View Full Version : Kayısı
Yararlı olması dileğiyle;
1.GİRİŞ
GAP Bölgesi'nde sulamanın başlaması ile tarla bitkilerinden sonra meyveciliğe bir yönelme olacaktır. Ekonomik meyve yetiştiriciliği için uygun toprak ve ekolojik koşullar bu yöremizde mevcuttur. Ülkemizin bu çok büyük meyvecilik potansiyeline sahip bölgesinde uygun çeşitler kullanılarak hem sofralık hem de sanayiye yönelik yetiştiricilik yapmak mümkündür.
Kayısı; kurutulmuş, konserve ve taze olarak yıl boyunca tüketilebilen bir meyve türüdür. Dünya sofralık kaysı dış satımında İspanya ilk sırayı almakta ve bu ülkeyi İtalya, Yunanistan ve Fransa izlemektedir.
Kuru kaysı dışsatımında ise Türkiye ilk sıralarda yer almakta ve bu pazarın %80'ini elinde tutmaktadır. Ülkemizde, yoğun kaysı yetiştiriciliği daha çok kuru yetiştiricilik olarak Malatya bölgesinde yapılmak ta olup, GAP Bölgesi'nin taze sofralık kaysı üretiminde önemli bir yeri ve payı olacaktır.
2. ÖNEMLİ ÇEŞİTLER
http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kys5-k.jpg
GAP Bölge Kalkınma İdaresi başkanlığı tarafından yaptırılan araştırma neticesinde Bölgeye uygun kayısı çeşitleri Canino, J Foulon, Precoce de Colomer ve Screare olarak saptanmıştır.
Ayrıca KHGM Şanlıurfa araştırma Enstitüsü tarafından da Şekerpare, Hasanbey, Alyanak, Karacabey, Tokaloğlu (Yalova), Stark Early Orange, Paviot, Şam, İmrahor, Rewkosy, Ungari-Best, Wilsondelicious, Aprikoz çeşitleri Bölgemiz için önerilebilen çeşitler arasında yer almaktadır.
3. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ
3.1 İklim İsteği
Kışları nispeten soğuk, yazları sıcak olan iklim bölgelerinde yetişen kaysı meyvelerinin yüksek kalitede olgunlaşabilmesi için yaz aylarında atmosferin kuru olması gerekmektedir. Havası nemli ve ilkbahar sisli geçen yerlerde çil hastalığına (Sclerotinia) tutulur ve meyve kalitesi düşer. Bu nedenle bahçelerin iyi havalanır bir şekilde kurulması gerekir. Bunun gibi ilkbaharın geç donları da bademden sonra çiçek açan bu meyve türünün herhangi bir yerde yetiştirilmesini sınırlamaktadır.
Kayısı üretimini olumsuz etkileyen iklim faktörleri; aşırı kış soğukları, ilkbahar geç donları, yaz aylarının serin ve yağışlı geçmesidir. Bu açıdan, GAP Bölgesi oldukça uygun iklim koşullara sahiptir.
Kayısı yağış isteği bakımından badem kadar, hatta bazı hallerde ondan da daha çok kurağa dayanır.
3.2 Toprak İsteği
Kayısı derin, geçirgen, iyi havalanan, sıcak ve besin maddelerince zengin olan ince dokulu, tınlı veya tınlı kireçli topraklarda en iyi yetişir. Kayısılar, çok nemli ağır topraklardan hoşlanmaz. Bu gibi topraklarda ancak erik anacı üzerine aşılanırsa büyümesine devam edebilir.
4. YETİŞTİRME TEKNİKLERİ
http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kysag5-k.jpg (http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kysag5.jpg)
4.1 Çoğaltılması ve Kullanılan Anaçlar
Kayısı çeşitleri aşı ile çoğaltılır. Kaysının çoğaltılmasında kullanılan en uygun aşı, durgun göz aşısıdır. Aşı normal olarak toprak yüzeyinden 10-15 cm yükseklikten yapılırsa da kışları soğuk geçen yerlerde yüksekten aşılamak, yeni gövdeyi zerdaliden teşkil etmek daha güvenli olur.
Çöğürler tohum tavalarından şaşırtma parsellerine dikilir veya şeftalide olduğu gibi tohumlar sıralar üzerine ekilerek yerinde aşılanır. İkinci uygulama ile bir yıl kazanılmış olur.
Kayısıya anaç olarak zerdali, mirobolan eriği, badem ve şeftali kullanılır. Ancak, anaç seçiminde toprak şartları, topraktaki zararlılar, ağacın gelecekte alması beklenilen büyüklük ve meyvelerin kullanılma şekilleri ve kalitesi büyük rol oynar.
Kültür çeşitleri ile uyuşması, üzerindeki kalemin gelişmesi ve hatta kurak şartlara dayanması bakımından kaysı için en iyi anaç zerdalidir. Bu anaç nemotoda dayanıklı olduğu gibi derin ve geçirgen topraklarda tercih görür. Kireçli ve hatta kısmen tuzlu topraklarda da yetişir.
Badem kaysıya anaç olarak kireçli ve taşlı topraklarda kullanılır ancak, bademle kaysıların her zaman uyuşmadıkları unutulmamalıdır.
Kayısıya anaç olarak, özellikle alüviyal topraklarda, şeftali de kullanılsa da bu anaçla da çoğu zaman kayısıyla iyi uyuşmamaktadır. Nemli ve ağır topraklarda kaysıya anaç olarak eriğin kullanılması bir zorunluluktur.
4.2. Bahçe Tesisi
http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kys1-k.jpg
Tesis sırasında zerdali anacı üzerindeki ağaçlar arasında 10 X 10 bırakılmalı, erik anacı üzerinde bu 8 X 8 olabilir. Sulanmayan yerlerde bu mesafe ve aralıklar, 1,5 veya 2 katına çıkarılır
Fidanlar, bahçeye kışı ılık geçen yerlerde sonbaharda, yaprak dökümünden ilkbaharda gözlerin sürmesine kadar geçen periyot dikilir. Bununla birlikte, bu şartlarda, en iyisi, dikimin kış başında yani fidanlar kış dinlenmesine girdikleri zaman yapılmasıdır.
4.3 Yıllık Bakım İşleri
4.3.1.Toprak işleme
Kayısı bahçelerinde dikimden sonra ilk birkaç yıl açık toprak işlemesi yapılır. Bundan sonra, bahçelerde geçici bir örtü bitkisinin ekilmesi faydalı olur.
Bahçelerde daimi çayır toprakta suyun bol bulunduğu yerlerde ekilebilir. Kıraç alanlarda türlü materyalle yapılan malçlamanın gerek meyve miktarı gerekse meyve iriliği üzerine olumlu etki yaptığı bulunmuştur.
Sonbaharda yaprak dökümünden sonra bahçe yüzeysel olarak kültüvatör veya küçük bahçe pulluğu ile sürülür. İlkbaharda çağlalar fındık büyüklüğüne geldiğinde ve yabani otların çoğunluğunun çıktığı, yağışların bol olduğu dönemde, sıra araları yine aynı şekilde sürülür. Ağaç dipleri belle işlenir.
4.3.2 Sulama
Meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Sulama imkanlarının bulunduğu yerlerde toprağın geçirgenliği, sıcaklık ve buharlaşma şiddeti dikkate alınarak sulama aralıkları tayin edilmelidir.
Sulama sırasında suyun 1,50-1,80 m. yani köklerin en çok bulunduğu toprak bölgesine ulaşması istenir. Sık sık yüzlek yapılan sulamalar fayda yerine zarar verir.
4.3.3 Gübreleme
http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kys7-k.jpg
Bahçelerde geçici örtü bitkisi yetiştirilmesiyle ağaçların organik madde ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanmış olur.
Kayısı bahçeleri için her üç yılda bir, bir dönüm başına 3 ton çiftlik gübresi verilmesi uygun olup, suni gübrelerden her yıl ağaç başına her ağacın yaşı için 100 gr hesabı ile (örneğin: 10 yaşındaki ağaca 1 kg) verilmesi faydalıdır.
Fosforlu gübreler sonbaharda ağacın gövdesinden itibaren 1-1,5 m. dışına açılacak bir ark içerisine bant şeklinde verilmesi, azotlu gübrelerinde ilkbaharda mart başında 1/2 sini, mayıs başında 1/2 sini olmak üzere serpme şeklinde verilmesi gerekir.
4.3.4 Budama
Kayısı ağaçları sebest goble, değişik doruk dallı ve yatay palmet şeklinde taçlandırılırlar. Ağaçlarda taç şekli amacıyla yapılan budamalar esnasında ana ve yan dallar üzerinde uzanmış olan obur dallar ile aynı yönde birbirine çok yakın uzamış olan sürgünlerin kesilmesiyle büyüme teşvik edilmiş ve iyi bir bahçe kurulmuş olur.
Verimli ağaçların budanmasında esas ürünün iki ve daha yaşlı dallar üzerinde meydana geldikleri dikkate alınarak dalcıkların korunmasına çaba gösterilmeli Bu nedenle kaysılarda dalcık seyreltmesi yapılmaz. Ancak yapılan budamalarla da tacın iç kısmının iyi ışık görmesini ve bu dalların kurumamalarına yardım edilir.
Ağaçlar yaşlandıkça yeni sürgünlerin uzunlukları da azalmaya başlar. 40-75 cm'lik bir gelişme göstermesi gereken sürgünler artık bu kadar büyümüyorsa budamayı daha şiddetli yapmak gerekir. Kayısılarda budama yaraları mutlaka macunla kapatılmalıdır.
4.3.5 Seyreltme
http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kysag7-k.jpg (http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kysag7.jpg)
Kayısılarda seyreltme daha çok sofralık olanlarda yapılır. Kurutmalık olanlarda yapılmaz
Seyreltme meyve iriliğini artırır, meyvelerin dallarda ve ağaçlar üzerinde iyi bir şekilde dağılmalarını sağlar ve meyvenin kalitesini yükseltir.
Kayısıların en iyi seyreltme zamanı çekirdeğin sertleşmeye başladığı zamandır. Seyreltme sırasında küçük meyveler koparılmalı, büyük olanlar bırakılmalı ve 4-8 cm mesafe ile seyreltilmelidir.
4.3.6 Herekleme
Ağaçlar büyüyüp yaşlandıkça dallar, yaprak ve meyvelerin ağırlığı ile aşağı doğru sarkar. Ürünün fazla olduğu özellikle olgunluğa doğru dalların kırılma tehlikesi artar bunu önlemek için dallara herek vererek kırılmaları önlenir.
4.3.7 Hastalık ve Zararlılarla Savaş
1. Dal yanıklığı kızılleke Sonbaharda yapraklar dökülünce
1. Bordo bulamacı % 2'lik veya
2. Bakırlı ilaç (%50 metalik)
2. Kabuklu Bit İlkbaharda tomurcuklar kabarmadan önce
1. Susracide 40 EC
2. Suprathion 40 EC
3. Dal yanıklığı kızılleke İlkbaharda tomurcuklar kabardığında
1. Bordo bulamacı % 1'lik veya
2. Bakırlı ilaç (% 50 metalik)
4. Kahverengi tomurcuk tırtılı İlkbaharda tomurcuklar kabardığında
1. Decis 2*5 EC
2. Lebaycid %50 EM
3. Thiodon 35 EC
4. Zolone 35 EC
5. Gusathion %20 EM
6. DDVP %50 EM
7. Gusathion 525 WP
5. Monilya Çiçekler % 1-2 açınca (Çiçeklenme 10-12 gün devam ederse ikinci ilaçlama yapılır.) 1. Benomyil (Benlate)
2. Thiophanate methyl
3. Carbenzadin
4. Vinlozolin
6. Kızılleke Meyveler zeytin çekirdeği iriliğine gelince
1. Dodine 65 W
2. Zineb % 65 WP
3. Thiram % 80 WP
4.3.8 Hasat
http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kys8-k.jpg (http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Resim/kys8.jpg)
Kayısı ağaçları ekolojik şartlara ve kullanılan anaca göre 3-5 yaşında meyve vermeye başlar. Genellikle onuncu yıldan itibaren tam ürün alınır. Elli yaşından sonra meyve verimi düşmeye başlar.
Ağaç başına verim, bakım şartlarına ve ekolojik şartlara göre değişir. Canino çeşidinden ağaç başına 74.86 kg verim alınmıştır.
Sofralık ve uzak mesafeye nakledilecek olan kaysılar henüz sertken ve zemin rengi kısmen sarardığı zaman toplanır. Konservelik kaysılarda meyveler yumuşamaya başlayınca ve olgunluk rengini alıncaya kadar bırakılır. Kurutmalık kaysılarda meyveler ağaç üzerinde tamamen olgunlaşıncaya kadar bırakılır.
Bir ağaçtan hasat normal olarak 3 defa yapılır. Daha fazlada tekrar edilebilir.
Seçilen boylar (ekstra, 1. sınıf, II sınıf) ayrılan kaysılar bir kiloluk sepetlere veya 4-6 kiloluk tablalara konur. Ekstra meyveler tek sıra olarak düz veya çapraz istif edilir. Kaysı ambalajında da 30 x 40 x ve 30 x 50 cm boyundaki tablalar en elverişlidir.
Kayısılar uzun süre saklamaya gelmez, pazarda yığınağı önlemek ve uzak mesafelere sevk olgunluğunda toplanmış kaysıları sıfır derecede 7-10 gün saklamak mümkün olmaktadır
Kaynaklar:
1- Ege Üniversitesi Genel Meyvecilik Kitabı,
2- Ders notlarım ;)
Kaynak yazmamışsınız...
Bir de paragraf yapsanız, başlıkları kalınlaştırsanız ne güzel olacak :)
çiçeksever
09-10-2007, 15:13
benim bahçemde bulunan kayısı ağacını meyvesi iyi olmadığından geçen sene şekerpare aşısı yaptım.Bu sene fındık büyüklüğünde meyve verdikten sonra kuruma başladı ve meyve ve yaprakları döküldü.Sebebi ne olabilir.
Bizim bahçemizdeki kayısı ağacının kök boğazı kısmında reçineler oluştu.Bunları engellemek için ne yapmalıyım?Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler...
Kayısı ağacım, maşallah bu sene çok verdi.
48025
48026
48027
Kayısı ağacım, maşallah bu sene çok verdi.
anlaşılan güzel bakmışsınız ağacınıza . ne kadar da güzel ne kadar çok meyve vermiş :)
Evet bu sene döküldü yerlere okadar çoktu.Ama bizim ığdır kayısıları harıç çok sık meyve verdi.Seyreltmek lazım mıydı bılmıyorum ama çok yordu ağacı yapraktan çok meyve vardı çünkü.
kemalcuce
01-12-2008, 18:34
Arkadaşlar burada kayısı cinsleri hakkında,yetiştirme konusunda,bahçe düzenlemesi,bakım konusunda sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim
kemalcuce
01-12-2008, 18:38
ERKENCİ KAYISI FİDANLARI
Ninfa kayısısı meyveleri orta büyüklükte olup sofralık bir çeşittir.Uzun Nakliye sürelerine gelmez.Fakat erken hasat olduğu icin güzel piyasada fiyatları yüksek gider
Trintina kayısı dış görünüş olarak albenisi çok yüksek fakat yemesi ise albenisi işle ters orantılıdır.Uzun yollara dayanabilen bir kayısı çeşidi olup meyve ic piyasada ve ihracatta kendine yer bulmaktadır
kemalcuce
01-12-2008, 18:41
BEBEKO
Albenisi ile yemesi çok hoş bir kayısı çeşididir.Hasat zamanı Mersin Mut bölgesi için Mayıs sonu Haziran baslarıdır.Uzun nakliyat sürelerine geldiği için ihracat piyasasında fazlasıyla yer almaktadır.
kemalcuce
01-12-2008, 18:43
ZİRAAT ŞEKERPARESİ
Yemesi en az İtalyan tokalı ve alyanak kayısısı kadar mükemmel bir kayısı çeşididir.Fakat uzun yola gelemez zamanında hasat edilmezse hemen cıvıma başlar.İç piyasada rağbet gören sofralık kayısı çeşididir.
denizakvaryumu
01-12-2008, 19:02
Değerli Badem dostları; Badem yetiştiriciliğinde en önemli sorun çeşittir. Çünkü badem soğuklama ihtiyacı en düşük meyve türlerinden birisidir. Ancak Yaltınsky, Primorsky, Piciantly, Ferragnes, Ferraduel gibi geç çiçek açan çeşitlerde soğuklama ihitiyacı 1000 saate kadar çıkmaktadır.
Bu nedenle; eğer badem yetiştiriciliğine karar verilecekse; öncelikle
toprak Analizi (Badem killi topraklarda asla yetişmez, yine badem toprak PH sinin 8-8.5 olduğu değerlere kadar yetişme şansı vardır.)
Sulama; Dikimi takiben ilk 2 sene sulama büyük önem arzetmeketdir. daha sonraki yıllarda ise sulama verimi doğrudan etkileyen bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uygun çeşit; eğer plantasyon oluşturlacak bölge ege, Akdeniz, GAP bölgesi, ise sooğuklama gereksinimi düşük çeşitler de kullanılabilir ama mümkünse geç çiçek açan, ikiz meyve oranı düşük çeşitler tercih edilmelidir.
Anaç; badem de en önemli konulardan birisi anaçtır. Halen piyasada bulunan badem fidanlarının büyük kısmı tohum anacı üzerine aşılı çeşitlerdir. bizim tavsiyemiz GF677 klon anacı üzerine aşılı çeşit olmalıdır diyoruz.
Sonuç olarak; BADEM DE KENİNLİKLE ÇIPLAK KÖKLÜ FİDAN TERCİH EDİLMEMELİDİR. TÜPLÜ-AŞILI FİDAN MUTLAKA TERCİH SEBEBİ OLMALIDIR. ÇÜNKÜ ÇIPLKA KÖKLÜ FİDANLARDA SAÇAK KÖK OLUŞUMU ZAYIFTIR. DİKİMİ TAKİBEN FİDAN KAYBI YÜKSEK OLUR.
Saygılarımla..
Kemal Bey,
çıplak kök konusunda düşünceleriniz nedir?Badem ve kayısıda çıplak kökte kayıp yüksek mi?
kemalcuce
01-12-2008, 19:27
Arkadaşlar önecelikle iyi günler dilerim
Elbette tüplü fidan dikmek çıplak kök fidan dikmekten kayıp aranı olarak daha düşük örnek olarak
100 adet çıplak kök 1 yaşlı badem fidanında kaybınız yüzde 5 ile yüzde 10 arasındadır
100 adet 1 yaşlı tüplü badem fidanında tutmama oranını maksimum yüzde 7 dir.
Burada esas olan şey çıplak kök fidanların sökümden sonra köklerinin özel solusyona batırılmasıdır.Bu karışım fidan köklerinin su kaybını ve nem oranının düşmesini engeller.
kemalcuce
01-12-2008, 19:30
Arkadaşlar fidan alırken ister tüplü ister çıplak kök olsun 1 yaşlı olmasına dikkat edin fidan yaşı ne kadar büyükse tutmama oranıda o derece yüksektir.
(http://www.kemalcucetarim.com)
Fidanda yaş konusu önemli gerçekten ancak aşılı durumda ne olacak.?
kemalcuce
02-12-2008, 16:48
Sayın Nariçi
Fidanda kök 2 yaşında olabilir fakat aşı 2 yaşını geçmemelidir.Bu tutma oranını fazlasıyla düşürür.
Bundan sonra fidan alırken dikkat edeceğiz. Kaysı aşısını yapamıyorum ama bu konu herhalde aşı yapımı konusu içinde anlatılıyor olsa gerek.
denizakvaryumu
02-12-2008, 20:10
Burada esas olan şey çıplak kök fidanların sökümden sonra köklerinin özel solusyona batırılmasıdır.Bu karışım fidan köklerinin su kaybını ve nem oranının düşmesini engeller.
Kemal Bey,
siz çıplak kök fidanları gönderirken bu özel solusyona fidanları batırıyor musunuz?
Bu solusyona batırılan fidanların kökleri kaç gün toprağa dikilmeden dayanabilir?
salih parlar
03-12-2008, 19:01
Sayın Troçkaya,sayın kemal bey,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.faydalanacağım.Mersin'deki bahçemde
kolomer,priana,trinta,ninfa,roksana ağaçları var roksana hariç verim ve ekeonomik olarak çok iyi.yeni yerime aurora ve bebeco dikmek istiyorum.Ekenomik olurmu ?
Salih Parlar
salih parlar
03-12-2008, 19:04
Sayın sans 43,
O resimler üzerindeki tarihler doğrumu?Nerede çekilmiş?türü nedir?
Teşekkür ederim.
kemalcuce
05-12-2008, 19:17
İyi günler salih bey
Bebeko cinsi kayısı iç piyasadan ziyade ihracta yönelik olan bir kayısıdır,hasat zamanı roksana ile karacabey arasındadır.Yemesi güzel ve uzun yola daynabilen bir çeşittir.Aorora ise turfanda çıkan bir kayısı çeşididir.İkisininde piyasa değeri vardır.
(http://www.kemalcucetarim.com)
kemalcuce
05-12-2008, 19:19
Çıplak kök fidanlara batırılan solusyon watersorp(su tutucu) olup firma olarak kulanıdıgımız bir üründür.
(http://www.kemalcucetarim.com)
Mehmet Eskizara
05-12-2008, 20:47
Sayın kemalcuce,kayısı hakkında verdiğiniz bilgiler için
teşekkürler.Benim bahçemde de tokalıoğlu tabir edilen cins
kayısı var.Tarım il md den 8 yıl önce almıştım.Bu cins hak-
kında da bilgi verirseniz sevinirim .Selamlarımla.
kemalcuce
06-12-2008, 22:08
İyi günler Mehmet Eskizara
Mersin Mut bölgesinde 2 çeşit tokalı vardır bunlardan 1.si yerli tokalı 2.si ise italyan tokalı.Hangisinden bahsediyorsunuz tam olarak anlaymadım.Teşekkürler
Arkadaşlar burada kayısı cinsleri hakkında,yetiştirme konusunda,bahçe düzenlemesi,bakım konusunda sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim
Sayın kemalcüce,
Bendeniz,Kışları -10 dereceye kadar soğuyan çok güzel elma,armut,ceviz,şeftali yetişebilen Kocaeli Maşukiye beldesinde bir türlü kayısı yetiştiremedim.Iğdır,Manisa,Yalova civarlarından muhtelif zamanlarda fidanlar temin ettim.Diktim bir iki sene meyve verdikten sonra hepsi de kurudu.
Sizlerden öğrendiğim kadarıyla işte,( erik anaçı na yüksek mesafeden yapılan aşılı fidanlar kış soğuklarına daha dayanıklı olur )deniyor.Ancak benim, bir veya iki adet fidan satınaldığım için ;gerek cins ve gerekse diğer özellikleri tam anlamıyla belirleyerek satınalma imkanım pek olmuyor.
Sizden ricam,Soğuka dayanabilecek(sizin yörede yetişenler sıcak sever galiba)
Yalova(bize yakın)dan satınalabileceğim bir tür önerebilirmisiniz.
İyi bayramlar...
kemalcuce
07-12-2008, 14:22
İyi günler
Öncelikle herkesin kurban bayramını kutlarım.Size önerebileceğim çeşit al kayısı olup bizim mersin mut civarında genelde yayla kesimlerine dikilir.Örneğin sertavul yaylası rakım 1600.Dilerseniz size bu fidandan temin edebiliriz.
Sayın kemalcüce,
Size zahmet olmazsa iki adet önerdiğiniz alkayısı fidanı fiyatını bildirirseniz,sipariş verebilirim.Teşekkürler...
Mehmet Eskizara
07-12-2008, 21:48
sayın kemalcuce, zannederim yerli tokalıoğlu olması
kuvvetle muhtemel.İlginize şimdiden teşekkürler.
kemalcuce
10-12-2008, 10:17
Sayın Mehmet Eskizara
Yerli tokalı ile italyan tokalı arasında farklar arasında ilk sırada gelen büyüklüktür.İtalyan tokalı yerli tokalıya nazaran meyve iriliği acısından daha iyidir.Fakat uzun yola dayınımı fazla olmadıgından dolayı ihracata pek gelmez fakat yerli tokalıda bu sıkıntı yoktur.Her iki cinsinde aroması ve yemesi mükemmeldir.Teşekkürler
Mehmet Eskizara
14-12-2008, 21:10
sayın kemalcuce verdiğiniz bilgiden anladığım kadarı ile
bendeki kayısının yerli tokalı olduğu anlaşılıyor.Dediğiniz gibi
aroması ve olgun olarak yemesi mükemmel.Çok teşekkür ederim.
Herkese merhaba
İstanbul dayım ve geçen bahar bir yapı marketten kayısı ağacı alıp bahçeme diktim .Çok saçma gelebilir ama konuyu bilmeyenler için durum bu kadar kısa süreli işleyebiliyor .Tabi sonra herşey değişti acaba yanlış yere mi diktim ,çok mu kazdım az mı derinde ? vs gibi kuşkularımın yanısıra etiket karışmışsa ya bu kayısı değilse diye bile düşündüğüm oldu.Çünkü aldığım şeftali ağacı bu sene nektarin verdi.
Şimdi sizlerden ricam geçen bahar diktim kışa girerken organik gübre verdim. formu çok güzel duruyor ama budamam falan gerekir mi?
ilaçlama için piyasa adı yazarmısınız?
ve neler önerirsiniz çok teşekkür ederim
kemalcuce
20-12-2008, 21:39
Sayın Şaziment
Budama zamanı su an girmiş olup uc süygünleri ve icteki gereksiz süygünleri almanız yeterlidir.
yani budamam gerekli diyorsunuz tamam. çok teşekkürler
Sayın Şaziment
Budama zamanı su an girmiş olup uc süygünleri ve icteki gereksiz süygünleri almanız yeterlidir.
sayın kemal cüce
pazarlarda satılan turuncu sarı renkli ,çilli,ufak boy, çok tatlı bu türün adı nedir.bu trakya ikliminde yetişirmi ,kısa zamanda hangi tür kayısı meyve çabuk verir saygılar
kemalcuce
06-01-2009, 21:28
Pazarda hangi hangı ayda söylerseniz bilme olasılıgımız daha fazla olur
Pazarda hangi hangı ayda söylerseniz bilme olasılıgımız daha fazla olur
sayın kemalcüce
ağustos-eylül aylarında genellikle 2 renkli turuncu-sarı çilli gibi orta büyüklükte
saygılar
kemalcuce
09-01-2009, 19:41
Sanırım söylemis oldugunuz kayısı çeşidi cok yüksek rakımlı bir yerde yetişiyor.Örneğin Mersin-Mut bölgesi kayısı hasadı nisan ayında baslar.Türkiye hemen hemen en erken kayısı cıkaran yerlerden birisidir.Tahminde bulunmak cok zor inanın.
Son yıllarda Türkiyede meyvecilik çok hızlı gelişti.Bu gelişme yeni meyve cinslerinide beraberinde getirdi.Meyveni resmini görmeden tahminde bulunmak gerçekten zor.
denizakvaryumu
03-03-2009, 09:48
Arkadaşlar
aramızda kırmızı şekerpare yetiştiren varmı?
Myrobolan 29C anacına aşılanan şekerpare ile zerdaliye aşılanan şekerpare arasındaki fark nedir?
http://www.cerrahfidancilik.com/fidan-cesitleri
Selahattin Bey,
İnegöldeki bu fidanlıktan sizin aracılığınız ile kırmızı şekerpara fidanı alabilir miyiz?
Bildiğim kadarı ile zerdali anacı boylu, myroblan bodur.
dtlevent
03-03-2009, 12:43
Kayısı türleri arasında erkenci ve geç türler hangileridir? erkenci ile geç arasında ne kadar zaman fark eder?birde en iri kayısı türü hangisidir?
denizakvaryumu
03-03-2009, 13:36
Bildiğim kadarı ile zerdali anacı boylu, myroblan bodur.
Hımmm piyasada myroblan anaçlı fidan bulunmayışının sebebi anlaşıldı, herkes bodur tür tercih ediyor.
Teşekkürler Todor.
Arkadaşlar fidan alırken mutlaka anacını öğrenin derim.
denizakvaryumu
04-03-2009, 12:38
Malatya kayısısı AB için süsleniyor
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Avrupa Birliğinin (AB) istediği iri ve kırmızı renkli kayısı çeşidini yetiştirmek amacıyla ``Sofralık ve Kurutmalık Kayısı Çeşitlerinin Geliştirilmesi`` projesi kapsamında Balkan ülkelerinden getirilen kayısı çeşitleriyle Malatya`daki kayısıları melezliyor
Malatya Meyvecilik Enstitüsün Ziraat Yüksek Mühendisi ve Proje Koordinatörü Mehmet Naim Demirtaş, yaptığı açıklamada, geçen yıl başlatılan projenin 4 alt proje ile yürütüldüğünü söyledi.
Proje kapsamında 16 ziraat mühendisinin çalıştığını belirten Demirtaş, şu bilgiyi verdi:
``AB iri ve rengi kırmızı kayısı istiyor, bu niteliklere sahip kayısıyı elde etmek için 54 bin çiçek tozlaması yaptık. `Geç Çiçek Açan Kurutmalık Kayısı Çeşitlerinin Elde Edilmesi`` projesi ile ilkbahar geç donlarına yakalanmayan, geç çiçek açan çeşitlerin geliştirilmesi hedeflendi. Bu kapsamda `Hacıhaliloğlu`, `Kabaaşı` ve `Çataloğlu` gibi Malatya`nın bilinen kayısı çeşitlerini Balkan ülkelerinden getirilen kayısı çeşitleriyle melezledik. 12 ayrı melezleme yaptık ve 310 melez elde ettik.``
``Kurutmalık Hacıhaliloğlu, Kabaaşı ve Çataloğlu Kayısı Çeşitlerinin Meyve Verim ve Kalite Özelliklerinin İyileştirilmesi`` projesi kapsamında bu kurutmalık çeşitlerin meyve iriliği, verim ve kalite özelliklerinin iyileştirilmesini hedeflediklerini dile getiren Demirtaş, ``Bu kapsamda 15 ayrı melezleme yaptık. `Hacıhaliloğlu`, `Kabaaşı` ve `Çataloğlu` kayısı çeşitleriyle bir meyvesi 50-100 gram ağırlığında olan `Hasanbey`, `Alyanak`, `Güz Aprikozu`, `Paviot` gibi çeşitlerle melezledik ve 233 melez elde ettik`` dedi.
AMAÇ; PİYASA DEĞERİ VE VERİMİ YÜKSEK KAYISI ÇEŞİDİ
``Geç Olgunlaşan Sofralık Kayısı Çeşitlerinin Geliştirilmesi`` projesi kapsamında da 12 melezleme yaptıklarını anlatan Demirtaş, iri ve kaliteli sofralık kayısı çeşitleriyle küçük, kalitesi düşük ama eylül ya da ekim aylarında, yani geç olgunlaşan kayısı çeşitleriyle melezlediklerini, bu çalışma sonunda da 287 melez elde edildiğini ifade etti.
Demirtaş, ``Sofralık Hasanbey ve Aprikoz Kayısı Çeşitlerinin Kalite Özelliklerinin İyileştirilmesi`` projesine ilişkin ise şu bilgiyi verdi:
``Hasanbey kayısı çeşidi iri, ancak kırmızı renkli değil, sarı ya da beyaz kalıyor, renk oluşumu iyi değil. `Aprikoz` yumuşak olduğu için yola dayanıklı değil. `Hasanbey`e kırmızı renk vermek, `Aprikoz`a da sertlik vermek için 15 ayrı melezleme yapıldı. `Roksana`, `İmrahor`, `Sakıt`, `Hacıhaliloğlu` ve `Alyanak` gibi türlerle yapılan melezlemeler sonucunda 662 melez elde edildi.``
Amaçlarının piyasa değeri ve verimi yüksek kayısı çeşidi üretmek olduğunu vurgulayan Demirtaş, ``Proje kapsamında tozlamalar 2 yıl daha devam edecek. Elde ettiğimiz meyveler aradığımız nitelikleri taşıyorsa tohumlarını dikip, bir fidan elde ediyoruz. Her fidan 4-5 yaşına geldiğinde meyve verecek. Bu fidanları bu süreye kadar takip edeceğiz. Takiplerimizle birlikte proje 2015 yılına kadar devam edecek`` dedi.
Demirtaş, projenin Çukurova Üniversitesi ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakülteleri işbirliği ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
kaysı kentli
04-03-2009, 13:03
Kayısı ağaçlarınında,aynen bademde olduğu gibi erken açama sorunu var. Hal böyle oluncada ürün almak zorlaşıyor. Bu konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız , yardımci olabilirse sevinirim.
denizakvaryumu
04-03-2009, 13:37
65300
Henüz Türkiye'de piyasaya çıkmadı ama SİYAH KAYISI yı yakında marketlerde görürseniz şaşırmayın.
Siyah erik ve kayısı evliliğinin sonucu ortaya çıkmış.
http://www.naturallivingcuisine.com/2008/08/16/apricots/
65301
selmangulec
09-04-2009, 22:38
merhabalar acaba 10 cm eninde bir genişliğe sahip bir kayısı meyvesi nin yetişmesi , normal mi acaba. bir zarar varmı . bu konuda yardım edebilen varmı?
---------------
boyu nerdeyse çok büyük olmayan şeftali ve elma ile aynı oluyor , çekirdeği tatlı ve aşı yok. orj. ağaç.
bilenler bu konuda görüşlerini belirtebilirse memnun olurum
saygılar...
Meyvenin yetişmesi sırasında herhangi bir bitki gelişim düzenleyici, hormon vs kullanılıyor mu?
selmangulec
10-04-2009, 09:53
Meyvenin yetişmesi sırasında herhangi bir bitki gelişim düzenleyici, hormon vs kullanılıyor mu?
merhabalar ,
bu ağacın ilk yetişme zamanından bu yana özellikle hormon vb. ilaç kullanılmadı . Ama zararlılarla mücadele için yılın belli aylarında elma , erik, armut vb. diğer ağaçlarımız için ilaçlama yapııyor. Ama hepsine verilen ilaç sanırım buna da sıkılıyor .
bu ağacın ilk çıkış anını hatırlıyorum. hani kendiliğinden çıkan bir ağaçtı . 1-2- yaşında iken tadilt zamanında kesimemiştik , sevmezsek şekerpare ye aşı yaparız ümidi ile büyümesini beklemiştik. boyu bizi ilk meyve anında büyük olmaya başladı. bundan başka 4-5 tane daha şekerpare cinsi ağaçları var ama onlarda bu sorun yok. ilaçlamaları da uzman her sene gelip yapıyor .
Geçen sene hastalanan ve karınca istilasına uğrayan kayısı ağacımızı sonbaharda ilaçlamıştık. Bu yıl ümitliyim galiba meyve alabileceğiz gibi.:p
71920
merhabalar ,
bu ağacın ilk yetişme zamanından bu yana özellikle hormon vb. ilaç kullanılmadı . Ama zararlılarla mücadele için yılın belli aylarında elma , erik, armut vb. diğer ağaçlarımız için ilaçlama yapııyor. Ama hepsine verilen ilaç sanırım buna da sıkılıyor .
bu ağacın ilk çıkış anını hatırlıyorum. hani kendiliğinden çıkan bir ağaçtı . 1-2- yaşında iken tadilt zamanında kesimemiştik , sevmezsek şekerpare ye aşı yaparız ümidi ile büyümesini beklemiştik. boyu bizi ilk meyve anında büyük olmaya başladı. bundan başka 4-5 tane daha şekerpare cinsi ağaçları var ama onlarda bu sorun yok. ilaçlamaları da uzman her sene gelip yapıyor .
O zaman bahsettiğiniz ağacın cinsi iri meyveli. Yenmesi durumunda bir zararı olacağını sanmıyorum. Pazara sunulursa ne gibi bir rağbet görür bilmiyorum fakat.
sinaninci1
20-04-2009, 11:28
Herkese merhabalar
İş yogumlugundan pek fazla çıkamıyorum.
Kayseride bulunuyorum mekan degiştirdim,anlıyacağınız.
Burda meşur bir kayısı çeşidi var, ama tam ismini bulamadım.
Buranın halkı portakal olarak isimlendirmişler, ama nedendir bilmiyorum,
Bana bu kayısının cinsini bilen varsa yazarsanız sevinirim.
Saygılarımla
Arkadaşlar yazıyı okudum fakat sorumun cevabını bulamadım bir türlü veya benim gözümden kaçtı. Kayısı fidesini hangi aylarda dikmeliyiz? Bir bahçe oluşturuyorum'da kendime.
copur 09
14-05-2009, 10:14
Çıplak köklü dikecekseniz ağaç uyanmadan ege bölgesinde Aralık...Mart, Topraklı dikecekseniz her dönemde dikebilirsiniz.
Çıplak köklü dikecekseniz ağaç uyanmadan ege bölgesinde Aralık...Mart, Topraklı dikecekseniz her dönemde dikebilirsiniz.
Cevap için teşekkür ederim. Diyelim ki kayısı fidesini diktik. Bu kayısı nekadar zamanda meyva vermeye başlar? Çevremde ki büyüklerim 2 senden bahsediyorlar doğrumudur ?
tbozkoyun79
14-05-2009, 21:03
Kemal bey merhabalar;2007 mart ayında kayısı bahçesi kurmak için girişime başladık.Kırıkkalede.Şekerpare siparişi verdik 150 ağaç.Ağaçları diktik,diktikten bir hafta sonra fidanları temin eden arkadaştan kötü bir haber geldi fidanlarda bir yanlışlık olmuş,şekerpare yerine trinte vermiş bize,tabi şok olduk hepimiz.Tabii bir sürü tartışma sorun derken nalet olsun dedik ağaçları büyemeye bıraktık bizim burası içanadolu olduğundan soğuk ama ağaçlardan geçen yılda bu yılda meyve aldık.Bu yıl daha fazla meyve var soğuk vurmadan kurtartık bu yılda.Ağaçların bir kısmını şekerpareye aşıladım.Dier kısmını ne yapacagıma hala karar veremedim.Bu işten para kazanmak için hangi yolu izleye bilirim.Siz benim yerimde olsanız ne yaparsınız
4.3.7 Hastalık ve Zararlılarla Savaş
1. Dal yanıklığı kızılleke Sonbaharda yapraklar dökülünce
1. Bordo bulamacı % 2'lik veya
2. Bakırlı ilaç (%50 metalik)
2. Kabuklu Bit İlkbaharda tomurcuklar kabarmadan önce
1. Susracide 40 EC
2. Suprathion 40 EC
3. Dal yanıklığı kızılleke İlkbaharda tomurcuklar kabardığında
1. Bordo bulamacı % 1'lik veya
2. Bakırlı ilaç (% 50 metalik)
4. Kahverengi tomurcuk tırtılı İlkbaharda tomurcuklar kabardığında
1. Decis 2*5 EC
2. Lebaycid %50 EM
3. Thiodon 35 EC
4. Zolone 35 EC
5. Gusathion %20 EM
6. DDVP %50 EM
7. Gusathion 525 WP
5. Monilya Çiçekler % 1-2 açınca
(Çiçeklenme 10-12 gün devam ederse ikinci ilaçlama yapılır.)
1. Benomyil (Benlate)
2. Thiophanate methyl
3. Carbenzadin
4. Vinlozolin
6. Kızılleke Meyveler zeytin çekirdeği iriliğine gelince
1. Dodine 65 W
2. Zineb % 65 WP
3. Thiram % 80 WPYukardaki bilgilerden şu anda kayısı ağaçlarımdaki problemin DAL YANIKLIĞI olduğu tanımını yapabiliyorum. Şu anda ağaçlarımın üzerinde 1 tane meyve yok :( Şu anda Bordo bulamacını yapıp kullansam ağacı kurtarabilirmiyim ??
bu sene yeni diktim bir adet kayısı ağacı,bizim buradaki,fidancılardan alıp,merak ettiğim,hiç çiçek açmadı ve dolayısı ile meyve yok...
bu bir sorun oluştururmu?
yoksa hiç meyve vermeyecekmi?
kayısının da zeytin gibi var ve yok senesimi var?
arkadaşlar 250 tane zeytin fidanı diktim kalan kısmınada 250tane kaysı (nifa) ekmek istiyorum görüş ve önerilerinizi bekliyorum teşekkür ederim
kaysı konusun da yardım istedik, oları olan olmadı
mum isigi
09-06-2009, 17:58
Herkese merhabalar,
Amerikada yasiyorum ve cok buyuk bir bahcem var. Arka tarafa dun internet uzerinden can erigi ve bir tanede kayisi siparisi verdim. Turkiyeden gelecek olan bir arkadasimiz onumuzdeki hata bize iletecek. Dikimi konusunda bilgilerinizi paylasirsaniz sevinirim.
sevgiler
arkadaşlar kaysı yetiştiricileri bu form da pek yok galiba ben şayet yardım edecek fikir verecek birileri olursa nifa türü kaysı hakkında bilgi istiyorum mesala dikim araları kaçyaşında verime yatacağı gibi eğer bilgi verebilecek arkadaş varsa şimdiden teşekkür ederim
Samsunlu55
26-08-2009, 02:03
Kayısı çok fazla hastalık kapar mı, düzenli olarak bulaşan bir hastalığı var mıdır? Mesela şeftalide yaprak kıvırcıklığı beyaz bit yaprak biti her sene görülür böyle bir durumu varmı?
kemalcuce
29-08-2009, 00:31
merhabalar
tüplü kayısı fidanlarını yılın 12 ayı dikebilirsiniz fakat açık kök kayısıfidanlarını ekim-mart ayları arasında dikebilirsiniz(Fidanların yapraklarını tamamen dökmesi gerekir.
Dikim aşamasında fidanı aşıdan itibaren 60-70 cm arasında kesmelisiniz ki fidan şemsiye şeklinde gelişim göstersin.Teşekkürler
Arkadaşlar yazıyı okudum fakat sorumun cevabını bulamadım bir türlü veya benim gözümden kaçtı. Kayısı fidesini hangi aylarda dikmeliyiz? Bir bahçe oluşturuyorum'da kendime.
kemalcuce
29-08-2009, 00:35
Bildiğim kadarı ile zerdali anacı boylu, myroblan bodur.
Myrobolan c29 anacı erik ve kayısı meyvelerinde kullanılan bir anactır.Zerdali anacına göre myrobolan anacının boyu ortalama %30 ile %40 arasında daha kısadır.Ağaç gelişimi yarıbodur myrobolan c29 anacında hızlı ağaç ömrü ise klasik anaca göre daha azdır.
kemalcuce
29-08-2009, 00:44
arkadaşlar 250 tane zeytin fidanı diktim kalan kısmınada 250tane kaysı (nifa) ekmek istiyorum görüş ve önerilerinizi bekliyorum teşekkür ederim
Merhabalar
Ninfa kayısı en erkenci gruptandır.Kayısı çeşitlerine göre hasat sırası
ninfa-auorora-procde thyrınte-septik-bebeco-tokalı-roksana-şalak-alkaysı-karacabey(burada sonda cıkan bazıları hemen hemen aynı anda hasada gelmektedir)
Ninfa kayısıyı byrobolan c29 anaclar üzerinde olumlu sonuclar vermektedir.Mersin bölgesinde yaklasık 4 dönüm yere 270 adet myrobolan c29 anaclı ninfa kayısı dikimi yapıldı ve fidanlar sera icerisine alındı.Hasat rekoltesi 1. sene 1 tona yakın 2. sene 1-2 ton arası ,3. sene 2-3 ton arası 4. sene ise 3-4 ton arası hasat ayapılmıstır.
Myrobolan c29 anaclı kayısılarda dikim mesafesi sıralar arası 5 metre fidanlar arası 3 metre veya 4mX3m seklinde dikim yapılabilir.Klasik anacta ise ninfa kayısı çeşidini 5mx5m ,6mx6m veya 5mx6m seklinde yapabilirsiniz.
denizakvaryumu
29-08-2009, 16:26
Kemal Bey,
bilgiler için teşekkürler.
E-fidancım sitesinde de detaylı açıklamalar bekliyoruz.
.
kemalcuce
29-08-2009, 16:50
Bu konuda kesinlikle haklısınız.Elimden geleni yapacam
sayın kemalcuce verdiğiniz bilgiden anladığım kadarı ile
bendeki kayısının yerli tokalı olduğu anlaşılıyor.Dediğiniz gibi
aroması ve olgun olarak yemesi mükemmel.Çok teşekkür ederim.
Samsunlu55
29-08-2009, 17:50
Kayısı çok fazla hastalık kapar mı, düzenli olarak bulaşan bir hastalığı var mıdır? Mesela şeftalide yaprak kıvırcıklığı beyaz bit yaprak biti her sene görülür böyle bir durumu varmı?
Arkadaşlar cevap bekliyorum...
kemalcuce
30-08-2009, 01:26
Hastalık kapma olasılıgı bölgeye göre değişir.Çunki nem-sıcaklık etken faktörlerdir.Meyve agaçlarında olan kök çürüklüğü kayısada da vardır.Bademlerde meydana gelen yaprak dürülmesinin bir değişiğide kayısıda yaprak delen olarak ortaya çıkar.Hem yaprak yapısını hemde meyve albenisini bozar.Ayrıca birde mumyahastalığı vardır.Adı üsütünde meyve mumya gibidir:D.Nemotod varsa geçmiş olsun sök gitsin o ağacı(köklerde tomurcuklanma mantar gibi).Gerçi piyasada bir ilaç var ama araziye fidan dikimini yapmadan önce fidan kökleri arazi ilaçlanmalıdır.
Arkadaşlar cevap bekliyorum...
Samsunlu55
30-08-2009, 01:43
Nemotod varsa geçmiş olsun sök gitsin o ağacı
Daha bu kış ektim ekilen toprak çok killi ne gibi bir zararı olur? Ekmeden 1 gün önce açtığımız kuyular ekerken içleri su doluydu bu sene hiç sulamadık hala yaşıyorlar:)
kemalcuce
30-08-2009, 22:02
Bu sene yagıslar gercekten iyiydi,doğa suya doydu diyebilirim.Kayısıda nemotod diğer çeşitlere göre(örnegin şefatli badem bunlarda cok görülür) daha az görülmektedir.İnşallah fidanınız hep böyle devam eder.Hatta bir tarafına erik aşısıda yaparsanız çifte hasat olur:)))
Samsunlu55
31-08-2009, 22:47
Evet doğa suya doydu peki kök dışında yapraklarda her sene görülen ağacı verimden düşürebilecek öldürücü hastalığı var mıdır?
Evet doğa suya doydu peki kök dışında yapraklarda her sene görülen ağacı verimden düşürebilecek öldürücü hastalığı var mıdır?
Sn Samsunlu., Kayısı da yaprak hastalığı olarak Çil (yaprak delen) var fakat ondan önemlisi Çiçek Monilyası dır. Nemli rutubetli iklimlerde çiçek zamanı havalar yağışlı olunca bu hastalık yayılabilir mücadelesi de zorlaşır. Bu nedenle Karadeniz ve marmara bölgelerinde kayısı zor olur.
Ayrıca kayısı anacı ağır topraklara gelmez. hafif kireçli toprakları sever. ağır çok su tutan, killi topraklarda anacın ömrü kısa olur.
Samsunlu55
11-09-2009, 20:38
Bilgilendirme için teşekkürler...
Kaysı yetiştirecek arkadaşlar ; Eğer ticari olarak dikecekseniz aprigoz veya gabaşi den başka dikmeyin , hem ticari değeri yüksek hem lezzetli , gabaşi kaysısı alyanakta yapar , en tatsız tutsuz olanı imam kaysısıdır , bu sene imam kaysı 600-700, gabaşi 1500-2000 , aprigozda (ama halk arasında abragoz derler) 3000 tlde alıcı buldu , bunlar toptancı hal fiyatları.
Samsunlu55
01-12-2009, 21:46
Sn. şahin05, Bir tanıdığımızın Tekkeköy'de ovada bodur kayısı bahçesi var bize 2 poşet vermişti yirsiniz diyerek. Kayısılar ovada suyuda görünce şeftali gibi olmuşlar, ama hiç tadı yoktu hepsini reçel yapmıştık. Acaba Samsun'da sulanmadan yetiştirilse çok mu küçük kalır? Sulanmayınca daha tatlı olur mu? Bu konuda bilgi edinmek istiyorum.
Bence o cinsinden geçer , büyük ihtimalle imam kaysıymıştır , saman gibi olur , gösterişlidir ama tat tuz yoktur, birde iklim çok önemli, kaysı deyince ığdır , malatya bence , türkiyenin neresine dikerseniz dikin bu şehirlerdeki randumanı alamıyorsunuz. Hataya kaysı dikmişler , olmuşda, ama 5 para etmez , afyonda kaysı var hemde çok var,ama ığdırı tutmaz.
Şeftali gibi kaysının reçeli de iyi olmazki , reçellik kaysı şekerpareden başka olmaz, küçük ve tatlı olcakki , şekeri az katasın :) sulanmayı ne kadar az yaparsan , tat oranı her meyvede o kadar artar, onun içindirki kır bölgelerden gelen meyveler aromalı olur .o nispettede meyve küçük kalır , ayarını tutturmak lazım.:)
Samsunlu55
01-12-2009, 22:08
Sizce Samsun'da kayısı sulanmadan ticari olarak yetiştirilebilir mi? (Ova haricinde)
Sanırım bu konuda en çok benim yardımcı olmam lazım.Babam iyi bir kayısı yetiştiricisi.En son Hatay'dan bir arkadaşına yardımcı olmaya çalışıyordu malum nemli bir bölge.Bilgileri alıp en kısa zamanda size iletirim.Temel bilgiler zaten konu başlığımızda var ama bunun dışındaki soruları yanıtlamaya çalışırım
tbozkoyun79
03-12-2009, 21:43
Beni başımdaki sorunu yazmanın tam yeri işi bilen insanları bulmuşken yardımlarınızı bekliyorum..Kırıkkalede iç anadoluda sulama imkanı olan arazime 160 kadar kayısı diktim..Bizler Türkmen göçü giderken düzelir mantığıyla gittiğimiz için önce şekerpare dedik sonra trithne ye çevirdeik şu an 100 tane Tritne 40 tane çekirdeği tatlı ama şeker pare olmayan malatya şeklinde başka bir cins.Birde 20 adet Tritneden 10 gün sonra yetişen çekirdeği acı alyanak gibi bir çeşit olarak karşıma çıktı fidanlar .2007 yılında dikimlerini yaptım trithneden bu yıl 1 ton kadar ürün aldım 700 liradan satana kadar göbeğim çatladı şekli güzel tadı yok alan şekline bakarak alıyor aslında Tam ramazanda satılacak meyve ama ..Neyse Kışın aşılayacağım yarma aşıyla siz olsanız hangi çeşite cevirirsiniz,hangisinini pazarı iyi..Saygılarımla..
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
tbozkoyun79
04-12-2009, 20:19
Şahin05 kusura bakmayın isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim..Öncelikle cevabınız için teşekkürler.internetten yazdığınız çeşitlerde ''Abragoz'' araştırdım Iğdır Şalak diye bir kayısı çeşiti çıkıyor doğrumudur acaba.Sizin yapımış olduğunuz yoruma istinaden Abragos satışta sıkıntı olmaz şeklinde anladım.Tabi Başka yorumlar var ise çok sevinirim.Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varmı içimizde acaba.160 agacın hepsini aynı çeşit yapmak sizce nasıl bir fikir.Şimdiden Teşekkürler.İyiki varsınız...TARIK
tbozkoyun79
04-12-2009, 20:19
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
Şahin05 kusura bakmayın isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim..Öncelikle cevabınız için teşekkürler.internetten yazdığınız çeşitlerde ''Abragoz'' araştırdım Iğdır Şalak diye bir kayısı çeşiti çıkıyor doğrumudur acaba.Sizin yapımış olduğunuz yoruma istinaden Abragos satışta sıkıntı olmaz şeklinde anladım.Tabi Başka yorumlar var ise çok sevinirim.Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varmı içimizde acaba.160 agacın hepsini aynı çeşit yapmak sizce nasıl bir fikir.Şimdiden Teşekkürler.İyiki varsınız...TARIK
Bu işin ticaretini yapıyorum , üretiminden çok fazla anlamam , Abragoz albenisi yüksek bir meyvedir ,kurutmalık veya reçellik olarak kullanılmaz , sofralık olarak kullanılır genelde ,ve çok tatlıdır, size fikir vermesi açısından rakam vereyim isterseniz. Verdiğim rakamlar +300 -300 olarak değerlendirme yapın , İmam kaysı 600-700 , şekerpare 1100-1500, gabaşi 1300-1800 ,ığdır 1500-2500 , Abragoz 2000-4000 arası satıldı bunlar toptancı hal fiyatları , ayrıca 160 ağacın hepsini aynı cins yaparsanız hasatta hepsi aynı anda olgunlaşacağı için hasatta problem yaşarsınız , hasatı yetiştiremezsiniz , olgunlaşma dönemleri evre evre olan kaysıları dikerseniz daha mantıklı , benim bildiğim en geç abragoz olgunlaşıyor , çünkü ilk önce imam kaysı çıkıyor sora sırayla gidiyor.
Iğdırla abragoz kaysı birbirine çok benzerler , ikiside kalibresi yüksek kaysıdır ama abragozun aroması daha fazladır ve daha serttir.Iğdır kaysısının belki başka ismide vardır ama ığdırdan geldiği için biz ığdğr diyoruz.Iğdır malatyayla yarışacak potansiyele ulaşamasada malatyadanda aşağı kalmaz.
tbozkoyun79
05-12-2009, 19:31
Bu işin ticaretini yapıyorum , üretiminden çok fazla anlamam , Abragoz albenisi yüksek bir meyvedir ,kurutmalık veya reçellik olarak kullanılmaz , sofralık olarak kullanılır genelde ,ve çok tatlıdır, size fikir vermesi açısından rakam vereyim isterseniz. Verdiğim rakamlar +300 -300 olarak değerlendirme yapın , İmam kaysı 600-700 , şekerpare 1100-1500, gabaşi 1300-1800 ,ığdır 1500-2500 , Abragoz 2000-4000 arası satıldı bunlar toptancı hal fiyatları , ayrıca 160 ağacın hepsini aynı cins yaparsanız hasatta hepsi aynı anda olgunlaşacağı için hasatta problem yaşarsınız , hasatı yetiştiremezsiniz , olgunlaşma dönemleri evre evre olan kaysıları dikerseniz daha mantıklı , benim bildiğim en geç abragoz olgunlaşıyor , çünkü ilk önce imam kaysı çıkıyor sora sırayla gidiyor.
Abragoz ve gabaşi bu fiyatta alıcı buluyorsa çok süper.Yalnız internette bu iki fidanla ilğili hiç bir bilği yok bu fidanlardan satanda yok.Bu sorunu nasıl çözebilirim bilemiyorum.Bu Konu hakkında diğer arkadaşların yorumları nedir acaba.Çok tekkürler.SAygılar..TARIK
Samsunlu55
05-12-2009, 23:48
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
Zaten çok rahat bir şekilde yetişiyor ama acaba dağlık kesimde sulanmadan ticari olarak yetişir mi Karadeniz ikliminide göz önüne alırsak?
Sn. Samsunlu 55., size 11/09/09 tarih, 73 No lu mesaj da ifade ettiğim gibi; Karadeniz Bölgesi Kayısı için uygun değildir. Yetişse de tatlı, kaliteli meyve olmaz. Bunun değişik nedenleri vardır.
1. Kayısı yaz aylarında gece serini gündüz sıcak ister ki yaprakta oluşan besinler meyvede kalsın, ve meyve TATLI olsun.
2. Kayısı "Kuru hava" ister ki hastalanmasın (Çiçek monilyası, yaprak delen)
3. Kayısı kökleri bazik veya nötr kireçli toprak ister ki karadenizin asit toprakları uygun değildir.
4. Bu özellikleri nedeniyle Şeftali den farklıdır. Karadeniz de şeftali olabilir ama kayısı???
Çeşitlere gelince; Iğdır da Aprikoz (Şalak) çeşidi erken olgunlaşır ve pazara erken girer. İnce kabukludur ,kuru maddesi düşüktür kurutmaya gelmez.
Malatya da ise ; Kuru maddesi yüksek, kurutmalık çeşitler yetişir. 3-4 kilo yaş kayısı dan 1 kilo kuru kayısı alınır. İklim ve toprak buna uygundur. Bunların (Malatya çeşitlerinin) soğuklama ihtiyacı yüksektir ve Malatya da karşılanabilir. Hasanbey, Hacıhaliloğlu, soğancı, Çöloğlu, ve şekerpare gibi çeşitler malatya ya uyar. Bunlardan Şekerpare Mersin/Mut a uyum sağlamıştır ve Hatay /Samandağında ki Sakıt çeşidi Malatya şekerpareye benzer. O yörede erkenciliği ile para eder.
Samsunlu55
12-01-2010, 10:04
Sn. kgursan haklısınız, yetişen kayısılar büyük ve tatsız oluyor. Yaprak delen hastalığı şeftalidede oluşuyor ve ilaçlama yapılarak kurtulabilinir. Bu arada haberiniz olsun Karadeniz'de heryerde şeftali olmaz. Kimi yerinde güneşlenme yetersizliğinden dolayı yetiştirilemiyor. Saygılarımla...
Zerdali
Ziraat mühendisi arkadaşlardan yanıtlamasını istiyorum lütfen.
Sanırım zerdali kayası çekirdeğinden çıkan bir ağaç türü. Zerdali meyvesini çok severim. Kırsal pazarlarda özellikle zerdali ararım. İki adet zerdali ağacım var. 5-6 yaşlarında birisini bizim bahçeye, diğerini okul bahçesine diktim. Bu yıla kadar hiç çiçek açmadılar ve ürün vermediler. Bahçemdeki ise gölgede kaldığı için yaprağını oldukça geç çıkarıyor. Acaba zerdalilerde ürün vermeyen erkek ağaç oluyor mu?
Zerdali
Ziraat mühendisi arkadaşlardan yanıtlamasını istiyorum lütfen.
Sanırım zerdali kayası çekirdeğinden çıkan bir ağaç türü. Zerdali meyvesini çok severim. Kırsal pazarlarda özellikle zerdali ararım. İki adet zerdali ağacım var. 5-6 yaşlarında birisini bizim bahçeye, diğerini okul bahçesine diktim. Bu yıla kadar hiç çiçek açmadılar ve ürün vermediler. Bahçemdeki ise gölgede kaldığı için yaprağını oldukça geç çıkarıyor. Acaba zerdalilerde ürün vermeyen erkek ağaç oluyor mu?
Sn Sonul., Kayısının çekirdekten çıkanı (aşısız) Zerdali, denir. Genellikle çekirdekleri acıdır. Kayısı ve zerdalilerin çiçek açması için senede birkaç yüz saat SOĞUK yemesi (Soğuklama ihtiyacı) vardır. Soğuklama ihtiyacı giderilmeyen ağaçlar çiçek açmazlar.
Genellikle ürün vermeyen erkek ağaç kayısı da olmaz.
Teşekkürler Kgursan;
Ben Antalya'da yaşıyorum. Buranın önemli bir semtinin adı da "Zerdalilik", yani bu bölgede daha önce zerdali yetişiyormuş. Cinsleri mi farklı yoksa eskiden daha mı soğuktu anlayamadım. Ben de zerdalimi yaylaya taşıyacağım. Teşekkürler...
Teşekkürler Kgursan;
Ben Antalya'da yaşıyorum. Buranın önemli bir semtinin adı da "Zerdalilik", yani bu bölgede daha önce zerdali yetişiyormuş. Cinsleri mi farklı yoksa eskiden daha mı soğuktu anlayamadım. Ben de zerdalimi yaylaya taşıyacağım. Teşekkürler...
Bazı çeşitler (sizin deyiminizle cins ler) çok az soğuklama istiyordur. Bunlar Akdenize uyum sağlayabilir. Ama kaliteli çeşitler genellikle çok soğuk ister.
ihsankaya45
17-02-2010, 14:24
Roxana cinsi kayısı kendini döllermi hangi kayısı döller ? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Bu kayısı armillaria kök hastalığına yakalanmış.
Sayın Çaça,
Bu hastalığın ilacı, çaresi nedir. Bulaşıcımı, diğer ağaçlarıma bulaşırmı. Cevap yazarsanız minnettar kalırım.
Her şey gönlünüzce olsun.
Sn. Osman45,
Plastik bir kovada, 10 litre suda 300-400 gr. göztaşını eriterek ağacın taç izdüşümüne(1,5 m2 alana) dökersen sanırım faydalı olur. herzaman yapabilirsin. selamlar.
Merhaba ben bahçe ile uğraşmayı çok seviyorum :D gelelim sadede bahçeye geçen sene ektiğim kayısı ağacını bahar gelmeden budadım, şimdi yaprakları oldu, dalın biri çok cansız öbür dala yaslanıyor o dalı kessem mi kesmesemmi bu zamanlar kesince ağacın hiç kayısı vermediğini duydumda
isterseniz fotoğraf ta koya bilirim
unutmadan bu dalda biraz yeşil yeşik küçük böcekler vardı az ilaçla ilaçladım ..
ama ilaçlamadan öncede aynıydı.
Lütfen yardım edin.
peaceseller
07-05-2010, 13:28
Merhaba,
Ankara'daki evimin bahçesine Nisan ayı ortasında kayısı ve vişne fidanı diktim. Vişne uyandı fakat kayısıda hiçbir hareket yok, gözler hala kapalı duruyor. Bu normal midir? Ne zaman açmaya başlar? Ya da bir eksiği mi var?
denizakvaryumu
07-05-2010, 13:37
Muhtemelen canlı değil, Ankara'da kayısılar çoktan çağla oldu :)
Budama makasıyla üstten kontrol amacıyla biraz kesin, yeşilse bekleyin.
peaceseller
08-05-2010, 22:02
Sn. denizakvaryumu, teşekkürler. Kesip baktım hala yeşil. Acaba suyunu mu yetersiz verdim? Dikimden sonra (1 ay oldu) 5-6 kez sulamıştım.
Meyve tutması çok az oluşan çağlalarda sararıp dökülüyor.
Alonesmaug
19-05-2010, 20:25
Balkondaki kayısım artık balkona sığmıyo yazdan sonra bahçeye dikmeliyim.Tahmin ediyorum 1 ya da 1 buçuk yaşında. Acaba ne zaman meyve verir ?
nihat_kb
21-05-2010, 11:39
Balkondaki kayısım artık balkona sığmıyo yazdan sonra bahçeye dikmeliyim.Tahmin ediyorum 1 ya da 1 buçuk yaşında. Acaba ne zaman meyve verir ?
Adam akıılı meyve vermesi bi 3-4 yıl daha sürer heralde , ama dalları cılız kalmış , bahçeye taşıdıktan sonra seneye, alttaki dalları biraz alın da ağacın diiğer dalları kuvvetlensin, kolay gelsin :)
Alonesmaug
21-05-2010, 13:19
Adam akıılı meyve vermesi bi 3-4 yıl daha sürer heralde , ama dalları cılız kalmış , bahçeye taşıdıktan sonra seneye, alttaki dalları biraz alın da ağacın diiğer dalları kuvvetlensin, kolay gelsin :)
Teşekkür ederim.Yeri kısıtlı olduğu için dalları cılız kaldı evet ama sonbaharda bahçeye taşıyacağım.
merhaba arkadaşlar,
ben acemiyim biraz .bizim bahcede bi kayısı ağacı var yapraklarını böcekler kemirmiş ve sararmaya başlamış .ayrıca meyve de vermiyor .hasta mı acaba.ne yapmalıyım bilgilendirirseniz sevinirim. hepinize şimdiden teşekkürler.....
Bu senede kayısımda bol meyve var. Tahminim 10-15 güne kadar olgunlaşacaklar.
boragursoy
12-06-2010, 19:29
kayısı ağacım çok güzel kayısı veriyor anca tatsız sebebini bilen arkadaşlar varsa yardımcı olursa sevinirim
Sayın boragursoy,
Kayısı ağacınız birkaç senelik olmasına rağmen çok iyi verim vermiş maaşallah. Tadının eksik olduğunu söylüyorsunuz ama aynı zamanda küçükler. Bu küçücük ağaç okadar meyveyi tam olarak besleyemez. Bu konunun ilk topiğini okuyup seyreltme ve destekleme yaptığınızda kayısılarınız umduğunuzdan iyi olacaklar.
Her şey gönlünüzce olsun.
Arkadaşlar,bu günlerde pazarlarda çok güzel,tatlı ve albenili iri bir kayısı çeşidi var.Yanakları belirgin şikilde çıkıntılı yuvarlak olmayıp uzunlamasına bir yapısı var.Ayrıca çokta iri .Pazarda en pahalı bu kayısı çeşidi var.Çekirdeği ete yapışık değil.Acaba ığdır kayısısı olabilirmi? Iğdır diye bir cins varmı?Bu kayısının cinsi hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
156266
156267
156268
156269
yasarugur
01-07-2010, 08:32
Arkadaşlar ,Iğdır Şalağı cinsi kayısıyı geçen gün manavda gördüm,fotoğrafı ilişikte.Çok ince kabuklu ve harika bir aroması var.Satıcının dediğine göre Isparta ve Çivril taraflarında da yetiştirilmeğe başlanmış.
kemalcuce
07-07-2010, 02:44
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
Şahin05 arkadaşın dediklerine ilaveten
Apricos a(ığdır şalağı) ek olarak Ticari değeri fazla olan gecci kayısı çeşitleri
bebeko(ihracat yoksa iç piyasa değeri düşük olur diğer belirttiğim gecci çeşitlerde bu sıkıntı nadir yaşanır)
al kaysı+++++
vitolla+++++
mogador(erkencidir ama belirtmeden geçemedim)
italyan tokalı(bazı bölgelerde al yanak-al kayısı diyorlar isim farklılığı )++++
ziraat şekerparesi(Şekerparele çeşitleri arasında en iyisi)+++++
denizakvaryumu
07-07-2010, 07:46
Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
Kemal Bey,
sitenize baktım bu abragoz denilen çeşit yok sanırım?
kemalcuce
07-07-2010, 11:19
Tahminimce abragoz halk dilindeki adı bakanlıkta adı apricos çok benziyor:)
Köyde 3 yaşındaki kayısı ağacının çiçekli ve meyveli hali .Cinsini bilmiyorum,mayısın sonlarına doğru 350 rakımda meyveler olgunlaştı.Cinsi konusunda belki kemal bey bir fikir verebilir.
158431
158432
158433
Arkadaşlar, Hatay'ın Sakıt kayısısını duyan veya tadan varmı? Bana göre en kaliteli sofralık kayısı çeşididir. tatlı ve albenisi de mükemmeldir, kırmızı yanak yapar. elimde resimleri yok bulursam yükleyeceğim.
Samsunlu55
09-07-2010, 11:23
Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir.
Kemal bey aslına bakarsak kayısıya soğuk vurması demek fındığa da soğuk vurması demek. Karasal iklimde kış çok sert olur sonra direkt sona erer, karadenizde ise tam yaz geldi dersiniz bakmışsınız kar yağıyor (2004 Nisanında (http://www.meteor.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=SAMSUN) gündüz sıcaklık 25 derece iken akşamı diz boyu kar yağdı, tadacak ceviz alamadık). Örneğin ilk haberde belirtilen kar yağışı sonrası benim arazimde kar 1 hafta kalkmadı, her gece ateş yaktık.
"Ankara'dan Samsun'a yük taşıyan kamyon şoförleri, Çorum'a kadar yağmur yağışının etkili olduğunu, Çorum'dan sonra da Samsun'a kadar kar yağışının etkisini gösterdiğini söylediler."
http://www.haberexen.com/news_detail.php?id=20802
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14400897.asp
Komşu bahçede akrabam birkaç sene önce denemek için ektiği kayısılardan memnun kaldı, seneye 50 fidan daha düşünüyor.
Sn aliok
Roxana çeşidine benziyor meyveler. Tadı ekşimsi ve meyve eti çok sert mi acaba?
tbozkoyun79
15-11-2010, 12:07
Tahminimce abragoz halk dilindeki adı bakanlıkta adı apricos çok benziyor:)
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Samsunlu55
15-11-2010, 22:29
Kemal Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Nerede yazmıştım bu alıntıyı:confused:
tbozkoyun79
16-11-2010, 14:58
Iğdırla abragoz kaysı birbirine çok benzerler , ikiside kalibresi yüksek kaysıdır ama abragozun aroması daha fazladır ve daha serttir.Iğdır kaysısının belki başka ismide vardır ama ığdırdan geldiği için biz ığdğr diyoruz.Iğdır malatyayla yarışacak potansiyele ulaşamasada malatyadanda aşağı kalmaz.
samsun 55 arkadaşım özür dilerim memleket aynıda isimleri karıştırmışım.düzeltme bu şekilde..saygılar..
tbozkoyun79
16-11-2010, 15:09
Sn aliok
Roxana çeşidine benziyor meyveler. Tadı ekşimsi ve meyve eti çok sert mi acaba?
Roxana kayısı çeşiti ali ok un hagi resimi için acaba bir çeşit daha paylaşmış.saygılar..
Samsunlu55
18-11-2010, 20:03
65300
Henüz Türkiye'de piyasaya çıkmadı ama SİYAH KAYISI yı yakında marketlerde görürseniz şaşırmayın.
Siyah erik ve kayısı evliliğinin sonucu ortaya çıkmış.
http://www.naturallivingcuisine.com/2008/08/16/apricots/
65301
İkinci sayfada bahsedilen siyah kayısı hakkında başka bir kaynak bilen var mı:confused:
113 nolu mesajının ilk 2 resmi
tbozkoyun79
19-11-2010, 12:05
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Samsun 55 isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim.Sizinde bu konuda güzel yorumlarınızı bekliyorum
Samsunlu55
20-11-2010, 20:32
Benim kayısıyla ilgili pek bir bilgim yok yorumsuz kalıyorum...
tbozkoyun79
23-11-2010, 18:35
113 nolu mesajının ilk 2 resmi
Merhabalar:bahsetiğiniz resimdeki kayısı roxsanamıdır.saygılar..
Öyle olduğunu düşünüyorum emin değilim sn tbozkoyun79.
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Merhaba, iyi akşamlar. Iğdır kayısısı Aprikoz veya mahalli ismi Şalak tır. İnce kabuklu, uzun çekirdekli, çekirdek evi boşluklu ve tatlı-aromalı bir kayısı çeşididir. İnce kabuk olduğundan kurutmaya uygun değildir. Ancak sofralık olur. Aprikoz ismi sanırım azerilerin dilinde Apricot (kayısı) nın adıdır. Şalak kaba-Argo dil dir. Ortası yarık olduğu için öyle denir.
Sn Çaça nın bahsettiği "Sakıt" çeşidi kayısı Hatay/ Samandağ yöresinde iklimini bulmuş ve yetiştirilmektedir. Bu Malatyanın "Şekerpare" denilen, Tatlı, küçük, alyanaklı çeşidi veye benzeridir. Ama halkımız her tatlı kayısıya Şekerpare der o ayrı konu.
Bu iki çeşit de Iğdır ve Hatay iklimlerinde (Sıcak olduğu için) erken turfanda olarak piyasaya girer ve Haziran başlarında meyveleri olgunlaşır.
Malatya da en yaygın çeşit HACIHALİLOĞLU çeşididir. Bunun yanında İri olarak HASANBEY, SOĞANCI çeşitleri ve çöloğlu çeşidi vardır. Hasanbey genelde sofralıktır. Hacıhaliloğlu ise hem kurutmalık, hem reçel-kompostoluk hem de sofralık olabilir fakat geç olgunlaşır (Malatya da Temmuz ortası gibi). Oysa Akdeniz koşullarına uymuş erkenci sofralık çeşitler 1 ay daha erken olgunlaşır, ama genellikle tatsızdırlar.
Kurutmalık çeşitlerden 3 kg yaş kayısı dan 1 kg kuru kayısı alınır. diğer kayısı çeşitlerinde bu rakam 5-6 kg. dır.
Zerdali, ise çekirdekten çıkan yabani bir kayısıdır. Ekşimsi-Mayhoş tadı ile komposto için çok uygundur. Kurutulur, ve kurusu komposto da kullanılır. Çekirdekten çıktığı için her ağaç başka bir çeşittir!!!
Kayısı kurutması ise: Genellikle kurutmalık çeşitlerde uygulanır. 2yöntemle kurutulur:
1. Gün kurusu : Olgunlaşan kayısılar yarılarak doğrudan güneş altına konur ve kurutulur. Oksitlenme nedeniyle rengi esmer olur, tadı güzel olur.
2. Kükürtlü kurutma: Taze kayısıya özel odalarda kükürt emdirilerek kurutulan özel bir yöntemdir. Bu kurutmada kurumuş kayısılar 1-2 yıl güvelenmeden bekletilebilir, Rengi altın gibi sarı olur fakat tadında kükürt vardır.
Sayın Kgursan bilgiler için teşekkürler.Bir Malatyalı olarak küçük bir düzeltme yapmak isterim.Gün kurusu, kayısı çekirdeği çıkarılmadan güneşe serilir,bir miktar suyu çekildikten sonra, çekirdekleri sıkılarak çıkartılıp tekrar güneşte kurutulur.Kuru kayısıda en lezzetli ve en sağılıklı olan bu yöntemdir.Sizin bahsettiğiniz yöntem ise kabuk dediğimiz, genelde çok etli olmayan mayhoş tatta olan kaysıların yarılarak kurutulması işlemidir.bunu kompostolarda kullanırız.
denizakvaryumu
08-12-2010, 10:58
Gün kurusu denilen kayısılar , son zamanlarda fırınlarda kurutulmuyor mu?
Hatta kükürtlü olduğu için elde kalan kayısılar, fırınlara atılıp gün kurusuna çevrilebilirmiş.
Samsunlu55
10-12-2010, 17:37
Tokaloğlu (http://www.fupas.com.tr/Fidan.aspx?cesit=51) cinsi kayısı çok albenili görünüyor...
Sayın Kgursan bilgiler için teşekkürler.Bir Malatyalı olarak küçük bir düzeltme yapmak isterim.Gün kurusu, kayısı çekirdeği çıkarılmadan güneşe serilir,bir miktar suyu çekildikten sonra, çekirdekleri sıkılarak çıkartılıp tekrar güneşte kurutulur.Kuru kayısıda en lezzetli ve en sağılıklı olan bu yöntemdir.Sizin bahsettiğiniz yöntem ise kabuk dediğimiz, genelde çok etli olmayan mayhoş tatta olan kaysıların yarılarak kurutulması işlemidir.bunu kompostolarda kullanırız.
Haklısınız sn. Tubay, ama sonuçta ikisi de "güneşte kurutulur", Malatya kayısıları kuru madde yüksek olduğu için kalın ve etli kurur ama zerdali dediğimiz sofralık kayısılar kuru maddeleri çok az olduğu için kuruyunca kağıt gibi ince olur, kabuk gibi olurlar. Yani birisi kayısının güneşte kurutulmuşu, diğeri zerdalinin güneşte kurutulmuşu.
Sn Denizakvaryumu., Fırınlarda kurutma yı bilmiyorum. Yeni geliştirilmiş bir teknik ise bilmiyorum. Ama Temmuz ayında fırına gerek varmı?? Kükürt (SO2 olarak veya başka bir gaz formunda) kayısının etine işlediği için fırınlarda nasıl giderilir? bilmiyorum.
Tokaloğlu (http://www.fupas.com.tr/Fidan.aspx?cesit=51) cinsi kayısı çok albenili görünüyor...
Kiraz da olduğu gibi kayısı da da isim kargaşası vardır. Tokaloğlu derken, Hangi Tokaloğlu?? Yalova tokaloğlu, Erzincan tokaloğlu su, Mektep vs. Malatya da benim gördüğüm Erzincan Tokaloğlusu idi ve kırmızıdan ziyade sarı etliydi!!
erguva_N
26-01-2011, 08:53
merhabalar bizim de kaysı ağaçları var bahçede, yaklaşık on tane, şimdiye kadar hep annem ilgileniyordu, biz de gidip yazları afiyetle yiyorduk. ama artık onlar yaşlandılar ve bu işlerle çok fazla uğramıyorlar, budamayla ilgili detaylı ve görsel bilgi verebilen olursa çok sevinirim. bir de şubat ayı ortalarına doğru gidip budamayı düşünüyoruz. zaman uygun olurmu acaba.
buraya ağaçlardan bir tanesinin daha önceden çekilmiş resmi var, onuda koymaya çalıştım ama başarılı olmadım manesef...
Zeytin agaci
15-02-2011, 14:21
Tüm doga dostlarini sevgiyle selamliyorum.
Bulundugum yerin rakimi 500 metre ve rüzgarli, ayda bir kac kere de firtinali. Kayisi agacinin ise rüzgari ve suyu uzun süre tutan sert topragi sevmedigini okudum. Ancak bir kayisi agacimin olmasini cok istiyorum. Hangi cinsi tavsiye edersiniz.
Kayisi agacinin disinda diger meyve agaclarindan, fistik cami, sedir agaci, sarmasik gül agaci da dikmek istiyorum. Köklerin binaya, duvara, havuza zarar vermemesi icin mesafe ne kadar olmali? Agaclar arasinda asgari ne kadar mesafe olmali.
Hepinize kolayliklar diliyorum.
Sevgiyle kalin.
Zeytin agaci
26-02-2011, 21:55
Merhaba kgursan
Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
Merhaba kgursan
Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
Sn zeytinağacı., 0900 napolyon başlığında cevaplamıştım burada da tekrarlıyayım. Malatya erzincan kayısı çeşitleri genellikle yüksek soğuklama ihtiyacı olan çeşitlerdir. Sahil bölgelerde olmayabilir. Onların yerine sizin bölgenizde soğuklama isteği daha az olan kayısı çeşitleri dikilebilirse daha iyi olur.
Çünki meyve gözlerinde çiçek oluşumunun tamamlanması için soğuk gerekir ve çiçeklenme zamanında da kuraklık gerekir. Çiçek zamanı yağış-nem olursa "Çiçek monilyası" hastalığı olma ihtimali yüksek olur.
Zeytin agaci
10-03-2011, 21:29
Kayisi agacinin meyve vermesi icin bahceye iki tane mi dikmem gerekiyor. Ikisinin de ayni cins mi, yoksa farkli cinsler mi olmasi gerekiyor?
Kayisi agacinin meyve vermesi icin bahceye iki tane mi dikmem gerekiyor. Ikisinin de ayni cins mi, yoksa farkli cinsler mi olmasi gerekiyor?
Genellikle kendine verimlidir, kiraz gibi değildir.
bazı cinsler yabancı döllenme istiyor
sofralık ekimler için ığdır kaysısı en iyisi enfes bir tadı var ve istediğiniz kadar yeyin rahatsız etmiyor.. bahçemde hangi tür olduğunu bilmediğim iri meyveli başka bir kayısı ağacı var ama 4-5 taneden sonra yeme isteğinizi yok ediyor..onada ığdır kaysısını aşılayacam..
Zeytin agaci
12-03-2011, 18:09
Sayin Beymen
Igdir kayisisi sulu ve tatli mi? Mugla'da 500m rakimda yetisir mi? Burda dört fidanciya sordum. Hepsinde sekerpare var. Ancak tadi eksimsi ve eti samanimsiymis. Birinde Malatya kayisisi var. Ancak onun soguklama süresinin uzunlugundan dolayi buraya uygun olmadigini ögrendim. Tokali, Al Yanak'da bulamadim.
ığdır az sulu ama çok tatlıdır. bölgenizde yetişebilir.tokaloğlu en tatlı, sulu ve aromalı çeşitlerden biridir [altta]
Zeytin agaci
12-03-2011, 20:30
Muhtesem. Darisi benim bahcemin basina.
sayın zeytin ağacı sizin bölgenizdeki neme nasıl bir tepki vereceğini bilmiyorum ..ama soğuklama olayı benim köydede kış uzun sürmez ..çok tatlı olmayan mayhoş bilindik kayısı tadından ayrı..başka güzel bir tadı var...ağıza atıldığında hemen ezilmeyen kıpır kıpır bir yemişliği var.. erkenci bir kayısı türü olduğu için sizn oraya uyacağını tahmin ediyorum..yinede uzamanların görüşünü alın..benimki amatör gözlemleme...saygılar..
kayısılar çiçeğe büründü [tokaloğlu]
Lonicera
28-04-2011, 17:49
Geçen sene meyvesini beğenmediğim kayısı ağacına şekerpare ve ığdır şalağı cinslerini kalem aşısı olarak aşılamıştım. Iğdır şalağı oldukça obur büyüme gösterdi. Şekerpare ise normal büyüme hızında ve yoğun şekilde çiçeklendi. Iğdır şalağının soğuklanma ihtiyacı fazla olduğu için çiçeklenmesi çok az oldu ve sadece 5-6 adet meyve tutumu mevcut. Tabii bu benim düşüncem. Malum, İzmir' in kışından soğuk ihtiyacını karşılaması mümkün değil. Ama az da olsa ığdır şalağı bir başka güzel oluyor:D
Elimdeki ikinci şekerpare fidanını da peynir tenekesine dikmiştim. Boyuna bakmadı bir kaç meyve de o tutmuş. Sanırım yan tarafta ağaçtaki aşılı abisinden aşağı kalmadığını ıspatlama çabası içinde.
ihsankaya45
03-05-2011, 08:29
bölgemizdeki kayısılar %90 oranında soğuktan etkilendi.
ihsankaya45
03-05-2011, 08:31
soğuğa bağlı olarak çiçeklerde dökülmeler ve dallarda sakızlamalar oluştu.
Herhalde sizin kayısılar ninfa yani erkenci kayasılardan olmalı.
derdiman
08-05-2011, 00:12
Sayın Lonicera,
1. kalem aşısı kayısıda tehlikelidir. 2-3 yıl sonra aşı yerinden kırılır... inşallah ağaçlar incedir... ideal olanı gözaşısıdır...
2. şalağın meyve tutumu hep zayıftır, genç ağaçlarda çok düşük meyve tutumu olur. ısparta da yeterli soğuk var ama meyve tutumu genç ağaçlarda az.
3. ağaçlar dar toprak havzası içinde hemen meyveye durur, mesela saksıda kiraz ağacı daha erken yaşlarda meyveye verir. teneke içindeki kayısıda da durum buna benzer olabilir...
Köye gittiğimde fotoğrafını çektiğim küçük kayısı ağacı
210215
210216
210217
210218
yılmazabi
10-05-2011, 11:23
Sorularınızı, sizin gibi bu siteye üye olan arkadaşlara sormaktan çok işin uzmanına sorun.
Kulaktan dolma bilgiler yanıltıcı olabilir.Aradığımız bilgilere ulaşmak bazen zor olmakta ve
nasıl bir yol izleyeceğimizi çok zaman bilmemekteyiz.Örneğin Iğdır şalağı (apricot) dediğimiz
kayısı türü endemik midir? sadece Iğdır yöresindemi yetişmektedir ? açık ve net bir bilgiye
ulaşılamıyor.
derdiman
11-05-2011, 09:10
Isparta yalvaç ilçesinde çok büyük arazilerde Iğdır Şalağı yetiştirilmektedir.
Kökeninin Ermenisten olduğu zannedilmektedir. (Ermenler Iğdır ı Ermenistan zannettiklerinden dolayıda dünyaya bu şekilde lanse edilmiş olabilir)...
Kendi bahçemde 150 civarında Iğdır şalağı mevcut. (Isparta Yalvaç)
Verimi düşüktür.
Ama Pahalı olduğu için dikilmeye devam ediliyor.
Bazı bahçelerde verim iyi..
Belki sorun dölleme problemidir? bilemiyorum.. Keşke bilsem... araştırılması gerekli...
İtalyan tokalısı denilen büyük Alyanak ları 1,7 tl ye verirken, şalağı 2,5 tl ye veriyoruz.
Alyanağın fiyatı 1 tl ye kadar düşüyor, fakat şalak neredeyse hep aynı fiyattan gidiyor.
Bu yıl şalak çok az bu bölgede...
Lonicera
11-05-2011, 14:22
Iğdır şalağı ile ilgili yapılmış olan bilimsel çalışma PDF dökümanı olarak aşagıdaki adreste mevcut. İlgilenen arkadaşlar bakabilir.
http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/zfd/article/viewFile/5828/5622
Alonesmaug
13-05-2011, 12:40
Balkondaki kayısım artık balkona sığmıyo yazdan sonra bahçeye dikmeliyim.Tahmin ediyorum 1 ya da 1 buçuk yaşında. Acaba ne zaman meyve verir ?
Bu mesajdaki kayısımı ancak bu sene bahçeye dikebildim.Alttaki dallarını budadım ve baharın gelmesiyle yeşillenmeye başladı.1-2 hafta içinde bahçedekli fotoğrafını paylaşırım.;)
naztoprak
13-05-2011, 15:53
Meyvelenmenin aşamalarını maddeler halinde yazınız ?
bu sorunun cevabını bilen varmı arkadaşlar...
kovboy20
12-06-2011, 12:51
Isparta yalvaç ilçesinde çok büyük arazilerde Iğdır Şalağı yetiştirilmektedir.
Kökeninin Ermenisten olduğu zannedilmektedir. (Ermenler Iğdır ı Ermenistan zannettiklerinden dolayıda dünyaya bu şekilde lanse edilmiş olabilir)...
Kendi bahçemde 150 civarında Iğdır şalağı mevcut. (Isparta Yalvaç)
Verimi düşüktür.
Ama Pahalı olduğu için dikilmeye devam ediliyor.
Bazı bahçelerde verim iyi..
Belki sorun dölleme problemidir? bilemiyorum.. Keşke bilsem... araştırılması gerekli...
İtalyan tokalısı denilen büyük Alyanak ları 1,7 tl ye verirken, şalağı 2,5 tl ye veriyoruz.
Alyanağın fiyatı 1 tl ye kadar düşüyor, fakat şalak neredeyse hep aynı fiyattan gidiyor.
Bu yıl şalak çok az bu bölgede...
Benim de yeni yetişen ve yetişmiş durumda olan ıgdır şalak ve şekerpara olan iri kayısı var nasıl satabiliriz. Benim bulundugum yerde başka yapan yok ne kadar gelir tam bilmiyorum ama 1 tona yakın olabilir.
kovboy20
12-06-2011, 12:55
Sayın DERDİMAN haziran snunda falan olur benim bahçede bundan önce 25 haziranda olurdu ama bu sene gecikme olur.Bilgi verirseniz memnun olurum.Bahçe dazkırıda size yakın sayılır.
Batuhan Yılmaz
13-06-2011, 23:51
Merhaba sayin arkadaslarim kayisinin cekirdegini ne zaman nasil dikersem filizlenir ve asi yapmazsam meyvenin tadi nasil olur...
denizakvaryumu
20-06-2011, 15:23
Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş'nin üst yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, yıllardır meyve üretimi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, ülkeye yeni çeşitler kazandırdıklarını söyledi.
Bu çeşitlerin üretimi ve ihracatıyla üreticilerin, firmaların ve ülke ekonomisinin kazandığını ifade eden Taner, “Avrupa ülkelerine yıllardın kiraz ve incir gönderiyoruz. Anlaşmalı olduğumuz marketler, bizden bu ürünler dışında farklı meyvelerden de istedi. Biz de bu konuda çalışmalarımıza hız verdik” dedi.
Avrupa'dan gelen bu talepler üzerine yaklaşık 9 yıl önce Türkiye'ye 18 çeşit kayısı getirdiklerini vurgulayan Taner, şöyle konuştu:
“Anlaşma sağlamamız, Avrupa ve ABD'de kayısı bahçelerini gezmemiz, dememe üretimlerimiz derken aradan 9 yıl geçti. Bu çeşitlerin özelliklerini, Türkiye'deki verimi, kalitesi üzerinde uzun soluklu bir çalışma yaptık. Adana'nın Ceyhan, Mersin'in Tarsus, Çanakkale'nin Ezine, Manisa'nın Salihli ilçelerinde, Afyonkarahisar ve Antalya'da kayısı fidanları diktik. Buralarda adaptasyonlarını inceledik. Fidan ürettik ve gelişimine baktık.”
Taner, yapılan bu çalışmaların ardından 5 çeşidi ağırlıklı, 4 çeşidi kısmi olarak yetiştirmeye başladıklarını anlatarak, diğer çeşitler üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Bu yıl ilk kez ticari anlamda ürün elde ettiklerini belirten Taner, şunları kaydetti:
“Kırmızı ve pembe yanaklı çeşitlerin de bulunduğu kayısıda bu yıl 250 ton rekolte bekliyoruz. Hasadına başladık, Avrupa'daki marketlerimize bilgi verdik. Bu ürünün önemli bölümünü Avrupa'ya göndereceğiz, geri kalanını Türkiye'de satışa sunacağız. Marketler Türkiye'nin yeni çeşit kayısısını doğrudan test etmiş olacaklar. Dayanıklılığı, raf ömrü, lezzeti, rengi ve iriliğinde olumlu not alınırsa gelecekte üretimi daha da artar.”
Taner, önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi bahçelerindeki üretimin 2 bin tona ulaşacağını belirterek, “Özellikle dış pazarda ürünümüzün hakim olması için tedarikçi olarak süreyi ve miktarı destekleyecek şekilde malımızın olması gerekiyor. Şu anda yeterli değiliz. İtalya, İspanya ile Fransa rekabet edebilelim istiyoruz. Bu yıl ilk kez göndereceğimiz ürünlerimiz, Avrupa ülkeleri ile rekabet edebileceğimiz ölçüde olumlu not almalı” dedi.
FRANSA'DAN 5 ÇEŞİT DAHA GETİRECEKLER
Üretim olsa da halen araştırmalarının sürdüğünü anlatan Taner, önümüzdeki dönemde bu kayısı çeşitlerinin üretimini çiftçilerle birlikte daha da artıracaklarını bildirdi.
Yavuz Taner, önümüzdeki günlerde yeni kayısı çeşitleri getirmek için Fransa'ya gideceklerini ifade ederek, “Çeşitlerden birisi mango lezzetinde olacak. Farklı lezzetteki bu ürün Avrupa'da çok seviliyor. Bunu Türkiye'de üretmeye çalışacağız. Ağacın verimi, meyvenin dayanıklılığı nasıl görmeye çalışacağız” diye konuştu.
Yeni çeşit kayısıların Malatya kayısısından farklı olduğunu dile getiren Taner, kendi ürünlerinin dayanıklılığı ve lezzetiyle sofralık olduğunu söyledi.
Malatya kayısısının kurutmalıkta dünya şampiyonluğunu elinde bulundurduğunu vurgulayan Taner, “Malatya kayısısı, kaliteli ama kurutmalıktır. Biz taze tüketim için üretiyoruz. Biz pembe ve kırmızı yanaklı ürünler üretiyoruz. Özellikle Avrupa'daki marketler Türkiye'den yeni çeşit meyveler bekliyor” dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18069765.asp?gid=381
arkadaşlar bahçeme 2 cins kayısı ağacı dikmek istiyorum. Acaba hangi cinsleri önerirsiniz? Cevap verirseniz çok sevinirim...
haserkut
25-06-2011, 10:15
arkadaşlar,yer Antalya,bahçemde narenciye ağaçlarımın yanısıra birer tanade kayısı ve şeftali ağacım var.Geçtiğimiz yıl kayısı ve şeftali çok az meyve verdi ve daha olmadan kurtlandı.Bu yıl öneriler üzerine ağaçları vaktinde kurt ilacı yaptım ,kayısılar şuanda irileşti ve olgunlaşmak üzere daha sararmadan üzerlerinde iğne deliği gibi delikler oluşmuş içini açtığımda kurtlandığını görüyorum demekki ilaç fayda etmemiş,şu aşamada neyapabilirim?Şeftaliler daha olgunlaşmadı ama onlardada aynı neticeyi görmekten korkuyorum.Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler.
aliok bey resimdeki kayısı ağacının türü nedir?
sayın denizakvaryumu, mesajınızdaki üretici hakkında bir bilginiz var mı? Yani malatya kayısı yerine daha güzel olan kayısılardan bahsetmiş. Acaba bu türler nelerdir?
Arkadaşlar bu ayda tüplü kayısı ağacı dikeceğim. Birşey olur mu acaba?
bertunum
26-06-2011, 16:36
elimde çok güzel 3-5 tane kayısı çekirdeği var. kendi yediğim meyvelerden. dalından bile kendim topladım. şimdi dikmek istiyorum. çekirdeği dikim zamanı ne zamandır? nasıl dikilir? direk toprağa diksem olur mu? yoksa bir çimlendirme uğraşı içine gireyim mi? ticari olarak düşünmüyorum.
not: dikeceğim toprak biraz sert. taş bakımından yoğun bir toprak.
arkadaşlar,yer Antalya,bahçemde narenciye ağaçlarımın yanısıra birer tanade kayısı ve şeftali ağacım var.Geçtiğimiz yıl kayısı ve şeftali çok az meyve verdi ve daha olmadan kurtlandı.Bu yıl öneriler üzerine ağaçları vaktinde kurt ilacı yaptım ,kayısılar şuanda irileşti ve olgunlaşmak üzere daha sararmadan üzerlerinde iğne deliği gibi delikler oluşmuş içini açtığımda kurtlandığını görüyorum demekki ilaç fayda etmemiş,şu aşamada neyapabilirim?Şeftaliler daha olgunlaşmadı ama onlardada aynı neticeyi görmekten korkuyorum.Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler.
meyvelerinizdeki zararlı akdeniz sineği olabilir. bu konuda bir zirai ilaç bayisinden yardım alın.
Arkadaşlar,
Ben geçen sene Bauhouse dan bir kayısı fidanı satınalmış ve Kocaeli Kartepe ye
dikmiştim.Aynı sene üç ay sonra yani mevsiminde kocaman bol sulu harika 8 adet kayısı verdi.Cinsinin ne olduğunu bilmiyorum.Bu sene genç fidan harika taçlandı.Biraz da budamıştım.Yine zamanında harika çiçekler açtı.Bu kadar çiçeği nasıl besler diye düşünüyordum.Ne oldu anlamadım.Önce çiçekler ardından yapraklar dökülmeye başladı.Bir haftadır üzerinde yaprak dahi kalmadı.KURUDU !
Bu nasıl bir şey!
Lütfen bilenler aydınlatırsa sevinirim.
tbozkoyun79
28-06-2011, 13:18
Saygıdeğer Arkadaşlar Merhabalar;
Kayısı üzerine daha önceleri yapmış olduğunuz paylaşımlar için teşekkürler.Benim gibi kayısı üreticilerinin yapmak istediği hasat dönemini yayma uzatma işlemini,şimdilik kayısı çeşitlerini seçerek yapıyoruz.Sizlerin önerisiyle yaptığım uygulamayla şimdilik hasatı 2'ye bölmüş durumdayım.Kayısı ağaçlarından bir kısmı Trinte Haziranın 3. ve 4. haftası mahsülü topladık.Ağaçlardan bir kısmıda Iğdır ve Ziraat şekerparesi yakın zamanda onu toplayacağız.Yukarda bahsettiğim hasat zamanları iç Anadolu bölgesi,Kırıkkale ili için geçerli.Hasat sayısının 3 veya 4 yapabilirmiyim denemek için şimdilik Roxsana diktim.Yaptığım araştırmalarda Levent ve Güz Aprikoz diye iki adet kayısı var bu kayısılar geç oluyormuş bu konuda bilgi sahibi olan veya bu şekilde bir uygulamadan haberi olan arkadaşların bilgisine ve engin görüşlerine ihityacım var.Selamlar.
kemalcuce
14-07-2011, 07:35
Güz aprikoz çeşidini hic duymadım ama bakanlık tarafında ığdır şalağı sertifikası yerine apricos sertifikası veriliyor bildiğim kadarıyla.
Levent çeşidini bilmiyorum ama size önerebileceğim aldeniz, bebeco ve al kayısı.Bu kayısıların yetişmiş klasik anaçlı ağaçlarında ağaç başı 150-200 arası kg rahat toplarsınız.Hem iç piyasa hemde ihracata satabilirsiniz.(Bebeko sadece ithalata iç piyasa kaldırmaz):)
kemalcuce
14-07-2011, 07:36
Tüplü meyve fidanları yılın 12 ayı dikilebilen meyve fidanlarıdır.Sadece yazın dikiyorsanız sulama sıklığınız biraz daha artırmanız gerekir.
Arkadaşlar bu ayda tüplü kayısı ağacı dikeceğim. Birşey olur mu acaba?
kemalcuce
14-07-2011, 07:38
Sert çekidrekleri meyveleri adı üstünde EKİM ayıyla beraber toprağa atabilirsiniz.Toprağın 4-5 cöm altına gömün ve kapatın.Ara bir sulayın yeter.
elimde çok güzel 3-5 tane kayısı çekirdeği var. kendi yediğim meyvelerden. dalından bile kendim topladım. şimdi dikmek istiyorum. çekirdeği dikim zamanı ne zamandır? nasıl dikilir? direk toprağa diksem olur mu? yoksa bir çimlendirme uğraşı içine gireyim mi? ticari olarak düşünmüyorum.
not: dikeceğim toprak biraz sert. taş bakımından yoğun bir toprak.
kovboy20
25-07-2011, 15:21
Resım gönderecektim ama beceremedim.
Antalya Aksu bölgesinde 85m rakım, 40 km denize mesafede yedi dönüm bahçemize kayısı dikmek istiyoruz. Mogador cinsi ağaç önerdiler bu konuda bilgisi olan arkadaşımız varsa lütfen paylaşşsın, çok fazla veriye ulaşamadım. şimdiden teşekkürler.
selim_50
05-12-2011, 15:10
Arkadaşlar,
Ben geçen sene Bauhouse dan bir kayısı fidanı satınalmış ve Kocaeli Kartepe ye
dikmiştim.Aynı sene üç ay sonra yani mevsiminde kocaman bol sulu harika 8 adet kayısı verdi.Cinsinin ne olduğunu bilmiyorum.Bu sene genç fidan harika taçlandı.Biraz da budamıştım.Yine zamanında harika çiçekler açtı.Bu kadar çiçeği nasıl besler diye düşünüyordum.Ne oldu anlamadım.Önce çiçekler ardından yapraklar dökülmeye başladı.Bir haftadır üzerinde yaprak dahi kalmadı.KURUDU !
Bu nasıl bir şey!
Lütfen bilenler aydınlatırsa sevinirim.
merhaba;
sizin ağacın sorunu dip kurdu veya galeri güvesi,
benim 100 kadar üç yaşında şekerpare ağacım var, geçen yıl ilkbahar geç soğuklarından dolayı çiçekler zarar gördü ve az meyve verdiler, her yıl 10-15 kadar fidanım kökleri dana burnu denilen kurtlar tarafından kemirildiği için kuruyor ve yerine yenilerini dikiyordum.
( zirai ilaç bayisinden alacağın ilacı su ile karıştırıp ilaçlı su ile fidanlarını yılda bir iki defa sulamalısın) çözüm olarak bunu buldum.
selim_50
05-12-2011, 15:17
aynı kayısı çeşidindeki aroma ve tat farkının sebebi gece-gündüz arasındaki ısı farkı ve sıcaklıktır.
bebeto016
06-01-2012, 18:48
bizim buralarda şekerpare çok tutulmaz bizde mesela 90 ağaçtan 1-2 tane sadece bırakırız onuda hoşaf yapmak için güneşte kurutur öyle hoşafını yaparız başkada tüketmeyiz
kayısı dikecek arkadaşalra tavsiye hem göz hemde tat yönünden isabetli bir fidan dikmek istiyorsanız kaba aşılı ve hasanbey dikiniz. kaba aşılı dal eğerki az tutarsa aşırı derecede büyük ve lezzetli meyve veriyor..
ha şunuda belirteyim bölgenin sıcaklığıda mükemmel cins bir kayısının tadını alabilmektedir.
örnegin malatyadan adanaya götürülen aynı cins kayısının tadlarındaki fark bizzat test edilmiştir.
Kayısı ve Zerdali ..
Görünüşte hepsine kayısı denir. Genetik olarak da aynı tür dür. Ancak Malatya da Zerdali değil KAYISI yetiştirilir.
Kayısı; Çekirdeği tatlı olan türlerdir. Genellikle Kurutmalıkdır, çünkü Kurumadde (şeker) içeriği % 30 civarındadır. Yani kurutulduğu zaman 2,5-3 kg yaş kayısıdan 1 kg kuru kayısı elde edilir. Yetiştirilebileceği iklim ve toprak koşulları Malatya da uygundur!! Bu nedenle Malatya da yayılmışlardır.
Bu koşullar; Marınlı-kireçli geçirgen topraklar, Kışın uygun sıcaklık-don olayları , Baharda, ve yaz başında gündüz sıcak- gece serin iklimi. Tatlı (kurumaddesi yüksek) ve parlak meyveler oluşumunu teşvik eder. Nem oranının çok düşük olması, Malatya nın ayrı bir
avantajıdır. Yıllarca seçilmiş 2-3 çeşit bu yörenin en iyi kayısılarıdır. Bunlar; Hacıhaliloğlu, Soğancı, Çöloğlu dur. Malatya Araştırma enstitüsünde 1975 li yıllardan beri onlarca çeşit sofralık kayısı çeşidi denenmiştir ama bunlar o yörede tutulmamıştır. Çok verimli ama tatsız tuzsuz meyvelerdir, dolayısıyla onlara kayısı değil Hüdayi ! derler.
Sofralık ve erkencilik yönünde Akdeniz bölgesi ve Ege de bazı çalışmalar yapılmıştır. Bana göre bir dolu hüdayi (zerdali) erkenci olduğu için bahçelere girmiştir, Halkımız da onları Kayısı diye emektedir.
Son not. Kayısı ALTIN MEYVE dir. yere düşer, kurutulur, tazesi lezzetlidir, çekirdeği tatlıdır badem olarak değerlendirilir, kurusu aylarca bozulmadan kalır. Sofralıkların hiç birisi bu özelliklere sahip değildir. Tam zamanında Toplayıp sattın sattın, geç kalır satamazsan o seni satar!
Kolay gelsin.
Arkadaslar merhabalar
umarim yardimci olabilirsiniz yeni uyeyim sitenize , gecen yil belki biliyorsunuzdur Malatya bolgesinde kayisi agaclari ciceklendikten sonra soguk vurmasi sebebiyle hic urun vermedi . Kayisi agaclarinin ciceklerini soguktan koruma amacli ne yapmaliyiz onerileriniz olabilirmi
Pratik uygulaması zor olan bazı öneriler var!!! Örneğin bahçeye sisleme tertibatı kurup don zamanı çalıştırmak. Ağaçlar arasında sap-saman yakarak duman oluşturmak????, Büyük pervaneler çalıştırarak ağaçlar arasındaki durgun havayı harekete geçirip don oturmasını engellemek vb.???
Hatırladığım kadarıyla Bursa da bir üretici sisleme tertibatı kurmuştu ama ne randıman aldı ? bilmiyorum.
göksel38
13-03-2012, 18:27
sevgili agaçlar net dostları bana bir dostum malatyadan kayısı fidanı getirdi dördüncü yıl oldu fakat meyve vermiyor ve boyu iki metreyi buldu çok dikenli fidan tüplü geldi bugün öğrendiğime göre maltya kayısısı dikensiz olurmuş acaba dogrumu
sevgili agaçlar net dostları bana bir dostum malatyadan kayısı fidanı getirdi dördüncü yıl oldu fakat meyve vermiyor ve boyu iki metreyi buldu çok dikenli fidan tüplü geldi bugün öğrendiğime göre maltya kayısısı dikensiz olurmuş acaba dogrumu
Doğrudur. Aşılatın.
göksel38
17-03-2012, 06:45
çok teşekkür ederim sayın kgursan iki gündür çok kar var havalar ısınınca hemen aşılayım tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim
Herkese merhabalar
İş yogumlugundan pek fazla çıkamıyorum.
Kayseride bulunuyorum mekan degiştirdim,anlıyacağınız.
Burda meşur bir kayısı çeşidi var, ama tam ismini bulamadım.
Buranın halkı portakal olarak isimlendirmişler, ama nedendir bilmiyorum,
Bana bu kayısının cinsini bilen varsa yazarsanız sevinirim.
Saygılarımla
Portakal kayısı sanırım buranın yöresel ismi söylediğiniz gibi muhteşem bir kayısı yemeye birebir sulu tatlı aromalı iriliği de tam ideal internetten yaptığım araştırmalarda roxana kayısısı görüntü olarak benziyor portakal kayısıya ama görüp yemediğim için birşey diyemem.
Kayısı konusunda şanslı şehirlerden biriyiz öyle ki bilinen cinslere nazaran adı sanı hiç bilinmeyen cinsler var ve bilinenlerden çok daha kaliteliler tek sorunumuz geç ilkbahar donları ve dolu yağışları maalesef çok oluyor kayısı erken çiçek açtığından dona maruz kalıyor 3 yıl üst üste tek tane kayısı olmadığını bile bilirim zaten genel de 2-3 yılda bir verimli kayısı oluyor 2012 yazı çok güzel kayısı oldu mesela.
Şahsi düşüncelerim kayısı çok bereketli bir ağaç odunu sobada çok güzel yanıyor yazın bolbol yiyip eşe dosta dağıtıyoruz bolca kurutma yapılıp kışın yenip hoşafı yapılıyor, çekirdekleri tatlı olanlar kırılıp kilolarca iç çekirdek elde ediliyor, kırılan parçalar gene soba da çok güzel yanıyor acı çekirdekler biriktirilip satılıyor, çiçek döneminde her tarafı bembeyaz olduğu için göze hoş gelen görsellik sergiliyor yaprakları çok geç döküldüğünden çıplak görüntü dönemi az oluyor ve yaprakları toprak işlemesinde çok güzel organik gübre oluyor.
ağaç olarak çok kuvvetli gelişiyor ama gelişimi yavaş oluyor özellikle kayısı verdiği sene sürgün olarak hiç gelişme olmuyor ağaç sadece meyveye çalışıyor kurtlanma gibi hastalıklar çok nadir oluyor tek tük meyve dökümü oluyor o da bi nevi seyreltme oluyor tek sorun çil hastalığı çok oluyor yüzeyini tamamen kaplıyor çiçekten ufacık çağla dönemine geçtiğinde ilaçlaması yapılınca bu sorun da kalmıyor , budamayı , sulamayı , gübrelemeyi çok isteyen bir ağaç değil rutin bakım yeterli oluyor öyle ki bazı terkedilmiş bağlarda bahçelerde 10 yıldır hiç makas değmemiş sulama görmemiş ağaçlar hala yaşamına sağlıklı bir şekilde devam ediyor
Kayısı ya "ALTIN MEYVE" derler. Her şeyi değerlidir. Olgunlaştığı zaman toplayamazsan yere dökülür, dökülen kurutulur. Toplanan kurutulur 6 ay bozulmaz, çekirdeğinin kabuğu yakacak, içi badem dir. Şeftali gibi toplayamazsan seni satmaz, Şeftaliyi 2 gün toplamazsan çöp olur, kayısı öyle değildir.Toplanan değerlendirilir, yere düşen kurutulur.
Bu nedenle kayısı = Altın meyve dir.
malatyada kayısı yetiştiriciliği yapmaktayım, atadan dedden beri kayısı konusunda bilgi isteyen olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
kocasinan
13-03-2013, 14:35
malatyada kayısı yetiştiriciliği yapmaktayım, atadan dedden beri kayısı konusunda bilgi isteyen olursa elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
Bahçede 2 ağaçlık yerim var birine kayısı, diğer yere ise sweet heart kiraz dikmek niyetindeyim.
Kayısı olarak Iğdır Şalağı ile malatya kayısısı arasında kaldım hangisini dikmemi tavsiye edersiniz bilgili arkadaşlar yardımcı olurlarsa memnun olurum.
Kiraz olarak sweet heart' düşünmemin sebebi bahçede 0900 var 4 yıllık daha meyvesini göremedim, sarı kiraz var daha geçen sene diktim, edindiğim bilgiye göre sweetheart kendini tozlayan ve verimli bir kirazmış şimdiye kadar hiç görmedim ama kendine verimli olduğu için dikmeyi düşünüyorum, tavsiyesi olan arkadaşlarlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Bahçede 2 ağaçlık yerim var birine kayısı, diğer yere ise sweet heart kiraz dikmek niyetindeyim.
Kayısı olarak Iğdır Şalağı ile malatya kayısısı arasında kaldım hangisini dikmemi tavsiye edersiniz bilgili arkadaşlar yardımcı olurlarsa memnun olurum.
Kiraz olarak sweet heart' düşünmemin sebebi bahçede 0900 var 4 yıllık daha meyvesini göremedim, sarı kiraz var daha geçen sene diktim, edindiğim bilgiye göre sweetheart kendini tozlayan ve verimli bir kirazmış şimdiye kadar hiç görmedim ama kendine verimli olduğu için dikmeyi düşünüyorum, tavsiyesi olan arkadaşlarlarıma şimdiden teşekkür ederim.
bulabilirseniz hasanbey(malatya) cinsini şiddetle tavsiye ederim, diğer malatya kayısıları daha cok kurutmalık oldugundan sofralık olarak sizi tatmin edemeyebilir.
hasanbey kayısı malatyada hem çağala donemi hem olgunluk doneminde cok sevilen lezzetli hediyelik olarak herkesin bahcesinde bulundurduğu bir cinstir.
kocasinan
15-03-2013, 12:31
bulabilirseniz hasanbey(malatya) cinsini şiddetle tavsiye ederim, diğer malatya kayısıları daha cok kurutmalık oldugundan sofralık olarak sizi tatmin edemeyebilir.
hasanbey kayısı malatyada hem çağala donemi hem olgunluk doneminde cok sevilen lezzetli hediyelik olarak herkesin bahcesinde bulundurduğu bir cinstir.
Sayın mzeynal tavsiyeniz için çok teşekkür ederim, Hasanbey(Malatya) Cinsini bulmaya çalışacağım, tekrar teşekkür ederim.
bulamazsanız herhangi bir cins ekiniz. benimde bahcemde bir hasanbey agacım mevcut.
misafirimiz dostumuz için dikmiştim.
musait zamanda size kalem yolayabilirim. orada aşılatabilirsiniz.
kocasinan
18-03-2013, 07:59
bulamazsanız herhangi bir cins ekiniz. benimde bahcemde bir hasanbey agacım mevcut.
misafirimiz dostumuz için dikmiştim.
musait zamanda size kalem yolayabilirim. orada aşılatabilirsiniz.
Sayın mzeynal, c.tesi, pazar günü fidan satan bir çok yer gezdim Malatya(Hasan bey) cinsi dediğim zaman fidancılar Hasanbey cinsini duymadım, bilmiyorum ama iyi cins Malatya kayısısı var dediler, Bauhause' da bulamadım, bende bulamayınca bir Malatya cinsi fidanını pazar günü diktim.
Hasanbey cinsi kalem gönderme teklifiniz için çok teşekkür ederim, kısmet olursa diktiğim fidan tutarsa ve aşı mevsimi geldiğinde sizden kalem rica ederim, hoşca kalın.
Sayın mzeynal, c.tesi, pazar günü fidan satan bir çok yer gezdim Malatya(Hasan bey) cinsi dediğim zaman fidancılar Hasanbey cinsini duymadım, bilmiyorum ama iyi cins Malatya kayısısı var dediler, Bauhause' da bulamadım, bende bulamayınca bir Malatya cinsi fidanını pazar günü diktim.
Hasanbey cinsi kalem gönderme teklifiniz için çok teşekkür ederim, kısmet olursa diktiğim fidan tutarsa ve aşı mevsimi geldiğinde sizden kalem rica ederim, hoşca kalın.
malatyada ticari olarak kayısı yetişticilerinin tercih ettiği. 3 kayısı çeşidi vardır
aşı diye tanımlarız,
diğer bütün cinsler aşı kayısı değildir. melez
%50 hacihaliloğlı %30 kabaaşı %20 çataloğlu
bu cinslerin bile sayamayacagımız kadar cok ceşidi mevcuttur.
bu 3 cins tamamen kurutmalık kayısıdır. sofralık olarak fazla tat vermez.
bunların tercih edilmesinde, hasat özellikleri, kurutulduktan sonra kalan kuru kayısı miktarı, dünya piyasasındaki talepler gibi bircok etken rol oynar.
soğuklanma istekleri cok farklıdır her iklime kolayca adapte olamazlar ve kaliteli bol meyve vermezler.
kayısı çekirdeğini toprağa dikerseniz karşınıza tamamen farklı bir cins meyve cıkar hiçbirzaman aynı cins meyveyi uretemezsiniz. bu yuzden aşılama dışında coğaltma şansınız yoktur aynı cins meyveyi.
bizler kendimiz için ayırdığımız 3 cins kayısı vardır.
1: hasanbey kayısısı: aşılama ile çoğaltırız. tartışmasız olarak malatyanın en iyi sofralık kayısısıdır. çekirdeği tatlıdır. kurutmalık olarakta kullanılabilir.
2.hasanbey yeğeni: hasanbey meyvesinin çekirdeğini toprağa diktiğinizde cıkar. inanılmaz güzel bir kayısıdır. kayısı sevmeyen biride olsam şuan ağzım sulandı. inanın
3. bulabildiğimiz en dikenli en aşısız çekirdeği en acı kayısı çekirdeğini toprağa dikerek ondan birtane bulundururuz.
bu fidanlığımızın olmazsa olmaz anaçlarıdır.
fidanlarımızı mutlaka bu anaçtan kurarızki ağacımız hastalığa susuzluğa mantar hastalıklarına dayanıklı olsun. hoşaflık ve sofralık olarak bulundururuz. inanılmaz derecede verimlidir. inanın burada 20 yaşında 100 kasa (her kasa 15 kg) meyve verebilir. toplayamayız dibinde kurda kuşa yem olur. ama mutlaka bulundururuz.
duyup duymamaları onmli değil. siz yukarda yazdıklarıma guvenin.
size
1: tavsiyem bu acı kayısı çekirdeğini dikip cıkan fidanı hasanbeyle aşılatmanız
2:yok okadar bekleyemem derseniz herhangi bir cins alabilirsiniz dikin. son bahara dogru memnuniyetle kalem gonderirim.
3:daha hızlı olsun derseniz burada herhangi bir fidancıdan 2 tane temin eder size sonbaharda yolarım. en garantiside bu olur.
meyvesini yerken bana dua etmeniz yeterlidir.
saygılarımla.
kocasinan
20-03-2013, 09:00
malatyada ticari olarak kayısı yetişticilerinin tercih ettiği. 3 kayısı çeşidi vardır
aşı diye tanımlarız,
diğer bütün cinsler aşı kayısı değildir. melez
%50 hacihaliloğlı %30 kabaaşı %20 çataloğlu
bu cinslerin bile sayamayacagımız kadar cok ceşidi mevcuttur.
bu 3 cins tamamen kurutmalık kayısıdır. sofralık olarak fazla tat vermez.
bunların tercih edilmesinde, hasat özellikleri, kurutulduktan sonra kalan kuru kayısı miktarı, dünya piyasasındaki talepler gibi bircok etken rol oynar.
soğuklanma istekleri cok farklıdır her iklime kolayca adapte olamazlar ve kaliteli bol meyve vermezler.
kayısı çekirdeğini toprağa dikerseniz karşınıza tamamen farklı bir cins meyve cıkar hiçbirzaman aynı cins meyveyi uretemezsiniz. bu yuzden aşılama dışında coğaltma şansınız yoktur aynı cins meyveyi.
bizler kendimiz için ayırdığımız 3 cins kayısı vardır.
1: hasanbey kayısısı: aşılama ile çoğaltırız. tartışmasız olarak malatyanın en iyi sofralık kayısısıdır. çekirdeği tatlıdır. kurutmalık olarakta kullanılabilir.
2.hasanbey yeğeni: hasanbey meyvesinin çekirdeğini toprağa diktiğinizde cıkar. inanılmaz güzel bir kayısıdır. kayısı sevmeyen biride olsam şuan ağzım sulandı. inanın
3. bulabildiğimiz en dikenli en aşısız çekirdeği en acı kayısı çekirdeğini toprağa dikerek ondan birtane bulundururuz.
bu fidanlığımızın olmazsa olmaz anaçlarıdır.
fidanlarımızı mutlaka bu anaçtan kurarızki ağacımız hastalığa susuzluğa mantar hastalıklarına dayanıklı olsun. hoşaflık ve sofralık olarak bulundururuz. inanılmaz derecede verimlidir. inanın burada 20 yaşında 100 kasa (her kasa 15 kg) meyve verebilir. toplayamayız dibinde kurda kuşa yem olur. ama mutlaka bulundururuz.
duyup duymamaları onmli değil. siz yukarda yazdıklarıma guvenin.
size
1: tavsiyem bu acı kayısı çekirdeğini dikip cıkan fidanı hasanbeyle aşılatmanız
2:yok okadar bekleyemem derseniz herhangi bir cins alabilirsiniz dikin. son bahara dogru memnuniyetle kalem gonderirim.
3:daha hızlı olsun derseniz burada herhangi bir fidancıdan 2 tane temin eder size sonbaharda yolarım. en garantiside bu olur.
meyvesini yerken bana dua etmeniz yeterlidir.
saygılarımla.
Sayın mzeynal, ilginize ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, eğer sonbaharda aşı yapılıyorsa veya önümüzdeki ilkbaharda sizden Hasanbey(Malatya) cinsi aşı kalemi rica ederim.
Bir hayrat çeşmeden su içerken yaptırana dua ederim, gecekonduda bir arkadaşımın babasının erik ağacından(güzel bir cins) eski oturduğum evin bahçesindeki çekirdekten çıkma eriğe aşı yapmıştımo erik ağaçlarını her gördüğümde arkadaşımı ve babasını hatırlar dua ederim.
Şunuda belirteyim, aşı kalemi göndermeniz önemli değil, bu güzel, samimi sözlerinizden dolayıda aşı kalemi almış gibi size dua ederim, Allah sizden razı olsun.
Bahçeye geçen pazar günü diktiğim Malatya cinsi ağacı görüncede sizin içten sözlerinizi hatırlarım.
Saygılar sunarım.
sn. kocasinan agustosun 20 sinden sonra bana ulasırsanız, kaleminizi yollarım.
bizim domur aşısı dediğimiz aşı bu zamanda yapılıyor.
görüsmek uzere.
kocasinan
21-03-2013, 08:04
Çok teşekkür ediyorum sn. mzeynal İnşaallah. Hoşca kalın.
hanımeli
23-03-2013, 17:38
çok özür dileyerek ilk gördüğüm kayısı başlığına sorunumu yazmak istiyorum.
bahçeme haftaya sondaj vurulacak fakat bulunduğu yerde 10 yaşında çok verimli ve lezzetli bir kayısı ağacım var.ağacın kesilmesi gerektiği söylendi,bu mevsimde ağacımı kesmeden ne yapabilirim,
yani köklesem başka bir yere taşıyabilirmiyim,
ya da çelik alabilirmiyim
üzerinde bol miktarda çiçekleri var,
çiçekli dallar çelik tutarmı,
başka bir ağaca mesela erik gibi aşı yapabilirmiyim,yapsam tutarmı,
bide mevsim uygunmu
yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkürler.
Merhabalar, benimde bahçemde geçen sene diktiğim Malatya- hasanbey cinsi kayısı fidanım var. Meyve vermesi için başka bir kayısı ağacının daha olması gerekiyor mu? Yoksa tek başınada meyve verebilir mi?
Cevap için şimdiden teşekkürler.
çok özür dileyerek ilk gördüğüm kayısı başlığına sorunumu yazmak istiyorum.
bahçeme haftaya sondaj vurulacak fakat bulunduğu yerde 10 yaşında çok verimli ve lezzetli bir kayısı ağacım var.ağacın kesilmesi gerektiği söylendi,bu mevsimde ağacımı kesmeden ne yapabilirim,
yani köklesem başka bir yere taşıyabilirmiyim,
ya da çelik alabilirmiyim
üzerinde bol miktarda çiçekleri var,
çiçekli dallar çelik tutarmı,
başka bir ağaca mesela erik gibi aşı yapabilirmiyim,yapsam tutarmı,
bide mevsim uygunmu
yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkürler.
Yazık olmuş. sondaj vuracak başka yer bulamamışlar mı? İzmir gibi yerde bu mevsimde (zaten çiçekleri açmış) ağacı taşıyamazsınız, erik üzerine kalem aşısı için de çok geç kalmışsınız, çünkü gözler uyanmış.
Bence, eğer uygun ise ağaç sondajın dibinde kalsın. sondajı 1m veya daha uzak,yanına vursunlar , ağacınızı bırakın derim. kimseye zarar vermeden sondajın yanında yaşayabilir diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
Merhabalar, benimde bahçemde geçen sene diktiğim Malatya- hasanbey cinsi kayısı fidanım var. Meyve vermesi için başka bir kayısı ağacının daha olması gerekiyor mu? Yoksa tek başınada meyve verebilir mi?
Cevap için şimdiden teşekkürler.
Kayısı, kiraz gibi değildir. Belki istisnalar var mı bilmem ama benim bildiğim kayısı genellikle kendine döllenir,yalnız ağaç meyve verebilir.
hanımeli
23-03-2013, 22:03
Yazık olmuş. sondaj vuracak başka yer bulamamışlar mı? İzmir gibi yerde bu mevsimde (zaten çiçekleri açmış) ağacı taşıyamazsınız, erik üzerine kalem aşısı için de çok geç kalmışsınız, çünkü gözler uyanmış.
Bence, eğer uygun ise ağaç sondajın dibinde kalsın. sondajı 1m veya daha uzak,yanına vursunlar , ağacınızı bırakın derim. kimseye zarar vermeden sondajın yanında yaşayabilir diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
evet başka yer yok malesef çok üzülüyorum,geçen sene mahalle çocukalrından bize kalmamıştı,bu senede hiç yiyemeden kesecekler ağacımı.ama uğraşıcam yanına olmaz mı diye. ama mesafe yok ki yanında.
köklemeye çalışsak başka yere taşısak tutarmı sökülmüş kökler başka yerde.
Sayın mzeynal öncelikle selamlar. Size birşey danışmak istiyorum. 1 sene evvel işyerindeki malatyalı arkadaşım yemek için kasa ile kayısı getirmişti malatya dan. Kayısılar küçük tam olmamış gibi ve serti . Fakat yediğimde bunların hayatımda yediğim en güzel meyvelerden biri olduğunu anladım. Bu kayısının çeşidi neydi acaba. Bende bu kayısı çeşidinden edinmek istiyorum yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar
Sayın mzeynal öncelikle selamlar. Size birşey danışmak istiyorum. 1 sene evvel işyerindeki malatyalı arkadaşım yemek için kasa ile kayısı getirmişti malatya dan. Kayısılar küçük tam olmamış gibi ve serti . Fakat yediğimde bunların hayatımda yediğim en güzel meyvelerden biri olduğunu anladım. Bu kayısının çeşidi neydi acaba. Bende bu kayısı çeşidinden edinmek istiyorum yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar
yediğiniz kayısı "Hacıhaliloğlu" çeşidi olmalı. kurutmalık, kompostoluk,reçellik çekirdeği tatlı yenir. Malatya da çok boldur.
sayın natura
kayısılarımız genelde tatlıdır ama muhtemelen, HASAN BEY **** KABA AŞIDIR.(tam yuvarlak değil daha cok yassı ucu biraz sivri ve yanağının bir tarafı kırmızı diğer tarafı beyazdır.
HACIHALİLOĞLU en tatlı olanıdır yuvarlaktır. ama yolculuga pek gelmez, bozulur.
ama tam olgun değilse herhangi biride olabilir.
kayısı kendi kendine dollenebilir etrafta baska bir agaca ihtiyacı yoktur. 1 yıllık surgunlerden sonbaharda kalem alıp başka ağaçlara aşılayabilirsiniz.
10 yaşındaysa yer değistiremezsiniz hem tutmaz hemde inanılmaz güçlü bir kök sistemi vardır kolay kolay sokemezsiniz yerinden(zarar vermeden.)
teşekkür ederim Sayın MZEYNAL
malatya da bu tip kayısı fidanlarını satan seralar varmıdır.
Biliyorsanız birisinin adını öğrenebilirmiyim sizden
1 ay sonra tüplü olarak dikmek istiyorum bahçeme.
Ayrıca mayısta göz aşısı yapsam tutarmı kayısıda
Göz aşısı için kestiğim kalemi ne kadar sürede aşılayabilirim
24 saat dururmu?
saygılarımla
teşekkür ederim Sayın MZEYNAL
malatya da bu tip kayısı fidanlarını satan seralar varmıdır.
Biliyorsanız birisinin adını öğrenebilirmiyim sizden
1 ay sonra tüplü olarak dikmek istiyorum bahçeme.
Ayrıca mayısta göz aşısı yapsam tutarmı kayısıda
Göz aşısı için kestiğim kalemi ne kadar sürede aşılayabilirim
24 saat dururmu?
saygılarımla
Göz Aşısı Nasıl yapılır? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=pjWS4LH3BjA)
AŞI YAPMA(Making Grafting) (http://asiyapma.blogspot.com/2011/07/1-kays-agac-olgunve-kahverengi-dallarn.html)
nette bulabildiğim kadarıyla adres koydum inşallah gorunur.
bu göz asısını agustos ayının 20 sinden eylul ayının 20 sine kadar yapıyor ve cok basarılı sonuclar alıyoruz.
kalemleri suyun icinde tutarak birkac gun saklayabiliyoruz ama nekadar az zaman gecerse asıda okadar basarılı oluyor.
cevremde bircok fidancı var, yardımcı olurum size ama. kendim hariç kimsye kefil olamıyorum kusura bakmayın.
tarım il den her sertifikayı koparan kucuk bir fidanlık kurmus sertifikalı fidan satıyor. ama fidanın 10 tanesinden 5 tanesi farklı cins cıkıyor örnegi cok buralarda.
bizler bahcemiz için kendi küçük(sertifikasız) ama adına uygun fidanlarımızı kendimiz yetiştiririz. ne oldugunu bilir güveniriz.
bakalım en guvenilir olan firmayı arastırayım sizinle tekrardan goruselim hocam.
videodaki agaç dut ama sistem tamamen aynı.
Başta sayın mzeynal olmak üzere cevap yazan herkese teşekkür ederim
saygılar
elektrikji
30-03-2013, 23:19
Eskişehir'de bu yıl ağaç dikeceğimiz yaklaşık 400 m2 lik bahçemize hangi meyve ağaçlarını dikmeliyiz diye araştırıyorum.
3 gündür vaktim oldukça forumu talan ediyorum.
Ceviz ve kiraz için bir fikir sahibi oldum ama kayısı için net bir sonuca ulaşamadım. Toplamda 10 kadar ağaç dikebileceğimiz için 1 adet kayısı olsun istiyoruz. Hangi kayısı türünü önerirsiniz?
1 ay once diktigim kayisi fidaninda hic hareket yok. ne yeserme ne yaprak. bu kuruduguna mi delalet elder?
1 ay once diktigim kayisi fidaninda hic hareket yok. ne yeserme ne yaprak. bu kuruduguna mi delalet elder?
Nisan ayında dikilen fidan zor tutar, hele bir de fidancı da kökleri açıkta kalıp beklediyse hiç tutmaz. Fidan, İstanbul da Aralık- ocak aylarında dikilmelidir.
Eskişehir'de bu yıl ağaç dikeceğimiz yaklaşık 400 m2 lik bahçemize hangi meyve ağaçlarını dikmeliyiz diye araştırıyorum.
3 gündür vaktim oldukça forumu talan ediyorum.
Ceviz ve kiraz için bir fikir sahibi oldum ama kayısı için net bir sonuca ulaşamadım. Toplamda 10 kadar ağaç dikebileceğimiz için 1 adet kayısı olsun istiyoruz. Hangi kayısı türünü önerirsiniz?
Hangi kayısı türünü (çeşidini) bulabilirsiniz?? Alara vb. güvenilir fidancılardan bir çeşit alıp dikin.
Nisan ayında dikilen fidan zor tutar, hele bir de fidancı da kökleri açıkta kalıp beklediyse hiç tutmaz. Fidan, İstanbul da Aralık- ocak aylarında dikilmelidir.
Evet gec kaldik dikmekte. Ama fidan 2 yas tupluydu. Diger 12 meyve zaten biraz yaprakliydi ve yeni minicik yapraklar cikariyorlar. Hatta pedro cevizde 4 adet meyve gosterdi kendini. Ama kayisi kuru dal geldi kuru dal gidiyor. Sanirim aldigimizda da problemliydi anlamadik.
hala yaprak olmadigina gore yasiyor olma ihtimali yok degil mi? gonul rahatligiyla sokebilir miyim?
gölbekli
12-02-2014, 15:07
Aranıza yeni katıldım arkadaşlar size bir sorum olacak çok araştırdım ama bulamadım bahçemde 5 adet kayısı ağacı var meyveleri çok iri ve farklı cinsler ancak tatları bazılarının hiç yok saman gibi bazılarıda ekşimsi bu sebebi ne olabilir cinsindenmi diye baktım ondan olmadığı kanaatine vardım yardımcı olursanız sevinirim
muhtemelen çekirdekten çıkma aşısız ağaçlardır, kayısı çekirdekten çıkınca kayısı değil zerdali olur, zerdali de mayhoş tadda olur
salihcan
13-02-2014, 16:25
Arkadaşlar merhaba. Ben bu ağacı geçen yıl bu aylarda bahçeye dikmiştim. Fazla gelişmedi nasıl budamalıyım? Ne zaman budamalıyım?
gölbekli
14-02-2014, 14:58
muhtemelen çekirdekten çıkma aşısız ağaçlardır, kayısı çekirdekten çıkınca kayısı değil zerdali olur, zerdali de mayhoş tadda olur
yok ağaçlar aşılı
gölbekli
14-02-2014, 14:58
mayhoş tatta değil tadı hiç yok desem yeridir
Arkadaşlar yardım lütfen
Budama gözler patlamadan yapılmalı, kayısı ışık seven ağaçtır.
TreeKing
06-03-2014, 15:31
Bu benim bayat tadı olan zerdali ağacım, budadık sayılır kaba biçim 3 hafta öncesinin resmi nasıl sizce sık mı; büyük ihtimal sık dersiniz ya :D Ortayı boş bırakmaya çalıştım. Kesilecek birşey varsa piantle edit yapıp gösterirseniz çok iyi olur. Ama yani şunu söyleyim gözler irileşti ve duyduğum birşey zerdali-kayısı fazla budanmayı sevmeyen ağaçlarmış? Doğruysa ne decede?
Bahçe vefat eden babam tarafından ekildi, ağaçlar arka bölümde sık; o cevizlerde budandı ama sık hala işte, üstüne onlar aşırı soğuktan 2 sene önce zarar gördüler. Birde arada kiraz aşısı var zaten o da kurumak üzere 1-2 senesi kaldı her sene bir ağacı kuruyor zaten.
http://i.hizliresim.com/x0Xd6D.jpg (http://hizliresim.com/x0Xd6D)
Arkadaşlar benim gibi soğuk iklimde arazisi olanlar için en güzel kayısı geç çiçek açanlar olduğunu düşünüyorum. Malatya kayısısı geç çiçek açıyor gibi görünüyor. Geç çiçek açan ve beğenilen verimli cinsler konusunda bilgi verebilirseniz sevinirim.
istanbulda boş yere tohumları çöp diye fırlatın ,kesin agaç çıkıyor. tecrübeyle sabit.
yaşadığım ilçedeki istisnasız tüm kayısı ağaçlarını soğuk vurdu.. Bu yaz daldan alınabilecek bir tek kayısı bile olmayacak.. Çok üzgünüz...
kemotek56
26-04-2014, 18:18
fidanı diktiğimde 150 cm filandı boyu kayısı ağacımın 3 sene geçti üzerinden nisanda alt dallarda açan çiçekler bir türlü meyveye dönüşmüyor yan komşumda da da kayısı var ağaçta meyve oluyor. benimkinde neden meyve olmuyor acaba
ağacın durumu yaprakların rengi cok iyi duruyor kesmeye kıyamıyorum ama meyve alamazsam kesicem kaç yıl beklemek lazım
muhammed_44
03-05-2014, 20:10
Benım 35 yasında kaysılarım var cok sayıda buna bır arkadasımın onerısı uzerıne. tavuk ciftliğinden tavuk gubresı aldım atıyımmı ne dıyorsunuz nekadar atayım zararlımıdır
Merhabalar 4 yillik kayisi agacim vardi gecen yil cok guzel mahsul verdi fakat hemen ardindan ballik yapti cok fazla islak sungerle temizledim butun balliklari ardindan herhangi bi ballik sorunu olmadi.gel gelelim bu sene azicik yaprak yapti ve onlarida hemen kuruttu yemyesil olan sahane kayisi agacimiz bu sene kupkuru kaldi.daha sonra ogrendigime gore babam yas gubre atmis ondan olmustur diye dusunuyorum.peki seneye kendini toparlar mi ya da iyilesmesi icin ne yapmaliyim?
küçükbük
09-06-2014, 08:25
Merhaba, bizim bahçemizde kocaman bir kayısı ağacımız var. Yaklaşık 15 yıllık falan. Yaprakları ve dalları çok sağlıklı. Baharda tamamen çiçeklendi, çiçekler meyvaya dönüştü ancak kısa bir süre sonra tüm meyvalar daha küçücükken kuruyup döküldü. Acaba bu problemle karşılaşmış olanınız ve çözümü bileniniz var mı?
Derya Yıldız
05-07-2014, 13:45
Arkadaşlar merhaba
Kayısılar olgunlaşmaya durunca içleri kurtlanıyor. Ağaç meyvedan yıkılıyor ama kasa kasa kayısıları toplayıp koyunlara verdik. Yeşilken içleri sağlam. İnternetim gidip geliyor fazla araştıramadım. Acil bir arkadaş cevap verebilir mi?
Bu saatten sonra yapılacak birşey var mı?.
Yeşilken hepsini toplasam bir işe yarar mı?
kelebek çalısı
05-07-2014, 14:13
Hayır yaramaz. Tepsiye de dizip, olgunlaşma ve kızarmasını bekleseniz, içini açtığınızda larvaların hareket ettiğini görebilirsiniz.
Larvaları su altında yıkayıp, tüketin. Biz genelde bunu yapar, şekerpare çeşidi kayısımızın lezzetli meyvalarını ziyan etmeyiz. Larvaların bize göre bir zararı yok.
Derya Yıldız
05-07-2014, 17:28
Ah evet sayın kelebek çalısı neden aklıma gelmedi ki..Her ne kadar doğal yaşama geçmeye çalışşakta eski refleksler devam ediyor demekki..Gerçi o kadar kayısıyı temizleyecek vakitte yok ama kalanları yumuşamadan biraz marmelat reçel falan yapayım barii.
Çok teşekkür ederim:)
06doğaci
11-07-2014, 10:32
Sevgili forum üyeleri kayısı ağacımın gövdesinde ince ince delikler var ve bir ağacımı kaybettim. İkinci ağacında yarısı kurumaya başladı, acaba ne önerirsiniz teşekkür ederim.
TreeKing
11-07-2014, 14:26
yazıcı-haritacı böcekler genelde kurtarılamaz, bilmiyorum ama kireç sürün isterseniz sizin dediğininz delikler iğneyle delinmiş gibi olsa gerek benimde güzelim kiraz aşılı vişnemi kurutmuştu :(
merhabalar
benim kayısı ağacı 2 sene önce 5 kilo kayısı vermişti sanırım 3 yaşındaydı geçen sene hiç vermedi çiçekken bir kısmı bir kısmıda küçük çağla iken patır patır döküldü birşey kalmadı acaba kış mı vurdu yoksa vitamin mi eksik ? bilen varsa yardımcı olabilir mi şimdi çiçekte ne yapmalıyım :)
fleabattery
15-05-2015, 20:16
Merhaba. İnternetten aldığım şekerpare kayısımın yaprakları aşağıdaki fotoğraftaki gibi geldi. Fidanımın sorunu nedir anlayamadım. Bir de sararmış yaprakları koparmalı mıyım? Yoksa bırakayım mı olduğu gibi.
http://imageshack.com/a/img633/8397/0xc5DW.jpg
Şimdiden teşekkürler:)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sert-cekirdekli-meyveler/564260d1436132082-11667015_1049739328398922_213043816_n.jpg-herkeŞe merhaba arkadaşlar. yediğim güzel kayısı ve şeker parelerin çekirdeğini atmadım,
- çekirdeğini kırıp içindeki yemişleri çıkarıp
- 3-4 saat suda bekletip,
- plastik bardağın içinde toprağa gömdüm
- ağızlarını da naylonla kapatıp lastik geçirdim.
bu şekilde çimlendirme yapabilir miyim ?
yapsam ilerde ürün alabilir miyim.
yardımcı olursanız sevinirim.. herkeŞe iyi forumlar :-)
Selamlar,
Ben Manisa'da sofralık kayısı bahçesi kurmak istiyorum. İlkbahar donlarından az etkilenmesi için En geç çiçeklenen tür nedir onu sormak istiyorum. Rakım 30. Düşündüğüm çeşitler Aurora ve Iğdır Şalağı. Ne dersiniz?
Anaç olarak da Marianna'yı Myrobolan'a tercih etmeyi düşünüyorum toprağın Killi Tınlı yapısı sebebi ile.
Yorum yapabilir misiniz?
yasarugur
06-06-2016, 09:57
Dün (5-6-2016)
Salihli'den dönüşümde meyve komisyoncularının Iğdır kayısıyı 5- 6 tl toptan aldığını izledim,yetiştirmek isteyen arkadaşlar için tozlayıcısıyla (alyanak vb) beraber dikmenizi tavsiye ederim,Arkadaşın söylediğine göre bu yıl Iğdır kayısı az olmuş fiyatı da yüksekmiş. Bir tanesinin tadına baktım çok güzeldi. Gelecekte iyi piyasa yapacak gibi görünüyor meyveleri de iri... Yüksek rakım ve soğuklama ihtiyacını göz önünde bulurmak da lazım...
Merhaba,
10 yaşında şekerpare kayısı (sanırım tipi bu şekilde anılıyor) ağacımız var. İki yıldır gövdesinde sıkıntı var. Şöyle ki; önce gövdede talaşlı bir delik oluşuyor. Talaş miktarı neredeyse iki avuç dolusu. Ardından canım ağaç bu deliği kapatmak amacıyla teçine salgılıyor. Sanırım içinde kurt var.
Bu zararlıyla mücadele için önce deliklerden "pas sökücü" sıktık ama olmadı.
Sonra gövdeye kireç sürdük. Sonuç yine olumsuz.
Zavallı ağaç iki yıldır ayakta kalmaya çalılıyor ce bir o kadar da güzel ve fazla meyve vermeye devam ediyor.
Böyle bir durum ile karşılaşan oldu mu? **** çözümü / ilacını bilen..?
Ekleyebilirsem fotoğraf da koyacağım.
Vakit ayırıp okuyan / cevap veren herkese teşekkür ederim.
aslama1994
18-11-2016, 18:56
En beğendiğiniz çeşitleri neler arkadaşlar ? Ben alkaysı, aprikos, bebeko, hasanbey ve ziraat şeker paresi ekmeyi düşünüyorum. Bilgisi olan var mı?
aslama1994
18-11-2016, 18:58
Birde italyan tokalı var .
Birde italyan tokalı var .
Elma başlığında, hemen hemen bütün elma çeşitleri hakkında bilgi sormuşsunuz. Burada da bütün kayısı çeşitleri hakkında bilgi istemişsiniz. Öncelikle hangi türü dikeceğinize karar vermelisiniz. Toprağınız nasıl? iklim hangi türe izin veriyor? Sonra çeşide karar verirsiniz. Her meyve türü hakkında bilgi isterseniz, bilgi verilse dahi kafanız karışır. Niğde iklimi konya ile benzerlik gösterir herhalde. Kayısı dikerseniz geç ilk bahar donları ile başınız belaya girer. Eğer ticari olarak düşünüyorsanız, son 10 senelik elma fiyatlarına bir göz atmanızı öneririm. Bu sene toptan elmayı 50 kuruşa alan olmadı bilginiz olsun.
aslama1994
19-11-2016, 07:24
Bunları ekmeyi düşünüyorum.Sadece ekenlerden bilgi almak istedim.Tadı nasıl diye.Erken açanları eledim.
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaslar geççi kayısı çeşıdı olan varsa satın almak istiyorum. Nerden temin edebilirim. Yardımcı olabilir misiniz?
muratcolak
03-06-2017, 18:23
Kayinpederimin bahcesindeki kayisi agaci her sene yapraklar bu sekilde delik desik ve kayislarin cogu sokulmus sekilde oluyor...Ne oldugunu ve caresini bilamadik.Yardimci olursaniz sevinjrim https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170603/be7845e127f271839f904e753c275a27.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170603/c2176c0c2cfa4e8ed7cb918bd0e73afa.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170603/dec1b67d9b16de774f3f57d80a2574b8.jpg
spounkhop
08-08-2017, 13:00
Hello. And Bye.
Mehmet89
23-09-2017, 04:08
Merhaba. Bahçemizde 2 tane kayısı ağacı var bunların cinsini bilmiyorum. 1 tanesi geçen sene dalları yıkılırcasına kayısı verdi ama hep kurtluydu, diğeri hiç vermiyor.
Bahçede 1 ağaçlık yerimiz daha var. Buraya en beğendiğim tür olan ığdır kayısısı dikmek istiyorum ancak izmir ikliminde bu ağaç yetişmez değil mi?
İnternette araştırırken ziraat şekerparesi iklime uyumlu geldi. Acaba tat ve şekil olarak ığdır şalağına benzeyen kayısı çeşidi bulabilir miyim?
mehmet0791
26-10-2017, 21:58
https://www.youtube.com/watch?v=oRmgj9GdfQs
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.