View Full Version : Yeraltı sulama (terleyen boru) ile çim alanın sulanması
Ömer Tarhan
14-04-2009, 11:11
Çimlendirme yapacağım bahçemde yeraltı sulama sistemi ile sulama yapmanın etkin olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Yeraltı sulama ile ifade etmek istediğim "subsurface/underground irrigation system" veya "KISSS (Capillary Irrigation Sub-Surface System)" denen sistemlerdir.
Boruların toprak altına döşendiği fıskiyeli sistemler ya da damlama sistemi borularının toprağa gömüldüğü sistemi (subsurface drip irrigation) kastetmiyorum.
İngilizce karşılıkları yazmamın sebebi, bu deyimlerin türkçede tam karşılığının olmaması. Zira türkçe arama yaptığınız zaman yeraltı sulama deyince fıskiyelerin hortumlarının yer altına gömüldüğü sistemlerle karşılaşıyorsunuz.
Türkiyede terbo ismi altında satılıp uygulanıyor. http://www.terleyenboru.com/
Bana çok mantıklı bir sistem gibi geldi ancak yurt dışı sitelerden de incelediğim fotoğraflarda sanki boru hattının üstündeki çim bölgeleri daha açık arada kalan alanlar ise daha koyu gibi geldi.
Bu konuda bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Google'da ararken bu sayfayı buldum. Banada terleme hortum sistemi lazım, bahsettiğiniz firmayı aradım ancak artık bu sistemden satmadıklarını duydum. Zaten üretici değilmişler, ithal ediyorlarmış.
Başka bir yerden bulabilir miyim acaba? Türkiye'de üreten bir yer biliyor musunuz? İhtalde olur ama fiyatı daha pahalı olur diye üretici arıyorum.
Bu arada çim yüzeyler için uygulanabilecek en iyi sistem budur.
sındırgılı
08-04-2011, 23:47
Bence de, damlama sulamadan daha iyi bir sulama cesidi. Fakat, yatirim maliyeti damlamaya nazaran 3 kati pahali.Kurstaki Sulama Hocamizin favorileri; pivot sulama ve terleme sulama sistemleri.
Tabii, konu cim alan olunca pivot devre disi kaliyor.
buharlaşmayı engellemeyi büyük avantaj bunun yanında düşük basınçla çalışabildiğinden enerji bakımındanda faydası olur diye düşünüyorum.
Maliyeti pahalı doğru ama ürün ithal edildiği için pahalı yurt dışı satış fiyatları gayet makul, işin içine nakliyat, vergi, kar v.b. girince fiyat şişiyor.
O yüzden Türkiye'de üretici bulmak lazım, muhakkak vardır ama bulmak lazım işte, ben araştırıyorum. Bulabilirsem paylaşırım. Bilen arkadaşlar varsa da paylaşırlarsa sevinirim.
Mine Pakkaner
09-04-2011, 00:14
Center pivotta sulanmamış alanlar kalmakta düz hatta giden pivotlarda ise arazi tesviyesi ve meyil önemli. Yatırım maliyeti çok pahalı.
Çimde damla sulama kullanılacaksa toprakaltı borular tercih edilmeli ama onda da sistem projesinin çok iyi bilinmesi ve hiç unutulmaması önemli, yoksa, başımıza sık geliyor, yeni bir bitki dikmek isteyen kişi boruları parçalayabiliyor.
Biz bu sene toprakaltı damlamayı 40 da sebzede de kurduk. Başarı yüksek, bitkilerin performansı fevkalade.
Harika, Mine Hanım fotoğraf paylaşırsanız çok makbule geçer. Bende toprak altı sistem kurmak istiyorum.
Mine Pakkaner
09-04-2011, 00:32
Center pivot halkaları şu şekilde oluyor;
201905
201906
Gördüğünüz gibi arada sulamayan parçalar var. Pivotun mucidi Amerika' da olduğu gibi binlerce dönüm araziye sahip çiftçilerseniz aradaki sulanmayan parçalar önemli değil, ekim dikim yapmazsınız. Ama bizim topraklarımız küçük ve parçalı parseller. Şu anda en fazla İç Anadolu' da kulanılıyor. Konya' da 10-12 pivotu olan çiftçiler var. Ancak dediğim gibi tarlalar toplu ve çok büyük. Urfa' da, Karaman' da, düz ve büyük tarlalarda kullanılmakta. Meyilde kullanmaya imkan yok.
Takdir edersiniz ki tarla işlemeyi de nasıl yapacağınızı iyi düşünmeniz gerek.
Mine Hanım fotoğraf paylaşırsanız çok makbule geçer.
Caner 78 bakayım imalat sırasında hiç fotoğraf çekmiş miyiz? Traktörün arkasından aparatla boru sererken olacaktı. Bulursam eklerim.
Toprakaltı sistemde, su çıkışı olan noktaların bitki kökleri, taş, toprak ile zaman içinde tıkanması ve performansının düşmesi nasıl engelleniyor?
Bahsetiğiniz sistem belirli aralıklarla damlatıcılara sahip olduğu için tıkanması muhtemel.
Benim bahsettiğim sistem yine toprak altı uygulamalı ancak damlatıcısı yok. Dolayısıyla tıkanması imkansız gibi birşey, borunun her tarafında ince ince gözenekler var, terleme yoluyla sulama yapıyor böylece sulama eşit ve homojen şekilde oluyor. Çok değişik ve güzel bir sistem ancak çok bilinmiyor sanırım. Yurt dışında çok popüler ve yaygın olarak kullanılıyor, sonuçlarıda gayet başarılı. Bende yurt içinde üretici bazında satın alabileceğim yer araştırıyorum.
Amerika ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılıyor, hem tarım amacıyla hemde peyzaj uygulamalarında, hatta Avrupa'da Hollanda ve Almanya'da çoğu stadyum bu sistemle kullanılıyor. Baktığınız zaman zeminlerin ne kadar kaliteli olduğunu görmek için uzman olmaya gerek yok zaten.
Bahsettiğim sistemde ser-topla olarak kullanmayabilirsinde, uzun ömürlü olması en büyük avantajı zaten tıkanma sorunuda imkansız gibi birşey, damlatıcı yok çünkü.
Bu arada Türkiye'de üretici buldum birazdan arayıp konuşacağım.
Tekrar selam, aradım konuştum İstanbul'dan bir firma Gransan diye, şuan için Türkiye'de sadece onlar üretim yapıyormuş, o yüzden fiyatı uygun geldi bana numune talep ettim, gönderecekler. Ege ve Akdeniz'den çok sayıda sipariş aldıklarını ve müşterilerin memnun olduklarını söylediler, hatta belediye bile otoyol refüjleri için bu sistemi kullanıyormuş.
Bu sistem ilgimi çekti. Sondaj kuyusundan az miktarda su elde ettim. Bu sistemle yeterli olabilir.
Deneyim sahibi olanlar varsa, damlama ile kıyaslarlarsa memnun olurum.
Ömer Tarhan
13-04-2011, 13:11
Konuyu açtıktan iki sene sonra bu konunun tartışıldığını görüyorum. Bu arada ben 130 m2 kadar, değişik geeometrik şekillerden oluşan çim alanımı her su hattına bağladığım 3 adet mini sprink olmak üzere, toplam 4 hatla (12 sprinkle) suladım. Her springi 5 m arayla yerleştirdim (yani yarıçap 5 m, çap 10 m). Hatları su saatine giren ana borudan değilde şebekedeki ince borulardan aldığım için zaman zaman sorun yaşadım.
Bu sene çim alanını 300 m2 ye çıkartıyorum. Bu sefer hatları su saatinden hemen sonraki kalın borudan aldım ve her hatta 6-11 m atan 3 adet rotor sprink monte ediyorum. Yine 4 hat, 12 rotor sprink. Her hat selenoid (elektrikli ) vanaya, onlar da bir zamanlayıcıya bağlı. Böylece günün hangi saatinde, haftanın hangi günleri, ve ne kadar zaman istersem sulanıyor.
Biraz bu işlere ilgisi olanların kendileri tüm malzemeyi temin edip bir yardımcıyla (işçi) beraber sistemi kurabilirler. Hiç korkulacak bir iş değil.
Aslında en başından toprağı sermeden terleme boru döşemek mantıklı. Maliyetini de iki sene önce araştırdığımda sprink sistemiyle aynı hatta daha ucuza geliyor, son derece de basit bir sistem. Bir ana hat çekiliyor, bu ana hattan 40 cm aralıklarla sulayıcı borular çıkarılıyor, diğer uçlar kör tapa ile kapatılıyor ve araya bir basınç düşürücü (35-40 TL) konarak su hattına bağlanıyor. Otomatiklştirmek isterseniz bir selonoid vana ile bir kontrol ünitesi ya da benzer bir sistem yeterli. Ancak toprak serildiyse toprağı 40 cm aralıklarla kazmayla kazıp döşemek fizible olur mu bilemiyorum. Türkiyede henüz yaygın uygulama yok en azından perakende bazında anladığım kadarıyla. Oysa yurt dışında bu boruları toprak altına gömen özel cihazlar olduğunu biliyorum.
Bir de Mine hanımın değindiği gibi projeyi, **** toprağı kapatmadan önceki fotoğrafı saklamakda yarar var. En iyisi bu sistemi döşemeden önce tüm peyzaj işlerinin planlanması. Ekstra işler boruların yaralanmasına neden oluyor. Bunu kendim döşediğim damla sulama borularında iyi tecrübe ettim.
Ömer Bey'in de bahsettiği gibi döşemesi diğer toprak altı sulama sistemlerinden farksız, her hangi bir zahmeti yok. traktörün arkasına takarak döşenebilir. Toprak altında kullanıldığı gibi üzerinde de kullanılabilir.
Ayrıca fiyatları da 2 sene önceki fiyatı değil sprink sistemden çok daha ucuz artık bir o kadar da verimli.
Benim bahçede yaptığım çim alan 1000 m², ana borudan çekilen 4 hat üzerindeki sprink ler ile sulanmakta. Hatlar bilgisayara bağlı, istediğim saat ve günleri ayarlayarak kaç dakika istersem sulama imkânım var.
Sulama suyunu bahçedeki artezyen den sağlıyoruz, bu su büyük bir depoya geliyor ve sulama zamanı vanalar otomatik olarak açılıyor.
Terleyen hortumu seneler önce Bauhaus'da görmüştüm. 60 m kadar aldım ve bunu da bahçe yolu kenarındaki altunî taflanlan yaptığım çit altına toprak üstünden mini kavisler vererek yerleştirdim. Bir ucu 1/2 parmak sulama hortumuna bağlı diğer ucunda kör tıpa var.
Sulama hortumunu açınca her tarafından terleyerek bitkiyi gayet güzel suluyor. Senelerdir kullanıyorum hiç bir şey de olmadı. Ama dediğim gibi beninki toprağın üzerinde ve gömülü değil.
Çim alanda nasıl kullanılır bilemiyorum? Derinliği ne kadar yapacaksınız? Zaman zaman çimleri havalandırma yapıyoruz, aeratör çekmeden başka, ben üç çatallı (diren) ile de toprağı nereden baksanız 20 cm kadar deliyorum.
Üzeri çim kaplı alanda bu terleyen boruların nereden nasıl geçtiğini, nasıl bileceğiz ki?
Bugün Gransan'ı aradım. Sağolsunlar, ilgilendiler. Numune gönderecekler. Numuneden çıkacak sonucu sizlerle paylaşacağım.
Benim bahçede yaptığım çim alan 1000 m², ana borudan çekilen 4 hat üzerindeki sprink ler ile sulanmakta. Hatlar bilgisayara bağlı, istediğim saat ve günleri ayarlayarak kaç dakika istersem sulama imkânım var.
Sulama suyunu bahçedeki artezyen den sağlıyoruz, bu su büyük bir depoya geliyor ve sulama zamanı vanalar otomatik olarak açılıyor.
Terleyen hortumu seneler önce Bauhaus'da görmüştüm. 60 m kadar aldım ve bunu da bahçe yolu kenarındaki altunî taflanlan yaptığım çit altına toprak üstünden mini kavisler vererek yerleştirdim. Bir ucu 1/2 parmak sulama hortumuna bağlı diğer ucunda kör tıpa var.
Sulama hortumunu açınca her tarafından terleyerek bitkiyi gayet güzel suluyor. Senelerdir kullanıyorum hiç bir şey de olmadı. Ama dediğim gibi beninki toprağın üzerinde ve gömülü değil.
Çim alanda nasıl kullanılır bilemiyorum? Derinliği ne kadar yapacaksınız? Zaman zaman çimleri havalandırma yapıyoruz, aeratör çekmeden başka, ben üç çatallı (diren) ile de toprağı nereden baksanız 20 cm kadar deliyorum.
Üzeri çim kaplı alanda bu terleyen boruların nereden nasıl geçtiğini, nasıl bileceğiz ki?
Güler Hanım Terpipe Terleyen boru sulama sistemi ile aynı hat üzerinden havalandırma da yapabilirsiniz. Toprağı ayrıca delmenize ve herhangi bir başka işleme gerek yoktur.
Gransan numuneyi hemen göndermiş. Kendilerine teşekkür ederim.
İlk izlenimim olumlu. Bir metre kadar uzunluğundaki numune hortuma su doldurdum. Bir ucunu kapattım. Diğer ucunu yukarı kaldırdım. Bu durumda bile yüzeyde, terleme oluştu.
Şimdi sıra bazı sorulara cevap bulmakta; kireçlenme için önlem gerekli mi, damlama için yapılan filtreleme terleyen hortum için yeterli olur mu? Bağlantı elemanları damlamadan farklı mı? Köklerin hortumu sarmalaması, hatta tıkaması söz konusu olabilir mi?
Yeni bir uygulama. Umarım başarılı olur.
Bir iki soru da ben ilave edeyim. Damlama sulama sistemi ile bitkiye suyun yanında gübre de vermek mümkün. Terleyen boru sisteminde de suyla beraber gübre vermek mümkün mü?
Bir iki soru da ben ilave edeyim. Damlama sulama sistemi ile bitkiye suyun yanında gübre de vermek mümkün. Terleyen boru sisteminde de suyla beraber gübre vermek mümkün mü?
Evet sulamayla birlikte havalandırma ve gübreleme yapılabiliyor.
ufukprvz
17-04-2011, 20:26
Arkadaşlar,sulama sistemleri ile ilgili tartışmanızı ilgiyle izliyorum.Benim de yaklaşık 1000 metrekarelik bir bahçem var.Bu bahçeyi çimlendirmeyi düşünüyoruz.CANER 78 in terleyen boru sistemi çok ilgimizi çekti.Anladığım kadarıyla hem ekonomik hem de bir çok avantajı var.Eşim bu gün Terbo adlı şirkete konuyla ilgili yardım almak için bir mail attı,cevap bekliyoruz.Bu sistemi internette araştırdım oldukça mantıklı geldi.Sizlerden ricam,bu sistemi projelendirip uygulayan bir yer var mı?Sistem sadece düz alanlara mı uygulanabiliyor?Bu sistem zamanla toprakta kireçlenme ve killenme yapar mı?Sistemle ve sorularımla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.Bu konu bizim için gerçekten çok önemli.Şimdiden teşekkürler.
Ufuk Bey terleyen boru konusu hakkında Türkiye'de ilk ve tek üretici firma olarak yardımcı olmak isteriz.
ufukprvz
18-04-2011, 16:46
Sayın gransan öncelikle ilginize teşekkür ederim.Belirttiğiniz adrese dün eşim bir mail attı,cevap bekliyoruz.Ancak benim merak ettiğim İzmit **** sakarya bölgesinde bu sistemi uygulayan bir firmanın olup olmadığı.Bu anlamda bilginiz varsa faydalanmak isterim.Eğer böyle bir firma yoksa sistemi kendimiz mi kuracağız?İlginiz için teşekkürler...
Sayın gransan öncelikle ilginize teşekkür ederim.Belirttiğiniz adrese dün eşim bir mail attı,cevap bekliyoruz.Ancak benim merak ettiğim İzmit **** sakarya bölgesinde bu sistemi uygulayan bir firmanın olup olmadığı.Bu anlamda bilginiz varsa faydalanmak isterim.Eğer böyle bir firma yoksa sistemi kendimiz mi kuracağız?İlginiz için teşekkürler...
İzmit bölgesinde herhangi bir sulama projelendirme firması döşeme işlemini gerçekleştirebilir, İstanbul'dan da olabilir sorun olmaz. Ancak ben her hangi bir mail almadım.
Sayın Gransan;
Damlama için kullandığımız filtre, terleyen hortum için yeterli olur mu? Farklı bir sistem mi gerekir?
Kireçlenme için bir önlem gerekir mi? Bir miktar kireçlenme olursa, giderme yolları var mı?
Teşekkür ederim.
Sayın Gransan;
Damlama için kullandığımız filtre, terleyen hortum için yeterli olur mu? Farklı bir sistem mi gerekir?
Kireçlenme için bir önlem gerekir mi? Bir miktar kireçlenme olursa, giderme yolları var mı?
Teşekkür ederim.
Sayın Bozon,
Damlama sulama sistemin için kullanılan su filtresi terleyen boru sistemi içinde kullanılabilir.
Kullanacağınız su çok kireçliyse kireç filtresi kullanmanız gereklidir. Kireçlenme olduğu zaman kimyasal çözücü yardımıyla kireci sökebilirsiniz ancak terleyen boruda damlatıcı bulunmadığından hiçbir zaman damlama sulama borularında olduğu kadar tıkanma riski yoktur.
Saygılar.
Müşterilerimizden birinin terleyen boruyu villa bahçesine uygulama fotoğrafları...
İletişim ve detaylı bilgi için http://www.terleyenhortum.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
alihallac
02-06-2011, 14:42
Burada konuyu okuduktan sonra ben de Gransan'ı aradım.Şirket sahibi sağolsun ilgilendi ve numune gönderdi.Numuneyi hafta sonu deneyeceğim.Ancak Bozon'lu hemşehrimin soruları dışında bazı önemli sorunlar var.O da toprağın eyim meselesi ve maliyet.Bunu Gransan'a sordum.Bu malzemenin uygulaması daha çok yeni.O da emin değil anladığım kadarıyla.Eğimli yerler için malzeme dokusunun daha sıkı imal edilebileceğini ve bunun eyim basıncı sorununu çözebileceğini ifade etti.
Bİr de maliyet konusu var tabii.Gransan her m2 için 3,5 m.boru hesap edilmesi gerektiğini tahmin ettiğini belirtti.Bu da bahçenin paralel dilimlere bölünerek yukarıda villa bahçesindeki gibi uygulanacağı varsayımına dayanıyor.300-500 m. villa bahçesi ile ticari bir bahçenin bir tutulması sözkonusu alamaz ama 15 da. bahçe için 52.500 m.boru maliyeti neredeyse bahçenin değerine eşit çıkıyor.Terleyen boru fiyatının 0.65 TL.olduğunu söylemişti.
Terbo diye bir ithalatçı firmanın web sitesinde uygulama şemaları var.Uygulama şemalarına bakacak olursanız,yukarıda Gransan'ın verdiği resimlerden çok farklı.Ağaçların taç izdüşünden geçen düz hatlar veya dairesel hatlar veya helezonik hatlar şeklinde..
Eğer gerçekten her ağaç sıra ve arası döşenecek olursa bile maliyeti damlama sisteminin 3-4 katı kadar tutmakta.
Sulama sistemleri konusunda çalışan firmaların ve teknik meslek sahibi arkadaşların imalatçı-ithalatçı firmalarla bir çalışma yapıp iletmeleri yerinde olacaktır.Terleyen borunun su tasarrufu sağladığı kesin.Ama maliyet sorunu önemli.Maliyet benim hesap ettiğim gibiyse kimse bu kadar para yatırmaz diye üdşnüyorum.Deneyimi olan arkadaşların paylaşmasını bekliyorum.
alihallac
02-06-2011, 14:58
Terbo adlı firmayı aradım.Artık terleyen boru imal etmediklerini söylediler.Terleyen boru konusunda bilgi vermediler.
Sayın Ali Hallaç Hemşehrim;
Önemli bir soruna değinmişsiniz. Ama bunun çözülebileceğini düşünüyorum. Ağaçlara halka şeklinde boru döşemenin daha yaralı olacağı kanaatindeyim. Halkalar dışındaki boruları, deliksiz damlama hortumuyla yapmak, maliyeti de, su sarfiyatını da azaltabilir. Aşırı eğim yoksa, basınç farkı sorununu da bu yolla çözebilir.
Bana göre, başarılı olursa, tahminimizden çok daha fazla yarar sağlayacaktır. Sondaj işleri epeyce masraf çıkardı. Şimdilik bir uygulama yapamıyorum. Fırsat bulduğumda denemeyi düşünüyorum.
Selamlar.
önceden koyduğumuz çim alan uygulamasının devamı...
idris şenol
16-08-2011, 20:34
Gransan ,yetkilisi sayın Arda Hoş bey, göndermiş olduğnuz numune elime ulaştı teşekkür ederim.
ürünüz ü beklediğimden iyi gördüm, böyle önemli bir hizmeti ülkeye kazandırdığnız için tüm samimiyetimle teşekkür ederim
umarım kullanım halinde de memnun kalmamız temennimiz
fiyat konusunda biz ağaçlar .net e özel indirim yapıcağnıza inanıyorum
saygılarımla idris şenol
Sayın İdris Şenol,
Dünya çapındaki ekonomik belirsizlik nedeniyle ani yükselen döviz kurlarına rağmen agaclar.net üyelerine ay sonuna kadar (Ağustos/2011) eski fiyatımızdan satış yapıyoruz. Terpipe Terleyen Borumuzun ay sonuna kadar geçerli olan metre fiyatı 65 kuruş + kdv dir.
İlginize teşekkür ederiz.
Hillbilly
18-02-2012, 16:32
http://www.upload.gen.tr/uploads10/v96gk71z/Arazi1.jpg
Arkadaşlar eklediğim basit kroki yardımıyla bahçemde düşündüğüm sulama sistemi hakkında bilgilerinizi ve deneyimlerinizi de dikkate alarak fikir belirtmenizi istiyorum çünkü benim ne yapacağıma dair bir fikrim yok . İstediğim terleyen boru sistemiyle bahçemdeki ağaçları ve çalıları sulamak. Pompa kullanılmalı mı ( hangi tür ve güçte olmalı, nereye konmalı hangi tür hortumlarla bağlanmalı vs.), ayrıca gelişmiş bir zamanlayıcıya(haftanın belirli günlerinde ve saatlerinde kendisi otomatik olarak sulamayı başlatsın) ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın İdris Şenol,
Dünya çapındaki ekonomik belirsizlik nedeniyle ani yükselen döviz kurlarına rağmen agaclar.net üyelerine ay sonuna kadar (Ağustos/2011) eski fiyatımızdan satış yapıyoruz. Terpipe Terleyen Borumuzun ay sonuna kadar geçerli olan metre fiyatı 65 kuruş + kdv dir.
İlginize teşekkür ederiz.
Sn Gransan Boru Uzunlukları belirli bir standardamı.İlave aparatları (Ekleme-Düşürme gibi) varmı ? Bilğilendirirseniz.Teşekkürler.
peyzajcx
08-03-2012, 15:46
merhabalar elımızde terleyen sulama boruları bulunmakta almanya uretımlı yaklasık 300.000 metre paletlenmıs. uygun bır fıyata. ılgılenırsenız ıletısım kurabılırsınız. 0507 415 66 10
peyzajcx
08-03-2012, 15:48
tüm aparatları mevcut ayrıyeten dosenmesınde kullanılan mekanızmalarda bulunmakta (traktor arkalıgı) ( el makınesı) uygulama egıtımı de verebılırız. ıletısım 507 415 66 10
peyzajcx
08-03-2012, 15:52
tarım uretımınde yaklasık %90 su tasarrufu saglıyor 1000 metreye kadar basınc gerekmıyor. aynı hattan hem sulama hem ılaclama yapılabılıyor tabı kı bunun ıcın bır calısma gerekıyor ılac depolama vs gıbı. daha fazla bılgı ulasabılırsınız 507 415 66 10
seyyah53
08-03-2012, 17:46
Tamamen tesaduf eseri bu basligi okudum....
Yalniz bir sorum olacak...
Yemlik yonca uretimi icin bu boruyu dusunelim 5 donum yer diyelim yoncada en az 4 yil ekili kalir 5 de olabilir...
Sistem cok guzel, topragin altina da gomduk ...
Geldi bir toprak alti hayvan borunun bir yerinden kemirdi boruyu deldi...
Topragin altina gomdugumuz icin deldigi yeri nasil bulacagiz, olduki su birikti orda bulduk tamirati mumkunmudur?
peyzajcx
09-03-2012, 12:53
en kotu ıhtımal tabı kı.
boruda basınctan dolayı patlama vb gerceklesmez oldukı dedıgınız gıbı toprak altı canlı kemırme vs yasandı sıstemın ısleyı terleme oldugu ıcın problem yasanan bolgede yuzeyde bırıkıntı olacaktır , bu tur arızaları gıdermek cok basıt bırlestırıcı parcalar ıle sorun gıderılır.
http://www.firat.com/damla-sulama-borulari/damla-sulama-sistemleri?section=1381#
peyzajcx
09-03-2012, 12:56
bırlestırıcı parcalar
seyyah53
09-03-2012, 14:20
Siz Mugla civarlarinda boylesine bir kemirme vakasina hic rastladiniz mi?
Borularin kac degisik cap ta cesitleri var, Ve genel olarak agac alti ve sebze yetistiriciliginde kac cm derinlige gomulmesi tavsiye ediliyor?
Sebze için döşeme derinliğini 30 cm olarak tavsiye ediyoruz. Detaylı bilgi için GRANSAN Kimya Sanayi, PVC Granül, PVC Profil, PVC Fitil, PVC Conta, PVC Boru, PVC Hortum, PVC Kenar Bantları, TerPipe Terleyen Boru Toprak üstü Toprak Altı Sulama Sistemleri (http://www.gransan.com.tr) veya www.terpipe.com u ziyaret edebilirsiniz. Terleyen Borunun Türkiye'deki ilk ve tek üreticisiyiz.
13mm ve 16mm borular mevcut. Şuan için sadece 13mm olanın üretimini yapıyoruz. 16mm borunun sadece talep doğrultusunda üretimi yapılmaktadır. Saygılarımla.
peyzajcx
09-03-2012, 18:05
Muğlada 6 donum hazır rulo cım cıftlıgımızde uygulamasını yaptık yaklasık 4 yıl oldu toprak altı dosemesındekı borularda hıc bır sıkıntı olmadı problem yasadıgımız tek parca ek parcalarıydı 1. Sene degıstırdık ek parcaları daha kalıtelı parcalar kullandık ve suanda 4. Yıl hıc bır problem yok. Bız ılaclamayıda aynı hattan yaptıgımız ıcın (kok ılaclama) 2012 yaz sonu temızleme yapılacak.
En cok uygulamayı kıbrısta yaptık ( sebze seralarında - cıcek seralarında - meyve bahcelerınde - patates uretmınde - yonca uretımınde) ozellıkle patates ve yonca da harıka sonuclar aldık.
Arkadaslar eğerkı tarım uretımınde ısenız ve bu ısten para kazanıyorsanız %100 verım almak ve sudan tasarruf yapmak ıstıyorsanız hıc dusunmeyın. Damalama sulama sıstemını sokup atın..
peyzajcx
09-03-2012, 18:16
Seyyah kemırme olayına ben rastlamadım uygulama yaptıgımız tum yerlere aynı hattan ılaclama sıstemın de kurduk oyuzden boyle bır problem yasanmadı. Zaten bu sıstemı dusunen varsa mutlaka ve mutlaka ılaclamayı da aynı hattan dusunsun bunun ıcın ekstra cok buyuk bır mevla gerekmıyor. Buyuk arazıler ıcın ******. 100200 m'2 alanlara gerekmıyor tabı. En garantılı ılaclama hıc bır kayıp olmaz dırek koklere verıyor.
kenan kırca
09-03-2012, 19:08
Muğlada 6 donum hazır rulo cım cıftlıgımızde uygulamasını yaptık yaklasık 4 yıl oldu toprak altı dosemesındekı borularda hıc bır sıkıntı olmadı problem yasadıgımız tek parca ek parcalarıydı 1. Sene degıstırdık ek parcaları daha kalıtelı parcalar kullandık ve suanda 4. Yıl hıc bır problem yok. Bız ılaclamayıda aynı hattan yaptıgımız ıcın (kok ılaclama) 2012 yaz sonu temızleme yapılacak.
En cok uygulamayı kıbrısta yaptık ( sebze seralarında - cıcek seralarında - meyve bahcelerınde - patates uretmınde - yonca uretımınde) ozellıkle patates ve yonca da harıka sonuclar aldık.
Arkadaslar eğerkı tarım uretımınde ısenız ve bu ısten para kazanıyorsanız %100 verım almak ve sudan tasarruf yapmak ıstıyorsanız hıc dusunmeyın. Damalama sulama sıstemını sokup atın..
sn peyzajc benim 7 sıra meyve bahçem var ben 1 veya 2 sırasını toprak altı damlama yapmak istiyorum aynı pompayı kullansak olurmu birde muğlanın neresindesiniz ben dalamandayım
saygılarımla
peyzajcx
10-03-2012, 11:19
kenan kırca
yukledıgım semada tek depolu uygulama var aynı depodan ılaclamayıda yapabılırsınız extra bır depoya gerek yok cok basınclı pompayada gerek yok
Sn Gransan Boru Uzunlukları belirli bir standardamı.İlave aparatları (Ekleme-Düşürme gibi) varmı ? Bilğilendirirseniz.Teşekkürler.
50 ve 100 metre toplar halinde satış yapıyoruz. İhtiyacınıza göre kesip veya ekleyip kullanabilirsiniz.
gittigidiyor.com dan satışımız vardır. Terleyen boruyu anlaşmalı kredi kartları ile peşin fiyatına taksitli alabilirsiniz.
Satın almak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız
Terpipe Terleyen Boru Satışı (http://www.sahibinden.com/search.php?b[search_text]=terpipe)
Hillbilly
15-03-2012, 16:55
30-35 derece eğimli arazide sağdan ve soldan iki musluk vasıtasıyla (arazinin yüksek kısmında bu musluklar) su pompası olmadan da yeterli basınç oluşur ve doğru oranda terleme sağlanabilir mi? İkinci olarak iyi bir sulama için kaç saat sulama yapılmalıdır mesela ortalama boyda bir meyve ağacı için. Son olarak toprağın kaç cm altına döşenmelidir.
Çimler üstten sulanınca özellikle sıcak yaz günlerinde nemden dolayı mantari hastalıklar çok oluyor. Bu sistem aynı zamanda mantari hastalıklara yakalanma riskini düşürür mü? Gübre-besin verme de kolay olur sanıyorum. Su deposuna sıvı gübreyi karıştırmak yeterli gibi... Bana çok pratik ve su faturasını düşürecek bir uygulama gibi geldi.
Metreye 3 metre denmiş 500 metrekare bir bahçeye 1500 metre x 0.85 TL sadece hortum maliyeti. Peki döşerken gerekecek ek parçaların ve aparatların fiyatları nedir? (Yaklaşık 500 metrekare bahçe için)
seyyah53
15-03-2012, 19:00
Gecen gun bahouse da yabanci bir firmanin urununu inceledim sert bir malzeme delinme kirilma ihtimali zor gibi...
Fakat bu yabanci firmanin urunu cok pahali yerlisi ona gore gayet makul...
Benimde aklima soyle bir soru geldi sivi gubreleme yaparken acaba boru filtre gorevi gorup gubreyi icerisinde biriktirebilirmi?
30-35 derece eğimli arazide sağdan ve soldan iki musluk vasıtasıyla (arazinin yüksek kısmında bu musluklar) su pompası olmadan da yeterli basınç oluşur ve doğru oranda terleme sağlanabilir mi? İkinci olarak iyi bir sulama için kaç saat sulama yapılmalıdır mesela ortalama boyda bir meyve ağacı için. Son olarak toprağın kaç cm altına döşenmelidir.
arazi ne kadar bir arazi?
Çimler üstten sulanınca özellikle sıcak yaz günlerinde nemden dolayı mantari hastalıklar çok oluyor. Bu sistem aynı zamanda mantari hastalıklara yakalanma riskini düşürür mü? Gübre-besin verme de kolay olur sanıyorum. Su deposuna sıvı gübreyi karıştırmak yeterli gibi... Bana çok pratik ve su faturasını düşürecek bir uygulama gibi geldi.
Metreye 3 metre denmiş 500 metrekare bir bahçeye 1500 metre x 0.85 TL sadece hortum maliyeti. Peki döşerken gerekecek ek parçaların ve aparatların fiyatları nedir? (Yaklaşık 500 metrekare bahçe için)
toprak altı sulama sistemi olduğu için mantar ve benzeri hastalıklar oluşmuyor. Gübre ve besin takviyeleri aynı hattan yapılabiliyor. Su deposuna gerekli dozajda karıştırarak her hangi bir kalıntı birakmıyor boruda.
Döşenirken gerekecekler sadece ara hortum bağlantı parçaları yukarıda başka bir arkadaşın resmini koyduğu gibi, bir de istenirse ana sulama borusuyla terleyen borunun birleştiği yere vana koyulabilir. Böylece istenmeyen yerler sulanmamış olur. Bunların fiyatıda çok cüzi fiyatlardır. Başka bir ek parçaya gerek yok damla sulama sisteminde malzemelere tam uyumludur.
Gecen gun bahouse da yabanci bir firmanin urununu inceledim sert bir malzeme delinme kirilma ihtimali zor gibi...
Fakat bu yabanci firmanin urunu cok pahali yerlisi ona gore gayet makul...
Benimde aklima soyle bir soru geldi sivi gubreleme yaparken acaba boru filtre gorevi gorup gubreyi icerisinde biriktirebilirmi?
Sıvı gübreleme testi tarafımızdan yapılmıştır. Boruda herhangi bir tıkanıklık oluşturmamıştır.
Sayın peysajcx,
Muğla'da yeriniz nerede? Adres verebilir misiniz?
Benim çok kafama yattı. Yakında irtibata geçeceğim sizinle.
Merhaba,
Diyelim ki, bu sistemi 50 dönümlük, hafif eğimli bir arazide meyve bahçesi hazırlarken kullanmak istiyorum. 5m x 4m dikilmiş yaklaşık olarak da 2.500 ağaçlık bir meyve bahçesi olacak. Sorular şunlar :
1.Mevye bahçeleri için önerir misiniz?
2.Ağaç kökleri yoğunlukla, yaklaşık 30cm ile 150 cm derinlikte olacak. Borunun geçmesi gereken derinlik ne olmalıdır?
3.Sistemin planlanan ömrü ne kadar olacaktır?
4.Sistemdeki olası aksaklıklar gözle görünmeyeceğinden, performans ölçümü için herhangi bir metod var mı?
5.Gerek meyve ağaçlarının gerek diğer otların kökleri ve sulama sisteminden verdiğimiz ilaç ve gübreler bir süre sonra sistemin performansına etki edecektir. Bu tür sorunları nasıl çözüyorsunuz?
Merhaba,
Diyelim ki, bu sistemi 50 dönümlük, hafif eğimli bir arazide meyve bahçesi hazırlarken kullanmak istiyorum. 5m x 4m dikilmiş yaklaşık olarak da 2.500 ağaçlık bir meyve bahçesi olacak. Sorular şunlar :
1.Mevye bahçeleri için önerir misiniz?
2.Ağaç kökleri yoğunlukla, yaklaşık 30cm ile 150 cm derinlikte olacak. Borunun geçmesi gereken derinlik ne olmalıdır?
3.Sistemin planlanan ömrü ne kadar olacaktır?
4.Sistemdeki olası aksaklıklar gözle görünmeyeceğinden, performans ölçümü için herhangi bir metod var mı?
5.Gerek meyve ağaçlarının gerek diğer otların kökleri ve sulama sisteminden verdiğimiz ilaç ve gübreler bir süre sonra sistemin performansına etki edecektir. Bu tür sorunları nasıl çözüyorsunuz?
Her türlü tarımsal ve peyzaj uygulamasına kullanılmaktadır. Meyve ağaçları için döşeme derinliği 30-40 cm olmalıdır. Boru ağacın su ihtiyacına göre 1 veya birkaç tur ağaç çevresine döşenerek serilmelidir. Toprak altında güneşten dolayı sertleşme olmayacağından suyun bitki köküne ulaşması kısa sürede olacaktır. Döşeme srasında hortum ucunu dışarıda bırakarak suyun gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz. Gübre ve ilaç konusunda suya homojen olarak karıştıgı için simdiye kadar bir şikayet almadık. Kendimizde denedik bir sorun oluşturmadı. Oluşturması durumunda basınç artırılabilir.
Gittigidiyor üzerinden satışımız vardır. Satın almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterlidir. 20, 50 ve 100 metrelik ürünler.
Terpipe Terleyen Boru Satışı (http://www.sahibinden.com/search.php?b[search_text]=terpipe)
mmbodrum
01-04-2012, 14:39
lınk acılmadı.hangı kategorıde acaba
mmbodrum
01-04-2012, 14:43
sebze uretımınde kac cm derınlıkte dosenmesı gerekıyor
sebze uretımınde kac cm derınlıkte dosenmesı gerekıyor
sebze için önerilen döşeme derinliği 25-30 cm dir.
Buradan satın alabilirsiniz. (http://www.sahibinden.com/search.php?b[search_text]=terpipe)
GittiGidiyor.com üzerinden peşin fiyatına taksitli satın almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz...
20 metre TerPipe Terleyen Boru (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/terpipe-terleyen-boru-hortum-daha-ucuzu-yok-53686127)
50 metre TerPipe Terleyen Boru (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/terpipe-terleyen-boru-hortum-daha-ucuzu-yok-53686093)
100 metre TerPipe Terleyen Boru (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/terpipe-terleyen-boru-hortum-daha-ucuzu-yok-53686106)
Hillbilly
16-06-2012, 10:52
Gittigidiyorda satış ilanınızı bulamadım.
+Ana Bağlantı Borusu (PVC-PE)
+ Kireç Dönüştürücü, Su saati ve Filtresi
+ Basınç Dönüştürücü
+ Mıknatıslı Ventil
+ Kumanda Kablosu ve Kutuları
+ Sıvı Gübre Deposu ve Dozajlama Ünitesi
+ Bağlantı ve Ara Parçaları
- Yağmur Sensörü
Daha iyi anlayabilmek için sistemi, detayları bilmek gerekiyor.
kireç dönüştürücü tamam da su saati ve filtresini açıklar mısınız(bunu sormamın nedeni zaten zamanlayıcılı bir su saati var bende)? Kumanda kablosu ve kutularını da açıklar mısınız? Kısaca yağmur sensörü dışında diğer aparatlarıyla bu sistem(500 m terleyen boruyla beraber) ne kadara mal olur? Arazi düz değil yaklaşık 30-35 derece eğimli, su kaynağı arazinin üst tarafında dolayısıyla suyu yukarı değil aşağı gönderecek borular sanıyorum bu gereken basıncı sağlayacaktır.
Gittigidiyorda satış ilanınızı bulamadım.
+Ana Bağlantı Borusu (PVC-PE)
+ Kireç Dönüştürücü, Su saati ve Filtresi
+ Basınç Dönüştürücü
+ Mıknatıslı Ventil
+ Kumanda Kablosu ve Kutuları
+ Sıvı Gübre Deposu ve Dozajlama Ünitesi
+ Bağlantı ve Ara Parçaları
- Yağmur Sensörü
Daha iyi anlayabilmek için sistemi, detayları bilmek gerekiyor.
kireç dönüştürücü tamam da su saati ve filtresini açıklar mısınız(bunu sormamın nedeni zaten zamanlayıcılı bir su saati var bende)? Kumanda kablosu ve kutularını da açıklar mısınız? Kısaca yağmur sensörü dışında diğer aparatlarıyla bu sistem(500 m terleyen boruyla beraber) ne kadara mal olur? Arazi düz değil yaklaşık 30-35 derece eğimli, su kaynağı arazinin üst tarafında dolayısıyla suyu yukarı değil aşağı gönderecek borular sanıyorum bu gereken basıncı sağlayacaktır.
Yukarda belirttiğiniz ürünlerin bir kısmı sistemi otomatikleştirmek içindir, gereklilik değildir.
Arazinizin eğimli olması ve su kaynağının arazinin üst kısmında olması basıç sorunu yaratmayacaktır.
Her zaman siteyi ziyaret edemiyorum dolayısıyla cevap vermek uzun zaman alıyor.
Firma sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz. http://www.terpipe.com
Adalet Yağcı
27-08-2012, 14:48
Sayın Gransan;
250 m² bahçemde 10 yıldır damlama sulama sistemi kullanıyorum.
Damlamayı kendimiz kurduk, şebeke suyunun çeşmesine hortumu takıp belli bir süre sonra çeşmeyi kapatıyorum.
Bu güne kadar hiç sorun yaşamadım ama, bulunduğum yerde su az, ve pahalı, benim sıkıntım daha düşük su faturası ödemek ve, yaz sıcaklarında çabucak buharlaşan suyun, derinde kalarak daha verimli olması.
Bahçemde 14 ağacım, 40 m² sebze alanım, 50 m² de süs bitkileri alanım var.
Bahçenin eğimi yok.
1- Tahminen kabaca kaç metre terleyen boruya ihtiyacım olabilir?
2- Damlama sulamada yaptığım gibi, ana boru/hortumu çeşmeye takıp kullanabilir miyim?
3- Terleyen borunun bu yılki "ağaçlar.net" üyeleri özel fiyatı nedir?
Sayın Gransan;
250 m² bahçemde 10 yıldır damlama sulama sistemi kullanıyorum.
Damlamayı kendimiz kurduk, şebeke suyunun çeşmesine hortumu takıp belli bir süre sonra çeşmeyi kapatıyorum.
Bu güne kadar hiç sorun yaşamadım ama, bulunduğum yerde su az, ve pahalı, benim sıkıntım daha düşük su faturası ödemek ve, yaz sıcaklarında çabucak buharlaşan suyun, derinde kalarak daha verimli olması.
Bahçemde 14 ağacım, 40 m² sebze alanım, 50 m² de süs bitkileri alanım var.
Bahçenin eğimi yok.
1- Tahminen kabaca kaç metre terleyen boruya ihtiyacım olabilir?
2- Damlama sulamada yaptığım gibi, ana boru/hortumu çeşmeye takıp kullanabilir miyim?
3- Terleyen borunun bu yılki "ağaçlar.net" üyeleri özel fiyatı nedir?
Sayın Adalet Yağcı,
750-800 metre Terpipe boruya ihtiyacınız olur. Kesin rakam veremememin nedeni bahçenizde ağaç olmasıdır. Ağaçların normal bitkilere göre daha fazla su ihtiyacı olduğundan Terpipe terleyen boruyu, ağaç çevresine 2-3 tur dolamanız ağacın su ihtiyacını karşılayacaktır.
Damlama sulama sistemde yaptığınız gibi Terpipepı su kaynağına bağlayarak kullanabilirsiniz.
Terpipe terleyen borunun metre satış fiyatı 0.85TL + KDV'dir.
Saygılar.
Adalet Yağcı
01-09-2012, 19:04
Sayın Gransan;
Bir kaç gün önce Gransan(firma)ı arayıp ilgi beyefendi ile görüştüm.
Kendileri sorularımı cevapladı, sağolsunlar.
Ağaçları yine damlama ile sulamaya devam edeyim en iyisi, sadece sebze ve süs bitkileri bahçesi için terleyen boru döşemek maliyeti düşürecek.
Hangi kargoyu kullanıyordunuz?
Telefonda konuştuğum beyefendi, 100 mt. terleyen boruyu 6-7 lira gibi bir ücretle gönderdiklerini söylemişti.
Cevaplar için teşekkürler.
Sayın Gransan;
Bir kaç gün önce Gransan(firma)ı arayıp ilgi beyefendi ile görüştüm.
Kendileri sorularımı cevapladı, sağolsunlar.
Ağaçları yine damlama ile sulamaya devam edeyim en iyisi, sadece sebze ve süs bitkileri bahçesi için terleyen boru döşemek maliyeti düşürecek.
Hangi kargoyu kullanıyordunuz?
Telefonda konuştuğum beyefendi, 100 mt. terleyen boruyu 6-7 lira gibi bir ücretle gönderdiklerini söylemişti.
Cevaplar için teşekkürler.
Evet yüksek metrajlı alımlarda ceva kargoyu kullanıyoruz, ciddi avantajlı oluyor, teslim süreleride kısa.
Konuda geçen satış sitelerinin hiçbirinde ilanlar geçerli değil artık. Acaba bu borulardan alıp kullanan ve hakkında yorum yapmak isteyen var mıdır? Ya da Gransan hala sayfayı takip ediyor mu acaba?
Selim-i Ahir
19-06-2013, 22:39
Onu ben de merak etmeye başladım. Özellikle de meyilli araziler için neler yapabiliriz?
Değerli Arkadaşlar
Türkiye'mizde ve dünyada yeni bir sulama sistemi olan ''TERLEYEN BORU '' imalatı yapmaktayız..Konu ile ilgili bilgi, proje ve taleplerinizi değerlendireceğim. Şimdiden tüm üyelere saygılar....
Terleyen boru bildiğim kadarıyla meyve ağaçları, sebzeler, ve süs bitkileri için son derece başarılı çalışıyor.
Ama bu konunun da başlığı olan çim alan için şüphelerim var. Çimin her tarafı eşit sulanmalı. Yoksa arada sararan şeritler kalabilir.
Bu uygulamayı çim alanda deneyen var mı aramızda? Başarılı buluyor musunuz?
çim alanlarında yeraltı damlama sistemleri terlemeden de özel damlama boruları ile damlayarak da oluyor. Rain-Bird firmasının böyle bir ürünü var
Ben de kesin kararımı vermiş değilim henüz terleyen boru mu yoksa yeraltı damlama boru mu almalıyım ?
Yedi yıl önce terleten borunun ithal olanını daha sonra yerli olanını aldım. Sebze ve ağaç altlarına(taç izdüşümlerine ve toprak üstüne) dosedim. ilk iki yıl biraz uğraşarak ta olsa kullandim. Şimdiden her ikisi de metrelerce yağmur altında aslı bahçede duruyor.
Bu uygulamalardan edindigim tecrübeleri paylaşmak istedim.
Nedenlerini az sonra açıklayacağım bu malzemenin ancak profesyonel sahalarda kullanılabileceği kanaatine vardım.
Kanaatime gore. Bu malzemeyi kullanabilmek için:
1-Suyunuzun mükemmel filtreli ve genel anlamda kireçsiz(kimyasal anlamda tuzsuz) olmalidir. Benim suyum bu şartlara sahip değil.
2-Fungus ve yosunlaşma engellenmelidir. Engelleyemedim.
3-Kis aylarında yerinde veya sökerek bakımı yapılmalı ve yerinde ise pozitif basınç uygulayarak yağmur sularının deliklerine ve içine girmesine engel olunmalı. Öyle bir olanagim yoktu.
4-Su basıncı hassas bir şekilde ayarlanmalıdır. Ben ayarlayamadim.
Bunlar benim yorumlarım dır. Ve benim şartlarımda edindigim tecrubelerdir. Kimseyi etkilemek amacım yoktur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.