View Full Version : Bordo bulamacı (göztaşı)
denizakvaryumu
14-07-2007, 23:14
Arkadaşlar,
nette bir çok yerde bitkileri, fungisit veya bakırlı ilaçlar yerine bordo bulamacı ile ilaçlamamız tavsiye ediliyor...
Sebebi bordo bulamacının doğal olması ve bir zararının olmaması deniyor...
Bordo bulamacı gerçekten doğal mı?Herhangi bir zararı yok mu?
discover
15-07-2007, 13:12
bordo bulamacı denilen göztaşı(bir çeşit bakır tuzu galiba bakır sülfattı tam hatırlamıyorum)+kireç ten ibaret. eskiden bunlar ayrı karıştırılıyordu artık hazır bordo olarak satılıyor. bordo uzun süre bitki üzerinde kalabiliyor hatta yıkayıp temizlemek istesen zor çıkıyor. kesinlikle meyve döneminde kullanma, sonuçta bakır tuzları zehirli . yağmurlu dönemlerde bitkiyi iyi korur mantara karşı. yıkanıp çıkmıyor kolay kolay çünkü
sonuçta illaki zehirli insan için, kükürt gibi değil yani. ama sentetik değildir çeyreye zararı daha az sanırım
denizakvaryumu
15-07-2007, 22:24
bordo bulamacı denilen göztaşı(bir çeşit bakır tuzu galiba bakır sülfattı tam hatırlamıyorum)+kireç ten ibaret. eskiden bunlar ayrı karıştırılıyordu artık hazır bordo olarak satılıyor. bordo uzun süre bitki üzerinde kalabiliyor hatta yıkayıp temizlemek istesen zor çıkıyor. kesinlikle meyve döneminde kullanma, sonuçta bakır tuzları zehirli . yağmurlu dönemlerde bitkiyi iyi korur mantara karşı. yıkanıp çıkmıyor kolay kolay çünkü
sonuçta illaki zehirli insan için, kükürt gibi değil yani. ama sentetik değildir çeyreye zararı daha az sanırım
Teşekkürler,
sanırım kesinlikle meyveliyken kullanılmayacak...peki yapraklı iken kullanılması durumunda yapraklara bir zararı olur mu?
discover
16-07-2007, 23:46
yaprağa zararı yok zaten yaprak için kullanılıyor
tekirdağlı
10-11-2007, 18:50
bordo bulamacı ağaçlara ne zaman uygulanıyo ve dikkat edilecek hususlar nelerdir.benim biraz bilgim var ama yeterli değil
Selahattin Yılmaz
10-11-2007, 21:28
Sevgili tekirdağlı, forumumuza hoş geldiniz, her ne kadar Ziraat Meslek Lisesi eski yıllıklarında sık yer alan bir imza kullanmış olsanız da şiirin güzelliği hoşluğu bir yana üye arkadaşlarımızda 2 satırdan daha fazla imzayı pek uygun görmüyoruz eğer mesajınızı aralarına "/", "-" gibi işaretlerle 2 satır olacak şekilde ayırırsanız veya daha kısa bir imza seçerseniz (2 satır) meslektaş olarak memnuniyetim ve bu forumun bir üyesi olarak daha iyi anlaşabileceğimizi umuyorum. Ayrıca mesleki bilginiz doğrultusunda sadece soruyla olmasın paylaşımcı katılımlarınızı da bekleriz.
Sorunuza cevap vermeden önce hangi bitkiye ve hangi hastalığa göztaşı ya da bordo bulamacı atacağınızı belirtseydiniz daha kolay yardımcı olabilirdik.
Yine de bordo bulamacı genelde mantari hastalıklar için kullanılan bir fungusittir. Meyvelerin veya bitkilerin hasatalık durumlarına göre bahar aylarında yapraklanmadan önce gerek mücadele gerekse koruyucu ilaçlama olarak çiçek açma döneminden meyveler fındık büyüklüğüne gelinceye dek atılır. Bitkiye ve hastalığın durumuna göre %1, %1,5, %2 lik oranlarda kullanılır.
tekirdağlı
11-11-2007, 12:10
ziraat meslek lisesi eski yıllarında sık yer alan bir imzayı kullanmamın ne gibi bi zararı olduğunu anlamadım şiirin eskisi yenisi olduğunu düşünmüyorum.
imzamın uzunluğundan dolayı özür dilerim,diğer arkadaşlar içinde,bilmiyordum,bundan sonra daha dikkatli olacam
gelelim bordo bulamacına ;bizde ayva,kiraz,armut,kayısı,ceviz ağaçları var,istenilen düzeyde meyve alamıyoruz ,mesela kurt oluyo meyvelerde,şekil bozuklığu,verim az.
Bunlara bordo bulamacı uygulayarak bu gibi şeylerin önüne geçebilirmiyiz
maycan bahçe
11-11-2007, 12:26
Meyve ağaçlarına yapraklarının 2/3 ü döküldüğü zaman (yani bu hafta için de %2'lik bordo bulamacı atacağız.Birçok hastalığa karşı kışın bitkiyi koruacak.
İlkbaharda gözler uyanmadan önce de %1'lik bordo bulamacı yine yapraklarda görülebilecek hastalıklara karşı koruyucu olacaktır.
Bu yıl armut ve elmalarda görülen memeli pas hastalığının da gelecek yıl görülmesini engelleyecektir.
tekirdağlı
11-11-2007, 12:34
ilginize teşekkür ederim,bu hafta ben yapayım o zaman
Benden de bir fiyat bilgisi.
Hazır toz bordo bulamacı bir kg. 12,5 YTL, beş kg. 50 YTL.
Selahattin Yılmaz
11-11-2007, 20:26
Şirii yayınlamanızda bir mahsur yok sadece dikkat çekmek istemiştim.
Bordo bulamacı daha ziyade hastalıklar ve özellikle de mantari hastalıklar için kullanılır. Kısaca bazhettiğiniz "kurt olması" olayı iç kurdundan kaynaklanan zararlı etkisidir. Yani daha ziyade bahsettiğiniz kurtlara yönelik özellikle uzmanlığına güvendiğiniz ilaç bayilerinden ve şiddetle tavsiye ederim Tarım il ve İlçe Müdürlüklerinden alacağınız insektisit tavsiyelerine uygun ilaç ve doğal olarakta zamanlama ile ilaçlamayla ilaçlama yapmanızı tavsiye ederim. Şimdi kalkp ta iç kurduna bordo bulamacı atmak bitkiyi sadece maviye boyamaktır o kadar.
tekirdağlı
11-11-2007, 21:00
anladım saolun teşekkürler
huseyinkizil
08-12-2007, 13:13
Selahattin bey ben zeytin ağaclarım için bordo bulamacı kullanıcam ne kadar oranda olmalı ve zamanı uygunmu acaba, piyasada fransız malı denilen blue bordo adında hazır göztaşı var 400 litrelik ilaçlama tankına 5 kg koyuluyor ve fiyatı 39,5ytl, diğer taraftada 8 kg göztaşı ve 4 kg da sönmemiş kireşten oluşan bordo bulamacı bununda maliliyeti 45,00 ytl arasındaki farklar ve acaba hangisini tercih etmeliyim
bordo bulamacları hakkında daha fazla bilgisi olan arkadaş var mı?
Hüseyin bey umarım hasadınız bereketli geçmiştir, Allah tamamını artırsın eksiltmesin. Bordo bulamacında ben hektaşın sattığı fransız malı olandan kullandım geçen sene memnun kaldım. Bordo bulamacına ben geçen sene seminerde katıldığım bitki besleme hocasının önerisi uyguladım. 2 Tona yaklaşık yanlış hatırlamıyorsam 4 kg. civarında üre kullandırmıştı, ağacı kışın hem sıcak tutuyormuş hem bordo bulamacının ağaçta daha iyi yapışmasına faydası varmış. Birde bordo bulamacının atarken tavsiyem traktörün üstünden el tabacasıyla atmayın ayrıca bir adam tutarak ağaç gövdesinin içinden önce bir gövde etrafında tur attırın sonra dıştan ikinci bir turla taç etrafından ilaçlamayı tamamlayın. Birde bordo bulamacı pahalı bir ilaç olduğundan tasarruflu kullanmak için dikkat edeceğiniz ağacın yaprak uçlarına bakın ilaç damlamasın, damlıyorsa gereksiz yere ağaç başına fazla ilaç kullanıyorsunuz demektir. Tabancayı ağaca yöneltirken tetiğe devamlı değil darbeler halinde açıp kapatırsanız tasarruf yapmış olursunuz. Birde bilmiyorum ilaçlama makineniz 400 lt. depo herhalde tek çıkışımı ikinci çıkışı varmı? İkinci çıkışı varsa ikinci tabancayı ayrıca taktırınki ilaçlamayı aynı anda iki ayrı kişiyle yapınki mazottan tasarrufun olsun.
Bordodan sonra geçen yıl kaz ayağı çekmiştik, bu sene kısmetse önce kaz ayağı ondan sonra tekli patlamayla ağaç aralarına enine ve boyuna tekli patlama çekeceğiz, kışın taban suyu birktirmek açısından.
Son bir hatırlatma ayrıca şubat-martta kesim yaparsanız mutlaka ayrıca enazından hiç olmazsa ikinci bir bordo ilaçlaması yapmanız şarttır.
Kolay gelsin sevgiler.
huseyinkizil
08-12-2007, 22:15
İlginiz için çok teşekkür ediyorum, bu yıl kuraklık bizide etkiledi malum seneye daha iyi olucak işallah. dediğiniz gibi bir kişi traktörü kullanıyor bir kişide ilaçı atıyor ikinci bir çıkış var dediğiniz çok doğru hem daha kısa zamamda ilaçlama tamamlanır hemde tasaruf etmiş oluruz. Sizin kullandığınız hektaşın hazır bordo bulamıcımıydı acaba? bende bordo bulamacı attıktan sonra kazayağı çekeçeğim tabi yağmursuz bir 10 güne raslarsam toprağı hasta etmek istemiyorum bu dönemde sizinle bir çok bilgiyi paylaşmak isterim. tekrar teşekkür ederim
yeşilkedi
08-12-2007, 22:34
Safa tarımın bordo bulamıcını kullanan var mı?
Sergüzen
09-12-2007, 21:00
Göztaşının kilosu 7YTL, sönmüş kirecin 5 kg lık paketi 1YTL. Hazır bordo bulamacının kg mı ise 12 YTL. Yani hazır bordo bulamacının kilosu %90 daha pahalı. Çok miktarda kullanacak tüketicilerin bu konuyu da gözönüne alması önerilir. Bordo bulamacını hazırlaması da zor bir olay değil.
Bordo Bulamacı Hazırlanışı ve Uygulamaları
Bordo Bulamacı (BB) çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda) meyve ağaçlarına BB uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke,….) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda BB kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.
BB kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kiraç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Küçük miktarlarda ve hazırlamanın zor olduğu durumda hazır BB kullanmak daha uygundur. Ancak hazır BB kullanılması halinde kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir. Diğer bazı bakırlı ilaçlar (bakır hidroksit, bakır oksiklorit, bunların kalsiyum, kükürt, maneb ve mancozeb ile karışımları) da aynı amaca yönelik olarak kullanılabilir.
BB’nin Hazırlanışı
BB’nin kullanılacak zamana göre dozları da değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları %2 ve %1’liktir. Aşağıda örnek olarak verilen %2’lik BB’nin hazırlanışı esas alınarak %1 ve diğer oranlarda BB hazırlanabilir.
%2’lik BB’nin hazırlanışı (1.000 litre için) Gerekli madde ve malzemeler:
20 kg göztaşı ve 20 kg sönmüş kireç, yeteri kadar temiz su,
40-50 litrelik 2 adet plastik kova,
Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.
a) 20 kg sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvmına getirilir.
b) Benzer şekilde 20 kg göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 40-50 litreye tamamlanır.
c) İlaçlama tankı (örneğin; 1 tonluk) deposuna bir miktar si (100-200 litre) konur. Bunun üzerine önce (a)’da anlatıldığı şekilde hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra ilaçlama tank deposuna (b)’de açıklandığı şekilde hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek boşaltılır.
İlaçlama tankı su ilavesiyle 1.000 litreye tamamlanır. Böylece %2 lik 1.000 litre BB hazırlanmış olur.
Bugün bordo bulamacı organik tarımda da belli miktarlarda kullanılmaktadır.
huseyinkizil
09-12-2007, 21:10
Eyüp bey 400 litrelik ilaçlama tankıma %2 lik bb için nasıl bir uygulama yapmalıyım bana tavsiye edilen 8 kg göztaşına 5 kg sönmemiş kirec. ayrıca hazır sönmüş 5 kg kireçin sönmemiş 5 kg luk kireçle aynı tutulamıycağı çünkü sönmüş olan kireçin zaten bir kısmının su olduğu ve 5 kg saf kirece denk gelmediği düşüncelerinizi rica ediyorum
Sergüzen
09-12-2007, 21:59
Kireç söndürülürken çok su kullanılmaz. 1kg kireç 1kg su ile söndürülür. Bunun için, eğer siz sönmemiş kireç (CaO) kullanacaksanız, sönmüş kirecin yarısı kadar kireç (CaO) kullanmalısınız.
% 2 lik 400kg Bordo bulamacı için,
8kg Göztaşı (CuSO4)
8kg Sönmüş kireç veya 4kg kireç taşı(sönmemiş kireç)
kullanmanız gerekir. Sönmemiş kireç kullanacaksanız önce kireci söndürüp süzmenizde yarar vardır. Eğer kirecinizin içinde taş parçaları çıkarsa onları ayırıp o miktarda kireç ilave etmelisiniz.
Bordo Bulamacının Kontrol Edilmesi
Parlak renkli bir çiviyi bulamaca batırarak 4-5 dakika tutunuz, sonra çıkarınız. Çivinin rengi değişmez ise bulamaç iyi hazırlanmıştır. Çivi üzerinde esmer kırmızımsı bir renk meydana gelmişse biraz daha kireçli su ilave ediniz. Ph kağıdı ile de kontrol edebilirsiniz. Ph kağıdının rengi maviye dönmelidir. Yani çözeltiniz alkalik olmalıdır.
Bordo Bulamacının Saklanması
Hazırlanan bordo bulamacı hemen kullanılmalıdır. Elde olmayan nedenlerle hemen kullanılmazsa 100 lt bordo bulamacına 200 gr şeker veya pekmez, yoksa 1lt yağsız süt katılır. Böylece bordo bulamacı 1-2 gün bozulmadan bekletilebilir.
Sergüzen
09-12-2007, 22:07
ÖNEMLİ:
Göztaşı çözeltisini mutlaka kireç çözeltisi üzerine dökün. Tersini yapmayın.
huseyinkizil
10-12-2007, 07:41
Eyüp bey beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim, yağmurların kesilmesiyle hemen bb ilaçlamasına başlıycam ,Kasved arkadaşmızın 2 ton bb içesine 4 kg üre kullanılması tavsiyesi hakkında düşünceniz nedir acaba ve patlama zeytin kökleri için zarar verirme ağaç aralarından dahi olsa
Sergüzen
10-12-2007, 20:28
Üre konusunda birşey söyleyemeyeceğim.
Arkadaşlar benim gibi 3-5 meyve ağacı olanlar için, hazırlaması kolay ve pratik bir ürün var mıdır? Benim pompam 5-6 litrelik.
Geçen sene bordo bulamacı istediğim bayii iki adet ürünü karıştır sulandır ağacı ilaçla demişti. Bordo bulamacının bu olduğunu söylemişti. O ilaçların etiketlerini okuyunca başka hiç bir ürünle karıştırmayınız ibarelerini görünce korkup karıştırmayıp iade etmiştim.
Bir de bugünlerde hava hep yağışlı. Diyelim ki ilaçlamayı yaptık, akşamına yağmur yağdı. Tekrarlamak gerekecek mi?
* Bordo bulamacı uygulamasından sonra 10 saat yağmur görmemesi tavsiye edilir. Aksi durumda ilaçlama tekrarlanır.
* Yapışmayı arttırmak için ton başına 2 kg şeker kullanılabilir.
* Hazırlık aşamasında kullanılan kapların metal değil plastik olması gerekir.
* Hazırlanan karışım 1 gün içerisinde kullanılmalıdır.
Piyasada hazır bordo bulmacı karışımları bulunmakta, fiyatları kg başına 18 YTL'ye kadar çıkabilmekte.
denizakvaryumu
11-12-2007, 07:34
Arkadaşlar benim gibi 3-5 meyve ağacı olanlar için, hazırlaması kolay ve pratik bir ürün var mıdır? Benim pompam 5-6 litrelik.
Geçen sene bordo bulamacı istediğim bayii iki adet ürünü karıştır sulandır ağacı ilaçla demişti. Bordo bulamacının bu olduğunu söylemişti. O ilaçların etiketlerini okuyunca başka hiç bir ürünle karıştırmayınız ibarelerini görünce korkup karıştırmayıp iade etmiştim.
Bir de bugünlerde hava hep yağışlı. Diyelim ki ilaçlamayı yaptık, akşamına yağmur yağdı. Tekrarlamak gerekecek mi?
Piyasada hazır toz bordo bulamaçları var, bu günlerde en çok satılan ürün.
Bir de sarı ilaç var, kabukların altına giren zararlıları öldürüyor, bu ilaç da bugünlerde bordo bulamacı ile birlikte satılıyor ama ikisi bir arada kullanılmıyor 15 gün ara lazım.
3-5 meyve ağacı için bu hazır bordo bulamacından alın (9 YTL), 5 litre suya yanılmıyorsam 1 çay bardağı karıştıracaksınız.
Yine de hazır bordo bulamacını aldığınız yere bir sorun derim 1 çay bardağı mı değil mi diye. (Burada da yazarsanız hazır bordo bulamacı kullanmak isteyen amatörler için çok iyi olur)
aysemelike
11-12-2007, 08:29
Bildiğim kadarı ile bordo bulamacı gözler uyanmadan ve havalar soğukken birer ay ara ile iki kez uygulanıyor. Örneğin denizlide bir ocak sonuna doğru birde şubatta uygulamak yetiyor...
Bu sıralar erken, önce budama yapıp sonra uygulamada ayrıca yarar var...
Uygulamada ağacın tamamını iyice bu karışım ile yıkıyorsunuz...Ağaçlar kuruyunca hafif mavi bir renk alıyorlar...
Havanın kuru olması önemli, yamur yağarsa etkisi kalmıyor en az 10 saat yağışsız olmalı.
Todor'un dediği gibi 10 lt lik karışımın içine 1 çay bardağı şeker koyanlarda var....
Hazır almak istemezseniz şöyle bir tarif verebirim, daha ucuza da geliyor...
Bordo bulamacı tarifi;
200 gr göztaşı, 1 lt su içinde plastik kapta ahşap **** plastik bir sopa ile karıştırılır
100 gr toz kireç 1 lt su içinde plastik kapta ahşap **** plastik bir sopa ile karıştırılır
Daha sonra göztaşı karışımı kireç karışımının üzerine dökülerek birbirine karıştırılır ve bu iki litrelik karışımın üzerine 8 lt su konarak 10 lt'e tamamlanır.(Pompaya koyarken mutlaka bir tülbentten **** ince bir süzgeçten süzmekte fayda var....)
Kolay gelsin....
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Uygulamayı yaptıktan sonra yazarım...
Sergüzen
11-12-2007, 20:24
% 2 lik 10kg Bordo bulamacı Hazırlama
Gerekli Malzemeler
200 gr Göztaşı (bir su bardağı)
200 gr Sönmüşkireç (bir su bardağı)
20 gr Tozşeker (bir silme yemek kaşığı)
1 ad. su bardağı
1 ad. 10 lit. plastik su şişesi
2 ad. 2 kg lık yoğurt kabı
1 ad. 1,5 lit. su şişesi (1/3 ü kesilip huni yapmak için)
1 ad. tahta çubuk (kireci ve göztaşını karıştırmak için)
1 çift plastik eldiven
1 ad. yemek kaşığı
1 ad. veya bir parça pH kağıdı (Ph değerini kontrol için)
1 parça eski tülbent bezi
Önce aktardan aldığınız kireç içinden bir bardak kireç alınarak yoğurt kabı içine aktarılır, sonra üzerine su ilave edilerek tahta çubuk ile güzelce karıştırılır. Bu çözelti 1,5 litrelik şişeden yaptığınız huni yardımı ile 10 litrelik pet şişe işine süzülür. Yoğurt kabı su ile çalkalanarak tekrer süzülür. Diğer yoğurt kabına da göztaşı konur ve üzerine su ilave edilir ve karıştırılarak eritilir. Göztaşı tamamen eriyince de içinde kireç çözeltisi bulunan 10 litrelik pet şişe içine süzülür. Yoğurt kabı çalkalanarak tekrar süzülür. Her iki süzme işi bitince 10 lit. şişenin kapağı kapanarak güzelce çalkalanır ve sonra şişe ağızına kadar doldurularak 10 lit. ye tamamlanır. pH kağıdı ile kontrol yapılır. pH kağıdının mavi olması gerekir. Yani pH alkalik (12-13) olmalıdır. Bordo bulamacınız hazırdır. Kullanılabilir. Eğer hazırladığınız çözeltinin tamamını kullanmayacaksanız, kullanmadan önce veya sonra 20 gr tozşeker ilave etmelisiniz. (Çözeltinin stabil kalması için)
Not: pH kontrolü bir çivi yardımı ile de yapılabilir.
Bu hazırladığınız bordo bulamacından kolaylıkla %1 lik bordo bulamacı da hazırlayabilirsiniz.
1 kısım (1 lit.) % 2 lik bordo bulamacı
1 kısım su (1 lit.)
ayrı bir kapta karıştırılırsa yeni çözeltinin konzantrasyonu % 1 liktir.
huseyinkizil
23-12-2007, 19:45
Bordo bulamacı ve bakırlı tabir edilen (hektaş CHAMPİON WP) arasında ki farkı bilen arkadaş varmı ? çok kararsız kaldım
arkadaşlar,bordo bulamacı yalnızca meyve ağaçlarında mı kullanılıyor?Örneğin güllerde kullanılabilir mi?
Sn. hüseyinkizil,
Bordobulamacı, Bakır sülfat ve kireç karışımına verilen isimdir. sizin bahsettiğiniz ürünler metalik bakır veya sıvı bakır dediğimiz ürünlerdir. son yıllarda hazır bordobulamacı satılmaya başladı. bunların kullanım zamanı ve dozları farklıdır.
Sn. dedil,
Bordo bulamacı yapraksız dönemde kullanılır ve bitkiye göre doz ayarı yapılır. Güllerde de kullanılır ve bordo bulamacı hazırlama zahmetli ve dikkat istediğinden, siz güllerde hazır bakırlı ürünler veya son yıllarda kullanılmaya başlanan sıvı bakırlı ilaçları yapraklı dönemde kullanırsanız daha güzel olur.
Benim Oya ağacımdaki küllenme için suda çözünen kükürt uygulamam gerekiyordu, dün baktım evde yok, ben de bordo bulamacı uyguladım, aynı işi görür mü, yoksa yine kükürt peşine düşeyim mi?
Teşekkürler
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim nkbalki.Ben bitkiler hakkında çok şey bilmediğimden,mazur görün;özürlü sorular soruyor olabilirim.Bahçemde 30 tane gülüm var.Henüz çok küçükler.Karaleke olduklarını farkettim,dün ilaçlama yaparken bir de pas hastalaığına yakalandıklarını gördüm.Hastalıklı dal ve yaprakları temizledim.Acaba önerdiğiniz bakırlı ürünleri ne amaçla ve nasıl kullanmalıyım?Birikimlerinizi paylaşırsanız sevineceğim.Hoşçakalın.
Sn.dedil,
Bakırlı ilaçlar mantar ilaçları olup, koruyucu ilaçlar olarak kabul edilir. Yani önceki yıllar bazı mantar hastalıkları varsa sonrakı yıllar hastalığın ortaya çıktığı dönemlere yakın hastalık görülmeden kullanılmalıdır. Fakat mantar hastalıklarının hepsi için etkili değildir. Örneğin gülde külleme için ıslanabilir kükürt kullanmalısınız. Bakırlı ilaçlar bazı durumlarda bakteriyel hastalıklar içinde kullanılır.(klok-şeftali yaprak kıvırcıklığı gibi) Bu durumda hastalık ortaya çıkmadan önce ilaçlama yapmanız daha önemlidir. Bu durum teknik olduğundan, hangi hastalık hangi iklim şartlarında ortaya çıkar, önceki yıldan kalıntı varmıdır, mantar ilaçlarınının formülasyon ve iklim şartlarına göre hangi dönemde kullanılırsa daha etkin olur gibi konuları en yakınınızda iyi bilen birinden öğrenmeniz gerekir. Çünkü hastalık zararlının teşhisi ve mücadelesi için yetiştirme bölgesininde iyi incelenmesi gerekir.
Söylediklerinizi dikkate alacağım,sevgili nlbalki.Vaktinizi aldım,teşekkür ederim.
Bordo bulamacini hasta olan nektarin agacim icin bugun heryere sordum...
(Biz Belcika'da yasiyoruz bu arada)
Ilac hakkinda aldigim yorum su: Bu ilac icerdigi agir metallerden (bakirsulfat) dolayi uretim ve satis yasagina maruz kalan kimyasal maddeler sinifindaymis Belcika'da...Dogayi cok fazla kirletiyormus ve geri donusu cok zor olan bir maddeymis...
Turkiye'de nasil olur da yasaklanmamis diye dusunuyorum simdi, madem bu kadar pis ve tehlikeli bir kimyasal, neden kullanimina izin veriliyor? Topraklarimizin kirlenip, insanlarimizin kanser olmasini mi bekliyorlar?
Ayrintili bilgiyi internette de bulabilirsiniz sanirim, ben biraz daha arastiracagim...
Sayın Cemilez,
Bir yanlışlık olmasın, bordo bulamacı organik tarımda kullanılıyor diye biliyorum.
İngilizcesi "Bordeaux mixes" -kireçli karışımın ismi(bordo bulamacı). Bu isimle ararsanız belki bulabilirsiniz.
Sn. cemilez,
Bakırlı ilaçlar organik tarımda serbesttir. Fakat belirli bir miktra kadarı serbesttir. Fazla kullanımına müsade edilmez. Ayrıca bakırlı ilaçları kullanırken analiz değerlerine bakmak gerekir. Çünkü bakırın içerisinde Kurşun, kadmiyum vb. gibi yasak olan ağır metaller mevcuttur. Bu tip ağır metallerin olmadığı veya tölere edilen sınırlar içinde olan ürünler kullanılmalıdır. Bu durum bordobulamacı içinde geçerlidir.
Sn. cemilez,
Bakırlı ilaçlar organik tarımda serbesttir. Fakat belirli bir miktra kadarı serbesttir. Fazla kullanımına müsade edilmez. Ayrıca bakırlı ilaçları kullanırken analiz değerlerine bakmak gerekir. Çünkü bakırın içerisinde Kurşun, kadmiyum vb. gibi yasak olan ağır metaller mevcuttur. Bu tip ağır metallerin olmadığı veya tölere edilen sınırlar içinde olan ürünler kullanılmalıdır. Bu durum bordobulamacı içinde geçerlidir.
Birkac yere sordum, heryerde ayni yaniti aldim; 1 senedir Belcika'da yasakmis bu urun...:(
denizakvaryumu
01-05-2008, 14:15
Bordo bulamacı mı yasak ? Bakır ağırlıklı ilaç mı yasak?
Sanırım siz bakır ağırlıklı ilaçtan bahsediyorsunuz eğer aksi olsa idi yani bordo bulamacı yasak olsa idi mutlaka Türkiye'de haber olurdu.
Internet'den bulduğum kadarıyla bordo bulamacı ve bakır ağırlıklı ilaçlar ile ilgili son araştırmalar pek olumlu değilmiş. Henüz yasakla ilgili birşey bulamadım ama kullanmasam mı diye düşünmeye başladım.
Sn. Cemilez'in uyarısını takip etmekte yarar var.
Internet'den bulduğum kadarıyla bordo bulamacı ve bakır ağırlıklı ilaçlar ile ilgili son araştırmalar pek olumlu değilmiş. Henüz yasakla ilgili birşey bulamadım ama kullanmasam mı diye düşünmeye başladım.
Sn. Cemilez'in uyarısını takip etmekte yarar var.
Bordo bulamacini sordugum iki dukkanda da "yasaklandi" diye bulamazken, burnumun dibindeki cicekciye tesadufen sordugumda kapip getirdi bana...:confused:
Ilaci aldim tabii ki, hazirladim, nektarin ve armut agacini ilacladim ancak icim hala rahat degil.
Ben bu konuyu biraz daha arastiracagim. :cool:
Çevresel nedenlerle tartışma konusu olduğunu buldum. Bazı ülkelerde alan bazında kullanım miktarında sınırlamalar var. Ne kadar ölçüsüne ve kullanım zamanına dikkat etsemde sizin uyarınız sonucu okuduklarımdan rahatsız oldum. Bende önümüzdeki yılın baharına kadar takip edilecek konular listeme aldım.
Teşekkürler
Sergüzen
10-05-2008, 21:45
Almanyada ve Avusturyada bitki koruma ilacı olarak kullanımı yasak. İsviçrede sınırlı kullanımı serbest. Avrupa topluluğunda bütün bakır bileşikleri senede iki defa ve dekar başına belli miktarlarda kullanımı serbest. Bu miktar her yıl azaltılıyor.
Mehmet Eskizara
10-05-2008, 23:00
[QUOTE=Sergüzen;234620]Almanyada ve Avusturyada bitki koruma ilacı olarak kullanımı yasak.
Sayın Sergüzen verdiğiniz bilgiler için teşekkürler , bende bahçemde önceleri kullandığım tüm ilaçları ve bordo bulamacını zaman içerisinde iyice azalttım ve geçen sene ve bu sene bordo bulamacını
kullanmadım ; eskiye nazaran haşeratın daha azaldığını söyleyebilirim
Acaba ilaçlar zararlıları daha fazla mı tetikliyordu ? Görüşünüzü bizimle
paylaşırsanız sevinirim.Saygılarımla.
denizakvaryumu
11-05-2008, 11:24
Peki bordo bulamacı yerine hangi ilacı kullandınız?
Sergüzen
11-05-2008, 23:25
Peki bordo bulamacı yerine hangi ilacı kullandınız?
Sonbaharda ağaçlarıma ve güllerime % 2 lik bordo bulamacı kullandım. AB ülkelerinde hala bir miktar bakırlı bilkeşikler kullanma yasak değil. Maalesef o yazıyı bulamadım. Dekar başına yanılmıyorsam senede 40 gr kullanımı serbest. Avusturya ve Almanya bu konuda biraz daha katılar. Bakırlı bileşiklerin bitki üzerindeki kalıntısından çok, topraktaki birikimi onları rahatsız ediyor. Üzüm bağlarındaki mantar hastalıkları için en iyi ilaçlardan biri de bordobulamacı. Organik tarımda kükürt ve kükürtlü bileşiklerin kullanılması serbest. Bazı hastalıklar için kükürt ve kükürtlü bileşikler kullanılabilir.
Sergüzen
11-05-2008, 23:30
Fide yetiştiren büyük firmalar da Türkiyede bakırlı bileşikler kullanıyor. Pazardan aldığınız fideler üzerindeki mavilik göztaşı veya bordobulamacı kalıntılarıdır veya başka bir bakır bileşiğidir.
Sergüzen
12-05-2008, 22:19
1.12.2006 tarihinden itibaren AB ülkelerinde senelik hektar başına 6 kg Bakır bileşikleri kullanımı serbest. Bu miktar 2007 ve 2008 senelerinde daha da azalmış olabilir.
Cumhur Tonba
03-10-2008, 13:51
Bordo bulamacı kireç ve göztaşı (Bakır Sülfat % 98) kullanılarak hazırlanan bir karışımdır.
Bordo bulamacı birçok fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılır. Genelde sonbaharda yaprakların % 70 i döküldüğünde ve İlkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarında kullanılabilir. Ekonomiktir.
Sonbaharda kullanılırsa bazı bakteriyel hastalıklara karşı daha iyi başarı sağlanır. İlaç bayilerinde hazır olarakda satılmaktadır.
Meyve ağaçlarında Sonbahar ve İlkbaharda koruma amaçlı olarak genellikle %1 lik ve % 2 lik dozlarda hazırlanır.
Ağaçlar net üyeleri genel olarak ufak bahçelere sahip olduğundan, sizlere 100 litrelik bordo bulamacının hazırlanmasını notlarımdan ve Edirne' deki / Tarım ilçe Müdürlüklerinin hazırlamış olduğu ve faydalandığım notlardan aktarmak istedim.
% 2 lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı ( 100 litre için)
- 2 Kg göztaşı ve 2 kg. sönmüş kireç( veya 1 Kg.sönmemiş kireç)
- 4-5 litrelik 2 adet plastik kova.
- Karıştırmak için ağaçtan iki adet sopa.
2 kilogram sönmüç kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilave edilerek karıştırılıp ayran kıvamına getirilir.
Benzer şekilde 2 kilogram göztaşı ayrı bir plastik kapta temiz su ilave edilerek karıştırılır. Su 4-5 litreye tamamlanır.
100 litrelik bir kaba ya da ilaçlama tankına önce ıo- 20 litre su konur. Bunun üzerine önce hazırladığımız kireçli su süzülerk ilave edilir. Karıştırılır. Daha sonra göztaşı eriyiği yavaş yavaş dökülür ve bir taraftanda karıştırma işi devam etmelidir. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.
İlaçı hazırladığımız kaptaki su miktarı 100 litreye tamamlanır.
KONTROLÜ;
Usulüne uygun olarak hazırlanmış boro bulamacının rengi mavidir. Uzun, passız bir çivi bulamaca batırılır. 4-5 dakika bekletilir. Çıkarılınca çivide esmer, kırmızı bir leke meydana gelmişse biraz daha kireçli su ilave edilmelidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkmışsa kullanıma hazırdır.
** ** turnusol kağıdı ile kontrol edebilirsiniz. Kağıt batırıldığında mavi renge dönüşmüşse bulamaç iyi, kırmızı renkte kalırsa biraz biraz kireçli su ilave ederek durumu ayarlayabiliriz.
-Bordo bulamacı hazırlarken asla demir, saç gibi metal kaplar kullanılmaz.
-Daima kireçli suyun üstüne göztaşı eriyiği ilave edilir.
-Bordo bulamacı hiç bir ilaçla karıştırılmamalıdır.
-İlaçlamada üstten başlayarak ağaç tümüyle yıkama şeklinde ilaçlanmalıdır.
-İlaçlamadan sonra 8-10 saat içinde yağmur yağarsa ilaçlama tekrar edilmelidir.
-İlaç hemen kullanılmayacaksa 100itre olarak hazırlanmış bordo bulamacına 200 gr.toz şeker **** 1 litre yağsız süt karıştırmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.
Elma ve armut karalekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, erite cep hastalığı, kayısıda sürgün ve dal yanıklığı, kayısıda yaprak delen, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü, kiraz dal yanıklığı, sert çekirdekli lerde kanser ve zamklanmaya karşı kullanılabilir.
kızılhisar
05-10-2008, 19:27
bordo bulamacını koruyucu olarak limoni servilerde kullanabilirmiyiz
Cumhur Tonba
22-10-2008, 01:23
bordo bulamacını koruyucu olarak limoni servilerde kullanabilirmiyiz
Rahatlıkla kullanabiliriniz.
Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda)
Sn. dedil,
Bordo bulamacı yapraksız dönemde kullanılır ve bitkiye göre doz ayarı yapılır. Güllerde de kullanılır ve bordo bulamacı hazırlama zahmetli ve dikkat istediğinden, siz güllerde hazır bakırlı ürünler veya son yıllarda kullanılmaya başlanan sıvı bakırlı ilaçları yapraklı dönemde kullanırsanız daha güzel olur.
Ben bu iki mesajdan BB yapraklı bitkilerde kullanılmayacağı sonucunu çıkarmıştım. Yanılıyormuyum?
kızılhisar
22-10-2008, 13:02
Rahatlıkla kullanabiliriniz.
sn. Cumhur limoni servilerde yaprak dökülme olayı önemli değilmi dir
Ben 13 aralıkta 20 tane kayısı fidanı ektim bu günlerde 20 kadarda badem fidanı ekeceğim. Acaba ilkbaharda bordo bulamacı vermem yarar sağlar mı? yoksa bu sene BB vermemelimiyim ?
Arkadaşlar üç defa geniş açıklamalı tarif yapmışlar teşekkür ederiz. Bir kısa izahta ise toz kireç kelimesi geçti diğerlerinde sönmemiş kireç öneriliyordu, bu durumda bir düzeltme gerekiyor. Sönmemiş kireç heryerde yok ama toz kireç çok.
Benim de kısa sürede bu ilaçlama işini yapmam gerekir.
Emine Aktaş
17-12-2008, 15:02
Sönmüş kireç, zaten toz halinde görüldüğü için böyle bir ifade kullanılmıştır.
1- önce göztaşını ilaçlama tankına koyacak olursanız sütün kesilmesi gibi pütür pütür oluyor, denemek için azar azar karıştırabilirsiniz.
2- Göztaşını eritmek hazır bordo bulamacını eritmekten kat kat zor, leğende karıştırıp 10-15 saniye kadar granüllerin çökmesini bekleriz ve daha sonra üstten masmavi duru su olan kısmını alır ilaçlama tankındaki erimiş kirece ekleriz, tekrar leğene su ekleyip sopa ile veya kayınpederimin yaptığı gibi bir taş ile ezerek karıştırırız, yine çökmesini bekleyip üstten duru kısmını alırız, bu işlem 25 kg göztaşı için yaklaşık 10-15 dakika sürer.
Bir de ilacı atarken ellerimize, yüzümüze, açıkta kalıyor ise saçlarımıza ve traktörün kaportasına ilacın yapışmasını engellemek için zeytinyağı süreriz, maske takmadan da kesinlikle kullanmayın, hele hele kireçli olduğu için gözleri çok yakıyor.
Bordo bulamacı yerine mantar ilacı kullanmak istiyorsanız meyve hasat zamanını göz önüne alarak sistemik olan ilaçları tercih ediniz.
Sisatemik ilaçları bitki bünyesine alarak özsuyunda dolaştırır, fidanda veya ağaçta meyve var ise kesinlikle sistemik ilaç kullanmayın, sağlığınızı tehlikeye atmayın.
Yarın Üç-beş fidan/ağaç için almayı bugün unuttum yarın alacağım. Bakalım hangisi bulunur ve ekonomiktir.
Lonicera
17-12-2008, 17:48
Hazır bordo bulamacı kullandım bu sene. Sadece güllerimde biraz yıpranma oldu. Tabi benim hatamdan. Su ile seyreltmeyi az yapmış olmalıyım ki, yeni çıkan taptaze filizler yanıverdi hemen. Sonra toparladılar kendilerini. Fakat küllemeden eser kalmadı hiç. Güllerde külleme için etkili olduğunu düşünüyorum. Meyve fidanlarıma da uyguluyorum.
Oğuz Alper
18-12-2008, 15:57
herkese selam
bordo bulamacı , ve göz taşı topraklarımıza ve insanlarımıza çok zarar veriyor lütfen bu konuya biraz daha önem gösterin
herkese sevgiler
Arkadaşlar şimdi, SAFA-BAKIR 50 WP (fungisit-mantar ilacı) aldım, bordo bulamacı enaz 4 kg lık vardı buda aynı işlevi görör dedi satıcı, bende aldım. Kiraz, eriklerdeki ve diğer meyvelerdeki yaprak ve sürgün ucu kıvrıklığı için ve diğer kabuklarda oluşan parazitler için kullanacağım doğru olur mu? Hava güzel durgun kullanmak için cevabınızı bekliyorum.
Arkadaşlar soruma yanıt veren olmadı, Bende bir depo ya bir bardak 'bakır 50 wp' koyup karıştırarak ağaçlara ilaçlama yaptım. Ancak ilaç deposunda eskiden kalmış yaprak biti ilacı kalıntısı vardı, bir zararı olur mu?
Cumhur Tonba
19-12-2008, 18:11
Sayın Nariçi. yukarıada 51 nolu mesaj a bakabilirmisiniz? Aldığınız Bakır 50 Wp aynı görevi görür.
Teşekkür ederim, sayın Cumhur Tonba, zaten form açıklamalarınızdan okudum onagöre aldım. Benim takıldığım konu depoda önceden kalmış bir-iki litrelik eski ilaçlı su.
Cumhur Tonba
19-12-2008, 19:55
Teşekkür ederim, sayın Cumhur Tonba, zaten form açıklamalarınızdan okudum onagöre aldım. Benim takıldığım konu depoda önceden kalmış bir-iki litrelik eski ilaçlı su.
Önceden kaldıysa boşverin. Kullanmayın. Kullandıysanız zararı olmaz. Faydasıda
syıldıran
20-12-2008, 13:56
Merhabalar ,
Eski adıyla Narenciye Araştırma Enstitüsü (Yeni adıyla BATEM) yayını olan Turunçgil Hastalık ve Zararlıları adlı kitapta bordo bulamacının yağmurla yıkanmaya karşı daha dayanıklı olabilmesi için içerisine % 0,25 oranında kara boya (Demir sülfat) karıştırılması öneriliyor. Ancak piyasada aradığım halde siyah demir sülfat (FeSO4) bulamıyorum , piyasada bulabildiklerim yeşil demir sülfat (Fe2(SO4)3). Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımını istirham edeceğim. Selamlar . .
Yıkanmaya karşı, % 0,1 şeker katabilirsiniz. Yani 1 ton karışıma 1 kg şeker ilacınızın daha iyi yapışmasını sağlayacaktır.
Sergüzen
21-12-2008, 20:03
Demirsülfatın rengi yeşildir. Karaboya denmesinin nedeni, demirsülfat bitkiboyaları(kökboyalar) ile yapılan boyamalarda mordanlamada da kullanılır ve demirsülfat ile yapılan mordanlamada siyah renk elde edilir. Bundan dolayı demirsülfat karaboya olarak da adlandırılır. (Yün ve ipek boyamada.)
syıldıran
22-12-2008, 06:00
Yıkanmaya karşı, % 0,1 şeker katabilirsiniz. Yani 1 ton karışıma 1 kg şeker ilacınızın daha iyi yapışmasını sağlayacaktır.
Sn. Todor ,
İlginiz ve verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Bordo bulamacına yayıcı yapıştırıcıda karıştırılamıyacağını düşündüğüm için arayıştaydım. Çok sağolun. Bundan sonra % 0,1 oranında şeker koyacağım. Saygı ve selamlarımla . .
Oğuz Alper
23-12-2008, 23:02
Arkadaşlar,
nette bir çok yerde bitkileri, fungisit veya bakırlı ilaçlar yerine bordo bulamacı ile ilaçlamamız tavsiye ediliyor...
Sebebi bordo bulamacının doğal olması ve bir zararının olmaması deniyor...
Bordo bulamacı gerçekten doğal mı?Herhangi bir zararı yok mu?
Sayın Deniz Akvaryumu ;
Bence çok güzel bir konu başlığı açmışsınız fakat ne yazıkki şu ana kadar hiç kimse bunun ne anlama geldiğinin farkına varamamış.Herkes nasıl kullandığını ve uyguladığını yazmış vay halimize. Hiç kimse zararından söz etmiyor, hiç kimse bordo bulamacı uygulayıp göz taşı kullanıp ağaçlarının neden hastalığa kapılmasını sorgulamıyorlar . Bu tip uygulamaların geçici çözüm olduğunun farkında bile değiller . Bordo bulamacı ve göz taşı kullandıkları ağaçlarının mahsüllerini analize götürmek hiç akıllarına geldimi? Yine de bu konuyu açtığınız için teşekkürler
Adalet Yağcı
23-12-2008, 23:06
Sayın Oğuz Alper, ben de yıllardır ağaçlarıma güllerime bordo bulamacı uyguluyorum, sizin bildiğiniz başka bir çözüm varsa lütfen paylaşırmısınız bizimle.
Oğuz Alper
23-12-2008, 23:17
Sayın Oğuz Alper, ben de yıllardır ağaçlarıma güllerime bordo bulamacı uyguluyorum, sizin bildiğiniz başka bir çözüm varsa lütfen paylaşırmısınız bizimle.
Sevgili Adalet Hanım;
Benim tavsiyem Biyolojik Mücadeleye biran önce geçmemizin gerekliliği . ağaçlarımızdaki başlıca sorunlarımız Ateş Yanıklığı , Kara Leke gibi Külleme gibi Hastalıklara karşı artık tamamen ruhsatlanmış biyolojik ürünler mevcut bu ürünleri kullandığımız zaman hem sağlıklı ürünler elde ediyoruz hemde ağaçlarınızı tanıyamıyorsunuz o kadar sağlıklı oluyorlarki görmeniz gerek. Ben yaklaşık 4 yıldır Biyolojik Mücadele ile ürünlerimi yetiştiriyorum. Az masraf ve çok ürün elde ediyorum.Ürünlerimi de insanlara göğsümü gere gere satıyorum çünkü mantar ilacı ve böcek ilaçları kullanmıyorum. Bu konuda araştırma yapar iseniz eminim bu söylediklerime sizde katılabilirsiniz. Yalnız bu arada zıraai ilaç bayileri bu duruma pek sıcak bakmıyorlar sebebine gelince her hastalığa ayrı bir ilaç satılıyor ne yazıkki . Bence işlerine gelmiyor bana belki kızacaklar ama bu böyle .
Saygılar
nurcanaybay
24-12-2008, 09:46
Arkadaşlar ,aklım yine karıştı.3 yıldır ağaçlarımı sadece ilk baharda sağlıklı görebiliyorum.
Hemen arkasından ,armut kaplanı,yaprak bükenler,yaprak bitleri,pamuklu bitler ,en kötüsüde kara koşnil istilasına uğruyor.Burdaki evlerin tümü bahçeli ve burası rüzgarıyla
ünlü ,rüzgar hastalıkları bahçeden bahçeye taşıyor.
Ziraata her gidişimde yeni bir ilaç veriyor.
Bu sene ilk kez bordo bulamacı kullanıp ,zararlıları en aza indirmeyi düşündüğüm
anda da zararıyla ilgili yazılar okuyorum.Kısacası yine ne yapacağımı şaşırdım.Eminim pek çok kişi benimle aynı durumdadır.
Sergüzen
24-12-2008, 19:09
Sayın oğuz alper
Mesela, mantar için (fungusid) ve böcek için (insektizid) birkaç ticari isim ve bunların içindeki etken maddeleri yazmanız mümkün mü? Bir de salyangoz için elinizde demir III fosfat etken maddesini ihtiva eden bir ilacınız varmı?
syıldıran
25-12-2008, 08:43
Sevgili Adalet Hanım;
Benim tavsiyem Biyolojik Mücadeleye biran önce geçmemizin gerekliliği . ağaçlarımızdaki başlıca sorunlarımız Ateş Yanıklığı , Kara Leke gibi Külleme gibi Hastalıklara karşı artık tamamen ruhsatlanmış biyolojik ürünler mevcut bu ürünleri kullandığımız zaman hem sağlıklı ürünler elde ediyoruz hemde ağaçlarınızı tanıyamıyorsunuz o kadar sağlıklı oluyorlarki görmeniz gerek. Ben yaklaşık 4 yıldır Biyolojik Mücadele ile ürünlerimi yetiştiriyorum. Az masraf ve çok ürün elde ediyorum.Ürünlerimi de insanlara göğsümü gere gere satıyorum çünkü mantar ilacı ve böcek ilaçları kullanmıyorum. Bu konuda araştırma yapar iseniz eminim bu söylediklerime sizde katılabilirsiniz. Yalnız bu arada zıraai ilaç bayileri bu duruma pek sıcak bakmıyorlar sebebine gelince her hastalığa ayrı bir ilaç satılıyor ne yazıkki . Bence işlerine gelmiyor bana belki kızacaklar ama bu böyle .
Saygılar
Sn. oğuz alper ,
Tamam , bende biyolojik mücadele yapalım diye düşünüyorum , ama zeytinde halkalı leke ve zeytin dal kanseri hastalıklarına karşı önerebileceğiniz bir biyolojik mücadele ürününüz var mı ? Selamlar . .
Adalet Yağcı
25-12-2008, 09:39
Sayın Oğuz Alper;
İki hafta önce ağaçlarıma bordo bulamacı verdim, ilk baharda tekrarlamayı düşünüyorum.
Burada sizin bahsettiğiniz biyolojik ürünün ismini verebilirsiniz, iyi bir bahçevan değilim, neyazıkki, bu yüzden araştırma sırasında gelen değişik öneriler yine kafamı karıştıracak.
Anladığım kadar siz üreticisiniz, bu işle çok daha yakından ilgileniyorsunuz, benim 20 tane ağacım var, en çok yaprak kıvrıklığı, mantar, kara leke, yaprak biti, gibi hastalıklar oluşuyor.
Geçen sene NeemAzal almıştım, ama sizin önerebileceğiniz başka isimleri de denemek isterim.
Burada özellikle, bordo bulamacı yerine geçen bir ürün yazabilirmisiniz lütfen, baharda onunla devam ederiz.
Oğuz Alper
25-12-2008, 10:13
Sayın Oğuz Alper;
İki hafta önce ağaçlarıma bordo bulamacı verdim, ilk baharda tekrarlamayı düşünüyorum.
Burada sizin bahsettiğiniz biyolojik ürünün ismini verebilirsiniz, iyi bir bahçevan değilim, neyazıkki, bu yüzden araştırma sırasında gelen değişik öneriler yine kafamı karıştıracak.
Anladığım kadar siz üreticisiniz, bu işle çok daha yakından ilgileniyorsunuz, benim 20 tane ağacım var, en çok yaprak kıvrıklığı, mantar, kara leke, yaprak biti, gibi hastalıklar oluşuyor.
Geçen sene NeemAzal almıştım, ama sizin önerebileceğiniz başka isimleri de denemek isterim.
Burada özellikle, bordo bulamacı yerine geçen bir ürün yazabilirmisiniz lütfen, baharda onunla devam ederiz.
Sayın Adalet Hanım Yukarıda bahsetmiş olduğunuz hastalıklar için ben size bir örnek yollamak istiyorum bu örneği 2 veya 3 ağacınızda sezon boyu denedikten biyolojik mücadele ile ilgili daha iyi bir fikir edineceğiniz kanaatindeyim . Ayırdığınız 2 ağaca bordo bulamacı göz taşı ve mantar ilaçları uygulamayın diğer ağaçlarınıza o uygulamaları yapın aradaki farkları tesbit etmeniz açısından önemli olacaktır.
Saygılarımla
Oğuz Alper
25-12-2008, 10:16
Sn. oğuz alper ,
Tamam , bende biyolojik mücadele yapalım diye düşünüyorum , ama zeytinde halkalı leke ve zeytin dal kanseri hastalıklarına karşı önerebileceğiniz bir biyolojik mücadele ürününüz var mı ? Selamlar . .
Sayın S YIıldıran sizede örnek verebilirim ( zeytin dal kanseri için ve halkalı leke ) de kullanıp deneyebilirsiniz. Saygılarımla
Adalet Yağcı
25-12-2008, 11:56
Sayın Oğuz Alper,
İlaç ismi olarakmı vereceksiniz örneği, yoksa ürünün kendisinimi göndermek istiyorsunuz, eğer böyle ise bana hesap numarası(mümkünse posta çeki)ve fiyat bildirirmisiniz, bundan sonra ben de özelinize adresimi bırakırım.
Oğuz Alper
25-12-2008, 12:49
Sayın Oğuz Alper,
İlaç ismi olarakmı vereceksiniz örneği, yoksa ürünün kendisinimi göndermek istiyorsunuz, eğer böyle ise bana hesap numarası(mümkünse posta çeki)ve fiyat bildirirmisiniz, bundan sonra ben de özelinize adresimi bırakırım.
Sayın Adalet Hanım ;
Ben size göndereceğim bakterinin kendisi ve her hangi bir ücret istemiyorum ;
sadece amacım Biyolojik mücadele ile tanışıp sonuçlarını görmeniz ilginize teşekkür ederim.
Saygılarımla
syıldıran
25-12-2008, 18:35
Sayın S YIıldıran sizede örnek verebilirim ( zeytin dal kanseri için ve halkalı leke ) de kullanıp deneyebilirsiniz. Saygılarımla
Sn. Oğuz Bey ,
Biyolojik ürününüzü bir kısım zeytin ağaçlarımda denemek isterim. Sizden nasıl temin edebilirim. Zeytin ve portakal yetiştiriciliği yapmaktayım. Portakalda da kullanımı konusunda bilgi verebilirmisiniz. Selamlar . .
Sergüzen
25-12-2008, 19:59
Sayın oğuz alper
Sizin ilaçların ticari ismi yok mu? Bu ilaçlarınızın içerikleri konusunda ki bilgiler sır mı? İlaçları denemeden önce ne olduklarını bilmemizde yarar var sanırım. Her ilaç her derde deva olmaz. Günümüzde ilaçların sırrı diye bir olay kalmadı. Lütfen ilaçlarınız konusunda biraz daha fazla bilgi yazın.
kızılhisar
25-12-2008, 21:04
Sayın Adalet Hanım ;
Ben size göndereceğim bakterinin kendisi ve her hangi bir ücret istemiyorum ;
sadece amacım Biyolojik mücadele ile tanışıp sonuçlarını görmeniz ilginize teşekkür ederim.
Saygılarımla
Oğuz bey,
Bahsetmiş olduğunuz bakterileri piyasadan bulamazmıyız? Biyolojik mücadele ile tanışmak sanırım çok kişinin ilgisini çekecektir.
Oğuz Alper
26-12-2008, 00:45
Sayın oğuz alper
Sizin ilaçların ticari ismi yok mu? Bu ilaçlarınızın içerikleri konusunda ki bilgiler sır mı? İlaçları denemeden önce ne olduklarını bilmemizde yarar var sanırım. Her ilaç her derde deva olmaz. Günümüzde ilaçların sırrı diye bir olay kalmadı. Lütfen ilaçlarınız konusunda biraz daha fazla bilgi yazın.
Sayın Sergüzen ;
Öncelikle sormuş olduğunuz sorulara cevap vermek istiyorum. Her ilaç her derde deva olmaz demişsiniz. Ne yazıkki oluyor kısaca anlatmaya çalışacağım
Bitkilerimize musallat olan mantar hastalıklarının tamamının hücre yapısı kitin ile kaplıdır. Aynı zamanda kök ur nematodu da buna dahildir. Ayrıca bunun yumurtasıda kitin ile kaplıdır.Araştırırsanız bunun böyle olduğunu öğrenirsiniz gelelim böceklere kırmızı örümceğin yapısında ve yumurtasında kitin mevcuttur.
Benim sizlere bahsettiğim Biyolojik ürünün içerisindeki bakteriler kitinaz enzimi çıkardığından dolayı hem nematisit , hem fungusit , hemde insektisit , görevi yapmaktadır. Ve bu da bütün dünyada profesörler tarafından yayın yapılmış ve kabul edilmiştir. Gelelim ürünün sırlığına ben burada herhangi bir ürünün reklamı yapmak istemiyorum sadece eğer bu işe gönül verdiysek bunları araştıralım ve uygulayalım istiyorum ben buradan bu ürünün ismini verdiğim zaman ilaç bayilerinden çok büyük tepki alırım hatta bu tepkinin yanında birde yerli , yersiz konuşmalar meydana gelir ürünü hiç kullanmadan kötüleyenler çıkabilir ve nitekimde böyle oluyor. Sebebi ilaç bayilerinin rafında her hastalığa ayrı bir ilaç var ve çeşit çeşit hepsinden ayrı para kazanıyorlar. Ben 4 yıldır kendi ürünlerimi daha öncede bahsettiğim gibi bu ürünle yetiştiriyorum ve burdan samimi bulduğum insanlarada bunu ücretsiz yollayacağım sırf ilaç bayilerine kızdığım için ve markasınıda söylemeyeceğim. Yolladığım arkadaşlar da bu ürünün faydalarını gördükleri zaman ülkemizde neler döndüğünün farkına varacaklar umudundayım. İçeriğine gelince 1lt ambalajda 1ml Birmilyar Pseudomonas fluorescens TR 2000 isimli bakteri mevcut Türkiyede , Bulgaristanda ve Almanyada ruhsatlandırılmış bir üründür.
İnternet elinizin altında lütfen yurt dışından bu bakteriyi araştırın ve yayınları görün eğer yinede göremesseniz ben size memnuniyetle yollarım
Yayınların konusu
1- Nematod ve yumurtasına karşı
2- Portakalda Unlu bit
3- Armutlarda Ateş Yanıklığı
4-Elmada Kara Leke
5- Mildiyo ,Botrytis
6- Biberde Kök Boğazı Yanıklığı
7- Domates ve Çilekte Fusarium,
8- Zeytinlerde Vertisilium
9- Sivri sinek ve larvaları
10- Aflatoksine karşı
Umarım sorularınıza karşılık yeterli olmuştur.
Saygılar
denizakvaryumu
26-12-2008, 14:18
Almanya'da ruhsatlandırılmış olduğuna göre ithal bir ilaç mı?
Müjgan Yılmaz
26-12-2008, 15:28
Sevgili Oguz Alper
Yillarca ilacsiz hormonsuz meyve sebze yemenin hayalini kurarak,bahceli bir ev edindim ve tum meyve sebzelerimi kendim yetistirdim,sadece dogal gubre kullandim ama dogru duzgun meyve alamadim armut,seftali ,kayisi,kiraz,visne den hic meyve alamadim.yaprak kivircikligi ile dogal yoldan mucadele ettim,hasta yapraklari kopara,kopara. Inatla ilac kullanmadim.
Iki-uc hafta once zararsiz diye bordo bulamaci ile ilacladim bir de ilk baharda tekrarlamayi dusunuyordum.Sizin yazinizdan sonra ne yapacagimi sasirdim,lutfen bana bir yol gosterirmisiniz.Sanirim bu konuda hem deneyimli hemde bilgilisiniz,benimle paylasir ve yardimci olursaniz cok sevinirim.
Simdiden hersey icin tesekkurler...
MeyveliTepe
26-12-2008, 16:43
Sözü edilen ürün Bionem olabilir mi?
Sergüzen
26-12-2008, 21:29
Sayın alper oğuz
Yazılanlardan tatmin olmadığımı söyleyebilirim. Bu konuda yeni bir başlık açarsanız, konuya ait itirazlarımı orada yazmak isterim. Yoksa bordo bulamacı konusu, gerçekten bulamaç olacak.
Oğuz Alper
26-12-2008, 22:06
Sayın alper oğuz
Yazılanlardan tatmin olmadığımı söyleyebilirim. Bu konuda yeni bir başlık açarsanız, konuya ait itirazlarımı orada yazmak isterim. Yoksa bordo bulamacı konusu, gerçekten bulamaç olacak.
Sayın Sergüzen ;
Yazdıklarımdan tatmin olmamanız üzücü ; çünki ben hedefime ulaştım buradaki konu bordo bulamacı zararlımı değilmi idi. Ve ben buradaki üyelere bordo bulamacı ile fikirlerimi paylaştım.Konu benim için gayet tatminkar . Ancak sizin tatmin olmadığınız konu ve ya konuları başlık olarak açın seve seve tartışırım hatta bu tartışmalara daha netlik kazandırmak adına bilimsel yayınlar sizi tatmin etmiyorsa uygulamalı olarak heryerde yarışa varım bir tarafta zehirler diğer tarafta benim uygulamalarım kendine güvenen varsa deneyebiliriz . Kısacası özetlersem hem yayınlarla hem uygulamayla hodri meydan.
Herkese sevgiler
denizakvaryumu
26-12-2008, 22:26
Bordo bulamacı sonuçta kimyasal bir ürün ve Avrupada kullanılması kısıtlanmış bir üründür.
Sanırım belirli bir vadede tamamıyla yasaklanacak, forumda bununla ilgili bilgiler vardı.
Eğer siz de sizin kullandığınız ürün hakkında ayrı bir başlık açarsanız eğrisiyle doğrusuyla tartışırız, tartışmaktan zarar değil fayda gelir.
B5A da tartışa tartışa (buna görüş alışverişi de denilebilinir) bu ürün hakkında çok değerli bilgiler toplandı toplanmaya devam ediyor.
Sizin ürün göndererek tanıtmaya çalıştığınız bu ürün için de neden böyle bir yol izlemeyelim.
Zaten en çok ilgi çeken ve en çok yazı yazılan ürünler en iddialı ürünler diğerleri ilgi toplamıyor.
Örneğin bu forumda çiçek coşturanın %100 organik gübresini de tanıttım ama üzerinde hiç tartışma olmadı :)
Ürün ne kadar iddialı o kadar yazı. Yüksek dağların karı da çok olur.
NoT:Sn.MeyveliTepenin yazdığı gibi ben de ürünün
http://www.tarimmalzemeleri.com/default.asp?git=9&urun=162937
bionem ...olduğunu düşünüyorum.
Arkadaşlar
Her tedavi edici maddenin bir de yan etki eden tarafı vardır. Ülkemizde neye nasıl ruhsat verdikleri meçhul. Önceki mesajlarda okuduğum bir bakteri üzerine bilgim biraz da olsa var ve bunu paylaşmak istedim. Ben balıklar üzerine çalışan bir akademisyenim ve sözü edilen Pseudomonas fluorescens adlı bakteri balıklarda hastalık oluşturan bir bakteri türüdür. Bu ürün içine konan bu bakterinin özellikleri ile nasıl oynadılar yani genetiğini değiştirdiler mi veya hastalık yapıcı etkenlerini ortadan kaldırdılar mı bilemiyorum ama sizden ricam gelin su kenarlarına yakın yerlerde bu tipte ürünler kullanmayın. Doğayı korumak adına çok nacizane bir teklifimdir.
Saygılar
MeyveliTepe
27-12-2008, 01:03
Biyolojik ürün kullanmak beni her zaman tedirgin etmiştir. Pseudomonas fluorescens bakterisinin bitki köklerinde, fungus'ları baskılamak suretiyle olumlu etkiler yaptığına dair epeyce bir yazı ve araştırma bulunmakla birlikte bu bakterinin aynı zamanda insanları enfekte etme özelliği de mevcut. Hangi koşulda ve nasıl enfekte eder, enfekte ederse ne olur bilmiyorum. Ancak kullanmadan önce bundan tam emin olmakta fayda var. Herhalde bir yandan bitkilere bu pestisisti verip bir yandan da antibiyotik içmemiz gerekmeyecektir.
Ayrıca Pseudomonas fluorescens bakterisi ve TR2000 aynı şey mi, yoksa farklı bakteriler midir? Bilen varsa ve anlatırsa sevinirim.
Oğuz Alper
27-12-2008, 10:03
Biyolojik ürün kullanmak beni her zaman tedirgin etmiştir. Pseudomonas fluorescens bakterisinin bitki köklerinde, fungus'ları baskılamak suretiyle olumlu etkiler yaptığına dair epeyce bir yazı ve araştırma bulunmakla birlikte bu bakterinin aynı zamanda insanları enfekte etme özelliği de mevcut. Hangi koşulda ve nasıl enfekte eder, enfekte ederse ne olur bilmiyorum. Ancak kullanmadan önce bundan tam emin olmakta fayda var. Herhalde bir yandan bitkilere bu pestisisti verip bir yandan da antibiyotik içmemiz gerekmeyecektir.
Ayrıca Pseudomonas fluorescens bakterisi ve TR2000 aynı şey mi, yoksa farklı bakteriler midir? Bilen varsa ve anlatırsa sevinirim.
Sayın Meyveli Tepe ;
Pseudomonas bakterisinin bir çok türü vardır.Bu türlerinden bazıları da insanlara ve hayvanlara hiçbir toksik etmi yapmayan türler olduğu bilim adamlarınca kanıtlanmıştır. TR 2000 Pseudomonasın faydalı bir türüdür.Umarım anlatabilmişimdir.
Saygılarımla
Adalet Yağcı
27-12-2008, 10:05
Sayın Oğuz Alper, biz bu ürünle ne zaman tanışacağız.
Oğuz Alper
27-12-2008, 10:10
Arkadaşlar
Her tedavi edici maddenin bir de yan etki eden tarafı vardır. Ülkemizde neye nasıl ruhsat verdikleri meçhul. Önceki mesajlarda okuduğum bir bakteri üzerine bilgim biraz da olsa var ve bunu paylaşmak istedim. Ben balıklar üzerine çalışan bir akademisyenim ve sözü edilen Pseudomonas fluorescens adlı bakteri balıklarda hastalık oluşturan bir bakteri türüdür. Bu ürün içine konan bu bakterinin özellikleri ile nasıl oynadılar yani genetiğini değiştirdiler mi veya hastalık yapıcı etkenlerini ortadan kaldırdılar mı bilemiyorum ama sizden ricam gelin su kenarlarına yakın yerlerde bu tipte ürünler kullanmayın. Doğayı korumak adına çok nacizane bir teklifimdir.
Saygılar
Sayın Dican ;
Eğer Biraz daha detaylı araştırma yapacak olursanız pseudomonasın bir çok türü olduğu ve hepsinin birbirinden farklı olduğunu görebilirsiniz. Bu türlerden bazıları sizinde bahsettiniz hastalıkları yaptığı doğrudur. Ancak bahsetmiş olduğum Pseudomanas ın TR 2000 olarak dünyada tescillenmiş olan türüdür.
Ülkemizdeki ruhsatlardan bahsediyorsunuz yalnız bu ürün Almanya ve Bulgaristanda da ruhsatlı acaba onlarda mı sizin bahsettiğiniz gibi ruhsatlandırıyorlar?
Oğuz Alper
27-12-2008, 10:13
Bordo bulamacı sonuçta kimyasal bir ürün ve Avrupada kullanılması kısıtlanmış bir üründür.
Sanırım belirli bir vadede tamamıyla yasaklanacak, forumda bununla ilgili bilgiler vardı.
Eğer siz de sizin kullandığınız ürün hakkında ayrı bir başlık açarsanız eğrisiyle doğrusuyla tartışırız, tartışmaktan zarar değil fayda gelir.
B5A da tartışa tartışa (buna görüş alışverişi de denilebilinir) bu ürün hakkında çok değerli bilgiler toplandı toplanmaya devam ediyor.
Sizin ürün göndererek tanıtmaya çalıştığınız bu ürün için de neden böyle bir yol izlemeyelim.
Zaten en çok ilgi çeken ve en çok yazı yazılan ürünler en iddialı ürünler diğerleri ilgi toplamıyor.
Örneğin bu forumda çiçek coşturanın %100 organik gübresini de tanıttım ama üzerinde hiç tartışma olmadı :)
Ürün ne kadar iddialı o kadar yazı. Yüksek dağların karı da çok olur.
NoT:Sn.MeyveliTepenin yazdığı gibi ben de ürünün
http://www.tarimmalzemeleri.com/default.asp?git=9&urun=162937
bionem ...olduğunu düşünüyorum.
Sayın DEnizakvaryumu
Bilmiyorum farkındamısınız ama bir tek ben bordo bulamacının zararından bahsettim ve konu buralara kadar taşındı.İnsanlık adına görevimi yaptığımı sanıyorum bu konuda artık benim için kapandı.
herkese sevgiler
syıldıran
27-12-2008, 15:37
Sayın Sergüzen ;
Öncelikle sormuş olduğunuz sorulara cevap vermek istiyorum. Her ilaç her derde deva olmaz demişsiniz. Ne yazıkki oluyor kısaca anlatmaya çalışacağım
Bitkilerimize musallat olan mantar hastalıklarının tamamının hücre yapısı kitin ile kaplıdır. Aynı zamanda kök ur nematodu da buna dahildir. Ayrıca bunun yumurtasıda kitin ile kaplıdır.Araştırırsanız bunun böyle olduğunu öğrenirsiniz gelelim böceklere kırmızı örümceğin yapısında ve yumurtasında kitin mevcuttur.
Benim sizlere bahsettiğim Biyolojik ürünün içerisindeki bakteriler kitinaz enzimi çıkardığından dolayı hem nematisit , hem fungusit , hemde insektisit , görevi yapmaktadır. Ve bu da bütün dünyada profesörler tarafından yayın yapılmış ve kabul edilmiştir. Gelelim ürünün sırlığına ben burada herhangi bir ürünün reklamı yapmak istemiyorum sadece eğer bu işe gönül verdiysek bunları araştıralım ve uygulayalım istiyorum ben buradan bu ürünün ismini verdiğim zaman ilaç bayilerinden çok büyük tepki alırım hatta bu tepkinin yanında birde yerli , yersiz konuşmalar meydana gelir ürünü hiç kullanmadan kötüleyenler çıkabilir ve nitekimde böyle oluyor. Sebebi ilaç bayilerinin rafında her hastalığa ayrı bir ilaç var ve çeşit çeşit hepsinden ayrı para kazanıyorlar. Ben 4 yıldır kendi ürünlerimi daha öncede bahsettiğim gibi bu ürünle yetiştiriyorum ve burdan samimi bulduğum insanlarada bunu ücretsiz yollayacağım sırf ilaç bayilerine kızdığım için ve markasınıda söylemeyeceğim. Yolladığım arkadaşlar da bu ürünün faydalarını gördükleri zaman ülkemizde neler döndüğünün farkına varacaklar umudundayım. İçeriğine gelince 1lt ambalajda 1ml Birmilyar Pseudomonas fluorescens TR 2000 isimli bakteri mevcut Türkiyede , Bulgaristanda ve Almanyada ruhsatlandırılmış bir üründür.
İnternet elinizin altında lütfen yurt dışından bu bakteriyi araştırın ve yayınları görün eğer yinede göremesseniz ben size memnuniyetle yollarım
Yayınların konusu
1- Nematod ve yumurtasına karşı
2- Portakalda Unlu bit
3- Armutlarda Ateş Yanıklığı
4-Elmada Kara Leke
5- Mildiyo ,Botrytis
6- Biberde Kök Boğazı Yanıklığı
7- Domates ve Çilekte Fusarium,
8- Zeytinlerde Vertisilium
9- Sivri sinek ve larvaları
10- Aflatoksine karşı
Umarım sorularınıza karşılık yeterli olmuştur.
Saygılar
Sn. oğuz alper ,
Ürününüzün zeytinde Verticilum Solgunluğu hastalığına çare olduğunu belirtmektesiniz. Bu zamana kadar Verticilum Solgunluğu hastalığına henüz bir çare bulunamadı diye biliyorum , hatalıysam lütfen forum yöneticilerimiz düzeltsinler , bu durumda sizinki önemli bir iddia. Bu iddianızın doğruluğunu kanıtlıyacak bir sonuç varmı elinizde , var ise forumdaki üyeler ile paylaşırmısınız. Selamlar . .
Oğuz Alper
27-12-2008, 23:12
Sn. oğuz alper ,
Ürününüzün zeytinde Verticilum Solgunluğu hastalığına çare olduğunu belirtmektesiniz. Bu zamana kadar Verticilum Solgunluğu hastalığına henüz bir çare bulunamadı diye biliyorum , hatalıysam lütfen forum yöneticilerimiz düzeltsinler , bu durumda sizinki önemli bir iddia. Bu iddianızın doğruluğunu kanıtlıyacak bir sonuç varmı elinizde , var ise forumdaki üyeler ile paylaşırmısınız. Selamlar . .
Satın SYILDIRAN ;
Zeytinde verticilum hastalığına karşı yapılmış yayının adresini veriyorum ingilizcedir tercüme ederseniz ne kadar etkili olduğunu farkedeceksiniz siz aydın bölgesindesiniz herhalde özelime adresinizi ve telefonunuzu atarsanız en kısa sürede bir arkadaşımı yollar ve ücretsiz uygulamaya başlatabilirim. Yayın adresini veriyorum http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=20263407
gene yardımcı olabileceğim birsey olursa seve seve yanıtlarım.
Saygılarımla
Oğuz Alper
27-12-2008, 23:13
Sayın Oğuz Alper, biz bu ürünle ne zaman tanışacağız.
Sayın Adalet Hanım ;
En kısa sürede adresinize ulaştıracağım.Sevgiler
Oğuz Alper
27-12-2008, 23:26
Sayın SYILDIRAN;
Bir yayın daha yollamak istiyorum yine zeytinde verticilium ile ilgili teşekkürler.
http://www.ingentaconnect.com/content/bpl/fem/2008/00000064/00000002/art00014
MeyveliTepe
28-12-2008, 01:29
Sayın Meyveli Tepe ;
Pseudomonas bakterisinin bir çok türü vardır.Bu türlerinden bazıları da insanlara ve hayvanlara hiçbir toksik etmi yapmayan türler olduğu bilim adamlarınca kanıtlanmıştır. TR 2000 Pseudomonasın faydalı bir türüdür.Umarım anlatabilmişimdir.
Saygılarımla
Oğuz bey,
Mesajıma dikkat ederseniz sadece Pseudomonas bakterisi yazmadım. Sizin önceki mesajınızda tam da adı geçtiği üzere Pseudomonas fluorescens yazmıştım. İşin gerçeği bu bakteri insan ve hayvanlara enfekte olabiliyor (ki, antibiyotiği bile geliştirilmiş). Uzmanı olmadığım için hangi yolla enfeksiyona sebep olabildiğini bilmiyorum. Bu yüzden ne yapılırsa enfeksiyona sebep olmaz çok net bilinmesi gerekir.
Söz gelimi, çilek serasında püskürtme yoluyla bu bakterinin dağıtılması, ilaçlama yapanları enfekte eder mi (ki ağızlarını tülbentle kapatmaları işe yaramayacaktır)? Ya da meyvelere bulaşıklık tüketicileri enfekte eder mi?
Siz ürün adı vermediniz. "Bionem mi" sorusunu da ne doğruladınız ne de yalanladınız. Ancak bu bakterinin kullanıldığı Türkiye orijinli ve sıvı formunda tek bir ürüne rastladım. O da, Alternatif Toros Tarım isimli Ltd. şirketin Antalya'da ürettiği Bionem isimli ürün.
Ürün, Türkiye'de mikrobiyal gübre olarak tescillenmiş (oysa gübreden çok bir pestisit özelliği taşıyor). Tescil belgesinde adı geçen mikro organizma Pseudomonas fluorescens bakterisi (10^8). Tescilde TR2000 diye bir şey geçmiyor. TR2000 adına sadece şirketin web sayfasındaki izahatta rastlıyoruz. Ancak TR2000 hakkında iç ve dış kaynaklarda başka bir bilgiye rastlamadım.
Yine siteden anladığım kadarıyla, ürün Bulgaristan'da Biber Kökboğazı Yanıklığına karşı bir fungusit olarak ruhsatlanmış.
İlgili web sayfasında ürünün kullanım şekilleri ve dikkat edilecek hususlarla ilgili bir şeye rastlamadım. Ancak bu şirketin Bionem kullanarak çilek üretimi yaptığını da anlamış oldum. Dahası, sizin B5A forumunda göndermiş olduğunuz çilek seralarınızın resmi ile Alternatif Toros Tarım'ın çilek broşürü arasında büyük benzerlikler var. Hatta, o forumda ilaçlama sırasında neden ağzını kapatmış vs. diye üzerinde yazışılan kişinin fotoğrafı şirketin broşüründe de açıkça mevcut.
Dolayısıyla bu bilgileri birleştirerek sizin bir şekilde Alternatif Toros Tarım mensubu olduğunuz izlenimini edindim.
İşin gerçeği, bizlere bulmaca çözdürmek yerine bunu baştan sizin söylemeniz çok daha yerinde olurdu.
Bu bakterinin bitki köklerinde çok olumlu etkiler yaptığına dair son bir kaç günde bir sürü yabancı kaynaklı yazıya rastladım. Bu yüzden, sözünü ettiğiniz ürünün detaylı olarak tartışılıp anlaşılmasında büyük yarar var.
Sizden ricam, şayet ürün ve kullanımı ile ilgili detaylı bilgi sağlayabilecek durumda iseniz, bulmacavari, üstü kapalı ifadelerden vaz geçip açıkça paylaşımda bulunmanız tam da forumun amaçlarına uygun bir tarz olurdu.
Oğuz Alper
28-12-2008, 09:48
Sayın Meyveli Tepe;
Ben burda ürün reklamı yapmak istemiyorum sadece bordo bulamacının zararını bahsettim ve bunun yerine biyolojik tarıma biraz daha önem verilmesini istedim hem sağlığımız açısından hemde cebimiz için.Teşhisiniz doğrudur ben şirketin sahiplerinden biriyim ancak şunu tekrar belirtmek istiyorum. Biyolojik Ürün sadece biz üretmiyoruz Dünya artık bu sisteme geçti , benim bu konu başlığında söyleyebileceğim BORDO BULAMACI VE GÖZ TAŞI ZARARLIDIR. Hem insanlarımıza hem topraklarımıza . Ürün İçin sormak istediklerinizi seve seve yanıtlarım.Hem yanıtlarım tamamen bilimsel verilere ve rusatlara göre tartışabiliriz.Sormak istediğiniz herşeyin cevabını vermeye hazırım
Sevgiler
Oğuz Alper
28-12-2008, 09:56
Sayın Meyveli Tepe ;Söz gelimi, çilek serasında püskürtme yoluyla bu bakterinin dağıtılması, ilaçlama yapanları enfekte eder mi (ki ağızlarını tülbentle kapatmaları işe yaramayacaktır)? Ya da meyvelere bulaşıklık tüketicileri enfekte eder mi?
sorunuza gelince Bionemin içerisinde bulunan bakteri İnsanlara ve hayvanlara hiçbir toksit etkisi olmadığı tarım bakanlığımızca araştırılmış Tübitak da analiz edilmiş ve saha da yaklaşık olarak 4 yıl boyunca uygulamalar yapıldıktan sonra ruhsatlandırılmış bir üründür.
Sizin endişelerinizi çok iyi anlıyorum .En ufak bir zararı olmuş olsa idi mikroorganizma yaşayan bir ürüne asla ruhsat alamassınız ne Türkiyede ne de Dünyada çünkü sizin sormuş olduğunuzu bize hem türkiyede ,hem almanyada hemde bulgaristan da tarım bakanlığı yetkilileri sordu ve araştırdı bunun neticesindede ruhsat alabildik.
Sevgiler
MeyveliTepe
28-12-2008, 12:43
Sn.Oğuz Alper, açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Belki Sn.Malina yardım eder, bu başlıktaki ilgili mesajdan itibaren olan mesajlar Bionem isimli yeni bir başlığa taşınır, ve orada özel olarak Bionem ürününü irdeleriz.
Gerçekten de bir kaç gün nedir diye baktığımda adı geçen bakterinin etkili bir biyolojik fungusit olduğunu gördüm. Fakat bu bakterinin olur olmaz kullanımı da aynı derece tehlikeli zira enfekte etme özelliği var. Hatta baş belası hastane enfeksiyonlarından sayılıyor.
Bu sebeple şirket sitesinden bilgi edinmeye çalıştım ancak hemen hemen hiç bilgi yok. Rica etsek, sözünü ettiğiniz testler, izin verilen dozlar, uygun kullanım şekilleri, ne yapılırsa enfeksiyon riskleri yok edilir vs. bilgi sağlayabilirseniz çok makbule geçer.
Bir de, Bionem bir pestisit midir yoksa gübre midir, açıklık kazandırabilirseniz sevinirim.
Oğuz Alper
28-12-2008, 17:42
Sn.Oğuz Alper, açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Belki Sn.Malina yardım eder, bu başlıktaki ilgili mesajdan itibaren olan mesajlar Bionem isimli yeni bir başlığa taşınır, ve orada özel olarak Bionem ürününü irdeleriz.
Gerçekten de bir kaç gün nedir diye baktığımda adı geçen bakterinin etkili bir biyolojik fungusit olduğunu gördüm. Fakat bu bakterinin olur olmaz kullanımı da aynı derece tehlikeli zira enfekte etme özelliği var. Hatta baş belası hastane enfeksiyonlarından sayılıyor.
Bu sebeple şirket sitesinden bilgi edinmeye çalıştım ancak hemen hemen hiç bilgi yok. Rica etsek, sözünü ettiğiniz testler, izin verilen dozlar, uygun kullanım şekilleri, ne yapılırsa enfeksiyon riskleri yok edilir vs. bilgi sağlayabilirseniz çok makbule geçer.
Bir de, Bionem bir pestisit midir yoksa gübre midir, açıklık kazandırabilirseniz sevinirim.
Sayın Meyveli Tepe ; Ben size teşekkür ederim eğer konu açılırsa seve seve tüm bilimsel gerçekleriyle eğrisiyle doğrusuyla sizlerle paylaşmak isterim zaten buradaki amacımız doğruyu bulmak ,iyiyi bulmak bu sadece bizim ürünümüz ile geçerli değil tüm kullandığımız ve kullanacağımız ürünler için geçerli bu yüzden çok mutlu olurum. İyi günler
denizakvaryumu
28-12-2008, 17:51
Benim aklım karıştı :)
Pseudomonas fluorescens tehlikeli mi değil mi ?
Bir yandan insanlar için öldürücü olabilen bir bakteri, bir yandan ruhsat alındığına göre hiç bir zararı olmayan bakteri tanımları.
Gübre ruhsatı ile pestisit ruhsatı arasındaki farklılıkları da tartışsak iyi olur.
USA veya AB ülkelerinde Pseudomonas fluorescens bakterisi için alınmış bir ruhsat var mı? Eğer bu bakteri bu kadar tehlikeli ise pestisit veya gübre içinde nasıl tehlikesiz oluyor?
Oğuz Alper
28-12-2008, 18:03
Benim aklım karıştı :)
Pseudomonas fluorescens tehlikeli mi değil mi ?
Bir yandan insanlar için öldürücü olabilen bir bakteri, bir yandan ruhsat alındığına göre hiç bir zararı olmayan bakteri tanımları.
Gübre ruhsatı ile pestisit ruhsatı arasındaki farklılıkları da tartışsak iyi olur.
USA veya AB ülkelerinde Pseudomonas fluorescens bakterisi için alınmış bir ruhsat var mı? Eğer bu bakteri bu kadar tehlikeli ise pestisit veya gübre içinde nasıl tehlikesiz oluyor?
Sayın Deniz Akvaryumu;
Pseudomonas Fluorescens ın bir çok ırkı var bunlardan insanlara ve hayvanlara toksit etkisi olmayan türü öncelikle şunu anlamamız lazım kısacası pseudomonas fluorescens ın bir çok ırkı var kendi içerisinde mesela her ülkenin profesörü kendine göre isim tescillemiş bulduğu türe örnek olarak
P. fluorescens 2-79 weller ve cook yayın sahipleri (1983)
Pyoluteorin(Antibiyotik üretimi) P. fluorescens P. ultimum HıyarMaurhofer et al.,
1992Girlanda et al., 2001Pyrrolmirin(Antibiyotik üretimi) P. chlororaphis 1-112 P. ultimum Çilek Gulati et al., 1999
2,4-Diacetylphloroglucinol
(Antibiyotik üretimi)
P. fluorescens CHAO
P. fluorescens 113
Pythium spp.
P. ultimum
Hıyar
Bezelye
Girlands et al., 2001
Landa et al., 2002
Phenazin-1-carboxamide
(Antibiyotik üretimi) P. chlororaphis PCL1391 F. oxysporum f.sp.
radicis lycopersici Domates Chin-A- Woeng et al.
2000, 2001
Pyoverdin
(Siderophore)
P. putida
P. aeruginosa
Fusarium oxysporum
Pythium splendens
Hıyar
Domates
Park et al., 1988
Buysens et al., 1996
Dayanıklılığı artırma P. fluorescensWCS365 F. oxysporum f.sp.
radicis lycopersici Domates Dekkers et al., 2000
TÜRKİYEDE DE PSEUDOMONAS FLUORESCENS( TR 2000 )IRKI
Umarım yardımcı olmuşumdur.
İyi Günler
Oğuz Alper
28-12-2008, 18:09
Öncelikle kafanızdaki bir problemi daha çözmek adına bu bakterilerin zararlı olanlarının tümünün Dünyada ve Türkiyede Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığında parmak izleri mevcuttur. Bizim ürünümüzdeki pseudomonas fluorescens (TR 2000 ) inin Parmak İzi de bu kurumlarda mevcut zararlı olan türle parmak izleri farklıdır. Zaten Üniversitelerde ve Tübitak daki analizlerde bu iş için gerekli ürünün içerisindeki sayısına kadar tescillenmiş durumda hem Türkiyede hem Bulgaristanda ve Almanyada şimdi biraz daha açıklayıcı oldu sanırım.
MeyveliTepe
29-12-2008, 11:24
Oğuz bey,
Bu bakterinin bir türü olarak TR2000'in adı geçiyor sanırım. TR2000 ile ilgili hiç bir bilgiye ulaşamadım. Sözünü ettiğiniz Tubitak analizlerinden mahzuru olmayan ve bizim anlayabileceğimiz türde olan varsa burada yayınlamanız mümkün müdür?
Teşekkürler
Oğuz Alper
30-12-2008, 16:46
Oğuz bey,
Bu bakterinin bir türü olarak TR2000'in adı geçiyor sanırım. TR2000 ile ilgili hiç bir bilgiye ulaşamadım. Sözünü ettiğiniz Tubitak analizlerinden mahzuru olmayan ve bizim anlayabileceğimiz türde olan varsa burada yayınlamanız mümkün müdür?
Teşekkürler
Konu başlığına uygun olmadığı düşünülüyor.Bu yüzden burda bahsetmeyeceğim artık.Zaten Bordo Bulamacı hakkındaki görüşlerimide sizlerle paylaştım.Herkese selam.
Bahçem deki 6-7 tane meyve ağacım için bordo bulamacı aldım.(Orijinal adı manıca Bordeaux mıxture) ve bulmak için çok uğraştım. Doz ayarlaması yapmak için foruma danışayım dedim kafam karıştı. Geçen yıl nektarın yaprakları buruş buruş oldu, elle ayıkladım ilaçlama zamanını kaçırmışım dediler. Israrla da bordo bulamacı önerdiler. Şimdi ne yapmam lazım?
Sayın Sevtap nektarinde borda bulamacı uygulamasını şöyle yapabilirsiniz. İlk ilaçlama % 2 lik, ikincisi ise % 1 lik uygulanır. 100 litre suya 2 kg hazır bordo bulamacı iyice eritilerek konulur ve pülvarizatör ile ağaçlar iyice ıslatılır. (Bu % 2 lik)
İlk uygulama yaprakların % 70'i döküldüğünde, ikinci uygulamada meyve gözlerinin kabarmaya başladığında yapılmalıdır.
Ayrıca beş litre suya 1 kg bordo bulamacı karıştırılıp, ağaçların gövdelerinede fırça yardımıyle sürebilirsiniz. Bu ağacınızın gövdesindeki akmaları önleyecektir.(Ağacın sadece gövdesine, dal ayrımından yukarıya sürmeyiniz)
Çok teşekkürler sayın envor.
Ufuk Subaşı
03-04-2009, 21:58
Arkadaşlar, benim bahçemde 2 yıllık, 3 yıllık fidanlarım var. Bazıları çiçek açtı.
Göztaşı ilacı ve kireç tozu karışımı olan ilaçtan atabilirmiyim(böceklenmeye karşı). Çiçeklere zararı varmıdır.? Bir bilen cevaplarsa sevinirim.
Sn. Subaşı;
Bahsettiğiniz bordo bulamacı zamanı geçtiği için kullanamazsınız, bitkilerinize artık zarar verir.
Sitede konu hakkında pek çok konu başlıgı ve bilgi var.
Araştırıp okursanız, çok faydalanırsınız.
Ufuk Subaşı
03-04-2009, 22:13
Çok teşekkür ederim..
Bordo bulamacı (göztaşı) gözler kabarmaya başladığı dönem atılabilir. Ya da sonbaharda yapraklar döküldükten sonra.
Monilyaya karşı önlem için çiçeklenme zamanında türe göre tavsiye edilen ilaçlar mevcuttur. Doğru zamanda kullanmanız durumunda bir sorun yaşamayacağınızdan eminim.
Bordo bulamacını İstanbul'da nereden temin edebilirim?
Adalet Yağcı
21-04-2009, 18:26
Ben geçen yıl Bauhause dan hazır olarak almıştım.
Oğuz Alper
01-05-2009, 22:28
Habere Bak!!! Ahh ahh Zıraat Mühendislerimiz ne demeçler veriyor.:)
http://www.lpghaber.com/Bordo-Bulamaci-Verimi-Artiriyor--haberi-194749.html
Muğla’nın Milas ilçesinde zeytin üreticileri zeytin ağaçlarından daha fazla verim alabilmek için bordo bulamacı uygulamaya başladı.
Milas Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Merkezi Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı, zeytin ağaçlarına bordo bulamacının yapılmasının önemli olduğunu, bordo bulamacı yapılan ağaçlarla yapılmayan ağaçlar arasında verim farkı gözlendiğini belirtti.
Serdar Baltacı, zeytin ağaçlarında bordo bulamacının uygulanmasının verimi etkilediğini belirterek, Marmara Bölgesi’nde bordo bulamacının Kasım-Aralık, Ocak-Şubat ve Mart-Nisan aylarında olmak üzere 3 defa uygulandığını söyledi. Bordo bulamacını kullanan çiftçilerin ve çevresindeki çiftçilerin verim farkını gördüklerini bu nedenle de bu yıl birçok çiftçinin bordo bulamacını uyguladığını kaydeden Baltacı, bütün çiftçilerin bu uygulamayı yapmalarını önerdiklerini ifade etti. Baltacı, “Bordo bulamacı hasat sonu, budama işlemleri bittikten sonra, erken ilkbahar donlarına karşı (Nisan-Mayıs) ve erken kış donlarına karşı (Eylül-Ekim) uygulanabilir. Hasat sonu atılırsa yüzde 2-3, budama işlemleri bittikten sonra yüzde 1.5-2, erken ilkbahar donlarına karşı yüzde 1-1.5 ve erken kış donlarına karşı yüzde 1 uygulanması gerekir” dedi.
Bordo bulamacının zeytinlerde oluşan halkalı leke hastalığını engellidiğini, bu uygulamayı yaygınlaştırmak için köylerde zaman zaman seminerler verildiğini kaydeden Baltacı, çiftçilerin bordo bulamacının önemini kavramaya başladıklarını kaydederek, “Ürün veren ağacın kök boğazı doldurulmalıdır. 3-5 yılda bir toprağa ahır gübresi verilir. Hasat sonu ağaçlarda bakım işleri yapılır. 5-10 yılda bir toprak PH’sına göre toprakta kireç uygulaması yapılır. Arazi konumuna göre tesviye işlemleri yapılır. Toprak analizi için örnek alımına başlanır. Yeni zeytinlik alanları tahsis edilecekse dikime başlanır. Tahlil sonuçlarına göre kompoze gübre uygulamaya başlanır. Zeytin kara koşnili için mücadeleye başlanır. Mantari hastalıkla mücadeleye başlanır. Bordo bulamacı uygulama dönemi başlamıştır. Bu dönemde verilecek göz taşı iklim koşullarına göre yüzde 1.5-2’lik olmalıdır” diye konuştu.
Haber kaynağı anladığı kadarınıda yazmış olabilir :)
Oğuz Alper
01-05-2009, 22:39
Sn.k0900; İnşallah sizin dediğiniz gibidir.:)
denizakvaryumu
01-05-2009, 22:46
http://www.gazetemilas.com/habergoster.asp?id=4240
http://www.tarimmerkezi.com/haber_detay.php?hid=12777
bofor_1919
22-05-2009, 20:32
Zeytinlerin gövdelerini şu sıralar (her yıl) bordo bulamacıyla yıkıyorum. Geç kalmış olabilir miyim? Çiçek açtılar. Ama sadece gövdelere uyguluyorum.
Yalnızca kireç ile yan komşum bu işi yapıyor.
Hangisi doğru. Bir yerde silahlı kuvvetlerin 10 yıl önce ağaç gövdelerini kireçlemeyi terk ettiğini okumuştum, nedenini yazmıyordu.
İlgilerinize şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla.
Selim Paksoy
denizakvaryumu
07-08-2009, 15:37
LABICUPER
SİSTEMİK BAKIR
LABİCUBER, bitki yapraklarından elde edilen GLUKONAT ile şelatlı olup, sistemik bir bakırdır. Bitkinin yapraklarından giriş yaparak tüm organlara taşınır. Bitkide enzim üretimini teşvik ederek fotosentez oluşumunda büyük rol oynar.
* Sistemik yapıda bir bakır olup bitkilere hem yapraktan hem de kökten uygulama yapılabilir.
* ECOCERT sertifikalı olup organik tarımda kullanıma uygundur.
* Özellikle kalıntı riski olmadığı için ihracata gönderilen tüm ürün guruplarında kullanılabilir.
* Bitki üzerinde leke ve kalıntı yapmadığı için karışık desende dikimi yapılan meyve bahçelerinde (bahçe içerisinde karışık dikilen zeytin, şeftali, incir, kiraz vb.) rahatlıkla kullanılabilir.
* Bitki içerisine 2 saat gibi kısa bir sürede tamamı girdiği için yağmurlarla yıkanıp gitme riski yoktur.
* Sistemik özelliği etkisini artıran en önemli unsurdur. Uygulandığı bitkilerde stres oluşturmaz. Meyvelerde 20-25 gün, sebzelerde 18-20 gün koruyucu etkisi vardır.
* Tüm bitki guruplarına her dönemde rahatlıkla uygulanabilir. Çiçeklenme döneminde zarar vermez.
* Bitkiyi besler, korur ve direnç verir.
* Uygulandığı bitkilerde iyi bir defans oluşturur.
KULLANIMI VE DOZLARI
Meyve ............... 200-300 cc/100 lt suya
Sebze ............... 200-300 cc/100 lt suya
Bağ ................ 200-300 cc/100 lt suya
Narenciye ............... 150-200 cc/100 lt suya
Zeytin ................ 200-300 cc/100 lt suya
Süs bitkileri ............ 150-200 cc/100 lt suya
Çim alanları ............ 200-300 cc/100 lt suya
Damlama sulama ile 300-500 cc /dekar
GARANTİ EDİLEN İÇERİK:
%6,8 w/w Bakır (Cu) – Yoğunluk 1,19 – pH 9
KARIŞABİLİRLİK
Polisülfürler, fosfatlar ve yüksek alkali ürünler dışındaki kimyasallarla karışabilir
http://www.tagemziraat.com.tr/
denizakvaryumu
12-10-2009, 15:45
LABICUPER (sistemik bir bakır),bordo bulamacı veya göztaşının yerine kullanılabilir mi?
107666
http://www.tagemziraat.com.tr/
ŞİMDİ BORDO BULAMACI KULLANMA ZAMANI MI?
Arkadaşlar,Benim bahçemde bodur elmalar,şeftali,kiraz ve japon eriklerim var.Her sene kışa girerken bu günlerde bordo bulamacı atar 15 gün **** bir ay sonra da winter wash veya benzeri ilaç atardım.
Oysa bu sene bodur elmalarım hala yapraklarını dökemediler,yeni sürgün çıkarmaya başladılar,kiraz ve şeftalilerin tomurcukları belirmeye başladı,işin en fenası Japon eriklerim meyveleri fındık kadar oldu durmadan da çiçek açıyorlar.
Havalar, Marmara bölgesinde bu sene yaz gibi olunca;ne zaman ilaçlama yapacağız acacaba?
Yapraklı elma,çiçek ve meyvalı Japon-eriklere Bordo Bulamacı atılabilir mi?
Halil Önen
26-11-2009, 20:37
Zeytinlerin gövdelerini şu sıralar (her yıl) bordo bulamacıyla yıkıyorum. Geç kalmış olabilir miyim? Çiçek açtılar. Ama sadece gövdelere uyguluyorum.
Yalnızca kireç ile yan komşum bu işi yapıyor.
Hangisi doğru. Bir yerde silahlı kuvvetlerin 10 yıl önce ağaç gövdelerini kireçlemeyi terk ettiğini okumuştum, nedenini yazmıyordu.
İlgilerinize şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla.
Selim Paksoy
Silahlı Kuvvetleri ağaçların gövdelerini kamuflaj olmaması ve yol kenarlarındaki ağaçların kireçlenmesini ( gece ) trafik işareti için kullanıyordu.
Halil Önen
26-11-2009, 20:41
ŞİMDİ BORDO BULAMACI KULLANMA ZAMANI MI?
Arkadaşlar,Benim bahçemde bodur elmalar,şeftali,kiraz ve japon eriklerim var.Her sene kışa girerken bu günlerde bordo bulamacı atar 15 gün **** bir ay sonra da winter wash veya benzeri ilaç atardım.
Oysa bu sene bodur elmalarım hala yapraklarını dökemediler,yeni sürgün çıkarmaya başladılar,kiraz ve şeftalilerin tomurcukları belirmeye başladı,işin en fenası Japon eriklerim meyveleri fındık kadar oldu durmadan da çiçek açıyorlar.
Havalar, Marmara bölgesinde bu sene yaz gibi olunca;ne zaman ilaçlama yapacağız acacaba?
Yapraklı elma,çiçek ve meyvalı Japon-eriklere Bordo Bulamacı atılabilir mi?
Bordo bulamacı meyve ağaçları budama sonrası için kullanılıyor. Mantar hastalıklaına karşı tomurcuk öncesi ve çiçeklenme sonrası kullanılır.
Sergüzen
26-11-2009, 22:33
Yaprakların üçte ikisi döküldüğünde, yani bugünlerde % 2 lik bordo bulamacını ağaçlarınıza atarsanız ve baharda da tomurcuklar uyanmadan % 1 lik atarsanız meyvelerinizin ve ağaçlarınızın sağlıklı olduğunu göreceksiniz. Bordo bulamacı mantar hastalıklarını önlüyor. Geçen yıl uyguladığım bordo bulamacı sonucunda elmalarımda bir tek hastalıklı elma oluşmadı ve ürün de bol idi. İki yıllık elmaların birinden 15 kg civarı diğerinden de 8 kg civarı elma aldım.
Sayın Halil Önen
ve Sergüzen,
her ikinize de verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.
bu sene kullanmayı düsünüyordum sebzeler için ama yazılanları okuyunca vazgeçtim.
Halil Önen
01-04-2011, 16:13
bu sene kullanmayı düsünüyordum sebzeler için ama yazılanları okuyunca vazgeçtim.
Kullanma kuzen,
zaten sebzelerde bordo bulamacı kullanılmaz.:)
ligustrum
01-04-2011, 17:20
%1 lik bordo bulamacı yapılışında (0.5 kg sönmemiş veya 1 kg sönmüş kireç + 50 kg su karışımının) üzerine (1 kg göztaşı+ 50 kg su karışımı) yavaş yavaş karıştırarak dökülmesi sonucu oluşuyor.
Karışıma temiz yeni çivi sokularak test ediliyor.
Çivi de renk değişimi yoksa bordo bulamacı olmuş,
kırmızılık bir renk oluşuyorsa, karışıma biraz daha kireçli su ilave edilecekse;
Bu son yapılan kireçli suyun ilavesi işlemi yapılırken;
bordo bulamacı haline gelmiş mavi renkli sıvının, az miktardaki kireçli suyun üzerine dökülmesi şeklinde mi olacak?
Yer beyaz, gök mavi şeklinde mi?
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için,
Kireç miktarı biraz fazla tutulursa ne olur?
Halil Önen
02-04-2011, 09:15
.....
bordo bulamacı haline gelmiş mavi renkli sıvının, az miktardaki kireçli suyun üzerine dökülmesi şeklinde mi olacak?
Yer beyaz, gök mavi şeklinde mi?
Önce kireç eritilir ya da hazır kireç az suda erilir.
Sonra su dolu kaba karıştırılır.
Üzerine eritilmiş göztaşı ilave edilir. Tersi olmaz, o zaman kesilir,etkisi hiç olamaz.
Evet ...
önce '' yer beyaz''
Sonra '' gök mavi''
ligustrum
02-04-2011, 13:57
Sayın Halil Önen; Bordo bulamacı test sonrası çivide kızarıklık bırakıyor, biraz daha kireçli su ilave etmek zorunda kalırsak; nasıl bir işlem yapacağımızı?
Bulamacda kireç oranını biraz fazla tutarsak ne olur?
Bulumacın etkisi biter mi?
İnşallah derdimi anlata bildim.
firarisözler
05-04-2011, 22:39
toprak ve/ya ağaçlar için yalnızca göztaşı kullanılabilirmi illa bordo bulamacı mı olmak zorunda..teşekkürler
oktanyum
05-04-2011, 23:24
Kullanılabilir. Ama göztaşına kireç katılarak elde edilen Bordo Bulamacının daha yararlı olacağı kuşkusuzdur. Göztaşı suda kolaylıkla eridiğinden, bitki üzerinde fazla kalamayacağı için etkinliği kısa sürecektir. Oysa ki göztaşına kireç katılmasıyla elde edilen Bordo Bulamacının bitki üzerinde yapışmasından dolayı etkinliği daha uzun süreli olacaktır. Kirecin katılması aynı zaman da göztaşının asit özelliğini de giderip bitki gözlerinin yanmasını önler.
Halil Önen
05-04-2011, 23:45
toprak ve/ya ağaçlar için yalnızca göztaşı kullanılabilirmi illa bordo bulamacı mı olmak zorunda..teşekkürler
Toprak da kullanamazsınız. Toprağınıza bakır yüklersiniz, öldürürsünüz.
Ağaçların budama ve hastalıkları yerlerine fırca ile sürülür, iyi gelir.
ligustrum
06-04-2011, 04:43
Bordo Bulamacında kireç oranını biraz fazla tutarsak ne olur?
firarisözler
06-04-2011, 17:39
sn.Oktanyum ve sn. Halil bey teşekkür ederim. kav olduğunu düşündüğüm ve kuruyunca epey bi hafifleyen ve katılaşan iki avuç büyüklüğünde bir mantar türemişti geçen yıl. Düşündüm ki toprağa bordo bulamacı ile karıştırdığım suyu dökersem belki olmaz, bir arkadaşta sadece göztaşı döksen de olur demişti ve az birşeyde bana vermişti. kullanamadım ve sormak istedim. bu mantar çiçeklerin gövdelerini arasına alıyor ve dahasonra beraberce kuruyorlar güzel güzel !!! (çiçekler ağaç altında).
oktanyum
07-04-2011, 20:39
Kav mantarına karşı göztaşı mahlülünü kullanma düşünceniz bu mantarla başa çıkmanın zaten hemen hemen tek yolu. %2'lik göztaşı mahlülünden metrekareye 10 lt. uygulama bitki koruma talimatnamesinde yer alır zaten.
Halil Önen
07-04-2011, 21:59
Bordo Bulamacında kireç oranını biraz fazla tutarsak ne olur?
Yer biraz daha beyaz olur...:)
Göz taşının etkisi azalmış olur. Bu defa kireç sürgün gelişimini yavaşlatır.
Oranlarda denge her ikisininde etkili olması içindir.
denizakvaryumu
08-04-2011, 07:46
Ankara'da bu sene Mehmet Beyin organik tarım bahçesinde bordo bulamacı kullanılmadan sadece labicuper kullanılarak bir deneme yapılıyor.
Ayrıca zararlılar için dopteril kullanıldı.
Dopteril ve labicuper karıştırılarak tek seferde atıldı.
======================
Kumpınarı organik tarım bahçeleri
http://kumpnar.blogspot.com/2010/04/kumpnar-organik-tarm-bahceleri.html
seyyah53
08-04-2011, 11:20
Labicuper in dünyada kullanımında bağ küllemesine karşı koruyabileceği yazıyor....
bir nevi kükürt yerine kullanılabilir diyebilirmiyiz...ya da ' ben kullandım faydasını gördüm diyen varmı'?
oktanyum
08-04-2011, 19:50
Labicuper bakır içerikli bir gübre preparatı olduğundan küllemeye karşı değil de mildiyö, monilya gibi fungal bitki hastalıkları ile bakteriyel bitki hastalıklarına karşı bitki mukavemeti için tavsiye edilmektedir.
kayastop
10-04-2011, 14:07
Küllemeye karşı gülleci bulamacını tavsiye edebilirim size.
resul çalış
26-01-2012, 19:40
selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım. benim 30adet 2 yaşında ceviz fidanım var. bunlarada bordo bulamacı atayım mı? şimdiden teşekkürler
kenan kırca
26-01-2012, 21:02
selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım. benim 30adet 2 yaşında ceviz fidanım var. bunlarada bordo bulamacı atayım mı? şimdiden teşekkürler
konuyu başından okumanızı tavsiye ederim budamadan sonra atabilirsiniz.
savagegarden
31-12-2012, 18:01
selamlar.zeytin zamanı bıttı ve sımdı bordo bulamacı zamanı.bir arkadaşım nano bakır okey adlı bir üründen bahsetti onuda aynı bordo bulamacı gıbı ve onun yerıne kullanabılecegımı soyledi.bu urunu bılen kullanan yorum yapabılecek varmı.fiyat olarak hazır bordo bulamaclarıyla hemen hemen aynı deniyor.
Arkadaşlar Badem ağaçlarım hafif tomurcuklanmaya başlamış tomurcuklar pembemsi bir şekilde belli oluyor.
Aceba bordo bulamacı için geç kaldım mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
selim_50
28-02-2013, 15:24
sayın prıtt; geç değil ama, %1 lik oranın üzerine kesinlikle çıkmayın
KAPTANzst
28-02-2013, 17:36
Ağaçlarda çiçek olmadıktan sonra fare kulağı kadar yaprak olsada %1 ya da %0.5 oranında kullanabilirsiniz.
merhaba. bordo bulamacı ve suda eriyen kükürtü karıştırıp ilaçlama yapabilirmiyiz
ahmeteroz
24-10-2013, 12:39
120 agaclik 15 yasinde zeytin bahcem var agac basina ortalama 30 35 kg zeytin var 5 defa ziraatcimin onerdigi sivi amerjkan mali 3 5 40 potas kullanxim hala yesil ve kiziller ne yapabilirim
Sevgili Adalet Hanım;
Benim tavsiyem Biyolojik Mücadeleye biran önce geçmemizin gerekliliği . ağaçlarımızdaki başlıca sorunlarımız Ateş Yanıklığı , Kara Leke gibi Külleme gibi Hastalıklara karşı artık tamamen ruhsatlanmış biyolojik ürünler mevcut bu ürünleri kullandığımız zaman hem sağlıklı ürünler elde ediyoruz hemde ağaçlarınızı tanıyamıyorsunuz o kadar sağlıklı oluyorlarki görmeniz gerek. Ben yaklaşık 4 yıldır Biyolojik Mücadele ile ürünlerimi yetiştiriyorum. Az masraf ve çok ürün elde ediyorum.Ürünlerimi de insanlara göğsümü gere gere satıyorum çünkü mantar ilacı ve böcek ilaçları kullanmıyorum. Bu konuda araştırma yapar iseniz eminim bu söylediklerime sizde katılabilirsiniz. Yalnız bu arada zıraai ilaç bayileri bu duruma pek sıcak bakmıyorlar sebebine gelince her hastalığa ayrı bir ilaç satılıyor ne yazıkki . Bence işlerine gelmiyor bana belki kızacaklar ama bu böyle .
Saygılar
Sayın Oğuz Bey,Ben bir emekliyim hobi olarak 30 ağaç çeşitli meyve, 20 ağaç zeytinim var biyolöjik mücadelede bulunmak istiyorum yardımcı olursanız size minnetkar olurum.şimdiden teşekkürler
kocasinan
09-12-2013, 15:15
Bordo bulamacını -5,-6 derecede atmamızın bir mahzuru olurmu ? çok soğuk havada bordo bulamacı atmak ağaçlara zarar verirmi?
Bordo bulamacını -5,-6 derecede atmamızın bir mahzuru olurmu ? çok soğuk havada bordo bulamacı atmak ağaçlara zarar verirmi?
''Bordo bulamacı, soğuk ve nemli havalarda uygulandığında yaprak yanıklığına ve meyve dökümüne neden olur'' diye yazıyor aşağıdaki dökümanda:
http://zarailcetarim.files.wordpress.com/2010/10/bordo-bulamaci-ali.ppt#257,2,Slayt 2
Bence biraz geç kalmışsınız, bu düşük sıcaklıkta atılmasa uygun olur.
Sonbaharda hasattan sonra hava sıcaklığının 15-16 derecelerde atılması isabetli olur diye biliyorum ben..
barba1981
18-12-2013, 00:40
Eylül ayında diktiğim tüplü ceviz fidanlarına bu aralar bordo bulamacı atmalı mıyım?
barba1981
23-12-2013, 20:40
Eylül ayında diktiğim tüplü ceviz fidanlarına bu aralar bordo bulamacı atmalı mıyım?
????
MeyveliTepe
23-12-2013, 21:15
Eylül ayında diktiğim tüplü ceviz fidanlarına bu aralar bordo bulamacı atmalı mıyım?
Şimdi değil de, gözler uyanmadan hemen önce Şubatta uygun bir hava yakaladığınızda atsanız daha iyi:
Serkandemir
24-01-2014, 12:20
Değerli arkadaşlar,
Ufak bir hobi bahçem ve 20'ye yakın meyve ağacım var.
Geçen sene bordo bulamacını zamanında uygulamadığım için meyve ağaçlarımdan randıman alamadım. Mevsim normal gidiyor olsa idi bu sene mart ayında ilk bordo bulamacı uygulamamı yapacaktım ancak mevsimin sıcak geçmesinden dolayı ocak ayının ortasında meyve ağaçlarım çiçek tuttu (İstanbul'dayım).
Şu durumda bordo bulamacı uygulasam mı veya uygulamam gereken başka koruyucu ilaçlar var mı?
Teşekkürler
Serkan Demir
Değerli arkadaşlar,
Bordo bulamacı ile yeşil renkli bakırlı ilaç arasinda bir fark var mıdır?
ve bakırlı ilaç da bordo bulamacı ile aynı zamanlarda mı kullanılır? Teşekkürler
ağaçlara hangisi önce atılmalıdır?Kışlık yağ mı yoksa bordo bulamacı mı?Teşekkürler.
armatarim
26-07-2014, 13:07
Bordonun ve göztaşının bitkilere zararı fazla kullanmadıktan sonra yoktur.Fazla kullanıldığında bitkiyi geç uyandırır.Çevreye zararı kimyasal atık yapar.
Başka bir zararı yoktur.
İnsan sağlığı açısından;antidotu olmayan bir kimyasaldır.
Tarım Alışveriş Merkezi (http://www.tarimalisveris.com)
Charlaux
05-10-2014, 21:39
Merhaba arkadaslar,
Zirai urun satan yerlerde bu urunu bulabilir miyiz ?
Sevgiler
KAPTANzst
06-10-2014, 07:52
Merhaba arkadaslar,
Zirai urun satan yerlerde bu urunu bulabilir miyiz ?
Sevgiler
Çok kullanılan bir koruyucu olduğundan bulunur mutlaka.
Charlaux
06-10-2014, 15:20
Çok kullanılan bir koruyucu olduğundan bulunur mutlaka.
Sn.KAPTANzst,
Oncelikle cok tesekkur ederim yanitiz icin. Peki hazirlanmasi zor mudur,hazir alabiliyor muyuz ?
Sn.KAPTANzst,
Oncelikle cok tesekkur ederim yanitiz icin. Peki hazirlanmasi zor mudur,hazir alabiliyor muyuz ?
Kolay bulabiliyor olmanız lazım. eBay'de bile olduğuna göre..
VITAX BORDEAUX MIXTURE FOR FRUIT & VEG DISEASE CONTROLS BLIGHT CURL MOULDS 175G | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/VITAX-BORDEAUX-MIXTURE-FOR-FRUIT-VEG-DISEASE-CONTROLS-BLIGHT-CURL-MOULDS-175G-/141314091706?pt=UK_Home_Garden_Garden_Plants_Weed_ Pest_Control_CV&hash=item20e6f9eaba)
s.serdar
08-10-2014, 03:30
Bordo bulamacı ile yeşil renkli bakırlı ilaç arasinda bir fark var mıdır?
Yeşil renkli göztaşına (bakırsülfat) bir miktar kireç ilave edilince adı bordo bulamacı oluyor.
s.serdar
08-10-2014, 03:35
Geçen sene bordo bulamacını zamanında uygulamadığım için meyve ağaçlarımdan randıman alamadım.
Bordo bulamacının gövde zararlılarına yönelik bir uygulama olduğunu sanıyorum. Dolayısıyla meyve verimi ile pek ilintili olmadığını düşünüyorum.
İsmail Kuzucu
08-10-2014, 14:30
Değerli arkadaşlar,
Bordo bulamacı ile yeşil renkli bakırlı ilaç arasinda bir fark var mıdır?
ve bakırlı ilaç da bordo bulamacı ile aynı zamanlarda mı kullanılır? Teşekkürler
Bordo bulamacındakı mavı renk bakır sulfattan meydana, yesıl renk ıse bakırın karbonat tepkımesı ıle olusur. Baska bır ornek ıse bakır nıtrattır.
Hepsının amacı mantar hastalıgının olusumunu ve yayılmasını azaltmaktır. Kullanım donemlerı meyve agaclarında olup, dıger bıtkılerde (domates, bıber, hıyar, kabak) ıse yılda 2 defa olmak uzere dusuk doz oranında uygulama ıle kullanılabılır.
KAPTANzst
08-10-2014, 18:10
Sn.KAPTANzst,
Oncelikle cok tesekkur ederim yanitiz icin. Peki hazirlanmasi zor mudur,hazir alabiliyor muyuz ?
Hazır satılıyor . Sadece su oranına dikkat etmeli.
Cumhur Tonba
23-10-2014, 17:09
Charlaux; Sn.KAPTANzst,
Oncelikle cok tesekkur ederim yanitiz icin. Peki hazirlanmasi zor mudur,hazir alabiliyor muyuz ?
Siz de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/293453-post51.htm)
barba1981
25-10-2014, 19:27
Tavsiye edebileceğiniz hazır satılan bir markayı özelden bana yazabilir misiniz?
çlarım var hobi olarak ilgileniyorum selamlar
Arkadaşlar bahçemde ayva,şeftali,armut,elma,nar,karadut,erik,kiraz ağaçlarım var, budama yapıcam, budama dan sonra bordo bulamacı uygulasam'mı acaba ayva hariç değer ağaçlardan verim alamadım sizce uygulasammı?
Budamadan sonra yapsanız iyi olur.
aydemiraydın
11-12-2015, 08:45
şimdi % 2 lik bordo bulamacı kullanın. budamadan sonra gözler uyanmadan % 1.5 lik bordo bulamacı kullanın.
Merhaba,
Bordo bulamacında kullanılan bakır sülfatla, bakır nitrat arasındaki fark nedir?
Candemin bakır nitrat çözeltisi diye bir ürünü var. Firma yetkilisinin söylediği oranlarda atılırsa, fiyatı göz taşı kireç karışımından daha ucuza geliyor. Bu ürün hakkında görüşlerinizi alabilir miyim ? Candem Copper Liquid Bakırlı Gübre Çözeltisi - Bakır Nitrat İçerikli - 5 kg - 150,00 TL - Candem Copper Liquid Bakır Nitrat İçerikli Gübre Çözeltisi (http://www.ziraimarket.com/Candem-Copper-Liquid-Bakirli-Gubre-Cozeltisi-Bakir-Nitrat-Icerikli-5-kg,PR-9398.html)
https://www.youtube.com/watch?v=96OzIm3ROxU
musaduman
01-02-2016, 18:03
Herkese selam bahçemde organik yumurta üretimi yapıyorum her hangi bir bordo kullana bilirmiyim yani hepsi organikmidir?
Tavukları öldürürmü?
Herkese selam bahçemde organik yumurta üretimi yapıyorum her hangi bir bordo kullana bilirmiyim yani hepsi organikmidir?
Tavukları öldürürmü?
Siz bordo bulamacini agaclara atacaksiniz yere topraga degil tavuklar niye ölsün
Sn tarku
Bakıroksit nitrikasit ile bileşirse ,bakırnitrat olur
Bakıroosit sülfirikasitle birleşrse,bakırsülfat olur
Göztaşı olarak satılan bakırsülfattan [1kilo 10tl] kireçle karştırıp bordo bulamacı yaparsan çok ekonomik olur.5 kilo göztaşı:50 tl_5kilo kireç:5 toplam:55 tl . sizin alacağınız ilaçtan 3kat ucuz!
ben kendim yapıyorum.
saygılar
İsmail Kuzucu
02-02-2016, 08:20
Sn tarku
Bakıroksit nitrikasit ile bileşirse ,bakırnitrat olur
Bakıroosit sülfirikasitle birleşrse,bakırsülfat olur
Göztaşı olarak satılan bakırsülfattan [1kilo 10tl] kireçle karştırıp bordo bulamacı yaparsan çok ekonomik olur.5 kilo göztaşı:50 tl_5kilo kireç:5 toplam:55 tl . sizin alacağınız ilaçtan 3kat ucuz!
ben kendim yapıyorum.
saygılar
1 ton ilaçlama için toplam fiyat nedir? Bakır nıtrat oranları 1 ton suya 1kg ile 1,5 kg arasında değişiyor ve fiyatları 20-30 lira arası.
[QUOTE=İsmail Kuzucu;1437088]1 ton ilaçlama için toplam fiyat nedir? Bakır nıtrat oranları 1 ton suya 1kg ile 1,5 kg arasında değişiyor ve fiyatları 20-30 lira arası.
Sn İsmail Kuzucu
Ben %1lik [1kğ göztaş-1kğ kireç] hazırlarsam 1TON SU ile püskürtüyorum.
MALİYETİ:10 TL
/(ben kilosu 8 tl ye göztaşı 1-2 tl ye kireç aldım....)
Biliyorsun ki güzün %2-3,meyve sonrası ve baharın %1 dir.
İster 1kğ HAZIR bakırsülfat.ister1kğ KENDİ YAPTIĞIN bordo bulamacı isterde
1kğ BAKIR LI ürünler kullan hepsininin etkisi aynıdır.
Ha nedersin benim kullanacağım alan az dersin.Uğraşmaya değmez dersin hazırlardan kullanırsın!
Saygılar
İsmail Kuzucu
02-02-2016, 21:31
[QUOTE=İsmail Kuzucu;1437088]1 ton ilaçlama için toplam fiyat nedir? Bakır nıtrat oranları 1 ton suya 1kg ile 1,5 kg arasında değişiyor ve fiyatları 20-30 lira arası.
Sn İsmail Kuzucu
Ben %1lik [1kğ göztaş-1kğ kireç] hazırlarsam 1TON SU ile püskürtüyorum.
MALİYETİ:10 TL
/(ben kilosu 8 tl ye göztaşı 1-2 tl ye kireç aldım....)
Biliyorsun ki güzün %2-3,meyve sonrası ve baharın %1 dir.
İster 1kğ HAZIR bakırsülfat.ister1kğ KENDİ YAPTIĞIN bordo bulamacı isterde
1kğ BAKIR LI ürünler kullan hepsininin etkisi aynıdır.
Ha nedersin benim kullanacağım alan az dersin.Uğraşmaya değmez dersin hazırlardan kullanırsın!
Saygılar
1 ton suya 1 kg göz taşı ve 1 kg kireç koyduğunuzda bu oran %1lik olmaz ki?
Siz maliyet 3 kat fazla olur demişsiniz, bende bakır nitrat ürünlerinin kullanım dozunu ve fiyat bilgisini verdim. ! işaretinin amacını anlamış değilim.
Sn tarku
Bakıroksit nitrikasit ile bileşirse ,bakırnitrat olur
Bakıroosit sülfirikasitle birleşrse,bakırsülfat olur
Göztaşı olarak satılan bakırsülfattan [1kilo 10tl] kireçle karştırıp bordo bulamacı yaparsan çok ekonomik olur.5 kilo göztaşı:50 tl_5kilo kireç:5 toplam:55 tl . sizin alacağınız ilaçtan 3kat ucuz!
ben kendim yapıyorum.
saygılar
Bileşenleri anladım. Benim merak ettiğim, iki karışımda ağaçlara aynı etkiyi mi yapıyor? Bordo bulamacı yaptım kış ilaçlaması olarak. %2 lik bordo bulamacı attım. Hem yapması çok zaman alıyor, hem de atomizerin memeleri tıkanıyor. Göztaşı 8 lira ve bir ton ilaç için 20 kilo gidiyor. Bakır nitrat ise 1 tona 1.25 litre. Buradan hesaplarsak, göztaşı 4 kat pahalı oluyor. Eğer etkisi aynıysa hem zahmetten, hem paradan tasarruf.
Kendi yaptığım metodu anlatayım, en güzeli kireç ve göztaşını kendin alıp yapmak. 10 kg kireci ayrı ayrı 2 poşet halinde alın. 2 tane 20 kg lık tenekenin ağzını açıp sabunla yıkayıp içini yarıdan fazla su doldurarak kireçleri parça parça atın. Tamamen sönünce üzerine su ekleyin. 2 tane de temiz 30 litrelik deterjan bidonu yıkayın ve bu iki kireci boya karıştırma ucunu matkaba bağlayıp karıştırın ve tas tas alıp 25-30 cm lik ince süzgeçle süzün ve bidonlara koyun. Bunlardan genelde 2 tane hazır bulundururum ben. İlacı atacağınız zaman bidonu yan yatırıp ileri geri sallarsanız kireç şerbet haline geliyor, ilaçlamanın içine 700-800 litre su doldurup kireçleri bidonu yan yatırarak yine aynı süzgeçle tonluğun içine süzün. Metal olmayan plastik bir kapta göztaşının yarısını koyun ve ihlas var ise bundan yapabileceğiniz en sıcak su ile bir kova su yapın, sonra göztaşının üzerine ekleyin ve karıştırın, sonrasında biraz çöktükten sonra süzgeçle bunu da süzün, bu arada traktör çalışıp ilaçlama karışma halinde olsun. Sonra göztaşını da böyle böyle süzün, iyi bir ayarlamayla 45 dakikada tamamı erimiş oluyor. sonra 1 tona tamamlayın. 1.5 luk meme takılı tabancada hiç tıkanma olmadan defalarca bordo bulamacı attım hem de el ile ve kendi başıma. Tıkanmaması için kireçte erimemiş parça kalmayacak, göztaşı da aynı şekilde olacak. Bakırlı karışıma yayıcı yapıştırıcı konmaz diyor ama ben arada atıyorum bir tane. İşiniz bittiğinde ise ilaçlamanın içine bir miktar su doldurup pompayı çalıştırmanız ve tabancadan duru su çıkana kadar su basmanız gerekiyor. Bir dahaki ilaca tıkanma yapmaması için.
Resulgur
04-02-2016, 00:25
BORDO BULAMACININ HAZIRLANMASI
Bordo bulamacının dozu kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları % 1 ve % 2’liktir.
%1’LİK BORDO BULAMACI HAZIRLANIŞI
100 litre bordo bulamacı hazırlamak için gerekli olan madde ve malzemeler şunlardır:
Öncelikle 50 ve 100 litrelik olmak üzere iki ayrı varile ihtiyaç vardır. 50 litrelik varilde 1 kg. göztaşı eritilir. Bakır sülfat suda zor çözündüğü için 24 saat önce suya bırakılmalıdır. Şayet suda hemen çözünmesi istenirse toz haline gelinceye kadar öğütülmesi gerekmektedir. ½ kg. sönmemiş kireç başka bir yerde azar azar dökülen ılık suda eritilerek söndürülür. Daha sonra 100 litrelik diğer varile süzülerek aktarılır ve su ilâvesi ile 50 litreye tamamlanır. Daha önce hazırlanan 50 litrelik göztaşı eriyiği ise 100 litrelik varilde bulunan 50 litre kireçli su üzerine yavaşça dökülür ve devamlı olarak ağaç sopa yardımı ile karıştırılmak suretiyle çivit mavisi renginde bulamaç elde edilir. Böylece % 1’lik 100 litre ‘Bordo Bulamacı’ hazırlanmış olur.
594465
100 Litrelik Bordo Bulamacı İçin, Göztaşı Ve Kireç Eriyiklerinin Hazırlanması
Bordo Bulamacının Hazırlanması
Bordo bulamacının hazırlanmasındaki son aşama ise hazırlanan göztaşı eriyiğinin kireç eriyiği üzerine dökülmesidir. Şayet kapta eksiklik görülürse normal su ilave edilerek 100 litreye Tamamlanır. Kireçli su kesinlikle göztaşı eriyiği üzerine dökülmemelidir.
594466
Diğer Oranlarda hazırlanan bordo bulamacı aşağıdaki kaynakta var. Göz atabilirsiniz.
Kaynak :
Bordo Bulamacı – Vitamin Deposu Blog Sitesi (http://vitamindeposu.tk/bordo-bulamaci/)
[QUOTE=tarku;1437383]Bileşenleri anladım. Benim merak ettiğim, iki karışımda ağaçlara aynı etkiyi mi yapıyor? Bordo bulamacı yaptım kış ilaçlaması olarak. %2 lik bordo bulamacı attım. Hem yapması çok zaman alıyor, hem de atomizerin memeleri tıkanıyor. Göztaşı 8 lira ve bir ton ilaç için 20 kilo gidiyor. Bakır nitrat ise 1 tona 1.25 litre. Buradan hesaplarsak, göztaşı 4 kat pahalı oluyor. Eğer etkisi aynıysa hem zahmetten, hem paradan tasarruf.[/
]
Sn tarku
1kğ bakırsülfat ında etkisi aynı
1kğ bakırnitratın da etkisi aynı
Bileşenleri farklı.
Sen bir tona 1.250 gr bakırnitratı atıyorsun da oluyor!
Ben bir tona 2kğ bakırsülfatı atıyorum da NİYE olmuyor ?
Hazır ilaç kullanacaksın sen kazanacaksın hemde satıcı kazanacak!
Ben kendim hazırlayacağım daha pahalı olacak. mantıklı mı?
Ben demiyorum ki şunu kullanın.TERCİH sizin .
Ha bahçecilik emek ister!
Saygılar
[QUOTE=akgul1a;1437208]
1 ton suya 1 kg göz taşı ve 1 kg kireç koyduğunuzda bu oran %1lik olmaz ki?
Siz maliyet 3 kat fazla olur demişsiniz, bende bakır nitrat ürünlerinin kullanım dozunu ve fiyat bilgisini verdim. ! işaretinin amacını anlamış değilim.
Sn İsmail Kuzucu
Benim işaretim in ne amacı olabilir ki! ancak bordo bulamacını kendimiz yaparsak daha ucuz olur diye düşünüyorum.
TERCİH sizin.ister hazır kullan ,ister kendiniz yaptığınız bulamacı kullan.
Siz biliyorsunuz ki 1kğ bakır sülfat ile 1kğ bakırnitratın işlevi aynı.
Ben hobi olarak bahçecilik yapmaya çalışan bir emekliyim.Hiçbir şirketle,kuruluşla ilgim yoktur.Zaten kendi yapımımız terçih ediyorum.
Arkadaşlar Yukarıda sayfada güzel alıntılamışlar.%1lik bulamaç yapmakiçin 1kğ kireç ve 1kğ göztaşı kullanılr. ağaçın her tarafına değsin diye 1ton suya ilave ediliyor .
Yanlış anlaşılmaya veya başka yerlere çekmeye gerek yok.
SAYGILARIMLA
[QUOTE=İsmail Kuzucu;1437211]
Sn İsmail Kuzucu
Benim işaretim in ne amacı olabilir ki! ancak bordo bulamacını kendimiz yaparsak daha ucuz olur diye düşünüyorum.
TERCİH sizin.ister hazır kullan ,ister kendiniz yaptığınız bulamacı kullan.
Siz biliyorsunuz ki 1kğ bakır sülfat ile 1kğ bakırnitratın işlevi aynı.
Ben hobi olarak bahçecilik yapmaya çalışan bir emekliyim.Hiçbir şirketle,kuruluşla ilgim yoktur.Zaten kendi yapımımız terçih ediyorum.
Arkadaşlar Yukarıda sayfada güzel alıntılamışlar.%1lik bulamaç yapmakiçin 1kğ kireç ve 1kğ göztaşı kullanılr. ağaçın her tarafına değsin diye 1ton suya ilave ediliyor .
Yanlış anlaşılmaya veya başka yerlere çekmeye gerek yok.
SAYGILARIMLA
Hala yanlış söylemekte direniyorsunuz. %1 lik olması için 100 litreye 1 kilo demektir. 1 tonbordo bulamacı için 10 kilo göztaşı gerekir!!!
[QUOTE=tarku;1437383]Bileşenleri anladım. Benim merak ettiğim, iki karışımda ağaçlara aynı etkiyi mi yapıyor? Bordo bulamacı yaptım kış ilaçlaması olarak. %2 lik bordo bulamacı attım. Hem yapması çok zaman alıyor, hem de atomizerin memeleri tıkanıyor. Göztaşı 8 lira ve bir ton ilaç için 20 kilo gidiyor. Bakır nitrat ise 1 tona 1.25 litre. Buradan hesaplarsak, göztaşı 4 kat pahalı oluyor. Eğer etkisi aynıysa hem zahmetten, hem paradan tasarruf.[/
]
Sn tarku
1kğ bakırsülfat ında etkisi aynı
1kğ bakırnitratın da etkisi aynı
Bileşenleri farklı.
Sen bir tona 1.250 gr bakırnitratı atıyorsun da oluyor!
Ben bir tona 2kğ bakırsülfatı atıyorum da NİYE olmuyor ?
Hazır ilaç kullanacaksın sen kazanacaksın hemde satıcı kazanacak!
Ben kendim hazırlayacağım daha pahalı olacak. mantıklı mı?
Ben demiyorum ki şunu kullanın.TERCİH sizin .
Ha bahçecilik emek ister!
Saygılar
Zaten benim merak ettiğim konu da buydu. Ben bakır nitrat attım dedim mi? Satıcı böyle söylüyor, aslı var mıdır? diye sordum. Ayrıca hazır satılan ilaçlar nasıl hazırlanıyor bilmiyorum. Belki içine başka maddeler katıyorlardır. konsantre meyve suyu diye bir şey oluyor da , konsantre bakır nitrat niye olmasın? ;)
İsmail Kuzucu
05-02-2016, 23:09
Bunca insan yıllarca demek ki yanlış kullanmış. :) Fazla fazla kullanmışlar.. Diyecek bişeyim kalmadı.
1 kg bakırsülfat ile 1 kg bakırnitrat etkisi aynı değildir. Suda çözünme oranları farklıdır. Hangi ürün suda daha iyi çözünüyorsa o ürün bitki tarafından daha kolay alınır.
Bu konuyu araştırın.
Ben%1lik bordo bulamacın herkesin söylediği gibi 1kğ göztaşı-1kğ kireçten yapıldığını söylüyorum.
100lt ile seyretilebilirm.
saygılar
Merhaba,
Bahar bu sene erken geldi, işler sıkıştı. Pazar günü budamalar bitti, rüzgar yüzünden bakır nitratı atamadım. Kayısılar çiçek açtı, elmalar açtı-açacak. Firma yetkilisine sordum, çiçek döneminde ilacı atma dedi. Budamacılar ise az dozda at bir şey olmaz dediler. İkilemde kaldım. Çiçekteyken bakır nitrat atayım mı? yoksa atmayayım mı? Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Bence atma, ben olsam atmam. Kayısılara özellikle atma ama elmalar için henüz vaktin varken hemen at yoksa onu da pas geç derim. Çiçek döneminde kullanılabilen farklı fungusit ilaçlarını kullanabilirsin. Çiçek sonrası yine bakırlı ilaçlar kullanırsın.
selim_50
03-03-2016, 09:31
sayın tarku; bordo bulamacını elma için %1 veya % 1,5 atabilirsin, geç kalmış sayılmaz ama kayısı için herhalde geciktik, konya ikliminin Nevşehir ile benzerliği çoktur.
kolay gelsin,
selim_50
03-03-2016, 13:33
sayın tarku; az önce aldığım bi ürün var, bayii çiçekli iken de kullanılacağını söyledi, kutusunda " blue bordo dısperss" yazıyor, normal bordo bulamacı 15 tl bunun 20 tl, hafta sonu kullanacağım
Merhaba,
başlığın tümünü okudum ancak bazı tereddütlerim var. Umarım yardımcı olursunuz.
Küçük bahçemdeki fidanlarım henüz bebek olsalar da hastalıkla mücadele, önlem alma,gelişimleri vs. için DiMartino Mary 5 Lt. Mekanik Pompa , ABEK1 Filtreli 3 M Gaz Maskesi, ilaçlama tulumu vs. vs. aldım. Abartmış olabilirim ama "KOAH" olunca işi sıkı tutmak gerek.
Meyve fidanlarımın bazılarını görürseniz sorularım hakkında fikir edinebilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/39284.htm) linkte.
Sorularım:
1. Bu miniciklere 3 bar basınçlı pompa ile "hazır bordo bulamacı" atılır mı?
2. Daha önce ilaç atmadığımdan; uygulama sırasında saksıları, etrafında büyük boşluk olacak biçimde mi yerleştirmeliyim? (Duvarları boyarsam hanım da beni kamuflaja boyar, bahçeye diker) ya da başka öneriniz olabilir mi?
3. Hassas mutfak tartısı ile gram gram tartıp karıştıracağım için 1-2 litre gibi az miktar suda % 1-1.5-2 lik oranlarda çok az da olsa şaşma sorun yaratır mı? yoksa en az 5 litre hazırlayıp kalanı dökeyim mi?
Saygılar
Fidanlarınız uyandıysa, bordo bulamacı yerine farklı fungusitleri atmanızı öneririm. Yine de atmayı düşünürseniz, bordo bulamacının rengi kalıcı değildir. Belirli bir süre sonra yok olur. Saksılarınız için korkmanıza gerek yok. Bu arada koah hastalığınız için üzüldüm. Büyük Geçmiş olsun.
Fidanlarınız uyandıysa, bordo bulamacı yerine farklı fungusitleri atmanızı öneririm. Yine de atmayı düşünürseniz, bordo bulamacının rengi kalıcı değildir. Belirli bir süre sonra yok olur. Saksılarınız için korkmanıza gerek yok. Bu arada koah hastalığınız için üzüldüm. Büyük Geçmiş olsun.
Teşekkürler :) zamanında hor kullandık, şimdilik başlangıç aşaması.
Zeytinler hariç hepsi uyandı fidanlarımın. Denemeye onlarla başlarım belki ama nisan ortasına geldik.
Diğer dönemler için 1 ve 3. sorularımı yanıtlayacak arkadaşlar var mı acaba? Daha önce ilaçlama pompası kullanmadım da. Önce yalnız su ile basınç ayarlaması denemesi de yapabilirim.
Saygılar
Merhaba fidanlarimda kulleme hastaligi oldu.bir arkadaş kukurt at dedi.tarim ilac dukkanlari bordo bulamaci dediler.sizce hangisini yapmaliyim.kukurt bordo bulamacinin yerine gecer mi
Merhaba fidanlarimda kulleme hastaligi oldu.bir arkadaş kukurt at dedi.tarim ilac dukkanlari bordo bulamaci dediler.sizce hangisini yapmaliyim.kukurt bordo bulamacinin yerine gecer mi
Kükürt, bordo bulamacının yerine geçmez. Yapraksız dönemde mantari hastalıklar için bordo bulamacı atılır. Kükürt yapraklı dönemde kullanılan bir ürün (kükürtün cinsi de önemli).
yurtsever
16-02-2017, 11:56
Zeytinlere bu dönemde atacağım bordo bulamacının,çiçeklenme döneminde atacağım Delfine zararı olurmu?
hatipali74
16-02-2017, 14:19
Zeytinlere bu dönemde atacağım bordo bulamacının,çiçeklenme döneminde atacağım Delfine zararı olurmu?
Olmaz, bordo bulamacı 15 gün etkilidir. Ama ben 21 gün bekliyorum...
Bordo bulamacı gerçekten sebzelere atılmıyor mu?
Orta yerlerde, sanırım H.Önem'in bir açıklaması vardı.
Fidelere atmayı düşünüyordum.
Merhaba ağaçlara bordo bulamacını vurduk. ikinci vurum için havalar hep yağmurlu vurma zamanım geçiyor. Nasıl bir yol izlemem gerekir. Havalar düzeldikten sonra bordoyu kullansam aynı etki olurmu.Bu mevsimde yağmurlu oluyor sizler nasıl yapıyorsunuz?
Merhabalar 25 tane zeytin ve 55 tane 2 şer ve 3 er tane meyve ağaçlarım var.bunlara ilaçlama yapacağım.bordo bulamacı (hazır olan)birde göz taşı (kendimizin) hazırladı ilaç var bunları tüm ağaçlara uygulaya bilirmiyim.baska tavsiye edebileceğiniz ilaçlama var mı.
Birde ilaçlama makina sı alacağım mekanik pompalı var bu yeterli olur mu.nette baktığım oregon ve secho sx200 diye bir pompa var yeteri gelir mi.tesekkurler.
Merhaba ağaçlara bordo bulamacını vurduk. ikinci vurum için havalar hep yağmurlu vurma zamanım geçiyor. Nasıl bir yol izlemem gerekir. Havalar düzeldikten sonra bordoyu kullansam aynı etki olurmu.Bu mevsimde yağmurlu oluyor sizler nasıl yapıyorsunuz?
Gözler patlatmadan vurman lazım. Olaki vuramadın havalardan dolayı ve patlattı. O zaman iyi bir bakırlı ilaç atmanı ilk hava açımında öneririm.
Sevgili Estikey dediğiniz gibi hava yağmurlu olduğu için kaçırdım.Bakırlı ilaçlar için tavsiyeniz nedir?önerebileceğiniz.
Gözler patlatmadan vurman lazım. Olaki vuramadın havalardan dolayı ve patlattı. O zaman iyi bir bakırlı ilaç atmanı ilk hava açımında öneririm.
Gözler azcık patladıysa ne olur?
Merhabalar 25 tane zeytin ve 55 tane 2 şer ve 3 er tane meyve ağaçlarım var.bunlara ilaçlama yapacağım.bordo bulamacı (hazır olan)birde göz taşı (kendimizin) hazırladı ilaç var bunları tüm ağaçlara uygulaya bilirmiyim.baska tavsiye edebileceğiniz ilaçlama var mı.
Birde ilaçlama makina sı alacağım mekanik pompalı var bu yeterli olur mu.nette baktığım oregon ve secho sx200 diye bir pompa var yeteri gelir mi.tesekkurler.
5 sene önce linkteki ilaçlamayı aldım. Hiç arıza yapmadı ve en yüksek ağaçları bile ilaçlayabilirsiniz.
Kelvin Teknik arjl ve Manuel lalama Makinalar (http://www.kelvin.com.tr/urundetay.asp?cat=MQ==)
Sevgili Estikey dediğiniz gibi hava yağmurlu olduğu için kaçırdım.Bakırlı ilaçlar için tavsiyeniz nedir?önerebileceğiniz.
Hangi meyveye atacaksınız?
Gözler azcık patladıysa ne olur?
Denemedim:D ama çiçek ve taze yapraklar için fitotoksik olabilir. Bir de mantari hastalık için geç kalınmış olabilir.
Şunu unutmamak lazım;
Ağaçları hastalıktan korumak, hastalıklı ağaçları tekrar temizleyip kurtarmaktan daha kolaydır.
Denemedim:D ama çiçek ve taze yapraklar için fitotoksik olabilir. Bir de mantari hastalık için geç kalınmış olabilir.
Şunu unutmamak lazım;
Ağaçları hastalıktan korumak, hastalıklı ağaçları tekrar temizleyip kurtarmaktan daha kolaydır.
Ben bir tur attım yaklaşık bir ay önce. Ama bir daha atasım var, sonbaharda atamamıştım.
Ben bir tur attım yaklaşık bir ay önce. Ama bir daha atasım var, sonbaharda atamamıştım.
Bizim tarımsal ilaç kullanma alışkanlıklarımız, antibiyotik kullanma alışkanlığımıza benziyor. Kara leke için ilaç alıyor vatandaş, ilaçta 100 litreye 10 cc diyor, adam bir suya bakıyor, bir ilaca sonra bütün şişeyi suya boca ediyor.
Burada o kadar konuşuldu, bakırın topraklarımızı zehirlediği ve avrupada buna kısıtlama getirildiği anlatıldı. Bu kadar anlatılmasına rağmen hala bilinçsiz kullanım hayret doğrusu.
Hangi meyveye atacaksınız?
Elma şeftali ayva kaysi nar vb.
Bizim tarımsal ilaç kullanma alışkanlıklarımız, antibiyotik kullanma alışkanlığımıza benziyor. Kara leke için ilaç alıyor vatandaş, ilaçta 100 litreye 10 cc diyor, adam bir suya bakıyor, bir ilaca sonra bütün şişeyi suya boca ediyor.
Burada o kadar konuşuldu, bakırın topraklarımızı zehirlediği ve avrupada buna kısıtlama getirildiği anlatıldı. Bu kadar anlatılmasına rağmen hala bilinçsiz kullanım hayret doğrusu.
Fırçaya bakınca bana 'atma' dediğinizi anlıyorum ancak ilaç dozu konusunda teknik, pratik, zeka, teorik ve deneyim açısından sıkıntım olmayacağı ayrıca bu konudan da bahsetmediğim için tam bana mı yazdığınız yoksa yanlış mı alıntıladınız anlamadım. Okuduğum kadarıyla yılda sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki kez atılıyor ve ben bir kere uyguladım daha. Poşet üzerindeki oranlar ile ilacı hazırladığıma göre o açıdan da sorun gözükmüyor.
Neyse ben yine de bu tip forumlara daha çok yakıştığına inandığım cevap mı veriyor azarlıyor mu belli olmayan cevaplar yerine yerine daha yumuşak tarzda cevap veren bir arkadaş çıkarsa onun cevabını bekliyeyim. Teşekkür ederim @tarku .
Fırçaya bakınca bana 'atma' dediğinizi anlıyorum ancak ilaç dozu konusunda teknik, pratik, zeka, teorik ve deneyim açısından sıkıntım olmayacağı ayrıca bu konudan da bahsetmediğim için tam bana mı yazdığınız yoksa yanlış mı alıntıladınız anlamadım. Okuduğum kadarıyla yılda sonbahar ve ilkbahar olmak üzere iki kez atılıyor ve ben bir kere uyguladım daha. Poşet üzerindeki oranlar ile ilacı hazırladığıma göre o açıdan da sorun gözükmüyor.
Neyse ben yine de bu tip forumlara daha çok yakıştığına inandığım cevap mı veriyor azarlıyor mu belli olmayan cevaplar yerine yerine daha yumuşak tarzda cevap veren bir arkadaş çıkarsa onun cevabını bekliyeyim. Teşekkür ederim @tarku .
Estağfurullah, fırça atmak haddim değil. Bordo bulamacı ve bakır ile ilgili sayfaları baştan sona okursanız, cevabı kimseden beklemenize gerek kalmaz. İlaç dozu ile ilgili bilginiz olduğuna şüphem yok. Bordo bulamacının kış ve ilk bahar olarak atıldığını bildiğinize eminim. Bu sene kış ilaçlamasını kaçırdığınızı ve 1 ay evvel bir defa attığınızı söylediğinize göre 2.ilaçlama doz aşımı olmuyor mu? Şeker hastası bir kişi, sabah akşam insülin alıyor diyelim. Bu hasta sabah ilacını almayı unutursa, akşam 2 doz alması mantıklı mı? Yine de siz cevap bekleyin
Estağfurullah, fırça atmak haddim değil. Bordo bulamacı ve bakır ile ilgili sayfaları baştan sona okursanız, cevabı kimseden beklemenize gerek kalmaz. İlaç dozu ile ilgili bilginiz olduğuna şüphem yok. Bordo bulamacının kış ve ilk bahar olarak atıldığını bildiğinize eminim. Bu sene kış ilaçlamasını kaçırdığınızı ve 1 ay evvel bir defa attığınızı söylediğinize göre 2.ilaçlama doz aşımı olmuyor mu? Şeker hastası bir kişi, sabah akşam insülin alıyor diyelim. Bu hasta sabah ilacını almayı unutursa, akşam 2 doz alması mantıklı mı? Yine de siz cevap bekleyin
Ayrıntılı yazayım;
Ağaçları elimizden geldiğince budadım, baktım zaman var, hafiften rüzgar da var hazırladım tulumbayı. Baktım ağzını açıp daha önce kullandığım ilacın son kullanım tarihi geçmiş. Etkinliğinin biraz azalacağını düşünerek olması gerekenden % 10 kadar fazla ilaç koyarak ilaçlamaya başladım. Ara ara rüzgarın kuvveti artıp ağzıma yüzüme bulaşsa da ilaçlamayı tamamladım ve yayladan aşağı indim. Ancak hava bozuktu ve biz döndükten sonra kuvvetli olmayan yağmurun da yağma ihtimali de vardı. Bu arada sezonda erik, şeftalinin yaprak kıvrıklığı ve armutların pas hastalığı olduğunu da ekleyeyim.
Şimdi olay bu, yani 'bir daha atasım var' derken aslında bunları kastetmiştim ama belki açıklasam daha iyi olurdu.
Örnek güzel ancak tam da 'cahil işi' olmadı benimki. Akşam insülinini zamanında yaptım ama yemek çok güzeldi, hele künefe üzeri dondurmayı görünce de dayanamadım, bu durumda tamam doz aşımı olacak ama şekerim de çok yükseldi gibi geldi, sorum bu; hafiften az daha insülin çakayım mı, sabahı bekleyeyim mi? Tamam bu seferlik sadece hastalığı geçirmiş agaçlara doz tekrarı yapalım derseniz az da olsa gözünü açmış fidanlar zarar görür mü? Yoksa 'senin üşengeçliğinin cezasını ağaçların çekecek başka yolu yok' derseniz ona da tamam. Veya insülin yerine başka bir şey mi atayım.
Ayrıntılı yazayım;
Ağaçları elimizden geldiğince budadım, baktım zaman var, hafiften rüzgar da var hazırladım tulumbayı. Baktım ağzını açıp daha önce kullandığım ilacın son kullanım tarihi geçmiş. Etkinliğinin biraz azalacağını düşünerek olması gerekenden % 10 kadar fazla ilaç koyarak ilaçlamaya başladım. Ara ara rüzgarın kuvveti artıp ağzıma yüzüme bulaşsa da ilaçlamayı tamamladım ve yayladan aşağı indim. Ancak hava bozuktu ve biz döndükten sonra kuvvetli olmayan yağmurun da yağma ihtimali de vardı. Bu arada sezonda erik, şeftalinin yaprak kıvrıklığı ve armutların pas hastalığı olduğunu da ekleyeyim.
Şimdi olay bu, yani 'bir daha atasım var' derken aslında bunları kastetmiştim ama belki açıklasam daha iyi olurdu.
Örnek güzel ancak tam da 'cahil işi' olmadı benimki. Akşam insülinini zamanında yaptım ama yemek çok güzeldi, hele künefe üzeri dondurmayı görünce de dayanamadım, bu durumda tamam doz aşımı olacak ama şekerim de çok yükseldi gibi geldi, sorum bu; hafiften az daha insülin çakayım mı, sabahı bekleyeyim mi? Tamam bu seferlik sadece hastalığı geçirmiş agaçlara doz tekrarı yapalım derseniz az da olsa gözünü açmış fidanlar zarar görür mü? Yoksa 'senin üşengeçliğinin cezasını ağaçların çekecek başka yolu yok' derseniz ona da tamam. Veya insülin yerine başka bir şey mi atayım.
Ben sonbaharda %2 lik hazır bordo bulamacı attım. Bu sene budamayı kendim yapıyorum ve 2000 ağaç, tek kişi ile uzun sürüyor. Muhtemelen bordo bulamacı atamayacağım. Bordo bulamacı yerine bu sene gülleci bulamacı deneyeceğim (Budamaya başlamadan %1 lik attım) . Pek çok mantari hastalıkla birlikte, zararlıları da baskıladığı söyleniyor. Kırmızı örümcek ve kabuklu bit için bire birmiş. Ağaçlara da herhangi bir zararı yok. Çiçekteyken bile (dozu iyi ayarlamak kaydı ile) atılabiliyor. Ben kuyuya atlıyorum, peşimden gelin diyemem. Sadece kendi yapacağımı söylüyorum.
Ben sonbaharda %2 lik hazır bordo bulamacı attım. Bu sene budamayı kendim yapıyorum ve 2000 ağaç, tek kişi ile uzun sürüyor. Muhtemelen bordo bulamacı atamayacağım. Bordo bulamacı yerine bu sene gülleci bulamacı deneyeceğim (Budamaya başlamadan %1 lik attım) . Pek çok mantari hastalıkla birlikte, zararlıları da baskıladığı söyleniyor. Kırmızı örümcek ve kabuklu bit için bire birmiş. Ağaçlara da herhangi bir zararı yok. Çiçekteyken bile (dozu iyi ayarlamak kaydı ile) atılabiliyor. Ben kuyuya atlıyorum, peşimden gelin diyemem. Sadece kendi yapacağımı söylüyorum.
Değerli Tarku arkadaşım, 2000 ağaç için bence riske giriyorsun. Gülleci ile halterci ile bu işler riske atılacak işler değil. tv lerde kanseri bitiriyorum böbrek yetmezliğine son diye havanda bitki öğütüp hap yapıp insanlara satan bi doktor vardı hatırladınız mı? Geçen ay kendisi kansere bağlı böbrek yetmezliğinden vefat etti. Hangi meyve üretiyorsun bilmiyorum ama güvenilir firmaların direnç gelişmemiş etkili ürünlerini zamanında ve doğru şekilde uygulaman bence en doğrusu. 2 ağacın olsa istediğini yap derdim ama iş ticari boyutlarda olunca arkasındaki emek ve para riske girmeye değmez. Bunu 2500 armut ağacı olan biri olarak söylüyorum...
Elma şeftali ayva kaysi nar vb.
Mastercop, her ağaca üzerinde önerilen doza göre ayarlayıp atabilirsin.
Mastercop, her ağaca üzerinde önerilen doza göre ayarlayıp atabilirsin.
Sayın estikey çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için.
Şu ilaç var uygunmudur başka tavsiye edebileceğiniz ürün link i var mı
POWER Cu 1lt Sistemik Bakır Sülfat Çözeltisi,POWER Cu 1lt Sistemik Bakır Sülfat Çözeltisi,Tarım Alışveriş Merkezi,erhan gul,ERHAN GÜL,50,00 TL,28,90 TL (http://www.tarimalisveris.com/POWER-Cu-1lt-Sistemik-Bakir-Sulfat-Cozeltisi,PR-56.html)
Bu arada 3 tane şeftali ağacım kurumuş çiçek açmamış lar.
kartezyenx
05-12-2017, 10:00
Teşekkürler,
sanırım kesinlikle meyveliyken kullanılmayacak...peki yapraklı iken kullanılması durumunda yapraklara bir zararı olur mu?
yok kardeş netten araştır yapraklıykende kulanılmaz diye biliyorum videolara bak internetten hep yaprağı dökülmüş ağaçlara verilir
kartezyenx
05-12-2017, 10:01
yaprağa zararı yok zaten yaprak için kullanılıyor
yaprakta mı :( kardeş videolara bak yaprağı döküldükten sonra kullanılır
yaprakta mı :( kardeş videolara bak yaprağı döküldükten sonra kullanılır
Yani uygulanan bitkiye göre değişir çeşitli yaprak hastalıklarına karaleke gibi zeytinde yine halkalı leke hastalığı olsun kullanımı vardır.Narda bu tarzada bir yaprak hastalığı bulunmaz sadece meyvede karaleke olur onun için kullanımı yoktur.Narda yapraklıyken kullanılmamasının bir sebebide bitkinin dallarına yaprak varken bordo bulamacı tam olarak değmez bundan dolayı yapraklıyken hem etkisinin olacağı bir hastalık yoktur hemde ilacın gövdeye dallara ulaşmasını engeller.
kartezyenx
04-01-2018, 18:04
Arkadaşlar sönmüş kireç kalitesis çıktı birebir kattım ama çivi testinde çivi bakırımsı ( kızılımsı ) renk aldı , sıkıntı olur mu tecrübe eden oldu mu
Arkadaşlar sönmüş kireç kalitesis çıktı birebir kattım ama çivi testinde çivi bakırımsı ( kızılımsı ) renk aldı , sıkıntı olur mu tecrübe eden oldu mu
Çivi testinin amacı zaten, bitkileri yakmaması için gerekli dozu anlamak için yapılıyor. Kireç kalitesiz çıktıysa, çivideki pası görmeyene kadar kireç eklemelisiniz.
kartezyenx
05-01-2018, 02:23
Evet ama attık bikere , ağaç nar yaprak yok , zarar ne olur sizce verim kaybı olurmu
Selamlar ... Arkadaşlar bordo bulamacinda kampanya yaptık inci tarım olarak 10 kg 100 tl
detaylı bilgi için 5336357319
mhmthncrkrn
05-01-2018, 17:46
en iyi bordo bulamacı
https://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/blue-bordo-disperss-10kg-hazir-bordo-bulamaci-315037631
kartezyenx
05-01-2018, 17:56
Nar ağaçlarına bordobulamacı yapıp attım bir kilo göztaş bir kilo sönmüş kireç , fakat kireç kalitesiz çıktı çivi testinde çivi kızılımsı oldu testten iyi puan alamadı kireç de kalmayınca ekleme de yapamadım kullandım , nar yaprakları yok yüzde birlik hazırladım sizce zarar ne olur verim kaybı olur mu
KAPTANzst
06-01-2018, 08:52
en iyi bordo bulamacı
https://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/blue-bordo-disperss-10kg-hazir-bordo-bulamaci-315037631
Sayın Mehmet ( Mahmut )Hançerkıran küçük çifciler için 1 veya 2 kg lık olsa ne güzel olurdu. Hobi bahçeleri bile kullanabilirdi.
Sayın Mehmet ( Mahmut )Hançerkıran küçük çifciler için 1 veya 2 kg lık olsa ne güzel olurdu. Hobi bahçeleri bile kullanabilirdi.
Kazık marka. Benzer bir ürünü 100 liraya almayanı dövüyorlar. Bu bordo bulamacı işinin suyunu çıkarttı ilaç şirketleri. Çiftçiyi sağılacak inek gibi görmekten ne zaman vaz geçecekler acaba? Aynı gemide olduklarının farkında değiller. Çiftçi biterse, bordo bulamacı ile yıkanmaya başlarlar.
MeyveliTepe
06-01-2018, 15:18
Ayrıntılı yazayım;
Ağaçları elimizden geldiğince budadım, baktım zaman var, hafiften rüzgar da var hazırladım tulumbayı. Baktım ağzını açıp daha önce kullandığım ilacın son kullanım tarihi geçmiş. Etkinliğinin biraz azalacağını düşünerek olması gerekenden % 10 kadar fazla ilaç koyarak ilaçlamaya başladım. Ara ara rüzgarın kuvveti artıp ağzıma yüzüme bulaşsa da ilaçlamayı tamamladım ve yayladan aşağı indim. Ancak hava bozuktu ve biz döndükten sonra kuvvetli olmayan yağmurun da yağma ihtimali de vardı. Bu arada sezonda erik, şeftalinin yaprak kıvrıklığı ve armutların pas hastalığı olduğunu da ekleyeyim.
Şimdi olay bu, yani 'bir daha atasım var' derken aslında bunları kastetmiştim ama belki açıklasam daha iyi olurdu.
Örnek güzel ancak tam da 'cahil işi' olmadı benimki. Akşam insülinini zamanında yaptım ama yemek çok güzeldi, hele künefe üzeri dondurmayı görünce de dayanamadım, bu durumda tamam doz aşımı olacak ama şekerim de çok yükseldi gibi geldi, sorum bu; hafiften az daha insülin çakayım mı, sabahı bekleyeyim mi? Tamam bu seferlik sadece hastalığı geçirmiş agaçlara doz tekrarı yapalım derseniz az da olsa gözünü açmış fidanlar zarar görür mü? Yoksa 'senin üşengeçliğinin cezasını ağaçların çekecek başka yolu yok' derseniz ona da tamam. Veya insülin yerine başka bir şey mi atayım.
Ağaçlarınızda yazın semptomlarını gördüğünüz mantar hastalıklarına bordo bulamacının etkisi fazlasıyla su götürür bir durum. Bu yıl bir defa bordo bulamacı uygulamışsınız zaten. Uygulamanın sayısını arttırmanın faydasından daha çok zararının olabileceğini akılda tutmakta fayda var. Neticede ağaçlara uyguladığınız bakırın tamamı toprağa inecek.
Sonbahar - ilkbahar uygulamaları bir şart değil, olabilecek maksimum uygulama tavsiyesinden ibaret, ve evet, toprağa inecek bakır miktarını olabildiğince azaltmak sürdürülebilirlik açısından Avrupa mevzuatı açısından da önerilen, AB'nin kapsama alanında kısıtlanan bir durum.
Bunun yerine, doğru zamanda nokta atışı yaparak yüksek bakır sorununu çözmüş veya önemli ölçüde azaltmış başka içeriklerin düşünülmesi yararlı olur.
kartezyenx
07-01-2018, 09:15
Yüzde birlik bulamaç attım 10-12 saat sonra hafif yağmur çiseledi , bir gün sonra çok kuvvetli yağmur yağdı saatlerce yağdı 2 gün sonra yine şiddetli yağdı , bugün baktım bazı ağaçlarda mavilik var , çoğunda mavilik yok ya da çok çok az , sanki hiç atılmamış gibi , anormal bi durum değil mi 24 saat sonra 2 gün peş peşe aşırı şiddetli yağmur yağdı ama bukadar kolay yıkanırmı , hem bazı ağaçlar neden pek yıkanmamış , traktörü işçi kullandı ben tabancayla attım banyo ettirdim resmen , acaba işçi karıştırıcıyı mı kapattı ? Bilgisi olanlar yardım edebilirmi bana başına böyle bişey gelen oldumu
Yüzde birlik bulamaç attım 10-12 saat sonra hafif yağmur çiseledi , bir gün sonra çok kuvvetli yağmur yağdı saatlerce yağdı 2 gün sonra yine şiddetli yağdı , bugün baktım bazı ağaçlarda mavilik var , çoğunda mavilik yok ya da çok çok az , sanki hiç atılmamış gibi , anormal bi durum değil mi 24 saat sonra 2 gün peş peşe aşırı şiddetli yağmur yağdı ama bukadar kolay yıkanırmı , hem bazı ağaçlar neden pek yıkanmamış , traktörü işçi kullandı ben tabancayla attım banyo ettirdim resmen , acaba işçi karıştırıcıyı mı kapattı ? Bilgisi olanlar yardım edebilirmi bana başına böyle bişey gelen oldumu
Karıştırıcıyı kapatma hatasına ben bir defa düştüm. Göz taşı dibe çöküp, filtreyi tıkadı. Karıştırıcı ile alakalı olduğunu sanmıyorum. Bence yağmurun yağdığı yön ile alakalıdır. Yağmurun ters tarafında kalan yerler mavi, diğer yerler yıkanmıştır. İlaçlamadan 12 saat sonra yağmur yağdıysa, bence tekrar ilaçlamaya gerek yoktur. Ağaçların 6 ay mavi kalması diye bir şey mümkün değil zaten.
kartezyenx
07-01-2018, 09:47
Karıştırıcıyı kapatma hatasına ben bir defa düştüm. Göz taşı dibe çöküp, filtreyi tıkadı. Karıştırıcı ile alakalı olduğunu sanmıyorum. Bence yağmurun yağdığı yön ile alakalıdır. Yağmurun ters tarafında kalan yerler mavi, diğer yerler yıkanmıştır. İlaçlamadan 12 saat sonra yağmur yağdıysa, bence tekrar ilaçlamaya gerek yoktur. Ağaçların 6 ay mavi kalması diye bir şey mümkün değil zaten.
tarku 6 ay degil bugun 5. Gün , siz nasıl attınız , gözler mi tıkandı bilmem pervanelinin memelet tıkanınca tabancayla attım bahçdnin son kısmında memelet açıldı petvaneyle atmaya başladı işçi o esnada ben tabancayla atmaya devam ettim ilginçtir bu son atılanlarda mavilik var aklıma gelen şu memeler tıkalıyken işçi karıştırıcıyı kapattı kireç ya da göztaş çöktü ayrıştı , ben tabancayls atarken kireç attım , karıştırıcı çalışınca bukez tam tetsi kireç azalınca göztaş ağırlıklı attım diye düşünüyorum öyle olduysa mavi ağaçlarda fitotokside olabilir
kartezyenx
07-01-2018, 09:49
Göztaşmı çöker altta kalır kireç mi , tabanca çıkışı tankın altında ama iç mekanizma nasıl ilacı üsttenmi alıyo alttanmı
kartezyenx
07-01-2018, 09:52
Bi de bu ertesi gün yağan yağmur aşırı şiddetli ve saatlerce yağdı hatta trafikte insanlar dörtlüleri yakıp yavaş yavaş gidiyordu o denli yağdı
Göztaşmı çöker altta kalır kireç mi , tabanca çıkışı tankın altında ama iç mekanizma nasıl ilacı üsttenmi alıyo alttanmı
Kirecin suda erimesi, göz taşına göre daha kolay ve bakır sülfat kireçten daha ağır. Bu yüzden karıştırmayı kapattığımda çökelti halinde göz taşı aşağıya çöküyor. ilacın alındığı yer alttadır. Memelere daha gelmeden, tortu makinenin filtresinde yapışkan bir şekilde, filtrenin deliklerine yapışıyor. Kendi yaptığınız bordo bulamacını atıyorsanız, makineye koymaya başladığınız andan, ilacı bitirdiğiniz ana kadar karıştırıcıyı hiç kapatmamanız gerekiyor.
tarku 6 ay degil bugun 5. Gün , siz nasıl attınız , gözler mi tıkandı bilmem pervanelinin memelet tıkanınca tabancayla attım bahçdnin son kısmında memelet açıldı petvaneyle atmaya başladı işçi o esnada ben tabancayla atmaya devam ettim ilginçtir bu son atılanlarda mavilik var aklıma gelen şu memeler tıkalıyken işçi karıştırıcıyı kapattı kireç ya da göztaş çöktü ayrıştı , ben tabancayls atarken kireç attım , karıştırıcı çalışınca bukez tam tetsi kireç azalınca göztaş ağırlıklı attım diye düşünüyorum öyle olduysa mavi ağaçlarda fitotokside olabilir
Memeler tıkandığında karıştırıcıyı neden kapattığını anlayamadım. İster hortumla atın, ister atomizer ile atın. Karıştırıcı hiç bir zaman kapatılmamalıdır. Farklı ilaçlar attığınızda da bu kural değişmez.
Yüzde birlik bulamaç attım 10-12 saat sonra hafif yağmur çiseledi , bir gün sonra çok kuvvetli yağmur yağdı saatlerce yağdı 2 gün sonra yine şiddetli yağdı , bugün baktım bazı ağaçlarda mavilik var , çoğunda mavilik yok ya da çok çok az , sanki hiç atılmamış gibi , anormal bi durum değil mi 24 saat sonra 2 gün peş peşe aşırı şiddetli yağmur yağdı ama bukadar kolay yıkanırmı , hem bazı ağaçlar neden pek yıkanmamış , traktörü işçi kullandı ben tabancayla attım banyo ettirdim resmen , acaba işçi karıştırıcıyı mı kapattı ? Bilgisi olanlar yardım edebilirmi bana başına böyle bişey gelen oldumu
Bordo bulamacı hiç atmadım ama atılan ilaç ilk iki saat içinde etkisini gösterir.
İki saat sonra yağmurun yağması atılan ilacı etkilemez.
Oluşan mavilik yapraklara tazyik neticesinden olmasın!
Ben öyle düşünüyorum, tazziik ayarını iyi ayarlayın derim.
kartezyenx
07-01-2018, 17:34
Memeler tıkandığında karıştırıcıyı neden kapattığını anlayamadım. İster hortumla atın, ister atomizer ile atın. Karıştırıcı hiç bir zaman kapatılmamalıdır. Farklı ilaçlar attığınızda da bu kural değişmez.
karıştırıcıyı kapattığından emin değilim acaba diyorum kapattı mı , traktör arkası çekilen pervaneli 1 tonluk klasik makineler , bu makinelerde ilaçlama esnasında karıştırıcıyı kapatma şansı varmı
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.