Bağlan

View Full Version : Domates (konserve, kurutma, sos)




malina
12-07-2006, 18:56
Domatesi kışa hazırlama yolları :)




memet
13-07-2006, 11:57
iri domateslerin kabukları soyulur.
ceviz iriliğinde doğranır çekirdekleri ayıklandıktan sonra..biraz süzgeçte bekletirir. suyu aksın..

tuzla harmanlanır güneşte kurumaya bırakılır.karıştırılarak.
normal salçadan farklı tatta içinde parçacıklar olan bir salça olur .
yapımı daha kolay yemeklerde de farklı bir tat oluyor..

Mine Pakkaner
19-07-2006, 15:26
Gün kurusu domatesi evde kendi kullanımınız için üretmek istiyorsanız kurutmaya uygun domatesler (sert, etli, salçalık, kuru maddesi yüksek çeşitler) seçmelisiniz. Domatesi dörde bölüp tuzlayıp güneşe serersiniz. Domatesi önce sirkeye batırıp sonra tuzlayarak bu işlemi yapmanız da mümkün. Tercih sizin. :)

memet
19-07-2006, 15:40
mine hanım sizin tarifiniz hani sonradan ipe dizilen domatesler var onlar mı oluyor.sizinkini okuyunca benim tarifimi tamda anlaşılır yazmadığımı düşündüm.
benim tarifimde kapta kalmalı domatesler çünkü salça olacak aslında.
içinde domateslerin parçalar halinde olduğu bir salça

Mine Pakkaner
19-07-2006, 16:28
mine hanım sizin tarifiniz hani sonradan ipe dizilen domatesler var onlar mı oluyor.sizinkini okuyunca benim tarifimi tamda anlaşılır yazmadığımı düşündüm.
benim tarifimde kapta kalmalı domatesler çünkü salça olacak aslında.
içinde domateslerin parçalar halinde olduğu bir salça

Memet bunu ipe dizmiyorsun da yayılı olarak kurutuyorsun. Yalnız diğer yüzünü de çevirmen gerek.Hafif kurumalı olunca, yani dizilecek hale gelince ipe de alabilirsin.

malina
19-07-2006, 16:32
Bir de kuru domatesin yağlısı var. O tümüyle kuruduktan sonra mı yağa konuyor?

Mine Pakkaner
19-07-2006, 16:44
Evet iyice kuruduktan sonra yağa konuyor, istenirse baharatlar da, balsamik sirke de yağa ekleniyor.

memet
19-07-2006, 16:57
salça sohbetine derinleştik iyice ,bazen küfleniyor bizim salçalar bazen küflenmiyor.nedenini bilemiyoruz çarede bulamıyoruz..üstüne yağ dökmekte bir derece etkili oluyor.

Mine Pakkaner
19-07-2006, 17:13
Hava ile teması kesmeniz gerek.Saklarken mutlaka tuzla ve yağla karıştırın, üzerini de yağla örtün.Tuz antiseptik görevi yapıyor. Tuzlamazsanız küflenmeyi önleyemezsiniz. :)

nilgunarpat
19-07-2006, 18:08
Mine Hanım her zamanki gibi doğru bilgilendiriyor bizi.Ufacık bir öneri de benden,salçanın küflenmemesi için kavanozdan alırken kullandığımız kaşığın temiz ve kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Burada temizden kastım,pişirme esnasında kullanılmayan kuru bir kaşık tabiiki. Selam ve sevgiler ..

Mine Pakkaner
20-07-2006, 00:12
Domates Konservesi

Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir.

Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır.

Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır.

Ketçap yapımı

Ketçap yapımıcı gerekli malzemelr; 6 kg. olgun domates, 3 adet orta boy soğan, 8-10 adet kırmızı sivri biber (acı), 5-6 adet dolmalık kırmızı biber, 2 yemek kaşığı sirke, 1,5 yemek kaşığı kırılmış tarçın, 1 yemek kaşığı tane karanfil, 3 diş iyice dövülmüş sarmısak, 1 tatlı kaşığı şeker, 2,5 tatlı kaşığı tuz.

Dometesler iyice yıkanır. Sap yerleri kesilir. Küçük küçük doğranır. Soğanlar soyulup, ince ince domateslerin üzerine doğranır. Acı ve tatlı biberler yıkanır. Sap yerleri ve tohumları ayrılır, ince ince doğranır.

Domates, soğan ve biberler hepsi ezilecek hale gelinceye kadar kaynatılır (ara sıra karıştırılır). Karışım değirmenden geçirilir. Değirmenden geçirilen karışımın içine bir tülbent içine bağlanmış olan tarçın, karanfil ve döğülmüş sarmısak katılır. Bu baharatlı karışım yarı yarıya azalıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır. İçine şeker, sirke, tuz konur. Kuvvetli ateşte istenilen koyuluğa gelinceye kadar kaynatılır. Temiz kavanozlara doldurulur (sıcak, sıcak). Ağızları kurulanıp, kapatılır.

Not: Baharatın toz halinde kullanılmaması gerekir. Toz baharat ketçapın rengini karartır.

Kaynak:
Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı (http://www.konyatarim.com/index.asp?id=23&ay=8&yil=2005)
Aynur ÇETİNKAYA
Ev Ekonomisi Tek.

erkolgencer
27-07-2006, 12:04
Domatesleri ikiye bölüp rendeleyin, çekirdeklerini ince bir elekten geçirip ayırırsanız daha iyi olur. Sonra küçük (atom) acı biber ve minik salatalıklar (adını hatırlayamadım) ekleyin. Sirke **** üzüm suyu ekleyin. Tuz ve Sarmısak katın. Çok az miktarda da sıvı yağ ekleyin. Domatesin suyu olduğu için su eklemeye gerek yok. İçindeki malzemelerin oranını siz hangisini daha çok seviyorsanız ona göre ayarlayabilir veya biber-salatalık ikilsinden birini **** hiç birini katmayabilirsiniz. 15-20 gün sonra (Ortamın ısısına bağlı) Turşu-sos tadında bir yiyecek elde edeceksiniz.

erkolgencer
27-07-2006, 12:14
Belkide malina'nın o kabukları salça yapmaya ihtiyacı yok ama bu sitenin baş aktörüde herhalde öyle davranmalıydı, doğaya ve bitkilere saygı hiç ihtyacı olmayan birisinin bişeyleri değerlendirme kaygısında gizli...

eskimo
28-07-2006, 13:02
KAHVALTILIK SOS:
dometesler rendeleniyor,
kırmızı biberler rondodan geçiriliyor,
patlıcanlarda soyulup küçük küçük doğranıp
tuzu eklenerek
hepsi bir tencerede, kısık ateşte uzun süre pişiriliyor.
kavanoza konup buzdolabında saklanıyor.
lezzetli bir sos.

DOMATES SUYU TURŞUSU:
domatesler rendelenip suyu süzgeçten geçiriliyor
bir kapta ayıklanmış sarımsakları(doğramadan)
ve dometesleri kaya tuzu ile karıştırıp kavanozlara dolduruluyor.
turşu olarak yeniyor.
not:bu karışıma dometes ilacı denen bir şeyde katıyorlar(strik asit sanırım)
ama annem bu ilacı katmadan yapardı.

MENEMEN HARCI:
sivri biberler yağda kavrulup
üzerine doğranmış domates eklenir piştikten sonra
sıcakken kapağı sıkıca kapanır.
kışın menemen yapmak için kullanılır
not:biraz turşu kokuyor **** bana öyle geliyor.

malina
28-07-2006, 18:39
not:bu karışıma dometes ilacı denen bir şeyde katıyorlar (strik asit sanırım)
ama annem bu ilacı katmadan yapardı.


1 litrelik kavanoza 1 adet aspirin koyarak, aynı etkiyi elde etmek mümkün...

cemada
14-08-2006, 14:10
sevgili eski kayınvalidem (SEK) -ondan zaman zaman bahsedeceğim için bu kısaltmayı kullanacağım artık. gerçi SEK beni daha da kısaltır ve sadece o derdi:)- benzerini farklı bir yöntemle yapardı. kaynattıktan sonra hemen kavanoza koyar, üzerine biraz zeytinyağı ekler, ağzını sıkıca kapatır ve kavanozu suyun içinde soğuyana kadar bekletirdi. oda sıcaklığında hiç bozulmadan 7 ay bile kalırdı. buzdolabında ise bir yıl kullanırdık. eski işyerimde bunları bolca tükettim. SEK bir sene daha yaptıktan sonra bu işten vazgeçti:)

Ful Sokağı
22-08-2006, 13:44
Çok güzel bir konu açılmış, ben de yemiştim tadını tarif edemem, yalnız sanırım kornişon salatalık demek istediniz onun yerine küçük lahana parçaları vardı. Ben de tarifini arayıp duruyordum. Tarifini biraz daha ayrıntılı yazabilir misiniz? Birkaç ölçü olsa elimizde daha kolay yaparız diyelim ki bir litrelik bir kavanoz için ne kadar malzeme, sirke, yağ vb gerekir.Selamlar

Müjgan
15-09-2006, 10:16
Hava ile teması kesmeniz gerek.Saklarken mutlaka tuzla ve yağla karıştırın, üzerini de yağla örtün.Tuz antiseptik görevi yapıyor. Tuzlamazsanız küflenmeyi önleyemezsiniz. :)


Eğer salçaya küflenmesin diye yağ koyarsanız, yağ oksitlendiği için, o güzelim kırmızı renk, koyu kırmızıdan, zaman içinde kahverengine doğru değişiyor ve bittabii tadı da bozuluyor.

Mahmut Leventoğlu
02-11-2006, 16:33
Biz her yaz Yalakderede bahçemizden **** çevreden aldığımız domatesler den domates suyu yaparız ve bütün kış kullanırız. Fakat sağlık açısından hiç araştırmadık.

Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz. Şimdi soruyorum bu sağlığa aykırı mı değilmi?

memet
04-11-2006, 20:58
bunu hep yaparlar bilirim, bugüne kadar sağlığa sakıncalı bir yanı olduğunu duymadım..
Aspirin allerjisi yoksa tabi..
Aspirin yerine eczaneden alınan bir ilaç da kullanılıyor..

Mahmut Leventoğlu
04-11-2006, 21:34
Teşekkürler memet dostum sağol.
Bak birşey daha tarif edeyim
Domatesi rondodan geçirip bir taşımlık kaynatıyoruz, patlıcanları küp küp doğrayıp kızartıp domatesle karıştırıyoruz bu karışıma bir baş sarmısak ayıklayıp rendeliyoruz birde yeşil acı biberleri rondodan geçirip hep birlikte kaynatıyoruz ( yeteri kadar tuz atmak gerekiyor) Bu karışımı ağzı dar kavanozlara **** meyve suyu şişelerine kaynar kaynar doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp soğuk su dolu leğene ters kapatıyoruz. Soğuyunca serin yerde **** buz dolabında saklıyoruz. Acı sevenler ister meze olarak kullanın ister makarna üstü sos olarak kullanın afiyet olsun.

bahcıvan
04-11-2006, 22:50
Sitede gezerken arkadaşlardaki çiçeklere iç geçiriyordum. Şimdi birde tarifler çıktı bol acılı. Bu bölüm biraz sakıncalı galiba insanın azı sulanıyor canı çekiyor yahu :)

Mine Pakkaner
05-11-2006, 16:57
Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz.

Buna şişe salçası deriz.Elbette ki robottan değil de rendeden geçirerek anneannem senelerce yaptı.Tadına doyum olmaz. İzmir'de yöresel ağızla şişe domatı da denir. Aspirini az gelmişse dolapta patlar, heryana saçılır, ha babbam de babam temizle. Kabus gibi olur:)

malina
05-11-2006, 19:06
Aspirinli domatesi, arnavut biberlerini turşu yapmak için de kullanabilirsiniz. Kavanoza biberleri doldurun. İçine asririnli domates karışımını dökün. Turşudan daha iyi oluyor, suyunu(!) da sos yerine yiyorsunuz... :)

Mahmut Leventoğlu
10-11-2006, 07:01
Merhaba Mine hanım . Dün akşam yedek buzdolabında sakladığımızı 'ŞİŞE DOMAT' lardan biri patladı . İnanılmaz birşey. 10 yıldır hep yaparız ilk kez böyle birşey yaşadık. İçi kırmızı bir buzdolabı düşünün evde kıyamet kopuyor.Kabahat hemen bana yüklendi dolayısı ile temizlemekte. Kızlar anneden taraf oluverdiler bir anda .Allahtan kapalı arka balkonda idi dolap şişeleri boşaltıp taktım hortumu şarıl şarıl yıkadım dolabı,şişeleri,balkonu. Hepsinin kapaklarını tekrar kontrol edip sıkılaştırdım Hepsini tek tek poşetlere koyup bağladım sıkıca bakalım ne olacak? Şişe domat hikayesini paylaşayım dedim.Selamlar

malina
10-11-2006, 10:03
Doldurma yüksekliğinden kaynaklanıyor olabilir mi?

Mahmut Leventoğlu
10-11-2006, 10:13
Galiba aspirin ölçüsünde bir yanlışlık yaptım **** domateslerin cinsinden kaynaklandı.

agola
05-04-2007, 13:06
selam arkadaşlar..domatesle ilgili herşey deniyor fakat...burda salçadan başka birşey konuşulmamış...domat nasıl yetiştirilir,hangi havayı sever,neyi sevmez filan bilgilerine gerek yok galiba....haklısınız...

Mahmut Leventoğlu
05-04-2007, 13:47
selam arkadaşlar..domatesle ilgili herşey deniyor fakat...burda salçadan başka birşey konuşulmamış...domat nasıl yetiştirilir,hangi havayı sever,neyi sevmez filan bilgilerine gerek yok galiba....haklısınız...

Sevgili agola hoşgeldiniz.
İlk mesajınızda forum kurallarını takip etmediğiniz anlaşılıyor. Lütfen forum kullanma klavuzunu izleyerek önce kendinizi tanıtınız. Daha sonra yine forumda domatesle ilgili herşeyi bulacaksınız.

nevsune
29-07-2007, 12:10
Yazın ortasını geçtik. Eli kulağındadır, yakında kış gelir. Yumurta domatesin çıkmasıyla, kış hazırlıklarına başladım.

Pazardan almış olduğum yumurta domatesleri kurumaları için güneşe bıraktım. Bu sıcaklarda kısa sürede kuruyacağa benzer.

Ben daha önceleri kuruttuğum domateslerin rengini hiç beğenmezdim, kahverengiye çalardı. Geçen yıl, annemin komşusu olan Adana'lı bir hanımdan bir püf noktası öğrendim. Domatesleri istediğiniz büyüklükte kestikten ve tuzladıktan sonra sıcak fırında 3-4 dakika bekletip ardından güneşte kurumaya bırakıyorsunuz. Geçen yıl uyguladım, sonuç gayet iyi idi. Rengi tam kırmızı, ekşiliği gayet iyi idi.

Kuru domatesin yemeklerin dışında bir kullanımı da, sıcak suda biraz bekletip açılmalarını sağladıktan sonra, zeytinyağ, nar ekşisi(veya isteğe göre limon, sirke) ve olmazsa olmaz sarımsak üçlüsünde meze olarak veya sabah kahvaltılarında çeşit olarak yemektir. Sarımsak kokmak istemeyenler için artık her türlü koku giderici var nasılsa;) .

limon
29-07-2007, 12:32
Nevsune Hanım sıcak fırında derken? Fırında bir şeyler pişirdikten sonra fırını kapatıp domatesleri mi koyuyoruz? (Bayat ekmek kuruturken yaptıpımız gibi mi?) Ben hiç yapmadım hayatımda kuru domates. Ama hazır gördüklerim hep yuvarlak dilim kesilmiş haldeydi.

nevsune
29-07-2007, 13:31
Bir fikir versin diye fotoğrafını ekliyorum. Genelde domates ikiye veya büyükse dörde bölünüyor(yani benim gördüklerim böyle). Ama ben yukarda sözünü ettiğim meze türü veya yemeklerde kullandığımdan, küçükleri dörde, büyükleri altıya gibi kesiyorum.

Bunlar dün öğlen hazırladığımda tıkış tıkış duruyorlardı. Bugün, bu saatte kuruma aşamasındalar.

Dediğiniz gibi, bir anlamda buzluğa koymak için sebzelere yaptığınız bir ön haşlama gibi sanki. Çok az bir ısıya tutmak. Yalnız fırını kapatmaya gerek yok, çok az duracaklar zaten. Bu fırın işinin sanırım bir özelliği daha var. Geçmiş yıllarda kuruttuğumda, geceleri bazen küfleniyorlardı. Böyle bir kaç tepsi atmışlığım oldu. Geçen yıl ise herşey yolundaydı. Hiç zararım olmadı.

nevsune
04-08-2007, 18:10
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.

Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.

Filiz
04-08-2007, 19:29
Burada domates muhabbeti almış başını gitmiş :D

Penelophe, bidonda bekletilerek yapılan salça gerçekten dayanıklı oluyor iki yıl falan yağlama ya da herhangibir işleme gerek duymaksızın bozulmadan kalabiliyor, herhalde fermantasyonu tamamladığı için (bir uzman belki nedenini açıklar) biraz tuzlu olmasına karşın tadı çok güzeldir.

Ayrıca, dövülmüş ceviziçi, değişik baharatlar, zeytinyağı, salça kullanılarak yapılan kahvaltılık bir sos vardı tadı damağımda kalan.. Bilen var da anlatırsa çok memnun kalırım ;)

COYOTE
04-08-2007, 20:27
İşte bu Nevsune'ciğim ben de ne yapsam diye düşünüyordum. :D Acaba sıcak fırın derken kaç derece gibi mesela? Suyunu çekene kadar kapğı kapalı şekilde mi bekletiyoruz güneşte? Bir de şu yumurta domateslerden mi kullanıyorsunuz? Gördüğünüz gibi hiç birşey bilmiyorum da:dilli:

nevsune
04-08-2007, 21:21
Filiz o sorduğun şey, muhammara mı acaba? Kilis
Biber salçası, ufalanmış ekmek içi, ceviz, zeytinyağı, acı biber, kimyon başta olmak üzere dilediğin baharatla tatlandırabilirsin.

Coyote'ciğim 250 derece fırında 15 dakika bekletsen yeterli. Güneşte ağzı açık olacak ki, suyunu çeksin. Geceleri üstüne bir tülbent kapatabilirsin. Yumurta domates etli ve az sulu olduğu için tercih ediliyor. Benim de deneme, yanılma yöntemiyle bulduğum aynı sonuca vardı.

Filiz
04-08-2007, 21:23
Nevsune ismini bilmiyorum ama ekmek içi yok sanki içinde diğer malzemeler doğru.

nevsune
04-08-2007, 21:29
Ekmek içi kendisini belli etmez zaten. O kıvam ayarlamak için konulan bir malzeme olabilir. Kilis'liler böyle yapıyor.

COYOTE
04-08-2007, 22:14
:D Teşekkürler Nevsune'ciğim. Çarşamba pazara gidip alıyorum o yumurta domateslerden yapıyorum salçayı buraya resmini ekliyorum.:D (fotoğraf makinasını ele geçirebilirsem tabii)

Billur Korkmaz
04-08-2007, 22:31
Nevsune Hanımcığım, domatesleri robottan çektikten sonra borcama aldık, fırına sürdük, 5 dakika beklettik te güneşte kaç gün bekleticez?.. Suyunu çektiğine kani olmamız için ortalama bir süre lütfen? Keza, ben bu sizin usül salçayı denemek istiyorum bu sene.. Daha önce şişelere rendeledim aspirin koydum içine de başıma bir kaza geldi ki sormayın, cam şişeler patladı 5 kg boya vız geldi zor kapattı mutfak duvarlarını, zahmetide cabası.. Sizin usül daha bir hoşuma gitti..


Aydınlatıcı bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.. :cool:

nevsune
04-08-2007, 23:01
Billur Hanım borcam değil de fırının tepsisi daha iyi oluyor. Daha çok alan, güneş görüyor. Güneşin kızgınlığına göre süre değişiyor. Bu günkü sıcaklarda 3-4 bilemediniz en fazla 5 gün yeterli olabiliyor. o kendisini belli ediyor zaten. Her gün biraz daha azalıyor. Kaşıkla karıştırmakta zorlandığınızda salça olmuş demektir.

Ben kabuklarını sevdiğim ve sağlıklı bulduğum için elekten(kalbur muydu yoksa) geçirmiyorum. İstemezseniz kabuklarını, geçirebilirsiniz.

Aman yazmayı unutmuşum, arada bir kaşıkla karıştırmak gerekiyor.

Billur Korkmaz
04-08-2007, 23:25
Sağolasınız Nevsune Hanım, bende kabuklarında olduğuna inanıyorum vitamininin, bu sebeble siz nasıl yaptıysanız aynen uygularım..
Engin bilgi ve tecrübelerinizden faydalandığımız için kendimi şanslı addediyorum..

Saygılarımla...

nevsune
05-08-2007, 07:09
Beni utandırmayın Billur Hanım. Ben de sizin ve bütün arkadaşlarımızın bilgilerinden yararlanıyorum. Yatıp, kalkıp internete teşekkürler ediyorum ki, geç de olsa bana sizleri tanıma şansı verdi.

Mutfak dostluğu da, bir başka oluyor sanki;)

Billur Korkmaz
05-08-2007, 12:28
Aynı kanaatteyim.. :cool:

nevsune
05-08-2007, 12:56
Billur Hanım
Ben o fırında bekletme süresini 15 olarak değiştirdim. Aklım bir anda domates kurutmaya gitti. Güneşe koymadan önce, domateslerin suyunu fırında biraz çektirmek gerekiyor. Duruma göre süreyi biraz daha arttırabilirsiniz.

Sercanoral
05-08-2007, 14:35
Sevgili Nevsune hanım en kısa zamanda soracağım...

Billur Korkmaz
05-08-2007, 19:35
Tamam Nevsune Hanımcığım teşekkür ederim..

nevsune
07-08-2007, 16:13
Benim ikinci posta domatesler de kurudu. Sıcaklardan 3. günde kuruyorlar bile.

Su sorunu aşılırsa, bu hafta salçaya geçeceğim.
Yalnız fırın aşamasını atladığımda, küflenme olur mu diye düşünüyorum. Neyse bir partiyi deneyeyim bakalım.

M.Sema
08-08-2007, 14:24
Salçaları bende Nevsune Hanım'ın yaptığı gibi yapıyordum.Ancak fırın yerine azıcık kaynatıyordum.Bu sene bu tarifi denemek istiyorum çünkü kaynatmak çok zahmetli(tencereye boşalt/tepsiye boşalt-tencereyi yıka-duvarları sil..).Ancak sormak istediğim bir konu var ben 10 kg domates/bibere 7 ya da 8 tepeleme dolu turşu tuzu atıyorum yeterli olur değil mi?

COYOTE
08-08-2007, 17:06
Nevsune'ciğim yapacağım salçayı ama güneşi yakalayamıyorum ki. Malum burası çok rutubetli bugün pazar vardı onu bekledim hava kapalı ve yağmurlu diye tekrar vazgeçmek zorunda kaldım. Kesin rutubet olurdu yoksa. :(

nevsune
08-08-2007, 19:45
Herşeyi ölçüyle yaparım da bir salçayı el kararı.
Önce tuzunu az koyarsınız, ağzınıza tuzlu gelene dek ilave edersiniz:) Ne güzel tarif değil mi.

M.Sema
09-08-2007, 09:43
Eeee tabi insanlar ustalaştıkça ölçmekten çok el kararı / göz kararı demeye başlıyor.Ben de dediğiniz gibi tadına bakıp dil kararı vereyim bari.:)
Aslında tuzun üzerinde bu kadar durmamın sebebi salçanın üzerinde beyaz küf oluşumu ; suyunun yeterince çektirilmemesinden (fırında-ocakta-güneşte...) ve/veya hava almasından ve/veya tuzunun azlığından kaynaklanıyor diye biliyorum.Hepimize kolay gelsin.

Sercanoral
09-08-2007, 18:47
Sevgili Nevsune kusura bakma soruna biraz geç cevap buldum:) Babaannemin dediğine göre 10 kg domatese 5 kilo biber ve 5 kilo patlıcan...

Billur Korkmaz
09-08-2007, 19:02
Ah Ahh Nevsune Hanımcığım, bir gün kaybolduk nasıl da farkettiniz..:D Düğünümüz var haftasonu onun telaşındayız, salçalar önümüzdeki haftaya kaldı, hem zaten pek güneşli geçmedi bu hafta..

Ellerinize sağlık iyi etmişsiniz, görüntüsü çok mükemmel duruyor.. Afiyetle yiyiniz Efendim. :)

Fotoğraf boyutlandırma konusunda, Forum başlıklarında "Yaşama dair herşey" başlığı altında Fotoğraf ile ilgili kolay programlardan nasıl faydalanacağımız anlatılmış.. Umarım sizede faydalı olur, keza ben çok faydalandım sağolsun Kürşat..

nevsune
09-08-2007, 19:34
Teşekkürler Sercan'cığım. Babaannene saygılarımı ilet lütfen. İlginç başka tarifleri de bekleriz.

Billur Hanım siz oralarda güneş bulamazken, biz yanıyoruz. Salçam 2. günün sonunda kurudu biliyor musunuz, öylesine sıcak. Su da yok, mutfak girilmez halde ama olsun, küçük bir kavanoz salçam var;)

Düğününüz hayırlı olsun. Olsun, salça her zaman yapılır.

Billur Korkmaz
09-08-2007, 20:36
Teşekkürler Nevsune Hanımcım..

Bir kaç yıl önce salça yapmaya üşenip, domatesleri yıkayıp doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuya atmıştım.. Güneşi yakalayamazsak son çare öyle olacak sanırım.. :D

Mahmut Leventoğlu
10-09-2007, 18:14
Şişe domat zamanı gelmeye başladı :))

sdcrmn
11-09-2007, 09:08
Doğrusu ben salçadansa domates sosu kullanmayı daha çok seviyorum kışın. Arkadaşımın bahçesinden gelen hormonsuz domatesleri yıkayıp "kabuklarıyla birlikte" rondodan geçiriyorum, tencerede 1 taşım kaynatıyorum. Sonra kavanozlara koyup ters çevirip soğumaya bırakıyorum. Kışın hormonsuz olduğunu bilerek, tadına vara vara domates yemek gibisi yok:) Aspirinli tarifleri okudum, annem de yapardı, şişe domates de yapardı. Fakat hiçbiri bu tarif kadar harika domates tadı vermiyor bence. Aspirin çok garip bir koku veriyor, turşu kokusu gibi, şişede de plastikle devamlı temas halinde olması hiç hoşuma gitmiyor. En sağlıklısı cam gibi geliyor. Bir de hem kolayıma geldiği için hem de daha faydalı olduğunu düşündüğüm için domatesleri kabuklarıyla geçiriyorum rondodan. Bütün kış yetecek kadar domatesim oldu mis gibi:))

Mahmut Leventoğlu
11-09-2007, 17:24
Sevgili Sdcrmn haklısın illada şişede olmalı. Pet şişelere konulan domatlar çok tehlikeli. Açarken inanılmaz derecede fışkırır bütün mutfağı kırmızıya boyar.İllada bir taşımlık kaynatılmalı ve kavanoza **** geniş ağızlı meyve suyu şişelerine konulmalı. En lezzetlisi bu. Afiyet olsun.

COYOTE
11-09-2007, 20:39
Benim salça hayallerim suya düştü. Gerçi Nevsunecim de bir kavanoz salçam var ama:) rutubetten dolayı burada güneşte kurumuyormuş. E ben de kavonoz da domates sosu yapayım en iyisi. Acaba küçük kavonozlar daha mı iyi olur küflenmemesi açısından? Ben de aspirin koymayı düşünmüyorum başka hiçbirşey ilave edilmiyor mu tuz vs gibi.

Mahmut Leventoğlu
12-09-2007, 09:09
Meyva suyu şişeleri bu iş için ideal. Sadece bir taşımlık kaynatıyor ve sıcak sıcak şişelere dolduruyorsunuz. Şişe ağızına doğru bişr parmak boşluk bırakın orayada sıvı yağ ilave edin. Kapağını kapatıp su dolu bir kaba baş aşağı dikin ve soğuyana kadar öyle kalsın. Yani bir tür konserve yapmış oluyorsunuz.

COYOTE
12-09-2007, 09:15
Teşekkür ederim Mahmut Bey.;)

sevil
13-06-2008, 06:21
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.

Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.

Nevsune Hanım,
Tarifinizi dün denedim, şimdi kuruma aşamasında.
İlk defa salça yapıyorum.
Paylaşımınız için teşekkürler

nevsune
13-06-2008, 09:01
Elinize sağlık:) Ne iyi etmişsiniz. Umarım memnun kalırsınız.

Geçen yıl yaptığım domates ve biber salçalarını bütün bir kış kullandım. Dün, domatesin sonuncu kavanozunu açtım.

Bu yıl yapma olanağı bulabilecek miyim bilemiyorum ama zamanı olanlar lütfen bir deneyin. Öyle fazla bir eziyeti yok. Tek sorun, arada bir karıştırmak için evde olmak:) Son derece dayanıklı. Kapaklarını iyi vakumlamışım ki hiç fire vermedim. Aynı zamanda çok sağlıklı, içinde katkı maddesi yok. Ne yediğinizi biliyorsunuz.

Nurcan Özgür
19-07-2008, 00:50
Sevgili Nevsune kusura bakma soruna biraz geç cevap buldum:) Babaannemin dediğine göre 10 kg domatese 5 kilo biber ve 5 kilo patlıcan...

Segili sercanın tarifi harikadır kahvaltılık salça(lütenitsa) ben domates kabuğunu ve çekirdeğini ayırmadan yapıyorum 5 kg yağ biberi ve patlıcan közlenip kabuklar ayrılıp kıyma makinesinden geçirilir 10 kg domateste kıyma makinesinden geçirilir salça tavasında altına da ateş yakılarak(eğer uygun ortam varsa bahçe gibi) pişirilmeye başlanır. patlıcan ve biberler piştiği için sonuna doğru katılıp biraz daha pişirilir(patlıcan ve biberi közlemeden de oluyor çiğden etmakinesinden geçirilip domatesle beraber pişiriliyor. takdir edersiniz ki közlenenlerin tadı daha güzel) bol sarımsak ezilip tuz ve sıvı yağla(yağ miktarı zevke bağlı ama bol olursa lezetide güzel oluyor ) azıcık daha pişiriliyor indirdiğinizde zevkinize göre doğranmış maydanoz katıp steril kavanozlara doldurulup sıkıca kapatılıp kaynatılıyor. Soğuduğunda bir kaç yıl dayanabilmesi mümkün. Biz bu salçaya bayılırız kahvaltımızdan da pek eksik olmaz. Acılı seven varsa küçük süs biberlerinden bazı kavanozlara ekleye bilir. Ayrıca yemeklerimize katmak için domates suyu da hazırlarız kışlık. :p

nisalp
04-08-2008, 13:49
merhaba ben yeni üyeyim. foruma evdeki 5 kg. domatesi nasıl değerlendirebileceğime dair çözümler ararken rast geldim. pek çok seçenek sunulmuş gerçekten ama hala emin değilim. bir kere benim domateslerim ayaş domatesi, sulu.. ama gördüğüm kadarıyla yukarıdaki seçenekler daha çok yumurta domates gibi suyu az olan ve dolayısıyla çabuk kuruyabilen domatesler için daha uygun.. diğer seçenekler ise riskli geldi biraz, patlama tehlikeleri filan :) şu patlıcanlı, biberli tarif çok hoşuma gitti.. ama zahmetli ve zaman alıcı geldi o da..sizce çalışan, zaman kısıtı olan, ve ilk kez deneyecek biri için en garantili seçenek hangisi olabilir?

berduray
04-08-2008, 17:49
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.

***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.

Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.


(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)


***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.

***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.

***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.

3 sene bozulmadan salçam durur.

Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.

***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.

Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,

sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...

Kiraz
04-08-2008, 18:28
Sevgili Berduray öyle güzel anlattınız ki ben de mi yapsam :)
Ama İstanbul'un havası sizinki gibi değil.

Sayın Nisalp, çalışırken yaptığım alışkanlığımı devam ettiriyorum:

Domatesleri yıkayıp, kaynar suda bir kaç dakika beklettikten sonra soyuyorum. Dilimleyip sonra da bir müddet kaynatıp (kıvamı önemli değil), uygun poşetlere yerleştirip derin dondurucuda saklıyorum. Bu şekilde yaptıklarımı yemeklerde kullanıyorum.

Bir de yıkanan domatesleri kabuklarıyla beraber doğrayıp biraz pişiriyorum, blender ile iyice parçalayıp, poşetlerde derin dondurucuda saklıyorum. Bunu da mis gibi domates çorbası yaparken kullanıyorum.

Ayrıca bazen de bütün(doğranmamış) domatesleri yıkayıp kabuklarıyla beraber derin dondurucuda saklıyor, yemek yapacağım zaman suyun altına tutup kabuklarını soyuyor, sonra da kesip kullanıyordum. Ama forumda bazı sebzelerin kaynatılmadan dondurulduğunda bakteri problemi yaşayabileceğini okudum. Bu nedenle domatesteki durumu bilemediğimden tavsiye de edemiyorum, zira en pratik metod buydu.

berduray
05-08-2008, 21:34
Bodrum sıcağında öyle yapılır tabi buralar serin diye düşünenler olabilir ancak ben Ankara'da yaşadığım yıllarda da bu yöntemle yaptım, dediğim gibi salça gündüz güneşten, gece ayazdan kıvamını bulur, az bir kısmı da bu yöntemle deneyin, olmazsa bildiğinizden şaşmazsınız.

Sevgiyle kalın, "AĞAÇLAR"la kalın.

ilker_eroglu
05-08-2008, 23:50
Merhabalar,

Daha öncede yazmıştım başka bir başlık altında ama iyi bir cevap gelmemişti.

Marketlerde satılan dogranmış domatesler nasıl diri duruyorlarmı yoksa ezik domates gibilermi.

Şayet durumları iyise kışın kullanmak üzere o şekilde dogranmış domates saklama şansımız varmıdır varsa nasıl.

İlker

malina
06-08-2008, 00:15
Salatada kullanılır halde değiller. Sormak istediğiniz bu mu?

Ya da şöyle sorayım, nasıl bir kullanım için düşünüyorsunuz?

ilker_eroglu
06-08-2008, 00:28
Salatada kullanılır halde değiller. Sormak istediğiniz bu mu?

Ya da şöyle sorayım, nasıl bir kullanım için düşünüyorsunuz?

Sn malina,

Sormak istedigim buydu "Salatada kullanılır halde değiller".

Tesekkürler.

İlker

kaju
06-08-2008, 01:51
domates reçeli tarifi yazım mı?

malina
06-08-2008, 11:59
Tabii, bekliyoruz :)

berduray
06-08-2008, 23:52
Küflenme ; suyunu yeterince çekmediğinden ya da tuzunun azlığından kaynaklanır, bu sizi yıldırmasın arkadaşlar,


ben dayanmasını istediğim salçaya tuzu biraz fazla koyunca yemeğe pişerken hiç tuz koymuyorum böylece dengeliyorum,


denemelerinizde başarılar, hemen pes etmeyin.

kaju
07-08-2008, 16:22
Domates reçeli
Domates Reçeli yunan mutfağına ait bir tarif. Yunanlılar kahve yanında misafirlerine ikram ediyor. Türkiye sınırlarında Bozcaada da bulabilirsiniz. Malesef bozcaada'da satış fiyatı bana çok yüksek geldi. Küçük bir kavanozu 7-7.5 ytl'ye satıyorlar.

Bende evde kendim yapmaya karar verdim ve bire bir aynısını yaptım.

Bu arada ben ölçüleri tahmini olarak kullandım. Size en yakın ölçüleri vermeye çalışıcam.

Öncelikle gerekli olan kireç suyu.
6 litre suya 250 gram toz kireç ekleyip suda eriyinceye kadar karıştırın ve bir kenarda 6 saat unutun. Daha fazla unutmanızda sakınca yok. Bu kireç suyunu kabak tatlısında, kivi gibi yumuşak meyve reçellerinde kullanabilirsiniz. Fazla yapıp şişeleyip saklayabilirsiniz.
6 saat sonunda dibe çöken kireci havalandırmadan suyu süzerek ayırın.

Reçel için erik domates gerekiyor. Cherry domates boyutunda ama yumurta gibi olan küçük domateslerden.
Diyelimki 1 kilo domates kullandınız 1 kilo domatese 1 kilo şeker 500 lt su kullanın.

Domatesleri yıkayıp kabuklarını domatesleri zedelemeden soyun. Soyulmuş domatesleri 2 saat kireçli suda bekletin.
Bu arada domates adedi kadar kavrulmamış bademi sıcak suya atıp kabuklarını soyun.

2 saat sonunda domatesleri bol su ile 2-3 kez yıkayın.
Yıkadıktan sonra domateslerin üst veya alt tarafından bir delik açıp, elinizde hafifçe sıkın. İçinde suyu ve çekirdeği kalmasın. ve her birinin içine soyulmuş bir badem koyun. Bütün domatesleri bu şekilde hazırladıktan sonra su ve şekeri kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra domatesleri içine atıp kaynatmaya devam edin. İçine yarım limon sıkın. Ekşi olmasını isterseniz limon tuzu kullanın veya limon miktarını artırın.
Diğer reçellerde olduğu gibi şeker kıvama gelince olmuş demektir. En son üstüne bir paket vanilya ekleyip karıştırın.

Zahmetli gibi görünse de yapımı çok eğlenceli.

Tadı, kokusu domatese hiç benzemiyor. Tadanların aklına domates reçeli olabileceği hiç gelmiyor. Sofrada güzel bir ayrıntı oluyor.

cemo
08-08-2008, 22:56
Sevgili kaju,
Tarıfi çok detaylı anlatmışınız,görüntüde mükemmel.Ben ki tatlı yiyemem, inanın canım çekti:)

öğretmen
08-08-2008, 23:48
Salçanın küflenmemesi için benden bir kopya size:Kullanmadığınız salçanın üzerini düzleyin ve sıvı yağ (zeytinyağı tercih) dökün.Hava ile teması kestiğiniz için küflenmez..
Küçüklüğümde anneanneme yardım ederdim.Büyüdüm evin salçasını ben yaptım.Evlendim mecburen ben yapıyorum:D

öğretmen
09-08-2008, 00:22
Sarıgöl'de gördüğüm domates saklama veya domates sosu vs. vs. ne derseniz bir sos var (Kusura bakmayın cümleyi nasıl toparlayacağımı bilemedim)..
1-Bir yıl boyunca içtiğimiz maden suyu şişelerini saklıyoruz.
2-Yazın bu şişeleri güzelce kaynatıyoruz.
3-Bu arada domateslerin kabuğunu soyuyoruz.
4-Robattan veya kıyma makinasından veya salça makinasından(eğer bu varsa kabuklarını soymaya gerek yok.Çünkü makina kendisi ayırıyor) geçiriyoruz.
5-Maden suyunun kapakları (kullanılmamış) satılır,onlardan alıyoruz.Kullanacağımız kadarını kaynatıyoruz.
6-Maden suyu şişelerini bu domateslerle dolduruyoruz.Üzerine biraz tuz ekliyoruz.
7-Burada gördüğüm kapak kapatma makinası var .Şişenin ağzına kapağı koyup makinayla bastırıyoruz.
8-Daha sonra bu şişeleri kaynatıyoruz.Ama kaynadıktan sonra hemen çıkarmıyoruz. Kendiliğinden soğuyor.
9-Kışın özellikle tarhana çorbasında, kurufasulyede ve diğer çorbalarda salçayla birlikte kullanıyoruz. Ben salçayı çok az koyuyorum veya hiç koymuyorum.
10-Aynı bu şekilde meyve suyu da yaptım. Kayısı, erik, şeftali...Çocuklar kahvaltıda çay içmedikleri için bunu çok sevdiler. Tabi tuz yerine şeker koydum. Açtığımda çok koyu oluyor biraz sulandırıyorum.
70-80 şişe yapanlar var.Hatta kahveciler şişeleri parayla satıyorlar:D Cam şişeler de değerlendirilmiş oluyor.

ilker_eroglu
09-08-2008, 00:40
Sn öğretmen,

Çok ilginç ve güzel bilgiler denemek gerek bence.

İlker

berduray
11-08-2008, 17:30
...Da biz nasıl bulacağız o kapak kapatma makinasını?

Nasıl bir alet acaba?

Bu merak beni bir gün öldürecek...

üzüm
16-08-2008, 01:02
Güneş salçası yapma denememde ikinci kez başarısızlığa uğradım. Bir şeyi yanlış veya eksik yapıyorum.

Akşamdan domatesleri ikiye böldüm. Ertesi gün dipte biriken suyu dökerek (annem acı su dediği bu suyu salçada kullanmaz, bende onun gibi yapıyorum) domatesi rendeledim. İlk iki gün bir problem olmadı, sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.

- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?
- Veya ... ?

Acaba nerede hata yapıyorum?

Önceki denememde domatesi rondodan geçirmiştim; çok sulanmıştı. Üzerine tül örtmüştüm (tek kat örtecektim, tül büyük olunca düşünmeden dörde katlayıp kullanmıştım). Ondaki küflenme daha farklıydı.

çilek_2
16-08-2008, 13:48
Sn uzum
Domatesleri ikiye veya üçe kesince üzerine iri tuz ekleyin.

berduray
16-08-2008, 15:41
Sayın Üzüm demişsiniz ki; [QUOTE=uzum;268906] sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.

- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?

;);)
Ben detaylı anlatmıştım,demiştim ki salça gündüz güneşten, gece ayazdan olur.

*Akşamları içeri almışsınız, bırakın olduğu yerde kalsın, kendinizi yormayın.


*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.

Bu oluşumlar genelde salçanın ağzı sıkıca kapatılınca,buharlaşma yapılmayan durumda olur, tepsi ya da kapak filan kapattıysanız üzerine sebep budur.

En ideali ince bir tül, eski bir tülbenttir, tozun, böceğin giremeyeceği engeldir ama buharlaşmayı engellemez.


*Rendeleyip bir sürü uğraşmışsınız hiç gerek yok, güneş altında 2 gün kabuklarından ayrılması için yeterli,yapmanız gereken tek şey süzgeç, iliştir neyse ondan geçirmek.

*Tuzlama aşaması salçanın artık tamamen koyulaşıp, kıvam almasından sonra.Kıvam tamam olunca irituzla tuzlayıp 1-2 gün daha güneşte bekletince saklama kaplarına doldurup, afiyetle yemek kalıyor geriye.

üzüm
18-08-2008, 08:09
....
*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.
....


Bilmeyince yapalır böyle şeyler...:o Demek beyaz oluşumlar zararlı değil.

Şimdi tekrar deneyeceğim.
Sayın berduray, Sayın çilek_2 verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.

kaju
18-08-2008, 13:44
Domates kurutma işlemine bugün başladım. Tepsiyi güneş gitse bile gece gündüz hep balkonda mı tutucam? yoksa akşamları içerimi almalıyım?

üzüm
18-08-2008, 17:11
Domates kurutma işlemine bugün başladım. Tepsiyi güneş gitse bile gece gündüz hep balkonda mı tutucam? yoksa akşamları içerimi almalıyım?

İstanbul özellikle Ağustos ayında aşırı nemli oluyor. Eğer geceleri içeri alırsanız veya üzerini tülbent benzeri bir örtü ile örteseniz (gece örtüp, sabah açarsanız) kuruma işlemi daha çabuk olur diye tahmin ediyorum.

(Sabah erken saatde dış mekan bitkileri üzerinde çiy oluyorsa içeri almanız iyi olur)

Filiz
27-08-2008, 21:23
Biz her yaz Yalakderede bahçemizden **** çevreden aldığımız domatesler den domates suyu yaparız ve bütün kış kullanırız. Fakat sağlık açısından hiç araştırmadık.

Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz. Şimdi soruyorum bu sağlığa aykırı mı değilmi?

Mahmut abinin tarifinden yola çıkarak bugün itibariyle 7 kavanoz domates suyum oldu :D umarım patlamazlar. Acaba diyorum bu domatesler çığ olduğu için içerisinde yaşayan bitki hücreleri ışığa maruz kalıp fotosentez yapmaya başlayınca patlıyor olabilir mi? Zeytinyağını acıtan neden gibi. O yüzden kavanozlarımı siyah poşetlere koyup mutfak dolabına gizledim bakalım neler olacak. Bir de memetin verdiği gün kurusu domatesi denedim. Sonuçları iletirim. Afiyetle kalın..

kaju
30-08-2008, 08:38
Domates kurutma işleminde başarısız oldum. Malesef 3.-4. günlerde tek tek küflenmeye başladılar. Halbuki neredeyse kurumuşlardı. :(

üzüm
30-08-2008, 11:34
Domates kurutma işleminde başarısız oldum. Malesef 3.-4. günlerde tek tek küflenmeye başladılar. Halbuki neredeyse kurumuşlardı. :(

Sayın kaju, domates kurutmaya başladığımda ilk 4 **** 5 denemeden sadece birinde başarılı olmuştum. İstanbul'un nemi kurutma işlemini zorlaştırıyor. Acaba şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7980) konuya bakmış mıydınız?

üzüm
30-08-2008, 11:37
Güneş salçasını (domates) üçüncü denememde başardım. Oldukça sık karıştırdım, üst yüzeyin kurumasına izin vermedim; istediğim kıvama gelince steril edilmiş kavonozlara doldurdum.

Domates, biber karışık salçayı kaynatarak yapardım, bu sene ilk defa biber salçasını güneşte yaptım sayılır. Kapya biberi (üçgen kırmızı biber) ikiye bölüp tohumunu çıkardım , kırmızı küçük acı biberlerin sap ve kapak kısımların kopardım. Biberleri büyükçe bir tencereye koyarak, bir çay bardağına yakın suyla kapya biberlerinin kabukları soyulacak duruma gelinceye kadar tencerede haşladım. Kapya biberlerin kabuklarını ayıkladım, rondodan geçirdim, tuz koydum, 3 gün güneşde bıraktım (domatesdeki gibi üst yüzeyin kurumasına izin vermedim, sık karıştırdım.) Steril edilmiş kavonozlara doldurdum.

berduray
30-08-2008, 11:43
Kapyayı yıkar, ayıklar, robottan geçiririm.


Leğenlere koyar, dama atarım.

Kendi kendine kıvama gelir, tuzlar, saklama kaplarına doldurur, tezgah altı dolabıma koyarım.

Ne haşlarım, ne kabukla uğraşırım.

üzüm
30-08-2008, 12:15
:p:p:p Onuda yaptım.

Yetişdirdiklerimden yaptığım için parti parti yapıyorum. Şimdi üçüncü ve büyük olasılıkla son parti biberlerin kızarmasını bekliyorum.

İlk yaptığım sizin anlattığınız gibiydi; yani çiğden yaptım. Haşlamaya göre daha diri oldu ve kabuklarda belirgin. Haşlayarak yaptığımı daha çok beğendim.

Birde çiğden acı biber yiyemem, hem mideme dokunur hem de yakmasına tahammülüm yoktur. Haşlamadan yaptığım mideme dokundu. İkinciyi haşlayarak yaptığımdan çok rahat kullanıyorum.

Filiz
31-08-2008, 20:04
Güneşte eriyen domatesler (salçalık) ve kübik kurumuş domatesler.. Yapacak olanlara Allah kolaylık versin çok yorucu çünkü :(

limon
31-08-2008, 21:42
Yapacak olanlara Allah kolaylık versin çok yorucu çünkü :(

Altına imzamı atıyorum :) Tekin Bey'den aldığım iki kasa domatesin doğrama pişirme kavanozlama işini bitirdiğimde saat gece 2.00'ı gösteriyordu. Ocak batmıştı.
Domates soyup doğramaktan kol kaslarım tutuldu. İki kasada 40 kg olduğunu varsayarsak toplam 14 kavanoz (1 litreliklerden) kışlık domatesim oldu. Tüm kış yeter mi bilmiyorum ama bir daha aynı işlemleri yapmayı göze alamam :) Salça yapmayı ise hiç gözüme kestiremiyorum.

berduray
01-09-2008, 11:35
Hadi canım hemen pes etmeyin...Ayağımın altında 2 küçük çocukla, 4 kasa domatesi salçaya çevirdim ben, EMEKSİZ YEMEK OLMAZ...

Mahmut Leventoğlu
25-09-2008, 20:15
ŞİŞE DOMATLARIMI bu yıl bir kısmını kaynatarak yapacağım. Diğer kısmını her zaman yaptığım aspirinli usulde. Ha bu arada kızarmış patlıcanlı,acı biberli,sarmısaklı domates soslarıda hazırlamaya başlayacağım tatil süresince :))

cemo
25-09-2008, 20:28
ŞİŞE DOMATLARIMI bu yıl bir kısmını kaynatarak yapacağım. Diğer kısmını her zaman yaptığım aspirinli usulde. Ha bu arada kızarmış patlıcanlı,acı biberli,sarmısaklı domates soslarıda hazırlamaya başlayacağım tatil süresince :))

Bunları okuduktan sonra, kadın olduğumdan utandım:((

merakli
28-07-2009, 10:18
Size her yıl yaptığım nisbeten kolay olduğunu düşündüğüm domates konservesi tarifimi vermek istiyorum.

Yukarıdaki mesajlarda şişede domates tarifine benzemekle beraber uygulaması daha basitçe.

Soyup iri iri doğradığımız domatesleri büyükçe bir tencereye koyuyoruz, üzerine bir tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Domatesler bir taşım kaynadıktan sonra (çok fazla kaynarsa domates eriyebiliyor) kepçe yardımıyla kavanoza dolduruyoruz. Tenceredeki domates eksildikçe yenisini koymuyoruz her seferinde bir tencereyi bitirip yeniden kaynamaya koyuyoruz. Bu arada ben daha çok domatesin tanelerini kavanoza doldurduğumdan suyu tencerede kalıyor ve o da kaynamakta olduğundan tencereye yeni konulan domatesler daha çabuk kaynıyor. Her seferinde de tuz eklemeyi unutmayalım lütfen.

Ancak burada önemli olan her seferinde bir kavanozu ağzına kadar doldurup, (hatta biraz da taşırarak doldurmalıyız ki hava almasını engelleyelim) hiç kullanılmamış kavanoz kapağı ile sıkıca kapatmak. Her seferinde bir kavanoz doldurmamızın sebebi kavanozun sıcaklığını kaybetmemesi gerektiğindendir. Hepsini bir arada doldurup sonra kapatırım demeyin sakın!


Hazırladığımız kavanozları koyacağımız yere bir örtü ya da gazete seriyoruz. Çünkü doldururken taşan sular birazdan oraya akacak. Ağzına kadar taşarcasına doldurduğumuz kavanozumuzu sıkıca yeni alınmış kapakla kapattıktan sonra ters çevirerek (başaşağı şekilde, kapaklarının üzerine)hazırladığımız yere koyuyoruz. Bütün kavanozları doldurup yerleştirdikten sonra üzerine bir örtü serip kendi halinde soğumaya bırakıyoruz. Bu da yaklaşık olarak bir,iki gün daha demek. O nedenle kavanozları mutfağın sakin bir köeşesinde dinlenmeye bırakmakta fayda var.

Daha sonra soğuyan kavanozları iyice silip temizleyerek, bütün kış boyunca saklayacağımız yere kaldırıyoruz. Bundan sonra başaşağı durmalarına gerek yok düzgünce koyabiliriz. Soğuyan kavanozların kapakları hafifçe içe doğru çökmüş oluyor. Bu da konserve işleminin tamamlandığını gösteriyor.

Kullanırken ben gıda zehirlenmesinden çok korkan biri olarak mutlaka kavanozları açarken fıısssss sesini duymaya ve açılırken hava kabarcıklarının kavanoza dolduğunu görmeye çalışırım. Bunun için de önce bir bıçak yardımıyla kapağı hafiçe kenarından kaldırırım. Böylece kavanozun hiç hava almadığından emin olurum. Zaten hava alan kavanozun kapağı bir süre sonra şişmeye ve sızdırmaya başlar. Bir de ilk açtığınızda kapağın kenarında domatesin birikmesinden dolayı parçalar ve kapağın içinde siyah noktacıklar görebilirsiniz. Kullandığınız kapak ne kadar kaliteli ise kapağın içi o kadar temiz çıkıyor. Merak etmeyin.

Son bir öneri daha:
domatesin tanelerini aldığımız için tencerede epeyce bir suyu kalıyor. Tencerede kalan ve kaynamakta olan suya fasulye ya da kabak koyup çok hafif bir kaynatıp aynı şekilde kavanozlayarak da saklama işlemi yapılabilir.


Afiyetler olsun.


***Mutfakta güvenliği elden bırakmayalım. Kaynar haldeki domatesi kavanoza doldururken kavanoz çok ısınabiliyor ya da sıcak malzeme elimize dökülebiliyor. Ben kavanozu bir tabağa koyup elime alıyorum böylece dökülen malzeme de tabağa dolmuş oluyor. İlk başlarda mutfak beziyle tutuyordum ama iş bittiğinde temiz bez kalmıyordu nerdeyse.


Bir de yukarda kavanozların kapakların kaynatıldığını okudum. Ben bu işlemi hiç yapmıyorum. Sadece iyice yıkayıp kuruluyorum bir sorun çıkmadı şimdilik.

ilksenozturk
03-08-2009, 15:03
sıklıkla yaptığımız domates salçası tarifi vermek istiyorum,
nisbeten kolay bir tarif. bakmayın öyle uzun göründüğüne :)

etli, olgun domatesleri (örneğin çanakkale domatesi ) güzelce yıkayıp 4e böleriz. yoğurt süzdürdüğünüz gibi bir bez poşete böldüğümüz domatesleri atar, her sırada üzerlerine 1 çay kaşıpı tuz ekleriz. normal tuz değil de kaya tuzu kullanırsak bu ölçü biraz daha az olmalıdır.
domatesin tuzda erimesi ve kendini salması için 3-4 gün yeterlidir. bu 3-4 gün içinde domatesler bez poşette ağzı kapalı ve suyunu dışarıya süzdürdükçe etrafı kirletmemezi için bir leğen ya da kap içerisine oturtulmuş olmalıdır.
bu günler içerisinde domates hacminin hemen hemen yarısını kaybeder. 3-4 gün sonra domatesin iyice kendini salmasının ardından poşetten alınarak kevgirden geçirilir ve tuzu kontrol edilir. salçanın tuzu biraz kendini hissettirmelidir. az gelmişse bu aşamada tuz eklenebilir.çok sulu bir karışım meydana gelmişse yeniden bez poşet içerisine konularak süzme yoğurt yapımında olduğu gibi süzülür(genellikle biz bu aşamada suyunu süzdirmek için kaynatma işlemi yapmayız) bu son hali de kullanabilecek kıvama gelmiştir. fakat yine de güneşte bekletme işleminin salçaya ayrı bir tat kattığına inananlardansanız, suyu süzüldükten sonra tepsiye serilerek güneşlendirilebilir.

nevsune
04-08-2009, 09:55
Yumurta domates çıktı. Etli olduğu için kurutmalık ve salçalık olarak ben bu cinsi tercih ediyorum. Geçen yıl yumurta ve Ayaş domateslerinden yaptığım salçalardan yumurtalarınki, lezzet ve yoğunluk açısından açık ara öndeydi.

Eğer domates (ve fasulye) kurutmayı planlıyorsanız, bugünler sıcaklık açısından da çok uygun. 3 güne kalmaz, hemen kuruyuverirler:)

DefneD.
04-08-2009, 10:48
Nevsune Hanım,

Domates kurutmaktan bahsedip aklıma karpuz kabuğu düşürdünüz:) Domates (salça v.s) başlığına baktım. Tuzlamaktan bahsetmişsiniz. İki tarafını tuza mı batıracağız? Çekirdeklerini çıkartmaya gerek yok anladığım kadarı ile, doğrumu anlamışım?

nevsune
04-08-2009, 11:00
Sevgili DefneD., domatesleri 4'e bölüp üstlerine bolca tuz serpiyorum. Aksi durumda küfleniyorlar. Ben her sebze meyvenin kullanılabilecek herşeyini kullanmaktan yana olduğum için çekirdeklerini çıkartmıyorum. Zaten yumurta domatesin çekirdekleri de fazla olmuyor.

Siz özellikle bu havaları kaçırmamalısınız. Nemli yerlerde domates kurutmak zordur. Bu sıcaklar sizin için de tam zamanı:) Kolay gelsin.

DefneD.
04-08-2009, 11:07
Teşekkür ederim, sevgili nevsune:) Yumurta domates dediğiniz uzun, ufak domatesler değil mi? Akşam üzeri pazara gidince varsa alayım o dediğiniz domatesten. Başka domatesten olmaz mı?

nevsune
04-08-2009, 11:34
Yoo istedikten sonra her domates kurutulabilir. Yumurta dedikleri cinsi tercih edişimin nedeni çok etli, az sulu ve az çekirdekli oluşu:)

limon
04-08-2009, 11:37
Bu sene Tvde İtalyan aşçıların kullandıkları bütün yumurta domateslerden hazırlanan konserveden deneyeceğim. YUmurta Domatesin fiyatı 80 kuruştu iki haftadır, hem lezzeti çok güzel hem de koyu kırmızı rengi. Yalnız kabukları biraz kalın. İnternette araştırıyorum, kabuğunu soymanın yolu çok kolay. Fakat şu konuda kararsız kaldım ki, doğrama domatesleri pişiriyordum ve bence pişmişin konservesi daha lezzetli oluyor. Tv de gördüklerim de bütünler ama suyu, kıvamı koyu. Makrna vs.. yaparken bir kutuyu açıp tencere boşaltıyorlar (İtalyanlar çok domates kullanıyorlar) yoğun bir kıvamda görünüyor.
Bir kaç kavanoz şöyle deneyeceğim, kabukları soyulmuş bütün domatesleri fazla karıştırmadan biraz pişirip, tuz ekleyip öyle kavanozlayacağım. Çorba yapılacağı zaman parçalayıcıda, yemeklere konulacağı zaman ezilerek (onlar elleriyle mıncıklıyorlar) ve doğrayarak kullanılabilir. Baştan doğrama yapmak daha pratik ama aşçıları seyrederken çok hoşuma gidiyor, aynısını yapmak istiyorum :)
Konserve şu: (benimki cam kavanozda olacak)
96499

DefneD.
04-08-2009, 21:35
Sevgili nevsune'den aldığım feyz ile (yoksa gaza gelerek mi demeliyim?), bugün pazardan yumurta domatesi aldım. Domates (salça,konserve v.s) başlığında gene nevsune'nin anlattıklarını uygulayarak (fırınlama) kurutmak için domates hazırladım. Kış için aklımda olmayan bir hazırlık daha yapmış oldum yani.
Domateslerim yarın güneşle buluşacaklar:)

96594

Bu arada, pazardaki en ucuz domates yumurta domatesi idi diyebilirim. Kilosu 50 kuruştu.

nevsune
05-08-2009, 18:14
Sevgili DefneD. ellerinize sağlık. Yalnız birşey diyeyim, o bir tepsi görünen domates kuruduğu zaman bir avuç birşey kalacak;) Dişinizin kovuğuna bile yetmez. Umarım hepsi o kadar değildir.

Bir de düşündüm ki, o çekirdekleri bir çay kaşığı yardımıyla alın isterseniz. Kuşadası nemli olduğu için kuruma sürecini kısa tutmakta yarar var. Üst yüzlerini yarın akşam gibi duruma göre ters çevirip diğer yüzlerini kurumaya bırakırsınız.

Hadi kolay gelsin. Daha ilerde size bu kuruttuğunuz domateslerle ilgili bir meze tarifi vereceğim:)

Feyz lafına çok güldüm. lise çağlarımda mahallemizde Feyyaz isimli bir genç vardı, uzun zaman beni taciz etmişti aklıma o geliverdi birden:)

DefneD.
05-08-2009, 18:42
Sevgili nevsune,

O gördüğünüzün yarısı kadar daha var. Özellikle az yaptım, sebebi:
1-Tuzu fazla kullanmadığım için ''bolca tuz serpme''nin ölçüsünü test edeyim dedim.
2- Süpriz!!! Haftasonu buraya yağmur geliyormuş ve sıcaklık 4-5 derece düşecekmiş.:mad:

Ben domates kurutayım dedim ya, hava bozuyor. Gerçi haftalardır ''sıcaaak, yandık'' diye söyleniyorduk. Bir türlü memnun olmuyoruz:)

Dediğiniz gibi çekirdekleri çıkarttım. Domateslerin üzerleri kaymak bağlamış gibi, uçlarıda içe doğru kıvrılmış. Yarın da bu yüzlerimi güneşe baksın?

Bu gidişle ben Feyyaz'dan daha tacizci olacam galiba:D

nevsune
05-08-2009, 19:31
Aşkolsun, o ne demek öyle:)

O beyazlıkların olmaması gerekiyordu. Akşamdan kalma olduklarından olabilir. Aslında en doğrusu doğrama işleminin de gündüzden yapılması. Hemen yoğun sıcağa çıkartmak gerekiyor. Şimdi o beyazlıkları bir peçete yardımı ile sildikten sonra az bir şey daha fırınlamakta yarar var. Küflenmenin önüne geçelim.

Ben de bu hafta sonu yapmayı planlıyordum. Ankara'da da yağış varmış:( Neyse daha Ağustos sıcakları var önümüzde.

DefneD.
05-08-2009, 20:10
Kaymak bağlamış derken, beyazlık yok. Domates rengi bir kaymak bağlama durumu:) Sanki güneş gören yüzleri su kaybından büzüşmüş gibi de denilebilir. Yarın da bakayım, eğer beyazlanma olursa, dediğiniz gibi yaparım. Teşekkürler:)

DefneD.
10-08-2009, 20:57
Sevgili nevsune,

Bomba gibi bir sorum var. Ben bu domateslerin kuruduğunu nasıl anlayacam????:o
Üç gün bir yüzleri, üç gün de diğer yüzleri güneşlendi. Bu arada tadı çok güzel, dayanamayıp yedim bir tane:)

97350

97351

97352

Aklıma karpuz kabuğu düşürmeyecektiniz. Şimdi ayıklayın bakalım karpuzun çekirdeğini:)

Feyyaz:D

berduray
10-08-2009, 21:41
Sizinkiler henüz tam anlamıyla kurumamış, yaklaşık şöyle bir görüntüye sahip olmalı ki küflenmeden dayansın.

maviyeşil
10-08-2009, 21:46
Arkadaşlar nasıl kullanıyorsunuz bu domatesleri peki? Bir de domates reçeli yemiştim, bir arkadaş getirmişti. Nasıl yapıldığını bilen var mı? (Kirece yatırılıyor diye hatırlıyorum ama gerisi yok) Aklıma düştü şimdi :)

DefneD.
10-08-2009, 21:53
Teşekkür ederim berduray. Tamamen kuruyana kadar yiyip bitirmem umarım:) Yarın aynı domatesten bulursam bir kaç kilo daha alıp kurutmayı düşünüyorum.

berduray
10-08-2009, 22:21
Naçizane bir öneri, tam ortadan yarıp kurutsanız, böyle küçük parçalara ayırınca korkarım kuruyunca kuru yaprak gibi kalacak elinizde minicik.

berduray
10-08-2009, 22:24
Arkadaşlar nasıl kullanıyorsunuz bu domatesleri peki?

Domates reçeli mutfak başlığında vardı sanırım bir arkadaş tarif etmişti.

(http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1551&highlight=domates+re%E7eli)

DefneD.
10-08-2009, 22:31
Yarın alacaklarımı dediğiniz gibi yaparım berduray. İlk defa deniyorum. Yapa/yanıla öğrenecem inşallah:)

tugrul bıyıklı
10-08-2009, 22:49
hepinize teşekkürler bilgileriniz için. benim bir ufacık sorum olacak. bu domates kurutma işlemini yaparken tuzluyoruz demiştiniz fakat ben pek anlayamadım. affınıza sığınarak soruyorum. 1kg domatese ne kadar tuz gereklidir acaba? dayanamıyacağım ve bende kurutacağım bu tatlı domateslerden ya :)

DefneD.
10-08-2009, 22:56
Sevgili tugrul bıyıklı,
İlk defa domates kurutan biri olarak elime tuzluğu aldım ve domateslerin üzerleri tuz ile iyice kaplanana kadar serptim. Yaklaşık bir haftadır kurutuyorum, küflenme olmadı.

nevsune
11-08-2009, 17:28
Sevgili nevsune,

Bomba gibi bir sorum var. Ben bu domateslerin kuruduğunu nasıl anlayacam????:o
Üç gün bir yüzleri, üç gün de diğer yüzleri güneşlendi. Bu arada tadı çok güzel, dayanamayıp yedim bir tane:)

Aklıma karpuz kabuğu düşürmeyecektiniz. Şimdi ayıklayın bakalım karpuzun çekirdeğini

Feyyaz:D

Sevgili DefneD., sizden bir ses çıkmayınca "eyvah" dedim "gitti domatesler, küflendi:(". Oh ya içim rahat etti şimdi. Ellerinize sağlık:)

Renkleri gayet güzel olmuş (biraz koyu olmuş ama olsun zararı yok), tatları da güzelmiş madem çok sevindim. Bence artık onları bez bir torbaya alabilirsiniz, biraz da orada kururlar. Daha sonra bir buzdolabı poşetine geçirirsiniz. Ben ilk yaptığımda bez torbada bırakmıştım, takır takır olmuşlardı.

Kışın bunları hem yemeklerinizde kullanabilirsiniz hem de sabah kahvaltılarında (küçük olmasının nedeni var elbette, onun tarifini size sonra vereceğim;)).

Feyyaz kurban olsun size:p

DefneD.
11-08-2009, 20:32
Sevgili nevsune,

Bugün biraz daha domates aldım. Hava nispeten serin ama rüzgar olduğu için rutubet yok. Umarım onları da kurutmayı beceririm.

Bez torbaya alınca güneşe koymaya gerek yoktur herhalde? (Dedim ya benden kaçış yok)

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim:)

nevsune
12-08-2009, 15:12
Bez torbaya aldıktan sonra, dolaptaki yerine geçebilir artık. Ben ne yaptım ki? Keşke hepimiz aynı yerlerde yaşasak da imeceyle tüm kış hazırlıklarımızı yapabilsek. Ne keyifli olurdu ama.

Ellerinize kollarınıza sağlık. Hadi bakalım, kim korkar hain kıştan:)

tugrul bıyıklı
13-08-2009, 12:18
vermiş oluğunuz bilgiler çerçevesine bende kurutma işlemini yapacağım ve sonuçarını sizinle paylaşacağım. çok çok teşekkürler :) inşallah beceririm :)

limon
13-08-2009, 14:25
Nevsune, benim hiç kuru Domates alışkanlığım-bilgim yok. Kurutulmuş Domatesi hangi yemeklerde kullanabiliriz? Bir de kurutulmuş domatesleri yağda da saklıyorlar galiba? Onlar kullanıma hazır mı oluyor?

uzman16
13-08-2009, 14:54
Ben kurutulmuş domatesi kışın sabah kahvaltısında kullanıyorum. Yarım kesilerek kurutulmuş domatesleri ortadan kesip yıkayıp ılık suda 3-5 dakika bekletiyorum. Sudan çıkarınca elimde biraz sıkıyorum.(Mücver yaparken kabağın suyunu çıkarmamız gibi.) Üzerine zeytinyağı döküp kekik serpiyorum. Peynirle kahvaltıda çok güzel oluyor.

berduray
13-08-2009, 15:01
Kuru domatesi genellikle kahvaltıda, aperatiflerde kullanıyorlar.

Ama nette çorbasından, kızartmasına kadar bir sürü tarif var.


Ekmek bile yapan olmuş.

nevsune
13-08-2009, 16:43
Sevgili Limon, her türlü yemekte taze domates gibi kullanabiliriz. Kışın elimizin altında iyi bir hazır kuvvet oluyor. Ayrıca aşağıda tarif ettiğim şekilde meze veya sabah kahvaltılarında değişik bir lezzet olarak çeşit yapabiliriz. Berduray'ın yazdığı gibi ekmek yaparken de içine atıyorum, zeytinle birlikte biraz da kekik hoş bir ekmek çıkıyor ortaya.

Haşlanan veya buharlı pişiricide (hani şu tencerelerin içinde kullanılan delikli nesne) 25-30 dakika kadar pişirilen kuru domatesler yumuşayarak açılıyorlar. Bir kasede zeytinyağı, isteğinize göre limon, sirke veya nar ekşisi (ben nar ekşisini seviyorum), sarımsak, istediğiniz ve sevdiğiniz her türlü baharat karışımı, acı seviyorsanız kuruttuğunuz bir acı biber veya tane karabiber ve tencerenin dibindeki sudan bir-iki kaşık alarak iyice birbirine hallediyorsunuz. Yumuşamış domateslerin üstüne bu karışımı dökerek ağzı kapalı saklama kaplarında 2 hafta rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Sarımsak fazla kaldığında lezzeti bozuyor. Bu nedenle iki haftalık yiyeceğiniz kadar yapmakta yarar var. Ben daha önceden hazırlamış olduğum kekikli ve sarımsaklı zeytinyağını da kullansam içine yine sarımsak ekliyorum. Çünkü bu yiyeceğin olmazsa olmazı sarımsak. Bir yere gitmek durumunda olduğunuzda ağzınıza bir karanfil atıverirsiniz, olur biter.

Ben bugün ilk parti kurutmalığı pencerenin dışına koydum. Yumurta domates ortadan kayboluverdi. Eskişehir domatesi diye bir çeşit buldum o da etli etli fena değil gibiydi. Yarın da pazarımız var bakalım orada ne çeşit domates bulacağım. Bu hafta hava bozmazsa, ben de evden çıkmazsam iki-üç parti kurutabilirim.

Aman tuz ilave etmeyin, zaten kuruturken domatesler tuzlandığı için yeterli oluyor.

limon
14-08-2009, 12:39
Teşekkür ederim arkadaşlar. Bu yıl biraz kurutup deneyeceğim. Haftaya 2 kasa yumurta domates alarak kışa hazırlıklara başlayacağım. (inşallah) :)

Kiraz
17-08-2009, 11:28
İstanbul'da kurutan var mı? Sonuç nasıl oldu? İstanbul'un hangi tarafı olduğu da çok önemli. Bu metodu nemden dolayı cesaret edip deneyemiyorum, sabahları her yer vıcık vıcık oluyor. Belki güneşin kızgın saatlerine dışarı konacak şekilde denenebilir (mi?).

berduray
17-08-2009, 11:37
Güneşte kuruyacak zaten, olmadı fırınlayın.

Kiraz
17-08-2009, 12:33
Ufak bir deneme yapayım, artık bundan sonra parçalı bulutluyuz ama deneyeyim. Nane kurutmak bile çoğu zaman problem oluyor. Şu fırın işini ihmal ediyorum ama pratik olacağına eminim, sağol.

Kiraz
19-08-2009, 16:29
İki gün önce az miktar domatesi elma dilimleri gibi böldüm, tuzladım, koyu renkli fırın tepsisine koydum (borcamda kurumanın zor olacağını tahmin ediyorum), 5 dakika sıcak, 3 saat kadar çok düşük ısıda turbo ayarda fırınladım. Domatesim sulu cinsmiş, çok sulandığı için bu kadar süre fırınladım, suyunun çoğunu çekince akşam güneşine koydum.

Dün ve bugün saat 10- 17 arası güneşe koydum, çok güzel kurudular, hep küfleneceklerini düşünüyordum. Cesaret verdiğin için teşekkürler berduray:)

berduray
19-08-2009, 18:04
Şimdi geriye nemden korumak kalıyor, iyice kuruduğundan emin olunca, hava almayan bir kavanoz veya buzdolabı poşetinde sıkıca bağlayarak saklayabilirsiniz.


Altını çiziyorum, iyice kurumuş olmalı, aksi halde küflenmenin önüne geçemezsiniz.

Bir katkım olabildiyse ne mutlu bana...Afiyet olsun.

seleste
23-08-2009, 22:12
Bugün Antalya'da Köy Değirmeni adlı bir yere kahvaltıya gittik. Daha önce de orada kurutulmuş domates yemiştim ve tadı damağımda kalmıştı. Bu gidişimde işletmeciden rica ettim, bana yarım kilo kadar satın aldıkları fiyattan sattı. Benim domates kurutma ile ilgili bir bilgim ya da deneyimim yok , bu yıl ilk defa deneyeceğim. Geç kalmamışımdır umarım.
Bu başlığı baştan sona okuyacağım, yazıp anlatanlara teşekkürler.

efe-can
29-08-2009, 15:06
Sn Seleste;

Bu sıralar armut domateslerin kurutulmasının tam zamanı. Dört'e bölün içindeki beyaz etini alın. Temiz bez üzerine (bulursanız hasır üzerine serin alttan nefes alır kolay kurur) serin ve tuz atın. AKŞAMLARİ çiğ'den koruyun. Ya üstünü örtün **** kapalı mekana alın. İyi netice alırsınız. Kolay gelsin...

k0900
30-08-2009, 16:01
Tarımsal ürünlerin bozulmadan ve kalitesini koruyarak uzun süre saklanabilmeleri için uygulanan yöntemlerden birisi olan kurutma, en eski ve uygulama alanı en geniş olan yöntemdir.

Kurutma, bir madde içindeki suyun uzaklaştırılması olarak tanımlanabilir. Kurutma işleminin amacı, yaş ürünlerdeki serbest suyu uzaklaştırarak ürünlerde meydana gelebilecek biyokimyasal reaksiyonları ve mikroorganizma-ların gelişmesini durdurmak ve ürün nemini üreyemeyeceği bir orana indirerek gıda maddelerinin bozulmadan uzun süre dayanmalarını sağlamaktır.

Türkiye’de meyve ve sebzelerin çoğu genellikle açık havada güneşe serilerek kurutulmaktadır. Açık havada kurutma bilinen en eski yöntemdir. Bazı sebzeler iplere dizilip asılarak, bazı sebze ve meyveler ise güneş gören yerlerde sergilere serilerek kurutulurlar.

Güneşte kurutma hiçbir enerji ve bakım masrafı istemediğinden ucuz bir metottur. Yalnız ürünün kalitesi hava şartlarına bağlı olarak değişir. Havalar açık, güneşli olursa iyi kalitede ürün elde edilebildiği halde; yağışlı havalarda kuruma süresi uzar, ürünün kalitesi bozulmaya başlar ve ürün çürür. Açık sergilerde kurutmanın diğer bir sakıncası da ürünü kuşların ve böceklerin yemesi
yanında; toz, toprak, böcek artıkları vb. yabancı maddelerin ürünü kirletmesidir.

Ayrıca, kuruma hızı çok düşük olduğundan sınırlı kapasite aşılamamaktadır. Bu olumsuz faktörleri ortadan kaldırabilmek için değişik kurutma tesis ve düzenleri geliştirilmiştir.

Kurutma yöntemleri arasında doğal kurutmadan sonra en ekonomik olanı sıcak hava yardımıyla yapılan kurutmadır.

Tokat ilinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilmektedir. Yetiştirilen çeşitli sebze ve meyveler hem taze olarak hem de çeşitli endüstriyel işlemlere tabi tutularak tüketime sunulmakta ve ihraç edilmektedir. Bu çalışmanın konusunu oluşturan domates dikkate alındığında, ülkemiz, domates üretim alanı bakımından Çin ve Hindistan’ın, üretim miktarı bakımından ise Çin ve Amerika Birleşik
Devletleri’nin ardından üçüncü sırada yer almaktadır.

Ülkemizde yetiştirilen yaklaşık 10 milyon ton domatesin 664 bin tonu Tokat’ta yetiştirilmektedir.

Domates, sofralık ve sanayi tipi olmak üzere tüketim amacına
göre iki ana sınıfa ayrılır .

Sofralık çeşitler genellikle yuvarlak, sanayi tipi domatesler ise genellikle oval şekildedir.
Hem sofralık hem de sanayide değerlendirilmesi uygun yuvarlak tipte domates çeşitleri de mevcuttur. Sanayi tipi domatesler sert, kalın kabuklu ve sofralık domateslere göre daha fazla kuru madde içerirler.

Ülkemizde domateslerin tamamına yakın kısmı yere serilerek kurutulmaktadır. Kurutma işlerini yapan firmalar, topladıkları kırmızı, lekesiz ve orta boy domatesleri genellikle yıkama, ayıklama, boylama, kesim, kükürtleme
ve tuzlama işlemlerinden geçirdikten sonra kurutma için sergilere sererek güneşte kurutmaktadırlar. Sergi yeri olarak kullanılan alanlar örtü malzemeleri ile kaplanmakta ve serilen ürünlerin üzerine toz, çöp vb. gelmemesi için
etrafı perdelerle çevrilmektedir .

Bu perdeler yabancı maddelerin bir kısmını tutsa da ürünün çeşitli malzemelerle
kirlenmesine engel olmamaktadır. Bu durum ürünün kuruyup toplandıktan sonra işletmelerde tekrar temizleme işlemine tabi tutulmasına yol açmaktadır.

Tarımsal ürünlerin dışarıda güneşe serilerek kurutulması ve korunması çok ekonomik bir yöntem olmakla birlikte, ürünlerin kirletici dış etkilere açık olması nedeniyle hijyenik ürün elde edilememektedir. Açık havada yapılan
kurutma işlemi dış hava koşullarına bağlı olmaktadır.
Bu durum, ürün kalitesine olumsuz yönde etki etmektedir. Ayrıca, değişen meteorolojik koşullar nedeniyle, sürekli olarak aynı kuruma kalitesi elde edilememektedir.

Güneşe serilerek yapılan kurutma işlemi uzun zaman aldığından,
kurutulan ürün çevredeki kirletici etmenlerden etkilenmekte ve ayrıca besin değerini de önemli oranlarda yitirebilmektedir. Bu nedenle, ürünün kuruma süresini
kısaltmak, istenilen nem içeriğinde ürün elde etmek, ürünlerin daha temiz ve kaliteli kurutulabilmesi için öncelikle güneş enerjili kurutucular büyük öneme sahiptir.


Alıntı; http://www.nobel.gen.tr/UserFiles/File/61-68.pdf

katmer
30-08-2009, 16:52
Ben de 12 senedir domatesleri konserve yaparak hazırlıyorum. Daha önce de anlatıldığı gibi kabuklarıyla robotta doğradığım domatesleri, içine tuz atarak kaynatıyorum. Kaynar vaziyetteyken kavanozlara doldurup yeni kapaklarla kapatıyorum. Bir örtü üzerine ters çevirerek soğumasını bekliyorum. Bütün kış kullanıyorum. İki kasadan hazırladığım için de rahatlıkla yetiyor.
Geçen hafta kışlık domateslerimi hazırladım. Bir kısmının içine biber doğrayarak menemenlik yaptım. 40 kavanoz kadar oldular. En önemlisi, bu sayede kış boyunca sağlıklı domatesler yiyiyoruz.

efe-can
31-08-2009, 16:29
DOMATES SOSU YAPIMI:

Dört yıldır yaptığım domates/biber sosu tarifini arz ediyorum lütfen deneyin.

1. Tam olgun domatesleri topladıktan sonra yıkıyorum. İkiye bölüp ortadaki beyaz kısmı çıkarıyorum.
2. Robotta çekiyorum ve leğene dolduruyorum, içine bir miktar tuz koyuyorum.
3. Gazoz ve madensuyu şişelerine bir huni yardımı ile dolduruyorum.
4. Ağzını gazoz kapağı ile kapatıyorum. ( şişeler çok temiz yıkanmalıdır. ) Gazoz kapakları bir kaba konan suyun içinde beklemelidir.
5. Bir kazana dolduruyorum ve kaynatıyorum. Kaynamaya başladıktan sonra ortalama 1.5 kaynamaya devam ediyor. Kazana ihtiyacınız yok ise soğuyuncaya kadar kalabilir.
6. Güneş görmeyen yerde bir-iki yıl depolanabilir. İhtiyacın olunca bir şişe açıp kullanılır.

Not: Manisa ve İzmir de bu maksatla yapılmış gazoz şişesi kapağı kapatma makineleri yapılmış ve satılıyor. Bu yerlerde hiç kullanılmamış gazoz kapağı da vardır.

Kapatırken dikkat etmek lazım. İyi kapatılmaz ise sos bozuluyor.

Damak zevkinize göre domates-biber karışımı acılı acısız vs vs zenginleştirebilirsınız. Sadece salçalık kırmızı biberle de aynı sosu yapabilirsiniz, göreceksiniz asla vazgeçmeyeceğiniz bir bir kışlık gıda olacaktır. Özellikle çalışanlar için sıkışınca iki şişe ac ve üzerine iki yumurta hemen hazır yemek. Veya makarna sosu olarak kullan. Yemeklere kullan................

Selamlar

nevsune
01-09-2009, 09:42
Bu yıl havalardan istediğim kadar salça yapamayacağım gibi görünüyor. Bu yüzden biraz da konserve domates hazırladım. Yalnız etrafım, reçeldi-salçaydı-kaynamış domatesdi o kadar çok kavanoz oldu ki daraldım. Kaynattığım domateslerin bir kısmını da buz torbalarına doldurup dondurucuya attım. Doldururken biraz zorluk çektiysem de bu yıl bir de böyle deneyeyim dedim. Dondurucunun kapağına üçerden 6 tanesi rahatlıkla sığıyor. Biraz sıkışsa belki 4'er de olur gibi.

DefneD.
01-09-2009, 10:00
nevsune, günaydın.

Domatesleri bütün halde mi kaynatıp koydunuz dondurucuya? Hiç aklıma gelmezdi böyle koymak. Her birimiz birer Zihni Sinir olma yolunda hızla ilerliyoruz:)

nevsune
01-09-2009, 10:11
Yok sevgili DefneD. rondodan geçirip, kaynattıktan sonra doldurdum.

Yalnız o yuvarlakların birbirine geçişi su için planlandığından ve bizim domatesler de pütürüklü olduğu için torbalar biraz zorluk çıkartıyor. Ağzına bir huni sokup, elimle de torbayı zaptederek ve biraz zorlanarak doldurmanın üstesinden gelebildim:)

Haa yazmayı unuttum. Biraz fazla kaynatınca bayağı kıvamlı oldular. Yani, örneğin biraz da biber salçası takviyesiyle 2-3 top, 3-4 kişilik bir yemeğe yeter gibi düşünüyorum. Yine de deneyip doğrusunu sonra yazarım.

DefneD.
01-09-2009, 10:20
Dediğim gibi işte, Zihni Sinir:) Elinize sağlık.

DefneD.
02-09-2009, 20:22
Sevgili nevsune yapar da ben yapamam mı?:p

Beş kilo kadar domatesi, kabuklarını soyduktan sonra yemeklik doğrayıp, tuzlayıp iki taşım kaynattım. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurup, dondurucaya koyacağım.
Çıkan kabukları da aynı şekilde kaynattıp, süzgeçten geçirdim. Bir miktar domates suyum oldu.

Domatesimi kuruttum (nevsune'nin yardımları ile), domates konservemi yaptım, yemeklik de hazır. Kışa hazırım:)

sakagun
02-09-2009, 20:54
Ben de yetiştirdiğim domateslerin kabuklarını soyuyorum (kaynar suda biraz bekletip buzlu suya atarak). Sonra biraz irice doğrayıp buzdolabı poşetlerine bir pişirimlik porsiyonlar halinde koyuyorum. Buzlukta şu an 25 yemeklik domatesim var. Buzlukta yer kalmadı. Biraz da konserve yapacağım. Yani domatesleri rendeleyip ince kıyılmış biberle az yağda kaynatacağım. Sonra sıcakken kavanozlara doldurup kavanozu ters çevireceğim. Komşular burada buna menemen içi diyorlar.

sercan1969
03-09-2009, 07:00
Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine güneşte %50-60 suyunu kaybetmiş olan domateslerimi 75 derecede fırında 3 saat beklettim.Domatesler kuruyacağına daha da sulandı.Sizde aynı hataya düşmeyin diye söylüyorum.
Başka tavsiyesi olan arkadaşların da tavsiyelerini bekliyorum.

k0900
04-09-2009, 00:55
Domates kurutma detayları.

Hiç kimyasal kullanılmadan üretilmiş domatesler yıkandı, 2 ye bölündü, tuzlandı.
100992
150 derece fırında (fan çalışırken) 5 dakika fırınlandı.
100993
Toz vs. etkilenmeyecek, sabahtan akşama güneş gören yere konuldu.
100994
1. gün, 2. gün, 3. gün. hergün altkısımlarında kuruması için yerleri değiştirildi.
100995
Birkaç gün daha beklenip, kışın kullanılmak üzere kaldırılacak.

rabenek
04-09-2009, 08:25
Ben de bu akşam yetiştirdiğim domateslere aynı muameleyi yapmayı hesaplıyorum.

alideryacengel
02-10-2009, 17:41
kış için sakladıklarımız:
kışlık dediğimiz doğranarak şişelere doldurulmuş domateslerimiz.şişelerken az da kekik koyuyoruz içlerine.kışın salata olarak sofraya çıkartıyoruz.
alt resimdekiler de erişte , tarhana , salamura yaprak , salça ve turşu.yandakilerde kabaklarımız.
bunları odaların tavan tahtaları ile çatının arasında saklıyoruz.

RİKO
02-10-2009, 18:03
yine imrendirdiniz beni oralara ali bey:)
ayrıca köylü hanım teyzeyle ilgili tespitiniz çok dogru ,yeni evinde çok mutlu gözüküyordu:) güle güle otursun...

DefneD.
20-10-2009, 12:29
Sevgili nevsune'nin aşağıda verdiği tarifi denedim.
Haşlanan veya buharlı pişiricide (hani şu tencerelerin içinde kullanılan delikli nesne) 25-30 dakika kadar pişirilen kuru domatesler yumuşayarak açılıyorlar. Bir kasede zeytinyağı, isteğinize göre limon, sirke veya nar ekşisi (ben nar ekşisini seviyorum), sarımsak, istediğiniz ve sevdiğiniz her türlü baharat karışımı, acı seviyorsanız kuruttuğunuz bir acı biber veya tane karabiber ve tencerenin dibindeki sudan bir-iki kaşık alarak iyice birbirine hallediyorsunuz. Yumuşamış domateslerin üstüne bu karışımı dökerek ağzı kapalı saklama kaplarında 2 hafta rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ufak bir ilave yaparak tarife iri dövülmüş ceviz ekledim. Çok lezzetli oldu. Tavsiye ederim.:)

malina
06-11-2009, 17:00
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=113067&stc=1&d=1254497993

Ön sıradaki domateslerin görüntüleri farklı diye yapılışları da farklı diye düşündüm.
Nasıl yapıyorsunuz?

alideryacengel
06-11-2009, 17:48
sayın malina.kışlıklarımızın saklandığı kavanozlardan bazılarında küçükparçalar şeklinde doğranmış domatesler , domates ilacı ve az miktarda tuz eklenerek saklananlar var.ön sırada soldan sağa üçüncü kavonozda ayva reçeli var(ayvaların çekirdeklerinde de vitamin olduğunu düşünen eşim çekirdekleri de reçele kattığı için reçelin kırmızı renk aldığını söyledi).ön sırada en sağdaki kavonozdada bahçemin bir köşesinde yetiştirdiğim minik domatesler var.onların da kendilerine has ekşimsi bir tadı var.hoşumuza gittiği için kışa saklamayı deniyoruz.ayrıca sert rüzgarlarda dökülen henüz kızarmamış domateslerimizi de turşumuza katıyoruz.

malina
06-11-2009, 17:51
Minik domatesleri nasıl saklıyorsunuz?
Domates ilacı dediğiniz ne?

Ben aspirin kullanıyorum :)

nkoksal
06-11-2009, 18:18
Aynı şey Malina Asetil salisilik asit. Aspirinin içinde tablet yapmak için dolgu maddeleri olduğundan eczanelerden asetil salisilik alırsanız tadı daha iyi olur. Bir kilo malzeme için bir gram asetil salisilik asit konur. Malzeme kış için saklanacak her şey olabilir. Turşu, salça, doğranmış domates vb.

malina
06-11-2009, 18:25
Anladım onu biliyordum ama almayı hiç denemedim; bir kiloya 1 aspirin koyunca, tadında bir değişiklik algılamıyorum diye tembellik ediyorum sanırım :)

malina
06-11-2009, 18:26
Zamanı geçti ama yazayım.

Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için.
Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum...

alideryacengel
06-11-2009, 19:32
eşimin domates ilacı olarak kullandığı minik poşetin ambalajında "SALİSİLİK ASİT" yazıyor.

snow-in-summer
20-08-2010, 00:00
Son mesajın üzerinden neredeyse 10 ay geçmiş .Ama yıllardır uyguladığım buzdolabı poşetine rendelenmiş **** doğranmış domatesleri koyup dondurucuda bir dahaki yaza kadar saklama yöntemimden artık eskisi kadar emin değilim.Çünkü plastiklerin ısıya maruz kalması kadar dondurucuya konulması da aynı zararlı etkiye neden oluyormuş.Bu konuda bilgisi olan üyelerimiz aydınlatırlarsa çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

Sevgi Durul
20-08-2010, 00:35
Zamanı geçti ama yazayım.

Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için.
Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum...

Biz domates salçasını hiç kaynatmadan, güneşten yararlanarak yapıyoruz.

asbilgiç
15-09-2010, 15:56
Ben domatesleri blenderden geçirip kaynatıyorum daha sonra kabuklarını çıkarmak için kevgirden geçiriyorum.Tuzlayıp kışın biriktirdiğim maden şişelerinin içine koyarak ağzını sıkıca kendi kapağı ile kapatıp şişeleri konserve gibi yeniden kaynatıyorum.Tek seferlik kullanım olarak hem pratik hemde açılınca hemen tüketmek durumunda kalmıyorum.

Sevgi Durul
17-09-2010, 15:01
Önceleri domatesleri kaynar suya atıp, kabuklarını soyardım. Şimdi, hiç uğraşmıyorum, yıkayıp, ayıklayıp, enlemesine ortadan kesip, hafifçe çekirdeklerini sıkıyorum. Ve süzgüde biraz bekletip, gök suyunu süzdürüyorum. Bu dometesleri robottan geçirip, bir litresine 1 çay kaşığı tuz ilave edip soda şişelerine dolduruyorum.

Şişeleri büyük bir tencerede, ben düdüklü tencere kullanıyorum, 12 şişe alıyor suyun kaynamasından itibaren 15 dk. kaynatıyorum. Kışın kullanması pratik, bir şişesi bir kullanımlık. Hele bulgur pilavında çok güzel oluyor.

Gazoz kapağı kapatma aleti (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22786)

171750

sakagun
14-11-2010, 19:27
Konservelerin iyi tutması için bulaşık makinesine attıklarını duydum. Deneyen var mı?

erguva_N
15-12-2010, 07:46
biz de domtes salçasını, kaynatmadan güneşten faydalanarak yapıyoruz, çok daha lezzetli ve uzun ömürlü oluyor.

malina
15-12-2010, 11:56
Gazoz kapağı kapatma aleti (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22786)

Ayrı bir konu olarak taşıdım.

verdoque
28-08-2012, 20:15
Domates Konservesi

Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir.

Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır.

Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır.

Ketçap yapımı


Kaynak:
Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı (http://www.konyatarim.com/index.asp?id=23&ay=8&yil=2005)
Aynur ÇETİNKAYA
Ev Ekonomisi Tek.

Mine Hanım'ın konserve tarifini yaptım ama o kadar çok tarif okumuştum ki kafam karıştı ve konserveleri sıcak sıcak ters çevirdim. Suları dışarı fışkırdı. Üzüldüm kapakları iyi kapatamamışım diye. Soğuduktan sonra buzdolabına koydum, ne yapacağıma sonra karar veririm dedim. Sonrasında hiç okumadım, anneme de sormadım, bugün işten gelince kavanozları çıkardım, tek tek açmaya çalıştım, biri hariç hiçbiri açılmadı. Bıçakla kenardan havasını kaçırıp zorla açtım, buzdolabı poşetlerinde buzluğa attım. Sonra annemden öğrendim ki açılmayanlara ellemesem olurmuş :((( Başkası aynı hatayı yapmasın diye buraya yazıyorum, bu da bana ders olsun.

selis
13-09-2012, 13:17
Halil Bey dün gece, sizin sevdiğiniz kırmızı renkler, benim sevdiğim siyah renge dönüşmeye başlamış..
Bir anlamı olmalı ;)
331280


Selis: Domatesler çürümeye başlamış..
Halil Önen: Sana domatesleri tuzlamanı söylemiştim..
Acilen saçlarını siyaha boyat (http://www.itusozluk.com/goster.php/aptal+sar%FD%FE%FDn)

(Hayali bir diyalog olsa da, ben olsam öyle derdim) :p

Murat Öz
13-09-2012, 13:21
Domatesleri aynı yöne bakar şekilde dizersen normal.
;)

Malum,
" Üzüm üzüme baka baka kararır."

sakdag
13-09-2012, 13:34
Selisçim, çeyrek domateslerin, sıra sıra gondollara benzemişler... ;) ;)

Halil Önen
13-09-2012, 16:27
Halil Bey dün gece, sizin sevdiğiniz kırmızı renkler, benim sevdiğim siyah renge dönüşmeye başlamış..
Bir anlamı olmalı ;)
331280


Selis: Domatesler çürümeye başlamış..
Halil Önen: Sana domatesleri tuzlamanı söylemiştim..
Acilen saçlarını siyaha boyat (http://www.itusozluk.com/goster.php/aptal+sar%FD%FE%FDn)

(Hayali bir diyalog olsa da, ben olsam öyle derdim) :p


Ancak kendisiyle barışık, kendisini çok iyi tanıyan (http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=kendisiyle+dalga+gecmek) insanların geliştirdiği bir yetenek...

Hayaller olmasaydı yapmakta zorunlu olduğumuz uğraşların sıkıntı ve zorluklarına nasıl katlanırdık...:)

Sizi tanımak güzel(miş)...

Siz bir harikasınız...;)

selis
13-09-2012, 18:47
Yani, ''Şu saatten sonra tuzlasan da, kurtaramazsın'' mı diyorsunuz? :D


Ben de sizi seviyorum.. 331303

Halil Önen
14-09-2012, 00:19
Yani, ''Şu saatten sonra tuzlasan da, kurtaramazsın'' mı diyorsunuz? :D


Ben de sizi seviyorum.. 331303

Evet...;) çok geç kalınmış bu günden sonra pek kurumaz artık, güneşin etkisi az...

Bence _ değince bilimsel olmuyor_ sevgili sakdağ' ğın dediği gibi (http://www.google.com.tr/search?q=gondol&hl=tr&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_VhSUIWFNofVsga_24C4Bg&sqi=2&ved=0CC0QsAQ&biw=1280&bih=709#hl=tr&tbm=isch&q=venedik+gondol&revid=179432024&sa=X&ei=D1lSUOG2F9DMsgaDw4DYBw&ved=0CE8QgxY&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=a8ce03c10d83650b&biw=1280&bih=709) olmuş;

domatesleri enine tam göbeğinden ikiye kesip tuzlayıp kurutmak gerekiyor...

böyle daha dolgun oluyor_ ki ben de böyle seviyorum, tabii bir de kurutmalık domates olmalı...;)

akdenizlim2005
03-01-2013, 16:48
arkadaşlar sizlerin paylaştığı bilgileri harmanlayarak 60-70 kavanoz domates konserve yaptım,sanırım birza limon tuzunu fazla kaçırdım,artık zamanı geldi kullanayım dedim bir kaç tane açtım ,fakat muazzam limon tuzu tadı var yani ekşilik,bana akıl verin ne yapmam lazım,yoksa atayımmı çöpe,şimdiden yardımlarınıziçin teşekkürler

Jezebel
29-07-2013, 19:35
Geçen salı aldığım ampül domateleri kurutmayı denedim ve olacağına inandım. Her ne kadar altlarında ve üstünde birer tuz tabakası olsa da;)
Acemi şansı mı:confused:
Tuz miktarını ayarlarsam daha da iyi olacak umarım:)

üzüm
21-08-2013, 12:28
435043

Önceki senelerde kiraz domatesle yaptığım konserveyi bu sene Principe borghese domatesi ile denedim. Kiraz domateste iyi sonuç alıyorum, bakalım geleneksel İtalyan domatesi ile nasıl olacak. :)

Kiraz domatesler ikiye bölünür. (Bütün olarak kullanınca sonuçtan memnun kalmadım.)

İçinde kaynatılacak kaba göre uygun kavanoza koyulur. (Kazanda kaynatacaksam 1lt'lik kavanozları kullanıyorum. Miktar azsa kaynatma kabı olarak eski bir çaydanlık kullanıyorum. Bu çaydanlık 600gr'lık kavanozu içine alıyor.) Kavanozun boğumuna kadar domatesler ezilmeden sıkıca doldurulur. Domateslerin arasına acı biber de koyabilirsiniz. Yedi kardeş biberi (çok küçük acı biber çeşidi) kullandığım için fotoğrafta çıkmamış. :)

1lt'lik kavanoza 1 dolu tatlı kaşığı tuz, 600gr'lık kavanoza 1 silme kaşıği tuz koyup, kavanozun boğumuna kadar su ilave edilir. Kapak sıkıca kapatılır.

Kaynatma kabının içine 2-3 kat bez serilir; kovanoz yerleştirilir, üzerine ağırlık konulur, kavanozun üzerini geçecek şekilde su ilave edilir; ateşe, ocağa konulur. Kaynatma kabındakı su kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ateşten indirilir, soğumaya bırakılır.

Kaynatma suyu ilınınca kavanozları çıkrarıp ters kapaklayıp tamamen soğumasını bekliyorum. Tamamen soğuyunca kilere kaldırıyorum.

Kışın hamur işlerinde, pizzada, menemende, fırında peynirli yumurtalı ekmekde kullanıyorum.

mehan01
28-04-2014, 09:16
Değerli Ağaçlar.net üyeleri merhabalar uzun bir aradan sonra tekrar sizin kıymetli yorumlarınıza ihtiyacım var :rolleyes:
Ben bu sene tuzlu kuru domates yapmak istiyorum. Kuru domatesleri yaylada yapmayı planlıyorum yaylanın yüksekliği yaklaşık 1350 metre yazın gün boyunca sıcak oluyor birde rüzgar oldu mu güneş de durulmaz güneş yanığı olunuyor (tecrübeyle sabittir;)) ancak geceleri serin oluyor gündüzleri ve geceleri nem yok. Benim korkum ;
-Bu kadar yüksek bir yerde domates kurur mu ?
-Gece serin oluyor bu domates için sorun olur mu ? (Geç kuruma yapması küflenme gibi v.s.)
-Ortalama kaç günde kurur ?
-Rüzgarın olması domates kurutmak için bence bir avantajdır. Sizin fikirleriniz nelerdir. ?
Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim. Görüşmek üzere. Saygılarımla ;)

sakagun
03-08-2014, 14:16
Bahçemden topladığım turuncu domateslerimin sap kısımlarındaki yeşilliği kestim. Bu kısım tavuklara, ördeklere verildi. Sonra domatesleri ortadan yatay olarak kestim. İçlerindeki çekirdekleri ve suyu çıkardım. 1 kavanoz kadar tohumluk ayrıldı. Kalanı domates çorbası olmak üzere dolaba kaldırıldı. Kalan etli kısmı irice doğrayarak zeytinyağı ve iki yemek kaşığı kalın tuz ile pişirdim ve 1/2 lt'lik kavanozlara doldurdum.
Kışın makarna sosu, menemen ve domates çorbası yapmada kullanıyorum, yemeklere katıyorum.

kutsallar
05-09-2015, 16:40
herkese selam,salisik asitle domates ve biber karışık yapmak istiyorum,menemen tarzı,deneyeyen varsa tecrübelerinizi bekliyorum

mavi eylul
12-10-2015, 22:06
Ben beş kilo domates ve yarım kilo acı ve tatlı karışık biberden yaptım turgutluda tukaş domatesi diye geçiyor sivri domates... Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğradım ve tencerereye koyup zeytinyağ ve tuzunu katıp kaynatım ayrı bir tavada da biberleri biraz kızarttim.sonra domateslerin pişmesine yakın biberlerinide katıp ikisini bir süre daha kaynatıp kavanozlara koydum...

Jakin
21-10-2015, 11:22
Malzemeler:

2 Kg. Domates
1,5 Kg. Kapya Biber
1 Kg. Patlıcan
2 Ad. Havuç
1 Baş Sarımsak
1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
1/2 Çay Bardağı Sirke
Sofra Tuzu, Kekik, Kırmızı Pul Biber

Yapılışı:

Domateslerin kabukları soyulup robotta çekildi, havuçlar rendelendi, bir süre birlikte pişirildi.

Patlıcan ve biberler fırında közlendi, kabukları soyuldu, ayıklandı, ince ince kıyıldı. Sarımsaklar soyulup robotta parçalandı.
Patlıcan, biber ve sarımsaklar tencereye eklendi, suyu azalana kadar pişirildi.
Bu aşamada blender ile iyice karıştırıldı.

Zeytinyağı, sirke, tuz, pul biber eklenip suyunu çekinceye kadar pişirildi.
Sıcakken kavanozlara 1 parmak eksik kalacak şekilde doldurulup, ağzı kapatılıp ters çevrildi.

Yeneceği zaman kıyılmış cevizle karıştırarak kahvaltılık sos olarak veya makarna ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanmayı düşünüyorum.
Ben patlıcanı tam 1 kg. kullanmadım, 600 gr. kadardı. Ancak 1 kg. olursa daha lezzetli olacağını düşündüğümden tarife 1 kg. olarak yazdım.
Yaparsanız afiyet olsun.

581907
581908
581909
581910
581911

akçabardak
13-10-2016, 19:56
Domatesli közlenmiş kapya biberi.

6 kilo domates
3 kilo yeşil kapya biberi
3 büyük boy kuru soğan
1 baş sarımsak
1 su bardağı zeytinyaı, ya da sıvı yağı
yeterince tuz.


Domatesler iyice yıkandıktan sonra tek tek kabukları soyuldu. Soyulan domatesler doğrandı ve büyük bir tencereye alıp ocakta pişmeye alındı.

Öte yandan kapya biberler közlendi, soyuldu ve çekirdeğini ayırıp iri iri doğrandı, soğanlar da doğrandı, sarımsaklar ezildi.

Domatesleri epey suyunu çekip koyulaşana kadar pişirdim, inmesine yakın soğanları zeytinyağda pembeleşinceye kadar kavurdum,
doğranmış biberleri ilave ettim, biraz daha soğanla biberleri kavurdum, sarımsakları ve tuzunu da ilave ettikten sonra
karışımı domateslerin üzerine ilave ettim.

5 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurup sıkıca kapaklarını kapatıp ters çevirdim.

630184

Lale Teyze
20-09-2017, 23:52
Kış için domates, dolmalık biber ve patlıcan kuruttum.

657647

Adana'nın tatlı dolmalık patlıcanı epeydir elime geçmediğinden pazardan aldığım kemer patlıcanı yıkayıp ikiye böldüm; içlerini oyup yorgan iğnesi ve ipliğiyle (oyuk yerleri aşağıya bakacak şekilde) dizdim. Patlıcan gölgede ve sıcak rüzgarla kurur. Evimin iyi rüzgar alan bir odasında iki sandalyenin arasına ipleri bağladım. Yazın esen sıcak rüzgarla 4-5 gün içinde kurudu.

Dolmalık biberleri de aynı şekilde ipe dizdim ama balkonumda güneşte kuruttum. Biberin kuruması en az iki hafta sürüyor.

Yumurta şeklindeki domatesleri yıkadım, elma dilimi şeklinde dörde böldüm. Bölerken elimle çekirdeklerini çıkardım. Çamaşırlığı balkona çıkarıp ince tülleri üstüne serdim ve yanlarından mandalla tutturdum. Hazırladığım domatesleri dizdim, her birinin üstüne kaya tuzu serptim. Tülün üzerinde olduklarından güneş ve rüzgarla arkasını çevirmeye gerek olmadan kurudular. Kuruması üç hafta sürüyor. Kurumaya başladıklarında içe doğru kıvrıldıkları için elle hafifçe açmak gerekiyor.

Biber ve patlıcanı mutfağımda asarak, domatesi torbada muhafaza ediyorum.

Domatesi kullanmadan önce kolay kesebilmek için beş- on dakika sıcak suda bekletiyorum. Biberi bir kez haşlamak yeterli ama patlıcan acı olduğu için haşlama suyunu kaynadıktan sonra her 5 dakikada olmak üzere 3 kez (yine kaynar su kullanarak ) değiştirmenizi öneririm.

Her yıl yeniden kurutuyorum, hiçbirini ikinci bir kış kullanmıyorum.

yoleri
05-09-2019, 22:54
merhabalar ,
genelde az sulu , bol etli , kara denizde anarşist tabir edilen salçalıkta kullanılan domates yerine tam tersi ; bol sulu , ekşili , ince kabuklu ayaş domatesini kuruttum.ilk seferde oldu.
sadece tüm domatesleri 4 **** büyüklüğüne göre 5- 6 parçaya bölüp bolca tuzladım iri tuzla .
balkon küçük olduğundan ara ara fırında + 30 +50 derece fanlı olarak kurutarak süreci kısalttım. 4 - 5 parti , 60 kilo domatesi her seferde 10 kiloluk partilerle tuzlayıp bitirdim.
10 kiloda bir kilo kalıyor kabaca.
bakalım mevsim tadını verecek mi kışın .

Dadaloğlu
16-10-2021, 16:24
Tarifler çok güzel. Özellikle aspirin kullanımı ilgimi çekti. Teşekkürler