Bağlan

View Full Version : ugurtelefon / Yeni yapılanan terasım

ugurtelefon
24-04-2009, 12:05
Arkadaşlar,aşağıda birkısmını fotolayabildiğim teras fotolarım var.
Sivri kıl biber,Sırık domates,Sarı(yerli) biber fidelerim var.
Farkederseniz arka planda Asmam da biraz biraz gelişmeye devam ediyor.
http://img235.yukle.tc/images/83442.jpg (http://www.yukle.tc)

Bu da oturak cins cherry domates tomurcuklarımdan biri,daha doğrusu çimlenmeyi başarabilen ilk tohumum.Aslında 5-6 çeşt daha biber tohumu var,çimlenmesini bekliyorum.
http://img233.yukle.tc/images/85596.jpg (http://www.yukle.tc)

sormak istediğim şu;
boyları ortalama 40-50cm olar Sırık cinsi domateslerimde bir kaç çiçek açtı.
bu ne iştir anlamadım.Sırık domates normalde boyu birkaç metre olunca çiçek açması gerekmezmi??
bu çiçekleri koparmam mı gerekiyor,yoksa hem uzayacak hem çiçek açmaya devammı edecek.
http://img237.yukle.tc/images/4083.jpg (http://www.yukle.tc)

ugurtelefon
24-04-2009, 12:10
Buda diğer bir sırık domatesim.
bu da aynı diğeri gibi çiçek açma yolunda devam ediyor.Ama bunun boyu diğerinden 5-10cm daha uzun.

siteden edindiğim bilgiye göre;bitki ya zamanında çiçek açıyor,**** ortada bir sorun varken kendi neslinin devamı için çiçek açıyor.
http://img233.yukle.tc/images/78154.jpg (http://www.yukle.tc)

malbman
24-04-2009, 12:12
Domatesinin hiç bir sağlık sorunu yok sevgili uğurtelefon. Ne yani asma gibi 5 metre boylanıp o zaman mı açsaydı çiçeklerini:p:p Son derece normal bir durum. Bir de İzmir'in son günlerdeki sıcaklarını düşünürsek, hiç bir anormallik yok. Bundan sonra hem çiçek açacak, hem de uzamasına devam edecek. Sakın çiçekleri (domatları) koparayım deme.

ugurtelefon
24-04-2009, 12:14
Müthiş süratle cevap aldım,hemşehrim.:p
İşin aslı son 2 gün hava birhayli soğuktu,ben bile burnumu çekmeye başladım.Ama fideleri duvar dibine koymam iyi oldu,rüzgarın fazlası hasar veremeyecek.

ugurtelefon
06-05-2009, 13:32
arkadaşlar genel görünüm bu vaziyete doğru gidiyor,bakalım nereye kadar toprak ve saksı ayarlayıp terasıma hayat verebilceğim.

ugurtelefon
06-05-2009, 13:34
Bunlarda dün motorsiklet tamircimde gördüğüm öldü diye çöpe atılmış sırık domates fideleri.Dün onları çöpten alıp güzelce bir bakım yapıp,pet bardakların içine şaşırtma yaptım.Altta kalan ölü yaprakları kopardım,pete koyarkende biraz daha derine gömdümki daha güçlü köklere sahip olsunlar.

Lonicera
06-05-2009, 13:39
Sn ugurtelefon, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Yakın zamanda terasınız tam bir yeşil deryası olur. Ancak İzmir için önümüzdeki kavurucu sıcakları hesaba katarak, şimdiden gölgeleme için bir şeyler düşünmenizde fayda var. Sık gözlü eski bir balık ağı gibi bir şeyler olabilir. Veya eskimiş tül perde de işe yarar. Kolay gelsin.

ugurtelefon
06-05-2009, 13:42
şimdi gelelim soruya
aşağıda resimlerini verdiğim sırık domatesler boyları yaklaşık 50-60cm oldular.
Bugün sitemizde bir arkadaşın verdiği video linkini izlemiştim.
Koltuk budaması yapmam gerekiyor değilmi???
Yukarı doğru çıkan işaretlediğim dalları mı keseceğim.???

yoksa biraz daha bekleyeyimmi??

koltuk budaması yaptığımda bitkinin boyunun uzaması hızlanması lazım değilmi??

ugurtelefon
06-05-2009, 13:44
Sn ugurtelefon, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Yakın zamanda terasınız tam bir yeşil deryası olur. Ancak İzmir için önümüzdeki kavurucu sıcakları hesaba katarak, şimdiden gölgeleme için bir şeyler düşünmenizde fayda var. Sık gözlü eski bir balık ağı gibi bir şeyler olabilir. Veya eskimiş tül perde de işe yarar. Kolay gelsin.

Teşekkürler.
Üst tarafta asmam için yaptığım profil çardak var.Oraya önümüzdeki günlerde kırmızı fileli patates çuvalları var.Onlardan gölgelik yapmak istiyorum.

kadiray27
06-05-2009, 14:20
Gösteridğin yerler doğru kardeş onlar kesmen lazım. Dediğin mantıkda doğru koltukları geliştireceğine diğer tarfını geliştirir. Koltuk budaması için geçikmemek lazım bence senin şimdiden alman lazım. Tabi birkaç arakdaş daha fikirlerini belirtsin ondan sonra yaparsın.

ugurtelefon
07-05-2009, 12:46
Eveeet arkadaşlar nihayet sırık domateslerde dün akşam ilk domatlarımı gördüm,inşallah istediğimiz şekilde büyürler.

ugurtelefon
07-05-2009, 12:50
Aşırı sıcaklar gelmeden önlemimizi alalım değilmi??
1 Metresi 2,50TL,metrede 3,5 metre eni olan,gölgelendirme bezlerinden aldım.
5metreyi 2 kat yaparak sebze terasımın üzerine akşam monte ettim.Bugünde öğle saati eve gidip bi test edeyim dedim.Dışarıda gayet güzel güneşli bir hava var.Ama örtü altındaki hava sıcaklığı çok çok iyi,örtümüz gayet güzel iş görüyor.Artık patlıcanlarım olmaz diye düşünmeyeceğim.
Yaz sıcaklarında tahminlerime göre saat 11:00 ile 15:00 arası aşırı güneş olmayacak.

Koyu yeşil
07-05-2009, 13:32
Terasınızda çok işler yapmışsınız tebrikler. sebzeler süper görünüyor. Aman kuşlara dikkat edin, geçen sene benim pembecikleri afiyetle mideye indirmişlerdi.

ugurtelefon
07-05-2009, 14:09
Kuşlar ve yaptıklarından bahsedince,içimde bir yumru oluştu.:(
Mahallede 4 **** 5 tane güvercin besleyenler var.Tek korkum onlardan.Balık ağı bulabilirsem onunla korumayı düşünüyorum.Önümüzdeki haftalarda İzmir merkeze gidicem.Muhtemelen Kemeraltında vardır herhalde.İnce misina gibi olanlardan bulursam alıcam.Nasıl olsa üzerinde metal profilden bir yapı var.Oraya monte etmek kolay olucak.
**** zaten avcılık en büyük hobilerimden.Sezon dışı ama güvercin etine bayılırım.:D:D:D

M.Sema
07-05-2009, 14:40
Çok güzeller maşallah bu yıl hasadınız çok olacak kuşlar ve beyaz sinekler rahat verirse tabi.

Lonicera
07-05-2009, 14:50
Gölgeliğiniz çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık, bitkileriniz çok mutlu olup size meyve ile teşekkür edeceklerdir.

k0900
07-05-2009, 16:44
Bitkileriniz, terasınız çok güzel, iyi hasatlar :)

ugurtelefon
08-05-2009, 10:45
Güzel temennileriniz için teşekkürler.Sizlerin sayesinde epey bi yol katettim.Bugüne kadar koltuk budaması nedir bilmiyordum.Yavaş yavaş okuyarak hepsini öğrenmeye çalışıyorum.
Çocuklarımda evde bir domatesin,biberin vs.nin oluşum aşamalarını adım adım görüp öğreniyorlar.Çok iyi bir gözlem oluyor onlar için.
İlk domatesleri gördüğümüzde benden fazla heyacanlandılar.Hatta büyük çiçeğim okulda arkadaşlarına bile söylemiş.Yakında sınıf arkadaşlarına bir gezi düzenlemeyi bile planlıyorum.:p

k0900
08-05-2009, 11:25
Güzel temennileriniz için teşekkürler.Sizlerin sayesinde epey bi yol katettim.Bugüne kadar koltuk budaması nedir bilmiyordum.

Sayın Msaygın'ın çizdiği resim bu konuyu tam anlamıyla anlatıyor.

http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=110122&postcount=233

malbman
08-05-2009, 11:26
Hemşerim emeğine sağlık. Kısa süre öncesine dek kupkuru bir beton parçası olan terasını şimdiden cennete çevirmişsin. Karşılarına geçip bu hallerini izlemek bile yeter bence.

Bu arada; koltuk budama yaparken, filizi mümkün olduğunca dipten kopar. Zira parça kalırsa oradan tekrar filiz sürüyor. Bunun için de filizler yaklaşık on cm. oluncaya kadar bekle. Daha küçükleri dipten koparmak pek mümkün olmuyor.

Sevgilerimle

(Red Robinleri bu gün postaya veriyorum. Gecikme için kusura bakma)

ugurtelefon
08-05-2009, 12:11
İnşallah R.Robinlerede kavuşurum.Kış serasıda düşündüğüm için,kışında domates yemek güzel olur.
Bakalım,dün ıslak beze koyduğum badem salatalık tohumlarıda çimlenip hayat bulursa değmeyin keyfime.
bu arada saksının birinin kenarına Kudret Narı tohumu atmıştım,2 adet.Saksılar karıştı herhalde.İnşallah bugün yarın o da patlayıp filiz verir.Elimde 2 tane daha tohum var.Onlarıda köye kayınpederlerin bahçeye ekicez bu hafta sonu.
İyi sardı canım bu bahçıvanlık işi.;)
Tamamiyle 10 numara doğal pisikolojik terapi,herkese tavsiye ederim.

ugurtelefon
14-05-2009, 14:55
Fotoğraf makinamın kaybolduğunu zannetmeyin :D

Biberlerimden bazıları çiçeğe başladı hayırlısıyla
Sırık domateslerin hem çiçekleri açmaya devam ediyor,hemde domates oluşumu her hafta çoğalıyor.

ugurtelefon
14-05-2009, 14:58
36 saat ıslak bez arasında bekletip,7 mayıs Perşembe akşamı torfa ektiğim badem salatalıklar ise ne hikmetse 2. gün yani cumartesi sabahı baktığımda çimlenmeye başlamışlardı.Bende kapalı ortamdan dışarıya güneşe almaya karar verdim.Zira ilk çıkan tohum bir gecede 5cm boy atmış.

ugurtelefon
14-05-2009, 15:02
Dışarıda geceleri havanın henüz serin olması ve bu yüzden bir çok çimlenmiş fideyi heba etmiş olmamdan dolayı,Türk usulü MİKRO SERA yapma kararı alıp,bakkalın yolunu tuttum.Bisküvi kutusunu el mahareti ve maket bıçağı ile keserek,pencere açtım.Bu pencerelere Şeffaf naylonları ambalaj bandıyla yapıştırdım.Alın size Türk Usulü MİKRO SERA.
Salatalıklarım hayatından gayet memnun görünüyorlar.Büyük ihtimalle pazar günü şaşırtma yapıcak gibiyim.Hepsi yerim dar diye bağırıyor.

ugurtelefon
14-05-2009, 15:04
Bu da benim küçük çiçeğim.Ablası okulda olduğu için öğle yemek molalarında her eve uğrayışımda mutlaka benimle teras bahçemizi gezip cevabını zor verebildiğim sorular sormaya devam ediyor.;)
Fotoğraf makinasını görünce mutlaka poz verir.;)

nevsune
14-05-2009, 17:14
En güzel çiçek poz vermiş:)

Sn ugurtelefon, terasınızda sadece sebzecilik yapmayacaksınız değil mi:) Hani yıllık domates ihtiyacınız karşılanacak gibi görünüyor da örneğin ben İzmir'de yaşasam ve böyle bir terasım olsa mutlaka selluka, yanına da bir yasemin koyardım.

ugurtelefon
14-05-2009, 17:54
Sevgili Nevsune Hanım
Sebze işi sezonluk bir olay gibi,yani geç kalındığında ürün almak nispeten zor.O yüzden biraz acele etmek zorunda kaldım.
Terasın diğer tarafında ardiye için kullandığım,benim gözümde derme çatma sayılacak,zamanında iş görsün diye yapılan bir örtüaltı var.Asıl düzenleme orada olucak.Nasipse önümüzdeki günlerde o bölüm yani ortalama 20metrekarelik bir bölümü metal aksam ve camekanlı olarak tasarladım.Bir nevi çalışma odası gibi olacak.****** soğuktan etkilenmeyecek şekilde çiçeklerinde yerleri tasarıda hazır.Hatta Malbman arkadaşımızdan gelecek olan R.Robinleride orada büyütmek istiyorum.
İmkanlarım dahilinde en güzelini yapmaya çalışıyorum,birde bu saydıklarımı kendim yapıyorum.Takım taklavat,ark kaynak makinasına kadar hepsi var.;)
Benim gibi hiperaktif kişilerin ortak sorunu,zaman.
Zira hem işyerine,ev ahalisine,amatör balıkçılığa,kara avına,motocrossa,hemde bitki severliğe zaman yetmiyor.:(
Kalın sağlıcakla.

silbastan
14-05-2009, 23:56
ugur bey terasinizi cok begendim, tebrik ederim cok güzel yetisdiriyorsunuz :))

omer.tuncer
15-05-2009, 17:06
Hemşerim gece sesler kesilince ya da sabaha karşı salatalıkların yanına gidersen nerdeyse çatır çutur diye büyüme seslerini duyarsın.

not: CNC ruther ne durumda? kart işi ne oldu?:D:D:D

ugurtelefon
15-05-2009, 17:47
Hemşerim gece sesler kesilince ya da sabaha karşı salatalıkların yanına gidersen nerdeyse çatır çutur diye büyüme seslerini duyarsın.

not: CNC ruther ne durumda? kart işi ne oldu?:D:D:D

Hoşgeldin diycem ama senden sonra üye olmuşum.:)
Bizde her telden çalıyoruz herhalde.
Cnc işine nokta koymadım,kocaman bir virgül var.:D
Mekanik aksama para verip durmaktan gına gelmişti.Biraz fazla pahalı bir hobi.

ugur bey terasinizi cok begendim, tebrik ederim cok güzel yetisdiriyorsunuz )
Silbaştan Teşekkür ederim.Sizinki kadar olmasada ileride biraz daha emekle hayat verip canlılık katmaya çalışıcam.Önümüzdeki yaz günlerinde sıcaktan bunalıp kupkuru klima altında oturmak yerine yemyeşil bir ortamda içilen çayın herhalde tadını burada tarif edemiyeceğiz inşallah.

memet58
15-05-2009, 22:07
Tebrikler Ugurtelefon.

İzmir bir başka memleket. Her açıdan farklı , çocukluğumun şehri. Biz İstanbul'da domatları (İzmirce domates :) yeni şaşırtırken, sizin balkonda neredeyse yenilecek duruma gelmiş..
Sizin yerinizde olsam - teras size aitse ****** - yoğurt kovaları yerine kasa gibi düzenlemeler yaparak mini bahçeye çevirirdim.

mandalina
18-05-2009, 15:22
Uğur bey, domatesleri ektiğiniz kovalar kaç litrelik kova ve saksıların altında bulunan tahta sehpayı sizmi yaptırdınız.

Bu arada bol bol verim almanız dileğiyle terasınız çok güzel.

ugurtelefon
18-05-2009, 17:02
Uğur bey, domatesleri ektiğiniz kovalar kaç litrelik kova ve saksıların altında bulunan tahta sehpayı sizmi yaptırdınız.

Bu arada bol bol verim almanız dileğiyle terasınız çok güzel.

Domates kovaları 8lt lik boya kovaları.Daha sonraları 14lt olanlarından da buldum ama ****** geç kalmış oldum.:)
14Lt olanları badem salatalıklar için kullanıcam,herhalde yarın akşam salatalık fidelerini yeni yerlerine alıcak gibiyim,zira 14-15cm oldular.
Alta koyduğum sehpaları daha önce işyerinde kullandığım aksesuar rafları vardı,onları modifiye ederek sehpa haline getirdim.Ama su hasar vermesin diye üzerlerini boyamak istedim,zamanım olmadığı için kalın naylondan defter kaplarıyla ve raptiye yardımıyla kapladım.Maksat hem yer sıcaklığından bitkileri korumak,hemde altta biriken toz toprağı rahatça temizlemek.

Domateslerimden en soldaki şimdilk sekaret döneminde,yaprakları buruş buruş oldu.Kurtarabilcekmiyim bilmiyorum.Toprağını değiştirip,hafiften kök budaması yaptım.Birkaç gün daha bekliycem olmazsa sökücem.Zaten 5 tane daha boyları 20cm olan sırık domates fidem var.yedekliyiz yani;)

ugurtelefon
25-05-2009, 13:30
Biberlerimizde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı

ugurtelefon
25-05-2009, 13:32
Sırık domateslerimden koltuk alma işlemi yaparken aklıma geldi,kopardığım koltuk sürgününü toprağa diktim.Ve tuttu,şimdilik boyu 7-8cm.

ugurtelefon
25-05-2009, 13:33
İlk diktiğim domates fidelerinden birini kaybetmiştim.Geriye kalanlarda şimdilik herhangibir sorun yok,domatlar büyümeye devam ediyor

ugurtelefon
25-05-2009, 13:35
Tohumun ekim tarihinden bu yana 20 gün geçmiş,badem salatalık fidelerimde yeni yapraklar oluşmaya devam ediyorlar.

ugurtelefon
25-05-2009, 13:38
Gün geçtikçe büyüyen fideler ulaşılması zor olmaya başlamıştı.Bu yüzden bir düzenleme yapmam gerekti.Ayrıca patlıcan fideleri ne tür olursa olsun bolca güneş istediklerini farkettim,onları biraz daha fazla güneş alabilecekleri yere yerleştirdim.Etraflarında rahat dolaşabilmek için yaptığım yeni düzenleme çok iyi oldu.Domates fidelerinin kargılarını çektim,son günlerde havalar sıcak ama rüzgar çok olduğu için bir çok fideyi kargıyla sabitlemek zorunda kaldım.Bence böyle daha iyi oldu.

cigdemozkan
25-05-2009, 17:58
bu düzenleme çok iyi olmuş ellerinize sağlık.
ailece keyifle yemeniz dileğiyle

bu arada bu kadar kovayı nerden buldunuz:)

aydın
25-05-2009, 18:19
Sırık domateslerimden koltuk alma işlemi yaparken aklıma geldi,kopardığım koltuk sürgününü toprağa diktim.Ve tuttu,şimdilik boyu 7-8cm.

İlk defa sizden duyuyorum. Domates çelikten tutuyor mu böyle? 1-2 saat önce açsaydım keşke pc'yi. Kopardığım koltukları attım az önce.:eek:

Vildan Sönmez
25-05-2009, 22:07
Ah çiçeğinize bayıldım. Bunlardan birkaçtane tanıyorum. Makine görür görmez duruş aynı. Allah bağışlasın analı babalı, uzun, güzel ömürler versin

Bu da benim küçük çiçeğim.Ablası okulda olduğu için öğle yemek molalarında her eve uğrayışımda mutlaka benimle teras bahçemizi gezip cevabını zor verebildiğim sorular sormaya devam ediyor.;)
Fotoğraf makinasını görünce mutlaka poz verir.;)

nimbus
25-05-2009, 23:48
teras şimdiden harika görünüyor. hemen hemen tüm tedbirler de alınmış. ellerinize sağlık.
bitkiler için doğal zararlı kovucu olarak bolca fesleğen ve kadife çiçeği de ekmeyi ihmal etmeyin. meyvelitepe'nin sebze adalarında rastladım, daha da pek çok yerde bahsedildiğini duymuştum.

ugurtelefon
26-05-2009, 09:50
Sevgili Çiğdem
Boya kovalarını boya malzemesi satan nalburlardan aldım.İçeirisine hiç boya girmemiş,toz boyalar var.poşet halinde,onları nalburlar satın alırken bu kovaların içerisinde ambalaj niyetiyle geliyormuş,çok sağlam,ışık alıp içindeki toprağın aşırı ısınmasını engelliyor,çünkü beyaz.Tanesini 1TLden almıştım.Yoğurt kovalarını ise süt işleme merkezinde ustabaşı Cankuş dostum ayarladı.Esas sorun bu kadar toprağı taşımak :(

Sevgili Hasan Tahsin
Bende duymamıştım çelik olayını,ilk kez kendim denedim, o biçim tuttular,aslında 3 tane daha var.

Vildan hanım
Allah tüm evlatları analı babalı büyütsün.Bende 2 tane var.En güzel çiçekler onlar.Ufaklıklar tüm aşamaları merakla izleyip takip ediyorlar.Bir nev'i eğitim olmuş oluyor.

Nimbus
Feleğenin zararlıları uzak tuttuğunu bilmiyordum.Orada farkederseniz 4 kök var.Çok güzel kokusu olduğu ve geceleri sivrisinekleri uzak tuttuğu için dikmiştim.

Forumda araştırıp okumadım ama;dün eski bir dostumla güzel bir sohbette bazı bilgiler aldım.Sizinle paylaşmak istiyorum.
Bu bahsettiğim dostum benden büyük bir ağabey,50 yaşlarında.Vakti zamanında 25-30 tane ilaç pompası eskitmiş eski bir zirai mücadeleci.
Sıkı durun bomba gibi,doğal,zararsız,ama muhteşem etkili bir zirai ilaç tarifi veriyorum.

Normal domates boyunda kuru sarımsak(içinde birsürü diş olucak) bir poşet içersinde iyice dövülür.Döğülmüş sarımsak 1Lt lik kap içerisine konup,üzeri suyla doldurulacak.2-5 gün arası güneşte bırakılacak.Bir müddet sonra sarımsaklı suyun ayran gibi olduğu gözlenecek.Sprey ile hertürlü sebze meyve bitkisinin yaprakları ilaçlanacak.
Tamamen doğal ilaçlama.Sarımsaktaki ana etken bir madde varmış.Bu madde güneşte bekleyince iyice ortaya çıkıyormuş.Bitki için hem koruyucu hemde besleyici bir hal alıyormuş.
Dediğim gibi çok eski bir yöntemmiş.Benim sarımsaklar güneşte beklemeye başladı.

hazan-z
27-05-2009, 10:13
Sn Uğurtelefon sarmısaklı suyu Ficus Bejamindeki üzeri pamuklu haşaratta da kullanabilirmiyim? Bir fikriniz varmı?Dünya güzeli çiçeklerinizle ve bitkilerinizle sağlıkl,huzurl,mutlu günler dilğiyle.

ugurtelefon
27-05-2009, 10:30
Sayın Hazan
Bende bu tarifi yeni öğrendim.Bana anlatan dostum,bitki ayırt etmeden kullandıklarını söyledi.İsterseniz bitkinin birkaç yaprağında deneyin.
Benimde niyetim,Örn; 30kök kadar farklı farklı biber bitkilerim var.Birkaçında deneyip,aradaki farkı gözlemlemek istiyorum.Riske girmek istemem.
Bu hafta sonuna kadar sarımsaklı suyun ayran halini almasını düşünüyorum.Hemen deneyip bitkiye 1 hafta kadar süre tanıyalım,bakalım nasıl bir fark olucak.
Aslında forumda bizden daha bilgili arkadaşlar var.Onlarda fikir belirtirse daha güzel olucak.
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim.

ugurtelefon
28-05-2009, 12:24
Arkadaşlar sebze zararlıları bölümüne de konu açtım,ama burayada bir ekleme yapayım,belki farklı cevaplar alırım.
Patlıcanlarımda böcekler farkettim.
aşağıda yaptığım araştırmalara göre elde ettiğim sonuçlar var

malbman
28-05-2009, 13:12
Sevgili Uğur kardeşim. Verdiğin link açılmıyor. Bir kontrol der misin rica etsem?

malbman
28-05-2009, 13:13
Sn Uğurtelefon sarmısaklı suyu Ficus Bejamindeki üzeri pamuklu haşaratta da kullanabilirmiyim? Bir fikriniz varmı?Dünya güzeli çiçeklerinizle ve bitkilerinizle sağlıkl,huzurl,mutlu günler dilğiyle.

Sayın hazan-z. Sanırım sözünü ettiğiniz haşarat pamuklu bit. Eğer üzeri pamuk kaplıysa, hemen hemen hiç bir ilaç etki etmez. Öncelikle bir fırçayla hepsini temizleyin, sonra da sarmısaklı tarifi püskürtün. İlacın birkinize zarar vereceğini sanmam.

ugurtelefon
28-05-2009, 13:21
sebze zararlıları bölümüne konu açıp yazmıştım.Ama ne hikmetse mod arkadaşlardan biri silmiş,silmesi **** taşıması için belki haklı bir sebep vardır ama en azından editleme sebebi için bir açıklama yazılabilirdi:(

malbman
28-05-2009, 13:24
Belki de silmemiş, uygun başlığa taşımıştır.

ugurtelefon
28-05-2009, 13:32
Evet komple başlık kaldırılmış.
Buraya aynı fotoğrafları eklemeye çalışırken forum sistemi uyarıyı verdi,doğru linki gösterdi.

linki yeniledim

burada http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10806&page=3

ugurtelefon
28-05-2009, 13:37
Sayın Malina'nın 2006 yılında açtığı konuda (burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22249&postcount=1)) ev yapımı ilaçlar başlığında verdiği tarifi bu akşam kullanmak niyetindeyim.
Dikkatimi çeken yukarı mesajlarımda bahsetmiş olduğum sarımsaklı su olayına Malina'nın değinmiş olması ve verdiği tarifin içinde sarımsak bulunmasıdır.

Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz

hazan-z
01-06-2009, 16:53
Sn Malbman ve Sn Uğurtelefon ! Samısaklı suyu hazırlayıp güneşte bekletiyorum.Bitkimide fırça ile haşaratlardan temizledim.İnşallah tamamen asalaklardan temizlenecekler.Çok teşekkür ederim.Adana'dan sevgiler.

malbman
01-06-2009, 17:03
Sayın hazan-z; sarmısaklı su tarifi uğurtelefon'un tarifi değil de malina'nın (Mine hanımın) tarifi ise güneşte bekletmenize gerek yok. İyice çalkalayarak bitkinize püskürtebilirsiniz. Özellikle yaprak altlarına bolca püskürtün. Tabii ilk önce bir fırça yardımıyla bitleri temizlemeyi de unutmayın. Kolay gelsin. Umarım bir an önce kurtulursunuz haşarattan.

ugurtelefon
02-06-2009, 09:18
sıvı yağ,sarmısaklı su,arap sabunu tarifi işe yaradı.Daha bit var,görüyorum,ama o kadar çok aşırı değil.
Yanlız bir ekleme yapayım;Buarada zirai ilaç bayii bir arkadaş dediki,1 ay daha sabret,sıcaklar artınca zaten o yaprak bitleri ölücek dedi.Ne kadar doğrudur bilemiyorum.

malbman
02-06-2009, 09:47
Bir ay daha sabret, sıcaklardan ölünceye kadar tüm bitkilerini kemirsinler demedi mi:p:p

ugurtelefon
02-06-2009, 12:13
Bana bazinon 100ml diye bir ilaç tavsiye etti.2 kez uygulama yapmamı söyledi.
Ama ilacın yazılarını okudum,atıldıktan 21 gün sonra hasat etmek gerekiyormuş.Bu kısmı beni bozar dedim.Ben ev yapımı ilaçlara devam diyorum.
Bitler zaten azalmaya başladı.Ev içinde zirai ilaç fikri bana çok soğuk geliyor.
Çoluk çocuk eller iş açmayalım başımıza.Ne yapalım olduğu kadar.;)

ugurtelefon
04-06-2009, 13:01
arkadaşlar sıcakların başlamasıyla teras bitkilerinde çok fazla gelişme var,Maşşallah:p

her gün yemekte kopartılacak birkaç biber bulabiliyorum.

ugurtelefon
04-06-2009, 13:03
Patlıcanlar çiçek açıyor,
naneler leğenin içini kapladı,
sarımsaklar boylandı,
tüm domates fidelerinde domatesler var,
biberlerin hepsinde çiçek var,biberleride var.

Terasımda şenlik var,şenlik....

ugurtelefon
04-06-2009, 13:05
salatalıklar 1 karışı buldu,

en güzel gelişme ise arapsabunlu tarif sayesinde yaprak bitleri yok denecek kadar az.son birkaç ilaçlamayla onlarda sanırım yok olacaklar.

haziran ayının sonunda terasımın ne durumda olacağına tahmin bile edemiyorum.
Orman oldu orman:D

malbman
04-06-2009, 13:06
Çok güzel olmuşlar Uğur kardeşim. Hele o iki acı biberin arasındaki "Tatlı Biber" hepsinden güzel:p:p

Ev içinde zirai ilaç fikri bana çok soğuk geliyor.
Çoluk çocuk eller iş açmayalım başımıza.

Doğru söze ne denir. Zaten sarmısaklı, arapsabunlu su hakkından geliyor hepsinin. Bir hafta arayla ikinci uygulamayı da yaparsan hepsi sizler ömür oluyor.

ugurtelefon
04-06-2009, 13:07
bu da ekim tarihi 21 Mayıs olan henüz 14 günlük Red Robin fidelerim.Henüz fide bile değiller,olsun diğerlerini yakalarlar umarım;)

malbman
04-06-2009, 13:08
Red Robinleri dert etme. Onları nasıl olsa 12 ay yetiştirebilirsin.

BalıkcıSerdar
04-06-2009, 13:09
Maaşallah hakikaten orman olmuş terasınız, helede çiçeğinize bayıldım, ona da maaşallah:)

Fakat o kadar toprağı terasa nasıl çıkardınız? Azmin elinden hiç bir şey kaçmıyor:)

ugurtelefon
04-06-2009, 13:14
Malbman
RR sorun olmaz,zaten hanım her öğlen biber nane toplamaya başladı.Alışmış kudurmuştan beterdir derler ya,bende alıştırdım :D
sanırım RRleri kış aylarında mutfağın ortasına bile koysam sorun olmaz artık:D

Serdar
Valla toprak dedinmi tüylerim diken diken oluyor:o
taşıya taşıya canım çıktı.Emek olmadan ekmek olmaz;)
Çuvalla,kovayla ne buldumsa taşıdım.Ortada fidesi yokken salatalıkların toprağı hazırdı.Gübre taşıya taşıya ,benim ufaklıklar neredeyse beni öpmekten bile vazgeçeceklerdi.:oHele güvercin gübresinin kokusu dayanılmaz oluyor,şerbet yapıp verdiğim gün yukarıya yanımda refakatçi bile olmuyor.:D

malbman
04-06-2009, 13:24
sanırım RRleri kış aylarında mutfağın ortasına bile koysam sorun olmaz artık

Sen yine de pek güvenme, sağları solları hiç belli olmuyor:D:D

viola
04-06-2009, 14:04
Sn. ugurtelefon ; terasınız hayırlı olsun. Yeni görme fırsatım oldu. Emeğinize, ellerinize sağlık, tebrikler.

ugurtelefon
04-06-2009, 14:15
Sen yine de pek güvenme, sağları solları hiç belli olmuyor:D:D

+1000:D

Sn.Viola
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim

aydın
04-06-2009, 18:05
Uğur Bey;
Öncelikle terasınız mükemmel, hayırlı olsun. Domatesin yan sürgünlerini ben de atmadım. Toprağa diktiğim gibi sizin tabirinizle 'o biçim tuttular'. :D
Sizinkinde bir gelişme var mı? Bakalım sürgün verecek mi?

ugurtelefon
04-06-2009, 18:45
Uğur Bey;
Öncelikle terasınız mükemmel, hayırlı olsun. Domatesin yan sürgünlerini ben de atmadım. Toprağa diktiğim gibi sizin tabirinizle 'o biçim tuttular'. :D
Sizinkinde bir gelişme var mı? Bakalım sürgün verecek mi?

Aydın
Fotoğraflamayı unutmuşum.
Dün akşam bahsi geçen çelik sürgünü şaşırttım.Daha büyük saksıya aldım.
Yaklaşık boyu 20cm olmuştu,yer değiştirirken biraz daha aşağıya gömdüm.Alttaki dalın yapraklarını alıp dal kısmınıda toprağa gömdüm.2 tane daha vardı,onlarda tuttu,ama yerim olmadığı için onları atmak zorunda kaldım.
Yarın fotoğraf eklemeye çalışırım.
Sanırım bu konuda daha önce sitede herhangi bir örnek yok,ilk ben denedim herhalde:o

silbastan
04-06-2009, 19:15
Ugur Bey terasinizin foto larina defalarca bakdim... imrendim vallahi... emeginize saglik.. sizinde dediginiz gibi, emek olmadan ekmek olmaz :)) cok begendim cok güzel yetisdirmissiniz..

aydın
04-06-2009, 19:50
Aydın

Sanırım bu konuda daha önce sitede herhangi bir örnek yok,ilk ben denedim herhalde:o

Sizi bu konuda tebrik ederim. Ben viyollere dikmeye karar verdim. Biraz büyüdüğünde bahçeye alırım.

ugurtelefon
05-06-2009, 09:18
Silbastan

Teşekkür ederim.Bulunduğun bölge (profilinde yazdığına göre Viyana) aslında yemyeşil bir eyalet,Avrupada az bulunur,elle tutulur ormanlık arazilere,şarap imalatı yapılan üzüm bağlarına sahip yeşilliği bol bir yer.Öyle değilmi ;)
Ama hava durumu Türkiye gibi değil.Havalar bizim buraya göre bahar yeni gelmiş gibidir.Dolayısıyla sizin teras bitkileriniz henüz yeni yeni gözlerini açıyor olmalı.Havaların biraz daha ısınmasıyla bir anda bitkilerinizin geliştiğini,meyve verdiğini görmeye başlıycaksınız.Umuyorum ki en az bizlerinki kadar güzel bahçeniz olucak.

Aydın
Koltuk sürgünlerini viyollere dikmeni tavsiye etmem,bence viyol yerine pet bardak dene,**** büyük saksılara 2'şer tane dik.Daha sonra gelişimi çok olanı bırakır diğerini iptal edersin.

malbman
05-06-2009, 09:29
Arkadaşlar, koltuk sürgünlerini önce bir bardak suyun içinde bir hafta on gün kadar tutun. Bu süre içinde mükemmel bir şekilde kökleniyorlar. Ondan sonra da topraklı ya da topraksız nerede yetiştirecekseniz oraya koyun. Ben iki yıldır bu şekilde onlarca fide dağıttım konu komşuya.

silbastan
05-06-2009, 21:42
Merhaba Ugur Bey,

evet Viyana cok yesillik bi yer, her bi karis alani yesillik olsun diye degerlendiriyorlar.. fakat yazdiginiz gibi soguk memleket..dogru düzgün yaz olmuyor, günes bi var bi yok... o yüzden simdi tedirgin oldum aceba balkonumdakiler nasil büyüyecek diye... arti izine gittigimde onlar ne olacak diye kara kara düsünmeye basladim :))

bu arada aldigim iki domates fidesinde domatesler göründü gün be gün büyüyorlar.. tohumdan yetisdirdiklerimdende bugün bitane fark ettim onlarda boy gösteriyor artik :))

ugurtelefon
09-06-2009, 11:56
Havalar iyiden iyiye ısındı.Haliyle Balkon/Teras/Bahçe gelişim fotoğraflarıda tüm arkadaşlar tarafından bolca sıkısık güncelleniyor.
Bende bir günleme yapayım dedim.;)
Domates ve biberler iyice serpildi.Hergün biber topluyorum.Bu haftadan itibaren pazardan biber alımı tamamiyle bitmiştir arkadaşlar.:D

Kızaran tek domates vardı.onuda kopardım,bi baktımki alttan şöyle bi olay oluşmuş.Bereket diğerlerinde böyle bir şikayet yok,en azından şimdilik

ugurtelefon
09-06-2009, 11:59
Tombul patlıcanlarımda artık meyveye dönmeye başladı,birsürü tomurcuk ve bir o kadar da çiçek var.
İlk milli olan patlıcanımız:D

malbman
09-06-2009, 12:20
Sevgili Uğur kardeşim, domatesin çiçek ucu çürüğü olmuş. Üstatlar daha iyi fikir verecektir ama toprağının nemini korumaya çalış ve kalsiyum takviyesi yap derim.

ugurtelefon
09-06-2009, 13:17
Sağolasın Malbman
Geçen hafta 2 gün susuz kalmışlardı,sanırım onun yüzünden oldu.
Havalar burada çok ısındı,işyerinde klimasız durulmuyor.
Tüm bitkiler meyve dökmeye başladı, hergün azar azar sulama yapmaya başladım.Kalsiyum içinde sanırım yumurta kabukları hızır gibi yetişir.;)

yanlız şunun üzerine basa basa söyleyeyim.Mucize ilaç arapsabunlu sarımsak sulu tarif müthiş iş görüyor.Yaprak bitleri artık yok diyebilirim.Birkaç gün içinde son birkez daha ilaçlama yapıcam.Tek zararlı şu an minik siyah sinekler,onlarında herhangibir zararını görmedim.

malbman
09-06-2009, 13:27
Yumurta kabuğu pek etkili olmaz sanırım. Zira kabuklardaki kalsiyum bitkinin alacağı forma girene kadar çok uzun zaman geçmesi gerekiyor diye biliyorum. Yanlış hatırlamıyorsam sönmüş kireç (miktar olarak net bir bilgim yok) daha etkili diye okumuştum forumda (mı?) bir yerde.

ugurtelefon
22-06-2009, 12:39
Arkadaşlar
Havalar iyice ısındı.Çiçekler meyveye döndü.Ben suladıkça onlar beni ödüllendiriyor.Günaşırı biber topluyorum.
Patlıcanlarımda yenecek kıvamdalar.Bugün öğle yemeğinde 3 tanesi kızartma oldu.

ugurtelefon
22-06-2009, 12:41
Patlıcan olmaz diyen arkadaşlar vardı.Yer beğenirmiş.Demekki benim terası beğendiler.

ugurtelefon
22-06-2009, 12:42
Salatalıklarımda çiçekler yavaş yavaş meyveye dönüyorlar.

ugurtelefon
22-06-2009, 12:43
Sırık domateslerimde kalan 5 fide neredeyse benim boyuma ulaştılar.Bolca yeşil domates var,henüz kızaran yok.

ugurtelefon
22-06-2009, 12:44
Bu günlük biber hasılatı.
Buzdolabında yeterince stok olduğu için bugünkü biber hasılatı annemlere gidecek.

ugurtelefon
22-06-2009, 12:47
bu günkü patlıcan hasılatı hanımın ellerinde kızartma oldular,bir miktarda acı-tatlı biber.

nimbus
22-06-2009, 12:50
uğur bey,

hasılat enfes. kıskanmadım dersem yalan olur.
eğer tohumlar hibrid değilse önümüzdeki seneyi de düşünerek tohum alıyorsunuz değil mi ?

ugurtelefon
22-06-2009, 12:51
Yanlız enteresan bir durum var.
Bende 2 çeşit paatlıcan fidesi vardı.
Biri şişman-tombak cins,diğeri ise eğridere dedikleri ince-uzun cins patlıcan.
Aşağıda gördüğünüz fide üzerinde her 2 cinstende var.Yani yan yana 2 çiçek açmış,biri tombak diğeri eğridere olmuş.
Sanırım patlıcanda farklı tozlaşma ile döllenmeler olabiliyor.Tıpkı biber fidelerinde olduğu gibi.

ugurtelefon
22-06-2009, 12:55
uğur bey,

hasılat enfes. kıskanmadım dersem yalan olur.
eğer tohumlar hibrid değilse önümüzdeki seneyi de düşünerek tohum alıyorsunuz değil mi ?

Tohumların hiçbiri hibrit değil.aslında bolca tohum almak istemiştim.Ama henüz hiç tohum almadım.
Sebebine gelince;
Bizim burası yani Ödemiş,Çok büyük şehirler gibi değil,tamamiyle zıraatçi bir ilçeyiz.Şu mevsimde bile bolca fide bulunuyor.Yaylalarda henüz domates biber dikmemiş olanlar bile var.Fide yönünden hiç bir sıkıntımız yok yani.Tohumdan yetiştirme olayı daha zevkli ama bir okadarda riskli.Güvenilir fide satan abilerimiz var.Gelecek yıl yine fideden yetiştirme niyetim var.
Sadece eğer büyüyüp meyve verdiğini görebilirsem,RedRobinlerden tohum alıcam.

ugurtelefon
07-07-2009, 09:49
Epeydir siteye uğrayamadım.Malum iş yoğunluğu.
Bu zaman zarfında sulayıp sulayıp sebzeleri yemekle meşgulüm :)

Günlük hasılatımız

ugurtelefon
07-07-2009, 09:53
Bu da satıcının söylediğine göre süs patlıcanıymış.,
Tavukmu yumurtadan çıkar,yumurtamı tavuktan.
Cevap: Yumurta ağaçtan çıkar.

Söylediğine göre,yurtdışında bu patlıcanları hasattan sonra haşlayıp ekşileyip salata gibi yiyorlarmış,yapılışı aynı brokoli gibiymiş.
Bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın.

ugurtelefon
07-07-2009, 09:55
Hastalıklarla cebelleşen Red Robinim.
Üzerinde siyah sineklerden var.Sarımsaklı arapsabunlu ilaç uyguladım.Faydası olur inşallah.
Çünkü son fide bu kaldı.Gerçi elimde 10 kadar tohum var.Olmazsa tekrar tohumdan yetiştiricem.
Bu R.Robinlerde çok nazlıymış canım.

M.E.SEZEN
07-07-2009, 12:16
Sevgili hemşerim Ugur bey terasın çok güzel kıskanmamak elde deyil
Tam toprakları nerden temin ettiniz diye soracaktım okudum ki Ödemiş'liymisiniz
Seyrekli'de ki dayım derdi Adam diksen Adam çıkar derdi!
NOT: Ugur bey pilastik saksıların gövdelerine güneş ışığı vuruyorsa toprak çok ısınıp bitki köklerine zarar vermesin? Ben saksıların etrafını koli kartonlarıyla kapatıp telle bagladım.
Saygılarımla saglıkla kalın

RİKO
07-07-2009, 13:48
Bu azim bu çaba takdire şayan doğrusu. Tebrik ve gıpta ederim:)

ugurtelefon
07-07-2009, 13:53
hemşehrim,sağolasın.
üstte gölgelik var,delikli yeşil renkli,seralarda kullanılan.
Öğle sıcağından bitkileri koruyor.
Patlıcan,biber fideleri sıcaktan etkilenmiyor desem olur.Domates,salatalık,bunlar örtü altında kalıyor.Biraz daha narin bitkiler olsa gerek.

Seyreklideki arazilerde çok verimli topraklardır,Özellikle boşnak köyü civarı.
Kış sezonu bataklık veya en iyi ihtimalle göller bölgesi gibi olur.
Ödemişin 4 bir yanı mükemmel tarım arazisidir.

kadiray27
07-07-2009, 16:41
Sayın Uğur telefon

Terasınız gerçekten çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Ben bu süs patlacanının yenmediğini sanıyordum yenebiliyormu acaba?

kızılelma
08-07-2009, 08:19
maşallah her ikisinide allah analı babalı büyütsün bu arada terasınızda çok ğüzel ellerinize saglık

umutyolcusu
25-05-2010, 22:26
harika bir teras bahçesi olmuş.Bu yıl ekmediniz mi acaba?ben yeni başladım bu işe de merak ediyorum herkesin bahçesini.

nazlı hilal
25-06-2010, 16:23
Sayın Uğur bey,sebzeleriniz bir harika emeğinize sağlık,kızınız da çok tatlı maşallahı var;)