View Full Version : Susak (Su Kabağı)
...
Gece ''Susak'' dediğiniz ''Su kabağı'' yani büyük olanlarından.. Sizin fotodaki iki renkli olan ''Süs kabağı''..
Bunun başka bir ismi var mı? Beni bu ikilemden kurtarın.. :(
Doğru, su kabağı diye linkini verdiğim, Acarextt03'ün çekip yüklediği fotoğraftaki iki renkli süs kabağı, iş arasında yanlış link iliştirmişim. :(
Gerçek, öz, su kabaklarımızın (Lagenaria siceraria) fotoğrafı ise aşağıda:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=84564&d=1244367584
Susaklarımız bebekken çekilip, hobi bahçemizin sayfasına (2009) 139 no'lu mesaja (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=439442&postcount=139)iliştirilen fotoğraftır.
gece
küçük güzeldir, şimdi kocamanlar ama yetişkin fotoğrafları uzakta diyen forum kişisi!
aysegulo
15-08-2009, 09:24
Sevgili arkadaşlar, balkonda su kabağı yetiştirmek istiyorsanız öncelikle çok büyük bir saksıya dikmeniz gerekiyor.Ben bu yıl terasımda çok sayıda tohum ekmiştim.Boylarının aşırı büyümesine rağmen çiçekler bir türlü kabağa dönmedi.Sorun saksının büyüklüğüymüş. Bir arkadaşım kocaman çam saksısı vermişti.Elimde kalan son kabağı ona diktim.Bende merakla bekliyorum. Çiçekler kabağa dönerse sizlere fotoğraflarını yayınlayacağım.
Merhaba,
Bu da benim çiçeklerini nazlı geline benzettiğim su kabağım:)
aysegulo
22-08-2009, 16:54
Arkadaşlar benim su kabağımın yapraklarında da küf gibi bir şey var.Hiç kabakta vermedi.Acaba bitki hastalıklı olduğu için mi kabak vermedi?
99152
Evet, yapraklarda hastalık ortaya çıkınca kabak oluşumu tamamen sona erdi. Bitki canlıyken her gün yedi-sekiz kabak oluşuyordu. Demek, küfe benzer hastalığa karşı dayanıksız bir bitki. Bu işin çaresi mutlaka, forumda bir yerlerde vardır. Benim bitkimde de kabaklar gelişmiyordu. Yukarıdaki notları okursanız, hastalığı bertaraf ettikten sonra kabakları geliştirebilirsiniz.
aysegulo
25-08-2009, 14:51
Arkadaşlar kabağımın yapraklarının yakından çektiğim fotoğrafını yüklüyorum.
Hala kabak vermiş değil.Yapraklarda küf gibi birşey var.Ne olabilir sizce?
9958799588
Bunlar da benim şeftali ağacının tepesinde yetişen susaklarım. Ağacın altından geçmeye korkuyorum. :D
aysegulo
26-08-2009, 09:39
Sayın sakagun susaklarınız gerçekten çok güzel görünüyorlar.Sanki fotoğraftan gördüğüm kadarıyla sizin yapraklarınızda da küf var gibi.Ama sizin kabaklarınız oluşmuş. O zaman yapraklardaki küfün kabak oluşumuyla alakası yokmu acaba?
Ben de ilk defa yetiştiriyorum aysegulo. Dediğiniz gibi benim yapraklar da beyazlaştı. Bir tek kökte 4 su kabağım var. Aşağıdaki 2 tane daha büyük.
melexima
12-09-2009, 11:10
merhaba,
Su kabağını serada yetiştiren var mı ya da deneyen oldumu?
Konuya iliskin bilgisi olan arkadaslarin mesaj atmasini rica ederim.
melexima
12-09-2009, 13:28
Su kabakları ile ilgili bildiğim kadarı ile cevaplamaya çalışayım.
1.Toprağın Ph5 degeri yüksek olması gerekir.
2.Tohum seçimi mutlaka kabağın ucundaki dallardan değil ilk çıkan yerden hasat edilmeli ve bu kabağın tohumu kullanılmalı gerçi bu hemen hemen tüm bitki ve sebze ekiminde böyledir.
Mutlaka max. günde 6 saat sabah güneşini görecek sonrası gölge
3.Leonardit toprak düzenleyici kök güçlendiriciyi tavsiye edebilirim ama henüz kargo ile gelen kitabı Ekim Sapı Devrimi "Masanobu FUKUOKA" okuduktan sonra kullanmayın derim. Bir Üstadın, Gerçek bir çiftçinin Okunası kitabı..
4.Filizlenip yapraklar gelişmeye başladıktan sonra önce açan çiçek erkek çiçektir hemen altında dişi çiçek açar ve işte muhteşem an tozlaşma gerekleşir artık kabak dökmeye başlar.
5.Sulama, 3 günde bir. Hayvan gübresine bayılır.
6.Çiçekleri akşam açar yöneticisi Ay'dır.
7.Kurutma ve Hasat, mutlaka dalında kurutun, kuruma yaşadığınız şehirin nem oranına göre değişkenlik gösterebilir.
8.Kuruttuktan sonra üzerindeki küfü bulaşık teli ile bir kova içinde dilerseniz bir iki damla çamaşır suyu da atarak yıkarsanız pırıl pırıl bir yüzey çıkar.
9.Lamba yaparken mutlaka içinin iyice liflerden temizlenmesi gerek yoksa lambanız yanar ve maximum 25 watt ampul kullanın
cihan_as
31-10-2009, 09:13
Su kabaklarımın üçüde ayrı şekillerde. Tarla faresi kabaklara zarar veriyor, sayı olarak 10 ad geçer sağlam kalanlarla yetinecegim.Tohunlarını aldığımda isteyen arkadaşlara dağıtabilirim.
cihan_as
31-10-2009, 09:28
Fotoğrafını eklediğim kabaklar kendi aralarında ayrı tür olarak ayrılıyormu?
hepsine birden Susak (Su Kabağı) adlandırılıyor?
Cihan Bey, bu kabaktan çok güzel Kuğu olur. :)
cihan_as
31-10-2009, 18:07
Kuğu yapmak için ne gibi işlemlerden geçmesi gerekiyor? Kabak boyamaya elverişli boyalar hangi marka olmalı, çekirdeklrini çıkartmam için kesme işlemi yapılıyormu bu konularda bilgi sahibi olursam elimde degişik şekillerde kabak var. Üzerinde çalışmalar yapabilirim.
Orhan Özbilgiç
02-11-2009, 16:30
112700
Yaklaşık 15 taneler. Birkaç tanesi kuruyacakmış gibi sararıyor sanki! Önerileriniz üzerine koparmadım. Toprakla temasını kesmek için, uçları çatallı sopalar ile biraz yukarı kalkmalarını sağladım. Çünkü dallarına tutundukları söğütleri ilkbaharda budamıştım. O nedenle dallar ince geldi. Kabakların ağırlıklarını taşıyamadıklarından yerlere kadar sarkmışlardı.
keskinmercan
18-12-2009, 22:56
Ben küçükken gecekondu evde oturuyorduk. Minik bir doğal taş (https://insaat.net/peyzaj-tasariminda-dogal-taslarin-rolu-ve-onemi/) bahçesi vardı. Çok iyi anımsarım, bahçemizde süs kabakları olurdu. Bana onu anımsattığınız için çok teşekkür ederim.
sevgili orjin şiddetli rüzgarlar geliyor. Bir bir tavsiyem daha olacak kilotlu çorapla bağlayabilirsin. Kilotlu çorabın içine geçirip uzun kalan kısımlarını çardakta sağlam olan yere bağlayabilirsin.
melexima merhaba, bu yıl çift boğum su kabağı ekeceğim. bahçemde sabah güneşini alan bölge kuzeye bakıyor ve kuvvetli rüzgarlar var. rüzgarla gelen deniz tuzu bitkiye zarar verir mi?
melexima
14-02-2010, 17:41
sevgili cezmingk, Kuzey rüzgarına bakan bölgeye ekmemekte fayda var. Eğer max. 6 saat güçlü güneş alıyorsa problem değil..Deniz tuzu için önerebileceğim Ziraat ilaçları satanlarda mevcuttur Leonardit sıvı olanını kullanmanız (organiktir)
mineral,kök güçlendirici ve topraktaki tuz oranını düşürür. Ph değerini yükseltir. Kabak için çok önemlidir.
sevgiler,
Teşekkür ederim Melexima, bir süredir permakültür çalışmaları ile ilgili bilgilenmeye çalışıyorum. Meyvelitepe'nin blogunda http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/organik-bah%C3%A7e/ cocopeat ve leonardit ile ilgili yazıları okuduktan sonra , leonardit'in ne olduğunu google'dan araştırmaya başladım ve yukarıdaki soruma verdiğin cevabı buldum eğer siteyi nasıl kullanacağımı öğrenebilseydim aynı gün verdiğin cevaba zaten ulaşacakmışım :) neyse doğru iz üzerinde olmama pek sevindim. Bir haftamı aldı ama bu arada pek çok şeyi de öğrenmiş oldum. Yine de çok teşekkür ederim. Birazdan çıkıp toprağımı verimli hale getirmek için cocopeat ve leonardit almaya gideceğim. Ayrıca bahçemi de geleneksel yöntemlerle ekmek yerine sebze yatakları hazırlamaya karar verdim. Bu şekilde geçen yıllara göre daha çok verim almayı amaçlıyorum. görüşmek dileğiyle, urla'dan selamlar.
melexima
20-02-2010, 13:37
Belkide okumuşunuzdur. Size bir kitap tavsiyem olacak.
Masanobu Fukuoka nın - Ekim Sapı Devrimini okumanızı tavsiye ederim.
Doğa ya bakışınızı değiştirecek bir kitap.
sevgiler,
Evet duymuştum. En büyük sıkıntılarımdan ayrık otlarına başka gözle bakmaya başladım artık. İnternetten sipariş ettim. Tekrar teşekkürler
k_donmez
10-06-2010, 12:41
Geçen yıl gördüğüm ve bir kameriye üzerine sardırılmış susakların tohumlarını bu yıl bir site üyemizden temin ederek ektim. Çimlendiler ve büyümeye başladılar. Dik formda iplere sardırarak yetiştirmeye çalışacağım. İstediğim yüksekliğe geldiklerinde yatay olarak devam edecekler. Kabakların 2 metre kadar yüksekten birer ampul gibi sarkmalarını planlıyorum. Hem de altlarında kalan maydanozları örtmelerini engellemek istiyorum.
k_donmez
28-06-2010, 15:23
Büyümeye devam ediyorlar. Çiçek oluşumları başladı. İki kökten şimdilik 5 ayrı dal oluştu.
merhaba arkadaşlar.bende su kabağı yetiştiriyorum kabakların boyları bayağı uzadı ama bir türlü meyve vermiyor.dahadoğrusu meyve veriyor ama baş parmak kadar olunca çürüyor nedeni ne olabilir acaba.Yardımlarınızı bekliyorum!..
Burak Kara
19-07-2010, 00:56
Merhabalar. Ben de iki yıldan beri susak yetiştirmeye çalışıyorum. Ama Eşkiya ile aynı dertten muzdaribim. İlk defa geçen sene ektim. İki kök susağım vardı. Birçok küçük susak çıktı, ama biraz büyüyünce çürüdü hepsi. Sadece iki tane susak hasat edebildim geçen sene. Sağlıkla bir şekilde kuruttum. Tohumlarını aldım ve bu sene yine ektim. Şimdi yaklaşık 6-7 kök susağım var. Bol gübreli toğrağa ektiğim için çok çabuk büyüdüler (bu arada, kullandığım gübre doğal koyun gübresi). Çok fazla uzadılar, sağlıklı görünüyorlar. Yaklaşık 1-1,5 ay önce susaklar da çıkmaya başladı. Parmak kadar olup çürüdüler. Ancak bu sene biraz daha şanslıyım. Şimdi sağlıklı görünen iki tane kocaman, birkaç tane de ampul büyüklüğünde susağım var. Onlar da büyüyünce sanırım 4-5 tane susak hasat edebileceğim. Yalnız, daha fazla susağa sahip olmak istiyorum. Bu parmak kadar olup da çürüme olayını nasıl engelleyebilirim?
sungurak
19-07-2010, 08:16
Değerli arkadaşlar merhaba,kişisel tecrubelerimden söylemem gerekir ki
bunun temel sebebi
fazla veya aşırı sulama.Sulamayı 3-4 günde bir yaparsanız bol bol meyva bağladığını da görürsünüz.Bunun yanında tabi ki de bölgenizdeki arı populasyonu da önemli işi garantiye almak için elle tohumlama yaparsanız veriminiz artar.erkek çiçekle dişi çiçeği siz buluşturun .arı yoksa meyva da yok.unutmayın.saygılar sunuyorum.
s.a arkadaşlar.burakcım yorumun için teşekkürler.Demekki bu deneyimi sende yaşamışın.Ama yinede ii atlatmıssın en azından bi kaç tane meyve almıssın.ben daha bu sene ektim daha yeni yeni tekrar meyve vermeye başladı.bakalım artık hayırlısı.
Sangurak tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler üstat.Dediğin gibi baya bol suluyordum kabakları artık azaltırım.Ayrıca tohumlama konusunu biraz açsan ii olur, teşekkürler !..
Burak Kara
20-07-2010, 01:02
Çok teşekkür ederim Sungurak! Tohumlama işi çok güzel görünüyor. Susaklarımın etrafında arılar bol, ama en kısa zamanda deneyeceğim. Sulama işine gelince... Ben her gün bol bol suluyorum kabaklarımı. Çok fazla ikilemde kaldım bu konuda. Eskiden susak yetiştiren bazı teyzelere sordum. Kimisi bu çürüme işi için "Az suluyorsundur. Adı üstünde su kabağı. Bol bol sulamalı," dedi. Kimisi de "Susak çok fazla sulanmaz. 2-3 günde bir sulamalı," dedi. Dediğin gibi yapıp azaltacağım suyu. Tekrardan teşekkür ederim. :))
Eşkiya, rica ederim. Haklısın, ben senden daha şanslıymışım. Çok hevesli olduğum için, şu anda elimde bulunanlar tatmin etmiyor beni. Daha fazla olsun istiyorum. İnşallah senin de susağın olur bu yıl. :))
İyi akşamlar!
sangurak teşekkürler.Resimdekilerin aynısını uygulayacağım inşallah meyve alırım.sayende burakla baya bilgi edindik.Ama kafama bişi takıldı sayın sangurak,kabaklar yeni yeni meyve vermeye başladı demiştim ya,yazın ortasına geldik.Polenleme işinide halledebilirsem bu yaz meyve alabilirmiyim acaba ?..
Burak Kara
20-07-2010, 18:21
Merhaba Eşkiya,
Geçen sene benim susaklarım çürümüş çürümüş, ağustosun ortasında çiçek açmıştı. Çok iyi hatırlarım, 18 Ağustosta iki tane ampul büyüklüğünde susağım vardı. Daha sonra büyüdüler tabiî. :))
Bence senin de olur. Ama asıl güvenilir yanıtı Sungurak'tan bekleyelim... :))
sungurak
21-07-2010, 07:57
Duyduğunuz güven için çok teşekkür ederim arkadaşlar fakat abartmayın lütfen benim de sizden bir farkım yok,bu sitede görüş bildirmek istemeseler de okadar çok üstad var ki ,bana düşmez söylemek.
Ancak; kişisel tecrubelerimden :) bahsedecek olursam nacizane susak üretiminde bu mümkündür.Zaten gözlemleyecek olursanız genelde tüm susak türlerinde çiçeğin polenlenerek döl tutması ve akabinde meyvanın oluşması ,maksimum seviyeye gelmesi ,taş çatlasın 1,5-2 hafta sürüyor.Daha sonra Hızlı gelişen bu büyüme süreci aniden kesiliyor ve oluşan meyve neredeyse hiç büyümüyor.Bu sırada içerideki dokular gelişerek ertesi yıl için gerekli olacak çekirdeklerin gelişmesi ve olgunlaşması başlıyor,en sonunda da bitki öz suları bu çekirdekleri birdahaki seneye veya senelere muhafaza edecek susak kabağının sert kabuğunu oluşturuyor.Susakların sağlıklı kuruması için bitkinin dalında bırakılarak sonbahara kadar beklemesi gerektiğini biliyorsunuzdur.Meyvalar Ekimden aralık ayına kadrar toplanabilir.yANİ DAHA ÇOOOK ZAMANINIZ VAR MERAK ETMEYİN SUSAKLARINIZ OLACAKTIR.
Hoşçakalın.
sungurak
23-07-2010, 09:27
kabakların büyümesini hızlandırmak için yapabileceğim herhangi bişi varmı acaba sayın üstat?..
Merhabalar sayın eşkiya,Çok teşekkür ederim!
Genel olarak yapabileceğimiz şey bolbol hayvan gübresi ile gübrelemek.Büyük baş ve küçükbaş hayvan gübresi sınırsız verebilirsiniz.Ben bazı susaklarımda guano kullanıyorum.Güvercin menşeli.Bundan kök başına bir avuç guanoyu 18 lt suda ıslayıp eriyebildiği kadar karıştırıp demlemeye bırakıyorum.24 saat sonra koyu renkli oluşan şurup misali çozeltiyi bitkinin kök ve etrafına döküyorum .Sonuç mükemmel.Bu işlemleri mümkünse guneş batmadan 1 sat önce akşam serinliğinde yaparsanız iyi olur.Yapraklarına çok fazla sıçratmadan .Gece boyunca bitki besin açısından zengin "gübre şurubunu " daha güzel absorbe eder.Güneşin de ultraviole ışınlırından da etkilenmemiş olur.Bunun yanısıra .Yine akşam üstü sulama yapın .Daha iyi olur.Gunduz ve ya öğle sıcağında kesinnlikle sulama yapmamaya çalışın.
Bunun yanısıra daha özelleşmiş bir metod var: o da şöyle:
Çiçeklenme zamanı fosfor -meyve büyüme zamanı kalsiyum fe potasyum ağırlıklı gübreleme.İnanılmaz sonuçlar alacaksınız.Ama tabii herşey kararında.Oran ve miktarları abartmadan.
Saygılarımla.
Bir atasözü der ki.
"..Her şeyin azı-Karar;çoğu Zarardır" ona göre :)
Burak Kara
24-07-2010, 00:07
Merhabalar,
Davetiniz için çok teşekkür ederim Sungurak. İmkânım olsa da gelebilsem keşke. Sizin imkânınız varsa ben sizi İstanbul'a beklerim ama... :))
Bir şey sormak istiyorum. Ben susaklarımı tırmanmaları için evin damına bağlamıştım. Ta yukarıya kadar çıktılar. Bugün baktım ki dört tane susak dünyaya gelmiş ve epey irileşmiş. :)) Çok sevindim tabiî! Damın üstünde şekilleri bozulmasın, dışları çizilmesin diye elyaftan küçük minderler hazırladım ve altlarına koydum birer tane. Bu minderlerin zararı olur mu sizce?
İyi akşamlar! :))
tatenkof
24-07-2010, 11:10
Valla emeğinize sağlık hepsi çok güzel görünüyor ama bir şey merak ediyorum genelde bushel ve elma su kabağının çapları 55-60 cm buluyor diyor yabancı siteler; bir de tohum satarken küçük orta büyük diye sınıflamışlar bazıları acaba tohumdanda kaynaklanıyor olabilir mi?
sungurak
26-07-2010, 08:06
Merhabalar,
Davetiniz için çok teşekkür ederim Sungurak. İmkânım olsa da gelebilsem keşke. Sizin imkânınız varsa ben sizi İstanbul'a beklerim ama... :))
Bir şey sormak istiyorum. Ben susaklarımı tırmanmaları için evin damına bağlamıştım. Ta yukarıya kadar çıktılar. Bugün baktım ki dört tane susak dünyaya gelmiş ve epey irileşmiş. :)) Çok sevindim tabiî! Damın üstünde şekilleri bozulmasın, dışları çizilmesin diye elyaftan küçük minderler hazırladım ve altlarına koydum birer tane. Bu minderlerin zararı olur mu sizce?
İyi akşamlar! :))
Herzaman Beklerim.Gelirim İnşallah:)
Öncelikle Kandilinizi kutlar esenlikler dilerim.
Tırmanmak susakların tabiatında var diyebiliriz buna,bitkinin yapısı ve uzantılarına bakarak anlayabiliriz .Doğasında var yani.Ancak bazı tür susaklarda tırmandırmak verim açısından olumsuz veya bol hasat vermediğini gözlemledim. Normal klasik susaklarda yani uzun sap tekboğumlular için askıya çıkmak estetik olabilir ancak bitki okadar çok yüksekliğe tırmanabilir ki bu bazen 6-7 m.yi bulabilir.Bu da bitki özsu ve minerallerin iletilmesini bir ölçüde yavaşlatıyor hatta oluşan meyvelerin az beslenerek kurumasına sebep oluyor.Bu da verimi düşürür.Unutmayalım ki yer çekimi kanunu susak için de geçerlidir.Bu aynı şuna benzer:10 katlı bir apartımana hidroforun su basması gibi.Alt katlarda basınç en fazladır üst katlarda an azdır.Bunun gibi düşünün.Bu yüzden ben susaklarımı yatay düzlem içerisinde maksimum yerden 60 cm.yüksekliğe kaldırma taraftarıyım.Veya bitkinin yerde sürünerek büyümesi gibi.Yabancı görsel kaynaklarda da bunu görebilirsiniz.Oluşan meyvenin şekli bozulmadan veya kabuğunun hasar görmesini istemiyorsanız.,minder veya buna benzer şeyi kullanmak yerine,ince kadın çorabı kullanabilirsiniz.bir ucunu körleyip ağız tarafını meyveye geçirin .esnek olduğundan hem rahatla güneş ışığını geçirecek hem esneyerek meyvenın rahatça buyumesini sağlayacak.hiç bir yere değmeden etki -tepki olayıyla da karşılaşmamış olacak.Boylece kabuğu deforme olmayacak.Kanımca şu türler askıya müsayit.Tek boğumlu,çift boğumlu,kuğu,uzun,penguen,calabash ,yumurta,gibi.Yerde yetişmesi gerekenler de bushell ,elma ,corsicanlar,kral tacı,crown of thorn, gibi.
sungurak
26-07-2010, 08:25
Valla emeğinize sağlık hepsi çok güzel görünüyor ama bir şey merak ediyorum genelde bushel ve elma su kabağının çapları 55-60 cm buluyor diyor yabancı siteler; bir de tohum satarken küçük orta büyük diye sınıflamışlar bazıları acaba tohumdanda kaynaklanıyor olabilir mi?
Çok teşekkür ederim.Darısı başınıza inşallah.
Evet haklısınız.Bu verilere ben de yabancı değilim.Bunlardan bebek beşiği yapılabilecek kadar büyüdüklerini duydum,gördüm de :) Ancak bunlar çok izafi şeyler.Hava,nem,toprağın yapısı,iklim,sulama ,gübreleme,v.b. bu bitkini gelişiminde büyük rol oynayabilir.Bir de şu var.Busheli dikerken amacınız.Benim bu yıl bu tür ü dikmemin amacı tamamen taze ve sağlıklı tohumlar VE daha çok kurumuş meyvalar almaktı.Yani nitelikten çok nicelik önemli benim için.Ama şunu da yapabilirdim.Oluşan tüm bushel bebeklerini 1 tane hariç hepsini körler.Kök başına yalnız 1 tane bırakırdım.Ozaman durum tamamen farklı olurdu kanımca.Yani Dev bushel i isterseniz diğerlerinden vazgeçmeniz gerekir.Belki 1-2 kökü bu şekilde bıraksaydım İyi bir gözlem olurdu. Ama inşallah seneye artık.Şu an benim bushellerde kök başına en az 4 tane meyva var.Bir futbol topu büyüklüğüne ulaşamadılar belki ama yine de ona yakınlar.Bu yıl tohum alırsam ,ki zaten genetiğinde varsa, seneye, dev busheli bulurum inşallah.
Hoşçakalın.
tamergulsun
29-07-2010, 01:19
Fotoğrafını eklediğim kabaklar kendi aralarında ayrı tür olarak ayrılıyormu?
hepsine birden Susak (Su Kabağı) adlandırılıyor?
merhaba ben işitme engelliyim hemde istanbul kartalda işitme engelliler yönetim kurulu üyesiyim sukabakları arıyorum bize 20 adet lazım çünkü işitme engelli kardeşlerimise eğitime destek vermek için sukabaklarıyla avize eğitimi öğrenicek bizlere destek ve yardımlarınız için sizleri kalpden selamlarım facebookda bizim işitme engelliler folklor grubumuz var izleyin görün bi ara sizleri istanbul kartal işitme engellilere misafirimiz olarak davet ediyoruz gelirseniz çok seviniriz bizlere destek olmuş olursunuz sevgi ve saygılarımla selamlıyorum
cihan_as
29-07-2010, 07:05
Sn tamergulsun, elimde olan su kabaklarını gönderebilirim. SIze verebileceğim kabakların fotoğrafını yakın zamanda buraya ekleyeceğim.
cihan_as
30-07-2010, 19:07
Sn tamergulsun, fotoğrafını ekledeğim susak su kabakların'dan 15 ad göndermek istiyorum. Adres bilgileriniz elime ulaştıgında kargo ile gönderebilirim.
tamergulsun
03-08-2010, 00:05
cihan bey fotoğrafta gördüğüm ham sukabakları iyi çok begendim değişik sekiller olur aynısını gönderirseniz çok memnun olurum izmir karşıyaka işitme engelliler kulüb başkanı ertuğrul beye verirseniz bize gönderir ertuğrul beye söyleyin istanbul kartalda işitme engelliler lokalde tamer beye verilecek deyin o bilir bide senin yaptıgın 5 adet değişik sukabakların hazır yapımı bitmiş gönderirseniz iyi olur tüm işitme engellilerimise destek oldugunu anlattım çok sevindiler sagolun varolun saygılarımı sunuyorum
tamergulsun
03-08-2010, 00:16
sukabakların çekirdeklerini alabilirsin 5 santim delik açıpda yapabilirsin bi problem yok
Burak Kara
08-08-2010, 17:04
Merhabalar,
Sungurak, epey gecikmiş yanıtım için kusura bakmayın. Ben de sizin geçmiş kandilinizi ve gelecek ramazanınızı kutlarım. :)
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Herhangi bir zararı olmadı minderlerin; ama yine de kaldırdım. Ben de aşağıda kendi susaklarımı paylaşacağım. Bakalım beğenecek misiniz?
İyi günler! :)
Burak Kara
08-08-2010, 17:08
:))
Orhan Özbilgiç
14-08-2010, 14:50
Bu sene Sevgili sakagun' nun tohumlarını verdiği Uzun Kabaklar ile kabak portföyüm de çeşit üçe çıktı.:D
Penguen Kabak( Ben onu penguenden çok, lobuta benzetiyorum)
166023
En uzununun uzunluğu şu anda 103 cm olan uzun kabak.;)
166024
Ve klasik Su Kabağı..
166025
Bunlar da benim yetistirdigim susaklar
Orhan Özbilgiç
31-08-2010, 17:13
Sevgili sarigoz;
Sizinkiler balkabağı melezi mi ne?:D
Su kabaklarını saplı görmeye alıştık ya!;)
Orhan bey,acica turunu bilmiyorum,fakat Alman mensei oldugu yaziyordu pakette.Aslinda daha cesitli olmasi da gerek..ama ne idi bilmem ayni cikti hepsi..:mad:
Orhan Özbilgiç
31-08-2010, 19:04
Orhan bey,acica turunu bilmiyorum,fakat Alman mensei oldugu yaziyordu pakette.Aslinda daha cesitli olmasi da gerek..ama ne idi bilmem ayni cikti hepsi..:mad:
Aslında bizim bilmezliğimiz. Kimbilir daha ne çok çeşidi vardır. Dedim ya, biz ''kargadan başka kuş tanımıyoruz.'':o
Selamlar.
Orhan bey,Eylul ayinda Istanbula geliyorum.Sizinle paketten bir iki cesit susak paylasabilirm...Bu arada paketeki cesitleri de gormus olusunuz.
Eger cep yazarsaniz ozele..size ulasmis olurum.
Sayın Eşkiya; kabaklarınız gerçekten çok hoş. Benim de birkaç çeşit süs kabağım var. Henüz çok küçükler. Biraz daha gelişip şekillerini tam oluşturunca fotoğraflayacağım.
Bunlar bahçemdeki susaklarım. Tohumlarını gönderen arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.
doga-dostu
17-09-2010, 13:56
teyzem bana 2 tane su kabağı getirmişti geçen mart ayında.ektim büyüdüler büyüdüler perdeye sarınıyorlar ne yapacağımı bilemedim.evvel ki gün bembeyaz çiçek verdi.çok sevindim ama kurudu.her yerinden tomurcuklar patlıyor sarınıyorlar yaprak veriyorlar.merak ediyorum acaba bunlar ölünceye kadar sarınır mı? birde onun altında bir tan daha su kabağı fidesi çıkmış kıyamıyorum vermeye ama başıma bela oluyor.bir arkadaşıma vereceğim ama ölür diye korkuyorum düşünüyorum ne yapsam diye acaba
thempest
17-09-2010, 14:13
bence sonuna kadar devam edın sayın doga-dostu ınanın sonucu harıka bır duygu olucaktır bırakın sarsın heryerı bendede aynı sekılde bır sorun vardı serbest bıraktım ve asla pısman olmadım.
artık benim de su kabağım var :) ektiğim 4 adet tohumdan 2 si çimlendi :-) antalya da aralık ayına kadar bahar havası olur... 2 tanesini içeriye saksıya, 2 tanesini de şansımı deneyim bahçeye dikeceğim.
thempest
18-09-2010, 11:10
söyle soyleyeyım olusan surgunde ıkı adaet cıcek oluyor bunlardan bırtanesı kol kısmı buyuk cıcek acıyor bu dollenmek amacı ıle olucan cıcektır yanı sahtedır bu meyva olmadan kurur bırde meyvanın olacagı kısa kol vardır genelde yaprak kısmının hemen dıbınden cıkar ( bendekı modeller boyleydı )bu cıcekgın sonucu meyvadır ve bu meyva olusunca uzerınde bulunan cıcek solmaya baslar buna dıkkat edın.
merhaba arkadaşlar. ben su kabağoyla uğraşıyorum. şu an 25 adet kadar su kabağı var ve 2, 3 ü hariç hepsinin büyümeleri durdu. benim sorum şu. taşınma durumum var ve ben kabakları şu sıralar hasat etsem olurmu. içindeki tohumlar oluşmuşmudur. mesela bazı kabaklar çok ağır bunların oluşumu tamamlanmamışmı oluyor. yardımınız için teşekkürler...
tatenkof
25-09-2010, 12:11
içindeki tohumlar oluşmuştur ; ancak söyle bir durum var kabakların kuruması tam anlamıyla gerçekleşmeyebilir ve kabakların çürüyebilir. Bunun sonucunda tohumları kaybedebilirsin. Bunun yanında yapabileceğin bir şey daha var o da olgun bir kabağın tohumlarını çıkartıp kurutmak bu yöntem de işe yarayabilir. Bence bir kabağını içini çıkar kurut, diğerlerinide kurumaya bırak. Erken hasat ettiğin için büyük ihtimalle kabaklarının 8-10 u çürüyecektir yani fire vereceksin.. iyi kurutmalar..
ben kabakları yokluyorumda bazıları çok çok ağır. ben onlar oluşmamış olanlar diye düşünüyorum. peki ne zaman hasat etmeliyim. bilgileriniz için teşekkürler...
sungurak
26-09-2010, 15:41
Merhabalar,
Hasat için hiç acele etmeyin,eger amacınız tohum almak ise sayın Tatenkof un dedigi gibi ,hiç durmadan hemen hasat edebilirisinz.Ancak amacınız kurumuş su kabakları ,sertleşmiş ve işlenmeye hazır susaklar istiyorsanız ,kasım-aralık ayı sonuna kadar bekleyin derim.
Eses kalın
susak tohumunun çimlenmesi ne kadar sürer.ilk topraktan çıkışı nasıldır.resim olan varsa yayınlayabilirmi.çok cılız bir yeşillik oluştu ama susak olduğuna inanamıyorum.
cihan_as
29-09-2010, 17:46
Sn dlk, Susak (Su Kabağı) 2 haftalık çimlenen fotoğrafını ekliyorum.
womport, dlk, Susak (Su Kabağı) tohumlarını bu gün postaya verdim.
selam arkadaşlar.ilk tohumlarım çimlendi.yine ilk su-ka başardı.çok mutluyum.az daha gelişsin fotoğraflarım.darısı diğer heveslilerin başına.diğer çeşi,tlerin de çi,mlenmesini dört gözle bekliyorum.
bugün yarın su kabaklarımı taşınma sebebiylehasat edicem. umarım çürümezler. sizin düşünceniz nedir. çok emek verdim ilk ürünlerim eğer çürürse çok üzülücem...
edis2209
09-10-2010, 15:15
http://img801.imageshack.us/img801/7945/edipgul22.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/5803/edipgul21.jpg
Kemalpaşa - İZMİR sokak'ta tesadüfen rastladığım bahçesinden kopardığı "Su Kabağı"nı taşıyan insanımız... paylaşmak istedim.
doga-dostu
01-11-2010, 17:03
arkadaşlar ben su kabağı büyütüyorum ama kabak vermiyor çok istiyorum NEDENNN :(
doga-dostu
01-11-2010, 17:47
söyle soyleyeyım olusan surgunde ıkı adaet cıcek oluyor bunlardan bırtanesı kol kısmı buyuk cıcek acıyor bu dollenmek amacı ıle olucan cıcektır yanı sahtedır bu meyva olmadan kurur bırde meyvanın olacagı kısa kol vardır genelde yaprak kısmının hemen dıbınden cıkar ( bendekı modeller boyleydı )bu cıcekgın sonucu meyvadır ve bu meyva olusunca uzerınde bulunan cıcek solmaya baslar buna dıkkat edın.
ciddimisin? :d iyi o zaman ortalama kaç yaşında veriyor acaba ??
doga-dostu
03-11-2010, 14:14
su kabağımın resimleri işte :
doga-dostu
03-11-2010, 14:16
kıyamıyorum perdeden çıkartmaya :D:D:D:D:D
doga-dostu
03-11-2010, 14:22
bunlarda en son çektiklerim :)
thempest
03-11-2010, 15:44
Merhaba doga dostu arkadasım
eger yanlıs gormedıysem senın acan cıceklerın degılde benım bahsettıgım dıger kollarda cıcek olması gereklı ve onlarda meyvaya donmelerı gereklı bıryerde bır yanlıslık var gıbıme gelıyor
sana bahsetmıs oldugum ıslemı denemenı tavsıye edıyorum bakalım sonucu ne olacak.
doga-dostu
04-11-2010, 11:38
Merhaba doga dostu arkadasım
eger yanlıs gormedıysem senın acan cıceklerın degılde benım bahsettıgım dıger kollarda cıcek olması gereklı ve onlarda meyvaya donmelerı gereklı bıryerde bır yanlıslık var gıbıme gelıyor
sana bahsetmıs oldugum ıslemı denemenı tavsıye edıyorum bakalım sonucu ne olacak.
iki çiçek birden açmasını çok istiyorum rüyalarıma giriyor su kabağı en son rüyamda su kabağı dans ediyor makyaj fırçası ile makyaj yapıyordu :D çıldırdım o rüyayı görünce :D
bi tanıdık vasıtasıyla 2 tür su kabağı buldum.Amacım onları işlemek. Dayanamadım, bi tanesini koparıp eve getirdim. İşlemek için, ne zaman hasat yapılması gerekiyor? Kasım ayı denmişti daha önce. Şu anda hasat yapsam olur mu? Yalnız, kabaklar biraz küçük göründü gözüme, diğer taraftan hala çiçek açmaya devam ediyor. Tamamına yakının alabileceğim kabakların.
dr.ubeyt
05-11-2010, 23:02
Elimde bulunan süs kabağını nasıl çoğaltabileceğimi araştırırken tesadüf eseri bu siteye rastladım. Ve benim gibi toprak sever insanlar olduğunu görmek beni çok mutlu etti.
Benim süs kabağım hediye geldi ve buradan edindiğim bilgiye göre zannımca erken hasat edilmiş. Çünkü üzerindeki renkler soldu fakat tohumları içerisinde sallanmaya başladı.
Onları alıp nasıl muhafaza ederim?
Bir bilen varsa lütfen anlatır mı?
Bildiğim kadarıyla onları ortadaki noktadan açıp alabilir ve ekebilirsiniz. Mart ayında ekilmesi tavsiye ediliyor.Çekirdekleri ekmeden 24 saat suda bekletip çıtlatıp ekmemi tavsiye etmişlerdi. Sungurak ve cihanas bana çok yardımcı oldular.üyeliğiniz hayırlı olsun.
thempest
06-11-2010, 17:12
Elimde bulunan süs kabağını nasıl çoğaltabileceğimi araştırırken tesadüf eseri bu siteye rastladım. Ve benim gibi toprak sever insanlar olduğunu görmek beni çok mutlu etti.
Benim süs kabağım hediye geldi ve buradan edindiğim bilgiye göre zannımca erken hasat edilmiş. Çünkü üzerindeki renkler soldu fakat tohumları içerisinde sallanmaya başladı.
Onları alıp nasıl muhafaza ederim?
Bir bilen varsa lütfen anlatır mı?
Merhaba sn: dr.ubeyt :
kabagınızın alt kısmında bulunan yerden tohumlarınızı cıkartabılırsınız.ben elımdekı tohumları bıraz serın ve karanlık olan kılerımde muhafaza edıyorum kagıt zarfın ıcerısınde butun tohumlarım bır rafta benı beklıyorlar.
neslihan@
25-11-2010, 14:26
Benimde sukabaklarım var :p Bir su kabağı öyküsünde fotoğraflarını paylaştığım için buraya koyamıyorum... Bu yıl bahçedeki pelit ağacımın altına ekip sarmaşıklarını dallara sarmak istiyorum..Görsel olarak paylaşırım yine sizinle : rolleyes:
merhabalar herkeze
ben yazın ektıgım susak fıdelerımden sadece ıkı adet elde ettım suan hala
dalında 2 sıde yesılden hafıf sarımsıya donduler
ne zaman kopartıcagım konusunda
kararsızım dalındamı kuruyucak yoksa dısarıdamı
şimdiden tesekkurler...
sungurak
25-11-2010, 18:46
sayın cigadoos bırakın dalıda kurusunlar erken koparılan meyvelerin çoğunun kaderi buruşmak ve çürümektir.
sayın cigadoos bırakın dalıda kurusunlar erken koparılan meyvelerin çoğunun kaderi buruşmak ve çürümektir.
ne kadar zaman ıcınde kururlar pekı?
bide sızce ne kadar tohum çıkar içinden
Benimkiler geçen yıl tüm kışı dalında ve dışarda geçirdiler, üzerlerinde tuhaf oluşumlar oldu, küfleniyor sandım ama hiç bir şey olmadı. Yaz başı güneşle beraber tam kuruyup tahta gibi oldular.
sungurak
26-11-2010, 15:55
ne kadar zaman ıcınde kururlar pekı?
bide sızce ne kadar tohum çıkar içinden
prensip olarak ilk kar düşene kadar derler.Sonra toplanır kuru ve serin yerde muhafaza edilirler.Tohum sayısı susağın türüne ve büyüklüğüne bağlı olarak değişir.50-500 adet arası diyelim ortalama.
Baumfrau
13-07-2011, 11:28
Bahçemde su kabağı yetiştirmeye çalışıyorum ama istediğim gibi gelişmiyorlar.Bu konuda bilgisi olanlar bana yardımcı olurlarsa sevinirim .Ne aralıkla su vereceğim ne kadar güneş görmeli vs .. Teşekkürler.
Burak Kara
02-08-2011, 00:41
Merhabalar,
Ben bu yıl Sayın Sungurak sayesinde değişik türlerde birbirinden güzel susaklara sahip oldum. Bazılarının fotoğraflarını paylaşıyorum şimdi. Henüz meyve vermemiş iki tür var, onları ilerleyen günlerde sizlerle paylaşabilirim umarım. Bu arada çok kötü bir fotoğrafçıyım; ama ne yapayım, elimden geldiğince... ;)
Burak Kara
02-08-2011, 00:48
Ek olarak bunlar da var.
Ek olarak bunlar da var.
Ortadaki fotoğraftaki uzun kabak. Kızartıp yiyebilirsiniz.
Burak Kara yılan susak halen taze ise şimdiden şekil verin bari.. ;)
Şekil büyürken veriliyor. Şu an şekil verilemeyecek kadar serttir. Kıvrık olması için bir yere değmesi yeterli. Kendiliğinden yılan şeklini alır. Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=472217&postcount=54) mesajda benim kabağı görebilirsiniz. Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3107&highlight=uzun+kabak&page=2) başlık altında uzun kabak anlatılıyor.
athena -asena
04-08-2011, 20:15
Bahçede kendiliğinden çıkan kabak .İki gün önce kesip kızartmasını yaptığım kabak uzuyor.
Burak Kara
21-08-2011, 22:11
Birkaç gün önce bahçeme gittim baktım ki susaklarım epey büyümüş. Bundan önce bahçeme gittiğimde kırlangıç yuvası ve çitf boğumlu su-ka adlı türlerden yoktu, şimdi onlardan birer tane oluşmuş hatta kocaman olmuş. Bu arada çömlek (Corsican) su-ka maalesef kurumuş. Birkaç küçük meyve vermiş; ama sanıyorum ki onlardan hayır gelmez. Seneye bushel ve çömlek su-ka türleri üzerinde yoğunlaşacağım. Birkaç fotoğrafla susaklarımdaki gelişmeleri aktarıyorum. Sırasıyla: çift boğumlu su-ka, kırlangıç yuvası su-ka, boyu 72 cm'ye ulaşan penguen su-ka, boyu şimdilik 80 cm'ye ulaşan yılan su-ka ve epey renk değişimi yaşayan dikenli taç su-ka.
Birkaç gün önce bahçeme gittim baktım ki susaklarım epey büyümüş. Bundan önce bahçeme gittiğimde kırlangıç yuvası ve çitf boğumlu su-ka adlı türlerden yoktu, şimdi onlardan birer tane oluşmuş hatta kocaman olmuş. Bu arada çömlek (Corsican) su-ka maalesef kurumuş. Birkaç küçük meyve vermiş; ama sanıyorum ki onlardan hayır gelmez. Seneye bushel ve çömlek su-ka türleri üzerinde yoğunlaşacağım. Birkaç fotoğrafla susaklarımdaki gelişmeleri aktarıyorum. Sırasıyla: çift boğumlu su-ka, kırlangıç yuvası su-ka, boyu 72 cm'ye ulaşan penguen su-ka, boyu şimdilik 80 cm'ye ulaşan yılan su-ka ve epey renk değişimi yaşayan dikenli taç su-ka.
şu 80 cm olana bayıldım.. O ne oyle ya bağlama saz gibi olmuş neredeyse :)
kazanlik
03-09-2011, 11:35
iste susak tohumlarim, bir kac farkli cesit daha var, yenebilen sari-siyah minik kabaklarda var. resimde ortada gorunen beyaz yildiz sekilli olan cok verimli bir kabak, kizartmasi harika,
Sevgili sungurak ankara da malesef uzun kabak bulamıyoruz.Aslen Konya-Ereğliliyim.Uzun kabaktan bol etli goruk ekşili yemek yapar annem.Senelerdir kadıncağız uzun kabak diye inliyor ama ne çare bulamadım.Mevsimi ne zamandır bilmiyorumda bana gönderebilme imkanınız varmı kargo yoluyla haber verirseniz annem çok sevinecek saygılar.
Bu foruma 4 yıl önce üye olmuştum. O zamanlar ne bir bahçem vardı ne de evimizin balkonu bitki yetiştirmeye elverişliydi.
Kendimi tanıttığım ilk mesajımda bahçecilik ve ağaç yetiştirme konusunda çok hevesli olduğumu belirtmiştim.
İki yıl önce küçük bir bahçe sahibi oldum. Değişik şeyleri çiftçi olan rahmetli dedemden öğrendiklerime göre ekip dikmeye başladım. İlk defa bu yıl su kabağı da yetiştirdim. Epey araştırma da yaptım. Bu forumdan ve İngilizce bilmem sayesinde yabancı kaynaklardan epey şey öğrendim.
Benim de bu foruma bir katkım olması için öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. Umarım arkadaşlara yararlı olur:
Öncelikle süs kabakları ve su kabaklarının ayrı cinsler olduğunu söylemem gerekiyor. Hepsi Kabakgiller familyasına ait türler olmakla beraber, sınıflandırma şöyle:
Cucurbita : Bunlar, muhtelif şekil ve renklerdeki süs kabaklarının büyük bölümü. Genellikle karışık ekildikleri zaman bir birleriyle tozlaştıkları için çıkacak ürünün şeklini ve rengini kestirmek pek mümkün olmuyor. Önce açan çiçekler erkek çiçek ve çiçek rengi sarı.
Lagenaria : Bunlar da testi, ince uzun saplı, top, gülle, çift boğumlu, kuğu başı gibi şekillere sahip genellikle açık yeşil renkli ve kuruyunca sararıp sert kabuk oluşturan bir cins. Bunlarda ilk açan çiçekler erkek çiçek ancak çiçek rengi beyaz.
Luffa : Bu cins içinde banyo lifi gibi lif oluşturan iyice olgunlaşınca kabuğu soyulup içinden banyo lifi çıkan cins.
Sonuç olarak süs kabaklarının su kabağı olmadığını ve nadiren sert kabuk oluşturdukları için bir yıldan fazla pek dayanmadıklarını ekleyeyim. Nitekim benim geçen yıl yetiştirdiğim süs kabaklarının büyük bir bölümü küflendi ve attım. Sadece minyatür bal kabağına benzeyen iki tanesi taş gibi duruyor.
Su kabağının kurutulmasıyla ilgili birkaç bilgi aktarayım:
Su kabakları iki şekilde kurutulabiliyor. Tümüyle bitki üstünde veya bitkiden hasat ettikten sonra sıcak az nemli ve gölge bir ortamda. Bitki üstünde kurutmanın daha iyi bir yöntem olduğu belirtiliyor. Çünkü bitki ölümüne yakın su kabağının kabuğunun sertleşmesi için bir enzim salgılarmış. Ayrıca kabak içindeki suyun bir kısmını sap kısmından kabaktan geri alırmış. Bu tür kurutma için ilk hafif dona kadar beklenebileceği belirtiliyor. Dolayısıyla bölgenizdeki don olan ayı tesbit ederek bu beklemeyi yapabilirsiniz. Eğer kabuk sertleşmeden bitkiden alırsanız kurutma daha uzun sürüyor ve başarı şansı azalıyormuş. Ancak ticari olarak iki yöntemi de yapanlar varmış.
Su kabağını hasat ettikten sonra son kurutma esnasında üstünde küf oluşursa kabağın bir ölçü çamaşır suyu ve 10 ölçü suyla inceltilmiş karışımla yıkanmasını öneriyorlar. Haftada bir bu kontrolün yapılması ve gerekirse çamaşır suyuyla tadavi edilmesi gerekiyor.
Kabak iyice kurutulduktan sonra ince bir zımparayla üstündeki ince yeşil kabuğun temizlenmesi öneriliyor.
Ben bu yıl çift boğumlu su kabaklarından ektim. Maşaallah bazıları birer küçük testi kadar oldu. Bunlardan bir iki tanesinden darbuka yapmayı düşünüyorum.
Az miktarda da süs kabağım var. Birkaç tanesini ülkemizde hiç görmedim. Onları yani kabakları Kanada’dan almış getirmiş ve burada tohumunu çıkarmıştım.
Bu haftalık bu kadar. Unutmazsam haftaya fotoğrafları da koyarım.
Selamlar, saygılar..
Arkadaşlar,
Geçen hafta kendi süs ve su kabaklarımın fotolarını koyacağımı söylemiştim.
Aşağıdakiler kendi yetiştirdiğim süs kabakları bugün hasat ettim. Toplanacak 4 tane daha üstü pütürlü kabaktan var. Sanırım onları da haftaya toplarım.
248095
Aşağıdaki foto ise bahçe tel çitine tırmandırdığım su kabağı bitkilerim. Yapraklardan kabaklar kolaylıkla görülemiyor. Yaklaşık 15 kabak var. Bazıları alt fotoda görülenlerden de büyük ve testi kadar.
248096
248097
Selamlar, saygılar..
hepsi de çok sağlıklı ve iyi gelişmişler alt fotoda görünenler maşallah testi kadar ondan büyükleri kimbilir nasıldırlar :)
hepsi de çok sağlıklı ve iyi gelişmişler alt fotoda görünenler maşallah testi kadar ondan büyükleri kimbilir nasıldırlar :)
Sevgili BGDR,
Evet kabaklar sağlıklı. Görenler imreniyor. Bitkiler sağlıklı sağlıklı olmasına da şimdilerde yapraklarda küf başladı. Artık mevsim bittiği için ben de bir önlem almayı düşünmüyorum. Aslında bitki hala çiçek açıp kabak vermeye devam ediyor, ama mevsim bittiği için gelişeceklerini pek sanmıyorum.
Bahçeme sadece hafta sonları gidebiliyorum. Eğer bu hafta sonu hepsini hasat edersem fotoğraflarını koyarım.
Buradaki konuyla ilgisi yok ama ayrıca mavi mısırlarım var. Sanırım iki haftaya kadar onlarda olgunlaşır ve ben de fotoğraflarını koyarım.
Selamlar, saygılar..
Nisan ayında mı ekiyoruz tohumu ?
Nisan ayında mı ekiyoruz tohumu ?
Bulunduğunuz yörede donların bitiminden sonra ekiliyor. Bu Ankara için Mayıs 15. Ben bu sene çok geç kaldığım için, ancak Haziran sonunda ekebildim.
Bu arada tohumları çimlendirmek biraz zahmetli. Ben 3 gün ıslak kağıt ve kapalı bir küçük poşet içinde ıslattıktan sonra ektim. Kesinikle sıcak toprak istediğini söyleyebilirim.
Selamlar..
Süs kabaklarımın çoğunu hasat ettim. Birkaç tane kaldı.
248877
Su kabaklarımın ise 6 tanesi aşağıda bunlar en büyükleri.
248878
Sayın serpent,susaklar cok hoş görünüyorlar.Bu sene ilk denememiz olan susakları nasıl toplamam gerekiyor bu konuda bana fikir verirseniz sevinirim, siz hangi aşamada topladınız, çürümelerini istemiyorum.
Sayın hanndan,
Ben de bu işin ustası sayılmam. Öğrendiğime göre en ideali bitkinin ölümünden sonra toplanmaları. Ben bazı sebeplerden ötürü biraz erken topladım.
İyice kurumaları için gölge, kuru bir yerde birbirlerine değmeyecek şekilde saklanmaları. Çürümeye karşı bir şey yapabileceğinizi sanmıyorum. Ancak küf oluşmasını önlemek için bir ölçü çamaşır suyu ve 10 ölçü su ile hazırlayacağınız sulandırılmış çamaşır suyuyla ıslatacağınız pamuk ile yüzeylerini haftada bir silebilirsiniz.
Kolay gelsin..
Burak Kara
11-11-2011, 21:53
Merhaba arkadaşlar,
Bu yılın susaklarını hasat ettim ve kurumaya bıraktım. İlgilenen arkadaşlarla tohum paylaşımında bulunabilirim. Ancak İstanbul'un nemli havasından dolayı susaklarımın kuruması yaklaşık olarak şubat, mart aylarını buluyor. Talepte bulunanlara tohumları bu tarihlerde gönderebileceğim.
Susaklarımın fotoğraflarını aşağıda paylaşıyorum. Boyutlarını kıyaslayabilmeniz için yanlarına mandalina büyüklüğünde bir süs kabağı koydum. Sırasıyla; çift boğumlu su-ka (1 adet), elma su-ka (1 adet), kırlangıç yuvası su-ka (3 adet), klasik çift boğumlu su-ka (1 adet), klasik tek boğumlu su-ka (12 adet), kuğu su-ka (5 adet), penguen su-ka (6 adet), dikenli taç su-ka (7 adet), yılan su-ka (3 adet) ve yumurta su-ka (8 adet) olmak üzere 47 adet su kabağı hasat ettim. Maalesef 4-5 tane küçük zaiyat da oldu.
Burak Kara
11-11-2011, 21:59
...
gülenmelek
11-11-2011, 22:46
Hem ürünleriniz hem de paylaştığınız görseller çok güzel. Emeğinize sağlık.;)
Burak bey,sizin su kabaklariniz da cok guzelmisler..
Sayın Burak Kara,
Susaklarınız da resimleri de çok güzel.Emek ve bilgi var bunlarda. Hepsinin tohumlarından ayrı ayrı istiyorum.
Ancak; forum için de yeni bir veritabanı oluşması için çalışma var. Tohumlar üzerine. Tohumların, ait olduğu bitkinin, meyvenin resimlerinin ayrı ayrı çekilerek bir veritabanın da birleştirilmesi. Konuyla ilgili ilk istek " Yaylacı " isimli kullanıcıdan geldi. Sonrasın da ben ve " ankstel " kullanıcısı onu destekledik ve böyle bir çalışma olmasının çok faydalı olacağını belirttik.
Fotoğraf çekimlerinizin güzel olduğunu söylemiştim. Bu susaklardan alacağınız tohumları da ayrı ayrı çekerek, meyvelerle beraber arşivlemeniz uygun olur diyorum.
Konuyla ilgili " yaylacı" kullanıcısının mesajlarını ve bağlı mesajları incelerseniz konuyu biraz daha iyi anlarsınız sanırım. Gerektiğinde de bana da yazın. Karşılık-lı görüşerek konuyu hızlı bir şekilde tohumlara ait veritabanının oluşmasını sağlayalım.
Ayrıca, niye bu ay yapılacak toplantıya katılmıyorsunuz? Ben Bandırma'dan toplantıya katılmaya geliyorum, siz İstanbul'dan katılmıyorsunuz.
Forum da ilgili bölümü okuyun. Ben yine de yazayım. Toplantı 26.Kasım.2011 Cumartesi günü İstanbul-Okmeydanı Perpa Merkez'in 13. katında bulunan salonda, 12.00 - 17.00 saatleri arasında yapılacak.
Tanıştığınız, bağlantıda olduğunuz üye ve üye olmayan arkadaşlarınıza haber veriniz. Tabii sizi özellikle bekliyorum.
Özür dilerim yazmayı unuttum. Elimde iki cins susak tohumum var. Sevgili ankstel'in hediyesi. Cinslerini bilmiyorum.
Siz toplantıya gelin. Geldiğiniz zaman, hem tanışır hem de konuları daha detaylı konuşuruz.
Görüşmek üzere. Selamlar.
sungurak
02-12-2011, 08:43
Merhaba sevgili susak ssver dostlar.anlaşılan bu seneki susak rekortmeni sayın Burak Kara olmuş.Burak bey kutlarım gerçekten çok değişik ve farklı susaklar yetiştirmişsiniz. Sayın Serpent de gerçekten çok iyi ürünler almış tebrikler.
Burak Kara
18-12-2011, 00:15
Çok teşekkür ederim Sevgili Sungurak. Umarım darısı seneye sizin başınıza. Elma su-kalar hakikaten çok ilginç. Ben de benimkinde sorun var diye düşünmüştüm. Elmaya hiç benzemedi çünkü. Yine de değişik bir su-ka oldu. :)) Saygılar.
sayın arkadaşım benim anlamadığım birşey var bu su kabağı dediğiniz şey aslında susak adıyla bilinir thempest arkadaş bu susak yenmez kurutularak kullanılır içi boşaltılır eskiden çamaşır elle yıkanır iken kaynayan su kazanında su almak için kullanılırdı veya benzer işlerde plastik hayatımıza nezaman girdiki
hknrdm74
18-06-2012, 19:10
Merhaba arkadaşlar...ben sitede ve forumda henüz yeniyim..o yüzden şimdiden kusurlarım için affola..bir sorunumu dile getirip çözüm bulabileceğim yer sanırım burası..evimin bahçesine bu yıl Mart ayının ortalarına doğru ilk su kabağı fidelerimi diktim ve şu an erken diktiklerimin bir çoğu oldukça iyi gelişti ve meyve vermeye başladı ancak bazı sorunlar yaşıyorum,su kabağı meyvelerim yarım parmak büyüklüğüne geldikten sonra sararıp dökülüyorlar ayrıca yapraklarda buruşmalar ve renk değişikliği oluyor..ve ben buna bir türlü çözüm bulamıyorum...Site yetkililerinden ve ya bu konuda bilgi sahibi olan tecrübeli arkadaşlardan ve bilgilerinden faydalanmak istiyorum..bu gün çektiğim bazı resimleride eklemeye çalışacağım ki sorunu görsel olarakda görüp sorunumun ne olduğunu daha iyi anlarsınız...yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
hknrdm74
18-06-2012, 22:19
fotoğrafların devamı..birazdaha yükleme yapacağım..en azından nerede yanlış yaptığım konusunda görerek bana daha iyi yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum
hknrdm74
18-06-2012, 22:23
devam...
hknrdm74
18-06-2012, 22:28
hâlâ devam...
hknrdm74
18-06-2012, 22:40
Resimler...
hknrdm74
18-06-2012, 22:48
Son 10 resim...
hknrdm74
18-06-2012, 22:53
son 5 resim ve nihayet bitti..umarım bu resimler derdimi anlatmamda yardımcı olmuştur...
sungurak
25-06-2012, 17:04
Merhaba arkadaşlar...ben sitede ve forumda henüz yeniyim..o yüzden şimdiden kusurlarım için affola..bir sorunumu dile getirip çözüm bulabileceğim yer sanırım burası..evimin bahçesine bu yıl Mart ayının ortalarına doğru ilk su kabağı fidelerimi diktim ve şu an erken diktiklerimin bir çoğu oldukça iyi gelişti ve meyve vermeye başladı ancak bazı sorunlar yaşıyorum,su kabağı meyvelerim yarım parmak büyüklüğüne geldikten sonra sararıp dökülüyorlar ayrıca yapraklarda buruşmalar ve renk değişikliği oluyor..ve ben buna bir türlü çözüm bulamıyorum...Site yetkililerinden ve ya bu konuda bilgi sahibi olan tecrübeli arkadaşlardan ve bilgilerinden faydalanmak istiyorum..bu gün çektiğim bazı resimleride eklemeye çalışacağım ki sorunu görsel olarakda görüp sorunumun ne olduğunu daha iyi anlarsınız...yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
merhaba sayın
hknrdm74
su kabaklarınız sararıp dökülmüyor dişi çiçekleriniz dökülüyor efendim
anlaşılan şu ki doğal yolla polenleme olmadığı için erkek polenler dişi çiçeğe ulaşmıyor burada sizin müdahaleniz gerekli bir resim fırçasıya erkek çiçekten polen alıp dişi çiçeğin üstüne sürmelisiniz
i. fuat yenen
23-07-2012, 14:18
merhaba arkadaşlar. dişi çiçeği ve erkek çiçeği ayırt edemiyorum. fotoğraflarını yayınlar mısınız. ya da tanınacak biçimde tarif eder misiniz?
sungurak
30-07-2012, 10:02
merhaba arkadaşlar. dişi çiçeği ve erkek çiçeği ayırt edemiyorum. fotoğraflarını yayınlar mısınız. ya da tanınacak biçimde tarif eder misiniz?
DİŞİ ÇİÇEKLER
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944727.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944740.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944741.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944729.jpg?r=0
ERKEK ÇİÇEKLER
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944742.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944728.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944730.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:07
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944731.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944732.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944733.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944735.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944738.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944739.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:25
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944714.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944715.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:35
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944681.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944682.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:38
İKİZLER
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944690.jpg?r=0
KRAL TACI VEYA DİKENLİ TAC (CROWN OF THORN)
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944692.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944698.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:38
ASLINDA GÜLLE SUSAĞI
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944660.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:44
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944671.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944676.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:46
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944705.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:48
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944768.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944769.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:51
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944775.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944778.jpg?r=0
sungurak
30-07-2012, 10:56
.....
Merhabalar sukabagi severler..
Bu yil ilk kez Osmanli turbani ektim..Arkadasim sungurak sagolsun..bana bir suru sukabagi cekirdegi gondermisti..
Digerlerini ekemedim..maalesef..Ektiklerimden bazilari cikti bazilari cikmadi..Bu yil ilk susaklarim begeninize:D
Fotograftaki susagim,maalesef,cekilidkten sonra koptu,file koymayi unutmustum ve sanirim agrligi kopmasina neden oldu..Yerde olanlar var,saglam,sukur..
http://i.imgur.com/mSmIs.jpg buda ilk kez yetiştirdiğim benim yıldız kabaklarım bu yaprakları
http://i.imgur.com/k3w6B.jpg buda çiçekleri inşallah bolca sebzesini alır kızartmasını yaparım...
sungurak
31-07-2012, 07:58
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944785.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944786.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944790.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944794.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944797.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944801.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944803.jpg?r=0
i. fuat yenen
31-07-2012, 14:12
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944731.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944732.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944733.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944735.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944738.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0850/027944739.jpg?r=0
mükemmelsiniz. çok sağolun teşekkür ederim
Bunlar da benim Turk's Turban (Türk Fesi) kabaklarım.
322665
322666
bende mi bir kök olan kabağı tozlaştırmam lazım ?
Eğer çevrede yeterli arı ve/veya böcek varsa onlar tozlaşmayı yapacaktır. Ama bunlar yoksa veya işi garantiye almak için elle tozlaşmayı sizin yapmanız lazım.
sungurak
02-08-2012, 08:40
yetiştirmeye başladığım yeni bir tür, çok ilginç örnekleri var şimdilik bukadar oldular DİNOZOR SUSAK
http://media.snimka.bg/s1/0864/027972600.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0864/027972604.jpg?r=0
sungurak
03-08-2012, 14:11
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988352.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988355.jpg?r=0
sungurak
03-08-2012, 14:21
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988357.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988359.jpg?r=0
sungurak
03-08-2012, 14:38
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988360.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988388.jpg?r=0
sungurak
03-08-2012, 14:39
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988438.jpg?r=0
sungurak
03-08-2012, 14:40
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988419.jpg?r=0
sungurak
03-08-2012, 14:42
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988393.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0872/027988406.jpg?r=0
sungurak
06-08-2012, 08:13
http://media.snimka.bg/s1/0890/028024215.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0890/028024222.jpg?r=0
sungurak
07-08-2012, 09:22
http://media.snimka.bg/s1/0894/028033044.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0946/028135578.jpg?r=0
sungurak maşallah gelişmiş kabaklarınız.
benim yıldız kabagım iri fındık kadar oldu sonra buruştu kurudu ne sebep oldu acaba.? çok üzüldüm:(
sungurak
13-08-2012, 16:13
teşekkürler dünyam1
büyük ihtimalle dişi çiçeğiniz döl tutmadan (polenleme olmadan) kapanmıştır.geçmiş fotolara bakar ve oradaki yöntemi uygularsanız buyuk ihtimal sağlıklı meyvalar oluşacaktır
****** yeterli besin (gübre) VE SAİR GİBİ SEBEPLER DE ETKİLİ OLABİLİR ANCAK BİLDİĞİM BİR KONU VAR O DA meyva bağlama döneminde susklar çok fazla sulanmayı da sevmez.
sungurak
14-08-2012, 10:11
http://media.snimka.bg/s1/0927/028097387.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0927/028097389.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0946/028135578.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0927/028097415.jpg?r=0
Sayın Sungurak; kabak çeşitleriniz gerçekten çok güzel. İlgiyle takip ediyorum. Güle güle büyütün.
sungurak
14-08-2012, 13:31
Teşekkür ederim Sayın almira;
keşke tüm susak yetiştirici arkadaşlarımız da sizin gibi hassasiyetle takip edyor olsalar ve de bahçelerindeki örnekleri bizimle paylaşabilseler.
Sayın sungurak,
bu seneki tohumlar aşırı yağışların azizliğine uğrayıp çürüdüğü için elimizde olan tek çeşit çift boğumlu su kabağı resimlerini sizi yalnız bırakmamak için bende eklemeye karar verdim sizinkiler kadar güzel olmasada.
sungurak
17-08-2012, 09:12
hiç olur mu sayın smnunal :)
ayrıca gerçekten yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim çift boğumlu susağınız da çok iyi maaşallah çok simetrik ve iyi gelişmiş, tebrikler! anlaşılan o ki batıda ve genel olarak anadolumuzda susak açısından verimli bir yıl olmamış burada ülkemizin ücra köşesi olan artvin de durum iyi her gün yağışlı serin ısılar 25 dereceyi geçmiyor hatta sulama bile yapmıyorum desem yeridir.inşallah verimli bir hasat olur hepimiz için.
Süs kabaklarıyla ilgili iki resim de ben koyayım.
326884
326885
teacherr
28-08-2012, 21:41
bunlar da benim kabaklar çok sevdim koparıp ipe astım inşallah çürütmem.
teacherr
28-08-2012, 21:44
ilk kabak ikinci çıkınca kurudu niye kurudu anlamadım diğeri büyümeye devam ediyor ama nedense kabaklar döl vermedi 4-5 kök kabak birer tane kabakları var çogu küçükken kurudu bakalım ne olcak bitanesi büyüyebildi.
teacherr
28-08-2012, 21:45
resim yüklenmemiş buda resmi
bay tömürcek
28-08-2012, 21:50
Sayın teacherr;
Kabaklarınız resimde görüldüğüne göre daha yapraklar falan bayağı yeşil keşke yaprakları falan sararınca koparsaydınız ama merak etmeyin çürümezler bayağı dayanıklı kabaklar bunlar.
İpe de dizmeyin bence bu sene ekemedim bunlardan ama geçen sene iki kök ekmiştim sizin dediğiniz gibi ipe dizip balkona astım renkleri soldu sapsarı oldular bütün özellikleri de kayboldu öyle olunca.
Ama süs olsun diye 4 tanesini küçük sepetle oturma odasına sehpanın üstüne koymuştum taa yaza kadar hiç renkleri bozulmadan capcanlı kaldılar.
Bir kaç gün önce hasat ettiğim Turk's Turban kabaklarımdan birinin resimleri.
5-6 tane daha olgunlaşmakta olan kabağım var.
328284
328285
Çift boğumlu su kabaklarımız gelişmeye devam ediyorlar.
Bu sene su kabağı diye ektiğimiz kabaklar şu an resimlerdeki gibiler. ama sanırım su kabağı değiller. Ne tür kabak olduklarını biliyorsanız lutfen yardımcı olur musunuz? Yenir mi? Ne amaçlıdır?) Teşekkürler...
Dilek Sarıkaya
21-09-2012, 11:45
Çift boğumlu su kabaklarımız gelişmeye devam ediyorlar.
Kabaklarınız çok güzel gelişmiş, maaşallah. Benimkiler büyümedi, en sonunda öldüler. Belki de saksı ufak gelmişti.
Bunlar da benim süs kabaklarım.
Aynı kabaktan çıkardığım tohumlardan 4 tanesini ekmiştim. Envai çeşit kabak çıktı. Kabakların bir kısmını eş, dost aldı. Bunlar bana kalanlar. Sanırım 50-60 kabak var.
Koyduğum çakı büyüklük karşılaştırması için.
333235
Bu sene su kabağı diye ektiğimiz kabaklar şu an resimlerdeki gibiler. ama sanırım su kabağı değiller. Ne tür kabak olduklarını biliyorsanız lutfen yardımcı olur musunuz? Yenir mi? Ne amaçlıdır?) Teşekkürler...
Süs kabağı, su kabağı dahil bütün kabakların meyveleri, çiçekleri, yaprakları ve kökleri yenilebilir. Yani insana zararlı filan değildir. Ancak lezzet başka bir konu olup tadını beğenmeyebilirsiniz.
teacherr
22-09-2012, 14:52
küçükler kurudu bunlar büyüyebilenler...
teacherr
22-09-2012, 14:56
devamıı....
sungurak
24-09-2012, 14:05
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536888.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536893.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536896.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536903.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536905.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536914.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536873.jpg?r=0
sungurak
24-09-2012, 14:10
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536875.jpg?r=0
sungurak
24-09-2012, 14:12
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536884.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1146/028536878.jpg?r=0
Maşallah; hasat hayli bereketli olmuş. Ellerinize sağlık.
bay tömürcek
24-09-2012, 17:54
Sayın sungurak sarılı yeşilli kraliçe tacı gibi olan kabaklar çok hoşuma gitti ;)
sungurak
26-09-2012, 09:13
teşekkür ederim arkadaşlar seneye elimdeki örnekleri dikmek isteyenlere bol miktarda tohumumuz bulunmaktadır ilgililere duyurulur :)
Sayın sungurak,
Yetiştirmiş olduğunuz kabaklardan fazla olan tohumlarından bizlerde ekmek istesek tohum almamız mümkünmüdür.
Muğladan selamlarımla.
ayseldeniz
26-09-2012, 10:54
Sayın smnunal,bu yıl ilk kez su kabağı ektim.Sevgili Doğayla Barış göndermişti birkaç tane. 8-9 tane sizin resimlerdeki modelden oldu.Bu kabaklar ne zaman toplanacak? Çekirdeklerini ne zaman alabiliriz?Kabakları nasıl değerlendirebirim?Bilginiz varsa paylaşın lütfen.Ayrıca tohumları sağlıklı alabilirsem dağıtmayı düşünüyorum.
sungurak
26-09-2012, 11:17
merhaba arkadaşlar ve değerli susak sever dostlar adres ve telefonlarınızı özelime atmak suretiyle kargo masraflarını kendiniz karşılamak koşuluyla sizlere karşılıksız tohum dağıtımını aralık ayının 1. günü başlatabilirim.o zamana kadar sağlıklı kuruyacak susakların tohum alma işlemi yapılacaktır.
sungurak
06-12-2012, 08:59
merhabalar sayın susak sever dostlar
sayın toprakkız; sayın tuya; sayın vıbb, sayın tura; sayın almira; sayın murattyildizz ve benden tohum talebinde bulunup adres göderen arkadaşlar susak tohumlarınızı gönderdim lütfen takip edin yurtici kargo.iyi günle dilerim
Tohumlar az önce elime ulaştı. İlginiz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.;)
merhabalar sayın susak sever dostlar
sayın toprakkız; sayın tuya; sayın vıbb, sayın tura; sayın almira; sayın murattyildizz ve benden tohum talebinde bulunup adres göderen arkadaşlar susak tohumlarınızı gönderdim lütfen takip edin yurtici kargo.iyi günle dilerim
Sayın sungurak; tohumları aldım...:)teşekkür ederim, sağolun.
[QUOTE=sungurak;1061836]merhabalar sayın susak sever dostlar
sayın toprakkız; sayın tuya; sayın vıbb, sayın tura; sayın almira; sayın murattyildizz ve benden tohum talebinde bulunup adres göderen arkadaşlar susak tohumlarınızı gönderdim lütfen takip edin yurtici kargo.iyi günle dilerim[/QUOTE
Sayın sungurak çok emek vererek hazırladığınız kabak tohumları bu gün elime geçti çok teşekkür ederim hakkınızı helal edin lütfen
sungurak
09-12-2012, 08:54
hepinize helal olsun iyi günlerde yetiştirin :)
murattyildizz
17-12-2012, 19:35
Sayın Sungurak,göndermiş olduğunuz tohumları bugün aldım.Teşekkür ederim.
toprak kız
18-12-2012, 11:14
konuyu ne zaman okusam, kabaklara mest oluyorum, yaza biz sizleri mest edicez:) tekrar teşekkürler sayın sungurak...
sungurak
18-12-2012, 15:52
bedelsiz tohum dağıtımım sona ermiştir ilgili arkadaşlarımıza bol hasatlı bir yıl diliyorum esen kalın.
teşekkürler emeğinize sağlık.
Merhaba Arkadaşlar,
Uzun zamandır susaklar ilgimi çekiyor.Satın almış olduğum süs kabakların tohumlarını bu sene toprakla buluşturacağım:)
Forumda tüm yazılanları okudum ve sayenizde üretimle ilgili bir çok bilgiye sahib oldum.Çok teşekkürler.
Tohum paylaşımı olduğunu gördüm,ben bedava istemiyorum.Aranızda satan var mı acaba?:rolleyes:
:rolleyes:1dönüm yerim var,farklı türleri denemek istiyorum.Hangi türün iklime ve toprağı uyumu daha iyi olur ise o tür le devam edeceğim.
sungurak
14-01-2013, 15:56
ücretsiz paylaşımda bulunabilirim kargo masrafları size ait olmak üzere selamlar
Selam Sungurak Bey,
Teklifinize çok sevindim,doğrusu böyle bir teklif geleceğni beklemiyordum.
Kargo ücretini seve seve karşılarım.Adres bilgilerini nasıl paylaşacağımı bilmiyorum,gerekli yönlendirmeyi yapabilir misiniz?
Şimdiden teşekkürler.
Çok mutlu oldum.
Merhaba,sukabagi severler,
Onceki yil,sayin sunguraktan aldigim tohumlar,ikinci nesil tohumlarini aldim.Gecen sene ektigim su kabaklarini fotografladim,lakin su an makinede.Uygun zamanda eklerim..
Sungurak arkadasima tesekkurler..
Merhaba,
sunguraktan tohum bekliyorum:p,siz nerede ekmştiniz tohumlarınızı sarıgöz ?
Sayin zlatar,bahcemiz var.Gercegi genelde soganli bitkiler yetistiriyorum.Aralarinda boyle susaklar da ekiyorum.Oyle buyuk bir yetistirme gibi degil,benimkisi oylesine amatorce..Bu susaklar 2 yil oncesine dayaniyor.Gecen senenikisini daha sonra ekleyecegim
Merhaba Sarıgöz,
Daha önce paylaşmış olduğunuz fotoğrafları inceledim. Işık ve açı seçiminiz profesyonel düzeyde. Çok basit görünen nesneler sizin objektifinizde sanata dönüşüyor.
Çok güzel, çok beğendim.
pistacia
06-02-2013, 19:04
Merhaba,ben Marmaris'in bir köyünde yaşamaya başladım.Burda küçük bir bahçem var sebze yetiştirmek istiyorum bir de su kabağı ama tohum bulamadım bu konuda bana yardımınız olabilirmi ?tohum gönderebilirseniz çok sevinirim.Sevgilerimle...
Arkadaşlar bu kabakları yetiştirip sonra ne için kullanıyorsunuz.Geçen sene bende yetiştirdim sonra ne yapacağımı bilemedim.her isteyene verdim.
Arkadaşlar ben de çift boğumlu su kabağı tohumu arıyorum. Elinde fazla olan arkadaşlar varsa çok sevinirim. Ben geçen sene su kabağı diye süs kabağı yetiştirdim onlar da güzeldi fakat beklediğim gibi büyük olmadıkları için hayal kırıklığına uğramıştım. Karşılığında süs kabağı, zakkum ve adını bilmediğim renkli çiçekler açan sarmaşık tohumlarından paylaşabilirim. Teşekkürler...
geçen yıl gelen tohumlardan çift boğumlu olan çimlenmedi. Ya da iki tane fidem kurumuştu onlardan birisiydi o nedenle yetiştiremedim bu yıl tekrar deneyeceğim inşallah olur.klasik su kabağından da yüzlerce tohum elde ettim.acaba ne şekilde saklamalıyım tohumları en azından bi kaç tanesini saklamak istiyorum. acaba saklama ömrü ne kadar?
Sn. dr.arif, bildiğim kadarıyla ışık ve nem almayan bir kap veya kilitli poşette saklayabilirsiniz.
Klasik dediğinizin şekli nasıl acaba, armut şeklinde olanlardansa talip olabilirim bir kısmına. Sizin için mümkünse tabi...
Merhaba su kabagi severler.
Coktandir eklemek istedigim,gecen yilin su kabaklarini.Makineden ancak cikardim
Aralarinda evin normal kabaklari da var.Renk katsin diye ekledim.
karanfil12
12-03-2013, 08:53
merhaba arkadaşlar. bende uzun kabak yetiştirmek istiyorum konya ereğli den tohumu temin ettim .ne zaman ekmeliyim ve direk toprağamı ekmeliyim. çok teşekkür ederim bu sayfada yeniyim çok yararlandığım bir sayfa çok teşekkür ederim .
merhaba;
Geçen sene susak kabağı ve lif kabağı yetiştirdim. Su kabağı bir tane verdi, lif kabağı üç tane. Sadece lif kabağının tohumlarını alabildim.
Uzun kabak yetiştirmek istiyorum. Elinde uzun kabak tohumu olan arkadaşlardan rica ediyorum. Elimde lif kabağı tohumları var. Teşekkürler.
hanımeli
16-03-2013, 15:47
merhaba ben ilk defa su kabağı yetiştireceğim inşaallah,tohumlarımı ektim,umarım çimlenirler,
benim sorum;su kabaklarının meyvelerini illa yüksekten mi sarkıtmak gerekiyor,yani bal kabağı gibi toprak üstünde olmazmı?
birde tam güneşimi sever yoksa yarı gölgede de olurmu?
teşekkürler
lif kabağı yetiştiriciliği hakında bilgisi aolan var mı?
sayın hanımeli su kabağı güneşi sever yükseğe koymaya gerek yok yerdede olur.ben öyle yetiştirmiştim.normal kabak gibi.
hknrdm74
15-04-2013, 00:08
merhaba sayın
hknrdm74
su kabaklarınız sararıp dökülmüyor dişi çiçekleriniz dökülüyor efendim
anlaşılan şu ki doğal yolla polenleme olmadığı için erkek polenler dişi çiçeğe ulaşmıyor burada sizin müdahaleniz gerekli bir resim fırçasıya erkek çiçekten polen alıp dişi çiçeğin üstüne sürmelisiniz
Merhaba sayın sungurak
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim..Tavsiye ve tecrübelerinizden bu sezon yararlanacağım..umarım bu yıl ki ürünlerimde aynı sorunu yaşamam...tekrar teşekkür ederim..
hknrdm74
15-04-2013, 00:43
Tüm susak sever arkadaşların bu yıl ki hasatlarının bereketli olmasını diliyorum..bende ilk tohumlarımı (yaklaşık 50 tohum) 10 gün önce ve bu gün yeniden yaklaşık 150 tohumu çatlaması için toprağa ve torfa diktim...inşalah herkes için bereketli bir sezon olur....
hknrdm74
16-04-2013, 19:01
merhaba ben ilk defa su kabağı yetiştireceğim inşaallah,tohumlarımı ektim,umarım çimlenirler,
benim sorum;su kabaklarının meyvelerini illa yüksekten mi sarkıtmak gerekiyor,yani bal kabağı gibi toprak üstünde olmazmı?
birde tam güneşimi sever yoksa yarı gölgede de olurmu?
teşekkürler
merhaba HANIMELI sabah güneşini en az 6-7 saat alması kafi gelecektir diye öğrenmiştim daha önceki araştırmalarım sırasında...meyvelerin yüksekten sarkması şekil açısında daha sağlıklı oluyor..yerde yetişen kabakların şekilleri deforme oluyor ve kabak zarar görebiliyor..ancak sarkıtma usulünde de dikkat edilmesi gereken bir şey var ki o da kuru kabaklar nekadar çok hafif ise taze kabaklar da tam tersine henüz taze iken oldukça ağır oluyorlar bu nedenle bazen kabağın sapı ağırlığı taşıyamıyor ve kopabiliyor..bu nedenle belli bir büyüklükten sonra file benzeri malzemelerle veya ince bayan çorabı da olabilir, kabağı bu malzemenin içine yerleştirip sağlamlaştırabilirsin..umarım yardımcı olabilmişimdir...
teacherr
12-08-2013, 01:33
bu sene ki kabaklarım :)
hkn1907hkn
14-08-2013, 16:37
Merhaba arkadaşlar ;
Özelden bir kaç su kabağı yetiştiren meraklı dostlara mesaj atmıştım sonra burayada yazmaya karar verdim. Bende silivride ki organik tarım yapmaya çalıştığım arsamda yetiştirdim geçen sene yanlız çok küçük oldular ( ortalama 15 - 20 cm ) cinsleri öyle olabilir mi bilmiyorum ya da susuzluktan fazla büyümedi o da olabilir yazlığımın garajında birbirine deymeden astım iyice kurudular fakat çok ufak olduğu için içimden işlemek gelmiyor. Sizlerden rica etsem elimizde ki tohumları değiş tokuş yapabilir miyiz ? Su kabağı işlemek için Dramell marka bir hobi aleti aldım ve elimde ki susaklar ufak olduğu için pek gösterişli durmuyor açıkcası bir de bu sene yine ektim geçen ay ama çok geç kaldım gibime geliyor yaklaşık boyları 20 - 25 cm oldu sizce onlardan mahsül alabilir miyim bilgilendirirseniz sevinirim. Bu arada yerli tohumu elimden geldiğince kollamaya ve yaymaya çalışırım genellikle arsamın bulunduğu bölgede ki komşularım ile tohum alış verişi yaparız fidelerimizi kendimiz yapmaya çalışırız bu sene yine son hasadı yetiştirdiğimiz sebzeleri tohumluk için ayıracağız bu tohumlardan da isterseniz gönderebilirim kendi yetiştirdiğiniz domatesi dalından koparıp direk yemesi inanılmaz zevkli gerçekten :)
senaksit
01-09-2013, 22:41
merhabalar
bende bu sene su kabağı yetiştirmeye çalışıyorum çift boğumlu su kabağından 3 adet hasat alacağım şimdilik sağlıklı görünüyorlar . ama diğer fidelerimde hep olup küçükken çürüdüler. burada okuduğum kadarı ile döllenme ile ilgili sorun olduğunu sanıyorum . benim sorunum sayın sungurağın koymuş olduğu dölleme resimlerini göremiyorum resimler kaldırıldımı yoksa başka bir bölüme mi taşındı ?
september_strom
12-09-2013, 13:27
*** aynı şekilde elimde bir adet kabak var ebatı cok büyük bende akrep yapıyorum.
sayın hkn1907hkn biraz değil çok geç kalmışsınız tohumları ilkbaharda ekmenizi,dibine yanmış hayvan gübresi koymanızı vede bolca sulamanızı tavsiye ederim zaten farkı sizde göreceksiniz.işleme konusuna gelince kabak küçük olsa bile emek ve sevgiyle kocaman bir sanat eseri olur.su kabağının ışığı, ziyaret edin ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız,saygılar
Bu sene su kabakları erken meyve tuttu. Yaklaşık 30 adet su kabağımız olacak. Tek kökten iyi bir rakam. :)
Yeni sezon açılacak.
Küçük bahçemde ben de kabak yetiştirmek istiyorum.
Uzun kabak, lif kabağı ve susak kabağı tohumu arıyorum.
Gönderebilecek olanlarla haberleşelim.
Teşekkürler.
Garip şekilli bir kabak tohumu adım.
Şu an 4 adet çimlendi.
481066
Bunu yetiştirme cesareti bulacakmıyım, yoksa söküp atacakmıyım, bakalım.
Eylül-41
20-05-2014, 17:39
Merhaba arkadaşlar, aranıza yeni katıldım. Su kabağı yetiştirmeye başladım. Deneyimli arkadaşlardan tavsiye almak istiyorum ancak öncelikle fotoğraf yüklemem gerek ama yapamadım. Masaüstündeki bir fotoğrafı nasıl ekleyebilirim acaba?
Eylül-41
20-05-2014, 20:39
umarım yakın bir zamanda mesajımı okuyan ve yanıtlayan bir arkadaş olur...:p
Eylül-41
20-05-2014, 20:44
Aradım aradım sonunda buldum :p işte kabak fotom... sizce ayırma işlemi yapmam gerekir mi... tek noktada iki kök var ve yanındaki kabakta da aynı durum söz konusu ve birbirlerine yakınlar... büyümede sorun olur mu?
Akhisarlı
20-05-2014, 21:22
Sayın Eylül-41
Kabaklarınız iyi gelişiyor.
iki kök bırakılırsa uygun olur diye düşünüyorum. .
Zayıf olanları çekmeden kesin ,diğer kökler oynamasın.
Yanlarına dallı budaklı uzun bir dal dikin tırmansınlar veya iplik yardımıyla çardağa çıkarın .
Eylül-41
21-05-2014, 16:36
Sayın Akhisarlı,
Hemen gidip keseceğim, bir noktada tek bir kök bırakacağım... yanındaki de aynen öyle. aralarında 30-40 cm boşluk var umarım bu mesafe sorun olmaz büyümelerinde... Teşekkür ederim cevabınız için.
defnenar
20-06-2014, 22:01
ARKADAŞLAR BENDE SU KABAĞI YETİŞTİRMEK İSTİYORUM. TOHUM KONUSUNDA (FARKLI TÜRLERDE) BANA YARDIMCI OLURSANIZ.SEVİNİRİM. (emrah.gucuk@ipa.com.tr) mail adresim
melanmelan
24-07-2014, 11:16
Bu süs kabakları gerçekten çok hoş. Sanırım bu sene için biraz geç kaldık. İnşallah seneye balkonumun tavanında gezdiririm bu yeşillikleri.
Çok güzeller. Çocukluğumdan hatırlıyorum bu kabakları. Balkonda yetiştirmek hiç aklıma gelmedi. Seneye balkona düşünüyorum...
İyi akşamlar
Tüm ağaç tutkunlarına verimli hasatlar dilerim.
Fazla sukabağı olupta ücreti karşılığında göndermek isteyen
olursa alabilirim.
Erzurumda yetiştirmek imkansız.
Hepinize şimdiden teşekkür ederim.
Arkadaşlar kabakların yaprakların kuruma başladı. Yağmurlarda başlayınca küflenme olabilir diye düşünüyorum. Ama yorumlarda da çok erken olacağı yazılmış sizler ne tavsiye edersiniz??
Arkadaşlar bir müddet daha bekleyeyim mi yoksa artık hasat edeyim mi?
Sayın prııt dallar kuruduysa toplayın bence.çünkü içinin olgunlaşması bitmiş oluyor bence.
canboybas
22-11-2014, 09:11
Sanırım içinin çürümesi falan gerekiyor.5 ay önce samsun'dan bu susaklardan gelmişti.Evde öylece bekliyor.Diğer forumlarda altlarını deldiklerini gördüm.Ne kadar süre daha beklemem lazım içine ışıklandırma gibi şeyler yapanlar da olmuş.https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/1622755_10204062529302537_8717948267156019505_n.jp g?oh=0a3e56113798fa89645be079d6763ffc&oe=551DC0ADhttp://https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10376265_10204062529342538_2073416881204148295_n.j pg?oh=222767bd691ec3dd06ca7f85e3034b6d&oe=551DDADA&__gda__=1427431589_dfe94bb21434df089d62f1fdb621989 b
Çürüme değil kuruması gerekiyor.sallayınca İçinden tohum sesi geliyorsa delebilirsiniz.
Lonicera
06-12-2014, 12:37
Tohumlarını Sn sevoş'un göndermiş olduğu susakları havaların iyice bozup bitki yapraklarını kapkara yapmasından sonra topladım. Erken olduğunu biliyorum ama sürekli yağmur altında kalırlarsa tohumluk için ayırdığım kabakların çürümesinden endişe ettim. Geç ekmeme rağmen 4 tane ürün alabildim. Kısmetse artık seneye paylaşıma konulacak.
Arkadaşlar merhaba,
Bu sene su kabağı ekmek istiyorum. Elimde uzun saplı olan cinsin tohumları var. Çift boğumlu ve gülle denen cinslerden de ekmek istiyorum. Elinde tohumu olan arkadaşlar gönderebilirse çok sevinirim. PM bekliyorum. Saygılarımla.
cihan_as
25-02-2015, 00:49
Sn axilic, adres bilgilerini özelime yazarsan, çift boğumlu olan tohumdan gönderebilirim.
sehercan
27-02-2015, 14:37
Elimde yeni çimlenmiş (5-10 cm) 10 Türk Türbanı fidesi var. Onları toprağa ekmek için 2-3 hafta daha beklemeyi düşünüyorum. Konya'da havalara güvenemiyorum. Küçük iki saksıdalar şu an. Yerleri dar gelirse sorun olur mu?
Küçük bahçemde küçük bir üzüm asması var. Bitkilerin ona sarılması için altına dikmem uygun olur mu?
Bir tanesini büyük bir saksıda bırakmak istiyorum. Sorun olmaz umarım.
Bu sayfada bu konuda çok tecrübeli arkadaşlar olduğunu gördüm. Bu yeni ve farklı türde süs kabağının yetişmesinde yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
Bana gelen bir küçük kabaktan 20 kadar tohum aldım. Elimdekileri yetiştirebilirsem onların tohumlarını da isteyenlerle paylaşabilirim.
Teşekkürler
Ali Asım
28-02-2015, 17:28
Bu sene nasip olursa Su kabağı yetiştirmek istiyorum google den bulmuş olduğum bir çardağı biraz daha eklemeler yaptım ve büyüttüm demirlerin boyu 6 metrelik olduğun dan ikiye bölüp 50cm toprak altı 2,50 mt yukseklık olcak direklerin ara mesafeleri 3 metra olarak ayarladım ust kısımlara demir profıllerle bağlantı yapıcam siz büyüklerimin de fikirlerine ihtiyacım var
Resim.1.çardak.sistemi (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=538780&d=1425139909)
Karışık 61 adet
Kabak Kemane 61 adet
çift boğum büyük 101 adet
çift boğum uzun 56 adet
bombeli 10 adet
yılan 10 adet
299 adet
Gelen.6.Çeşit.Tohum (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=538778&d=1425139909)
Tohumların.Boyutları (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=538779&d=1425139909)
tohumlarınızı 6 nisandan sonra ekerseniz gelişimleri daha iyi olur
Ali Asım
01-03-2015, 09:09
Sayın neşecan nisanın 15 inden sonra araziye ekmeyi düşünüyorum tohumları zaten martın 10 unda cam sera da torf perlit karışımı yaparak ekicem viyollara cam sera da devamlı soba yanıyor nisanın 15 ine kadar dikim seviyesine gelir diye düşünüyorum bilgisi olan yazarsa sevinirim.
Merhaba arkadaşlar,
Viyole ekmiş olduğum su kabağı tohumları yirmi santim kadar sürdü, sonra aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz gibi ilk yapraklarının uçlarında kurumalar başladı. Sorun ne olabilir ki? Çok üzülüyorum bu duruma.
http://img500.yukle.tc/image.php?id=8288photo.jpg
http://img500.yukle.tc/image.php?id=1161photo1.jpg
http://img500.yukle.tc/image.php?id=5310photo2.jpg
http://img500.yukle.tc/image.php?id=5659photo3.jpg
Simyaci98
14-06-2015, 22:44
Arkadaşlar ben de bu yıl ilk defa tohum ekimi yaptım. Iki tane balkonumda üç tane de bahçemde ektim. Sadece balkonumdaki çok çok fazla gelişti. Diğerlerinin boyunu dörde katladı diyebilirim. istanbulun hava Şartları bunları nasıl etkiler acaba. Bilgisi olan varsa yardımcı olsun lütfen
murattyildizz
20-06-2015, 12:09
Petunyalar çok güzel yakıştı 😃
murattyildizz
20-06-2015, 12:24
Kesme işlemi matkabın ucuna takılan bir aparat sayesinde kolayca yapılabiliyor....sonra vernik..
murattyildizz
20-06-2015, 12:40
Su kabakları çok dayanıklı birde vernikleyince dahada direnci artıyor...
murattyildizz
20-06-2015, 15:38
bahçesi olanlarlar için çok güzel dekoratif saksı olabilirler..😃
sebboy73
16-08-2015, 17:52
Merhaba ben saksıda su kabağı yetiştirmeye çalışıyorum. Fakat kabak oluşmuyor. Ne yapmam lazım.
Üç sene aradan sonra yeniden yetiştirebildim. Apartmanların arasında küçük bir yerde. Fazla güneş görmüyor. Asmanın dallarında sardırmıştım. Meyveye duralı 20 gün kadar oluyor. Bir kökte altı tane var. Bazı meyvelerin dibi bahçe duvarına değiyor. http://3.bp.blogspot.com/-gEU-CFQTzZw/VgrVv8HNGcI/AAAAAAAA_Vc/siX358cMNg4/s320/20150929111432.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-_qkxsyy0lT4/VgrVxIJRJtI/AAAAAAAA_Vk/eZA3QBncOVQ/s320/20150929111441.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-imZQyStS8mY/VgrVxYQJJnI/AAAAAAAA_Vs/OsRoQ-ym_2U/s320/20150929111451.jpg
murattyildizz
01-10-2015, 18:28
Merhaba ben saksıda su kabağı yetiştirmeye çalışıyorum. Fakat kabak oluşmuyor. Ne yapmam lazım.
Çiçeklerin döllenmesi gerekli..arılar veye rüzgar yapmıyorsa bir sulu boya fırçasıyla siz yapmalısınız..bu bölümü dikkatlice okursanız bu bilgilere ulaşa bilirsiniz..
Onurkekeckarga
08-04-2016, 09:03
Merhabalar su kabağının ekim zamanı ne zaman ? ve saksıda çimlendirerek mi ekmeliyim?
kisalar99 adalı
12-04-2016, 14:39
herkeze merhaba susak konusunda tam bir becerim yok ancak hobi olarak başladım önce çekirdek ektim küçük saksılara sadece kuru hayvan gübresi kullandım çok seviyormuş 5 ğünde filizlendi ve boy attı 20 cm.oldular..saksıyı biraz daha büyüttüm yaklaşık 3o cm olunca vede hava durumuna ğöre yere ekicem bir saksıyı balkonda yetiştirmeyi düşünüyorum umarım güzel bir sonuç alırım eğer bu konuyla ilğili bilğileriniz varsa lütfen paylaşırmısınız zira diğer aşamaları bilmediyim için devamında ne yapabilirim yazarsanız çok sevinirim..
...eğer bu konuyla ilğili bilğileriniz varsa lütfen paylaşırmısınız zira diğer aşamaları bilmediyim için devamında ne yapabilirim yazarsanız çok sevinirim..
9 sayfa/sizin son yazdıklarınız hariç 247 mesaj yazılmış, bu konuyla ilgili bilgiler mutlaka vardır.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm
Vizeli39
12-04-2016, 19:54
Su kabağından çok güzel ürünler elde ediliyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=605170&stc=1&d=1460483616
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.