View Full Version : Az güneş alan eve ne tür bonsai uygun olur?
merhabalar
uzun zamandır bir bonsai sahibi olmakistiyordum ve bunun için baya birşeyler okudum. sanırım pratik yapma zamanım geldi. şu sıralar bir fidanlığa gibip bir kendime bir ağaç satın almayı planlıyorum. yapmak isteğim stil Slanting. bonsaimi balkonda yetiştirmeyi planlıyorum. İstanbulda oturmaktayım. Balkonum başka bir apartmanın gölgesinde kaldığından sadece sabahları ışık almaktadır. günün diğer bölümlerinde gölgede kalmaktadır. ayrıca balkon sürekli rüzgargarlı ve özellikle kışın bu rüzgar çok şiddetli olmaktadır. Bu koşullar altında sizce fidanlıkta hangi ağaç türlerine göz gezdirmeliyim. benim aklımda sert koşullara dayanan ve az ışık isteyen göknar var. sizin önerileriniz nedir?
bu arada istediğim bonsainin toplam uzunluğu 30 cm - 50 cm arasıdır.
...Burada sizin için genişçe bir kaynak var aslında.Forumun giriş sayfasında Bonsai ana başlığı altında bonsai ağaç türleri var.Onları inceleyip karar verebilirsiniz.
ya o yazılara baktım aslında. sonuç olarak göknar bana iyi gibi geldi. bir de sizin fikrinizi olmak istedim.
O türde zorlanabilirsiniz.Ardıçla başlayabilirsiniz.Umarım güneş gören bir balkonunuz vardır.
yazın sabahları 10 'a kadar direkt güneş alıyor. yeterli olur mu bilmiyorum. rüzgarlı ortamları ve az ışık istediği için göknar demiştim. benim balkonumda aynen böyle. zor olur diyorsanız en iyisi kendim için başka bir tür araştırmam. yardımlarınız için teşekkürler.
bonsaireef
13-07-2006, 19:47
adenin Ağaçların Türüne Göre Bonsai Bakımı (http://http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1477) yazısını inceledim.Porsuk (yew) gözüme çarptı.Gölge **** koyu gölgede yetişir diyor.Hep yew yetiştirmek istemişimdir.Çok güzel bonsaisi oluyor.Zehirli olması kafamı karıştırdı ama ilerde denemek istiyorum.Belki sizde düşünebilirsiniz.
verdiğiniz linki inceledim. porsuk u ben çevremde hiç görmedim. biraz araştırdım istanbul civarında yaşıyormuş zehirli olması ve bulabileceğimden emin olmamamdan dolayı biraz çekimser kaldım. ama fidanlıkta soracağım varsa bakacağım. birde sanırım söğüt ve şimşir de benim için uygun. özellikle söğütün kök budaması ağustosta olabiliyormuş. önümüzde ağustos şansa bakın :). slanting yapmak istiyorum umarım başarılı olabilirim.
Cockroach
01-04-2007, 16:56
Merhaba,
Aynı soru için yeni bir konu açmak istemedim.
Bir süredir araştırmama; forumda birçok listeyi ve ağaç açıklamasını incelememe rağmen soruya kesin bir cevap bulamadım.
Oldukça gölgelik, (yazın öğleden sonraları dışında hiç doğrudan güneş almayan), iç mekanda yetiştirmeye uygun ağaç türleri nelerdir?
Anladığım kadarıyla teorik olarak oldukça imkansız koşullardan bahsediyorum. Sanırım birçok tür doğal olarak yaprak dökmeye ve kış uykusuna ihtiyaç duyuyor. Bu tip ihtiyaçları olmayan türlerin de genellikle ışık ihtiyacı çok oluyor.
Nereye baktıysam, bonsailerden uzak durmam gerektiğini hissettim. :(
(Yine de odamda 1 yıl önce bauhause'dan alınmış, şu ana kadar da pek sorun çıkarmamış bir zelkova var. O yetişebiliyorsa diğerleri neden yetişemesin ki?:confused: )
Yardımınız ve anlayışınız için teşekkür ederim. :)
İyi günler!
tourkana
01-04-2007, 19:06
güneş almıyor ama aydınlıksa bonsaide Ficus türleri,Schefflera olabilir...
Cockroach
01-04-2007, 19:19
İlginiz için teşekkür ederim. :)
tasdelenmurat
14-05-2007, 23:52
Ficus Natasha ya bonsai form çalışması yapılabilirmi ?
Örnekler var, yapılabilir. Sizin ağacın fotoğraflarını görüp üzerinde daha rahat konuşabiliriz.
arkadaşlar benim evimde pek güneş görmüyor, Bonsai yetiştirmek istiyorum ama bu konuda pek bilgim yok siteden, edindiğim bilgi doğrultusunda alacağım
sizin bana önerileriz ne olabilir ?
Bonsailerin iç mekanlar için uygun olmadıklarını hepsinin aslında ağaç olduklarını unutmamak gerek. Bazı tropik türler güneşli iç mekanlarda olabiliyor ama, gölgede çok fazla zorlanmış gibi oluyor şartlar.
denizakvaryumu
06-06-2007, 10:40
arkadaşlar benim evimde pek güneş görmüyor, Bonsai yetiştirmek istiyorum ama bu konuda pek bilgim yok siteden, edindiğim bilgi doğrultusunda alacağım
sizin bana önerileriz ne olabilir ?
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=%22ficus+bonsai%22&btnG=Resimlerde+Ara&gbv=2
güneş görmeyen salonlarda dev ficus ları görebilirsiniz...bonsai ye de uygun bir ağaç..üstelik kök yapısı da çok güzel ...bu nedenle ficus tan şaşmayın
.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.