View Full Version : Kış Tatlısı (Chimonanthus praecox)
Esasen takma adımı ne dementia ne de ejakulans dan almaktayım sadece Chimonanthus praecox'dan aldım.
bu çalı beni çocukluğumdan beri öyle etkiledi ki. sonradan üniversitede öğrendiğim öntakıları hiç beğenmesem de bazı meslektaşların laf atmaları ile onları tanımam mümkün oldu.
sanırım söz konusu bitkiyi olası bilmiyen arkadaşlara açıklamam gerek.
chimona yunancadan gelir kış demek, praecox ise vaktinden evvel yani erken.
Sanırım bazılarınız en geç şimdi başda yazdığım insani arazları tanıdı ise de ben bu bitkiye yoğunlaşmak isterim.
bu çalı ocak ayında adeta aldanan ağaçlarla yarışan çok erken depar atan bir bitki. ancak görüntüsü bahar dalına rengi itibarı ile de pek de andırmasa da o soğuk aralık ocak aylarında nerden bulduğu bilinmeyen böceklere bir nektar sofrası...
Biz insanlara da kışın en kara depresif günlerinin kısacık güneşli günlerinde vaktinden evvel bir bahar hevesi uyandırır. kokusu müthişdir.
peki neden bunları yazdım. nedeni şu bu kolay yetiştrilen bitki neden parklardaki yerini almaz peyzajcı arkadaşlarım yoksa bu bitkiyi bir yerde mi unutular?
nedir forumdaki chimonanthus praecox durumu?
Selahattin Yılmaz
06-07-2006, 19:04
Bu bitkinin bu gün itibariyle bu forumdaki durumu aşağıdaki resimdeki gibidir. Kış çiçeği namıyle forumumuzu ocak şubat aylarında bu çiçeğin kokusuyla doldurur ve yeri geldiğinde elimizdeki tohumları ile yetiştiririz unutulmasın diye ;)
Ama Kalikantus familya adıyla bildiğimiz bu bitkiyi bize yeniden ve doğru adıyla (Chimonantus Praecox) hatırlattığınız için de teşekkürlerimizi borç biliriz.
2399
2400
2401
Chimonantus praecox namı diğer kalikantüs... bende bayağı bir tohum varmış bunların bir kısmını şimdilerde çimlendirmeye çalışıyorum bu bitkiyi tanıyan ve hasretel arıyanlarınız varsa zevkle yollamak isterim. zira bu bitkinin bendeki yeri anıları çok değişik...:cool:
en azından şimdilerde bana bir bahar ön habercisi gibi günlerin uzıyacağı ve ısız erken karanlık günlerin uzamaya başladığının en iyi kokusudur...
Belki bazılarınıza bu koku penetrant gibi gelse de ben seviyorum. çok değişik sıra dışı bir bitki bende erguvanlardan evvel Chimonanatus praecoxun zamanını gözlerim... :rolleyes:
denizakvaryumu
22-12-2006, 13:25
Hocam,
ocak ayında açan praecox çiçekleri nasıl oluyor da donmuyor ve nasıl oluyor da ortalıkta arı-böcek olmadan tohumunu oluşturuyor?
Selahattin Yılmaz
22-12-2006, 15:51
Chimonanthus çiçekleri itibariyle de soğuğa çok dayanıklı bir bitki. Gayet rahat soğuğa dayanıyor üstelik çiçek açtığı dönemde çevresindeki bitkilere göre tek çiçek açan bitki diyebilirim, en azından benim bildiğim yok. Döllenme meselesine gelince o birazda çiçek yapısından kaynaklanıyor, kendisine döllenen bir bitki olduğundan arı veya böceğe ihtiyacı yok.
Aşağıdaki resimleri bu gün çektim (22.12.2006 Cuma) havalar sıcak gittiğinden çiçek açtılar. Normal Bursa'da çiçek açma mevsimine göre 1-2 ay evvel...
6196
6197
6198
denizakvaryumu
22-12-2006, 16:19
Selahattin Bey kokusu nasıl?
Erkan Hocamın dediği gibi muhteşem kokusu kış stresini üzerimizden alıyormu?
Selahattin Yılmaz
22-12-2006, 20:05
Akşam saat 21:00 bahçeden içeri girdim sessiz, hava soğuk ve durgun o kadar hoş bir koku yayılmıştı ki etrafa sanki üstne kokuyu almış gibi birde buda siz sormuşsunuz yani...
Evet sayın klimanjaro, bu sene kışa sıcak girdiğimizdendir sanırım kalikantüstam yapraklarını dökemeden çiçeklendi bile dediğim gibi pekde bir acelesi var... :)
sizinkilere benzer resimler bende çekmişdim e-dergi çerçevesinde çok kısa bir makale yazmayı hedefliyordum.
durgun soğuk ayaz havalarda sizin de yazdığınız gibi o koku tasfir edilemez güzelikde.
ben bu bitkinin peyzaj mimarisi duvarlarında tuğla misali kaybolmadan ortaya çıkartma çabasındaydım. hatta balkonda büyükçe bir saksıda dahi çiçek açtırabildim zaten bendeki 40 yıllık anaç bitkinin toplam boyu 3 metreyi geçmedi bilindiği gibi çalımsı bir bitki tohumdan üretimi çok kolay.
bakalım nasıl olacak... unutulmaya yüz tutmuşluktan kurtarabilecek miyim.... :)))
Selahattin Yılmaz
25-12-2006, 10:54
Evet bir arkadaş bu yıl fidanını üretti nasip olursa gelecek yıl diğer tohumlarımla beraber inşallah bende düşünüyorum chimonanthus üretmeyi...
Merak ettim okadar güzelmi..
Bu fidanı nerden temin edebiliriz..
Hasan Lalezar
06-01-2007, 19:22
soğuk havaya dayanıklı diyorsunuz Ankara'da bahcede yaşama şansı var galiba anladığım kadarıyle doğrumu?..
denizakvaryumu
06-01-2007, 19:59
soğuk havaya dayanıklı diyorsunuz Ankara'da bahcede yaşama şansı var galiba anladığım kadarıyle doğrumu?..
doğru... ancak Ankara da bu fidanın bulunacağını zannetmiyorum..Bu yaşıma kadar böyle bir ağaç-maki olduğunu bile bilmiyordum...
Umarım fidanları Ankaraya gelir.
Bende bir miktar tohum var. Ancak hybiscus çelikleri gibi bir olayı tekrarlamamak adına topluca (şayet kabul ederse) malina'ya yollayıp o dağıtımını yapabilir diye düşündüm. Ancak malina'ya bu konuyu da yüklemek sanırım yoğun işlerinin arasında bir de tohum dağıtımı ile uğraştırmak istemem onun teklif edeceği bir arkadaşa da yollıyabilirim. veya daha değişik bir formül önerileri olan varsa....
veya bu paylaştırma işini kim üstlenmek isterdi?
Bu arada kalikantüse almanya vede ingilterede de rastladım. -5 oC ye kadar sorunsuzca dayandığı yazılır literatürde. burdan türeterek Ankara'da da yetiştiğini varsayabilirim. Sanırım bunu en iyi Ankara'da yaşıyanlar cevaplıyabilir.
Fidesini son gezimde Mine florada gördüm. ordan fide olarak temin etmek de mümkün.
Chimonanthus praecox = Kış tatlısı (http://www.mineflora.com/product.asp?pid=1771&associate=)
Hasan Lalezar
06-01-2007, 23:52
evet kokusu bu kadar methedilen bir bitkiyi mutlaka edinmek lazım
*sirius*
19-01-2007, 16:09
Bu güzel bitkiye ait, google'dan bulduğum bir kaç fotoğrafı paylaşmak istiyorum.
139109
http://img102.imageshack.us/img102/6091/yamas532md3.jpg (http://imageshack.us)
139110
http://img227.imageshack.us/img227/691/b001500218474633kb0.jpg (http://imageshack.us)
139111
http://img143.imageshack.us/img143/181/chimonanthuspraecoxdb2oz9.jpg (http://imageshack.us)
Erkan Hocam, çok teşekkürler!
Mine Pakkaner
14-02-2007, 17:19
Bu arada üretim ile ilgili konuları http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3210 başlığına taşıdım.
sermetin
04-05-2007, 16:32
Merhabalar. Yeni üye olarak yazışmalarınızı zevkle takip ediyorum.
Selahattin Bey, ben de Bursa'da yaşıyorum. Arkadaşınızın elinde kaldıysa kış tatlısı fidanlarından almak isterim. Benim gibi henüz herşeyi yeni öğrenen biri olarak tohumdan yetiştirmek şimdilik çok zor olsa :)
Kendisine nasıl ulaşacağım konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın praecox, Kış tatlısı geceleri -10, -15 derecelere (ayaz) dayanabiliyor mu? Gölbaşı (Adıy.) bassen alanı durumunda kışın soğuk çöküyor, yazın da sıcak.
Sayın Todor, o zaman tereddüt etmeden dikebiliriz.
Kaynaklar -25 C dereceye dayandığını belirtiyor. Benim bahçem ise -17 C derece görüyor ve 2 yaşındaki kış tatlısı sorunsuz yaşıyor.
Nisbi nem, sorunu olabilir mi acaba, kuru havaya dayanabilir mi?
denizakvaryumu
20-12-2008, 00:19
http://davesgarden.com/guides/pf/go/59458/
Linkte -23 dereceye dayandığı belirtiliyor.
Kış tatlısının bügünlerde çiçek açması lazım en geç 7-8 gün sonra .
Aralık ocak şubat ayında çiçek açan başka çalı-ağaç var mı?
Selahattin Yılmaz
20-12-2008, 00:36
Çiçek açtı evet ancak erken çiçek açtı ocak şubat gibi açması gerekirdi.
Bizim bahçedeki de çiçek açmış.
Bahçeyi bellerken farkında olmadan yanına gelmişim, müthiş bir koku duydum, acaba bu koku nerden geliyor derken, aaaa! kalikantus çiçek açmış.:p
Aman Allahım, bu ne koku böyle...
Bu bitkiye nette araştırma yaparken rastlamıştım çok önceleri. hemen arşivime ekledim. Fakat Antalya'da yaşar mı bilemiyorum. Bu konuda bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler
Koyu yeşil
10-04-2009, 11:53
Yarı gölge bir alana ekerseniz ya da sadece sabah güneşi alacak şekilde, yaşayabilir diye düşünüyorum.
Güngör Salman
25-04-2010, 00:17
10 gün önce ektiğim kış tatlısı tohumlarından bazıları çimlendi;)
10 gün önce ektiğim kış tatlısı tohumlarından bazıları çimlendi;)
Gözünüz aydın. Fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü?
Gerçi siz, foruma fotoğraf yükleme konusuna temkinli yaklaşıyorsunuz ama bitkilerin yeni çimlenmiş hallerinin fotoğrafları birçoğumuz için çok yararlı olacaktır.
Şimdiden teşekkürler.
gece
kız ister (beşik kertmesi) gibi, çimlenmiş bitki fotoğrafı isteyen her yüzü kara forumu kişisi!
Güngör Salman
26-04-2010, 18:04
Sevgili Gece, teşekkür ederim. Fotoğraf eklerim ama bu işi beceremediğim için, Sayın malina'dan yine uyarı alabilirim;)
rajasthan
06-08-2010, 14:45
Saygıdeğer forum üyeleri, bu kalikantüs bitkisini bana siz tanıtıp sevdirdiniz lütfen bulmama da yardımcı olun. Çok aradım ama Ankara'da bulamadım. İstanbul'da buldum ama onlarda kargo firmaları kabul etmediği için göndermiyorlarmış. Lütfen bulmama yardım edin, bu bitkinin meraklısı oldummmmm....
Sevgili Kiraz bu bitkinin yapraklarını merak ediyordu. Biraz geç oldu ama fikir vermesi için bir kaç kare yükledim.
Sevgili Zenfree, teşekkürler. Ama bende şimdi benimkinde hiç yaprak kalmadı, karşılaştıramıyorum :) Yanlış hatırlamıyorsam, çok benziyor ama biraz daha geniş formdaydı ve ucu seninkinin fotoğrafındaki gibi kıvrık değildi.
Bu hafta yerini değiştirmek zorunda kaldım, bakalım seneye ne yapacak? Yaprakları nasıl çıkacak ? Kadeh çiçeği isminde satılıyordu, Beykoz Fidanlığından aldığım için isim yanlışı yaptıklarını sanmıyorum ama başka bir bitkinin ismi de olabilir.
Eser İlhan
07-02-2011, 09:05
.......... Kadeh çiçeği isminde satılıyordu, Beykoz Fidanlığından aldığım için isim yanlışı yaptıklarını sanmıyorum ama başka bir bitkinin ismi de olabilir.
Eveti ben de bu bitkiyi aradım bizim taraftaki fidanlıklarda. Gerçi bulamadım ama onlar da adını kadeh çiçeği olarak söylüyorlardı. Bence güzel bir isim. Kış tatlısı isminden daha çok sevdim ben. Diğeri bitkiden çok yemek çağrıştırıyor bende ;)
Benimki Kızılçanak (Calycanthus floridus) da olabilir, yaprakları bununkine daha çok benziyor.
Latince isimler kullanılmayınca böyle karışıklıklar oluyor. Beykoz Fidanlığında (http://fidanlik.ioi.gov.tr/urunler.php?id=558) Kadeh çiçeği adı altında iki bitki de satılıyormuş, ben kış tatlısı yerine kızılçanak almış olabilirim.
Calycanthus floridus da çok güzelmiş. Kokulu mu acaba?
Sebahattin Sargın
07-02-2011, 09:53
Burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9071) bir inceleyin Sevgili Zenfree :) ( Koku için BKZ: İlk paragraf)
Sevgiler ;)
rajasthan
02-05-2011, 19:15
Sayın Praecox, merhaba;
Daha önce sizinle kış tatlısı tohumu hakkında görüşmüştük ve elinizde olduğunda bana göndereceğinizi söylemiş ve tekrardan hatırlamamı istemiştiniz. Mümkünse bu bitkiyi yetiştirmeyi çok istiyorum ve sizin desteğinizi bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
yaprak 92
05-01-2012, 21:55
Arkadaşlar tesadüf eseri bu bitkiye rastladım bu mevsimde nefis bir kokusu var.bu bitki nasıl çoğaltılırgördügüm bitki ağaç olmuştu.tohumdan üretilebilirmi?bilen arladaşlardan yardım bekliyorum.teşekkürler
odyseey1
05-01-2012, 22:18
Kalikantüs olacaktı galiba :)
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3210.htm
Kış tatlısı da denirmiş....
cagatayc78
01-05-2012, 19:16
Linkler
Chimonanthus praecox Winter Sweet PFAF Plant Database (http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Chimonanthus+praecox)
Chimonanthus - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Chimonanthus)
İngilizcesi
"Flowers - thoroughly boiled and then washed. Eaten with oil and salt. The flower petals are used to flavour and scent tea."
vikipedide doğruluyor,zeytinburnu tıbbi bitkilerde çiçekleri yenilebilir. Haşlanır ardından yıkanıp yağ ve tuzla yenir. Bu arada çiçek yapraklarından çay yapılabilir.bilgilerinize.
zeytinburnu tıbbi bitkiler bahçesinde bitkinin tanıtımında şu yazmakta:bu bitkinin çiçekleri yemeklere de konup ayrıca tat ve koku verirmiş.
ancak tohumlara dikkat tohumları zehirli maddeler içerdiğinden yenmez,buna dikkat edilmeli.
münevver48
16-03-2013, 16:16
arkadaşlar bende kokulu çiçekleri seviyorum.rica etsem bana da tohumlarından verir misiniz? teşekkürler.
münevver48
22-03-2013, 20:35
arkadaşlar kış tatlısının ve kızıl çanak çiçeklerinin kokularını çok merak ediyorum mutlaka bahçemde olması gereken bir çiçek.araştırdığım kadar çok bakımı yok. bu çiçeğe nasıl sahip olabilirim?sizlerden cevap alamadım.
Tohumcu Nılgun
07-01-2014, 16:30
16-12-2013 tarihinde Brùksel Botanik Parkinda cektigim Kis Tatlisi fotograflari.
Gercekten cicekleri cok gùzel kokuyor. :)
Tohumcu Nılgun
07-01-2014, 16:31
Fotograflarin devami...
Bahçemde 2 kök var. Bu sene 3. seneleri bir şey olmadı (maşallah) Bundan önce 5 defa daha denemem olmuştu. Hep ilk sene güzel kaldılar ikinci sene sonuna doğru ya dondular, ya başka bir şeyden dolayı kuruyup öldüler.
Bu yılbaşında ben de çiçeklenmiş üç küçük dal kesip salonda ufak bir vazoya koydum. Harika kokularını biliyorum, o üç dal bile bütün salonu miss gibi kokuttu.
Her iki ağaçda da bol bol tomurcuk vardı, şimdiye kadar onlar da açmıştır mutlaka.
Bu sene bir tane daha hediye geldi ama o daha ufak, o yüzden şimdilik onu saksıda muhafaza ediyorum.
münevver48
08-01-2014, 19:46
sy tohumcu nilgün bu çiçeğin bende de olmasını çok arzuluyordum.resimlerinizi görünce bendeki kış tatlısı iyice tutku haline geldi.
münevver48
08-01-2014, 20:20
sy güler hanım 5 defa denemeniz olduğuna göre biraz tecrübelerinizden bizleride bilgilendirirmisiniz? kurumalar hangi mevsimde oluyor.hava şartlarındamı yoksa besin ihtiyacındanmı hasas olduğu bir hastalıkmı vardı? kuruyan kış tatlısının yerleri ile şu an elinizdeki yaşayanların yerlerinin yakınlıkları yani herhangi bir yön farkı varmıdı? sizi sorularımla boğduğumun farkındayım.ama insan bir çiçeğe tutulduysa sorduklarının farkına bile varmıyor. ayrıca öyle güzel bu çiçeğin kokusundan söz etmişsinizki inanın sy tohumcu nilgün hanımın resimlerini koklayasım geldi.sizden birazcık olsun kokusunun da tarifini zahmet olmazsa yazarmısınız? birşeyide itiraf etmem gerekiyor ben sizin bahçenizin ve muhteşem çiçeklerinizin gizli hayranıyım ellerinize emeğinize sağlık ne kadar övgü dolu sözler yazsam az gelir.her bir çiçeklerinize vede kış tatlınıza kırkbir kere maşallah diyorum
sy güler hanım 5 defa denemeniz olduğuna göre biraz tecrübelerinizden bizleride bilgilendirirmisiniz?
İki sayfadan ibaret bu başlıkta ben de iklim istekleri, toprak hazırlığı, gübreleme, ışık ihtiyacı, sulama, budama gibi konularda pek net bilgi bulamadım..
Tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim..
Bugün ben de Çamlıca eteklerindeki Alman Hastanesinin (Üniversal) hemen altındaki DEMİR Fidancılıktan 1 metre kadar boylu 2 fidan aldım..Yarın kısmetse dikeceğiz ama bir kaba hata yapmayı istemiyorum..
Eser İlhan
02-03-2014, 22:37
İki sayfadan ibaret bu başlıkta ben de iklim istekleri, toprak hazırlığı, gübreleme, ışık ihtiyacı, sulama, budama gibi konularda pek net bilgi bulamadım..
Tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim..
Bugün ben de Çamlıca eteklerindeki Alman Hastanesinin (Üniversal) hemen altındaki DEMİR Fidancılıktan 1 metre kadar boylu 2 fidan aldım..Yarın kısmetse dikeceğiz ama bir kaba hata yapmayı istemiyorum..
Bahçe dosyama aşağıdaki bilgileri kaydetmişim. Ne yazık ki genelde yaptığımın aksine kaynak bilgisini yazmamışım bu sefer. Dolayısı ile bilginin kaynağını söyleyemiyorum :(
CALİCANTHUS FRAGANS (= CHİMONANTHUS PRAECOX)
Kendine has, çok özel bir Uzakdoğu bitkisidir. Çok güzel kokulu çiçekleri vardır. Anavatanı Çin ve Japonya’dır.
Toprak:
Her tür toprakta rahatlıkla yetişir ama özellikle kireçli toprağı çok sever. Toprağına, özel bir bakım istemez.
Bakım:
Güneş sever ama soğuğa da oldukça dayanıklıdır. En gelişmişi, 3-4 metreye kadar boylanabilen bir çalı türüdür.
Kışın esen sert rüzgarlardan zarar görmemesi için, bahçenizde güneş alan ve güneye bakan bir duvarın önüne dikin . Fazla bakım istemez. Küçükse asla budamayın; bırakın gelişsin. Fazla büyümüş, zararlı olan dallar varsa budamayı, çiçeklenme bittiğinde yapın. Çiçeklerini kesip, evinize alabilirsiniz. Kokusu her yeri saracaktır.
Sulama:
Fazla su istemez.Hatta fazla su bozulmasına yol açabilir. Taban suyuna dikkat !!
Üretim:
İlkbaharda çelikleme yöntemiyle, sonbaharda köklendirme yoluyla çoğaltabilirsiniz.
Çiçekler:
Aralık - ocak aylarında çiçeklenir. Yapraklar, çiçekler tamamen bittikten sonra ilkbaharda gelişir, sonbaharda dökülür. Çıplak dallarda yapışmış sarkık duran, yıldız gibi çiçekler, açık sarı, içine doğru kahverengi, mor renklidir. Büyüklükleri bir buçuk santimetredir.
Verdiğiniz kısa, öz bilgiler benim için yeterli sayın Eser İlhan.
Çok sağolun.
tohumdan ekilince kaçıncı senesinde çiçekleniyor
turkanatalay
04-03-2014, 00:11
PlantFiles: Detailed information on Fragrant Wintersweet Tree Chimonanthus praecox (http://davesgarden.com/guides/pf/go/59458/)
Linkte -23 dereceye dayandığı belirtiliyor.
Kış tatlısının bügünlerde çiçek açması lazım en geç 7-8 gün sonra .
Aralık ocak şubat ayında çiçek açan başka çalı-ağaç var mı?
Hatun parmağı, kış hanımelisi denen bir çalı türü varmış. Ama henüz ben de alamadım.
Peki bunun fidesini nereden temin edebilirim acaba? Mine flora'ya ait link çalışmıyor.
turkanatalay
04-03-2014, 11:58
Arkadaşlar, kendisinde olmasa bile fidesini satın alıp bana gönderebilecek bir arkadaş var mı? Ücretini eft yapabilirim. Nette araştırdım, bulamadım. Sorduğum çiçekçilerin ve seracıların da haberi yok.
Arkadaşlar, kendisinde olmasa bile fidesini satın alıp bana gönderebilecek bir arkadaş var mı? Ücretini eft yapabilirim. Nette araştırdım, bulamadım. Sorduğum çiçekçilerin ve seracıların da haberi yok.
Sayın turkanatalay,
Ben de internette çok araştırdım..Sadece ve sadece İstanbul'da Çamlıca'da DEMİR FİDANCILIK'ta buldum..
...:: Demir Fidanclk ::... (http://www.demirfidancilik.com/connect.php)
Oldukça büyükçe saksıda, bir metre civarında boylanmış fidanlar 25 lira..
Ben eşimle birlikte gittim..2 fidan aldım..ama oldukça ağır saksılar..eşime kıyamadım ikisini de zar zor kendim taşıdım..
Fidanlık'ta sorduk, kargoyla gönderim yapıyor musunuz, diye..''yapmıyoruz maalesef'' dediler..
gokselcetin
04-03-2014, 14:07
Arkadaşlar, kendisinde olmasa bile fidesini satın alıp bana gönderebilecek bir arkadaş var mı? Ücretini eft yapabilirim. Nette araştırdım, bulamadım. Sorduğum çiçekçilerin ve seracıların da haberi yok.
Sayın turkanatalay,
Bir adreste buldum ama firma hakkında herhangi bir bilgi sahibi değilim. Online sipariş kısımları varmış. Bu kısımda bir form doldurulması isteniyor. Bitkilerimiz kısmından seçeceğiniz bitkinin cinsi ve ölçü bilgilerinin forma doldurulması isteniyor. İsterseniz bir soruşturun.
Katalog (http://www.fidandunyasi.com/bitkilerimiz.htm)
Online Satış (http://www.fidandunyasi.com/online_satis.htm)
Aynı fidan burada da (http://www.karacaarboretum.com/satis-katalogu.php) mevcut.
turkanatalay
04-03-2014, 14:52
Sayın turkanatalay,
Ben de internette çok araştırdım..Sadece ve sadece İstanbul'da Çamlıca'da DEMİR FİDANCILIK'ta buldum..
...:: Demir Fidanclk ::... (http://www.demirfidancilik.com/connect.php)
Oldukça büyükçe saksıda, bir metre civarında boylanmış fidanlar 25 lira..
Ben eşimle birlikte gittim..2 fidan aldım..ama oldukça ağır saksılar..eşime kıyamadım ikisini de zar zor kendim taşıdım..
Fidanlık'ta sorduk, kargoyla gönderim yapıyor musunuz, diye..''yapmıyoruz maalesef'' dediler..
Sayın Pria, haklsınız zordur tabi ki. Üstelik kargoda kırılabilir de sanırım. Nasıl yapsam bilmem ki. :) Gene de ilginize teşekkür ederim.
Sayın turkanatalay,
Bir adreste buldum ama firma hakkında herhangi bir bilgi sahibi değilim. Online sipariş kısımları varmış. Bu kısımda bir form doldurulması isteniyor. Bitkilerimiz kısmından seçeceğiniz bitkinin cinsi ve ölçü bilgilerinin forma doldurulması isteniyor. İsterseniz bir soruşturun.
Katalog (http://www.fidandunyasi.com/bitkilerimiz.htm)
Online Satış (http://www.fidandunyasi.com/online_satis.htm)
Aynı fidan burada da (http://www.karacaarboretum.com/satis-katalogu.php) mevcut.
Sayın Göksel, size de teşekkür ediyorum.
İkinizin de verdiği linkleri hemen inceliyorum. Bir an önce çiçeklenmek ümidiyle!
Denizli pek uzun mesafe değil, çıplak kök de talep edebilirsiniz, topraksız olursa daha kolay olur.
gokselcetin
04-03-2014, 16:12
Güler hanım merhabalar,
Köklerin uyandığı bitkilere su yürüdüğü bugünlerde acaba sıkıntı olabilir mi diye düşünüyorum.
Kökleri ıslak tutacak bir şekilde gönderebilirlerse örneğin ıslak gazete kâğıdına sararlar ve önlem alabilirlerse bir iki günde bir şey olmaz diye düşünüyorum.
Ben genelde çıplak kök gönderirken bitkinin kök kısmını önce su dolu bir kovaya batırır, sonra ıslak gazete ile iyice sarar ve bu ıslaklığı korusun diye gazeteli kök kısmına bir de naylon torba geçirdikten sonra diğer kısımları koruyarak kargo kolisi yaparım.
Bu işi gül çelik gönderimlerinde veya çıplak kök gül gönderdiklerimde de yaptım..
Ama siz isterseniz yine de ziraatçı arkadaşlara sorun.
gokselcetin
04-03-2014, 16:37
Haklısınız, kullandığınız yöntemler bence de çok doğru.
Naçizane bildiğim kadarıyla kendi uygulamam; çıplak kök alımlarımı su yürümeden kökler harekete geçmeden yapıyorum. Çünkü kökler harekete geçtikten sonra yerinden oynatılan bitkilerde, özellikle ağaç türleri strese girebiliyor. Söküldüğü toprak ile gittiği yerde dikildiği toprak yapısı farklı olursa dahi sorun yaşanabiliyor.
Gerçe her türün kendine has zorlukları ya da rahatlıkları olabiliyor. Örneğini verdiğiniz güller mesela; her tür toprağa çok rahat uyum sağlayabilen, bahar ya da yazın ortasında bile çıplak kök dikilse sorun yaşasa da ölmeyip yeni sürgünlerle hayata tutunabilen bir bitki.
Başta da söylediğim gibi aynı yöntemi ben de uyguluyorum, lütfen yanlış anlaşılmasın, siz benim büyüğümsünüz ve paylaşımlarınızı elimden geldiğince takip ettiğim kadaryıla söylüyorum emeklerinize saygım sonsuz, tecrübe olarak paylaşmak istedim.
Tercih tabi ki almak isteyen arkadaşlarımızın.
Tekrar saygılarımla.
Sevgili gokselcetin, tabii ki yazacaksınız, ve yazmalısınız da. Hep derim ya benim yaptıklarım doğrudur diye bir iddiam hiç yok, çok da yanlışlarım olmuştur, oluyordur da. Bu işin eğitimini almadım, yaptıklarım hep deneme yolu ile yapılanlar.
Bakın, bahçemde hünnap ağacına yaptığım bir kabuk aşısını anlatmıştım, fotoğraflamıştım.
Bir arkadaşımız da dedi ki " Güler abla, çamur yerine aşı macunu kullansan daha iyi olur, bakteri üremez".
Ben hep böyle görmüş ve böyle yapmıştım, yaptığım aşıların da %90 ı da tutmuştur.
Daha sonra bunu Mine Pakkaner'e de sorduğumda aldığım yanıt aynen arkadaşımızın bana yazdığı gibiydi.
Ne iyi olmuş da yazmış, bana bir şey daha öğretmiş oldu.
Sizler de yazın ki, bilmeyenlerimiz öğrensin, bilenler de bilgilerini tekrarlamış olurlar. Bu da bir paylaşım değil midir, hem de en değerlilerinden bence.
" lütfen yanlış anlaşılmasın, siz benim büyüğümsünüz ve paylaşımlarınızı elimden geldiğince takip ettiğim kadaryıla söylüyorum emeklerinize saygım sonsuz, tecrübe olarak paylaşmak istedim. "... demişsiniz, bunun büyüklükle küçüklükle hiç alakası yok. Ne küçük arkadaşlardan ne güzel ve doğru bilgiler öğreniyoruz sevgili gokselcetin, çok teşekkür ederim. Lütfen bilgilerinizi paylaşın.
gokselcetin
04-03-2014, 18:41
Ne güzel ifade etmişsiniz, insanın içini rahatlatacak en iyi şekilde.
Yanlış anlaşılmamış olduğuma inanın çok sevindim. Yazıda, kendini ifade çok zor olduğu için (ya da bana öyle geldiği için) hep bin türlü düşünerek yazamaya gayret gösteriyorum. Bu çaba sonunda da yanlış anlaşılmak, insanın başka bir kişiyi üzdüğü için yaşayacağı herhalde en kötü durumdur.
Hiç tanımasam da benden büyük birinin çok daha fazla tecrübelere sahip ve öğretici olabileceğini düşünerek bile saygı duymam gerekir ki özellikle sizin sayfalarınızı, mesajlarınızı inceledikçe saygıyı kesinlikle hak eden bir kişi olduğunuzu ifade etmek bence çok yerinde olur.
Anlayışınıza ve güzel ifadenize çok teşekkürler.
turkanatalay
04-03-2014, 22:13
Denizli pek uzun mesafe değil, çıplak kök de talep edebilirsiniz, topraksız olursa daha kolay olur.
Daha o kadar yeniyim ki bu işlerde, bilmiyorum tabi henüz. Çıplak kök isteyeyim zaman. Çıplak kök dediğiniz yeni köklenmiş fide mi, yoksa üst tarafı budanmış bitki mi?
Zeytinci
05-03-2014, 09:11
Geçen yıl Muradiye Manisa orman fidanlığından saksılı olarak almıştım. Fiyat da çok uygun idi. Yanılmıyorsam 5-6 tl.
Yer sıkıntısı sebebiyle duvar dibine sığ olarak iliştirmiştim. Üzerindeki yaprakların yarısına kadar olan kısımları fidanlıktaki bakımsızlıktan dolayı kurumuş idi.
Bütün yaz sulayıp başına gittim geldim, umutsuz bir vaka gibi. Bir ara umüdimi kestim bu kuruyacak diye.
Aralık da bir de ne göreyim bizimki tomurcuk çıkaracak gibi. Ocak da iki çiçek açtı yapraksız olarak. Soğuktan mıdır nedir kokladım kokladım bir şey hissetmedim.
Şimdi onu iyi bir yere taşımak istiyorum ama ne zaman zamanıdır diye düşünüyorum. Kışın çiçeklenmesi dikim zamanı yapraklanması kafamı karıştırıyor.:rolleyes:
Sayın Pria, haklsınız zordur tabi ki. Üstelik kargoda kırılabilir de sanırım. Nasıl yapsam bilmem ki. :) Gene de ilginize teşekkür ederim.
Sayın Göksel, size de teşekkür ediyorum.
İkinizin de verdiği linkleri hemen inceliyorum. Bir an önce çiçeklenmek ümidiyle!
Türkan Hanım,
Siz verdiğimiz linklerden araştırıp edinmeye çalışın bu güzel bitkiyi..
Ama, eğer edinemezseniz,ben sizin bu bitkiyi çok çok arzu ettiğinize inandığım için yardımcı olacağım.. Ben bu yıl fidanlıktaki fidanlardan bulup topladığım 12 adet tohumu da site bahçesinde küçük saksılara ektim..
Dilerim hepsi çimlenirler..
Onlardan bir adedini size gönderebilirim kasım ayı gibi..
Elimden gelen bu..N'apalım, sizin de gönlünüz olsun..
Selamlar..
Bir süre önce (bir süreye bakın, altı ay olmuş :) )tohum paylaşımı yapmıştık.
Keşke o konu isteyenlerin gözüne ilişseydi, şimdi belki de tohumlarından bazıları çimlenmiş olurdu, benimkiler gibi.
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/32646.htm
Sevgili gokselcetin, çok haklısınız; yazıda kendini ifade etmesi zor gelir çoğu insana, kullanılan üsluba dikkat ettikten sonra burada yazdıklarımıza arkadaşlarımız alınmazlar.
Zaman zaman bizim de sitemizde oluyor böyle şeyler ama farkedip de hatırlatma yaptığımızda durum hemen düzeliveriyor, içiniz rahat olsun.
Sevgili turkanatalay, hiç üzülmeyin agaclar.net başlıklarında yazılanları okudukça çok kısa bir zaman içinde ne kadar çok şey öğrendiğinize kendiniz bile şaşıracaksınız.
Çıplak kök dediğimizde, saksısından veya topraktan sökülen bir bitkinin kök kısmındaki topraklarından arınmış halidir.
Bir süre önce (bir süreye bakın, altı ay olmuş :) )tohum paylaşımı yapmıştık.
Keşke o konu isteyenlerin gözüne ilişseydi, şimdi belki de tohumlarından bazıları çimlenmiş olurdu, benimkiler gibi.
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/32646.htm
Sevgili Balıkçı kusura bakmayın ama size ufacık da olsa bir sitem edemeden geçemeyeceğim. :)
Bu kadar eski bir üye olmanıza rağmen aramıza katılımınız öyle uzun mesafelerle oluyor ki, neredeyse bizler bile (sizi unutmak hiç mümkün değil, biliyorum) unutuyoruz sizi.
Yeni üyelerimiz de derin bilgilerinizden, deneyimlerinizden mahrum kalıyorlar.
Keşke daha sık katılımınız olsa da bizlerin atladıkları başlıkları üyelere vaktinde hatırlatma imkânınız olsa.
turkanatalay
06-03-2014, 11:49
Türkan Hanım,
Siz verdiğimiz linklerden araştırıp edinmeye çalışın bu güzel bitkiyi..
Ama, eğer edinemezseniz,ben sizin bu bitkiyi çok çok arzu ettiğinize inandığım için yardımcı olacağım.. Ben bu yıl fidanlıktaki fidanlardan bulup topladığım 12 adet tohumu da site bahçesinde küçük saksılara ektim..
Dilerim hepsi çimlenirler..
Onlardan bir adedini size gönderebilirim kasım ayı gibi..
Elimden gelen bu..N'apalım, sizin de gönlünüz olsun..
Selamlar..
Sayın Pria, çok teşekkür ederim nezaketiniz için gerçekten. Demir fidancılığı aradım ama nette verilen telefon numaralarından ulaşamadım.
Karaca arboretum'da ise kalmamış.
Fidan Dünyasından da bir beyle görüştüm, dönecekti bana ama henüz dönmedi. Olmazsa bugün arayıp tekrar soracağım oraya. Ve onlarda da yokmuş. Ayrıca Büyük Çamlıca Fidanlığında yok.
Daha da kötüsü Büyük Çamlıca'dan kargo şirketlerinin canlı bitki kabul etmediğini de öğrendim. Ama onlardaki oldukça büyükmüş sanırım zaten.
Yani Sayın Pria, sizin tohumun eline kaldım şimdilik. :) Belki Sayın Balıkçı da bu yıl gene paylaşımda bulunur.
Sevgili Aysis(selluka) ve sayın Tabus(5-6 farklı tür) tohumlar göndermişlerdi bana. Neredeyse hepsi çimlendi. (Passiflora alata ve incarnata haricinde) :)
Bulabilir miyim fidanını bilemiyorum. Tohumundan bir adet bana ayırırsanız gerçekten çok mutlu olurum. :)
Sevgili Balıkçı kusura bakmayın ama size ufacık da olsa bir sitem edemeden geçemeyeceğim. :)
Bu kadar eski bir üye olmanıza rağmen aramıza katılımınız öyle uzun mesafelerle oluyor ki, neredeyse bizler bile (sizi unutmak hiç mümkün değil, biliyorum) unutuyoruz sizi.
Yeni üyelerimiz de derin bilgilerinizden, deneyimlerinizden mahrum kalıyorlar.
Keşke daha sık katılımınız olsa da bizlerin atladıkları başlıkları üyelere vaktinde hatırlatma imkânınız olsa.
Güler
Sevgili kardeşim, haklısın, benim böyle (vefasızlık demek ağır geliyor ama ihmalkarlık diyelim) bir huyum var.
Biraz da hani adımız balıkçı ya, o işlerle uğraşma durumu var ve ekran başı da çok vakit alıyor.
Galiba daha önce de özür mahiyetinde yazmıştım, tekrar edeyim, bu da özür olsun, denizde aşırı ve bilinçsiz avcılık yüzünden stoklar tükenmek üzere, birilerinin bir şeyler yapması, uyuyanları uyandırması lazım.
Biz de acizane, kendi çapımızda, kah kampanyalarla kah şahsi yazılarımızla denizdeki hatalara dikkat çekmeye, stokların korunması yönünde faydalı olmaya çalışıyoruz.
Aslında bu da bir çevre sorunu sayılabilir ve buradaki kardeşlerimin tamamını da çevreci olarak nitelendirirsem hepimizin sorunu diyebiliriz.
Konuyu dağıtmak istemem, siteminde haklısın, aklım da gönlüm de hep sizlerle .
Derin bilgi ve deneyime :(gelince, birkaç satırlık bilgi kırıntısı ve üç beş köklük tecrübe, hepsi bu.
Selam ve sevgiler.
Sevgili Balıkçı, bizim gibi eski üyeler sizin tecrübelerinizi biliriz, bundan da çok faydalandık, Allah razı olsun.
Deniz ve balıkçılığımız konusunda çok haklısınız, uğraşlarınız inşallah bir netice getirir. Ama bizleri de ihmal etmezseniz daha da mutlu oluruz. ;)
Sevgiler.
Arkadaşımız münevver48 chimonanthus praecox ile ilgili bazı soruları sormuş bana ama gözümden kaçmış, kusura bakmasın.
Ben bu bitkiyi çocukluğumdan beri tanırım, evimizin bahçesinde kocaman bir çalı gibiydi. Kuytu bir köşede kendi kendine açan zahmetsiz bir çalıydı.
Rahmetli annem kış aylarında kopardığı birkaç dalını vazoya koyar bütün salonun mis gibi kokmasını sağlardı.
Çok aradım ve bulduğum küçük-büyük boy fidanları Manyas'daki bahçeye diktim. Bitki ilk sene güzel yeşil yapraklar verdi, çiçekler verdi ama sonraki senelerde kuruyup gitti. Sanırım en az 5 sefer denemişimdir. O kurudu ben yeniden bulup aldım, o kurudu ben vazgeçmedim.
Kimisine 30, kimisine 75.- TL ödedim.
Bitki özel bir bakım istemiyor. Kuytu bir yeri tercih ediyor. Ben de gözümün önünde olsun diye önce arka bahçede yatak odasının yakınına diktim ki kokusu gelsin. İlk sene güzeldi, ikinci sene kurudu.
İkinci deneyimim, daha kuytu yer olsun diye yine arka bahçede korunaklı bir yere diktim orada da kurudu.
Daha sonra aldığımı yan bahçede denedim, rüzgara dayanamadı kurudu.
Bir sonrakini götürüp, salkım söğüde yakın duvar dibindeki leylandilerin yanına diktim... yaşıyor.
Başka bir tane de çim alanının kenarında yaprak asmasının sardığı araba park yerimizin yakınına diktim... hem yaşıyor hem de 3. senesi çiçekler içinde.
Bir tane de bir arkadaşımızın hediye ettiği var o da saksıda ve yaşamakta ama daha çiçek vermedi.
Gelelim deneyimlerime....
Sanırım ilk diktimlerim ilk sene yaşadılar ama kış aylarındaki taban suları onların köklerine zarar verdi ve öldüler.
Daha sonraki aşırı rüzgarı sevmedi, yaprakları hışır hışır oldu, dayanamadı.
Yaşamaya devam edenler, taban sularından uzak, nisbeten kuytu bir yerde.
Budama hiç yapmadım. yapraklarını tamamen döktükten sonra çiçek açıyor. Çiçeklenme zamanı hava durumuna göre aralık-ocak-şubat ayı olabiliyor. Çiçekleri çok kısa olmasa da çok uzun zaman kalmıyor bitki üzerinde.
Bahçem kış aylarında -4, -11 olabiliyor ama bitki korunaklı (rüzgara karşı) ise dayanıyor. Kışın sarma gereğini hiç hissetmedi.
Çiçeklenmesi yeşil yapraklarının sararıp dökülmesinden sonra başlıyor.
Kokusu harika....minik sarı çiçekleri çıplak dal üzerinde, ortası mor renkli.
Adı Chimonanthus praecox olarak biliniyor. Kalıkantus da deniliyormuş, kadeh çiçeği de.
Winter sweet (kış tatlısı) olarak adlandırılıyor.
Bahçemde mis kokulu sarı çiçeklisi var. Bir de sevgili jineop'un hediyesi ki bana kadeh çiçeği diye getirmişti, kırmızı çiçek açan (kokusuz) başka bir tür de var.
Bitkinin tohumdan da kolaylıkla üretildiğini okumuştum ama ben ne tohum topladım ne de ürettim ve bu bitki hakkında bildiklerim bu kadar.
münevver48
07-03-2014, 19:10
sevgili güler abla,deneyim ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekür ederim.tahmin edebilmiştim.bazı çiçeklerin gözümüzün önünde olmasını istiyoruz.görsellik bakımından tabi bitkilerin dili yokki bizi kuytu yerlere dikin desinler.benimde başıma begonvil dikimimde geldi.ben ısrarla kapımın önüne diktim,kuzey yönüne kışları soğuktan korumak için sarıp sarmaladım soğuğa dayanıklı diye ada begonvili aldım olmadı ne yapdıysam kurudu.şimdi güneyde biraz az görüyorum fakat bahçemde henüz bir yaşında ada begonvilim var.bunun için sizin deneyimleriniz benim için çok değerli hata yapmamı engellediniz .çünki kuzeyde yıne gözümün vede burnumun dibinde olsun gelip gittikce güzel kokusunu duyayım diye.yerini bile ayırdım.şimdi sıra bu güzel çiçeği elde etmeye çalışacağım sevgilerimle
turkanatalay
08-03-2014, 09:26
Bitkinin tohumdan da kolaylıkla üretildiğini okumuştum ama ben ne tohum topladım ne de ürettim ve bu bitki hakkında bildiklerim bu kadar.
Sevgili Güler, aslında bu yıl sarı olanın tohumlarına bir baksanız, daha önceki mesajımda da yazdım ya, en olası yerlerde bile yok maalesef bitki. Bahar gelince koklayacak çok çiçek buluyoruz. Ama kış gününde mis gibi kokulara uzak kalıyoruz. İnşallah bu yıl tohumlarını kontrol edersiniz de belki bizim payımıza da düşer, kimbilir. :)
Bir çaresine bakarız sevgili turkanatalay.
agaclar.netîn doğum gününe sanırım Denizli'den Fatih katılıyor, belli mi olur onunla size belki birkaç tohum da gönderebiliriz. Umudunuzu kesmeyin siz.
Sayın Pria, çok teşekkür ederim nezaketiniz için gerçekten. Demir fidancılığı aradım ama nette verilen telefon numaralarından ulaşamadım.
Karaca arboretum'da ise kalmamış.
Fidan Dünyasından da bir beyle görüştüm, dönecekti bana ama henüz dönmedi. Olmazsa bugün arayıp tekrar soracağım oraya. Ve onlarda da yokmuş. Ayrıca Büyük Çamlıca Fidanlığında yok.
Daha da kötüsü Büyük Çamlıca'dan kargo şirketlerinin canlı bitki kabul etmediğini de öğrendim. Ama onlardaki oldukça büyükmüş sanırım zaten.
Yani Sayın Pria, sizin tohumun eline kaldım şimdilik. :) Belki Sayın Balıkçı da bu yıl gene paylaşımda bulunur.
Türkân Hanım,
DEMİR Fidancılık çok büyük tesis ama parakende satışlarla pek ilgileri yok gibi..
Biz de fidanlığı defalarca telefonla aradık 3-4 saat boyunca..Ancak görüşebildik..
Telefona sürekli bakan biri yok gibi..
Bunlar sanırım daha çok peyzaj işlerine yönelik çalışıyorlar..
Biz fidanlığa girdik, yarım saat gezdik, ne bir görevli gördük, ne de buyrun diyen..
Ben 12 adet tohumu minik saksılarda çimlendirmeğe çalışıyorum..
İsterseniz kasım ayında nergis soğanlarınızla birlikte minik fidanınızı da gönderirim size..
Hiç üşenmem böyle güzel paylaşımlara..
Yeter ki karşımdaki insanın samimiyetine inanayım.Selamlar.
Tohumcu Nılgun
09-03-2014, 17:42
Arkadaslar, Kis Tatlisi tohumlari hangi aylarda toplaniyor?
Bir kac gùn once buradaki bir agaci kontrol ettim, tohum kapsulleri var mi diye.
Fakat agacin ùzerinde meyve ya da tohum kapsulùne benzer bir sey goremedim.
Acaba henùz erken mi?
turkanatalay
15-03-2014, 10:18
guler hanim, cep telefonundan ozel mesaji gonderemedim.kagoyu teslim aldim. cok teşekkur ederim.bir sure sehir dişinda olacağim. yazim ve noktalama hatalarim için çok özür dilerim herkestdn.
turkanatalay
23-03-2014, 23:47
Türkân Hanım,
DEMİR Fidancılık çok büyük tesis ama parakende satışlarla pek ilgileri yok gibi..
Biz de fidanlığı defalarca telefonla aradık 3-4 saat boyunca..Ancak görüşebildik..
Telefona sürekli bakan biri yok gibi..
Bunlar sanırım daha çok peyzaj işlerine yönelik çalışıyorlar..
Biz fidanlığa girdik, yarım saat gezdik, ne bir görevli gördük, ne de buyrun diyen..
Ben 12 adet tohumu minik saksılarda çimlendirmeğe çalışıyorum..
İsterseniz kasım ayında nergis soğanlarınızla birlikte minik fidanınızı da gönderirim size..
Hiç üşenmem böyle güzel paylaşımlara..
Yeter ki karşımdaki insanın samimiyetine inanayım.Selamlar.
Sayın Pria, çok teşekkür ederim gerçekten. Bir çok yeri aradım ama ulaşmak mümkün olmadı. Ama Sevgili Güler Hanım yetişti imdadıma, Zafer Bey aracılığı ile çok güzel bir ağaçcığım var şu anda. Daha 4 farklı çiçek ile birlikte.Meleklerin Borusu,Efe püskülü gibi. İlk fırsatta fotoğrafını çekip paylaşacağım burada. Benim dikecek yerim çok.Genelde ya olmazsa diye en az iki farklı ile dikiyorum.(Denizli ve Aydın)Ama gene de fazla bencillik yapmayayım. Belki bu çiçekten çok isteyen bir arkadaşımız daha olur.
Ben de balkonum yakın olsun diye balkonun tam altına diktim ama çekindiğim şey, kazarken çok zorlandım. Biraz taşlık bizim bahçe. Taşlar geçirgenliği artırır mı topraktaki. Yoksa kök gelişimini olumsuz etkiler mi? Acaba büyükçe bir saksıya dikip yaz için çok güneş almayan arka balkona mı alsam? Henüz tutunmamıştır sanırım bahçeye. Kışın da güneş alan balkona alırım.
Tecrübeli arkadaşlar, bu konuda ne derler acaba? Ne yapmalıyım emanetime en iyi şekilde bakabilmek için?
Ben de balkonum yakın olsun diye balkonun tam altına diktim ama çekindiğim şey, kazarken çok zorlandım. Biraz taşlık bizim bahçe. Taşlar geçirgenliği artırır mı topraktaki. Yoksa kök gelişimini olumsuz etkiler mi? Acaba büyükçe bir saksıya dikip yaz için çok güneş almayan arka balkona mı alsam? Henüz tutunmamıştır sanırım bahçeye. Kışın da güneş alan balkona alırım.
Türkan Hanım,
Bence fidan çukurunu hiç olmazsa 60 santim genişlikte ve 50 santim kadar derinlikte kazabildiyseniz ve fidanı dikerken çukuru nisbeten taşı az iyi toprak ile doldurduysanız sorun olmaz..
Taşlı toprak toprağın nemini daha iyi tutar, geçirgenliği artar..Eskiden Rum'lar zeytin dikerken çukurun tabanına taş doldururlarmış..
Fidan büyüdükçe yayılan kökler o taşların arasında gidecek yol bulur kendine merak etmeyin..Aşırı sulamalardan kaçının derim..
Saksıda bahçedeki gibi gelişmez hiçbir fidan..Bırakın bence diktiğiniz yerde..
Sevindim kış tatlınıza kavuştuğunuza..Selamlar..
turkanatalay
24-03-2014, 08:51
Sayın Pria,tereddüt etmeyeyim o zaman. Çünkü 50- 60 cm den daha fazla kazdım toprağı. Dibine de yanmış keçi gübreli toprak doldurdum. Zaten Zafer Bey'in gönderdiği saksıda kendi toprağı da vardı.
Güler Hanım'dan ses çıkmadı, onu merak ettim. Mesaj da attım özelden, neyse belki nete girememiştir.
Bensiz gelirse buraya sevgi ve selamlarımı tekrar gönderiyorum kendisine.
Güler Hanımın ısrarla edinmemizi tavsiye ettiği ve geçen ilkbaharda 2 kök satın alıp sitemiz bahçesine diktiğimiz 'kış tatlısı'nı bugün kontrol ettiğimde sadece birinde birkaç açmış tomurcuk olduğunu farkettim..
Bahçevanların, site yöneticimizin haberi yoktu; çağırdım hepsi kokladılar ve çok çok beğendiler..
Ayrıca, geçen kar ve şiddetli don olaylarında sitemizdeki melisaları bile kaybetmişken bu bitkinin bu kadar dirençli çıkması ve çiçek açması gerçekten çok hoşuma gitti..
Gelecek yıl daha bol çiçeklerini görüp koklarız artık..
Minik çiçek dalını kırıp evde çay bardağına koydum; çok harika bir kokusu var..
Tohumlarım çinden geldi şimdi çimlendirmeye sıra geldi yardımcımcı olurmusunuz.
Merhaba sayın emrecey;acaba nasıl getirttiniz ,ben de arzu ediyorum,getirtebilirmiyim,yardımcı olursanız sevinirim
filiznur
12-09-2017, 16:44
Merhaba tohumdan nasıl çoğaltabiliyoruz elimde çok azda olsa var. Çelikle çoğaltmaya çalıştım ama kurudular.
Merhaba sayın emrecey;acaba nasıl getirttiniz ,ben de arzu ediyorum,getirtebilirmiyim,yardımcı olursanız sevinirim
Tohumları ben aliexpressten alıyorum winter sweet yazarsanız çıkıyor.
AkisSoftware
30-11-2018, 13:36
Tohumları ben aliexpressten alıyorum winter sweet yazarsanız çıkıyor.
Çimlenen oldumu aceba?
siflera12
16-11-2019, 07:51
Benim kış tatlıları baya büyüdü [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AkisSoftware
16-11-2019, 12:38
İnşallah benimkiler bu kış ölmezler... Sağ kalırlarsa seneye fazlaca dikmeyi düşünüyorum.
AkisSoftware
29-06-2020, 07:41
İnşallah benimkiler bu kış ölmezler... Sağ kalırlarsa seneye fazlaca dikmeyi düşünüyorum.
Fidanlar öldüler. Sanırım fidanlar fazla büyük değillerdi.
Aramaya devam ediyorum. Yurt içinden tohum temin edemediğim için sanırım Yurt dışı'ndan temin edeceğim. Bir şekilde bu bitkiyi yetiştireceğim. Fidancılarda fidan bulamadığım için yine tohumdan yetiştirmeye çalışacağım.
Arkadaşlar bahçemde kış tatlısı iki tane. Sizin yazışmalarınızı okuyunca hemen çalıların yanına gittim. Üzerlerinde hepinize yetecek kadar tohum kapsülü var ama daha kapsüller yeşil. Kurumaya yüz tutan bir tanesini açtım içindeki tohumlar kurumak için biraz daha zaman istiyor. Eğer bir onbeş gün daha beklerseniz sanırım olgunlaşırlar.
Sevgili AkisSpftware size de ayırdığım tohumlar geçen senenin tohumları isterseniz siz de bekleyin bu sene elde ettiklerimizden göndereyim.
711038
711039
AkisSoftware
29-06-2020, 20:33
Olur sayın Güler hanım. Neden beklemeyelim?
Her şey için çok çok teşekkür ederim. Belki bu sefer bu fidanı yetiştirmeyi başarabilirim
Olur sayın Güler hanım. Neden beklemeyelim?
Her şey için çok çok teşekkür ederim. Belki bu sefer bu fidanı yetiştirmeyi başarabilirim
Tohumlar oldukça sert, bence kenar kısmını hafifçe törpüledikten sonra biraz ıslak havlu kağıt içinde tutmakta fayda var.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.