Bağlan

View Full Version : Erik




Mine Pakkaner
03-07-2006, 17:53
Erik Yetiştiriciliği


Ömer Faruk KARAMÜRSEL
Ziraat Mühendisi

GİRİŞ

Erik soğuk ılıman iklim bölgelerde, hatta bazı kış soğuklama ihtiyacı düşük erik çeşitleri, subtrobik iklim bölgelerinde yetiştiği söylenebilir. Tür sayısının çok olması yanında ülkemizde farklı ekolojik bölgelerin sağladığı olanaklar nedeniyle erik çeşitlerini 4-5 ay süre ile pazarda görmek mümkündür.

Olgunlaşma durumları göz önüne alınırsa erikler 15 Nisan-30 Eylül gibi uzunca bir dönem de pazara sunulurlar. P. ceresifera türüne ait can erikleri 15 Nisan dan itibaren pazara çıkarlar. Bunları P. salicina türüne ait japon erikleri (İtalyan eriği) izler. P. domestica grubu erikler (Avrupa erikleri) ise 20 Temmuz'dan sonra olgunlaşır.

Ülkemizde erik ağaçları genellikle diğer meyve ağaçları arasında karışık olarak bulunmaktadır. Ancak son yıllarda Ege ve Akdeniz'in kıyı bölgelerinde turfanda yeşil konusu önem kazanmış ve bu amaçla kapama bahçeler kurulmaya başlanmıştır. Özellikle karışık olan bahçelerde hastalık ve zararlılarla savaş, gübreleme ve gereği gibi yapılmamaktadır.

Avrupa ülkeleri arasında başta Almanya olmak üzere Fransa, İtalya ve İspanya'da erik üretimi yapılmaktadır. Dünya erik üretimi 6.350.000 tondur. Dünya üretiminde Rusya (1.150.000 ton), Romanya (750.000 ton) ve A.B.D (601.000ton) ile ilk üç sırayı almaktadır.

Erik plantasyonuna uygun arazilerde kapama erik bahçelerinin tesisi verimli ve kaliteli çeşitlerin yetiştiriciliğe önem verilmesi, kurulmuş bahçelerde bakım işlemlerinin tekniğine uygun şekilde yapılması durumunda Türkiye'nin dünya erik üretimine katkısı çok daha fazla olacaktır.

DÖLLENME BİYOLOJİSİ
Erik çiçekleri o yılın sürgünleri veya yaşlı spurlar üzerindeki lateral (yan) tomurcuklarda oluşurlar. Oluşum zamanı, yaz sonu olmakla birlikte en erken 5 temmuz ve en geç Eylül'dür. Her tomurcuktan 1 veya 3 çiçek meydana gelir. Yaprak meydana gelmez.
P. cerasifera çeşitlerinden bazıları kendine verimli, çoğuda kendine kısırdır. Avrupa erikleri ise kendine verimlilik yönünden üç gruba ayrılmaktadır.

P. domestica kültür çeşitlerinin bazıları kendine verimli, bazıları kısmen kendine verimli, diğerleride kendine kısır çeşitlerdir. Kendine verimli çeşitlerin kendi çiçek tozu ile tozlanmaları durumunda meyve tutumu % 30' a kadar yükselmektedir. Kendine kısır çeşitler ise kendi çiçek tozları ile tozlandıkları zaman meyve tutumu % 1.5 civarında olmaktadır. d'Agen , Reine Claude, German Prune gibi bazı çeşitler değişik yetiştirme bölgelerinde kendine verimlilik bakımından farklı durum göstermişlerdir.

Japon erikleri arasında kendine verimli olanlar yoktur. Bunların bir kısmı kısmen kendine verimli, bir kısmı da kendine kısırdır. Kendine kısır olanların sayısı fazladır. Genellikle Avrupa erikleri ile japon erikleri birbirine uyuşmazlar.
Eriklerde morfolojik kısırliğa da rastlanmaktadır. Morfolojik kısırlık gösteren çeşitlerde dişi organ normal gelişmemekte, dumura uğramaktadır.

İKLİM İSTEKLERİ
Erik türlerinin iklim istekleri birbirinden farklıdır. Mevcut türler içerisinde değişik iklim koşullarına en iyi uyabilen P. cerasifera'dır. Avrupa erikleri (P. domestica) kışı nisbeten soğuk geçen soğuk ılıman iklim meyvesidir. Japon erikleri (P. salinica) soğuk geçmeyen bölgelerde iyi sonuç verir.
Kış mevsiminde soğuklara dayanıklı olan eriklerde soğuğa olan dayanıklılık ilkbaharda havaların ısınmasıyla azalmaya başlar. Çiçeklenme devresinde duyarlılık iyice artar.
Eriklerde taç yaprağının ucu görülen kapalı tomurcukların -3.1 ile -1.1 0C ye; açmış çiçeklerin -2.2 ile 0.6 0C ye ; genç meyvelerin -1.1 ile -0.6 OC ye dayandığı bilinmektedir.
Kış dinlenme süresi bakımından Avrupa erikleri +7.2 OC 'nin altında 1000 saatten fazla bir soğuklama süresi isterler. japon eriklerinde ise bu süre 600 saat kadardır.

DİKİM ŞEKLİ VE ZAMANI
Kendine verimli çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman eğer bahçede birkaç çeşidin yer alması isteniyorsa her çeşit bir blok halinde bahçeye yerleştirilmelidir. Kendine kısmen verimli veya kendine kısır çeşitlerle bahçe kurulacağı zaman çeşitlerin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi zorunludur. Tozlayıcı oranı 1/9 oranında olmalıdır. İkiden fazla çeşitlerle kurulacaksa çeşitler 2'şer 3'er sıra halinde dizilmelidir.

En uygun tozlayıcı çeşit seçilirken çeşidin iyi özellikleri yanı sıra çiçek açma zamanlarının birbirlerini tozlayacak şekilde uygun gelmesine,çiçek tozlarının yüksek çimlenme gücüne sahip olmasına ve karşılıklı tozlanma sonucu yüksek oranda meyve tutumu meydana getirecek çeşitlerin seçilmesine özen gösterilmelidir.

Tozlayıcı sayısı, tozlayıcı çeşidin ekonomi ve pazarlama yönünden amaca uygun bir çeşit olup olmamasına göre ayarlanmalıdır. Amaca uygun bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması halinde, 2 sıra ana çeşide 1 sıra tozlayıcı yeterlidir. Üretim amacına uygun olmayan bir çeşidin tozlayıcı olarak kullanılması zorunluluğu varsa 8 ana ağaca 1 tozlayıcı olacak şekilde bahçe kurulmalıdır.

Ayrıca bahçe kurulurken tek çeşit kapama bahçe yerine birden fazla çeşit kullanılması meyve miktar ve kalitesini olumlu yönde etkilediğinden her zaman tercih edilmelidir.
Kışı ılıman geçen ve en fazla yağışlı olmayan bölgelerde fidanlar Kasım-Aralık ayından itibaren dikilebilirler. Dikim ilkbahar gelişme devresinin başlamasına kadar devam edilebilir. Kışı yağışlı veya soğuk geçen bölgelerde ise dikim ilkbahar mevsiminin başında yapılır.

TOPRAK İŞLEME
Yağışlı bölgelerde çayır bitkileri kullanarak bahçelerde devamlı bir örtü bitkisi bulundurulur. Örtü bitkisi büyüyünce biçilirler. Yağışı az bölgelerde, erik bahçeleri devamlı olarak temiz tutulmaya çalışılır. Böyle bölgelerde bahçeler sonbaharda sürülür. İlkbaharda toprak tava gelince Şubat sonu veya mart içinde ikinci kez sürülür. Mayıs ayında yapılan üçüncü sürümden sonra sulama kanalları açılır. Ağaçların dipleri çapayla işlenir. Sulama nedeniyle yazın bahçeler otlanırsa sulama kanallarını bozmamak için toprağı sürmek yerine ot biçimi tercih edilmelidir.
Erik kökleri toprak yüzeyine yakın bir kısımda yayılmış olduğundan derin toprak işlemesinden kaçınılmalıdır.

SULAMA
Yıllık yağış miktarı 750 mm'yi geçen bölgelerde erikleri sulamadan da yetiştirilebilirler. Yağış miktarı bu rakamın altına düşen yerlerde sulamanın yapılması zorunludur. Erikler saçak köklü olduklarından ve kökler yüzeysel geliştiklerinden bunların su istekleri derin köklü meyve türlerine göre daha fazladır. Mevcut türler arasında P. cerasifera türleri kuraklığı en fazla dayanır. Ege bölgesinde erik bahçeleri mayıs ayının ikinci yarısından itibaren sonbahar yağışlarına kadar geçen süre içinde 8-12 günde bir sulanır. Sulama çeşitli şekillerde yapılır. Sulama karık, çanak, tava yöntemi veya karık-çanak, kombinasyonları şekillerinden birisi kullanılır. Sulama sistemi toprağın özelliğine, su kaynağının zenginlik durumuna göre seçilir. Damlama sulama ve mini yağmurlama sistemleri de günümüzde uygulamaya girmiştir.

GÜBRELEME
Erik ağaçlarına verilecek gübre miktarı, topraktaki besin maddeleri durumuna, toprağın tipine, ağaçların yaşına, alınan ürün miktarına, ekolojik bölgeye ve ağaçların gelişme durumuna göre değişir. Verilecek gübre miktarının yaprak ve toprak analizine göre belirlenmesi en uygun yöntemdir.
Azotlu gübreler kış sonunda ilkbahar gelişmesi başlamadan önce verilmelidir. Erik ağaçları azotun hem sülfat, hem de nitrat formuna cevap verirler. Gübreyi seçerken fiyat etmeni de göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak pH'sı 6.5'un altında olan topraklarda amonyum sulfat kullanmaktan kaçınmak gerekir. Üre ise toprak pH'sı 5.0'in altında olan topraklarda kullanılmalıdır. Azotlu gübrenin haziran ortasından sonra uygulanması önerilmez. Geç uygulamalar meyvede renk oluşmasını azaltır, sonbaharda sürgünlerin uzamasına neden olur ve kış soğuklarından zararlanmayı arttırır.
Genç ağaçlarda ağaç başına her yaş için 113-226 gr aktif azot uygulanır. Bu miktarlar arzu edilen büyüme durumuna göre azaltıp çoğaltılabilir.
Meyve veren ağaçlarda 8.5-11.2 kg/dekar aktif azot uygulaması önerilebilir.
Fosforlu ve potaslı gübreler kış başında, meyve veren ağaçlarda sıralar arasına, genç ağaçlarda ise taç izdüşümleri çevresine gelecek şekilde verilmelidir.
Kimyasal gübrelerin yanı sıra 2 yılda bir ağaç başına 50 kg iyi yanmış çiftlik gübresi (meyve veren ağaçlar için) verilmelidir. Ayrıca yeşil gübreleme yapılması yararlıdır.

ANAÇLAR
Anaç kalem üzerine; ağaç şekli ve büyüklüğü, çeşitli toprak ve iklim şartlarına adaptasyonu, mahsule yatma ve mahsül kalite ve kantitesi, çeşitli hastalık ve zararlılara dayanıklılık yönünden etki etmektedir. Meyve yetiştiriciliğinde kullanılan anaçlar üretilme şekline göre generatif ve vejatatif olarak iki grupta toplanır.
Erikler için anaç olarak muhtelif erik türlerinin çöğür ve klon anaçları ile şeftali, kayısı ve badem çöğür anaçları kullanılmaktadır.

Erik Çöğür Anaçları:

P.ceresifera(myrobolan kiraz eriği): Kökeni Kafkasya ve bunun dolaylarındaki Asya ve Avrupa memleketleridir. Anadolu’da büyük bir form zenginliği gösterir.Yurdumuzda ve Dünya’da geniş ölçüde kullanılan erik anaçıdır. Özellikle Avrupa grubu (P.domestica) erik çeşitler için istenen anaç olmakla beraber Japon grubu (P.salicina) erikler için uygundur. Ancak President, Kelsey gibi bazı çeşitlerin bu anaç ile tam uyum gösteremediği belirtilmektedir.P.ceresifera anaçları ABD ve Avrupa’da Myrobolan erikleri diye tanınmaktadır. Yurdumuzda ise can eriği olarak tanımlanmaktadır. Değişik toprak ve iklim şartlarına uyabilmektedir. Kök ur nematoduna hassas fakat kök boğazı çürüklüğüne mukavimdir. Hafif, kumlu topraklarda çok iyi gelişir. Kuvvetli bir anaç olup, bu anaç üzerine aşılı fidanlar 7x7 m gibi ebatlara dikilmelidir.

P.besseyi (Kum eriği):Japon ve Avrupa grubu eriklerle uyuşur. Çok bodur bir anaçtır. 1-1.5 m boyunda ağaçlar meydana getirir. Aşıdan sonra ilk yıl ürün vermeye başlar. Kumlu topraklara uyumu iyidir.

P.persica(şeftali):Kumsal, hafif ve daha fazla derin olmayan topraklarda eriğe anaç olarak kullanılmaktadır. Yarı kuvvette ağaçlar oluşturur ve erkencilik sağlar. Nematodun sorun olduğu yerlerde tercih edilmelidir. Japon eriklerinin hemen hepsi ile iyi uyuşma gösterir, ancak Avrupa eriklerinin bazıları ile uyuşmalık görülebilir. En çok kullanılan şeftali anaçları;

Prunus persica (Lovall)
Nemaguard
S-37 Eğer erik bahçesi daha önce şeftali bahçesi olarak kullanılmış bir arazide kurulacaksa şeftali anacı kullanılmamalıdır.

P.armeniaca (Kayısı): Nematotlu bölgelerde kumsal topraklar için kullanılabilecek bir anaçtır. Kültür çeşitleri ile uyuşması değişiktir. Japon erikleri ile Avrupa eriklerine nazaran iyi uyuşma gösterir. Bu anaç kullanılacağı zaman kalem anaç ilişkilerinin önceden bilinmesi gerekir. Kayısı anacı erik için ancak nematodun söz konusu olduğu durumlarda düşünülmelidir.

P.amygdaus (Badem):Kumsal topraklarda erik yetiştiriciliği yapılacağı zaman bu anaçlar tercih edilir. French gibi bazı erik çeşitleri badem anacı üzerine başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.Tüm çeşitlerle iyi uyum sağlamayabilir. Badem üzerine aşılı erik çeşitleri erken meyveye yatar. Bol verimli yüksek kaliteli meyve veren ağaçlar oluştururlar. Meşe kök mantarı, vertisilyum solgunluğuna ve nematoda duyarlıdır. Bakteriyel kansere orta derecede dayanıklıdır.

P.salcia:Japon ve Avrupa grubu eriklerle uyuşur, bodur ağaçlar meydana getirir. Kumlu topraklara adapte olduğu için bu tür topraklarda bodur erik anacı olarak kullanılabilir.
Erik Klon Anaçları

Myrobolan B:Kireçli, ağır, drenajı kötü, hafif, kuvvetli ve zayıf gibi çeşitli topraklara iyi uyum sağlar, üretilmesi kolaydır. Kuvvetli ve verimli ağaçlar oluşturur.
R.C.d’Althan, Stanley, Prune Martin, R.C.Quillus çeşitleri ile uyuşmazlık gösterir. Nematot, bakteriyel kanser ve vertisulyuma duyarlı, kök boğazı çürüklüğüne orta derecede dayanıklıdır.

Myrobolan Gl.931-6: PH yüksek topraklardaki yetiştiricilik için kullanılan bir anaçtır. Diğer anaçların iyi sonuç vermediği asitli topraklarda iyi sonuç vermektedir.

Myrobolan 29-C: İlk yıllarda kökleri yüzeysel gelişir, sonraki yıllarda derinlere gider. Kuvvetli ağaçlar oluşturur. Nematoda dayanıklıdır. Kök boğazı çürüklüğü, vertisilyum ve bakteriyel kansere orta derecede duyarlıdır.

Marianna: Prunus cerasifera ve Prunusmunsoniana’nın tozlanması sonucu elde edilmiş ve vegetatif olarak üretilebilen bir anaçtır. Ağır ve çok rutubetli topraklarda kullanılabilir. Kök ur nematoduna bağışık olup, kök boğazı çürüklüğü ve kök kanserine dayanıklıdır. Avrupa ve Japon grubu erikleri ile uyuşmaktadır. Marianna anaçlarının değişik klonları vardır.

Marianna GF8-1; Kuvvetli ağaç oluşturur, vegetatif olarak üretilmesi kolaydır. Çok değişik topraklara rahatlıkla uyum sağlar. R.C.d’Althan çeşidi ile uyuşmamaktadır.
Marianna 2624 Klonu; Üretilmesi kolaydır. Değişik toprak tiplerine uyumu iyidir. Kökleri ilk yıllarda yüzeysel gelişir. Orta kuvvette ağaçlar oluşturur. Nematoda dayanıklı, kök boğazı çürüklüğüne ve vertisilyuma orta derecede dayanıklı, bakteriyel kansere ise çok duyarlıdır. Prunus domastica:Bu anaçlar İngiltere’de kullanılmaktadır. Bodurda kuvvetliye kadar değişik tipte konları vardır.


Brompton Klonu; Yarı kuvvetli ağaçlar oluşturur. Ağaçlar kaliteli ve bol meyve verirler. Kültür çeşitleri ile uyuşması iyidir. Vegetatif olarak üretilmesi zordur. Bu durumun hormonla ve sisleme ile düzeltilmesi halinde çok iyi bir anaçtır.
Common plum Klonu; Yarı bodur ağaçlar oluşturur. Daldırma ve odun çelikleri ile kolaylıkla üretilebilir. Her çeşitle uyuşması iyidir.
Pershore Klonu;Orta kuvvette ağaç oluşturur. Çeşitlerle uyuşması iyidir. Vegetatif olarak üretilmesi zordur. Ancak dip sürgünleri ve daldırma ile çoğaltılabilir.
Brussel klonu; Yarı kuvvetli ağaç oluşturur. Üretimi ancak daldırma ile yapılabilmektedir. Hastalıklara duyarlıdır ve pek çok çeşit ile uyum göstermektedir. Günümüzde hemen hemen kullanılmamaktadır. Prunus instita: Bu türün değişik klonları da eriğe anaç olarak kullanılmaktadır.


Common mussel klonu; İyi toprakları sever ve kuvvetli ağaç oluşturan bir anaçtır. Odun ve kök çelikleri ile kolaylıkla üretilebilmektedir. Pek çok çeşit ile başlangıçta iyi bir uyuşma göstermesine rağmen ilerki yıllarda bazı çeşitlerle olan kombinasyonunda ağacın gelişmesi durmakta ve meyveler iyi gelişememektedir. Bazı çeşitlerle olan kombinasyonunda gözlenen bodurluk gerçek ve sağlıklı bir bodurluktan çok, fizyolojik zayıflık nedeni ile gelişme yetersizliğinden ileri gelen bodurluktur.
Black damas klonu; Değişik toprak tiplerine kolaylıkla uyum sağlayabilen ve kuvvetli ağaç oluşturan bir anaçtır. Kültürel bir çeşidi ile uyuşması iyidir.
Saint Julien A klonu; Bu anaç yarı bodur ve bol verimli ağaçlar oluşturur. Bu ağaçlar erken meyveye yatar. Değişik toprak tiplerine, özellikle kireçli topraklara uyumu çok iyidir. Bir çok çeşit ile uyuşması iyidir. Sıcak iklimlerde gelişmesi iyidir. Vegetatif olarak üretilmesi zordur.
Pixy; İngiltere’de East Malling Araştırma İstasyonu tarafından St. Julien d’Orleans klon populasyonu arasında bodur anaç olarak elde edilmiştir. Vegetatif olarak (odun çelikleri ile) üretilen bu anaç üzerine aşılı erik çeşitleri erken meyveye yatmakta, daha iri meyveli ve şeker oranı yüksek meyve oluşturmaktadır. Pixy, St.Julien anacına göre % 30 oranında bodurluk sağlamaktadır. Ferlanin (P.2038): Fransa’da elde edilmiş melez bir anaç olup, vegetatif olarak üretilebilir ve Pixy anacı kadar veya ondan biraz daha bodurdur. Verim, erkencilik ve meyve iriliği yönünden oldukça iyidir. Nematot ve kök kanserine dayanıklıdır. Kış soğuklarına dayanıklı bir anaç olup, d’Agen hariç tüm çeşitlerle aşı uyuşması iyidir.

Ferciana/Ishtora:St. Julien A ile aynı büyüklükte olup, verim erkencilik ve meyve iriliği yönünden üzerine aşılanmış olan çeşide olumlu etkisi vardır. Nematodlara dayanıklı, Armillaria’ya toleranslı ve kireçli topraklara hassas olup, vegetatif yolla çoğaltılmaktadır.

MEYVE SEYRELTMESİ
Japon erikleri ile bazı can eriklerinde bir çiçek tomurcuğundan 1-3 çiçek meydana geldiğinden aşırı yüklenme olmaktadır. Seyreltme elle **** kimyasal maddelerle yapılır.
Erik meyveleri küçük olduğundan elle seyreltme oldukça masraflıdır. Geç olgunlaşan çeşitlerde elle seyreltme haziran dökümünden sonra uygulanır. Diğerlerinde ise genç meyve dökümü sona erince yapılmalıdır. Yeşil olarak tüketilen can erikleri de ağaçlardaki meyveler aralıklı olarak hasat edildiğinden her meyve toplama, seyreltme yerine geçer.
Eriklerde kimyasal maddelerle seyreltme elmalardaki kadar başarılı olamamıştır. Kimyasal maddelerin bir kısmı DNOC'li bileşiklerdir. Bu etkili maddeye sahip Elgetol, ağaçlara %70-80 çiçeklenme devresinde püskürtülür. Bundan başka bu amaçla kireç sülfür de denenmiştir. Bu kimyasal madde %6-7 konsantrasyonunda ve % 50-60 çiçeklenme safhasında ağaçlara atılır.


HASAT
En iyi toplama olgunluğu; meyvelerin ağaçta tam iriliklerini, renklerini aldıkları, tam tatlılaştıkları ve eti gevrek olduğu zamandır. Ana ağaç üzerinde olgunluğun bu kadar ilerlemesi yakın pazarlar için toplanacak meyvelerde söz konusudur. Uzak pazarlar için ise hasat daha erken yapılmalıdır.
Eriklerde hasat zamanı, üst ve zemin renkteki değişime meyve eti sertliğine, suda eriyen kuru madde miktarına bakılarak veya tam çiçekten hasada geçen süreye bakılarak tayin edilir.
Kurutmalık erik meyveleri ise ağaçlar üzerinde aşırı derecede olgunlaşıp bir miktar suyunu uçurup, buruştuktan sonra hasat edilirler. Buruşan eriklerin bir kısmı ağaçların dibine düşer. Bunlar yerlerden toplanır. Ağaçta kalan meyvelerde elle veya makine ile hasat edilirler.


DEPOLAMA
Erikler en uygun olarak 00C veya -0.5 0C'de saklanırlar. Bu sıcaklık derecesinde Avrupa eriklerini 3-4 hafta, Japon eriklerini de 7-8 hafta saklamak mümkün olur. Düşük sıcaklık derecesinde iç kararması yapan erikleri kontrollü atmosfer koşullarında 4-8 0C de yukarıda belirtilen sürelerde saklamak mümkündür.


Kaynak:
http://ebkae.gov.tr/belgeler/erikyet.htm




bencay
02-08-2006, 09:37
güzel bir çalışma elinize sağlık

FARUK35
06-08-2006, 00:48
Papaz eriğinin dikim mesafeleri ne olmalıdır?
Ve papaz eriğinin dikimi hakkında biraz bilgi verebilirimisiniz.
Teşekkürler.

Mine Pakkaner
09-08-2006, 13:45
Papaz eriğini 6 X 6 m mesafede dikebilirsiniz. Dikim şekli diğer eriklerle aynıdır.

50 x60 cm bir çukur açın. Fianın kök tuvaletini yapın. Derin dikimden sakının. Fidan kök boğazı 8-9 cm toprak üzerinde kalsın.Zamanla fidan oturur ve kök boğazı toprak seviyesine iner.

Her fidan çukurundan çıkan toprağa 1/3 yanık koyun veya keçi gübresi karıştırıp çukura bunu doldurun.

Bu arada kendinizi yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=226)konusunda lütfen tanıtın .

Selamlar.

egemenbasar
09-08-2006, 16:54
arkadaşlar balkonda yaz akşamları oturup yediğimiz ve çekirdeklerini bahçeye attığımız eriklerden iki tane erik fidesi elde ettik ama bunlar çok uygunsuz yerlerde çıktılar bunların yerlerini değiştirmek istiyorum bunu ne zaman ve nasıl yapabilirim


da ben bunların fotolarını nasıl koyucam

çektim ama çok büyük boyutta diyor

Mine Pakkaner
09-08-2006, 17:02
Egemen hoşgeldin. Yer değiştirme işlemini kışın, fidanın yapraklarını tamamen döktüğünde yapacaksın. Fidanın kök boğazı merkezli 40-45 cm çapında bir daire çiz ve bunun üzerinden bel küreği ile bir kürek ağzı derinlikte toprağı aç, fidanı kaldır, kazık kökünü ve fazla olan saçak köklerini temizle. Yeni yerine dik.

Fotoğrafların boyutlarını küçültmeden koyamazsın, 70kb dan büyük fotoğrafları foruma yükleyemezsin.

egemenbasar
09-08-2006, 23:34
Egemen hoşgeldin. Yer değiştirme işlemini kışın, fidanın yapraklarını tamamen döktüğünde yapacaksın. Fidanın kök boğazı merkezli 40-45 cm çapında bir daire çiz ve bunun üzerinden bel küreği ile bir kürek ağzı derinlikte toprağı aç, fidanı kaldır, kazık kökünü ve fazla olan saçak köklerini temizle. Yeni yerine dik.

Fotoğrafların boyutlarını küçültmeden koyamazsın, 70kb dan büyük fotoğrafları foruma yükleyemezsin.


çok saolun .....

Mine Pakkaner
09-08-2006, 23:53
Rica ederim Egemenbasar, ne demek...

Genclerin bitki meraklarını,sevgilerini her zaman destekliyoruz. Üstelik bize kendini de tanıttın ,sana cevap vermek şarttı yani.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

Bu arada sağolun yazarken ğ harfini yanlışlıkla unutmuşsun http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif.

Sevgiler

Ali H. ALI
21-12-2006, 14:09
Herkese selamlar, bu gun cok sicakti bilmem ondanmidir kuslar eriklere saldirdi, aksam uzeri erikleri toplamadan once resim cekip sizlerle paylasayim dedim keske yakinda olsaniz da resimleri deyil erikleri paylassak.
Erik agacim asma talvarina verilmistir, dallari genc iken talvarin uzerine yatirip bagladim. Daha sonra bagladigim yerleri cozdum dallar talvarin uzerinde asma ile birlikte uzum gibi erik veriyor.:)

6181

6182
Talvardaki eriklerim

flyakan
14-01-2007, 20:07
merhabalar güney feneri eriği yetiştiricilği hakkında bilgisi olan varsa yazarsa mutlu olurum .yetiştirme koşulları nedir? hangi ortamları sever?bana verebileceğiniz tüyolar işime yarayacaktır.teşekkürler

agachobim
19-07-2007, 22:08
Merhaba Mine hanım,
Bir fidan sitesinde JAPON ERİGİ diye bir sey gordum.

Ben Ankarada yasıyorum ve Golbasında 1 donum tarla-bahce tarzı bir yerim var. Burada 5 agaclık bos yerım olacak seneye buralara badem, erik vb ile degerlendirmek istiyorum.

Golbası tarafına bu Japon erigi uygun dusermi. Sitede elma kadar buyur demisler.

Birde dikim icin Koku topraklı(kavalı) agac fıdanları daha cabuk tutarmı?

Bilgisi olan arkadaslara simdiden cevapları icin Tesekkur ederim.

deniz-kızı
29-04-2008, 16:37
ben şimdi pazardan aldığım eriğin çekirdeğini ekebilir miyim ha bir de bu çekirdeğin sert kabuğunu kırıp içindeki çekirdeği mi ekmeliyim?

Lilium
09-05-2008, 03:25
Sayın deniz kızı pazardan aldığınız erikler büyük bir ihtimalle aşılı bir eriktir.
Aşılı bir eriğin çekerdeğini ekersen aynısı olmaz, aşı genlerinden birine benzer, aynısı olmaz.

Şayet aşısız çekirdekten çıkmış erhangi bir meyvanın çekerdeğini ekersen aynısı olur.

Çekirdeği kırmadan ekiniz.
Saygılarımla...

iagotr
24-05-2008, 16:02
*** biraz once bende ayni soruyu mail yoluyla atmiştim. Erikleri cekirdegiyle nasil ekmemiz gerekir acaba? yani sulama sekli, topragin derinligi ve su anda aklima gelmeen diger ozellikler nelerdir acaba?

Lilium
25-05-2008, 01:44
size erik yetiştirmekle ilgili bir sır vericeğim:pbir erik çekirdeğini alın, yere atın, 15 gün sonra çıkıcaktır.1 yıl sonra eriğini yemeye başlarsınız.hiç sulamayın...bu da benim naciz tavsiyem:cool:;)


Yaşınızdan büyük işler yapıyorsunuz?

habibe
26-05-2008, 10:07
size erik yetiştirmekle ilgili bir sır vericeğim:pbir erik çekirdeğini alın, yere atın, 15 gün sonra çıkıcaktır.1 yıl sonra eriğini yemeye başlarsınız.hiç sulamayın...bu da benim naciz tavsiyem:cool:;)


Maloha haklı sanırım :)

Geçen yıl bahçeye atılmış bir erik bir erik çekirdeği bu yıl minik bir ağaç. Ve bu yıl erik verdi. Üstelikte tadı da harika.

iagotr
26-05-2008, 12:50
cok tesekkurler elimde baya bir cekirdek var:D onlari hemen gondermeye basliyorum

maloha
26-05-2008, 13:18
ankara'da erik yetişebiliyor mu?

vergatol
26-05-2008, 18:52
elimde 63 adet erik çekirdeği var.26.05.2008 de yani bugün kurumaları için kağıt üzerine koydum..3gün sonra alıp uygun yerlere ekeceğim..Sizce sonuç ne olur arkadaşlar...

vergatol
27-05-2008, 18:11
her çekirdek tutar mı sizce?

moneta
01-06-2008, 14:24
meraba bende ıspartada october sun cinsi erik diktim yaklaşık 300 tane,henüz gübre çapalama gibi işlemler uygulamadım,october sun cinsi erikle ilgili bilgisi olan varsa ve iletirse sevinirim,yani ne yapmam gerekiyor,sulaması,gübrelemsi,çapalaması,ilaçlamas ı gibi konularla ilgili?
teşekkürler...

vergatol
02-06-2008, 19:49
kiraz,kayısı çekirdekleri de mi bu şekilde ekersek ağaç olur?

Lilium
03-06-2008, 02:27
Maloha haklı sanırım :)

Geçen yıl bahçeye atılmış bir erik bir erik çekirdeği bu yıl minik bir ağaç. Ve bu yıl erik verdi. Üstelikte tadı da harika.

Vallah kutlarım sizi ziraatcıların yapamadığını sizler yapıyorsunuz, ilk yıl çekirdekten çıkacak ve erik vericek.

yok böyle bir şey ..........

habibe
03-06-2008, 08:16
Var, var. :D
5 tane erik vardı üzerinde. Eğer o son deli rüzgarlar esmemiş olsaydı, üzerinde ki onca çiçeği düşürmeseydi erikler tüm apartmana yeterdi :cool:

vergatol
14-06-2008, 01:27
Ektiğim ilk erik çekirdeğim başını topraktan çıkardı ve 3 santime ulaştı...Bundan sonra ne yapmalıyım...Bol güneş alan bir yerde ekili ve günde 2 kez suluyorum bir zararı olur mu?

vergatol
20-06-2008, 11:26
Eriğim bayağı büyüdü.5-6 cm ye ulaştı.Diğer ektiğim eriğimde bugün çıktı.aynı şekilde onu da büyüteceğim...

M-e-l-t-e-m
30-06-2008, 00:42
Benim bahçemdeki büyük erik ağacımın gövdesinde kenelere benzeyen bir tür nokta nokta lekeler var, parlak yuvarlak benek veya çil gibi. Her tarafı sarmış durumda ve 1-2 aydır o küçük şeylerden aşağıya damla damla sıvılar düşüyor toprağa ve etraftaki diğer çiçek veya ağaçları etkiliyor.

Ağacımın hasta olduğunu düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Meyvelerini de çoktan toplayıp afiyetle yedik, tadı çok güzeldi... :)

Ama o lekeler aklımı karıştırıyor, ne yapmalıyım?

mossad61
10-07-2008, 21:48
çekirdek dikimi kolaydır ama çoğu meyve ağacında kullanılmayan bir yöntemdir. meyve genlerini çekirdeğe aktarmaz ve kalıtım eksikliği olur. dolayısıyla çekirdekten yetişen meyve yabani olur[küçük ince çelimsiz) ama tek avantajı hastalıklara ve zararlılara karşı son derece dayanıklı olurlar.

Lilium
12-07-2008, 20:37
Benim bahçemdeki büyük erik ağacımın gövdesinde kenelere benzeyen bir tür nokta nokta lekeler var, parlak yuvarlak benek veya çil gibi. Her tarafı sarmış durumda ve 1-2 aydır o küçük şeylerden aşağıya damla damla sıvılar düşüyor toprağa ve etraftaki diğer çiçek veya ağaçları etkiliyor.

Ağacımın hasta olduğunu düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Meyvelerini de çoktan toplayıp afiyetle yedik, tadı çok güzeldi... :)

Ama o lekeler aklımı karıştırıyor, ne yapmalıyım?


Sevgili meltem;
Anlatımınızdan anladığım kadarıyla erik ağaçınızda kabuklu bit, veya virgül kabuklu biti var, ağacın suyunu emerler ve ağaçı zayıf düşürürler, zamanla ağaçı kuruturlar,şimdi yapacağınız eilnize kalınca bir eldiven veya bir çuvalla onları ağaçtan sıyırmak, daha sonra şubatta kış ilaçı dediğimiz sarı ilaç şu an ismi aklıma gelmiyor, zirai ilaç satan yerlerden temin edebilirsin.
Bitlerin meyvaya ve insan sağlığına bir zararı yoktur.

saygılarımla
lilium

kuzen38
13-07-2008, 05:25
Mine hanım bu sene erik agaclarımız cogunlukla yaptıkları gibi bizleri üzmedi, bol meyva verdi. Sanırım Erik trakya ve istanbul havasını cok seven bir agac. Resimlerde 2 adet erik agacımız var. Cinslerini ögrenmek istiyorum. Kırmızı olandan 5 adet agacımız var, benim en çok sevdigim erik türü, gene bu tada benzeyen ama daha kücük olanından da var ama sanırım 2 si farklı tür. Bu cinsin meyvalari nektarin büyüklügüne yakın.

Sarı olan ise sanırım yabani erik, yani cinsini bilmedigimiz icin ben ona bu ismi koydum. hicbir zaman ekmedigimiz bir agac, ama nasıl oluyorsa kendi çıkıyor, bizde kesmeye kıyamıyoruz. Öylesine attıgımız cekirdekten çıkıyor sanırm, ama bu kadar verimli olması inanılır gibi degil. Tadı erik tadına pek benzemedigi icin yemeyi sevmiyorum, cogunlukla dökülüyor. Annem hoşaf yapıyor sadece. Bir cinsi var mı bunun yoksa yabani erik demeye devam mi etmeliyim?

sevgiler.

sayildiz65
29-07-2008, 20:14
Arkadaşlar Merhaba,
Ben foruma yeni üye oldum. Japon eriği ve kayısı veya badem bahçesi yapmayı düşünüyorum.Ancak özellikel Japon eriği üzerine internette çok araştırdım ancak yeterli bilgiye ulaşamadım.Nasıl toprakta yetişir,İklim özellikleri,Bahçe örneği fotoğraflı,Kredi olanağı var mı? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.Teşekkür ederim

kiwici77
14-08-2008, 23:38
Mine hanım bu sene erik agaclarımız cogunlukla yaptıkları gibi bizleri üzmedi, bol meyva verdi. Sanırım Erik trakya ve istanbul havasını cok seven bir agac. Resimlerde 2 adet erik agacımız var. Cinslerini ögrenmek istiyorum. Kırmızı olandan 5 adet agacımız var, benim en çok sevdigim erik türü, gene bu tada benzeyen ama daha kücük olanından da var ama sanırım 2 si farklı tür. Bu cinsin meyvalari nektarin büyüklügüne yakın.

Sarı olan ise sanırım yabani erik, yani cinsini bilmedigimiz icin ben ona bu ismi koydum. hicbir zaman ekmedigimiz bir agac, ama nasıl oluyorsa kendi çıkıyor, bizde kesmeye kıyamıyoruz. Öylesine attıgımız cekirdekten çıkıyor sanırm, ama bu kadar verimli olması inanılır gibi degil. Tadı erik tadına pek benzemedigi icin yemeyi sevmiyorum, cogunlukla dökülüyor. Annem hoşaf yapıyor sadece. Bir cinsi var mı bunun yoksa yabani erik demeye devam mi etmeliyim?

sevgiler.

Merhabalar, ilk erik hakkında fikrim var ama emin değilim, yorum yapmayacağım, ama 2. erik kesinlikle Çakal eriği, en azından biz böyle diyoruz Altınovada. Saygılar

blackdiamond
21-10-2008, 20:35
Merhabalar Mine hanım,
benim erik yetiştiriciliği ile ilgili bir kaç sorum olacaktı. Şuan 13 dönümlük bir arazide japon eriği yetiştirmeyi düşünüyorum. Bahçem mersinde. Ana olarak black diamond, tozlayıcı olarakta black amber ve santa rose dikmeyi planlıyorum. Bahçedeki toprak killi ve sert,sıkı bir yapıya sahip. Ph ölçümünü henüz yaptrımadım. ama bu koşullarda bir öenriniz var mı. bu toprak bu tip japon eriği yetiştiriciliği için uygunmudur. Cevabınızı bekliyorum. İyi çalışmalar. İyi günler..

nariçi
21-10-2008, 21:18
Badem ağacına aşı yaptım, ilk yıl 1 m. fazla sürgün verdi ertesi yıl erik yemeye başladık. Evin çevresinde ki bahçede heryıl bir çok çekirdekten erik fidanı çıkıyor aşısız diyerek önemsemiyorum. Meyve fidanları da pazarlarda 5-6 TL ye çok çeşitleri satılmaktadır aşılı olarak.

şeref
09-11-2008, 17:13
Sayın arkadaşlarım,
geçen gün arkadaşımın birisi meyveyi çok sevdiğim için bana yalnızca bir adet sarı ve albenisi olan erik getirdi,
güzelce yedim, ama tadı hala damağımda erik ama,nasıl bir erik, sözle tarif edemeyeceğim kadar mükemmel bir tat,
adını "aloça" olduğunu kendisinede hediye geldiğini söyledi,

o kadar çok bilgiye sahip olan arkadaşlara yazıyorum.
Fidesi, nereden ve nasıl temin edilebilir. Selamlar
yardımlarınızı bekliyorum.

"benim yaptığım bu günkü 09.11.2008-pazar günkü araştırmada
erzincanda yetiştiğidir.

şeref deniz

kemalcuce
01-12-2008, 19:33
İyi günler

Burada size elimden geldiği kadar yeşil erik cinsleri ,ve japon erikleri hakkında bilgi vermeye calısacağım.Budama, zararlıları erik fidanı alırken nelere dikkat etmeliyiz,tozlayıcıları,bahçe yapımında dikkat edilmesi gerekenler,

kemalcuce
01-12-2008, 19:35
Yeşil Erik Cinsleri

Can
Papaz
Cin

kemalcuce
01-12-2008, 19:36
Bazı Japon Eriği Cinsleri

Black amber
Black Beauty
Black diamond
Friar
Angelino

Selahattin Yılmaz
01-12-2008, 20:08
Sevgili kemalcuce, erik fidanlarının veya sert çekirdekli ağaçların fidanlarının tutma oranının düşük olmasınının nedenleri nelerdir acaba?

Sevtap
18-12-2008, 23:51
Merhaba
erik ağacımı dikeli 3 yıl oluyor her sene meyve verecek diye bekliyorum ama çiçekler hemen dökülüp meyve ye dönmüyorlar gübreleme ve ilaçlamayı yapı markettekilere sorup yapıyorum sizlerde öneride bulunursanız çok sevinirim teşekkür ederim

Lilium
21-12-2008, 15:05
Sevgili kemalcuce, erik fidanlarının veya sert çekirdekli ağaçların fidanlarının tutma oranının düşük olmasınının nedenleri nelerdir acaba?

Evet sayın cuce bende merak ettim, nedendir açaba?

Uysal01
21-12-2008, 16:56
Erik fidanı dikiminde tüplü fidanmı tercih edilmelidir.Tüplü fidanın tutma oranı acaba kaçtır?
Erıklerdede bodur-yarıbodur ayırımı varmıdır.

mahon67
21-12-2008, 21:54
İyi günler

Burada size elimden geldiği kadar yeşil erik cinsleri ,ve japon erikleri hakkında bilgi vermeye calısacağım.Budama, zararlıları erik fidanı alırken nelere dikkat etmeliyiz,tozlayıcıları,bahçe yapımında dikkat edilmesi gerekenler,

Bahçemde Kasım ayı başında olgunlaşan kırmızı renkli bir erik var. Yalovadan "kış eriği" ismiyle geldi. Çok fazla iri değil, çekirdeği etine yapışıkı değil ve sert bir tür. Yaprak ve gövde yapısına göre kesinlikle Japon türü değil.
Bu eriğin bilimsel ismini ve tozlayıcısını merak ediyorum. Yardımcı olacak bir arkadaş var mı? Eriğin fotosunu çekmedim ama internetten kış eriği olarak girdiğimde aşağıdaki resmi buldum; bendeki de bu çeşit.

tolgahann
21-12-2008, 22:06
Kasım ayında olgunlaşan bir eriği ilk defa duydum ve çok dikkatimi çekti.Soruların cevabını bilmiyorum ama muhteşem bir tür gibi gözüküyor.

sakagun
01-01-2009, 16:36
Bugün bir erik fidanı aldım. Satıcı Angeleno olduğunu söyledi. Çok sert bir erikmiş. Eylül ayında toplanıyormuş. Şubat-Mart ayına kadar saklanabiliyormuş. Ancak olgunlaşıyormuş. Mahon sorduğun erik bu olabilir mi acaba?
Burada erik hasat çizelgesi (http://saygifidancilik.com/?syf=hasat_cizelgeleri&u=erik) var.

Ben de bir erik türü sormak istiyorum. Bir tane yemiştim. Çok tatlı. Büyük. Eti kırmızı. Kabuğu parlak koyu kırmızı. Resimdekine benziyor. Resmi şu siteden (http://www.mersin-ziraat.org/yaynlarmz/22-yaynlarmz/31-erk-yettrcl-yayin-no-4?tmpl=component&print=1&page=) aldım. Adını bilen var mı?

hlcuce
03-01-2009, 21:04
Sayın Sakagun resimdeki sorduğunuz erikler black beauty veya black diomond olabilir

sakagun
03-01-2009, 21:28
hlcuce, Black Diamond'ın resmini şu sitede (http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=22385) buldum. Yediğim lezzetli erik buydu işte. Bu sene eriklerimden birkaçına Black Diamond aşılatacağım. Teşekkürler.

hlcuce
08-01-2009, 23:37
Ben teşekkür ederim.Yardımcı olabildiysem ne mutlu...

copur 09
03-08-2009, 10:36
Eskiden italyan eriği dediğimiz şeftali büyüklüğünde; yeşilken acı, hafif sarımsıyken mayhoş kekremsi, kırmızı iken tatlı, iyice erince nerdeyse bordo rengini alınca sululuğundan ellerimizin her tarafını ıslatan bir erik çeşidi vardı. En azından ben bir tane gördüm. Yıllar sonra aklım başıma geldi aradım ama bulamadım. Sanırım bardak olamıyacağına göre odun olmuştur. Böyle bir erik bilen arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim.

denizakvaryumu
03-08-2009, 10:57
http://www.vitroplantturkey.com/erik_autumngiant.php

http://www.vitroplantturkey.com/erik_earlyredgiant.php

Sanırım AUTUMN GIANT veya EARLY RED GIANT

rabenek
03-09-2009, 12:55
Erik ağaçlarım var. Dalları birbirine yakın. Ayırmak için ağırlık mı bağlamam gerekir. Yardımcı olursanız sevinirimm.

kemalcuce
03-09-2009, 19:56
Dal açma aparatı kullanabilirsiniz

aliok1
10-02-2010, 00:59
arkadaşar bizim köyde yetişen aşağıdaki fotosunu verdiğim eriğin cinsini bilen varmı acaba.burada ankara eriği olarak biliniyor.turgutluda papaz eriğiyle birlikte ençok bu erik yetiştiriliyor. papazdan hemen sonra mayıs sonunda toplanır. ağacı çok çok aşırı budanır yani şeftaliden daha çok budanır dersem yalan olmaz.. soğuk dokunmazsa çok iyi verime yatar.bakıyorum ankara eriği diye erkenci bir çeşit yok.yerel adı böyle galiba
http://img191.imageshack.us/img191/9950/ankaraerii.jpg (http://img191.imageshack.us/i/ankaraerii.jpg/)

Samsunlu55
10-02-2010, 10:44
Eğer dalında bıraktığınız erikler hasat zamanı geçtikce kızarıyorsa can eriği olabilir. Birde süt eriği dediğimiz bir erik var, çok tatlı olur. Hasat zamanı geçmeye başlayıncada sararır. Can erik haziran sonlarına kadar ağaçta kalırken süt eriği dediğimiz cins sararmaya başladığı zaman dökülmeye başlar. Süt eriği yukardan daha basıktır, resimdekiler sanki can eriğine daha çok benziyor...

aliok1
10-02-2010, 22:58
Buda yukarıda konu ettiğim ankara eriğinin yakın plan fotoğrafı.Ayrıca bu eriğin ağacı dikenlidir.Toplarken ve budarken insana zarar verebilir.

http://img684.imageshack.us/img684/388/dsc00643l.jpg (http://img684.imageshack.us/i/dsc00643l.jpg/)

çaça
11-02-2010, 08:06
Çok berteketli bir çeşitmiş, maaşallah. Yeşil olarak yeniliyor değil mi?

aliok1
11-02-2010, 11:20
Çok berteketli bir çeşitmiş, maaşallah. Yeşil olarak yeniliyor değil mi?
Evet yeşil olarak yeniyor.

Samsunlu55
11-02-2010, 15:43
Can eriğinin takendisi diyorum...

aliok1
11-02-2010, 16:42
Can eriğinin takendisi diyorum...

Bu eriklerde aşırı miktarda diken oluyor. Toplarken ve budarken insana zarar veriyor.Bilmiyorum can eriğinde diken olurmu.

Samsunlu55
11-02-2010, 17:19
Diken olmaz ama bazı dallarının uzu çok sivri olduğu için batabilir.

çaça
12-02-2010, 09:11
Ben de can eriği olduğu kanaatindeyim. bahçemde 2 adet can eriği var. Kuvvetli sürgünlerde diken gibi ucu sivri dalcıklar çıkıyıor, bunlar sonraki yıllarda normal ince dallara dönüşüyor, bir kısmıda kuruyarak yok oluyor. Zaten can eriği papaz eriğinden 1 hafta sonra olgunlaşır.

Samsunlu55
13-03-2010, 20:21
Bugün eriklerin çiçeklerini fotoğrafladım. Aslında biraz daha beklemem gerekirdi fakat 2 haftadır yağan yağmur ve geçtiğimiz pazartesi 1 TL büyüklüğünde yağan doludan dolayı bügün resimlerini çektim. Avrupa eriklerinde daha çiçeklenme yok, can ve süt eriklerinin çoğu açtı ama son resimin ikinci ağacındada gözüktüğü gibi daha yeni yeni açmaya başlayanlarda var, açan ağaçlardada birçok açmamış çiçek var. Resimlerdeki ağaçlardan başka ağaçlar bulunmakta ama beş resim yeterli diye düşünüyorum. İyi seyirler:)
129931
129932
129933
129934
129935

celalahmet
15-03-2010, 18:10
Arkadaşlar,

İyi günler, Mirabolan 29C anacının can erği olduğunu sanıyorum, acaba mevsiminde can eriği satın alıp çekirdeklerini diksek fidanlıklarda üretilen Mirabolan 29C anacını elde edermiyiz?
Veya bu anacı pratik olarak nasıl üretebiliriz? Fidanlıklarda doku kültürü ile yapılıyor sanıyorum, pratik olarak çekirdekten aynı sonuç alınabilirmi? Saygılar.

Samsunlu55
16-03-2010, 21:15
Bugün eriklerin çiçeklerini fotoğrafladım. Aslında biraz daha beklemem gerekirdi fakat 2 haftadır yağan yağmur ve geçtiğimiz pazartesi 1 TL büyüklüğünde yağan doludan dolayı bügün resimlerini çektim. Avrupa eriklerinde daha çiçeklenme yok, can ve süt eriklerinin çoğu açtı ama son resimin ikinci ağacındada gözüktüğü gibi daha yeni yeni açmaya başlayanlarda var, açan ağaçlardada birçok açmamış çiçek var. Resimlerdeki ağaçlardan başka ağaçlar bulunmakta ama beş resim yeterli diye düşünüyorum. İyi seyirler:)
129931
129932
129933
129934
129935

Tahmin ettiğim gibi bir olay yaşanarak yukarda belirttiğim yağmurun ardından bugün öğle saatlerinde merkeze kadar hafif kar yağışı gerçekleşti. Meteorolojinin dediğine göre -2'yi göreceğiz. Önceki senelerde don olduğu zaman çiçekler etkilenmemişti fakat yerini kara bıraktığı zaman ciddi şekilde etkilenebiliyor:(

aliok1
20-03-2010, 21:53
Ankara eriği, budama şekline dikkat.Bir ay önce köye gittiğimde çekmiştim.Hepsinin anacı bademdir.Badem kurak ve çorak topraklara iyi uyum sağlar.Sulama imkanı olmayanlar için bademi anaç olarak öneririm

131368
131369
131371
131372
131373

aliok1
20-03-2010, 22:01
Buda yukarıdaki Ankara eriğinin meyveli hali.Bununda anacı bademdir.
131377

Samsunlu55
20-03-2010, 22:57
Tahmin ettiğim gibi bir olay yaşanarak yukarda belirttiğim yağmurun ardından bugün öğle saatlerinde merkeze kadar hafif kar yağışı gerçekleşti. Meteorolojinin dediğine göre -2'yi göreceğiz. Önceki senelerde don olduğu zaman çiçekler etkilenmemişti fakat yerini kara bıraktığı zaman ciddi şekilde etkilenebiliyor:(

Kar örtüsü kıyıda köşede kalan karlar haricinde kalkmış durumda eriklerdeki son durum ise genelleme yapılırsa süt erikleri daha erken açtığından şüpheli duruyorlar, can erikler daha canlı.

denizakvaryumu
26-03-2010, 13:13
KANSERLE MÜCADELENİN BİTKİSEL ADI: TAMAS ERİĞİ

Erzurum'da öğrencilerin büyük buluşu

Erzurum Özel Aziziye Lisesi öğrencileri, laboratuvar ortamında yaptıkları deneyle eriğin, vücuttaki kanser yapıcı hasarlı hücre oluşumunu engellediğini tespit etti. Öğrenciler, yaptıkları araştırma ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen proje yarışmasına katıldı

TÜBİTAK tarafından organize edilen yarışma, Türkiye'nin 12 farklı ilinde yapılıyor. Etkinliğin Erzurum ayağına Ardahan, Artvin, Erzincan, Bayburt, Kars, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Iğdır illerindeki değişik okullardan başvuru yapıldı. Bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik, kimya, matematik, sosyoloji ve tarih branşlarında 77 proje sunuldu. Jüriden kabul gören projelerden 36'sı yarışmaya katılma hakkı kazandı. Bu projeler, Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi'nde sergileniyor.

Erzurum Özel Aziziye Lisesi 11. sınıf öğrencisi Hamza Ekmel Nazlı ile 10. sınıf öğrencisi Seyit Adem Aslan'ın 'Kanserle Mücadelenin Bitkisel Adı: Tamas Eriği' isimli çalışmaları dikkat çeken projeler arasında yer alıyor. Tamas eriğinin kanseri yüzde 80 oranında engellediğini laboratuar ortamında tespit ettiklerini kaydeden öğrencilerden Hamza Ekmel Nazlı, ulaştıkları sonucu şöyle anlattı: "Sigara içmeyen, alkol almayan ve kimyasal etkiye maruz kalmamış sağlıklı 2 kişiden kan alındı. Laboratuar ortamında bu kanların yaşayabileceği ortam oluşturuldu ve kanlar tüplerin içerisine konuldu. Kanlardan birine çeşitlik miktarda kanser yapıcı AfB1 madde ve erik suyu konulurken diğer kana sadece AfB1 maddesi konuldu. Bir süre sonra sadece kanser yapıcı madde AfB1 eklediğimiz kanda 14 tane hasarlı hücre tespit ederken erik suyu ve AfB1'i birlikte eklediğimiz kanda 8 tane hasarlı hücre tespit ettik. Elde ettiğimiz sonuçlarda eriğin sulu ekstresinin insanda hasarlı hücre sayısını ve bununla beraber kanser oluşumu yüzde 80 oranında engellediğini saptadık."

Öğrencilerin danışman öğretmeni Hacı Ali Karayiğitoğlu, hoşaf ve kompostonun kanser vakalarının oluşumunu önlemede kullanılıp kullanılmayacağını tespit etmek amacıyla çalışma yaptıklarını ve önemli bir sonuca ulaştıklarını söyledi.


http://www.gazeteguncel.com/haber-Erzurumda-ogrencilerin-buyuk-bulusu-12100/

manisali
27-03-2010, 21:22
sayın ali ok, bu ankara eriğinin iriliği nasıldır? yeşil tüketimi oluyormu?

Samsunlu55
27-03-2010, 21:48
Ankara eriği, budama şekline dikkat.Bir ay önce köye gittiğimde çekmiştim.Hepsinin anacı bademdir.Badem kurak ve çorak topraklara iyi uyum sağlar.Sulama imkanı olmayanlar için bademi anaç olarak öneririm

131368
131369
131371
131372
131373

Sn. aliok1, eriklerin bu şekilde budanmasının nedenini birçok nedene bağlıyorum. Birkere budarken özellikle meyve verilecek sürgünler bırakılmış ve geçen senenin kuvvetli sürgünleri tamamen kesilmiş (1. ve 2. resimde daha çok belli oluyor). Bunun sonucunda erik daha sık ekilebilir(3. resimdeki gibi) ve ağaç özellikle kurak bir bölgedeyse hemde sulanamıyorsa dallara vereceği gücü meyveye verir(sonraki mesağınızda görüldüğü gibi).

nariçi
27-03-2010, 23:34
İki bademe aşı yaptım, bakalım tutacak mı! İki yıl önce genç bademlere yaptım. Biriside bir badem dalı bırakmıştım o iyi gelişti. Diğerinde aşılı dışında sürgün bırakmadım kestim o iyi gelişmedi. Gerçi yanında başka mazı ve çam ağaçları var onlarında zararı olabilir belki. Bahçede bütün ağaçlar kardeşçe iç içe yaşıyorlar. Bu yıl aşıladıklarımdan da aşı dışındaki dallar duruyor. Bu konuda görüşü olan arkadaşlardan düşüncelerini öğrensem faydalı olur.

serhat_Önder
09-04-2010, 11:11
Bizde papaz eriği var.. ve 2 senedir mal veriyor cicek acıyor .. dondan dolayi hepsini dökülüyor.. bu senede malını verdi dökmemesi icin ne yapabilirim bi tavsiyeniz varmı_?

aliok1
09-04-2010, 12:07
sayın ali ok, bu ankara eriğinin iriliği nasıldır? yeşil tüketimi oluyormu?

İriliği papazdan biraz daha büyüktür.Çok kuvvetli budanır.Çiçek üstünde soğuk falan dokunmazsa çok verimlidir.Yeşil olarak yenir.Papazdan bir hafta ongün sonra
olur.Turgutlu ovasında çok meşhurdur.Yerel adı ankara eriğidir.Ama ben internette böyle bir erik adına rastlamadım.Olduğu zaman tadı harikadır.

serhat_Önder
10-04-2010, 19:44
Bizde papaz eriği var.. ve 2 senedir mal veriyor cicek acıyor .. dondan dolayi hepsini dökülüyor.. bu senede malını verdi dökmemesi icin ne yapabilirim bi tavsiyeniz varmı_?

aliok1
10-04-2010, 20:10
Bizde papaz eriği var.. ve 2 senedir mal veriyor cicek acıyor .. dondan dolayi hepsini dökülüyor.. bu senede malını verdi dökmemesi icin ne yapabilirim bi tavsiyeniz varmı_?

Papaz eriği çiçeklenme döneminde tozlayıcı çeşide ihtiyaç duyar. Tozlayıcısı aynalı eriğidir.Çiçeklenme döneminde soğuk vurması olsa zaten erik meyve tutmaz.

Samsunlu55
20-04-2010, 23:46
Avrupa erikleri çiçeklendi, haftasonu çektiğim bir fotoğraf.

137461

denizakvaryumu
21-04-2010, 07:47
Japon eriği yetiştiren arkadaşlar;
friar için tozlayıcı olarak hangi türü önerirsiniz?

nariçi
21-04-2010, 08:51
Bademe yaptığım iki aşı tuttu şimdilik, ama bu yıl da papaz ve diğer eriklerde meyve tutmadı. Acaba yaprak kıvrıklığından mı soğuk vurmasından mı anlamadım:(

yeşilyol74
25-04-2010, 14:06
merhaba arkadaşlar.size birşey sormak istiyorum.bugün balkondan bahçeye bakarken birde ne göreyim.geçen sene bahçeye yiyip attığımız erikler fidan olmuş.ama bahçeye dometes ve biber dikeceğimiz için akıbetleri emininmki çok kötü olacaktı.benimde içim dayanmadı ve gidip hepsini bir güzel itinalı bir şekilde söktüm.hatta söktüğüm fidelerin içinde akasya ağacı bile vardı.sonrada onları bahçe toprağı ve hafif gübre karışımlı bir büyükçe bir saksıya geçici olaraktan diktim.bunları dikecek yerim yok belediyenin yolların ortalarındaki ağaçlandırma sahasına **** gidip bir ormana diksem tutarlarmı.?meyve vermesi önemli değil mühim olan yeşil olması.

Samsunlu55
25-04-2010, 21:45
Erik fidanları özellikle sizin oralarda bayağı bir yeşermiştir sökerken toprağıyla aldıysanız tutabilir fakat topraksızsa zor.

almira
25-04-2010, 21:59
Merhabalar; bu yıl bahçemiz için birkaç çeşit erik fidanı aldık. Burada fidancılar eriğin adından çok numara kullanıyorlar. Bahçemiz için aldığımız eriklerin 4 numara, 5 numara ve 9 numara olduklarını söylediler. Eriklerin adları konusunda yardımcı olabilirmisiniz?

yeşilyol74
25-04-2010, 22:18
topraksız aldım.yani biraz toprağı kazdım köklüce söktüm ama toprağı yoktu.

nariçi
25-04-2010, 22:22
Saksıda büyüsünler,
Bonsai başlığını okuyarak ilerde bonsai olacak şekilde takip edin.

b.özdemir
09-05-2010, 11:04
Papaz eriği çiçeklenme döneminde tozlayıcı çeşide ihtiyaç duyar. Tozlayıcısı aynalı eriğidir.Çiçeklenme döneminde soğuk vurması olsa zaten erik meyve tutmaz.

Sayın aliok1; benim de, erikle ilgili şöyle bir sıkıntım var. Yardımcı olabileceğinizi düşündüm.
tesis edilmiş bir bahçede tek sıra halinde sıralanmış can erik ağaçlarımız var. verim eksikliğini her ağacın bir dalına cin erik aşılayarak aştım ancak, %30 varan oranda meyvede ikiz(çatal) oluyor. ilaçlama ve gübrelemeye özen göstermeye çalışıyorum. Bu durumu nasıl aşabilirim.

sametshion
14-05-2010, 15:37
efendim benim erik ağacımda karınca benzeri karıncadan daha kucuk böcekler var ve dalların üzerinde örumcek agı benzeri dokuyla kaplanıyor ve eriklere degen kısmında sarımsı bi kurulu olusuyor buna nasıl bir çare bulabiliriz ?

Halil Önen
15-05-2010, 02:01
efendim benim erik ağacımda karınca benzeri karıncadan daha kucuk böcekler var ve dalların üzerinde örumcek agı benzeri dokuyla kaplanıyor ve eriklere degen kısmında sarımsı bi kurulu olusuyor buna nasıl bir çare bulabiliriz ?

Yaprak biti, yani canlı ballık denen akarlar bu hastalığı yapar. Badem ağacında da bu şekilde görülür. Bitleri fazla göremezsiniz ama yapraklar sararır, dökülür.

144220

Elma ağacında böyle başlar, hızla yayılır, yapışkan bir sıvı yapraklara, dallara bulaşır yerlere kadar akar.

144221

Ben nimiks kullanmaya başladım. Onların duygularıyla oynayıp aklını karıştırıyorum.:)

Neem Azal etkili diyorlar ben kullanmadım.

İsterseniz sarımsakları ezin, zeytin yağında karıştırın ve arap sabunu koyun sulandırın bir kaç gün bekletin, atın. Etkili diyorlar ben denemedim.

Halil Önen
15-05-2010, 02:08
Sayın aliok1; benim de, erikle ilgili şöyle bir sıkıntım var. Yardımcı olabileceğinizi düşündüm.
tesis edilmiş bir bahçede tek sıra halinde sıralanmış can erik ağaçlarımız var. verim eksikliğini her ağacın bir dalına cin erik aşılayarak aştım ancak, %30 varan oranda meyvede ikiz(çatal) oluyor. ilaçlama ve gübrelemeye özen göstermeye çalışıyorum. Bu durumu nasıl aşabilirim.

Yüzde 30 ikizleşme çok.

Tozlaşma ya da döllenme sorunu var gibi.
Can eriğinin tozlayıcısı cin eriği mi? Burada bir sorun olabilir.

Halil Önen
15-05-2010, 02:14
merhaba arkadaşlar.size birşey sormak istiyorum.bugün balkondan bahçeye bakarken birde ne göreyim.geçen sene bahçeye yiyip attığımız erikler fidan olmuş.ama bahçeye dometes ve biber dikeceğimiz için akıbetleri emininmki çok kötü olacaktı.benimde içim dayanmadı ve gidip hepsini bir güzel itinalı bir şekilde söktüm.hatta söktüğüm fidelerin içinde akasya ağacı bile vardı.sonrada onları bahçe toprağı ve hafif gübre karışımlı bir büyükçe bir saksıya geçici olaraktan diktim.bunları dikecek yerim yok belediyenin yolların ortalarındaki ağaçlandırma sahasına **** gidip bir ormana diksem tutarlarmı.?meyve vermesi önemli değil mühim olan yeşil olması.

Orman da erik yetişmez. Düzenli su ister. Hastalıkara ve susuzluğa dayanamaz.

Ayrıca çekirdekten yetiştiği için aşılamak gerek. Nasıl erik olur bilinmez.

Halil Önen
15-05-2010, 02:25
Bademe yaptığım iki aşı tuttu şimdilik, ama bu yıl da papaz ve diğer eriklerde meyve tutmadı. Acaba yaprak kıvrıklığından mı soğuk vurmasından mı anlamadım:(

Sn. nariçi, bademe ne aşıladınız. Çevirme mi yaptınız yoksa erik mi aşıladınız. Baddeme yaptığınız aşı sürgün verdi mi?. Resmi var mı? Ne aşısı yaptınız?

Eriklerin meyveye yatmaması çiçek dönemi soğuk vurması olabilir. Ya da çiçek dönemi havalar yağışlı gittiyse tozlaşma yetersiz kalmıştır. Arılar kovandan çıkamamıştır.

Yaprak kıvrıklığı ( yaprak biti yapar) meyve tutumundan sonra olur.

Samsunlu55
19-05-2010, 23:32
Benim 16 senelik can eriklerine papaz eriği denmeye başlandı. Bundan birkaç sene önce satıcılar can erik diye bağırırken şimdi nasıl oluyorsa herkez papaz erik diye bağırıyor. Dün bir manavın önünde durdum baktım benim can eriklerin aynısı. Sordum bu eriğin cinsi ne diye papaz eriği dedi. Benim eriğin cinside aynı, zamanında can erik olarak almıştık dedim bana şunu dedi; "Papaz eriği budur, can eriği ise papaza göre sarımtırak ve çekirdeği daha küçüktür." O dediğin eriğe biz süt eriği deriz dedim; "Can eriği süt eriği olarakta geçer." dedi. Sonuçta benim kafa karıştı:)

1) Koyu yeşil renkli, çekirdeği büyük, olgunlaşmayı tamamladığında kızarıp dalında bekleyen eriğin ismi nedir:confused:
2)Açık yeşil renkli, çekirdeği küçük, olgunlaştığında sararıp dökülen eriğin ismi nedir:confused:

Saygılarımla...

YeşilSeven
21-05-2010, 10:56
Sn Samsunlu55;

1) Koyu yeşil renkli, çekirdeği büyük, olgunlaşmayı tamamladığında kızarıp dalında bekleyen eriğin ismi PAPAZ ERİĞİ.

2) Açık yeşil renkli, çekirdeği küçük, olgunlaştığında sararıp dökülen eriğin ismi CAN ERİĞİDİR.

Bizde de yıllarca meyve vermediler sonra baktık ki hiç tozlayıcı dikilmemiş :) Şimdi hem can hem papaz hem de küçük yeşil yaban erikleri birden olunca 3 tür de gayet verimli.

Eriklerle ilgili olarak aşağıdaki linkten biraz bilgi edinilebilir.
http://www.perkgulfidan.com/erik.html

Bir de Ağustos Papazı diye ağustos ayında olgunlaşan bir tür var ki bu sene 2 fidan diktim, bakalım gerçekten ağustos ayında yeşil erik yiyebilecek miyiz göreceğiz.

YeşilSeven
21-05-2010, 11:05
Japon eriği yetiştiren arkadaşlar;
friar için tozlayıcı olarak hangi türü önerirsiniz?

Black Amber, Santa Rosa, Angleno türleri tercih edilmelidir.

çaça
21-05-2010, 15:10
Benim erikler olgunlaşmaya başladı.

YeşilSeven
21-05-2010, 16:08
Benim erikler olgunlaşmaya başladı.

Sn çaça bu kadar erken olgunlaşan tür hangisi acaba bilgi verir misiniz?

Samsunlu55
21-05-2010, 20:40
Teşekkürler YeşilSeven ...

çaça
24-05-2010, 13:04
Sn çaça bu kadar erken olgunlaşan tür hangisi acaba bilgi verir misiniz?

Sn. Yeşilseven bu erken olgunlaşan çeşit Black beauty. aşağıya bazı resimleri ekliyorum. 3462, 3463,3457,3459,3490 B.beauty çeşidi. 3463 black amber, 3455 firar, 3460 Santarosa çeşididir.

çaça
24-05-2010, 13:09
resimlerin devamı.

aliok1
28-05-2010, 00:32
Köyümüzde yetiştirilen Ankara eriği
147600

147601

YeşilSeven
28-05-2010, 10:59
Köyümüzde yetiştirilen Ankara eriği
147600

147601

Sn Aliok1; bu erikler resimdeki halleriyle olgunlaşmış mıdır? 10 yıl kadar önce İstanbul'da bir dostumuzun bahçesinde buna benzer erikten yemiş ve nasıl tatlı olabilir diye düşünmüştüm.

aliok1
28-05-2010, 11:37
Sn Aliok1; bu erikler resimdeki halleriyle olgunlaşmış mıdır? 10 yıl kadar önce İstanbul'da bir dostumuzun bahçesinde buna benzer erikten yemiş ve nasıl tatlı olabilir diye düşünmüştüm.

Bu erikler bu haliyle olgunlaşmamıştır.Piyasa böyle istediğinden erken toplanıyor.Bu haliyle ben yemiyorum.Ama beş-on gün sonra toplanırsa hem daha iri olur hemde tat ve aroması harika olur.Manisa turgutluda bu erik çok yaygındır.Soğuk çarpması çiçek üstünde aşırı yağmur v.b. tabiat olayları olmaz ise çok iyi meyve bağlar.

aliok1
28-05-2010, 11:43
bu resimde eriklerin ağaç üzerindeki hali

147688

denizakvaryumu
28-05-2010, 13:08
Fidancıların hiçbirinde Ankara eriği diye bir erik fidanı satılmıyor.

Ben Ankara'dayım, burda da böyle bir erik ne var ne de satılıyor.

Bu eriğin başka bir adı olması gerek diye düşünüyorum.

YeşilSeven
28-05-2010, 14:09
Fidancıların hiçbirinde Ankara eriği diye bir erik fidanı satılmıyor.

Ben Ankara'dayım, burda da böyle bir erik ne var ne de satılıyor.

Bu eriğin başka bir adı olması gerek diye düşünüyorum.

Katılıyorum, bugüne kadar 15'ten fazla avrupa ve japon eriği türü inceledim ama bu şekilde iri, yeşil bir tür görmedim. Fidancı arkadaşların ilgilenmesi gerekli bence. Tadı gayet güzeldi, insan ağzına atana kadar ekşiymiş hissi verip tadınca ne kadar tatlı dedirten bir tür.

aliok1
28-05-2010, 15:57
Sizlere katılıyorum.Ankara eriği diye bir erik çeşidini araştırdım.Böyle bir erik türü yok.Bu ankara eriği ismi bizim yöresel ismi olabilir.Bu erik turgutlu ovasında çok yaygındır.Budak olarak çok kuvvetli budanır.Yoksa meyveleri küçük olur.Aşağıda kışın eriğin budanmış hali.
147725

147726

147727

denizakvaryumu
28-05-2010, 16:12
Hımm bu budama resimlerinden sonra 101.mesajdaki resimin neden çok güzel olduğu anlaşıldı :)

aliok1
28-05-2010, 19:17
Şunu da belirtmeden geçmeyeyim.Bu erik türünün dikenleride olur.:D:p Budak ve toplama sırasında zarar verebilir.

Samsunlu55
01-06-2010, 14:31
Bir akrabağmın bahçesinde sözü geçen ankara eriğinden 5 ağaç var. Meyveleri diğer yeşil eriklere göre daha büyük fakat mayhoş. Hazır mesaj yazmışken kendimdende bilgi verim. Can eriklerinin tamamını bitirdim. Papaz eriklerinden 400 kg elden çıkardım. Papaz eriğinden 16 yaşında 6 ağaç var, diğer erikler 2-7 yaşında. Birşey daha eklemem gerekirse papaz eriği için tozlayıcı gerektiği söyleniyor fakat bende bilerek ekilmiş tozlayıcı bir çeşit yok acaba yabani eriklerden felan mı alıyor tozunu yoksa birbirlerinimi tozluyorlar:confused:

aliok1
01-06-2010, 20:16
Papaz eriği kısmen kendine verimlidir.Esas tozlayıcısı aynalı dır.Aynı dönem çiçek açtığı başka bir cins var ise ondan tozlama alabilir.Ankara eriği koruk haldeyken ekşimsi-kekremsidir.Ama olmuş hali sulu,tatlı ve çok iyi aromalıdır.Ben şahsen papaz eriğine değişmem olmuş haldeki tadını.Sevgili samsunlu55 bahsettiğiniz eriğin resimleri ni koyarsanız daha net bir şeyler söyleye bilirim.

aliok1
01-06-2010, 21:10
Ankara eriği resimlerine devam....
148871

148872

148873

148874

148875

aliok1
01-06-2010, 21:13
148878

148879

148880

148881

148882

aliok1
01-06-2010, 21:19
148885

148886

148887

148888

Aşağıdaki resimde yeme olumuna gelmiş Ankara eriği

148892

aliok1
01-06-2010, 21:23
148898

nariçi
01-06-2010, 21:49
Meyve sapı kısa gözüküyor veya kısa olduğu için gözükmüyor. Bir-iki ağaç aşıladım, meyve sapları oldukça uzun kiraz gibi sallanıyorlar. Ancak bu ağaçların meyveleri çok az oluyor. Bazılarında hiç olmuyor; aşılı olarak fidancılardan aldıklarımda da birkaç meyve ancak oluyor neden olabilir?

denizakvaryumu
01-06-2010, 22:14
Turgutlu'da Ankara eriği fidanı satan bir fidancının telefonu veya web adresi var mı?

Samsunlu55
11-06-2010, 00:14
Sevgili samsunlu55 bahsettiğiniz eriğin resimleri ni koyarsanız daha net bir şeyler söyleye bilirim.

Sn. aliok1, malesef bilgisayarımdaki bir sorundan dolayı siteye dahi zor giriyorum şimdi olmasa bile ilerleyen bir zamanda geçte olsa fotoğrafları ekliyeceğim. Papaz eriklerinin hasadını da bugün itibariyle bitirdim. 17 yaşındaki 6 ağaçtan 200-250 kg\ağaç verim aldım. Darısı bu yazıyı okuyanlara :)

Lilium
21-06-2010, 19:07
Ankara eriği dediğiniz erik bu erik olmalı, biz bu eriği japon eriği olarak biliyoruz.
154813

154814

154815

154817

154818

Lilium
21-06-2010, 19:13
Bir de böyle bir çeşit var.

154820

154821

154822

aliok1
25-06-2010, 00:18
Sevgili lilium Ankara eriği yukarıda paylaştığınız erikler değil malesef.İlk fotoğraflardaki eriği biliyorum.Adı şimdi aklıma gelmedi.Ankara eriği dikenli bir erik çeşididir.

aliok1
25-06-2010, 00:28
Bir kaç adet daha Ankara eriği fotoğrafı yükleyeyim.

155764
155765
155766
155767
155768

aliok1
25-06-2010, 00:30
155769
155770
155771

cuu
11-07-2010, 12:53
Eriklarden aldığımız çekirdekleri tohumları ne zaman toprağa ekersek çıkarlar ve bu çıkacak fidelerden kaç yıl sonra üzerine göz aşısı yapaliriz? Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum elimde yediğimiz eriklerin tohumlarını birikdirdim bunlardan çoğaltım kendi bahçemde aşılı erik yapmak istiyorum. Şimdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim.

Lilium
11-07-2010, 13:03
Mart da ekebilirsiniz, fazla derine ekmeyiniz, 5cm lik derinlik yeterlidir. Yeterli kalınlığa gelenleri ikinci yıl aşı yapabilirsiniz.
Kalem ve ya biraz daha kalın olanlara ingiliz aşısı da yapabilirsiniz.

Samsunlu55
28-07-2010, 23:49
Sn. aliok1, malesef bilgisayarımdaki bir sorundan dolayı siteye dahi zor giriyorum şimdi olmasa bile ilerleyen bir zamanda geçte olsa fotoğrafları ekliyeceğim. Papaz eriklerinin hasadını da bugün itibariyle bitirdim. 17 yaşındaki 6 ağaçtan 200-250 kg\ağaç verim aldım. Darısı bu yazıyı okuyanlara :)

Çok geçte olsa papaz eriklerinin fotoğraflarını ekledim. Can eriklerinin fotoğraflarına maalesef ulaşamadım. Saygılarımla...

163159
163160
163161
163162
163163

aliok1
29-07-2010, 00:46
Sevgili Samsunlu55 papaz erikleri için tozlayıcı çeşit kullanıyormusunuz

sinem33
29-07-2010, 08:41
Papaz erikleri kendine kısmen verimlidir. Havran ve Aynalı çeşitleri tozlayıcı olarak kullanılabilir.

Samsunlu55
29-07-2010, 11:57
Sevgili Samsunlu55 papaz erikleri için tozlayıcı çeşit kullanıyormusunuz

Sn. aliok1, bahçede havran ve aynalı eriği bulunmuyor, ağaçların yakınında yabani sarı erik var belki bir etkisi olabilir.

Samsunlu55
19-08-2010, 23:34
Avrupa eriği cinslerinden olduğunu düşündüğüm erik, türünü bilen varsa yazabilir.

166718
166719
166720
166721
166722

aliok1
11-09-2010, 15:44
Bu erikler mürdüm eriğine çok benziyor.Galiba mürdüm eriği...

aliok1
11-09-2010, 15:49
Birde mürdüm eriği var yaz sonu olan her sene beğenerek yediğim bir erik çeşididir.

169954

169955

169956

Samsunlu55
11-09-2010, 20:33
Galiba Mürdüm eriği sn. Aliok, avrupa grubu eriklerden olduğunu düşündüğümden Avrupa eriği yazmıştım. Ben topladığım zaman daha siyaha yeni döndüğü zamandı...

denizakvaryumu
21-09-2010, 14:55
172236

Arkadaşlar bu erik türünü bilen var mı?

Samsunlu55
22-09-2010, 10:56
172236

Arkadaşlar bu erik türünü bilen var mı?

Bu erik burada yabani olarak yetişen onlarca erikten biri, eklediğiniz resimdeki kültüre alınmış hali olmalı manavda rastlamıştım. Bende ismini öğrenmek isterim...

172282

çaça
23-09-2010, 08:47
Birde mürdüm eriği var yaz sonu olan her sene beğenerek yediğim bir erik çeşididir.

169954

169955

169956

Bu erikler bence stanley ceşidi (birton)

Samsunlu55
23-09-2010, 15:04
172236

Arkadaşlar bu erik türünü bilen var mı?

Siyah erikler mürdüm müdür stanley midir bilmem ama şu (http://www.rojinliyiz.com/ekim-zamanlari/75010-sert-cekirdekli-seftalierik-meyve-yetistiriciligi/) sitede üstteki eriğe benzer bir erik var, giant.

medinilla
14-12-2010, 09:59
herkese kolay gelsin.
papaz ve can eriğinin ayrı erikler oldugunu biliyorum fakat müşterilerimizi daha iyi aydınlatmak adına bastıracagım broşürde can eriğiyle ilgili olan bölüme ekleyebileceğim hiç bir döküman geçmedi elime.
rica etsem can eriğinin orijini,meyve tadı, hasat zamanı ve tozlayıcılarıyla ilgili bilgi verebilirmisiniz ?

Samsunlu55
07-04-2011, 22:23
İki gün önce (5 Nisanda) çektiğim can eriği fotoğrafları. Geçen sene 13 martdaki fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=596212&postcount=62)la karşılaştırırsak bu sene budamaya biraz sert yaptım. Bu senede hafif dinlensinler :)

201591

201592

201593

201594

Samsunlu55
07-04-2011, 22:29
İki gün önce (5 Nisanda) çektiğim papaz eriği fotoğrafları, o gün tam açmamışlardı şimdilerde açmışlardır. Geçen sene 13 martdaki fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=596212&postcount=62)la karşılaştırırsak bu sene budamaya biraz sert yaptım. Bu senede hafif dinlensinler :)

201595

201596

201597

Son fotoğraf akrabamın bahçesindeki erikler, rahat 80 derece eğimli bir arazi.

201598

HomeWork
08-04-2011, 07:13
Fotoğraflarda pek güzel olmuş. Elinize sağlık.

dermana
08-04-2011, 21:37
172236

Arkadaşlar bu erik türünü bilen var mı?

buralarda katonya diye tanınırlar. şimdilerde çok az bahçe kaldı.

Samsunlu55
08-04-2011, 21:58
Fotoğraflarda pek güzel olmuş. Elinize sağlık.

Teşekkürler :)

Samsunlu55
08-04-2011, 22:30
Bugün gittiğimde erikler tam olarak çiçeklenmiş durumdaydılar. Öğlen güneyden akşam üzeri kuzeyden esen çok kuvvetli rüzgar yüzünden yerler bayağı beyazladı.

201865

Samsunlu55
09-04-2011, 20:38
Biz çiçek fotoğrafı koyalım, manavda Akdeniz'den gelen erikler satışa sunulsun.

himone
12-04-2011, 20:12
Merhabalar, ben bahçeme 2 tane erik dikmek istiyorum Acaba can eriği ile papaz eriği birbirini döllüyor mu? Birde aralarını minimum kaç metre dikmem gerekli? Çünkü çok az bir yerim var... Bu dediğim erikler kaç metrekare yer kaplar? 9 metrekare kaplasa 3 metre mesafeye diksem olur mu? Şimdiden çok teşekkür ederim...

sercinyo
22-04-2011, 10:22
1 dönüm bahçeye, kaç erik fidanı (tozlayıcılarıyla beraber) dikilmeli ve ortalama yıllık hasat ton olarak ne olur ? Ağaç başına ne düşer ?
Bir sorum da erik bahçesinde arıların olmasının verimi ve kaliteyi + **** - etkilemesi durumu ?
Teşekkürler,

Düzeltme: Cinsi, Papaz olacak

Samsunlu55
06-05-2011, 20:38
Yabani karaca erik topluluğu.

209648

209649

dermana
07-05-2011, 21:28
1 dönüm bahçeye, kaç erik fidanı (tozlayıcılarıyla beraber) dikilmeli ve ortalama yıllık hasat ton olarak ne olur ? Ağaç başına ne düşer ?
Bir sorum da erik bahçesinde arıların olmasının verimi ve kaliteyi + **** - etkilemesi durumu ?
Teşekkürler,

Düzeltme: Cinsi, Papaz olacak

papaz eriği minimum 7*7m aralıkla dikilmelidir. dönüm başına 20 ağaç düşer. her 8 ağaca 1 tozlayıcı lazım. en iyi verimi 10 yaşından sonra başlar. iklim şartları ve bakıma bağlı olarak ağaç başına 30-250 kg ürün alınabilir. arıların verimi artırması muhakkaktır.

dermana
14-05-2011, 22:26
papaz erikleri

dermana
14-05-2011, 22:27
ve dölleyicisi havran papazı

çaça
16-05-2011, 10:05
sn.Dermana Merhaba, Bende bahçede bulunması için 1ad. papaz eriği ve 1 ad. tozlayıcısı havran eriği aşılamak istiyorum. Bende yabani fidanlar var. temmuz ayında göz aşısı yapmak istiyorum. siz bana mümkünse birer çubuk gönderebilirmisiniz. Dışarıda satılan fidanlara güvenemiyorum. Bu kış Bursa'dan kargo ile istediğim 2 adet fidan tutmadı. kurudu. Sizden haber bekliyorum.

dermana
18-05-2011, 22:09
istediğiniz zaman hatırlatın yeter.

Sinarit
24-05-2011, 23:56
istanbuldaki bahçemde meyveleri acı,tatsız tutsuz,küçük meyveler veren bir erik ağacım var,tatlı güzel meyveler almam için ne yapmam lazım,sanırım aşılamam gerek ?

himone
26-06-2011, 22:56
arkadaşlar can eriğinden daha büyük ve ekşi erik cinsi var mı? Çünkü 3-4 yıl önce bir erik yemiştim tam tarif ettiğim gibiydi. Yani yeşil, büyük, sulu, ekşi, tuzlamalık bir erikti. Resmen can eriğinin büyüğüydü yani şekli yuvarlaktı. Belki sonradan kızarabilir bilmiyorum ama bana bu tarzda bir erik desem hangi cinsi söylersiniz?

serdar1
11-07-2011, 10:50
Ağaçlar net üyesi olduğumdan günden beri ilginc ve cevremizde bulunmayan meyvelere karşı daha dikkatli ve araştırmacı ve yeni türlere ilgim oldukca artmış vaziyette 3 sene önce yine bir köy gezintisi sırasında eylül ayının ilk haftası bir köy evinin bahcesinde , ağacında yeni olgunlaşmaya başlamış papaz,Ankara eriği arasında can eriği ağacına denk geldim. Ağaç oldukca sık meyveli dökümlüydü ondan aldığı aşı örnekleri ve arka plandaki kendi can eriklerim kızarıp dökülmeye bile başladılar. Resim bu hafta sonu çekildi.

kemalcuce
14-07-2011, 07:29
Aşılamanız gerekir.Bu aşıları şu an patlatmak isterseniz şu an aşı yapmanız gerekir.Yalnız aşı yaptıgınız yeri %60 gölgeleyerek aşıdan üstünden sıfır olacak şekilde hemen kesmeniz gerekir.Tahmini 10 gün içerisinde aşılar patlar..1-2 sene içerisinde gelişimine hayret edersiniz.
istanbuldaki bahçemde meyveleri acı,tatsız tutsuz,küçük meyveler veren bir erik ağacım var,tatlı güzel meyveler almam için ne yapmam lazım,sanırım aşılamam gerek ?

HomeWork
14-07-2011, 07:34
Sn.Kemalcuce

Kalem aşısı mı yapacağız. Birz açıklarsanız çok memnun olurum.

günebakan
16-07-2011, 12:12
Bu eriğin cinsi nedir acaba? kırmızılaştığı zaman inanılmaz tatlı oluyor bir veya iki tane anacak yiyebiliyorsunuz:)

234334

234335

Azelia Kara
16-07-2011, 16:21
Yakınımızdaki bir çiçekçi ''kurt eriği'' adıyla birkaç fidan getirmiş, satıyor. İnternetten de baktım, herhangi bir bilgiye rastlamadım. Bilgisi olan var mı!?

ligustrum
17-07-2011, 11:10
Serdar1; Benimde geç olgunlaşan bir eriğim var. Şimdilerde Mayıs erikleri gibi kütür kütür.

serdar1
18-07-2011, 08:10
Sayın ligustrum bu hafta sonu tekrar baktığımda, benim can eriklerim iri ekşi olgunlaştığında kızarınca yenen cinsi onlar şimdi kızarmış .Olgunlaşmış olanları ağaçlardan düşmeye başlamışlar bile gec olgunlaşan erik halen cok sert ve aynen dediğiniz gibi kütür kütür ve hava oldukca sıcak olduğu halde halen yem yeşil, dayanamayıp birtanesini yedim aynı papaz eriği tadında.

denizakvaryumu
18-07-2011, 15:47
Bu aylardaki yeşil eriğin adı;

Ağustos papazı ya da geç papaz denilen papaz eriğidir.

Samsunlu55
22-02-2012, 19:34
Bu eriğin cinsi nedir acaba? kırmızılaştığı zaman inanılmaz tatlı oluyor bir veya iki tane anacak yiyebiliyorsunuz:)

234334

234335

Papaz eriği olabilir. Papaz erikleri olgunluğunu tatamladıktan sonra bir kısmı dökülür bir kısmı kızarıp dalında kalır. Kırmızı hali çok tatlı olur, ısırdığınız anda ağzınızda dağılan su, yutulurken boğazı yakıyormuş gibi hissettirir.

Samsunlu55
22-02-2012, 19:38
Arkadaşlar elimde 35 civarında erik çöğürü var. Bunlara dilcikli ingiliz kalem aşısı mı, omega aşı mı, T göz aşı mı yapsam? Erik için hangisinin tutma oranı daha yüksektir?

erdenaycincin
23-02-2012, 22:13
arkadaşlar ak(sarı)mürdüm eriği fidanı arıyorum acaba elinde olan ve bana göndermek isteyen varmıdır :)

erdenaycincin
23-02-2012, 22:18
(Arkadaşlar elimde 35 civarında erik çöğürü var. Bunlara dilcikli ingiliz kalem aşısı mı, omega aşı mı, T göz aşı mı yapsam? Erik için hangisinin tutma oranı daha yüksektir?)
sayın samsunlu dostum ben hep kalem aşısını tercih ederim erikte zira kabuk aşılarında pek başarılı olamadım(aşılar tuttu ama üstüne kargalar konduğunda kabuktan ayrılıp koptular) ama çöğürlerinizin kalınlığı önemli bu durumda eğerki kalem aşısı yapmaya elverişli ise çöğürler hiç terettüt etmeyin derim ben.selamlar

wellness
03-04-2012, 21:04
Arkadaşlar elimde 35 civarında erik çöğürü var. Bunlara dilcikli ingiliz kalem aşısı mı, omega aşı mı, T göz aşı mı yapsam? Erik için hangisinin tutma oranı daha yüksektir?

Merhaba Sayın Samsunlu55,
ben geçen yıl 20 haziranda, 5 adet erik fidanıma geçsürgün göz aşısı yaptım bir acemi olarak. 4/5 ü tuttu ve yaklaşık 70 cm de sezon sonuna kadar sürgün verdi. Siz bilirsiniz.

adonis-
01-06-2012, 17:53
Bilgiler için çok teşşekkürler. Bizim kocaman heybetli bir erik ağacımız var okadar heybetli olmasına rağmen kendinden hiç utanmıyor her sene üç beş erik veriyor. Eriğin cinsi papaz erik olabilir büyük iri ve ekşi meyveler veriyor. Ağaç neredeyse çiçekten görünmemesine rağmen meyve tutmuyor.

Ağac az güneş alan ( direk olarak öğleden sonra 3-4 saat kadar ) biryerde.

Erik ağacının dişisi erkeği olurmu ? Bize yanına bir erik ağaci daha dikmemizi söylendi bu konuda yapılabilecekler nedir. çiçek zamanında gübre takviyesi yapılırsa çözüm olurmu .

aliok1
05-06-2012, 16:04
Erik hasadı...

Samsunlu55
30-07-2012, 11:39
Bilgiler için çok teşşekkürler. Bizim kocaman heybetli bir erik ağacımız var okadar heybetli olmasına rağmen kendinden hiç utanmıyor her sene üç beş erik veriyor. Eriğin cinsi papaz erik olabilir büyük iri ve ekşi meyveler veriyor. Ağaç neredeyse çiçekten görünmemesine rağmen meyve tutmuyor.

Ağac az güneş alan ( direk olarak öğleden sonra 3-4 saat kadar ) biryerde.

Erik ağacının dişisi erkeği olurmu ? Bize yanına bir erik ağaci daha dikmemizi söylendi bu konuda yapılabilecekler nedir. çiçek zamanında gübre takviyesi yapılırsa çözüm olurmu .

Ağacınız tek ise tozlama problemi olabilir. Erikte erkek dişi ayrımı olmaz ancak başka türden tozlama gerekebilir. Ağacınızın türünü biliyorsanız onu tozlayacak türleri öğrenebilirsiniz.
Bunun dışında topraktan kaynaklı dökülme de olabilir.

sakagun
04-08-2012, 08:11
Bahçemdeki erik çeşitlerinden birkaçı. Cinslerini bilen varsa yazabilir mi?

Üst sıradakiler şu an yenebilir durumda. Alt sıradakiler henüz olgunlaşmadı.

Alt sırada üçüncü en geç olgunlaşanlardan biri.

Alt sırada en sondaki yeşil görünen olgunlaştığında avuç içine sığacak kadar büyüyüp, mor renk alıyor.

Aysevedia
21-10-2012, 13:08
Bahçemdeki mürdüm eriği sürekli kurtlanıyor. Ne yapmam lazım?

Teşekkürler

peyyide
23-12-2012, 10:26
Geçen yıl bahçeme dikilen erik fidanlarından biri diğerlerine oranla çok gelişti. Boyu 2 metrenin üzerinde. Diğerlerinde bir gelişme sorunu olabilir mi?
Ayrıca erik ağacı kaç yaşında meyve vermeye başlar?

milne
01-01-2013, 05:07
Erik en sevdiğim meyve 4 çeşit eriğim var bağımda 24 çeşit olsa yok demem ekeceklerim var önereceğiniz erik çeşitleri var mı yöresel erikler de olur

Blacksoul1903
07-03-2013, 19:16
Bu eriğin cinsi nedir acaba? kırmızılaştığı zaman inanılmaz tatlı oluyor bir veya iki tane anacak yiyebiliyorsunuz:)

234334

234335

bence de bu erikler can eriği (papaz eriği de denir bizim buralarda)

Blacksoul1903
07-03-2013, 19:19
Bahçemdeki erik çeşitlerinden birkaçı. Cinslerini bilen varsa yazabilir mi?

Üst sıradakiler şu an yenebilir durumda. Alt sıradakiler henüz olgunlaşmadı.

Alt sırada üçüncü en geç olgunlaşanlardan biri.

Alt sırada en sondaki yeşil görünen olgunlaştığında avuç içine sığacak kadar büyüyüp, mor renk alıyor.

Üst sıra solda üçüncü bizde de var. adını bilmiyorum ama bize yunanistandan gelmişti. çekirdekten olsa da çöğür çıkmıyor anaçın özelliklerini gösteriyor.
Üst sıra en sağdaki italyan eriği
altsıra soldan ikinci mürdüm eriği diye düşünüyorum.

Blacksoul1903
07-03-2013, 19:21
Arkadaşlar elimde 35 civarında erik çöğürü var. Bunlara dilcikli ingiliz kalem aşısı mı, omega aşı mı, T göz aşı mı yapsam? Erik için hangisinin tutma oranı daha yüksektir?

Bence direkt kalem alıp dikme yöntemi daha zahmetsiz olur. Zamanı biraz geçmiş olsa da denemekte fayda var. Belki tutar. Bizim buralarda çiçek açtılar bile.

msy33
29-04-2013, 14:51
arkadaşlar Antalya merkezde örtü altı küçük bir serada Myrobalan 29C anaçları can eriği fidanlarını 2013 yılı ocak ayında diktim şuan iyi fakat bazı agaçlarda hafif sarımtırak bir renk var yani yemyeşil (kömür gibi) değil bunun için yaprak gübresimi kullanmalıyım, son 15 gündür haftada 1 defa 33 lük nitrar damlamadan veriyorum, zirai bilğisi olan bir arkadaş bana gümre konusunda yardımcı olursa çok sevinirim şimdiden teşekürlr.

jeozuu
30-04-2013, 20:00
Merhaba,
Tokat'ta rastladığım tüm erik ağaçları hastalanmış. Sanırım bir parazitten dolayı. Bugün Trabzon'daki halamla konuştum ordakilerde de durum aynıymış. Nasıl oluyor da bu kadar geniş alanda aynı hastalık-parazit oluşabiliyor?

aliok1
25-05-2013, 23:26
Köyümüzde yetişen iki erik çeşidi.Ankara ve papaz eriği...
409854
409855
409856
409857
409858

aliok1
25-05-2013, 23:27
409864
409865
409866
409867
409868

muratsa13
07-07-2013, 17:34
İyi günler aşagıda resimlerini attığım erikleri 4 temmuezda kopardım fakat cinslerini tam olarak bilmiyorum yardımcı olursamız sevinirim birde yaprakları delik delik iki defa bakırlı ilaç attım fakat yinede aynı bilgi verirseniz sevinirim.

çaça
12-07-2013, 12:52
İyi günler aşagıda resimlerini attığım erikleri 4 temmuezda kopardım fakat cinslerini tam olarak bilmiyorum yardımcı olursamız sevinirim birde yaprakları delik delik iki defa bakırlı ilaç attım fakat yinede aynı bilgi verirseniz sevinirim.

Göründüğü kadarıylaBlack amber çeşidine benziyor. (%90)

serdar1
14-07-2013, 19:23
Köyümüzde yetişen yerli sarı kayıısı tadındaki erik çeşidi ve dağdan bulup aşıladığım yabani eriklerim.

aliok1
16-07-2013, 22:07
Japon grubundan bir erik ama hangisi bilemedim.

nkutsay
25-05-2014, 01:56
Gecen nisanda diktigim 3 adet tuplu erik fidani (can, angelina, black amber) bu yil ciceklenmedi. Gelecek yil ciceklenme olasiliklari nasildir?

aliok1
27-05-2014, 23:51
497160

497161

497162

aliok1
27-05-2014, 23:52
497163

TreeKing
28-05-2014, 07:50
satılırmı? bu ara erik çok görüyorum ama ham kalan yok gevşemiş yani, bunlar ham durumdamı baya :)

fındıkçı74
02-06-2014, 19:32
black splendor bu eriği yetiştiren arkadaşlar varmı acaba et rengi kırmızı bu erikten ve çeşitli japon eriklerinden hobi olarak geçen kasım ayında diktim fidanları bursa irgeler fidancılıktan aldım en çok merak ettiğim black splendor çeşidi sabırsızlıkla meyve vermesini bekliyorum.

Lonicera
04-07-2014, 16:09
Resimleri çok kaliteli değil ama belki bir bilenimiz çıkar diye şansımı denemek istedim. Bu eriğin ağacı bir apartman bahçesinde, yayvan taçlı ve oldukça boylu. Meyveler değişik dallarda serpiştirilmiş şekilde tutum yapmış, salkım halinde tek tük yerde var. Açık kırmızı deri üstünde altın sarısı çiller mevcut. İçi tam olgunlaştığında kan kırmızı ve çok tatlı. Hafif kokulu ve mürdüm eriği gibi oval ve irice. Çekirdek ete çok sıkı bağlı değil. Cinsini çok merak ediyorum.

sevoş
04-07-2014, 22:30
Bu erikten bizim bahçede 2 ağaç var .Çok fazla erik veriyor ama bende adını bilmiyorum.çok olunca dilimleyip kurutuyorum.

TreeKing
04-07-2014, 23:18
kırmızı yapraklımı?

Lonicera
05-07-2014, 05:51
kırmızı yapraklımı?

Hayır yeşil yapraklı.

Lonicera
05-07-2014, 05:57
Bu erikten bizim bahçede 2 ağaç var .Çok fazla erik veriyor ama bende adını bilmiyorum.çok olunca dilimleyip kurutuyorum.

Çok şanslısınız gerçekten. Nefis tadı ile bizi kendine hayran bıraktı. Üstelik siz bir de kurutuyorsunuz. Eminim o şekilde de çok güzel oluyordur. Geçen yıl aşılık için kalem almıştım ama bir türlü tutturamadım.

nkutsay
23-04-2015, 23:19
Bahcede 3 cesit erik fidani var. dikimden sonra 3.Yazlari olacak. 2 si ciceklendi. Digeri ciceklenmeden yapraklandi. Bu meyve vermeyecegi anlamina mi geliyor.

Bir de daha once hic erik fidanlarim bitlenmemisti. Ne ara yaprak biti sardi ne ara yapraklari somurdu anlamadim. Neemazal uyguladim. Umarim kurtulurlar.

nkutsay
07-05-2015, 14:26
Yaprak bitinden sonra bunlari farkettim simdi de. Gorebildiklerimi kazidim agactan. Baska ne yapmam lazim.

Kadir Eroğlu
27-05-2015, 22:14
erik agacimda mantar imsi bi zararli var, dallari kurutuyor. yardim rica ediyorum

kskleee38
27-09-2015, 17:09
Bende bir soru sorayım bahçemizdeki erik ağacının kökünde en alt kısımda dallar cıkmış ve ben bu dallardan yeni ağaçlar elde edebilirmiyim ? Çogaltabilirmiyim bu dallardan

mustafa07
13-12-2015, 10:33
Bende bir soru sorayım bahçemizdeki erik ağacının kökünde en alt kısımda dallar cıkmış ve ben bu dallardan yeni ağaçlar elde edebilirmiyim ? Çogaltabilirmiyim bu dallardan

Zannedersem aşı yerinin altından cıkıyorssa yabani olur onlar ama yazın aşılarsan olur.zaten kökten çıkıyorsa o fidanları kökten zarar vermeden ayırman zor olur.

baharipek
20-02-2016, 09:14
Merhabalar, bahçemize eşim 3 yıl önce erik fidanı dikti.can veya papaz eriği olması gerekiyor.Fakat neredeyse ağaç oldu ama hiç meyva vermedi.Anladığım kadarıyla tozlayıcıya ihtiyacımız var.Ağacımızın bu iki cinsten biri olma ihtimaline karşı hangi cins tozlayıcı önerirsiniz?Papaz için aynalı diye yazılmıştı sanırım, bu can eriği için de uygun olur mu?Ve fidancılara aynalı desek anlarlar mı veya daha farklı bir cins ismi var mı?Teşekkürler...

dudek
21-03-2016, 19:35
bu sene diktiğim fortune ve angelika cinsi iki adet erik fidanım için başka bir tozlayıcı dikmem gerekir mi. teşekkürler...

Lonicera
02-04-2016, 13:43
Aşısını tutturamayınca çok üzülmüştüm bu eriğin. (http://www.agaclar.net/forum/1302574-post189.htm)Geçen yıl yeniden denedim ve tuttu sonunda. Bu yıl da meyvelerini gösterip teşekkür ediyor galiba:)

ngzs
03-04-2016, 12:46
Aşısını tutturamayınca çok üzülmüştüm bu eriğin. (http://www.agaclar.net/forum/1302574-post189.htm)Geçen yıl yeniden denedim ve tuttu sonunda. Bu yıl da meyvelerini gösterip teşekkür ediyor galiba:)

bana da göz aşısı için aşı kalemi gönderebilir misiniz ?

Rezene
24-04-2016, 17:03
Merhaba balkonumda hediye gelen saksida erik agacim var gecen. Ay geldiginde birsuru cicegi var ve yapraklari cok guzeldicama simdi yapraklari. Cok kotu. Yaninda limon agacim var acaba ondan etkileniyor olabilir mi tecrubeli kisilerden yardim bekliyorum

http://hizliresim.com/v5B9W6
http://hizliresim.com/z5zo6g

efeler09
25-04-2016, 19:01
http://i.hizliresim.com/BPjy9v.jpg

merhabalar... bizim bahçede birkaç tane erik ağacı var. geçen seneye kadar çok güzel verimleri vardı. ama geçen sene ve özellikle bu sene eriklerinde resimlerdeki gibi bozulmalar var. nedeni nedir ve sorunu nasıl giderebilirim.

Rezene
27-04-2016, 16:35
merhabalar... bizim bahçede birkaç tane erik ağacı var. geçen seneye kadar çok güzel verimleri vardı. ama geçen sene ve özellikle bu sene eriklerinde resimlerdeki gibi bozulmalar var. nedeni nedir ve sorunu nasıl giderebilirim.


Merhaba bi ust mesajda benim yukledigim resimler sizinki. Gibi gozukmuyor ne yapabilirim. Benim de erik agacimin yapraklari uctan curuyor gibi görünüyor

resul kaan
28-04-2016, 15:05
erik çekirdeği dikersek erik ağacı çıkarmı?

gobris
03-05-2016, 17:31
Dedem yillar yillar once Karadeniz eregli'nin bir koyunden bir erik fidani bulmus getirmis yetistirmis.

Celikten ureterek evin arka tarafinda 15-20 tane agac yapmis.

Ben cocuklugumdan beridir Yesil erik olarak bunu bildim bunu yedim. Ne zamanki buyuk sehire geldim.. manavda satilan papaz can vs.. hicbirinde o lezzet yok.

Dedim topragindandir havasindandir suyundandir..

Ayni agactan tutturulan celikle ankaraya da iki agac diktim. Onda da ayni super lezzet.

Erigin gorunusu can erigi gibi. acik yesil..
Tadi ise Papaz eriginden daha tatli. Oldukca da dayanikli bir tur..
Anadoluda yetisen papaz veya can eriginden farkli bir yesil erik turu var midir?

Erige merakli oldugumdan pazarda manavda gordugum her erikten bi alirim daha bu tada rastlamadim.

Muda
03-05-2016, 18:40
Dedem yillar yillar once Karadeniz eregli'nin bir koyunden bir erik fidani bulmus getirmis yetistirmis.

Celikten ureterek evin arka tarafinda 15-20 tane agac yapmis.

Ben cocuklugumdan beridir Yesil erik olarak bunu bildim bunu yedim. Ne zamanki buyuk sehire geldim.. manavda satilan papaz can vs.. hicbirinde o lezzet yok.

Dedim topragindandir havasindandir suyundandir..

Ayni agactan tutturulan celikle ankaraya da iki agac diktim. Onda da ayni super lezzet.

Erigin gorunusu can erigi gibi. acik yesil..
Tadi ise Papaz eriginden daha tatli. Oldukca da dayanikli bir tur..
Anadoluda yetisen papaz veya can eriginden farkli bir yesil erik turu var midir?

Erige merakli oldugumdan pazarda manavda gordugum her erikten bi alirim daha bu tada rastlamadim.

Bahçem olmadan önce armudun, elmanın, eriğin, domatesin bu kadar fazla çeşidinin olduğunu bilmiyordum. Zamanla çok fazla çeşitlerinin olduğunu gördüm. Mümkün olduğu kadar aşılayarak fidan dikerek çeşit sayısını çoğaltmaya çalışıyorum. Sizin tarifinizle o eriğin hangisi olduğunu bulma durumu yok. Belki bilinen bir türdür. Belki yerel olarak bilinen bir eriktir. Bendeki erikler ancak olgunlaştıkları zaman yenilebiliyor. Bir arkadaşımdaki bir tane erik ise yenecek kadar büyüdüğü zamandan olgunlaşıncaya kadar istediğiniz her zaman yiyebiliyorsunuz. Bol sulu. Tadı güzel. Ancak o eriği ben de hiçbir yerde görmedim. Ağaç yaşlı olduğu için kalem alınacak durumu yok. Budanırsa aşı yapmaya çalışacağım. Siz elinizden geldiği kadar o çeşidi çoğaltmaya çalışın. Ben farklı yerden getirmiş olduğum aşı kalemlerini bir fidancıya vererek onları aşılamasını sağladık. Fidanlar olunca da bu ilkbaharda yerlerine diktik. Keşke yakın olabilseydik. Aynı fidancıya kalemlerden götürerek çoğaltma durumu olurdu.

Lonicera
05-05-2016, 13:20
Şekerpare kayısı üzerine 4 yıl önce aşıladığım katonya erik bahçeye yeni eklediğim çakal erik sayesinde çok daha fazla meyve tuttu. Çakal eriğin kendisinde çok az meyve var ama tozlayıcı olarak çok işe yaradığını söyleyebilirim.

idris-75
26-05-2016, 10:30
Bahçemdeki malta eriği ile ilgili görselleri paylaşıyorum. Bazı dallarda normal büyüklük ve yapıda meyveler varken bazılarında ise maalesef büyümemiş ve kararmış meyveler var. Hatta kurumuş dallar mevcut. Yapraklarda sıkça sararma, delinme, siyah lekeler var. Bu eve yeni taşındığım için ağacın geçmişini bilmiyorum. Bundan sonrası için ne yapabilirim. Bu konuyu dert ettim ve foruma üye olarak atacağım ilk mesaj. Umarım yerine ulaşır ve cevap alabilirim. Selamlar;

cennetkokulum
26-06-2016, 15:58
Dolu vurmuş

Ozlem A
04-06-2017, 15:07
Sokağımızda çocuklar ve sokak sakinlerinin her yaz meyvelerini topladığı erik ağaçlarında Mayıs ayı başlarında bir sorun ortaya çıktı.

Henüz genç olan meyveler kabarık, beyazımsı ve uzun bir görünüm alıp sonra karararak dökülmeye başladı.

Belediye ücret karşılığı ağaçlardan birini (parayı yatırmayı kabul eden apartman olarak bizim apartmanın önündeki ağacı) ilaçladı. İlaçlanan ağaç neredeyse bütün yapraklarını döktü ve üzerinde pek az meyve ile kuru dallardan ibaret kaldı. Diğer ağaçlarda ise üç sürgünlerde kıvrılma ve bozulma dışında problem yok gibi görünüyor.

Benzer sorunla karşılaşan ya da tanıyan var mı acaba?

Lonicera
04-06-2017, 15:30
Sn Ozlem A, sanki erik cep hastalığı (http://www.entofito.com/erikte-cep-hastaligi-taphrina-pruni/)na benziyor.

Ozlem A
04-06-2017, 15:48
Verdiğiniz linki açıp inceleyince sonraki kararıp düşme evrelerini de görmüş oldum. Haklısınız, sorun galiba bu. Acaba belediye gelip ilaçlama yapmasaydı sorun zarar gören meyveler ile bitecek miydi merak ettim. Çünkü ilaçladıkları ağacı neredeyse kuruttular.

Lonicera
04-06-2017, 15:59
Belediyelerin bu tip uygulamaları her yerde var maalesef. Adamlar budama yapıyoruz diyorlar ağacı gövdesinin ortasından kesip atıyorlar. Sorunca da pişkince ''yanlarından taze filiz çıkar'' deyip gülüyorlar. Bence de belediye hiç dokunmasaydı sadece meyve ve yaprak dökülmesi ile sonlanırdı. Kışın yapılacak iyi bir bakırlı preparat uygulaması da sorunu çözebilirdi diye aklıma gelmedi değil hani. '' Böyle çözüm düşman başına'':, üstelik ücretli..)))..Gelip geçmiş olsun, inşallah dediğiniz gibi ağaç kurumaz.

Sagun
08-06-2017, 13:37
bu yıl binamızın bahçesindeki ağaçtada aynı sorun oldu. sıcak-soğuk dengesizliğinden olan mantari bir hastalık.

sabang
29-01-2018, 09:59
Merhaba, papaz eriği budaması ile ilgili bilgisi olanlar paylaşabilir mi, resim, video da olabilir. özellikle ilk yıllar için.3 yaşında bir eriğim var,henüz meyve de vermedi hiç.

mehmet0791
22-04-2018, 00:50
https://www.youtube.com/watch?v=D55caXTdq-Y

acakmak79
19-05-2018, 09:44
Acil yardımmm....
Erik ağacımda simsiyah yumurta benzeri şeyler var. Nedir bunlar ve nasıl kurtulurum? Buraya uğrayan birileri varsa yardım eder misiniz lütfen...
https://resmim.net/f/hKtIQU.jpg

acakmak79
23-05-2018, 07:32
Erik koşnili deniyormuş buna. Zavallı ağacım ilk defa bu seneki kadar çok meyve verdi. İnşallah yazlık yağ ile kurtarabilirim...

botanikbatu
03-07-2018, 08:07
Merhaba, bende ağustos papaz eriği fidanı var. Yaprakları büzüştü ve sertleşti. İnternetten araştırdım hastalık mı yoksa başka bir sorun var mı diye ancak bir sonuca ulaşamadım. Sizce sorun nedir?

http://i.hizliresim.com/vP5rYz.jpg (http://hizliresim.com/vP5rYz)


http://i.hizliresim.com/1Evqjj.jpg (http://hizliresim.com/1Evqjj)

Sagun
07-07-2018, 00:10
Susuz kalmış olabilir ona bağlı kuruyor sanki.

celalim01
07-07-2018, 07:08
Merhaba kolaylıklar dilerim.

attilla
31-07-2018, 10:03
Merhabalar,

Benim yazlığımın bahçesindeki erik ağacının yaprakları sararmış ve dökülüyor. Üzerinde koşnil olmuş ve kış ilaçlaması yapan arkadaş tarafından eksik yapılmış.
Sizce ölüyor mu? Kurtarabilir miyim?

kurkcutahir
11-08-2018, 08:28
Merhaba,
Benim eriklerimde de aynı sorun var. Aslında kayısı ve şeftaliye de bulaşmış ama onları sert cisimlerle kazıyarak temizleyebildim, erikler ise ölmek üzere.
Koşnil veya patates biti diyorlar. Koşnil ilacı diye bir ilaç aldım ve geçen yaz güzelce ilaçladım ama hiç gerilemediği gibi daha fazla yayıldı. Bu yıl arkadaş tavsiyesiyle 20 SP isminde başka bir ilaç daha aldım iki ilacı da kullanmaya devam ettim ama fayda göremedim. ağaçlar kurumak üzere. Çok bitli olduğu için meyve vermeyen birini kestim ve yeniden filizlendiğinde temizlenmiş gibiydi. Bu arada diğer meyveli olanların da tüm meyveleri olgunlaşmadan döküldü. Onları da yerden 1m yükseklikte kesip yeniden filizlenmelerini sağladım. sanırım ilaç sadece koşnilin yayılmasını engelliyor ama dala yapışan yetişkinleri öldüremiyor, yani tüm dalları kesip atmaktan başka çare yok gibi görünüyor.
Bu arada internette araştırdığımda madeni yağlarla yağlanarak kurtarılabileceğini gördüm. Madeni yağların toprağa bulaştığında kolay kolay temizlenmeyecek bir kirlilik unsuru olduğunu düşündüğüm için tereddüt ediyorum.

oguzsolmaz
02-04-2019, 16:26
Bu yaz denicem bakalım.

gobris
10-06-2019, 15:01
Merhaba,
Irandan kız arkadasim bir erik getirdi.
Tadi can erigine cok benziyor.
sekli kucuk murdum eriginin aynisi.
Ama rengi yesil.
Cekirdekleri yok denecek kadar kucuk.

Resimdekine benziyor.
Turunu bilen var mi?

ne yapmalı
15-04-2020, 11:02
merhaba,benim iki sorunum var..
benim hobi bahçemde iki kök 8 yaşlarında can eriği var.
bu seneye kadar hiç kurt olmamıştı..(antalya/döşeme altı..300 rakım)3 gün önce bahçeye gittiğimde meyvelerin yarısından fazlasında kurt vardı..girdiği deliklerden pislikleri çıkmıştı..daldakileri ve yerdekileri toplayıp su dolu kovaya atınca 20 dk sonra içlerindeki kurtlar çıkmaya başladılar..bu bölgedeki 6-7 zirai bayiye gidip erik iç kurdu için ilaç istedim yok dediler..ilk öğrenmek istediğim bu..hangi ilacı atabilirim..adı nedir..
ikincisi ise baharda gelin gibi çiçek açıyor..müthiş güzel..çiçekden meyveye dönüyorlar..tam meyveyi gösterdiğinde kuruyup dökülüyorlar..belki %80-85 i kuruyup dökülüyor veye ufacıkken pembeleşip dökülüyor..8 yıldır doya doya erik yemeyi hayal ediyorum ama hep hayal kırıklığı oluyor..neden böyle oluyor

haa yazarken aklıma geldi..yaprakları delik delik oluyor..kırmızı örümcek ilacı atıyorum ama bi faydası olmuyor..birde yaprakları sararıyor

bunların sebeplerini ve çarelerini öğrenebilirsem çok müteşekkir olurum..
şimdiden teşekkür ederim