View Full Version : Siyah Trabzon Hurması (Black persimmon) (Diospyros digyna)
Siyah Trabzon Hurması (Diospyros digyna)
75510
Black Sapote veya Çikolatalı Puding Meyvesi olarak isimlendirilir. Meksika’ya özgü en sıradışı meyvedir. .Meyveyi ilginç yapan yapan yeniliş şeklidir. Siyah Trabzon Hurması 60 -120mm çapındadır. Meyve yuvarlak ve basıktır. Şekli normal Trabzon Hurmasına benzer. Olgun meyveler bile yeşildir. Siyah Trabzon Hurması çekirdeksiz veya 5 taneye kadar çekirdeğe sahip olabilir. Avustralya’da uzun yıllardır ticari olarak yetiştirilir ve insanlar tarafından çok beğenilir. Olgunlaştığı zaman kabuki rengi parlaklaşır. Olgunlaşan meyveler 7 gün içersinde toplanmalıdır. Bu sure soğuk iklimlerde uzayabilir. Olgunlaşma esnasında meyvedeki değişiklikler çok çarpıcıdır: gece boyunca koyu yeşile dönüşür, sonar kahverengi –siyah ve çok sert iken yumuşar.
Yumşak olgunlaşmış meyveyi açmak için keskin bir bıçak ile ortasından ikiye ayrılır. Çekirdekler çıkarılır ve kaşık ile yenir. Yumşak meyve çok hassas bir kabuğa sahiptir , yenirken dağılabilir. Soğutucuda dondurulduktan sonra hafifçe çözülmeye başladığı anda da yenilebilir. Bu durumda iken kabuğu daha rahat soyulabilir.Bazı insanlar meyveyi ya portakal suyuna, süte , kremaya ekleyerek tüketirler. Birçok insane için çok çekici bir meyvedir.
Dondurulmuş meyveler 6 aya kadar tadını koruyabilirler ve tatlılarda kullanılırlar. Buzdolabında saklanabilir fakat uzun sure korumak için derin dondurucuda tutulmalıdır.
Kaynak (http://www.tropikmeyveci.com/)
Sayın kuyucu; toprak, iklim isteği nedir, soğuklara dayanımı nasıldır?
Sayın sasahin,
Meksika kökenli bir bitki, Yazılanlarla gerçek değerler çoğu zaman birbirlerini tutmamaklar beraber -3 lere kadar dayanıklı olduğu söyleniyor. Şu anda yetişkin 3 yaşlarında bir tane fidan elime gelmek üzere. Çoğaltmak için çalışıp, ülkemiz şartlarına uygunluğunu da test etmiş olacağız.
YeşilSeven
11-06-2009, 09:41
Aydında bahçedeki siyah trabzon hurması fidanında bu sene maşallah 10 kadar meyve var. Kalırsa sonbaharda tadıcaz bakalım :)
Sayın Yeşilseven siz nereden temin ettiniz fidanı acaba?
denizakvaryumu
11-06-2009, 19:57
Sanırım Sn.YeşilSeven, Black sapote ile çukalata Trabzon Hurmasını karıştırdı.
Resimdeki fidanı çukalata Trabzon hurmasına benzettim.Black sapote değil.
Keşke Black Sapote olsaydı , yetişip yetişmeyeceğini anlardık.
YeşilSeven
12-06-2009, 10:22
Fidanı kendim değil abim temin etmişti, satıcı ısrarla oldunlaştığında dışının tamamen yeşil, içinin siyah olduğunu belirtmiş. Satıcının doğru mu söylediğini görücez. Normalde siyah trabzon hurmasının dışı da diğer türler gibi turuncu oluyor. Black sapotenin meyve etrafında 5 küçük yaprak, bizim fidanın meyvesinde ise 4 büyük yaprak olduğunu bakarsak bizimkinin siyah trabzon hurması olma olasılığı güçleniyor. Umudumuz sayın kuyucunun getirteceği black sapoteye geldi.
denizakvaryumu
12-06-2009, 12:21
Yapraklar dan da hemen anlaşılıyor zaten.
Black sapotede yapraklar uzun ovalken çukulata Trabzon hurmasında bu uzunluk yok.
YeşilSeven
12-06-2009, 16:22
Fruitlovers'dan tohum siparişi vericez başka çaremiz kalmadı herhalde :)
Benim Fidan biraz büyük olduğu için gelmesi gecikti , inşallah 1 hafta sonra bekliyorum.
karinca70
26-07-2009, 20:27
Fidanınız geldi mi?
Ben Belize'den meyvesini getirtmeyi düşünüyorum; tohumu çürümüş meyvesinin içinde çimlenebiliyormuş sadece; meyveyi getirtmek baya pahalı olacak ancak fidan getirtmekten daha kolay olacaktır.
Arkadaşlar Siyah Trabzon Hurması elime ulaştı. Daha sonra gözlemlerimi aktaracağım.
Şu anda yeni filizler veren Black Sapoteninn son resmini szlerle paylaşmak istedim. Şu anda 2 m civarında. Heyecanla çiçek açmasını bekliyoruz.
Hayırlı olsun.Gayet sağlıklı ve güzel görünüyor.İnşallah çiçeğini de görürsünüz.
Selim-i Ahir
08-10-2009, 10:59
Bana da Şubat'ta Meksika'dan fidan gelecek. Böylece bu meyvenin Doğu Karadeniz şartlarına adaptasyonunu gözlemleme imkâanımız olacak. Belki ülkemize yeni bir meyve daha kazandırırırız. Tecrübelerimizi burada paylaşmamız bu açıdan çok önemli.
Sayın Selim-i Ahir ,
Teknik bilgilere göre - derecelere düşmeyen yerlerde yetişiyor ama göreceğiz. Bizim ortamda (Yalovada) -3 bile olabiliyor. Riske girip bu sene dış ortamda bırakıp sonucu görmek istiyorum ama henüz karar veremedim. Daha çok Akdeniz iklimine uygun,her daim yeşil bir ağaç.
YeşilSeven
08-10-2009, 15:04
Sn Kuyucu, bence hiç riske girmeyin kışın naylonla sarabilirseniz ya da etrafına mini sera yapabilirseniz iyi olur. Sürgünlere bakarsak sürekli yeni sürgün verip uçları kolay odunsulaşmadığı için -1 bile olsa mutlaka etkilenir. Risk almayın derim, bir kaç yıl sonra daha şanslı olur.
copur 09
08-10-2009, 20:18
Sayın Kuyucu, yerli Trabzon hurmasına aşılayıp, aşıyı deneyin isterseniz.
Evet tropik ve yartropik ağaçlar genellikle bu aylarda yeni sürgün veriyorlar. Korumak iyi fikir. Sizi kırmayıp minik bir sera yapayım.
teşekkürler
Selim-i Ahir
09-10-2009, 07:43
Sayın Kuyucu;
Ben yedek subaylığımı Yalova'da yapmıştım. Bahsettiğiniz soğukları bizzat tecrübe ederek öğrenme fırsatım oldu. Trabzon'da ise kışın belli zamanlarında Yalova'da görülenden çok daha düşük sıcaklıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda bizim Diospyros digyna için tehlike çanları çalıyor.
Fidanları getirecek olan Meksikalı öğrencim çöle yakın bölgelerde, sıcaklığın -18'lere kadar düştüğü yerlerde yaşayan ve meyve veren çeşitleri olduğundan bahsetti. Seçici davranmaya çalışacağız. Yine de her ihtimale karşı sera yapmak en iyisi galiba.
Bir de Sayın Copur 90'ın dediği gibi yerli çeşitlere, özellikle de bu bölgenin florasının bir parçası olan ve ağır kış şartlarından etkilenmeyen küçük meyveli yabanilere aşılamak suretiyle dayanakılığı artırılarak bu bölge şartlarına adaptasyonunu sağlamayı denemek gerek.
Meksikalılar bu meyveye tabir caizse tapıyor. Meyve olarak çokça tükettikleri gibi, tatlı ve sos yapımında, içki imalinde de kullanıyorlar. Yerel tababette sinüzit ve böbrek taşı tedavisinde de kullanılıyormuş.
Kendi üzerimde deneme fırsatım olmadı ama konuştuğum meksikalılar sabah akşam aç karnına yenen birer adet yaş meyvenin 6-8 haftalık bir kürle sinüziti tamamen ortadan kaldırdığını 3-4 haftada en inatçı böbrek taşlarını parçalayarak düşürdüğünü söylüyorlar.
Sayın Selim-i Ahir,
Hang bilgi doğru gerçeten biraz kafa karıştırıcı. Denemelerimizden sonra göreceğiz ama Florida ve Caifornia' daki bazı deneme çalışmalarından bile olumsuz sonuçlar çıktığını biliyorum. Ama ben gözlerimle görmeden ve denemeden vazgeçmeyi düşünmüyorum. En kötü ihtimal Gazipaşa ve Anamur taraflarında rahatlıkla yetişeceğini düşünüyorum, zaten çalışmalarımı da buna göre yapıyorum. Yeni filizler ve dalların odunsu hale gelmesi zaman alıyor bu nedenle soğuğa dayanımı büyüme sürecinde fazla olmayabilir.
Selim-i Ahir
09-10-2009, 10:52
Amerika'daki denemeleri ben de duymuştum.Adı geçen şehirlerin klimatolojik özellikleri Karadeniz'e oldukça yakın. Oradaki başarısızlık iklimden, sıcaklıktan kaynaklandıysa şüphesiz moral bozucu. Ama yine de denemeden pes etmek yok.
En ideali sera ortamında sayıca fazla fidan üretip mevsimlere göre dış mekanda denemek. Meksikalı arkadaşlardan daha fazla malumat almaya çalışacağım. Soğuğa dayanıklı ve kolay adapte olabilecek varyeteler bulabilirsek ülkemiz yeni bir meyve daha kazanmış olur. Başaramazsak Meksikalı büyük şair Octavio Paz'ın dediği gibi; "Savaşarak yenilmiş, en azından mücadelenin hakkını vermiş oluruz".
Biz ki file kelebek olduğunu itiraf ettirmiş bir milletin evlatlarıyız, bize pes etmek yakışmaz.:p
YeşilSeven
09-10-2009, 15:04
Biz ki file kelebek olduğunu itiraf ettirmiş bir milletin evlatlarıyız, bize pes etmek yakışmaz.:p
Sn. Selim-i Ahir gerçekten bizi güldürdünüz. Bu arada fidan getirtme noktasında eğer imkan varsa tüm masrafları fazlasıyla karşılanmak üzre benim için de getirtme şansınız olabilir mi? olmazsa Almanya'dan Bulgaristan'a getirtip denemeye çalışacağım.
Sayın Selim-i Ahir,
Hang bilgi doğru gerçeten biraz kafa karıştırıcı. Denemelerimizden sonra göreceğiz ama Florida ve Caifornia' daki bazı deneme çalışmalarından bile olumsuz sonuçlar çıktığını biliyorum. Ama ben gözlerimle görmeden ve denemeden vazgeçmeyi düşünmüyorum. En kötü ihtimal Gazipaşa ve Anamur taraflarında rahatlıkla yetişeceğini düşünüyorum, zaten çalışmalarımı da buna göre yapıyorum. Yeni filizler ve dalların odunsu hale gelmesi zaman alıyor bu nedenle soğuğa dayanımı büyüme sürecinde fazla olmayabilir.
sayın kuyucu Black Sapote yetiştirme çalışmalarınız nasıl sonuçlandı,merak ettim,umarım başarılı olmuşsunuzdur
yetiştirmekte olduğum black sapote kış aylarında dahi sürgün vermeye devam etti bu bana çok şaşırtıcı oldu .
botanikmeyveler.com
gölgeADAM
22-11-2014, 01:25
Sanırım bizdeki Trabzon hurmasının yetiştiği bölgelerde rahatlıkla yetişir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.