View Full Version : Lale soğanı elde etme ve saklama
yeni bir lale aldım ciçekçiden fakat tam olarak asıl yetiştireceğim bilmiyorum ne kadar zamanda ne kadar su verilmeli? soğanı nasıl saklayacağım? baş kırma nedir
teşekkürler...
geophyte
24-04-2009, 23:10
Sayın Cvcnin;
Aldığın şey soğan mı yoksa canlı bitki mi aldın? Yetiştiriciliği ile ilgili merak ettiğin şey ne ise onu sorsan bari, çünkü bu konu başlı başına çok uzun bir konu.
Mesele sulama ise, toprağı kuru bırakmayacak şekilde su -ki bu da yaklaşık 4-5 günde bir kez yapar- ver. Ama unutma, aşırı sulama soğanlı bitkilerin çoğu için istenmeyen bir durumdur, aşırıya kaçma.
Çiçeklenmeden sonra, suyu azalt.
Tepe kırmaya gelince; eğer amacın çiçek değil de daha iri veya çok sayıda soğan yetiştirmekse, çiçek tomurcuklarını kırıp atmalısın. Çünkü, bitki enerjisini çiçeğine verecek ve soğan zayıf kalacaktır.
Umarım faydalı olmuştur. Merak ettiğin şeyleri yine sorabilirsin. Görüşmek üzere.
Yusuf Yalçın
24-04-2009, 23:18
bir de sadece çiçek ve soğan istiyorsan çiçek solunca büyük ihtimal tohum vermeye çalışacaktır çiçek taç yapraklarını dökünce yani sadece sapı kalınca kesin ki lale tohuma değil soğana enerji harcasın bende bir sürü var ben böyle yapıyorum lale tohumdan çok zor büyütülür. lale yanından yeni soğanlar verir zaten 2-3 tane kadar onlar size yeterli olacaktır çiçeği yaklaşık olarak 1-1.5 hafta açık kalır zaten sonra da taç yapraklar dökülür tohum vermek için yumurtalıklardadi tohum taslağı gelişmeye başlar siz bunu önleyin yani kesin. çiçek soğana güç versin.
bir de sadece çiçek ve soğan istiyorsan çiçek solunca büyük ihtimal tohum vermeye çalışacaktır çiçek taç yapraklarını dökünce yani sadece sapı kalınca kesin ki lale tohuma değil soğana enerji harcasın bende bir sürü var ben böyle yapıyorum lale tohumdan çok zor büyütülür. lale yanından yeni soğanlar verir zaten 2-3 tane kadar onlar size yeterli olacaktır çiçeği yaklaşık olarak 1-1.5 hafta açık kalır zaten sonra da taç yapraklar dökülür tohum vermek için yumurtalıklardadi tohum taslağı gelişmeye başlar siz bunu önleyin yani kesin. çiçek soğana güç versin.
arkadaşım bana bu konuda biraz daha yardımcı olur musun? benim derdim bu çünkü. lalerim de tam çiçeklerini döktü bir iki tanesi çiçekli.
Ben lalelerimi çoğaltmak istiyorum. her sene alıyorum çok güzel açıyorlar sonra soğan bölünüyor 3 e 5 e ayrılıyor. ama bu soğanlar küçük oluyor. seneye daha da küçülüyor ve en sonunda yok oluyor gene alıyorum. soğanların büyümesini nasıl sağlarım. şu an tohuma kalkanlar var kafalarını keseyim mi? ve toprakları sertleşti biraz. topraklarından söküp daha yumuşak torflu bir toprağa mı nakletsem? bu çok önemli benim için çünkü eğere başarabilirsem büyütmeyi bir tarla dolusu lale ekebilirim.boşta duran bir tarla var küçük. Ticaretini bile düşünüyorum.
Arkadaşlar bu sene diyelim kasımda aldım ektim laleleri bunlar büyüyor çiçek açıyor çok güzel harika. yavru da veriyor o da güzel ama bu yavrular ana soğan da dahil bölüne bölüne küçülüyor sonra çiçek açmaz hale geliyor 1 2 sene içinde yavrulayan soğanları tekrar ilk aldığımız hale getirebilmek yani bir nevi lale üretmek nasıl yapılabilir? yani istediğim şu farz edelim 3 cm çaplı bir lale soğanımı seneye çoğaltmak ama yine her biri 3 cm ilk çapına ulaşsın 2, 3, 4, 5 soğan olsun. çok mu şey istiyorum. bunun üretimi nasıl oluyorsa ben de üretmek istiyorum. Bilgisi olanlar yardımcı olsun lütfen. Teşekkürler.
geophyte
25-04-2009, 19:53
Sayın Metintezcan54;
Söz konusu laleleri, nerede ve ne şartlarda yetiştirdiğinizi bilmiyorum. Ama, lale soğanı üretmek istiyorsanız bu konuda, bu işi yapan biri olarak size yardımcı olmaya çalışayım. Tarımda kuraldır: Kaliteli ve verimli yetiştiricilik, kaliteli tohumluk kullanılarak yapılabilir. Öncelikle, soğanlarınızı bildiğiniz tanıdığınız yerden almanız lazım. Genetik yapısı iyi olmayan, hastalık veya zararlılarla bulaşık, soğuklama ihtiyacı giderilmemiş soğanlarla kaliteli ve verimli üretim mümkün değildir. Güvenilir bir kaynaktan alınmış soğanlarınızı, uygun bir yetiştirme ortamında yetiştirmeniz gerekiyor.
Bunun için bir harç hazırlamanız lazım. Eğer bahçede yetiştirecekseniz, soğan yetiştiriciliği için güneşli bir yer seçmeniz lazım. Böylece bitkileriniz gölgedekine göre daha kısa boylu olacak ama iri soğanlar üretecektir.
Yer seçiminden sonra, bir harç hazırlamanız gerekiyor. Bahçe toprağına, mümkünse yanmış hayvan gübresi veya şimdilerde bolca satılan organik toprak katkılarından ve biraz da kompoze kimyevi gübre -azot-fosfor-potasyum içeren 15-15-15- ve ayrıca azot takviyesi için üre kullanabilirsiniz.
Bana, saksıda mı yoksa bahçede mi yetiştireceğinizi belirtirseniz size ve ilgili arkadaşlara bilgi vermeye vaktim oldukça devam edeceğim. Çünkü konu çok uzun. Kolay gelsin
sayın GEOPHYTE
siz çok profesyonelsiniz sanırım. Bahçede yetiştirebilirm ancak bu sene öss ye giriyorum. başka bir ile gidersem (ki amacım istanbul'a gitmek) öğrenci olarak bahçeli bir ev bulmam zor olur sanırım. hangisi kolaysa onu anlatın. saksıda sanırım her yerde yapılabileceği için daha makbul olur. iyi lale derken de asya lale falan gibi kapalı paket markalar var bunların soğanları iyi olsa gerek. onlardan yetiştiriyorum genelde. mesela bu sene saksıdakilerin toprağı baktım çok sertleşmiş ben parmağımla zor deliyorum. zavallı soğanlar hiç büyüyemez her halde. kumve ya talaş mı katılıyor yumuşatmak için ya da torf denilen paket topraklardan mı? neyse ben işinize karışmayayım siz anlatmya devam edin. Çok teşekkür ederim bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için.
benim lalerimin bir türü çiçek döktü hatta bir parmak kalınılığına kadar baş yaptı yani çiçek döküleli bir hafta geçti tohum almayı düşünüyordum ama senin yazıyı okuyunca aldım elime bağ makasını ben racon kesmem kafa keserim diyerek hepsinin kafasını kestim:)işallah besler soğanını yoksa tohumdan da olduk. :)
mesela 1- 1,5ay falan önce çektiğim resimler daha çıkarlarken.tanesine 1 lira verip gidip asya lale alıp ekince o sene çok güzel laleler oluyor tabi de amaç bu değil :) küçükten başlarsam 50 tane alıp 200 taneye çıkarmak mesela.
geophyte
25-04-2009, 21:19
Sevgili Metin kardeşim;
Senin gibi genç bir arkadaşın böyle konulara ilgi duyması takdire değer. Öyleyse ben saksı yetiştiriciliğini anlatayım. Son olarak saksı harcında kalmıştık.
saksı harcını hazırlamak için, pek çok materyal kullanabilirsin aslında. Ama ana malzemeyi 4 gruba ayırmak mümkün:
Birincisi toprak, ikincisi organik içerikli madde, kum, perlit gibi toprağın yapısını hafifletecek materyal ve kimyevi gübre. Organik katkı için yanmış (yani bir nevi çürümüş) hayvan gübresi tercih edilir. Ama bu yoksa, çiçekçilerde satılan torflardan tut, bahsettiğin talaşa kadar ve hatta evdekisebze meyve artıklarından elde edebileceğin komposta kadar pek çok şey kullanabilirsin. Bunlar hem toprağı yumuşatır, hem su ve besin maddelerini tutar ve hem de yavaş yavaş çürüyerek bitkiye uzun süre besin desteği verir. Senin saksı toprağın böyle maddeler bulunmadığı için sert sanırım.
Bu sene geçti artık, ama seneye harcını
1 ölçek kum,
1 ölçek toprak ve
1 ölçek de hayvan gübresi
katarsan yumuşacık bir saksı toprağın olacaktır. Daha sonra devam edeceğiz. Kolay gelsin herkese.
geophyte
25-04-2009, 21:34
benim lalerimin bir türü çiçek döktü hatta bir parmak kalınılığına kadar baş yaptı yani çiçek döküleli bir hafta geçti tohum almayı düşünüyordum ama senin yazıyı okuyunca aldım elime bağ makasını ben racon kesmem kafa keserim diyerek hepsinin kafasını kestim:)işallah besler soğanını yoksa tohumdan da olduk. :)
Kardeş, tepeleri kırman iyi olmuş. Zira soğanlı bitkilerde tohumdan çoğaltma tercih edilmez. Çünkü tohumdan, çiçek açabilecek irilikte soğan elde etmen yaklaşık 3 yıl sürer. Soğanları hızlı çoğaltmak istiyorsan, onları yazın hasat ettikten sonra iki hafta kadar serin bir yerde beklet. Sonra iki ay kadar buzdolabında 4-5 derecede beklet. Buzdolabından çıkardığın soğanların alt tarafını yani köklerin çıktığı yeri bir bıçak ya da çay kaşığı yardımıyla bir cm derinlikte oy ve çıkar. Bunlara çiçekçilerden veya değişik kaynaklardan alabileceğin mantari hastalıklar için soğanlarda kullanılan ilaçlardan uygula ve serin bir yerde beklet. 1-2 hafta içinde bu yerde onlarca küçük soğancığın geliştiğini göreceksin. Onları al ve dediğim harcın içinde büyüt. Bir sene sonra onlarca soğanın olacak, bana güven. Yalnız soğanları oyunca ilaçlamayı unutma. Yoksa çürüyebilirler. Görüşmek üzere.
Yusuf Yalçın
25-04-2009, 21:51
Önceden diktiğin soğanlar kaliteli dikildiği toprakta humuslu ve verimli ise soğanların kendileri çoğalacaktır.haziran sonu gibi topraktan çıkarabilirsin. Eylül ortası gibi tekrar dikmeyi unutma! yanlız bu yıl çoğalan soğanların tamamı bir sonraki yıl çiçek açmaz.
geophyte
25-04-2009, 22:54
Önceden diktiğin soğanlar kaliteli dikildiği toprakta humuslu ve verimli ise soğanların kendileri çoğalacaktır.haziran sonu gibi topraktan çıkarabilirsin. Eylül ortası gibi tekrar dikmeyi unutma! yanlız bu yıl çoğalan soğanların tamamı bir sonraki yıl çiçek açmaz.
Yusuf kardeş,
Arkadaş soğanlarım çoğalmıyor, zaman içinde elimdekileri de kaybediyorum diyor. Biz de o yüzden bu kadar zaman ayırıp bilgi veriyoruz. Yoksa ben mi anlayamadım sorunu?
Yusuf Yalçın
26-04-2009, 00:54
soğanın kaybolma nedeni toprakta çürümesidir. Eger saksıda ise çok zor büyütürsünüz kesinlikle toprakta olucak saksıda olursa çabuk çürür soğanlar bu sayede çürüyerek küçülür ve kaybolur benin soğanlardan bir çoğu böyle çürüyor benim soğanlar bir senede kayboluyor siz yine şanslıymışsınız 2-3 sene dayanıyormuş. Bir soğan iyi bakılırsa yaklaşık 4-5 yavru soğan verir normal olarak 1-2 yavru soğan verir. ama sakın saksıya dikmeyin.
sağ olun zamanınızı ayırdığınız için Allah razı olsun. şimdi dediğim gibi bu senekilerin toprağı için artık geçti. bu senekilerin sadece kafalarını kesme seçeneğim var çiçek dökenlerin kafasını keseceğim.seneye ekim zamanı dediğiniz şekilde yumuşak toprak hazırlarım. hayvan gübresi için problem yok. en ucuz şey o zaten. onu bulabilirim. yanmış dediğiniz yani kurumuş hayvan gübresi değil mi? bunları hazırlarım peki 1 ölçek gübre bitkiyi yakmaz mı? o tip şeyler de duydum. neyse buraya kadar tamamdır. şimdiki leri ne yapayım peki kafalarını kestim. sararmasını mı bekleyeyim? ne kaadar dha yeşil kalırlar daha vakit varsa söküp toprağını değiştireyim sert toprakta durmasınlar.
tekrar çok teşekkür ediyorum ben internette hep araştırdım 2 senedir ama net kesin bilgi bulamadım. gerçekten uğraşıp da yardımcı olduğunuz için çok sağ olun.
geophyte
26-04-2009, 19:10
sağ olun zamanınızı ayırdığınız için Allah razı olsun. şimdi dediğim gibi bu senekilerin toprağı için artık geçti. bu senekilerin sadece kafalarını kesme seçeneğim var çiçek dökenlerin kafasını keseceğim.seneye ekim zamanı dediğiniz şekilde yumuşak toprak hazırlarım. hayvan gübresi için problem yok. en ucuz şey o zaten. onu bulabilirim. yanmış dediğiniz yani kurumuş hayvan gübresi değil mi? bunları hazırlarım peki 1 ölçek gübre bitkiyi yakmaz mı? o tip şeyler de duydum. neyse buraya kadar tamamdır. şimdiki leri ne yapayım peki kafalarını kestim. sararmasını mı bekleyeyim? ne kaadar dha yeşil kalırlar daha vakit varsa söküp toprağını değiştireyim sert toprakta durmasınlar.
Metin kardeş;
Yanmış gübre dediğim, kapalı havasız ortamda yaklaşık 3 ay veya bir gübre çukurunda altı ay kadar bekleyerek çürümüş gübredir. Böylece gübre besin içeriğini kaybetmeden yararlı hale gelir ve içindeki ot tohumları da ölür.
Bu gübrenin toz şeklinde ve kokusuz oluşuyla yanmış olduğunu anlarsın. 1 ölçek gübre dediğim kimyevi değil hayvan gübresidir. Kimyevi gübreden bir tutam kadar atsan yeter de artar, çok az.
Tepesini kırdığın bitkileri, eskisinden daha az sula. Tamamen kuruyana kadar bekle ve kuruduktan 1-2 hafta sonra hasat et. Bu aşamaya gelmiş bitkinin toprağını değiştirilmez, sakın. Kolay gelsin
peki şimdilik sabredip azar azar arada bir sulayıp kuruyana kadar bekleyeyim. saklarken nasıl saklayayım? kuma gömüp karanlıkta mı saklıyorduk?
geophyte
26-04-2009, 23:15
Soğanları hasat ettikten sonra1-2 hafta kadar serin bir yerde saklayabilirsin. Nemini kaybetmemesi için kuma da gömebilirsin tabi, bu da bir seçenek.
Daha sonra 9 hafta kadar buzdolabında 4-5 derecede saklamalısın. Böylece soğanların soğuklama ihtiyacını gidermiş olacaksın. Bu zamanlamayı, bölgenin iklim şartlarına ve dikim zamanına göre ayarla. Yani, soğuk bir bölgede yaşıyor ve soğanları Eylül ayında dikiyorsan, soğanları bu dönemde buzdolabından çıkacak şekilde ayarlamalısın. Ekim ayında dikiyorsan ona göre. Kolay gelsin.
laleri söktükten sonra saklarken kullanacağım ilacın adını ve ya ne diyerek alabileceğimi de söyleyebilir misiniz? söküm zamanı yaklaşıyor çünkü. bu ilacın bir zararı olmaz değil mi saklarken basıp bu ilacı tüm saklama evresinde kullanabilir miyim?
Bir de diğer ekim mevsimine kadar siz yine buralarda olacak mısınız? siteden bıkıp falan gitmeyin? bir daha ulaşamam yoksa size. bir daha ki sezonun ekimini tam öğrenmedim daha.toprakta kalmıştık.
her şey için tekrar tekrar sağ olun.
Soğanları hasat ettikten sonra1-2 hafta kadar serin bir yerde saklayabilirsin. Nemini kaybetmemesi için kuma da gömebilirsin tabi, bu da bir seçenek.
Daha sonra 9 hafta kadar buzdolabında 4-5 derecede saklamalısın. Böylece soğanların soğuklama ihtiyacını gidermiş olacaksın. Bu zamanlamayı, bölgenin iklim şartlarına ve dikim zamanına göre ayarla. Yani, soğuk bir bölgede yaşıyor ve soğanları Eylül ayında dikiyorsan, soğanları bu dönemde buzdolabından çıkacak şekilde ayarlamalısın. Ekim ayında dikiyorsan ona göre. Kolay gelsin.
Lale soğanlarını bu zolabına koymadan önce 3 ay kadar 16-18 oC da kalması ve soğanın içinde çiçek oluşturması gerekir. Yoksa çiçek açmaz!!
iyi de sökümden ekim zamanına kadar 3- 4 ay var. 2 hafta bekletip sonra buzdolabına koyacağım 2 ay. dediğiniz gibi 3 ay da 20 derece de bekletirsem ekim zamanını geçer. laleleri kurutup ilaçlayıp buzdolabına atmak gerekiyor sanırım. hem çiçeği lale içerde mi oluşturacak? çiçek embriyo evresinde oluşan bir şey mi ki? Şu lale hakkında da kesin bir şey yok mu hiç? Ama soğuklama bayağı yerde duyduğum bir şey. siz nasıl saklama mı önerirsiniz 20 gün ve ya bir ay sonra sökeceğim ne yapayım sizce?
Sn. kgursan, şu anda tüm lalelerimiz çiçekli.
Mayıs sonunda söktüğümüz varsayımıyla, hazıran, temmuz , ağustosta kum içinde 16 18 derecede kaldı.
Dikime kadar yani eylül, ekim, kasımda buzdolabında kaldı.
Aralık başında dikildi.
Yazılardan çıkardığım takvim bu. Doğrumu ? Yanıtlarmısınız.
Bu lale işi oldukça karışık. şimdi tamamen buzdolabında dursa çiçek olmayacak yani öyle mi? o zaman ben sökeyim 1 ay kumda bekleteyim 18 c sini de ayarlayamam serin bir odada duracaklar işte o kadar da hassaslık gerektireceğini sanmam. sonra çıkartayım 1-2 ay da dolapta dursun. sonrada eylül sonunda ekerim zaten. geophyt olsaydı o bayağı net olarak biliyor bu konuları.
geophyte
30-04-2009, 18:45
Lale soğanlarını bu zolabına koymadan önce 3 ay kadar 16-18 oC da kalması ve soğanın içinde çiçek oluşturması gerekir. Yoksa çiçek açmaz!!
Arkadaşlar,
Soğanlı bitkilerin fizyolojik yapıları diğer bitki gruplarından oldukça farklıdır. Soğan topraktayken olduğu kadar, topraktan çıkarıldıktan sonra da fizyolojik olaylar ve değişimler devam eder. Bunlar uzun ve karmaşık bir süreç olduğu için kimsenin kafasını karıştırıp vaktini almayacağım. Ancak şunu belirtmek isterim ki, lalede çiçek taslağı, bitki henüz topraktayken yani Mart-Mayıs ayları arasında oluşur. Ancak mikroskobik düzeyde ve taslak halindedir. Bu taslakların gelişimi, depolama aşamasında olur. Depolamada iki şey esastır:
1) Soğanların, nem ve solunumla enerji içeriğini kaybetmeden (ya da minimum derecede kayıpla) dikim zamanına kadar saklanması
2) Çıkış ve çiçeklenme için gerekli fizyolojik oluşum için uygun ortamın sağlanması (forcing)
Sayın Gürsan'ın bahsettiği sıcaklık değerleri, 1. maddede belirttiğim durumun sağlanması içindir ve bu aşamanın süresi, tamamen yetiştirme ortamınızın iklimsel durumuna bağlıdır. Yani soğanı ne zaman hasat edip, ne zaman diktiğinizle alakalıdır ve 2 ay -3 ay diye süre veremezsiniz. Ama çıkış ve çiçek oluşumunda gerekli soğuklama ihtiyacının sağlanması için 5 derecede yaklaşık 9 hafta saklamak gereklidir. Ha bunu yapmaz ve hatta hiç öyle 16-18 derecede de saklamaz, evinizin serin bir kösesine bırakırsanız ne olur? Soğanınız çiçek açmaz mı? Arkadaşlar, bu durumda soğanınız fizyolojik oluma daha geç ulaşacak, soğuklama ihtiyacını bahçenizde ya da balkonunuzdaki saksıda giderecektir. Eğer kışları sıcak geçen tropikal bir bölgede değilseniz, balkonunuzda açık havada bulunan saksınızdakii lale soğanınız yine de çıkış yapacak ve çiçek açacaktır. Ancak, çıkış tarihi geç olacak, bitki geç çiçeklenecek, bitkiniz kısa boylu kalacak ve çiçekleri de nispeten gösterişsiz olacaktır.
Sn. kgursan, şu anda tüm lalelerimiz çiçekli.
Mayıs sonunda söktüğümüz varsayımıyla, hazıran, temmuz , ağustosta kum içinde 16 18 derecede kaldı.
Dikime kadar yani eylül, ekim, kasımda buzdolabında kaldı.
Aralık başında dikildi.
Yazılardan çıkardığım takvim bu. Doğrumu ? Yanıtlarmısınız.
Sn. geophyte, Ankara iklimi için değerlendirmeniz ne olur ?
geophyte
01-05-2009, 11:50
Sayın K0900;
Soğanlarınızı hasat ettikten sonra serin bir yerde Ağustos 15'e kadar saklayınız. Bu arada soğanlar nem kaybetmesin diye kuma da gömebilirsiniz tabi. Ağustos 15'te soğanlarınızı 5 derecelik bir ortama -buzdolabı olabilir- koyunuz ve 9 hafta kadar yani Ekim sonuna kadar saklayınız. Dolaptan çıkardıktan sonra dikim yapabilirsiniz. Kolay gelsin.
Ben geçen seneki lale soğanlarımı ekmekte geç kaldım. Ama yine de toprakla buluşturdum. Şuanda yaprak cıkarttılar. Ama soğanları ne zaman almam gerekir bir bilgisi olan var mı bu konu hakkında?
geophyte
01-05-2009, 21:15
Ben geçen seneki lale soğanlarımı ekmekte geç kaldım. Ama yine de toprakla buluşturdum. Şuanda yaprak cıkarttılar. Ama soğanları ne zaman almam gerekir bir bilgisi olan var mı bu konu hakkında?
Ne zaman almam gerekir derken, hasat zamanını mı soruyorsun? Eğer bunu soruyorsan, bitkilerin toprak üstü kısmı kuruyana kadar düzenli olarak az az sula. Toprak üstü aksamı kuruduktan 1-2 hafta sonra hasat et. Nasıl saklayacağın bu başlıkta daha önce açıklandı, okuyabilirsin. Kolay gelsin.
Yapı marketlerde satılan soğanlı bitkiler için soğan sepeti ne işe yarar ?
Arkadaşlar. Ben bu yıl epey lale soğanı dikmiştim. Çoğu açtı. Çiçeklerini dökenlerin tepelerini aldım. Yaklaşık bir ay önce tepesini aldığım lalelerin yaprakları hala çok canlı. Hiç kuruyacakmış gibi görünmüyor. Ne yapmam gerekir? Soğanlarını çoğaltmak istiyorum. Ya yapraklar kurumazsa diye kafam karıştı :D. Aynı durum diğer soğanlı çiçeklerim içinde geçerli. Hepsi yeşerdikçe yeşeriyor. Yapraklarda kuruma belirtisi hiç yok. Yapraklar kurumadan soğanları çıkarırsam yanlışmı yapmış olurum?
geophyte
02-05-2009, 17:22
Arkadaşlar. Ben bu yıl epey lale soğanı dikmiştim. Çoğu açtı. Çiçeklerini dökenlerin tepelerini aldım. Yaklaşık bir ay önce tepesini aldığım lalelerin yaprakları hala çok canlı. Hiç kuruyacakmış gibi görünmüyor. Ne yapmam gerekir? Soğanlarını çoğaltmak istiyorum. Ya yapraklar kurumazsa diye kafam karıştı :D. Aynı durum diğer soğanlı çiçeklerim içinde geçerli. Hepsi yeşerdikçe yeşeriyor. Yapraklarda kuruma belirtisi hiç yok. Yapraklar kurumadan soğanları çıkarırsam yanlışmı yapmış olurum?
Arkadaşım acele de merak da etme, bitkilerin kurur, ama henüz erken. Keşke kurumasalar. Çünkü onların şu an yaptıkları tek şey soğanlarını geliştirmek. Sakın acele etme. Bölgelere göre Mayıs ortalarından itibaren kuruma başlar. Düzenli olarak az az sula, sulamada aşırıya kaçma. Bu yıl çok güzel soğanların olacak inşallah, kolay gelsin.
ben de yeni yeni öğreniyorum ama öğrendiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. mecbur kuruyacaktır kurumasa zaten ne güzel tepelerini de kırmışsın soğanı besler hep o yapraklar. Ama er geç kuruyacak çünkü lale tek yıllık bitki kurumama ihtimali olduğunu sanmıyorum. sökmeye gelince hazır yeşil bitkiyi sökme topraktan sakın. onlar sararınca sökersin. sararacaklardır. Benimkiler de hala yeşil bazılarının çok hafif renginde açılma var. Ben sararmasın da soğanı beslesin diye uğraşıyorum, sen de soldurmaya :)
(geophyt yanıtlamış sorunu zaten geç farkettim ben de ondan öğreniyorum zaten)
sn geophyt:
size çok soru sordum kusura bakmayın ama vaktiniz olunca bir ara bunu da yanıtlarsanız çok iyi olur.
Şimdi benim lalelerim bayağı canlı henüz. 1 aya kadar solar heralde. haziran başında sökülür muhtemelen. Adapazarı iklimine göre ne zaman ekilir bilmiyorum ama ortalama lale ne zaman ekilir? ekim yapacağım aya kadar ortalama ne kadar dolapta ne kadar 18 derece de kumda saklamam gerekir? bunu bir özelerseniz dediğiniz gibi saklama yapacağım.
Bir de mantar ilacı olarak toz halinde üzerinde fungijist yazan bir ilaç var. ilacın adını bilmiyorum tam. bir çok sebze için falan kullanılıyor. yalnız suda eritip püskürtme şeklinde kullanılıyor. soğanları kuruttuktan sonra bu işlacı püskürterek ıslatmamda sakınca olacak mı? biraz nemlenebilirler ama tekrar kuruyacaklar sonuçta. Bu konuya katkınızdan dolayı çok teşekkürler.
*** bende bu yıl üç tane lale aldım üçüde farklı renkte sizlerden biraz bilgi istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim 1] laleler yılda bir defamı açıyor.2]soğanlı bir bitki olduğu için sanırım soğanları çoğalıyor bunları ertesi yıl yeniden dikebilmek için nasıl saklamalıyım.3]soğanlarısaklamak için özel bir yöntem **** korumak amaçlı bir ilacı varmı varsa adı ne.4]laleler için yazılanları okudum sıcağı sevmiyorlarmış benim balkonum sabah güneşi aşıyor saat 11 e kadar güneş var balkonda ömürleri kısamı olur?5]çiçek açan bitkiler için vitaminler var onlardan vermem gerekiyormu? şimdiden ilginize ***
Bu yıl 70 tane soğan ektim, 1-2 tane hariç hepsi actı. İthal ve yerli soğanlarım var. Soğanları kumda saklamayı düşünüyorum. 1-Nasıl bir kum kullanmalıyım, dezenfekte etmeye gerek var mı? 2-Kum yerine talaş kullansam daha iyi olur mu? 3-mantar ilacı olarak bir öneriniz var mı? 4- birde tomurcuk kırmadan bahsedilmiş soğan yetiştiricileri lalelerin acmasına izin vermiyor mu? 5-İthal soğanların veya yerli soğanların farkı var mı? Biraz fazla soru oldu galiba:D
Bir de buzdolabında saklanacaksa kapağı çok açılmayan bir buzdolabı olması önemli, bir de olgun meyvelerin yanına koymayın çünkü olgun meyvelerin salgıladığı etilen çiçeği bozar.
arkdaşalar ben de yeni öğreniyorum ama bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. soğanları sararınca söküyoruz.1-2 ay 20 c sıcaklıkta 1 2 ay da buzdolabında saklıyoruz.(ekim zamanına kadar) laleleri söktükten sonra mantar ilacıyla ilaçlarsak saklama esnasında çürümelerini önler. saklarken kum ve ya talaş fark etmez. zaten pek bir etkisi yok onların.
laleleri normalde çiçek tomurcuğu yaptığı gibi kafalarını kırıyor sanırım üreticiler. ama biz sonuçta çiçeğini de istediğimiz için çiçek açıp solduktan çiçek döküldüğü gibi kırsak da olur. (Sadece çiçekli olan baş kısmı kırıyoruz yaprakları falan kırmayın sakın onlar soğanı besleyecek yeşil kaldıkları sürece.)
Bundan önceki konuşmaları okuyun lütfen aynı soruların çoğunu ben de sordum yanıtladılar. Bayağı bilgi edinebilirsiniz.
*** bende bu yıl üç tane lale aldım üçüde farklı renkte sizlerden biraz bilgi istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim 1] laleler yılda bir defamı açıyor.2]soğanlı bir bitki olduğu için sanırım soğanları çoğalıyor bunları ertesi yıl yeniden dikebilmek için nasıl saklamalıyım.3]soğanlarısaklamak için özel bir yöntem **** korumak amaçlı bir ilacı varmı varsa adı ne.4]laleler için yazılanları okudum sıcağı sevmiyorlarmış benim balkonum sabah güneşi aşıyor saat 11 e kadar güneş var balkonda ömürleri kısamı olur?5]çiçek açan bitkiler için vitaminler var onlardan vermem gerekiyormu? şimdiden ilginize ***
Laleler yılda bir defa bir ya da iki hafta boyunca çiçek açar ve çiçeğini dökerler.
lale tohumla çok zor çoğaltılır. bu yüzden soğanla zaten kendi kendine bölünür soğan. laleler çiçek döker dökmez başlarını kesiyoruz ki tohum yapmaya uğraşmasın soğanını büyütsün. bu nokta önemli. çünkü kafalarını kesmediğiniz zaman lale tohum yapmaya uğraşıyor bu da soğanın enerjisiz kalmasına seneye çiçek açamamasına sebep oluyor. laleleri böyle başları kesik şekilde sararıp da kuruyana kadar toprakta azar azar sulayarak tutuyoruz.bu sürede yaprakların ürettiği tüm besini soğan aldığı için soğanımız güçleniyor. tamamen kuruduktan sonra söküp mantar ilacıyla ilaçlayıp ekim kasıma kadar saklıyoruz. (saklama bir çok cevapta yazıyor okuyun lütfen) bu şekilde sakladığımız soğanların yavruları da her sene büyüyerek yeni büyük lale soğanları oluşuyor böylece lalelerimiz sürekli çoğalıyor.
güneşin bir zararı olacağını sanmam sonuçta o kadar da profesyonel düşünmeyin. çok fazla etkilenmez. çiftçiler tarlada direk güneşte yetiştiriyorlar.
vitamin yerine çok az bir tutam suni gübre atarsanıuz toprağınıza bu yeterli olur. toprağın yumuşak olması için kum, talaş, gübre vb. maddeler karıştırın. 3te bir oranında falan. bu da soğanlarınızın gelişmesi için uygun yumuşakllığı sağlar.
Bu mevsim cok yağışlı geçiyor, lalelerimden yarakları solanlar var ama üzerlerine yağmur yağıyor. Ben de sökmek için hepsinin kurumasını bekliyorum. Yağan yağmur ve nem soğanlara zarar verir mi?
Sayın Geophyt ve Mehmettezcan 54, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. İçim rahat etti. Sanırım biraz sabırsızım.:))
Bu mevsim cok yağışlı geçiyor, lalelerimden yarakları solanlar var ama üzerlerine yağmur yağıyor. Ben de sökmek için hepsinin kurumasını bekliyorum. Yağan yağmur ve nem soğanlara zarar verir mi?
bahçe de mi yetiştiriyorsunuz siz? saksıdaysa yağmur altında bırakmayın bence. zararı şöyle olur hızlı sepkin şeklinde yağan yağmur yaprakları ya da bitkiyi kırarsa ya da soğanın sökülmesine,bitkinin devrilmesine falan yol açarsa o zararı olur. onun haricinde nemin pek zararı olmaz diye düşünüyorum.
Ama tamamen kuruyanlar varsa yani dokunduğunuz gibi bitkisi kopacak ya da kopmuş olanlar varsa onları sökebilirsiniz. Ama bitki hala soğana sağlam şekilde yapışıksa sökmeyin biraz daha bekleyin. yani özet olarak zorla sökmeyin derim ben. ama dediğim gibi ben de yavaş yavaş öğreniyorum.
Sayın Geophyt ve Mehmettezcan 54, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. İçim rahat etti. Sanırım biraz sabırsızım.:))
Rica ederim öğrendiklerimi anlattım sadece, Metintezcan54 bu arada :)
Yapı marketlerde satılan soğanlı bitkiler için soğan sepeti ne işe yarar ?
Sayın Geophyt ve Mehmettezcan 54, bu sepetler hakkında bilginiz varmı, dikerkenmi kullanılıyor, yoksa sökümden sonramı ?
Sayın Geophyt ve Mehmettezcan 54, bu sepetler hakkında bilginiz varmı, dikerkenmi kullanılıyor, yoksa sökümden sonramı ?
hiç bir fikrim yok görmedim o sepetlerden. bir işe yaradığını sanmıyorum ama. saklama amaçlı falandır diye tahmin ediyorum. nasıl bir sepet?lalelerden ayrı olarak mı satılıyor?
Adım Metin arkadaşlar Mehmet yazmazsanız sürekli sevinirim. :)
ismet şenad
05-05-2009, 01:56
Soğan sepetleri soğanlar toprağa dikilirken kullanılıyor.Amacı soğanların köstebek. danaburnu gibi hayvanların zararından korumak, bir de gurup ekimlerde çeşitlerin karışmasını önlemek için kullanılıyor.
Adım Metin arkadaşlar Mehmet yazmazsanız sürekli sevinirim. :)
Kusura bakmayın, bir daha olmaz :)
Soğan sepetleri soğanlar toprağa dikilirken kullanılıyor.Amacı soğanların köstebek. danaburnu gibi hayvanların zararından korumak, bir de gurup ekimlerde çeşitlerin karışmasını önlemek için kullanılıyor.
Teşekkür ederim.
Sn gülgül ve sn yoldaş., Lale soğanları muhafazası hakkında soruyorsunuz. Soğanların Muhafazası ve depolanması başlığını okursanız size yardımcı olur.
Metintezcan54 ve kgursan yardımcı olduğunuz için teşekkürler. Soğanları söktüm İri soğanlarım 4-5 tane yavruya ayrılmış onları ayırmadan gazetelerin üstüne sereceğim. Küçük soğanlarsa büyümüşler ya yavru vermemişler ya da ikiye ayrılmışlar ve gayet iriler. Saksıdaki soğanlarım kurudu bahçedekiler hala yemyeşil.
Buzdolabında muhafaza nasıl olacak. Hepsini bir poşete koyup ağzını sıkıca bağlıyacakmıyız.
ben de tam bu konuda usta değilim ki dostum senin gibi öğrenmeye çalışıyordum. hemen daha buzdolabına koymayacaksın zaten sanırım. 1 ay kadar falan dursunlar dışarda serin bir yerde kurusunlar hem. güneşte falan kurutmayacakmışız. buzdolabında muhahafaza da hava alması gerekir heralde. çünkü lale ambalafları hep delik delik olur dikkat ettiysen. o yüzden poşette hava alamaz. bir karton kutu olabilir mesela kurşun kalem kalınlığında da delikler açarsın iyi olur diye tahmin ediyorum. Ben öyle yapmayı düşünüyorum şimdilik. Yeni bir şeyler öğrenmezsem tabi.
bir iki tane ben de söktüm çok küçükler de var öylece serin bir yerde çekmecede gazetede duruyorlar. hepsini sökerim ondan sonra ilaçlayıp 1 ay kadar (ve ya daha fazla) yine serin 18 derecede falan saklarım sonra da buzdolabına bir kutu işçersinde koyarım. planım bu benim. ama kendi fikrim burda arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla.
bir de lale soğanı saklama diye başlık varmış oraya da bakalım. aslında böle konular ayrı ayrı çok karışık olmuş. bir yerde olsaymış daha iyiydi.
Konu tek bir başlık altında toplansa daha iyi olurdu. Soğuklamaya baya zaman var daha. Yavruları ana soğandan ayırıp da mı saklamalıyım? Sanki hep birlikte daha az enerji harcarlar daha dayanıklı olurlar gibi geliyor.
Laleler şu anda çiçekli ise mayıs sonunda skemezsiniz çünki yaprakların sararmasını beklemek zorundasınız. Ayrıca soğanın dışındaki tunik denilen kabuğun kahverengileşmesini beklemek zorundasınız. Bu durumda Ankara ikliminde yaprakların sararması tahminim Haziran ortası veya sonunda olur bundan sonra sökülebilir.
Sn Yoldaş,
bir farkı olacağını sanmam. ayırmasanız belki birleşik olanlar koparılmaması falan gerekiyordur. kuruyup da kendi kendine kopacak gibiyse koparın. ben genelde dayanamayıp kopartıp ayırıyorum.
söküm konusunda da kgursan yazmış bir önceki mesajda. yapraklar tamamen sararınca sökecekmişiz. Soğanın dışı da kahverengileşecekmiş.
sizin ne kadar sopğanınız var? kaç senedir dikiyorsunuz? üretebiliyor musunuz soğanları?
Çiçek sapını kırıp üzerinde bırakmak ile kesmek arasında bir fark var mı diye merak ediyorum.
Ankara'da söküm için Temmuz ayını beklemek gerekiyor.Ekim için Eylül sonu ideal oluyor.
Saygılarımla:)
sehersongur
08-05-2009, 10:32
Merhabar,
Ben de lale ve sümbül türlerini yetiştiren bir çiçek sever olarak, kendi uygulamamı anlatayım şimdiye kadar sorun yaşamadım.. Hatta Dahlia ( biz yıldız çiçeği diyoruz) içinde aynısını yapıyorum..
Lalerim mesela çiçekler attı artık yavaş yavaş yaprakları kurumaya başladı... 1-1,5 ay sonra alırım onları topraktan buyuk gövdeleri ve kü.ük yavruları ayırırım, gölge nemsiz yerde kurumaya bırakırım,nem olursa mantarlasma başlıyor. sonra toz topraktan arındırılmış olarak bir karton kutu içinde mutfakta sedirin altına koyuyorum sonbahara kadar orda kalıyorlar.. Mevsimi gelince buyukleri ve küçükleri gene toprağa ekiyorum küçükler genelde ilk yıl çiçek vermiyor büyüyorlar ertesi yıla veriyorlar..
Yıldız çiçeklerini 18kg luk boya teneklerine kuma gömdüğümde oluyor her halukarda onlarda hayatta kalıyor..
İthal olmayan yılardır evde baktıgımzı kırmızı laleri ayırma işleminden sorna gene bahceye gomuyorum uzerını hayvan gubresı ve saman karısımı ile kaplıyorum..hem gubreden sıan serbetle beslnıyor hem soguktan korunuyorlar...
Çiçek sapını kırıp üzerinde bırakmak ile kesmek arasında bir fark var mı diye merak ediyorum.
Ankara'da söküm için Temmuz ayını beklemek gerekiyor.Ekim için Eylül sonu ideal oluyor.
olmaz herhalde neden olsun ki? size kırıp üzerinde bırakmak daha mı kolay geliyor?
ben de size bir soru sorayım. şimdi lalelerin yaprakları sararınca mesela benimkilerin kupkuru olmuyor. çekince de kolay kolay kopmuyorlar. zorla koparmak gerekiyor soğandan bitkiyi. acaba erken mi davranıyorum. biraz daha bekleyince onlar kendiliğinden dökülecek kadar kuruyorlar mı?
Sn metintezcan54; bu yıl 70 tane lale soğanı ektim 20 tanesini ekimde 50 tanesini de 15 ocakta diktim. İlk diktiklerim hollanda menşeyli ve saksıya dikim yaptım. 50 tanesini de bahçeye diktim ve forumda altınediz'den aldım ve cok güzel açtılar. Saksılardakinleri söktüm ama bahçedekiler hala yeşil. Saksıdaki toprağım gübre kum ve toprak karışımıydı. Laleler 4 e bölündüler ve tek birleştikleri yer kökleri, renkleri de koyu kahverengi. Hepsini ayırdım bol suyla yıkadım. Şimdi kuruyorlar. Laleyi genelde yetişmiş alırdım **** solunca atardım. İlk defa bu sene cok miktarda lale diktim. Yavruları da seneye güneş alan bir yere dikeceğim. Bakalım elimde baya küçük soğan oldu:D
neden bazıları ekimde bazıları ocak 15 te? arada bayağı bir zaman var neden bu kadar farklı zaman dikim yapıyorsunuz?
neden bazıları ekimde bazıları ocak 15 te? arada bayağı bir zaman var neden bu kadar farklı zaman dikim yapıyorsunuz?
Şaşırmakta haklısınız. Normal lale soğanı Ekim de dikilir, Nisanda açar. Ama Lale soğanları (5 veya 9 oC) depolarda 3 ay kadar soğuk ihtiyacı karşılandıktan sonra (Preperasyon işlemi) Kasım dan Ocak sonuna kadar dikilebilir. Ve dikimden 30-45 gün sonra (serada, 15-16 oC sıcaklıkta) çiçeklerini verir. Bu şekilde lale soğanlarında preparasyon işlemi ile Çiçek açma zamanı ayarlanabilir.
olmaz herhalde neden olsun ki? size kırıp üzerinde bırakmak daha mı kolay geliyor?
ben de size bir soru sorayım. şimdi lalelerin yaprakları sararınca mesela benimkilerin kupkuru olmuyor. çekince de kolay kolay kopmuyorlar. zorla koparmak gerekiyor soğandan bitkiyi. acaba erken mi davranıyorum. biraz daha bekleyince onlar kendiliğinden dökülecek kadar kuruyorlar mı?
Sayın Metintezcan54
Yemeklik baş soğan üretenler çiçek sapını kesmek yerine kırıp üzerinde bırakıyorlar.Kesmek ve kırmak arasında soğanın gelişimini etkileyecek bir şeymi var diye merak ettim.
Yapraklar kuruduktan sonra çiçek sapı kolayca kopmuyor. 1-2 hafta sonra kolayca kopuyor ama yapraklar kuruduktan sonra sapı koparmanın bir zararı da olmuyor.
başla gövdenin ilişkisi kesildikten sonra bir fartk olmazherhalde. onlara kesmek zor geliyordur hızlıca kırıp kırıp bırakıyorlardır diye tahmin ediyorum.
laleleriniz ne durumda yeşiller mi hala?
Sayın Metintezcan54
Yemeklik baş soğan üretenler çiçek sapını kesmek yerine kırıp üzerinde bırakıyorlar.Kesmek ve kırmak arasında soğanın gelişimini etkileyecek bir şeymi var diye merak ettim.
Yapraklar kuruduktan sonra çiçek sapı kolayca kopmuyor. 1-2 hafta sonra kolayca kopuyor ama yapraklar kuruduktan sonra sapı koparmanın bir zararı da olmuyor.
Sn fsüzen., Lalede baş kırma olayı şu: Lale bitkisi çiçeklenme aşamasında çiçekler açmadan, gonca halde iken SADECE çiçekleri koparılır. yeşil olan çiçek sapı koparılmaz ki fotosentez (besin) yapsın. Her yeşil aksam fotosentez yapar. Çiçeklerin koparılma nedeni ise çiçeklere gidecek besin, enerji, bitkin depo organı olan soğanda biriksin diyedir. Bitki de her yeşil aksam fotosentez (besin) yapar, nekadar uzun süre yeşil kalırsa o kadar fazla besin yapar, Uzun serin ilkbaharlarda daha iri soğanlar oluşur, İlkbahar kısa ve sıcaklar ani bastırırsa bitki yeşilliğini çabuk kaybeder (Sulasanız bile yeşil kalamaz) ve soğanlar da ufak kalır.
Hala yeşiller:D Dikim zamanının farklı olmasını da kgursan açıklamış.
benim bir saksımda 10 adet lalem var hepsi yemyeşil yalnız biri kurudu niye anlayamadım.
Şmdi bu kuruyanı sökeyim mi? yoksa diğerleri de kuruyana kadar dursun mu? diğerleri yeşil olduğu için arada bir hala suluyorum.bu nem kurumuş olanı çürütür mü?
ayrıca topraktakilerden sararan birini söktüm bu gün. 3 tane büyükçe ve kahverengi kabuklu soğanım oldu bir soğandan ve küçük yavrular da var. bir tek o sarardığı için toprakta onu söktüm. kırıldığı için sarardı zaten. tarihimde bir ilk. ama onda da küflenme vardı bunu neme bağlıyorum. bu küf sakıncalı mı?
geophyte
15-05-2009, 18:59
merhaba sayın geophyt
lale yetiştiriciliği hakkında bayağı yardımcı olmuştunuz. lale soğanı elde etme ve saklama bölümünde bana.
Bir kaç sorum olacak mümkünse boş bir vaktinizde cevaplarsanız çok sevinirim. lalelerin kurumasından kasıt nedir? yeterince beklersem dokunsanız kopacak hale geliyorlar mı? çünkü ben yapraklar sarardığı gibi sökmeye uğraşıyorum soğandan çok zor kopuyorlar.
ancak sökmezsem de şöyle bir sorun var kurumasını beklerken arada yeşiller de olduğu için toprağı nemli tutuyorum bu nem sararmış olanlara zarar verir mi?
ve saklama konusunda söküp ilaçladıktan sonra ne kadar dışarıda ne kadar buz dolabında tutacağım ekim kasım gibi ektiğimi varsayarsak? soğanları dolaba koymamnın ne yararı var?
çok soru oldu ama dediğim gibi bir ara müsait olursanız cevaplayın çok memnun olurum. sağ olun.
Sevgili Metin; Gecikme için özür dilerim, kusura bakma. Öncelikle, anladığım kadarıyla lalelerini oldukça erken söküyorsun, bunu yapma. Saksıdaki laleler, ancak Haziran ayında tam olarak kurur ve soğanları hasat edilecek hale gelir. Kurumadan kastım, toprak ütü kısımları yani sap ve yapraklarının tamamen kurumasıdır. Bu durumdaki bitkileri elinle şöyle bir tuttuğun zaman kolayca ele gelir, zorlamaya gerek kalmaz. Toprakta kalmalarından korkma, geç hasat da etsen sorun olmaz. Ama, erken hasat ederek soğanlarına zarar veriyorsun. Onların toprak üstü kısımları ölse de soğanları canlı ve bazı fizyolojik oluşumlar devam ediyor, bunu yapma. Sulamya gelince, aynı saksıdaki ya da birarada dikimi yapılmış aynı çeşit soğamların bir kısmı kurumaya başlamışsa, artık sulamayı kesmelisin. Çünkü kuruma en son gelişim aşamasında olduğunu gösterir. Bu durmda verdiğin suyun bitkiye yararı değil zararı olur. Sulamayı kes. İlaçlama konusunda yurtdışında çok sayıda ilaç seçeneği var. Ancak yurtiçinde maalesef fazla çeşit yok. Olanların da çoğu soğanlı bitkiler de lisanslı değil. Ben bu konuda 3 ilaçtan oluşan bir karışım kullanıyorum. Ama benimki geniş ölçekli üretim. Senin kolay bulabileceğin, Hektaş'tan Fumazin ve Bayer'den Sportak var. İstersen ikisini karıştırabilirsin de. Sportak'tan 10 litre suya 40 ml ve Fumazin'den 10 litre suya 20-25 ml karıştırıp soğanlarını bu ilaçlı suda 14-15 dakika tuttuktan sonra, serin ve gölge bir yerde serip kurutursun. Ekim ayında dikeceksen -ki soğanlar ekilmez dikilir- Ağustos başında dolaba koymalısın. Neden buzdolabı sorusunun cevabını forumda vermiştim. Kolay gelsin...
arkadaşlar saksıdaki diğerlerine göre çabuk kuruyan lalemi söktüm. maalesef durum içler acısı :( soğanın tam kök kısmı vıcık vıcık olmuş orası sıyrıldı gitti. kabukları da aynı şekilde. yakalaşık iri bir fındık kadar yassı, bembeyaz 3 tane soğan oluştu.(sökülen bitkiden)
bu çürüme sulama kaynaklı mıdır? hata nerdededir? topraktakilerde böyle bir problem olmadı.
topraktaki sevmediğim bir tür. çok tuhaf açıyor ama söktüm maşallah taş gibi. bu saksıdaki asyalale. sarı renkli. 10 tane var biri böyle oldu diğerleri sararmadı daha. hiç sulamasam mı naapsam artık?
geophyte
16-05-2009, 21:45
Sevgili Metin; Gecikme için özür dilerim, kusura bakma. Öncelikle, anladığım kadarıyla lalelerini oldukça erken söküyorsun, bunu yapma. Saksıdaki laleler, ancak Haziran ayında tam olarak kurur ve soğanları hasat edilecek hale gelir. Kurumadan kastım, toprak ütü kısımları yani sap ve yapraklarının tamamen kurumasıdır. Bu durumdaki bitkileri elinle şöyle bir tuttuğun zaman kolayca ele gelir, zorlamaya gerek kalmaz. Toprakta kalmalarından korkma, geç hasat da etsen sorun olmaz. Ama, erken hasat ederek soğanlarına zarar veriyorsun. Onların toprak üstü kısımları ölse de soğanları canlı ve bazı fizyolojik oluşumlar devam ediyor, bunu yapma. Sulamya gelince, aynı saksıdaki ya da birarada dikimi yapılmış aynı çeşit soğamların bir kısmı kurumaya başlamışsa, artık sulamayı kesmelisin. Çünkü kuruma en son gelişim aşamasında olduğunu gösterir. Bu durmda verdiğin suyun bitkiye yararı değil zararı olur. Sulamayı kes. İlaçlama konusunda yurtdışında çok sayıda ilaç seçeneği var. Ancak yurtiçinde maalesef fazla çeşit yok. Olanların da çoğu soğanlı bitkiler de lisanslı değil. Ben bu konuda 3 ilaçtan oluşan bir karışım kullanıyorum. Ama benimki geniş ölçekli üretim. Senin kolay bulabileceğin, Hektaş'tan Fumazin ve Bayer'den Sportak var. İstersen ikisini karıştırabilirsin de. Sportak'tan 10 litre suya 40 ml ve Fumazin'den 10 litre suya 20-25 ml karıştırıp soğanlarını bu ilaçlı suda 14-15 dakika tuttuktan sonra, serin ve gölge bir yerde serip kurutursun. Ekim ayında dikeceksen -ki soğanlar ekilmez dikilir- Ağustos başında dolaba koymalısın. Neden buzdolabı sorusunun cevabını forumda vermiştim. Kolay gelsin...
Metin kardeş,
Kusura bakma ama, sen yazılanları hiç okmuyorsun galiba. Okumayacaksan bizi uğraştırma. Bu konuyu sana daha önce de forumda anlatmıştım. Hep aynı soruları soruyorsun. Lütfen...
dikkatle okuyorum her yazıyı da soğanların bir kısmı kurumaya başlayınca yazıyor mesela zaten sararan soğanın sararma sebebi çürümesiymiş. şimdi o sarardı diye sulamayı kesseydim haziranda hasat yapılır diyorsunuz bu sefer öbürleri yeşil oldukları halde 2 ay boyunca suzuz kalacak kuraktan bu sefer onlarda sararacak.
ayrıca bir sürü arkadaşın aynı konuda, bir birinden çok farklı şeyler yazması kafa karışıklığına sebep oluyor.ben de kesin emin olmak için soruyorum.(saklam meselesinde vs.)
ben zaten bu foruma sadece lale bakımı için üye oldum. o yüzden verilen her bilgi benim için önemli ve bu yüzden dikkatle okuyorum. okumadan soru sorduğumu düşünüyorsunuz ama yanılıyorsunuz.
sağ olun bana çok yardımcı oldunuz.bir sürü bilgi verdiniz.hakkınızı helal edin. çok uğraştırdım sizi sanırım.Bundan sonra size soru sormam merak etmeyin. ancak forumda ortaya sormaya devam edeceğim tabi ki.
geophyte
18-05-2009, 21:37
Metin kardeş;
İstediğini yapmakta serbestsin tabi ki, ama sana katılmıyorum. Bunda alınganlık yapacak bir şey yok. Forumda yazdığın bölümleri tekrar gözden geçirirsen söylediklerimd haklı olduğumu göreceksin. Herkesin faklı bir şey söylediğini belirtmişsin, burası bir forum ve unutma ki sen de bu konuyu yeni öğrenmeye çalıştığın halde, birilerine bilgi veriyorsun ve söylediklerinin önemli bir kısmı da maalesef yanlış. İnsanların yanlış bilgilerle kafalarının karışmasını istemiyorsan, bu işe kendinden başlamalısın. Saygılarımla...
peki bana katılmayabilirsiniz de size şunu anlatamadım ve ya inanmak istemiyorsunuz yazılanları gereknden bile fazla bir dikkatle okuyorum. o altını çizdiğiniz bölümü de okudum ama benim sorumun cevabı sizce orada var mı? benim soğanım zaten daha sararmadan çürümüş. Varsa da ben anlayamamış da olabilirim. sorduğum soruya boşuna uğraştırmayın bizi." diye cevap vermişsiniz. ondan sonra alınılacak bir durum yok. ben böyle bir cevaptan sonra nasıl soru sorabilirim ki? kaldı ki ben o yazıyı foruma yazdım size hitaben yazmadım.(başka arkadaşlara verdiğim cevaplar konusunda da sık sık konuyu bilmediğimi yazdım. kimseye bu böyledir kesin demedim. biliyorum diye bir idaam da yok zaten.)
ben de saygılarımı sunuyorum.
arkadaşlar lalelerimin yeni çektiğim fotoları.
saksıdaki sararıp da söktüğüm lale çürümüş. 1- 1.5 ay önce hafif sararmaya başlamıştı o zaten. hiç yavru bile oluşturmamış.
saksıdaki diğer bir sararan laleden de bu beyaz 3 tane soğan çıktı bunlar da tam gelişememiş. aynı geçen senelerde olduğu gibi.
diğerleri hala yemyeşil. onlardan umutluyum. galiba sağlam onların soğanları ve iyi gelişiyorlar. topraktakiler zaten hiç ilgilenmesem de kendi kendilerine idare ediyorlar. istanbuldan almıştım 50 krşa topraktakileri resmleriyle alakası yok hiç sevmedim. saksıdakiler Asyalale onlar çok güzel tabi ama çürütmesem daha güzel olacak :)
en güzel soğnı yapan torpraktaki lalelerden biri. misafirin çocuğu kırmıştı mecburen söktüm ben de ama yine durumu bayağı iyi.
diğer bir resimdeki bir sürü irili ufaklı lale de eski senelerden kalma her sene ekip söküyorum onları. :)
hocam100
20-05-2009, 08:04
Metin bey lalelerinizi henüz olgunlaşmadan sökmüşsünüz çünkü kahverengileşince sökülürse hastalıklara karrşı daha dirençli olurdu.
evet sanırım ama mecbur erken söktüm saksıda çürüyorlardı biri çürüdü nitekim. ama topraktaki kahverengileşmiş olan bayağı iyi geldi gözüme ilk defa o kadar sağlam bir lale yetiştirdim. diğerleri duruyor bakalım yemyeşiller merak ediyorum nasıl çıkacak soğanlar diye.
evet sanırım ama mecbur erken söktüm saksıda çürüyorlardı biri çürüdü nitekim. ama topraktaki kahverengileşmiş olan bayağı iyi geldi gözüme ilk defa o kadar sağlam bir lale yetiştirdim. diğerleri duruyor bakalım yemyeşiller merak ediyorum nasıl çıkacak soğanlar diye.
Değerli arkadaşım., Kurudu diyerek söktüğün soğan Çürüme nedeniyle sararmış ve kurumuş. Çürümenin nedeni ise o bitkinin soğanının hasta olması. Hasta soğan çürüyünce bitkisi sararmış, kurumuş. Bunu çıkarıp atınız. Diğerleri de suyu azaltarak yavaş yavaş sararsınlar ve kurusunlar. Diğerlerinin yaprakları hafif sararmaya başlayınca suyu kes. Kendi haline bırak. Kurusun. Yapraklar tamamen kuruyunca, toprak içindeki soğanın da kabuğu kahverengine döner. O zaman söküm zamanıdır. Ortada kafanızı karıştıracak bir durum yoktur.
teşekkür ederim. o çok erken sararan soğanın kendi bozukluğundanmış demek. zaten söküp attım onu. diğerleri olacak inşallah.
Laleleri topraktan söktüm yıkadım ve kurutmaya aldım. Renkleri kahve rengi ama bazılaerının kabukları MetinT'nin 3.resmindeki gibi. En dışındaki koruyucu tabaka bütün değil, çatlaklar var. Hele yıkayınca bazılarının koruyucu kabuğu kaltı. Lalenin koruyucu kabuğu niye çatlar, çatlak olanlara ne yapmam gerekir, bi de daha sonraki ekimlerde çatlaksız bir koruyucu kabuk elde etmek için ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.
Koruyucu tabakanın çatlak olması biraz geç sökümden kaynaklanır, zararı yoktur. Kabuğun kalkması scalelerin su kaybını artırır, büzüşmelerine neden olabilir. Serin gölge, havadar yerlerde muhafaza ile sorun olmazlar.
Arkadaşlar benim lalelerin yaprakları çok güzeldi. 10 Lalenin sadece 1 i açtı. Belki diğerleride açacaktı bilemiyorum. Yaprakları çok sağlıklıydı ve devamlı yavruluyordu. Derken birgün bir de ne göreyim balkondan düşmüş yavrucaklarım. Geri toparladım ama 1 hafta sonra yaprakları kurumaya başladı. Çiçeğide geçmişti o birtane acanın. Bende soğanları ayırdım. yapraklarını kestim. Acaba seneye eksem yine biter mi? çünkü ocakta ektiğim lalelerimi nisan ortasında soğanlarını cıkardım.
erdemdedem
11-02-2010, 19:05
sn. geophyte
Ben serada kesme lale yetiştiriyorum.Kasım ayının sonunda ektim lalelerimi (46.hafta)şu anda bitmek üzere(11 şubat 2010).Bu soğanları hemen mi sökeyim malum yeşil aksam yok :) yoksa biraz bekleteyim mi
Bir de seneye bu soğanlardan nasıl çiçek alabilirim...
Çok teşekkürler...
sn. geophyte
Ben serada kesme lale yetiştiriyorum.Kasım ayının sonunda ektim lalelerimi (46.hafta)şu anda bitmek üzere(11 şubat 2010).Bu soğanları hemen mi sökeyim malum yeşil aksam yok :) yoksa biraz bekleteyim mi
Bir de seneye bu soğanlardan nasıl çiçek alabilirim...
Çok teşekkürler...
Soru başkasına ama ben de söyleyeyim. Yaprağı kalmamış soğanın beslenmesi olmaz, dolayısıyla toprakta kalması gerekmez, Bu soğanlardan seneye çiçek alma ihtimaliniz çok azdır.
erdemdedem
16-03-2010, 23:37
teşekkürler..
Arkadaşlar bende lale soğanı aldım. Torfun içine etim 1 hafta geçti küflenme olmuş bride gövdeleride ufak beyaz beyaz böceler oluşmuş sebebi ne olabilir nerde yanlış yaptım.
belgin84
18-04-2010, 18:01
arkadaşlar benim bahçede dikili olan lalelerin çiçekleri döküldü kafalarını kestim,şimdi yaprakların sararmasını bekliyorum. Yanlız şöyle bir durum var ki; laleler bahçedeki göbekte diğer mevsim çiçekleriyle birlikte durduklarından sık sık sulanıyorlar. Acaba bu durum yaprakların kurumasını ve soğanların sökülcek duruma gelmesini engeller mi? Olası cevap evet engeller olacaktır sanırım:) Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?
Sayın Belgin84
Bu işin acemisiyim ama tecrübelerimi yazayım.Siz sulasanız bile haziran sonu, temmuz başı sizin lalelerin yaprakları kuruyacaktır. Sulanan alanda ise bazı yumrularınız çürüyecektir. Size tavsiyem gübreleyin ve yaprakların kurumasını bekleyin. Eğer yerinden sökmezseniz seneye daha büyük çiçek elde ediyorsunuz.
Batuhan Yılmaz
19-04-2010, 15:00
merabalar ben lale soğanımı tprakta bırıaktım ve yk ld slamadım etmedim albi ne güzel çiiçek açmıştı sğanıda kocamandı diğerlerini çikardım çıkardıklarım kasıma kadar dayanmı
arkadaşlar benim bahçede dikili olan lalelerin çiçekleri döküldü kafalarını kestim,şimdi yaprakların sararmasını bekliyorum. Yanlız şöyle bir durum var ki; laleler bahçedeki göbekte diğer mevsim çiçekleriyle birlikte durduklarından sık sık sulanıyorlar. Acaba bu durum yaprakların kurumasını ve soğanların sökülcek duruma gelmesini engeller mi? Olası cevap evet engeller olacaktır sanırım:) Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?
Bu olası cevap yanlış olur. Yaprakları yeşil kaldığı sürece (Ki sıcaklar basana kadar yeşil kalır) sulamanın sakıncası olmaz. Yapraklar sararmaya başlayınca soğanlar ya topraktan sökülmeli veya sulama durmalıdır. Kolay gelsin.
Bir arkadaşım bana lale soğanı hediye etti fakat şimdi mayıs ayındayız, eylül ekim dönemine kadar bunları saklamam gerekiyor. Forumlarda çok farklı bilgiler var, DDT tozuyla ilaçlamaktan buzdolabında saklamaya kadar. Nasıl saklamam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Çok kolay: Gazete arasına sarıp, serin-Gölge bir yerde bekleteceksiniz.
Teferruat bilgi isterseniz: "Soğanların,depolanması ve preparasyonu" başlığını inceleyin.
KAPTANzst
11-06-2012, 16:45
Lale soğanlarımı bugün sktüm ve temizledim.
Başka bu işlemi yapan arkadsaş varmı.
Sayın KAPTANzst,
hafta sonu bende söktüm temizledikten sonra bakırlı ilaçla koruma amaçlı ilaçladım ve gölge bir yere kurumaları için serdim.
merhaba arkadaşlar ben hobi olarak lale yetiştirmeye yeni başladım internette yardım ararken bu siteyi buldum bayadır bu konu aktif değilmiş bi aktifleştireyim dedim :D
benim sorum şu şuanda lalelerim çiçek açtılar boyları biraz kısa olsada çiçekleri güzel.şimdi ben bu çiçekleri dallarından kessem mi yoksa sadece çiçek kısmını mı kesmem gerekiyor çiçekler açalı 1 hafta kadar oldu hemen mi kesmeliyim yoksa bir süre daha bekletmeli miyim? kestikten sonra hangi aralıklarla sulamam gerek? çiçekleri dallarından kessem (vazo için) soğanı olmaz mı bunları merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim ayrıca şimdiden teşekkürler :)
çiçeksever
20-04-2015, 15:51
Çiçek sapını kesebilirsiniz. Yapraklar kuruyana kadar sulamaya devam etmelisiniz.
Bu ne acele üstadım!! Daha yaprakları yeşildir, ve o yeşil yapraklar besin yapacak ve soğanları irileştirecekti.. Lale Soğanlarının kabukları kahverengine dönmeden sökülmez diye biliyorum.Kabuklarda "Tulipalin" maddesi oluşmalıdır.
neyse serin yerde Ekim ayına kadar muhafaza edin. Kolay gelsin
merhaba arkadaşlar ben hobi olarak lale yetiştirmeye yeni başladım internette yardım ararken bu siteyi buldum bayadır bu konu aktif değilmiş bi aktifleştireyim dedim :D
benim sorum şu şuanda lalelerim çiçek açtılar boyları biraz kısa olsada çiçekleri güzel.şimdi ben bu çiçekleri dallarından kessem mi yoksa sadece çiçek kısmını mı kesmem gerekiyor çiçekler açalı 1 hafta kadar oldu hemen mi kesmeliyim yoksa bir süre daha bekletmeli miyim? kestikten sonra hangi aralıklarla sulamam gerek? çiçekleri dallarından kessem (vazo için) soğanı olmaz mı bunları merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim ayrıca şimdiden teşekkürler :)
Laleler çiçeklerini görün, keyfini sürün. çiçek yaprakları sararınca, keyfi bozulunca tohum bağlatmayacak şekilde kafaları koparın ama yeşil sap kalsın, fotosentez yapsın, soğanın beslenmesine destek olsun.
Yapraklar yeşil olduğu sürece bakım yapın, ço0k su vermeyin!! yapraklar sararınca söker kurutursunuz.
kolay gelsin
Laleler çiçeklerini görün, keyfini sürün. çiçek yaprakları sararınca, keyfi bozulunca tohum bağlatmayacak şekilde kafaları koparın ama yeşil sap kalsın, fotosentez yapsın, soğanın beslenmesine destek olsun.
Yapraklar yeşil olduğu sürece bakım yapın, ço0k su vermeyin!! yapraklar sararınca söker kurutursunuz.
kolay gelsin
teşekkür ederim yardımlarınız için ;)
hobiciakvarist
14-05-2015, 20:11
Bu sene "Asya Lale" den aldığım çiçek lale (soğan değil) küçük kaldı, 1 yaprakdan fazla yaprak vermedi ve Mayıs ayı başında bitki kurumaya başladı. Yaprak şimdi tamamen kurudu, sadece bitki sapı kaldı. Bu durumda seneye bu soğan bitki verir mi? Yerinden çıkartmak için uğraşmalımıyım? saklama işlemi baya çetrefilli gibi ve karmaşık. Bir çok yazı var ancak kafam karışıyor: bazı kaynaklar önce 16-18 derece arası tutup sonra 4-5 derece diyor (dolap), bazıları dolaba koymayın meyveler soğanı öldürür diyor... yaz sıcaklarında ben 16-18 derece nerden bulacağım laleler içiin?
acil cevap yazan olurmu acaba???cevap yazan arkadaşa şimdiden teşekkürler
şuan itibarıyla eskişehir banio da 25 li paketlerde lale soğanı satılmakta.bugün mart ayının 5 i.şimdi alsam ve diksem tutarlarmı?0555 671 3450
hocam100
05-03-2016, 08:42
Saglikli soğan ise olur ama boylari küçük olur.
mobil telefondan tapatalk ile yollandı
Saglikli soğan ise olur ama boylari küçük olur.
sanırım marketteki lale soğpanlarını kastettiniz hocam.teşekkürler
hocam100
05-03-2016, 08:55
Evet saglikli ise ekilebilir.
Evet saglikli ise ekilebilir.
tamam hocam.gidip alayım hemen.yarısı bile çıksa razıyım
acil cevap yazan olurmu acaba???cevap yazan arkadaşa şimdiden teşekkürler
şuan itibarıyla eskişehir banio da 25 li paketlerde lale soğanı satılmakta.bugün mart ayının 5 i.şimdi alsam ve diksem tutarlarmı?0555 671 3450
Şimdi mart gelmiş. Paketlerdeki soğanlar neler atlatmış? belli değil. Lale soğanı paket içinde veya öncesinde Kök çıkardıktan sonra kökleri kurumuş ise bir daha kök yapmaz, dolayısıyla gelişmez.
nanemolla
07-11-2017, 17:32
Eveeett.Konuyu canlandıralım.Geçen seneden ilk defa yetiştirdiğim ve sakladığım lalelerin soğanlarını bugün toprakla buluşturdum.Filiz emareleri bile vardı uzerlerinde.Benim için önemli olansa soğanları bozulmadan saklayabilmiş olmamdı.:D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.