View Full Version : murtan / bahçe
Herkese meraba,
Bizde eşimle yıllarca hayalini kurduğumuz bahçeli eve 6 yıl önce tavşancıl'da aldığımız 600 m2 arsa üzerine geçen sene tek katlı bir ev yaparak kavuştuk.Kaba işlerin çoğu bitti bahçe düzenleme,toprak hazırlama,yeni bitki dikimi,çimlendirme gibi işlere yeni başlıyorum.
Herşeyi mümkün olduğunca kendim yapıyorum,Bu kadar çalışıp,tatlı bir yorgunlukla zihni adeta sıfırlayan başka bir uğraş yoktur heralde.İşin daha çok başındayım,gerçi ağaç konusunda şanslıyım çünkü bahçede 2 kiraz,3 ceviz,4 zeytin ağacım var,bunlara ilave olarak 10 adet limoni selvi,1 kiraz,1 şeftali ve 1de nar ağcı fidanı ilave ettim.
Verandanın bir köşesine begonvil çok istiyorum ama açıkçası endişeleniyorum,ev körfezin güneye bakan yamacında hafif eğimli rüzgara pek açık değil olur diye düşünerek 1 ay evvel ektim ama şansıma mart hatta nisan soğuk geçtiğinden heralde çiçekler döküldü yapraklar solgun yeşil bir durumda acaba bir umut bekliyorum.
Arka bahçede sebze yetiştirme hayalim var,toprağı ikinci kez belleyip hazır organik gübre ile takviye ettim ekim zamanına kadar bekleyecek,PDA dan gelen pembe domates tohumları fide olma yolundalar yakında buradaki yerlerini alacaklar.
Sevgili ağaçlar.net üyeleri değerli yorumlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
fikreteren
17-04-2009, 16:25
Kolay gelsin. Bahçeni dizayn edince görmek isterim. Bahçe insanda stres atıyor.insanın yorgunluğu gidiyor.ben öyle hissediyorum . Eşinizle birlikte güzel bir bahçede yaşalnmanız dileğiyle..
İlk yorumun bir hemşerimden gelmesi güzel bir tesadüf.Bende Samsunluyum gerçi 4 yaşından itibaren İstanbulda yaşadım ama fırsat buldukça giderim.Şu an işin çok başındayım zamanla daha çok göze hitap edecek heralde.Gelişmeleri tabi ki fotoğraflayıp göndereceğim.teşekkür ederim.
Eviniz de, bahçeniz de çok güzel görünüyor. Güle güle oturun.
Hazır kiraz ve zeytin ağaçlarınıza imrendim.
Öneriler sizin bahçenizle ilgili kullanım koşullarınıza, isteklerinize göre gelebilir. Arka bahçeyi sebze için ayıracağım demişsiniz. Yanlar ve ön için planlarınız, tercihleriniz nelerdir? İklim, yön, güneş-gölge, su durumu da bilinmeli.
Bahçenize renk, hareket verecek çalı, çok yıllık ve mevsim çiçekler gerekiyor, değil mi? :rolleyes:
Sayın, murtan Bahçeli hayata hoş geldin demekle, yorumlarıma başlıyorum gençliğinin baharında böyle büyük bir karar vererek yeni bir dünya ya adımını atmış oluyorsun,çünkü bu dünya senin yaşantının özlemleriyle hayat arkadaşının katılımıyla çabalarınızla şekilendiğinde ortaya çıkan en ufak bir işin sonucuda sizleri dünyanın en mutlu insanı olacanızdan hiç şüphem yok ki siz olacaksınız, kurduğunuz bu dünyada eserlerinizin sizin moral hanenize hep artılar kazandıracak bu artılar size kendinizle rekabet yaratacak çabalara güç kuvvet sağlıyarak daha büyük işler yapma şevkiyle kendinizi aşmış bir başka insan olarak önceki hayatlarınızda olmadığınız kadar mutlu olacaksınız çünkü siz ellerinizle kendi cennetinizi kurma kararında başarıyı yakalayan nadir insanlar sınıfına da bulunuyorsunuz.
Sizin çok büyüğünüz olarak benim de dileğim bütün ailenizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşantınızın daim olmasıdır. Bahçenizle
Arkadaşım mesleklerimiz aynıymış ben meslekdaşlarımı kardeşlerim gibi sevmişimdir. Sayın Arkadaşım sen yeni üye olduğun için sana ağaçlar netteki epsody'i tanıtayım burdaki hobilerim benim uzmanlık alanım ben bahçe,toprak vede kompost konularının içinde varım, yardımım olursa elimden gelinin eniyisini yapmak isterim.
Ağaçlar nete hoş geldin
nurcanaybay
17-04-2009, 19:23
Eviniz çok sevimli ,o toprağının şu an ki duruşu bile ,kısa sürede çok düzenli bir bahçeniz olacağını gösteriyor.
Size önerim,öncelikle bahçenizde olmasını istediğiniz bitkilerin listesini çıkarın.Bahçede nerelere dikmeniz gerektiğini belirleyin ,hiç aceleye getirmeyin.Böylece çoğumuzun yapmış olduğu hataları yapmamış olursunuz:)
Değerli büyüğüm epsody,
<Güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim,yazdıklarınızı okuduktan sonra haftaya daha bir şevk ve heyecanla başlıyorum.Aranızda olmak çok güzel tekrar teşekkürler..
Sayın Sabah,
Hazır ağaçların olması gerçekten büyük şans,evi konumlandırırken hiçbir ağaca zarar vermemeye çalıştım,onlarda bana mükafatını fazlasıyla veriyorlar.Sadece en büyük kiraz ağacım geçen sene yaprak açmadı,nedenini anlayamadığım bir şekilde kurudu.Bu sene de aynı şeyi görünce kesmek zorunda kaldım,zaten kiraz ağacının çok narin olduğu söyleniyor.
Yan bahçeye çim ektim yer yer seyrelmiş bir görüntü olsada bayağı büyüdüler, sanırım zamanla daha da sıklaşırlar.Çim yaparken yüzeye yakın tohumları karıncalar sağolsun bayağı bir miktar taşıdılar,çekirgelerde onlara eşlik etti.Limoni selvilerin önüne de sıra halinde şimşir ektim bu hafta sonu fena olmadı doğrusu.Duvarın hemen altına köşeyede Samsundan annemlerin köydeki evinde asma getirtmiştim 4 çelik hepsi tuttu,oraya bir çardak yapmayı düşünüyorum.
Ön bahçeye bu sene şimdilik pek dokunmayacağım kendi doğal çimini biçip sulayarak kurutmamayı düşünüyorum.Daha sonra kendimce bir peyzaj planlayıp düzenleyeceğim.
Evin konumu denize bakan bir hafif eğimli yamaçta,cephe güneye bakıyor.Çok sert rüzgar almıyor.toprakta oldukça verimli.Gün boyu güneş alıyor.Su olarak şebeke suyu kullanıyorum.Yorumlarınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba Murtan
öncelikle çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum toprağınız verimli görünüyor. Bakçenizin büyüklüğü ve yapısı benimkine çok benziyor. Benim tijli ve sarmaşık begonvilim ve sundavilim akfırat ortamında kışın korumaya almama ragmen ne yazıkki kurudu. Öncelikle bir bahçe planı oluşturun bence Ve nereye hangi tohumu ektiğinizi mutlaka not alın..İlk aklıma gelen limoni servilerin altını yaklaşık 50-60 cm lik alana ilk sıraya beyaz allisyum arka alannı komple kırmızı begonya ile doldurmak. Kolay gelsin.
Bu hafta sonu çektiğim fotoğraflar....
.. Ön bahçeye bu sene şimdilik pek dokunmayacağım ...
Yıl sonunda bakarız, dokundunuz mu dokunmadınız mı!:rolleyes:
Havalar güzelleştikçe, çevredeki çiçekleri gördükçe, üstelik bir de agaclar.net'te dolaştıkça bakalım nasıl duracaksınız?
Ağaçlar.net'e hoşgeldiniz.
Yakında sizin de bahçenizin bir cennet köşesi gibi olacağını hep birlikte göreceğiz.Kolay gelsin.
İnşallah,zaman ve emek her zaman karşılığını verir.Teşekkür ederim.
Hayırlı olsun sayın Murtan,aynı aşamalardan geçiyoruz gördüğüm kadarıyla sizin agaclarınız bu yaz gölgelenmek için hayli kolaylık sağlayacaktır.Ben de ağaçlarımın bir an evvel büyümeleri için öpüp kokluyorum hala...
Adalet Yağcı
21-04-2009, 12:50
Sayın Murtan, çok şanslısınız, hem de üç kere :)
Birncisi, bahçeniz çok geniş, ikincisi, toprağınız çok verimli görünüyor ve arazi düz, üçüncüsü ve en önemlisi de, Ağaçlar net i bulmuşsunuz.
Bahçenizi olur olmaz bir sürü bitki ile doldurup sonradan pişman olmak yerine planlı programlı bir başlangıç gerçekleştiriyorsunuz.
Bunun için bahçesi olan tüm arkadaşlarımızdan çok değerli fikirler alabilirsiniz.
Ayrıca, ihtiyaç duyduğunuz tüm sorunlarınızla ilgilenen değerli Ziraat mühendisi üyelerimiz var.
Bizler de size moral ve fikir desteği veririz, bu sonbahara gelmeden bahçeniz cennet gibi olacak, haydi kolay gelsin.
Vildan Sönmez
22-04-2009, 22:16
Adalet Hanım'a ilave olarak. 4. şansınız da annenizin bahçesi.Oradan nakil yapacağınız çiçekler de mutlaka vardır. Umarım bahçenizde iri çiçekli dahliayetiştirirsiniz. Birgün gelir de sürekliyaşayacağım bahçelibir evim olursa mutlaka iri çiçekli dahlia ekeceğim. Balkonda ve saksıda başarılı olamadım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7828&highlight=dahlia
Beşincisini de ben ilâve edeyim, elimdeki tohum ve fidelerimle yardıma hazırım. Siz neler istiyorsanız listeleyin, el birliği ile yaparız.
Agaclar.net'e hoş geldiniz.
Sayın Murtan,
Bahçeniz ve eviniz oldukça hoş, güle güle oturun.
Begonvile için şimdilik üzülmenize gerek yok, çiçeklerin dökülmesi oldukça doğal. Marmara bölgesinde Nisan ayında begonvile serada değilse çiçek açmaz ve barındırmaz. Bu bitki genel anlamda Marmaraya uygun olmadığı için toparlanması uzun sürebilir.
Kış ayında ise bitkiyi kar ve soğuktan etkilenmemesi için kök ve gövdesinin büyük çoğunluğunu bir şekilde korumaya çalışın.
Bu arada Sayın Murtan siznle Bayramoğlu' nda çiçekçi de karşılaşmız da olabiliriz.
Selamlar,
Ben de Manyas'a Begonvil ekmiştim. Sıklamen rengi en dayanıklısı demişlerdi.
Kuytu bir yere ektim ilk sene güzel de çiçeklenmişti.
Kışın, onu güzelce sardım, aynı apaçi çadırı gibi yaptım, çadırın altında da 15 mumluk bir ampul yaktım, ısı versin diye. O kışı atlatık.
Ertesi sene, nasılsa büyüdü, iyice de köklenmiştir diye, fazla özen göstermeden sardığımdan hüsrana uğradım, dondu.
Sn.Adalet hn,Sn.Vildan hn.çok teşekkür ederim.Dahlialar gerçekten çok güzel,nereye ekeceğim kesinleşinsce mutlaka bahçede olmasını istiyorum bende.
Sn.Güler nazik teklifiniz için teşekkür ederim,neden olmasın...
Sn.Hasan,siz öyle deyince bende hatırladım,Bayramoğlunda begonvil arıyordum o zaman sizinle kısa bir muhabbetimiz olmuştu bu konuda.İşte internetin gücü buradada karşılaştık.Tekrar görüşmek dileğiyle...
Bahçemdeki ceviz ve kiraz ağaçları üzerinde ekte resimlerde görüldüğü gibi yosunlanmış bölgeler var,uzun zamandır böyleler.Bunların ağaçların sağlığına etkisi nedir,ortadan kaldırmak için mümkün olan en az kimyasal içerikli çözüm ne olabilir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Bu da kirazların son hali...
Koyu yeşil
27-04-2009, 12:27
Sayın Murtan, bahçenizde şebeke suyu ile sulama yaptığınızı yazmışsınız. Kuyu açtırmayı düşünmüyor musunuz? Bahçeniz oldukça büyük ve malesef şebeke sularımızda (en azında İzmir'de) aşırı derece kireçli.
Sn.Koyuyeşil,
Şebeke suyunun durumunu çok net bilmiyorum ama su kaynattığımız kaplarda aşırı bir kalıntı bırakmıyor,kireç bakımından sanırım çok kötü değil.Kuyu işini çok araştırmadım işin açıkçası ama tahminimce ulaşmak için bayağı derine inmek gerekecek.Birde toprak katmanı altında oldukça sert kayalık bir zemin var.
Sevgili Murtan,
Güle güle oturun, hep mutlu olun...
Sn.Hasan,siz öyle deyince bende hatırladım,Bayramoğlunda begonvil arıyordum o zaman sizinle kısa bir muhabbetimiz olmuştu bu konuda.İşte internetin gücü buradada karşılaştık.Tekrar görüşmek dileğiyle...
Sayın Murtan,
Begonvil ile ilgili açıklayıcı bilgiler aşağıdaki linktedir.
Selamlar.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1695
oldukça güzel.ellerinize saglık.
imkanı olan arkadaşlar bu sekilde ugraş vaermeli
Sn.Hasan teşekkür ederim ilginiz için,dün baktığımda begonvilin dökülen renkli yapraklarının birkaç tanesinin çıkmaya başladığını gördüm,sanırım güneşli günler sürdükçe artacaklar...
Sn.Hasan teşekkür ederim ilginiz için,dün baktığımda begonvilin dökülen renkli yapraklarının birkaç tanesinin çıkmaya başladığını gördüm,sanırım güneşli günler sürdükçe artacaklar...
Rica ederim Sn Murtan.
Umarım Haziran ayında daha da iyi olur.
Yan tarafta çim alan teşebbüsü başarı ile sonuçlandı gibi,ilk biçim sonrası hali..
Mayıs ayı ile birlikte herşey daha bir canlı, renkli ve cıvıl cıvıl..
Arka bahçeye çevreden topladığım taşlarla yürüme yolu yapmaya çalıştım,aralarınada çim tohumu serptim,çimler iyice çıkınca iyi görünecek gibi duruyor.Taşların bazıları üzerine basınca hafifçe oynuyor, keşke yerleştirmeden önce altlarına kum koysaymışım bir miktar diye düşündüm ama zamanla oturacaklardır heralde.
Çok şirin eviniz ve bahçeniz var, güle güle, sağlıkla, huzur içinde oturun.
Taşların altına kum serme konusunda haklısınız. Sık kullanılan bir yol olacaksa, kışın taşların bırakın yerine oturmasını toprağa gömülüp kayboluyorlar. (Başa gelen bilir ;) ) Ama seyrek kullanılan bir yol olacaksa sorun olmayacaktır.
gürselbaranlı
20-05-2009, 20:37
Doğal taş yolunuz çok güzel olmuş.Ben aracı çektiğim yere yaptırdım ama altında bolca taş var üstüne çimentoyla sabitledim.Toprak zamanla onu bitkiyle beraber örtecek fazla toprakları peyrodik olarak alınız yoksa taş tamamen kayıp olup amacının dışına çıkıyor.Şimdi fotografları çektim ileride sizinkilerde böyle olur çok doğal bence.Güle güle oturun.Pardon bu arada eviniz prefabrik zannedersem.Çelik kontriksyonmu?
Sayın Murtan,
Çok güzel bir eviniz ve bahçeniz var. Güle güle oturun. Balkonunuz da çok güzel görünüyor. Çiçek saksılarının altına gelen duvar dibi topraksa, orayı da çiçeklendirin. Eve doğru bakarken de gözünüze güzel görünsün. Bence o balkonunuzun fotoğrafını çekmek üzere durduğunuz nokta bir bahçe masası ya da bank koymak için çok uygun. O noktadan eviniz çok güzel görünüyor.
Sağlıkla ve keyifle oturmanız dileğiyle
Bahçemdeki ceviz ve kiraz ağaçları üzerinde ekte resimlerde görüldüğü gibi yosunlanmış bölgeler var,uzun zamandır böyleler.Bunların ağaçların sağlığına etkisi nedir,ortadan kaldırmak için mümkün olan en az kimyasal içerikli çözüm ne olabilir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sn. Murtan, eviniz ve bahçeniz çok güzel, sağlıkla, keyifle oturun.
Ağaçlardaki durumu "liken" olarak araştıtır mısınız? Benim manolya ağacımda benzer durum vardı. Sağlıksız ağaçlarda oluşuyormuş, önlem almanız gerekebilir.
Sn.GürselBaranlı,
Tavsiyeleriniz ve iyi dileklerinize çok teşekkür ederim.
Ev prefabrik yapı,Sürekli oturmadığım,hayalime biran önce en ekonomik şekilde kavuşmak istediğim için tabi önce iyice bir araştırarak prefabrik yapıyı tercih ettim. Özge yapının sitesinde aynı modeli görebilirsiniz. Arsası olupta ev yaptırmak isteyenler için iyi bir seçenek bence.
Yapı elemanı olarak betopan kullanmamışlar, fibercement denilen özel bir malzemeden yapılan levhalar arasında izolasyon köpüğü kullanılmış, çevresine de paslanmazdan çerçeve yapıp oluşan blokları yanyana monte edip yapıyorlar.
Çatı çelik konstruksiyon üzerine şingıl.Geçen sene mart sonunda montajı yapıldı,yaz ve kış şartları olarak her ikisinide geçirdikten sonra herhangi bir ayrılma veya sızdırma görmedim. Düşünen arkadaşlara böyle bir bilgilendirme yapmış olalım.
Benim düşüncem daha ileride dış cepheye emprenye kütük veya düz ahşap giydirme yapmak,daha doğal bir görüntü için.Ama bu haliylede şirin duruyor deyim yerindeyse pasta gibi....
Sayın Seleste ,
Çok teşekkür ederim,Bahsettiğiniz yer toprak,resimde çok net görünmüyor ama ağacın dibi hariç ön taraf komple lavanta,merdivene doğruda bir begonvil var,şimdilik böyle bir şey yaptım,daha sonra biraz daha renklendirebiliriz belki.
Sn.Kiraz
Tavsiyeniz için teşekkürler, dediğiniz şekilde araştıracağım,Ağaçlar meyve verimi ve yapraklara bakıldığında çok sağlıksız durmuyorlar ama konunun acemisi olarak kesin yorum yapmam doğru olmaz.
fikreteren
21-05-2009, 19:30
Ev çok şirin güle güle oturun
çok teşekkür ederim fikret bey.
Bahçeden son görüntüler...
Sebze bahçesinden ve davetsiz misafirlere ait görüntüler.Özellikle salyangoz bunu nasıl başardı hayret ettim doğrusu.Bir de uyarı,kaplumbağalara dikkat edin kabuklarının altında kene olabiliyor.
Biberlerin bir kısmı diğerlerine göre daha küçük kaldı yapraklarında da kıvrılma var mantar olabilir mi?
Salyangoz inanılmaz. Bahçemde çok var, bazı yerlere nasıl ulaşıyorlar diye şaşırıyordum ama hareket ortada:) Sebze bahçeniz çok güzel görünüyor, elinize sağlık.
Sayın Kiraz,çok teşekkür ederim.Bu benim ilk sebze yetiştirme deneyimim bu sene,baştan sona en ufak kimyasal ilaç veya gübre kullanmadım, bakalım sonuç nasıl olacak,en çok pembe domatesler için sabırsızlanıyorum.
Bahçede sonbahar,Gün batımında kızıllaşan güneş ve sararan yapraklar,her mevsimin kendine has bir güzelliği var değil mi? Herkese sağlıklı mutlu bir sonbahar-kış sezonu dilerim.
Bahçeniz çok güze dovayla iç içe emeyinize salık.
Baharın gelmesi ile birlikte bahçelerde şenlik başladı, bizde boş durmadık bu arada. Ön taraf komple bellenip, zemin düzeltilerek geçen sene yan tarafta tecrübe ettiğim vilmorin oyun alanı çimi ekildi. Sebze bahçemizde bellenip gübrelendi yeni sezon ekime hazır. Uygun yerlere ve saksılara çiçek ekimleri devam ediyor. Baharın doğadaki canlılığı ve güzelliğinin yaşantımıza da yansıması dileğiyle.
Bunlar da kedimiz duman ve çalışkan tombul arı.
Sebze bahçesini unutmuşum.
2010 mayıs bahçeden kareler.
Çimlendirme çalışmam başarı ile sonuçlandı.Vilmorin'in oyun alanı çimini ik senedir denedim, çok iyi sonuç aldım tavsiye ederim.
Saklı Bahçe
10-05-2010, 14:49
Merhaba sayın murtan,bahçeniz çok güzel sizin geçen yıl yaptıklarınızı ben bu yıl yapamaya çalışıyorum.İnşallah benim bahçemde sizin bahçeniz gibi olur.Size bahçenizde, ailenizle mutlu ve huzurlu bir ömür dilerim.
Teşekkür ederim sayın saklıbahçe, aynı dilekleri bende sizin için paylaşıyorum,kolay gelsin.
Çok güzel, elinize sağlık. Sebze bahçesi ne durumda?
Bahçenizde yapılması gerekeni kedi fotoğrafı çok güzel anlatmış. :)
alihan34
11-05-2010, 19:53
Sayın Murtan,
Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Çünkü herkesin hayallerinde yaşattığı fakat bir türlü bulamadığı bahçeli, küçük evi bulmuşsunuz. Umarım burada huzurlu ve muylu bir şekilde yaşantınızı sürdürürsünüz. Bahçeniz de çok geniş. Küçük de olsa bir havuz veya şelale tavsiye ederim. Su sesi bahçenize kuşları çekecektir ve cıvıl cıvıl kuş sesleri ile oldukça şen bir bahçeniz olacaktır. Ayrıca stresi alır. Herşeyin gönlünüzce olması dileklerimle...
dağ çiği
11-05-2010, 22:08
Sn Murtan ne şirin ne güzel bir bahçe, evinizde öyle.Sağlık güzel günler geçirsiniz inşallah,Bayıldım.
Sn.limon, teşekkür ederim.Sebze bahçesi bir aksilik olmazsa bu hafta sonu fidelerle buluşacak.Tabi yine baş köşede pembe domatesler yerini alacak.
Sayın Alihan34, Hayalimi gerçekleştirebilmek fırsatını bana veren Allah'a hergün şükrediyorum bunun için, Havuz ve su sesi konusunda haklısınız çok yakışır, tabi zamanla yerini alcaktır diye düşünüyorum. Sizinde herşey gönlünüzce olsun.
Sayın dağ çiği, güzel yorumunuz ve dilekleriniz için çok teşekkürler.
Sayın murtan, emeklerinizin karşılığını görmenize sevindim.
Biz bahçemize üç kez çimlendirme çalışması yapmış, üçüncüsünde başarılı olabilmiştik.
Her şey çok güzel ve doğal görünüyor :-)).
Ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim sayın Özbey,Benim çim işindeki başarım uzmanlıktan değilde iklim,toprak ve iyi tohumun bir araya gelmesi ile alakalı gibi geliyor bana.
evinize,bahçenize,pofuduk çimlerinize bayıldım...
cörekotu
25-06-2013, 01:21
ikinci sayfadaki resimler masallari andiriyor, hersey harika...
kiraz agacinda asilan saksidaki mor cicek acem halisi midir ? merak ettim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.