Bağlan

View Full Version : Ağaçların yer değişimi




bonsaisever
07-07-2006, 09:33
Merhaba,

Üzerlerinde meyvesi olan bir kaç ceviz ve kestane ağaçlarına zorunlu olarak yer değiştirmemiz gerekiyor. Yol çalışmalarından dolayı yoksa iş makinelerinin altında kalacaklar. Ancak mevsimin buna uygun olmadığını biliyorum. :( Ağaçları bu sonbahar dikmiştik ve fidanları aldığımızda iki senelikti. Ağaçları en az hasarla ne şekilde çıkartabilirim? 2 seçeneğim var.

1. bilinen yöntemle yani kürek vs. ile kenarlarından dikkatlice kazarak
2. **** kepçeyle geniş bir toprakla çıkarttırmak suretiyle

hangisi daha uygun olur sizce?

ve birde ağacı çıkarttıktan sonra tekrar toprağa dikmem mi uygun olur yoksa ağaç dikme zamanına kadar saksıda bekletmem mi? :(

bu pazar günü bu işlemi gerçekleştirmem gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim
Yer değişimini toprağı ile birlikte alıp yapıyoruz. Bakın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1431&highlight=yamadori)
Bonsai de saksıya alınacak ağaç, saksıya alındıktan sonra bir aya yakın gölgede bekletilir.
Benimki size bir fikir versin diye yazıldı.
Siz yer değişimi yapacaksınız konunun uzmanı arkadaşların cevap vermesi gerekiyor.

(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=254792&highlight=ta%FE%FDma#post254792)




malina
07-07-2006, 09:49
[/URL]
[URL]http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=2035&c=362 (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2035)

Park ve Bahçeler Müdürlüklerinin böyle taşıma araçları var...
Fotoğraflar erguvan muhibbinin çektikleri...

souLshah
07-07-2006, 09:52
bonsaisever, ilgin ve fikir verdiğin için teşekkür ederim.
pazar gününe kadar tüm fikirlere açığım bu konuda :)

malina, evet o araçları bende biliyorum ancak şu an itibariyle o araçların bizim bahçeye girme imkanı yok (büyük ve pahalı olduğunu sanıyorum) yol çalışması yapan dozerler ile çıkarttırmayı düşünüyordum ? sizce uygun olurmu ?

teşekkür ederim :)

malina
07-07-2006, 10:03
Ağacık köklerini 1.5 - 2 m çaplı çıkarabilirseniz, derinlik de 2 m civarı olmalı sanırım, sorun yaşanmaz gibi geliyor...

Ağaçların gövde kalınlığı ve boyları ne kadar?

souLshah
07-07-2006, 10:20
Daha çok yeni sanırım 7-10cm ve 1,5-2mt civarındalar.

teşekkür ederim :)

ve sanırım o kadar geniş olduğu için tekrar toprağa dikmemde bir sakınca yoktur.

malina
07-07-2006, 10:37
Bu boyutlara yakın çıkarabiliyorsanız sakıncası yok. Mevsimlerin önemli olduğu dikimler, çıplak fidanlar için geçerli...

lucky1
05-06-2007, 00:11
merhaba Arkadaşlar
Bu ayda yani haziran ayında yapraklanmış ağaç
a- vişne
b- malta eriği
ağaçlarına zarar vermeden yer değişimi yapabilirmiyim? Yapabilirsem yer değişimi esnasında nelere dikkat etmeliyim?
İlgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar

sukranayalp
05-06-2007, 08:45
Sn Lucky1 Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında yapabilirsiniz.

lucky1
05-06-2007, 10:41
Merhaba Sukranayalp
ilginiz için çok teşekkür ederim. Daha önce komşu bahçesinden bana kökü ile birlikte ağaç getirmişti ve sorun olmamıştı. gene yaz ayı idi. Onda fazlalık varmış. Bendeki ağaçlar fazla olmadığı için kaybetme korkusu yaşamamak için foruma sormuştum. Ama ben gene yazdığınız gibi aralık ,ocak ayını beklemek niyetindeyim.
tekrar selamlar

sukranayalp
05-06-2007, 11:45
Kaç yaşında fidan olduğunu ve büyüklüğünü + dayanıklılığını yazabilir misiniz? Ayrıca üzerinde şu an meyve olması gerekir. Eğer ortalama 10 yaşındaysa. Meyvesi var mı? Onu da yazın.

lucky1
05-06-2007, 15:53
Üzerinde herikisinin de meyvası yok. Sadece yapraklanmış. Yaşları vişne için 2 malta eriği için en fazla 3-4 senelik

cemal.S
05-06-2007, 15:57
Merhabalar !

Eğer fidanlar sökülü durumda ise acilen kök budaması yapılıp büyükçe bir saksıya alınması gerekir. Yok eğer sökülmemiş yerinde ise Şükranalpe bende katılıyorum. Beklemekte fayda var. Çevrenizi gözleyin herkes yaparken sizde taşıma işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz diye düşünüyorum.

lucky1
05-06-2007, 21:14
herikinize de teşekkür ederim.
Selam ve sevgilerimle

cemal.S
06-06-2007, 10:06
herikinize de teşekkür ederim.
Selam ve sevgilerimle

Bizleri mutlu ettiniz haberiniz ola.

Sevgiyle kalın.

sukranayalp
06-06-2007, 10:59
Sn Lucky 1,
Bu şartlar altında kolları sıvamaya başlayın.

Sökülecek fidanların dibini ve yeni dikilecekleri yeri güzelce sulayın ki toprak yumuşasın ve bir gün bekleyip ertesi gün fidanın merkezinden 50 cm. yarıçaplı daire çizerek bu alanı dikkatlice belkürek ile kaldırın. Her bir dikim çukurunu da 60 cm. çaplı, 40 cm derinlikte olmak üzere açın ve içine 2-3 er avuç yanmış koyun gübresi + torf karışımını dökün.

Pusula ile veya güneş yönüne göre bahçenizde yön tayini yapın. Bir yönü ana yön olarak belirleyin. Fidanın kuzey yönüne (diğer yönler de olabilir) ip bağlayarak veya kalem ile boyayarak gövde üzerinde yön belirten bir işaret koyun.

(belkürek : normal inşaat küreğinin daha sivri burunlu olanı; toprakta bununla çalışmak küreğe nazaran daha kolaydır)
(Malta eriğinin kökü derin değildir. Vişne ise derine gider.)
( Malta eriğinin dalları gevrektir. Çabuk kırılır. Bu yüzden söküm öncesinde dalları germeden lider dala doğru toplayabilirseniz iyi olur.)

Belkürek ile toprağı kaldırma esnasında sağdan sola veya soldan sağa düzenli ilerleyerek yapın.Bir ordan bir burdan yaparsanız köklere zarar verme ihtimaliniz artar.

Belirttiğiniz yaşlarda malta eriği için 45 cm. derinlik, vişne için 65 cm. derinlik yeterli gelecek kanısındayım. Ama toprağınızın tipi nedeniyle daha derinlere uzamış ana kök uzantıları varsa bunları kesmek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle yanınızda kuvvetli bir budama makası bulunsun.Ve bir yardımcıya da ihtiyacınız olacak.

Kök oynar hale geldiğinde fidanı sağa-sola, öne-arkaya silkeleyerek kökü rahatlatmaya çalışın.
Bunu kökleri muhafaza ederek çıkarmak için yapıyoruz.
Bu işlem sırasında kök çevresindeki toprak da kök etrafından uzaklaşacaktır. Ama başka çaremiz yok.(Elbette en fazla 2-3 belkürek hamlesi ile toprağı dağıtmadan bu sökümü gerçekleştirmeyi isteriz ama tahminlerim böyle olmayacağını söylüyor.)

Tahminlerime göre toprak kitlesi dağılmış , yaklaşık 30 cm derinlikte ana kökleri olan 2 adet fidanı çıkardınız.
Dikim çukurlarımız da hazır.

Söktüğümüz fidanları geciktirmeden üzerlerindeki yön göstergesi ile bahçedeki yön çakışacak şekilde dikim çukuruna güzelce oturetun. Köklerin üstüste binmemesine , çukurun içinde kıvrılmamasına dikkat edin. Tüm kökler torf+ yanmış gübre karışımının üzerine bir örtü gibi yayılmalı. (bunları fidanın kendi toprağını kaybettiğimizi düşünerek yazıyorum)

Eğer söküm yaparken fidanın kendi alt toprağı ile üst toprağı ayırarak yapabilmişseniz; üst toprağı güzelce ufalayarak fidanın kök çevresine , alttan çıkanı da üst kısma doldurun. (Üst toprak mikroorganizma faaliyetleri açısından daha değerli ve havalanmış, bu nedenle de suyu tutma kapasitesi fazla olan topraktır.)

En hassas noktamız : sökümünü yaptığımız fidanların kök boğum seviyelerini yeni dikimde de tututurmaktır. Bunu sadece siz uygularken ayarlayabilirseniz.Kök eski haline nazaran toprak seviyesinden ne aşağıda kalmalı ne de yukarı çıkmalıdır. Bu nedenle ilk çukur doldurumunda toprağı gevşek tutmakta fayda vardır.

Kök seviyesini ayrladıktan sonra kısmen doldurduğunuz çukurun üzeine ayklarınızla basarakl ve iki ayağınızın arasında fidanı sıkıştırarak döne döne dolaşmanız gerekir. Eğer bir parça dolan toprak çukura dğru gömülürse bu durumda dikim çukur açarken çıkan üst toprağı ufalayarak buraya doldurmanız gerekir. Dikim yaptığınız yerin dibinde çukur kalması -mesela 3-5 cm. gibi (yeterki kök boğumu seviyesini tutsun) çok iyi olur. Can suyunu tutacak bir çanak hazırlamış olursunuz.

Son olarak da bolca can suyu vermeniz gerekir. Genç fidalar olduğu için ve bulundukları yerler rüzgar alıyorsa, ya da dış şartlardan etkileniyorsa gergilerle en azından tek yönlü olarak bir duvara ya da kazığa bağlamanızda fayda olacaktır.

lucky1
06-06-2007, 20:56
Sn. Sukranayalp
emeğin için sana ne kadar teşekkür etsem azdır. Bir konu bu kadar teknik ve detaylı açıklanabilirdi. Çok makbule geçti.
Selam ve sevgilerimle

gkokturk
20-03-2008, 20:38
Merhaba,

Google'da araştırma yaparken bu siteyi buldum ve üye oldum. Ağaçları ve doğayı çok seviyorum, bu nedenle aranıza katıldım.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Öğretim Üyesiyim. Küçük bir arsam var ve orada kendi çapımda çiçek ve ağaç yetiştirmeye çalışıyorum. Benim bir sorunum var. Arsamda büyük bir kiraz ağacım var. Benim bu ağacı 10 m. kadar ileriye taşıtmam gerekiyor. Ancak bunu nasıl yaparım bilmiyorum. Web'ten ağaç taşıma ile ilgili bir firma adı vs. bulamadım. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Herkese iyi akşamlar.

Selahattin Yılmaz
20-03-2008, 20:50
Hocam hoş geldiniz. Bu konuda belediye ile irtibata geçmenizi tavsiye ederim zira onların büyük ağaçları taşımak için ağaç söküm aparatları oluyor.

ilker_eroglu
30-06-2008, 09:24
Mine Hanim,

Bahçe içerisinde ağac bulunmayan bir yere taşıma usuluyle yetişmiş ağacları taşıyarak dikmek mümkünmüdür.
Bu işlemin uygulanabilecegi ağaç türleri, uygulama yaşları ve ortamı nasıl olmalıdır.

Ve bu işlemin maliyeti ne kadardır.

Bilgileriniz için şimdiden tesekkür ederim.

Saygılarımla

İlker

Mine Pakkaner
01-07-2008, 21:34
Bahçe içerisinde ağac bulunmayan bir yere taşıma usuluyle yetişmiş ağacları taşıyarak dikmek mümkünmüdür.
Bu işlemin uygulanabilecegi ağaç türleri, uygulama yaşları ve ortamı nasıl olmalıdır...

Kök yapısı izin veren bazı bitkilerin taşınması mümkündür. Ancak bunu uygun mevsimde yapmanız gerekir. Palmiyeler yazın, diğer ağaç ağaççık ve çalılar ise kışın taşınırlar. Yaprak dökenler mutlaka yapraksızken taşınır.

Burada yaşla beraber ziyade tür, form ve köklerin daha önce terbiye edilip edilmediği önemlidir. Kazık köklü bitkiler taşınmada çok iyi sonuç vermez.

Büyük bir ağacın taşınması için bir yıl önceden köklerin terbiyesine başlarız. Ağacın taç iz düşümünden bir metre geriye bir metre derinliğinde çepeçevre kanal açar, bu kanala torf ve kum karışımı doldururuz, burada yeni kılcal köklerin oluşmasını bekleriz. Bu işlemle ağacın kök yapısını küçültmüş oluruz. Eğere ağaç büyükse bir sonraki yıl tekrar bu kanalları gövdeye doğru yanştırırız. Bu şekilde sökülecek hale getiririz. Eğer arazide dikili fidanlar varsa dip kazan gibi bir aletle kök terbiyesi yapmak mümkündür.

Söküme en uygun olanlar oya, iğde, akasya, glediçya, süs eriği, çınar, zeytin, hatmi, gül, mazı, hurma, telli palmiye, çin yelpaze palmiyesi, ıhlamur, dişbudak, manolya, lale ağacı, erguvan, bazı akçaağaç çeşitleri, tespih, leylandi servisi, ardıç, kalem servi, sedir ağacı gibi bitkiler taşınır. Eğer ağaç veya çalı yeni dikilmişse taşıma kolay olur. Ancak bahçede uzun süreden beri yaşayan bir bitkinin yerini değiştirmek herzaman mümkün olmaz. O zaman ya yukarıda anlattığım işlemi yapacaksınız ya da söküm makinesi kullanacaksınız.

ilker_eroglu
01-07-2008, 23:38
Mine Hanim,

Bilgilendirmeniz için cok tesekkür ederim.

İlker

Adalet Yağcı
07-08-2008, 13:24
Sevgili Mine Pakkaner;

Ön bahçemi yeniden tanzim etmek istiyorum, şu anda ön bahçemde iki kiraz bir italyan eriği birde kayısı var.

Kiraz ağaçlarım ikibuçuk yaşında boyları iki metre civarında, kök çevresi 12 ve 13 cm.

İtalyan eriğim, üç yaşında boyu iki mt.çevresi 15cm.

Kayısım ikibuçuk yaşında boyu ikibuçuk mt. çevresi 19cm.

Bu ağaçlarımı arka bahçeme almak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim, sökerken dikerken nelere dikkat etmeliyim.

Hangi mevsim bunun için daha uygundur, ağaçlarım henüz düzenli meyve vermiyorlar, ancak birkaç tane meyve oldu bu sene.

Cevabınız benim için çok önemli, ön bahçemin tamamını gül bahçesi olarak düzenlemek istediğim için bu değişikliği yapmak istiyorum.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler ediyorum.

Sevgilerimle...

Mine Pakkaner
12-08-2008, 16:30
...
Ön bahçemi yeniden tanzim etmek istiyorum, şu anda ön bahçemde iki kiraz bir italyan eriği birde kayısı var.

Kiraz ağaçlarım ikibuçuk yaşında boyları iki metre civarında, kök çevresi 12 ve 13 cm.

İtalyan eriğim, üç yaşında boyu iki mt.çevresi 15cm.

Kayısım ikibuçuk yaşında boyu ikibuçuk mt. çevresi 19cm.

Bu ağaçlarımı arka bahçeme almak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim, sökerken dikerken nelere dikkat etmeliyim.

Hangi mevsim bunun için daha uygundur
...

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=254792&postcount=1698

Yukarıdaki mesajı henüz geçen ay cevaplamıştım. Yapılacak işlemler sizin için de geçerli.

nariçi
20-11-2008, 09:53
Kökten söküp başka yere taşıyan ağaçsöken araçlar var, iki yıl önce hastane bahçesinden (bina yapılacağı için) söktükleri mavi selvi ve çınarları park alanına diktiler 30-35 ağaçtan üç dört tanesi ancak tuttu. Çok dikkatsiz kökleri sarkarak götürüyorlardı.


(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1510)

Neslihan11
09-11-2009, 09:33
bazı ağaçlarda yer değişimi yapmak istıyoruz ne zaman yapmalıyız biri süs eriği.ocak ayı uygun mu???

Neslihan11
09-11-2009, 09:35
süs eriğinde yer değişimi yapmak istıyoruz ne zaman yapmalıyız???

alice
09-11-2009, 10:04
Sonbaharda bitkinizin yaprakları tamamen döküldükten sonra, ilkbaharda gözler uyananıncaya kadar geçen sürede söküm yapılabilirsiniz.
Rüzgarlı havalarda ve toprağın donlu olduğu günlerde söküm yapmamalısınız.

alice
09-11-2009, 10:11
Bitkilerin dinlenme dönemleri (Kış ayları) yerdeğişikliği için uygun zamandır.


(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1510)

Kaan903
10-01-2010, 11:19
Arkadaşlar merhaba,
Benim de bir kaç sorum olacak:
1. 7-8 yaşında ceviz ağaçlarını sökerken, ağaçların çevresini ve dibini kaçar metre kazmak gerekir?
2. Fidanları söktükten sonra yeni yerlerine tekrar dikim için ne kadar süre bekletebiliriz? Bekletme koşulları ne olmalı?
3. Sökülen fidanları yeni yerlerine dikerken fidanın yeni yerine kolay tutması için kullanılabilecek ilaç veya gübre çeşitleri nelerdir?

quercuslover
12-01-2010, 09:35
herkeze selam, 25-25 metre boyunda bir meşe ağacının yeri değiştirilebilirmi acaba? Bu konuda bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.

Mine Pakkaner
13-01-2010, 16:22
Arkadaşlar merhaba,
Benim de bir kaç sorum olacak:
1. 7-8 yaşında ceviz ağaçlarını sökerken, ağaçların çevresini ve dibini kaçar metre kazmak gerekir?
2. Fidanları söktükten sonra yeni yerlerine tekrar dikim için ne kadar süre bekletebiliriz? Bekletme koşulları ne olmalı?
3. Sökülen fidanları yeni yerlerine dikerken fidanın yeni yerine kolay tutması için kullanılabilecek ilaç veya gübre çeşitleri nelerdir?

Burada önemli olan ağacın tacı. İş makinesi kullanın, toplam 1 m çapında bir kütle ila ağacıçıkaraın. Çıkarırken toprağın dağılmaması için keseği iyice çuvallayın sarın. Yerine en kısa sürede dikmelisiniz. Ben bekletmeyi sevmem. Mikoriza kullanmanızı öneririm. Can suyunu da deniz yosunlu bir suyla verin.

Erdinc_ist
13-01-2010, 17:29
Arkadaşlar merhaba,
Benim de bir kaç sorum olacak:
1. 7-8 yaşında ceviz ağaçlarını sökerken, ağaçların çevresini ve dibini kaçar metre kazmak gerekir?
2. Fidanları söktükten sonra yeni yerlerine tekrar dikim için ne kadar süre bekletebiliriz? Bekletme koşulları ne olmalı?
3. Sökülen fidanları yeni yerlerine dikerken fidanın yeni yerine kolay tutması için kullanılabilecek ilaç veya gübre çeşitleri nelerdir?

Merhaba söküm yapmak gerekli mi ilk ona tam karar vermek gerekir.Çünkü söküm yapıldıktan sonra çok fire verilmekte .

1) Söküm için makine kullanmak faydalı bir o kadarda zararlı makineyi sadece çap için sınır belirlemek için kullanmak faydalı çünkü köklere zarar veriyor . İnsan gücüyle gerektiği kadar derinleştirilip kök etrafı iyice sağlam bi şekilde hasarı minimuma indirerek telisle sarmak gerekir. Yerinden çıkarmak için makine kullanılabilir kaldıraç felan varsa iyi olur . İple ağaç gövde ve telis etrafından sarılarak yavaş ve düzgün bir şekilde çıkartmak gerekir.

2)Zaten söküm zamanıysa direk yerine telisle konulabilir. Kaba koyup sonra yerine dikmek de sağlıklı çünkü o kaba adabte oluyor bitki alan dar olduğu için kökler besin için zorlamıyor kendini bir yerlere yetişmeye çalışmıyor direk besini o alanda buluyor .Yaz aylarında söküm çok gerekliyse yapılmalı onun dışında söküm yapmak çok riskli gereksiz bir atılım olur.

3) Kesinlikle ilk olarak unutulmaması gereken husus can suyu , sonrasında kök hızlandırıcı birçok ilaç gübreler mevcut . Bunları belirli oranda sıklıklarına göre uygulamak çok yararlı . Bir not daha düşelim nereye trasplante edilecekse bitki kab olur direk toprak olur dikim çukuruna ya da kaba gübreli toprak (yanmış koyun gübresi ideal) karıştırmak gerekir çok fazla miktarda olursa yakar kökleri ona göre bir ayarlama yapılması gerekir bitkiye göre.

Kendi bildiğim ve uyguladığım kadar cevaplamaya çalıştım herhangi bir yanlışım varsa düzeltilebilir.

İyi çalışmalar .

nariçi
13-01-2010, 18:23
Burada üç yıl önce hastane bahçesindeki ortalama 20 cm çapında ve 10 yıllık mavi selvileri ve çınarları ağaç sökme aracıyla söküp parka diktiler, 30'a yakın ağaçtan tutan miktar ancak 1/10. Söküm aracında sallandıra sarkıta taşıma yaptılar.

Bilen-uzman kişilerin nezaretinde söküm yapılmalı.

PAMBA
27-03-2011, 01:10
Merhabalar.Bahçede yapılacak bir düzenleme nedeniyle 60 civarında''Ceviz,Zeytin,Badem'' ağaçlarının yerlerini değiştirmek zorunda kaldım.Ağaçlar 7 yaşında.Bu işlerde tecrübem olmadığı için değişik bilgileri bir araya toplayarak bir yol izledim.
BANA SÖYLENENLER;
.. Ağaçları nakledince gövdeyi toprak seviyesinden 1 metre kadar yukarıdan kesmem!!
....Veya tepe ve yan yüksek dallarının uçlarından 2 karış kadar kesmem...
Ben bunların hiç birini yapmadım .Direkt olarak söktüğüm gibi ağaçları diktim.
Ancak nakil işleminin üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen halen kuşkularım mevcut.Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ? Teşekürler..

ahkaradogan
30-09-2011, 17:24
2011 baharında dikilmiş olan (1 yıllık) elma, armut, kiraz ve vişne ağaçlarını bahçe içerisinde yer değiştirmem gerekiyor. En uygun zaman nedir? Ayrıca daha yaşlı ağaçlarda olduğu gibi tutmama riski var mıdır? Yoksa ağaçların genç olması avantaj mıdır? Bir de kök de ve dallarda budama yapmak gerekir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Nuri Murvet
30-09-2011, 19:02
2011 baharında dikilmiş olan (1 yıllık) elma, armut, kiraz ve vişne ağaçlarını bahçe içerisinde yer değiştirmem gerekiyor. En uygun zaman nedir? Ayrıca daha yaşlı ağaçlarda olduğu gibi tutmama riski var mıdır? Yoksa ağaçların genç olması avantaj mıdır? Bir de kök de ve dallarda budama yapmak gerekir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba sayın ahkaradogan

Kasım ayından itibaren fidanlarınızın sökümünü yapabirsiniz, dikim sırasında saksı içinde yetişen fidanları tercih ettiyseniz söküm yapılırken saksı ebatında sökümünü yaparsınız, çıplak köklü fidanları tercih edip dikimini yaptıysanız gövdeden 20cm uzaklaşarak, ağzı keskin bel küreği ile mümkün olduğunca toprağını dağıtmadan keserek sökümünü yapın, dikimi yapılacak çukura dikim usullerine uyarak aşı yeri toprak hizasından yukarı olmak kaydı ile dikimini yapın, can suyunu verip , hereklemeyi(Bağlama) unutmayın.....

Kök sistemine mecbur kalınmadığı sürece budama yapmayın, ağaç taç formunu koruyarak obur ve fazla dalları alabilirsiniz, ağaçlarınız güçlü gelişimi varsa tepe noktası budamasıda yapabilirsiniz.

Ağaçlarınızı usulüne göre sökümünü yaparsanız tutmama şansı yok denecek kadar azdır.

ahkaradogan
06-10-2011, 13:16
Nuri Bey,
Çok teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz.

serkanhoca
06-10-2011, 22:06
Ağaçları söküp yeni yerlerine dikim yapıldıktan sonra, gübre vb neler vermemiz adaptasyonları bakımından daha sağlıklı olur?
Budamayı daha önceki mesajda söylendiği gibi bir metreden mi kesmeliyiz, yoksa daha az kesimler mi yapmalıyız?

Nuri Murvet
09-11-2011, 19:42
Merhaba

Fıstık Çamı Sökümü

İstanbul- BüyükÇekmece; Fabrika peyzajında yol genişletme çalışması yapacağız bu alanda bulunan 11 adet 10-15 yaşlarında fıstık çamlarının sökümünü yapıp, fabrika sahibinin Çatalca'daki çiftliğine dikimini yapacağız bu aşamaları sizlerle paylaşıyorum.

Fıstık Çamı Sökümü: buraya (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/25582.htm) tıklayalarak konu hakkında görsel bilgi alabilirsiniz..

nefertıtı
02-01-2012, 21:57
merhaba arkadaşlar kasım ayında bir komsunun bahçesinden portakal ağacı çıkarttık kazma kürekle çıkarttığımız için köklerin çoğunu kırdık ağaçın boyu 1 metre ama üzerinde çok fazla portakal vardı ağacı ektik fakat sonra kurudu yapraklar dokuldu portakallar dokuldu geçen ay kötü olan dallarını budadım bu ay baktım kurumuş dallar yeşermiş ağacım tutmuşmudur ilk defa bahçe işiyle ilgileniyorum gelip gidip ağaca bakıyorum cevap verirseniz çok mutlu olurum,ayrıca aynı zamanda mandalin ağacı da çıkarttık ozamandan beri o hep yeşil kaldı mandalin de tuttumu acaba

Nuri Murvet
03-01-2012, 19:09
merhaba arkadaşlar kasım ayında bir komsunun bahçesinden portakal ağacı çıkarttık kazma kürekle çıkarttığımız için köklerin çoğunu kırdık ağaçın boyu 1 metre ama üzerinde çok fazla portakal vardı ağacı ektik fakat sonra kurudu yapraklar dokuldu portakallar dokuldu geçen ay kötü olan dallarını budadım bu ay baktım kurumuş dallar yeşermiş ağacım tutmuşmudur ilk defa bahçe işiyle ilgileniyorum gelip gidip ağaca bakıyorum cevap verirseniz çok mutlu olurum,ayrıca aynı zamanda mandalin ağacı da çıkarttık ozamandan beri o hep yeşil kaldı mandalin de tuttumu acaba

Merhaba sayın nefertıtı

Söküm yapılacak ağaçlarda genel kural gövde çapının, on katı büyüklüğündeki toprak ile beraber dağıtmadan sökümü yapılması gereklidir.

Örnek olarak 7 cm gövde çapında olan ağacı 70 cm çapındaki toprakla beraber alınması gereklidir.

Usulüne göre söküm işlemi yapılan ağaçlarda, yeni yerine dikimlerde genelde sorun yaşanmaz.

Söküm zamanınız doğru, söküm aşamalarınız doğru olmamış....

Ağacınızın gövde ve sürgünleri yeşilse yaşamak için direniyor.

Ağacınızı rüzğardan sallanmıyacak şekilde destekle sabitliyelim, toprağını aşırı olmamak kaydı ile susuz bırakmayalım, baharda ağaçların uyanması ile bitkinizde bir aksilik olamazsa canlanacaktır.

nefertıtı
03-01-2012, 19:54
Merhaba sayın nefertıtı

Söküm yapılacak ağaçlarda genel kural gövde çapının, on katı büyüklüğündeki toprak ile beraber dağıtmadan sökümü yapılması gereklidir.

Örnek olarak 7 cm gövde çapında olan ağacı 70 cm çapındaki toprakla beraber alınması gereklidir.

Usulüne göre söküm işlemi yapılan ağaçlarda, yeni yerine dikimlerde genelde sorun yaşanmaz.

Söküm zamanınız doğru, söküm aşamalarınız doğru olmamış....

Ağacınızın gövde ve sürgünleri yeşilse yaşamak için direniyor.

Ağacınızı rüzğardan sallanmıyacak şekilde destekle sabitliyelim, toprağını aşırı olmamak kaydı ile susuz bırakmayalım, baharda ağaçların uyanması ile bitkinizde bir aksilik olamazsa canlanacaktır.

cvp verdiğiniz için teşekkr ederim ağacımın gövdesi yeşil değil, bazı dalları yeşerdi ağacın boyutu fidan gibi değil bodur bir ağaç gibi umarım tutar tutarsa ok mutlu olucam fotoğrafları sizle paylaşıcam

Blacksoul1903
08-01-2013, 21:46
Bahçemizde bulunan 4-5 yaşındaki gemlik türü zeytinlerimizi olduğu yerden çıkartıp farklı bir yere dikmemiz mümkün olur mu? Köklediğimiz zaman tutmama ihtimali var mı? Eğer köklemek mümkünse bunun için en uygun mevsim ne zamandır? Bölge olarak İzmir, rakım 400m.

Bilgiler için şimdiden teşekkürler.

Manifesto
08-01-2013, 21:50
Derin bir budana yapıp yer değiştirebilirsiniz,zeytin dayanıklı bir ağaçtır,sorun olmaz.Yer değişikliğini bu mevsimde yapabilirsiniz.

Blacksoul1903
09-01-2013, 08:14
Sayın manifesto öncelikle cevap için teşşekür ederim. Derin bir budama ile kasdettiğiniz ağaç neredeyse kel kalacak şekilde bir budamadan mı bahsediyorsunuz? Elinizde bu konu ile ilgili resim veya video var ise daha da yardımı dokunacaktır.

Manifesto
09-01-2013, 12:57
Sayın manifesto öncelikle cevap için teşşekür ederim. Derin bir budama ile kasdettiğiniz ağaç neredeyse kel kalacak şekilde bir budamadan mı bahsediyorsunuz? Elinizde bu konu ile ilgili resim veya video var ise daha da yardımı dokunacaktır.

Yer değiştirilen fidanlar adaptasyon sürecinde strese girer dallarını beslemede zorlanırlar.Bitkinin besleyeceği dal sayısını azaltmak ve adaptasyon sürecini en az zararla atlatmak için derin budama yapılır.
Derin budamadan kastımız bu.

Derin budama bitkinin kök ve dallarının ortalama 3/2 sinin budanması şeklinde yapılır.Tabi budmadan sonra hastalık ve zararlılara karşı fidanın ve dikim çukurlarının ilaçlanması gerekir.

Riske girmek istemiyorsanız profesyonel yardım alın.

Çamtepe
09-01-2013, 13:11
Anıt zeytin ağaçları bile sökülüp başka bir yere taşınabiliniyor. Umarım başarılı olursunuz.
Anıt Zeytin Ağacı - Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi - İstanbul - Türkiye (http://www.ngbb.org.tr/tr/ertugrul-adasi/anit-zeytin-agaci.html)

Blacksoul1903
09-01-2013, 14:51
Bilgiler için teşekkür ederim. Benim köklemeyi düşündüğüm ağaçlar yaşça ve hacimce resimde görülenden daha küçük. Umarım başarı sağlayabilirim. Yeni yerlerine organik gübre atmamda bir sakınca olur mu? İnek veya koyun hangisini tercih edebilirim?

Manifesto
09-01-2013, 14:55
Bilgiler için teşekkür ederim. Benim köklemeyi düşündüğüm ağaçlar yaşça ve hacimce resimde görülenden daha küçük. Umarım başarı sağlayabilirim. Yeni yerlerine organik gübre atmamda bir sakınca olur mu? İnek veya koyun hangisini tercih edebilirim?

Fermante edilmiş olması kaydıyla koyun zibilini kullanabilirsiniz.

banucabahçe
26-01-2013, 11:53
Benim de ağaçların yer değişimi ile ilgili bir sorum olacak..
Öncelikle Kocaeli'de 696mt. yüksekte yaşadığımı belirteyim...(Kartepeye yakın)
Bahçemde kivi ağacım var, 5 sene sonra nihayet bu sene meyva vermişti... Ancak bulunduğu yerde asma ve ceviz ağacı var ve hepsine kol attı, yani yeri yetmiyor, değiştirmek istiyorum...
Ne zaman ve nasıl bir yöntemle değiştirebilirim...

Omer
28-01-2013, 08:34
Çok etkileyici. Tüylerim diken diken oldu...



100 Year Old Compton Oak Move Successful in League City - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=BFTj0hM3DHM&feature=youtu.be)

papalino
01-02-2013, 14:14
Benim de ağaçların yer değişimi ile ilgili bir sorum olacak..
Öncelikle Kocaeli'de 696mt. yüksekte yaşadığımı belirteyim...(Kartepeye yakın)
Bahçemde kivi ağacım var, 5 sene sonra nihayet bu sene meyva vermişti... Ancak bulunduğu yerde asma ve ceviz ağacı var ve hepsine kol attı, yani yeri yetmiyor, değiştirmek istiyorum...
Ne zaman ve nasıl bir yöntemle değiştirebilirim...

Nihayet bir kivici denk geldi.hemde Hemşehrim,bende değirmenderedeyim (185 m rakımda)10 senelik kivi ağaçlarımı(5 adet)yer değiştireceğim.1 senedir buradan takip ediyorum ne yapacağımı edindiğim bilgi vede yapmaya karar verdiğim işlem şu.nakil işi için en uygun zaman şubat ayı bizim burada.çünki meyve tam uykuda vede genelde budamasını bu ayda yapıyorum senelerdir.nakil yöntemindede;
Sn Lucky 1,
Bu şartlar altında kolları sıvamaya başlayın.

Sökülecek fidanların dibini ve yeni dikilecekleri yeri güzelce sulayın ki toprak yumuşasın ve bir gün bekleyip ertesi gün fidanın merkezinden 50 cm. yarıçaplı daire çizerek bu alanı dikkatlice belkürek ile kaldırın. Her bir dikim çukurunu da 60 cm. çaplı, 40 cm derinlikte olmak üzere açın ve içine 2-3 er avuç yanmış koyun gübresi + torf karışımını dökün.

Pusula ile veya güneş yönüne göre bahçenizde yön tayini yapın. Bir yönü ana yön olarak belirleyin. Fidanın kuzey yönüne (diğer yönler de olabilir) ip bağlayarak veya kalem ile boyayarak gövde üzerinde yön belirten bir işaret koyun.

(belkürek : normal inşaat küreğinin daha sivri burunlu olanı; toprakta bununla çalışmak küreğe nazaran daha kolaydır)
(Malta eriğinin kökü derin değildir. Vişne ise derine gider.)
( Malta eriğinin dalları gevrektir. Çabuk kırılır. Bu yüzden söküm öncesinde dalları germeden lider dala doğru toplayabilirseniz iyi olur.)

Belkürek ile toprağı kaldırma esnasında sağdan sola veya soldan sağa düzenli ilerleyerek yapın.Bir ordan bir burdan yaparsanız köklere zarar verme ihtimaliniz artar.

Belirttiğiniz yaşlarda malta eriği için 45 cm. derinlik, vişne için 65 cm. derinlik yeterli gelecek kanısındayım. Ama toprağınızın tipi nedeniyle daha derinlere uzamış ana kök uzantıları varsa bunları kesmek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle yanınızda kuvvetli bir budama makası bulunsun.Ve bir yardımcıya da ihtiyacınız olacak.

Kök oynar hale geldiğinde fidanı sağa-sola, öne-arkaya silkeleyerek kökü rahatlatmaya çalışın.
Bunu kökleri muhafaza ederek çıkarmak için yapıyoruz.
Bu işlem sırasında kök çevresindeki toprak da kök etrafından uzaklaşacaktır. Ama başka çaremiz yok.(Elbette en fazla 2-3 belkürek hamlesi ile toprağı dağıtmadan bu sökümü gerçekleştirmeyi isteriz ama tahminlerim böyle olmayacağını söylüyor.)

Tahminlerime göre toprak kitlesi dağılmış , yaklaşık 30 cm derinlikte ana kökleri olan 2 adet fidanı çıkardınız.
Dikim çukurlarımız da hazır.

Söktüğümüz fidanları geciktirmeden üzerlerindeki yön göstergesi ile bahçedeki yön çakışacak şekilde dikim çukuruna güzelce oturetun. Köklerin üstüste binmemesine , çukurun içinde kıvrılmamasına dikkat edin. Tüm kökler torf+ yanmış gübre karışımının üzerine bir örtü gibi yayılmalı. (bunları fidanın kendi toprağını kaybettiğimizi düşünerek yazıyorum)

Eğer söküm yaparken fidanın kendi alt toprağı ile üst toprağı ayırarak yapabilmişseniz; üst toprağı güzelce ufalayarak fidanın kök çevresine , alttan çıkanı da üst kısma doldurun. (Üst toprak mikroorganizma faaliyetleri açısından daha değerli ve havalanmış, bu nedenle de suyu tutma kapasitesi fazla olan topraktır.)

En hassas noktamız : sökümünü yaptığımız fidanların kök boğum seviyelerini yeni dikimde de tututurmaktır. Bunu sadece siz uygularken ayarlayabilirseniz.Kök eski haline nazaran toprak seviyesinden ne aşağıda kalmalı ne de yukarı çıkmalıdır. Bu nedenle ilk çukur doldurumunda toprağı gevşek tutmakta fayda vardır.

Kök seviyesini ayrladıktan sonra kısmen doldurduğunuz çukurun üzeine ayklarınızla basarakl ve iki ayağınızın arasında fidanı sıkıştırarak döne döne dolaşmanız gerekir. Eğer bir parça dolan toprak çukura dğru gömülürse bu durumda dikim çukur açarken çıkan üst toprağı ufalayarak buraya doldurmanız gerekir. Dikim yaptığınız yerin dibinde çukur kalması -mesela 3-5 cm. gibi (yeterki kök boğumu seviyesini tutsun) çok iyi olur. Can suyunu tutacak bir çanak hazırlamış olursunuz.

Son olarak da bolca can suyu vermeniz gerekir. Genç fidalar olduğu için ve bulundukları yerler rüzgar alıyorsa, ya da dış şartlardan etkileniyorsa gergilerle en azından tek yönlü olarak bir duvara ya da kazığa bağlamanızda fayda olacaktır.
bu arkadaşın anlattığını uygulayacağım.buna ilşave olarak başka bir arkadaşın söylediği ağaç kök çapının 10 katı çaplı toprakla nakletmeye çalışacağım.****** önce ağacın budamasını yapacağım,bu budama hersenekinden biraz fazla vede kısa olacak ki köke kendini toparlama şansı vereyim.
Edindiğim bilgi bu,bu konuda farklı bir bilgi aktaracak arkadaş olursa sevinirim

leelou
05-04-2013, 18:09
Merhaba,Nar agaclarimdan 3 tanesinin yerini degistirdik yaklasik bir ay once filizlenme baslamisti ama yesillenmemisti..Ancak agaclar kurudu bu artik yasamayacaklari anlaminami geliyor yoksa seneye tekrar filizlenirlermi??? Cok uzulduk cunku cok guzel nar veriyorlardi :(((

papalino
09-04-2013, 15:10
şu anda yer değiştirmiş olduğum(hemde benim gibi bir acemi tarafından:)) )kivilerim yaprak vede bağlantılı olarak çiçek için tomurcuklanmaya başladılar bile....

mesut.bnd
22-05-2013, 13:46
iki gun once, bahcemizin bulundugu bolgede DSİ tarafından yapilmakta olan bir sulama borusu ve yol calismasi nedeniyle 3 yillik nar fidanlarimin bir kismini tasimak mecburiyetinde kaldik.

Calismayi yapan kepce buyuk. geniş bir toprak kutlesi ile fidanlarimizi yerinden soktu.
Planimiz haftasonu agaclarimizi yeni yerlerine dikmek. Dikim işleminde burgulu toprak kazıcılarla yerlerini acip fidanlarin cevresindeki topraklari bir keserek yerlerine oturtmak.

simdiye kadar bu kisimda sorulan sorulari ve verilen cevaplari okudum. Anladimki bu mevsim, nakil işlemi icin hic uygun degil. ama mecbur kaldik. fidanlarimizin resimlerini asagida ekledim.
Acaba zayiat vermeden bu işlemi tamamlayabilir miyiz.

dilaras
08-07-2013, 19:56
Dün sabah (7 temmuz 2013) 4 aylık vişne ağacını yol çalışması nedeniyle başka bir yere taşıdık. Bugün ağaç küsmüş gibi bütün dallarını eğdi. Ne yapabiliriz yardım ederseniz sevinirim

vehbi1954
15-07-2013, 20:44
Merhaba bizim 15 yaşın üzerinde yoz fakat son zamanlarda tek tük meyve vermeye başlamış ceviz ağaçlarımız var. Ağaçları bulunduğu yerden 100 mt ileriye taşımak istiyorum. nasıl ve ne zaman taşımak uygundur ? hangi gübreler verilmeli ? gerekli bilgileri verirseniz sevinirim.

aydo2001
11-01-2014, 09:34
arkadaşlar güzel bir cumartesi diliyorum . başlık ile ilgli konuda bana yardımcı olabilecek biri var mıdır ... geçen yıl diktiğim ağaçlarım var fakat o bölgeye bir sığınak yapma planım var. sökmem gereken 2 ağaç var armut ve ayva .. taşımak için uygun mevsimmidir..

horanlı.66
11-01-2014, 09:48
don ve aşırı kar yağışi olmuyosa bulunduğunuz bölgede, köklerine uygun genişlikte yere dikim yaparsniz taşımada hiç bi sıkıntı olmaz, köklerini iyice kazın çıkartın, fazla zarar vermeyin, diğer ağaçlardan biraz geç uyanırlar, çiçek açsalar dahi meyveye durmayabilirler, tek sıkıntıları bunlar olur

aydo2001
11-01-2014, 09:53
çok teşekkür ... dediklerinizi harfiyen uygulamaya çalışıcam.

İsmail Kuzucu
11-01-2014, 17:27
Eğer köklerini budamayıp olduğu gibi ekerseniz ağaç yeşerip sonra kendini salar. Kök budaması yapıp öyle ekim yapın.

Eğer havalar burda olduğu gibi sıcaksa elinizi çabuk tutun zaman geçiyor, ağaçların gözleri iyice şişti..

Armut ve ayva çeşitleri suyu sevdiği için bahar ile birlikte bol bol sulamasını yapın..

horanlı.66
11-01-2014, 18:13
gelişmiş ağaçlarda aşırı kök budamasi yapmak pek uygun değildir , bende bu şekilde çok ağaç yer değiştirdim tecrübeyle sabittir, ben ağaçları oldukça derinden köklerine zarar vermeden mümkün olduğunca kök budamasi yapmadan dikme yanlısıyim, sadece zarar görmüş kökleri çıkartırsiniz, yaralari uygun ilaç yoksa külle kapatıp dikerseniz sorun olmadigini defalarca görmüşumdur

junior
20-01-2014, 15:21
gelişmiş ağaçlarda aşırı kök budamasi yapmak pek uygun değildir , bende bu şekilde çok ağaç yer değiştirdim tecrübeyle sabittir, ben ağaçları oldukça derinden köklerine zarar vermeden mümkün olduğunca kök budamasi yapmadan dikme yanlısıyim, sadece zarar görmüş kökleri çıkartırsiniz, yaralari uygun ilaç yoksa külle kapatıp dikerseniz sorun olmadigini defalarca görmüşumdurUygun ilaç nedir acaba. ben de büyük ağaç nakletmeyi düşünüyorum, illa ki yara oluyor. hangi ilaç kullanılabilir.

protectıonEarth
08-02-2014, 13:00
Arkadaşlar acil cevap aradığım bir sorum olacak ,konu şu palmiye ağaçlarının olduğu bir bahçe var arkadaşımında evinin olduğu bir bahçe büyük palmiyeler var ve diplerinde ve yakınlarında da 1 metre , 2 metre boylarında palmiye fidanları çıkmış bunları yaza doğru söküp atıyor gelen bahçıvan ,bende tam o boylarda palmiye arıyordum , nasıl bir teknikle köklere aşırı zarar vermeden oradan alıp yer değiştire biliriz ? 2. sorum,, 1 deneme yaptık 1 ay önce biraz kökü zarar gördü gibi ama şuan yeni yerinde ve kurumadı ? yeşil bir dalı da ortadan geliyor tutmuş diyebilirmiyiz 1 ay oldu kökten söküp taşınalı ve dikileli ? acil cevaplar lazım diğerlerini tekniğine uygun alabilmek adına :)

albuyuto
21-05-2014, 13:52
Salkım dutum vardı, duvarın dibinde olduğu için Mart ayında yer değiştirdim. İstanbul'dayım. Ağaçlar yapraklanırken dut da yapraklanmaya başladı ama filizler 1'er cmde kalakaldı. 2 ay geçti çok az bir sararma var ama kurumuş değil. Bu aşamadan sonra ağacın kurumaması için ne yapabilirim?

Emir Özkan
04-06-2014, 08:48
Merhaba apartmanın arka bahcesinde bir nar fidanı bitmiş ancak bitmek için en kotu yeri seçmis...
499392

Taşın arasındaki küçük topraklı deliğe kok salmış bunu kurtarmanın yolu var mı?

oradaki deliğin belli olmamasının nedeni ise ağacın dışardanda köksalmasıydı bende daha çok köklenir diye etrafına toprak sardım

Emir Özkan
12-06-2014, 10:25
sınırım fikri olan yok

Altan Baran
29-07-2014, 00:38
Merhaba; yaklaşık 1.60 boyunda palmiyemin yerini değiştirmek . Ağaca zarar vermeden bu işi nasıl ve hangi mevsimde yapabilirim, yanıtlayabilirseniz sevinirim.

Altan Baran
30-07-2014, 23:27
Soruma yanıt alamadım

Doğakolikk
05-11-2014, 17:36
Selamalar,

Benim evimin yaklaşık iki metre yakınında iciragacım var.
Duvara cok yakın olduğu icin onu söküp baceme dikmem istiyorum.

Agacım yaklaşık 10 yaşında ve 4 m uzun. Onu bahceme dikmem icin nasıl sökmem gerekıyor?

Toprağın 40 cm üstünden kesip dikersem olur mu?


Cevaplarınız icin şimdıden teşekkür ederim. :D

Nuri Murvet
12-11-2014, 20:55
Selamalar,

Benim evimin yaklaşık iki metre yakınında iciragacım var.
Duvara cok yakın olduğu icin onu söküp baceme dikmem istiyorum.

Agacım yaklaşık 10 yaşında ve 4 m uzun. Onu bahceme dikmem icin nasıl sökmem gerekıyor?

Toprağın 40 cm üstünden kesip dikersem olur mu?


Cevaplarınız icin şimdıden teşekkür ederim. :D


Söküm için ideal mevsimdeyiz...

Mümkün olduğu kadar 40-50cm yarı çapta, toprağını dağıtmadan, sökerek istediğiniz yere nakil edebilirsiniz.

Toprağın 40cm üzerinden keserseniz, şöminelik odun olur...

TZKOPARAN
17-01-2015, 16:42
SELAMÜN ALEYKÜM ARKADAŞLAR,
Ben forumunuza yeni üye oldum.forumu çok beğendim.ben yeşillik ile uğraşmayı çok seviyorum.Bu yüzden ANKARA KAZAN ilçesi İÇÖREN köyünde 2 dönüm bir yer aldım.etrafını tel örgü ile çevirdim.Geçen yıl 15 nisan 2014 de almıştım.10 mayıs 2014 de kalp krizi geçirdim. by pss ameliyatı oldum bütün işlerim kalmıştı şimdi iyiyim.Bahçeme su kuyusu yaptırdım. konteyner koydum bahçemi yeni yeni faaliyete geçireceğim.şubat ayında bahçeye 50-60 adet ağaç dikeceğim.Bahçeme elma ,armut. kiraz ,vişne, şeftali, erik,ayva. ıhlamur ceviz badem ağaçları ve üzüm asmaları dikeceğim . bahçem 45*40 metre ölçülerinde dikeceğim ağaçları dikerken nasıl bir sıra ile dikmeliyim. sizlerden yardım istiyorum.şimdiden teşekkürler.

mstflgz
11-02-2015, 22:09
SELAMÜN ALEYKÜM ARKADAŞLAR,
Ben forumunuza yeni üye oldum.forumu çok beğendim.ben yeşillik ile uğraşmayı çok seviyorum.Bu yüzden ANKARA KAZAN ilçesi İÇÖREN köyünde 2 dönüm bir yer aldım.etrafını tel örgü ile çevirdim.Geçen yıl 15 nisan 2014 de almıştım.10 mayıs 2014 de kalp krizi geçirdim. by pss ameliyatı oldum bütün işlerim kalmıştı şimdi iyiyim.Bahçeme su kuyusu yaptırdım. konteyner koydum bahçemi yeni yeni faaliyete geçireceğim.şubat ayında bahçeye 50-60 adet ağaç dikeceğim.Bahçeme elma ,armut. kiraz ,vişne, şeftali, erik,ayva. ıhlamur ceviz badem ağaçları ve üzüm asmaları dikeceğim . bahçem 45*40 metre ölçülerinde dikeceğim ağaçları dikerken nasıl bir sıra ile dikmeliyim. sizlerden yardım istiyorum.şimdiden teşekkürler.

Öncelikle geçmiş olsun. Bence iki fidan arası en az 1.5 metre olmalı. 2 metre idealdir. Bu arada 50 - 60 ağaç fazla değilmi :D

tarku
11-02-2015, 22:54
Öncelikle geçmiş olsun. Bence iki fidan arası en az 1.5 metre olmalı. 2 metre idealdir. Bu arada 50 - 60 ağaç fazla değilmi :D

Fidan için 2 metre idealdir de, o fidanlar ağaç olduktan sonra keşke biraz daha seyrek dikseydim diyebilirsiniz. Ağaçların türü nedir onu bilmek lazım. Normal fidanlar için en az 4-5 metre olmalı. Ceviz içinse daha fazla.

Uyarı notu: Ağaç nakletme sayfasında, fidan dikimi hakkındaki yazışmaları moderatörler hoş karşılamaz. Benden söylemesi ;)

mstflgz
12-02-2015, 11:59
Fidan için 2 metre idealdir de, o fidanlar ağaç olduktan sonra keşke biraz daha seyrek dikseydim diyebilirsiniz. Ağaçların türü nedir onu bilmek lazım. Normal fidanlar için en az 4-5 metre olmalı. Ceviz içinse daha fazla.

Uyarı notu: Ağaç nakletme sayfasında, fidan dikimi hakkındaki yazışmaları moderatörler hoş karşılamaz. Benden söylemesi ;)

hocam bence meyve ağaçları için yeterlidir. örn: Erik ağacı

tarku
12-02-2015, 12:19
hocam bence meyve ağaçları için yeterlidir. örn: Erik ağacı

10 yaşına gelmiş 2 tane yan yana erik ağacı düşünün. Hele goble sistem şekillendirme verilirse, Bu ağaçların yan dallarının uzunluğu minimum ne kadar olur? ağaçların dalları birbirinin içine girmez mi? Hobi bahçesinde sıkış tıkış dikim hiç hoş olmaz. Uzman değilim ama ben olsam bu kadar sık dikim yapmazdım.

Muda
12-02-2015, 18:41
Burada bir bahçeye gitmiştim. Çok büyük kiraz ağaçları vardı. Ancak verim o yıl çok azdı. Sahibi onların yanlış hatırlamıyorsam ya 7 ye 7 ya da 6 ya 6 olduğunu fidanı dikerken diken kişilerin yaptıklarından birer metre daha fazla aralıkla dikmesini istediklerini ancak şimdi onların söylediğini yapmadığına pişman olduğunu anlatmıştı. Sık dikim yapılan yerde ne verim olur ne de ağaçlar memnun olur. Işığa ulaşmak için kavak gibi boylu ağaçlarınız olur. Bodur elma gibi ağaçların bile yeterli büyüme mesafesi olmalıdır.

Moderatör arkadaşlar konuyu uygun yere taşıyabilirlerse iyi olur.

TZKOPARAN
19-02-2015, 15:18
Öncelikle geçmiş olsun. Bence iki fidan arası en az 1.5 metre olmalı. 2 metre idealdir. Bu arada 50 - 60 ağaç fazla değilmi :D

Teşekkür ederim .2000 m2 alana 50-60 ağaç az bile geliyo.5 adet kiraz-5 adet vişne-5 adet elma-5 adet şeftali-5 adet dut-5 adet erik-3 adet ayva -5 adet armut -5 adet kayısı -3 adet -badem 5 adet ıhlamur-2 adet kızılcık -2 adet alıç-5 adet -böğürtlen-10 adet üzüm
asması -2 adet bodur ceviz şimdiden 72 adet oldu.2x2=4 m2 ye 1 agaç olursa 2000:4=500 ağaç yapar. 2-3 adet de tutmayan olursa diye yedek dikersek 100 adedi bulur.
benim için önemli olan ağaçları hangi sıra ile dikeyim .hangi ağaçlar yanyana iyi olur.hangisi iyi olmaz. bu konuda bu işi bilen arkadaşlardan yardım talep ediyorum

Okyay
25-02-2015, 15:46
Merhabalar,

20 yaşındaki Zeytin ağacını yerinden alıp evimin bahçesine dikmeyi planlıyorum. Yerinden köklerken nelere dikkat etmeliyim?
- topraklı olarak mı çıkarmalıyım, toprak çapı ve kazmam gereken derinlik ne olmalı?
- iyi bir budama yapmalımıyım?
-Mart dönemi taşıma için uygun mu?
- yeni dikeceğim alanda gübreleme ihtiyacı var mı ? Varsa ne kullanmalıyım?

Şimdiden teşekkürler

MOMENTOUS
04-04-2015, 18:27
merhaba,

teknik olara ağaçların nasıl taşınacağı konusunda birçok görüş ve bilgi var ancak ağaç taşımanın yasal boyutu hakkında bilgi verebilecek durumda olan var mıdır?

Daha açıkçası 30 dönümden fazla ormanı olan özel arazimde ağaç kesim izni yok, peki yaklaşık 1 dönümündeki ağaçları arazimin başka bir yerine taşıyabilirmiyim?

robiscik
12-07-2015, 04:07
arkadaslar ben mersin tarsustan katiliyorum.dün yaylada dagda gezerken 25-30 tane 20cm boylarinda ceviz fidani buldum. bunlari sokup tarlaya ekip asilamayi dusunuyorum.simdi bunlari topraklariyla sokup poset icine alip bekleyeyimmi yoksa direk ekeyimmi. ne yapmam ve ne zaman nasil yapmam lazim bilhi verirmisiniz

aercan
22-08-2015, 13:15
Üç sene önce çok istiyerek aldığım dikip büyüttüğüm ağaçlarımın yerlerinin yanlış olduğunu gördüm.Çınar ağacım 4m boyunda 1,5m yarıçapında iz düşümlü 3m civarı kayacak evden uzaklaşacak(benim için önemli çok seviyorum).Ihlamur ve iğde ağacı dut ağacıda taşınacak fakat onlar daha küçük daha kolay taşınır.Sobaharda yaprakları döktükten sonra yapacağım bu işi ,dikkat etmem gerekenleri yazarsanız sevinirim.

Bloodyrhyme
22-08-2015, 13:21
http://i.hizliresim.com/VL3NNZ.jpg

Bu ağaç nasıl yer değiştirilebilir **** dogrultulabilir çıkış yönü nasıl duzeltilebilir. Ilginize teşekkür ederim

satranc
16-04-2016, 23:52
Machine can replant trees in minutes - Tech Insider (http://www.techinsider.io/truck-spade-uproot-trees-plant-quickly-2016-3#ooid=x3cm4wMjE6DVQRJUvfLBSKAnhcjuA8z_)



Çok ilginiç bir video

satranc
16-04-2016, 23:54
Dutchman Tree Spades | Testimonials (http://www.dutchmantreespade.com/pages/testimonials.php)


Ağaçların yer değişimi için ağaç küreği parçalarını yapan danimarkalı şirketin web sitesi.

s.serdar
22-04-2016, 03:30
Türkiye de hizmet veriyorlar mı?

asilonline
13-08-2016, 17:06
en uygun dönem kış dönemidir.

melistendik
24-08-2016, 17:03
Birçok konuda bilgilendim, teşekkürler.

serhatavcıoğlu
11-11-2016, 20:55
Saygıdeğer arkadaşlar, merhaba! Bir kaç yıl önce bahçemize diktiğimiz zeytin ağacının türü hakkında çevremde yaptığım tüm inceleme ve taleplerime karşılık tatmin edici bir yanıt alamadım. Son çare olarak web siteniz aklıma geldi. Söz konusu zeytin fidanını trilye cinsi olarak talep ederek satın aldım. Bu yıl ürün verdi. Ürünler olmaya yaklaştıkça yeşilden mor renge ve sonra da galiba siyah renge dönmeye başladı. Taneler iri ve tane üzerinde çilek meyvesinde olduğu gibi çilekten biraz daha silik noktalar bulunmakta. Bu noktalar zeytin ürünün bu günlerde olgunlaşmaya başlaması üzerine kaybolmaya yüz tuttu. Bu zeytin çeşidi hakkında bilgisi olan arkadaşların düşüncelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum. Siteye yeni üye oldum. Tüm detayları ve kuralları inceledim. Buna rağmen herhangi bir rahatsızlığa sebep oldu isem özür dilerim. Resim yükleme olayını PC konusunda detaylı bilgim olmasına rağmen nedense başaramadım.

heyyamola
30-01-2017, 22:15
Bahçemde yaptığım basit bir yer değiştirme uygulaması (http://www.agaclar.net/forum/1126475-post509.htm) ve devamı (http://www.agaclar.net/forum/1126508-post510.htm)

Fındık ve gilaburu uygulaması

(http://www.agaclar.net/forum/1223782-post1089.htm)Konu hakkında hiç bilgisi olmayanlara faydalı olur belki...

furkanozkan
09-02-2017, 10:53
Selamlar,
Çanakkale'de bahçemizde 2 yıl önce diktiğimiz boyları yaklaşık 2 metre olan dut ve vişne ağacımız var. bu iki ağaç duvara yakın dikilmişlerdi. ancak bölgede çok rüzgar olması ve bahçede de esmesi sebebi ile rüzgar kesme amacı ile bu duvar dibine leylandin ekmeği planlıyoruz. (bu konuda farklı önerilerinizide alabilirim)

sorum şu şekilde:

İçinde bulunduğumuz bu şubat ayı içerisinde dut ve vişne ağaçlarını taşımak istersek nasıl bir yol izlemeliyiz? (ne zamana kadar)
Yani çıplak kök mü yoksakendi toprağıyla mı taşınması gerekmektedir?
Buna ek olarak eğer kendi toprağı ile taşınacaksa gövde çapı (sanırım) 3-4 cm olan bu ağaçlar için kaç cmlik bir alan kazılmalıdır?


Bu sorulara dair değerli cevaplarınızı bekliyorum

sağlıcakla kalın

selim_50
09-02-2017, 11:08
sayın ozkan; toprağı ile taşıma imkanın var isi en güzeli, ama açık kök olarak taşıyacaksan, üst kısmı yeni dikimde olduğu gibi kısa olarak buda ve mümkün olduğunca az budak bırak, dikimden sonra mutlaka herek ile destekle ve bol su ver,

furkanozkan
13-02-2017, 19:19
cevap için teşekkür ederim,
toprakla taşımak daha mantıklı ve doğru gibi

yalnız en geç ne zamana kadar ve kaç cmlik daire alanı ile ( yani çıkacak toprağın çapı ne kadar olsun) bu ağacı taşımamı önerirsiniz???

Okan onan
23-11-2018, 16:57
Arkadaşlar bir sorum olucak Ben balıkesir manyasta 70 tane gemlik zeytini 50 kadarda yalova cevizimiz var. Ben marmaris muğla da yaşıyorum. Babam vefat etmeden önce 2005 yılında diktiği zeytin fidanları soğuk kıra ve donma ve kardan dolayı gelişmedi. 13 /14 yaşında olan zeytin fidanları 170 180 cm max. 200 cm boylarında. Bunları marmarise getirmek istiyorum. Sizce adaptasyon olurmu baba yadigarı olarak bende ölene değin bakmak istiyorum. Cevizlerde sıkıntı yok ama zeytinler ortalama 80 90 kiloluk bir insanın kolu kalınlığında gövdeleri. Ama soğuk don ve kardan dolayı gelişmiyorlar. Mahalde vermiyorlar.. her ağaç 50 60 tane ile 80 90 tane zeytin veriyor kış çetin geçmezse. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla.

s.serdar
24-11-2018, 05:00
Arkadaşlar bir sorum olucak Ben balıkesir manyasta 70 tane gemlik zeytini 50 kadarda yalova cevizimiz var. Ben marmaris muğla da yaşıyorum. Babam vefat etmeden önce 2005 yılında diktiği zeytin fidanları soğuk kıra ve donma ve kardan dolayı gelişmedi. 13 /14 yaşında olan zeytin fidanları 170 180 cm max. 200 cm boylarında. Bunları marmarise getirmek istiyorum. Sizce adaptasyon olurmu baba yadigarı olarak bende ölene değin bakmak istiyorum. Cevizlerde sıkıntı yok ama zeytinler ortalama 80 90 kiloluk bir insanın kolu kalınlığında gövdeleri. Ama soğuk don ve kardan dolayı gelişmiyorlar. Mahalde vermiyorlar.. her ağaç 50 60 tane ile 80 90 tane zeytin veriyor kış çetin geçmezse. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla.

Ağaç sökme ve taşıma makinalarının günlük kirası şu an 2 bin lira civarında olduğu için bu işin hiç ekonomik olacağını düşünmüyorum.

Güler
24-11-2018, 07:00
Arkadaşlar bir sorum olucak Ben balıkesir manyasta 70 tane gemlik zeytini 50 kadarda yalova cevizimiz var. Ben marmaris muğla da yaşıyorum. Babam vefat etmeden önce 2005 yılında diktiği zeytin fidanları soğuk kıra ve donma ve kardan dolayı gelişmedi. 13 /14 yaşında olan zeytin fidanları 170 180 cm max. 200 cm boylarında. Bunları marmarise getirmek istiyorum. Sizce adaptasyon olurmu baba yadigarı olarak bende ölene değin bakmak istiyorum. Cevizlerde sıkıntı yok ama zeytinler ortalama 80 90 kiloluk bir insanın kolu kalınlığında gövdeleri. Ama soğuk don ve kardan dolayı gelişmiyorlar. Mahalde vermiyorlar.. her ağaç 50 60 tane ile 80 90 tane zeytin veriyor kış çetin geçmezse. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla.

Manyas'ın hangi köyünde bu bahçe?

Frknksz
18-03-2019, 14:36
Herkese merhaba, Ankara'da 500m² lik etrafı telle çevrili bir kooperatif hisseli arsam var. İçinde 10 tane 6-7 yaşında vişne ağacı var. 4 tanesi yer olarak tellerin dibinde kaldığı için yer değiştirmek istiyorum. Fakat bu konuda pek fazla bilgi sahibi değilim. Gerekli araştırmaları yaptım ama yine de bu işin altından kalkabileceğimi pek düşünmüyorum. Ankara'da bu işi yapabilecek bildiğiniz herhangi bir firma vs. var mı? Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler

HAKAN_O
23-10-2019, 05:01
Merhaba ,
10 yaşında bir zeytin ağacım var . Çevresine beton atıldı o nedenle geniş bir şekilde kazıp kök çıkarma durumu yok.
Şimdi o ağacın olduğu yere de bir kulube yapılacak . Ağaç kesilmesi lazım bende kesilmesi yerine taşımayı düşünüyorum ne yapmalıyım . Bu dar alandan alınan ağaç tutar mı?

cevadif
25-05-2020, 11:43
bahçe etrafımda yaklaşık 50-60 tane sedir agacı var yer değiştirmek istiyorum ama hemen değiştirmek istiyorum. peki tutması ve sorunsuz olması için ne yapmam lazım ilaç desteği v.s ne uygulayabilirim. Toprağını geniş açıp en alttan bütün olarak alsam tutma oranı çokmu olur. Yerini değiştirdikten sonra gübre vs. ilaç ne kullanabilirim.

ali ekber
25-05-2020, 19:21
Daha önceki yıllarda dikilip, yerine alışmış, tutmuş olan çam(ibreli) türlerin yer değiştirme işlemi oldukça riskli bir işlem fikrindeyim. Ancak zorunlu olarak yer değiştirmek istiyorsanız. Fikir olarak düşüncelerimi paylaşıyım. Öncelikle çam(Sedir) ağacının yer değiştirilmesi için sonbahar ayları uygun olur. Ben de Ankara'da ikamet ediyorum. Sedir ağacının yer değiştirilmesi için Kasım ayı uygun olur diye düşünüyorum. Çünkü Ekim, Kasım ayı gibi ağaçlar gelişim dönemini tamamlayıp, istirahat dönemine girerler. Neden istirahat dönemini seçiyoruz. Canlılar uyku döneminde bir yerden biryere aktarıldıklarını fark edemezler. Demek istediğim canlı olan sedir ağacına hissettirmeden, ona hiç bir zarar vermeden, kök sistemine mümkün olacak en az zararlı olacak şekilde, mümkün olduğu kadar toprağını dağıtmadan hassas bir şekilde taşıma işlemini, durgun, rüzgarsız, yağışsız bir havada Ankara ikliminden en uygun Kasım, Aralık aylarında gerçekleştirebilirsiniz diye düşünüyorum. Yinede sitede tecrübeli arkadaşlar fikir verebilirler.

ihsan0959
06-11-2020, 09:02
merhaba arkadaşlar,

görselde eğri tutan kiraz ağacını düzeltme şansım var mı?

bu konuda yardımlarınızı bekliyorum,

teşekkürler

ceydoruk
12-11-2020, 14:25
Merhaba,

Yaklaşık 4 yıl önce ektiğim bahçemdeki Lime limonu söküp başka yere taşımak istiyorum. Kendi imkanlarımla kürekle vs. kazarak kökünden zarar vermeden söküp başka yere aktarmam mümkün olabilir mi? Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

guneydefne
17-11-2020, 14:00
Defalarca narenciyelerin yerini değiştirdim hiç sorun olmadı.Limonunuz çok büyük değil sorun olmaz.Ancak fideniz de yeni sürgün,çiçek ve meyve yokken değiştirmelisiniz.Mümkünse baharda yapın ...hemen değiştirecekseniz don,soğuk ve rüzgara dikkat edin.Fide çukurunu hayvan gübresiyle desteklemekte iyi olur.
NOT:Bence alt daldan kurtulmanız lazım.

Bahce_mersin
06-12-2020, 10:05
Merhabalar,
Bahçemizde 35 kadar ağacımız var. Bunlardan biri de ihlamur. Yalniz dikerken yanlışlıkla ceviz fidanına biraz yakın dikilmiş. Arasi 3 metreye yakın. Ileride bir sorun teşkil eder mi acaba? Sorun olacaksa yerini değiştirmemiz gerekir mi?

Selim987
26-12-2021, 22:56
Merhaba arkadaşlar benim 10 yaşında Antep fıstık ağaçları var onları zorunlu başka tarlaya taşımak istiyorum. Bu mümkün mü? Şimdiden teşekkür ederim

Zekoş
27-12-2021, 06:49
Merhaba arkadaşlar benim 10 yaşında Antep fıstık ağaçları var onları zorunlu başka tarlaya taşımak istiyorum. Bu mümkün mü? Şimdiden teşekkür ederim

Sn.Selim987 ağaçlarınızın yaşı epeyce varmiş tutma ihtimali zor gibi..Sizin yerinizde olsam bir tanesinde denerdim.3 yasindaki dut agacimin yerini drgistirmek istedim el kuvveti yetmiyor köklerini tamamen cikarmak icin cok kazmalı.Onuda yapamadigimizdan tutmamisti.
Ama belki bir fikir olur; bahce yolun altinda hemen..Komsumuzun kepcesiyle 4-5 yasindaki fındık agacina halat baglayip çektirmis, domates fidesi cikarmak kadar kolay olmustu;) İmkanınız varsa hem cukur hem de agaci cikarmak icin böyle bir yöntem kullanabilirsiniz.Ama ben o yasta degistigine hic rastlamadim en fazla 3-4 yas olur saniyorum..gelisemediyse bir ihtimal olur ****** de...

Delete
26-12-2022, 14:30
Çok fazla yüksek olmayan, yani atıyorum ortala 3 & 4 metre yükseklikte ağacı kök çevresini ve toprağını fazla bozmadan başka yere nakil etmek için yöntem veya pratik aparat var mı?

Mesela 5 mm paslanmaz sacdan kömür kovası şeklinde iki parçalı geçmeli ve iki ucu açık ancak tek tarafı testere gibi olan, iki tarafında kolllu bir aparat tasarlansa, çevirerek bastırarak toprağı oymak şeklinde ağacın kök toprağını bozmadan yerinden çıkartılabilir mi?

Ağaç kurutma
20-06-2023, 13:49
Umre için medineye gittiğimde yetişkin hindistan cevizi palmiyelerini oralara naklettiklerini gördüm, hangi ülkeden getirildiğini bilmiyorum, mesela bizim sıcak memleketlere o palmiyelerden getirsek ekim çukuru dibine kaliteli leonardit ve solucan gübresi verilse ülkemizde hindistan cevizi hayatda kalır mı?
https://www.google.com/maps/place/Medine+Suudi+Arabistan/@24.0053261,38.2079525,3a,15.3y,173.94h,96.77t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipN2j2OtiXza6HdVKfKg4ZMxYw tpSi6Xl2UKqFaO!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipN2j2OtiXza6HdVKfKg4ZMxY wtpSi6Xl2UKqFaO%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya296.15814-ro-0-fo100!7i8192!8i4096!4m7!3m6!1s0x15bdbe5197d220d5:0 x2e54514fea3b08d9!8m2!3d24.5246542!4d39.5691841!10 e5!16zL20vMDk0dmY?entry=ttu

Yanılgı
24-06-2023, 11:10
...Arabistanda para çok sen bir taneyi bile ithal etmeyi göze alamazken, çölde suyu en çok seven bitkiyi yetiştirmeyi göze alıp binlerce sipariş edebiliyorlar demek ki; yinede çölde kendi başının çaresine bakabilecek bir bitki olmadığı için, kıyıya çok yakın olmayanların ömrünün pek verimli olacağı kanaatinde değilim

ootkn
04-05-2024, 14:17
Merhaba
Yazlığımızda iki ev arasında kalmış 4 metre boyda bir zeytin ağacımız var. Sorun şu ki evler arası 5 metre gibi ve araç/traktör girecek yer yok. İlk dikerken yer seçimi hatalı olmuş. .yaklaşık 10 yaşında kocaman ağaç oldu. Nakil tarzı bir şey yapılabilir mi veya nasıl yapılabilir? Tecrübe etmiş üyemiz var mıdır?

Melih Bakırlıoğlu
06-05-2024, 07:23
Ağaç dalları kesildikten sonra kök kısmı mümkün olduğu kadar geniş tutularak çıkarılıp nakledilebilinir. Kestiğiniz yerleri aşı macunu ile kapatırsanız iyi olur.

ootkn
10-05-2024, 22:19
Ağaç dalları kesildikten sonra kök kısmı mümkün olduğu kadar geniş tutularak çıkarılıp nakledilebilinir. Kestiğiniz yerleri aşı macunu ile kapatırsanız iyi olur.

Daha önce hiç deneyimim olmadığından bunu yaparken dalları ne boyda bırakmalıyız? veya boy olarak ne kadar düşürebiliriz. Ben açıkcası kök sökme yi kendim başarabilir miyim bilemedim.Profesyonel destek almam gerekecek gibi
Teşekkürler