Bağlan

View Full Version : Dikey düzenek hazırlama

inch
01-05-2009, 11:56
merabalar. ben yeni üye oldum.yani anaokulundaki ilk günlerim.sn sarıcan ve kudret bey'den zaman zaman destek alıyorum.pvc den sarıcanın da yardımıyla bir modül yaptım.sanırım haftaya( eriyiklerim ve ec ölçerim geldiği an) sistem hazır olacak. koçtaştan pompa aldım ama biraz büyükçe geldi.birazdan izmir çankayadan arkadaşımın önerdiği küçük dalgıç pompalardan alacağım.resimler aşağıda.değerli yorumlarınızı bekliyorum...

otugay
01-05-2009, 12:12
Sayın İnch,
Amacınızı ve uygulamayı düşündüğünüz yöntemi yazarsanız daha sağlıklı yorumlar alırsınız.
Yapının dikey olmasından topraksız tarım uygulaması düşünmediğinizi sanıyorum. Topraklı uygulamada ise pompa gerçekten gerekli mi?

inch
01-05-2009, 12:22
sistemin içerisine cocopeat ve hydroton karışımı yerleştireceğim.besin haznesinin içerisindeki dalgıç pompaya bir hortum yerleştirip, her ağaca bir çıkış verip tepe noktasından 4 e böleceğim.yukarıdan aşağıya doğru eriyik akıp yeniden haznede toplanacak.küçük motor aramamın nedeni ise hazne olarak tabanda yerleştirdiğim pvc lerin oturan kısmı.yani resimdede görülen boş deliklerden birine motoru koymak istiyorum...

Sarıcan
01-05-2009, 12:23
Ellerine sağlık, çok güzel olmuş. 100 lük boru ile çınar ağacına benzemiş ama için rahat olur. Yalnız tavsiyem pompayı akvaryum pompası seçmenden yana. Dalgıç pompada şamandıra var, sisteme sığdıramazsın, elektrik sarfiyatı fazla. Gerekirse ağacın boyunu biraz kısa tut ama akvaryum pompası al. Aşağıdaki linkteki arkadaşın pompası 2 metreye basıyordu. PVC boruları sallanmaya ve dengeye karşı en üst noktadan birbirleri ile irtibatlarsan daha rahat edersin. Kolay gelsin.

Acarextt03 topraksız akan su denemeleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15020)

Sarıcan
01-05-2009, 12:29
Sn. otugay,

Dikeyde rahatlıkla topraksız tarım yapabilirsiniz. Ben altı aydır çalıştırıyorum.

Sarıcan
01-05-2009, 12:34
Sn. İnch,

İllaki dalgıç pompa diyorsan, ortadaki kovayı pompa haznesi olarak kullan ama kovanın yan yüzeyine alta yakın bir yerden deleceğin bir delikle, PVC boruya deleceğin bir deliğe hortumla bağlantı yap.

otugay
01-05-2009, 12:50
Sn. otugay,

Dikeyde rahatlıkla topraksız tarım yapabilirsiniz. Ben altı aydır çalıştırıyorum.

Sayın Sarıcan,

Benim endişem resimdeki pompa kapasitesinden dolayı aeroponik düzenek olma ihtimali idi. Böyle bir düzenekte gereksiz risk ve zorluklar taşıyan bir yöntem.

Sarıcan
01-05-2009, 13:09
Sn. otugay,

Aeroponik olmasının da hiç bir sakıncası yok ama aeroponik yapabilmek için her kök seviyesinde nozullar yerleştirmek gerekli. Halbuki bu sistemde en üst noktaya basılan sıvı dört kola ayrılarak her bir ağaç tepesinden duşlama olarak her iki saatte 15 dakika olarak akıyor. Akıllı prizle zamanı istediğiniz gibi ayarlıyorsunuz. Hiç bir riski ve zorluğu yok.

otugay
01-05-2009, 14:43
Sayın Sarıcan,
Zaten aynı şeyleri söylüyoruz. Aeroponik sistemde her köke nozul koymak gereksiz zorluk, elektrik kesilmesi durumu da gereksiz risk değil mi?

Sarıcan
01-05-2009, 17:20
24 saat elektrik kesintisi olursa bir çok ev aleti (buzdolabı gibi) ve kullandığımız malzeme riske giriyor. Bir iki saatlik kesintiler bu sistemi etkilemez. Çünki pompa iki saatte bir çalışıyor. Üç saatte bir çalışsada bir şey olmaz, hatta gün boyu bile idare eder. Belki fideler baygınlık geçirir ama elektrik gelince düzelir.

inch
01-05-2009, 17:41
dalgıç motoru verdim.verdiğim motor 250 watt gücündeydi.bugün aynı markanın havuz fıskiyesini gördüm.EINHELL HAVUZ POMPASI FISKİYESİ TP 4300 ü satıcıda denettim.çift çıkışlı olması güzel.ama bunun da 2 model küçüğü varmış.sanırım Einhell TP1900 işimi görecek.
http://www.guvenhirdavat.net/?s=urunler&k=91&ak=113
buradan bakabilirsiniz. not: buradaki fiyatlar yüksek.sadece teknik veri için bakın lütfen.

Sarıcan
01-05-2009, 17:48
Gerçekten 3 metreye basıyorsa TP 950 de rahatlıkla işini görür. Fazla bir debiye ihtiyaç yoktur.

inch
01-05-2009, 18:05
bir başka yerde 1,6 mt diye yazıyor.ondan dolayı tereddüt ettim...bir de resimde göründüğü kadarıyla çift çıkışı ve vana sistemi yok.

Sarıcan
01-05-2009, 19:43
1,6 kg ağırlığı. Basma yüksekliği diğeriyle aynı 3 metre. Siz tepede boruyu dörde ayıracağınız için tepede 4 adet damla sulama tesisatında kullanılan vanalardan kullanın. Her kuleye ayrı ayrı kumanda edin. Gerekirse istediğiniz kulenin suyunu kapatırsınız veya debileri ayarlarsınız.

Hiç bir pompada vana düzeneği yok, siz fıskıye düzenini zaten kullanmayacaksınız. Pompadan çıkış kaç mm' lik bir boru ise o çapa uygun gri elektrik boruları var, onlardan kullanırsınız. Vana, dirsek, Te için en ucuz çözüm damla sulama boru ve ek parçaları.

inch
01-05-2009, 20:07
Dediğiniz gibi, Her kule için ayrı vana sistemi hazırlamıştım.Aslında ben pvc nin destek-taban deliklerinden biri içerisine,belki 100*200 lük 20-30 cm yüksekliğinde bir ek yapıp içine motor atmayı düşünüyordum.böylece kovayla filan da uğraşmam.öyleyse akvaryum motoru mu kullansam acaba?aşağıdaki nasıldır? kullanan var mı?
http://www.hepsiburada.com/atman-at-203-kafa-motoru/productDetails.aspx?categoryid=562129&productid=ptar8690286563959

Sarıcan
01-05-2009, 20:55
Verdiğin linkteki akvaryum motoru küçük gelir. Yakında bir akvaryumcu var ise basma yüksekliğini deneyip iade etme garantisi ile al. Ben başlangıçta üç adet akvaryum motoru denedim 170 cm den yukarı basan olmamıştı. Bu yüzden dalgıç pompaya dönmüştüm ama sonra acarextt03 arkadaşımız benim kullandığım 2 metreye basıyor dedi. Kurduğu marul sistemide bayağı yüksek. O bakımdan sana akvaryum motoruna öncelik tanı demiştim. Ama olmazsa daha önceki linkini verdiğin havuz fıskiye motorlarıda dalgıç pompaya göre daha ekonomik.

izzeterisen
01-05-2009, 21:58
Çok güzel planlanmış bir düzenek.
Bahçemde ağaçlar gelişiyor. Toprakta yetiştirme yerlerim bitiyor artık.
Bu düzeneği düşüneceğim ileride.
Ben her bitkinin köküne bir damlatıcı koyarak damlama sulama yapılarak kullanıleceğini düşünüyorum. Mümkün müdür?

Sarıcan
01-05-2009, 22:22
Sn. İzzeterisen;

Çokta güzel olur. Ben çilek ağacımı yaparken başta damla sulama yaparım diye düşünmüştüm ama forumdaki arkadaşlarla tartışırken en üsten duş gibi akıtılan su ile bütün köklere ulaşmak mümkün olduğu için akan su kültüründe karar kılmıştım. Ama topraklı tarım yapacaksanız damla sulama daha uygun olur.

Bu sistemde ortam geçirgenliğinin çok iyi olması lazım. Yoksa tepeden bırakılan su alta geçemediği için orta bölümdeki çatallardan taşma yapıyor. Ben ilk denememde perlit kullanmıştım onda bile taşma oldu. Daha sonra hydroton denilen kil misketlerle çözdüm geçirgenlik problemini. Torf veya perlit düşünürseniz damla sulama kesin daha iyi olacaktır.

Sarıcan
01-05-2009, 22:28
Sn. inch,

Unutmadan birde dirseklerin pozisyonunu hatırlatayım. Ağacı oluştururken çatalları birbirine 90 derece dönük olarak şaşırtmalı dizersen hem ağacın dört tarafında da fide oluyor hemde düşeyde iki fide arasındaki mesafe daha uzadığı için fideler birbirini daha az rahatsız ediyorlar. Sizin diziliş şeklinde alttaki fide ile üsteki fide birbirine karışarak rahatsızlık verecektir. Benim çilek ağacı şaşırtmalı olmasına rağmen araya el girmiyor. Bilginize.

Acarextt03
02-05-2009, 11:27
Benim motorum gerçekten de 2 metrenin üzerine su basıyor.
üzerinede 2,3 metre gösteriyor ve çıkış borum da bahçe sulama borularından.
Yani içi geniş olmasına karşılık çalıştıktan 30-45 sn. Içerisinde devir daim yapıyor..
Tavsiye ederim...

inch
10-05-2009, 19:26
merabalar.sistemi bugün faaliyete geçirdim.biraz geç oldu ama.çilekler tüpte olduğu için zorlandım.köklerini filan temizledim.bakalım tutacaklar mı?boş olan yerlere marul, soğan filan dikerim.depo suyum biraz çamur oldu.sistemde toprak olarak hydroton denen kil var.biraz da cocopeat karıştırdım ama çok pisledi sistemi.bişey merak ediyorum.çatallı y borunun toprakları ıslanmıyor.acaba kökler su alabilecekler mi?motor olarak einhell in 50 wattlık havuz fıskiyesini kullanıyorum.bence bu motor çok iyi.yorumlarınızı ve katkılarınızı bekliyorum...

Sarıcan
10-05-2009, 19:46
Sevgili inch,

Sen işin kolayını bulmuşsun, kırmızı kırmızı çilekleri oraya asmış öyle resim çekiyorsun. Ben altı aydır uğraşıyorum. Kolayı varmış demek ki:D:D:D

Hydroton' un içine keşke hiç bir şey katmasaydın. Cocopeat ufalanıp pompaya ulaşırsa pompana arıza yaptırabilir. Bilmiyorum drenajda problem yarattı mı sana? Su içindeki partiküllerin 1,5 - 2 mm' yi geçmemesine dikkat et. Pompanın emişinde filtre var mı?

Kaç tane çilek fidesi diktin? Fideleri dikerken en alttan başlayarak birinci göze çilek fidesinin köklerini orta borudan aşağı sarkacak şekilde yerleştirerek hydrotonu doldurduysan problem değil. Köklerin ucu besin sıvısı ile ıslanıyorsa 50 mm yerdeki hydroton ıslanmasa olur. Ama resimden gördüğüm kadarıyla nemlenmişler. O kadar nem yeter.

inch
10-05-2009, 21:03
fideleri önce,hydrotonu sonra koydum.4 borudan 2 tanesine cocopeat koydum.kötü olunca sonradan yaptıklarıma cocopeat koymadım.fideler nemli duruyor ama ben ne olur ne olmaz diye her fideyi tepeden biraz yıkadım.yarın belli olur yapraklardan.bu arada 3 yaşındaki oğlum biraz önce çilekleri midesine indirmiş.yani bundan sonra meyva olursa bizim emeğimizle olacak. :)) sistemde en çok beğendiğim şey motor oldu.motor çift çıkışlı.basıncı azaltmak için ikinci çıkıştan vanayı biraz açtım.aynen şelalenin yanında oturuyorum yani...

Kudret Tezel
10-05-2009, 23:10
Sevgili inch, her şey çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Bir şey sormak istiyorum. motoru denerken test ettinizmi nekadar yükseğe ne kadar su basabiliyor, maksimum. Nereden aldınız fiatı nedir bir bilgi verirseniz sevinirim. Güç olarak 50 w olduğuna göre oldukça yükseğe basmalıdiye düşünüyorum.

inch
10-05-2009, 23:17
sayın Tezel. motor havuz fıskiyesi diye geçiyor.2 metreye su basıyor.40 liraya aldım.2,6 metreye kadar basabilir diye yazıyor kataloğunda.internetteki bilgilere göre de 3 metreye basar diye yazıyor.ama bence 2 metreden sonra zorlanır.çift çıkışlı motor.ben 2. çıkışı neredeyse % 75 açtım.kova içerisinde basınç düşürüyor.tepede 4 ağızlı vana sistemi mevcut.sistemi ıslatacak kadar suluyor.bence motor ideal.filtresi var.suyum biraz kirlendi.(cocopeatten dolayı).belki yarın boş su ile birkaç kez devirdaim yapabilirim.

inch
10-05-2009, 23:18
motorun resmini koyarım yakında...

inch
11-05-2009, 20:03
Bunlar da diğer resimler.

inch
14-05-2009, 18:52
sayın bitki dostları.benim çileklerin durumu iyi değil.boyunlarını bükmek üzereler.acaba y çatallardan, kökleri yeterince su almıyor mu? mesela daha küçük fide diksem ( marul fidesi ya da frigo çilek fidesi ) gene beslenemeyecekler mi? y çatalların en üstündeki hydrotonlar su ile nemlenmiyor. Acaba kökler çok mu yüzeyel kalıyorlar? bu arada fidelerden az da olsa durumu iyi olanlar var. sulama periyodunu da günde 16 sefere çıkardım.

omer.tuncer
14-05-2009, 20:14
bence sen suyu yukarıdan değil ince damlatma boruları ile kök boğazlarına verirsen başarılı olursun. Nedenine gelince kullandığın hidroton çok büyük ve bu nedenle ara boşluklar çok bitkiler kendini bağlayamıyor birde besin ve suda eksik gelince işin adı başarısızlık oluyor. ya sistemi bozup hidroton+perlit karışımıyla **** her katta suyun biraz eyleceği bariyerler yapmalısınki. Bogazların malzemesi nemlensin ıslansın. Üstelik cok yüksek bir sistem kurmuşsun. suyun aşağı akışını yavaşlatmalısın

Sarıcan
14-05-2009, 20:37
Problemin sulama sıklığından olduğunu sanmıyorum. Aynı malzeme bende hiç sıkıntı yaratmıyor. Ben 1 saat 45 dakika dinlendirip 15 dakika çalıştırıyorum. Yani iki saatte 15 dakika çalışıyor.

Pompa debisini ayarlamak için depoya yaptığın by-pass miktarını azalt. Tepeden bütün hydrotonları ıslatacak şekilde bolca aksın. Alt çatallardan taşmayacak şekilde ayarla.

Problem EC ayarında olabilir. EC yi kaç yapıyorsun. Birde pH sorunun olabilir. Ben başlangıçta yaprak yanıkları ile uğraşmıştım. pH' ıda kontrol altına alınca problem bitti. Şimdi gereğinden fazla büyüyorlar. Şimdide yapraklar büyümesin meyveye dönsün diye uğraşıyorum.

inch
14-05-2009, 23:15
ec 2 civarı.ph ölçümü yapmadım.by passı azaltınca su, tazyikle dışarı kaçıyor.sanırım tepedeki vanaların ucuna dirsek atıp, suyu, dik olcak şekilde akıtmam gerekecek.bir de üst üste 10 tane y çatal koymuştum. hani burada söyleniyor ya " amatör aç gözlü olur" diye. y çatalları 8 e düşüreceğim.çünkü, kuleler tam dik duramıyor.esas merak ettiğim şey şu: 2-3 cm lik kökü olan tazecik bir fideyi çatallara,hydrotonların arasına sıkıştırdım-diktim.suyu da bolca boca ettirmeyi başardım. acaba bu kökler suyu alabilecekler mi?

inch
14-05-2009, 23:22
bence sen suyu yukarıdan değil ince damlatma boruları ile kök boğazlarına verirsen başarılı olursun. Nedenine gelince kullandığın hidroton çok büyük ve bu nedenle ara boşluklar çok bitkiler kendini bağlayamıyor birde besin ve suda eksik gelince işin adı başarısızlık oluyor. ya sistemi bozup hidroton+perlit karışımıyla **** her katta suyun biraz eyleceği bariyerler yapmalısınki. Bogazların malzemesi nemlensin ıslansın. Üstelik cok yüksek bir sistem kurmuşsun. suyun aşağı akışını yavaşlatmalısın
aynı şeyi ben de düşündüm ama, nekadar çok bağlantı, o kadar çok problem( su kaçağı,tıkanma,tüm fidelere eşit basınçlı su verememe riski...) diye düşünüyorum. sistem, basit, az bağlantılı ve güvenilir olmalı.mesela evde olmadığım bir gün rahatsız olmamalıyım.

inch
15-05-2009, 10:52
biraz önce ölen fidelerden birini sistemden çıkardım.kök boğazına kadar nemli olduğunu gördüm.demek ki esas sorun su alamama değil.zaten bazı fideler iyi.görüntüler ekte.

inch
15-05-2009, 10:56
suyun akış hızı. ec değeri ve oğlumun çilek diye bağırması( oğlana rezil olacağız bu gidişle)

inch
15-05-2009, 10:58
bunlar da motorun resimleri.

envor
15-05-2009, 22:27
biraz önce ölen fidelerden birini sistemden çıkardım.kök boğazına kadar nemli olduğunu gördüm.demek ki esas sorun su alamama değil..

Evet, fidelerinizin sorunu suyu yeterince alamama değil, hastalıktan, köklarden bir ilaçlama yapılması gerekiyor. Aslında ilk dikimde yapılması gerekirdi!

omer.tuncer
15-05-2009, 23:31
Daha çok öğrenecek şey var çok.:(:(

Neyse ya Envor ( rahmetli babamın bir lafı vardır köpek suya düşmeden yüzme öğrenmez derdi.) bizde düşe kalka öğreniriz.:rolleyes:

inch
16-05-2009, 08:30
Evet, fidelerinizin sorunu suyu yeterince alamama değil, hastalıktan, köklarden bir ilaçlama yapılması gerekiyor. Aslında ilk dikimde yapılması gerekirdi!
acaba nasıl bir ilaçlama lazım? ilaç nedir? böyle şeylerin olbileceği aklıma geldiği için fidelerin yarısını dikmedim.en azından öteki yarısını kurtarmak için ne yapmam lazım? dün akşam 6 tane yeni diktim.dikerken fidelerin köklerini makasla budadım.yaklaşık 4-5 cm kök bıraktım.bakalım onlar nasıl olacaklar?

inch
23-05-2009, 14:45
fidelerin yapraklarının kenar kesimlerinde, kahverengi renk değişikliği oluyor.yani yaprak kenarları kuruyor gibi.acaba neden olabilir?

Sarıcan
23-05-2009, 18:23
pH ölçüyormusun? Şu anki EC kaç?

inch
23-05-2009, 18:44
ph ölçmüyorum.ec si 2 civarı.

Sarıcan
23-05-2009, 18:57
Acilen pH ölç. Bende başlangıçta aynı problemi yaşadım ve 8-10 kök fide kaybettim. Eğer en dıştaki zayıf yapraklar kararıyor fakat fide sağlıklı ise kenarları kuruyan yaprakları kopar. Fakat büyük bir ihtimalle pH 7' yi aşmış olmalı. pH düşürmek için asit ayarladın mı? Sülfirik, Nitrik veya Borik asit. Hiç biri yoksa limon suyu.

Sarıcan
23-05-2009, 18:59
Yakın zamanda besin sıvısını değiştirdin mi? Kaç gün oldu? Gerekiyorsa besin değiştir.

inch
23-05-2009, 19:02
bugün besini değiştirdim.benim fideleri yaşatma oranım % 50 nin altında.yani her 2 fideden 1 tanesi öldü.yani çok başarılıyım :(( şimdi ölenlerin yerine marulcuklar koyuyorum.eczanelere bakayım bakalım.ph indikatorü var mı? siz ph için ne kullanıyorsunuz.

Sarıcan
23-05-2009, 19:08
Akvaryumcuların kullandığı damlatmalı pH ölçer kullanıyorum.

inch
23-05-2009, 19:14
akvaryumculara, damlatmalı ph ölçer dersem anlarlar mı acaba? yoksa bir ismi filan var mı?

Sarıcan
23-05-2009, 22:03
Muhtelif cinsleri var. Önemli olan ölçüm aralığı hassasiyeti. Bendeki 6.0-7.6 arası ölçüyor ve 0,2 artarak renk skalası var. Bizim içinde yeterli sanırım.

inch
23-05-2009, 22:20
akvaryumcudan baktım bugün.6-7,6 arasını ölçen 12 ml lik solüsyonu ve renk skalası vardı.ama 6 nın alt değerlerini ölçmediği için vaz geçtim. fiyatı 20 liraydı.en azından 5-8 olsa daha iyi olur diye düşündüm.

Sarıcan
23-05-2009, 22:24
5-8 bende bulamadım. 6 ölçersen yeter. Genellikle pH yükseliyor zaten. İşini görür onu alabilirsin.

süleyman bey
23-05-2009, 23:14
Acilen pH ölç. Bende başlangıçta aynı problemi yaşadım ve 8-10 kök fide kaybettim. Eğer en dıştaki zayıf yapraklar kararıyor fakat fide sağlıklı ise kenarları kuruyan yaprakları kopar. Fakat büyük bir ihtimalle pH 7' yi aşmış olmalı. pH düşürmek için asit ayarladın mı? Sülfirik, Nitrik veya Borik asit. Hiç biri yoksa limon suyu.

Sayın Sarıcan,
pH düşürmek için asitleri nereden temin edebiliriz.

inch
24-05-2009, 10:21
yaprakların durumu.

inch
24-05-2009, 10:23
bunlar da marul fideciklerim ve kavun-karpuz tohumcuklarım. :))

inch
24-05-2009, 10:27
marulları çok merak ediyorum.marulları tohum olarak saksıya ektim.çok tutunca seyrelttim.seyrelttiklerimin bazılarını da borulara gömdüm.kök uzunlukları 1-2 cm filan.kalınlıkları saç teli gibi.

Sarıcan
24-05-2009, 14:10
Sn. Süleyman Bey,

Eczanelerden sorabilirsiniz, akü tamir ve şarjı yapanlara sorabilirsiniz. Hiç bir şey bulamazsanız limon alıp suyunu sıkarsınız. (Bazı arkadaşlarımız öyle yapıyor.)

akinselcuk
26-05-2009, 00:33
Sayın Sarıcan,
pH düşürmek için asitleri nereden temin edebiliriz.

Sirkecide, Balmumcu diye bir laboratuar malzemesi satıcısı vardır. Bu asitlerin hepsini orada bulabilmeniz gerekir. Rahvancı sokak olması lazımdı...Çok eski bir kuruluş.

inch
26-05-2009, 17:04
ph 6-6,5 arası.bakalım ne olacak?

Sarıcan
26-05-2009, 17:15
Marul fideleri en az 5 cm olana kadar torfta kalması lazım. Minicik yaprak hydrotonun arasından uzanıp gövdeden akan sudan nasiplenebilmesi için 50 mm lik dirseğin en dibinde durması gerekir, o zamanda güneş alamaz.

pH 6-6,2 gibi tutabilirsen iyi olur. EC değiştirmen kolay oluyor mu? Sistem toplam kaç litre alıyor şimdi?

inch
27-05-2009, 12:49
EC konusunda şimdilik sıkıntı yaşamıyorum.musluk suyumun ec değeri 0,5-0,8 gibi.hemen hemen günlük ec ölçüyorum. 2 civarında sabit tutmaya çalışıyorum.ec artarsa su, azalırsa solüsyon ekliyorum.hafta da bir kez de tüm suyu tahliye ediyorum.çünkü su, kokmaya başlıyor.sistem sanırım yaklaşık 35-40 litre alıyor.esas suyun toplandığı yer, 125 lik taban borular.

inch
27-05-2009, 13:02
Tüm sistemdeki suyu boşaltmak zor olmuyor. şöyle ki, ortadaki mavi depoyla, tabandaki 125 lik pvc ler arasında çift bağlantı yaptım.bağlantıları çekince 10 dakikada boşalıyor.aradaki t bağlantılardan da ( tepeleri açık ) boruyu yıkıyorum. aslında t bağlantılardan birini vana atmak için deldim ama çok küçük deldiğim için vana yerine zorla kör tapa koydum.keşke tahliye için t bağlantılardan birinin ağzını yere paralel yapıp tahliye t (ismi bu) atsaydım.tahliye t lerin vana gibi kapağı var.

inch
27-05-2009, 13:03
resimler.devam...

Sarıcan
27-05-2009, 13:04
Suyun kokmaması lazım. Tanka gelen suyu havalandırmıyorsan yosun oluşmaya başlamıştır o kokar. Sistemeden eksilen suyu her ileve ettiğinde farkına varmadan pH' ı yükseltiyorsun ve asit damlatarak pH ayarı yapmıyorsan fidelerini saf su ile beslemiş gibi oluyorsun ve yaprakların onun için yanıyor olabilir.

15 günde bir suyu tamamen değiştiriyorsan bir problem yaşamaman lazım ama yinede pH ölçmeyide ihmal etme. Taban borularının içindeki suyuda akvaryum hava motoru ile havalandır. Hava motorundan çıkan havayı dörde ayırıp dört kısmıda havalandırırsan iyi olur.

Sarıcan
27-05-2009, 13:07
İkinci mesaj gelmeden yazdım. Ben senin besin tankını unutmuşum. Orada havalandırma yapmıyormusun?

inch
27-05-2009, 13:19
havalandırma yapmıyorum.aslında havalandırma için rekor filan da aldım.kulelerin tepesinden su akarken bir miktar havalanıyor.motorun by passından biraz havalanıyordu ama 3 vanayı birden açınca basıncı artırmak için by passı kapattım.forumda biraz aradım ama bulamadım.ph ı düşürmek için ne yapmam( hangi asitten ne kadar?) lazım? mesela elma sirkesi filan koysam olur mu? bir de y çatallara fideleri yerleştirmek, hele bir de sistem ağzına kadar hydroton ile dolu iken, gerçekten zor oluyor ve zaman alıyor.marulcukları o yüzden çok köklenmeden erkenden dikiyorum.dikilenler şimdilik iyi,hatta büyüyorlar.şöyle bir şey düşünüyorum.marulcuklar biraz daha büyüsün. onları içleri hydroton dolu pet bardaklara dikip, bardakları da y çatalların içine, en derine yerleştireceğim.belki böyle daha kolay olur.

Sarıcan
27-05-2009, 13:29
Havalandırma yapman gerekir. Kulelere fazla basınçlı su vermene gerek yok. 15 dakika akıyor zaten. Kökler ıslansın yeter. By pass vanasını açarak ordan havalandırma yap hatta ilave olarak hava motoruda koy. Bu sistemde marul çok zor, Amerikayı yeniden keşfetmiş olursun. Yatay boru (Sn. Malbman gibi) veya katlı sistem yapman daha iyi olur. **** Sn. akınselcuk' un balkon demiri kenarına çilek için yaptığı yatay boruyu sen marul için düşünebilirsin. Hatta şimdi balkon duvarına yeni bir yatay boru katlı sistem yapıyor.

envor
27-05-2009, 21:39
pH ayarı yapmıyorsan fidelerini saf su ile beslemiş gibi oluyorsun ve yaprakların onun için yanıyor olabilir.

İlginç bir yaklaşım :) Ama ondan değil ;)

inch
31-05-2009, 11:39
Havalandırma yapman gerekir. Kulelere fazla basınçlı su vermene gerek yok. 15 dakika akıyor zaten. Kökler ıslansın yeter. By pass vanasını açarak ordan havalandırma yap hatta ilave olarak hava motoruda koy. Bu sistemde marul çok zor, Amerikayı yeniden keşfetmiş olursun. Yatay boru (Sn. Malbman gibi) veya katlı sistem yapman daha iyi olur. **** Sn. akınselcuk' un balkon demiri kenarına çilek için yaptığı yatay boruyu sen marul için düşünebilirsin. Hatta şimdi balkon duvarına yeni bir yatay boru katlı sistem yapıyor.
sistemi,akvaryum hava hortumu ile havalandırmaya başladım. 24 saat havalandırıyorum.2 gün oldu ve gerçekten de marul fideciklerim boy attılar.Acaba 24 saat sürekli mi havalandırayım, yoksa sisteme su verildiği zamanlarda yani 2 saatte bir 15 dakika havalandırsam yeterli olur mu?

Sarıcan
31-05-2009, 13:53
24 saat havalansın.

inch
07-06-2009, 18:04
son durum.marulcuklar ve kavun-karpuz.

BY BAYDİLLİ
22-06-2009, 16:14
MERHABA İLK DEFA YAZIYORUM HEPİNİZİ HEMEN HEMEN TANIDIM NE KADAR SAYFA VARSA HEMEN HEMEN HEPSİNE BAKTIM BU NASIL BİR HASTALIKTIR BU NASIL BİR AŞKLA BAGLANMAKTIR GECELERİ RÜYALARIMA GİRİYO ARTIK SN.ENVOR,SN.TEZEL VE BU SİTENİN TÜM SAKİNLERİ BEN BU TOPRAKSIZ TARIMLA AKLIMI OYNATMAK ÜZEREYİM NE OLUR BU NADİDE SEVGİYİ BANA DA ÖĞRETİN HEPİNİZE SAYGILAR MAİL ADRESİM:selcuk.baydilli@gmail.com yardımlarınızı bekliyorum iyi günler

Kudret Tezel
22-06-2009, 17:06
Merhabalar sayın BY BAYDİLLİ,hoşgeldiniz aramıza. Hoşgeldinizde, durumunuz hiç iyi gözükmüyor.Geçmişolsun bayağı bulaşmış sizede. Hastalığın tanısı, gece uykuysuzluğu, çarşı pazar malzeme aramak,domatesten başka herşeyi bir kenara atmak,domatesten bahsetmiyene kızmak, bilgisayar başında uyumak,sabahlara kadar hesap kitap yapmak,
gecede 4-5 kere kalkıp domates büyüyormu diye bakmak.:D:D:D velhasıl
Tedavisi yok, tek yapacağınız şey, aklınızı oynatmadan biran önce işe başlamak.Öğrenmek konusunda herşey bu forum sayfalarında yazılı.Soracağınız her soruyu cevaplıyacak birçok arkadaşımız burada.Kolaygelsin geçmişolsun.:):)

Murat Altan
22-06-2009, 22:46
İlginç bir yaklaşım :) Ama ondan değil ;)

sayin envor,

peki ama neden :o,

Ben de Mayıs ayının son günlerinde hastalığı kaptım, uykusuz gecelerden sonra topraksız tarım başlığındaki tüm alt başlıkları okudum. (bazılarını ikişer kez :o)

acemiliğimle en uygulanabilir sistemler olarak, sn akınselcuk'tan örnek aldığım yatay "u" şeklindeki akan su sistemini, 2 saksıda durgun su, ve damlama sulama sistemi kuracak malzeme/tecrübeyi toplayana kadar tartes'in akıllı saksı sistemi ile katı ortam kültürünü oluşturdum.

cep telefonu ile bir yandan resim çekiyorum, data kablosu sorununu çözer çözmez de kendi alt başlığımda sizlerle paylaşıp tavsiye ve uyarılarınızı almaya çalışacağım.

sistemleri kurarken bir yandan forum üzerinden fide temin etmeye giriştim. ama bunlar olurken de bekleyemeyip pazardan bir kaç salatalık fidesi aldım.

ben besin çözeltilerini alana kadar onlar balkonda tarumar oldular. ama besin çözetileri geldiğinde diğer sistemler kurulana kadar hemen hepsini bir kovada hazırladığım durgun su kültüründen oluşan yoğun bakım ünitesine aldım.

gün gün kök gelişimlerini izleyerek gazıma gaz kattım :D

bu arada yatay boruda akan su sistemi hazır oldu ve çilek fidelerim ulaştı.

çilek fideleri ilk geldiklerinde koyu renk kökler (torfiçindeydi tahmin ediyorum) ve çok küçük yeşil birer sapçık'tan oluşuyorlardı. akan su sisteminde bir haftay aşkın zamandır duruyorlar,

üçer dörder yaprak çıkarttılar, ama kökler hala çok koyu renk. forumda bir yerde virüslü olma ihtimalinden bahsedilmişti, bununla ilgili en kısa sürede fotoğraf ekleyerek tavsiyelerinizi soracağım.

kendi sayfamı açmayı bekleyemeden buraya yazmamın sebebine gelince:

yaprakların bir kısmında aynı yukarıdak fotograflardan örnekler var.

ec 2.4 - 2.5 seviyelerinde geziyor, ph 8'e çıkıyor, 3-4 gün içinde tekrar 6'ya düşürüyorum.

bununla ilgili bir teşhis koymama ve çözüm bulmama yardımcı olabilir misiniz lütfen? :rolleyes:

sevgi ve saygılarımla,

Murat Altan

1971 / 0 rh+
Balçova - İzmir

BY BAYDİLLİ
23-06-2009, 17:35
Sayın kudret tezel tam üstüne bastınız ben bursada piliç eti bayiliği ile uğrasıyorum.herşey televizyonda dizayn grup un miracle ekolojik sera projesini gördüğüm an basladı çok merak ettim gittim istanbula dizayn grup un büyükçekmece kıraç taki merkez binasına orada ilker genç ile görüştüm hayatımda tanıdığın en hürmetli insanlardan birisiydi çok takdir ettim hakikaten mükemmel bir şey yapmışlar.velasıl kelam tarıma olan hevesim katlanarak arttı hemen ilk iş olarak deponun balkonuna (toprakı) domates ektim 20 kök gayet güzel büyüyolar :) ama beni tatmin etmiyor.illa topraksız olacak bu iş diyorum ama bir türlü yapamıyorum bir kaç kez denedim lütfen gülmeyin :) kuş gübresiyle suyu karıştırdım fideyi olduğu gibi içine attım olmadı.hasta insan neyle yaşar dedim serumla dedim serumla denedim olmadı en son bu siteyi buldum baktım kalsiyum falan yazıyo aklıma süt geldi hemen denedim sütün lor peyniri olacagı hiç aklıma gelmedi :)))))) anlayacagınız bu iş için neler yapabilirim nasıl yaparım ne almam gerekiyo sıfırdan bana yardımcı olursanız beni o kadar mutlu edersinizki hepinize saygı sevgi gönül dolusu muhabbetlerimle...

akya
24-06-2009, 10:36
Bence tavukçuluk sektöründen yoğurt, peynir sektörüne yatay geçiş yapmalısın:D

Şaka bir yana zaman ayırıp bu forumda yazan her başlığı sıkılmadan bir ya da iki kere okursan yardıma ihtiyacın kalmaz. Ama ben forum başlıklarını hatmettim yine de kafamda şu soruların cevaplarını bulamadım dersen burada bir çok arkadaşımız sana yardımcı olacaktır...

BY BAYDİLLİ
24-06-2009, 12:50
Sn.akya haklısınız ama birçok düzenek ve formüller var ilk olarak siz değerli forum üyelerinin tavsiyesi daha iyi olur diye düşünüyorum.mesela hava motorum ve hava tasım var.kafam karısıyor örnegin besin ergiğiğini nereden temin edebilirim(kendim yapmaya kalkarsam kimyasal bomba falan çıkar:))))))))oyuzden hazırı varsa onu tercih edeyim diyorum.sayın tezel ve sn. Envor bu konu hakkında bayağı tecrübeli görünüyor domates yetiştirmem için hangi düzenegi kullansam daha iyi olur bu gibi konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.saygılarımla...

Murat Altan
24-06-2009, 22:55

Sayın sarıcan,

Ben başlangıçta limon suyu kullanıyordum, ama sonra tankı büyütünce tuzlu gelmeye başladı. Eşimin de muhalefetine hak vererek bulunması ve hazırlaması en kolay ve daha hesapı olan limon tuzunu sulandırarak kullanmaya başladım (çok yeni).

PH düşürme konusunda çok başarılı, ancak öngöremediğim başka bir sakıncası olur mu bilemiyorum.

Internetten araştırdığım kadarı ile neticede sitrik asit. Bana sorun olmazmış gibi geliyor, siz üstatlar ne dersiniz?

Sevgive saygılarımla,

Murat Altan
1971 / 0 rh+

inch
01-07-2009, 19:27
son durum.biraz da abartıp kavun-karpuz ektim.

inch
01-07-2009, 19:28
fotoğraflar...

Kudret Tezel
01-07-2009, 20:06
Sevgili inch, işi büyürmüşsün masallah.Çilek ,kavun ,karpuz şimdi ne var sırada.

inch
03-07-2009, 16:26
Sevgili inch, işi büyürmüşsün masallah.Çilek ,kavun ,karpuz şimdi ne var sırada.
bunları yetiştirebilirsek yeterli olur.3 kavun,2karpuz diktim sisteme.4 tanesini direkt suyun içine daldırdım.birini ise en alttaki T borulardan birinin içine diktim.Hem kök gelişimi hemde yaprak gelişimi açısından T boru içerisindeki olan fide, diğerlerine kıyasla çok çok daha iyi durumda.öyle ki kökleri şimdiden sistemi sarmaya başladı.
sonuç 1-) durgun su kültürü,akan su(benimkine isim bulamadım.tepeden beslemeli-inorganik toprak destekli sistem) kültürüne üstün değil, hatta zayıf.
sonuç 2-) bu sistemle kavun da yetişebiliyormuş.( erken konuşuyorum )
sonuç 3-) balkondaki kavunu görenler bana deli diyebilir...

Delimus
03-07-2009, 16:44
sonuç 1-) durgun su kültürü,akan su(benimkine isim bulamadım.tepeden beslemeli-inorganik toprak destekli sistem) kültürüne üstün değil, hatta zayıf.
sonuç 2-) bu sistemle kavun da yetişebiliyormuş.( erken konuşuyorum )
sonuç 3-) balkondaki kavunu görenler bana deli diyebilir...

Kavun ağırlaştığında nasıl olucak havada ? Sorun çıkar gibime geliyor ?

inch
03-07-2009, 17:00
Kavun ağırlaştığında nasıl olucak havada ? Sorun çıkar gibime geliyor ?

ya ilk meyveden vaz geçeceğim ya da ilk meyvenin altına destek (kutu filan) koyacağım.

BY BAYDİLLİ
03-07-2009, 18:54
Bravo sayın inch.kısmet olursa bende bu pazar ilk domates çalışmama başlayacağım değerli kudret hocam sayesinde.sizin yapmış olduğunuz sistemi ilerki zamanda yapacağım.saygılar,sevgiler

inch
08-07-2009, 10:48
yeni fotoğraflar.

inch
08-07-2009, 10:49
marullarımda, yeşil-beyaz renkli böcekler var.ne yapmalıyım?

inch
29-08-2009, 10:30
son durum.tek kök kavunun durumu.

akinselcuk
19-09-2009, 12:58
marullarımda, yeşil-beyaz renkli böcekler var.ne yapmalıyım?

Ben çileklerde ve biberlerde ne kadar ilaç kullanmadan sonuç alayım diye uğraştıysam da hep üremeye devam ettiler. Bu bakımdan en kesin çözüm bir kaç kez yapılacak ilaçlamadır.

Herhangi bir böcek ilacını camsil fısfısını suyla doldurup içine 1cm3 kadar ilaç karıştırın 2 ya da 3 kez 2 şer gün arayla ilaçlayın. Tertemiz oluyorlar. Ben sulfanex insektisit kullanmıştım.

ibrahim doğan
29-11-2010, 17:12
sayın inch bende seninki gibi çilek kulesi yapıyorum sanırım fideleri küçük plastik bardaklara dikip sonra kulenin gözlerine yerleştirmen daha iyi olur ben öyle yapmayı düşünüyorum...bu konuda tecrübeli arkadaşlar fikilerini yazarlarsa memnun olurum...

islam_joker
22-07-2012, 19:30
devamını bekliyoruz

ru_ku
31-01-2013, 15:24
çalışmalarınız çok güzel görünüüyor emeğinize sağlık

ben bu işle yeni ilgilenmeye başladım bir iki şey sormak istiyorum mümkünse..

belki yazmışsınızdır ama göremedim.. fideleri nasıl sabitliyorsunuz borunun içi dolu mu ve besin takviyesi olarak neler yapıyorsunuz.. toprağa benzer şeyler görfüm resimde ve kırmızı çekirdeğe benzer şeyler onlar nelerdir acaba... teşekkürler

bilbara
15-04-2013, 16:36
Merhaba

Ben de buna benzer bir dikey çilek yetiştirmeyi planlıyorum . Ancak sulamayı damla sulama şeklinde gündüzleri saat başı 15 dk. yapmayı planlıyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Boru yüksekliği 150 cm alt hazne 32 lt olacak. sizce yeterli mi?

İsmail Karagülle
15-04-2013, 17:42
Marul üzerinde oluşan böceklerin , ilaçlama dışında çaresi bulunduğu ortamın , yazın evlere sinek girmesini önlemek için yaptığımız tel veya tül perdeden yapılan sineğin içeri girmesini önleyecek tedbirlerin alınması çok fayda sağlar.

Bu metod balkonda çok kolay uygulanabilir.

Ben serada yaptım . Çok faydasını gördüm . Kapı ve havalandırmaların tamamını tel ile kapattım . Sinek içeri giriyor ve yumurtalarını marul yapraklarının üzerine bırakıyordu . Hemen hemen yok oldu.

Marulların üzerinde ilaç kalıntısı var mı ? Endişesi de yok . Sinek böcek de yok

Alperen.
24-03-2015, 17:18
Sayın inch,

En son mesajı 6 sene önce yazmışsınız ve konuyu yarım bırakmışsınız. Ama siteyle bağlantınızın kopmadığını fark ettim. Bu sistemle başarıya ulaştınız mı, keşke sonuçla ilgili birkaç fotoğraf paylaşsaydınız. Mümkünse paylaşabilir misiniz, 6 senede muazzam bir ilerleme kaydetmiş olmalısınız. Selamlar.

inch
23-08-2015, 00:49
sayın alperen. sistemi evi taşıyınca bozdum. sistem başarılı. şimdi yapsam, daha büyük ve sistematik birşey yaparım.

Ömer ORUÇ
05-07-2020, 14:17
Çok teşekkür ederiz. Okulumiza katkı sağlaması için benzer bir hazırlık yaptık. İse yaradığını yazdiginizi görünce çok mutlu olduk. İnşallah biz de başarabiliriz.