View Full Version : Damla Sulama (otomatik sulama) Sistemleri
Ali H. ALI
08-02-2006, 17:54
Merhabalar.
Burada saat 2.30 sizler uykudan belki yeni uyaniyorsunuz .Dun sulama sistemimden bahsetmemi istemistiniz bu gun resimleri cektim hemen gonderiyorum.
2567
resimdeki 15mm,lik plastik boru butun saksilarin arka taraflarindan gecer.6mm lik boru ile de ana borudan su alinmak icin kullanilir . kose ve T seklindeki parcalar ana boruyu doserken kullaniliyor. 6mm lik boruya takilan iki tarafi sivri parcanin bir ucu delik acilan ana boruya giriyor.ve ana borudan su aliniyor 6mm,lik borunun diger ucuna ise cesitli parcaciklar takilabiliyor.Yarim daire, butun daire,damla, vs.
2568
cesmeye bagli boru
2569
Ve cesmeden gelen boru bu kutunun icinde 6 ayri bolgeye 6 ayri[dusuk voltajli eletrik ile calisan]vanaya baglaniyor.
2570
6vanadan gelen sirmalar bu komputere baglaniyor bu kucuk komputer 6 vanayi kontrol ediyor[yani ayri ayri 6 bolgeyi] 1 dakikadan 100 dakikaya kadar sulama suresi ayarlanabiliyor gunun 24 saatinde 3 defa su acilabiliyor , her gun ve ya istediginiz gunler su aciliyor ornegin pazar ve carsamba gunleri yagmur yagacagi icin o gunlerde sisteminizin devre disi kalmasini ayarlaya bilirsiniz
diyelim ki 1inci bolgeyi 2 dakikalik sulamaya ayarladiniz 2 dakika biterken hemen 2 inci bolge devreye giriyor ve bu 6 bolge bitene kadar suruyorar. [her bolge icin ayri ayri 15mm lik boru dosenmistir]
2571
2572
Bu iki resim de agac larimin arkasindan dosenmis 15mm lik borulari ve o borulardan su aldigim 6mm lik borularin saksilarda nasil durdugunu gorebilirsiniz
Burada boyle bir sistem yapmak icin butun malzemeler var. Turkiyede bunlari nereden bulabileceginizi bilmiyorum belki sera malzemesi satan yerler olabilir
mazemeler icinde en pahali olan computerdir,$150 [1dolar 1 yeni turk lirasi degerindedir] cesitli markalari var ve fiyatlar da değisebiliyor [$150-200 arasi]
bir iki agac icin belki masrafli bir is ama fazlaca agaclari olanlar icin iyi bir sistem.
hersey gonlunuzce olsun.
ben daha önce biraz düşünmüştüm nasıl olabilir diye.
ince bakır borularla tesisat döşemeli.belirli aralarla "t"bırakarak.bunu bir tesisatçının yapması gerekir.tesiatın başına önce bir vana,sonrada checkvalf takmalı.(elektrikli olacak,oda bir timere bağlanacak)bakır "t"lere de akvaryumcuların kullandığı plastik borular ,uçlarıda saksılara sokulacak.onlarında zaten plastik vanaları oluyor ,ayarlanabilir.timer devreye girince checkvalfi açacak.sulamagerçekleşecek.timerde istenen zamana 15 dakikalık periyotlarla ayarlanabilir
bakırtelle plastik hortum bağlantısının kuvvetli,sağlam olamsına dikkat etmek gerekir
Selahattin Yılmaz
08-07-2006, 14:38
Böyle bir şey olabilir mi
1 adet timer
1 adet selanoid vana
Aslında vanadan sonrasınada 2-3 saksılık bir teşkilat örnek olarak yapılabilse bizim için çok daha bilgilendirici olur ve aynı zamanda aklımıza gelmeyen fakat uygulama esnasında karşılaşabileceğimiz sorunlarda ortaya çıkar.
hani denir ya olsa dükkan senin..
klimanjaro malzemeyi tanıdığına göre sanırım daha ayrıntılı bilgiye de sahiptir.
benim evde yapabilme olanağım olsa kolayca kurardım. aslında karmaşık bir sistem değil.biraz düşüneyim nasıl olabileceğini
Selahattin Yılmaz
08-07-2006, 20:55
Şahsen ben temmuz sonunda çelikleme yapacağım bitkiler için sisleme mekanizması yapacağım onun için bu malzemeleri aldım ve sevgili memet sana isabet oldu hazır makine varken çekeyim resmini dedim. Şu an saat 21.30 olması nedeniyle fotoğraf çekemiyorum ama bu başlığa bir kaç saksı için bir mekanizma ayarladım daha sonra benim kuracağım sistemin mekanizmalarıonı çeker gönderirim. Ancak bu konuda egesera olarak sevgili Mine PAKKANER'in de görüşlerini almak isterim.
Bir kaç saksı için istiyorsunuz istediğinizi sistemi bildiğim kadarı ile açıklayayım.
Selonoid vanadan sonra normal kangal boruya damlama aparatı bağlanır bunlar saksıya yerleştirilir veya saplanır farklı alternatifler var. Kangal boru 20 lik denilen plastik boru ve belki damlama sistemine 100 saksı idare edecek kadar damlama potansiyeli olur bu sizin damlama başlığınızın damlattığı saatteki su miktarına bağlı.
ben daha ne diyeyim bu gün bir saat çizmeye çalıştım böyle bir şeyi..
timer ayarlanınca saksıların suyu hazır
Selahattin Yılmaz
08-07-2006, 22:58
Saksılara saplanan damlatıcı aparatlarda var onların resmini çekemedim nette de bulamadım pazar veya pazartesi çekebilirsem gönderirim daha sağlıklı bir şeyler ortaya çıkacaktır.
klimanjaro bence herkesin en çok sıkıntı çektiği konuyu en çok bilen kişi sensin
.bu konuda yazacakların çok yararlı olacak kanısındayım
Selahattin Yılmaz
10-07-2006, 13:26
Sulama Sistemi
Malzemeler:
1 adete timer
2482
1 adet selanoid vana
2483
muhtelif damlama başlığı ve aparatları
damlatıcı olarak kırmızı başlığı kullandığınızda damlama miktarını ayarlayabildiğinizden daha avantajlı gelebilir. Büyük saksılar için daha fazla damlama küçük saksılar için daha az damlama yapabilmesi açısından.
2484
2486
2484
Selahattin Yılmaz
10-07-2006, 13:54
boruya sapgetti hortumu iritbatlandıracak aparat
2487
Vana çıkışından saksılara suyu taşıyacak 20 lik kangal boru ve delmek için kullandığım eye
2488
ve muhtelif ileride takılışını göstereceğim 20 lik erkek adaptör ve 20 lik körtapa
ve ilk önce timer ayarlanmalı. Timer önce su kaynağına yakın korunaklı bir yerde duvara monde edilmeli. Sonrada elektrik bağlantıları elketrikten anlayan birisi tarafından yapılmalı. Onunda fotolarını gösdermek isterdim ama makine açılmıyor şu an önceden çektiklerimi neyse ki pc ye aktarmıştım.
Selanoid vana bağlantılarını yapıyoruz. Bunun için vananın çeşme veya su kaynağına bağlantıyı yine bir su tesisatçısının yapması gerek veya yapabiliyorsanız siz. Çıkışı kolay, vanadan sonra 32 lik çıkışa sahip vanayı 20 lik boruya düşürecek maşon redüksiyonum var ve teflon bantımda hazır.
2489
sonra aparatları birbirine bağlıyor ve adaptörü de takıyoruz.
2490
bu işlem su kaynağında gerçekleşiyor. Daha sonra 20 lik kangal boruyo bitkilerinizin olduğu yere kadar uygun yerlerden geçirerek döşüyorsunuz (ana borunuz). Ve saksılarınızın en yakın yerinden spagetti hortum ve damlatıcılar için işlemlerimiz var.
Saksımıza en yakın yerden ana boruya 3 mm lik matkapla veya benim kullandığım gibi ucu sivri bir şeyle deliyorsunuz.
2491
Selahattin Yılmaz
10-07-2006, 14:11
Bu deliğe göre aparatımızı takıyoruz. Takarken az biraz zorlanabilirsiniz veya 3mm bu igirermi diyebilirsiniz ama accık zorlayın o saplanacaktır.
2492
sonra saksıya uzanacak kadar uzunlukta spagetti hortum kesin veya hazır aparatlardan aldıysanız onu takın.
2493
ben ucunu kestim ve damlatıcıyı taktım.
2494
2495
veya saksıya saplamalı aparat bulabilirseniz ondan da takabilirsiniz ama bu sistemde saksılar birbirine yakın olmalı ve aynı ebatlarda.
2496
Selahattin Yılmaz
10-07-2006, 14:18
Sistemimiz şu anda şu durumda siz hangi tür damlamayı isterseniz tercih edebilirsiniz.
2497
bütün saksılar için tercih ettiğini damlatıcı başlıkları saksıların yakınlarından bağlıyorsunuz. En son noktaya körtapayı bağlıyoruz normal selanoid vanaya bağlanan adaptörde aynı şekilde bağlanıyor.
2498
2499
2500
2501
Selahattin Yılmaz
10-07-2006, 14:25
2507
şimdi vanada son noktayı koyduk öyle olunca sistemimiz bitti sayılır. Burada sizin için bir sistem kurmaya çalıştım labaratuvar koşulları sayılır örnek bir çalışmaydı ve kısa bir hat oldu. Orjinalinde belki sadece boruların döşerken ki kıvrımları fark eder ama umarım ki monte ederkenki tecrübesizlikleriniz karşınıza farklı bir şey çıkarmayacaktır. Ama yardıma ihtiyacı olana yardım ederim. Veeeeee sistemimizin son hali.
2503
bence mükemmel bir iş olmuş.bundan daha da uygun bir sistem heralde olmazdı.her evde balkonda iş görecek bir uygulama
denizakvaryumu
10-07-2006, 15:55
Teşekkürler güzel bir uygulama ancak bu profosyonel bir uygulama.
Evde 2 tane menekşe saksısı olan **** 3 tane bonsai saksısı olan için masraflı ve uğraştırıcı.
Ben elektrikli çek valf yerine 1-2 hafta idare edecek yerçekimi sistemini öneririm.
19 lt damacananın içi su ile doldurulur ve sehba gibi yüksek bir yere konur ,saksılar alta konur.
belirttiğiniz boru ve damlama sistemi aynen kurulur,damlama sayısı ayarlanır bir kereye mahsus vakum çekişi yapılır ,ve sulama başlar.
Bu sistemde zamanlayıcı, ve çek valf olmadığından damlama minimum da tutulur.Giderken saksılar iyice sulanır .
Selahattin Yılmaz
10-07-2006, 16:45
Damlamayı yapacak bahsettiğin sistemin daha az masraflısı, serum hortumu ve damacana. Üstelik damlayı da kontrol edebiliyorsun...
:)
bonsaisever
10-07-2006, 17:16
daha az masraflısı, serum hortumu ve damacana. Üstelik damlayı da kontrol edebiliyorsun
Evet, geçen sene denedim.
Güzel bir şey ama arada bir kontrol etmek gerekiyor
Hiç biri kendinizin sulaması gibi olmuyor :)
Serum hortumunda kiminin içinde su kalmış akma durmuştu, kimi ise suyunu bitirmiş ve çiçeklerim ölmüştü :(
Yaklaşık iki hafta önce tatil hazırlığı olarak bunu aldım.
2513
Her günü ayrı ayrı programlayıp bırakabiliyorsun.
Bir gece denemesi hariç daha kullanmadım.
Serum hortumu gibi bunda da sorun yaşayacağımı düşünüyorum.
Çok sulama veya az sulamayı önlemek için ne yapabiliriz?
Selahattin Yılmaz
10-07-2006, 19:31
Çok sulamay önlemek içib ildiğim en iyi çözüm yukarda yuvarla kırmızı damlatıcı başlığı kullanmak. Zira damlama hızını artırıp çoğaltabiliyorsun onunla.
durustsahtekar
11-07-2006, 19:26
http://www.resimload.com/140927/7j2xPdu8.jpg
**** bu şekildeki bir sistem üstelik topraksız tarıma uygun.ancak normal şekildede bakım yapılabilir.sulama sistemi damlama usülü yüzeyden değil aksine saksının dip kısmından olmakta.
denizakvaryumu
12-07-2006, 09:14
Çok sulamay önlemek içib ildiğim en iyi çözüm yukarda yuvarla kırmızı damlatıcı başlığı kullanmak. Zira damlama hızını artırıp çoğaltabiliyorsun onunla.
Serum hortumu ile de damlama hızı ayarlanamaz mı?
durustsahtekar
13-07-2006, 19:19
****** ayarlanabilir.hatta serumlara takılan metal parçadan sıkıştırarak ta böyle bir yöntem geliştirebilirsin.istediğin gibi kısar **** açarsın.havanın durumuna göre...
Erguvan Muhibbi
14-07-2006, 17:13
Dostlar harika bir iş yaptınız.
Ali bey e sorduğum soruya gelen cevap ve ilavelerle
müthiş bir dosya oldu. Hepinize şükranlarımı sunuyorum.
yusuf KIRPIK
05-08-2006, 20:35
Kahramanmaraş andırın da 1600 metre rakımda kuzeye bakan kırmızı toprakta değişik yıllarda ektiğim(ortalama 10 yıl)kiraz kayısı ve vişne ağaçlarım var.Ağaçların verimleri yıllara göre değişiyor. bu maksatla damlama sistemi kurmaya karar verdim.Yalnız arazi kimi yeri düzlük kimi yeri yamaç.Düzlükteki ağaçların alacağı su miktarı ile yamaçtaki ağaçların alacağı su miktarı farklımı?Toprak tansiyometresiyle topraktaki nemi ölçebiliyormuyuz ve tansiyometreyi nerden bulabiliriz.
yusuf KIRPIK
05-08-2006, 20:36
Damlama sistemini kuran veya satan arkadaşların yardımlarını bekliyorum
Arkadaşlar 11 nci mesajda görülen damlama başlıkları yerine alternatif başlıklarda mevcut
bu sisleme başlığı. Ortama ince zerrecikler halinde su püskürtür.Nem gereken yerlerde, ortamı serinletmek için kullanılabiliyor
http://www.kobiline.com/alisveris/FrontContent/ProductImages/3315.jpg
Buda yağmurlama başlığı. Suyu 12 m.ye kadar atanları mevcut.
http://www.kobiline.com/alisveris/FrontContent/ProductImages/3460.jpg
başlıkların önündeki aparatlar ise basınç adaptörleri. Sistemdeki sulama motoru **** vanalar kapandığı zaman borularda kalan suyun başlıklardan damlamasını engeller.
başlık fiyatları 0.75 - 6 ytl arasında değişmekteydi
Mine Pakkaner
07-08-2006, 23:40
Yusuf Bey hoşgeldiniz,
Düzlükte veya yamaçta bütün ağaçlarınız düzgün kurulmuş, profesyonelce hesapları yapılmış bir sistemde aynı suyu alır. Su miktarları farklı ise sisteminiz yanlış ve rastgele kurulmuş demektir. Tansiyometre ile ilgili sorunuzu bodur kiraz yetiştiriciliğinde de sormuşsunuz. Orada cevapladım
Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=224)kısmına da uğrayın, kendinizi tanıtın. Selamlar. :)
yılmaztaşova
15-09-2006, 13:13
Elinize emeğinize sağlık çok güzel olmuş ancak pratik değil daha pratik bir yöntem üzerinde birsüredir düşünüyorum şu an tasarı halinde deneyip başarılı olursam forumda paylaşacağım.
http://www.marinedepot.com/IMD/150/EH1048.jpghttp://i19.ebayimg.com/02/i/08/30/ea/83_2.JPG
Resimlerini eklediğim pompa, dijital timer, yeteri kadarda hortum (ihtiyaç halinde t bağlantı parçası), elbette birde 200-300 litre civarı tanka ihtiyaç var.(**** kuyunuz varsa içine sarkıtırsınız)
Genelde piyasada kolaylıkla bulunabilen dijital timerlar hergün için 1 kere elektiriği açma, 1 kerede elektriği kapamaya programlanabiliyor. Pompanın l/h değerini kendi ihtiyacınıza göre seçip timerıda kaç dakika su basmasını istiyorsanız o şekilde kurarsanız yaşanacak kayıplarla rağmen (bu tip pompalarla yükseğe su basmaya kalktığınızda üzerindeki hmax değerine dikkat edin) suyu istediğiniz yere ulaştıracaktır. ;)
Kaybın 0 olduğu bir ortamda (lise Fizik sorusu gibi oldu) Pompa;
500 l/h ise 1 dakikada 8 litre,
1.000 l/h ise 1 dakikada 16,5 litre,
2.000 l/h ise 1 dakikada 33 lt civarı suyu pompalayacaktır.
Mine Pakkaner
17-09-2006, 10:50
Cello, kaybın sıfır olmasına imkan yok biliyorsunuz. Sulama profesyonelleri bunun hesabı için yük kayıp cetvelleri kullanır.
Hortumun tipi, çapı, birim zamanda geçecek su miktarı, basılan suyun hızı,boru iç pürüzlülük yapısı, bağlantı elemanlarının tipi kayıpları belirler.Türkiye şartlarında bağlantı elemanı ve boruların optimum hesaplarında %15 ila 25 kayıp, sonuçta hata yapmamak için göz önüne alınmalıdır. Biz her unsur için bilinen standart kayıp değerlerini kullanırız.
Sulama sistemlerinde ya elinizdeki su kaynağının basıncı ve debisine göre sulama başlığı seçersiniz ya da sulama başlık sayısına göre gerekli kaynağın gücü ve debisini belirlersiniz.
Yukarıda seçtiğiniz tarzdaki motor akvaryum motorudur, hazır suyu, bir zorlukla karşılaşmadan belirli bir mesafeye iletmek için üretilmiştir. Damlatıcı meme en az 1.5 atm,sisleme başlığı modeline bağlı olarak 2.5-4 atm,sprinkler 2,5-4 atm basınçla gerekli verimdeki su varsa optimum düzeydeki görevlerini yerine getirirler.
Burada dikkat edilecek olan nokta ıslatma,yıkama ve sulamanın aynı şey olmadığıdır. Buna azami dikkat edilmesi gerekir. Sulama bitkinin ihtiyacını optimum düzeyde sağlamaktır. Islatma veya gereğinden çok su vererek yıkama ise toprağın renginin değişmesiyle oluşan görsel bir tatmindir. Yanlış yapacağımız bir hesap kurduğumuz sistemin verimli olmamasına yol açar ki sonuç bitki ihtiyacını karşılamayacağı için ıslatma olarak değerlendirilir.
Bu durumda bizler bitkinin isteğine göre sulama başlığı seçerek başlamalıyız. Motor ve boru hesaplarımızı da buradan yola çıkarak yaparız.
bonsaisever
17-09-2006, 13:24
Toprağın içine daldırılan çubuklarla su miktarının yeterli olup olmadığı ölçen ve buna göre suyun akmasını sağlayan aparatlar da varmış.
Mine Hanım,
Sulama başlıklarıyla ilgili eklemeleriniz için teşekkürler.
Kaybın "0" olması zaten ütopyadır. O yüzden zaten lise fizik sorularına benzediğini belirtmiştim. Akvaryum sistemlerinde de kullanırken 1,5 m'ye su basacaksam yaklaşık üzerindeki değerin 1/2 **** 2/3'ünü alırım.
Resmini verdiğim cihaz motor değil su pompasıdır. Sadece akvaryum için tasarlanmamış olup gerekli aparatlarla bahçe havuzlarında kullanılabilir. Ayrıca su içinde ve su dışında kulanılabilenleri mevcuttur.
Kendi önerdiğim sistemde benimde kafama takılan nokta ise şu oldu; pompa hortum sisteminden yukarı ya da aynı hizada olursa elektriği timer kesse dahi suyu kesemez. Suyun tamamı sifonlama etkisiyle boşalacaktır. O yüzden kuyu gibi bir yereden kullanımı daha mantıklı olacaktır.
Saygılarımla,
Mine Pakkaner
18-09-2006, 22:49
...Resmini verdiğim cihaz motor değil su pompasıdır. Sadece akvaryum için tasarlanmamış olup gerekli aparatlarla bahçe havuzlarında kullanılabilir. Ayrıca su içinde ve su dışında kulanılabilenleri mevcuttur...
Haklısınız,bu tip, benim motor sizin pompa olarak bahsettiğiniz cihazı ben de ekonomik ve küçük olması nedeniyle basit, fazla debi gerektirmeyen bahçe su figürlerinde kullanmaktayım. Zaten bu yüzden kendisini tanıyorum. Genelde de su içinde kullanıyorum. Akvaryum malzemesi toptan satıcılarından temin ediyorum. Bu tarz bir ihtiyacı olan üyelere öneririm.
muratatay81
25-03-2007, 16:12
OTOMATİK SULAMA SİSTEMLERİ
Merhaba.
Sapanca daki evimin bahçesine otomatik sulama sistemi kurdum.
Çimleri, bitkileri, saksıları, hatta ağaçları bu sistemle suluyorum. Sulanan yere göre sprink, sprey, rotor ve damlalık var.
Bunu daha önce yapmalıymışım.
Ben İstanbul dayken sulama düzenli olarak yapılıyor. Artık bahçıvan peşinde de koşmuyorum.
700 metrekare bahçenin yaklaşık 600 metrekarelik bölümünü suluyorum, bunun için dört istasyonlu bir zamanlayıcı, 3 adet solenoid vana (dördüncü sonradan eklenebilir) kullanıyorum.
Zamanlayıcı elektrik enerjisi ile çalışıyor, pilli olanlar da var ancak onlar daha pahalı.
Bu sistemin kurulumunu yapan iki ayrı şirket ile görüştüm, 2.500 ve 2.700 YTL fiyat verildi.
Tüm sistemi kendim kurdum ve işçilikler de dahil olmak üzere 600 YTL ye mal oldu.
Ben başta deneyimim olmadığı için çok zorluk çektim. Bu nedenle ilgilenenlere kolaylık sağlaması için bazı noktaları belirtmek istiyorum.
1- Eğer balkon ya da küçük bir bahçe için bu sistemi kuracaksanız doğrudan musluğa takılan bir zamanlayıcı işinizi görür. Gardena veya Hozelock un bu tür cihazları var. Fiyatları 90 - 150 YTL arasında.
2- Daha büyük bir bahçeniz varsa o zaman zamanlayıcı ve solenoid vanalar kullanmalısınız. Bunlar için de Rain Bird ve Hunter çok kullanılan markalar.
www.rainbird.com , www.hunterindustries.com
adreslerinde ürünleri inceleyebilirsiniz.
Ayrıca toprakaltına da tesisat döşemelisiniz.
3- Zamanlayıcılar çok çeşitli ve fiyatları da buna göre çok değişiyor. İhtiyacınızı iyi belirleyin. Eğer şebeke suyunuzda bir sorun yoksa 1.000 metrekareye kadar olan bir bahçe için 4 veya 6 istasyonlu yani 4 veya 6 ayrı kez sulama yapabilen bir programlayıcı yeterli. 12, 14 istasyonlulara gerek yok.
Benim kullandığım zamanlayıcı 4 istasyonlu ve 75 YTL, vanalar ise 25 YTL.
Piyasada 200 YTL ye de zamanlayıcı var ama fazla masrafa gerek yok.
4- Vanalar da, don tehlikesi nedeni ile toprak altında olmalı, vanaları mutlaka plastikten mamul bir vana kutusunun içinde monte ediniz. Bu kutunun fiyatı büyüklüğüne göre 15 - 20 YTL arasında.
Vanalar için manifold kullanınız.
5- Yağmurlu havalarda sistemin gereksiz yere sulama yapmaması için yağmur sensörü kullanabilirsiniz.
6- Büyük bahçe marketlerinde malzemeleri bulabilirsiniz, ancak İstanbul ve Adapazarı da tüm bu sistemleri daha uygun fiyatlara satan, daha küçük dükkanlar var.
Saygılarımla,
F.Y.
otomatik bahçe sulama sistemleriyle ugraşmaktayım.bu sulamayı nasıl yaptırdıgınızı merak etmekteyım
oktay.mutaf
26-03-2007, 10:27
Damla sulama ile ilgili planlama bilgilerine aşağıdaki siteden erişebilirsiniz. Oktay Mutaf
http://www.kobiline.com/web/damlasulama/
Merhaba.
Çimleri, bitkileri, saksıları, hatta ağaçları bu sistemle suluyorum. Sulanan yere göre sprink, sprey, rotor ve damlalık var.
Ben İstanbul dayken sulama düzenli olarak yapılıyor. Artık bahçıvan peşinde de koşmuyorum.
700 metrekare bahçenin yaklaşık 600 metrekarelik bölümünü suluyorum, bunun için dört istasyonlu bir zamanlayıcı, 4 adet solenoid vana kullanıyorum.
Zamanlayıcı elektrik enerjisi ile çalışıyor, pilli olanlar da var ancak onlar daha pahalı.
Bu sistemin kurulumunu yapan iki ayrı şirket ile görüştüm, 2.500 ve 2.700 YTL fiyat verildi.
Tüm sistemi kendim kurdum ve işçilikler de dahil olmak üzere 600 YTL ye mal oldu.
Zamanlayıcımın markası Hunter, vanalar ve diğer donanım ise Rain Bird.
Ben başta deneyimim olmadığı için çok zorluk çektim. Bu nedenle ilgilenenlere kolaylık sağlaması için bazı noktaları belirtmek istiyorum.
1- Eğer balkon ya da küçük bir bahçe için bu sistemi kuracaksanız doğrudan musluğa takılan bir zamanlayıcı işinizi görür. Gardena veya Hozelock un bu tür cihazları var. Koçtaş, Bauhaus gibi marketlerde kolayca bulabilirsiniz.
Fiyatları 90 - 150 YTL arasında.
2- Daha büyük bir bahçeniz varsa o zaman zamanlayıcı ve solenoid vanalar kullanmalısınız. Bunlar için de Rain Bird ve Hunter çok kullanılan markalar.
3- Zamanlayıcılar çok çeşitli ve fiyatları da buna göre çok değişiyor. İhtiyacınızı iyi belirleyin. Eğer şebeke suyunuzda bir sorun yoksa 1.000 metrekareye kadar olan bir bahçe için 4 veya 6 istasyonlu yani 4 veya 6 ayrı kez sulama yapabilen bir programlayıcı yeterli. 12, 14 istasyonlulara gerek yok.
4- Vanalar da, don tehlikesi nedeni ile toprak altında olmalı, vanaları mutlaka plastikten mamul bir vana kutusunun içinde monte ediniz. Bu kutunun fiyatı büyüklüğüne göre 15 - 20 YTL arasında.
Eğer vanaların montajını bir tesisatçıya yaptıracaksanız onlar klasik bağlantılar (kaplin, manşon vs) kullanıyorlar. Oysa PVC den mamul manifoldlar var, bunları siz bile ekleyebilirsiniz. Vanalar için mutlaka manifold kullanınız.
5- Yağmurlu havalarda sistemin gereksiz yere sulama yapmaması için yağmur sensörü kullanabilirsiniz. Bunların fiyatları zamanlayıcı ile aynı gibi.
Ben gerek görmedim.
6- Büyük bahçe marketlerinde malzemeleri bulabilirsiniz, ancak İstanbul ve Adapazarı da tüm bu sistemleri daha uygun fiyatlara satan, daha küçük dükkanlar var.
www.sgssulama.com
www.netatarim.com
7. Bu konuda bana çok soru geliyor. Bu nedenle en kısa zamanda buraya fotoğraf ve çizim ekleyeceğim.
Saygılarımla,
F.Y.
verdiğiniz detaylı bilgi için *** ederim.ben de 250 m2 lik bir alana otomatik sulama kurmak ya da kurdurmak istiyorum.tel bir kaç yerden fiyat aldım sadece malzemeler 1000-1200 tutar dediler. siz işçilikle beraber 600 diyosunuz nasıl oldu.bu arada ben bursadayım burda yardımcı olacak biri var mı *** ler
Bir programda sulama için mikro sulama tavsiye ediliyordu. Mikro sulama da damla sulama mı demek?
fidancı yiğit
22-04-2007, 20:01
yusuf bey selamlar,ben izmirden yazıyorum bildiklerimi paylaşmak istedim sizinle.genelde düz yerde bulunan ağaçlarla eğimli yerde bulunan ağaçlar arasında nem farkı görülür.bunun nedeni yüzeysel akıntı ve yer altından sızan suyun miktarıdır.tansiyometre aletleri ile toprak nemini ölçebilir kırmızı-sarı-yeşil ışklara göre ne zaman sulama yapılacağına karar verebilirsiniz.ancak yerleri iyi tesviye etmenizde yarar vardır.saygılar....
ONURUM88
23-04-2007, 19:25
evet bende yeni kurum bu sistemi.yani dun.sonuç harıka.
http://img111.imageshack.us/img111/5341/resim054lz5.jpg (http://imageshack.us)
agachobim
02-05-2007, 00:24
Serum hortumunda kiminin içinde su kalmış akma durmuştu, kimi ise suyunu bitirmiş ve çiçeklerim ölmüştü :(
2513
Sn bonsaisever,
Bu timer Gardena yı nereden aldınız, kendi siteisnde 9 v pille calıstıgı soylenıyor
Makıne hakkında bılgı paylasabılırmısınız
Tesekkurler
Bonsaisever bu aralar neti çok sık kullanamıyor.
Belki bilen başka arkadaşlar vardır.
agachobim
08-05-2007, 16:48
Merhaba.
700 metrekare bahçenin yaklaşık 600 metrekarelik bölümünü suluyorum, bunun için dört istasyonlu bir zamanlayıcı, 4 adet solenoid vana kullanıyorum.
Zamanlayıcımın markası Hunter, vanalar ve diğer donanım ise Rain Bird.
1- Eğer balkon ya da küçük bir bahçe için bu sistemi kuracaksanız doğrudan musluğa takılan bir zamanlayıcı işinizi görür. Gardena veya Hozelock un bu tür cihazları var. Koçtaş, Bauhaus gibi marketlerde kolayca bulabilirsiniz.
Fiyatları 90 - 150 YTL arasında.
Eğer vanaların montajını bir tesisatçıya yaptıracaksanız onlar klasik bağlantılar (kaplin, manşon vs) kullanıyorlar. Oysa PVC den mamul manifoldlar var, bunları siz bile ekleyebilirsiniz. Vanalar için mutlaka manifold kullanınız.
5- Yağmurlu havalarda sistemin gereksiz yere sulama yapmaması için yağmur sensörü kullanabilirsiniz. Bunların fiyatları zamanlayıcı ile aynı gibi.
Ben gerek görmedim.
www.sgssulama.com
www.netatarim.com
7. Bu konuda bana çok soru geliyor. Bu nedenle en kısa zamanda buraya fotoğraf ve çizim ekleyeceğim.
Saygılarımla,
F.Y.
Sn Feyzan,
Bahce sulama islemi icin bende GARDENA sistemi tercih etmek istiyorum.
Ancak bugun cihazların satıldıgı yerde ınceledım. Kafama 1-2 konu takıldı.
Benim bahcem cok yakında degıl dolayısı ıle arada bır gıdebılıyorum. Ancak goz kontrolu ıcın bahceme ve dıger bahce sahıplerıne hızmet veren bekcımız var. En azından goz ıle kontrol yapabılır.
Bunun dısında ozellıkle 6 cıkıslı dagıtıcı sıstemı suyun basıncı karsısında bır yere monte etmek gerekebılırmı?
Bu konuda kararsızım, yardımlarınızı ve goruslerınızı beklıyorum
Selamlar
agachobim
09-05-2007, 08:15
Merhaba.
Öncelikle otomatik sulamanın ne türünü kuracağınıza karar vermelisiniz.
Bunun için cevaplanacak sorular.
- Sulanacak alanın genişliği ve bölgelerin tanımı. (çim alan, duvar kenarı, ağaçlar, vbg.)
- Zemin durumu (düz, eğimli)
- Sulanacak bitkiler bölgesel olarak ayrı ayrı (çim, çalı, ağaç, mevsimlik çiçek, sebze, vs gibi).
- Su kaynağınız (şehir suyu, artezyen, motor, sarnıç,vbg).
- Gelen suyun su saatinden geçip geçmediği, su saatinin çapı, ana su giriş borusunun çapı. Eğer saptamak mümkünse debisi.(Musluğu açıp belli ölçüdeki bir kabı zaman tutarak doldurmak yöntemi ile)
- Bahçede elektrik kaynağının olup olmadığı.
Bunlar ve eğer varsa başka ayrıntılar projeyi daha doğru ortaya çıkarır.
GARDENA iyi bir marka ancak fiyatı biraz yüksek.
Eğer fazla detaylı olmayan ve doğrudan musluğa uygulanarak tek veya iki istasyonlu basit bir sistem kuracaksanız GARDENA nın pille çalışan zamanlayıcılarını, her istasyon için bir adet olmak üzere kullanabilirsiniz.
Daha detaylı bir sistem için ürün çeşitliliği olan RAINBIRD veya HUNTER ı öneririm. Toplam bütçe daha düşük olur.
Bahçenizin bir çizimi olsaydı iyi olurdu.
Kolay gelsin.
FY
Sn Feyzan cevabınız icin tesekkur edeim.
Sanırım konuyu biraz daha acarsam tecrubelrinizden daha cok fayda saglayabılırım.
Oncelikle bahcem 700m2. Icınde Sadece Bahce sınırlarından 2 m iceride araları 4-4.5m olan 23 adet meyve agacı var (Kiraz, kayısı, erik, nektar, armut, elma)
Bu agacların ortasında buyuk bir alan var.(yaklasık 20x15 m2).
Tarlada, kooperatif oldugu icin Depodan gelen suyun gectigi ve olculdugu vana ve su saatı var.
Hafta sonu Gardena marka Stoplu hortumu vanaya direk bagladım. Sanırım vana cıkısı 3/4 inch lik.
Benim tarlada ilk amacım en az 6 adet 10-15 metrelik karık(sıra) hazırlayarak, burada domates, salatalıki biber, kabak, fasulye, nohut ve mısır ekmek.
Amator olarak haftada en fazla 1 kez gıdıp, bahcede vakıt gecırmek. Daha once belkı belırtmısımdır, bahcem Ankarada Golbasında merkeze 40 km. civarında.
Bu yuzden biraz arastırdım, Gardena markasının 1060 C Profi sulama bilgisayarı ve 6 cıkıslı Otomatık Sulama cihazını almak istiyorum.
Dokumanları internetten indirdim, benim sıkıntım cihazları set etmekten ziyade bu cihazları hangi tip hortumlarla baglamalıyım ve kacak olmadan en verimli nasıl kullanırım.
Ayrıca su tazyikli gelirse bu aletler cok buyuk olmadıgı icin bir tahta veya demir zemine sabitlemek gerekirmi.
Gerci acacagım 6 karık arasını acarak tek 1060 C profi kullanıp sulama yapılabılır ama bu sefer sure ve topragın su emıs hızına baglı olarak en son kısımlar susuz kalabılır.
Agaclar 3 yasını doldurdugu ıcın onları kher gıdısımde kendım sulamak ıstıyorum.
Ayrıca Musluk cıkısı tek oldugu icin Vanadan sonra bir ayırac koymam gerekir diye dusunuyorum.
Cevaplarınızı sabırsızlıkla beklıyorum
Selamlar
agachobim
09-05-2007, 10:16
Sn Feyzan;
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.
Suyun merkezi bir depodan gelmesi sebebi ile ve kullanan sayısı artısında depo suyunun azalması riski olduug icin Ahtapot-Tazyikli su uyarınız icin ayrıca tesekkur ederim.
Bu durumda sadece 1060 C kullanarak ardından gelen hattıda damla sulamaya uygun sekilde yaparsam daha kolay olacak gibi.
Meyve agacları ve su kullanımı icinde vanadan hemen sonra boyle bir duzenek uygun gozukuyor.
Tesekkurler elinize saglık
Sergüzen
10-05-2007, 23:10
Enteresan olduğunu düşündüğüm bir sulama sistemi:
Sergüzen
10-05-2007, 23:11
Kusura bakmayın dosyayı yükleyemedim.
bursa da bu otomatik sulama ile ilgili yardımcı olabilecek var mı acaba
Selahattin Yılmaz
13-05-2007, 21:41
Bursa da bu otomatik sulama ile ilgili yardımcı olabilecek var mı acaba
Sorun nedir? Yardımcı olalım...
bu sulama işini danışacağım **** hesaplı yaptırabileceğim biri var mı diye araştırıyorum
Selahattin Yılmaz
13-05-2007, 21:57
Elimizden gelen yardımı yaparız. Özelinize mesaj atıyorum irtibatla ilgili...
*** ederim. ben 250 m2 bir alan için malzeme fiyatı istedim bir yerden 1000-1200 fiyat çıkardılar sadece malzeme feyzan arkadaş 600 ytl ye hepsini halletmiş üstelik bahcesi 600 m2 bu fark nedir anlayamadım.
Selahattin Yılmaz
13-05-2007, 22:02
Çim alan için mini spring fiyatı mı bu evet döşemesi hariç 500-800 arası değişir.
Selahattin Yılmaz
13-05-2007, 22:08
Çalıştığım bir yer var selamımızla görüşürsünüz oradan yardımcı olurlar. Özelden irtibat numaramı verdim...
amasyalı
14-05-2007, 22:10
selam bahçeme damla sulama yaptırdım.toprak biraz taşlı o yüzden çabuk susuyor acaba damla sulamayı kaç günd çalıştırmam gerekiyor bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirirm... saygılarımla..
fahrettintoksoy
02-06-2007, 14:42
12 dekar nar bahçesi yaptım.Yeni damlama sistemi yaptırdım. Bankadan kredi çekmek istiyorum.Hazır damlama projesi olan varsa göderirse çok memnun olurum. Ziraat bankası nunu istiyor selamlar..
Selahattin Yılmaz
02-06-2007, 19:29
Hazır damlama sulama sistemi projesi bulamazsınız hele hele sizin bahçenizin ölçülerine göre olanını daha zordur. Autocad bilen bir tandığınıza bahçenizin krokisine göre veya dalama sulama sistemi yaptırdığınızı kişi/firmaya yeniden çizdirin daha iyidir.
Sergüzen
08-06-2007, 21:13
Balkon,ev bahçesi ve küçük alanlar için değişik türde damlama sulama sistemi:
Bahçe sulama sistemi beşli
Arazideki çiçekleri,bitkileri,çalılıkları ve ağaçları sulamak için beşli sulama sistemi.Sulama sisteminizi istediğiniz gibi kendiniz kurunuz.Değişik ortamlardaki değişik bitkiler (tarhlarda veya saksı ) in hepsi optimal olarak sulanır.Her bitki ihtiyacı kadar suyu alır. Sistem her zaman istenildiği kadar genişletilebilir.
Sulama setinde bulunan Malzemeler
5 adet rutubeti algılayan damlatıcı (Sensör)
25 m 6/4 hortum
4 adet T-Parçası (hortumdan kol ayırmak için)
1 adet Hortum adaptörü
1 adet hortumu su deposuna bağlayan parça
resim 1
Damlatıcıların Parçaları
1.Piston üst
2.İçinde ventil bulunan zarf (boru)
3.Kuru toprakta büzülen sargılı özel elyaf demeti (Sensör)
4.Su bağlantısı sağ
5.Su damlatma borusu
6.Toprağa saplama şişi (çubuğu) alt
resim 2
Kumanda edilebilir Damlama sulama
-direk sarnıçtan,yağmursuyu toplama deposundan veya diğer su tanklarından su alabilir
-Kullanımı kolaydır
-pompa, zaman saati,basınçlı su ve yardımcı enerji gerektirmez
-Bakım istemez
resim 3
Montajı basittir
1-Setle beraber verilen bağlantı parçasını su tankına monte edin ve hortumu bitkiye kadar uzatın.
resim 4
2-Hortumu istediğiniz yerden keserek T-Parçasını monte ederek bitki için bir kol ayırın
resim 5
3-Hortumun ucuna DİP STİCK parçasını vidalayın,sonrada sivri ucu hortum bağlantısına kadar toprağa sokun,elyaf duyucunun alt kısmı toprak ile iyice temas etmelidir.
resim 6
4-Her kol için ayni işlem yapılır (5 adet)
.
Dip Stick sulama nasıl çalışır
Çubuk, sensörün elyafının alt kısmı toprakla temas edecek şekilde toprağa daldırılır.Böylece toprak rutubeti sensör elyafına(Elyaftan yapılmış sensöre) ulaşır.
Pistona yapılan baskı nedeni ile zarfın (borunun) içindeki ventil açılır.Hortum sisteme doğru bağlandı ise damlatma hortumundan su akmaya başlar.Böylece sulama başlamış olur.
Kuru toprak = Ventil Açık
Toprak kuru ise polimersensör(elyaf sensör) büzülür ve piston üzerine basınç yapar. Piston ventili açar.Ventilin çalışması için elektrik enerjisi gerekmez,su borudan damlar ve arazinin ve toprağın yapısına göre de yatay ve dikey olarak dağılır.Oluşan ıslak bölgenin içindeki bitki kökleri de suyu alırlar
Toprak Islak=ventil kapalı
Yeteri kadar su damladı ise,toprak rutubeti elyafa kadar ulaşır,polimersensör rutubeti algılar.Elyaf genleşir.Piston yukarı kalkar ve ventil kapanır.Yağmur yağdığında,toprakta yeterli rutubet olduğunda ve havanın rutubeti % 70 in üzerinde olduğunda ventil kapalı kalır.
DİP STİCK de suyun dağılımı
resim 7
Bitkiler gerçekten ihtiyaçları olduğunda sulanmalıdır.Genel kural olarak,sadece belirli bölge ıslak tutulmalıdır.Bunun dışındaki kısımlar kuru kalmalıdır.Böylece su ziyan edilmemiş olur.Suyun dikey ve düşey dağılımı Sensörelyaf tarafından sınırlandırılır.
Islak bölge sadece kök bölgesi olmalıdır.
resim 8
.Yukarıdaki resimde DİP STİCK ; BİR DOMATES FİDESİNİN KÖKÜNE TATBİK EDİLMİŞTİR.
.Aşağıdaki resimde sağda çiçekler ve bitkiler için olan DİP STİCK,soldaki ise ağaçlar için olan DİP STİCK DİR.
.
resim 9
Sergüzen
08-06-2007, 21:17
resimler
Sergüzen
08-06-2007, 21:28
resimler
Sergüzen
08-06-2007, 21:33
Resimleri yerli yerine yükleyemedim.Kusura bakmayın.
Selahattin Yılmaz
08-06-2007, 21:50
Sevgili eyüp1 resimleri yükledikten sonra tekar o atac resmine tıklarsanız menü gibi bir şey çıkar ve orada reimlerin isimlerini göreceksiniz. Eğer fareyi resmi koyacağınız yere tıklar ve o resmin ismine tıklarsanız orada köşeli parantez içinde [atach rakam ve atach] yazacak o zaman istediğiniz yere resmi koumuş olursunuz mesajı gönderdiğinzide resimler görünecektir.
Sergüzen
08-06-2007, 21:56
Sevgili eyüp1 resimleri yükledikten sonra tekar o atac resmine tıklarsanız menü gibi bir şey çıkar ve orada reimlerin isimlerini göreceksiniz. Eğer fareyi resmi koyacağınız yere tıklar ve o resmin ismine tıklarsanız orada köşeli parantez içinde [atach rakam ve atach] yazacak o zaman istediğiniz yere resmi koumuş olursunuz mesajı gönderdiğinzide resimler görünecektir.
Selahattin Bey
Verdiğiniz bilgi için teşekkürederim.Tekrar deneyeceğim.
bonsaisever
22-08-2007, 12:02
Sislemenin, ürünleri serinletmenin yanında, don olayından korunmasında da faydalanıldığını duydum, fakat açıklayıcı bilgilere ulaşamadım.
Sislemenin faydaları, kullanıldığı alanlar ve kullanma şekilleri hakkında bilgi verebilecek misiniz?
Selahattin Yılmaz
22-08-2007, 12:50
Sisleme ile:
1-Ortam nemi artırılır
2-Bitkilerin su kaybı azaltır
3-Ortamı serinleterek ısıyı düşürür.
Isıyı düşürmesi olayı hem sıcak ortam hemde soğuk ortam için şöyle gerçekleşir. Suyun sıcaklığı 2-20º C dir. Siz sıcak **** soğuk ortama suyu püskürttüğünüzde ortam ile suyun karşılaşması soğukta suyun sıcaklığının ortama verilmesiyle soğumasına sıcak ortamda ise suyun ısınmasına neden olur ortam sıcaklığı ile suyun sıcaklığı arasındaki alışveriş soğuk havalarda ortamın ısıssının yükselmesine dolayısyla bir kaç derecelik sıcaklıkla bitkilerin dondan kurtulmasını (örneğin -1ºC de donan bir bitki 2 derecelik suyun ortama verilmesiyle ortamın ısısının 1 dereceye ulaşması o derecede donan bitkiyi dondan kurtarır), sıcak ortamlar için ise aşırı ısının suyun düşük sıcaklığı nedeniyle serinlemesiyle gerçekleşir.
Evet, geç donlarla mücadelenin yöntemlerinden biride sislemedir.
Mine Pakkaner
22-08-2007, 16:27
Sisleme yukarıda yazdıklarınız dışında serlarda üretimde de kullanılır. Bazı çelikler ısıtmalı tavalarda ancak sisleme altında köklenirler. Nemi korumak için de yine seralarda sisleme yapılır, iklimlendirmeye destek olur.
Tozu bastırmak için de kullanılır. Her bir durum için farklı sisleme başlıkları mevcuttur. Elimizdeki suya ve kullanım yerine göre uygun sisleme başlıkları ve boru seçilerek projelendirilir. Başlıklar ve boru bitkilerin üzerine asılırak sistem kurulur. Basit bir kontrol ünitesi vasıtasıyla sistem, kolaylıkla otomatik hale getirilebilir. Resimde üretim tavalarının üzerinde sisleme başlıklarıçalışma anında görülüyor.
http://www.zae.gov.tr/isletme/images/114.jpg
1/2 " pvc su borusundan yapan var mı? L şeklinde balkonu dolaştırayım diyorum.
(Sisleme değil damla sulama için)
Penelophe
26-08-2007, 17:51
Mine hanım, fotoğraftaki palmiyeler uzun zamandır doğru düzgün sulanmamışlar. Şu an görülen damla sulama sistemi yeni kurulmuş. Bahçe Cihan As'a ait.
1. Palmiyelerde kuruma var, palmiyeler kurur mu yoksa tekrardan canlanır mı?
2. Bu sistemin günde ortalama ne kadar açık kalması önerilir?
Teşekkürler.
Mine Pakkaner
29-08-2007, 20:02
Toprak yapısı, borudaki damlatıcı aralığı ve damlatıcı debisini ve su kaynağının gücünü bilmek gerek. Her fidana bir damlatıcı düşüyor mu?
Mine Pakkaner
29-08-2007, 20:09
Resimden görülen toprak yapısından anlaşıldığı kadarıyla damlatıcı debisi günde 2lt / saat ise ilk iki gün günde iki saat, takibeden günler günde bir saat su vermeniz bu yaz döneminde hızlı gelişmeyi sağlayacaktır. Sulamayı sabahın çok erken saatlerinde yaparsanız bitkiye faydası çok daha fazla olacaktır.
Kuruma görülenlerin de bu düzenli ve bol sulama sonrası yaz sonuna doğru akıbetleri belli olur. Eğer gövdenin tepesi kurumuş ve çıkan yapraklarda kuru ise durum zor, ancak gelen yaprak yeşilse sorun yok.
mehtap gürbüz
29-08-2007, 21:38
Sayın Penelope, öncelikle merhaba. Palmiye büyüme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.Özellikle tohumdan çıkıp fide niteliklerindeyken gölgeyi sever. Resimlerdeki palmiyeler güneşin altında susuz kalmış izlenimi veriyor.İlk yapıl- ması gereken tüm ekili bölümü suya doyurmak.Bol sulama sonrası topraktaki su kaybının, bitkinin köklerine ulaşmadan, düzenli sulama ile dengelenmesi gerekir. Damlama sulama ile tercihen geceleri sulama yapılırsa, sulama sırasındaki buharlaşma ile olan su kaybı en aza ineceğinden, kök bölgesi suya doyabilir.Kurumuş gibi görünenlere gelirsek: Palmiye, fenix türü bitkiler aşırı susuzlukta yapraklarını hatta köklerinin bir kısmını kaybedebilirler, fakat bir süre daha özlerini saklayabilirler.Bol ve devamlı suya kavuştuklarında yeni yaprak ve köklerle yaşama dönerler. Resimlerdekiler umarım bu yarı uyku devresinin ötesine geçmemiştir ve yaşama dönebilirler.Selamlar.
cihan_as
30-08-2007, 06:06
Merhaba, palmiyeler 8 ay önce dkildiginde bir defa cansuyu verıldi,uzun biraradan sonra damla sulama imkanına kavuştuk bundan sonra devamlı sulama imkanımz olacak. Sayın mine hanım, mehtap gürbüz vermiş oldugunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir kaç aysonra sonucu buradan sizlerle bildiririm.
Arkadaşlar basit bir sistemi dün kurmuş bulunuyorum.Alınması gereken tek malzeme Serum seti eczanelerde 0,50 ytl karşılığında alabilirsiniz.
Bende matkap vardı şişenin altını matkapla delip serum setinin uç kısmını oraya geçirip kenarlarını silikonla yapıştırdım ki su sızmasın.Sonrası zaten basit.Yalnız serumun iğnesini çıkarmayı unutmayın..
Bu da video:
http://www.youtube.com/watch?v=BgBYAknRv4w
Penelophe
06-09-2007, 13:34
Mehtap Hanımve Mine Hanım, çok teşekkür ederim.
merhaba arkadaşlar ben apartman yöneticisiyim. apartmanını 2500 m2 civarında bahçesi var. bahçe bayağı eğimli ve ağaçlar çalılar karışık dikilmiş. alanın birkısmını çimlendirerek (1500 m2 kadar) otomatik sulama sistemi kurmak istiyoruz. bubnun için tavsiyeniz ne olur ve maliyeti yaklaşı ne kadara çıkar. yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca malatyadayım ve yazları burası kurak ve sıcak oluyor. bahçenin çoğu yeri boş yeni bitki ve ağaçlarda dikeceğiz. bunun için tavsiyeleriniz ne olur hangi çim daha iyi olur. yardımlarınızı bekliyorum.
Selahattin Yılmaz
10-09-2007, 21:35
1500 m2 alanın sulama sistemi alanın özelliklerine göre değişir. Bunun için Mine hanım ve eşinden en iyi fiyat teklifini alabilirsiniz zira onlar ailecek bu işle iştigal ediyorlar eminim mesajınızı görünce cevap vereceklerdir.
Bu arada yazılarınızı yazarken Türkçe'nimn kullanımına önem vermenizi rica edeceğim forum olarak bu konuya çok hassasiyetle yaklaşıyoruz (Noktadan sonra bir boşluk ve büyük harfle başlamak gibi).
miskenacar
14-09-2007, 00:27
Beş dönümlük bir alanda bulunan 120 kadar zeytine elektrik kabloları ile damla sulama hattı döşedim. Arazinin tamamı oldukça eğimli sayılır. En üst kısımda bulunan 4 tonluk bir havuzdan 22 mm'lik bir ana boruyla suyu aşağıya ağaçların bölgesine indirdim, oradan da 6 metre aralıklarla dikilmiş olan ağaçlara 14 mm'lik sıva altı elektrik borularıyla dağılımı yaptım.
Arazide su ve elektrik yok. Sulamayı on yedi yıldan beri benden başka kimsenin kullanmadığı bir dağ çeşmesinden yapıyordum. Havuza 30 metre uzaklıkta olan çeşmenin arık suyunu bir hortumla taşıyarak biriktiriyordum. Ancak bu sene Mayıs ayında çeşmemiz (ilk kez olarak) tamamen kurudu. Şimdi havuza suyu 3 tonluk tankerle getirtiyorum. Haftada bir tanker geliyor.
Havuz, bahçenin en üst kısmında olduğu için su oldukça basınçlı geliyor ve deliklerden şiddetli aktığı için toprakta derin çukurlar oluşturuyor. Deliklere 1-1,5mm'lik teller sokarak suyun akışını biraz dizginledim. Kendime, "bu kadar Mc Gavyer'lık yeter" dedim ve bu hafta Sütçüoğlu'ndan 100 adet, ayarlanabilen damlatıcı musluğu aldım. Pazarlıkla 40 kuruştan 27 kuruşa indi. :o
Hafta sonu onları takacağım.
Benim sorunum şu: Havuza gelen su dere suyu ve haliyle tıkanmaya neden olacak katı maddeler yönünden oldukça da zengin. :(
50-100 mikron süzebilen yıkanabilir çelik kartuşlu filtreler uygun olur mu?
Ve ekonomik olarak nerden alabilirim?
Bazı arkadaşlar ne yaparsam yapayım yine de zamanla tıkanacağını ve eskiden babaannelerimizin kullandığı un eleği+tülbent (bizim oralarda dastar da derler) formülünü önerdiler.
Bol yağmurlu günler.
Eğer havuza girecek suyu filtre edecekseniz tül perdeye benzeyen ince gözenekli bir kumaş var. çuval şeklinde dikip suyu içine akıttığınızda yosunlar kayıyor ve en dibinde yumak oluyor. Su yanlardan yine geçiyor, daha sonra yosun yumağını alıyorsunuz.
Yok havuzun çıkışına, borunun girişine yaparım diyorsanız imkanınız varsa tank şeklinde olan filtrelerden edinmenizi tavsiye ederim yalnız en küçüklerinden alırsanız debisi düşebilir bu aynı zamanda sizin suyun toprağı delmesini engeller.
Üçüncü bir seçenek isa biraz daha zahmetli bu da bir kum havuzu olabilir. Ancak tül ve eleği önermeyeceğim tülün üstünde biriken yosunlar kesinlikle yapışıyor ve elinizle sıvazladığınızda da zor çıkıyor.
[QUOTE=Selahattin YILMAZ;30519]Sulama Sistemi
Malzemeler:
2486
Bundan nerede bulunur?
miskenacar
14-09-2007, 08:31
Önce ilginiz için teşekkür ederim.
- Elektrik borularını seçmemin nedeni öncelikle daha ucuz olmaları ve de üstelik daha etli olmaları. Oturduğumuz semte yakın bir yerde damla sulama sistemi için borular ve diğer aparatları imal eden bir kuruluş var, gidip görüştüm ve boruları gördüm. Ben aşağı yukarı 15 yıldır yirmi üç dönümlük arazinin her yerine çeşitli çaplarda elektrik boruları ile dağ çeşmesinin arık suyunu ulaştırıyorum ve şimdiye kadar herhangi bir ciddi sorun yaşamadım. Tabi 90 dereceyi geçen boru kıvrılmalarında bazı yırtılmalar kaçınılmaz oluyordu ama o kadar. Yaz kış açıkta duruyorlar ve güneşe karşı dayanıklılıkları da iyi. Ahi2 marka 14mm'lik boruları yeni keşfettim, metresi 14 kuruş. Damla sulamanın boruları ise yerinden fabrika çıkış fiyatı 26 kuruş.
- Evet, nozüller vidalı ve ayarlı olanlardan. Bu haftaya kadar sulamayı şarzlı matkapla açtığı deliklerden doğrudan yapıyordum. Bu hafta muslukları takacağım anı heyecanla bekliyorum. 100 tane aldım, umarım montajda zorluk çıkarmazlar. :(
- Bağlantı yerlerimin ve ekleme aparatlarımın resimlerini göndermeye çalışacağım. Tamamen kendi buluşlarımdır ve patenti tüm doğa severlerindir. :rolleyes:
Saygılarımla
miskenacar
14-09-2007, 08:44
Teşekkürler Kürşad,
Tank biçimindeki filtreler acaba hidrosiklon dedikleri mi oluyor?
Hidrosiklonlar elektrik olmadan sadece su basıncıyla çalışır mı?
Bu hafta girişte tülbent ve çıkışta da Atlas'ın ip kartuşlu filtresini deneyeceğim.
İyi günler
Sevgiler
miskenacar
24-09-2007, 15:48
Bu hafta Gıda Çarşısında Hidrosiklonları gördüm. Elektrik gerekmiyormuş.
Ayrıca bu hafta sonu damla sulama sistemimi devreye soktum. Sonuç şimdilik sevindirici. Hele hele oturup da bir sürü minik musluktan damlayan damlacıkların güneşte ışıldamasını izlemek keyifli oluyor, meteorolojiye inat giden bulutsuz gökyüzüne bile sitem etmiyorsunuz. :)
Gıda'dan en ince gözeneklisinden telden ve plastikten malzemeler aldım, daha önce matkapla yüzlerce yerinden delik açtığım plastik kovanın dibine elek biçiminde yerleştirdim, aralarına da yine çok ince gözenekli perde tülü koydum. Bu ilkel filtre römorkla havuza getirttiğim dere suyunun kabaca süzülmesi içindi. Havuzun çıkışına da 50 mikron süzen kartuşlu bir filtre taktım.
Damlatıcı muslukları elektrik hortumlarına takmak için kullandığım matkap ucunun kalınlığı çok önemli. Çünkü deliği biraz fazla büyük açarsanız tazyikli su damlatıcıdan değilde kenarından fıskiye gibi fışkırıyor. Yüz damlatıcıdan sadece üçünde böyle sorunla karşılaştım, küçük tadilatlarla su israfını önledim, bunu yapmak için boruyu keserken biraz duş alıyorsunuz tabi. :) Çözümü: sıra başlarına plastik vanalardan birer tane koymak, böylece arıza olan hattaki suyu keserek rahatlıkla her türlü ayarlama yapılabiliyor.
Maliyet: 500 mt. hortum:60 YTL.100 adet damlatıcı: 27 YTL.
Kartuşlu filtre: 48 YTL Kelepçeler, süzgeç malzemeleri, vanalar v.s. 50 YTL
Yani yüz zeytin ağacını sulamak için kurduğum bu sistemin toplam maliyeti ortalama 185 YTL.
Bir iki hafta sonra duruma göre bir yüz ağaç için daha sistemi uzatacağım.
Sanırım işin en pahalı kısmı kireçlenmeyle mücadele...
Selamlar
http://www.plastpa.com/
Buraya yüklemek yerine siteden resimleri direk aldım.
http://www.plastpa.com/images/up2.jpg
http://www.plastpa.com/images/resimm.jpg
Yukarıdaki yeşil bağlayıcılardan buldum ve aldım.
1 poşeti 10 ytl tuttu Çanakkalede köprübaşında bir yerden.
Ortası da delik serum hortumu gibi.
Bununla çok basit bir sulama sistemi düşündüm ancak ayrıntı ve fotoğrafları bitirdikten sonra ekleyeceğim.
2,5 mm matkap ile pvc boruyu deldim.
Sarı renkli olan çubuk kulak temizleme çubuğunun pamuğu çıkarılmış kısmı, altındaki beyaz ise alt resimdeki cırt kelepçe denilen naylon kelepçelerden.
27342
Hortumun diğer ucunu ise başka bir cırt kelepçe ile plastik kaşığa bağladım. Bu aynı zamanda hortumu sıkıp şırlama yerine daha az akmasını sağlıyor.
27343
Bitmiş hali.
İstediğiniz boyda hortum bırakabilir ve aynı boru üzerine istediğiniz kadar delik açabilir o kadar damlama yapabilirsiniz.
27344
ben evde kendim çamaşır makinesi büyüklüğünde bir büyük kutuda bölmeler yaptım içinde domates yetiştirmek istiyorum damlama ile ama nerden başlıyacağımı bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum
Selahattin Yılmaz
05-01-2008, 12:48
Sorunlar:
1-Yeşil hortum güneş ışığını geçirecek ve yosun üretip hortumu tıkayacak
2-Ana borudan gelecek basınçlı su zamanla bağlantı yerini deforme edecek muhtemelende fırlattıracak ve basıncın etkisiyle de tazyikli gelen su toprağı oyacak
3-Yeşil hortumun kıvrılması durmunda su akışı durabilecek...
Sorunlar:
1-Yeşil hortum güneş ışığını geçirecek ve yosun üretip hortumu tıkayacak
2-Ana borudan gelecek basınçlı su zamanla bağlantı yerini deforme edecek muhtemelende fırlattıracak ve basıncın etkisiyle de tazyikli gelen su toprağı oyacak
3-Yeşil hortumun kıvrılması durmunda su akışı durabilecek...
Prototip tamam. Şimdi deneme aşamasında.
Hortum olarak serum hortumu da kullanılabilir belki.
Fiyat olarak:
Hortum 85 mt. : 10,00 ytl.
Plastik kaşık 500 ad. : 1,50 ytl.
Naylon Kelepçe 100 ad. : 1,00 ytl.
Kulak çubuğu 200 ad. : 1,20 ytl.
TOPLAM--------------------15,70 ytl.
hortum istenilen boyda kesilebileceği için adet sayısı değişir.
Süleyman Koçak
05-02-2008, 15:21
Merhaba dostlar. :cool:
Geçen yaz memleketime :rolleyes:(ISPARTA):rolleyes: giderken, okulumdaki binbir zahmetle büyüttüğüm çiçeklerimi ne yapacağımı düşünmeye başladım kara kara. (Okul yeni kurulduğu için hizmetlim henüz atanmamıştı.) Uzman Fen Bilgisi Öğretmeni arkadaşımdan bir tavsiye aldım. Ve çaresiz, uygulamaya karar verdim. Sonuç gerçekten mükemmel oldu. :DYaklaşık 4 - 5 hafta sonra döndüğümde bitkilerimin toprağının dahi kurumadığını gördüm. Şimdi sizlerle bu tecrübemi paylaşmak istiyorum. Tabii bu konuda çok fazla pratik uygulama vardır. Ama bu benim çok hoşuma gitti gerçekten.Bu iş için bir su kabına ve de yeterli uzunlukta orlon ipe ihtiyacınız olacak.
Uygulama şöyle:
Büyükçe bir kabı (15-20 lt) tamamen suyla doldurun. (Tercihan içine sıvı gübre de koyabilirsiniz.) Su dolu bu kabı bir sehpanın üzerine yerleştirerek yerden 50-60 cm kadar yükseltin.. Saksılarınızı bu sehpanın 10 -15 cm uzağında ve etrafında daire oluşturacak şekilde yerleştirin. Daha sonra orlon ipin birkaçını birleştirerek bükün. Bir sicim elde ettiniz. Bu sicimin bir ucunu saksınızın içine gömün. Uçlarını dağınık gömerseniz iyi olur. Elinizdeki diğer ucunu da yukarıdaki su kabının içine yerlestirin. Sürekli suyun içinde kalacak kısım kaba ve kalın bir demet olsun. Bunu her saksı için ayrı ayrı yapın. Sicimi bir defalığına ıslattıktan sonra gerisi kendiliğinden geliyor. (Sanırım cazibe yöntemi ile çalışıyor bu sistem:p)
İşte size damlama tekniği ile uzun süreli bir sulama yöntemi...
Ancak şu noktalara da dikkat etmek gerekiyor.
Saksınızın su ihtiyacı ile, siciminizin kalınlığı doğru orantılı olmalı. Aşırıya kaçmamalısınız. Kalın ip suyu çabuk çekecek ve saksıya aşırı su verecektir.
Su kabınızdaki suyun buharlaşarak azalacağını ve sicimin ucunun yukarda kalabileceğini hesaba katarak su kabını yeterli su ile doldurun.
Sicim mümkün mertebe dik bir açı ile saksıya ulaşmalı. Yoksa eğrildiği yerden suyu yere damlatır.
yaz tatiline çıktığımızda 1 ay ev kapalı kalıyor ki çiçeklerim için çok üzülüyorum. meşrubat içecek şişelerini yıkayıp içlerini su ile doldurup ,saksıların dibine (ağız kısmı topraga gelecek şekilde) gömüyorum.bitkinin ihtiyacına göre şişelerin sayısını artırıyorum. hiç yoktan iyidir en azından kurumuyorlar : )
aziz aktaş
07-03-2008, 14:17
merhaba..
5 dönüm olan arazimde 38 zeytin ağacım.. birkaç asma... 60 adet yeni zeytin fidanı ve 2-3 yaşında değişik türde meyvelerden oluşan 50 fidanım var...
sorunum şu elektriğim yok... kısa vadede de bu sorunumu çözemiyorum... 13 metrede bir kuyum var... 1,5 luk su alabiliyorum..geçen yıl bir jenaretör vasıtasıyla bu kuyudan hortumla sulama yaptım... ama yeterli olmuyor fidanları yaşatmakta güçlük çekiyorum...fidanlar gelşmiyor..
sadece 50 adet meyve fidanı için damlama sistemi kurmak istiyorum... 60 metre boyunda beş sıra halinde dizili bu fidanlar... bir ucundan diğer ucuna 1 metre kadar meyil var...arazinin yüksek olan kısmına bir su deposu koyup... 1- 1,5 metrede ayakla yükseltmeyi düşünüyorum..
kuyudan jenaretör vasıtasıyla su deposunu doldurmayı düşünüyorum... oradanda vanayı açıp damlama ile sulamayı düşünüyorum...
sorum şu:
1-50 fidanı 2 gün boyunca sulamaya yetecek depo kaç tonluk olmalı..
2-sulama için basınç yeterli olacakmı..
şimdiden vereceğiniz yanıtlar için teşekkürler...
acil yanıtlamanız dileğiyle...sevgiler..
Mine Pakkaner
09-03-2008, 22:38
1. Toprak yapınız, rüzgar, buharlaşma miktarı vs. verilecek su miktarını belirler, bunun için afaki yaklaşırsak, 2-3 yaşındaki 60 adet fidanınız için 2 günde 2 ton su harcarsınız.
2. Damlatıcılar 1.5 atm den aşağı çalışmaz, sürtünme ve yol kayıplarıyla beraber 2 atm. basınca ihtiyac vardır. En baştan en sona bütün damlatıcıların eşit oranda su vermesi için, 20 m yukarıya kalkan bir depo, mesafeye bağlı olarak gerekli basıncı doğal akışla sağlayabilir.
aziz aktaş
11-03-2008, 10:39
Merhaba,
verdiğiniz yanıt için teşekkürler... 5 tonluk bir su deposu aldım... ayağıyla beraber 4 metre boyunda... ayarlanabilir damlatıcı muslukları takacağım...yeterli olacağını düşünüyorum...umuyorum...denedikten sonra sonucu size bildiririm...
iyi çalışmalar..
Mine Pakkaner
11-03-2008, 19:45
İlk damlatıcıdan çıkan su miktarı ile son damlatıcıdan çıkanı da ölçün, bitkilerinizin su ihtiyacını da tespit edin, her fidana ne verdiniz kontrol edin, yeterlilik kararını buna göre verin.
mavifatihguler
08-04-2008, 17:14
benim için bahçeyle ugraşmak hobi olduğundan dolayı damlama sulama sistemi de çok ilgimi çekmekte , bahçede zaten mecburiyetten bol su kullanamıyoruz , forumlardan serum sistemini ögrendim ve baya ilgimi çekti, bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların görüşleri benim için güzel bir kaynak olacağını düşünmekteyim,
tek sorun koyduğum damacaların çirkin bir görüntü oluşturma ihtimali, serum setini toptancısından 450 bin liraya alabiliyorum , piyasada 2 ytl ,
ayriyeten buharlaşma sorununa da fidanların yanlarına küçük taşlar koyarak biraz önlem almayı düşünüyorum,
mavifatihguler
18-04-2008, 13:35
serum setini 450 bin liradan daha ucuza buldum ama en büuük sorunum damacanaya taktığım yerden su kaçırma olasılıgı bu konuda yardımcı olabilecek varsa, şuan silikonladım deneme aşamasında
emreuyar
27-04-2008, 19:40
merhaba ben emre.benim sebze ve meyvelerde basınçlı sulama sistemleri hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var. bahçe ziraati 2. sınıf ögrencisiyim ve yönlendirilmiş çalışma konumda bu. bana yardımcı olursanız sevinirim.
seyyah_m
03-07-2008, 12:56
2513
bu programla sistemi mesela portakal bahçesi için döşenmiş sulama sisteminde kullanılsada olur mu? haftada bir sulama programıda varmı.
Daha doğrusu portakal bahçesindeki ağaçlara damla sisteminde hangi türü önerir ve prgram makinasında hangisini tavsiye edrsiniz.:rolleyes:
portakallimon
05-08-2008, 17:45
selem ben hatay erzinden
sizler den bi konu hakkında bilgi almak istiyorum ben forumda ve sitede yeniyim bizim buralarda portakal mandalin ekilidir üçte iki buçugu narenciye
benim sizden istegim 2 senedir burda damlama sulama çok yaygınlaştı ama maliyet çok fazla çıkarıyolar damlama hakında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi
dönüme çıkan maliyet 600 ytl ve 800 ytl arası ve bu bedel bahçe içi sistem artı kuyudan bahçeye gelen borular artı maliyet
biz bilmiyoruz başka yerlerde daha mı ucuz dahamı pahalı konu hakkında bilgilerinizi bekliyorum
Merhaba,
verdiğiniz yanıt için teşekkürler... 5 tonluk bir su deposu aldım... ayağıyla beraber 4 metre boyunda... ayarlanabilir damlatıcı muslukları takacağım...yeterli olacağını düşünüyorum...umuyorum...denedikten sonra sonucu size bildiririm...
iyi çalışmalar..
Aziz bey,
4m yüksekteki 5 tonluk depo ille kurduğunuz sulama sistemi yeterli oldumu,
ayrıca kullandığınız damlatıcının özelliği hakkında bilgi verebilirmisiniz?
ziraat bankası damlama sulama için faizsiz 5 yıl geri ödemeli kredi veriyordu.en yakın ziraat bankasına sorabilirsin
Selcukhan
21-12-2008, 00:24
Arkadaşlar, damla sulama sistemlerinin kurulmasında ne gibi bir devlet desteği var? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum...
ekontotomasyon
08-04-2009, 20:37
Tatile gittiğinizde **** uzaktan cep telefonu yardımıyla sulama, elektrikli cihazları açıp kapatma işlemi için veya elektrikli bir cihazın **** pompanın çalışıyor olup olmadığını takip edebilmek için cep telefonu sulama kontrol cihazını kullanabilirsiniz.
ayrıntılar için http://www.ekont.com/index.php?id=84 adresine bakabilirsiniz.
ekontotomasyon
08-04-2009, 20:39
http://www.ekont.com/dokuman/afisk.gif
toro marka Digital Dial Controller aldım yeni bir selenoid vana daha ekleyeceğim ama nasıl yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim
önceden çkurulmuş ve çalışan 3 vana çalışır durumda 4. vanayı nasıl sisteme entegre edeceğim
toprak teknik
19-09-2009, 08:31
otomaki sulama sistemi ve damlama sulama sistemi işiyle uğraşıyorum bursa merkezde bi dükkanım var hunter selenoid valf ve sulama başlıklarında çok uygun fiyatlarım var ilgilenirseniz yardımcı olmaya çalışırım
http://www.sahibinden.com/index.php?a=1004&b=1&list_type=0
toprak teknik
19-09-2009, 13:57
bursa toprak teknik otomatik sulama ve damlama sistemleri
gazcılar cad. no:123/1 osmangazi bursa
250 80 44 05326907002
su ile ilgili hertürlü sorununuza çözüm üretebilir
hunter industry otomatik sulama sistemleri bursa bayii
Sayın ekontotomasyon,
Halen otomatik sulama sistemim çalışmakta ancak sizin sisteminiz daha pratik. Tamamen kontrol elde olmakta. Bu gün yağış var sulamaya gerek yok, bu gün hava çok sıcak idi sulamayı yarım saat daha uzatayım gibi imkanlar söz konusu. Halbuki bendeki sistemde haftanın belirli gün ve saatlerine yapılan ayarlamalara göre sulama olmakta.
Mevcut sistemim pil ile çalışıyor. Sizin sistemde de bu mümkünmü. Yani elektrik olmadan da çalışabilecekmi sisteminiz. Eğer evet ise cevabınız yaklaşık maliyet ne olur onu da yazabilirmisiniz lütfen buraya.
Hoşçakalın.
çok yararlı bir sistem aslında günümüzde suyu tasarruflu kullanmak çok önemli bence herkes kullanmalı biz sadece kapımızın önünde biberlerin olduğu küçük bir yerde kullanıyoruz bu sistemi gayet memnunuz ve herkese öneririm
cihan_as
28-10-2009, 01:19
Mine hanım, fotoğraftaki palmiyeler uzun zamandır doğru düzgün sulanmamışlar. Şu an görülen damla sulama sistemi yeni kurulmuş. Bahçe Cihan As'a ait.
1. Palmiyelerde kuruma var, palmiyeler kurur mu yoksa tekrardan canlanır mı?
2. Bu sistemin günde ortalama ne kadar açık kalması önerilir?
Teşekkürler.
Sayın penelophe, senin ilk çektiğin fotoğrafta zeytinleri ve palmiyeleri yeni dikmiştim, o sene iklim çok kurak geçti, düzenli damla sulamayla bu hale geldi.
26 8 2007 senesinde penelophenin çekdiği fotograf 71 nolu mesajda.
bergüzar
11-11-2010, 20:21
Merhaba,
Arkadaşlar yaklaşık 200 metrekare civarında bir bahçem var , kısa zaman önce çim ektirip otomatik çim sulama ve sebzelik için de damlama sistemi kurdurdum . Çimler çıkmaya başladı.
Bahçemin bulunduğu bölgede sık sık elektrik kesintileri oluyor.Hal böyle olunca sistemdeki programlayıcının hafızasındaki bilgiler kaybolmuyor fakat kesinti sistemin saatini sıfırlıyor.Elektrikler tekrar gelince saat 00.00 dan başladığı için hafızadaki sulama zamanı gelinceye kadar beklemek durumunda kalınıyor.Bu problemin çözümü nedir?
hatıpüzümü
11-11-2010, 20:44
Bildiğim kadarıyla elektrik kesilse dahi, dahili batarya sayesinde proğramı hafızasında 100 saate kadar muhafaza edebilen proğramlayıcılar var. Piyasadan araştırıp bulabilirsiniz.
bergüzar
11-11-2010, 20:55
Sayın Hatıpüzümü katılımınız için teşekkür ederim.Problem hafızada değil , belirttiğiniz gibi program belirli bir süre hafızada kalıyor.Ama sistemdeki güncel saat değişiyor.
Mesela;
Sistemi gündüz saat 10.30' a programladınız normal olarak 10.30 ' a gelince sistem çalışmaya başlar . Saat 10.00 ' da elektriklerin kesildiğini varsayarsak anlaşılacağı üzere sistem sulama yapmıyacaktır. 2 saat sonra elektrikler tekrar geldiğinde cihazdaki güncel saat 00.00 ' dan başlayacağı için hafızadaki saat olan 10.30 ' a gelene kadar beklemek zorunda.Ayrıca her seferinde sistemin güncel saatinin ayarlanması gerekmekte uzun süreli ayrılmalar için ciddi bir problem , bu da sistemin allak bullak olması anlamına geliyor.
a-) Mekanik bir zamanlayıcı alırsınız. Elektrik geldiğinde kaldığı yerden devam eder.
b-) Elektriklerin kesilmesini hissettirmeyecek süreli bir K.G.K. alırsınız ki süre uzadıkça fiyat katlanıyor ekonomik olmaktan uzaklaşıyor.
c-) Evin anahtarını komşuya bırakırsınız.
d-) Hepsinden vazgeçersiniz çünkü her gün ve her saat bitkinin suya ihtiyacı olmaz. Periyodu uzatırsınız. 2-3 günde 1 defa kendiniz evdeyken sularsınız.
e-) Elinizdeki zamanlayıcının akü bağlanabilen çeşidi var ise akü bağlarsınız veya pillerini çıkarıp oraya akü bağlarsınız. Ki en ekonomik çözüm bu görünüyor.
bergüzar
12-11-2010, 08:48
Sayın Kürşad;
Teşekkür ediyorum,bahsettiğiniz alternatiflerden birini seçeceğim.
Bu tip kontrol cihazlarının içerisinde saati beslemek için 9V luk pil bulunur. Bu pil takılı mı?
Böyle bir pil yeri yoksa cihazın marka ve modelini yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Belki fikir olur diye resim yüklemek istedim .
179697
Geçen sene bizdeki otomatik sulama techizatının pahalılığından gözüm korkup İngiltereden hazır bir set sipariş ettim , fiyat 100 £ ' un altında olunca gelir sandım . Gümrükten döndü :(
Sonra bu seti parça parça getirtmeye karar verdim , şimdilik sadece zamanlayıcısını aldım .
179698
Yavaş yavaş tatile kadar bir set oluşturup sistemi kuracağım ve tatile gideceğim :p
bergüzar
12-11-2010, 18:34
Sayın Tartes,
Cihaz Hunter X - Core
Zeytinci
12-11-2010, 19:32
Sn. Bergüzar,
Cihazda pil yok mudur. Cihazını değiştir. Bende aynı marka var. Elektrik kesintilerinde saat değişmiyor.
bergüzar
12-11-2010, 21:30
Sayın Zeytinci ;
Cihazın marka ve model numarasını yazabilirmisiniz
Aşağıdaki resimdeki üstteki şekilde yeni alınan cihazda pili çalıştırmak için çekilmesi gereken platik parçasını görebilirsiniz. Belki bu plastik parçası hala durduğu için pil görevini yapamıyor olabilir.
Veya pil bitmiş olabilir. Alttaki şekilde anlatıldığı gibi pili değiştirmeniz gerekir.
regensulama
21-09-2011, 21:21
yazılarınızın hepsini okuyamadım ama ortak noktanız sulama sistemi bu resimdeki uyğulamalar çok basit olmuş her saksıda bir gider olmalı eğer gider yoksa dengeli bir sulama olmaz bitkinin dibinde çok su olmamalı aksi halde bitki hastalıkları meydana gelir ve buda hem bitki hemde çevresinde yaşayan insanlar için sakıncalıdır bitkiler çanlıdır ve devamlı beslenmek ister yani kafanız estiği zaman sulama yapamazsınız timer kesinlikle olmalıdır biraz masraflıdır ama olmalıdır eğer sulama sistemi hakkında bilgi almak isterseniz yusuf.gedik@hotmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz şimdi çıkmak zorundayım
regensulama
21-09-2011, 21:48
çok basit 9 volt luk bir ğil alın markası varta olursa iyi olur uzun ömürlü sizin cihazın artı girişine pil deki artı girişini küçük ince bir kabloyla tutturun aynı şekilde eksi tarafıda yapın bantla veya elektiriği geçiren yapıştırıcıyla monte edin bu şekilde elektirik gidince pil ayarları korumuş oluyor
bluemercan
23-05-2013, 17:52
Arkadaşlar evimde 6-7 adet buyuk saksı var ve yazlığa tatile gittiğimde onları sulucak bi sistem gerekiyor bana nasıl bi sistem kurabilirim ?
sitemizin bahcesine damlama sulama sisteminin amatörcesini kurmayı planlıyor yönetim
bu konuda bilgim olmadıgı icin size danısmak istedim yardımcı olursanız sevinirim
bir tarafın eni 10 adım kadar boyu 40 adım kadar bir bahce duvar kenarında camlar var diger yerler cim sadece boruyu camların altından gecirip delikler acıp bırakmayı planlıyorlar su cimlere yetermi böyle bir sistemin zararı nedir duvarın diger kenarında ekili olan ciceklere su yeterli olurmu cesmenin sürekli acık olması suyun fazla akıp faturayı yükseltmesine neden olurmu ?
Sayın samarra,
Ben evimde terasımda 25 kadar saksıyı bu şekilde suluyorum. Öncelikle sıradan bir hortuma delik açarak olmaz. Hem pahalı olur, hem de efektif olmaz.
Bu iş için ucuz, siyah plastik borular var. Yeteri kadar boru dışında, tasarladığınız boru sistemine uygun dirsek, ek ve T bağlantıları almanız gerekiyor. Ek yaptığınız yerler, dirsekler vs. için de bildiğiniz kelepçelerden kullanıyorsunuz. Aksi halde su basıncıyla ek yerleri ayrılabiliyor.
Tek bir hortumu sulanacak yere boydan boya uzatabilirsiniz. Ağaç, fidan gibi yerlerde hortumu halka şeklinde çevirip devam ediyorsunuz.
Serdiğiniz hortum üstünde, sulanmasını istediğiniz yerleri özel bir "biz" ile delip sulama memesi takıyorsunuz.
http://www.dizayngrup.com/images/damla-sulama-sistemi-gorsel-6.jpg
http://www.agplastik.com/agplastikImages/sulama.jpg
Bu memeler küçük fıskiye gibi çalışıyor. Su miktarını da kısıp açabiliyorsunuz.
Ben evime yaptığım sisteme bir de sulama bilgisayarı taktım. 60-70TL den fiyatlarla satılıyor. Programladığınız saatte suyu açıyor ve kapatıyor.
Benim terasım yaklaşık 50m2... Tüm duvar boyunca 2 sıra büyük saksı var. Tümünün boru, meme vs. masrafı bilgisayarla birlikte 300-400TL falan tutmuştur.
Ayrıca çok büyük bir kolaylık olduğunu da söylemeliyim. Eskiden bir tur sulama yapmam, elde hortumla 30-40 dakika sürüyordu. Şimdi aynı iş 5 dakika sürüyor. Onu da zaten kendi yapıyor.
Sayın samarra,
Ben evimde terasımda 25 kadar saksıyı bu şekilde suluyorum. Öncelikle sıradan bir hortuma delik açarak olmaz. Hem pahalı olur, hem de efektif olmaz.
Bu iş için ucuz, siyah plastik borular var. Yeteri kadar boru dışında, tasarladığınız boru sistemine uygun dirsek, ek ve T bağlantıları almanız gerekiyor. Ek yaptığınız yerler, dirsekler vs. için de bildiğiniz kelepçelerden kullanıyorsunuz. Aksi halde su basıncıyla ek yerleri ayrılabiliyor.
Tek bir hortumu sulanacak yere boydan boya uzatabilirsiniz. Ağaç, fidan gibi yerlerde hortumu halka şeklinde çevirip devam ediyorsunuz.
Serdiğiniz hortum üstünde, sulanmasını istediğiniz yerleri özel bir "biz" ile delip sulama memesi takıyorsunuz.
http://www.dizayngrup.com/images/damla-sulama-sistemi-gorsel-6.jpg
http://www.agplastik.com/agplastikImages/sulama.jpg
Bu memeler küçük fıskiye gibi çalışıyor. Su miktarını da kısıp açabiliyorsunuz.
Ben evime yaptığım sisteme bir de sulama bilgisayarı taktım. 60-70TL den fiyatlarla satılıyor. Programladığınız saatte suyu açıyor ve kapatıyor.
Benim terasım yaklaşık 50m2... Tüm duvar boyunca 2 sıra büyük saksı var. Tümünün boru, meme vs. masrafı bilgisayarla birlikte 300-400TL falan tutmuştur.
Ayrıca çok büyük bir kolaylık olduğunu da söylemeliyim. Eskiden bir tur sulama yapmam, elde hortumla 30-40 dakika sürüyordu. Şimdi aynı iş 5 dakika sürüyor. Onu da zaten kendi yapıyor.
Sayın metebe ilginiz ve verdiginiz bilgiler ici cok tesekkür ederim b,r sey daha sormak istiyorum izninizle
duvar kenarında ekili olan camın altına bu sistemle boru dösendiginde oradan devamlı akan suyun cesme hic kapatılmadan 7*24 bahcede kalan diger tarafın cam yok sadece cim var oradaki cimlerde bu sudan nasiplenirmi
Sayın samarra,
7/24 sulama yapmak pek iyi bir fikir değil... Sulama miktarını kontrol edemezsiniz. Çok su gider, toprağın sürekli çamur olması bitkilere de zarar verir. Ayrıca 10 adım genişlik dediğiniz 6-7m mesafe demek... Bahçenin bir ucundan yapılan sulamanın bu kadar uzun mesafeyi kat etmesi mümkün değil. (Bahçe eğimli değilse)
Bunun yerine 2. bir boru hattı yapıp fıskiyeler koymak daha mantıklı.
Toprağın derinliklerini sulamak çim olan alanda işe yaramaz. Çim çok yüzeyel bir bitki... Kökleri derine inmez, üstten sulamanız lazım. Hatta çamlarınız büyükse sadece çimi sulamanız bile yeterli olur. Onlar derindeki çimlerden süzülen suya erişebilirler. Ama çimler, ağaçlara verdiğiniz sudan fayda görmez.
Sulama sistemi yapmak zor bir şey değil. Biraz el becerisi istiyor. Ben 30-40 metrelik kendi sistemimi 2 saatte yaptım. Üstelik tek tek saksılara göre ayar yapmam gerektiği halde. Bahçede yapmak daha kolay.... hortumu uzatıp gidiyorsunuz. Sonra üstünde gerekli yerlere küçük fıskiyeleri takıveriyorsunuz.
Sayın samarra,
7/24 sulama yapmak pek iyi bir fikir değil... Sulama miktarını kontrol edemezsiniz. Çok su gider, toprağın sürekli çamur olması bitkilere de zarar verir. Ayrıca 10 adım genişlik dediğiniz 6-7m mesafe demek... Bahçenin bir ucundan yapılan sulamanın bu kadar uzun mesafeyi kat etmesi mümkün değil. (Bahçe eğimli değilse)
Bunun yerine 2. bir boru hattı yapıp fıskiyeler koymak daha mantıklı.
Toprağın derinliklerini sulamak çim olan alanda işe yaramaz. Çim çok yüzeyel bir bitki... Kökleri derine inmez, üstten sulamanız lazım. Hatta çamlarınız büyükse sadece çimi sulamanız bile yeterli olur. Onlar derindeki çimlerden süzülen suya erişebilirler. Ama çimler, ağaçlara verdiğiniz sudan fayda görmez.
Sulama sistemi yapmak zor bir şey değil. Biraz el becerisi istiyor. Ben 30-40 metrelik kendi sistemimi 2 saatte yaptım. Üstelik tek tek saksılara göre ayar yapmam gerektiği halde. Bahçede yapmak daha kolay.... hortumu uzatıp gidiyorsunuz. Sonra üstünde gerekli yerlere küçük fıskiyeleri takıveriyorsunuz.
sayın metebe verdiginiz bilgiler cok isime yarıycak cok tesekkür ederim site sakinleri ile yasanan sorunlardan dolayı beni dinlemediler bu konuda. tekrar tesekkür ederim
Bahçeciliğe bayılıyorum, ufak bir yerimiz var istanbul , ancak sürekli gitgel sulama en büyük derdimizdi. Ya biz ziyan oluyoduk gitgel den, ya bitkiler gidememekten.İşin çözümünü otomatik sulamada buldum.
110 tl ye bahaustan sulama saati aldım,
Su Zamanlayıcısı T 1030 - Automatic watering control (http://www.gardena.com/tr/water-management/water-controls/su-zamanlay-c-s-t-1030/)
Haftada her gün veya belirli günlerde, istenen periyotlarda ve istenilen süre boyunca sulama yapıyor. En ucuzu ama benim için fazla bile.
Bağlantı aparatları, vidalı musluğu vs 50 tl para verdim gene bahausta.
Damla sulama hortumu gardena 50 mtsi 140 tl idi bahausta,
Fırat borunun 400 metre boruları 80-90 tl iken çok para geldi.
Ancak fırat boru da parça satılmıyor, bi top 400 mt, bana lazım olan 35 mt.
Her derdin devası karaköye gittim. Resmen sadece hortum satan bir sokak var. düz hesap 50 metre boru aldım mtsi 30 kr tan. Kazıkları, kelepçeleri, aparatları derken 40 tl de onlara verdim. Toplam maliyetim 200 tl ye geldi.
Damlama borum 33 cm aralıklık, hazır delik olanlardan. Yani tek tek telik açıp, damlatıcı felan takmama gerek kalmadı. Zikzak yapıcaktım paralel sıralar halinde. Ancak boru kırılıyor diye büyük bir elips yaparak çözdüm sorunu.
33 cm den metrede 3 delik, 50 metrede 150 delik oldu, planım yüz fide dikmekti ancak 150 tane diktim.
Hortumun başı ile sonunu musluğa bağlıycaktım su sirkülasyonu daha iyi olsun diye. Ancak baktım musluğa tekrar geri gitmesi için 5-6 metre boş yere gidicek. Artan kısmını da bi köşeye kıvırıp ufak bahçe yaptım.
Su geldiğinde son deliğe su gelmesi için 1-2 dakika arası sürüyor ancak sonrasında bir sorun yok. Hortum sonundaki kör tapayı ve damla sulama hortumunun bağlantılarını çelik kelepçe ile sıktım ki arıza olmasın.
Timer ı da kurdum, her akşam saat 10 da yarım saat suluyor. 1 haftadır gitmiyorum şakır şakır sulanıyomuş komşulardan haberi aldım.
İnşallah bu hafta gidip hem yeni resimler getiricem, hem de günlük 15 dakika sulamaya çeviricem. Saygılar
bariselektronik
09-06-2013, 13:51
Sayın arkadaşlar bu adreste bulunan sistemle cep telefonu ile sulama yapabilirsiniz.
Telefonla su kuyusu kontrol (http://ticiz.com/p521712-telefonla-kuyusu-kontrol.html)
haydardayı
09-06-2013, 21:52
Telefon ile sulama yapılacaksa muhakkak dalgıç kullanılmalı ve ekstra önlemler alınmalı ayrıca kaliteli komponentlerde oluşturmazsanız güvenilmezler.
i.göz_71
14-06-2013, 08:28
Sayın IMP aynı sıkıntı bende de var. Benim sıkıntım sizinkinden de büyük. Bende 600 mt2 bir yer aldım. Boş durmasın diye bişeyler ektim ama başıma dert aldım. Gidip bakmadan olmuyor.Bahçede suyumda yok.Bu yıl biraz sıkıntılı olacak. Önümüzdeki sene için planım damlama sistemi yapmak. Tabi ki önce su problemini çözmem gerek. Bahçede ev olmadığı için abone yapmıyorlar. Ev yapmam imkansız. Bahçede bir oda kadar kapalı bir yer olsa bağlıyormuşlar. Aslında fazlada bilmiyorum. Bu sorunu da nasıl çözeceyimi bilmiyorum. İlk etapta 1 tonluk bir depo almak. Onu bişekilde doldururum. Geçenlerde 400 m damlama hortumu 30 m' de damlama hortumunu bağlayacağım çapı daha büyük başka bir hortum aldım. 30 m hortum depoya bağlayacak bir vano aldım. Dirsek, T gibi ufak aparatlar aldım. Neyi nasıl yapacağımıda pek bilmiyorum. Başka aparatlar alıp almayacağımıda bilmiyorum. Sistemi kurdukça alacağım galiba. Sizden ve diğer arkadaşlardan tavsiye ve öneriler bekliyorum. Eğer yardımcı olursanız çok teşekkür ederim. Öğrenip uyğulamaya çalıcam. Bahçe ile uğraşma beni çok mutlu ediyor. Masrafı benim gibi biri için çok olsada sonucunda mutlu olduğum için katlanıyorum. Bahçe yaklaşık 15 km uzakta. Tabi gidip gelmek masraflı oluyor. Benim amacım masrafı biraz daha düşürüm güzel bir bahçe yapmak. Bu bahçeyi emekliliğime kadar yaşana bilir bir yer haline getirmek. Meyve fidanları ektim. 10 sene içinde bahçe içine mütevazi bir ev yapabilirsem ne mutlu bana. Bir memur için büyük hayeller ama inşallah gerçekleşir.
Şimdilik bu kadar diyelim ve görüşmek üzere arkadaşlar.
sn. i.göz_71
aynı sorun bende de var, 470 m2 bir arsamız orda da yapmak isterdim, ancak dediğiniz gbi yapılaşma olmayınca su bağlamıyorlar. Ama bu dert değil yapmak isterseniz bi konteyner koyarsınız, veya ufak bi fransız kulubesi. Hem bahçe alet edevatlarınızı koyarsınız içine. Bi kettle , çay yapmak için felan iyi olur:) Ancak bu kadar büyük bir bahçenin sulamasını da şebeke suyu ile yapmak masraflı olabilir.
Kafadan bir hesapla 600 m2 bahçeniz 30 a 20 olsa, 1 er metre arayla 30 metrelik 20 paralel sıra boru ile bi sistem yapsanız 600 metre boru yapar. 50 cm aralıklı kullansanız 1200 damla sulama deliği olur. Bu delikler saatte 4 lt su akıtır.yarım saatte 2 lt. yani bi sulamanızda 2400 lt su gider. Haftada 3 kere sulasanız 7200 lt. yani ayda 29 tona yakın su gider. Güncel fiyatlarla bi hesaplama yapmanızı öneririm. Ton fiyatına göre arsa neredeyse 2 tl ile 6 tl arası sanırım su fiyatı.
Ayrıca uğraşması da bi dert. benimki 30 m2 civarı sanırım. Bugün yabani otları yolduk baya bi uğraştırdı. Daha gübrelemesi, ölenlerin yerine yeni dikim , sırıklama vs bi sürü iş var.
Ayrıca dert etme hocam bende memurum. Arsa babadan sadece. Masraflarım 200 tl civarı tuttu. sulamasıyla 300 ü geçmez heralde. 149 fide ektim ölenlerin yerine ekersem. yaklaşık 100 tanesi pembe domates. Bu hafta pembe domates aldım manavdan. 4 tanesi 2 kilo geldi. Fiyatını hiç sorma kilosu 6 tl. Bu fiyattan hesaplarsak ben milyarlarca kar ederim:D ama yiycez dağıtıcaz tabii kağıt üzerinde hesap bizimkisi yoksa para yok işin ucunda:)
antihistaminik
13-07-2013, 17:48
bu başlığı yeni gördüm.
teras için kurduğum sistemi buraya da koyayım dedim..
fikir versin..
orijinali şurada > http://www.agaclar.net/forum/1177645-post183.htm
kullanılan parçalar da burada > http://www.agaclar.net/forum/1178257-post187.htm
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424195d1373231613-sulu1c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424194d1373231613-sulu2c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/balkon-bahceciligi/424203d1373231900-sulu3c.jpg
meyve ağaçlarında damla sulama sistemi uygularken kendinden delikli 33 cm- 40 cm 50cm vs leteral borularmı kullanmalıyız yoksa deliksiz borular kullanıp ağaçların yaprak izdüşümüne göre hat üstü ayarlı damlatıcılarmı kullanmak işletmede daha kullanışlı olur.kendinden delikli boruların zamanla kıreçlenme ve suyla gelen kum yosun vs. gıbı şeylerin tıkaması sonucu sisteme aralıklarla asit vermek gerektiriyor.halbuki hat üstü damlatıcılar kullansak temizlemek daha kolay olur dıye düşünüyorum. bu konuda deneyimi olan arkadaşların önerilerini ve görüşlerini aktarmasını rica ederim.
senyayla
23-05-2014, 15:53
sn, haydas,
Sizinle aynı fikirdeyim. Bahçemde ve ayrıca 7 dönümlük ceviz bahçesinde 0-70litre/saatte olan ayarlı kırmızı damlatıcılar ile sistemi kurdum.
merhaba sayın senyayla cevız bahcenızdekı damlama siztemine kaçlık damlama borusu kullandınız. her ağaca tek hatmı cektınız yoksa 2 hatmı? kaçgunde ne kaç saat sulama yapıyorsunuz.
Arkadaşlar herkese Merhaba. Forumu çok önceden biliyor ve yazıları okuyordum. Bugünde konu açmak kısmet oldu.
Sitemizde kuyu var ve her bahçe bundan faydalanıyor.
Benim bahçemde de sulama sistemim var ama hem debisi hemde basınçı çok az. Diğer bahçelerde böyle değil. Sanırım bu durum döşenmiş olan verimsiz borulardan kaynaklanıyor.
Ben kullanmam gereken boru çaplarını sizlere soracaktım.
Mesela Ana borudan kaçlık boru kullanarak su çekmeliyim ? Daha sonra bahçeme suyu kaçlık boruyla taşımalıyım ? Sprey başlıklarına giden borunun çapları ne kadar olmalı ?
Bu konuda bilgisi olan varsa çok memnun olurum.
İyi Forumlar
tuncerize
28-10-2014, 22:45
Arkadaşlar herkese Merhaba. Forumu çok önceden biliyor ve yazıları okuyordum. Bugünde konu açmak kısmet oldu.
Sitemizde kuyu var ve her bahçe bundan faydalanıyor.
Benim bahçemde de sulama sistemim var ama hem debisi hemde basınçı çok az. Diğer bahçelerde böyle değil. Sanırım bu durum döşenmiş olan verimsiz borulardan kaynaklanıyor.
Ben kullanmam gereken boru çaplarını sizlere soracaktım.
Mesela Ana borudan kaçlık boru kullanarak su çekmeliyim ? Daha sonra bahçeme suyu kaçlık boruyla taşımalıyım ? Sprey başlıklarına giden borunun çapları ne kadar olmalı ?
Bu konuda bilgisi olan varsa çok memnun olurum.
İyi Forumlar
Size yardımcı olabilmek için en azından su kaynağının basıncı, debisi ve sulamak istediğiniz alanın ölçüsünü yazarsanız bir yol gösterebilirim.
ağaçdere
05-03-2015, 15:18
Tüm ağaç dostlarına merhabalar, mart ayı itibariyle bahçe, sulama vs. bazı hazırlıklara başladım. Damlama sulama sistemleri ile ilgili uzun zamandır düşündüğüm bir konu var, bilgisi olan kişiler aydınlatırsa sevinirim:
Damlama sulama sistemleri ile satılan boruların hammaddesi siyah plastic torbaların malzemesi ile aynı mıdır? Eğer aynı malzeme ise siyah torbalara kanserojen olmaları sebebiyle gıda malzemesi koymanın yasak olduğunu biliyoruz, aynı durum yemek üzere yetiştirdiğimiz sebze-meyveler açısından da risk taşımaz mı?
Gereksiz bir kuruntu olarak algılanabilir fakat, ilaçsız, doğal, gdosuz gıdaların arayışındayken tertemiz bir araziyi kanserojen borulardan akan sularla sulamak tüm emekleri boşa çıkarabilir diye düşünüyorum. Bu siyah boruların fiyatının en yakın alternatif hortumlara gore bu derece ucuz olmaları da beni ayrıca işkillendiriyor,...
Tüm ağaç dostlarına merhabalar, mart ayı itibariyle bahçe, sulama vs. bazı hazırlıklara başladım. Damlama sulama sistemleri ile ilgili uzun zamandır düşündüğüm bir konu var, bilgisi olan kişiler aydınlatırsa sevinirim:
Damlama sulama sistemleri ile satılan boruların hammaddesi siyah plastic torbaların malzemesi ile aynı mıdır? Eğer aynı malzeme ise siyah torbalara kanserojen olmaları sebebiyle gıda malzemesi koymanın yasak olduğunu biliyoruz, aynı durum yemek üzere yetiştirdiğimiz sebze-meyveler açısından da risk taşımaz mı?
Gereksiz bir kuruntu olarak algılanabilir fakat, ilaçsız, doğal, gdosuz gıdaların arayışındayken tertemiz bir araziyi kanserojen borulardan akan sularla sulamak tüm emekleri boşa çıkarabilir diye düşünüyorum. Bu siyah boruların fiyatının en yakın alternatif hortumlara gore bu derece ucuz olmaları da beni ayrıca işkillendiriyor,...
Her siyah malzeme kanserojen diyemeyiz zira cep telefonlarının çoğu siyah olarak satılıyor. Genelde ana borularda hurda malzeme kullanılarak üretildiğinden ve tekrar tekrar geri dönüşümden alınan malzemeler kullanıldığından başka renk olması beklenemez.
Kanserojen olup olmaması veya gıda ile temas edip etmemesi esnasında PE, PVC, PET, PP gibi malzemelerle imal edilmesiyle alakalıdır.
90 lık, 75 lik, 63 lük borularda ağırlıkla hurda plastik kullanılıyor bilinen markayı tercih etmeli, diğer damlamalarda da güvenilir markalardan almakta fayda var.
Blacksoul1903
16-03-2015, 16:33
meyve ağaçlarında damla sulama sistemi uygularken kendinden delikli 33 cm- 40 cm 50cm vs leteral borularmı kullanmalıyız yoksa deliksiz borular kullanıp ağaçların yaprak izdüşümüne göre hat üstü ayarlı damlatıcılarmı kullanmak işletmede daha kullanışlı olur.kendinden delikli boruların zamanla kıreçlenme ve suyla gelen kum yosun vs. gıbı şeylerin tıkaması sonucu sisteme aralıklarla asit vermek gerektiriyor.halbuki hat üstü damlatıcılar kullansak temizlemek daha kolay olur dıye düşünüyorum. bu konuda deneyimi olan arkadaşların önerilerini ve görüşlerini aktarmasını rica ederim.
İyi günler. Öncelikle damlamanın delikli mi yoksa kör mü olacağı bahçede bulunan ağaçların yaşlarıyla bağlantılıdır. Örnek verecek olursak; 2 yaşındaki bir ceviz bahçesinde iki ceviz arasındaki mesafe en az 4-5 metre kadar olacaktır (dikim aralığına göre bu fark da artabilir). Bu bahçeye 33 lük veya benzer delikli damlama döşenirse arada kalan bu boş mesafe boyunca bulunan 10-15 civarındaki delikten akan su boşa gidecektir. Böyle bahçeler için kapalı damlama tercih edilmesi ve ağaçların altına takılacak katiflerle sulama yapılması daha uygun olacaktır. Ancak 8 yaşındaki ve daha büyük yaştaki meyve ağaçları ile dolu bir bahçenin de kapalı damlama ile döşenmesi bir o kadar yanlış olacaktır diye düşünüyorum. Bu damlama borularının ömürleri ortalama 6-7 yıl oluyor. Ağaçlar 7 yaşına gelene kadar kapalı damlama ile (ihtiyaç oldukça ağaçların altına yeni katifler takılarak) 7 yaşından sonra ise bahçeye 33 lük vb. aralıklarda olan delikli damlama döşenmesi faydamıza olur gibi görünüyor.
Kolay gelsin.
Katif denen illete yüzlerce milyon bayıldık ve hemen hemen hepsi de tıkanıp kullanılmaz hale geldi. Daha sonra nestos ların farklı litrelerini deneyerek çözüm bulduk. Onun da tanesi bir metrelik 16mm damlama borusuna eşdeğer.
Nestos 3 parçadan oluşuyor, kapağı çıkardığınızda içinde çıkabilen bir parça daha var ve tıkanınca bunu temizleyip yeniden takıyorsunuz. Yalnız hortumu dolayıp sararken dikkat etmek lazım makineye takılıp yerinden çıkabiliyor.
Blacksoul1903
17-03-2015, 08:30
Haklısınız, kullandığınız suyun durumuna göre damlatıcılar değişir. Eğer suyu aldığınız kaynak biraz yosunlu ise katifler ilerleyen sürelerde tıkanma yapacaktır. Gerçi onun da çaresi tıkananları klorakta bekletmek. Ama kullandığınız su aynı kaldığı sürece aynı sorun devam edecektir. Biz 5 senedir kullanıyoruz ve herhangi bir sıkıntı yaşamadık, bu nedenle tavsiye ettim. Sizin bahsettiğiniz mamül de kullanılabilir ancak maliyeti biraz daha yüksek olur sanırım.
Blacksoul1903
17-03-2015, 08:31
Ben de burada bulunan ve bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan marka ve model tavsiyesi isteyecektim. Depolardan 2 ve 2,5 inçlik boru çıkışlarına takılmak üzere selenoid vana ve zamanlayıcı tavsiyesi istiyorum. Söz konusu arazide elektrik olmadığından zamanlayıcıların pille çalışması gerekiyor. Şimdiden teşekkür ederim.
Blacksoul1903
23-03-2015, 12:56
Bu konuda kimsenin tecrübesi yok mu?
arkadaşlar öncelikle hepinize kolay gelsin uzun zamandır bu siteyi takip ediyorum yeni uye oldum çok bilgili arkadaşlar var onların tecrübelerinden yararlanmak istedim aşağıda basitce planını çizdiğim bahçeme damlama sulama sistemi kurmak istiyorum elimde 2 tonluk dik depom ve SM 220/2 SUMAK (2,2 HP) Santrifüj Pompam var bunlardan nasıl yararlanabilirim arazimin birazı eğimli şimdiden yardımlarınız için teşekkürler hepinize kolay gelsin:)
Blacksoul1903
14-04-2015, 08:00
İyi gunler. Eğim yok dediğiniz baçenizin sol üst köşesine deponuzu yerden 1 metre kadar yükseğe koyup pompanızı da hemen depo çıkışına koyarsanız ve ana borunuzu krokiye göre sol üst kenardan sağ üst kenar istikametinde koyup damlamalarınızı krokiye göre yukarıdan aşağıya döşerseniz sanırım sorun olmaz. Ancak bahcede bulunan ağaçların miktarı ve dikim aralıkları da damlama döşenmesinde önem arzediyor. Nacizane fikrim budur, kolay gelsin.
*** arkadaslar babamdan kalma araziye ceviz dikmeyi planliyorum. ama sulama problemi var. suyun bulundugu yerden
yukseklik yukarisi 120 metre
uzaklik 420 metre
egim 25-35 C
su kaynagi cay kuyu acma imkani var
arazi buyuklugu 63000 m2
onerebileceginiz ekonomik sistem ve fiyatlari tahmini ne olabilir
bigadicking
09-06-2016, 22:07
İyi günler.
Malum yaz mevsimi yaklaşıyor ve yaklaşık bir aylık deplasmana gideceğim bu yaz :)
Bu süre zarfında kimseye çiçeklerimi sular mısın ağaçlarıma bakar mısınız diyerek rahatsızlık vermek istemiyorum.
Daha önceden balkonumdaki çiçek ve ağaçlar için damlama sulama sistemi kurdum. Sistemimde spagetti borulara t bağlantılarla bağlanmış 15 tane ayarlanabilir damlama var. Bu sisteme bir adet sulama zamanlayıcı ve depo ekleyerek hem bu süre içerisinde rahatlıkla dışarıya çıkabilmeyi ve depo ile de hep debiyi dengelemeyi hem de daha sonra gübreleme yapabilmeyi hedefliyorum.
Sistemimin basit bir krokisini yaptım. Yatırım yapmadan önce size danışmak istedim.
Balkondüzenim basit şekilde aşağıdaki gibi:
http://i.hizliresim.com/R339Q1.jpg
1 Adet Rainbird otomatik sulama zamanlayıcı
http://i.hizliresim.com/NEEg4N.jpg
1 Adet kuluçka sistemlerinde kullanılan su deposu(Şamandıralı)
http://i.hizliresim.com/jnn11J.jpg
Bu sistemi daha değişik bir şekilde kurmam gerekiyorsa yardımlarınızı alabilir. Selenoid vanalarla kurulan düşük debili sistemler var ama nasıl kuracağım hakkında bir bilgim yok. Detaylı bilgi alacağım kimseyi de bulamıyorum.
ilkerk88
04-07-2016, 11:23
Ben bu konuya 2 aydır kafa yoruyorum bir sonuç alamadım. 10 gün şehir dışına çıktım çıkarken saksıları suya oturttum maalesef hepsi solmuş toprak çürümüş.
İlk olarak serum seti alıp damla sulama sistemi denedim. Bunda depodaki suyun miktarına göre damla sıklığı azalıyor ya da artıyor. Uzun vadede verimli değil.
İkinci olarak piyasada pille çalışan musluğa takılan zamanlayıcılar satılıyor 100-150 tl arasında bunları araştırdım. Bunlar en mantıklısı fakat bir arızada musluktaki suyu serbest bırakıp evde su baskını olma ihtimali var. Su deposuna taksan basınç yok bu cihazlar musluk suyu basıncı ile çalışıyor.
Üçüncü olarak kendim arduino kullanarak selenoid vana ile bir elektronik devre yaptım. Bunda suya basınç gerekmiyor serbest akan su oluyor fakat elektronik devrede ısınma gözlemledim garantisi yok. Adaptörle çalışıyor uzun sürede yangın çıkar mı o da sorun.
Yani temiz bir çözüm bulamadım bulursam buraya yazarım.
s.serdar
12-07-2016, 02:15
Bence en akıllıcası, saksıları komşuya emanet etmek.
Beşiktaş
04-12-2017, 10:07
Ben bu konuya 2 aydır kafa yoruyorum bir sonuç alamadım. 10 gün şehir dışına çıktım çıkarken saksıları suya oturttum maalesef hepsi solmuş toprak çürümüş.
İlk olarak serum seti alıp damla sulama sistemi denedim. Bunda depodaki suyun miktarına göre damla sıklığı azalıyor ya da artıyor. Uzun vadede verimli değil.
İkinci olarak piyasada pille çalışan musluğa takılan zamanlayıcılar satılıyor 100-150 tl arasında bunları araştırdım. Bunlar en mantıklısı fakat bir arızada musluktaki suyu serbest bırakıp evde su baskını olma ihtimali var. Su deposuna taksan basınç yok bu cihazlar musluk suyu basıncı ile çalışıyor.
Üçüncü olarak kendim arduino kullanarak selenoid vana ile bir elektronik devre yaptım. Bunda suya basınç gerekmiyor serbest akan su oluyor fakat elektronik devrede ısınma gözlemledim garantisi yok. Adaptörle çalışıyor uzun sürede yangın çıkar mı o da sorun.
Yani temiz bir çözüm bulamadım bulursam buraya yazarım.
Bence en temizi ihtiyacınıza göre bir su deposu, sonrasında uygulayacağınız selenoid vanalı damlama sulama sistemi. Hiçbir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. En azından belli aralıklarla sulama yapar.
ibrahim982
16-05-2018, 19:58
Arkadaşlar Merhaba, bende aşağıdaki linkte bulunan kontrol ünitesini yurt dışından arkadaşım getirmiş. Bu ünite ile nasıl bir otomatik sulama sistemi kurabilirim.
http://ziraisulama.com/otomatik-sulama/rain-bird-wpx-pilli-kontrol-unitesi-nasil-ayarlanir/
hobi bahcesi
06-02-2019, 07:56
Merhaba Arkadaşlar,
Yaklaşık 4 mt yükseklikte bir depom var. Kendi basıncıyla damlama sulama yapmak istiyorum. Bunun için 9V selenoidli 1" çapında bir vana aldım. Fakat basınç altında çalışıyormuş sanırım. Bu sistemde ne tür bir vana kullanmam gerekiyor ?
mahmutdur
27-02-2019, 13:48
Merhaba arkadaşlar,
Bende Kendi sistemimi birazcık anlatmak istiyorum. bilg. müh. Dr. olarak çalışmaktayım. hobi olarak uğraştığım bahçem sayesinde tarım 4.0 için çalışmalar yapmaya başladım. sulama için çok güzel bir çözüm geliştirdim tam otonom olarak çalışmakta. fakat bazı bilmediğim noktalar. var.
yardımlaşacak arkadaşlarla birlikte sistemi hem paylaşmak hemde geliştirmek istiyorum.
Ceviz-71
21-04-2019, 13:46
Merhabalar,
Damlama sulama ile ilgili bir kaç sorum var.
YouTube daki videolarda iki tane damlama sulama borusu (resimde no 1) veya bir tane boru ve ağacın etrafında bi halka (resimde no 2) ile sulama yapılabilir deniliyor.
Sorular:
1- hangi damlama tekniği sizin deneyip de tavsiye ettiğiniz?
2- birinci seçimde tamamı delikli boru mu kullandınız?
3- saatte 4lt mi veya 2lt damlayan boru mu kullanmam lazım.
şimdiden teşekkür ediyorum.
Selamlar
Portakal Rengi
23-04-2019, 00:33
Merhabalar,
Damlama sulama ile ilgili bir kaç sorum var.
YouTube daki videolarda iki tane damlama sulama borusu (resimde no 1) veya bir tane boru ve ağacın etrafında bi halka (resimde no 2) ile sulama yapılabilir deniliyor.
Sorular:
1- hangi damlama tekniği sizin deneyip de tavsiye ettiğiniz?
2- birinci seçimde tamamı delikli boru mu kullandınız?
3- saatte 4lt mi veya 2lt damlayan boru mu kullanmam lazım.
şimdiden teşekkür ediyorum.
Selamlar
İki yöntem de kullanılabilir. Öncelik su gereksiniminiz. Ağacınızın su gereksinimini saptadıktan sonra yerleşimlerden birini seçebilirsiniz.
Genel olarak, ağacın yapraklarının sınırladığı çevrenin izdüşümü olan alan kök alanı olarak düşünülüyor. Siz bu alanı nemlendirmeye çalışıyorsunuz.
Düzenli sulama ile sağlanmak istenen ağacın istediği su miktarını sağlamanız. Hortumunuzdaki delik sayısı ile delikten akıtılan su miktarının çarpımı, o bölgeye aktardığınız su miktarını belirler. Toprak hangi orandaki suyu emebiliyorsa o debideki suyu aktarmanız önemli.
Genel olarak, zamanınız da var ise, az miktardaki suyu uzun zamanda aktarmak sağlıklıdır. Olabildiğince eşit dağılım faydalıdır.
Su kaynaklarının giderek azalmasıyla birlikte daha az kaynak ile daha çok verim elde etmek zorunluluk hale gelmiştir. Çiftçiler kuraklık, hızlı buharlaşma, yanlış sulama, yeraltı sularının tükenmesi/kirlenmesi ve su kaynaklarına erişim eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Akıllı sulama, suyu kullanma ve yönetme şeklinizi değiştirerek bu zorlukları aşmanızı sağlar.
esular akıllı sulama sistemi ile birlikte sulama bölgelerinizi kablosuz olarak kontrol etmenizi sağlıyoruz. Otomatik sulama senaryoları, hava nemi, toprak nemi ve yağış durumu gibi çözümler ile tam otomatik kontrol edilebilir kablosuz akıllı sulama hizmeti sağlanmaktadır. Bu sayede daha fazla ve daha yüksek kalitede verim elde etmeniz sağlanırken maliyetlerinizde önemli ölçüde azalmaktadır. 10+ yılı aşkın pil ömrü ve lokalde 10 Km’ye kadar kablosuz iletişim imkanı kablolama ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.
Yetiştirilen ürünün her anını istediğiniz her yerden kablosuz sensörler ile kontrol ve analiz edin. Akıllı sulama sistemi tarlanızdaki pompalarınızı, vanalarınızı ve sensörlerinizi kablosuz olarak Wi-Fi, GSM, Bluetooth vs. yönetmenizi sağlar. esular Akıllı Sulama Otomasyonu uzaktan güncellenen senaryolar ile tüm kontrolün sizin elinizde olmasını sağlar. Peyjaz ve park alan sulamalarında, sera sistemlerinde, golf ve futbol saha sulamalarında, tarım arazilerinde, damla sulama sistemlerinde ve akıllı şehir uygulamalarınızda mobil ve web uygulamalarıyla tek noktadan yönetilebilen, pilli, kablosuz ve tam otomatik geri beslemeli esular Akıllı Sulama otomasyonunu deneyin.
esular Akıllı Sulama Asistanınız.
www.esular.com
Mayıs Çiftliği
11-11-2019, 11:41
Merhaba arkadaşlar, damla sulama sistemi hakkında birkaç bilgi almak istiyorum
Aşağıda çizimini yapmış olduğum tarlamın ;
Sol tarafına Uzunluğu 180 metre olan 90 cm arayla 201 Adet Yeşil Leylandi
Sağ tarafına Uzunluğu 160 Metre olan 90 cm arayla 175 Adet Yeşil Leylandi
Tarlanın girişi olan ön tarafa 13 metre eninde 15 Adet Yeşil Leylandi diktim.
Cinsi Chandler olan Ceviz ağacımın 1. sini, Ön taraftan 5 metre ve Sağ taraftan 3 metre pay bırakarak diktim. Bu sıraya ağaçlar arası 5 metre pay vererek toplam 21 Adet ceviz ağacı diktim. Toplam 3 sıra ceviz diktim ve sıralar arası 6 şar metre bıraktım.
Sondaj olarak açtırdığım kuyunun yaklaşık 35 metre ilerisine tarlanın başına Su deposunu koymayı planlıyorum. Su deposunun olduğu noktada Rakım 125 Leylandilerin bittiği noktada rakım 123. Bulunduğum arazide elektrik yok. Benzinli motor ile saatte 800 kg su veren sondajdan depoya aktarım yapacağım.
2 Metre yüksekliğinde bir kulube yapıp depoyuda bunun üzerine yerleştirirsem 0.2 bar kazancım olacak ve deponun yükseliği kadar da bir basınç elde edicem. Ayrıca 2 Metrelik eğimden dolayıda 0.2 bar kazancım olacak yani toplamda 0.5 bar bir basınç elde edicem.(son leylandi için)
1-) Sizce basınç için depoyu kaç ton almalıyım ? Depoyu kaç metre yukarıya koymayalım?
2-) Basınç kaybı olmaması için kullanmam gereken boruların çapı,et kalınlığı ne olmalı?
3-) Damla sulama borularını siz olsanız nasıl döşerseniz ? Kaç ayrı hat kullanırsınız ?
Cevaplarınızı merakla bekliyorum. Şimdiden herkesin yorum ve görüşleri için teşekkür ederim.
https://i.hizliresim.com/006j3L.jpg
Merhaba, su deposu ile sulama yaparken 200 dekar bir alan için belirli bir yükseklik gerekli mi? Bu tarz sorulara işim yüzünden maruz kalıyorum. Kendi bahçemde sulamayı depoyla yapmıyorum ama damlamayla bu sulamayı yapan müşterilerim var. Bilgisi olan cevap verebilir mi?
s.serdar
14-11-2019, 20:26
Merhaba, su deposu ile sulama yaparken 200 dekar bir alan için belirli bir yükseklik gerekli mi?
Sulamanın niteliği, şekli ve sulama için kullanılan ekipmanın mahiyeti bilinmeden sağlıklı bir cevap vermek pek mümkün değil.
Mayıs Çiftliği
15-11-2019, 09:26
Sulamanın niteliği, şekli ve sulama için kullanılan ekipmanın mahiyeti bilinmeden sağlıklı bir cevap vermek pek mümkün değil.
Merhaba Serdar bey , benim tarlam için özellikle tüm bilgileri vermeye dikkat ettim. Bu bilgiler doğrultusunda, yardımcı olabilir misiniz ?
Mayıs Çiftliği
21-11-2019, 12:27
Merhaba arkadaşlar, damla sulama sistemi hakkında birkaç bilgi almak istiyorum
Aşağıda çizimini yapmış olduğum tarlamın ;
Sol tarafına Uzunluğu 180 metre olan 90 cm arayla 201 Adet Yeşil Leylandi
Sağ tarafına Uzunluğu 160 Metre olan 90 cm arayla 175 Adet Yeşil Leylandi
Tarlanın girişi olan ön tarafa 13 metre eninde 15 Adet Yeşil Leylandi diktim.
Cinsi Chandler olan Ceviz ağacımın 1. sini, Ön taraftan 5 metre ve Sağ taraftan 3 metre pay bırakarak diktim. Bu sıraya ağaçlar arası 5 metre pay vererek toplam 21 Adet ceviz ağacı diktim. Toplam 3 sıra ceviz diktim ve sıralar arası 6 şar metre bıraktım.
Sondaj olarak açtırdığım kuyunun yaklaşık 35 metre ilerisine tarlanın başına Su deposunu koymayı planlıyorum. Su deposunun olduğu noktada Rakım 125 Leylandilerin bittiği noktada rakım 123. Bulunduğum arazide elektrik yok. Benzinli motor ile saatte 800 kg su veren sondajdan depoya aktarım yapacağım.
2 Metre yüksekliğinde bir kulube yapıp depoyuda bunun üzerine yerleştirirsem 0.2 bar kazancım olacak ve deponun yükseliği kadar da bir basınç elde edicem. Ayrıca 2 Metrelik eğimden dolayıda 0.2 bar kazancım olacak yani toplamda 0.5 bar bir basınç elde edicem.(son leylandi için)
1-) Sizce basınç için depoyu kaç ton almalıyım ? Depoyu kaç metre yukarıya koymayalım?
2-) Basınç kaybı olmaması için kullanmam gereken boruların çapı,et kalınlığı ne olmalı?
3-) Damla sulama borularını siz olsanız nasıl döşerseniz ? Kaç ayrı hat kullanırsınız ?
Cevaplarınızı merakla bekliyorum. Şimdiden herkesin yorum ve görüşleri için teşekkür ederim.
https://i.hizliresim.com/006j3L.jpg
Sanırım biraz karışık bir konu oldu ? Bu konu hakkında tecrübelerini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
reelsulama
14-06-2020, 22:56
Akıllı sulama sistemleri servisi ile görüşmenizi tavsiye ederim burdan https://reelsulama.com/hizmetlerimiz/akilli-sulama-sistemleri/ servise online olarak yazabilirsin
Merhabalar,
Bahçeme damla sulama kurmaya karar verdim. Bazılarımızın başına gelen benim de başlıma geldi. Anlaştığım tesisatçı bana malzemeyi aldırdı ve kayboldu. Günlerce telefonuma cevap vermedi. Ben de bu siteden öğrendiklerimle boruları döşeyip sistemi kurdum.
Aşağıda çizim ile de göstereceğim.
Arazi 4900 mt kare.
Üçgen şeklinde. Bir kenarı 150 mt bir kenarı 70 mt bir kenarı 130 mt. Dik üçgen sayılır.
Eğim yok sayılır, göz ile anlaşılmıyor. Ancak su terazisiyle bir kısmını ölçüp hesapladığım kadarıyla deponun olduğu yer diğer uca göre 50 cm filan aşağıda. ama depo zaten 220 cm yüksekteki tuvaletin üstüne koydum.
Çizimdeki yeşil çizgiler damla sulama boıruları (16lık)
Ağaç köklerine yakın ayarlı damlama başlığı taktım. 80 kadar ağaç var. Biraz da çiçek sarmaşık vs. Toplam 100 civarında damalam başlığı var.
Sistemi kurdum. Çalışıyor. Damlama yapıyor ama depoya yakın yerlerde damlama yapıyor. Yukarılara gittikçe ve damla sulama borularının uçlarında damlama olmuyor. Anlaşılan sistemin basıncı yetmiyor.
Bir paket hidrofor alıp depo çıkışına ekleyeceğim ama ne kadar basınç ihtiyacım var. Bunu nasıl hesaplayacağımı bilen yardımcı olacak olan var mı?
710890
Portakal Rengi
25-06-2020, 07:07
[QUOTE=feyzalp;1591649]Merhabalar,
Bahçeme damla sulama kurmaya karar verdim. Bazılarımızın başına gelen benim de başlıma geldi. Anlaştığım tesisatçı bana malzemeyi aldırdı ve kayboldu. Günlerce telefonuma cevap vermedi. Ben de bu siteden öğrendiklerimle boruları döşeyip sistemi kurdum.
Aşağıda çizim ile de göstereceğim.
Arazi 4900 mt kare.
Üçgen şeklinde. Bir kenarı 150 mt bir kenarı 70 mt bir kenarı 130 mt. Dik üçgen sayılır.
Eğim yok sayılır, göz ile anlaşılmıyor. Ancak su terazisiyle bir kısmını ölçüp hesapladığım kadarıyla deponun olduğu yer diğer uca göre 50 cm filan aşağıda. ama depo zaten 220 cm yüksekteki tuvaletin üstüne koydum.
Çizimdeki yeşil çizgiler damla sulama boıruları (16lık)
Ağaç köklerine yakın ayarlı damlama başlığı taktım. 80 kadar ağaç var. Biraz da çiçek sarmaşık vs. Toplam 100 civarında damalam başlığı var.
Sistemi kurdum. Çalışıyor. Damlama yapıyor ama depoya yakın yerlerde damlama yapıyor. Yukarılara gittikçe ve damla sulama borularının uçlarında damlama olmuyor. Anlaşılan sistemin basıncı yetmiyor.
Bir paket hidrofor alıp depo çıkışına ekleyeceğim ama ne kadar basınç ihtiyacım var. Bunu nasıl hesaplayacağımı bilen yardımcı olacak olan var mı?
Damla sulama sistemleri deliğin olduğu noktada 1 bar (10 mSS) basınç ister. Eğimden dolayı oluşacak fark önemsiz. Bu nedenle 1,5-2 bar basınç veren hidrofor işinizi görür. (Genellikle 4-6 bar basınç verirler.) Hidrofor seçiminizde debi önemli. Kullandığınız damlama hortumlarının üzerinde delik debileri yazar. Saatte 2-4 lt arasında olurlar. (Eğer özel damlama kullanıyorsanız, debilerini öğrenmeniz gerekir.) Tüm deliklerin debisini toplarsanız hidroforun debisini bulursunuz. Eğer daha küçük debili bir hidrofor kullanırsanız, bölgelere bölerek sırayla sulamak gerekir.
Deponuz 2,2 m de olduğu için 0,22 bar basınç sağlar. Sulama yetersizliği bu nedenle oluyor.
Hidrofor yerine pompa da kullanabilirsiniz. Seçim mantığı aynı. Pompa veya hidroforun depoda su olduğu sürece çalışması için önlem almalısınız.
(Depodan 32 mm çapta çıkan hortumun 40 mm çaplı boruyu beslemesi anlaşılmaz. Sizin tesisatta daha büyük çaplı borularla başlamak gerekirdi. Ama basınç yetersizliği nedeniyle aynı sorunu yaşardınız. Tesisatçı bu nedenle ortadan kaybolmuş olabilir.)
muratkeskin59
23-02-2022, 17:03
Merhaba,
300 ağaçlı 10 dönümlük ceviz bahçemiz var.
Bu bahçeyi sulamak için kuyu açtırdık. 100mt derinlikte. 90mt derinliğe 2hp impo derin kuyu dalgıç poma indirdik ve jeneratör ile su çıkarıyoruz.
Sizlerden yardım istediğim nokta şudur. Bu dalgıç pompa ile cevizleri sulamak için damlama sistemine direkt suyu versek bu şekilde kullanım olurmu? 300 ağaç için şuan için yeni olduklarından ortalama 30lt suya ihtiyaçları var. Yani 300 ağaç için haftada 1 kez 10ton civarı su verecez. İlerleyen yıllarda artacak bu, 20,30,40 diye. Damlamaları kullanmak için belli bir basınç olması gerekiyor. Ama 300 ağaca damlama memesi koyarsak 1 bar basınçta bile çalışmak için ortalama 5ton civarı su gerekecek. Bizim pompamız saatte 3500lt civarı su çıkarıyor. Cevizleri 2ye bölersek sistem 2 parçalı çalışssa ve pompayı direkt sisteme bağlasak bu durumdada sistemde basınç oluşacak. Pompamız bu şekilde çalışmaya uygun mu bilmiyorum. İmpo 18 kademe 2hp pompamız var. Sistemde basınç artarsa ve su serbest şekilde çıkamazsa aldığımız su miktarı 3.5 ton dan aşağı düşermi. Pompanın tüketimi artarmı gibi sorular var aklımızda. **** bu sistemi ilk önce su deposuna oradan damlamalara bağlamak zorundamıyız. Bu konuya çözüm getiremiyoruz. Lütfen bu konu hakkında değerli yorumlarınıza ihtiyacım var.
Portakal Rengi
27-02-2022, 06:23
Merhaba,
300 ağaçlı 10 dönümlük ceviz bahçemiz var.
Bu bahçeyi sulamak için kuyu açtırdık. 100mt derinlikte. 90mt derinliğe 2hp impo derin kuyu dalgıç poma indirdik ve jeneratör ile su çıkarıyoruz.
Sizlerden yardım istediğim nokta şudur. Bu dalgıç pompa ile cevizleri sulamak için damlama sistemine direkt suyu versek bu şekilde kullanım olurmu? 300 ağaç için şuan için yeni olduklarından ortalama 30lt suya ihtiyaçları var. Yani 300 ağaç için haftada 1 kez 10ton civarı su verecez. İlerleyen yıllarda artacak bu, 20,30,40 diye. Damlamaları kullanmak için belli bir basınç olması gerekiyor. Ama 300 ağaca damlama memesi koyarsak 1 bar basınçta bile çalışmak için ortalama 5ton civarı su gerekecek. Bizim pompamız saatte 3500lt civarı su çıkarıyor. Cevizleri 2ye bölersek sistem 2 parçalı çalışssa ve pompayı direkt sisteme bağlasak bu durumdada sistemde basınç oluşacak. Pompamız bu şekilde çalışmaya uygun mu bilmiyorum. İmpo 18 kademe 2hp pompamız var. Sistemde basınç artarsa ve su serbest şekilde çıkamazsa aldığımız su miktarı 3.5 ton dan aşağı düşermi. Pompanın tüketimi artarmı gibi sorular var aklımızda. **** bu sistemi ilk önce su deposuna oradan damlamalara bağlamak zorundamıyız. Bu konuya çözüm getiremiyoruz. Lütfen bu konu hakkında değerli yorumlarınıza ihtiyacım var.
Pompa doğrudan damla sulamaya bağlanabilir. Sakıncası yok.
Pompanızın damlamaların hepsine su yetiştirdiğini görebiliyorsanız sorun yok. Gözleyip karar vermeniz gerekir. En uzaktaki damlamanın altına bir kap yerleştirip ne kadar su aldığınızı görebilirsiniz.
Duruma göre bahçeyi parça parça sulamanız gerekebilir. (Pompanın eğrisinden vereceği debi bulunabilir ama konuyu bilmek gerek.) Serbest olarak 3,5 ton veriyorsa, damlama borularının direncine göre düşme olacaktır. Damlama ağzında 1 bar gerekeceği için serbest durumdaki debiyi elde edemezsiniz. (Pompanın 10,5-11 bar dirençte vereceği debi yaklaşık olarak elde edeceğiniz debiyi verir.)
Su deposuna bağlarsanız, depo ile damlama arasına pompa koymak zorundasınız.
Damlama sistemini pompadan başlayarak eşit uzunlukta ve benzer dağıtma şekli ile kurarsanız daha iyi. Her seferinde kaç saat sulama yapacağınızı saptarsınız. Pompa çalışırken yollardan en az birinin açık olması gereklidir.
ehavuzmarket
09-03-2022, 16:11
Damla sulama sisteminizin izlenmesi, kazara olabilecek engellerden kaçınarak güvenli ve uzun ömürlü bir çalışma sağlamak için çok önemlidir. Damla sulama sisteminin düzenli bakımı, yıl içinde birkaç kez dahi olsa freni, tıkanmayı, bakteri ve yosun gibi istenmeyen maddelerle dolumunu önlemek için atılması gereken önemli bir adım haline gelir.
Dikkate alınması gereken adımlar nelerdir?
Sistemi kontrol edin
Damla sulama sisteminin temizlik ve bakımındaki ilk adım, görsel bir inceleme yapmaktır. Bu nedenle sistemi dikkatlice incelemek ve hiçbir şeyin yerinde olmadığından veya aşırı kullanılmadığından emin olmak gerekir. Aşırı kullanılmış borular, istemediğiniz alanlara sızarak büyük bir su israfına neden olabilir.
Boru hatları
Mevcut çatlakları veya sızıntıları belirlemek için elinizi boru boyunca geçirmeniz yeterlidir. Bir sızıntı/çatlak bulunursa, borunun o belirli bölümü onarılabilir veya değiştirilebilir. Bu karar nihayetinde sızıntının boyutuna, belirli konfigürasyona ve kişisel tercihlere bağlı olacaktır. En küçük sızıntının bile tedavi edilmediği takdirde zamanla büyük su israfına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Muayene sırasında hortumların yosun ve bakteriler tarafından tıkandığı/hasar gördüğü ortaya çıkabilir. Neyse ki sisteme eklenebilecek bakteri ve yosun kontrol ajanları var ve bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacak. Günlük klorla durulama başka bir iyi seçenektir.
Alternatif olarak, damla bantlarına her sulama döngüsünün sonunda tüm sistemi ortadan kaldıran ve içeride toplanan kupa miktarını azaltan otomatik bir valf eklenebilir.
filtre
Sulama sisteminin filtresini kontrol etmek, gerekirse temizlemek gerekir. Filtrelerden bahsetmişken, filtreleriniz tıkanmış ve temizlenmesi zor ise, disk filtrelere yatırım yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Disk filtreler suyu filtrelemede daha etkilidir, tıkanması daha zordur ve yıkanabilir.
yayıcılar
Su kaynağına (ve sulama suyuna eklenen besinlere) bağlı olarak, sulama sistemindeki emitörler magnezyum ve kalsiyum tuzları ile tıkanabilir. Yayıcılar sadece kısmen tıkanmış olsalar bile, düzensiz bir şekilde sulama sistemi boyunca beslenme, besin ve su sağlamada sorunlar yaratabilirler.
Birikme sorunları genellikle büyüme mevsiminin sonunda yapılan daha derin bir temizlik gerektirir.
Yayıcıları temizlemek için faydalı bir ipucu, onları sirke bazlı bir solüsyona daldırmaktır.
Sistemin sezon sonu yıkaması
Her sulama mevsimi sonunda sistemdeki tıkanıklıkları gidermek ve sistemi, sulama sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilecek istenmeyen mineral maddelerden arındırmak gerekir. Çizgileri durulamak, bakteriler ve artık kalsiyum tuzları gibi istenmeyen maddelerin birikmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Sistem hasarlarını önlemek için önceden ayarlanmış bir yıkama sırasına uymak gerekir. Kısmi yıkama, sulama sisteminin düzgün bir şekilde korunmasına izin veremez.
Bu aşama özellikle önemli ve hassastır. Bir sonraki sezonda sistemde herhangi bir aksama olmaması için spesifik ürünler kullanılmalıdır.
Havuz yosun önleyici ve eğer su deposu kullanımı var ise tablet klor kullanabilirsiniz.
Acemibitkici42
08-04-2022, 12:30
Arkadaşlar yeni bir bahçe aldık, bir sistem kurmak istiyorum ama nereden başlayacağım bilemedim. O yüzden size fikir danışmak istedim.
• Arazi A Noktasından F, E ve D Noktasına doğru eğimli. Yaklaşık 40 cm kot farkı var.
• Yaklaşık 1500 M2 ağaçlık alan ve 200 M2 de sebze ve yeşillik yetiştireceğim alan mevcut.
• Araziyi yeni aldığım için , ağaç dikim zamanını kaçırdım. Seneye araziyi ıslah edeceğim, Sebze alanının önündeki ağaçlık alanın çoğunu ağaçların verimine göre seneye sökmeyi düşünüyorum. O yüzden bu sene araziden en fazla şekilde nasıl yarar sağlayabilirim, ona bakıyorum.
• Arazi B ve C noktalarında D-E noktalarına eğimli . Kot farkı yaklaşık 30 cm.
• Arazi Şebeke Suyu ile sulanıyor, Koskiye sorduğumda 4-5 Bar basıncının olduğunu söylediler, hiç damlama sulama kurulmamış bahçeye hortum çekilerek sulanmış şimdiye kadar.
• Su kuyusu yok maalesef, yaklaşık 150 metreden çıktığını söylediler, maliyet fazla olduğu için hiç düşünmedik, boyumuzu baya aşıyor
• Çeşmelerin yerini resimde belirttim. Tesisatçı çağırarak çeşmeleri taşıyabilir/sayısını arttırabilirim.
• Sorum şu şebeke suyu ve piyasadan temin edeceğim su zamanlayıcıları ile buraya bir damlama sulama sistemi sermek istiyorum. Sebze için ayrı, ağaçlar ve bağlar için ayrı olmak üzere 2 hat sermeyi düşünüyorum.
Piyasada bulunan su zamanlayıcıları ile (Su Hattına / Çeşme ucuna takılan pilli) bunu yapabilir miyim?
Şebeke suyu basıncını damlama borusu kaldırabilir mi?
Serim şeklim nasıl olmalı özellikle ağaçlık alanlarda kangal ve 16lık damlama borusunu nasıl sermeliyim?
• Araziyi yeni aldığım için , ağaç dikim zamanını kaçırdım.
Şebeke suyu basıncını damlama borusu kaldırabilir mi?
Tüplü fidan dikerek bir sene beklemenin önüne geçebilirsiniz.
Biraz evvel Fırat Plastiğin sitesine baktım, maksimum çalışma basıncı 1,2 bar diyor. Sulanacak yerden 1-2 metre yüksekte küçük bir depo koyarak basıncı ayarlayabilirsiniz.
Bahçenizde her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle.
Not: Eğer kot farklarını tahmin ettiyseniz, çok ciddi yanılabilirsiniz. Pek çok kere tecrübe edilmiştir.
Acemibitkici42
09-04-2022, 17:44
Tüplü fidan dikerek bir sene beklemenin önüne geçebilirsiniz.
Biraz evvel Fırat Plastiğin sitesine baktım, maksimum çalışma basıncı 1,2 bar diyor. Sulanacak yerden 1-2 metre yüksekte küçük bir depo koyarak basıncı ayarlayabilirsiniz.
Bahçenizde her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle.
Not: Eğer kot farklarını tahmin ettiyseniz, çok ciddi yanılabilirsiniz. Pek çok kere tecrübe edilmiştir.
Cevabın için çok teşekkür ederim hocam. Açıkçası kot farkını tahmin olarak söyledim :) şebeke suyundaki basınç bunu egale eder diye düşünüyorum. Depo konusunu şimdilik rafa kaldırdım gibi, en azından sebze yetiştirme alanına ve ağaçların bir kismina damlama serecegim ve şebeke suyu ile deneyeceğim, bir yerlerden patlak vs vermezse devam etmeyi düşünüyorum. Bu arada basınc düşürücü aparatlar varmis onlarida deneyebilirsin. Bakalım artık deneye yanila doğru yolu bulacagiz ins
Cevabın için çok teşekkür ederim hocam. Açıkçası kot farkını tahmin olarak söyledim :) şebeke suyundaki basınç bunu egale eder diye düşünüyorum. Depo konusunu şimdilik rafa kaldırdım gibi, en azından sebze yetiştirme alanına ve ağaçların bir kismina damlama serecegim ve şebeke suyu ile deneyeceğim, bir yerlerden patlak vs vermezse devam etmeyi düşünüyorum. Bu arada basınc düşürücü aparatlar varmis onlarida deneyebilirsin. Bakalım artık deneye yanila doğru yolu bulacagiz ins
Köyün su deposu ile benim evim arasında 50m kot farkı var. Bu da evin girişinde şebeke basıncının yaklaşık 5 bar olduğunu gösterir.
5 bara damla sulama vanası ile bir hortum bağlayayım dedim. Vana birkaç saniyede patladı.
Bahsettiğim depo, öyle tonluk depolardan değil. Tuvaletlerdeki sifon sistemiyle bile halledebilirsiniz.
Şebeke suyunu, bir şamandıra ile 8-10 litrelik atmosfere açık bir bidona bağlasanız basıncı kontrol etmek için kafi gelir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.