View Full Version : Pipo Pelikan Çiçekli Sarmaşık (Aristolochia)
Orkun Kırcı
12-04-2009, 23:18
Pelikan sarmaşığı Brezilya’ya özgü, belkide bugüne kadar görülen en etkileyici, en güzel çiçekleri açan nadide bir sarmaşıktır. Sarılarak yükselen bu sarmaşığın pipoya benzer çiçekleri, üzerine konan böceği kısa süreliğine içine hapsederek polenlerinin çevreye yayılmasını sağlar. Önce yeşil sonra kahveye dönen meyveleri geçtikten sonra, açılarak toprağa tohumlarını dökerler.
Kalp şeklindeki yaprakları, birbirinin ardı sıra dizilerek yoğun bir yeşillik görüntüsü yaratırlar. 5- 8 metre kadar uzayabilen pelikan sarmaşığı gölgelik hava akımı olan yerleri sever, doğrudan güneş ışığı sevmez. Güneş almayan aydınlık ağaç altlarınız, balkon ve taraslarınız için en iyi seçim.
Orkun Kırcı
12-04-2009, 23:19
Az önce bir sitede gördüm çok hoşuma gitti. Tohumlarını almak istiyorum ama böyle tropik tohumları çimlendirmek zor oluyor hep. Kararsız kaldım :(
Koyu yeşil
16-04-2009, 09:12
Çok ilginç ve hoş bir sarmaşık. Ben çiçeğini çok sevdim.
Ali H. ALI
16-04-2009, 11:23
Iyi gunler Praecox. Kibristan bir arkadasinin(Sakirin getirdigini dusunuyorum) getirdigi "Babira" cicegi tohumlarini 3 yil once buraya getirip sansimi denemek istedim. Australiyaya, bitki ve bitki tohumu getirmek yasak oldugu icin. Yanimda bitki tohumu oldugunu daha ucak alanina inmeden forma doldurup bildirmek zorundaydim ve sonuc tohumlari ulkeye girerken aldilar.
Babira, Kibrisin kimi bolgelerinde Ordege diyorlar. Bu cicek de tam acilmadan once kucucuk ordek seklindedir ondan esinlenip bu ismi vermisler.
Bu sarilicinin ingilizce ismi "DUTCHMAN'S PIPE" Botanik ismi "ARISTOLOCHIA"
Gorursen Sakir'e selamlarimi ilet.
Asagidaki linkte ayrintili bilgileri bulabilirsin.(Not: malina Kibrislilarin bir sucu yok suc Preacox'un soruyu buraya sordu:))
http://en.wikipedia.org/wiki/Aristolochia
Kibrista kolayca yetisiyor, Turkiyede de yetistirilebilir, Yetistirilirken bir sorun yasanacagini sanmiyorum.
Sn Orkun Kırcı!
Pipo pelikan Çiöekli sarmaşık bana ördekli sarmaşık adı altında geldi .Henüz çiçeği yok ama
aldığım yerden sorarım.Tohumu bulabilirsem gönderirim.Adana'da rahatlıkla yetişiyor.Dökülen tohumlar kendiliğinden çimlenip büyüyormuş.Anlaşılan çok nazlı bir bitki değil.
Orkun Kırcı
04-05-2009, 18:05
Kıbrıs'ta olmasına ayrıca sevindim. Nişanlımın ailesiorada yaşıyor. Bundan sonra yaz tatillerimin bir kısmı orada geçecek. Zaten herkesin bahçesi çiçekliymiş orada. Gözümü dört açmam gerekecek. :)
Lonicera
23-05-2009, 19:40
Kerim beyden(karınca70) almış olduğum pipo tohumlarından bir tanesi dün çimlenmeyi başardı. Ne uğraştırdı ama:)) Allahtan GA3 var elimde, biraz olsun yardımı oluyor. Ben çimlendirmede etkili olduğunu düşünüyorum. Bir kaç tohum çeşidinde de başarılı sonuçlar almıştım. İnşallah fide halini de görürüz.
Hiçbir ön işleme tabi tutmadan 13.3 de çimlenmeye aldığım tohum 5.5 tarihinde çimlendi .
Çimlenen bir adet ancak bu güne kadar gelişme göstermedi , çıktığı gibi duruyor .
Lonicera
23-05-2009, 20:28
Sn Oyaman, fidenizi içeride mi tutuyorsunuz, yoksa dışarıda mı? Özel besleme uyguladınız mı?
Sn Oyaman, fidenizi içeride mi tutuyorsunuz, yoksa dışarıda mı? Özel besleme uyguladınız mı?
Tek dal halinde , henüz yapraklarını göremedim , şaşırtmak istiyorum ancak
ellmekte istemedim . Şu anda besinsiz ortamda . Yarın şaşırtmayı deneyeyim olmazsa .
Sn Orkun Kırıcı,sarmaşığım kuzey balkonumda kara çalı dalına sarılarak mutlu ve mesut uzamaya devam ediyor.Resim çektim ama henüz aktaramadım.
Arzu Kasapoğlu
25-08-2009, 15:21
Resimdeki bitki pipo pelikan çiçekli sarmaşık olabilir mi?
Sn Arzu Kasapoğlu,reimdeki Pipo Pelikan Sarmaşığın ta kendisi.Oldukça sağlıklı görünüyor.Güle güle büyütün.Sevgiler.
Arzu Kasapoğlu
26-08-2009, 17:09
Teşekkür ederim ederim Hazan-z :).
Bitkiyi kışın içeri almak gerekir mi?
Sn Arzu Hanım,Trabzon şartlarını bilemem ama Adana'da içeri almak gerekmiyor.Sevgiler.
Arkadaşlar bu güzel bitki çok yıllık mıdır, yoksa mevsimlik mi?
Yazılanları okudum ancak bu bilgiyi göremedim. Gözümden kaçtıysa kusuruma bakmayın lütfen.:)
sinekvalesi20
27-08-2009, 15:37
sayın hazan-z Adanada kışları en düşük kaç derece oluyor ben bu bitkiden bahceye dikmek isterim ama burada geceleri 5 dereceye kadar düşüyor bi sorun olur mu.
Lonicera
01-09-2009, 15:18
Bu sene Mayıs ayında tohumundan zoraki bir adet çimlendirebildiğim pipo fidesini kaybetmiştim. Bu yıl son kez denedim ve bugün 10 tohumdan 4 tanesinin çimlendiğini gördüm. Çimlenme süresi tam 1,5 ay sürdü. Bir an önce gelişip kışı rahat atlatmalarını umuyorum.
Arzu Kasapoğlu
01-09-2009, 16:30
Arkadaşlar bu güzel bitki çok yıllık mıdır, yoksa mevsimlik mi?
Yazılanları okudum ancak bu bilgiyi göremedim. Gözümden kaçtıysa kusuruma bakmayın lütfen.:)
Kıştan korunursa çok yıllık bir sarmaşık.
sinekvalesi20
08-09-2009, 01:04
Sayın hazan-z kışında dışarda baktığını yazmış ama demek ki çok soğuk olmayan yerlerde yetişebiliyor.
Lonicera
18-09-2009, 09:18
Güç bela çimlenen 4 tohumdan 3 tanesi maalesef öldüler. Elimde son bir tane çok küçük filiz kaldı. Bunu da nasıl koruyacağım bilemiyorum. Daha tohumu üstünden atabilmiş değil. Galiba önümüzdeki sezon için yeniden tohum siparişi vereceğim.
Sn Orkun Kırıcı,Pelikan Sarmaşığın kollarından daldırma yaptım.Köklenince ayırıp size göndereceğim.Şimdilik tomurcuk vermedi.Uzayan kollardan da köklendirmeye devam edip Sn Malbman ve Sn Berduray'a da ayıracağım.İnşallah isteyen herkese verebilirim.Adana'dan selamlar,sevgiler.
Sayın hazan-z, bu mesajınızı şimdi tesadüfen gördüm. Acaba bitkiniz ne alemde? Çelik ya da tohum alabildiniz mi?
berduray
10-03-2010, 22:19
Sayın hazan-z, bu mesajınızı şimdi tesadüfen gördüm. Acaba bitkiniz ne alemde? Çelik ya da tohum alabildiniz mi?
Ben de merak ettim...çelik tuttuysa benimkini alayım:)
Perihan Bayram
04-08-2010, 18:15
Sayın Orkun Kırcı.Pipo Pelikan annemin ÖRDEK çiçeğiidi.Kaybolmuştu,int.ten buldum ve tohumunu iki ay önce ektim,hala bir cm.boyundalar,uzamadılar.Acaba büyütmeyi başarabilecekmiyim bilmiyorum.Gerçekten güzel bir sarmaşık.
Perihan Bayram
16-09-2010, 15:07
Sayın Orkun Kırcı.Pipo Pelikan annemin ÖRDEK çiçeğiidi.Kaybolmuştu,int.ten buldum ve tohumunu iki ay önce ektim,hala bir cm.boyundalar,uzamadılar.Acaba büyütmeyi başarabilecekmiyim bilmiyorum.Gerçekten güzel bir sarmaşık.
Pipo Pelikan 'larımın fotoğrafları.
Perihan Bayram
29-09-2010, 08:38
Pipo Pelikan 'larımın fotoğrafları.
Pipo Pelikan sarmaşığımın son hali.
Perihan Bayram
29-09-2010, 08:46
Pipo Pelikan sarmaşığımın son hali.
Böyle çiçek açarsa bol tohum alınır inşallah.Üç kök bir saksıda,acaba saksısını büyüteyimmi,yoksa ker kökü ayrı mı ekeyim ? karar veremiyorum.Bilgili arkadaşlardan öneri istiyorum.
Perihan Bayram
16-12-2010, 16:53
Benim ördek sarmaşıklarım (Pipo Pelikan) büyümeye devam ediyor,böyle sağlıklı büyürlerse ilkbaharda çiçeklerini görürüz inşallah.
arkadaşlar benim sarmaşık 2 aydır 10 cm boyunda falan ne zaman atağa geçecek **** yapmam gereken bir şey var mıdır geçen hafta büyükçe bir saksıya aldım kıpırdanma var gibi ama bir fikri olan var mıdır
Perihan Bayram
27-08-2011, 17:00
arkadaşlar benim sarmaşık 2 aydır 10 cm boyunda falan ne zaman atağa geçecek **** yapmam gereken bir şey var mıdır geçen hafta büyükçe bir saksıya aldım kıpırdanma var gibi ama bir fikri olan var mıdır
Benimkilerde uzun süre yerinde saydı,sonra atağa geçip büyüdüler,ama çiçeklenmesi için üç yaşında olması gerekiyormuş,benimki iki yaşında.
Ortadaki sarmaşık Pipo pelikan.
teşekkürler gayet sağlıklı görünüyorlar beklemekten başka çare yok gübresini suyunu eksik etmiyorum kısmet
yasemin-35
07-04-2012, 11:17
Pelikan sarmaşığı Brezilya’ya özgü, belkide bugüne kadar görülen en etkileyici, en güzel çiçekleri açan nadide bir sarmaşıktır. Sarılarak yükselen bu sarmaşığın pipoya benzer çiçekleri, üzerine konan böceği kısa süreliğine içine hapsederek polenlerinin çevreye yayılmasını sağlar. Önce yeşil sonra kahveye dönen meyveleri geçtikten sonra, açılarak toprağa tohumlarını dökerler.
Kalp şeklindeki yaprakları, birbirinin ardı sıra dizilerek yoğun bir yeşillik görüntüsü yaratırlar. 5- 8 metre kadar uzayabilen pelikan sarmaşığı gölgelik hava akımı olan yerleri sever, doğrudan güneş ışığı sevmez. Güneş almayan aydınlık ağaç altlarınız, balkon ve taraslarınız için en iyi seçim.
ben tohum alıp denedim ama çimlenme olmadı **** ben başaramadım bilmiyorum fakat bu sarmaşığa sahip olmayı çok isterdim.
Perihan Bayram
07-07-2012, 14:20
Balkonda yetiştirdiğim Pipo Pelikan sarmaşığım oldukça büyüdü,bulunduğu ortam isteklerine göre,ışığı bol,direk güneş almıyor,üç yılı geçti hala çiçeklenmedi,sorunu nedir anlayamadım.
Perihan Bayram
11-11-2012, 13:03
Pipo Pelikan sarmaşık bu yıl açtı:p
Perihan Bayram
11-11-2012, 13:08
Üç yıl sonra açan ördekler:p
gülenmelek
11-11-2012, 16:05
Çok güzel Perihan Hanım ;) 3 yıl bu, az değil ki, sabreden derviş sonunda seyretmiş ;)
Zengarden'da sürekli bakardım tohumlarına ve acaba alsam mı derdim.
En sonunda aldım tohumları, ama henüz ekmedim.
Siz ekerken sıcak su uygulaması yapmış mıydınız. Nasıl çimlendirdiğiniz konusunda biraz yardım alabilir miyim ?
Bir de, mesela elinizle beraber bir fotoğraf alabilir miyiz, boyutlarını anlayabilmek için. Gerçekten büyük bir çiçek mi merak ediyorum ;)
Perihan Bayram
11-11-2012, 17:55
Çok güzel Perihan Hanım ;) 3 yıl bu, az değil ki, sabreden derviş sonunda seyretmiş ;)
Zengarden'da sürekli bakardım tohumlarına ve acaba alsam mı derdim.
En sonunda aldım tohumları, ama henüz ekmedim.
Siz ekerken sıcak su uygulaması yapmış mıydınız. Nasıl çimlendirdiğiniz konusunda biraz yardım alabilir miyim ?
Bir de, mesela elinizle beraber bir fotoğraf alabilir miyiz, boyutlarını anlayabilmek için. Gerçekten büyük bir çiçek mi merak ediyorum ;)
Teşekkürler Gülenmelek; 48 saat sıcak suda beklettim,ektikten sonra sera uygulaması yaptım,çimlendikten sonra serayı kaldırdım,5 tohumdan 3 tanesi yaşadı,iki karış olduktan sonra büyük saksıya aldım,üçünü aynı saksıda büyüttüm.
Büyüklüğü bir avuç içi kadar,çiçekler bu hafta sona erdi,zaten çok az açtı,belki seneye bol verir.Gerçekten sabır isteyen bir sarmaşık,ama belki sizde yerini daha çok sever ve çabuk çiçeklenir:p
Perihan Bayram
11-11-2012, 18:05
Sevgili Gülenmelek,gelişimi ilk önce bu şekilde oldu.
gülenmelek
11-11-2012, 19:06
Sıcak bir yörede olmanın güzelliği, bitkiler dışarıda kalabiliyor tabi. Ben çimlendirsem bile yazın dışarı, kışın içeri olacak. Nasıl olacaksa :(
Sizin 3 kök olduğu için dalları da fazla olmuş ama yeriniz müsait. Bana 1 kök olsa yeter, o zaman taşımak da kolay olur diye düşünüyorum.
Ya nasip deyip girişeceğiz bakalım ;) Hayırlısı.
Perihan Bayram
21-07-2013, 10:08
428087
irem kabataş
25-07-2013, 15:37
Buranın daha çok yeni üyesiyim..Çiçeklerinizi gördükçe çok keyifleniyorum..Perihan hanım bu küçük bahçeniz gerçekten çok güzel..sevgiyle büyütüldüğü emek verildiği çok belli..Umut ediyorum bir gün benimde böyle bir bahçem olur..=)
Çiçekleriniz ve siz sevgiyle kalın..
Üzücü bir sebeple ziyaret ettiğim bir evin bahçe duvarında gördüm.
Kendime engel olamadım, resim çektim.
İzmirde çok yıllık olabilir mi:confused:Bir yılda bu kadar fazla nasıl gelişti:confused:
444648
.
Perihan Bayram
27-09-2013, 20:37
Sevgili Jezebel,zaten çok yıllık Pipo Pelikan,İzmirde olur tabi.Ekildikten sonra üç yıl çiçek açmıyor.
Sevgili Jezebel,zaten çok yıllık Pipo Pelikan,İzmirde olur tabi.Ekildikten sonra üç yıl çiçek açmıyor.
Sevili Perihan hanım çelikle üretmeyi denediniz mi? Oluyorsa ben de birkaç deneme yapabilirim. Saygılar.
Aristolochia elegans
Yabancı kaynaklar "çelikten olur, sonbaharda çiçeklenme bitince deneyin" demişler ;)
Alıntı
"Propagation: Aristolochia elegans is best propagated by cuttings, but it can be grown from seeds. Take cuttings in fall when flowering is nearly completed. Softwood cuttings should be 4 to 5 inches long. Treat with rooting hormones and place them in a fast draining propagating mix. Put them in a warm place, preferably with bottom heat. Softwood cuttings must be kept moist"
Hayırlısı.
evdeçiçek
28-09-2013, 08:58
Bu çiçeği ilk kez gördüm ve resmen vuruldum. Çiçekleri çok güzel. İç ortamda yetiştirilebilir mi acaba ...
Perihan Bayram
29-09-2013, 20:53
Sevgili Jezebel,Pipo Pelikan'ı çelikle denemedim,tohumdan yetiştirdim.
Perihan Bayram
29-09-2013, 20:55
Sayın evdecicek,benimki balkonda ve saksıda.
Perihan Bayram
29-09-2013, 21:01
Bu gün balkonda Pipo Pelikanlar
serpil D
29-09-2013, 23:11
Perihan hanım tohum oluşumu varmı sarmaşığınızda?
Alveol94
02-03-2015, 21:35
Bu forumda Aristolochia görmekten ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Perihan Hanım ayrıca çok çok çok tebrik ediyorum. Mükemmel bir iş başarmışsınız. Benim de en sevdiğim familyadır Aristolochiaceae familyası. Ben de nacizane bir deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Ben Aristolochia'ları İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi'nde buldum ve hocalarımdan tohumunu istedim, verdiler.
Ancak bir tohumu kabaca ekersiniz tutar da, çok uğraşırsınız tutmaz ya. Aynı o hesap oldu bizimkisi. Şimdi sizlere adım adım fotoğraflarla izah etmeye çalışacağım ne yaptığımı. Böylelikle başka ekim yapmak isteyen arkadaşlar daha az tohum firesi verebilirler
Alveol94
02-03-2015, 23:47
Benim yetiştirdiğim Aristolochia, sizinkisinden birazcık farklı.
Aristolochia littoralis
Çiçeği şu ebatta kabaca;
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=539061&stc=1&d=1425332271
Ve tohumu da şu şekilde (Benim kendi çalışmama aittir) ;
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=539062&stc=1&d=1425332271
(Tohum sterilize edildi seyreltik Sodyum Hipoklorit ile (%10 luk) ve 4 gün +3 derece suda bekletildi.)
4 petri kabı tohum kullandım. Bir petriye 15 kadar tohum ektim.
1. Petri için: Tohumun dışındaki şeffaf yerlerini soyarak, embriyonun daha rahat çıkmasını sağladım. Ve Bitki yetiştirme odasına koydum (12 saat aydınlık / 12 saat karanlık , 26 derece)
2.Petri için: Tohum dışındaki şeffaf kısmı soymadım. Ve yine Bitki yetiştirme odasına koydum (12 saat aydınlık / 12 saat karanlık , 26 derece)
3.Petri için: Tohumların dışlarını soydum. Ancak çımleninceye kadar karanlık ortamda tuttum. (Soyulmuş tohum ; http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=539127&stc=1&d=1425337281 )
4.Petri için: Tohumların dışlarını soymadım. Ve yine çimleninceye kadar karanlık ortamda tuttum.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=539120&stc=1&d=1425336812
Bu da bitki yetiştirme odası. Üzgünüm sadece içinde kendimin olduğu fotoğraflar vardı :p (İstanbul Üniversitesi)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=539070&stc=1&d=1425333294
Kabaca şöyle sonuçları söyleyeyim size;
1)Çimlenme başarıları oldukça düşük idi.
2)Tohumların %3 ü gibi bir kısmı kontamine oldu. (Mantar, bakteri vs...)
3)Çimlenme en fazla 4.Petri'de görüldü.
Not: Ancak bu tamamen benim amatörce, okulun imkanlarını kullanarak yaptığım bir çalışmadır. Belki petriler arası anlamlı bir sonuç olmayabilir. Sadece yaptığım bir çalışmayı paylaşmak istedim sizinle.
Alveol94
08-03-2015, 18:41
Merhabalar. Evimde 2 adet Aristolochia littoralis beslemekteyim.
539853
(Bitkiyi tanıtmak için koydum)
Normalde bu bitkilerin çok güzel yaprakları olması gerekirken benim bitkimin yaprakları kuruyor. Hem genç hem de yaşlı yaprakları.
Biraz gölgeli bir yerde duruyor gerçi acaba ondan mıdır ? Yoksa mineral falan eksikliği midir bunlar? Bilginiz varsa paylaşın lütfen, bitkim ölsün istemiyorum
539853
539857
539858
539859
serpil D
23-09-2016, 13:03
pipo pelikan
2 gündür sudaydılar. İlk denemem olacak. Heyecanlıyım.
Maalesef olmadı. Tekrar tohum bulmam gerekecek.
2 gündür sudaydılar. İlk denemem olacak. Heyecanlıyım.
KAPTANzst
11-07-2020, 15:59
1 haftadır çiçek irileşiyor. Bakalım ne zaman açacak
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.