PDA

View Full Version : Organik Çilek Yetiştiriciliği




malina
20-04-2009, 14:13
Organik Çilek Yetiştiriciliği

73650

İklim istekleri:

Çileğin büyümesine etki eden ekolojik faktörlerin başında iklim, mevki ve toprak gelmektedir. Bu faktörler çilek yetiştiriciliğinin yapılabilme sınırlarını belirleyebildiği gibi değişik enlemlerde hangi yüksekliklere kadar çilek yetiştirilebileceğini de tayin etmektedir. Bu ekolojik şartların aynı zamanda ürünün kalitesine de etkileri vardır.

Çilek -10 oC’ye kadar özel bir önlem almadan yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak vb. gibi materyallerle örtülerek dondan korunması gerekmektedir. İlkbaharın geç donları Akdeniz Bölgesi gibi yerlerde zararlı olabilir. Çilekte çiçeklenme uzun bir döneme yayıldığı için don, ürünün tümüne zarar veremez. Bu nedenle çilek, yetiştiricilik riski en az olan meyvelerden biridir.

Bitkilerin üzeri saman vb. ile örtülerek dondan korunduğunda soğuk bölgelerde bile rahatça yetiştirilebilmektedir. Böylece soğuk Doğu Anadolu Bölgesinden sıcak Akdeniz Bölgesine kadar her yörede yetiştirilebilen hemen hemen tek meyve türü çilektir. Çilek dünya üzerinde birbirinden çok farklı bölgelerde ve ekolojik şartlarda yetiştirilebilmektedir. Yaz aylarında kuzey kutbuna yakın yerlerdeki devamlı aydınlık bölgelerden, 12 saatlik aydınlanmaya sahip Ekvatordaki bölgelere kadar yıllık yağış 250 mm olan çöl alanlarından (sulamak suretiyle), 3500 m yükseklikteki alanlarda, soğukların -45 oC’lere kadar düştüğü yerlere ve yarı tropik yerlere kadar birbirinden iklim olarak çok farklılık gösteren yerlerde yetiştirilebilmektedir.

Çiçeklenme zamanında nispi nemin fazla olduğu ve yağışlı geçen bölgelerde hastalık problemi artar. Özellikle meyvede çürüklük yapan mavi küf (Botrytis) hastalığı büyük zararlara sebep olmaktadır.

73651

Toprak istekleri:

Çilek saçak köklü bir bitki olup derin, verimli, nemli, iyi drenajlı, kumlu tınlı, siltli ve süzek topraklarda daha iyi yetişmektedir. Ancak bu toprakların yanında çok değişik topraklarda da diğer ekolojik şartlar uygun olursa yetişebilmektedir. Fazla kireçli topraklar çilek yetiştiriciliği için uygun değildir. Böyle topraklarda yetiştirilen çileklerde demir klorozu görülmektedir. Bu tip topraklarda demir eksikliğine dayanabilen türler yetiştirilmelidir.

Birçok çilek çeşidi hafif, kumlu, çakıllı veya taşlı topraklarda killi, ıslak topraklara nazaran daha iyi yetişmektedir. Yeni açılmış tarlalar eskilerine oranla daha fazla tercih edilmelidir. Çünkü bunlar daha verimli olup aynı zamanda daha az yabancı ot mücadelesi ve daha az toprak işleme isterler.

Çilek bitkisi asidik toprakları sevse de toprak pH’sı 6.5’den düşük olmamalıdır. Genel olarak derin, verimli, iyi drene edilmiş, nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en ideal topraklar kumlu-killi, siltli (milli) ve süzek topraklardır. Allüviyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Çilek bitkisi kireçli toprakları sevmez.

Tipi ne olursa olsun suyu en iyi drene eden süzek toprak olmalıdır. Toprak seçiminde hastalık ve nematod yönünden de temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çilek sökülen bir yere münavebe uygulamadan tekrar çilek fidesi dikilmemelidir. Diğer taraftan biber, patlıcan, domates ve patates gibi sebze yetiştirilen yerlerde toprak 4-5 yıl dinlendirildikten sonra çilek yetiştirilmelidir. Aksi halde hastalık ve zararlılar karlı bir üretim yapılmasını sınırlandırır. Toprak iyice işlendikten sonra dikim yastıkları hazırlanmalıdır. Toprak işlendikten sonra gerekiyorsa toprak fümigasyonu yapılmalıdır.

Kumlu topraklar genellikle verimsiz olup böyle topraklarda bitkiler kuraklıktan çabuk zarar görebilmektedir. Hafif kumlu topraklar fazla miktarda humus ve suya ihtiyaç duyarlar. Toprak yorgunluğu hafif topraklarda daha çok görülmektedir. Çilek yetiştirilecek toprakların humusça zengin olması istenir. Çilek hafif asidik topraklarda daha iyi yetişmektedir. Optimum pH isteği 5.7-6 arasındadır. Ancak yeterli organik madde bulunan ve pH’sı 5-7 arasında olan topraklarda da iyi gelişebilmektedir.

Hem çilek meyvesi üretiminde hem de fide üretiminde toprak hazırlığına yaz-sonbahar döneminde başlanır. Ot kontrolü, erkencilerde sulama ve işgücü kullanımını azaltma, mavi küf (Botrytis) mantari hastalığını önleme ve temiz ürün elde etme gibi faydalarından dolayı malçlama yapılmalıdır.

Çilek çok yıllık bir bitki olmasına rağmen ekonomik ömrü ortalama 3-4 yıl kadardır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerinin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna sebep olmaktadır.

Anamur ve Silifke yöresinde çilek yetiştirilen alanların toprak özellikleri ile bitkilerin beslenme durumları arasındaki ilişkileri araştıran İnal ve ark. (1999), söz konusu yörelerden aldıkları 24 toprak ve 37 bitki örneğinde gerçekleştirdikleri analizlerin sonuçlarına göre, Anamur yöresinde toprakların yaklaşık %33’ünün çok tuzlu, Silifke yöresinde ise tamamına yakınının tuzsuz, Anamur yöresindeki toprakların %25’inden ve Silifke yöresindeki toprakların ise yaklaşık %67’sinden fazlasında organik maddenin az, Anamur yöresindeki toprakların %10’unda azotun düşük, her iki yöre topraklarında elverişli fosforun yetersiz, Anamur yöresi topraklarının yaklaşık %30’unda K ve %10’unda Ca, önemli boyutlarda da çinkonun yetersiz, her iki yöre topraklarında da manganın düşük olduğu saptanmıştır. İki yörede de çilek bitkilerinde özellikle Ca olmak üzere N, K, Mg, Cu, ve Mn noksanlıkları belirlenmiştir. Kalsiyum noksanlığı Anamur yöresinde %21, Silifke yöresinde ise %61 düzeyindedir. Anamur yöresindeki bitkilerin yaklaşık yarısı Cu noksanlığı çekmektedir. Çinko ve Mn noksanlıklarının ise düşük düzeylerde olduğu ifade edilmiştir.

Bartın ili ve çevresinde çilek yetiştiriciliğinin yoğun şekilde yapıldığı alanları temsilen seçilen 30 plantasyondan alınan toprak ve yaprak örnekleri analiz edilerek çileklerin beslenme durumları araştırılmıştır. Toprak örneklerinde pH, kireç, tuzluluk, organik madde, tekstür, N, P, K, Ca, Mg ve Na, yaprak örneklerinde ise N, P, K, Ca, Mg ve Na analizleri yapılmıştır. Toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından çilek yetiştiriciliğine uygunlukları ile bitkilerin beslenme durumları incelenmiş, istatistiki değerlendirmeler ile de mevcut toprak-bitki ilişkileri araştırılmıştır. Sonuçlara göre, plantasyonların %56.6’sında N, tamamında P ve %43.3’ünde ise K ile beslenme açısından yetersizlik olabileceği belirlenmiştir (Aydın ve ark., 2000b).

Toprak işleme:

Çilekler genellikle organik maddece zengin, hafif orta bünyeli ve drenaj sorunu olmayan toprakları sevdiklerinden özellikle sonbahar toprak işlemelerinin önemi büyüktür. Toprak tavında iken pullukla 15 cm derinlikten işlenmesiyle üst kısımda bulunan organik maddelerle, az eriyen besin maddeleri ve oksijenin alt kısma, alttaki karbondioksidin de üst kısma taşınması sağlanmaktadır.

Toprak işlemesi yapılmayan ve kötü hava şartlarındaki çilekliklerde;

1. Bitki köklerinin gelişmesi yavaşlar ve durur,
2. Topraktaki besin maddelerinin bitki tarafından alınımı azalır,
3. Mikroorganizma faaliyetleri yavaşlar ve bitkilere zehir etkisi yapan bazı bileşikler oluşur ve
4. Toprak suyunun tutulması ve ağaç tarafından alınması azalır.

İşleme ile üst tarafı gevşetilen toprak, kış yağışlarından bol miktarda su alarak şişer. İlkbahar sıcakları ile buharlaşan suyun yerine hava girerek iyice kabaran toprakta mikroorganizma faaliyetleri artar ve basıldığı zaman sünger gibi esneyen bir yapı oluşur.

Fideler:

Fideler genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, döllenmiş hücre çekirdeği içindeki DNA dizilimine dışarıdan müdahale edilmemiş, sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile muamele görmemiş biyolojik özellikte olmalıdır. Hastalık ve zararlılara dayanıklı, bölgeye adapte olan uygun çeşitler dikilmelidir. Organik tarımda genetiği değiştirilmiş çoğaltım materyalleri kullanılmaz. Organik bitkisel üretimde kullanılacak tohum, fide, fidan, anaç, misel, çelik, yumru gibi çoğaltım materyalleri organik tarım metoduyla üretilmiş olmalıdır. Ancak fide dışındaki çoğaltım materyallerinin organik olarak elde edilememesi durumunda, modern üretimden gelen, Yönetmelikte organik tarımda kullanılmasına izin verilen organik gübre ve toprak düzenleyiciler (Yönetmelik Ek-1 A) ile bitki ve hayvansal orijinli maddeler (Yönetmelik Ek-1 B) dışındaki herhangi bir yapay kimyasal madde ile muamele görmemiş çoğaltım materyali kullanılabilir.

Organik tarım için başvuru:

Organik bitkisel üretim, yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme kapsamında ve onun kontrolünde yapılır. Organik çilek üretecek çiftçi önceki ünitelerde isim ve adresleri verilen organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşundan herhangi biri ile temasa geçerek organik çilekcilik yapacağını beyan eder ve kimlik bilgileri ile tarla/bahçe bilgi ve belgelerini sunar. İlgili kuruluş müteşebbisin tarlasını/bahçesini inceleyerek organik yetiştiricilik yapılıp yapılmayacağına karar verir.

Organik yetiştiricilik yapılacak nitelikteyse sözleşme imzalanır ve kuruluş, müteşebbis bilgilerini en yakın Tarım İlçe Müdürlüğüne verir. Tarım İlçe Müdürlüğü bu bilgileri bağlı bulunduğu Tarım İl Müdürlüğü İstatistik Şube Müdürlüğüne sunar. Bu şube ise ilgili bilgileri istatistik amaçlı olarak Tarım Bakanlığı bünyesindeki Organik Tarım Komitesine aktarır. Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşu organik tarım yapacak müteşebbisi geçiş sürecine alır. Geçiş süreci çilekte üç yıl olup geçiş sürecinde çilek gibi çok yıllık bitkilerde hasat tarihi göz önünde tutulur. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu; tarlanın/bahçenin önceki yıllardaki kullanım durumu, yapılan uygulamalar, bölgedeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, risk durumları, konu ile ilgili müteşebbis kayıtları ve raporlarının incelenmesi neticesinde geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir.

Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılan kontrollerde bahçede toprak koruma tedbirleri alınıp alınmayacağına karar verilir. Organik çilek üretiminde, gereksiz ve toprakta erozyona neden olacak şekilde toprak işleme yapılamaz.

Toprağın verimliliği ve biyolojik aktivitesi şu yöntemlerle sağlanır:
Sıra aralarında baklagiller yetiştirilerek yeşil gübreleme yapılmalıdır. Yılda dekar başına 17 kg saf azotu geçmeyecek şekilde organik hayvansal üretimden elde edilen gübre kullanılmalıdır. Yönetmelik hükümlerine göre üretim yapılan arazilerden elde edilen karışık veya karışık olmayan organik materyallerin kullanılması gerekmektedir. Organik çilek yetiştirilecek alanlarda, bu önlemlere rağmen yeterli toprak verimliliği ve biyolojik aktivitenin sağlanamaması halinde, Yönetmeliğin Ek-1 A bölümünde yer alan gübre ve toprak iyileştiriciler [ekstansif hayvancılıktan elde edilen çiftlik gübresi, kurutulmuş çiftlik gübresi ve suyu alınmış kanatlı hayvan gübresi, kanatlı ve çiftlik gübresi içeren kompostlaştırılmış hayvan gübresi, hayvanların sıvı dışkıları (taze gübre sızıntısı, idrar, vb.), solucan (vermicompost) ve böceklerin kompostu, guano, hayvansal kaynaklı ürünler ve yan ürünler (kan unu, tırnak unu, boynuz unu, kemik unu veya jelatinsiz kemik unu, balık unu, et unu, tüy, saç ve chiquette unu (öğütülmüş deri ya da kürk unu), yün, kürk, saç, sütçülük ürünleri, bitkisel kaynaklı ürünler ve yan ürünler; örneğin, yağlı tohum küspesi, kakao kabukları, ıskarta malt, vb.den elde edilen gübreler, kompostlaştırılmış veya fermente edilmiş ev atıkları, kompostlaştırılmış veya fermente edilmiş sebze materyalleri karışımı, kültür mantarı üretim artıkları, deniz yosunu ve deniz yosunu materyalleri, talaş ve tahta parçaları, kompostlaştırılmış ağaç kabuğu, ağaç külü, peat, killer, örneğin, perlit, vermiküllit vb., yumuşak kaya fosfatı, alüminyum kalsiyum fosfat, bazik curuf, ham potasyum tuzları, örneğin kainit, silvinit vb., magnezyum tuzu içerebilen potasyum sülfat, stillage ve stillage ekstraktı, doğal kaynaklı kalsiyum karbonat, örneğin tebeşir, marn, öğütülmüş kireçtaşı, breton toprağı (alg kireci), fosfat tebeşiri, doğal kaynaklı magnezyum ve kalsiyum karbonat, örneğin magnezyum tebeşiri, öğütülmüş magnezyum kireçtaşı vb., magnezyum sülfat, örneğin kieserite, kalsiyum klorür çözeltisi, kalsiyum sülfat (jips, alçı taşı), şeker üretiminden elde edilen endüstriyel kireç, elementel kükürt, sodyum klorür, öğütülmüş kayaç, iz elementler, mikrobiyal gübreler] kullanılabilir. Kompost aktivitasyonu için genetiği değiştirilmemiş uygun bitkisel kaynaklı karışım veya mikroorganizma karışımları kullanılabilir.

Gübreleme:

Sonbahar toprak işlemesinden önce yukarıda bahsedilen, Yönetmeliğin izin verdiği organik materyallerden dekara 17 kg saf azotu geçmeyecek şekilde, örneğin organik hayvancılıktan elde edilen iyi yanmış ahır gübresi %1 N içeriyorsa, bundan dekara 1200 kg verildikten sonra toprak işlenerek kök bölgesine karıştırılmalıdır. Toprak analiz sonuçlarına göre fosfor yetersiz ise veya önceki yıllarda bitkilerin fosfor noksanlığı çektiği biliniyorsa sonbahar toprak işlemesinde dekara 30 kg öğütülmüş ham kaya fosfatı (%25 P2O5) uygulanmalıdır.

Fosfor noksanlığında gelişim zayıflamakta, alt yapraklar kızarıp morarmakta, çiçeklenme ve meyve bağlama gerilemekte, meyeler küçük kalmakta ve kökler cılızlaşmaktadır. Azot ve fosfor kaynağı olarak Yönetmelikte izin verilen iyi yanmış ahır gübresi, kompost, yeşil gübre ve ham kaya fosfatı gibi materyaller sonbahar sürümünde kök bölgesine karıştırılmalıdır.

Yine toprak analiz sonuçlarına göre potasyum noksan ise ya da bitkilerin alt yaprak kenarları kuruyorsa ham potasyum tuzu, örneğin kainit (%14-20 K2O) sonbahar veya ilkbahar toprak işlemesinde dekara 30 kg verilmelidir. Ayrıca potasyum noksanlığının yanında magnezyum noksanlığı da varsa magnezyum tuzu içeren potasyum sülfat ya da sadece magnezyum noksanlığı söz konusu ise magnezyum sülfat, örneğin kieserit (%30 K2O) dekara 20 kg dozunda uygulanmalıdır.

Magnezyum noksanlığında çileğin alt yapraklarında damarlar arası sararır. Toprak killi ise, fazla kireçli değil ise kaliteli ahır gübresi yeteri miktarda sonbahar sürümünde uygulanmışsa bitkiler fazla potasyum ve magnezyum noksanlığı çekmezler. Çilek yetiştirilen topraklar kireçli olduğundan ve ahır gübresi veya kompost uygulaması yapıldıysa, ayrıca sulamalar düzenli yapılıyorsa kalsiyum noksanlığı da görülmez. Kalsiyum noksanlığında sürgünler gelişemez, kök gelişimi geriler ve meyveler küçük kalır. Organik gübre uygulamalarında bitkide kükürt eksikliği de meydana gelmez. Kükürt noksanlığında bitkinin üst yaprakları damarlar da dahil tamamen sararır.

Organik ahır gübresi veya kaliteli kompost zamanında ve yeterli miktarda kullanılmışsa çilekte iz element noksanlıkları pek gözlenmez. Ancak toprak killi, çok kireçli, yüksek pH’lı ve düşük organik maddeli ise bilhassa demir ve çinko noksanlığı görülür. Demir noksanlığında önce üst yapraklarda başlayan damarlar arasında sararmalar, beyazlanmalar ve kurumalar meydana gelir.

Çinko noksanlığında ise boğumlar arası daralır ve yapraklar rozetleşirken aynı zamanda yapraklarda renk açık yeşile döner. Böyle durumlarda Yönetmelikçe izin verilen, en az %12 Fe içeren demir tuzu, örneğin demir sülfat (%19 Fe) ilkbahar toprak işlemesinde tabana 2 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.5 kg/da ya da en az %5 Fe kapsayan şelatlı demir gübrelerinden ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.5 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.4 kg/da dozunda uygulanabilir. Çinko uygulaması için en az %15 zn içeren çinko tuzu, örneğin çinko sülfat (%23 Zn) ilkbahar toprak işlemesinde tabana 1 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.5 kg/da ya da en az %5 Zn kapsayan şelatlı çinko gübrelerinden ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.4 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.3 kg/da dozunda kullanılabilir.

Mangan noksanlığında yapraklarda damarlar arasında kırmızı-siyah nekrozlar meydana gelir. Toprakta mangan noksanlığı mevcutsa ve organik gübrelemelerle dahi bitkilerde noksanlık belirtisi gözleniyorsa Yönetmelikçe izin verilen, en az %17 Mn içeren mangan tuzu, örneğin mangan sülfat (%27 Mn) ilkbaharda ya tabana 1 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.5 kg/da ya da en az %5 Mn kapsayan şelatlı mangan gübrelerinden ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.4 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.3 kg/da dozunda verilmelidir.

Genellikle bakır noksanlığı görülmediği için ayrıca bakırlı gübre uygulamaya gerek yoktur. Uygun bir organik gübreleme ile genellikle bor noksanlığı da görülmemekle birlikte, noksanlık durumunda bitkinin büyüme ucu gelişemeyerek dumura uğrar ve boğumlar arası daralır. Çiçek oluşumu ve kök gelişimi engellenir. Meyvelerin şekli bozuk olur. İhtiyaç halinde Yönetmelikçe izin verilen, en az %14 bor içeren borlu gübre, örneğin borik asit (%17 B) ya ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.5 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.3 kg/da dozunda verilmelidir.

Organik gübrelemelerle eksikliği giderilemeyen besin elementleri ancak Organik Tarım Yönetmeliğinde kullanılmasına izine verilen ve 18.3.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik’in Ek-1’inde belirtilen gübrelerle takviye edilebilir.

Bu mineral gübreler şunlardır: Aluminyum-kalsiyum fosfat (%30 P205), öğütülmüş yumuşak fosfat kayası (%25 P205), kalsiyum sülfat (%25 CaO, %35 SO3), elementel kükürt (%98 S; %245 SO3), borik asit (%14 suda çözünür B), sodyum borat (%10 suda çözünür B), kalsiyum borat (%7 toplam B), boron etanol amin (%8 suda çözünür B), çözeltide boratlı gübre (%2 suda çözünür B), süspansiyonda boratlı gübre (%2 suda çözünür B), bakır tuzu (%20 suda çözünür Cu), bakır oksit (%70 toplam Cu), bakır hidroksit (%45 toplam Cu), bakır şelatı (%9 suda çözünür Cu, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), bakır esaslı gübre (%5 toplam Cu), bakırlı gübre çözeltisi (%3 suda çözünür Cu), bakır oksiklorür (%50 toplam Cu), bakır oksiklorür süspansiyonu (%17 toplam Cu), demir tuzu (%12 suda çözünür Fe), demir şelatı (% 5 suda çözünür Fe, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), demirli gübre çözeltisi (%2 suda çözünür Fe), mangan tuzu (%17 suda çözünür Mn), mangan şelatı (%5 suda çözünür Mn, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), mangan oksit (%40 toplam Mn), mangan esaslı gübre (%17 toplam Mn), mangan esaslı gübre çözeltisi (%3 suda çözünür Mn), sodyum molibdat (%35 suda çözünür Mo), amonyum molibdat (%50 suda çözünür Mo), molibden esaslı gübre (%35 suda çözünür Mo), molibden esaslı gübre çözeltisi (%3 suda çözünür Mo), çinko tuzu (%15 suda çözünür Zn), çinko şelatı (%5 suda çözünür Zn, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), çinko oksit (%70 toplam Zn), çinko esaslı gübre (%30 toplam Zn), çinko esaslı gübre çözeltisi (%3 toplam Zn)’dir. Parantezle gösterilen besin elementi değerleri en az olması gereken değerlerdir.

Organik çilek yetiştiriciliğinde tabana uygulanacak yeterli miktar ve kalitede yanmış ahır gübresi ve kompost bulunamamışsa veya yeşil gübreleme yapılmamışsa Bakanlıkça belgeli ve mikro besin elementlerini de içeren bir organo-mineral gübre ve toprak düzenleyici olan katı hümik asitten verimdeki ağaçlar için ilkbahar toprak işlemesinde tabana 40 kg/da ve damla sulama ile ilk birkaç sulamada sıvı hümik asitten toplam 3 L/da dozunda uygulanmalıdır.

Organik tarımda gübrelemede kullanılacak bazı ürünler; yanmış çiftlik gübreleri, sıvı hayvansal atıklar, saman, torf, organik ev atıkları, mezbaha atıkları, deniz yosunları, talaş, doğal fosfat, potasyum, kalsiyum, kireç, magnezyum kayaçları ile bakır, demir, mangan, molibden, çinko, bor gibi mikro besin maddeleri ve kükürt içeren bazı doğal maddelerdir.

Organik tarımda toprağın bünyesi, arazinin eğimi, taban suyu yüksekliği, yetiştirilecek bitkinin çeşidi dikkate alınarak bilinçli ve öncelikle toprağın organik madde kapsamını artırıcı yanmış ahır gübresi veya yeşil gübrelemelerle takviye edici yönde hareket edilmelidir.

Organik gübrelerden yanmış çiftlik gübresi, kompost, fiğ ile yeşil gübreleme toprakta ayrışarak besin maddelerini, toprağın su tutma kabiliyetini artırır ve erozyonu azaltarak toprağın verimliliğini koruyarak sürdürülebilir tarımın yapılmasını sağlar. Dikkat edilecek en önemli konu, özellikle organik çiftlik gübresi çevreyi kirletmeden depolanmalı ve insan dışkıları ve kanalizasyon atıkları kesinlikle gübrelemede kullanılmamalıdır. Organik atıklardan ağır metaller ve nitrat sızmasının yeraltı ve yerüstü sularıyla tarım alanlarını kirletmesi mutlaka önlenmelidir.

Sulama:

Sürgün gelişimi, meyve verim ve kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi toprakta kök derinliğinde faydalı rutubetin bulunup bulunmamasıdır. Çileğin yıllık su tüketimi 700-800 mm kadardır. Susuzluğa en hassas olduğu dönem çiçeklenme ve meyve bağlama dönemidir.

Çilek meyve oluşumundan olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı hassastır. Sulama meyve iriliği ve kalitesi ile o yılki ürün ortalamasına etki eder. Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme sırasında yağışlar arzu edilmez. Yağış hem tozlanmayı engeller, hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşar, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır.

Yağmurlama sulama ve yağış ile toprağın sıçrayarak meyvelere zarar vermemesi için sıralar arasına ve bitkilerin altına değişik malç malzemesi serilebilir. Karık sulama meyveleri kirlettiğinden damla sulama daha uygundur. Sıcak, kurak ve düşük nispi nem göz önüne alındığında çilek özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mutlaka sulanmalıdır. Dikimi tamamlanan çileklere can suyu verilerek köklenmeleri sağlanır. Bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. İlkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su kıtlığında günlük yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de yapılabilir. Hasat bittikten sonra sulama aralığı uzatılmalıdır.

Çilekte sulamaya önem verilmeli ve düzenli olarak yapılmalıdır. Sonbaharda hasat sonrası bakıma çok önem verilmelidir. Çünkü gelecek yılın meyve gözü geçmiş yılın sonbahar mevsiminde meydana gelir. Bu nedenle hasattan sonra da sulama, kol temizliği, gübreleme ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Organik çilek yetiştiriciliğinde salma sulama yapılmaz. Sulama damla sulama ile gerçekleştirilmelidir. Havaların ısınmasıyla birlikte Nisan ayından itibaren damla sulama sistemi çalıştırılarak hem sulama hem de gübre verilecekse fertigasyon yapılmış olur. Sulamalar sabahın erken saatlerinde, serinde yapılmalıdır.

Yaz sıcaklarına kadarki dönemde sulamalar üç günde bir dekardaki ağaç sayısına ve ağaç büyüklüğüne göre 2-3 saat, yaz mevsiminde ise iki günde bir üçer saat süre ile yapılmalıdır. Hasattan 2-3 hafta öncesinde sulamalar sonlandırılmalıdır. Sanayi ve şehir atık suları ile drenaj sisteminden elde edilen drenaj suları organik tarımda kullanılamaz, gerekli hallerde suyun uygunluğuna yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılacak kontrollerde karar verilir. Sulama suyu çevre kirliliğine yol açmamalıdır. Sulama, toprak yapısında bozulmaya ve erozyona yol açmamalıdır.

Bitki koruma:

Organik Tarım Yönetmeliği gereği hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde; hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılmalı, uygun toprak işleme yöntemleri uygulanmalı, kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanmalı, bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otlara karşı bu hususların uygulanamaması veya yetersiz kalması halinde Yönetmeliğin Ek-1 B bölümünde belirtilen girdiler (böcek öldürücü olarak jelatin, neem ağacından elde edilen azadirachtin, krizantemden elde edilen piretrin, Derris spp, Lonchocarpus spp. ve Terphrosia spp.den elde edilen rotenone, böcekleri çekici olarak kullanılan hidrolize proteinler, mantari hastalıklar için lesitin, böcek öldürücü, kırmızı örümcek öldürücü, mantari hastalık ve çimlenmeyi önlemek için nane yağı, çam yağı ve kimyon yağı gibi bitkisel yağlar, böcek öldürücü veya uzaklaştırıcı olarak Quassia amara ağacından elde edilen quassia, budama ve aşı yaraları için balmumu) kullanılır.

Zararlılara karşı biyolojik mücadelede genetik değişiklik yapılmamış bakteri, virüs ve fungus gibi mikroorganizmalar, örneğin Bacillus thuringiensis, granül oluşturan virüs vb. gibi mikroorganizmalar kullanılır. Sadece tuzak, yayıcı ve cezp edicilerde; cezp edici olarak DAP gibi amonyum tuzları, meltametrin, mollussisit olarak metaldehit, eşeysel davranış bozucu olarak feromon, böcek öldürücü olarak piretroitler, Bactrocera oleae ve Ceratitis capitata’ya karşı lambdayhalotrin gibi maddeler kullanılır. Tuzaklar ve yayıcıların içerdikleri maddelerin çevreye bulaşması ve ekimi yapılmış ürünlerle teması önlenmeli, kullanıldıktan sonra toplanmalı ve kullanım süresi dolanlar güvenli bir şekilde yok edilmelidir.

Organik tarımda geleneksel olarak kullanılan maddeler şunlardır: mantari hastalıklardan korunmak için 3 kg Cu/da dozunu geçmeyecek şekilde bakır hidroksit, bakır oksiklorür, bakır sülfat ve bakır oksit, muz, kivi ve Trabzon hurması olgunlaşmasının sağlanması, ananasların çiçek indüksiyonu için etilen, böcek öldürücü olarak Arap sabunu (potasyum sabunu), muzların olgunlaşmasının geciktirilmesinde potasyum alum (kalinite), böcek öldürücü, kırmızı örümcek öldürücü ve mantari hastalıklarla mücadelede kireç-kükürt (kalsiyum polisülfit), sadece meyve ağaçları, asmalar, zeytin ağaçları ve muz gibi tropik ürünlerde böcek öldürücü ve kırmızı örümcek öldürücü olarak parafin yağları, sadece meyve ağaçları, zeytin ağaçları ve asmalarda mantari hastalıklara karşı ve bakteri öldürücü olarak potasyum permanganat, zararlıları uzaklaştırıcı olarak kuvars kumu, mantari hastalıklara karşı, kırmızı örümcek öldürücü ve zararlı uzaklaştırıcı olarak kükürt, mantari hastalıklar ve fidanlıklar da dahil olmak üzere sadece meyve ağaçlarında Nectria galligena’yı kontrol altında tutmak için kalsiyum hidroksit kullanılır. Organik tarım bitkileri arasında yüzeye yayılan preparatlar olarak mollussisit için demir III fosfat kullanılır.

Krizantem (kasımpatı) çiçeğinden elde edilen piretrin ısırıcı ve emici böceklere karşı insektisit etkilidir, yani piretrin afid gibi zararlı böcekleri öldürür. Sinerjist olarak susam yağı, sülfoksit veya çoğunlukla piperonilbutoksit kullanılır. Bu preparatlar bal arılarına karşı zehirli değildir.

Tropik bir baklagil türü olan Derris ellipfica’nın köklerinden elde edilen rotenon böcek ölüdrücüdür. Temas zehiri olan bu madde aynı zamanda balıkları zehirlediğinden ambalajları sulara atılmamalıdır.

Kaya unu, çeşitli zararlı böceklere karşı solunum sistemini (trakeleri) tıkayıcı toz olarak kullanılmaktadır. Bu açıdan yararlı faunaya da etkilidir. İçerdiği silisyum nedeniyle bitkiye kuvvetlendirici etki de yapabilir.

Kükürt; toz veya ıslanabilir toz formunda, kullanım alanı çok geniş olan bir inorganik fungusittir. Zararlı canlıların solunum sisteminde oksijen ile rekabete girerek onları öldürür. Organik tarımda esas olarak külleme’ye karşı kullanılır.

Bordo bulamacı; bakır sülfat ve sönmüş kireç ile hazırlanan bir karışım olup karaleke gibi mantari hastalıklar için kullanılmaktadır. Bakır iyonları özellikle mildiyö etmenlerinde spor çimlenmesini durdurarak etkili olmaktadırlar.

Dişi böceklerin erkekleri çekmek için kullandıkları feromonlar kısmen sentetik olarak üretilmekte ve özel tuzaklarda çilek iç kurdu, salkım güvesi gibi zararlılara karşı popülasyon yoğunluğunun tahmininde kullanılmaktadır. Feromon preparatlı tuzaklarda erkek bireyler yakalanmakta ve böylece bu zararlıların üreme şansı azaltılmaktadır.

İsviçre’de Madeks ticari ismiyle tanınan ve böceklerde granül oluşturan virüs preparatları çilek iç kurduna karşı kullanılmaktadır.

Kolza bitkisi ve neem ağacından elde edilen yağlı preparatlar kısmen kükürdün de eklenmesiyle kırmızı örümceklerin kışlık yumurtalarına karşı başarıyla kullanılmaktadır.

Parafin yağları organik tarımda parathion içermemek şartıyla kırmızı örümceklerin kış yumurtalarına karşı kullanılmaktadır.

Hasat:

Organik ürünlerin hasadında kullanılan teknik araç ve gereçlerin ekolojik tahribat ve kirlilik oluşturmaması gerekir. Elle toplama materyalleri ürünün organikliğini bozmayacak yapıda olmalıdır. Toplama materyalleri hijyenik olmalıdır. Hasat, zamanında yapılmalı, erken veya geç yapılmamalıdır. Çileklerin dalları zedelenmeden, kırılmadan, meyveler elle kulplu olarak toplanıp sepete yavaşça konulmalıdır.

Hasatta olduğu gibi, organik çileklerin depolanmasında da bazı kurallara dikkat edilmelidir. Meyveler iç cidarları renksiz-boyasız kağıtla kaplanmış ahşap sandıklara yavaşça konulmalı ve 4 oC sıcaklık ve %90 hava rutubeti koşullarında muhafaza edilmelidir. Organik ürünlerin depolama alanları, ürünlerin tanınmasına imkan verecek ve Yönetmelikçe uygun bulunmayan başka ürünlerle, maddelerle karışmaya veya bulaşmaya meydan vermeyecek biçimde düzenlenmelidir. Organik ürünlerin depolandığı alanlarda kullanılan yalıtım malzemeleri ve soğutma ile ilgili ekipmanlar bu amaç gözetilerek seçilmelidir.

Ayrı olarak depolamanın mümkün olmadığı durumlarda organik ürünlerle geleneksel tarım ürünlerinin karışmasını engelleyecek tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirleri de yetkilendirilmiş kuruluş kontrol etmelidir. Basınç, sıcaklık ve yetkilendirilmiş kuruluşça uygun görülen gazlarla kontrol edilebilen koşullarda depolama uygulamaları yapılabilir. Organik ürünlerin depolanması sırasında ürünün organik özelliğini kaybettirecek ilaç ve ilaçlama yöntemi kullanılamaz. Organik ürünlerin depolanmasında sentetik kimyasal maddeler kullanılamaz ve doğal olmayan uygulamalar yapılamaz; tüm bu işlemler yetkilendirilmiş kuruluş tarafından kontrol edilir. Müteşebbis tarafından depolama koşulları ile depolanan organik ürünün giriş ve çıkış miktarları ve tarihine ilişkin kayıtlar düzenli olarak tutulur. Yetkilendirilmiş kuruluşa onaylatılır ve çizelgenin bir nüshası müteşebbis tarafından, diğer nüshası yetkilendirilmiş kuruluş tarafından saklanır.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi
Yrd.Doç.Dr. Mehmet ZENGİN hocamızın yeni çıkacak olan
“UYGULAMALI ORGANİK TARIM “ kitabından, yazarın izni ile alınmıştır...




kaktüs
20-04-2009, 16:53
Sn Maline elinize sağlık. Saksılarda çilek sahibi olan amatörlerin yoğun olduğu bu günlerde gerçekten güzel bir yazı olmuş yararlanmak isteyenler için.

Süha Şendoğan
20-04-2009, 17:54
Sn.Malina,
Değerli bilgiler için teşekkürler, çok yararlı olmuş.

malina
20-04-2009, 18:20
Bu bilgileri hocasından izin alıp bana ileten zm_sayhan.

Hem Yrd.Doç.Dr. Mehmet ZENGİN'e, hem zm_sayhan'a çok teşekkür ederiz... :)

arif mayda
24-04-2009, 16:23
çok güzel bir yazı hazılamışsınız elinize sağlık
arazim üzerine 100 mt2 sera kurmak istiyorum tavsiyeleriniz ne olur teşekkürler

nariçi
24-04-2009, 19:48
Ticari işletme yapamayanlarında faydalanacağı çok çeşitli bilgiler var, başvuru sayfası olarak arada bir okuruz. Elinize sağlık.

Goncagül
25-04-2009, 22:35
Bende organik çilek yetiştiriyorum. Bu bilgiler bana da çok faydalı olacak. Benim bahçede yaklaşık 50 metrekarelik bir alan çileklere ayrılmış durumda. Toprak kumlu olduğu için çilekler çok seviyor. Yetiştirdiğim türe kokulu Osmanlı çileği diyorlar ama tam bilmiyorum. Emeği geçen herkese bilgiler için teşekkürler.

gurbik67
27-04-2009, 21:24
arkadaşlar ben bize yetecek kadar 25 yıl çilek yetiştiriyorum sadece amatörce çilek meyvesini daha çok alabilmek için çilek diplerinin çapalanıp havalanması muntazaman sulanıp gübre verilmesi çoğalması için uzayan uçların devamlı koparılması her üç yılda bir yaşlanan çilek fidelerinin yerine gençlerin dikilmesi verimde önemli etkenler.

Goncagül
03-06-2009, 17:47
Benim organik çilekler olmaya başladı. Türü konusunda fotoğraflara bakarak anlayan var mı? Sanırım osmanlı çileği değil.

akcan67
03-06-2009, 22:29
Benim organik çilekler olmaya başladı. Türü konusunda fotoğraflara bakarak anlayan var mı? Sanırım osmanlı çileği değil.

Gerçek osmanlı çileğini avatarımdaki resme bakarak anlayabilirsiniz

gurbik67
03-06-2009, 23:18
safranbolu 78 çilek işi ile uğraşmayan bir kimsenin fotoğraf ile hangi bir çilek türüdür diye karar vermesi olanaksızdır. osmanlı çileğini çok iyi tanıyan belki bu osmanlıdır diyebilir oda onun açık pembemsi oluşundandır.
çilek türleri bildiğim kadarıyle 20 ye yakındır
bunun türü konusunda yukarıda belirttiğim gibi hemen bakarak karar verilemez
birincisi kokusu,sert **** yumuşak olması,tadı,biçimi,hangi ayda olması,saptan kopuş şekli,çürüme aralığı,mantara dayanıklığı,bitki hastalığına duyarlılığı o çileğin hangi türe ait olduğuna öylece anlaşılabilir
yoksa adını ancak doğru ise çileği aldığınız yerden öğrenebilirsiniz.
ben dahi çok uzun yıldan beri çilek yetiştirdiğim halde 3 çeşidini ancak biliyorum bizim gibi amatör yetiştiricilerin bakarak 20 çeşidi tahlil etmesi çok çok zor.

Goncagül
04-06-2009, 11:27
Aslında ben acemi olsamda yaklaşık 10 yıldır yetiştiriyorum. Hem çevremde tanıdıklara satışta yapıyorum. Hem reçel hemde çilek olarak. Benim çilekler 10 gündür hasat ediliyor. Fotoğraflardan anlayacağınız gibi görünümleri hoş ve güzel. Kokuları da çok güzel mis kokulu. Ben geçen yıl bir manava verdim satsın diye bana o söyledi bu osmanlı çileği diye. Ama ben bilmiyorum. Tadı güneş gören ve seyrek dikili olanların tatlı. Ama gölge de ise biraz mayhoş. Son hasatta çok daha tatlı oluyorlar. Çok yumuşak değil biraz. Topladıktan sonra 1-2 gün dayanıyor hiç bozulmadan. 2. günün sonunda bozulmaya başlıyor. Ben çilekte olan hastalıkları pek bilmiyorum. Zaten çilek çok dayanıklı bir gıda değil çok hassas o yüzden topladıktan sonra hemen taze tüketilmeli. Renk olarak osmanlı çileği gibi değil kırmızı. Benim bahçemin 50 metrekarelik alanın da çilek var. Belki daha da fazla tam ölçmediğim için tahmini olarak söylüyorum. Çilek kumlu toprağı çok seviyor bizim bahçede sürekli çoğalıyor.

gurbik67
04-06-2009, 22:39
safranbolu 78
fotoğraftan anladığım kadarıyle çileklerin ya bakımsız **** kalitesiz küçükler eğer ben çilek yetiştirip satacağım diyorsan ben sana ekim ayında
pajare ve selva cinsi 5-10 kök göndereyim kaliteye bak . eğer bakımını yaparsan suyunu verirsen toplama ile baş edemessin.
kumlu toprağı sever,su isteği biraz fazladır kesinlikle güneşi sever gölgede ürün alamassın.
hasat iklime göre değişkenlik gösterir B.karadenizde hasat mayıs ve haziran ortası.
bir tür daha var o türün ismini bende bilmiyorum hasat dönemi temmuz.

akcan67
04-06-2009, 23:26
safranbolu 78
fotoğraftan anladığım kadarıyle çileklerin ya bakımsız **** kalitesiz küçükler eğer ben çilek yetiştirip satacağım diyorsan ben sana ekim ayında
pajare ve selva cinsi 5-10 kök göndereyim kaliteye bak . eğer bakımını yaparsan suyunu verirsen toplama ile baş edemessin.
kumlu toprağı sever,su isteği biraz fazladır kesinlikle güneşi sever gölgede ürün alamassın.
hasat iklime göre değişkenlik gösterir B.karadenizde hasat mayıs ve haziran ortası.
bir tür daha var o türün ismini bende bilmiyorum hasat dönemi temmuz.

Sevgili hemşehrim
Çilek yetiştirme konusunda şunu merak ediyorum.Bir çilek fidesinden gramaj olarak ne kadar çilek almamız mümkündür.Üretip satma konusunda buradan belki bir fikir edinebiliriz.

Goncagül
05-06-2009, 14:25
Fide gönderim teklifinize teşekkür ederim. Bizim çilekler havanın birden ısınması dolayısıyla birden kızardı. O yüzden küçük kaldı. Bir de çok sık dikili. Bir yandan her yıl çoğalıyor. Çok şükür hem bana, hem çevremde almak isteyene yetiyor. Zaten toplamaya yetişemiyorum. Bir de çileklerin içinde çok fazla ot ve diken bitiyor. Ben ne kadar temizlersem temizleyim 15 gün sonra hiç temizlenmemiş gibi oluyor. Aslında bizi en çok zorlayan otların temizlenmesi. Çay kenarı olduğu için çok ot bitiyor. Bir kaç gündür çok yağmur yağdı baya irileşmişler. Bu gün baktık çok güzel olmuşlar. Bir de ben bu yıl hiç gübre vermedim. Yani tamamen organik çilek oldular.

gurbik67
06-06-2009, 23:36
Akçan 67 bir çilek fidesinden kaç gram çilek hasat edilir bilmiyorum ama bu birazda çileğin cinsi artı bakımı ilede ilgili yukarıda yazdığım gibi bende üç çeşidi var bir cinsi varki iki defa hasat ediyorsun çileği kalmıyor bir türü var dört defa hasat ediyorsun her hasat etmede bir fideden altı adet çilek hasat ediyorsun gramajıda bakımla alakalı.

gurbik67
08-06-2009, 21:22
aşağıda hiçbir bakımı gübresi, sulaması bakımı yapılmamış olduğu halde toprak ta kupkuru olduğu halde çileğin ne derecede verebileceği.

denizakvaryumu
08-06-2009, 21:41
Maşallah, nazar değmesin.

gurbik67
10-06-2009, 21:33
denizakvaryumu çileklere gerçekten hiç bakmadım yanımda bir arkadaşım vardı biraz topladı o günden sonrada (fotosunu çektikten sonra) ne toplamaya nede uzayan iplikleri temizlemeye fırsatım olmadı.
ne haldeler şu an hiç bilmiyorum. 60 mt karelik yere bakmak biraz zor.

nevsune
11-06-2009, 08:11
Çilekleriniz tek kelimeyle muhteşem. O beğenmediğiniz uzayan iplikleri ben bir elime geçirebilsem:)

Sn Gurbik67 bunlar dağ çileği mi? Yetişme koşulları nedir?

Sulama yapmıyorsunuz ama iklim gereği yağmurlar yeterli mi acaba? Çilek mutlaka nem ister deniliyor. Ben de sulayıp duruyorum acaba o zaman çürümeye mi neden oluyorum. Kendi hallerine bıraksam daha mı iyi olacak dersiniz? Sizin neler yaptığınızı tam olarak öğrenebilirsem, ben nerede yanlış yapıyorum anlayacağım.

Şu çilek ve kekik işini çözemezsem gözüm açık gideceğim:)

Goncagül
11-06-2009, 18:06
60 mt karelik yere bakmak biraz zor.

Size hak veriyorum. Ben de aynı dertten yakınıyorum. Sanırım fotoğrafını yüklediğiniz tür benim çileklerime benziyor. Hiç bakamadığım halde ürünlerini toplamaya yetişemiyoruz.

gurbik67
11-06-2009, 22:11
nevsune hanım çilek suyu seven bir meyve ama şu ana kadar su yüzü görmedi. benim en verimli çileğim bunlar bakımsızlıktan bu sene böyle oldular
bunlar yabani değiller kırmızılaştıktan sonra meyvelerine su değerse çürümesi çabuklaşmaktadır. kendi hallerine bırakılırsa yukarıdaki resimdeki gibi olurlar. nevsune hanım kekiklerle beraber istersen göndereyim.

SAFRANBOLU 78 çilek bakımı bahçede bakımı en zor meyvelerden biri bakımı ve gübresi olursa boyutu fotoğraftakinin 2 ya da 3 büyüklükte iriliğe ulaşıyor.

nevsune
12-06-2009, 06:05
Sn. gurbik67 hiç boşa sökmeyin zavallı çilekleri. Benim elimde bunlardan ne köy oluyor ne kasaba. Ben nerede yanlış yaptığımı bir bulabilsem, bütün derdim bu. Özellikle herkesin çok arsız, yetiştirmesi çok kolay dediği iki bitki, kekik ve çilekte her şeyi denedim ama ters giden bir şeyler var. Bunu bulmaya çalışıyorum. Çileğin susuz yaşayamayacağını düşünürken sizin hiç sulanmadılar demeniz ilgimi çekti.

Dün Feriha hanımın terasındaydım. Sizin gönderdiğiniz kekikler orada çılgın gibiydiler. Çok güzel gelişmişler. Diğer bitkilerde de kendiminkilere kıyasla oldukça büyük bir fark görünce bir şey düşündük. Feriha'nın terastaki bitkileri bütün bir kış (ve hala) yağmurla sulandılar. Benim balkonum gömme olduğu için yağmur almıyor ve ben çeşme ile sulama yapıyorum. Ankara suyunun klor (her ne kadar dinlendirsem de) ve kireci olumsuz etken olabilir. Her ne kadar leonardit ve hümik asitle toprağı düzenlemeye çalışıyorsam da, toprak rengi giderek beyazlaşıyor.

Başka ne olabilir bir gün bulup çözümüne bakmam gerekir. Yenilen pehlivan güreşe doymaz hesabı, çilek ve kekik bende fena halde takıntı oldu çünkü:)

denizakvaryumu
12-06-2009, 07:58
Feriha Hn. da yazları çeşme suyu kullanıyor.

Bana kalırsa ana etken güneş.Feriha Hn.daki kekik ve çilekler tüm gün güneş alıyordur.

nevsune
12-06-2009, 09:10
Feriha Hn. da yazları çeşme suyu kullanıyor.

Bana kalırsa ana etken güneş.Feriha Hn.daki kekik ve çilekler tüm gün güneş alıyordur.

Feriha daha yeni çeşme suyu kullanmaya başladı, ben sürekli kullanıyorum.
Benim her ikisini de koyduğum yer, günde yaklaşık 7 saat kadar güneş alan alan balkonun demirleri. Sardunyalar bile o sıcağa dayanamayıp bozuluyorlar. Şimdi oradaki bazı güneşsever bitkileri diğer sabah güneşi alan balkona çekmeye başladım. Düşünün artık.

Toprak da olabilir diyeceğim ama kullandığım bahçe toprağı ile torf ve perlit karışımı. Yok, başka bir neden var. Dün de Feriha ile epey bir kafa yorduk bu işe. Çıkarımlarım şimdilik su konusunda.

ays61
12-06-2009, 09:18
Yok, başka bir neden var. Dün de Feriha ile epey bir kafa yorduk bu işe.

Sevgili nevsune,

Ben buldum ben buldum size "beyaz toprak" lazım galiba;)

denizakvaryumu
12-06-2009, 09:26
Dost musun düşman mısın anlamadım :)

Mercimek olsa anlardım ama beyaz toprakda çilek ...:D

kopshtar
12-06-2009, 10:04
Sn nevsune; çileğin tek isteği kumlu toprak, bol su ve gübre. Bunları sağladıktan sonra Çılgın gibi çilek veriyorlar.
Kekik ise, benim izmir kekiği için söylüyorum, fazla su bile istemiyor.

nevsune
12-06-2009, 18:55
Sevgili nevsune,

Ben buldum ben buldum size "beyaz toprak" lazım galiba;)

Çok şekerdi bu:) Dostsunuz ben biliyorum, siz aldırmayın Denizakvaryumu'na. Beyaz toprakları paylaşmaktan korkuyor herhalde:p

çileğin tek isteği kumlu toprak, bol su ve gübre. Bunları sağladıktan sonra Çılgın gibi çilek veriyorlar.

İşte benim de anlamadığım bu. Saydıklarınızın hepsini yaparken neden sürekli kuruttuğumu merak ediyorum. Aslında doğrudürüst bir kere yetiştirebilsem belki de takıntımdan kurtulacağım da, dediğim gibi yenilen pehlivan güreşe doymazmış;)

Bir de, İzmir kekiği diye mercanköşkten mi sözediyorsunuz acaba?

gurbik67
13-06-2009, 22:58
nevsune hanım bana kalırsa yeni diktiğiniz bitkilkeri tam tutma olayı olmadan erken güneşe maruz bırakıyorsun i
klorlu su bitkiler için zararlı fakat o derecede öldürmüyor.

nevsune
14-06-2009, 09:13
Şimdi ikisi için de yeni bir denemedeyim. Gölgedeler, sonucu yazacağım.

kopshtar
15-06-2009, 13:38
Sn nevsune;
Bence birkez de çileklerinizi torf yerine kumlu bir toprağa ekmeyi deneseniz. susuzluğa bile çok toleransı olan bir bitki çilek. sadece meyve verirken meyve verimi için sulama çok önemli. Bir de tutana kadar gölege bir yerde alıştırsanız tutmaması için bir sebep yok.

Kekik için ise galiba bendekiler mercanköşk. mor renkli çiçekler açıyorlar. Birkaç kişiye sorduğumda izmir kekiği demişlerdi o yüzden izmir kekiği diyorum ben de :)

nevsune
15-06-2009, 14:02
Sn kopshtar ilginize teşekkür ediyorum. Ben zaten torfu asla tek başına hiç bir bitkide kullanmıyorum. Mutlaka bahçe toprağı ile karıştırıyorum.

Bir de tutana kadar gölge bir yerde alıştırsanız tutmaması için bir sebep yok.

Bu sözünüz doğru. Daha önce yaptığım hatalardan biri de buydu sanırım. Tutması için gerekli süreyi tanımadan güneşe çıkarttım hep. Şimdi artık gölgede bekletiyorum. Yalnız şimdi bir fidem kol atıp duruyor. Onun kollarından birini fotoğrafta gördüğünüz gibi saksıya almaya çabalıyorum ama çileğin kendisi güneşte durduğu için yapacak bir şeyim yok. Ama zaten bahçede falan da öyle değil mi. Yavrular da güneşin altında kalıyorlar.
86885

Kekik için de "Kekik başlığına (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=445513#post445513)" sizinkilerin fotoğrafını yüklemeniz mümkün mü acaba? O konuya oradan devam edelim.

Bu arada, herkesi çilek ve kekik derdimle oyaladığım için özür dilerim;)

kopshtar
15-06-2009, 14:33
Yavru için güneşte olup olamaması birşeyi değiştirmez zaten bir süre ana gövdeden beslenecek. Kendi kökleri oluşup toprağa tutunduğu andan itibaren ana birkiyle irtibatını kesebilirsiniz. Aslında çilek için en uygun dikim ve ayırma ayları erken ilkbahar ve geç sonbahardır. Bu dönem dışında 2-3 hafta çok iyi sulanması gerekir ki toprağa tutunsunlar.

Kekik konusu ile ilgili fotoğraf çekip koymaya çalışırım. Böylece senelerdir izmir kekiği diye bildiğim bitkinin ne olduğunu öğrenmiş oluruz. :)

nevsune
18-06-2009, 09:07
Bu sabah bir sürpriz vardı. Sanırım Nisan ayıydı, Coyote Giresun'dan çilek fideleri göndermişti. Can çekiştiler durdular ve sonunda kurudular. Sökmeye elim varmayıp, aynı saksıya sardunya çelikleri dikmiştim. Veee hiç ummadığım bir anda kafasını çıkarmış bana bakan minicik bir yaprakla karşılaştım. Ben bu işi kıvırdım mı ne:p
87599

Yersizlikten, saksı bir süredir çok az güneş alan bir yerdeydi. Demek gölge iyi gelmiş.

kopshtar
18-06-2009, 12:52
Gözünüz aydın nevsune :)
Ayırma dönemini geçiren çilekler ancak gölgede ve bol su ile kendine gelebiliyor. Yoksa çok arsız. yavruları her dokunduğu yere kök salmaya çalışıyor....

nevsune
18-06-2009, 13:24
Evet tabii ya. Şimdiye dek bana gelen çilekler hep sökmeydi. Ben de bunları hiç gölgede bekletmeden güneşe alıyordum. Ne kadar sulasam da güneş yapraklarını yakıyor ve sonunda da ya ben söküyordum ya da köklerinden kuruyorlardı.

Bir yandan sizin uyarınız, bir yandan da rastlantı sonucu doğruyu bulmuş oldum. Ölen öldü, bari bundan sonrakilerde akıllı yetiştiricilik yaparım:)

Geçen gün bir blogda (http://www.ormandanenedir.blogspot.com/?Referans=Asortikkrep/) şöyle bir ifade okudum.
Çilekleri yaz sonunda temizliyorum, yani attığı kolların bir sürüsünü kesip alıyorum (başka yerlere ekmek üzere). Bazılarının ise anasını söküp yavrularını bırakıyorum. Sonra elime bir bahçe makası alıp toprağın üstünde kalan bütün yaprakları kesiyorum. Bu, benim gençleştirme yöntemim.

Benim sorum şu: Henüz yaşlı bir çileğim olmadığına göre yeni çileklerimin yapraklarını kesmem gerekir mi? Ne dersiniz, hiç denediniz mi?

nevsune
18-06-2009, 13:35
Yeni çilek gölgeliklerim nasıl olmuş. Pastanelerden falan gidip şunlardan toplamalı:D
87671

kopshtar
19-06-2009, 08:57
ilahi nevsune; sabah sabah güldürdünüz beni süper olmuş, tam yazlık havasına bürünmüş çilekler beach keyfi yapıyorlar :))

Ben de 2 yaşını geçmiş çileklerimi ilkbaharda genç olanlarla değiştirmeyi tercih ediyorum. Çünkü 2. yıldan sonra çilek verimi düşüyor veya hiç çilek vermiyor.

Toro42
19-06-2009, 11:24
Herkese merhabalar...
Konya'da ikamet etmekte olup çilek yetiştirmeyi düşünüyorum.tercübesiz olduğum için biraz terettüt içindeyim.sizin önerilerinizden yararlanmak isterim.
ilk etapta 1 dekarlık bir araziye uygulama yapıp ondan sonraki dönemde 5 dekarlık bir araziye daha yapamayı arzu ediyorum.cevaplama nezaketinde bulunursanız memnun olurum...

erkan konca
21-06-2009, 12:13
merhabalar benim çileklerimin başı kargalarla dertte:) bu yüzden etrafını tel örgü ile kapattım şimdilik kargaladan kurtardım ama sürekli teli kaldıramadığım için yabani otları ayıklamak zor oluyor.

fatihant
10-07-2009, 18:21
Arkadaşlar konuya çok uzak olmama rağmen, serada çilek yetiştirme niyetindeyim. Bunu hobi değil para kazanmak için yapacağım. Araştırırken şöyle bir habere rastladım ciddi ciddi uygulamayı düşünüyorum. Ne dersiniz???
http://www.doguakdenizden.com/haberdevam.asp?id=2843&kat_id=6

poseidon1
11-07-2009, 21:49
cok güzel acıklamıssın arkadasım. Şu an almak istesem bulabilir miyim ? Bulup ekersem yetişir mi?

Cilekci
09-11-2009, 08:49
Bizde organik çilek yetiştiricisiyiz hiçbir kimyevi gübre ve organik gübre (hayvan gübreleri hariç) kullanmadan 1 dönümden 4 ton çilek alabilirsiniz. Ayrıca çileklerin üzerindeki benekleri sayesinde hangi cins olduklarını eğer ihtiyaç sahipleri öğrenmek isterlerse resimlerin net olması halinde söyleyebilirim.

Cilekci
09-11-2009, 08:50
Fatih Bey size yardımcı olmak isterim.

Cilekci
09-11-2009, 09:06
Adnan Menderes Üinversitesi
Yrd.Doç.Dr.
Şebnem Nalan AKAROĞLU (A-0394)
Sultanhisar Meslek Yüksekokulu
Hocamızın hazırladığı en çok ürün veren çilek ile ilgili yayın mevcut internettende bulabilirsiniz.

Cilekci
09-11-2009, 09:10
merhabalar benim çileklerimin başı kargalarla dertte:) bu yüzden etrafını tel örgü ile kapattım şimdilik kargaladan kurtardım ama sürekli teli kaldıramadığım için yabani otları ayıklamak zor oluyor.

Erkan hocam tele gerek yok kuş kovarlar var tarımcılarda mevcuttur.

Cilekci
09-11-2009, 09:12
Herkese merhabalar...
Konya'da ikamet etmekte olup çilek yetiştirmeyi düşünüyorum.tercübesiz olduğum için biraz terettüt içindeyim.sizin önerilerinizden yararlanmak isterim.
ilk etapta 1 dekarlık bir araziye uygulama yapıp ondan sonraki dönemde 5 dekarlık bir araziye daha yapamayı arzu ediyorum.cevaplama nezaketinde bulunursanız memnun olurum...

1 dekardan başlamak güzeldir bizde aynı şeyi yaptık şimdi 5 dönüme çıkardık bu yolda devam edin başarırsınız.

Cilekci
09-11-2009, 09:16
Evet tabii ya. Şimdiye dek bana gelen çilekler hep sökmeydi. Ben de bunları hiç gölgede bekletmeden güneşe alıyordum. Ne kadar sulasam da güneş yapraklarını yakıyor ve sonunda da ya ben söküyordum ya da köklerinden kuruyorlardı.

Bir yandan sizin uyarınız, bir yandan da rastlantı sonucu doğruyu bulmuş oldum. Ölen öldü, bari bundan sonrakilerde akıllı yetiştiricilik yaparım:)

Geçen gün bir blogda (http://www.ormandanenedir.blogspot.com/?Referans=Asortikkrep/) şöyle bir ifade okudum.


Benim sorum şu: Henüz yaşlı bir çileğim olmadığına göre yeni çileklerimin yapraklarını kesmem gerekir mi? Ne dersiniz, hiç denediniz mi?

3 Seneden sonra kessenizde çok ürün vermiyorlar kollardan yenileme yapmak gerek devamlı kesilen fide ürün veriyor deniyoruz gözlemliyoruz yapıyoruz.

saab61
19-12-2009, 17:08
Merhaba
Çilek tohum olarak mı?
Fide olarakmı dikiliyo ve ekim zamanı ne zamandır.Selamlar

mtugrul33
04-03-2010, 13:18
Anamur ve çevresinde organik üretim ile ilgili bazı çalışmalar sevindirici.Özellikle katlı çilek ekimi yaygınlaşmaya başladı.Bitkinin yaşama alanı perlit,pomza taşı,torf veya özel organik kabuk ve materyallerden biri kullanılmak suretiyle geçirgen ve gerekli besin maddelerini tutabilen bir ortam sağlanıyor.Ürünler organik pazarlarda ve dış piyasada rağbet görmektedir.

mtugrul33
04-03-2010, 13:21
Merhaba saab 61,
çilek eylül ayının başından kasım ayına kadar olan sürede dikimi yapılabilir.fide olarak dikilir.Bu söylediklerim Akdeniz bölgesi için geçerlidir.Saygılar.

mtugrul33
04-03-2010, 13:24
Anamurda yapılan çilek(katlı 6'lı sıra)ekiminde dönüme18000(onsekizbin)fide ekilebilmektedir.Bunun anlamı şudur;sağlıklı bir bakım sonucunda,fide başına en az 1 kg.ürün alırsınız.Fiyatıda ortalama 1,5 tl civarındadar.

İSAK
05-03-2010, 10:52
Arkadaşlar bilgi paylaşımlarınız çok güzel. Ben Malatya'da ikamet ediyorum. 2009 Ağustos ayında Zonguldak Ereğli den Osmanlı çileği getirtmek için o tarafa giden bir arkadaşımdan rica ettim ama elde edemedim. Bu mevsimde bulunmaz demişler. Bana Osmanlı çileğinin ne zaman ekildiğini, nasıl bulabileceğim konusunda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Elinde olupta gönderebilecek arkadaşlar için adresimi belirtiyorum.
İsa DİNÇER
Turgut Özal Mah.
Fahri Kayahan Bul.
Ilıcak Apt. 24/8 MALATYA

İSAK
05-03-2010, 10:55
Sayın gurbik67 bir mesajınızda bakım ve hiçbir sulama yapılmamış olmasına rağmen çilekler çok güzel. Kurak suzuz arazide yetişme imkanı olabilir mi? Sulanması gerekiyor diye biliyorum.

akcan67
05-03-2010, 10:57
Şu anda gerçekten de fide için geç kaldınız.Ekim , Kasım aylarında ancak bulabilirsiniz.Yardımcı olmak isterdim ama vakit çok geç.

İSAK
05-03-2010, 11:12
Sayın akcan67 ilginize teşekkürler. Ticari amaçlı değil 5-10 kök edinebilsem yeterliydi ama ne yapalım kısmet.

İSAK
18-03-2010, 17:55
Sayın akcan67; kısmet ise ekim kasım aylarında sizlerden 5-10 kök Osmanlı çileği fidesi bekliyorum. İlginize teşekkürler.

sial
22-03-2010, 18:36
güzel çalışma

ayazkentli
23-03-2010, 14:04
Ben internet'ten yaptığım alış-veriş ile, saksıda yetiştirmek üzere osmanlı ve dağ çileği tohumları aldım. Tohumları 1.5 ay kadar önce ekmiştim, çimlendiler ve büyümeye başladılar. Bu sabah iri olan bazı fidecikleri söküp, asıl saksılarına paylaştırdım.

Büyük tenekelere ve yere ektiğim yediveren türü fideler ile, 3 çeşit çileğim olacak bahçede. İlk fotoğraf yediveren çileği, 2. fotoğrafta'ki 3 saksıda, osmanlı ve dağ çilekleri var.

ismail2776
10-04-2010, 17:18
Paylaşımlar gerçekten çok güzel teşekkürler

wersa
19-04-2010, 17:23
faydalı bilgileriniz için teşekkürler

yasarugur
23-04-2010, 16:33
Komşularım devamlı bu siteden birşeyler öğrenmeğe çalıştığımı bildikleri için geçen gün "Yaşar abi ,saksıda çilek yetişir mi?"diye sordular (ben de herkesi bitki dikmeğe heveslendirmek amacındayım ) ,konu hakkında bilgim olmamasıına rağmen, yetişir tabii dedim.Onlar da ziraat mühendisi olan bir arkadaşlarına rica etmişler Sultanhisar'dan fide getirtmişler .Artan fidelerden bana da verdiler.Bahçemdeki toprağa biraz kum karıştırdım fideleri bugün diktim,can suyu verdim.Aradan bir saat geçti fideler başlarını dikti.Yaşama arzuları çok yüksek anlaşılan .Bakalım umutla bekleyeceğim.Öğrenmeğe devam.

mtugrul33
29-04-2010, 12:26
ORGANİK ÇİLEK ÜRETİMİ NASIL YAPILIR?kATLI ÇİLEK RESİMLERİ
İklim istekleri:

Çileğin büyümesine etki eden ekolojik faktörlerin başında iklim, mevki ve toprak gelmektedir. Bu faktörler çilek yetiştiriciliğinin yapılabilme sınırlarını belirleyebildiği gibi değişik enlemlerde hangi yüksekliklere kadar çilek yetiştirilebileceğini de tayin etmektedir. Bu ekolojik şartların aynı zamanda ürünün kalitesine de etkileri vardır.

Çilek -10 oC’ye kadar özel bir önlem almadan yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak vb. gibi materyallerle örtülerek dondan korunması gerekmektedir. İlkbaharın geç donları Akdeniz Bölgesi gibi yerlerde zararlı olabilir. Çilekte çiçeklenme uzun bir döneme yayıldığı için don, ürünün tümüne zarar veremez. Bu nedenle çilek, yetiştiricilik riski en az olan meyvelerden biridir.

Bitkilerin üzeri saman vb. ile örtülerek dondan korunduğunda soğuk bölgelerde bile rahatça yetiştirilebilmektedir. Böylece soğuk Doğu Anadolu Bölgesinden sıcak Akdeniz Bölgesine kadar her yörede yetiştirilebilen hemen hemen tek meyve türü çilektir. Çilek dünya üzerinde birbirinden çok farklı bölgelerde ve ekolojik şartlarda yetiştirilebilmektedir. Yaz aylarında kuzey kutbuna yakın yerlerdeki devamlı aydınlık bölgelerden, 12 saatlik aydınlanmaya sahip Ekvatordaki bölgelere kadar yıllık yağış 250 mm olan çöl alanlarından (sulamak suretiyle), 3500 m yükseklikteki alanlarda, soğukların -45 oC’lere kadar düştüğü yerlere ve yarı tropik yerlere kadar birbirinden iklim olarak çok farklılık gösteren yerlerde yetiştirilebilmektedir.

Çiçeklenme zamanında nispi nemin fazla olduğu ve yağışlı geçen bölgelerde hastalık problemi artar. Özellikle meyvede çürüklük yapan mavi küf (Botrytis) hastalığı büyük zararlara sebep olmaktadır.
Toprak istekleri:

Çilek saçak köklü bir bitki olup derin, verimli, nemli, iyi drenajlı, kumlu tınlı, siltli ve süzek topraklarda daha iyi yetişmektedir. Ancak bu toprakların yanında çok değişik topraklarda da diğer ekolojik şartlar uygun olursa yetişebilmektedir. Fazla kireçli topraklar çilek yetiştiriciliği için uygun değildir. Böyle topraklarda yetiştirilen çileklerde demir klorozu görülmektedir. Bu tip topraklarda demir eksikliğine dayanabilen türler yetiştirilmelidir.

Birçok çilek çeşidi hafif, kumlu, çakıllı veya taşlı topraklarda killi, ıslak topraklara nazaran daha iyi yetişmektedir. Yeni açılmış tarlalar eskilerine oranla daha fazla tercih edilmelidir. Çünkü bunlar daha verimli olup aynı zamanda daha az yabancı ot mücadelesi ve daha az toprak işleme isterler.

Çilek bitkisi asidik toprakları sevse de toprak pH’sı 6.5’den düşük olmamalıdır. Genel olarak derin, verimli, iyi drene edilmiş, nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en ideal topraklar kumlu-killi, siltli (milli) ve süzek topraklardır. Allüviyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Çilek bitkisi kireçli toprakları sevmez.

Tipi ne olursa olsun suyu en iyi drene eden süzek toprak olmalıdır. Toprak seçiminde hastalık ve nematod yönünden de temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çilek sökülen bir yere münavebe uygulamadan tekrar çilek fidesi dikilmemelidir. Diğer taraftan biber, patlıcan, domates ve patates gibi sebze yetiştirilen yerlerde toprak 4-5 yıl dinlendirildikten sonra çilek yetiştirilmelidir. Aksi halde hastalık ve zararlılar karlı bir üretim yapılmasını sınırlandırır. Toprak iyice işlendikten sonra dikim yastıkları hazırlanmalıdır. Toprak işlendikten sonra gerekiyorsa toprak fümigasyonu yapılmalıdır.

Kumlu topraklar genellikle verimsiz olup böyle topraklarda bitkiler kuraklıktan çabuk zarar görebilmektedir. Hafif kumlu topraklar fazla miktarda humus ve suya ihtiyaç duyarlar. Toprak yorgunluğu hafif topraklarda daha çok görülmektedir. Çilek yetiştirilecek toprakların humusça zengin olması istenir. Çilek hafif asidik topraklarda daha iyi yetişmektedir. Optimum pH isteği 5.7-6 arasındadır. Ancak yeterli organik madde bulunan ve pH’sı 5-7 arasında olan topraklarda da iyi gelişebilmektedir.

Hem çilek meyvesi üretiminde hem de fide üretiminde toprak hazırlığına yaz-sonbahar döneminde başlanır. Ot kontrolü, erkencilerde sulama ve işgücü kullanımını azaltma, mavi küf (Botrytis) mantari hastalığını önleme ve temiz ürün elde etme gibi faydalarından dolayı malçlama yapılmalıdır.

Çilek çok yıllık bir bitki olmasına rağmen ekonomik ömrü ortalama 3-4 yıl kadardır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerinin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna sebep olmaktadır.

Anamur ve Silifke yöresinde çilek yetiştirilen alanların toprak özellikleri ile bitkilerin beslenme durumları arasındaki ilişkileri araştıran İnal ve ark. (1999), söz konusu yörelerden aldıkları 24 toprak ve 37 bitki örneğinde gerçekleştirdikleri analizlerin sonuçlarına göre, Anamur yöresinde toprakların yaklaşık %33’ünün çok tuzlu, Silifke yöresinde ise tamamına yakınının tuzsuz, Anamur yöresindeki toprakların %25’inden ve Silifke yöresindeki toprakların ise yaklaşık %67’sinden fazlasında organik maddenin az, Anamur yöresindeki toprakların %10’unda azotun düşük, her iki yöre topraklarında elverişli fosforun yetersiz, Anamur yöresi topraklarının yaklaşık %30’unda K ve %10’unda Ca, önemli boyutlarda da çinkonun yetersiz, her iki yöre topraklarında da manganın düşük olduğu saptanmıştır. İki yörede de çilek bitkilerinde özellikle Ca olmak üzere N, K, Mg, Cu, ve Mn noksanlıkları belirlenmiştir. Kalsiyum noksanlığı Anamur yöresinde %21, Silifke yöresinde ise %61 düzeyindedir. Anamur yöresindeki bitkilerin yaklaşık yarısı Cu noksanlığı çekmektedir. Çinko ve Mn noksanlıklarının ise düşük düzeylerde olduğu ifade edilmiştir.

Bartın ili ve çevresinde çilek yetiştiriciliğinin yoğun şekilde yapıldığı alanları temsilen seçilen 30 plantasyondan alınan toprak ve yaprak örnekleri analiz edilerek çileklerin beslenme durumları araştırılmıştır. Toprak örneklerinde pH, kireç, tuzluluk, organik madde, tekstür, N, P, K, Ca, Mg ve Na, yaprak örneklerinde ise N, P, K, Ca, Mg ve Na analizleri yapılmıştır. Toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından çilek yetiştiriciliğine uygunlukları ile bitkilerin beslenme durumları incelenmiş, istatistiki değerlendirmeler ile de mevcut toprak-bitki ilişkileri araştırılmıştır. Sonuçlara göre, plantasyonların %56.6’sında N, tamamında P ve %43.3’ünde ise K ile beslenme açısından yetersizlik olabileceği belirlenmiştir (Aydın ve ark., 2000b).

Toprak işleme:

Çilekler genellikle organik maddece zengin, hafif orta bünyeli ve drenaj sorunu olmayan toprakları sevdiklerinden özellikle sonbahar toprak işlemelerinin önemi büyüktür. Toprak tavında iken pullukla 15 cm derinlikten işlenmesiyle üst kısımda bulunan organik maddelerle, az eriyen besin maddeleri ve oksijenin alt kısma, alttaki karbondioksidin de üst kısma taşınması sağlanmaktadır.

Toprak işlemesi yapılmayan ve kötü hava şartlarındaki çilekliklerde;

1. Bitki köklerinin gelişmesi yavaşlar ve durur,
2. Topraktaki besin maddelerinin bitki tarafından alınımı azalır,
3. Mikroorganizma faaliyetleri yavaşlar ve bitkilere zehir etkisi yapan bazı bileşikler oluşur ve
4. Toprak suyunun tutulması ve ağaç tarafından alınması azalır.

İşleme ile üst tarafı gevşetilen toprak, kış yağışlarından bol miktarda su alarak şişer. İlkbahar sıcakları ile buharlaşan suyun yerine hava girerek iyice kabaran toprakta mikroorganizma faaliyetleri artar ve basıldığı zaman sünger gibi esneyen bir yapı oluşur.

Fideler:

Fideler genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, döllenmiş hücre çekirdeği içindeki DNA dizilimine dışarıdan müdahale edilmemiş, sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile muamele görmemiş biyolojik özellikte olmalıdır. Hastalık ve zararlılara dayanıklı, bölgeye adapte olan uygun çeşitler dikilmelidir. Organik tarımda genetiği değiştirilmiş çoğaltım materyalleri kullanılmaz. Organik bitkisel üretimde kullanılacak tohum, fide, fidan, anaç, misel, çelik, yumru gibi çoğaltım materyalleri organik tarım metoduyla üretilmiş olmalıdır. Ancak fide dışındaki çoğaltım materyallerinin organik olarak elde edilememesi durumunda, modern üretimden gelen, Yönetmelikte organik tarımda kullanılmasına izin verilen organik gübre ve toprak düzenleyiciler (Yönetmelik Ek-1 A) ile bitki ve hayvansal orijinli maddeler (Yönetmelik Ek-1 B) dışındaki herhangi bir yapay kimyasal madde ile muamele görmemiş çoğaltım materyali kullanılabilir.

Organik tarım için başvuru:

Organik bitkisel üretim, yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme kapsamında ve onun kontrolünde yapılır. Organik çilek üretecek çiftçi önceki ünitelerde isim ve adresleri verilen organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşundan herhangi biri ile temasa geçerek organik çilekcilik yapacağını beyan eder ve kimlik bilgileri ile tarla/bahçe bilgi ve belgelerini sunar. İlgili kuruluş müteşebbisin tarlasını/bahçesini inceleyerek organik yetiştiricilik yapılıp yapılmayacağına karar verir.

Organik yetiştiricilik yapılacak nitelikteyse sözleşme imzalanır ve kuruluş, müteşebbis bilgilerini en yakın Tarım İlçe Müdürlüğüne verir. Tarım İlçe Müdürlüğü bu bilgileri bağlı bulunduğu Tarım İl Müdürlüğü İstatistik Şube Müdürlüğüne sunar. Bu şube ise ilgili bilgileri istatistik amaçlı olarak Tarım Bakanlığı bünyesindeki Organik Tarım Komitesine aktarır. Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşu organik tarım yapacak müteşebbisi geçiş sürecine alır. Geçiş süreci çilekte üç yıl olup geçiş sürecinde çilek gibi çok yıllık bitkilerde hasat tarihi göz önünde tutulur. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu; tarlanın/bahçenin önceki yıllardaki kullanım durumu, yapılan uygulamalar, bölgedeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, risk durumları, konu ile ilgili müteşebbis kayıtları ve raporlarının incelenmesi neticesinde geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir.

Yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılan kontrollerde bahçede toprak koruma tedbirleri alınıp alınmayacağına karar verilir. Organik çilek üretiminde, gereksiz ve toprakta erozyona neden olacak şekilde toprak işleme yapılamaz.

Toprağın verimliliği ve biyolojik aktivitesi şu yöntemlerle sağlanır:
Sıra aralarında baklagiller yetiştirilerek yeşil gübreleme yapılmalıdır. Yılda dekar başına 17 kg saf azotu geçmeyecek şekilde organik hayvansal üretimden elde edilen gübre kullanılmalıdır. Yönetmelik hükümlerine göre üretim yapılan arazilerden elde edilen karışık veya karışık olmayan organik materyallerin kullanılması gerekmektedir. Organik çilek yetiştirilecek alanlarda, bu önlemlere rağmen yeterli toprak verimliliği ve biyolojik aktivitenin sağlanamaması halinde, Yönetmeliğin Ek-1 A bölümünde yer alan gübre ve toprak iyileştiriciler [ekstansif hayvancılıktan elde edilen çiftlik gübresi, kurutulmuş çiftlik gübresi ve suyu alınmış kanatlı hayvan gübresi, kanatlı ve çiftlik gübresi içeren kompostlaştırılmış hayvan gübresi, hayvanların sıvı dışkıları (taze gübre sızıntısı, idrar, vb.), solucan (vermicompost) ve böceklerin kompostu, guano, hayvansal kaynaklı ürünler ve yan ürünler (kan unu, tırnak unu, boynuz unu, kemik unu veya jelatinsiz kemik unu, balık unu, et unu, tüy, saç ve chiquette unu (öğütülmüş deri ya da kürk unu), yün, kürk, saç, sütçülük ürünleri, bitkisel kaynaklı ürünler ve yan ürünler; örneğin, yağlı tohum küspesi, kakao kabukları, ıskarta malt, vb.den elde edilen gübreler, kompostlaştırılmış veya fermente edilmiş ev atıkları, kompostlaştırılmış veya fermente edilmiş sebze materyalleri karışımı, kültür mantarı üretim artıkları, deniz yosunu ve deniz yosunu materyalleri, talaş ve tahta parçaları, kompostlaştırılmış ağaç kabuğu, ağaç külü, peat, killer, örneğin, perlit, vermiküllit vb., yumuşak kaya fosfatı, alüminyum kalsiyum fosfat, bazik curuf, ham potasyum tuzları, örneğin kainit, silvinit vb., magnezyum tuzu içerebilen potasyum sülfat, stillage ve stillage ekstraktı, doğal kaynaklı kalsiyum karbonat, örneğin tebeşir, marn, öğütülmüş kireçtaşı, breton toprağı (alg kireci), fosfat tebeşiri, doğal kaynaklı magnezyum ve kalsiyum karbonat, örneğin magnezyum tebeşiri, öğütülmüş magnezyum kireçtaşı vb., magnezyum sülfat, örneğin kieserite, kalsiyum klorür çözeltisi, kalsiyum sülfat (jips, alçı taşı), şeker üretiminden elde edilen endüstriyel kireç, elementel kükürt, sodyum klorür, öğütülmüş kayaç, iz elementler, mikrobiyal gübreler] kullanılabilir. Kompost aktivitasyonu için genetiği değiştirilmemiş uygun bitkisel kaynaklı karışım veya mikroorganizma karışımları kullanılabilir.

Gübreleme:

Sonbahar toprak işlemesinden önce yukarıda bahsedilen, Yönetmeliğin izin verdiği organik materyallerden dekara 17 kg saf azotu geçmeyecek şekilde, örneğin organik hayvancılıktan elde edilen iyi yanmış ahır gübresi %1 N içeriyorsa, bundan dekara 1200 kg verildikten sonra toprak işlenerek kök bölgesine karıştırılmalıdır. Toprak analiz sonuçlarına göre fosfor yetersiz ise veya önceki yıllarda bitkilerin fosfor noksanlığı çektiği biliniyorsa sonbahar toprak işlemesinde dekara 30 kg öğütülmüş ham kaya fosfatı (%25 P2O5) uygulanmalıdır.

Fosfor noksanlığında gelişim zayıflamakta, alt yapraklar kızarıp morarmakta, çiçeklenme ve meyve bağlama gerilemekte, meyeler küçük kalmakta ve kökler cılızlaşmaktadır. Azot ve fosfor kaynağı olarak Yönetmelikte izin verilen iyi yanmış ahır gübresi, kompost, yeşil gübre ve ham kaya fosfatı gibi materyaller sonbahar sürümünde kök bölgesine karıştırılmalıdır.

Yine toprak analiz sonuçlarına göre potasyum noksan ise ya da bitkilerin alt yaprak kenarları kuruyorsa ham potasyum tuzu, örneğin kainit (%14-20 K2O) sonbahar veya ilkbahar toprak işlemesinde dekara 30 kg verilmelidir. Ayrıca potasyum noksanlığının yanında magnezyum noksanlığı da varsa magnezyum tuzu içeren potasyum sülfat ya da sadece magnezyum noksanlığı söz konusu ise magnezyum sülfat, örneğin kieserit (%30 K2O) dekara 20 kg dozunda uygulanmalıdır.

Magnezyum noksanlığında çileğin alt yapraklarında damarlar arası sararır. Toprak killi ise, fazla kireçli değil ise kaliteli ahır gübresi yeteri miktarda sonbahar sürümünde uygulanmışsa bitkiler fazla potasyum ve magnezyum noksanlığı çekmezler. Çilek yetiştirilen topraklar kireçli olduğundan ve ahır gübresi veya kompost uygulaması yapıldıysa, ayrıca sulamalar düzenli yapılıyorsa kalsiyum noksanlığı da görülmez. Kalsiyum noksanlığında sürgünler gelişemez, kök gelişimi geriler ve meyveler küçük kalır. Organik gübre uygulamalarında bitkide kükürt eksikliği de meydana gelmez. Kükürt noksanlığında bitkinin üst yaprakları damarlar da dahil tamamen sararır.

Organik ahır gübresi veya kaliteli kompost zamanında ve yeterli miktarda kullanılmışsa çilekte iz element noksanlıkları pek gözlenmez. Ancak toprak killi, çok kireçli, yüksek pH’lı ve düşük organik maddeli ise bilhassa demir ve çinko noksanlığı görülür. Demir noksanlığında önce üst yapraklarda başlayan damarlar arasında sararmalar, beyazlanmalar ve kurumalar meydana gelir.

Çinko noksanlığında ise boğumlar arası daralır ve yapraklar rozetleşirken aynı zamanda yapraklarda renk açık yeşile döner. Böyle durumlarda Yönetmelikçe izin verilen, en az %12 Fe içeren demir tuzu, örneğin demir sülfat (%19 Fe) ilkbahar toprak işlemesinde tabana 2 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.5 kg/da ya da en az %5 Fe kapsayan şelatlı demir gübrelerinden ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.5 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.4 kg/da dozunda uygulanabilir. Çinko uygulaması için en az %15 zn içeren çinko tuzu, örneğin çinko sülfat (%23 Zn) ilkbahar toprak işlemesinde tabana 1 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.5 kg/da ya da en az %5 Zn kapsayan şelatlı çinko gübrelerinden ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.4 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.3 kg/da dozunda kullanılabilir.

Mangan noksanlığında yapraklarda damarlar arasında kırmızı-siyah nekrozlar meydana gelir. Toprakta mangan noksanlığı mevcutsa ve organik gübrelemelerle dahi bitkilerde noksanlık belirtisi gözleniyorsa Yönetmelikçe izin verilen, en az %17 Mn içeren mangan tuzu, örneğin mangan sülfat (%27 Mn) ilkbaharda ya tabana 1 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.5 kg/da ya da en az %5 Mn kapsayan şelatlı mangan gübrelerinden ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.4 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.3 kg/da dozunda verilmelidir.

Genellikle bakır noksanlığı görülmediği için ayrıca bakırlı gübre uygulamaya gerek yoktur. Uygun bir organik gübreleme ile genellikle bor noksanlığı da görülmemekle birlikte, noksanlık durumunda bitkinin büyüme ucu gelişemeyerek dumura uğrar ve boğumlar arası daralır. Çiçek oluşumu ve kök gelişimi engellenir. Meyvelerin şekli bozuk olur. İhtiyaç halinde Yönetmelikçe izin verilen, en az %14 bor içeren borlu gübre, örneğin borik asit (%17 B) ya ilkbahar toprak işlemesinde tabana 0.5 kg/da veya damla sulamalarla ilk dönemde 0.3 kg/da dozunda verilmelidir.

Organik gübrelemelerle eksikliği giderilemeyen besin elementleri ancak Organik Tarım Yönetmeliğinde kullanılmasına izine verilen ve 18.3.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik’in Ek-1’inde belirtilen gübrelerle takviye edilebilir.

Bu mineral gübreler şunlardır: Aluminyum-kalsiyum fosfat (%30 P205), öğütülmüş yumuşak fosfat kayası (%25 P205), kalsiyum sülfat (%25 CaO, %35 SO3), elementel kükürt (%98 S; %245 SO3), borik asit (%14 suda çözünür B), sodyum borat (%10 suda çözünür B), kalsiyum borat (%7 toplam B), boron etanol amin (%8 suda çözünür B), çözeltide boratlı gübre (%2 suda çözünür B), süspansiyonda boratlı gübre (%2 suda çözünür B), bakır tuzu (%20 suda çözünür Cu), bakır oksit (%70 toplam Cu), bakır hidroksit (%45 toplam Cu), bakır şelatı (%9 suda çözünür Cu, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), bakır esaslı gübre (%5 toplam Cu), bakırlı gübre çözeltisi (%3 suda çözünür Cu), bakır oksiklorür (%50 toplam Cu), bakır oksiklorür süspansiyonu (%17 toplam Cu), demir tuzu (%12 suda çözünür Fe), demir şelatı (% 5 suda çözünür Fe, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), demirli gübre çözeltisi (%2 suda çözünür Fe), mangan tuzu (%17 suda çözünür Mn), mangan şelatı (%5 suda çözünür Mn, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), mangan oksit (%40 toplam Mn), mangan esaslı gübre (%17 toplam Mn), mangan esaslı gübre çözeltisi (%3 suda çözünür Mn), sodyum molibdat (%35 suda çözünür Mo), amonyum molibdat (%50 suda çözünür Mo), molibden esaslı gübre (%35 suda çözünür Mo), molibden esaslı gübre çözeltisi (%3 suda çözünür Mo), çinko tuzu (%15 suda çözünür Zn), çinko şelatı (%5 suda çözünür Zn, beyan edilen değerin en az %80’i şelatlı olmalı), çinko oksit (%70 toplam Zn), çinko esaslı gübre (%30 toplam Zn), çinko esaslı gübre çözeltisi (%3 toplam Zn)’dir. Parantezle gösterilen besin elementi değerleri en az olması gereken değerlerdir.

Organik çilek yetiştiriciliğinde tabana uygulanacak yeterli miktar ve kalitede yanmış ahır gübresi ve kompost bulunamamışsa veya yeşil gübreleme yapılmamışsa Bakanlıkça belgeli ve mikro besin elementlerini de içeren bir organo-mineral gübre ve toprak düzenleyici olan katı hümik asitten verimdeki ağaçlar için ilkbahar toprak işlemesinde tabana 40 kg/da ve damla sulama ile ilk birkaç sulamada sıvı hümik asitten toplam 3 L/da dozunda uygulanmalıdır.

Organik tarımda gübrelemede kullanılacak bazı ürünler; yanmış çiftlik gübreleri, sıvı hayvansal atıklar, saman, torf, organik ev atıkları, mezbaha atıkları, deniz yosunları, talaş, doğal fosfat, potasyum, kalsiyum, kireç, magnezyum kayaçları ile bakır, demir, mangan, molibden, çinko, bor gibi mikro besin maddeleri ve kükürt içeren bazı doğal maddelerdir.

Organik tarımda toprağın bünyesi, arazinin eğimi, taban suyu yüksekliği, yetiştirilecek bitkinin çeşidi dikkate alınarak bilinçli ve öncelikle toprağın organik madde kapsamını artırıcı yanmış ahır gübresi veya yeşil gübrelemelerle takviye edici yönde hareket edilmelidir.

Organik gübrelerden yanmış çiftlik gübresi, kompost, fiğ ile yeşil gübreleme toprakta ayrışarak besin maddelerini, toprağın su tutma kabiliyetini artırır ve erozyonu azaltarak toprağın verimliliğini koruyarak sürdürülebilir tarımın yapılmasını sağlar. Dikkat edilecek en önemli konu, özellikle organik çiftlik gübresi çevreyi kirletmeden depolanmalı ve insan dışkıları ve kanalizasyon atıkları kesinlikle gübrelemede kullanılmamalıdır. Organik atıklardan ağır metaller ve nitrat sızmasının yeraltı ve yerüstü sularıyla tarım alanlarını kirletmesi mutlaka önlenmelidir.

Sulama:

Sürgün gelişimi, meyve verim ve kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi toprakta kök derinliğinde faydalı rutubetin bulunup bulunmamasıdır. Çileğin yıllık su tüketimi 700-800 mm kadardır. Susuzluğa en hassas olduğu dönem çiçeklenme ve meyve bağlama dönemidir.

Çilek meyve oluşumundan olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı hassastır. Sulama meyve iriliği ve kalitesi ile o yılki ürün ortalamasına etki eder. Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme sırasında yağışlar arzu edilmez. Yağış hem tozlanmayı engeller, hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşar, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır.

Yağmurlama sulama ve yağış ile toprağın sıçrayarak meyvelere zarar vermemesi için sıralar arasına ve bitkilerin altına değişik malç malzemesi serilebilir. Karık sulama meyveleri kirlettiğinden damla sulama daha uygundur. Sıcak, kurak ve düşük nispi nem göz önüne alındığında çilek özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mutlaka sulanmalıdır. Dikimi tamamlanan çileklere can suyu verilerek köklenmeleri sağlanır. Bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. İlkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su kıtlığında günlük yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de yapılabilir. Hasat bittikten sonra sulama aralığı uzatılmalıdır.

Çilekte sulamaya önem verilmeli ve düzenli olarak yapılmalıdır. Sonbaharda hasat sonrası bakıma çok önem verilmelidir. Çünkü gelecek yılın meyve gözü geçmiş yılın sonbahar mevsiminde meydana gelir. Bu nedenle hasattan sonra da sulama, kol temizliği, gübreleme ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Organik çilek yetiştiriciliğinde salma sulama yapılmaz. Sulama damla sulama ile gerçekleştirilmelidir. Havaların ısınmasıyla birlikte Nisan ayından itibaren damla sulama sistemi çalıştırılarak hem sulama hem de gübre verilecekse fertigasyon yapılmış olur. Sulamalar sabahın erken saatlerinde, serinde yapılmalıdır.

Yaz sıcaklarına kadarki dönemde sulamalar üç günde bir dekardaki ağaç sayısına ve ağaç büyüklüğüne göre 2-3 saat, yaz mevsiminde ise iki günde bir üçer saat süre ile yapılmalıdır. Hasattan 2-3 hafta öncesinde sulamalar sonlandırılmalıdır. Sanayi ve şehir atık suları ile drenaj sisteminden elde edilen drenaj suları organik tarımda kullanılamaz, gerekli hallerde suyun uygunluğuna yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılacak kontrollerde karar verilir. Sulama suyu çevre kirliliğine yol açmamalıdır. Sulama, toprak yapısında bozulmaya ve erozyona yol açmamalıdır.

Bitki koruma:

Organik Tarım Yönetmeliği gereği hastalık, zararlı ve yabancı otların mücadelesinde; hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılmalı, uygun toprak işleme yöntemleri uygulanmalı, kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanmalı, bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otlara karşı bu hususların uygulanamaması veya yetersiz kalması halinde Yönetmeliğin Ek-1 B bölümünde belirtilen girdiler (böcek öldürücü olarak jelatin, neem ağacından elde edilen azadirachtin, krizantemden elde edilen piretrin, Derris spp, Lonchocarpus spp. ve Terphrosia spp.den elde edilen rotenone, böcekleri çekici olarak kullanılan hidrolize proteinler, mantari hastalıklar için lesitin, böcek öldürücü, kırmızı örümcek öldürücü, mantari hastalık ve çimlenmeyi önlemek için nane yağı, çam yağı ve kimyon yağı gibi bitkisel yağlar, böcek öldürücü veya uzaklaştırıcı olarak Quassia amara ağacından elde edilen quassia, budama ve aşı yaraları için balmumu) kullanılır.

Zararlılara karşı biyolojik mücadelede genetik değişiklik yapılmamış bakteri, virüs ve fungus gibi mikroorganizmalar, örneğin Bacillus thuringiensis, granül oluşturan virüs vb. gibi mikroorganizmalar kullanılır. Sadece tuzak, yayıcı ve cezp edicilerde; cezp edici olarak DAP gibi amonyum tuzları, meltametrin, mollussisit olarak metaldehit, eşeysel davranış bozucu olarak feromon, böcek öldürücü olarak piretroitler, Bactrocera oleae ve Ceratitis capitata’ya karşı lambdayhalotrin gibi maddeler kullanılır. Tuzaklar ve yayıcıların içerdikleri maddelerin çevreye bulaşması ve ekimi yapılmış ürünlerle teması önlenmeli, kullanıldıktan sonra toplanmalı ve kullanım süresi dolanlar güvenli bir şekilde yok edilmelidir.

Organik tarımda geleneksel olarak kullanılan maddeler şunlardır: mantari hastalıklardan korunmak için 3 kg Cu/da dozunu geçmeyecek şekilde bakır hidroksit, bakır oksiklorür, bakır sülfat ve bakır oksit, muz, kivi ve Trabzon hurması olgunlaşmasının sağlanması, ananasların çiçek indüksiyonu için etilen, böcek öldürücü olarak Arap sabunu (potasyum sabunu), muzların olgunlaşmasının geciktirilmesinde potasyum alum (kalinite), böcek öldürücü, kırmızı örümcek öldürücü ve mantari hastalıklarla mücadelede kireç-kükürt (kalsiyum polisülfit), sadece meyve ağaçları, asmalar, zeytin ağaçları ve muz gibi tropik ürünlerde böcek öldürücü ve kırmızı örümcek öldürücü olarak parafin yağları, sadece meyve ağaçları, zeytin ağaçları ve asmalarda mantari hastalıklara karşı ve bakteri öldürücü olarak potasyum permanganat, zararlıları uzaklaştırıcı olarak kuvars kumu, mantari hastalıklara karşı, kırmızı örümcek öldürücü ve zararlı uzaklaştırıcı olarak kükürt, mantari hastalıklar ve fidanlıklar da dahil olmak üzere sadece meyve ağaçlarında Nectria galligena’yı kontrol altında tutmak için kalsiyum hidroksit kullanılır. Organik tarım bitkileri arasında yüzeye yayılan preparatlar olarak mollussisit için demir III fosfat kullanılır.

Krizantem (kasımpatı) çiçeğinden elde edilen piretrin ısırıcı ve emici böceklere karşı insektisit etkilidir, yani piretrin afid gibi zararlı böcekleri öldürür. Sinerjist olarak susam yağı, sülfoksit veya çoğunlukla piperonilbutoksit kullanılır. Bu preparatlar bal arılarına karşı zehirli değildir.

Tropik bir baklagil türü olan Derris ellipfica’nın köklerinden elde edilen rotenon böcek ölüdrücüdür. Temas zehiri olan bu madde aynı zamanda balıkları zehirlediğinden ambalajları sulara atılmamalıdır.

Kaya unu, çeşitli zararlı böceklere karşı solunum sistemini (trakeleri) tıkayıcı toz olarak kullanılmaktadır. Bu açıdan yararlı faunaya da etkilidir. İçerdiği silisyum nedeniyle bitkiye kuvvetlendirici etki de yapabilir.

Kükürt; toz veya ıslanabilir toz formunda, kullanım alanı çok geniş olan bir inorganik fungusittir. Zararlı canlıların solunum sisteminde oksijen ile rekabete girerek onları öldürür. Organik tarımda esas olarak külleme’ye karşı kullanılır.

Bordo bulamacı; bakır sülfat ve sönmüş kireç ile hazırlanan bir karışım olup karaleke gibi mantari hastalıklar için kullanılmaktadır. Bakır iyonları özellikle mildiyö etmenlerinde spor çimlenmesini durdurarak etkili olmaktadırlar.

Dişi böceklerin erkekleri çekmek için kullandıkları feromonlar kısmen sentetik olarak üretilmekte ve özel tuzaklarda çilek iç kurdu, salkım güvesi gibi zararlılara karşı popülasyon yoğunluğunun tahmininde kullanılmaktadır. Feromon preparatlı tuzaklarda erkek bireyler yakalanmakta ve böylece bu zararlıların üreme şansı azaltılmaktadır.

İsviçre’de Madeks ticari ismiyle tanınan ve böceklerde granül oluşturan virüs preparatları çilek iç kurduna karşı kullanılmaktadır.

Kolza bitkisi ve neem ağacından elde edilen yağlı preparatlar kısmen kükürdün de eklenmesiyle kırmızı örümceklerin kışlık yumurtalarına karşı başarıyla kullanılmaktadır.

Parafin yağları organik tarımda parathion içermemek şartıyla kırmızı örümceklerin kış yumurtalarına karşı kullanılmaktadır.

Hasat:

Organik ürünlerin hasadında kullanılan teknik araç ve gereçlerin ekolojik tahribat ve kirlilik oluşturmaması gerekir. Elle toplama materyalleri ürünün organikliğini bozmayacak yapıda olmalıdır. Toplama materyalleri hijyenik olmalıdır. Hasat, zamanında yapılmalı, erken veya geç yapılmamalıdır. Çileklerin dalları zedelenmeden, kırılmadan, meyveler elle kulplu olarak toplanıp sepete yavaşça konulmalıdır.

Hasatta olduğu gibi, organik çileklerin depolanmasında da bazı kurallara dikkat edilmelidir. Meyveler iç cidarları renksiz-boyasız kağıtla kaplanmış ahşap sandıklara yavaşça konulmalı ve 4 oC sıcaklık ve %90 hava rutubeti koşullarında muhafaza edilmelidir. Organik ürünlerin depolama alanları, ürünlerin tanınmasına imkan verecek ve Yönetmelikçe uygun bulunmayan başka ürünlerle, maddelerle karışmaya veya bulaşmaya meydan vermeyecek biçimde düzenlenmelidir. Organik ürünlerin depolandığı alanlarda kullanılan yalıtım malzemeleri ve soğutma ile ilgili ekipmanlar bu amaç gözetilerek seçilmelidir.

Ayrı olarak depolamanın mümkün olmadığı durumlarda organik ürünlerle geleneksel tarım ürünlerinin karışmasını engelleyecek tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirleri de yetkilendirilmiş kuruluş kontrol etmelidir. Basınç, sıcaklık ve yetkilendirilmiş kuruluşça uygun görülen gazlarla kontrol edilebilen koşullarda depolama uygulamaları yapılabilir. Organik ürünlerin depolanması sırasında ürünün organik özelliğini kaybettirecek ilaç ve ilaçlama yöntemi kullanılamaz. Organik ürünlerin depolanmasında sentetik kimyasal maddeler kullanılamaz ve doğal olmayan uygulamalar yapılamaz; tüm bu işlemler yetkilendirilmiş kuruluş tarafından kontrol edilir. Müteşebbis tarafından depolama koşulları ile depolanan organik ürünün giriş ve çıkış miktarları ve tarihine ilişkin kayıtlar düzenli olarak tutulur. Yetkilendirilmiş kuruluşa onaylatılır ve çizelgenin bir nüshası müteşebbis tarafından, diğer nüshası yetkilendirilmiş kuruluş tarafından saklanır.

Not:Yukarıdaki yazı yine bu forumdan alıntıdır.Bilgilendirmek amacıyla kullanılmıştır.

mtugrul33
03-05-2010, 12:51
Topraksız tarım uygulamasında çilek
günümüz modern tarımında,organik içerik bakımından zengin materyallerde,kontrollü tarımsal üretim çalışmaları yaygınlaşmaktadır.
Bu yetiştirme alanlarından bazıları ise;torf,pomza taşı,hindistan cevizi kabuğu ve perlit olabilmektedirler.Kontrollü tarım olarak da adlandıracağımız bu uygulamalarda yüksek verim-kalite elde edilmektedir.ilk kuruluş maliyeti biraz pahalı olmakla birlikte geri dönüşümü çok hızlı olmaktadır.
Bitkinin topraktan özümseyerek aldığı azot,fosfor ve potas gibi ana elementlerle; Çinko,bor,molibden ,bakır,mangan gibi iz elementleri bu ortama bitkinin istediği oranda verilmek suretiyle mükemmel tad ve kalitede ürünler almak mümkündür.Torf,pomza taşı,hindistan cevizi kabuğu ve perlit gibi maddeler sadece bitkinin yaşam ortamıdır.Besin ihtiva etmezler.Kökün sağlıklı şekilde gelişimi için ortam oluştururlar.Kullanılan elementler elbette kimyasal gübrelerden elde edilmektedir.Genellikle şelatlı formları kullanmaktayız.Organik tarımda da bitki topraktaki besin elemntlerini şelatlayarak bitkinin alabileceği şekile getirir.Onunda kullandığı N:P:K ve iz elementleridir.Tek fark topraksız tarmda bitkinin ihtiyaçlarının tespit edilerek eksiksiz verilmesidir.Bu da mükemmel meyve ve aroma demektir.Topraklı tarımda bitki toprakta var olanı alır.Eksık elementlerden dolayı da tad ve meyve kalitesi sorunlu olmaktadır.

İSAK
23-10-2010, 09:51
Sayın akcan67 daha önceki mesajıma aldığım cevapta Ekim-Kasım aylarında yardımcı olabileceğinizi söylemiştirniz. Eğer bana şimdi yardımcı olabilirseniz sevinirim. Osmanlı çileği ve varsa diğer çeşitlerinden gönderme imkanınız var ise çok mutlu olurum. İlginize teşekkürler.

İsa DİNÇER

Turgut Özal Mah.
Fahri Kayahan Bul
Ilıcak Apr. 24/8
MALATYA

kimyager42
09-09-2011, 22:48
selam arkadaşlar..siteye yeni üye oldum..çilek yetiştiriciliği konusunda uzman üyelere bi kaç sorum vardı.. konyada sulak bi bölgede arazimiz var çilek yetiştirmek istiyoruz..sizce nasıl bir tercih hangi türü seçmeliyiz bu konularda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. hayırlı gecelerr

ilknury
23-03-2012, 12:06
Merhabalar;
1 da alanda İstanbul veya Sakarya'da Organik çilek yetiştirmek istiyorum;
1.) Fideleri alabileceğim yerlerle ilgili öneri ve
2.) Çilek fidesini ekim ile son hasat arasındaki zaman ne kadar sürer?

hakkında bilgi vermenizi rica ederim, şimdiden teşekkürler:)

-serap-
24-03-2012, 20:52
MERHABA;
Bende geçen yıl bu zamanlar çilek fidesi dikmiştim mayıs sonu gibi ürün aldım bir haylide çoğaldılar osmanlı çileği tadı çok hoş isterseniz size fide temin edebilirim sağlıcakla...

cemeren73
10-04-2012, 08:20
selam arkadaşlar,
ben de geçen sonbaharda yediveren cinsi çilek temin ettim.çok güzel sedde diktim.çok sağlıklı görünüyorlar ve bol çiçekte veriyorlar ama nedense meyve yapmıyor..bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum....

gül-
10-04-2012, 09:31
merhaba
bende apartman bahçesine iki fide ekmiştim. çok canlı ve güzel duruyorlar ama bir tanesinde hiç meyve veremeyecek gibi bir durum var. merak ettiğim bir tanesinde çiçek varken diğerinde halen çiçek yok...

hk50
14-05-2012, 19:00
Gayri resmi organik.
Kimyasal hiç bir katkı ve destek ürünü yok.

hk50
28-05-2012, 17:27
Çilek yetiştiriçiliği öyle abartılı ve protokol kuralları gibi değil.Bitkilerin içerisinde en arsız en huysuz Nazı yok.Sıçak soguk pek fark etmez .Tarladan tutunda Saksı Hatta teneke Kullanılmıyan tencere derin o0lmak kaydı ile tava.Her yerde yetişir.Yeterki hafif killi toprak ile rutubeti bulsun.
Bençe bitkilerin ön ve Son (As) solisti olmasına rağmen ,Kahrı çekilmiyen as solistlerden değil.
Mutfak salon balkon Evin her yerinde yetiştirmiye müsait.
Tohumdan ve fideden yetiştirebilirsiniz.

Mutfakda yemek yaparken dalından bir çilek koparıp yemek neye bedel.

hk50
30-05-2012, 21:29
Bahçe topragı ile doldurup çilek fidesini (Nisan ayında) dikdiğimiz saksı fide tutana kadar haliyle otlanıyor.Yabancı otda oluyor.
Önce yabancı otları yolarak temizliyoruz.Bu arada çileğimiz çiçek açmış oluyor.
Biraz çiftlik güpresi koyarak sulamasını yapıp,Müsait yerlere (pencere önleri.balkon kenarları,güneş alıyorsa merdiven kenarları,Hatta mutfat salon vs
koyabiliriz.
Olgunlaşan çilekleri yiyebiliriz.

hk50
31-05-2012, 08:26
Çilek yeterki toprak bulsun (Topraksızda olur) her yerde yetişmiye müsait.

hk50
31-05-2012, 18:35
Tohumdan

hk50
05-06-2012, 08:03
Çilekler olgunlaşmaya başladı.Topluyoruz.

hk50
05-06-2012, 08:07
Bu çileklerin yetişmesinde kullanılan güpre Yere dökülen olgunlaşmış dut meyvesidir.

islam_joker
05-06-2012, 15:40
maşşallah allah daha da arttırsın

islam_joker
06-06-2012, 17:02
acaba ben istanbul eminönünden tohum olarak almaya kalksam ne tür bir çilek alayım **** bahaouse tan fidan ne çeşit alayım, bu saatten sonra alsam ekim yapsam kışında yaşarmı, sizce hobi amaçlı evde bakmalık ne yapmak lazım

hk50
09-06-2012, 12:58
Saksıda çilek

hk50
09-06-2012, 20:36
acaba ben istanbul eminönünden tohum olarak almaya kalksam ne tür bir çilek alayım **** bahaouse tan fidan ne çeşit alayım, bu saatten sonra alsam ekim yapsam kışında yaşarmı, sizce hobi amaçlı evde bakmalık ne yapmak lazım

Sn islam_joker
Tohum dan yetişdirmek hem zahmetli hemde zor.Tohumla uğraşmanı tavsiye etmem.Alırsan fide al Saksıya dikebilirsin Kışın soguk vurmuyor.İstanbulda ikinci ürünü rahatlıkla alırsın.Osmanlı çileği tavsiye ederim.

Ekrem Uslu
09-06-2012, 20:45
Sn hk50. Siz çilekle yakından ilgilisiniz.Müsadenizle çilek hakkında bir şeyler sormak isterim.

Öyle pek ahım şahım bakım yapmamışsınız ama çilekleriniz çok güzel elinize sağlık.Sizin çileklerin cinsi nedir?
Birde bilirmisiniz bilmem dağ çileği çalıştınızmı hiç?Elde etmek istiyorum ama nerden bulurum bilmiyorum.

hk50
10-06-2012, 22:29
Sn Ekrem Uslu
Teşekkür ederim. Sizde biliyorsunuz ki Çilek çeşidinin peşinden yetişmek imkansız.Bizim bölgemizde olan sizin bölgenizde olurmu ? Olaçağınıda zannetmiyorum.En güzeli (Ki ben öyle yaptım) bir kaç değişik cins alıp denemek.
Bende Osmanlı .Yediveren (Hiçde yedi veren değil)İtalyan alp çileği var.
Pek çilekle de ilğili değilim.Hobi olarak yapıyorum.Genel de tohumdan yetiştiriyorum.Şu anda sarı ve beyaz çilek meyvesi vereçek çilekler çiçek açtı.
Dağ çileği genelde Karadeniz bölgesinde olur sanırım.
Saygılar

hk50
10-06-2012, 22:45
Geç ve Erken olan Çilekler.

hk50
10-06-2012, 22:50
Erkenci

islam_joker
14-06-2012, 14:54
geçen gün birşey farkettim okulda ytü de davutpaşa kampünde bir kısım alaının çimlendirilmesi yapılmıştı aynı zamanda oraya kademeli olarak topragı eşeleyip epeycene çilek ekmişler ilklerde bilmiyordum ne oldugunu sonra buradaki yaaprak şekilleri ve daha detaylı baktıgımda da ufak çilekleri görünce anladım ne oldugunu bunuda iletmek istedim şu okullarada meyva bahçesi niteliğinde fidanlar dikselerde öğrenciler kendilei dalından kopardıkları meyvelerden yese sanki ne olacak değilmi ya aslında her okulda böyle proje başlatmaları lazım şehirlilere daha çok yeşili sevdirme açısından gerekli gibime geliyor

hk50
19-06-2012, 22:28
İtalyan Alp çileği < Tohumdan>

züboli
26-06-2012, 11:14
merhaba benim çilegimde beyazve siyah böcekler var sizce ne yapmalıyım.birde çilegim dal uzattı onu ne yapmalıyım.ilginiz için şimdiden teşekkürler

hk50
26-06-2012, 22:03
merhaba benim çilegimde beyazve siyah böcekler var sizce ne yapmalıyım.birde çilegim dal uzattı onu ne yapmalıyım.ilginiz için şimdiden teşekkürler

Çilek üzerinde bulunan beyaz ve siyah böçekler çileğin yaprağına meyvesine zarar veriyormu?Zarar vermiyorsa yapılaçak bir şey yok.Zarar veriyorsa mücadele etmek gerekiyor.
Çileği çoğaltmayı düşünüyorsanız.Bırakın toprak üzerinde hareket etsin.Yeni çilekler meydana gelir.Kökleninçe alır başka yere dikersiniz.
Çoğalmayı düşünmüyorsanız makasla kesip atınız.

-serap-
27-06-2012, 20:51
Merhaba züboli;
Çilek üzerindeki siyah ve beyaz bitler çoksa bir miktar suya sirke katıp bunu fıs fısla üzerine püskürtebilirsin işe yarıyor ben çileklerimde uzayan dalların yaprak cıkan kısımlarını içine toprak koyduğum poşet **** saksıların içine oturttum ve içine kök attlılar bir süre sonra tüplü çilek fidesi elde etmiş oldum adınadı da çilek oturtma koydum ama yazdan önce yani meyveden önce uzayan dalları budarsan daha fazla meyve alabılırsın kolay gelsin

-serap-
27-06-2012, 21:17
Merhaba Ekrem Uslu dağ çileği fidesi bende bolca mevcut bu yıl bol ürün aldım isterseniz size temin edebilirim sonbaharda simdi göndersem dıkdıgınızde tutmaz cunku

hk50
30-07-2012, 20:58
Sararmış ve kocamış yaprakları biçiyorum.Ardından su veriyorum.Kasım ayına kadar taze yapraklar oluşup büyüyor.Büyüyen yapraklar soguk havalarda kökleri koruma görevi görüyor ve çileğin köklerini,hava ne kadar soguk olursa olsun soguk almıyor.

hk50
18-09-2012, 19:08
Biçilen yaprakların yerine daha gür yapraklar yetişirken çilek vermek için çiçekde açtı.

cilekci
03-10-2012, 21:57
5 Yıllık 6 Dekar Çilek Gözlemlerimiz:

2007 yılından buyana çileğin yanmış hayvan gübersi ile , depo ve yetmediği yerde depo+sondaj kuyu suyu direk sulama ile yapmaktayız. Firigo 1 sefer kullandık 1200 fidenin 800 anesteziden uyanamayan hasta gibi uyanamadı öldüler. 1 sefer şeytana uyup 1 dekar alanda kimyasal gübre kullandık çileği yaktık. Fidede göndermede yaprağı ve fide kök sayısını gözlemledik. Rakımın Yüksekliğin önemini anladık vesselam sonuçta biz deniz seviyesinin 15 metre altında orman içinde göl kenarında yaşayan çifçi olarak ;
1- Yanmış hayvan gübresinden başka gübre tanımayacağımızı boş zamanlarda hayvan ahırlarına gidip ahırları temizlemeyi öğrendik.
2- Sulamada depo ya depodanda damlama ile çileğe giden suyun (direk verilmeyen sulama) çileğe büyüme aroma tad yaprak gelişimi bakımından kendimizce iyi geldiğini öğrendik.
3- Firigo fide kullanma ile canlı fide kullanma arasındaki farkın ilk sene için fiigo fidenin ürünün çok olduğunu diğer senelerde hiç ürün alamadığımızı öğrendik.Fideden fide yaptık ve ilk sene ile son sene arasında fark görmedik.
4- Fidelere nakliye satış vb. yaprağın kesik şekilde öz kısımlı gönderimin hiç bir zarar vermediğini, kök sayısının 7-8-9 dan aşağı olmaması gerektiğini , fidenin boyu küçük ancak köklerinin en az 8-10 cm. olmasını fide için güzel olduğunu öğrendik.
5- Bunları çevremize anlattık ama 5 senede bahçeler bölümünde yayınladığımız arazinin durumunu çevremizdekiler gördüğü halde bunları nasıl yaptın diye 1-2 kişi oldu başkada merak eden olmadı.
6-Arazide hiç ilaç kullanmamayı hasta olanları üzerinde çilek olsa dahi fideyi kök bırakmadan araziden uzaklaştırmayı öğrendik.Bu sebeple geniş çaplı hastalık görmedik.
7- Arazide karınca yuvalarını gözlemledik canlıları öldürenlerin sonu hüsran bu sebeple 50 metrelik çilek sırasının 34 metresine yol yapan ve oradaki sadece bir çilek ağacını yaprakları dalları birbirine karışmış olsalar dahi sadece o tek ağacı yiyen bitiren karıncaları görünce bildikki bu mülk bizim değil hiç bir yılanı öldürmedik, kaplumbağalar afiyetle çileği bir sefer ısırır bırakır kızmadık, kuşlar payını alır maytap patlatmadık, sülükler çileği yer ilaçlamadık, ağac fidanlarını küçük salyongozlar sarar elle temizledik. Hele kipriler yokmu gece görmedik dikenleri ayağımıza battı avludan atmadık, fareleri sevdik ancak kedileride besledik kızdığımız sadece köpekler ama hiçbirini öldürmedik arazide gezseler neyse oyun oynayınca zarar veriyorlarda ondan.Kırlangıçlar kaıya yuva yaparlar boya bozuluyor diye yuvasını dağıtmadık.


Bu gün itibarı ile çilek yemek isteyen varsa buyrun afiyet olsun.

cilekci
03-10-2012, 21:59
Serap Hanım Dağ Çileği Denememiz Olmadı ?

-serap-
10-10-2012, 16:34
Merhaba çilekçi banamı sordunuz sorunuzuda anlayamadım??

sen_sen
10-10-2012, 21:31
sevgili dostlar... herkeze ***.. bnde çilek üretimi yapmayı düşünüyorum.bunun için torflu toprak mı yoksa kokopit mi kullansam, hangisinde daha kaliteli verim alırım ?

-serap-
11-10-2012, 14:54
Merhaba sen sen çilek için toprağa torf karıştırabilirsin ama toprak oranı daha fazla olmalı hatta sadece toprakda bıle olabılır ama toprağın killi topraksa torf iyi olur zaten toprak konusunda çok seçici değiller hangı çeşit fide dikiceksin?

sen_sen
12-10-2012, 14:00
sn -serap-.. ilgilendiğiniz için teşekkürler. bn henüz araştırma yapmaktayım.geçen hafta fakültemizde çilekle ilgili seminere katıldım.topraksız kültürde (kokopit ortamı) eniyi verim camarosa da alınmış.dönümden 12 ton kadar ürün almışlar ve oldukça iyi fiyatlar da satışlar yapmışlar. ben toprakla kokopit arasında çok fark olurmu onu araştırıyorum malum topraksız ortam da yetiştirmek biraz emek ve bilgi istiyor.siz hangi çeşidi önerirsiniz ?

cilekci
12-10-2012, 14:41
12 Ton a acilen cevap vermem gerek topraksız tarımda olsa 12 ton arazi ebadı ne dakadar merak ettim 1 dönümden imkansız gibi çünkü camorosa kısa gün çeşidi olup 5 senelik gözlemlerimizde en fazla 1 ay gibi bir zaman ürün vermektedir. Oysaki biz zengin olmamız gerekirdi. Bir çok çeşidinide camorosanın ektik.Çilek yapacaksanız nötr gün çeşitlerini denemenizi tevsiye ederim.Topraklı veya topraksız tarımda aşağıdaki linkimizden fide talep edebilirsiniz. ****** size ve ekim yapacaklara öncelikle gözlem yapmalarını tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/28552.htm

cilekci
12-10-2012, 14:43
Sn Serap hanım evet size

denizakvaryumu
12-10-2012, 15:34
çilek fidesi satın alacak olsanız

Sweet charlie ?
Calgiant 3 ?
Camarosa?
Aromas ?

hangisini alırdınız? Neden?

denizakvaryumu
12-10-2012, 16:02
12 Ton a acilen cevap vermem gerek topraksız tarımda olsa 12 ton arazi ebadı ne dakadar merak ettim 1 dönümden imkansız gibi çünkü camorosa kısa gün çeşidi olup 5 senelik gözlemlerimizde en fazla 1 ay gibi bir zaman ürün vermektedir. Oysaki biz zengin olmamız gerekirdi. Bir çok çeşidinide camorosanın ektik.Çilek yapacaksanız nötr gün çeşitlerini denemenizi tevsiye ederim.Topraklı veya topraksız tarımda aşağıdaki linkimizden fide talep edebilirsiniz. ****** size ve ekim yapacaklara öncelikle gözlem yapmalarını tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/28552.htm


Nötr gün çeşitleri sizin elinizde var mı, hangi tür?

-serap-
18-10-2012, 13:45
Merhaba sen sen ben toprakda yanı bahçemde osmanlı çileği ve ham dağ çileği yetiştiryorum verimi iyi ve çok lezizler ama donume 12 ton mumkun değil kolay gelsin

-serap-
18-10-2012, 13:50
Merhaba çilekçi dağ çileği denememiz olamdı mı demek ıstediniz oyleyse mutlaka deneyın derim receli harıka

ismail 55
21-10-2012, 14:20
sayın cilekci 1 dönüme topraha 6bin çilek dikilir 1dönüm topraksız çilek yetiştiriçiliginde 30 bin çilek dikilir 1 çilekten ortalama 400 gram ürün alındıgını hesaplarsak 12 ton yapar saygılarımla

hk50
23-10-2012, 19:55
Rakım 1500 .İkinci ürün çilek.

cilekci
23-10-2012, 22:11
Sayın İsmail Bey
Sizinki matematiksel bir hesap bizde California ektik 400 grama yakın ürün veriyordu araştırmaya göre ancak maalesef gözlem yapmadan riske girilmez siz eğer 12 ton luk iş yaptıysanız yazalım lutfen öyleyse bizde toraksız tarıma geçelim netice parayı dökeceğiz ve parayı geri toplamamaız lazım ))) Saygılarımla.

cilekci
23-10-2012, 22:11
Dağ çileği fidesi gönderecektiniz sanırım))

cilekci
23-10-2012, 22:17
Sayın denizakvaryumu
Kabarla Aromas Albion Bunlar Nötr Gün Çeşididir. Kısacası Yediveren Özelliklidir.

cilekci
04-11-2012, 22:50
4 kasım itibarı ile cileğe devam kivi yi topladık. Ottan nefret ediyordum ancak onlarıda seviyorum artık eğer bu seneki sıcaklara ot gölge desteği olmasa bütün fidelerimiz sıcaktan kurudu hiç yağmur yağmadı günlük 50 ton sulama ile otlar sıcağı engelledi kışın ise temizlemesi zor olmuyor.

ismail 55
05-11-2012, 15:44
sayın cilekci bir sezon da bir dönümden kac kilo topluyorsunuz saygılarımla

cilekci
05-11-2012, 22:28
))) ilk sene çok heyecan vardı 1 dönümden 4 ton almıştık ama hayvan gübremiz çoktu sene geçtikçe ürün azaldı bu bakıma bağlı biz 5 senedir 3 ay full çilek sonra fide yapıyoruz diğer işerimiz gereği ama şunu söylersem doğru olur kanısındayım en az 1.5-2 ton diyelim (kök başına 300 gr) devamlı bakım olsa bu 3 tonu 4 tonu bulur. Fideden fideye değişir california örneğin kilo basar büyüktür ancak 1-2 ay içinde biter 400 gr a yakın ürün alırsın bir kökten aromas kabarla albion orta boy yıl boyu çilek al ****** kışın yarım sera yaparsanız.

cilekci
05-11-2012, 22:44
Rizeli kardeşim sardı başıma bu işleri benim tarım neyime sen yap web tasarımını bilgisayar proğramını network ünü al paraları koy cebine git yazın tatile ama virüs gibi girdi vucuduma bilgi paylaşımına devam vesselam sağolsun Rizeli kardeşim. Rizelyi vurgulamamın gereği şu rizeliler dağda çay fındık tarım yapıyorlar hala karşıdan karşıya yapma teleferiklerle geçiyorlar şikayet etmiyorlar ama şehirdede sanayide çalışıyorlar )))
Çilek ekiminde bir akşam önce suda bekleyen fide kök kısmının son ucundan ince kökleri makasla 0.5 cm gibi kesilip köklerin hepsi aşağı doğru toprağa gelecek şekilde kök uzunluğu kadar derinliğe ve köklerin sığacağı genişliğe dikilir elle kök dibi sıkıştırılır can suyu verilir ben yazı bekleyemem diyen beyaz muşambadan şemsiye şeklinde sera yapar 1-2 ay içinda çilek yersiniz, fideler tutunca dibine parmağınızla çapa yapılır ottan arındırılır varsa hayvan gübresi dibine eski gübre konulursa daha güzel olur. Bide hatırlatma ben bunları yapamam diyen fide alıp başaramadım diyen olursa biz sakarya nehrinin döküldüğü yer en yakın karadeniz Karasudayız Acarlar Langozundayız (http://www.cilekci.com/) buyrun gelin)))

hk50
28-11-2012, 22:46
Rizeli kardeşim sardı başıma bu işleri benim tarım neyime sen yap web tasarımını bilgisayar proğramını network ünü al paraları koy cebine git yazın tatile ama virüs gibi girdi vucuduma bilgi paylaşımına devam vesselam sağolsun Rizeli kardeşim. Rizelyi vurgulamamın gereği şu rizeliler dağda çay fındık tarım yapıyorlar hala karşıdan karşıya yapma teleferiklerle geçiyorlar şikayet etmiyorlar ama şehirdede sanayide çalışıyorlar )))
Çilek ekiminde bir akşam önce suda bekleyen fide kök kısmının son ucundan ince kökleri makasla 0.5 cm gibi kesilip köklerin hepsi aşağı doğru toprağa gelecek şekilde kök uzunluğu kadar derinliğe ve köklerin sığacağı genişliğe dikilir elle kök dibi sıkıştırılır can suyu verilir ben yazı bekleyemem diyen beyaz muşambadan şemsiye şeklinde sera yapar 1-2 ay içinda çilek yersiniz, fideler tutunca dibine parmağınızla çapa yapılır ottan arındırılır varsa hayvan gübresi dibine eski gübre konulursa daha güzel olur. Bide hatırlatma ben bunları yapamam diyen fide alıp başaramadım diyen olursa biz sakarya nehrinin döküldüğü yer en yakın karadeniz Karasudayız Acarlar Langozundayız (http://www.cilekci.com/) buyrun gelin)))

Yorumsuz.

athena -asena
28-11-2012, 22:51
Rizeli kardeşim sardı başıma bu işleri benim tarım neyime sen yap web tasarımını bilgisayar proğramını network ünü al paraları koy cebine git yazın tatile ama virüs gibi girdi vucuduma bilgi paylaşımına devam vesselam sağolsun Rizeli kardeşim. Rizelyi vurgulamamın gereği şu rizeliler dağda çay fındık tarım yapıyorlar hala karşıdan karşıya yapma teleferiklerle geçiyorlar şikayet etmiyorlar ama şehirdede sanayide çalışıyorlar )))
Çilek ekiminde bir akşam önce suda bekleyen fide kök kısmının son ucundan ince kökleri makasla 0.5 cm gibi kesilip köklerin hepsi aşağı doğru toprağa gelecek şekilde kök uzunluğu kadar derinliğe ve köklerin sığacağı genişliğe dikilir elle kök dibi sıkıştırılır can suyu verilir ben yazı bekleyemem diyen beyaz muşambadan şemsiye şeklinde sera yapar 1-2 ay içinda çilek yersiniz, fideler tutunca dibine parmağınızla çapa yapılır ottan arındırılır varsa hayvan gübresi dibine eski gübre konulursa daha güzel olur. Bide hatırlatma ben bunları yapamam diyen fide alıp başaramadım diyen olursa biz sakarya nehrinin döküldüğü yer en yakın karadeniz Karasudayız Acarlar Langozundayız (http://www.cilekci.com/) buyrun gelin)))

Bugün geçtim acarlar langozunun önünden. Bu yazıyı daha önce görseydim uğrardım .

hk50
28-11-2012, 23:11
Saksıda çilek yetişdiriçiliği.Mayısda meyvesini alırız inşallah.

cilekci
04-12-2012, 22:30
O zaman yolu biliyorsunuz demektir mayıs ilk haftasında gelin çileğinizi alın.

mahmuts
07-02-2013, 10:17
kendi balkonumda yetiştirdiğim çilek fideleri var gecen sene mayısta almıştım fakat hiç ürün vermediler sürekli olarak kol atıp durdular.Aceba sıkıntı nedir?
günlük 6 saat güneş görüyor.iki günde bir toprağın kuruluğuna göre su veriyordum.Aynı anda domates ,biber yetiştirdim onlarda herhangi bir sıkıntı yok çilekler meyve vermedi.

Dansel
07-02-2013, 14:45
Ustalar daha iyi bilir ama bence atan kolları koparın. Kol atma yerine çiçeğe dönsün.

cilekci
14-02-2013, 22:25
Çiçek açmazsa ürün alamazsınız bir de kol olursa kesmeniz gerek ürün vermiyorsa balkondan çöp tenekesini (saksı hariç ) tuuturabilirseniz aşağı atın fide gönderilecek memnun kalacaksınız.

Mazot 5 Tl Olsada İnadına Tarım!

cilekci
14-02-2013, 23:21
Heyecandan 5 senede hesaplayamadık valla))

ahanda
28-02-2013, 07:31
Sayın Çilekçi,

Satın aldığımız fideler elimize ulaştı fakat biz bir kaç gün sonra torpağa, saksıya ekicez fideleri mesela uzun zaman vereyim 5-6 gün sonra toprağa ekilicekse fideleri nasıl muhafaza etmeliyiz ?

Toprağa ekerken, ne kadar eşmeliyiz, ne kadar gömmeliyiz ?
Saksıya ekeceğimiz fideyi deniz kumu ve torflu toprak ve yanmış hayvan gübresi ile karıştırmamızı önerirmisiniz ?


Kısa birer bilgi düşebilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla.

ayazkentli
28-02-2013, 11:51
Kökleri su içinde kalacak şekilde, bir su kabında 1 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz.

(Ben bir kaç kez yaptım).

Fidelerin köklerini gömeceğiniz için, dallarının başladığı yer toprak yüzeyinde kalacak kadar toprağı eşelemeniz (çukur açmanız) kâfi.


Deniz kumu olmasın. Tuzlu yapısı toprağın dengesini değiştirir. Yalnız, Dere kumu kullanabilirsiniz. Toprağı hafif geçirgen yapmak için.


Normal toprak olmalı. Yanmış hayvan gübresi + Torf + Dere kumu ve % 60 kadarı toprak olmak üzere, bir karışım yapabilirsiniz.

ahmet düzgün
28-02-2013, 15:59
topraksız ortamda çilek yetiştirmek istiyorum. anladığım kadarı ile perlit ve minerallere ihtiyacım var. bana yardımcı olabilecek biri var mı? ( özellikle kudret bey)

drosophila
10-03-2013, 14:48
benim saksıdaki çileklerim baharı görünce çiçeklenmeye başladı. fakat çiçekler birkaç gün sonra kuruyor. yaprak boyu ve genişliği de oldukça küçük. geçenlerde solucan gübresi de verdim. bununla ilgili tavsiye verebilecek biri var mı?

vetman996
11-03-2013, 15:09
topraksız ortamda çilek yetiştirmek istiyorum. anladığım kadarı ile perlit ve minerallere ihtiyacım var. bana yardımcı olabilecek biri var mı? ( özellikle kudret bey)
Ahmet Bey Merhaba.
Topraksız ortamda çilek yetiştiriciliği denemesi yapmaktayız. elimizde bir miktar istediğiniz malzemelerden var. eğer hala ihtiyacınız varsa yardımcı olabiliriz. Ayrıca ekteki linkten çalışmalarımızı izleyebilirsiniz. Yardımcı olabilirsek ne mutlu bize. selamlar...

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441-16.htm

vetman996
11-03-2013, 15:18
Ahmet Bey istediğiniz malzemelerden var derken tüplü fide de var. Eğer isterseniz :))


Tabi ki şaka...

olcim
11-03-2013, 15:34
Benim çileklerim de kar altından çıksalar , bana gülücükler verecekler :(

hanımeli
11-03-2013, 15:50
Merhaba,okadar güzel gidiyorki muhabbetler,çilek ekecek yerim yok ama sayenizde bir iki fidan alıp saksıda yetiştireceğim.

vetman996
11-03-2013, 16:24
Merhaba,okadar güzel gidiyorki muhabbetler,çilek ekecek yerim yok ama sayenizde bir iki fidan alıp saksıda yetiştireceğim.
Sayın HANIMELİ Merhaba.
Çileklerimiz 20 güne kadar olgunlaşır. biz ilkönce tadına bakalım ve tadı uygun olan çeşitten size 2 fide göndeririz. Fazla problem etmeyin bence. selamlar...

hanımeli
12-03-2013, 08:59
Sayın HANIMELİ Merhaba.
Çileklerimiz 20 güne kadar olgunlaşır. biz ilkönce tadına bakalım ve tadı uygun olan çeşitten size 2 fide göndeririz. Fazla problem etmeyin bence. selamlar...

Merhama sn vetman996
valla süper olur ben beklerim,insanın kendi toprağından koparıp yemesi kadar güzel bişey varmı.ürünleriniz bol olsun.

ahmet düzgün
20-03-2013, 10:58
sayın çilekçi
bende kokopit ortamında çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. ama hangi tür çilek yetiştireceğime karar veremedim. en karlı çilek türü yukarıdaki yazılarda camarosa diye görünüyor. ben hangi tür fideyi ekemliyim . ticari amaç ile hangi tür daha iyidir. yine yediveren özellikli olması tercihim .

Dansel
20-03-2013, 22:56
Saksıda yetiştirdiğim Dağ çileklerimin sap, yaprak ve çiçeklerini saran, kasımpatlarında gördüğüm siyah(koyu yeşil de olabilir) mucuk diyesim geliyor, böcükler var. Kimyasal kullanamıyorum, ne önerirsiniz? Ben fısfısla iyice yıkadım ama tam temizlenmedi. Dağ çileğim de çok çiçeklendi bu aralar.

Muda
21-03-2013, 16:03
Saksıda yetiştirdiğim Dağ çileklerimin sap, yaprak ve çiçeklerini saran, kasımpatlarında gördüğüm siyah(koyu yeşil de olabilir) mucuk diyesim geliyor, böcükler var. Kimyasal kullanamıyorum, ne önerirsiniz? Ben fısfısla iyice yıkadım ama tam temizlenmedi. Dağ çileğim de çok çiçeklendi bu aralar.
Siz hemen birkaç tane uğur böceği bulun. Onlar gereğini yaparlar. Ancak daha sonra besin bulabilmeleri için onları ortamlarına göndermeniz gerekmekte.

alibaba
23-03-2013, 18:21
Merhaba,
Çilek fidelerimde karşılaştığım bir sorunu size danışmak istiyorum.
Sayın Çilekçi sizde okursanız yardım ederseniz sevinirim, sizin fideler zaten bunlar :)
İlk dikimden sonra birçok yaprak kurumuştu. Onların hepsini temizledim. geçen hafta fidelerin çoğu uyanmaya başladı ve gövdedeki yapıdan yeni yeni yapraklar çıkarttılar ama bu yapraklar da uçlandan kararmaya başlamış bazılarında.
Bu neyin göstergesi olabilir? Toprak karışımındaki koyun gübresi yakabilir mi acaba yaprakları? Ya da yine soğuklardan mıdır acaba?

münevver
25-03-2013, 08:24
Sayın alibaba9,
Toprakları çok sıkıysa kökler hava almıyor olabilir.
Geçen sene çok iyi bir toprak karışımı hazırlamıştım ve diktiğim çilekleri yukarıdaki gibi birer birer kaybettim. Toprak beton gibi sıkı değildi,yumuşaktı, ama kökler hava alamadığından çürümüştü.

köylükadın
27-03-2013, 22:50
sayin alibaba bende çilek yetiştiriyorum sizin çileklerde besin noksanlıgı var yapraklar bunu gösteriyor

alibaba
30-03-2013, 22:21
Çeyreği ya da 1/3'ü koyun gübresi olan bir toprakta besin eksikliği olması olabilir mi? Aksine gübreden dolayı yanma olabilir diye düşünüyorum. Hala sorunu çözebilmiş değilim :(
Kaldıki çilek zaten en iyi kumlu toprakta yetişiyor, zaten besin değeri az olan toprak seven bir bitkide ciddi derecede besin eksikliği nasıl olabilir, aklım almadı açıkçası..sayin alibaba bende çilek yetiştiriyorum sizin çileklerde besin noksanlıgı var yapraklar bunu gösteriyor

özge6444
03-04-2013, 12:47
Saksıda çilek yetiştiriyorum,çileklerimde beyaz sinekler var. Sirkeli ve sarımsaklı su denedim faydası olmadı. Fikri olan varmı ne yapmalıyım

senayyazici
04-04-2013, 23:53
Büyük bir hevesle aldığım Sarmaşık çilek fidelerimi biraz önce diktim . Dikmiş olduğum toprağın ph 6-8 arası içerisinde dere mili %40 torf % 50 AKC organik humus %10 yazıyor. Ben yanlışmı yaptım ? Lütfen yardım edermisiniz ?

alibaba
08-04-2013, 18:26
Sorun sanırım soğuklarmış.
Havaların ısınması ile birlikte yeni yapraklar hızla büyüdü , eski yaprakları tamamen koparmıştım.
Şimdilik bir sorun gözükmüyor :)Çeyreği ya da 1/3'ü koyun gübresi olan bir toprakta besin eksikliği olması olabilir mi? Aksine gübreden dolayı yanma olabilir diye düşünüyorum. Hala sorunu çözebilmiş değilim :(
Kaldıki çilek zaten en iyi kumlu toprakta yetişiyor, zaten besin değeri az olan toprak seven bir bitkide ciddi derecede besin eksikliği nasıl olabilir, aklım almadı açıkçası..

ahanda
09-04-2013, 06:54
Ustalar daha iyi bilir ama bence atan kolları koparın. Kol atma yerine çiçeğe dönsün.


kol nasıl kekilir dipten mi yoksa herhangi bir yerinden kolu kesebilirmiyiz.

hmelik
18-04-2013, 15:36
Arkadaşlar;
Çilek yetiştiriciliğini herkesin başarısız olursunuz dediği bir yerde ve ortamda yaptık.Çok bilgi ve deneyim istiyor

Dansel
18-04-2013, 16:59
Sn. ahanda, kolları toprağa koyun , fide büyükçe ise biraz toprağa gömüyorum. Ama bağlantıyı hemen kesmeyin. Fide geliştikten sonra kesiyorum ben.

eslekehl
21-05-2013, 10:54
arkadaşlar benim 15-20 fide çileğim var balkonda kimilerinin meyveleri olgunlaştı (kızardı) fakat tadı nedense ekşimsi niçin böyle oluyor acaba balkonda yeteri kadar güneş görmediği için olabilir mi ?

harezeer
21-05-2013, 14:35
Arkadaşlar balkonumda 3 uzun saksı çilek yetiştiriyordum.Çileklerimin çiçekleri kuruyup kararınca toprağını değiştireyim dedim.Çileklerin toprağında ve köklerine sarılı halde grimsi yeşile benzer renkli solucanlar vardı.Bulduklarımın hepsini attım , hatta bir saksıdaki toprağın hepsini attım.Kalan topraklara ne yapsam.Onları da atsam mı?Ya da bunun bir ilacı varmıdır?

nkutsay
26-03-2014, 23:16
KonuSn. Cilekcinin cilek fidesi sattigi konuyu bulamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz.

vetman996
27-03-2014, 19:54
KonuSn. Cilekcinin cilek fidesi sattigi konuyu bulamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz.
Sayın Nkutsay merhaba.

Sanırım çilek fidesi almak istiyorsunuz. Başka sitelerden de alabileceğiniz gibi eğer bulamazsanız sitemizden: solucan Gübresi : madrasol.com (http://www.madrasol.com/) Camarosa, Sweet Charli ve Festival çeşiti çilek fidelerini tanesi 0.30 krş.tan alabilirsiniz.

Selamlar... Saygılar...

nkutsay
27-03-2014, 22:54
Sitede sadece camorasaya ulaşılıyor. Diğer çeşitler de satışta mi.

vetman996
28-03-2014, 04:14
Sitede sadece camorasaya ulaşılıyor. Diğer çeşitler de satışta mi.
Sayın Nkutsay merhaba.

Sitede yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor, haklısınız.

Satışta olan çeşitlerimiz Camarosa, Sweet Charli ve Festival. Albion çeşiti ise elimizde bitti Ağustos ayında tekrar satışa çıkacak.

Sitedeki mail adresinden destek@madrasol.com mail yazabilirsiniz veya iletişim kısmındaki numaralardan siparişinizi verebilirsiniz.

Selamlar... Saygılar...

sapinuva
06-06-2014, 21:04
Biz bir miktar albion dikmiştik.Bir çilek üreticisi tavsiye etti.Yediveren dedi ama Mayıs-Haziran çilek oldu bir daha çilek vermedi.Albion yediveren midir?Yoksa biz kandırıldık mı?

sapinuva
24-06-2014, 18:44
Sayın vetman996 size özelden mesaj atamıyorum hata veriyor sürekli.Bazı sorularım olmuştu yardımcı olacaktınız.Soruları cevaplamanızı merakla bekliyorum.Teşekkürler.

mevlit42
24-03-2015, 09:53
Rakım 1500 .İkinci ürün çilek.

çok güzeller

eneskrky
24-03-2015, 18:46
sayın sapinuva nerden aldınız sorması ayıp albion çilekleri ?
size yardımcı olmak istiyorum.

syilmaz
31-03-2015, 08:49
Merhaba,
Gerçek Osmanlı çileği için Trakya/ergene bölgesi uygun mudur?

revmez42
16-05-2015, 22:14
Benim organik çilekler olmaya başladı. Türü konusunda fotoğraflara bakarak anlayan var mı? Sanırım osmanlı çileği değil.

osmanlı çileği pembemsi tad ve koku olarak diğerlerine göre çok iyi olur..ağza atıldığı zaman dağıllır

extant958
18-05-2015, 05:41
Merhaba,
Çilek fidelerimde karşılaştığım bir sorunu size danışmak istiyorum.
Sayın Çilekçi sizde okursanız yardım ederseniz sevinirim, sizin fideler zaten bunlar :)
İlk dikimden sonra birçok yaprak kurumuştu. Onların hepsini temizledim. geçen hafta fidelerin çoğu uyanmaya başladı ve gövdedeki yapıdan yeni yeni yapraklar çıkarttılar ama bu yapraklar da uçlandan kararmaya başlamış bazılarında.
Bu neyin göstergesi olabilir? Toprak karışımındaki koyun gübresi yakabilir mi acaba yaprakları? Ya da yine soğuklardan mıdır acaba?
aynı sorun bu gün itibari ile bende de oldu ama bu yaprak kararmasına kimse bir cevap vermemiş,neden olur nasıl tedavi edilir :)

Rizabasikabak
13-01-2016, 10:27
Ben cilek yetistirmek istiyorum bana yardimci olur musunuz tohumu nerden bulabilirim

Greant64
30-01-2016, 23:16
Arkadaşlar bir sorum olacak yazının içerisinde net bir cevabını göremedim malesef sorumun. Evde saksıda keyfine tohumdan çilek yetiştirmek istiyorum. Fakat çileği yetiştireceğim kapalı balkon yeterince güneş görmüyor. Günde 1-2saat güneş görüyor.
Sıcaklık genellikle 15 derece civarında ama dediğim gibi güneş yeterince görmüyor malesef. Bu Koşullarda acaba çilek yetişir mi?