View Full Version : Alan parsons topraksız tarım denemesi
Alan Parsons
14-04-2009, 09:42
Durum:10.günü
Sol. Değişimi:6.günü değiştirildi (2.değişimi 2gün sonra yapmayı planlamaktayım) EC Değeri: İlk ve şu anki solüsyon değeri 1,8(ECmetre ve Phmetre olmadığından, envor beyin tarifine göre olması gereken değer)
Güneş alma durumu:sabah ve öğle 13:00'e kadar güneş görmekte
Havalanma Durumu: Tüm gün (çift çıkışlı hava motoru ile çift hava taşı ile)
Gözlemlerim:Gövde kalınlğı neredeyse iki kurşun kalem kalınlığı kadar,
çok hızlı bir büyüme var,
10.gün ilk çiçek ampullerini gördüm ancak daha çiçek açmadı,
kökler kaşıklığın deliklerinden çıkarak uzadıklarından ve sepetlerin içi kil topcuklarından(sanırım adı hydroton) dolu olduğundan gövde desteksiz durabiliyor,
Sn. Alan Parsons,
Gelişim gayet güzel, hydroton kullandığınızda iyi olmuş. Bende çilek ağacında ve fide şaşırtmalarında kullanıyorum. Çok memnunum, hem pratik hemde dediğiniz gibi fideyi iyi destekliyor.
Yalnız EC metre ve pH metre olmadan çok zor. Bende EC metre vardı ( Kudret Bey' den almıştım. Tavsiye ederim.), pH için elektronik cihaz alayım diye geciktirdim basit bir pH solüsyonu almayı ihmal ettim.
Yukarda gördüğünüz yanmış domates fideleri bu ihmalkarlığın eseri. Nasıl olsa EC ölçüyorum diye yavaştan aldım, EC değeri normal göstermesine rağmen pH çok yükseldiği için fide besin alamamış.
Tavsiyem en kısa zamanda EC metre ve en azından akvaryumculardan basit bir pH solüsyonu alın.
Birde domates fidelerinizi tohumdan ektiğinize göre cinsinin oturak mı yoksa sırık mı olduğuna bakın ve ona göre domatese bakım yapıp yapmayacağınıza karar verin. Bildiğim kadarıyla oturak domateste koltuk alma işlemi yapılmıyor ama fideniz sırık domates ise yakında koltuk alma işlemlerine başlamanız gerekir.
Hydroponic Code' unuza çok güldüm. Bu kadar da açık vermeyeceksiniz. Evde en son sözü hep siz söyleceksiniz. Başınızı emme basma tulumba gibi sallamayacaksınız, hayır demeyeceksiniz, evet istediğiniz kadar diyebilirsiniz:D:D:D Sevgiler.
Alan Parsons
14-04-2009, 16:31
PH için İdrar sticklerini kullanıyorum şimdilik, ama o aletlerden satın almak istiyorum, önerebileceğiniz bir marka varmı??
Sırık domates sanırım, bu bilgi için çok teşekkür ederim..
Hydroponic code kısmına görüşlerinizi eklerseniz süper olur, forumdaki Arkadaşların sistemlerine bakıyorum da; ev halkına kabul ettirebilmek de ayrı bir meziyet gibi duruyor, özellikle akan su sistemini:D
EC metre için kesin Kudret Beyin EC metresini alın derim. Kullanımı basit, kalibrasyon sıkıntısı yok. pH metre için çok değişik elektronik cihazlar var ama balkonda fide yapacağım diye o kadar para verilir mi bilemiyorum.
Sonra adama sorarlar "Domatesin kilosu kaça geldi? Ben sebze haline gitseydim o kadar paraya alacağım domates arabanın bagajına sığmazdı." derler.
Birde sık sık kalibre edilmesi lazım. Aslında EC,TDS ve pH 'ı aynı anda ölçen kombo cihazlarda var ama fiyatları 350 TL civarı. En tanınmış marka HANNA.
pH' ı ölçebiliyorsanız yine en basit idrar stickleri ile ölçün ama mutlaka Kudret Bey' den 1 adet EC metre edinin derim.
Hydroponic code için Sarp99' un taktiğini dene derim. O diyor ki "Bizim evde kavga çıkmaz, çıkarsa da kavga edenleri yerim." Bu kadar basit ve net. Yiyeceksin ve tartışma bitecek. (****** domates fidelerini :D:D:D) Üstüne de soda niyetine besin eriyiğini içeceksin. Hazımsızlığa ve gaza karşı bire bir. Meslektaş değiliz ama bizde bu saçları değirmende ağartmadık.
Bütün bitki türlerinde türlerin genetik özelliklerinin korunması için diğer çeşitlerle döllenmesinin engellenmesi lazım. Bunu bilinçli olarak yapıp akıllı tohum denilen hibrit tohumları üretiyorlar zaten.
Osmanlı çileğinin kendine has kokusu ve tadı olan meyve taneleri daha küçük ve lezzetli bir çilek türü. Bu saflığın ve lezzetin bozulmaması için başka çeşitle döllenmemesi lazım. Çilekte ise bu tozlanma mesafesi oldukça aktif, bu yüzden ayrı ortamlarda tutulması öneriliyor.
Aynı şeyler domates içinde geçerli. Bu yüzden ayrı cins domatesleride ayrı tutmak lazım.
Arkadaşlar, bildiğim kadarıyla domateste izolasyon mesafesi 0 (sıfır) metre. Yani ayrı cins domateslerin aynı yerde olmalarının bir sakıncası yok. Zira domates kendi kendini dölleyen bir bitki. Yani çiçeği açıldı zaman zaten döllenme de gerçekleşmiş oluyor. O saatten sonra da başka bir polenin döllemesi söz konusu değil.
Alan Parsons
14-04-2009, 17:12
Kudret beyin EC metresinin bir markası yok mu? Veya kudret bey EC metre mi üretiyor?
Alan Parsons
14-04-2009, 17:13
Arkadaşlar, bildiğim kadarıyla domateste izolasyon mesafesi 0 (sıfır) metre. Yani ayrı cins domateslerin aynı yerde olmalarının bir sakıncası yok. Zira domates kendi kendini dölleyen bir bitki. Yani çiçeği açıldı zaman zaten döllenme de gerçekleşmiş oluyor. O saatten sonra da başka bir polenin döllemesi söz konusu değil.
İşte bu iyi haber:p
Evet. Kudret Bey' in kendi imalatı. Kudret Bey elektrik mühendisidir.
Domates uyarısı için teşekkürler üstat. MDA hayırlı olsun.
Teşekkürler sevgili Sarıcan. Bu iş gitgide daha da ciddi bir hal almaya başladı. Malina'nın forumun bir yerinde yazdığı bir söz aklıma geldi. Çok net hatırlamıyorum ama aşağı yukarı, "Bizim burada leşi vurana/öldürene/bulana sürükletirler," gibi bir şeydi. Ben de şakayla karışık açtığım bir muhabbetin altında kalacağım gibi görünüyor:D:D
Sevgili Alan Parsons, çalışmanızı ayrı bir başlıkta açsaydınız keşke. Burada sayın Sarıcan'ın çalışmaları ile birbirine geçecek. Doğal olarak yazışmalar da birbirine karışacak ve bir süre sonra işler içinden çıkılamaz bir hale gelecektir.
Sanırım henüz erken. Başka bir başlığa taşıma şansınız hala var. Bu önerimi bir değerlendirin isterseniz.
Bir de: bu fideler tohumdan bu hale kaç günde geldi? Belki bunu daha önceki mesajlarınızda açıklayıcı bir şeyler yazmışsınızdır ama, ben göremedim. Yukarıda söz ettiğim karışıklık daha şimdiden kendini göstermeye başladı sanırım.
Alan Parsons
14-04-2009, 17:33
ayrı bir başlıkta açma konusunda kesinlikle haklısınız, bundan sonra artık;)
Fideleri pazardan almıştım,1. gün üzerlerinde 8-12 yaprak vardı, 10.gün bu haldeler,1.gün fotoğrafı önceki sayfalarda eklemiştim
Aslında başlığı ayırmak için çok geç değil bence. Kendi mesajlarınızı ve o mesajlara verilen/o mesajlarla ilgili karşı mesajları kopyalayıp, açacağınız bir başlıkta birleştirebilirsiniz sanırım. Ya da yöneticilerimiz başka bir yol önerebilirlerse, o şekilde taşıyabilirsiniz.
Hayatın tüm kademelerinde de öyle değil mi Sevgili Malbman, özellikle askerde. Elini uzattığın eline yapışır kalır. Yaptığınız işten zevk alıyor ve yüksünmüyorsan her zaman artıdasın. Ben bütün iş hayatım boyunca hep yaşadım bunu. Kimin yardıma ihtiyacı varsa hep yakın durmaya çalıştım.
Forumda bu kadar sevilmenin bir bedeli de olmalıydı değil mi? :D:D:D Sizin bu performansı bir çok kişiden daha başarıyla yapacağınızdan eminim. Bu sürece bilerek ;) **** bilmeyerek bir dahlimiz olduysa memnun oluruz. Yeni ufuklara hayırlı yolculuklar. En büyük MDA:D
Hayatın tüm kademelerinde de öyle değil mi Sevgili Malbman, özellikle askerde. Elini uzattığın eline yapışır kalır. Yaptığınız işten zevk alıyor ve yüksünmüyorsan her zaman artıdasın. Ben bütün iş hayatım boyunca hep yaşadım bunu. Kimin yardıma ihtiyacı varsa hep yakın durmaya çalıştım.
Forumda bu kadar sevilmenin bir bedeli de olmalıydı değil mi? :D Sizin bu performansı bir çok kişiden daha başarıyla yapacağınızdan eminim. Bu sürece bilerek ;) **** bilmeyerek bir dahlimiz olduysa memnun oluruz. Yeni ufuklara hayırlı yolculuklar. En büyük MDA:D
Sayın Sarıcan, dediğiniz gibi, iş el atanın elinde kalıyor ama olsun varsın. Bu güne kadar yaptığım hiç bir işten yüksünmedim; daha doğrusu yüksüneceğim hiç bir işe girişmedim.
Yaptığım her işten keyif aldım. Daha doğrusu keyif alacağımı bildiğim işleri yaptım (tabii bazı istisnalar var. 7 yıl bankacılık yapmak gibi ama ondan da yol yakınken döndüm.) Dediğim gibi bir şakayı sizin de katkılarınızla gerçek bir yapıya döndürebilirsek ne mutlu. Ama (eğer açılacak olursa) bu ufuklara yalnız yürümeyeceğimi de bilmenizi isterim. Düşerken bir kaç kişiyi de (en başta sizi) yanıma çekerim:D:D
Forumda bu kadar sevilmenin bir bedeli de olmalıydı değil mi? :D Sizin bu performansı bir çok kişiden daha başarıyla yapacağınızdan eminim.
Nazik düşünceniz için teşekkür ederim. Forumda ne kadar sevildiğimi bilmem ama en azından sizde bir yer bulmuşum kendime.
En büyük MDA:D
Ver coşkuyu, ver coşkuyu:D:D
Muhabbetiniz bol olsun beyler:D
malbman'ın alanparsons'a ait çalışmaları başka başlığa taşıma fikrini destekliyorum. Forum yetkilisinden rica edilirse sanırım kolayca ayrı bir başlık olur.
Alan Parsons
16-04-2009, 08:52
konu taşındığından resimleri toparlamak istedim, sırasıya 1.gün-6.gün ve 10.gün
Alan Parsons
16-04-2009, 08:54
bazı dallar diğer domates kardeşine rahatsızlık vermekeydi, ayrıca dallar çok büymüşlerdi,bende budama yaptım, biraz fazla kaçırmış olabilirim,:D
Siz böyle traşa devam ederseniz yakında dazlak kalırsınız. Ya bırakın bibirine sarılıp samaş dolaş büyüsünler, ya da zaten bir fidelik olan sistemde fidenin birini yanız bırakıp ikinciye 5 lt' lik bir pet şişe alıp hemen biraz ilerisine ikinci bir durgun su yapın, aynı hava motorundan bir T ile bağlantı yaparak onuda havalandırın. Böyle ikisine birden yazık olacak.
Hele bu saatten budama yapmaya hiç başlamayın!!!
Alan Parsons
16-04-2009, 17:19
Hele bu saatten budama yapmaya hiç başlamayın!!!
yanlış mı olmuş?
Altlardaki dallarda odunlaşmaya başlamıştı, yukarıda tam göbek kısmında çok minik minik çok fazla yaprak çıkıyordu, onlara daha fazla besin gitsin demiştim, neyse artık, bakalım..bekleyip görcez...zararı nedir?
Ne kadar yaprak, o kadar geniş fotosentez alanı. Siz seradaki domates ağaçlarına bakmayın. Onlar alt kısımlardaki salkımlar güneş görsün diye kelleştiriliyor. Alt yapraklar kendiliğinden kuruyup düşene kadar ellemeyin. Yalnızca koltuk budaması yapın yeter.
Alan Parsons
16-04-2009, 17:38
Ne kadar yaprak, o kadar geniş fotosentez alanı. Siz seradaki domates ağaçlarına bakmayın. Onlar alt kısımlardaki salkımlar güneş görsün diye kelleştiriliyor. Alt yapraklar kendiliğinden kuruyup düşene kadar ellemeyin. Yalnızca koltuk budaması yapın yeter.
teşekkür ederim,toparlayıcı ve çok net:rolleyes:
AAH bu amatörler... :)
Alan Parsons
17-04-2009, 11:40
domatesi ''yanlış budama'' yapmamın üzerinden 2 gün geçti, daha hızlı bir uzama olmadı, domatesin göbek kısmındaki buruşuk yapraklar biraz daha hızlı çıkıyorlar,gövde daha hızlı biçimde kalınlaşmaya başladı, çiçek ampullerinde gözle görülür biçimde daha çabuk büyüme oldu, ama hala çiçek açmadı.
Budama yapılmayan dallardaki büyük yapraklar da çok hızlı büyüyerek,daha kocamanlaştılar.
akinselcuk
17-04-2009, 15:39
Sera markalı bir paket domates tohumu almıştım. Kıştan bu yana hiç bir denemede fide oluşmadı. Tohumlardan çimlenen olmadı. Zaten iki arada bir derede iş yapabiliyorum. İhmal ettiğim çok şey var, ama genede bir ikisi çimlenmeliydi.
Bu tohumların kalanını Envor a göndermeyi düşünüyorum. Bakalım o sonuç alabilecek mi.
Elinde güzel bir tohum olan varsa hiç hayır demem hatta fide . . .
El cevap . . .
Alan Parsons
17-04-2009, 19:18
Sera markalı bir paket domates tohumu almıştım. Kıştan bu yana hiç bir denemede fide oluşmadı. Tohumlardan çimlenen olmadı. Zaten iki arada bir derede iş yapabiliyorum. İhmal ettiğim çok şey var, ama genede bir ikisi çimlenmeliydi.
Bu tohumların kalanını Envor a göndermeyi düşünüyorum. Bakalım o sonuç alabilecek mi.
El cevap . . .
''İstanbul tohumculuk''un domates, maydanoz ve biber tohumlarını aldım, domates tohumları %100 e yakın çimlendi,biber 20-25 tohumdan bir tane bile çimlenen olmadı, biber çimlendirmek zor sanırım:o
internetten aldıklarımdan hepsini denemedim ama, siberian, black krim, tiny tim,washington cherry, golden nugget,san lorenzo nano, patio hibrid 'ler çimlendi, ama ground cherry hiç çimlenmedi..
bir cherry yemiştim, çekirdeklerini aldım, tohumları kurutmak gerektiğini bilmiyordum, kurutmadan yaptım,onlarda çimlendi :rolleyes:
tohumlar daha yeni çimlendiler,3-4 yaprakları var, biraz büyüsünler sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
El cevap . . .
Dinlemedeyim! Tamam! :D:D:D:D
akinselcuk
18-04-2009, 12:06
Dinlemedeyim! Tamam! :D:D:D:D
Elimdeki domates tohumlarını göndereceğim. Birde sen dene. Ne ben ne de öğrencilerden çimlendirebilen olmadı. Tabi senin çimlendirebilme riskini göze alıyoruz artık. Çimlenirlerse alenen rezil olduk demektir. : )
Valla 8 fide yerimiz boş kaldı. Bir tane senin fiden var. 7 boş delik var. üstüste görgüsüzlük oldu demezsen domates fidesine ihtiyaç var.
Çimlenirlerse alenen rezil olduk demektir.
Sonucu bir tek sana bildiririm. çimlendiremezsem hiç olmazsa ben rezil olmam:p
üstüste görgüsüzlük oldu demezsen domates fidesine ihtiyaç var.
Ne görgüsüzlüğü canım, asıl görgüsüzlük; :D:DSiz anlarsınız, benim yanan modem'ide yolluyayım da bir bakıverin, şarj adaptörümü yanmış, yoksa modem mi?:p
Ben size 10 fide göndereyim, beş'i cherry, beş'i de salkım olsun. Artmadan yetmez ;)
akinselcuk
19-04-2009, 00:13
Tamam anlaştık. Dükkanda belki modem bile vardır. Köşe bucak bir şeyler çıkıyor. : )
Alan Parsons
26-04-2009, 21:09
Budamadan sonraki ilk fotoğraf:rolleyes:
Boyu 1 metreyi aştı, ancak hala çiçek namına bir şey yok, umarım boşa yetiştirmiyorumdur:p
Çiçek ampullerinin içleride boş çıktı..gövde kalınlığı 4 kurşun kalem kadar, ana gövdeden 2 kalın gövde daha oluştu..
Köklerin hacmi yaklaşık 3,5litre kadar, en başta 15litre EC solüsyonu koyarken şimdi, 12 litre solüsyon almıyor..
Açıkçası biraz ürkmeye başladım, bu hobi göründüğünden daha zor..
Sanırım domatesin boyu en büyük sıkıntım olacak,
ayrıca solüsyonu değiştirmek zor oluyor, değiştirme sırasında domatesler eğiliyor :)
bu nedenle japon sobalarının gaz depolarına, gaz doldurmak için plastik bir aparat vardı, onu arıyorum.
Alan Parsons
26-04-2009, 21:17
Sevgili arkadaşlar...sizlere bir sorum olacak, domatesin 23.günü yukarıda, bir domates aşağı yukarı kaçıncı ayında çiçek açar, kaçıncı ayında meyva alabilirim. ****** iklimlendirme koşulları çok önemli değişkenlik arzedebilir ama aşağı yukarı bir fikir verirseniz sevinirim.
çünkü bu hızla giderse 3-4.ayın sonunda benim evimin tavanı yetmeyecek,solüsyonu koyduğum saklama kabı(15litrelik) yetmeyecek...
Üstat senin bu domatesin cinsi çok değişik geldi bana. Bu domates ağacı olmasın sakın. Kökler çok sağlıklı görünüyor. Asıl ilginci gövdedeki dalların yapısı. Sırık domatese benzemiyor hiç. Kollar birbirine çok yakın. Tohumdan yetiştirdiyseniz cinsi bellidir zaten. Boyunun çok fazla uzayacağını zannetmiyorum. Hiç tomurcuk belirtisi yok mu?
Alan Parsons
26-04-2009, 22:30
Üstat senin bu domatesin cinsi çok değişik geldi bana. Bu domates ağacı olmasın sakın. Kökler çok sağlıklı görünüyor. Asıl ilginci gövdedeki dalların yapısı. Sırık domatese benzemiyor hiç. Kollar birbirine çok yakın. Tohumdan yetiştirdiyseniz cinsi bellidir zaten. Boyunun çok fazla uzayacağını zannetmiyorum. Hiç tomurcuk belirtisi yok mu?
sevgili sarıcan, pazardaki köylüden 4 tane fide olarak aldım, iki tanesini toprağa,2 tanesini topraksız teşkilata yerleştirdim, aradan geçen 23 günde, topraktaki fideler ile topraksız teşkilattaki fideler arasında kokusu dışında tek bir benzerlik yok, :confused:
Yaprak renkleri, şekilleri, bitkinin boyu, dallar arasındaki mesafeler, yaprak sayıları, gövde kalınlığı, herşey tamamen birbirinden farklı.sanki tamamen farklı cins gibiler, hatta her ikisine domates demek bile zor:)
''ne cins diye'' köylüyede sormadım,
tomurcuk var ancak uzunca bir süredir sessiz sedasız bekliyor, bazılarınında içi boş..
''Domates agacı'' ??? Korkutma beni,ev de olur mu?
Hydroponic code kısmına eklemem gereken bir bilgi daha :)
Güzel bir domatese benziyor. Pembe domates çıkarsa şaşırmayın. İlk çıkan meyvesinden tohum almayıda ihmal etmeyin. Bakarsınız tohum isteriz sizden. Çünki çok sağlıklı görünüyorlar, meyveside sağlıklı olur herhalde. Çiçeklerlede yakında tanışırsınız, çiçeklenme olunca döllenme oluşması için salkımları minik fiskelerle silkelemeyi ihmal etmeyin.
Alan Parsons
26-04-2009, 22:49
minik fiskelerle silkelemeyi ihmal etmeyin.
Sevgli sarıcan, çiçeklere hava püskürtsem olur mu?( camsil kutusu ile)
Hayır, parmağınız veya ince bir çubukla salkımı incitmeden hafif hafif vurmanız yeterli, hatta çiçeği gıdıklayabilirsiniz:D:D:D Ben bazen gıdıklıyorum çünki.
Alan Parsons
26-04-2009, 22:57
PDA cı mı olduk şimdi:D:D
domates ağacı olayında biraz aydınlatabilirmisin,bu agacın boyutları nedir?:confused:
Domates ağacı manyak bir şey, 100 m2 bir yer lazım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=404733&postcount=12
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=372731&postcount=42
Ama denemek istiyorum.
Alan Parsons
26-04-2009, 23:32
Benim ki umarım domates ağacı değildir. Gözüm korktu
Acarextt03
27-04-2009, 14:03
Sanmıyorum. Ama siz kalınlığını söyleyince aklıma takıldı.
Ben geçen yaz kasa toprağıma bir domates dikmiştim.
Aradan geçen 1 ay zarfında domatesim boyu 40 cm olup kalınlığı işaret parmağım kadardı...
Daha önce bu kadar kalın gövde görmemiştim. Aradan 15 gün sonrada meyveye dönüp çok güzel 5 - 6 domates verdi... Bizde afiyetle yedik...
Merak ettim acaba cinsini bilen varmı.?
Biraz araştırıp foto. larını ekledim
Alan Parsons
27-04-2009, 15:56
sayın Acarextt03, çok benziyor bendekilere,sanırım aynı tür.yukarıdaki resimler topraklı saksılarda olsa gerek,topraksız olsaydı sanırım yapraklar bendeki gibi sık olacaktı.
Alan Parsons
30-04-2009, 19:51
Daha açan çiçek yok, dallar oldukça kalınlaştı, yoğun yaprak çıkışı devam ediyor,alt yapraklar biraz eskidi,önerileriniz üzerine budama yapmıyorum:D,ancak domatese hakimiyet oldukça zorlaştı solüsyonu değiştirmek gitgide daha da zorlaşıyor:mad:
Sevgili Alan Parsons, o besin tankı çok küçük kalmış. neredeyse her gün besin değiştirmeniz gerekecek yakında. Daha derin bir tanka aktarma şansınızı bir zorlayın bence.
Alan Parsons
30-04-2009, 22:48
daha net fotoğraflar
Alan Parsons
30-04-2009, 23:12
Sevgili malbman,
Benimde kafama takılıyor ama nasıl bir kaba koyacağımı şaşırdım, daha 1 ay bile olmadan 17ltlik kap yetmiyorsa, değiştireceğim kapta 1-2 ay sonra yetmez.
Sanırım fazla oksijen vermekte ev içi üretim için pek uygun değil, ayrıca bundan sonra daha hızlı bir büyüme bekliyorum, nedeni ise; kökler küçük iken, hava taşından çıkan kabarcklar köklere uğramadan yüzeye çıkıyordu, (orta hatta birleşiyorlardı, bu nedenle kökler orta hattan daha yoğun miktarda çıkmışlardı) şimdi ise her iki hava taşının üzerine kökler çöreklendi, köklere dikkatli bakıldığında kökler arasında stabil-durağan çok sayıda minik hava balonları var, ayrıca tüm çıkan hava balonları kökler ile bir şekilde temas halindeler.hava taşlarından yararlanım arttı hatta maksimum düzeyde.Tek hava kabarcığı ziyan olmuyor :)
Alan Parsons
01-05-2009, 08:33
Fazla bir deneyimim olmadığını tekrar hatırlatarak bir konuda yorum yapmak istiyorum, Sanırım Hava baloncuklarının mekanik etksini de unutmamak lazım, Sayın envor köklerin hareket halinde olmasının iyi olduğunu bir kaç kez farklı konu başlıklarında belirtmişti.
Hava balonukları köklere vurarak, kökleri gıdıklamakta, devamlı titreşim ve hareket hali sağlamakta, bununda büyümeye önemli etkisi olduğunu düşünüyorum. Tabi ki akan suya göre hareket mukayese edilemez, ancak köklerin milimetre cinsinden boyutları düşünüldüğünde, kökler için akan su modeli sistemin içinde olduğunu düşünüyorum.
Antalya'da IKEA varsa, benim domates ve marul sistemlerinde kullandığım plastik kaplardan alabilirsiniz. Ben IKEA'dan almıştım. Yaklaşık 40 lt. su alıyor ve çok da ucuzlar. Sanırım 6 TL falandı fiyatları.
Sayın Alan Parsons,
Domateslerin o kadar büyüyüp çiçek açmaması çok ilginç. Bence güneş alması yetersiz ve bu sebeple çiçek açması için gerekli besin elemetlerini alamıyor ya da tohumun yapısıyla ilgili bir sorun olabilir. Bence hazır fidelerle tekrar dikim yapsanız iyi olur. Çünkü normal şartlarda bir ay sonunda en az 3 salkım çiçekli olması gerekirdi...
Alan Parsons
01-05-2009, 10:55
Sayın Alan Parsons,
Domateslerin o kadar büyüyüp çiçek açmaması çok ilginç. Bence güneş alması yetersiz ve bu sebeple çiçek açması için gerekli besin elemetlerini alamıyor ya da tohumun yapısıyla ilgili bir sorun olabilir. Bence hazır fidelerle tekrar dikim yapsanız iyi olur. Çünkü normal şartlarda bir ay sonunda en az 3 salkım çiçekli olması gerekirdi...
Sayın Akya;
Antalya Kemerdeyim, sistem terasa bakan odada,sabah güneşin doğuşu ile güneş almaya başlıyor, 13:00-13:30' a kadar güneş alıyor,sanırım yeteridir, sistemi terasa çıkartarak sabah saatlerinden itbaren 19:00 a kadar güneş aldırabilirim, ama yazın kavrulur diye çıkarmıyorum.
Çicek ampulleri, veya başlıkları var ama içleri boş çıkıyor,:mad:
Alan Parsons
01-05-2009, 11:01
normal şartlarda bir ay sonunda en az 3 salkım çiçekli olması gerekirdi...
:confused:
Bu konuda fikirleri olan arkadaşlar varsa, görüşlerini öğrenmek isterim, haybeye beslemeyelim domatesi,:D
Moralim altüst oldu:(:confused::(
Doktor dedi ki "Ne yerse yesin ..." :( Hemen moral bozmak var mı? Ben ilk kurduğum sistemi fideleri ile birlikte komple kaldırdım sıfırdan yenisini yaptım. Hemde tohumdan çimlendirerek.
Hazır fide aldığın için domatesin cinsini bilmiyorsunuz, en büyük handikap bu. Mevcutta iki kök fide var ama kolları sayınca sanki beş altı kökmüş izlenimi veriyor. Cinsini bilmediğiniz için koltuk alma yapıyormusunuz bilmiyorum.
Deponun dışından göründüğü kadarıyla köklerin de maşallahı var. Bence siz sistemi terasa çıkarın, bu arada besin deposunun eni boyu aynı ama derinliği fazla olan cinsini aynı depoyu aldığınız yerde bulabilirsiniz. Ortak kapak kullanımı için ondan alın ve depoyu biraz büyütün.
Gördüğüm kadarıyla çok sağlıklı domatesler yiyeceksiniz. Domatesler çıksın ki tohum alalım sizden değil mi? Benim yeni fidelerimin birinde de dediğiniz gibi tomurcuklanma oluştu ama tomurcuğun ağzı açıldığı halde çiçeklenmedi. İçi boş gibi duruyor. İki cins tohum çimlendirmiştim ama çimlendirdikten sonra karıştırdım.
Biri Anadolu tohumculuğun Super Marmande cinsi, biri ise köyden gelen domatesten kendim tohum almıştım. Belkide köyden gelen domates, bilemeyeceğim ama ilk tomurcukların içi boş. Bende sizin gibi bekliyorum.
omer.tuncer
01-05-2009, 12:12
Odanın içindeki karbokdiosid yeterli gelmiyor olabilir seralarda havalandırma da bu yüzden yapılıyor. bence terasa çıkarıp üstlerine de gölgeleme yapmanız kavrulmanın önüne geçer.
Alan Parsons
01-05-2009, 12:52
Hazır fide aldığın için domatesin cinsini bilmiyorsunuz, en büyük handikap bu. Mevcutta iki kök fide var ama kolları sayınca sanki beş altı kökmüş izlenimi veriyor. Cinsini bilmediğiniz için koltuk alma yapıyormusunuz bilmiyorum.
Sevgili sarıcan koltukalma yapıyorum, resimde görünen dallar, koltuk arasından çıkan dallar değillerdi, hep ana gövdenin 2'ye,3'e ayrılması ile oluştu.
Alan Parsons
01-05-2009, 12:54
Odanın içindeki karbokdiosid yeterli gelmiyor olabilir seralarda havalandırma da bu yüzden yapılıyor. bence terasa çıkarıp üstlerine de gölgeleme yapmanız kavrulmanın önüne geçer.
Sanırım ağır basan düşünce terasa çıkartmak ve besin deposunun büyütülmesi, ilk etapta terasa çıkaracağım domatesi.teşekkürler görüş ve önerileriniz için:rolleyes:
Çiçek ampulleri boş mu çıkıyor yoksa yanmış gibi kuruyup gidiyor mu? Eğer öyleyse nem yetersiz geliyordur. Gerçi Antalya gibi yerde nem yetersiz geliyorsa, biz burada ne yapalım o da ayrı bir konu:p:p
Alan Parsons
01-05-2009, 15:48
Çiçek ampulleri boş mu çıkıyor yoksa yanmış gibi kuruyup gidiyor mu? Eğer öyleyse nem yetersiz geliyordur. Gerçi Antalya gibi yerde nem yetersiz geliyorsa, biz burada ne yapalım o da ayrı bir konu:p:p
Şu ana kadar 6-7 çiçek ampulu çıktı, hepsi boştu:(
Kafam biraz karışık, acaba domates bitkisi, yaprakların dalların büyüme olayına takıldı da çiçeği es mi geçiyor, belki yukarıdan çıkacak yapraklar biraz normal sayılara düştüğünde, boy ve dal uzaması eskisi gibi hızlı olmadığında çiçek açar:confused: Tamamen kararsızım, terasa çıkarmanın iyi olacağını düşünmeme rağmen terasa çıkartmaktan vazgeçtim,bekleyip görmek istediğim bazı olaylar .
Alan Parsons
01-05-2009, 20:23
Köklerin son hali
Yakında biz bu sakalları değirmende ağartmadık diye hava atarsınız:D:D:D Domates olmasa da ne gam. Sizin sakallarınız parayı götürür:p
Alan Parsons
01-05-2009, 21:09
Sevgili Sarıcan, evde makara konusu oldum,:p:p
Ev halkı domates çıkmayacağı, olmayacağı konusunda birleşti, artık bıraktım işi gücü :p:p, tek derdim var yarım kilo domates alsam ben bu işi kıvırdım diyecem:D
Azman gibi oldu, tık yok:D
Hydroponic code kısmına kesin ekleyeceğim, ''doğru türü seçiniz''
Bu arada domates kökü yeniyor mu? Bir şeye faydası var mı? Yumurta kırsam nasıl olur? Domates çıkmazsa bir işe yarasın :p
Bende senden farklı değilim. Kasım ayından bu tarafa uğraşıyorum. Altı aydır çilekten toplam 8 adet hasat ettik. Domatesden ise geçen iptal ettiğim paralel saksı sistemimde 9 adet yeşil domates yavruları vardı onları alıp güneşete kızarmaları için koymuştum. Onların dışında hasat yok ama allahtan bu ara fidenin biri halime acıdı da 8-10 tane meyve tuttu. Ama neresinden bakarsanız bakın altı aylık emek ve harcadıklarımı sayarsanız 24 ayar altın fiyatına domates yiyeceğiz. Ama onların kokusunu duymak, her sabah gidip onlarla oynamak bütün stresimi alıyor. Başka türlü dayanamazdım herhalde emekliliğe. Senin köklerden olsa olsa köse dedeye sakal olur gördüğüm kadarıyla:D:D:D
Alan Parsons
01-05-2009, 21:46
Senin köklerden olsa olsa köse dedeye sakal olur gördüğüm kadarıyla:D:D:D
OFF...offf:D:D krize soktun beni sayın üstadım:D,çok yaşa
en kötü ihtimal pazardan salkım domates alıp, ev halkına göstermeden domates bitkime yapıştıracam:p
Birader, senin çiçekler nemsizlikten boş çıkıyor haberin olsun. Havada yeterince su buharı yok sanırım. En ilkel şekilde, çaydanlığın altına su koy, kapağını kapat ve ibriği domatlara dönük şekilde buhar çıkarttır. Tabii çiçek açmadığı zaman.
Alan Parsons
01-05-2009, 23:21
Sevgili malbman, dediğini uygulayacağım çok teşekkürler, aynı problem sayın sarıcanda da var sanırım, ayrıca hergün birkaç kere fıs fıs ile su fışkırtayım diyorum,onunda faydası olu belki.
Çiçeklerin üstüne su gelmesin. Polenler yapışır, tozlaşma işi başka baharlara kalır ona göre:D:D
Alan Parsons
02-05-2009, 19:59
Bugün yoğun yaprak çıkışının oldukça azaldığını, tomurcukların sayısının inanılmaz derecede arttığını gördüm,tomurcuklar öyle bir artmış ki her fide de yaklaşık 15'e yakın toplam 30'a yakın tomurcuk var, bundan sonra uzama artık eskisi kadar hızlı olmayacak, bunun nedenlerini düşündüğümde;
1)ec değerini arttırmadım, hala 1,8 olduğunu varsayıyorum, varsayıyorum diyorum çünkü ecmetrem yok,(envor beyin tarifine göre 1,8)ec değeri düşük geliyor olabilir.
2)besin kabının boyutları yetersiz geliyor olabilir.
3)yukarıdakilerin hiçbiri olmayıp, artık domates bitkisinin ergenlik çağına geçmesi ve artık tomurcuklar üzerine yoğunlaşacağından,
1 ve 2 veya 1+2 de olabilir ancak bana 3 daha yakın gelmekte, bekleyip göreceğim, umarım domates bitkim ırkını sürdürmek için biraz çaba gösterir:p
Şu ana kadar 6-7 çiçek ampulu çıktı, hepsi boştu:(
.
Net bir resim çekinde iki kelam da biz edelim:D:D:D
Benim domatesler 4. çiçek salkımını çıkarttı bir ayda da, ayıptır söylemesi, ondan dediyim:D:p:p
53. nolu mesajda benim içi boş ampullerin resmi var Envorcum. Korktuğun için senin domates güzellerinin resmini koyamıyorsun foruma değil mi? Nazar boncuğuda taktık, daha ne yapalım seranın son halini görmek için.
Sayın Sarıcan, resimleri ekliyeyim, yarın da bir felaket bekliyeyim değil mi?
Tamam, bir deneme daha yapalım, az sonra resimleri ekliyeyim, bakalım başlarına bir şey gelecek mi?:D:D:D
Alan Parsons
02-05-2009, 21:25
Azman bitkim bana izin verdiği ölçüde bu fotoğrafları çektim, bunun gibi daha çok var
Sayın Alan parsons, bence iklimden, fotosentezini tam olarak yapamıyor, gövde de kavallaşmış. Ayrıca çok da sıkışık bir ortamda. Tek bir fidemi o?
Alan Parsons
03-05-2009, 10:22
Sayın envor üstadım,
2 fide var sistemde, acemiliğime deneyimsizliğime verin, ilk denemem olduğundan biraz yer konusunda cimri davranmışım affınıza sığınarak öğrenme amaçlı bir kaç sorum olacak,
Fotosentezi tam olarak yapamadığını farzedersek, yine de bu kadar büyürmüydü? boy kısalığı vb. yaprak problemleri, kök problemleri beraberinde olmazmıydı?kısacası fotosentez yetersizliği olsa azmanlaşırmıydı domates bitkim,
Gövde kalınlaşması, kavallaşması birbirinden farklı mıdır?
Gövde kavallaşması sanırım kötü birşey ve geriye dönüşü olmayan bir problem sistemi komple sıfırlayayım mı? Bu domatesten hayır gelirmi artık?
Yeni fidelerle tekrar deneyeyim mi?
Sayın Alan Parsons, bitkiniz fotosentezi yapıyor, ama tam olarak yapamıyor, (Şimdi bu ne demek diyorsunuz, nasıl bir cümle kurmuşsam artık:D:D)
Şimdi bir domates gibi büyümek var, birde ot gibi büyümek var,:D, sizinkisi ot gibi büyüyor :) Yapabildiği fotosentezle anca bunu başarıyor.
Domatesden hayır gelir tabi, fideyi teklersen vede güneşe çıkarırsan, sorularına daha detaylı cevap yazacağım ama ne zaman, (az sonra değil) en kısa zamanda :)
Alan Parsons
05-05-2009, 09:09
03.05.2009 günü sistemi sıfırlama kararı aldım,ancak o kadar büyüttükten sonra içimde elvermiyordu ama domateslerimden de soğumuştum, ben de sıfırlama yerine deneme yapmak istedim, tekrar radikal bir budama yaptım, olacakları görmek istedim,fotoğrafları ilerleyen günlerde koyacağım.Bir de internette bu resmi gördüm, kadıncağız çok mutlu ama sanırım onunda benimle aynı problemi var.Tek tük domates var, ama kalıbının mahsülünü vermemiş.
http://www.pgta.org/PGTA2008Images/TomatoTowerA600.jpg
kadıncağız çok mutlu ama sanırım onunda benimle aynı problemi var.Tek tük domates var, ama kalıbının mahsülünü vermemiş.
Kalıbının mahsülünü verecek bence, üzerindeki çiçeklerin ve bitkinin yaprak haritasının bana söylediği bu :) Oturak cinsi bir domates çeşiti, yalnız domatesler büyümeye bşlayınca dallar çökecek, bakalım kadıncagız o zamanda mutlu olacak mı?:D:D
Alan Parsons
16-05-2009, 09:20
Domates bitkimin, terasa çıkarmama rağmen çiçek açmaması üzerine sistemi dün itbariyle sıfırladım, siz değerlerli arkaşlarımın görüşleri doğrultusunda iklimlendirme hatalarım olduğunu düşünüyorum, ayrıca yanlış kap seçimi vb. ufak tefek hatalarımda oldu.
Bir süre ara verceğim, tekrar iştahım kabarana kadar, ev halkının direncini kırana kadar :) çalışmalarım sadece zihnimde şekillenecek, gelişecek.
Topraksız tarımın, topraklı tarıma göre daha zor, daha sofistike oluğu kesin. Forum sayfalarını okudukça, kolay olduğunu düşündüm, iştahım kabardı, hemen işe koyuldum ancak önemli hatalar yapmış olacam ki domatesime çiçek açtıramadım, yeni başlayan arkadaşlara ve kendime ''daha yavaş ve sabırlı hareket etmenin'' önemini vurgulamak istedim.
Ayrıca ''topraksız tarım'' bölümündeki çok önemli bilgileri bizlerle paylaşan üstad kıvamındaki çok değerli arkadaşlar, bu bilgilere belli bir olgunluk neticesinde deneyimleri ile ulaşıyorlar, bu bilgileri hap gibi alıp yutmak her zaman ve herkeste işe yaramayabiliyor.
İlk başarısız denememde çıkarttığım sonuçlar;
1)İklimlendirme en önemli etmen, kapalı ortamlarda yapılan denemeler (oda,balkon vb.), açık ortama göre daha başarısız oluyor.
2)10 kere düşünüp,1 kere hareket etmek size para ve zaman kazandıracaktır. Bazı arkadaşlar, durgun su sistemini denemeden, ilk olarak akan su sistemi ile başlıyorlar, kanımca bu bir kumar, mutlaka başarısız olacaklar demek istemiyorum, durgun su sisteminde piştikten sonra, hap olarak aldığımız bilgileri sindirdikten sonra ''akan su sistemi'' gibi daha uğraşverici ve daha maliyetli sistemlere geçmenin uygun olacağını düşünüyorum.
Acarextt03
16-05-2009, 09:52
Bırak düşünmeyi Usta... Tekrar başla.... Yeniden.. Again and Again...
Edison bir kere denedi başarılı oldu ? mu sanıyorsun....
Bence sen ilk seferde 2 domatesin yanlış ortamlarda dahi bu kadar büyütülebileceğini göstermiş oldun... Şimdi artık şuna canı gönülden inanıyorum... Sen bu işin mektebinde okuyan insanlardan 10 kat daha bilgilisin...
Başlamak yolun yarısı.... Yarın çok güzel bir pazar günü... Yeniden dene arkadaşım....
lokmanbahçe
23-05-2009, 22:16
domat tomurcuklanma devresine girdiğinde hatta tohur tuttuktan sonra kızarma döneminde köklerinin aşırı sıvı ortamda kalması malesef azmasına sebep olur. başka bir deyişle bol bol dal yaprak oluyor. bu yüzden tankı 3-5 dakka besinli tuttuktan sonra tamamen tahliye edin. epey bir süre(süreyi tank içindeki nem tamamen sıfıra inmemek üzere kendiniz ayarlayın) bu şekilde kalsın. hava sirkülasyonu olmadığını düşünüyorum ki tankın içindeki nem köklerin yapısının bozulmasını engelleyecektir. bir miktar susuzluk çekmek bitkiyi su stresine sokacaktır. bitki yaratılış gereği alarm verecek ve neslini devam ettirme güdüsüyle tohuma gitmek isteyecektir; bunun için meyveye duracak. tabi su stresine sokmaktan maksat bitkinin meyve içinde kullanacağı nem ve besini de kesmek değil yazın geldiğini havadaki ve topraktaki sıvı miktarının azaldığını anlatmak yani artık meyveye dur be kardeşim demek...:D
lerdemir
04-06-2009, 13:24
Sayın Sarıcan, resimleri ekliyeyim, yarın da bir felaket bekliyeyim değil mi?
Tamam, bir deneme daha yapalım, az sonra resimleri ekliyeyim, bakalım başlarına bir şey gelecek mi?:D:D:D
Olmaz envor!
Bu, kavgada bile yapılmaz!
O fotoğraflar buraya konulup da, görenlerin boğazları yutkunmaktan şişirilmez! :p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.