View Full Version : hypoestes
burcuciner
15-12-2008, 14:44
Ben de 1 hafta önce aldım. Yeni olmasına rağmen ışıklı ve az güneş gören bir yere koydum. Toprağını nemli tutuyorum. Şimdiden yeni yapraklar patladı. Bakalım neler olacak:)
Merhaba fittonia için çok az şey yazılmış. Sanırım fittoniası olanlar az. Babamın bana aldığı bu çiçeğin adını buradan öğrendim. Toprak harcı olarak ne yazık ki zaman darlığından uygun birşey kullanamadık, bildiğiniz toprağa fideyi diktik. Hiç güneşte bulundurmadım. Ancak ne yaptıysam bu çiçek kendini bir türlü toparlayamıyor.
Gölgeye, az ışık alan bir yere koydum olmadı, bol ışık alan bir yere koydum olmadı, mutfağa aldım nem daha çok diye gene olmadı, tabağa su doldurup yanında bıraktım nemlilik olsun diye olmadı, yapraklarına içme suyu püskürttüm (kireçsiz olsun diye) daha beter oldu her püskürtüşümde. Ben bu bitkiyi anlayamıyorum. Yapraklar genel olarak aşağıya doğru sarkıyor dik bir şekilde durmuyor. Yaprakların uçları kuruyor sonunda tüm yaprak ölüyor (nem az diye düşünüyorum ama aldığım önlemlerde kar etmiyor).
Yeni çıkan minik yapraklar da var, ama onlarda ya büyümeden kuruyor ya da hiç büyümüyor diplerinde öyle nokta gibi duruyorlar.
Büyük ihtimal nem eksikliği var ama ne yaptıysam olmadı. Bide toprağı hiç kurumuyor bunun etkisi var mıdır? Çiçekçiden çiçek tprağı alıp dikkatlice kökten toprağı kısmen kurtarıp yeni toprağa mı ekmeliyim? (Gerçi çiçek toprakları da kurumuyor :S)
Sıvı gübrede kar etmedi.
Birde kaloriferler artık yanmıyor, ev soğuk, bu da etkiliyor olabilir mi? nem ve sıcaklık için acaba tekrar mutfağamı alsam?
Yaprakları kağıt gibi incecik, inanılmaz narin...
Ne yapacağımı şaşırdım. Lütfen yardım, bu durum normal mi? gerçi yazılanlara göre ocak-nisan dinlenme dönemiymiş, bu aydan sonra acaba çiçek kendine gelir mi? Sabretmem mi lazım sadece?
denizakvaryumu
05-05-2009, 10:28
Yüksek nemdan dolayı mantar da olabilir.
Mantar ilacı uygulayın derim.
kuruma mantar emaresi midir?
Hay Allah eminmisiniz Sn. Kagan? Gerçi bende ilk zamanlar onun Hypoestes olduğunu düşünüyordum, burda fittonia denince fittonia olduğunu düşündüm. yukarda resim ekleyen bir kişi daha var Burcuciner isminde onunki de fittonia değil değil mi? Ama bakım koşulları aynı bildiğim kadarıyla. her iki türünde resmini ekliyorum. ilki Hypoestes , ikincisi Fittonia
Bu arada Sn.Kagan siz Hypoestes nize ilaç sıkmadan evveline kadar güzel miydi? sağlıklı mıydı? nasıl bakıyordunuz?
latince adı: hypoestes
türkçe adı: pembeli güzel, hipoestes (hostes diyen satıcıyı da gördüm;))
familyası: acanthaceae
anavatanı: asya, okyanusya ve afrika anakaraları ile madagaskar adasında 80 yakın doğal türü bulunmaktadır.
tanımı: uygun koşullarda oldukça boylanan ancak iç mekan bitkisi olarak kullanıldığında budama yoluyla 30 cm civarında tutulmaktadır. sarkık formlu, açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen renkteki yapraklarındaki pembe benekleriyle oldukça dekoratif bir iç mekan bitkisidir. küçük pembemsi mor çiçekleri vardır ancak bu çiçekler gösterişli değildir.
ekolojİk İsteklerİ
toprak: bahçe toprağı, yanmış ahır gübresi, yaprak kompostu ve dişli dere kumunun eşit karışımıyla oluşturulan harç saksı toprağını oluşturur. humuslu ph’ı düşük topraklar gelişimi için oldukça uygundur.
işık: direk güneş ışığı almayan, aydınlık ortamlarda pembe benekleri daha belirgin hale gelir.
sıcaklık: sıcak ortamlardan hoşlanır. gece sıcaklığı 16-20 derece arasında tutulmalıdır. kış sıcaklığı ise 13 derecenin altına düştüğünde bitkiye zarar verebilmektedir.
nisbi nem: yüksek nisbi nemden hoşlanır. kuru ve sıcak havalarda yapraklarına su püskürtmekte fayda vardır.
gelİŞmeyİ etkİleyen etmenler
gübreleme: nisan- ağustos ayları arasında haftada bir sulama suyuna karıştırılan fosfor ağırlıklı sıvı kompoze gübre ile gübrelenmelidir. sıvı yaprak gübresi de kullanılabilir.
sulama: gelişme döneminde sert olmayan ılık ve bol su ile sulanmalıdır. saksı toprağının sürekli nemli kalmasına dikkat edilmelidir.
havalandırma: havadar, hava akımlarından ve aşırı sigara dumanlarından korunmuş ortamlarda bulunmak ister. zaman zaman ılıman havalarda dışarıya yani güneşli aydınlık ortamlara çıkartmak yapraklarını daha cazip hale getirmesine yardımcı olmaktadır. Sürekli gölgeli ortamlarda bulundurmak yapraklarının yeşile dönmesine neden olur.
budama: bitkinin boyu çok uzadığında veya alt yapraklarında dökülmeler başladığı zaman bilinçli bir budama yapılarak bitki boyu korunmalıdır. kuruyan ve çürüyen yaprak ve çiçekler düzenli olarak bitkiden uzaklaştırılmalıdır.
hastalık ve zararlıları: hipoestesin yapraklarına zaman zaman kırmızı örümcekler zarar verebilir önüne geçmek için bitkinin yapraklarına arada bir ılık su püskürtmekte fayda vardır. aşırı nem ve düşük sıcaklık bitkide çürümelere neden olmaktadır. ayrıca aşırı gölge ve karanlık ortamlar yaprak rengini bozmaktadır.
Üretİm teknİĞİ
Üretilmeleri ilkbahar aylarında uygun toprak sıcaklığında çelikle kolayca yapılmaktadır. uygun zamanda yapılan tepe alma işlemi bitkinin bol sürgün vermesini sağlar formunu güzelleştirir ve ayrıca bu sürgünlerden bol miktarda tepe sürgünü çeliği almak mümkün olabilmektedir. Çeliklerin çok fazla derin olmayan saksılara alınmasında fayda vardır. Üretimi tohumla da yapılabilmektedir.
!!! hypoestesler tek başlarına kullanıldığı gibi diğer koyu renkli yaprak bitkileri arasında da kullanılabilmektedir. hypoestesler kontrast renkli bodur veya sarkıcı iç mekan bitkileri ile değişik aranjmanlarda da kullanılabilmektedir.
hypoestesin ülkemizde kültüre alınmış türleri ; h. phyllostachya ve h. taeniota’dır.
Fittonia olduğunu düşündüğüm çiçeğim meğersem hypoestes'miş. ;)
Kaynak: http://www.agaclar.gen.tr/forum/image-vp1066.html?sid=f3e9709de52e8058664e7001b437ec09
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4895 burada benim foruma koyduğum hypoestes resmi var, URL yapamadım bir türlü :S
dragonfly
18-05-2009, 10:06
Merhaba arkadaşlar, gruba yeni üye oldum dolaşırken buraya rast geldim.
Benim baktığım çiçeklerden bir tanesi de hypoestes, yaklaşık 1 seneden beri bakıyorum. Bir ara sanırım geçen yazdı oldukça boyuna uzadı. İlk aldığım zaman biraz araştırma yapmıştım ve yayılan bir bitki olduğunu okumuştum bir yerde yani genelde boyuna uzamayan bir çiçek ama benimki epey uzadı :) ve işin ilginç yanı çok uzun bir süre devamlı olarak çiçek açtı. Benimkinin yaprakları pempe olanından çiçekleride lila rengindeydi.
Kış başı budadım, ilkbahar ile birlikte tekrar kendine gelmeye başladı. Tekrar çiçek açar mı bilmiyorum :confused:
pek yayılan bir bitki gibime gelmiyor, bende geçenlerde aldım hypoestes (bu arada hypoestes adlı bir başlıkta ayrıca var sayın dragonfly), boyuna uzayan bir bitki bence, bu yüzden zaman zaman üst kısımlarından kopartmak gerekiyor yanlarına sürgün versin diye, ayrıca kopartılan yerlerde sanırım çelik olarak kullanılabilir.
Arzu Kırlangıç
03-06-2009, 18:05
Çelikten ürettiğim hypoestesim ;
maşallah ne kada sğlıklı görünüyorlar, arzu hanım hypoesteslerle ilgiliçok yazı okdum bakımalrına dair. bahsedilen ortamı da sağlamaya çalışıyorum ama pk başarılıolamıyorum, sizinkiler çok sağlıklı görünüyorlar, nasıl bakım uyguluyrsunuz? birde nasıl çelik alıp köklendirdiniz anlatırmısınız? ben de çelik almak istiyorum üst kısmından yan taraflara yaprk ersin diye, çok zyıf bir görünümü var, anca yukarı büyüyor...
yardımcı olrsanız çok memnun olurum...
pek çelik alınacak boyları var mı bilmem biraz yoğun formlu bir görünümü olsun istiyorum.
bir de fideleri aldığımda renkleri daha belirgindi. ama şimdi yeşil kısımalrı daha fazla ve pembelerinin renk tonu açıldı oldukça. çok mu ışık görüyor acaba? renkli yapraklı bitkilerin kimisinde anladığım kadarıyla güneşten renklerini kaybediyorlar, yeşile dönüyorlar; kimisi de o renklere sahip olmak için güneşe bol ışığa ihtyaç duyuyorlar...
Arzu Kırlangıç
04-06-2009, 12:54
Sevgili Optimus, Hypoestesim geçen yıl çok uzadı ve maalesef rüzgardan dalları kırıldı. Bende yan dallardaki minikleri önce suda köklendirdim ve sadece torftan oluşan toprağa diktim. Öğleye kadar güneş alıyor.Öğle güneşini ve sıcağı sevmiyor. 3-5 gün ara ile Toprağı çok kurumadan suluyorum. Gölgede daha yeşil kalıyorlar. Sürekli boya gitsede yan dalları zamanla gelişiyor. Toprak altından yeni sürgünlerde çıkarıyor. Geçen yıl bu haldeydi;:(
ya maşallah hayran kaldım ne kadar güzeller, arzu hanım benimkiler de böyle olmazsa sizden çelik isterim söyliyim :D
şaka bi yana sizinkisin yaprakları kağıt ii kuru mu? yoksa böyle yumuşak nemli gib mi? benimkilerin alt yaprakları kuru kağıt gibiler.
dragonfly
15-07-2009, 11:53
arkadaşlar merhaba,
benim hypoestesin boyu epey bir uzadı, gölgede tutuyorum ama sürekli güneş ışığı alan bir yerde duruyor. Yalnız gövdesinin üst tarafındaki yapraklarında pembe kısımlar azarlamaya giderek yeşermeye başladı. Neden olabilir? daha gölge bir yere mi almam gerek acaba?
thomasina
15-07-2009, 14:34
Sevgili dragonfly, fazla gölge bir yer olmalı bana kalırsa. Benimkiler de drekt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yerdeler. Hep formunda yaprakları. Bence biraz daha yadınlık yeri deneyin, fazla kaprisli olmadığı için yeni yeri yadırgayacağını sanmam.
Bu arada benim de merak ettiğim biraz uzamış hali. Daha mı gösterişli oluyor. Sizinkinin resmini görmek isterdim. Ben fazla uzamasına izin vermiyorum genelde. Hoş benimki genç bir bitki ama uzatsım mı acaba diye merak ettim.
dragonfly
15-07-2009, 15:49
Sevgili dragonfly, fazla gölge bir yer olmalı bana kalırsa. Benimkiler de drekt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yerdeler. Hep formunda yaprakları. Bence biraz daha yadınlık yeri deneyin, fazla kaprisli olmadığı için yeni yeri yadırgayacağını sanmam.
Bu arada benim de merak ettiğim biraz uzamış hali. Daha mı gösterişli oluyor. Sizinkinin resmini görmek isterdim. Ben fazla uzamasına izin vermiyorum genelde. Hoş benimki genç bir bitki ama uzatsım mı acaba diye merak ettim.
Merhaba thomosina, öncelikle teşekkür ederim cevabınız için.
Resimleri ekleyecektim fakat boyutları büyük olduğundan şansımı yarın deneyeceğim. Ben de aslında daha fazla uzamalarını istemiyorum ( ins. yarın fotoğrafını göreceksiniz.) bu yüzden tepesinden çelik alıp hemen saksıda yanına ekiverdim. 10 gün önce tatile gitmeden yaptım bu işi, eve dönüşte hala ektiğim çeliğin kurumadığını ve çelik aldığım yerin çevresindeki küçük yaprakların daha da büyümeye başladığını gördüm. İşe yararsa diğer dallarada aynısını uygulayacağım.
Sanırım üst yaprakları sabahları kısa bir süre direk güneş aldığından dolayı değişmeye başladı. Daha gölge bir yer bulmaya çalışacağım.
thomasina
15-07-2009, 18:34
Sevgili dragonfly. Yazım şeklimden dolayı yanlış anlatmışım size. Gölgede kalınca yapraklar yeşile dönüyor. Bunu söylemek istedim aslında. Ama tabii direkt güneş ışığı da aynı etkiyi yapıyor olabilir. Resmi sabırsızlıkla bekliyorum.Çiçeklerinizle, sevgiyle kalın
dragonfly
16-07-2009, 09:27
merhaba thomasina, resimleri ekleyebildim. yorumlarınızı ve önerilerinizi bekkliyorum.:rolleyes:
thomasina
16-07-2009, 12:16
Sevgili dragonfly öncelikle bir maşallah demeliyim, pembelinize. işin aslı durduğu yer aynen benimkilerin durduğu yere benziyor, o nedenle üstlerdeki yeşillenme enteresan geldi bana. Ama yine de şöyle bir sonuç çıkarabilirim haddim olmayarak, boyu uzadığı için pencereden gelen güneş ışığı açısı üstteki dallara yetişemiyor olabilir. Zira alttan gelen yeni yapraklar çokda yeşil değil, başlangıçta böyle olup sonradan pembeleşiyorlar benimkiler de. Belki de deneyimli arkadadaşlar daha iyi bilirler diyeceğim ama beslenme ya da toprak sorunu gibi şeyler de olabilir mi? Çünkü benim minik bir sürgünden ürettiğim bir küçük saksım var o yer darlığı yüzünden çok az güneş alan bir yerde durmasına rağmen hala pembeli. Bugün sizden sonra baktım. Biraz bekleyelim kısa süre içinde deneyimli bir arkadaş bize daha iyi bilgi verebilir.
Ama şunu söyleyeyim saksılardan birini sizin ki gibi büyütmeye karar verdim. Çok kısa çelikler alacağım ve hatta belki de almayacağım. Böyle büyüsün biriciğim. Çok hoş duruyormuş. Her haliyle çok hoş sizin ki ve sağlıklı da görünüyor.
ben 3 farklı renk hypoestesimi artık dayanamayıp balkona attım. içerde kesinlikle kendine gelmedi. balkonda gölge bir yerde duruyor. sanırım onu gözden çıkardım :( ne istediğini anlayamıyorum. draonfly bu arada hayran oldum sizin bitkinize maşallah diyeyim. bende uzun görünümlü bitkileri daha çok seviyorum. sanki daha ziyade kendimi doğadaymışım gibi hissetmemi sağlıyor. bitkilerin uzamasından yanayım yani :D
thomasina
16-07-2009, 14:10
Optimus, sanırım sakınan göze çöp batar misali oluyor. Ben onlarca çiçeğimden birine ne zaman özel ilgi göstersem bir nazlanıyor sormayın. Ne zaman ki sana ne yapsam yaranamıyorum tarzında hiç ilgilenmiyorum çok geçmeden bir sürpriz yapıveriyorlar.
E ben de çok şaşırmıyorum başka kimleri var bizden başka nazlanacak. Ben bu hypoestesimi de yaprağı güzellerimi de arada dışarı çıkarıyorum sonra içeri alıyorum. belki hoşlarına gidiyordur kimbilir.
dragonfly
16-07-2009, 17:11
Sevgili dragonfly öncelikle bir maşallah demeliyim, pembelinize. işin aslı durduğu yer aynen benimkilerin durduğu yere benziyor, o nedenle üstlerdeki yeşillenme enteresan geldi bana. Ama yine de şöyle bir sonuç çıkarabilirim haddim olmayarak, boyu uzadığı için pencereden gelen güneş ışığı açısı üstteki dallara yetişemiyor olabilir. Zira alttan gelen yeni yapraklar çokda yeşil değil, başlangıçta böyle olup sonradan pembeleşiyorlar benimkiler de. Belki de deneyimli arkadadaşlar daha iyi bilirler diyeceğim ama beslenme ya da toprak sorunu gibi şeyler de olabilir mi? Çünkü benim minik bir sürgünden ürettiğim bir küçük saksım var o yer darlığı yüzünden çok az güneş alan bir yerde durmasına rağmen hala pembeli. Bugün sizden sonra baktım. Biraz bekleyelim kısa süre içinde deneyimli bir arkadaş bize daha iyi bilgi verebilir.
Ama şunu söyleyeyim saksılardan birini sizin ki gibi büyütmeye karar verdim. Çok kısa çelikler alacağım ve hatta belki de almayacağım. Böyle büyüsün biriciğim. Çok hoş duruyormuş. Her haliyle çok hoş sizin ki ve sağlıklı da görünüyor.
öncelikle teşekkür ederim thomasina,
çiçeğim ikinci kez bu kadar uzuyor, ilk uzadığı zaman o kadar çok çiçek açmıştı ki anlatamam, küçük mor mor çiçekleri vardı. Sonra ilkbahar başı biraz kendinden geçer gibi oldu ben de budadım, sonra bu kadar uzadılar işte, çiçek açar mı bilmiyorum. Fotoğrafta gördüğünüz yer aslında çiçeğin esas yeri değil, fotoğrafta iyi çıkması için oraya almıştım, asıl yeri daha gölgelik. Aslında güneş ışığının tam üst yapraklarına geldiği bir yerde duruyor, alt yapraklar daha gölgede kalıyor.
uzadıklarında bazen yanlara destek dikmek gerekebiliyor, yalnız dediğiniz gibi ben de böyle hoş görünüyor. Aslında ileride yapmayı istediğim şu - tabi geniş bir yerim olduğunda - farklı renklerde alıp uzunca bir saksıya yanyana ekmek :rolleyes: Çok hoş görüneceğine eminim!
dragonfly
16-07-2009, 17:20
ben 3 farklı renk hypoestesimi artık dayanamayıp balkona attım. içerde kesinlikle kendine gelmedi. balkonda gölge bir yerde duruyor. sanırım onu gözden çıkardım :( ne istediğini anlayamıyorum. draonfly bu arada hayran oldum sizin bitkinize maşallah diyeyim. bende uzun görünümlü bitkileri daha çok seviyorum. sanki daha ziyade kendimi doğadaymışım gibi hissetmemi sağlıyor. bitkilerin uzamasından yanayım yani :D
Teşekkür ederim Optimus, çiçeğiniz içeride ışık alan bir ortamda mıydı acaba? Ben yaz kış kapalı balkonda tutuyorum ve şansıma balkon sadece sabahları direk güneş alıyor sonra geceye kadar aydınlık. Demek istediğim gün boyunca gölge ama ışıklı bir ortamda duruyorlar. Birde anladığım kadarıyla suyu çok seviyor bu güzeller, topraklarını çok olmamak şartı ile hep nemli tutarım. Umarım sizinkiler de en kısa zamanda canlanırlar ;)
thomasina
16-07-2009, 21:14
Dragonfly, ben bugün birkaç çeşit yaprağı renkli bitki araştırdım. hemen hepsinde ev ortamında uzadığında budanmayınca renk kaybı oluyor. Belki bizimkiler de böyledir ne dersiniz?
bugün hypoesteslerimi güneşin altına koydum. en son balkonda gölgedeydi. bakalım değişim olacak mı?
dragonfly
17-07-2009, 13:35
Dragonfly, ben bugün birkaç çeşit yaprağı renkli bitki araştırdım. hemen hepsinde ev ortamında uzadığında budanmayınca renk kaybı oluyor. Belki bizimkiler de böyledir ne dersiniz?
olabilir belki de, ben de biraz araştırayım dedim ama boylarının uzamasına bağlı olumsuz birşey denk gelmedi, bir yerde de gölgede kalan çiçeklerin yapraklarının yeşile döndüğü yazılıyordu. Ben çiçeğimi sabah güneşi geçene kadar içeri alıp daha sonra dışarı çıkarmaya karar verdim bakalım değişme olacakmı.
hypoesteslerimde sanki bir renklenme başladı gibi eğer yanılmıyorsam. kesinlikle içeri bitkisi olmadığına kanaat getirdim. ancak bugün toprağında minbik beyaz böcekler gördüm. ya yavrular henüz veya boyları öyle. toprata geziniyorlar hızlıca, hatta toprağın belki bir parça altına da giriyor olablirler izlerken kaybediyorum çünkü. sizinkilerde böyle bir böcek var mı? acaba zararlı mı bilgisi olan var mı?
thomasina
22-07-2009, 09:01
Sevgili optimus kolyoz umda aynı sorun olmuştu. Bir doz arapsabunlu ilaç yaptım ve toprağı değiştirdim, kurtardım. Şimdi gayet sağlıklı ama hypostes kolyoza göre nasıl tepki verir bilemiyorum tabii. Bir danışın isterseniz bilgili arkadaşlara. Ama sanırım bu bazı paket topraklarından kaynaklanıyor.
birkaç gün önce hypoesteslerimi balkona atmıştım tabiri caizse. artık umudumu kesmiştim. ama birkaç gündür gözlemliyorum bitki kendine gelmeye başladı. yapraklarındaki kaybolan o güzelim benekleri tekrar oluşmaya başladı. hem de ilk aldığımdaki gibi, renkler gayet canlı. bütün yeşile dönen yaprakları tekrar renklendiğinde buraya bir fotosunu koyacağım.
tecrübelerimden çıkardığım sonuç: kesinlikle salon bitkisi değil, yaprakalrını eğse de mutlaka kısa süreli direk güneş almalı.
thomsina, bugün pembeli güzellerimin toprağını değiştirmeyi düşünüyorum. ünkü aldığımda tamamen kumun içindeydi. onalrı çam toprağına diksem sanırım daha g üzel beslenip gelişirler öyle değl mi? sence toprağını değiştireyimmi? zavallılar kumun içinde beslenemiyorlar...
thomasina
28-07-2009, 10:53
Optimus işin aslı itiraf edeyim ben aldığım her çiçeğin toprağını ve saksını bir iki hafta içinde mutlaka değiştiriyorum. Çünkü satılan yerde uzun süre kaldığını düşünüyorum. Bir de huylandım birkaç kez eve geldiğimde toprak diplerinde zararlı gördüm. O nedenle birkaç gün bana ve evime alışmasını bekliyor sonra mutlaka değiştiriyorum toprağı da saksıyı da. Benim saksılardan biri inanın tek daldı yaşar mı yaşamaz mı derken küçücük saksıların boyunu aştılar şimdilerde. Biri evde camda dururyor gayet formda, diğeri ise arka balkonda yarı kapalı yerde o da formda. Şimdi ne desem size...
thomasina
28-07-2009, 10:55
Benim pembeliler...
http://img248.imageshack.us/gal.php?g=s7301796m.jpg
http://img520.imageshack.us/img520/2331/s7301824.jpg
thomasina
28-07-2009, 10:58
Diğerini yükleyemedim nedense. Sonra tekrar denerim.
hypoesteslerim çiçek açmaya başladılar ;) ilk kez yetiştirdiğim bir bitki, çiçeklerinden tohum elde edip tohumdan yetiştiren oldu mu acaba hiç ? tohumlarını alabilirsem önümüzdeki sene tohumdan yetiştirmeye çalışacağım... üzeri bürsürü tomurcuk ve minik yaprakla dolu...
bu arada bir zamanalr dilini bir türlü anlayamadığım bu bitki için şimdi kesinlikle diyebilirim ki salon bitkisi değil. içerde yaprakları tamamen yeşile dönen bitkim balkonda kısa denilebilecek bir zamanda tekrar renklenmeye başladı. daha sonra bir fotoğrafını çekerim yaprakları için ve buraya eklerim. bununla birlikte bitki içerde kesinlikle gelişmemekteydi, hatta giderek ölüyordu. dışarda hem boylandı, hem yeni yapraklar vermeye başladı.
direk güneş almayan aydınlık bir balkonda çok güzel gelişim gösteriyor... uğraştıran bir bitki değilmiş... ;)
sevgili thomasina yüklediğin resmi görmemiştim, senin bitki de güzel görünüyor, pembesi gayet yoğun çok hoş maşallah. benim ki de giderek pembelendi (bir de beyazlısı var tabi), inşallah seninki gibi her yeri renkli olur. yalnız üst yapraklarının yeşil olduğunu görüyorum. bence bitkin giderek yeşile dönüyor olabilir. çünkü benimki de ilk aldıktan sonra bu şekilde üst yapraklarından başlayarak yeşile dönmeye başlamıştı...
Bu bitki çiçek açtıktan sonra dökülen tohumlardan felaket çimlenme oluyor. Her yerden hypoestes fışkırıyor. Daha sonra çiçek açmasını bekledik bi daha çiçek açmadı... Bekliyoruz dört gözle...
reddown tecrübeli görünüyorsunuz bu bbitki için, acaba tohumlar ne kadar sürede oluşuyor bilginiz var mı? ne zaman ekmek lazım? bahçede değil saksıda olduğu için tohumlarım ziyan olmadan toplamak ve bir başka saksıya ekerek çoğaltmak istiyorum... yardımcı olursanız sevinirim..
Arkadaşlar benim hipoestesim de bu. Altı ay önce küçük bir fide olarak aldım. Şimdi gördüğünüz gibi büyüdü. Çiçeklenip çiçeklerini döktü bile. Ama sanki boyu fazlaca uzadı. Tek başına dik duramıyor,çubuklara yasladım ben de. Gövdesi çok zayıf kaldı galiba. ne yapmalıyım sizce?
Sevgi Durul
30-11-2009, 20:04
İlkbaharda pazardan aldığım hypoestes, dibinden yavruladı. Mor çiçekler açmıştı, şimdi çiçekleri geçti.
TuruncuHis
30-11-2009, 20:44
Şu bitkiyi bir türlü yaşatamadım ben. İçeride de dışarıda da deniyorum; olmuyor. Birkaç fide birden alıyorum yine olmuyor. Fittonia ile aranjman yaptım ikisi birden öldü. Bir daha aldığımda (ki inatla alacağım)atacağım balkona ne hali varsa görsün. İster yansın ister donsun.
Ayşe Yıldız
11-10-2010, 07:47
Çiçeğim can çekişmesine rağmen çiçek açtı. tohum konusunda aydınlatacak bir arkadaş varsa çok memnun olurum.
gerçekten tohum oluyor mu?
Çiçek açtıktan sonra ne kadar zamanda olgunlaşıyor?
Eğer tohum oluyorsa bunun toprağa düşmesimi iyi olur yoksa alıp baharda ekmek mi doğru olur?
174537
174538
uzun süredir yazmıyordum :P ..
sayın ayşe afyonlu bırakın o tohumlar olgunlaşsın. ben bu sene baharda, geçen sene hypoesteslerimden elde ettiğim tohumları ektim, ve çok güzel çimlendiler. ayrıca çok emin olarak söyleyebilirimki bu bitki içeri bitkisi değil, atın balkona gitsin. ısrarla içerde büyütmeye çalıştıktan sonra öldürdüğüm birkaç hypoesteslerimden sonra balkonda hiç ilgi östermeden öyleye bi kenarda büyüyen hypoesteslerim çok göz alıcı oldular. çok aydınlık bir ortam istiyor ve açık havada daha güzel büyüyor. çok uzun saatler yoğun güneş ışığı altındaa kalmadıktan sonra problem yok. bir parça soğuğa ve rüzgara da dayanıklı.
Ayşe Yıldız
12-10-2010, 20:04
Anladım ama baharda atarım artık bir kenara Kütahya çok soğuk çünkü. cevap için teşekkür ederim
nazlı2323
16-12-2010, 19:11
benim aldığım bu hypoestes aralık 16 da çiçek açtı bir tane bunlar böyle bu mevsimde mi açar alalı henüz 15 gün oldu....
184554
Bu da benimki çiçek açtı ama tohum görmedim .Bütün yaz balkondaydı .Kızgın güneş altında yandı.Şimdi kapalı balkonda 10 derece civarında sıcaklık ,halinden memnun görünüyor.
İremsıla
21-03-2011, 12:41
Merhaba bu kadar güzel bir çiçek,nasıl arka sayfalarda unutulur.çocukluğumda balkonumuzda annemin,çok güzel yetiştirdiği çiçekler arsındaydı hypostes.
Şimdi ben marketlerde,çevremde arıyorum ama,konyada nesli tükendi sanırım.elinde hypostesi olan arkadaşlar,ona iyi baksınlar çünkü çok güzel bir çiçek..
Direk güneş almayan bir cam kenarında durmalarına rağmen hem fazla uzadılar hem de pembe olan rengini kaybetti. Işık isteği düşündüğümden biraz daha fazla galiba. :rolleyes:
İremsıla
18-06-2011, 11:07
Merhaba gilan,bildiğime göre hypostes güneş ve ışık ithiyacı olan bir çiçek.benimde sevgili perişten gelen,bir hypostesim var.sabah güneşi alan,mutfak penceremde duruyor halinden oldukça memnun teşkekür ederim perişciğim,beni bu güzelle tekrar tanıştırdığın için.
Merhaba gilan,bildiğime göre hypostes güneş ve ışık ithiyacı olan bir çiçek.benimde sevgili perişten gelen,bir hypostesim var.sabah güneşi alan,mutfak penceremde duruyor halinden oldukça memnun teşkekür ederim perişciğim,beni bu güzelle tekrar tanıştırdığın için.
Canım benim lafımı olur bu güzel bir çiçek ve senin sevginle dahada güzel olacagını biliyorum benimkide direk güneş alan balkonda güneş ışıgını seviyor Sevgiler...:p;)
sinekvalesi20
11-02-2012, 02:54
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum bende bir tane hypoestes var ama bu uzayanlar var ya ondan boyu şuanda 1 metreyi buldu gövdesi çok ince onun için çıta gibi bir şeye tutturdum üst taraflar çok güzel hala uzuyor yeni yapraklar veriyor hatta üst tarafdaki yerler çiçek açtı fakat alt yaprakların hepsi kurudu neden olabilir.
kartal124
13-05-2012, 19:20
Mayıs ayı itibarıyle benim hypoestes çiçek açtı.
Şunu da ekliyeyim, ben uzadıkça kesip,kestiklerimi de çelik olarak kullanıyorum.Böylece daha yaygın bir hal alıyor.
http://www.agaclar.net/forum/964961-post130.htm
BlueDark
13-05-2012, 21:35
Bu Tür Salon Bitkilerini Az Güneş Gören Yerde Tutalı ve püstürtme yöntemiyle sulamalıydık galiba?
ipektuğçe
30-01-2013, 18:40
Buda aileye yeni katılan benim Hypoestes :)
Selamlar, siteye yeni katıldım. birkaç hafta önce fittonia diye bauhaus'tan aldığım bitkinin hypoestes olduğunu bu site sayesinde öğrendim :) müthiş bir hızla büyümesinden ve yeni yaprak çıkarmasından şüphelenerek araştırma yapmıştım.
anladığım kadarıyla hypoestesim yerinden memnun. ancak şu an boyu yaklaşık 30 cm civarında ve dalları çok kırılgan ve narin. bir ana dal ve yanında 3 tane kısa dal ve yapraklar var. hepsi yeni yapraklar çıkarıp duruyor ancak ben saksıyı biraz daha doldurmak istiyorum. bu haliyle çok cılız ve uzun dallı bir görünümde.
çelikleme yöntemiyle nasıl çoğaltabilirim hypoestesimi? lütfen detaylı bilgi verebilir mi bilen biri? nereden ne uzunlukta dal kesmeliyim? en tepedeki yeni açan 2li yaprakları kessem bitkim uzamayı durdurur mu? aynı saksıya çelikleme yapabilir miyim? hypoestes için çelikleme mevsimi diye bişey var mıdır? tutup tutmadığını ne sürede anlarım? cevabı sabırsızlıkla bekliyorum.
bugün bende pazardan 2 fide aldım,biri beyaz diğeri pembe benekli ama yazılanları okuyunca çok nazlı bir çiçek olduğunu düşünmeye başladım, gözüm korktu:(
Ipektugce o resim hypoedtes degil, (benim arayip da bulamadigim) fittonia.
8 -9 yaşlarımda evimizde üstü pembe benekli bi çiçek vardı. O kadar sevmiştim ki, sürekli tepesindeydim. Sonra neden bilmiyorum, çiçeğim öldü.
Ölünce o kadar üzülmüşüm ki uğruna şiir bile yazmışım, nice sonra buldum şiirimi.
Daha sonra ne kadar baktımsa o çiçeği bir daha göremedim hiç bi yerde, hayal kurduğuma ve çiçeğin başka bir biçimde olduğuna inanmak üzereydim hatta. Ta ki geçenlerde agaclar.net te hypoestes başlığını keşfedene kadar! Şimdi hayal kurmadığımı biliyorum. Aramaya başladım bile çiçeği çiçekçilerde. Ama sanırım sezonunu biraz kaçırdım. Satın alabileceğim bir adres biliyorsanız ve paylaşırsanız çok sevinirim.
Çok hoş bir anı kalmış. Neredeyse çeyrek asırlık bir şiir.
Çok hoş bir anı kalmış. Neredeyse çeyrek asırlık bir şiir.
siz söyleyince saydım yılları sayın h_dogan. gerçekten öyle olmuş :)
Kışa doğru yaprakları kuruyan hypoestesim dibinden taze yapraklar oluşturdu ve şimdi sağ allta görüldüğü haldeler:))
evdeçiçek
17-09-2013, 18:00
Bu çiçekten bende istiyorum. Ama hiç bir yerde denk gelmedim.
Migros 'a her bahar her renginden geliyor , Sevgili Evdeçiçek..
Emre İlhan
17-09-2013, 19:20
Benim favorim. Gür yapraklı olanlar kendine hayran bıraktırıyor:)
evdeçiçek
18-09-2013, 09:00
Migros 'a her bahar her renginden geliyor , Sevgili Evdeçiçek..
Baharda mutlaka alacağım ozaman :)
Bizim Migros'a neden afrika menekşesi ve soğanlılar haricinde bişey gelmiyor acaba :( pazardan iki fide almıştım ben,kırmızı yeşilli ve beyaz yeşilli olanlarından. beyaz yeşil olanı kurudu, kırmızı olanda sırık gibi boy verdi ama cılız kaldı.
arkadaşlar, bu çiçeği budama için uygun bir zamanmıdır eylül?
arkadaşlar, bu çiçeği budama için uygun bir zamanmıdır eylül?
Uygundur. Pek zaman seçeceğini de samıyorum. Son 3 aydır aynı bitkiyi kesip kesip duruyorum. Sorunsuz büyüyor, çelikler de kolayca kökleniyor. Kestiğinizi toprağa daldırın hemen.
teşekkür ederim Sn. Musk,
siz olmasanız kim cevaplayacak sorularımı :)
hemen alıyorum saksıyı balkondan ve buduyorum..
merhabalar
2 hafta kadar önce kırmızı benekli hipoestes aldım. 3 gündür masamda zıplayan beyaz böcekler görüyordum. odamda fazla çiçek olduğu için hangisinden geldiğini anlayamadım. bugün hipoestesin yaprağında aynı böcekten 3 tane gördüm. böcekler sadece zıplamıyor, yürüyor ve de uçabiliyor. kalonçolarım menekşelerim başka hipoestesim de var. onlara bulaşmasından endişe ediyorum..tedavisi nasıl yapılmalı? diğer çiçeklerime geçmesini istemem ama atmak da istemiyorum çiçeğimi:(
böceklerimin resmi...
Beyaz Sinek "Bemisia Tabaci" Bahcemde her yaz sorun çıkaran zararlı. Ne yaptımsa, ne ilaç kullandıysam yok edemedim. Sonuçta bu zararlının hoşlandığı bitkilerden vazgeçtim. Zira etki eden bir ilaç bulsanız bile çok çabuk bağışıklık kazanıyorlar.
İlaç kendisini öldürse yumurtasına bir sey yapmıyor maalesef. Yaprak altlarında şeffaf halde duruyorlar.
Yeni olşutular ve çoğalmadılarsa zirai ilaçlar yardımcı olabilir. Yoksa işiniz zor. Umarım şu zararlı için bilen bir arkadaşımız kesin etkili bir ilaç tavsiyesinde bulunur.
evet leke gibi beyaz şeffaf benekler var yumurtaları diye tahmin ediyorum:(
Hipostesim
17-02-2014, 16:58
Kışa doğru yaprakları kuruyan hypoestesim dibinden taze yapraklar oluşturdu ve şimdi sağ allta görüldüğü haldeler:))
Ya maşallah öznur hanım. ne kadar güzel olmuş bu hipostes. Benimde yaklaşık 1 yıllık hipostesim var.ilk geldiğinde canlı canlı pembeler yaprağı kaplıyodu sonra cansızlaştı. 1-2 ay arkadaşıma emanet etmiştim döndüğümde bazı kökler ölmüş bi kaç kök kalmış. cılızlaşmış.yapraklar küçülmüş rengini kaybetmiş.Kestim üstten 20cm falan kalacak kadar. sonra canlandı güzelleşti ama taze canlı görünmüyo ilk hali gibi. ve renkleride benek benek pembe sadece. istiyorumki canlı taze bi görünüm olsun pembeler ilk hali gibi büyük olsun. neden eski haline gelmiyor anlamadım. ama burdada genellikle renkleri bozulmuş yani. Sadece sizinki böyle. Yeniden böyle olur mu acaba?
muserref1
16-08-2014, 15:01
Merhabalar benim hypoestesim sadece çok az sabah güneşi alan ve gün boyu aydınlık kalan bir pencere önünde duruyorlar fakat yapraklarını aşağı eğdi ve kurumalar başladı. Doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koydum bu kez yeni çıkan sağlıklı yapraklar kurumuyor ama onlar da aşağı eğik. Yapraklar çok zayıf görünüyor ne yapmalıyım
Merhabalar benim hypoestesim sadece çok az sabah güneşi alan ve gün boyu aydınlık kalan bir pencere önünde duruyorlar fakat yapraklarını aşağı eğdi ve kurumalar başladı. Doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koydum bu kez yeni çıkan sağlıklı yapraklar kurumuyor ama onlar da aşağı eğik. Yapraklar çok zayıf görünüyor ne yapmalıyım
Hypoestes abartmamak kaydıyle suyu seven bir bitki. Az suluyorsanız toprak kuruyorsa yapraklar aşağı düşer. Yaz aylarında dış ortamda gölge bir yerde bakarsanız çok daha güzel gelişecek ve renklenecektir.
Bitki Çok uzamadan uç alırsanız daha kısa ve dolgun bir görünümü olur. Çiçeklenme başlandığında da budamanız faydalı olacaktır.
Kestiğiniz dalları yeniden toprağa çelikleyin kolayca köklenir.
muserref1
16-08-2014, 15:18
Hypoestes abartmamak kaydıyle suyu seven bir bitki. Az suluyorsanız toprak kuruyorsa yapraklar aşağı düşer. Yaz aylarında dış ortamda gölge bir yerde bakarsanız çok daha güzel gelişecek ve renklenecektir.
Bitki Çok uzamadan uç alırsanız daha kısa ve dolgun bir görünümü olur. Çiçeklenme başlandığında da budamanız faydalı olacaktır.
Kestiğiniz dalları yeniden toprağa çelikleyin kolayca köklenir.
çok teşekkür ederim bir de balkonda deneyeyim :) ortalama ne kadar sürede bir sulamak gerekir ve yapraklarına su püskürtmek faydalı olur mu
çok teşekkür ederim bir de balkonda deneyeyim :) ortalama ne kadar sürede bir sulamak gerekir ve yapraklarına su püskürtmek faydalı olur mu
Simdi sulama toprağın cinsine göre değişir. benimkiler süzek su tutmayan bir toprakta. Bu havalarda iki günde bir mutlaka su ister. taprağınız suyu tutuyor geç kuruyorsa daha aralıklı sulamalı. Su püskürtebilirsiniz.
muserref1
16-08-2014, 15:32
çok teşekkürler umarım kendine gelir :(
ezgi_pandora
08-09-2014, 14:40
3 ay önce bir yapı marketten hypoestes aldım. Aldığımda çok canlıydı ve sürekli yeni yapraklar veriyordu. Fakat son birkaç haftadır yapraklarına bir şeyler oldu. Yaprakları içe doğru kıvrıldı ve renklerindeki pembelikler kaybolmaya başladı. Direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yerde duruyor ve her gün yapraklarına su sıkıyorum. Toprağının kuru kalmamasına dikkat ediyorum ama sanırım bir yerde hata yapıyorum. Umarım yardımcı olabilirsiniz... Koyduğum ilk foto aldığımdaki ilk hali, diğer ikisi ise şimdiki hali :(
Merhaba,
Direk güneş ışığı görmediği için böyle. Benimki açık balkonda hafif gölge hafif güneş görüyor ve çok canlı renklere sahip.
ezgi_pandora
08-09-2014, 15:59
Merhaba,
Sevgili Milla, aslında benimki de öğleden sonra bayağı güneş ışığı alıyor ama nedense çok cılızlaştı.
muserref1
20-10-2014, 20:50
merhabalar, hypoestesim çok hızlı bir şekilde uzadı kendi kendine ayakta duramıyor artık ve dalsız bir sekilde sadece gövdesinden yaprak çıkarıyor çiçek de açtı fakat budamayı nasıl yapacağımı bitkiyi nasıl daha gür ve güçlü yapacağımı bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum :)
muserref1
25-10-2014, 11:56
uzamaya devam ediyor hala üstünden rastgele kessem tutar mı ki :(
Lonicera
29-01-2017, 14:13
Şimdiye kadar fittonia olarak bildiğim çiçek meğer hypoestes imiş. Bir ay önce derin budayıp içeriye almıştım, her yerden sürgün çıkardı. Üzerindeki 50-55 adet kadar tohumu da önümüzdeki yılki etkinlikte paylaşım için paketleyip kaldırdım.
miniteraryum
07-05-2018, 15:30
hypoestesi çelikle nasıl çoğaltabilirim? direkt toprağa mı ekilecek yoksa suda köklendirmem mi gerekiyor? ben toprağa ekmiştim ama öldü maalesef. kesmeyince boya uzuyor ben daha çok yapraklanmasını istiyorum. kestiğimde ana gövde daha çok yapraklanıyor ama kestiğim dalı yaşatamadım bir türlü.
siflera12
26-05-2018, 06:16
Benim hypoestesim sürekli çiçek açıyor [emoji4]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180526/198f8e5fe9000967095a7d4631681a8f.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu çiçeği nasıl budamalıyız ?
internetten budama nasıl yapılır öğrendim . Tepe çelikleri alıp fotoğraftaki gibi poşetledim . Yine edindiğim bilgilerde çabuk köklenmesi için 3/4 gün böyle kalmaları gerekiyormuş . Böyle bitki havasız kalmaz mı acaba ? Bu şekilde köklendirme yapan arkadaşların fikrini istiyorum .
Saksınızın içinde ve poşetin içinde hava bulunmakta. Nem kaybı olmaması için poşet geçirme tavsiye edilmiş. Bitkinin gece ve gündüz istekleri farklı. Sıkıntı olmaz. üç dört günde hemen kökleneceğini düşünmüyorum. Siz biraz sabırlı olun.
Teşekkür ediyorum Muda, okuduğum yazıda üç dört günde bir havalandırın diyordu . Poşet hep kalsın mı yoksa arada dedikleri gibi açıp sonra tekrar poşetleyeyim mi ? Bir de su da mı hızlı köklenir yoksa bu şekilde mi ?
merhaba hypoestes çiçeğim var fakat köklerinden farklı bir bitki çıktı bunları kopartmalı mıyım yoksa bunlar nedir bilen varsa cevap verebilir mi ?
İyi günler.
687997
siflera12
02-03-2019, 13:36
merhaba hypoestes çiçeğim var fakat köklerinden farklı bir bitki çıktı bunları kopartmalı mıyım yoksa bunlar nedir bilen varsa cevap verebilir mi ?
İyi günler.
687996Yabani ottur söküp atabilirsiniz yoksa heryeri sarar.
Yabani ottur söküp atabilirsiniz yoksa heryeri sarar.
çok teşekkür ederim hızır gibi yetiştiniz. Yapraklarına benzemıyor ve anlamadım korktum acıkcası elımı surmeye ama hemen kopartıyorum teşekkürler.
siflera12
02-03-2019, 13:43
çok teşekkür ederim hızır gibi yetiştiniz. Yapraklarına benzemıyor ve anlamadım korktum acıkcası elımı surmeye ama hemen kopartıyorum teşekkürler.Rica ederim [emoji4]
Merhabalar. Bu aralar çiçeklerimle çok sıkıntım var. Her gün birşeyler danışıyorum burada.
Yeni hpyoestes aldım fotoğrafı hemen yukarıda yarın fotoğraf yükleyeceğim.
Eve geldiğinde hiçbir sıkıntısı yoktu. Bir hafta sonra kökleri çok fazla dışarıda olduğu için bir büyük saksıya aldım. Ve suladım. Aslında çokta su dökmedim fakat toprağında bahçe toprağı biraz torf karışıktı. Su tutmuş ve yaprakları kurudu. Evde rüzgarın olmadıgı ama gün ışığı gören bir yerde duruyor.
Fakat yaprakları sararıp biraz kurumaya başlamış. Suyu tuttuğunu fark etmediğim için hemen kuru bir toprağa aldım ve sulamadım. Acaba toprağı suyu tuttuğu için mi yapraklarında sararmalar ve kurumalar meydana geldi. Yardımcı olursanız sevinirim. Bu çiçeğimi de kaybedersem çiçeklere küseceğim.
siflera12
08-03-2019, 04:45
Merhabalar. Bu aralar çiçeklerimle çok sıkıntım var. Her gün birşeyler danışıyorum burada.
Yeni hpyoestes aldım fotoğrafı hemen yukarıda yarın fotoğraf yükleyeceğim.
Eve geldiğinde hiçbir sıkıntısı yoktu. Bir hafta sonra kökleri çok fazla dışarıda olduğu için bir büyük saksıya aldım. Ve suladım. Aslında çokta su dökmedim fakat toprağında bahçe toprağı biraz torf karışıktı. Su tutmuş ve yaprakları kurudu. Evde rüzgarın olmadıgı ama gün ışığı gören bir yerde duruyor.
Fakat yaprakları sararıp biraz kurumaya başlamış. Suyu tuttuğunu fark etmediğim için hemen kuru bir toprağa aldım ve sulamadım. Acaba toprağı suyu tuttuğu için mi yapraklarında sararmalar ve kurumalar meydana geldi. Yardımcı olursanız sevinirim. Bu çiçeğimi de kaybedersem çiçeklere küseceğim.Suyu çok fazla sevmiyor , çok su verdiyseniz ondan bozulmuş olabilir [emoji848] ve bahçe toprağı daha çok su tutar o yüzden evde torf tercih ediliyor [emoji846]
bu aralar ne cok yardımcı oldunuz bana teşekkür ederim. :) umarım toprağını torfla değiştirince hemen kendine gelir yaprakları da bu şekil oldu.688378
siflera12
08-03-2019, 09:31
bu aralar ne cok yardımcı oldunuz bana teşekkür ederim. :) umarım toprağını torfla değiştirince hemen kendine gelir yaprakları da bu şekil oldu.688378Rica ederim [emoji4] , İnşAllah düzelir.
merhaba, torfa dün geçirdim ve biraz hava alması için dışarıda gölge bir yere koydum. Dün torfa geçirmeden önce yaprakları kendini salmıstı iyice çok şükür bugün durumu çok iyi bir anda tekrar toparladı :) teşekkürler tekrardan.
merhaba, hypoestesimi kurtardım fakat yapraklarının uçları neden boyle oluyor bir fikriniz var mı ne yapmam gerekiyor?
688959
siflera12
15-03-2019, 15:40
merhaba, hypoestesimi kurtardım fakat yapraklarının uçları neden boyle oluyor bir fikriniz var mı ne yapmam gerekiyor?
688959Alacalı gölgeye alın güneş yakıyordur [emoji846]
ne zaman sıkıntım olsa koşuyorsunuz derdime:)
fakat evin içinde gölge bi yerde güneş değil gün ışığı görüyor....
siflera12
15-03-2019, 16:30
ne zaman sıkıntım olsa koşuyorsunuz derdime:)
fakat evin içinde gölge bi yerde güneş değil gün ışığı görüyor....[emoji4] Hımm neden olabilir acaba bulunduğu ortam da nem varmı [emoji848] ortama alışmaya uğraşıyordur o yüzdende yapraklarını bozuyor olabilir [emoji4]
mutfakta duruyor o yüzden olabilir mi?
siflera12
15-03-2019, 16:36
mutfakta duruyor o yüzden olabilir mi?Mutfakta olması daha bile iyi nem sağlıyordur siz bir süre bitkiyi kontrol edin eğer düzelirse bitki oraya adapte olmaya çalıştığı için bozuluyordur , bu bitki nemi , suyu seviyor bunları eksik etmeyin ama aşırı da olmamalı [emoji4]
bende nemi sevdiği için koymuştum mutfağa:) tamam takip edeceğim. teşekkür ederim. bu kadar nazlı bir çiçek oldugunu bilmiyordum :)
siflera12
15-03-2019, 16:48
bende nemi sevdiği için koymuştum mutfağa:) tamam takip edeceğim. teşekkür ederim. bu kadar nazlı bir çiçek oldugunu bilmiyordum :)Umarım düzelir [emoji846]
brucciaa
31-05-2019, 09:19
Merhaba, birkaç hafta önce çiçekçide hypoestes görüp bayıldım ama yaprakları delik deşikti. Muğla'da bir daha bulamam deyip şansımı denemek üzere aldım. Pıtırak gibi yaprak vermesine rağmen bir süre sonra yapraklar kenarlardan sararıp delinmeye başlıyor. Yaprak delinmeleri ile ilgili olarak hep tırtıl denmiş ama toprağını değiştirdim, bişey yok ve diğer bitkilerim de sağlam. Yardımcı olacak varsa çok sevinirim.
Merhaba, yeni üyeyim ve ilk mesajımı atıyorum. Sizlerle hypoestes ile ilgili küçük de olsa tecrübemi paylaşmak istedim. Resimde gördüğünüz kırmızı benekli olan geçen senenin yazında minicik bir fideydi. Evin içerisinde çok az direkt güneş alan aydınlık bir alanda bakmaya çalıştım. Bir türlü canlanamadı. Alttan yeni filizler veriyordu ama bu filizler çok cılız bir şekilde büyüyordu. Bir sene böyle geçti. Bu yaz diğer pembe benekli olanı yine minicik bir fide olarak edindim ve diğerinin yanına diktim. Kırmızının çirkin biçimsiz uzayan dalını kesip yeni çıkan fidesini bıraktım ve saksıyı balkona çıkardım. Birkaç saat sabah güneşi alıyorlar. Havalar iyice soğuyunca içeriye almayı düşünüyorum.
Bence bu bitkiler açık havayı daha çok seviyorlar. İçeride bir yılda biçimsiz bir şeklide uzayan bitkilerim yaklaşık 3 aydır istikrarlı ve derli toplu bir şekilde büyüyorlar. Umarım içeri aldığımda bozulmazlar.
Catwoman
27-11-2020, 15:24
Merhabalar.
Dün minicik bir fide aldım eve gelir gelmez saksı ve toprağını değiştim. Bugün solmuş halde buldum ve çok üzüldüm. Salonda soba yanıyor acaba sıcaktan etkilenir mi? Biraz daha serin bi odaya koydum şimdi ama korkuyorum bu da ölecek diye. Biraz acemiyim de..
Toprak olarakda yumurta kabuğu ve çay gübreli sukulent toprağı kullandım, toprağı sevmemiş olabilir mi? Biraz aceleci gözüküyor olabilirim ama geç olmadan kurtarmak istiyorum çünkü çok bitki öldürdüm :( ağlayacağım artık...
E..nihal
28-02-2021, 20:15
Suyu çok fazla sevmiyor , çok su verdiyseniz ondan bozulmuş olabilir [emoji848] ve bahçe toprağı daha çok su tutar o yüzden evde torf tercih ediliyor [emoji846]
Merhaba ,benim çiçeğim aydınlık bir yerde, ve suyu seviyor. Yani toprağı biraz kurusun hemen düşüyor, soluyor. Su koyduğum anda 10 dk da coşuyor. Benimkinde sorun mu var ? :)
Gizemcad
11-05-2021, 11:53
Herkese merhaba,
Minicik bir fide olarak aldığım hypoestes bitkimi sizlerle paylaşmak istedim. 1 haftadır benimle. Alt yapraklarında kurumalar var ama şimdilik pozitif düşünüp "yerine alışıyordur" demek istiyorum. Balkonum ve bulunduğu cam güneybatı cephesinde olduğu için balkona almaya çekiniyorum. Çünkü saat 15-18 arası balkonda gölge bir alan pek kalmıyor ve güneş çok yakıcı olabiliyor. Onun için tülün arkasından güneşleniyor. Sizin önerilerinizi almayı çok isterim. ;)
Bu arada bir kırmızı hypoestes fidemi ne yazık ki kaybettim. Onunda yapraklarında kuruma sorunu vardı.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.