View Full Version : Sarıkız (Lysimachia nummularia)
Bitkinin detaylı açıklaması için veritabanına bakabilirsiniz. http://www.agaclar.org/agac.asp?id=973
Bitkinin bakımı ve yetiştirilişi hakkında aldığım yerin de bilgisi yoktu, internetten araştırınca bitkinin bir çok amaca uygun olduğunu gördüm. Akvaryum bitkisi olarak, yer örtücü olarak, kaya bahçelerinde, saksılarda sarkan bitki olarak kullanıma uygun, çiçekleri de yaprak formu da çok güzel bir bitki. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Haziran olarak görünüyor, çiçekleri geçse de kalp şeklindeki yapraklarıyla, 60-70 cm aşağıya doğru uzanan dallarıyla, oldukça dekoratif görünüme sahip. Akvaryum bitkisi olarak ta kullanıldığını göz önüne alırsak suyu ne kadar sevdiğini anlayabiliriz. Veritabanındaki bilgilerde de toprağının her daim sulu kalması gerektiği, su vermek için toprağın kurumasını beklememek gerektiği yazıyor.
Daha detaylı bilgileri,ancak kendi bitkim üzerindeki gözlemlerimi sizlerle paylaşak verebileceğim. (Onunla vakit geçirdikçe)
"Sarıkız" ım; (Diğer fotoğrafları için: http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=422448&postcount=5427)
78898
Bunlar internetten değişik amaçlarda kullanılmış bitkinin fotoğrafları;
Akvaryumda
78900
Kaya Bahçelerinde
78901
Yer örtücü olarak
7890278903
Çok güzel Limon. Güle güle büyütün. Nereden almıştınız acaba?
Ben saksısını 10 TL ye Tarabya yokuşundaki çiçekçilerin brinden almıştım ama hemen her serada-çiçekçilerde varmış.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=107 mesaj#3190
Bu çiçeği üç sene önce Bauhaus'tan uygun bir fiyata almıştım. Sulamayınca gerçekten kuruyor, kışın bozulsa da baharda yeni sürgünler veriyor. Korunaklı bir yerde ise bozulmuyor. Güneş seviyor, çiçeklendiğinde tamamen sarı renge bürünüyor.
Para çiçeği de deniyormuş. Dallarını kırıp daldırınca ya da köklerinden ayırınca tutuyor.
Ferda Hanımla da konuştuk arsızmış gerçekten. Çok severim bilirsiniz arsız, sorunsuz bitkileri. Saksıdaki halini çok beğendim ama aklımı da çeldiniz, yere dikebilirim her an :) Nasıl olsa dallarından köklenip hemen çoğalıyormuş.
Bitkiyi akvaryumun üzerine iliştirmiştim, denemek için bir kaç dalını suyun içinde bırakmıştım. Suyun içindeki dallar her tarafından inanılmaz kökler salmış. Bugün kesip saksılara diktim. Bitki gerçekten çok arsızmış, yaratık gibi uzamış. Saksı yerden 1,5 metre kadar yukarda dallar yere değmeye başlamış, değdiği her yerden kökler salmış. Bitkiyi kontrol altına almanın en güzel yolu, askılı saksıdan aşağıya doğru bırakmak. Hiç bir yere değmeyeceğinden kök te salmaz.
Bitkiyi hemen her gün bol suluyorum, yapraklarını da yıkıyorum. Yarı gölgede tutuyorum. Çok keyifli.
Bugün İstinye'de bir seraya gidip Sarıkız sorunca satıcı gülmeye başladı. " Bugün gelen herkes bu çiçeği soruyor. Ne oldu anlamadım " dedi.
En kısa zamanda gelecekmiş ama bu kadar ilgiye fiyatını arttırırlar herhalde.
Selenn, o kadar arsızmış ki... Bir ucunu akvaryumun suyuna daldırıyorum iki günde saçak saçak kök salıyor, koparıp koparıp saksılara dikiyorum. İyi ki yere dikmemişim, kontrolde çok zorlanırmışım.
Minik sarıkızım sonunda kollarını saksıdan uzatmaya başladı.
88043
Bugün küçük bir dalı kömür'ün paludaryumu için ayrıldı.
Arada bir öbek halinde akvaryumun suyuna saldığım dallar bir haftada inanılmaz kökleniyor, kesip kesip her yere dikiyorum. Diktiklerimden henüz bu saksıdaki gibi randıman alamadım ama hepsi yaşıyorlar ve yeni yaprak çıkarıyorlar. Bu saksıdaki yaratık gibi gelişiyor :) Artık çiçeği yok ama yaprakları da çok güzel. Kışın durumu ne olur bilmiyorum ama eğer kışı da yeşil atlatırsa basılmayan yerlerde yer örtücü olarak düşünülebilir. Toprağa veya suya değdiği yerden kökleniyor. Yer örtücü olarak kullanmaktaki dezavantajı, suyu çok sevmesi olabilir.
92513
92514
ciceksever70
13-07-2009, 21:14
Kisin yesil kalmiyor sevgili Limon, ama ilkbaharda hizla yeniden büyüyor. Ben her yil dipten buduyorum ama bahcenin her tarafinda var bazen kontrol altina alabilmek icin kökünden yolmam gerekiyor.
Yukardaki sarıkızım 1 günde tamamen kurudu. Yukarda da görüldüğü gibi hafif hafif kızıllıklar sarılıklar başlamıştı ama bir gün içinde tamamen kurumasına şaşırdım. Köklendirip diktiklerimde şimdilik sorun yok.
tolgahann
20-07-2009, 14:32
Çok ilginç gerçekten bir günde kuruması.İyikide sonradan köklendirmişsiniz.
Köklendirip, saksılara diktiklerimi bugün inceledim, yeni dallar, yapraklar çıkarıyorlar. Bozulan saksıyı olduğu gibi akvaryuma daldırdım, bir kaç gün çıkarıp bakacağım.
ciceksever70
21-07-2009, 21:24
Kuruyanlari atmayin sevgili Limon. Toprak seviyesine yakin budarsaniz yanlardan yeni sürgünler verdigini göreceksiniz. Bu yaz görevini bitirmis olsalar bile ilkbaharda yeniden sürgün veriyorlar. Sevgiler.
Teşekkür ederim Çiçeksever :)
Benim minik sarıkızım da artık güzelleşmeye başladı. Gelecek yıla bayağı bir sarkma yapacak.
Limon bu bitkinin çok kolay köklendiğini yazmıştı. Kaç kere çelik aldıysam toprakta köklendiremedim bir türlü. Suda köklendirip toprağa geçirsem dahi birkaç gün içinde kuruyuveriyorlar. Coyote ile kömür'e sözüm var, bir türlü beceremedim:(
Nevsune, bitki dikiliyken, dallarını suya daldırıyorum, 2 günde saçak saçak kökleniyor. Sonra dallarını kesip öbek öbek dikiyorum. (Ayırmak mümkün olmuyor zaten) Havai köklendirmenin topraklısı değil de sulusu diyebiliriz :)
Yukardaki çok gelişmiş olan bozuldu demiştim, Çiçekseverin tavsiyesine uyup toprak seviyesinden kestim dalları. Şimdi yeniden sürgünler verip uzamaya başladı. Köklendirip, yere diktiğim de hareketlenmeye başladı.
Yalnız tam güneş sevdiği konusunda şüpheliyim. Yarı-gölge veya gölgeyi daha çok seviyor gibi geldi bana. Gölgedekilerin yaprak renkleri kopkoyu canlı yeşil oluyor. Ama çok su sevdiği konusuna katılıyorum. Saksıyı tamamen suya daldırsanız bile pek memnun oluyor.
Benim sarıkızım sabahları saat en fazla 11'e kadar güneş alıyor. Yarıgölgeyi sevdi ki gelişmesi fena değil. Aldığımda 3-4 cm.lik birkaç daldan ibaretti. Mayıstan bu yana eh işte kendi halinde büyümeye çalışıyor. Yalnız yaprak rengi çok açık, neredeyse sarı. Güneş artık yön değiştirmeye başladı, güneş alma süresi giderek kısalacak. Bundan sonra yaprak rengi daha koyulaşacak mı göreceğim.
Susuzluğa hiç dayanamıyor. Tek bir gün bile sulamasam yapraklar hemen yumuşamaya başlıyor. Evde olmadığım zamanlar aklım yanında duran mavişle ikisinde kalıyor. Her ikisi de suya ve duşlanmaya bayılıyorlar. Bunlar kadar suya dayanıksız başka bitkim yok galiba, sanki sucul bitkiler:)
Bu sabah son bir kez daha suya bir çelik bıraktım. Bir dalı da saksının içine oturttuğum çay tabağındaki suya daldırayım bakayım ne olacak bu sefer.
Sarıkızım sonbahar havasına girdi. Kışın Ankara'nın ayazına dayanabilir mi acaba, dışarda bırakmayı planlıyorum.
Sarıkızım sonbahar havasına girdi. Kışın Ankara'nın ayazına dayanabilir mi acaba, dışarda bırakmayı planlıyorum.
Bu bitki hakkında okuduklarım kadarıyla dışarıda pek şansı yok gibi geliyor bana. İç mekanda ve mümkün olduğunca su püskürtülmesinden memnun olacak sanki.
Planım sarıkızı saksıda, bataklık kıvamında ve akvaryumda deneyimlemek. Tecrübelerimi zamanla aktarırım.
Bataklık kıvamında akvaryumu çok seveceğinden eminim. Tamamen suyun içine bıraktığım dallar çok kısa süre kökleniyor, yaprakları suda kesinlikle çürümüyor. Ancak, her yeri sarabilir, kontrolde zorlanabilirsiniz diye düşünüyorum.
Kışı kapalı balkonda geçirdi. Yaprakları kurumuştu, dün kuruyanları temizlerken baktım dipten sürmeye başlamış.
125151
Bu da yazın Bauhaustan Feriha'ya aldığımızın yavrusu, sanki biraz daha farklı bir çeşit. Çiçekleri aynı ama diğer sarıkızın yaprakları sarımsı renkte, bununkilerse koyu yeşil. Bir yavruyu da soğuklara dayanabilecek mi diye dışarda bırakmıştım ama -12 lerde dondu.
125152
Benimkiler bahçede. Köklenen dallarını bahçenin her köşesine dikmiştim, hepsi keyiflenmiş. Soğuktan, dondan, kardan hiç etkilenmedi. Ama ilk aldığımdaki şelale gibi gür görüntüyü yeniden yakalayabilecek miyim bilmiyorum.
Geçen sene aldığım sarıkız ne soğuktan ne kardan etkilendi. Geçen haftalarda havayı güzel bulup çoşmaya başladı. Neredeyse 15-20 cm. uzadı.
Yazın beni kimse tutamaz diyor sanki. ;)
134974
Sevgili uzman16, kendi gibi saksısı da çok şirin. Güle güle büyütün.
Benim Sarıkızlar bahçeyi istila etmiş durumdalar. Yağmur,kar ,don hiçbişeyden etkilenmedi. Tam tersi kar kalktıktan sonra daha bir çoştular. Yakında çim niyetine bahçeyi kaplayacaklar :)
Benimkiler de... :)
Geçen yıl aldığım bir saksı şimdi oldu 4 saksı. Bir kaç yere de dikmiştim, onlar da aldı başını gidiyor. Yer örtücü olarak ta kullanılabilir gibi ama suyu çok sevmesi dezavantajı. Askılı saksılarımın dipleri delik olmadığından süs bitkileri pek güzel gelişemiyorlardı ancak Sarıkız için tam tersi durum oldu. Saksının içine suyu dolduruyorum, Sarıkızın saksısını içine oturtuyorum. Arada da Leonarditli su karışımından ekliyorum, keyiflendikçe keyifleniyor. Geçen yılki formu bu sefer 3 saksıda da yakalayacağım sanıyorum.
Sulamada elinin ayarı olmayıp bitkilerini çürütenler, bu bitkiden edinmeliler, ne kadar uğraşırsanız çürütemezsiniz, hatta memnun edersiniz. :)
Adalet Yağcı
31-05-2010, 18:01
Sevgili Zeferan, sizin gönderdiğiniz sarı kız (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148426&d=1275303740) kocaman üç saksı oldu, saksifragalar da saksısını doldurdu, yeniden teşekkürler.
Kışın soğukta bırakmak yaradı. Mavişle aşk yaşıyor.
Ben de sarıkızı bu sene aldım. Şimdilik keyfi yerinde gibi; ağustos sıcaklarında ne durumda olacak merak ediyorum. Ankara'da sıcakları nasıl geçiriyorlar? Hala 11'e kadar güneş alan yerde mi tutuyorsunuz?
Nazar deymesin; her ikiside çok güzel olmuşlar. (Daha önce fotoğraflarını koyduğunuz bitkiler değil mi?)
Geçen yaz o çöl sıcaklarını atlattı, demek sıcaklara da toleransı var. Yeri aynı, saat 10.30-11.00 gibi güneş gidiyor o balkondan.
İki cins sarıkız var. Benim ilk aldığım ve fotoğraflarını gösterdiğim açık yeşil olan, geçen bahar tam sürmekteyken birden bire kökleri çürüdü. Bu şimdiki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=578768&postcount=24) geçen yıl Feriha'nın Bauhausdan aldığı koyu yeşil sarıkızın yavrusu. Kışın fazla bir soğuk görmedik ama -12'lerden çıkıp bu hale gelebildi.
Çok güzel olmuş, çok güzel bir bitki. Çoğaltmalıyım :) bende bir yere ayrıca asmalıyım.
Soğuk ve sıcak yanında su içerisinede :) oldukça dayanıklıymış.
Suyla buluşmasından fazla zaman geçmemesine rağmen gelişiminin hızlandığını gözlemliyorum.
Ayrıca tutunmak üzere kök sürgünleri verdi birkaç günde.
Çoğaltmak isteyenlere bölmeden önce bir tabak suya yatırmaları tavsiye edilebilir.
222716
Ankara sıcağına dayanabildiğine sevindim. Çoğaltmak için sarkanları yarın suya yatıracağım.
Benim sarıkızlar yaz-kış bahçede toprakta. Suyu çok seviyor. Yer örtücü olarak ve duvarlardan sarkıtarak çok hoş görüntüler veriyor.
maysan80
31-10-2011, 21:27
harika bir çiçek. yapı marketlerde sık sık bulunuyor herhalde..
canannuman
09-04-2012, 14:27
Semt pazarları ve Eminönü'ne sürekli geliyor çiçekli zamanında. Her sene alıyorum Ölüyor kışın kalmıyor sonra tekrar ediniyorum bir vazgeçemediğim çiçeklerden.Suyu sevdiğini biliyordum.
Ancak kışı kar altında geçirip tekrar filizlenebileceğini bilmiyordum. Deneyeceğim teşekkürler.
Kışı tamamen açıkta geçirdiler, hiç bozulmadılar. Havanın ısınmasıyla her yerden yeni filizler fışkırmaya başladı. Bir kez edindiniz mi bir daha sonunu almanın mümkün olmadığı bitki. Hemen hemen tüm saksılarımda var, bahçede bir sürü kısımda var. Köklenmesi için ucunun toprağı veya suyu görmesi yeterli.
Solan bitkinizi sakın atmayın, dipten budayın, her yerinden yeniden yeşerecektir. Bu bitki için tek yapmanız gereken bol bol sulamak.
serpil özdemir
27-05-2012, 14:01
harika bir çiçek. yapı marketlerde sık sık bulunuyor herhalde.. Birde ben bulabilsem 3 senedir nereye sorduysam ya yok ya da
kalmamış , deli olcam .
serpil özdemir
27-05-2012, 14:04
Benim sarıkızlar yaz-kış bahçede toprakta. Suyu çok seviyor. Yer örtücü olarak ve duvarlardan sarkıtarak çok hoş görüntüler veriyor.
Bak bak eri :))
günebakan
29-05-2012, 11:04
Sarı kızımın gelişimi güzel ama çiçek açmadı daha neden acaba?
301979
Rana+miraç
29-05-2012, 11:37
Geçen sene kocaman bir saksıda harika bir sarıkız hediye edildi.Suyu çok sevdiğini bilmediğim için tatilde susuz kalmış ve ölmüştü.Allahtan komşuma çelik vermiştim onunki kışı balkonda geçirdi bahar başında bir iki kök alıp diktim .Minik kızım evine döndüğüne sevinçli bana güzel çiçeklerini açtı .Forumda suyu çok sevdiğini okuyunca az suladığımı farkettim akvaryum bitkisi imiş .Her daim toprağı ıslak tabağında hep su var ve bol güneş alıyor.
Toprak üstü tamamen kuruyup öldü sanılsa da sulamaya başladığınızda bir sürü taze sürgün veriyor.
Sevgili günebakan şu sıra en yoğun çiçeklenmeye başladıkları zaman. Tam güneştekiler daha erken, gölgedekiler iki hafta kadar daha geç çiçekleniyor. Seninki galiba biraz güneş istiyor.
günebakan
29-05-2012, 18:01
Haklısın Limon'cuğum benimki güneşi az alıyor yerini değiştireyim bakalım çiçeklenecekmi:)
Sevgi Durul
24-06-2012, 12:46
Benim sarı kızım da açtı.:)
311720
serdarakyildiz
24-07-2012, 09:55
Birde ben bulabilsem 3 senedir nereye sorduysam ya yok ya da
kalmamış , deli olcam .
Ben Tarabya'daki Oasis adlı seradan daha 2 gün önce aldım ve daha birsürü vardı. Orada bulabileceğinizden eminim. Ya da adresinizi verirseniz size köklendirip gönderebilirim de. :)
Başka bir şehirden alıp İzmir'e getirmiştim..
İlk aldığımda bir metreden uzundu.. Eve gelince kurudu..
Şimdi yeni yeni sürmeye başladı..
346313
Saksıyı ters çevirdiğimdeki manzara..
346314
Bu da benim çiçeğim, dün tatil dönüşü Yalova' dan edindim. Okuduğum kadarıyla bol su ve biraz güneş... bakalım nasıl olacak...
Çok hızlı gelişim gösteren güzel bir bitki;)
Ben onu beğenmeyip kırık saksının bir köşesine alelade tutturmuştum ama sonradan en sevilenlerin arasına girdi kalbimde.. Kışın bahçede
bırakacagım dedim ama bugün koca saksıyı kucaklayıp çıktım balkona.. Çok çabuk gelişen, suda toprakta kolayca köklenen sarı güzel.. Hatta öyleki, yazın fazlaca uzayan dalları koparıp öylesine bahçeye atmıştım, yayılmaya başlamış kendi kendine :)
Sardunyalardan yer bulursak, Yaza balkon mermerinden sarkıtmak
istiyorum..
Sarı kızı olan arkadaşlar, bitkinizde bit veya benzeri bir böceklenmeyle karşılaştınız mı? kurtarmak için ne yaptınız* fotoğraf ekleyemeyeceğim fakat tarif edeyim; en körpe yapraklarda, tıpkı güllerde olduğu gibi yani, yeşil böcekler sarmış. Tavsiyeleriniz olmazsa hata yapmaktan korkarım.
süs bitlieri yetiştirilecek olan 196 metre karelik sera alenı içine en az 10 farklı türde saksılı bitki temini. seçilen bu bitkiler çimlendirme ve köklendirme odasında metaryel olacak kullanılacaktır. hangi süs bitkilerini seçmeliyiz
Sevgi Durul
10-06-2017, 09:23
Bu yıl hiç açmadığı kadar çok açtı. :) Jineop'un hatırası,
651108
651109
Sevgili Durul güneş ışık durumu nasıl bendeki boyu uzadı gitti bir tane çiçeği yok.
Sevgi Durul
10-06-2017, 23:44
Sevgili Durul güneş ışık durumu nasıl bendeki boyu uzadı gitti bir tane çiçeği yok.
Tüm öğleden sonra güneş alan konumda duruyor. :)
Tüm öğleden sonra güneş alan konumda duruyor. :)
Teşekkür ederim sabahtan öğleye kadar güneş alan yere koyayım malum buranın sıcakları biraz daha kavurucu oluyor.
Merhaba Lysimachia Nummularia bitkisini akvaryumbitkicim.com (https://www.akvaryumbitkicim.com/search/?q=Lysimachia+nummularia) sitesinden temin edebilirsiniz. Genelde akvaryum bitkisi olarak kullanılır.
https://www.akvaryumbitkicim.com/search/?q=Lysimachia+nummularia
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.