynı, kuyu kazdırdığımızdan biliyoruz, o yüzden yüzeysel bir ıslah çalışması fayda etmiyor.Umarım sizin orada yüzeysel bir sıkıntıdır kil.

Yine de eniştem yoğun emekle aynı arsada her çeşit bitki yetiştirmeyi başarıyor, yalnız onun alanının toprağı neyse ki biraz daha iyi, tam kil olan yerimiz gibi değil.

denizakvaryumu
31-07-2009, 13:09
Tahlil yaptırdınız mı?

Bu hafta numuneyi alıp yaptıracağım.

Ancak kil bariz olarak bellli.Ayakkabıya yapışan çamur zamk gibi.Su toprağın 1 cm altına inmeden akıp gidiyor.

denizakvaryumu
31-07-2009, 13:17
Bizim sorunumuz da kil zaten, kireç değil.
Islaha gelince, biz iş makinası ile bu kil alanın üstten 60-70cm kadarını tamamen kazıp , içine hayvan gübresi koyup karıştırdık.
Sonra bu alana iğne yapraklı ağaçlar, katran, göknar diktik.

Ne yazık ki bu işlem de fayda etmiyor pek, her yıl 5-6 ağacımızı kaybediyoruz, kalanlar da o kadar yavaş büyümekteler inanamazsınız.Hasta bir ağacı söktüğümüzde 3-4 yıl içerisinde köklerini ancak 10-15cm çalışabildiğini gördük.

Bizim toprakta bu yapı 10m derinliğe kadar hemen hemen aynı, kuyu kazdırdığımızdan biliyoruz, o yüzden yüzeysel bir ıslah çalışması fayda etmiyor.Umarım sizin orada yüzeysel bir sıkıntıdır kil.

Yine de eniştem yoğun emekle aynı arsada her çeşit bitki yetiştirmeyi başarıyor, yalnız onun alanının toprağı neyse ki biraz daha iyi, tam kil olan yerimiz gibi değil.

Asma konusunda burda uygulamayı iyi bilen ziraat mühendisi ile benim bahçeyi konuştuk.

Kepçe ile kil tabakasını dağıtmamı bu mümkün olmazsa fidan ve asma dikilecek yerleri kepçe ile derince kazmamı , fidan ve asmaların etrafını çok geniş olarak dere kumu+leonardit + bahçeden çıkan toprak ile karıştırarak dikmemi yoksa kötü sonucun kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Tabi her sene hayvan gübresi de şart.Özellikle tavuk gübresi.Yine sulama suyuyla verilecek humik-fulvik-amino asitler vs.vs.

Bunları öğrenince 3 aydır mangal yapmak ve kenelerle boğuşmaktan başka bir şey yapmadım :)

Ama domates-biber vs.gibi mevsimlik sebzelerde sorun olmayacağını sanıyorum.Ayaş domatesleri şu an çiçekte.Çeriler oldu.Demre biberleri oldu.3-4 cm.büyüyen biberler ve daha kırmızı olmadan çeriler hemen talan edildiğnden görsel zevkini sürememenin derin acısı var :)

Esas beklentim ise gojiler, deneme altındaki gojiler başarılı olursa kapama goji bahçesi yapacağım :) Her ne kadar gojinin gölgesinde yatamayacaksam da ...

Lilium
31-07-2009, 13:36
Bu hafta numuneyi alıp yaptıracağım.

Su toprağın 1 cm altına inmeden akıp gidiyor.
Bu dediğiniz işlenmiş yerde mi? yoksa hiç işlenmemiş yerde mi?

İkinci bir şey tavuk gübresini pek tavsiye etmem ölcüsünü ayarlamak epey zordur,
Yeri derince ama kepçe ile veya derin patlatma attırarak bolça çiftlik gübresi ile karıştırarak bir nebze de olsa olur kanaatindeyim. imkanınız varsa dere kumu da kullanınız.

denizakvaryumu
31-07-2009, 13:41
İşlenmemiş yerde ...Çapa yapılan yerde de 1 hafta sonra suladığınız zaman toprak sertleştiğinde yine aynı sorun.

Tavuk gübresi için ölçü 1,5 dönüme 4 romork olarak aldım.

Islah için kendime güveniyorum.Kolay kolay pes etmem.

Tek zorluk, her hafta oturduğumuz yerde yakaladığımız keneleri vücudumuzdan kan emerken yakalamayalım da :)

limon
31-07-2009, 17:52
Deniz Akvaryumu, tesadüf eseri bir site buldum, 2 saattir çıkamadım, fotoğrafların kalitesi de, bahçeler de birbirinden güzel. Bak istersen...

95787

Site: http://images.mooseyscountrygarden.com/

MeyveliTepe
31-07-2009, 19:32
Tahlil çıktıktan sonra, bitkilerinizi nasıl dikmek, toprağı nasıl kullanmak istediğinize de bağlı olarak yapılabilecek pek çok şey var. Tüm arazideki toprağı komple iyileştirme planı uygulayabileceğiniz gibi, bitki dikme planınıza göre kısmi uygulama da yapılabilir.

füsunANK
12-08-2009, 19:05
Fidelerden ayakta kalıp da sebze veren olursa buraya hemen fotosunu ekleyeceğim ki, "biz de birşeyler yetiştirdik" diyelim :D

Fideler genelde ayakta kalıyor, hatta ürün de veriyor. Fakat ne yazık ki pazar günü gelipte siz gidene kadar , kanatlılar, 2 ayaklılar , 4 ayaklılar gibi ziyaretçiler sonucunda , gittiğinizde birde bakıyorsunuz ki çoğu ürün de diş izi , bir çoğu da yerinde değil. :D

Toprakta ıslah çalışması yapmak da çoğu zaman fayda etmiyor. İnşallah siz de başarılı olur. Kökler killi toprağa değdiği anda ölümler artıyor ne yazık ki.Toprak analizinden sonra orada yetişecek bitkileri araştırıp, onları dikmek daha iyi bir çözüm sanırım.

Sayfanızı dikkatle takip ediyorum. Sizden örnek alınacak çok şey olacak benim için. Çünkü benzer sorunları yaşıyoruz. Kolay gelsin.

Hasan Lalezar
08-09-2009, 23:20
Kolay gelsin Deniz akvaryumu kenelere dikkat epeyce varlar anladığım kadarıyla. Siz bu işin altından kalkacaksınız bence . Her ne kadar zor olanı seçsenizde. Her ne kadar ufacık bahçenin hakkından gelmediysemde ameleye ihtiyaç olursa yardıma hazırım..

denizakvaryumu
08-09-2009, 23:37
Hasan Bey,
teşekkürler.Uzun zamandır görüşemedik.

İşin doğrusu bahçe için keyfe keder davranıyorum.Bu sene etrafını telle çevireyim yeter diyordum.Onu yapabildim.

Çünkü 15-20 adetlik domuz sürüsü geliyor.Geçen cumartesi gelen domuz sürüsü komşularda ekili nohut-kabak-mısır-kavun-karpuz ne varsa yerle bir etti.

Ne hikmetse domateslere dokunmamışlar.

Sn.füsunANK
killi kireçli toprağa bile fındık,karayemiş,blueberi dikerek karadeniz köşesi yaptım ...Anlatmak istediğim mantıklı bir ekim-dikim çalışmam yok :)

agozce
09-09-2009, 00:03
killi-kireçli toprakta ne yetişir ? (ıslah falan yok, sadece babamın deli inadı ile) Toplam 70 dönüm. Rakım 1400. Bütün köy bu toprakta bahçe olmaz demişlerdi. Şimdi herkes bahçe yapıyor.

101841

101842

101843

101844

agozce
09-09-2009, 00:07
Elimde sadece bu fotolar var ama,

Aslında aklınıza gelecek her türlü meyve ve sebze yetişiyor (o rakımda fındık bile var. Bize yetecek kadar da meyve veriyor.)

101846

101847

k0900
09-09-2009, 00:15
Sn. agozce, 1400 rakımlı bahçe Ankara'damı?

denizakvaryumu
09-09-2009, 00:25
Böyle rsimler gördükçe şevkim artıyor :)

Cennet bahçesi gibi...Sn.agozce teşekkürler.

sercan1969
09-09-2009, 06:49
Sn Deniz akvaryumu Büyük baş hayvan **** keçi gübresini bulamıyorsanız tavuk gübresini tercih edin.Tavuk gübresi mutlaka iyi yanmış ve dinlenmiş olmalı. Aksi taktirde hiç bir fayda sağlamaz.

( Bu arada L. Barbarum' larınız ne durumda merak ettim.)

denizakvaryumu
09-09-2009, 12:59
LB ler bahçenin değişik köşelerinde, ben sizin gönderdiklerinize LB sercan1969 diyorum., çünkü 4 farklı yerden gelme gojiler var :) hepsinin adı ayrı.

Bu kış benim için çok önemli, bir çok bitkinin bahara nasıl çıkacağını gözlemleyeceğim ...

agozce
09-09-2009, 13:19
Sn. agozce, 1400 rakımlı bahçe Ankara'damı?

Hayır, Mersin Anamur. Toros dağlarında. ( keşke Ankara da olsaydı)

agozce
09-09-2009, 13:23
Böyle rsimler gördükçe şevkim artıyor :)

Cennet bahçesi gibi...Sn.agozce teşekkürler.

Bütün tatillerimiz, bayramlar bahçede geçiyor. Anamurda denize girmeyi unuttuk. Cennet mi cehennem mi bazen karıştırıyorum.

(Babam 60 yaşında emekli olunca yapmaya karar verdi. Bahçe bu kadar büyük olunca, bu duruma gelene kadar çektiklerimiz cehennem gibi idi ama, neyse)

Sn. Denizakvaryumu, bence istediğininiz herşeyi hiç korkmadın ekin. Deneyimlerimizden biliyoruz, hiç yetişmez denilen bitkileri biz yetiştirdik.Hemde taşıma su ile. Bizim oralarda su çok büyük sorun. Şu anda bu bahçe sulanmadan yetişiyor. İlk 3 yıl taşıma su ile suladık. Sonra bıraktık.

Ne kazandığımızı merak ederseniz; yılda yaklaşık 10-15 bin harcıyoruz ve 5 bin lira kazanıyoruz. Nasıl?

Kolay gelsin.

denizakvaryumu
26-09-2009, 22:03
Aslında tam bir ağustos böceği olduğumu itiraf edeyim. :D

Bahçeyi aldıktan sonra çoğunlukla yan gelip yattım,hep mangal hatta tenekede tavuk bile yaptım.:)

Bu sezon benim için önemli olan 1,5 dönümün etrafını telle çevirmekti çünkü akşamları sayıları 15-20 yi bulan domuz sürüleri bahçeye kadar gelebiliyordu ve bunu da yapabilmiştim.

Ama karıncalık yaptığım zamanlar da oldu :p

Bu vesile ile kendilerinden tohum-fide-fidan satın aldığım forum dostları ile bana hediye olarak tohum-fide-fidan gönderen/veren forum dostlarına tekrar teşekkür ederim.

104525

Demre biberleri süper bereketli oldular .

104526

PP ler hiçbiri PP ye benzemedi.Selahattin Hocam safkan PP alacağım olsun :)

104527

104528

Ben bir karıncayım :D

denizakvaryumu
26-09-2009, 22:07
Kudret narı,
Allaha şükür midemde bir problem yok ama içini yemesini seviyorum :D

104529

104530

denizakvaryumu
26-09-2009, 22:11
Domates bir bahçede olmazsa olmazlar arasında.

Domatesler arasında "bu şundan daha iyi " gibi bir tanımlama malesef mümkün değil.

Bu tamamen damak tadı ile ilgili bir durum.

Kimisi A domatesini beğeniyor kimisi B domatesini.

Ama şu bir gerçek ki market ve pazarlardan alınan domateslerin yanında bu domatesleri yiyenler "işte domates" diyor :)

Bu sene bahçede 4 tür domates denedim.

Benim favorim (yani damak tadıma en çok hitap eden);

blacksea man tomato... Sağolasın balıkçı.

Olmaz böyle bir domates.Muhteşem bir tat.

Ayaş domatesleri ve diğer pembeler kusura bakmasın. :)

104531

104532

104533

104534

bahtiyar02
26-09-2009, 22:23
sevgili dostum ellerine sağlık.Maşallah Kendin yetiştirince tadı bir başka olur. Tamamen doğal.
saygılarımla

denizakvaryumu
26-09-2009, 22:26
104536

104537

104538

104539

104540

denizakvaryumu
26-09-2009, 22:39
Tarhun,Kekik,mercanköşk bakalım kışın ne olacak?

104541

104542

104543

104544

denizakvaryumu
26-09-2009, 22:45
Bahçemde bu tarih itibarıyla açmaya devam eden iki çiçek var.

Yaz boyunca da açtılar.

104545

104546

104547

denizakvaryumu
26-09-2009, 22:49
Şimdiye kadar hiç patates dikmemiştim...Bilen birisinden öğrendim :)

Bir patates bıçakla 3 e bölündü kesik tarafı alta gelecek şekilde 3 ayrı yere dikildi.

Bir patatesden bu kadar patetes oldu.

104549

denizakvaryumu
26-09-2009, 23:00
Şunu da belirtiyim ki,
Bahçede kesinlikle kimyasal gübre ve ilaç kullanılmadı.

Sadece yanmış hayvan gübresi kullandım.

Hastalık olarak bir domates çeşidinde kalsiyum eksikliğine rastladım.Ancak ilginç olan 1 metre aşşağısında dikilen başka tür domateslerde bu durum oluşmadı.

Bahçede oldukça fazla uğur böceği ve peygamber devesi olduğunu belirtiyim yine kırmızı siyah rengiyle bir tür yok edici böceğe de çok sık rastladım ama adını şimdi hatırlamıyorum.

Karpuz ve kavunlarda geç ekimden dolayı hâyal kırıklığı yaşadım sadece kelek topladık :)

104552

Yine bu badem fidanında olduğu gibi bazı fidanları da bahçe tecrübem olmadığından kuruttum.

MeyveliTepe
26-09-2009, 23:14
İlk yıl için muhteşem bir gelişme. Hem de uzaktan gelip giderek. Ellerinze sağlık. Gelecek yıl kimbilir neler olur? Ukrayna siyahlarının yanında evladiyelik turuncu domatesler iyi gider :)

denizakvaryumu
26-09-2009, 23:33
sevgili dostum ellerine sağlık.Maşallah Kendin yetiştirince tadı bir başka olur. Tamamen doğal.
saygılarımla

Teşekkürler, aslında bir ekip işi olduğunu itiraf ediyim :)

Ben,eşim,kızım ve arılar :)

İlk yıl için muhteşem bir gelişme. Hem de uzaktan gelip giderek. Ellerinze sağlık. Gelecek yıl kimbilir neler olur? Ukrayna siyahlarının yanında evladiyelik turuncu domatesler iyi gider :)

Teşekkürler.Net 1 saat sürüyor gidiş dönüş 2 saat :)

Gelecek ayın sonunda ise zaten bahçeye ulaşmak mümkün olmayacak.Elektrik zaten yok.

Ama tüm bunlar istediğim durumlar... aksi halde TOKİ buraya da gelir :)

Gelecek sene malesef evladiyelik Ayaş domatesleri ve sırık pembeler olmayacak.

Bu senenin blacksea man tohumları ve 3 yeni türle denemelere devam.

Özellikle sırık domateslerin sırıklarıyla uğraşmayı hiç sevmeme rağmen purple calabash tomato yu deneyeceğim.

Diğer 2 tür ise siberian ve northern delight olacak.

Gelecek dönem haziran ayı sonlarına doğru bu iki türü hasat ederim sanırım.

Bu arada yaptığım karadeniz köşesi vs. türdeki denemelerimi kıştan çıkınca buraya ekleyeceğim :)

imgelem
26-09-2009, 23:49
Şimdiye kadar hiç patates dikmemiştim...Bilen birisinden öğrendim :)

Bir patates bıçakla 3 e bölündü kesik tarafı alta gelecek şekilde 3 ayrı yere dikildi.

Bir patatesden bu kadar patetes oldu.

104549
Bir patates üçe bölününce iki parçada tek kesik kenar,birinde çift kesik kenar var:) Üçüncüyü nasıl ektiniz? Ben çuval içinde denedim ama hüsran oldu.Patatesler çürüdü ve yenisi oluşmadı.
Bu kadar kısa sürede ne güzel ürün almışsınız .Kutlarım sizi..Desenize seneye satışa başlayacaksınız.

denizakvaryumu
27-09-2009, 00:05
Teşekkürler.
Bu diktiğim patatese karadenizde rus patatesi diyorlar ve bu patatesi yiyen diğer patatesleri malesef yiyemiyor...Pembe domates olayı gibi :)

Bölme olayına gelince;

Önce patatesi tam ortasından 2 ye böldüm, bir yarısını da yine yarıdan 2 ye böldüm aslında bu yöntemle 4 e de bölünebilirdi ama ilk defa diktiğim için ne olur ne olmaz diye 3 e böldüm.

Yani 2 kesik kenarlı olan 2 patates;

hem alttan hem yandan kesik olarak toprağa kondu.Ama kesik yüzleri hiçbir zaman yukarı bakmadı.:)

Sizin patateslerin çürümesi sanırım fazla su verdiğinizden olmuştur.

Oğuzhan
27-09-2009, 00:41
sevgili denizakvaryumu ellerine sağlık.Maşallah Kendin yetiştirince tadı bir başka olur. Tamamen doğal.:) Hepsi birbirinde güzel ...
saygılarımla

Güler
27-09-2009, 09:23
Sevgili denizakvaryumu, ellerinize sağlık.
Ürünlerinizi ne büyük gururla sergilediğinizi görür gibiyim. Aldığınız tat ve haz daha çok devam etsin inşallah.
Osmanlı çileklerini üretemediniz mi? Bozuldularsa haber verin, yeniden gönderebilirim.
Meşhur domates tohumlarınızdan ben de rica edeceğim.

uzman16
27-09-2009, 13:30
Ben sizi bütün yaz saz çaldınız, mangal yaptınız sanıyordum. :p

Aslında epeyi çalışmışsınız. Beyaz topraklar verimlilik açısından hiç de fena değilmiş...

Kiraz
27-09-2009, 22:16
Sayın Denizakvaryumu, ellerinize sağlık. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olurmuş gerçekten.

denizakvaryumu
27-09-2009, 22:27
sevgili denizakvaryumu ellerine sağlık.Maşallah Kendin yetiştirince tadı bir başka olur. Tamamen doğal.:) Hepsi birbirinde güzel ...
saygılarımla

Teşekkürler Oğuzhan,
işin zevkli yanlarından biri de kendi yetiştirdiğin ürünleri başta ev cini kızım olmak üzere eşin dostun tadına bakması.

Fotoğraflarını eklediğim ürünler son haftaya kalanlar, aslına bakarsan her hafta tırtıklananlardan sona kalanlar :D

Yani bahçede olan ürünlerden herhalde en az yiyen benim :)

Zaten mangalcı başı da benim, ben pişiririm...:)

denizakvaryumu
27-09-2009, 22:34
Sevgili denizakvaryumu, ellerinize sağlık.
Ürünlerinizi ne büyük gururla sergilediğinizi görür gibiyim. Aldığınız tat ve haz daha çok devam etsin inşallah.
Osmanlı çileklerini üretemediniz mi? Bozuldularsa haber verin, yeniden gönderebilirim.
Meşhur domates tohumlarınızdan ben de rica edeceğim.

Sevgili Güler,
Osmanlı çilekleri malesef beyaz topraklara uyum sağlayamadılar.
Ama umudumu kesmedim,Selahattin Beye yine sipariş verdim :)

Blacksea man domates tohumları için adresinizi gönderin hemen APS ile göndereyim.

Pembe domatesler kusura bakmasın ama muhteşem bir tat.Blacksea man in kim tadına baktı ise tohumlarından istedi.:)

denizakvaryumu
27-09-2009, 22:43
Ben sizi bütün yaz saz çaldınız, mangal yaptınız sanıyordum. :p

Aslında epeyi çalışmışsınız. Beyaz topraklar verimlilik açısından hiç de fena değilmiş...

:D :D

Aslında saz da çaldım , mangal da yaptım :)

Kimi dostlar 1,5 dönüm yer için kapama tam bodur elma bahçesi önerisinde bulundu ve eğer bu işe girersem iyi para kazanacağımı da belirtti ama ben yıllardır 1,5 dönümlük büyük bir saksı istediğimden kapama bahçe işine soğuk baktım.

Bahçe aslında bahçeden çok, garip eşi benzeri görülmemiş 1,5 dönümlük saksı olmaya hızlı adımlarla ilerliyor.

Bahçede sadece sessizlik hakim, cep telefonu bile çekmiyor.Google earth de yeri tespit edilemiyor.Böceklerin arıların sesini duymak meğer ne müthiş bir olaymış.

denizakvaryumu
27-09-2009, 22:51
Sayın Denizakvaryumu, ellerinize sağlık. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olurmuş gerçekten.

Bahçeyi alalı çok kısa bir süre oldu, ilerleyen zamanlarda değişik uygulamalarımı da anlatacağım.

104713

Bu arada biliyorsunuz denizde palamut mevsimi açıldı peki karada da palamut mevsimi açıldığını biliyor musunuz?

Ben bahçede açtım.:D

Ben palamutları çiğ olarak da seviyorum ama çoğu kimse acı olduğu için yiyemez.

Ama 15-20 dakika sıcak köze gömerseniz tadından yenmez.

Tavsiye ederim.

Lilium
27-09-2009, 23:33

Tavsiye ederim.

Tatından yenmezse niye tavsiye ediyorsunuz ki :p

Böceklerin arıların sesini duymak meğer ne müthiş bir olaymış.
Sen daha dur, daha ne güzellikler keşvedeceksin, bir kuşun eşine seslenişini hiç duydunmu? Bazı şeyler anlatılmaz yaşamak lazım derler ya işte öyle bir şey.
Kolay gelsin sevgili denizakvaryumu huzura mutluluğa sevgiye doğru hızlı adımlarla ilerliyorsun.

denizakvaryumu
27-09-2009, 23:40
Teşekkürler
seneye sizin lilyumların da kokusu bahçeye bir yayılırsa değmeyin keyfime :)

Lilium
27-09-2009, 23:45
Bitişmediler mi daha bitişmeleri lazım,

denizakvaryumu
27-09-2009, 23:51
Toprakla dün yani bu cumartesi buluşturdum.

Bahçenin girişine en gözde yerine dikildiler, içimden bir his bu lilyumları çok seveceğimi söylüyor.

İnşallah lilyumlar da beyaz toprakları sever, Sn.Güler'in osmanlı çileklerini ne yaptımsa beyaz topraklara sevdiremedim. :)

Lilium
28-09-2009, 00:08
İnşallah lilyumlar da beyaz toprakları sever, Sn.Güler'in osmanlı çileklerini ne yaptımsa beyaz topraklara sevdiremedim. :)

Beyaz topraklar da tarım zordur, bol hayvan gübresi kullanın, bitkinin toprağı sevmesi bol humusla ilgilidir, beyaz yopraklar biraz sıkar bitkinin oksijen ve demir almasını engeller, bunu bolca hayvan gübresi ve Demir sülfat takviyesi ile giderebilirsin.

ciceksever70
28-09-2009, 07:55
Size kolayliklar diliyorum sevgili Deniz akvaryumu. Cok zor bir ise girismissiniz ama ilk yildan karsiligini almaya baslamissiniz. Ben artik insani huzura ulastiran en önemli seylerden birinin dogayla, toprakla ugrasmak olduguna kesinlikle inaniyorum. Size huzurlu bahcenizde mutluluklar dilerim.

Güler
28-09-2009, 08:49
Siz yerinizi hazırlayın, ben size Osmanlı çileği istediğiniz kadar gönderirim.

selis
28-09-2009, 09:15
Bahçeye patates ekmeyi düşünüyordum.. Tesadüfen yazınızı gördüm.. Patatesler 3'e bölünecek derken? Gözlerini mi böleceğiz, rast gele mi? Bilgi verirseniz sevinirim..

Palamut'un yendiğini ilk defa duydum.. ;)

Oğuzhan
28-09-2009, 09:17
Bahçeyi alalı çok kısa bir süre oldu, ilerleyen zamanlarda değişik uygulamalarımı da anlatacağım.

104713

Bu arada biliyorsunuz denizde palamut mevsimi açıldı peki karada da palamut mevsimi açıldığını biliyor musunuz?

Ben bahçede açtım.:D

Ben palamutları çiğ olarak da seviyorum ama çoğu kimse acı olduğu için yiyemez.

Tavsiye ederim.

İlahi Güldüm.:)
Gerçekten çiğ olarak denedim çok acıydı.Ama bu köz olayını deniycem.:)

BalıkcıSerdar
28-09-2009, 10:43
Hay maaşallah ne zaman yaptınız bu kadar işi:)

nevsune
28-09-2009, 16:30
Beyaz topraklarda bu kadar şey yetiştirebiliyorsanız, verimli bir toprak olsa kimbilir neler çıkacak ortaya. Üstelik de birçok şey için dikim mevsimi bile geçmişti. Tüm kalbimle kutluyorum sizi, bravo:)

Sebzeler müthiş, gelecek yıla dışardan sebze almanıza gerek kalmayacak bu gidişle. Siyah domates için 2 yıl sonrasına (umarım, dilerim) tohum rezervesi yaptırabilir miyim:)

Ben asıl goji, tophat vs. onları merak etmekteyim, ne alemdeler? Meyve alabildiniz mi?

Çiçekleriniz de çok hoş. Demek arasak nerelerde neler bulacağız. O beyaz papatya cinsi bir şey mi yoksa bir yerde rastladım, aynısı değilse bile benzer özelliklerde anemonlar (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.rehhber.com/resim/sehir/antalya/16-10.jpg&imgrefurl=http://www.rehhber.com/default.asp%3Fil%3Dantalya%26linkad%3Dsehirdetay%2 6id%3D16&usg=__qTdb6tWpYQ9adXyeU_K_op6e7Sw=&h=263&w=282&sz=21&hl=tr&start=39&sig2=aO3lc3pFGEpcYcz8o1UvSA&tbnid=UipjeyNisMaj9M:&tbnh=106&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3Dsternbergia%2Blutea%26gbv%3D2%26ndsp% 3D20%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26start%3D20&ei=fju_SqPZNsixsgailMxe) var. Gerçi onlar Akdeniz bölgesi bitkileriymiş ama köküne baktınız mı soğanlı mı yoksa normal kök mü?

fikreteren
28-09-2009, 16:54
Sevgili Deniz Akvaryumu tam bir sebze şöleni izledim.Meşe palamutunun yenildiğini ilk defa öğrendim.ilk fırsatta deneyeceğim. yalnız palamutları yeşilken mi toplamak gerekiyor.

denizakvaryumu
28-09-2009, 18:33
Size kolayliklar diliyorum sevgili Deniz akvaryumu. Cok zor bir ise girismissiniz ama ilk yildan karsiligini almaya baslamissiniz. Ben artik insani huzura ulastiran en önemli seylerden birinin dogayla, toprakla ugrasmak olduguna kesinlikle inaniyorum. Size huzurlu bahcenizde mutluluklar dilerim.

Teşekkürler,
evet size kesinlikle katılıyorum.
Bahçede boşalan tüm pillerimin şarj olduğunu hissediyorum :)

denizakvaryumu
28-09-2009, 18:36
Bahçeye patates ekmeyi düşünüyordum.. Tesadüfen yazınızı gördüm.. Patatesler 3'e bölünecek derken? Gözlerini mi böleceğiz, rast gele mi? Bilgi verirseniz sevinirim..

Palamut'un yendiğini ilk defa duydum.. ;)

Ben orta büyüklükte bir patatesi tam ortadan ikiye, diğer yarısını da yine ikiye böldüm.

denizakvaryumu
28-09-2009, 18:39
Hay maaşallah ne zaman yaptınız bu kadar işi:)

Uzun zamandır uğramadınız tabi bahçeye :)

Mehmet'le çeşme başında su doldururken karşılaştık, geçen hafa bir kere soğukların sebzeleri vurduğunu söyleyince bahçede tüm olanları söktük :)

Tüm ganimet bu kadar çıktı.

denizakvaryumu
28-09-2009, 18:43
Sevgili Deniz Akvaryumu tam bir sebze şöleni izledim.Meşe palamutunun yenildiğini ilk defa öğrendim.ilk fırsatta deneyeceğim. yalnız palamutları yeşilken mi toplamak gerekiyor.

Teşekkürler.
Ankara'da bu aylarda resimdeki gibi olup ağaçlardan dökülmeye başlıyor.İşte dökülmeye başladığında toplayabilirsiniz.

denizakvaryumu
28-09-2009, 18:48
Beyaz topraklarda bu kadar şey yetiştirebiliyorsanız, verimli bir toprak olsa kimbilir neler çıkacak ortaya. Üstelik de birçok şey için dikim mevsimi bile geçmişti. Tüm kalbimle kutluyorum sizi, bravo:)

Sebzeler müthiş, gelecek yıla dışardan sebze almanıza gerek kalmayacak bu gidişle. Siyah domates için 2 yıl sonrasına (umarım, dilerim) tohum rezervesi yaptırabilir miyim:)

Ben asıl goji, tophat vs. onları merak etmekteyim, ne alemdeler? Meyve alabildiniz mi?

Çiçekleriniz de çok hoş. Demek arasak nerelerde neler bulacağız. O beyaz papatya cinsi bir şey mi yoksa bir yerde rastladım, aynısı değilse bile benzer özelliklerde anemonlar (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.rehhber.com/resim/sehir/antalya/16-10.jpg&imgrefurl=http://www.rehhber.com/default.asp%3Fil%3Dantalya%26linkad%3Dsehirdetay%2 6id%3D16&usg=__qTdb6tWpYQ9adXyeU_K_op6e7Sw=&h=263&w=282&sz=21&hl=tr&start=39&sig2=aO3lc3pFGEpcYcz8o1UvSA&tbnid=UipjeyNisMaj9M:&tbnh=106&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3Dsternbergia%2Blutea%26gbv%3D2%26ndsp% 3D20%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26start%3D20&ei=fju_SqPZNsixsgailMxe) var. Gerçi onlar Akdeniz bölgesi bitkileriymiş ama köküne baktınız mı soğanlı mı yoksa normal kök mü?

Teşekkürler

Sebzelerin bu kadar olacağını ben de tahmin etmemiştim.

Püf noktası bir romork küçükbaş yanmış gübre :)

Siyah domates tohumlarını merak etmeyin.

Goji, tophat vs.yi için haberleri kıştan çıkınca vereceğim çünkü asıl o zaman belli olacak durumları.

Papatyayı ve mineyi kaarşıyakadan almıştım.Bu papatya mine gibi yayılıcı soğuklara dayanıklı mı göreceğiz :)

füsunANK
28-09-2009, 19:35
Allah bereketini artırsın ürünler çok güzel. Seneye ürünleri dağıtacak yer ararsınız siz bu gidişle. Maşallah. Patatesi ben de deneyim. Güzel görünüyor. Elinize sağlık.

Bahçede sadece sessizlik hakim, cep telefonu bile çekmiyor.Google earth de yeri tespit edilemiyor.Böceklerin arıların sesini duymak meğer ne müthiş bir olaymış.

Keyfini çıkarın o sessizliğin ne güzel.

Meşe palamutunu yiyip hemen üzerine su içerseniz ,ağzınızda hoş değişik bir tat oluşur. O acılığı gider. Ben de severim de ;)

denizakvaryumu
28-09-2009, 19:37
Teşekkürler,
bu su olayını bir deneyeyim :)

hozat
28-09-2009, 22:13
sn. denizakvaryumu,
Bahçenize dozerin girdiği ilk günden beri gelişimini ilgiyle izliyorum.
Ben gidip görmeden aldığım bahçemde şok yaşamıştım.Bu bozkırı nasıl adam ederim diye günlerce dertlendim. "Sabırla koruk helva olur" derler ya oluyor birşeyler.

Ben sizin o kıraç topraklarda çok güzel bir vaha doğacağından eminim,mütevazi davranıyorsunuz ama,az zamanda çok güzel bir yol katettiniz.
Benzer durumlar yaşadığımız için en sıkı takipçinizim.
Seneye alkışlarımı yollacağımı bilerek size kolaylıklar diliyorum.
Yüreğiniz hangi güzel şeyler için çarpıyorsa, hayat size onları getirsin.
Saygılar..

sabah
30-09-2009, 16:54
Önceki mesajlarınızdan bu yıl pek birşey yapmayacaksınız gibi anlamıştım. Fotoğrafları görünce inanamadım.

Anlaşılan siz bizi şaşırtmaya devam edeceksiniz.

Bahçenizdeki gelişmeleri merakla beklemeye devam ediyorum.:rolleyes:

Kolay gelsin.

denizakvaryumu
30-09-2009, 19:12
sn. denizakvaryumu,
Bahçenize dozerin girdiği ilk günden beri gelişimini ilgiyle izliyorum.
Ben gidip görmeden aldığım bahçemde şok yaşamıştım.Bu bozkırı nasıl adam ederim diye günlerce dertlendim. "Sabırla koruk helva olur" derler ya oluyor birşeyler.

Ben sizin o kıraç topraklarda çok güzel bir vaha doğacağından eminim,mütevazi davranıyorsunuz ama,az zamanda çok güzel bir yol katettiniz.
Benzer durumlar yaşadığımız için en sıkı takipçinizim.
Seneye alkışlarımı yollacağımı bilerek size kolaylıklar diliyorum.
Yüreğiniz hangi güzel şeyler için çarpıyorsa, hayat size onları getirsin.
Saygılar..

Teşekkürler,
seneye neler olacak ben de merak ediyorum, eğer gojiler bahçeye alışırsa bir goji bahçesi de olabilir :)

denizakvaryumu
30-09-2009, 19:17
Önceki mesajlarınızdan bu yıl pek birşey yapmayacaksınız gibi anlamıştım. Fotoğrafları görünce inanamadım.

Anlaşılan siz bizi şaşırtmaya devam edeceksiniz.

Bahçenizdeki gelişmeleri merakla beklemeye devam ediyorum.:rolleyes:

Kolay gelsin.

Aslında ben de şaşırmadım dersem yalan olur.

Toplanan biberlerden ve domateslerden salça bile oldu tamam tadımlık oldu ama oldu :D

M.Sema
01-10-2009, 09:01
Sn Denizakvaryumu; sizi, eşinizi ve kızınızı kutluyorum. Ellerinize kollarınıza sağlık, ürünlerinizin de maşallahı var. Bu ilk yıl böyle olduysa (saz-caz-mangal-tavuk derken:D) seneye neler olur kim bilir. Kolay gelsin.

denizakvaryumu
01-10-2009, 11:46
Teşekkürler
Tüm haftanın stresinden bu bahçe sayesinde ancak kurtulmak mümkün oluyor.

Sema Hn.
sizin acı biberlerin tohumlarından halen elimde var, bu biberler sivri biber mi, dolmalık biber miydi ?
Kurutma işlemini nasıl yapıyorsunuz?
Gerçekten muhteşem bir lezzeti var.

Biberlerin köyde çekilmiş resmi var mı?

Halil Önen
02-10-2009, 01:11
Sayın denizakvaryumu kolay gelsin ve geçmiş olsun efendim.

Bahçenizi başıdan beri takip ediyordum da, bir açığınızı bulur da nasıl intikam alırdım diye bekledim.:p

Bir defa kavunlarınız kelek olmamış ve karpuzlarınız kesin hamdır, kabaktır.

Karpuz için 30 cm lik kıştan bir çukurlar kazınız ve içine birkaç kürek yanmış küçükbaş hayvan gübresi koyunuz ve üstünü toprakla kapatınız.

Dikim zamanı gelince çukuru açınız 20cm gibi karpuz tohumlarını dikiniz.
Karpuz fidanı büyüdükce gübreli toprakla besleyiniz taa toprak seviyesine gelinceye kadar.

Kök ne kadar büyük ve güçlüyse karpuz da kadar büyük çok olur.

Soğanlar iyi baş yapmamış. Buradan da puan kırıyorum. :p

Soğanların baş yapmasını istiyorsanız bir dafa sucuklarını koparacaksınız ve onları yumurtayla kavurup yiyebilirsiniz.

Sonra üstlerini yani yapraklarını ayağınızla eziniz ve bir kaç defa sulayınız.

Soğanları kazdıktan sonra bir yere yayınız ve üzerini bir bezle kapatıp bir hafta falan bekletiniz. İyice kurusun nemi gitsin sonra çürümezler ve erken uyanmazlar, acılığı da gider.

Hadi dolmalık patlıcanlar közlemelik kadar olmuş diyelim. Ordan puan veremiyeceğim, çünkü patlıcan pek bakım istemez ve hastalığa kolay yakalanmaz.

Papatyalardan kaynatıp suyunu içebilirsiniz mideye çok iyi gelir de içleri boş mu dolu mu bir bakıver. Hani şu çiçek altı yarı yuvarlak yeri varya orası.

Söylemedi deme biri zehirlidir. Çok zehirli değil yani yavaş yavaş zehirlenirsiniz içtikce.

Pateteslere gelince oradanda ancak iki puan çıkar benden.

Patetes ekmek istiyorsan dörte böleceksin sonra havaya atacaksın yere düştüğü yerde üstüne biraz toprak atacaksın o kadar.:p

Efendim patatesleri derin gömmeyeceksin, yoksa çürürler.
Patateslerin yeşil kısımları yani dalları bir karıştan fazla büyüyünce tam ortalarına birer ikişer kürek toprak atacaksın ki yumrular büyük olsun.

Yalnız dalların ucları yani yeşil kısımları gömülmesin yoksa kurutursun.

Daha çok eksiğin var da hepsini söylememeyeyim temelli ayıp olacak. :D

Sevgiyle kalınız

denizakvaryumu
02-10-2009, 07:36
:D

Halil Bey,
ben de nerelerdesiniz diye merak etmiştim.

Tecrübe yazarsa böyle yazar ...

Bahçe bu senelik bu kadar ama seneye resimleyeceğim daha çok şey olacak.

Puanları o zaman toplarım. :)

Forumda kalın, bizlerle kalın.

Jüriye ve tecrübeye ihtiyaç var .

Daha pekmez-salça yapacağım, günler de gelecek inşallah :)

füsunANK
02-10-2009, 09:56
Sn.Halil Önen çok sağolun, iyi ki Deniz Akvaryumunun açıklarını beklemişsiniz.:D Her ikinizin sayesinde de bir çırpıda ne güzel şeyler öğrendik. Tecrübe bir de düzgün ve kolay anlaşılır bir lisanla birleşince süper bir bilgi aktarımı oluşmuş. Her ikinize de teşekkürler. ;)

sabah
02-10-2009, 12:49
.. Buradan da puan kırıyorum. :p
Arkadaşımızın puanlarını kırdınız ama biz zaten bu konuları görmemiş sınıftayız.

Konuları çalışalım, pratiğimizi yapalım sonra test edin. denizakvaryumu sınıfın en çalışkanlarından olup üst sınıfların derslerine de katılmaktadır. Gelecek yıl gayet başarılı olacağına eminim :rolleyes:

Patates ekmek istiyorsan dörte böleceksin sonra havaya atacaksın yere düştüğü yerde üstüne biraz toprak atacaksın o kadar.:p...
Çok hoş bir yöntem:rolleyes:

denizakvaryumu
02-10-2009, 12:58
Açıkları vermeseydik, Halil Beyden işin püf noktalarını öğrenemeyecektik :)

Daha yer kirazı, sarımsak, salatalık, kapya biber resimleri de vardı.Keşke onları da ekleseydim.

hozat
02-10-2009, 13:05
Sn. denizakvaryumu,
Bahçen senden önce bizlere faydalı olmaya başladı.
Tam patates ve yerelması ekmeye hazırlanıyordum,takviye bilgi geldi.
"her yanlış insana bir doğruyu öğretir"derler ya onun gibi.
Sn. Halil Önen'e ve size çokteşekkür ederim.
saygılar.

denizakvaryumu
02-10-2009, 13:12
Yer elmasını hatırlatmanız iyi oldu.

Bu aylarda dikiliyorsa bir araştırayım bakalım nasıl olacakmış?Patates gibi 3-4 e bölünecek mi vs.

imgelem
02-10-2009, 16:23
Ya arkadaşlar,ben bu patates konusuna taktım:)Bir kez denedim beceremedim ya...Peki üstten filizler büyümeye başladı diyelim.Alttaki yumruların büyüdüğünü nasıl anlayacağız?Yani ne zaman hasat yapılacak?
Halil bey ne dersiniz?

feriha
02-10-2009, 16:59
Sevgili Denizakvaryumu afiyet olsun, ellerinize sağlık ailecek..

Yalnız ben bu meşe palamutu işine taktım, hemen saksıdaki iki karış bile olmayan palamuttan çimlendirdiğim minik meşe ağacıma gittim ve çabucak meyve vermesini rica ettim. Araştırdım ne kadar iyi bakılsada ömrümün yetmeyeceğini öğrendim:(

Benim saksılarım ile sizin kocaman saksı bahçenizin farkı pek imrendirdi. Neler göreceğiz daha kimbilir, közde meşe palamutu..:D

Heyecanınız, gücünüz daim olsun, bizlerde birşeyler daha öğrenelim..

M.Sema
02-10-2009, 18:22
Sema Hn.
sizin acı biberlerin tohumlarından halen elimde var, bu biberler sivri biber mi, dolmalık biber miydi ?
Kurutma işlemini nasıl yapıyorsunuz?
Gerçekten muhteşem bir lezzeti var.

Biberlerin köyde çekilmiş resmi var mı?

Size verdiğim biber tohumları sivri biber. Yaklaşık 5 cm.kadar olunca koparıyorsunuz. Hiç yıkamadan ipe diziyorsunuz. Güneşte bir ağacın dallarına asıp kurumasını bekliyorsunuz. Sonra iyice kuruyunca ağzınıza ve burnunuza havayı süzecek bir şey bağlayıp (ameliyat maskesi olmadı bir baş örtüsünü kullanabilirsiniz) rondonun bıçağı ile kıyıyorsunuz. Sonra kavanoza koyup bir yıl boyunca afiyetle yer hatta sarmalara bile koyabilirsiniz.

M.Sema
02-10-2009, 18:26
Hatta şuradahttp://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7980&page=9 da anlatmış ve birde resim eklemişim.

Halil Önen
02-10-2009, 22:41
...patates ...Alttaki yumruların büyüdüğünü nasıl anlayacağız?
Yani ne zaman hasat yapılacak?

Yumruların büyüdüğü bitkinin toprak üstü güçlü yapısından anlaşılır.

Sürgünlerin üstüne toprak atarsanız yani sağa sola yatırırsanız kuvveti daha çok yumruya gider.

Toprağı fazla atarsanız kurutursunuz.

Hasatı mevsim sonu kendini belli eder. Alt yapraklar kurur ve bitki sararır.
Kurumaya yüz tutar.

Patates açık ortam da bile yeşerebilen bir bitki ve derin gömmeye gelmez.

Toprak altında sağa sola kökler verir ve oralarda yumrular oluşur, yumruların oluştuğu yerlerde toprak gübreli ve biraz gevşek olmalı.

Saygılar

Halil Önen
02-10-2009, 23:03
Yer elmasını hatırlatmanız iyi oldu..

Yer elması mı?

Hani buralarda şak şak dediğimiz baş parmak kadar yamuk yumuk bir şey o olmalı.

Hiç elmaya benziyor mu Allah aşkına, kim koymuş adını?

Öyle damak tadı falan anlamam tatsız tutsuz bir şey, hem kilosu kaça ki su parasını kurtarmaz.

Onun yerine yer fıstığı dikiniz efendim.

Bir kilo kavrulmamış fıstık alınız, iki üç parmak derine iki üç tane dikiniz bir araya.
Çiçek açınca üstüne patatesteki gibi toprak atınız.

Alın size bir çuval fıstık.

Kurutunuz, ister sade yiyiniz ki daha iyimiş, ister tuzlayıp kavurunuz...

İsterseniz bala bulayıp sonra susama bulayıp bir fırına veriniz*, her gün bir avuç yediniz mi gerisini sormayın gari. ;)

* Yalnız bunu ben pek beremiyorum bir yerlerde eksiğim var gibi.

hozat
03-10-2009, 00:00
Sn. Halil Önen

Yer fıstığı ne zaman ekilir?Sitede hiç rastlamadığım bir konu.
Biraz bilgilendirir misiniz?
Teşekkürler.

Halil Önen
03-10-2009, 10:34
Yer fıstığı ne zaman ekilir?

Baharın yani domates, biber börülce dikim zamanı, geniş bir zamanı kapsar.

Toprağı biraz yükseltiyorsunuz bu avuclarnızla da yapabilirsiniz, küçük bir çapa ile de...

Ortasını 4. 5 cm parmaklarınızla eşiyorsunuz, kenarları 5 eş cm eşkenar üçgen gibi düşünün köşelerine dikiyorsunuz.

Üzerine hafif toprak atıyorsunuz.

Bu öbekleri sırayla yaptığınızı düşünün, diyelim ki 5 sıra yaptınız sıra arası yarım metre olsun...

Bu sıra aralarına salma su doldurun. (damlama yı denemedim iyi olabilir)

Çiçek açtıklarında, sıra arasıdan aldığınız toprakla üzerlerine yani tam ortasına atınız.

Yeşil kısımlarını fazla gömerseniz iyi beslenemez.

Her fıstık tohumu üç dört kök yapar ve köklerde tesbih gibi fıstıklar oluşur.

Bitki solup da kuruduğunda çekip çıkarırsanız köklerde tesbih gibi dizili fıstıkları görürsünüz. Çapayla da cıkarabilirsiniz, kopan bazı taneleri de alırsınız.

Onları delikli çuvala koyup gölgede kurutunuz.

Aynı aldınız fıstıklardan ertesi yıl da dikebilirsiniz.

Saygılar

hozat
03-10-2009, 12:16
Sayın Halil Önen,
O kadar ilgimi çekti ki! sanki çektiğim o köklere dizilmiş fıstıkları görür gibi oldum.

Not aldım vakti gelindiğinde derhal ekeceğim. Bodrum'un sıcağına inşallah uyum sağlar.
Çok teşekkür ederim.

doğukan
03-10-2009, 12:42
Yeni üye oldum fotoğrafları gördüm adına çok sevindim Deniz Akvaryumu...
Yapabileceğim bir şey olursa seve seve yaparım...

berduray
03-10-2009, 12:45
Ben geçen sene denedim, olmadı, yeşerdi ama fıstık yapmadı.

Halil Önen
03-10-2009, 12:55
Ben geçen sene denedim, olmadı, yeşerdi ama fıstık yapmadı.

Sevgili Berduray,

tam çiçeklenince üstüne, yani tam ortasına toprak atıyorsunuz.

Bu çok önemli, yoksa büyümeye gidiyor ve fıstıkları besleyemiyor.

Hoş geldiniz, sizi gerçekten özlemiştik.;)

Saygılar/sevgiler

imgelem
03-10-2009, 16:42
...Toprak altında sağa sola kökler verir ve oralarda yumrular oluşur, yumruların oluştuğu yerlerde toprak gübreli ve biraz gevşek olmalı.

Saygılar

Çok teşekkür ederim Halil Bey.Patates ekim zamanında tekrar deneyeceğim verdiğiniz bilgilerin ışığında:)

hüzün
03-10-2009, 18:51
Denizakvaryumu öncelikle hayırlı olsun insanı toprak sahibi olması müthiş bir duygu
yetiştirdiğinizsebzeler göz dolduruyor ellerinize emeklerinize sağlık
sanıırm ben kaçırdım sulama işini nasıl yaptınız?

denizakvaryumu
03-10-2009, 22:27
Yer elması mı?

Hani buralarda şak şak dediğimiz baş parmak kadar yamuk yumuk bir şey o olmalı.

Hiç elmaya benziyor mu Allah aşkına, kim koymuş adını?

Öyle damak tadı falan anlamam tatsız tutsuz bir şey, hem kilosu kaça ki su parasını kurtarmaz.

Onun yerine yer fıstığı dikiniz efendim.

Bir kilo kavrulmamış fıstık alınız, iki üç parmak derine iki üç tane dikiniz bir araya.
Çiçek açınca üstüne patatesteki gibi toprak atınız.

Alın size bir çuval fıstık.

Kurutunuz, ister sade yiyiniz ki daha iyimiş, ister tuzlayıp kavurunuz...

İsterseniz bala bulayıp sonra susama bulayıp bir fırına veriniz*, her gün bir avuç yediniz mi gerisini sormayın gari. ;)

* Yalnız bunu ben pek beremiyorum bir yerlerde eksiğim var gibi.

Hali Bey,
yer fıstığını da mutlaka deneyeceğim ,teşekkürler.
Tabi kavrulmamış fıstığı bulabilirsem :D

Ama ondan daha önemlisi ayçiçeği...

Ayçiçeği için de önerilerinizi alalım, püf noktaları nedir?

denizakvaryumu
03-10-2009, 22:31
Yeni üye oldum fotoğrafları gördüm adına çok sevindim Deniz Akvaryumu...
Yapabileceğim bir şey olursa seve seve yaparım...

Teşekkürler.

Siz de tecrübelerinizi ve bilgi birikimlerinizi anlatın derim :)

denizakvaryumu
03-10-2009, 22:34
Denizakvaryumu öncelikle hayırlı olsun insanı toprak sahibi olması müthiş bir duygu
yetiştirdiğinizsebzeler göz dolduruyor ellerinize emeklerinize sağlık
sanıırm ben kaçırdım sulama işini nasıl yaptınız?

Teşekkürler,
Dağdan gelen bir kaynak suyu var.

denizakvaryumu
03-10-2009, 23:06
Heyecanınız, gücünüz daim olsun, bizlerde birşeyler daha öğrenelim..

Teşekkürler.

Halil Önen
04-10-2009, 02:51
Ayçiçeği için de önerilerinizi alalım, püf noktaları nedir?

Eline bir avuç ayçiçeği alıyorsun sonra havaya atıyorsun, yere düşünce ayağınla karıştırıyorsun, kargalar uğramazsa hepsi çıkıyor. :p

Sevgili denizakvaryumu siz beni trakyalı mı sandınız.

Onu bilse bilse trakyalı felsefeci sevgili gece bilir. ;)

Saygılar

füsunANK
04-10-2009, 11:20
Sn.Denizakvaryumu; siz en iyisi elinize ne geçerse fırlatın havaya , yetişirse sizden, yetişmezse Sn.Halil Önen den :D
Şahsen ben öyle yapacağım ;)

hüzün
05-10-2009, 19:55
dağdan gelen suyunuzun olmasına çok sevindim.....

Halil Önen
06-10-2009, 01:33
Dağdan gelen bir kaynak suyu var.

Ne güzel ekmek elden su gölden, Allah bereketini arttırsın.

Efendim;
PH ı nedir?
Sert midir yumuşak mıdır?
Kireçli midir, sodalı mıdır?

(sordum ya kesin su tahlili yaptırdım diyecek, unutmuş olsa bile) :D

denizakvaryumu
06-10-2009, 07:53
Valla ne su tahlili ne de toprak tahlili ysptırdım :D

Tarlayı alalı daha 6 ay olmamış, şimdi su kötü çıkarsa moralimi bozmasın :)

Yıllardır akan kadim bir su işte.