View Full Version : Ev yapımı mantar ilaçları
Mine Pakkaner
03-03-2006, 17:23
Evde uygulayabileceğiniz basit ve çevre dostu bir fungusit de oksijenli sudur. Yarım lt suya bir tatlı kaşığı oksijenli su koyup maydonozlara püskürtebilirsiniz.
Yalnız bunu güneş altında yapmayın (İlaçlama ve gübreleme ile ilgili hiç bir uygulamayı güneşte yapmayın). Mümkünse gece de yapmayın ki bitkiler geceye kuru girsin. Bitkilerde fungal bir sorun varsa geceleri kuru olmaları çok önemlidir, gece sulama ve ilaçlama yapılmaz.
Kolay gelsin.
Oksijenli suyun fungisit etkisini hiç bilmiyordum. Güllere de uygulanabilir mi? Aynı etkiye sahip başka çevre dostu ürünler var mı?
Bahçede mantar hastalıklarının envai çeşidiyle uğraşıyorum yıllardır.
Akşam sulamaları cidden hastalığa davetiye çıkarıyor. Gece boyunca toprak ıslak, yapraklar ıslak, mantar hastalıkları için bulunmaz bir ortam meydana geliyor. Ben sabah güneş doğmadan kalkıp bahçemi suluyorum. Aslında iyi bir şey, sulama işi olmayınca akşamları bahçenin tadına doyulmuyor:))
Mine Pakkaner
04-03-2006, 00:56
Oksijenli suyun fungisit etkisini hiç bilmiyordum. Güllere de uygulanabilir mi? Aynı etkiye sahip başka çevre dostu ürünler var mı?
Oksijenli su bildiğiniz gibi seyreltik hidrojen peroksit çözeltisidir. Hidrojen peroksit dezenfektan olarak da kullanılan bir kimyasal. Ancak hidrojenperoksitin bütün derişiklikte olanlarını kullanamazsınız.
Örneğin çok derişik ticari preparatlar tekstil sanayisinde ağartıcı olarak da kullanılmakta. Tarımda ruhsatlı olan preparatları kullanmak gerek. Bitkiler kendileri de stres anında peroksidaz enzimi salgılamakta, siz bunu dışarıdan vererek aktivasyon etkisini türe bağlı olarak yaratabilirsiniz. Güllerde hangi hastalığa karşı kullanımını sorduğunuzu bilmiyorum. (Her fungusit her mantari hastalığa iyi gelmez bildiğiniz gibi.
Bir patojene etkin olan ilaç diğeri üzerinde çalışmaz, bu yüzden herhangi bir fungusit hiçbir bitkide rastgele kullanılmaz, tamamen kirlilik yaratır, patojene direnç kazandırır vs.) Gülünüzün küçük bir yaprağında öncelikle fitotoksite testi yapın. Solüsyonu kaplama yapacak şekilde püskürtün, püsürtme başlığınızın çok ince atması önemli, 24 saat sonra yaprakta bir bozulma yoksa güvenle kullanın.
Ev yapımı bir başka fungusit formülü tarçınlı.
2 yemek kaşığı toz tarçın yarım lt kaynar suya konur, 3-4 gün beklenir,tülbentten süzülür ve kullanılır. Bunu alkolle de yapabilirsiniz, daha etkili bir preparat olur.
Şu şekilde ki, aynı miktar tarçın,yarım lt beyaz alkole konur,bir gece beklenir ve süzülür yalnız alkollü olanı , yeni çimlenmiş fideciklerde kullanmayın, alkol hızlı buharlaşmayla kurutucu etki yapabilir bu çok bebecik fidelerde.
Tarçınlı solüsyonları da oksijenli suyu da evde yetiştiricilikte yastık dediğimiz ekim tavanız veya kabınızda çökerten için kullanabilirsiniz.
Başka bir formül
1 yemek kaşığı sıvı bitkisel yağ
1 yemek kaşığı içme sodası
1 kaşık da sıvı bulaşık deterjanı (sıvı sabun da olur)
4 lt suya konur.çalkalanıp kullanılır. 3 günde bir püskürtün.Yalnız, önce az bir suyla karbonatı karıştırıp eritin yoksa en son koyarsanız zor oluyor. Tüylü yapraklı bitkilere püskürtmeyin.
Şimdi bir de bitkilerle yapılan bir reçete vereceğim .
Eşit miktarlarda;
alman papatyası çiçeği (chammomille)
mürver yaprağı (sambucus nigra)
yabani sarımsak yaprağı veya taze sarımsak yaprağı
Turpotu veya yaban turbu yaprağı
Demir çamı (casuarina) yaprağı
Hepsini bir tencereye koyun üzerini örtecek kadar su koyun hafif ateşte 30 dakika pişirin, sonra soğutup süzün kullanın. Artanı buzdolabında saklayın.
Bu konu da güncellensin... :)
4.tekilkişi
02-06-2009, 18:11
beyaz alkol= saf alkol müdür?
İyi akşamlar Mine Hanım; benim sorun çeliklerde kullanılan Fingusitlerle ilgili. Şubat ayında yaptığım bir çok çeliği; çeliklerde dipten kararma(çürüme) sebebiyle kaybettim. Çok çeşitli fingusit var. Çeliklerde hangisini kullanabilirim. İsim olarak verirseniz sevinirim. Yukarıdaki tariflerinizden kullanabileceklerim varmı?
Oksijenli suyu 1 yerine 2 tatlı kaşığı koymuşum. Zararı olur mu acaba? Gerçi 2 gülde deneme amaçlı dün uyguladım. Bu akşam belli olur :D
muratbal
07-12-2011, 14:10
Oksijenli su bahsettiğiniz karışım ile toprağa uygulanabilirmi ?
Selahattin Yılmaz
07-12-2011, 19:18
Mantari hastalıklarda 10 litre suya 1 kg yağsız sütte iyi geliyor bilginize
Ayrıca güneşte iyice ekşitilmiş yağsız yoğurt 1/100 oranlarında seyreltilerek bitkiye püskürtme uygulamasıyla iyi sonuçlar alınabiliyor.
Cemil B.
19-03-2012, 17:40
Çok Önemli bir konu
Adalet Yağcı
19-03-2012, 19:13
Evet çok önemli.
Konuyu güncellemeniz iyi olmuş.
Cemil B.
20-03-2012, 10:50
benim gibi bu hobiye yeni başlayan amatörlerin bilinçlenmesi , yanlış yaptığımız veya dogrusunu yapmamız gereken ev yapımı mantar ilaçları, çeşitleri , nasıl yapıldığı , kullanım şekilleri ve süreleri hakkında bizlere yol gösterecek üstadların fikirlerini bekliyoruz her daim.
Bilgi Paylaşıldıkça , Paylaşımı alan öğrenip başkalarıyla paylaştıkça bilgi daha da degerli ve faydalı olur.
Saygılarımla
xenkebikec
20-03-2012, 12:39
Gülleci bulamacı da mantarlara karşı etkili diye biliyorum doğrumu acaba?
Evde uygulayabileceğiniz basit ve çevre dostu bir fungusit de oksijenli sudur. Yarım lt suya bir tatlı kaşığı oksijenli su koyup maydonozlara püskürtebilirsiniz.
Yalnız bunu güneş altında yapmayın (İlaçlama ve gübreleme ile ilgili hiç bir uygulamayı güneşte yapmayın). Mümkünse gece de yapmayın ki bitkiler geceye kuru girsin. Bitkilerde fungal bir sorun varsa geceleri kuru olmaları çok önemlidir, gece sulama ve ilaçlama yapılmaz.
Kolay gelsin.
Merhaba, sakız sardunyalarımın yapraklarında aniden başlayan sararma için bende bu tavsiyenizi uyguluyorum, ancak bunu ne kadar süreyle uygulamalıyım?
Bu bahsedilen karışımlardan kaktüsler için hangisini önerirsiniz acaba?
Umarım abuk bir soru sormuyorumdur.
bitkideki sorunun mantardan kaynaklandığını nasıl anlarız.
Önlemenin bir yolu var mı?
Gece sulamamak dışında....
Mantar olmasa da önlem amaçlı ilaçlama yapılabilir mi?
sardunyadervis
04-03-2014, 22:54
Yapılabilir tabi Mine hanımın oksijeni su tavsiyesi ayda 1 uygulanabilir yabancı sitelerde fungusit olarak sirkede tavsiye ediliyor 4.5 Lt ye 3 yemek kaşığı fısfıs olarak o da ayda ya da 20 günde bir yapılabilir sn şubat
elifincicekleri
10-06-2014, 23:24
Yildiz cicegimin yapraklarindaki beyaLama butun yapraklari sardi ciceklerim soluyor tomurcuklarda acmiyor...
Kulleme hastaligiymis.. mantar cesidi demek ki.
hastalik icin hangi ilac uygundur acaba ?
Ben de gerek sebzelerimde, gerek meyve ağaçlarımda bordo bulamacı kullanıyorum. Sebzelerde %1, meyvelerde ise %2 lik uygulamalar yapıyorum. Bilindiği üzere bordo bulamacı organik tarımda kullanılan bir üründür. Bakır sülfat ve kireçle çok rahat hazırlayabilirsiniz.
Hazir fungusit ariyorken, iyi denk geldi bu baslik. Cimlerde hangi fungusit tavsiye edersiniz? Oksijenli su ile yapilan ve bulasik deterjani ile yapilan kolayima geliyor, malzemeleri bulma acisindan....
Passiflora fidanımda mantar olunca su ile seyreltilmiş hidrojen peroksit karışımı sıktım işe yaramadı. karbonat ve su ekledim. o da bir işe yaramadı
Benim Passiflorada başlayan mantar hastalığı diğerlerine de yayılıyor.
Sütlü ilacı yaptım ama pek işe yaramadı sanırım.
İstemesem de, yayılmayı önlemek için kimyasal bir ilaç mı kullanmalıyım?
Görseller:
http://imageshack.com/a/img909/1418/zgKgbv.jpg
http://imageshack.com/a/img673/8494/fJOYRG.jpg
http://imageshack.com/a/img540/6481/MMoke2.jpg
http://imageshack.com/a/img633/3421/Tsr4Ak.jpg
http://imageshack.com/a/img913/3171/29i1Bb.jpg
codgervural
12-04-2016, 09:50
Geçen sene etobur bitkilerimin neredeyse tamamını köke yerleşen mantar hastalığı yüzünden kaybettim. Dormancy den sadece iki sarr. Flava uyandı ama diğer bir kaçının kökünde hala sağlık belirtisi var. Kökü oksijenli suya soksam bir faydası olurmu?
Yosun mu mantar mı? Bunun için ne önerirsiniz?
kaktüsaşığı
30-08-2016, 17:09
Kaktüs için mantara iyi gelen ne yapabilirim
Pharmacist76
25-08-2017, 13:48
yosun mu mantar mı? Bunun için ne önerirsiniz?
Organik elma sirkesi(ev yapımı olacak mutlaka) hem mantar hem de bütün bakterilerden korur.Hem toprağına koyabilir hem de yapraklarına püskürtebilirsiniz.Sulama suyuna koyabilirsiniz.% Sİ FARKETMEZ. Ama ev yapımı olması önemli. Zira piyasadakilerin çoğu asetikasit konularak yapılıyor.Teşekkür için serkanayabakan@hotmail.com adresine yazabilirsiniz.
bordo bulamacı mantar hastalıklarının genelinde mi kullanılıyor acaba
Merhabalar ;
Bir konuda yardım bekliyorum bilirkişilerden,
bende cycas yarusu var bunu perlit ve torf karışımı bir toprağa ve saksısıda ona uygun olan bir boyuta diktim.biraz zaman geçti merak ettim topraktan çıkarıp kök ve gövde oluşumunu incelemek için karşıma çıkan manzara şu şekildi:
koparılmış yer beyaz gövde yapısı fakat yumuşak bir yapı olmuş.elimle yokladığımda baya yumaşadığını gözlemledim.gövde mantarına bağlı çürüme olabilirmi.
ben bu aşamada bu bitki için ne yapabilirim.kök oluşumu daha yok altı çok yumuşak.
kaybetmek istemiyorum değerli bir bilgiye ihtiyacım var...bu konuda bana yapmam gerekenleri bilir bir kişi açıklarsa sevinirim...şimdiden teşekkürler...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.