View Full Version : Acemhalısı (Lampranthus roseus) (Mesembryanthemum roseus)
Acemhalısı (Lampranthus roseus ya da Mesembryanthemum roseus )
Aizoaceae ailesinden çok soğuk olmayan bölgeler için, güzel çiçekli bir yerörtücücü.
59026
Adını tam olarak bilemiyorum ama bir çeşit zemin örtücü
Semt pazarlarında çok ucuz fiyatlara kolayca bulabilirsiniz.
Adını tam olarak bilemiyorum ama bir çeşit zemin örtücü
Semt pazarlarında çok ucuz fiyatlara kolayca bulabilirsiniz.
ilginize çok teşekkür ederim zemin örtücü diye aramam gerek demekki ben sanki sarmaşık tarzı gibi bakındım hep ama bulamadım acaba tohumdanmı almam lazım yoksa hazırmı
Tohumla uğraşıp ömrünü tüketmiş biri olarka şunu söyleyebilirim, tane 50 kuruştan toplam 5 TL'ye 10 kök alıp dikin, güneşin altına koyun kendi kendine her bir yeri sarsın.
Tohumla uğraşıp ömrünü tüketmiş biri olarka şunu söyleyebilirim, tane 50 kuruştan toplam 5 TL'ye 10 kök alıp dikin, güneşin altına koyun kendi kendine her bir yeri sarsın.
ekeceğim mezarlık pek fazla güneş almıyor aslında ama deneyeceğim yinede gerçekten dediğiniz doğru bende çok uzuzn zamanlardır sardunyalarla uğraşıyorum tohumdan ekmek için denemediim tohum toprak besin kalmadı çıka çıka sadece iki yapraklı bir tek dal çıktı o kadar uğraşmama oda hala büyüyecek diye bekliyorum hazır aldıklarım kocaman oldu
günebakan
11-05-2009, 15:01
Çiçeğinizin adı acem halısı forumda bu isimle ararsanız bulursunuz:)
çok teşekkür ederim hemen arıyacağım şimdi bir yandanda aama motarunda bakıyordum wallaa bir dolu benzeri var ama emin olamadım susuzluğada dayanıklı bir çiçekmişş sanırım
çok teşekkürler gerçekten o wallla nasıl mutlu oldum anlatamam nerden bulabilirim peki bu çiçeği bir bilginiz varmı bu konuda
günebakan
11-05-2009, 15:10
Çiçek satan her yerden alabilirsiniz köklü olunca daha güzel yetişiyor:)
Çiçek satan her yerden alabilirsiniz köklü olunca daha güzel yetişiyor:)
internettende satan bir kaç yer buldum ama görüp bakarak almam daha doğru olur sanırım gerçekten ilginize minnettarım sağolun eminönünde bulabilirim sanırım **** yapı marketlerin çiçek bölümünde
Emre Albayrak
13-05-2009, 21:02
sanırım 100 metrekarelik bir alan için yaklaşık 100 adet fideyi belirli aralıklarla dikeerseniz seneye güzel bir alanınız olur.. acem halısı eğimli arazide daha güzel yetişiyor.. ve mutlaka güneş alması şart.. bu arada çok sevdiğim bir yer ötücü olmasına rağmen senenin 10 ayı kadar çiçeksiz ve kuru bir halde olması biraz can sıkıyor.. ama her güzelin bir kusuru var tabi.
sanırım 100 metrekarelik bir alan için yaklaşık 100 adet fideyi belirli aralıklarla dikeerseniz seneye güzel bir alanınız olur.. acem halısı eğimli arazide daha güzel yetişiyor.. ve mutlaka güneş alması şart.. bu arada çok sevdiğim bir yer ötücü olmasına rağmen senenin 10 ayı kadar çiçeksiz ve kuru bir halde olması biraz can sıkıyor.. ama her güzelin bir kusuru var tabi.
ilginize teşekkürler en sonunda dün buldum ama pek görüntüleri hoş değildi ama yinede denemek için aldım bakalım bugün yarın götürüp ekicem umarım güzel olur pek güneş almıyor ağaçlar kesiyor güneşi ama denemeye değer su olayı nasıl suyu seviyormu?
ardabora
19-05-2009, 22:49
2006 yılında,sitemizin duvarından aşırdığım 10 cm.lik acem halısı dalı, 3 yıl içinde çok büyüdü,diğerlerini bu öbekten alıp dikmiştim.
Yere değiyor diye sürekli al tarafını kesiyorum.Resimdekiler gibi 4 öbek daha var, bu sene bir kaç dal daha diktim,inşallah tutar.
2006 yılında,sitemizin duvarından aşırdığım 10 cm.lik acem halısı dalı, 3 yıl içinde çok büyüdü,diğerlerini bu öbekten alıp dikmiştim.
Yere değiyor diye sürekli al tarafını kesiyorum.Resimdekiler gibi 4 öbek daha var, bu sene bir kaç dal daha diktim,inşallah tutar.
gerçekten süper bayıldım mezarlık için düşünüyordum ama sitemizin bahçesi içinde aldırdım ekicem bahçeyede umarım bir an önce yayılırlar benimkilerde
dragonfly
04-06-2009, 12:41
arkadaşlar acem halısını nasıl sulamak gerekiyor? bende saksıya diktim biraz gelişsin annemlere vereceğim, inşallah tutar :)
çok teşekkürler gerçekten o wallla nasıl mutlu oldum anlatamam nerden bulabilirim peki bu çiçeği bir bilginiz varmı bu konuda
eğer fotoda görünen acem halısı ise sukulent cinsidiryayılıcı-sarkıcı konumdadır..bilginize
merhaba bu bitkiyle ilk defa karşılaşıyorum çok güzel ben peyzaj öğrencisiyim ve çalıştığım yerde peyjaz projesi çiziyorum bu tür bitkilerin adını yazarmısınız çok makbule geçecektir ***
sarılıpapatya
08-07-2009, 20:37
Merhaba nirvan; isterseniz size üzerinde çiçekleri olan bir saksı yollayabilirim
Arkadaşlar,
Uzun süredir aradığım acem halısından nihayet dün çelik bulabildim. Bu mevsimde köklenir mi sizce? Yardım rica ediyorum.
Teşekkürler...
Her zaman, her yerde, her boyda köklenir. Dalın boyu uzunsa bölüp bir kaç kök de yapabilirsiniz.
Acem halısının yaprakları diğer bitkilere göre ters çıkıyor görünümde, bu nedenle ters dikmemeye dikkat edin ama bence ters bile tutar.
Sevgili Kiraz,
Çok teşekkür ediyorum. Güzel bir toprak harcına dikmiştim. Hemen yaprak yönünü kontrol edeyim.
ayşe gül
12-08-2009, 16:19
benimkinin 1ay önceki hali.
ayşe gül
12-08-2009, 16:22
_buda son hali gelişimi nasıl bilen arkadaşlar cevap verirse sevinirim.
(çelikten dikmiştim)
ayşe gül
12-08-2009, 16:25
en üstteki çeliği ikiye bölüp dikmiştim diğeri köklenmeden çürüdü.
Benim çeliğim kurudu galiba. Üzerinde yeşil yapraklar vardı. Dökülmüşler:(
Sevim Hanım, kolay kolay kurumaz ama kolayca kuru gibi gözükür. Az ve seyrek sulayın, baharda sizi sevindirir.
Teşekkürler sevgili Kiraz. Umut etmeye devam edebilirim o zaman:) Yeşil yeşil yaprakcıkları vardı üzerinde bu sabah dökülmüş görünce üzüldüm öldü diye:)
Sevgili Kiraz,
Bunlar benim çelikler. Sence dikimleri uygun mu?
98012
Uygun gözüküyor Maki. Bol güneş sever, zaten güneş olmayınca çiçekleri kapanır, çok su istemez. Baharda, bu saksılarda açar ama sonraki sene için yeniden köklendirirsen iyi olur, saksıda ikinci seneden sonra verim düşüyor.
Yandaki büyük saksıların da güneşte kalacaksa bir dal kırıp batırmayı dene istersen ama seneye çok fazlalaşırsa bana kızma ne olur...(İçindeki hassas köklü bitkiyse denememekte yarar var çünkü bir senede bütün saksıyı kaplıyor).
Sevgili Kiraz,
Aynı şeyi ben de düşünmüştüm. Yandaki saksıda cycas var, yeni tanıştım kendisiyle, huyunu suyunu öğrenemedim daha ama hemen önünde ve arkasında yasemin ve begonviller var büyük saksıda. Birer dal ekeyim hemen :)
Acem halılarını balkon için aranmıyordum aslında. Çoğaltabilirsem toprağa inecek seneye. Balkon için de daha uygun sığ, geniş bir saksı edinmem lazım farkındayım. Çelikleri bulunca daldım hemen. Evdeki boş saksılara diktim.
Desteğin için çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler...
Geçen hafta diktiğim yaramaz acem halım boyuna bakmadan çiçek açtı. :p
Ne güzel süpriz olmuş sevgili sakagun, ben de çiçek bekleyebilirim demek ki. Sevindim gerçekten, ellerine sağlık.
Teşekkürler maki01, en kısa zamanda çiçeklerini görmeni dilerim.
Acem Halıcılar,
Şuraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=481155&postcount=6357) bakabilirmisiniz?
Bir arkadaşımız bu çiçeğimin acem halısı olduğunu söyledi. Tam emin olamadım. Bendeki bitkinin gövdesi etli ve içi su dolu. Suyu çok seviyor. Çiçeği güneşte açıp, gece kapanıyor. Bir nevi hormonlu ipek çiçeği gibi:p
Sizce de acem halısı mıdır?
Acem halısına benzemiyor.
Kiraz, ben de pek benzetememiştim. Kaktüsmüdür nedir çözemedim. Teşekkürler:)
Bu türlerin ismini bilemiyorum, sukulent olarak araştırabilirsin. Yine de güzel bir çiçek.
Sevgili DefneD,
Çok güzel bir çiçek. Lampranthus spectabilis (http://www.drought-tolerantplants.co.uk/images/lampranthus-spectabilis.jpg)olmalı. Lütfen çoğaltmaya çalış.
Makicim, dediğin bitki mi bilemiyorum ama bendekini çoğaltması çok kolay. Bir parça kopartıp, köksüz olarak toprağa dürtüyorsun, iki-üç hafta sonra çiçek açıyor. Arsız ötesi:)
Koparma büyüsünler , çoğalsınlar :)
Aslında benim çiçek de pek acem halısına benzemiyor. Sukulent bölümünde sorayım bari.
Bende var aynı çiçekten. Bağdadi göndermişti. Ben acem halısı biliyordum:eek:
Tamam o zaman. Teşekkürler Sevim.K.
Yaprak yapısı ve çiçek rengi benimkine benzemediği için acem halısı değil dedim ama 1 no.lu mesajdaki de benimkine benzemiyor. Acem halısının farklı türleri mi var diye araştırmak gerekiyor.
Tamam o zaman. Teşekkürler Sevim.K.
:):) Sakagün bitki konusunda çok cahilim. Tamam o zaman demeyin ben de yanılıyor olabilirim.
DefneD, benim arsızlar sizinkiyle aynı.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=79732&d=1242766053
ardaboranın acem halısı bu kısayol. Benim bu çiçekten olan minik çelikler tutmadı, kurudu, öldü.
Acemhalısına benzetilen ama o mu değil mi karar veremediğimiz bitkim arsızca gelişmeye devam ediyor.
Fotoğrafta işaretlediğim yerlerden tomurcuk çıkacak. Yaprakları diyebileceğim uzantıların diplerinde V şeklinde çıkıntılar oluşuyor ve ortasından çiçek büyüyor.
103419
Çiçeklerinin ömrü 1 hafta kadar. Güneşi görünce açıyor, güneş çekilince yavaş yavaş kapanıyorlar. Ertesi gün tekrar.:)
103420
Çok teşekkürler sevgili DefneD :) Gelişimini ve çiçeğini merak ediyordum rengi de dokusu da çok güzel.. Benim çelikten çoğaltmaya çalıştığım acemlerden biri köklendi. Bitki görünümü seninkinden farklı ama senin çiçeğin de buzdan çok aceme benziyor sanki. Güle güle büyüt :)
103427
Teşekkür ederim.:) Sen de güle güle büyüt.
Senin acem deniz börülcesine benziyor.:)
denizakvaryumu
18-09-2009, 22:22
Acemhalısına benzetilen ama o mu değil mi karar veremediğimiz bitkim arsızca gelişmeye devam ediyor.
Fotoğrafta işaretlediğim yerlerden tomurcuk çıkacak. Yaprakları diyebileceğim uzantıların diplerinde V şeklinde çıkıntılar oluşuyor ve ortasından çiçek büyüyor.
103419
Çiçeklerinin ömrü 1 hafta kadar. Güneşi görünce açıyor, güneş çekilince yavaş yavaş kapanıyorlar. Ertesi gün tekrar.:)
103420
delosperma red mountain
http://www.gardencrossings.com/plant/Delosperma__Red%20Mountain
merhaba sevgili defnedd. ve ardaboranın eklediği fotoğraflardaki çiçekler acem halısı sanırım yani değişik türleri var,ben ardaboranınkinden arıyorum onun farklı bir adı varmı ya da cinsi ne diye geçiyor?ankarada nerden bulabilirim?
Sevgili denizakvaryumu, teşekkürler.
Nette ''delosperma red mountain'' diye arayınca, benim arsıza benzer bir fotoğraf buldum.
103442
Büyük ihtimal ile bir çeşit buz çiçeği. Gerçi tek benzeyen fotoğraf bu idi. Aynı isimli diğer bitkilerin yaprakları değişik. Belki de bitkinin değişik türleri var.
Defne'cim, nette acem halısı da ice flower- buz çiçeği grubunda çıkıyor. Ürün yelpazesi oldukça geniş buz çiçeğinin.
Merhaba arkadaşlar,
Bu yaz dikdörtgen bir balkon saksısına yanyana 4 tane acem halısı dikmiştim. Sanırım çok sık olmalarından dolayı fazla çiçeklenmedi. Şu an balkondalar ve oldukça uzadılar. Havalar iyice soğuduğunda ne yapmalıyım? Isıtılmayan bir odada bırakabilir miyim? Balkonda bıraksam baharda yeniden canlanır mı? Şimdiden cevabınız için teşekkürler...
Sevgili denizakvaryumu, teşekkürler.
Nette ''delosperma red mountain'' diye arayınca, benim arsıza benzer bir fotoğraf buldum.
103442
Büyük ihtimal ile bir çeşit buz çiçeği. Gerçi tek benzeyen fotoğraf bu idi. Aynı isimli diğer bitkilerin yaprakları değişik. Belki de bitkinin değişik türleri var.
Sizinkinin delosperma olma ihtimali yüksek. Bende Delosperma Cooperi var. Bahçede kışın ölüyor. Yazın tekrar büyüyor.
Sevgili bari, haklı olabilirsiniz.
Benim bitki, belki de saksıda olduğu için, hem dikine büyüyor hem de saksının içine yayılıyor. İçi su dolu gibi. Sizinki de öyle mi?
Ama kışın ölmesin lütfen.:( Ben çok sevdim onu. Yaza tekrar çıkacak mı diye karalar bağlarım yoksa. Bizim kışlar Eskişehir'e göre daha sıcak. Kapalı balkonda yaşar belki.:)
Sizin oralarda hiç ölmez bence. Ölsede gönderirim size bendekinden merak etmeyin.
Teşekkürler sevgili bari.:)
Hava serinledi diye mi, yoksa yerine iyice alıştı diye mi bilinmez, benim güzelliğin üzeri tomurcuk dolu.
selam herkese,
acem halısı meraklılarına cok gunes sever ve yeterli su sever drenajı iyi olmalı.. cok gunes almazsa çiçekler çok açmaz.. bilginize
Karışıklığın önüne geçmek için başlığın düzeltilmesi lazım.
Çünkü Lampranthus ile Mesembryanthemum aynı sukkulent değiller.
1.Resim Mesembryanthemum - Buz çiçeği:
2.Resim Lampranthus
Acem halısını ne zaman dikmek gerekiyor acaba?
Sevgi Durul
02-01-2010, 23:13
Bu çiçek acem halısı mı?
Kaybettiğim sene canımın kabrine dikmiştim, kışa dayanamadı, o da öldü.
Bu sene ilk defa aşırı soğuklardan acemhalısı çiçeklerim etkilendi. Açıkta ve üstte kalan dallar kurudu ama alttakiler ve köke yakın bölgeler sağlam, önümüzdeki ay kuruyan dalları budayacağım.
Bu çiçek acem halısı mı?
Acem halısına çiçekler benziyor ama yaprakları farklı, acem halısı ile çok karıştırılıyor, 60 no.lu mesaj yardımcı olacak.
Mesajlar birbiriyle çelişkili gibi, ben ilk (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=516664&postcount=60) çiçeği acem halısı olarak biliyorum.
Bu çiçek acem halısı mı?
Acem halısı değil, Delosperma cooperi.
Aşağıda bu konuyu çok tartışmıştık. :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088&page=2
denizakvaryumu
18-02-2010, 12:42
Acem halısı değil ama son tahlilde ben bu çiçeğin
Delosperma cooperi olmadığını sanıyorum.
Ben de her iki tür de var.
Balkondaki Delosperma cooperi canlılığını korurken bu tür ölmeye başladı.
Benimki de dışarıda duruyor ve durumu hiç iyi değil, dayanamadı soğuklara. Ankara soğuğuna dayanamamak delosperma adına yakışmıyor tabii ki ama bilemiyorum... Siz delosperma olduğuna emin olduğunuz bitkiyi nereden aldınız?
denizakvaryumu
18-02-2010, 13:36
Satın almadım, hediye olarak geldi :)
Çoğaldıkça ben de dağıtacağım.Bu yaza k0900 a sözüm var,gelecek yaz da size sözüm olsun :)
Benim acem halısını bu kış açık balkonda bıraktım. Birkaç dalı kurudu sadece. Onları da kestim. Diğer dallarsa yeşil. Kışı ölmeden atlatmışa benziyor. Bakalım yazın çiçeklenecekmi...
Ben kışa dayanıklı biliyordum ama benimki öldü galiba:(
Geçtiğimiz bahar Bauhause dan bir fide olarak aldığım bitki, adı acem halısı mı bilemiyorum kışı sağlam atlattı gözüküyor. Kurudumu diye bir bardak su verince yapraklarını yeşertmeye başladı..
128478
denizakvaryumu
05-03-2010, 07:41
Acem halısı...
Sizde kapalı balkonda kaldığı için sağ kalmış olmalı, Ankara'da dış mekanda yaşamaması lazım.
Terasta kaldı denizakvaryumu..
Sadece su vermemişim, yağış almayan kısımda kuru dallar görünümde idi.
Belki susuz olunca donmadı.
Ankara bu sene kış görmedi sayılır bunun da etkisi var belki.
denizakvaryumu
05-03-2010, 09:15
Ankara bu kış nispeten dondurucu soğukları yapmadı belki 1-2 kere -15 leri gördü.
Bu durumda acem halısı severlerin sizdeki uygulama ile bu güzel çiçeği Ankara'da da büyütebilecekleri ortaya çıktı.
Acemhalısı susuzluğa çok dayanıklı, susuzluktan öldü dediğiniz dal bile sulayınca yeşeriyor. Susuz bıraktığınız iyi olmuş; benim yağmur almayan yerdeki dallar susuzluktan kurudu gibi ama donmadı, yağmur alan yerdekilerin ise üst dallarının çoğu dondu. Ankara kadar olmazsa da bu sene -8 dereceyi gördük, ilk defa acemhalısı etkilendi.
Orhan Özbilgiç
06-03-2010, 17:11
Bahçem, Samsun-Çarşamba- Kızılot Köyünde. Yeşilırmak Deltası'nın tam ortasında. Denize 12 km. Yani sahilde. Açıkçası ılıman bir yer. Ama bu kış sadece bir günlük tipi ve don, birçok bitkimi olduğu gibi Acem Halısı' nıda epeyce hırpalamış.:(
Yani Ankara şanslı bir kış yaşamış gerçekten.
128702
Ankara'da kış genel olarak ılıman geçmesine rağmen -15 dereceyi gördü. Ankara'daki acem halılarının kurtulma sebebi "sulanmamış ve yağış almamış" olması diye düşünüyoruz. :)
Şubatta çelikten yetiştirdiğim acem halım.
serdarca06
29-03-2010, 12:08
arkadaşlar acem halısı tohumu arıyorum. teşekkürler
Saksıda yetiştirdiğim acem halım çiçeklendi.:D
yaprak 92
12-04-2010, 22:54
Arkadaşlar
Acem halısı çok yıllık bir bitkimidir bahçeye ektigimizde ömrü ne kadardır mesela...
yetiştiren arkadaşlar yazarmı lütfen
Acem halısı çok yıllık bitkidir, yalnız sadece bahar aylarında çiçeklidir.
Sayın almira, çiçeğiniz (çok güzel açmış :)) acem halısı değil. Ama ne olduğunu sormayın, bilmiyorum. :)
Lampranthus ya da Delosperma türlerinden biri olabilir.
Acem halısı çok yıllık bitkidir, yalnız sadece bahar aylarında çiçeklidir.
Sayın almira, çiçeğiniz (çok güzel açmış :)) acem halısı değil. Ama ne olduğunu sormayın, bilmiyorum. :)
Lampranthus ya da Delosperma türlerinden biri olabilir.
Nasıl yani? Şimdi benim çiçeğim acem halısı değil mi? :(
Acem halısının yaprak yapısını aşağıdaki mesajda görebilirsiniz. Yuvarlak kesiti var.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=479198&postcount=23
Ama üzülecek bir şey yok. Sonuçta sizinki de aynı derecede güzel, sadece adı başka. :)
Sevgi Durul
24-08-2010, 13:45
Acem halısına benzeterek aldığım çiçeğimin adının Delosperma Cooperi olduğunu forumlarda tesadüfen öğrendim. Bu çiçekle ilgili başlık bulamadığım için fotoğrafını buraya yüklüyorum.
Yaprakları acem halısından daha etli ve aldığımdan beri, yaklaşık beş aydır sürekli açıyor.
bergüzar
04-11-2010, 22:04
Arkadaşlar ;
Forumdan anladığım kadarıyla acem halısı biraz ılıman iklim seviyor galiba ;Ankara ikliminde yetişirmi.Bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler
türkansultan
29-03-2011, 15:28
Merhaba arkadaşlar.
Uzun süredir başlığa yazılmamış bari ben açılışı yapayım.Ben ilk defa bir hafta önce seradan fide olarak aldığım acem halısı fidelerini diktim.Sizlere sormak istediğim bu çiçeği ilk defa yetiştireceğim o yüzden bir bilgim yok,yeni ektiğim acem halısı çiçeğim ne zaman çiçeklenir ve çiçeklenme süresi yaz boyumudur yoksa kısamı sürer.teşekkürler.
Sn. Türkansultan, mayıs veya haziran ayında çiçekleniyor. Üzerinden güneş gidince çiçekler kapanıyor, bu nedenle çok güneş alacağı bir yere dikmek gerekiyor. Yaklaşık iki hafta çiçekli kalıyor.
selamlar.bu da benim balkonumdan.her gören bayılıyor inanın.
214348
arkadaşlar bu çiçeğe damat mendili deniliyormuş.ben bunun turuncu ve beyaz renklerini arıyorum.kimde var acaba?
Sn. Armeria, çiçeğiniz acemhalısı değil ama en az acemhalısı kadar güzel. Yukarıdaki mesajlarda da göreceğiniz gibi acem halısı ile çok karştırılıyor, ismini ise bir türlü öğrenemedim.
ardabora
01-06-2011, 15:19
Geçen yıl bu el arabasına (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=38563&catid=member&imageuser=28043) acem halısı dikmiştim.çiçeklendiler ama bitkinin etli yaprakları bu yıl çok zayıf,kuru,cansız...
venus_absolute
13-02-2012, 20:29
Arkadaşlar merhaba,
burada çok faydalı bilgileri buldum teşekkür ederim. Fakat acem halısı hangi ayda dışarı dikilebilir anlayamadım. Fidanlıktan 40 tane küçük fide aldık. Bugün beşini bahçeye diktim, Şubat ayındayız. Donma riski var mı? Acele mi ettim. Teşekkür ederim.
Acem halısı, soguğa ve dona dayanıklı bir bitki bahçeye ektiklerinize birşey olmaz.
Benim acem halım dışarda duruyor hiç içeri almadım tedbir olsun diye annem gelişi güzel cuval atmış üstüne kar yağdı okadar soğuk oldu işte aşağıda göründüğü gibi yemyeşil.
Ne kadar güzel. Farklı yerlerde görüp sevdiğim bir çiçekti bu güzellik. Adının Acem Halısı olduğunu öğrendim. Ekim listeme girenlerden oldu şimdi heleki özel bakımada ihtiyaç duymuyormuş. Bende yavaş yavaş bilgilenip öğreniyorum Ağaçlar.nete ve üyelerine sonsuz teşekkürler : )))
Acem Halısı coştu... harika bir yayılıcı..ayrıca yabani otların çıkmasını da önledi.
Hafta sonu yapılan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet yarışından bir kare ;)
Bahçem olsaydı, böyle görünmesini isterdim. ;) Harika, çimden daha güzel bence.
hiç çiçeğini açmadı aldıgımda kapalıydı güneşi göremiyor zavallı aslında ben onu pazardan ipek çiçegi diye aldım baktım acemhalısıymış dalları benzetmem olsun balkonda duruyorlar kardeş kardeş:D
canannuman
21-05-2012, 09:47
Her iki türde üzerinde ıslaklığı pek sevmiyor. Acem halısı değil diğeri daha iri yapraklı daha çiçeği büyük olanından 2 penceremde vardı. Birinin üzerine kar yağdı birini dipte kaldığından yağmad. Karı alan cıvık oldu, kar yağmayan hiç etkilenmedi. Bahara coştu.
Yani balkon altı gibi kar almayan yerde sıkıntı olmuyor soğuk.
Acem halısı, soguğa ve dona dayanıklı bir bitki bahçeye ektiklerinize birşey olmaz.
PlantFiles: Detailed information on Roosvygie, Mini Ice Plant Lampranthus roseus (http://davesgarden.com/guides/pf/go/61868/#b)
İç kısımlarda yaşamıyor
Bizde yaygın olarak bulunan tür Lampranthus spectabilis:
PlantFiles: Detailed information on Trailing Ice Plant Lampranthus spectabilis (http://davesgarden.com/guides/pf/go/58072/)
Soğuğa biraz daha dayanıklı (-12) ama yine de İç Anadolu'ya yeterli değil.
Sevgili Feriha bir sene Ankara'da terasta dışarıda, ama hiç yağış almayacak şekilde kışı atlattırmayı başarmıştı. Aynı sene diğer arkadaşların yağmur alan acem halıları donmuştu.
Acem halısı eğer çiçekleri geçince sert budanırsa yaz sonunda tekrar açar deniyor.
Bunu gözlemleyen oldu mu?
denizakvaryumu
25-05-2012, 08:02
Bizde yaygın olarak bulunan tür Lampranthus spectabilis:
PlantFiles: Detailed information on Trailing Ice Plant Lampranthus spectabilis (http://davesgarden.com/guides/pf/go/58072/)
Soğuğa biraz daha dayanıklı (-12) ama yine de İç Anadolu'ya yeterli değil.
Sevgili Feriha bir sene Ankara'da terasta dışarıda, ama hiç yağış almayacak şekilde kışı atlattırmayı başarmıştı. Aynı sene diğer arkadaşların yağmur alan acem halıları donmuştu.
Feriha Hanım bu sene de kışı atlatdımı?
Burada da cevabı olsun:
Acem halısı bu yıl çıkamadı:(
http://www.agaclar.net/forum/972713-post559.htm
Acem halısı eğer çiçekleri geçince sert budanırsa yaz sonunda tekrar açar deniyor.
Bunu gözlemleyen oldu mu?
Sevgili Gilan ben 2 sene evvel kaldırım kenarında beğenip kopardığım acem halımı bu seneye kadar yaşattım. Üzerinden 2 kış geçti ilk seneyi hiç budanmadan atlattılar. Kış başında kurudu zannedip dipten budadım bahar gelince yeniden yeşerdi ancak çok cansız çıktıkları ve ben yenisini aldığım için gözden çıkardım. Bu arada iki kışıda balkonda sadece yağmur ve kar sularıyla sulanarak geçirdiler.
Ankara'da bulamadım acem halısı fideleri. Nisan gibi mi geliyor acaba mevsimlik çiçekler gibi? Ankara'da temin etmiş bir arkadaş var mı acem halısı ?
Ankara'da bulamadım acem halısı fideleri. Nisan gibi mi geliyor acaba mevsimlik çiçekler gibi? Ankara'da temin etmiş bir arkadaş var mı acem halısı ?
Özel mesajdan acem halısını temin edebileceğiniz yerle ilgili bir mesaj yazdım bakabilirsiniz.
Evet bahsettiğiniz Yalova Su fidancılığa mail attım,
https://www.yalovasufidan.com/p-664-acem_halisi_mesembryanthemum_45_adet_fiyatidir.asp x
Özel mesajdan acem halısını temin edebileceğiniz yerle ilgili bir mesaj yazdım bakabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/1112285-post11.htm
Ben de 2 saksı halinde güney cepheli pencereye diktim acem halısı fidelerimi.
Bakalım bu sezon çiçek açacaklar mı? :)
Benim fideler ciddi zarar gördü 1-2 günde,
uç sürgünler çürüdü, kalan yerler yumuşadı ve saldı kendini.
İnşallah hepsini kaybetmem. http://www.agaclar.net/forum/1112285-post11.htm
Ben de 2 saksı halinde güney cepheli pencereye diktim acem halısı fidelerimi.
Bakalım bu sezon çiçek açacaklar mı? :)
agenttor
28-04-2013, 16:44
bugün bir fabrikanın önünde gördüm, halı gibi açmışlar, fabrika yönetimini tebrik ediyorum çok güzel tercih yapmışlar...
Acem Halısı
n.yıldız
22-05-2013, 16:09
Yeni edindiğim, tek bir dalı olan acem halım var. Acaba uç kısmından azıcık budasam, yanlara doğru genişler mi dersiniz? Şu an boyu 15 cm. cik.
n.yıldız
02-06-2013, 10:11
Arkadaşlar bu foruma uğrayan kimse yok mu? :(
Eminim sorumun cevabını bilen birileri vardır. Lütfen bana yardımcı olur musunuz?
cörekotu
18-08-2013, 22:17
Acem halisina benzeyen göcdesi cali olan bir bitkim vardi, sn. armerianin bitkisine cok benziyor, aramadigim yer kalmadi :(
Daha evvel acem halım vardı ama çeliği nasıl diktiğimi hatırlayamıyorum. Dün yol kenarından aldığım bu çelikleri sizce nasıl dikmeliyim? Ve bu güzelliğe neden bu kadar ilgisiz kalınıyor merak ettim:)
Sevgili hira, çeliklerini yatay olarak toprağın üstüne (toprağa temas edecek şekilde) yatırabilir ya da hafifçe toprağa daldırabilirsin. Dikimden sonra fıs fısla nemlendirmen yeterli olur, birkaç güne kalmaz hızla köklenirler.
Güle güle büyüt, bol çiçekler açsınlar ;)
litoriachloris
15-01-2015, 13:32
Bu sayfada türler konusunda büyük bir karışıklık var. Fotoğrafı en çok paylaşılan tür Drosanthemum floribundum. Gövdesi tüylüdür ve yaprakların buzlu bir görünümü vardır.
Ama sanırım hepsinin genel adı Acem halısı diye kullanılıyor.
Selamlar...
coskun8553
17-04-2015, 20:00
547142
Bunlarda benim bugün yol kenarında bulduğum acem halıları. Nasıl köklendirebilirim diye soracaktım. Baktım sayın Hira sormuş :)
547142
Bunlarda benim bugün yol kenarında bulduğum acem halıları. Nasıl
köklendirebilirim diye soracaktım. Baktım sayın Hira sormuş :)
Toprak altında bırakacagım kısımlardaki yaprakları kopartıp hafif yan yatırarak dikmiştim ve üç çelikte tutmuştu. bol güneşi cok seviyor ve pırıl pırıl yapraklarla teşekkür ediyor. Yukardaki çelikleri kışın dondurdum, baharda fide satın aldım, şuan tomurcukta.
coskun8553
17-04-2015, 21:38
Toprak altında bırakacagım kısımlardaki yaprakları kopartıp hafif yan yatırarak dikmiştim ve üç çelikte tutmuştu. bol güneşi cok seviyor ve pırıl pırıl yapraklarla teşekkür ediyor. Yukardaki çelikleri kışın dondurdum, baharda fide satın aldım, şuan tomurcukta.
Çok teşekkürler sayın Hira
Bu da benim sevgili acem halım :)
547233
Çeliği toprağa yatırıp toprakla temas etmesi için aralara minik ağırlıklar, cakıl taşları koyarak köklendirebilirsiniz. Toprağı axar azar sulayarak nem sağlandığında çabuk kökleniyor.
B e t ü l
18-04-2015, 16:39
Tamamen çiçeklendiğinde muhteşem görünecek. Nazar değmesin.
Ellerinize sağlık sevgili Maki01
Maki ablacığım, acem halın çook güzel olmuş, Maşallah. Benim acem halımı kumrular yiyor :o
Bayramda anneanneme gidersek mezarına dikeceğim bu acem halılarını. Buz çiçeklerimde var.
shawshang
17-09-2015, 15:06
bu yerörtücüleri mesela zeytinliğime diksem zararı olur mu ?
asbilgiç
01-11-2015, 21:33
Acem halılarımı kışın bahçede dona karşı nasıl koruyabilirim?
acakmak79
21-05-2018, 10:16
En şahane zamanı...
https://resmim.net/f/9OKrDl.jpg
archangel_tr
30-05-2020, 18:57
Merhaba ; karantina döneminde evde balkonu güzelleştirmek istedim ve annemin benim için saksıya ektiği adının daha sonra acemhalısı olduğunu öğrendiğim çiçeğimin saksısını büyüttüm gel gelelim çiçeklerinin %50 si açmadan kuruyor diğerleri açıyor kuruyanların problemi ne olabilir? Bilgilendirme için teşekkür ediyorum
Merhaba ; karantina döneminde evde balkonu güzelleştirmek istedim ve annemin benim için saksıya ektiği adının daha sonra acemhalısı olduğunu öğrendiğim çiçeğimin saksısını büyüttüm gel gelelim çiçeklerinin %50 si açmadan kuruyor diğerleri açıyor kuruyanların problemi ne olabilir? Bilgilendirme için teşekkür ediyorum
merhaba ayni sorun bendede var cicekciden aldim ilk zaman ciceklendiler suanda cicek kisimlari.kurudu ve hic cicek acmiyor tektük acaba kuruyan kisimlari kessemmi diyorum bilemedim bide tohumu varsa bozmus olursam diyede korkuyorum hatta aklima bianda tohumami kaçti diye dusundum
archangel_tr
07-06-2020, 15:57
merhaba ayni sorun bendede var cicekciden aldim ilk zaman ciceklendiler suanda cicek kisimlari.kurudu ve hic cicek acmiyor tektük acaba kuruyan kisimlari kessemmi diyorum bilemedim bide tohumu varsa bozmus olursam diyede korkuyorum hatta aklima bianda tohumami kaçti diye dusundum
Ne yazık ki sorunumuza yardımcı olacak bilgiye erişemedik umarım çiçeklerimiz kendiliğinden şifaya kavuşurlar
Ne yazık ki sorunumuza yardımcı olacak bilgiye erişemedik umarım çiçeklerimiz kendiliğinden şifaya kavuşurlar
Fotoğraf yüklerseniz, sağlıklı yorumlar gelecektir. Saksı değişimi bitkinin köklerini etkiler. Yer değişikliği de olumsuz yönde etkiler. Yaprakları bozulabilir. Çiçek dökebilir. Toprağınız besleyici olmayabilir. Görmeden, bakım koşullarını bilmeden yorum zor.
archangel_tr
08-06-2020, 08:43
merhaba; ilginiz için teşekkür ederim fotoğrafları yükledim umarım bir ipucu verirler
celalamca
08-06-2020, 10:59
merhaba; ilginiz için teşekkür ederim fotoğrafları yükledim umarım bir ipucu verirler
Bu çiçek acem halısı değil
Galip Kuzucu
08-06-2020, 18:18
Aptenia cordifolia veya Mesembryanthemum cordifolium. Türkçe ismiyle buz çiçeği.
archangel_tr
08-06-2020, 18:33
Teşekkür ederim yanlış biliyormuşum peki neden böyle kuruyor olabilir fikriniz var mı?
celalamca
09-06-2020, 08:45
Teşekkür ederim yanlış biliyormuşum peki neden böyle kuruyor olabilir fikriniz var mı?
http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/9189.htm
linkteki bilgileri okudunuz mu?
EAkpınar
09-06-2020, 09:50
Buz Çiçeğim dışarda kışın buzda yazın güneşin altında yaşadığı halde ve toprağı taş gibiyken hiç şikayetçi olmazdı. yazın 40 gün susuz kaldığı halde ölmemişti. Toprağını değiştirdim güya memnun kalmadı ve öldü.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.