View Full Version : Japon Gülü (Rosa rugosa) (Japanese Rose)
Arzu Kasapoğlu
07-05-2009, 14:26
White Japanese Rose
Familyası : Rosaceae
Latincesi : Rosa rugosa “Alba”
Türkçesi : Beyaz Japon Gülü
İngilizcesi : White Japanese Rose
Botanik özellikleri: 2–3m kuvvetli ve sık dallı, yoğun dikenli kışın yapraklarını döken bir gül türüdür. Yapraklar koyu yeşil, buruşuk ve derimsi yapıda, 7–9 yaprakçıktan oluşur. Yaprakçıklar dar yumurta gibi, 2,5-5cm, çiçekler tekli, güzel kokulu, beyaz renkli, iri (8cm), uzun stamenleri görülmektedir. Meyve domates gibi yassı, kırmızı ya da portakal sarısı rengindedir.
Kullanım olanakları: İri beyaz çiçekleri ile dekoratif bir özelliği olup, çit oluşumuna çok uygundur.
Yayılışı: Ana tür olan Rosa rugosa Japonya’da yayılmaktadır.
Red Japanese Rose
Familyası : Rosaceae
Latincesi : Rosa rugosa “Rosea”
Türkçesi : Kırmızı Japon Gülü
İngilizcesi : Red Japanese Rose
Botanik özellikleri: 2–3m kuvvetli ve sık dallı, yoğun dikenli, kışın yapraklarını döken bir gül türüdür. Yapraklar koyu yeşil, buruşuk ve derimsi yapıda, 7–9 yaprakçıktan oluşur. Yaprakçıklar dar yumurta gibi, 2,5–5cm, çiçekler tekli, güzel kokulu, gül pembesi ya da karmen kırmızısı renginde, iri (8cm), uzun stamenleri görülmektedir. Meyve domates gibi yassı, kırmızı ya da portakal sarısı rengindedir.
Kullanım olanakları: İri pembe çiçekleri ile dekoratif bir özelliği olup, çit oluşumuna çok uygundur.
Yayılışı: Ana tür olan Rosa rugosa Japonya’da yayılmaktadır.
Kaynak (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.dogabotanik.com/UserFiles/Image/AKADEMIK/dogakoleji/ANGIOSPERMAE/ANGIOSPERMAE5/ANGIOSPERMAE5-2/ANGIOSPERMAE5_image024.jpg&imgrefurl=http://www.dogabotanik.com/sayfa.php%3FID%3D38&usg=__TNB0n2K8S0cOQGQ2m481DpJa6Ao=&h=316&w=421&sz=32&hl=tr&start=13&um=1&tbnid=nIsETqf_DD8yBM:&tbnh=94&tbnw=125&prev=/images%3Fq%3Dwhite%2BJapanese%2BRose%26hl%3Dtr%26s a%3DG%26um%3D1)
Arzu Kasapoğlu
07-05-2009, 14:49
Müge Hanım'dan aldığım tohumları yaklaşık iki ay önce ekmiştim. Bir hafta önce çimlenmeye başladılar :)
Aynı zamanda Rosa Rugosa bizim kuşburnunun ( Rosa canina )sahip olduğu tüm sağlık bakımından faydalı olan yönlerine sahip .
Sadece meyveleri daha dolgun ve etlı;)
Sayın Mutlu Kutlu 'nun elinde varmış , dayanamadım aldım , akşam da bahçeye diktim.
Beyaz mı yoksa pembe mi bilmiyorum ,ancak geçmiş çiçekleri bile kokuyor :)
yesim ozgun
17-07-2009, 05:13
tohumu nasil aliniyor bilen var mi? Isten gucten firsat bulupta okuyamadim bir turlu formu. Burada bir parkta koca bir bolumu bu cicege ayirmislar. Hemen hemen hepsi eflatun renkli arada beyazlarda var. Cogunlugu kusburnuna donmus ve tac yapraklarini dokmus. Ilk gordugumde uzaktan chrry domates sandim. Tam bir rsa rugosa tarlasi.
Bilen biri bana yardimci olabilir mi, lutfen?
Sevgili Yesim,
tohum kirmizi meyvenin icindeki cekirdekler oluyor ,
4-6 tane meyve koparirsan bir suru tohumun olacak .
Sadece tohumdan cimlendirmek zor .
Asitle (sulfurik)5dk.muamele edip ekeceksin .
Celikle olmuyor , dipten surgun varsa ...
d
tohumu nasil aliniyor bilen var mi? Isten gucten firsat bulupta okuyamadim bir turlu formu. Burada bir parkta koca bir bolumu bu cicege ayirmislar. Hemen hemen hepsi eflatun renkli arada beyazlarda var. Cogunlugu kusburnuna donmus ve tac yapraklarini dokmus. Ilk gordugumde uzaktan chrry domates sandim. Tam bir rsa rugosa tarlasi.
Bilen biri bana yardimci olabilir mi, lutfen?
Yasemin Hanım; siz tohumları mümkün olduğu kadar fazla alın. Elbette çimlendirmenin bir yolunu buluruz. Sitede bu konuda deneyimli bir sürü arkadaş var. Onlar mutlaka bir yol gösterecektir. Herşeyi deneme-yanılma yoluyla tecrübe edeceğiz.
Arzu Kasapoğlu
17-07-2009, 21:29
Ben tohumları direkt olarak toprağa dikmiştim hepsi çimlendi.
Ben tohumları direkt olarak toprağa dikmiştim hepsi çimlendi.
Yazdiklarimi bu sitede okudum .
,,Kusburnu cimlendirme '' ve ,,Kusburnu(Yaban gulu)'' konularinda ,
bilenler yazmislar .
O yuzden de fidan satin aldim .
Tohumdan kolayca oluyorsa , fidanin uzerinde meyvesi var ,
olgunlasinca denerim .
Arzu Kasapoğlu
20-07-2009, 20:45
Sevgili Valore, benim ektiğim tohumlar yaklaşık iki ayda çimlenmişti.
Arzu Kasapoğlu
27-07-2009, 16:47
Tohumdan çimlenen rosa rugosalar'ın son hali. Külleme hastalığı yüzünden dört tanesini kaybettim.
Sevgili Valore, benim ektiğim tohumlar yaklaşık iki ayda çimlenmişti.
Sizden feyz alarak bende 4-5 tane tohum içeren rugoza başı topladım .
Kurutup soğuk katlama mı yapayım,yoksa taze mi ekeyim bilemedim.
Siz nasıl yaptınız ?
Kolay gelsin.
denizakvaryumu
27-07-2009, 17:36
Tohumdan çimlenen rosa rugosalar'ın son hali. Külleme hastalığı yüzünden dört tanesini kaybettim.
Güneşi çok seviyor, eğer kısmi gölgede tutuyorsanız ve sulamanız fazla ise hastalık yakasına yapışıyor.
Mügeden ben de 3 tür almıştım.Beyaz-kırmızı-koyu katmerli kırmızı.
Tam gün güneşteler, susuzluğa dayanıklılar.
Arzu Kasapoğlu
27-07-2009, 18:52
Benimkiler gölgede durdukları için çok gelişemedi sanırım, sulamayı da fazla kaçırdım. Yerini değiştirip pencerenin önüne alayım bari.
Teşekkürler sayın denizakvaryumu :)
Sevgili valore, ben tohumları aldıktan bir kaç ay sonra yanılmıyorsam ocak ayında toprağa ektim. Sadece bir gün ılık suda bekletmiştim. Sekiz adet tohumun hepsi çimlenmişti.
İsterseniz iki tanesini hemen ekip deneme yapın.
Sn .Mutlu'dan aldığım rugosa gülü ,
bir dalını yatırdım , ''acaba hendekte köklendirme yöntemiyle yeni bitki elde edermiyim'' umuduyla ;).
Rengi geldi deleli soluk , demir ekskliği mi acaba ?
Tohumları ne zaman ekmek uygun olur? Baharı mı beklemek lazım kışın donar mı?
Lonicera
19-11-2009, 18:21
Rosa rugosa türü kuşburnum yaklaşık 3 yaşında. 2 yıldır çiçekleniyor ama bir türlü meyve bağlamıyor. Acaba belli bir yaştan sonra mı meyveye yatıyor yoksa başka bir sorunu mu var? Gözle görülür herhangi bir hastalığı yok, sürekli dallanıp duruyor.
Sn. Lonicera benim rosa rugosa kuşburnum da ilk yılında ve meyve tutamadı..
Merak ettiğim şu günlerde yaprakları sarardı. Sizin bitkinizde böyle mi? Sararıp yaprak mı dökecek acaba..
Lonicera
20-11-2009, 07:03
Sn feriha, benimkinin de yapraklarının yarısı sarı yarısı yeşil. Bir süre sonra tamamen yapraklarını dökecek. Bu yıl da meyve bağlamazsa çok sert bir budama yapmayı düşünüyorum. Bu kadar çiçek açıp meyve tutmaması çok ilginç.
Adalet Yağcı
24-03-2010, 21:25
Sevgili Yesim Ozgun'ün gönderdiği Rosa rugosalardan iki tanesi çimlendi, biri koyu diğeri açık renk yapraklı.
Anlaşılan bir beyaz bir de eflatun renkli Japon gülüm oldu.
Fotoğraftaki ilk çimlenen (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=127053&d=1267093001) koyu renk.
_kardelen_
06-05-2010, 11:52
Bu yeni çimlenmiş yavrucuk rosa rugosa (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=632704&postcount=817)değil mi?
"küpe, clematis, rosa rugosa tohumu paylaşımı" başlığındaki 221 nolu yazısıyla Sn. HoneyBunny'in verdiği bilgi çok hoş. Japon gülü arıların sevdiği çiçekler arasındaymış. Üretelim, çoğaltıp dağıtalım diye düşünüyorum :)
http://www.themelissagarden.com/plants.html
http://www.ars.usda.gov/research/docs.htm?docid=12052
shark2072
03-07-2010, 23:41
arkadaşlar banada tohum yollaya bilirmisiniz kargoyu öderim sagolun=)
Böyle bir tohum buldum , inanması bile zor bir güzellik .
162180
:rolleyes:
Ay ne kadar güzel muhteşem jezebelcim.
Şimdi yanıt geldi , Tütkiyeye göndermiyorlarmış ;(
AY üzüldüm jezebelcim, okadar sevinmiştiki senin adına.
Olsun canım ,
eylül , ekim gibi oğlum yurtdışına çıkıyor , 8 ay kalacak onun adresine isteriz ,
hevesimiz kursağımızda kalmaz .
Böyle bir tohum buldum , inanması bile zor bir güzellik .
162180
:rolleyes:
Çok güzel bir gül.
Bu gülün tohumu gelirse banada gönderebilir misiniz?
Çok güldüm ;)
Kimse bu gülün 5 tohumunu Türkiyeye göndermek istemezken , hoş bir istek doğrusu .
Bana da , bana da ...
Mutlu Kutlu
04-08-2010, 20:05
Ya böyle bir gül yok dünya üzerinde. Tomurcukken boyanan gül resimleri bunlar:))
Hadi var diyelim, tohumdan aynı gülü üretebilmek milyonda 1 ihtimal:)
Milleti dolandırılmaya sevk etmeyelim lütfen:)
Adalet Yağcı
05-08-2010, 09:57
Çok haklısınız Mutlu bey, insanın önce aklını başından alıp, sonra "naniiik" yapıyorlar.
Eskiden nergisleri mürekkepli suda bir kaç saat bırakıp onun yavaşça maviye boyanmasını izlerdik.
Onun gibi bir şey olmalı.
Zaten göndermiyorlar hocam , yoksa 5 tohumun ücreti beni iflas ettirmez ;)
Ben deneyip görme taraftarıyım ...
Ama haklı olabilirsiniz , mesela mavi küpe olarak spariş edilen bitki mor- eflatun bir şey çıktı ;(
Rosa rugosa açtı:)
478936
...
Sayın jezebel;
Bu gülü tohumdan üretim dışında bizim güllere göz aşısı ile çoğaltmaya çalışmak çok daha kolay ve daha kuvvetli olmaz mı ?
Türkiye'de yetişen yabani güller renk tonu farklılıkları oluyor. Sadece mayıs gülü (ısparta gülü) kokulu olmakta. Yabani yetişen diğerlerinde ben koktuklarını duymadım. Benim dağbağda çok büyük yabani güller doğal olarak bulunmakta. Çit olarak Isparta gülü üretimi denemekteyim.
Bizim bölgede çok az olan yabani sarı güllere ait fotoğraflar da aşağıdaki linkte bulunmakta. Sarı güller çok fazla büyümemekteler.
http://www.agaclar.net/forum/ege-bolgesi/5106.htm
Tohumdan değil de fidanlıktan aldım. İzmirli arkadaşlar Ege Ünal Çiçekçilik Seracılık'ta bulabilirler.
Aldığımda üzerinde meyve vardı, yedim çok lezzetli, içinde kuşburnunda olduğu gibi ince tüyler yok.
Gülüm çok kokulu.
Sahip olanlar bilir. Isparta gülü kadar diyebilirim.
Bu gülü asıl meyvesi için yetiştirmeyi düşünüyorum.
Meyvesi kuşburnu gibi ama çok iri ve etli.
Yani tam marmelat yapımı için uygun.
Kuşburnunun da çiçeği kokulu ancak kanca gibi dikenleri olur, tecrübeyle sabit.
Rosa rugosa'da bu tarz dikenler yok.
Bahçedeki güllere göz aşısı denenebilir, ancak cesaretim yok.
Zamanını da bilmiyorum.
Sayın Jezebel; anlattığınızla ikinci bir özellik daha ortaya çıkardınız. Acaba bitkinin gövdesinde dikenler yok mu. Kuşburnu marmelatını yapmayı bir kez denedik. Eşim bir daha yapmayacağını söyledi. Satın aldıklarımızı da hiç beğenmedim.
Gül için T göz aşısı zamanı vişnelere ben düştüğü zaman başlamakta olarak öğrenmiştim. Lise yıllarında gözü tam göz üzerine getirerek göz altındaki yuvarlak gibi olan kısma zarar vermeden yapıyordum. Uzun yıllar oldu yapmayalı. Bu yıl muhtemelen yeniden deneyeceğim. Aldığım gözü göze getirmeye gerek olmadığını başka uygun bir yere de yapılabileceğini öğrendim. Aşı yaptığım yerin üzerinde sadece bir göz bırakıp aşı tuttuktan sonra onu da kesiyordum. Bu yıl ilk defa iki çeşit aşı denemesi yaptım. Sizin bir sözünüz vardı. Elinizi korkak alıştırmayın. Nasıl olsa denemeden aşının tutup tutmayacağını bilemezsiniz. Kızılcık kalemi olunca elimizde de yabani kızılcık olmayınca alıç benzeri tek çekirdekli olana çekirdek ve meyve rengi tuttuğu için aşı yaptık. Nasrettin hocanın yaptığı göle maya çalmaktan daha tutma ihtimali var. Mevsim çok dengesiz olsa da bütün aşıların ne olacağını merakla bekliyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.