PDA

View Full Version : Yılan yastığı




Mine Pakkaner
28-08-2006, 09:55
Arum maculatum (Panca Yılanyastığı, Nivik, Yılan bıçağı, Kabargan )

70621

- Tırşık (H. İbrahim ARIKAN, Tarsus-İçel, 1996)

Malzemeler: 2 kg taze bitki, 1 kg yoğurt, 1 su bardağı döğme, 1 su bardağı nohut, 1 yemek kaşığı tuz, 1 litre su, yeteri kadar un.

Hazırlanışı: Önce tencere içerisinde su hafif ateşte ılık hale getirilir. İçerisine döğme, nohut, tuz ve yoğurt konularak karıştırılır. Bu esnada toplanıp temizlenen ve ince ince doğranmış bitki ilave edilir. Üzerini kaplayacak şekilde un serpilir. Daha sonra tencerenin kapağı sıkıca kapatılır ve sofra beziyle sarılır. 1 gün kadar beklemeye alınır. Sonra tencere kaynamaya bırakılır. Kaynama esnasında çıkan yeşil köpükler alınır. Bu köpükler otun zahirinin çıktığını belirtmektedir. Köpükler bitinceye kadar kaynatılır. Sonra biraz dinlendirilerek servise hazır hale gelir
(Tarif: Hatice ARIKAN).

- Nivik Yemeği ( Nuran İşler, Zile( Alibağ Köyü) Tokat,2001)

Malzemeler: 1 kg. nivik bitkisi, 2-3 adet kuru soğan.,1 yemek kaşığı pul biber, 2 yemek kaşığı yağ (sıvı veya katı) ve yeterince tuz.

Hazırlanışı: Bitki yaprakları bol su ile yıkandıktan sonra doğranır. Bu sırada elin zarar görmemesi için poşet takılır. Doğranan bitki tuz ile birlikte bir süre ovulur ve bir saat kadar bu halde bekletilir. Daha sonra soğuk su ile bol bol yıkanır. Bir tencerede doğranmış olan soğanlar pembeleşinceye kadar kızartılır. Bunun üzerine hazırlanan bitki ilave edilip karıştırılır. Üzerine kırmızıbiberi ve tuzu ilave edilip ocaktan aldıktan sonra servisi yapılır.
( Tarif: Sevim Çamok)

-Tirşik çorbası (Ayşe Kızılkaya, Ceyhan- Adana,2001)

Malzemeler:1 kg. çiçeklenme öncesi toplanmış yılanyastığı bitkisi. 1 su bardağı nohut, 2 su bardağı ılık su,2 su bardağı döğme( Buğdayın pişirilip kurutulduktan sonra kabuğu bazı işlemlerden geçirilerek soyulmuş halidir), 2 su bardağı un, yeterince ayran ve tuz.

Hazırlanışı: Toplanan bitki iyice yıkandıktan sonra çok ince şekilde doğranır. Daha sonra hafif ılık su, döğme, nohut ve ayran karıştırılır. İçerisine doğranmış yılanyastığı ve bir miktar un ilave edilerek tekrar karıştırılır. Kalan un bu karışımın üzerine dökülür. Bu karışım mayalanıp ekşimesi için kabın kapağı kapatılarak bir gece bekletilir. Sonra pişirilmeye başlanır. İçindeki ayranın kesilmemesi için kaynayıncaya kadar karıştırılır. Yılanyastıkları pişirme esnasında sararıp, dil yakmayacak kadar pişirmeye devam edilir (30–40 dakika). Yemek servise hazırdır. İstenirse soğuk olarak ta yenebilir
(Havva Göçmen)

- Nivik Yemeği (Elif Sibel ÖKSÜZ, Samsun, 1996).

Malzemeler: 1 kg genç dönemde toplanmış bitki, 1 çay bardağı pekmez, 100 gr kurutulmuş ve eritilmiş kızılcık, 1 çay bardağı yarma, 1 fincan mısır unu.

Hazırlanışı: Bitki bir süre ocakta haşlanır. Haşlanan bitki süzülerek acısı alınır. Süzülmüş bitki ayrı bir tencerede kaynayan suya atılır. Üzerine kurutulmuş, çekirdeği ayrılmış kızılcık ezilerek tencereye atılır. Yemek pişmesine yakın karışıma mısır unu ve yarma eklenerek bir süre daha ateşte bırakılır. Daha sonra servis yapılır
(Tarif: Nahide KÖMPE).

— Yılan Yastığı Yemeği (Güray KUKUL, Tokat, 1997)

Malzemeler: 500 gr taze bitki yaprağı, yarım su bardağı zeytinyağı, 3–4 adet sarımsak, 1 su bardağı bulgur, 1 adet limon, tuz, nane ve baharat.

Hazırlanışı: 500 gr yılanyastığı yaprağı yıkanıp doğranır. Bir tencereye konulur. Diğer bir tarafta zeytinyağı ile sarımsak kavrulur. Bunlar tenceredeki yaprakların üzerine konulur. 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Daha sonra bu karışıma limon suyu ve bulgur eklenir. Tencere yüzüne kadar su ilave edilerek 1 saat pişirilir. Bulgur piştikten sonra sarımsak, nane ve baharattan oluşan karışım eklenerek servise sunulur
(Tarif: Edaviye SÜSOY).




CaN_BaKıR
28-08-2006, 12:42
Arum maculatum ülkemizde var mı? Valla ben bu bitkiyi yemeye kıyamam görürsem paludarium için hemen bir köke alırım :D Hoşuma gitti görüntüsü :D

Elinize sağlık tarifler için :)

memet
28-08-2006, 12:55
Can bey benim bitkiler hakkında bilgim amatörce, aynısımı benzerimi söylemem çok zor.Ama buna benzer bir bitkiyi ben gördüm.Çatalkaya da.Havalar serinleyince yürüyüşlere çıkmaya başlarım oralarda bakarım .

Mine hanım eklediyse memleketimizde olan bir bitkidir

CaN_BaKıR
28-08-2006, 13:13
Merak ettim şimdi... Eğer varsa cidden hoşuma gitti.. Paludarium için uygun bir bitki gibi duruyor...

Bu arada ne yalan söyliyeyim tadınıda merak ettim aslında :D

memet
28-08-2006, 19:57
Yenilebilir olduğunu bilseydim çoktan bende denemiş olurdum.
Bakalım bulabilecekmiyim

Ateş Öztan
13-10-2006, 22:13
Bu konuda mutfak dostları derneği nin yayınladığı "Yurdumun Yenilebilir Otları " kitabı mükemmel.
İçinde, otların detaylı tanıtımı yanında bir de yemek tarifi var.
Doğada dolaşırken her zaman başvurulabilecek bir kaynak.

bahcıvan
14-10-2006, 00:28
Arum maculatum (yılan yastığı) ülkemizde var . Yemeğide yapılıyor fakat zehirli ve bazı işlemlerden geçmesi gerekiyor. Ben bir zamanlar pazarda satan birinden almıştım. Yabani otlara meraklı olduğum için onuda denemek istedim.
Normal yemek gibi bol etli pişirdim. 1-2 çatal aldıktan sonra dilim kabarmaya ve sanki boğazıma doğru şişip tıkamaya başladı, çocuklarda 1 parça almıştıki hepimiz bir gariplik olduğunu anlayıp bıraktık. Tabii yemek doğruca çöpe gitti.
Yabani otlardan faydalanalım derken, zarar görmemek için öncelikle o otu iyi tanıyan biriyle almalı veya toplamalıyız. Ve sadece almak toplamak değil pişirme şekli hakkındada bilgi edinmeliyiz. Bazıları işlemden geçtikten yenebilir oluyor.

Balıkcı
24-01-2007, 23:45
Arum maculatum ülkemizde var mı? Valla ben bu bitkiyi yemeye kıyamam görürsem paludarium için hemen bir köke alırım :D Hoşuma gitti görüntüsü :D

Elinize sağlık tarifler için :)



Var.
Gölge ve nemli yerlerde, metruk bahçelerde yetişiyor.
Fakat biz zehirli diye bilir, ellemezdik , adı da zaten ürkütücü baksanıza. Yılan Yastığı.:dilli:

ahmet10
27-01-2007, 08:06
Yılan otu deiğimiz o bitkiyi biz görünce altında yılan var diye yanına bile gitmez kaçardık . Küçükken altında yılan uyur diye annem bizi kandırırdı. Hiç yenildiğini duymamıştım.

Balıkcı
27-01-2007, 09:57
Bu da iki gün önce gördüğüm bir yılanyastığı.

http://img249.imageshack.us/img249/1420/kalikantos013xh4.jpg (http://imageshack.us)

Mahmut Leventoğlu
30-01-2007, 15:59
Yılan yastığı çiçekleri açtığında inanılmaz güzel görünyüler sunar. Özelliklede patlıcan moru dediğimiz kadifemsi renklerde. Bizim oralarda YILAN BURÇAĞI da derler. Yalakdere bölgesinde çok fazla olur. Nemli ve su kenarı olan bölgeleri çok seviyor.

Vildan Sönmez
30-01-2007, 16:34
Yılan yastığı yapraklarının yenilebileceğini hiç düşünmezdim.Çünkü, o muhteşem çiçeğinin çok kötü bir kokusu var. Mayıs-Haziran gibi çiçekleniyor. Ben Enez'de solmuş haline yetişmiştim.

Mahmut Leventoğlu
30-01-2007, 16:43
Teşekkürler Vildan Sönmez.

Görsel açıdan muhteşemdirler.

Ferda Ülkümen
01-02-2007, 23:19
Mine hanımın bahsettiği stelleria media adlı bitkiyi Yalova armutluda KAZAYAĞI denilen bir ota benzettim.gübreli yerlerde bol yatişiyor.Toprağı ve yer örtücü bitkilerin üzerini yorgan gibi örtüyor.Dalını kırdığınızda içinde iplık gibi bir madde var.Armutluda halkın çok tükettiği sevilen bir ot.kavurmasını yedim ıspanağa benziyordu .İlkbaharda bahçemden neredeyse bir traktör çıkıyor.yola yola bitiremiyorum.yerörtücülerede bayağı zarar veriyor.yazında aynı sorunu yabani semizotlarıyla yaşıyorum. şu anda da bahçeyi yılan yastıkları sarmış durumda ve de yabani pırasalar.Acaba pazarda tezgahmı açsam?:D

Müjgan
02-02-2007, 11:24
Var.
Gölge ve nemli yerlerde, metruk bahçelerde yetişiyor.
Fakat biz zehirli diye bilir, ellemezdik , adı da zaten ürkütücü baksanıza. Yılan Yastığı.:dilli:

Çocukken evimizin karşısındaki minik koruda piknik yapardık, arada hazım turları yaparken yılan yastığına rastlardık. Çoğu birileri tarafından parçalanmış, ezilmiş durumda olurdu. Sağlamlarına rastladığımızda ise, annem bizi oradan hemen uzaklaştırırdı. Lanetli bir bitki olduğunu düşünürdüm çocuk aklımla :)

aysemelike
02-02-2007, 20:32
Yılan yastığı yapraklarının yenilebileceğini hiç düşünmezdim.Çünkü, o muhteşem çiçeğinin çok kötü bir kokusu var. Mayıs-Haziran gibi çiçekleniyor. Ben Enez'de solmuş haline yetişmiştim.

Yılan yastığının bir yerde okumuştum patlıcan gibi olan kısmınında zehirli olmasına rağmen özel bir işlemden sonra yemeği yapılıyormuş...

sukranayalp
03-02-2007, 09:10
Halk içinde Gavur pancarı olarak da bilinen Yılanyastığının yumrulu kökleri un haline getirilip yağda kavrululduktan sonra, sedef hastası olan kişiye önce duş aldırtılıp ardından macun halinde vücuda sürülerek sadece bir gün bekletildikten sonra vücutta sedef hastalığından eser kalmamaktadır.

Balıkcı
04-02-2007, 14:30
Halk içinde Gavur pancarı olarak da bilinen Yılanyastığının yumrulu kökleri un haline getirilip yağda kavrululduktan sonra, sedef hastası olan kişiye önce duş aldırtılıp ardından macun halinde vücuda sürülerek sadece bir gün bekletildikten sonra vücutta sedef hastalığından eser kalmamaktadır.

Bu müthiş bir bilgi.

Tanıdıklarımızdan deneyen var mı acaba?

fahriye07
03-04-2009, 22:14
sizlere çok komik anımı yazıyorum .eşimin annesiğilin bahçesinde çiçek açmış halde gördüm ,çiçeğini çok beğendim için eve götürmeye karar verdim ve çok çok topladım poşete koydum .dolmuşa bindim kısa bir süre sonra dolmuşda çok pis koku kokmaya başladı .herkes birbirine bakıyor .şöför bey bu kokuda ne böylediye soruyorlar,kokunun benim çiçekten geldiğini ,anladım elimdeki çiçeğe bakıyorlar ne güzel çiçekmiş nerden aldınız diye soruyorlardı .bazı müşteriler fazla dayanamadı,dolmuşdan indiler.ben neyse eve geldim ,balkona çiçeği ıslattım ,kokusu gelmez diye düşündüm ki komşularım kapımızı çalıp binada çok pis bir şey kokuyor nedirki bukokan şey ben hemen çiçeği aldığım gibi çöp bidonuna attım .benim niyetim çiçeği kurutmaktı.ama olmadı .

Vildan Sönmez
03-04-2009, 22:53
Gerçekten güzel görüntüsü var ama çok pis kokuyor.Dolayısı ile de çok sinek çekiyor.

Vildan Sönmez
03-04-2009, 23:10
Mayıs 2008 Enez

Vildan Sönmez
03-04-2009, 23:11
Yine de saksıya ekip denedimBu yıl yeşerdi.

balbay
04-04-2009, 11:25
Mersin bölgesinde adı TIRŞIK. Doğrarken de yerkende dikkatliş olunması gereken, ama çok şifalı bir bitki. Benim bahçelerin etrafında bir çok köy öbeği var. resimlerini de çektim. Akşamüzeri yayınlarım. Ama ben korktum doğrusu bir bilenin yardımı olmadan yemeğini **** en meşhuru çorbasını yapmaya. Kendi başıma bir tek bu otu pişirmedim)) Yakında iyice araştırıp hem yapmak istiyorum hemde resimleyip bu site de belgelemek.

begonvil 14
04-04-2009, 11:57
Çok şifalı bitki gerçekten de. Babannem her sene toplar, kavurur. Hatta dört gözle bekler mancarların çıkmasını. Biraz ağzı burar ama yine de tadı güzeldir. Sevgili Şükran Hanımın söylediği gibi burda da Gavur Mancarı denir.
Ama Babannem daha farklı yapar. Mancarları haşlar, süzer, soğan doğrar, kavurur, ocaktan alacağına yakın yumurta kırar, mancarlarla karıştırır sonra yenir.
Yılan yastığı dendiğini bilmiyordum artık ben yemem galiba çok korkarım yılandan:))

tolgahann
04-04-2009, 13:11
Sn.begonvil14 bahsettiğiniz bitkinin yılan yastığı olduğuna eminmisiniz? Bu bitkinin yoğurtta bekletilmesinin sebebi zehrinin çıkması.Babaannenizin yaptığı farklı bir bitki olmalı aksi takdirde kesinlikle zehirlerdi.Annemle çok yaparlar yemeğini,ince doğranması da çok önemli.Kısacası sabır lazım.Yapıldığı gün yenememeside cabası.

begonvil 14
04-04-2009, 16:35
Emin değilim galiba bu bitki değil. Çünkü biz yoğurtta bekletmiyoruz. Pişince hemen yiyoruz. Babannemler toplayınca tekrar bakayım o zaman.

muhacir07
05-04-2009, 19:25
Herkese merhaba!Bahsi geçen bu bitkiye biz yılan burçağı deriz.park,bahçe,tarla,yol kenarı...ve aklınıza gelebilecek bilumum metruk yerlerde kendiliğinden yetişir.Biz küçükken zehirli diye dokunmazdık.Hatta gördüğümüz yerde elimize bir sopa alır parçalardık.
İlk defa 2ay önce Tarsus'lu bir arkadaşımda çorbasını yedim.(KORKARAK)
Tadı çok güzeldi.Arkadaşım defalarca otu anlattı ama ben yinede farklı bir ottan bahsettiğini zannetmiştim.Annemlere yılan burçağı çorbası içtiğimi söyleyince duymadığım laf kalmadı.Tarifini öğrenip denemek istiyorum.Ama yinede zehirini gidermede hata yaparım diye korkuyorum.Denersem sizlere de anlatırım.(Annem duymadan!)

sukranayalp
05-04-2009, 21:41
Yılan yastığına Karadeniz Bölgesi'nde ''nivik'' diyorlar. Şubat ayında ilk çıkan taze yapraklardan yukarda tarifi verilen yemeği yapıyorlar.

Arum, Arisarum, Dracunculus... bunların tümü aynı familyaya bağlı farklı türler olmalarına rağmen Türkçe karşılıkları Yılan yastığı, yılan bıçağı gibi adlarla geçmekte. Vildan Hanım'ın fotoğrafını eklediği Dracunculus. Bu bitkiye dokunma ve koklama imkanım olmadı ama sanıyorum kötü koku yayanı bu. Arum bitkisinde kötü bir koku olmuyor.

gül84
06-04-2009, 14:17
eşimle bende çok severek yiyoruz kavurmasını yapıyoruz biz annemden öğrendim ağzı buruyo ama gerçekten zehirli olduğuna inanmıyoruz çünkü bizim ailede herkes bu zamanlarda kavurur yerler hiç kimsede en küçük bi etki olduğunu duymadım. hani bahçemde birsürü var diyosunuz ya sizin yerinizde olmayı çok isterdim 3 senedir yemedim neredeyse :(

yasarulutas
12-04-2009, 18:44
Yılan yastığı **** bizdeki ismi ile "çalıpancarı" bence mecbur kalınmadığı müddetce yenmeyecek bir şey. Eski zamanların birinde annemle topladık ve kuruttuk. Kış gelinc yiyeceğiz güya. Kış geldi ve annem pişirdi. İnsanın boğazını gıcıklayan bir şeki var. Farenjit olduğunu sanarsın ve sürekli boğazıyın içini kaşımak istersin. Annem yemeğini yapmayı bilmiyorsa onuda bilmem.
Ama şifa için yenir. İnternetten öğrendiğime göre norolojik etkileri varmış.

tolgahann
12-04-2009, 20:08
Herkese merhaba!Bahsi geçen bu bitkiye biz yılan burçağı deriz.park,bahçe,tarla,yol kenarı...ve aklınıza gelebilecek bilumum metruk yerlerde kendiliğinden yetişir.Biz küçükken zehirli diye dokunmazdık.Hatta gördüğümüz yerde elimize bir sopa alır parçalardık.
İlk defa 2ay önce Tarsus'lu bir arkadaşımda çorbasını yedim.(KORKARAK)
Tadı çok güzeldi.Arkadaşım defalarca otu anlattı ama ben yinede farklı bir ottan bahsettiğini zannetmiştim.Annemlere yılan burçağı çorbası içtiğimi söyleyince duymadığım laf kalmadı.Tarifini öğrenip denemek istiyorum.Ama yinede zehirini gidermede hata yaparım diye korkuyorum.Denersem sizlere de anlatırım.(Annem duymadan!)

Yapan birini izlemeden böyle riskli bir işe kalkışmayın derim.

sukranayalp
12-04-2009, 20:34
Yumrusunu ayıklarken de, inanın, el ayası gıdıklanır ya da tırmalanır gibi oluyor.

bay_asil57
13-04-2009, 14:53
selam yılan yastığı süper bitki. şükran ayalp hanıma teşekkürler onun sayesinde bu bitkiden ilaç yaptık sedef hastalığını tedavi etti teşekkürler .. evet bitkiyi ayıklarken eller gıdıklanır sırgan ısırır gibi oluyor ee her güzelin bir zor tarafı vardır elbette. sevgiler saygılar hepinize.

lgliyim
16-04-2009, 12:55
Halk içinde Gavur pancarı olarak da bilinen Yılanyastığının yumrulu kökleri un haline getirilip yağda kavrululduktan sonra, sedef hastası olan kişiye önce duş aldırtılıp ardından macun halinde vücuda sürülerek sadece bir gün bekletildikten sonra vücutta sedef hastalığından eser kalmamaktadır.

siz bunu nerden duydunuz? ve kesin çözüm mü?
yardım edin lütfen
bu konuda bilgisi olan lütfen bana haber versin
feyrosah @ hotmail e mesaj gönderebilirsiniz **** burda yazabilirsiniz.

bay_asil57
17-04-2009, 14:30
siz bunu nerden duydunuz? ve kesin çözüm mü?
yardım edin lütfen
bu konuda bilgisi olan lütfen bana haber versin
feyrosah @ hotmail e mesaj gönderebilirsiniz **** burda yazabilirsiniz.
bizzat kendim bu ilacı yaptım yukarıda bahsettmiştimya şükran ayalp hanımefendiye teşekkür ediyorum onunlada benimlede görüşebilirsiniz. bay_asil57@hotmail.com .ayrıca wwwsedefcom.azbuz.com da sitemde var sevgielr acil şifalar dielrim.

N.Cebeci
26-08-2009, 23:54
Bu bitkiye bizim yörede de kurtkulağı derler. Kurtkulağı,yılan yastığı,gavurpancarı daha başka ne kadar ismi var Allah bilir.

mmenekşe
31-03-2010, 10:46
:(Pazardaki satıcı kadından kaç defa almak için direndiysem de teyze yapmasını bilmediğim için bana satmadı...

mero
15-07-2010, 22:36
Halk içinde Gavur pancarı olarak da bilinen Yılanyastığının yumrulu kökleri un haline getirilip yağda kavrululduktan sonra, sedef hastası olan kişiye önce duş aldırtılıp ardından macun halinde vücuda sürülerek sadece bir gün bekletildikten sonra vücutta sedef hastalığından eser kalmamaktadır.

şükran hanım sizinle iletişime geçmek istiyorum lütfen sedef hastalığı için gavur pancarını bulamıyorum ayrıca bunu deneyen varmı gerçekten iyileştiriyormu lütfen yardım edin askerdeki oğlum için bekliyorum

mero
15-07-2010, 22:38
adresime cevap atabilirmisiniz fırsat buldukça foruma girmeye çalışacağım meralozturk07@hotmail.com

mero
18-07-2010, 21:33
Yılan yastığı isteyen olursa bizim bahçede bol bol var.
Yumrularından gönderebilirim.
şükran hn yılan yastığı bitkisinin yumrularınıdan istiyorum oğlum sedef tedavi etmek istiyorum nasıl haberleşebiliriz

Nariel
19-07-2010, 08:22
Sayın mero, Şükran Hanımın avatarının-rumuzunun altındaki kısa çizgi onun forumdan ayrıldığını gösteriyor. Belki bahçesinde yılanyastığı yetişen başkaları size yardımcı olur.

Ama lütfen öncelikle yazım kurallarına dikkat edelim, mesela cümleye büyük harfle başlayalım, cümle sonlarına noktalama koyalım. Bu şekilde hem derdinizi daha net anlatırsınız hem de daha güzel cevaplar alırsınız.

balbay
23-07-2010, 17:10
Yılan yastığı nın kök ve tohumları ancak olgunlaşıyor. Ağustos sonuna doğru en uygun kök alma zamanı olacak. O tarihler de hatırlatırsanız çok kalabalık olmamak şartı ile ben kök ve tohum gönderebilirim.

mero
27-07-2010, 21:40
Merhabalar sayın nariel yazım kurallarını dikkat edecek durumda değilim,bütün enerjimi ve yoğunluğumu çocuğuma yönlendirdiğimden dolayı önemli değil çocuğum için şifa arıyorum

mero
27-07-2010, 21:45
Sayın balbay ben yılan yastığını osmaniyeden getirttim ordakiler biliyoryz dediler toz haline getirdim çocuğuma sürdüm ama ilk sürdüğümde silikleşti etrafı 1 gecede toparlandı ve 2 kez yaptım bişi olmadı bir yerde yanlışlıkmı yaptım bilmiyorum.sizde kök alma ağustos zamanı diyorsunuz ****** kök isterim eğer doğru bitkiyse gönderirseniz minettar kalırım teşekkürler..

balbay
27-07-2010, 23:18
Sevgili Mero,

Izdırabınızı ben içimde hissettim. Ağustos sonu, Eylül içi olgunlaştığına inandığım, gözlemlediğim kökerden ihtiyacınız kadar göndermeye gayet edeceğim.

Lakin kim söylerse boş olur, bir kaç kez tatbiki şarttır bu meredin, sedef denen illete.

Yeter ki siz de o azim, hastamız da alejik bir durum olmasın.

Beraber deneyeceğiz, acele etmeyin lütfen, ve özel mesaj ile adesinizi bana iletiniz.

Elimden ne gelirse yardımcı olmaya gayret edeceğim.

mero
02-08-2010, 23:30
Sayın balbay ilginize sonsuz teşekkürler kökleri bana ulaştırmanızı sabırla bekliyeceğim oğlu 2 .kez hava değişimine geldi ekimde askerlik bitecek kısmetse ozaman ilç işini halledeceğim inşallah sayenizde ben mücadeleme çocuğuma şifa buluncaya kadar devam edicem görüşmek üzere hoşça kalın

mero
06-08-2010, 14:35
sayın balbay meal adresim meralozturk07@hotmail.com.

balbay
09-08-2010, 00:09
Elimden geleni yapacağım, bilginiz olsun. Seyahatim dolayısı ile ara verdim.

mero
13-08-2010, 06:59
Teşekkürler sabırla bekliyeceğim herşey gönlünüzce olsun görüşmek üzere hoşçakalın.

mimarcenkbaran
25-08-2010, 19:39
Acaba yemeği de yapılabiliyor mu?

mero
25-08-2010, 20:41
merhaba sayın mimar hoşgeldiniz bu otun değişik yörelerde değişik isimleri ve yemek yapımındada kullanılıyor ama bana tedavi için olanı lazım üye arkadaşlardan biri yardımcı olacak.

memet
11-09-2010, 10:29
İlkbahar
169942

Yaz
169943

Sonbahar
169944

Kışa bir şey yok, kuruyor.

mero
15-09-2010, 17:12
sayın balbay nerelerdesiniz bizim bitki kökleri olgunlaştılarmı foruma girmediğinize göre hala seyahattasınız sanırım saygılar

Derya Özen
18-09-2010, 17:23
Sayın Mero, derdinize şifa bulmak için, daha kırsal yerlere gitmenizi tavsiye ederim. Yılan yastığı dağlarda özellikle biraz da nemli yerlerde kendiliğinden bol miktarda yetişiyor. Ankaranın her tarafında bulabilirsiniz bu bitkiyi.

Belkide; sayın Balbay seyahatten geç dönecek ve yumrular için geç kalınmış olacak, o yüzden bu yılı kaçırmamanız adına, köylere gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü şuan bizim yöre için, bu bitkinin yumrularını almanın tam zamanı.
Sevgiler ve acil şifalar.

mero
03-10-2010, 13:07
merhaba derya hanım ilginiz için teşekkürler ben ankarada oturuyorum sanırım sizde öyle ama ankarada kesin bulabilirmiyiz mesela yer söylerseniz gider bakarım ****** umarım aradığımız yumru köklü gavur pancarıdır birde bakmışsınızki türkiyenin her yerinde aradığımız bitki yanı başımızda bundan daha güzel ne olabilirki ankarada nemli yer neresi var acaba göl dere baraj gibi yerlerden bahsediyorsunuz sanırım.köyleri diyorsunuz siziz köy neresi gidip bakayım inanırmısınız çok heyecanlandım sonsuz teşekkürler...

mero
03-10-2010, 13:08
lütfen bana en kısa zamanda cevap yazarsanız sevinirim hoşçakalın....

Nariel
03-10-2010, 21:35
Yılanyastığı (gavurpancarı denilen bitki çoğu yerde yılanyastığı/yılan yemi olarak bilinir) ülkemizde çok sık rastlanabilecek bir bitki. Şu ara ne durumdalar bilmiyorum, yapraklılar mı yoksa yapraksızlar mı. Siz bitkinin fotoğrafına iyice bakın (forumda resimleri var), rastladığınızda es geçmeyin.

Derya Özen
04-10-2010, 10:37
Sevgili Mero, bu bitki çalı ve ağaç kuytularını çok seviyor, nemli derken kastım oydu, göl kenarı gibi yerler değil. Ben, Çubuk'ta oturuyorum, köyümüz ise Sarıkoz, bizim köyün dağlarında ve çayırlarında var. Fakat bu bitki, öyle yöreye özgü değil, hemen her yerde bulabileceğin şekilde Ankara'da yetişen bir bitki. Yalnız şuan mevsiminin sonuna gelindi sanırım, toprak üzerindeki bölümlerinin kuruması ya da olanların azalması sebebiyle çok sayıda bulma ihtimali biraz düşük, ama öyle çok az bulunan bir bitki değil, o yüzden içiniz rahat olsun, bu yıl tedaviye yetecek kadarını bulamasanız bile üzülmeyin, seneye mevsimini kaçırmazsanız ve bitkiyi de iyi tanırsanız size lazım olanını mutlaka elde etmiş olursunuz. Sevgiler.

Doğayla Barış
05-10-2010, 11:49
İlkbahar
169942

Yaz
169943

Sonbahar
169944

Kışa bir şey yok, kuruyor.
Sn.memet şifalı olan bitki bu mu? Bu bitki çiçekleri patlıcan moru şeklinde çok güzel ama kötü kokulu olan bitkiden farklı sanıyorum.

Doğayla Barış
05-10-2010, 11:51
Yılan yastığı yapraklarının yenilebileceğini hiç düşünmezdim.Çünkü, o muhteşem çiçeğinin çok kötü bir kokusu var. Mayıs-Haziran gibi çiçekleniyor. Ben Enez'de solmuş haline yetişmiştim.
İki bitkinin çiçekleri farklı?

bettyycim
28-10-2010, 07:40
Yılan Yastığı yani namı diğer Turşik Akdeniz de çok bulunur, adanana, antalya gibi ama zehirli bir bitkidir, adanlaılar onu bir gece önceden yoğurda yatırarak pişirir, dikkat edilmesi gereken bir bitki

artemisia10
27-11-2010, 18:31
Merhabalar
Acaba bu yılanyastığı denilen bitki midir? Benim Bahçemde bu sene çok çıktı ne olduğunu anlayamadım ve sökmedim. Adını sordum ama kimse bilemedi eğer yılan otu ise belki sedef hastalığı için arayanlara yardımcı olabilirim. Gerçi bitkisel tedavi bazen yarardan çok zarar getirebilir diye düşünüyorum ama hastalıklarda çaresiz kalmanın da ne kadar zor olduğunu bilirim umarım yardımcı olabilirim.

181979

181980

hozat
27-11-2010, 21:55
Yılan yastığı ile ilgili mesajların tümünü okudum.

Biraz kafam karıştı çünkü, benim bahçemde kendiliğinden çıkan bu bitkinin :
Gönderilen fotoğraflarda gördüğüm kadarı ile yaprakları aynı ama çiçeği değişik.

Acaba aynı bitki midir?

Fotoğrafları bu hafta Bodrum'da çektim.

182015

182016

182017

Güngör Salman
28-11-2010, 08:59
Yılan yastığı ile ilgili mesajların tümünü okudum.

Biraz kafam karıştı çünkü, benim bahçemde kendiliğinden çıkan bu bitkinin :
Gönderilen fotoğraflarda gördüğüm kadarı ile yaprakları aynı ama çiçeği değişik.

Acaba aynı bitki midir?

Fotoğrafları bu hafta Bodrum'da çektim.

182015

182016

182017
Arisarum vulgare (Yılan ekmeği)
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=3399

Derya Özen
02-12-2010, 10:14
Sayın Artemisa10 ve Hozat' ın fotoğraflarını yayınladıkları bitkileri yılan yastığı diye biliyorum. Gözlemlediğim kadarıyla, Yılan yastığı diye bildiğimiz bitkilerin türü çok, yan yana biten bitkilerde bile farklı çiçekler çıkabiliyor.

artemisia10
02-12-2010, 11:57
Teşekkürler Sn. Derya Özen çiçeklerini henüz görmedim bu sene her yerde özellikle yol kenarlarında çok fazla var ben ne olduğunu öğrenememiştim forumda gördüm çok benziyorlar çiçeklerini görürsem resim eklerim.

Sonul
02-01-2012, 21:17
262354
Antalya'da olan arkadaşlar bu bitkiden istiyorsa bahçemde bol miktarda var. İsteyen istediği kadar; ister yemek için ister sağlık için olsun alabilir. Mayısta çiçek açıyor. Çok arsız bir bitki ve yumru kök olduğu için kolay kolay yok edilemiyor.

Birsen 33
07-02-2012, 22:59
Yılan bıçağı denir bizim yörede. Pişirilerek yendiği de bilinmez. Cildi tahriş ettiğinden de zehirli olduğuna inanılır.

Ben çorbasının yapıldığını bilmezdim, memuriyetim sırasında arkadaşlarımdan öğrendim. Yurdumun çeşitli yerlerinden insanlarla çalışmanın böyle faydaları da var : )

Yılan yastığının çorbası her insanın içmesi, tatması gereken çok güzel bir lezzet, üstelik de şifalı. Kış aylarında bu çorbadan içenlerin hastalanmayacağı söylenir.

Şimdi tam mevsimi. Bahçede bazı kayaların dibinde öbek öbek çıktılar ve ben yılın ilk çorbasını bu hafta yaptım.

Aşağıdaki tarifle yaptığımda ağızda boğazda hiç rahatsızlık vermiyor. Yoğurtlu tarifte de eğer rahatsızlık vermişse yeterince kaynamadığını, henüz pişmediğini gösterir.

Bu tarif de benden:

Yılan Bıçağı Çorbası: Tirşik Çorbası

1 su bardağı kadar Aşurelik buğday 1-2 saat önceden yıkanır, ıslatılır.

Yarım kg kadar taze yılanyastığı bitkisi sapıyla beraber yıkanıp çok ince doğranır.
1 kahve fincanı kadar nar ekşisiyle tencerede suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar pişirilir. Bu dönemde yağ koyulmaz, sürekli karıştırılarak yanmamasına dikkat edilir.

Islanmış olan buğday ilave edilir. İsteğe göre bir gün önceden ıslatılmış nohut da koyulabilir. iyice karıştırılır ve üzerine çorbalık olacak şekilde kaynar su ilave edilir. Buğday iyice yumuşayıncaya kadar, 1 saatten fazla pişirilir( Ben düdüklü tencerede 40-45 dakika kadar kaynatıyorum). Ocaktan alınır.

Üzeri için: Küçük tavada sarımsak doğranır, yağda hafifçe kavrulur. Yumuşayınca 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber ve nane eklenir. Sıcak çorbanın üzerine coss diye dökülür. Yeterince tuzu ilave edilir, karıştırılır. Afiyet, şifa olsun.

Not: 1.Sarımsaklı sosu dökmeden önce bir miktar ayranı sürekli karıştırarak ilave edebilirsiniz.

2. Bu çorba mevsiminde toplanıp kurutulmuş bitkiden de yapılabilir. O zaman boğazı rahatsız edici özelliği çok daha az oluyor ve daha kısa sürede pişiyor.

nardane
20-02-2012, 01:19
Evet buda Adana yöresinde yılan pancarı ,Kahramanmaraş'ta tirşik otu deniyor.başlığı görünce ilgimi çekti çünkü bu akşam çorbasını içtik.Arkadaşımız yapmış ,göndermiş sağolsun.
İlk kez çorbasını Maraş' ta içmiştim.Çok şifalı olduğunu söylüyorlar ,kemik erimesine birebirdir.Menopoz dönemindeki kadınlar bol bol tüketmeliymiş.
Ancak zehirli olduğundan doğrarken 'el ısırıyor ' tabirini kullanıyorlar.Dikkatli doğrayıp iyi pişirmek gerekiyor.İyi pişmeyince dilini buran acı bir tat oluyormuş.Bilenler öyle söylüyor.

pasakoylu
09-02-2013, 18:09
meraba arkadaşlar 03-02-2007 de sukranayalp arkadaşımız nivigin veya diger adıyla gavur pançarının yumruları dan sedefe ilaç anlatmış bende de sedef var denedim bir çözüm olmadı. bu haberi okuyunca merak etim yumruların fotolarına baktım.bir çok yerde yumru resimlerini aradım bulamadım. bu foruma bir katkım olsun ben yükleyim dedim

http://img467.yukle.tc/images/94373_nivik.JPG

http://img467.yukle.tc/images/52072_nivik.JPG
http://img452.yukle.tc/images/4054.JPG
http://img468.yukle.tc/images/51835.JPG
http://img453.yukle.tc/images/53536.JPG
http://img452.yukle.tc/images/89001.JPG

eylülbelde
24-03-2013, 00:20
Sık rastlanılabilecek otlardan biri aslında. Tazesini yemenizi önermem,dilde acı,sanki dili kesen bir tat bırakıyor. Bir süre de geçmiyor:)

serpil D
24-08-2013, 22:01
yılan bıçağı diye biliyorum ve zehirli diye hep uzak durmuşumdur bu bitkiden

Asoo
23-11-2013, 09:17
Gökçeada'da şelaleye giderken gördüğüm yılanyastığı.

Sanıyorum anakondaya göre dikilmiş bir yastık.:rolleyes:

Türkiye'de gördüğüm en büyük çiçek. Küçük bir uçurumun dibinde olduğundan, yanına bilinen bir nesne koyup fotoğraflayamadım. Oğulcuğum nesne olmaya gönüllüydü ama kıyamadım.

Tahminen uzun kısmı 1m kadar vardı.


http://i602.photobucket.com/albums/tt110/asootr/IMG_0965.jpg (http://s602.photobucket.com/user/asootr/media/IMG_0965.jpg.html)

hira
23-11-2013, 17:31
Bu bitkinin yenilebiliyor olmasına inanılmaz şaşırdım.. Bana hep zehirli bir ot gibi gelir çünkü.

türkan demirel
30-07-2014, 14:52
Yılan yastığı yemeği(tırşik) tam anlamıyla vücut için detoks. Güneyde epey yaygın.

coburg
12-10-2014, 11:59
Bende hemoroid vardı. Bir tanıdığımın tavsiyesi üzerine kökünü hap şeklinde yuttum ve birkaç günde bir mucizeye tanık oldum. Boğazımdaki yara dahil hepsini silip süpürdü. Akşamları yatarken yuttum ve herhangi bir yan etkisini görmedim. Haziran Temmuz gibi kökü alınabilir. Bir de mısır tanesi gibi meyveleri var. Onlar da aynı işi görüyor. Tanelerinden de sabah akşam bir tane yuttum. Yemeğini ise hiç yemedim, denemedim.

suhijyeni
23-02-2016, 08:08
Bu bitkinin kökünü nereden alabilirim. Ankara daki aktarlar bilmiyorlar

Teşekkürler

putko
23-02-2016, 08:54
Kahramanmaraş'ın andırın isimli çukurova iklimine sahip köyleride olan bir ilçesi var. Kadirliden sonra geliyor. Orada pancar adıyla dağdan toplanır ve tirşik isimli bir çorbası yapılır. Bulgur pilavı ile yerler. Yöreye bu ilçeden dağılmıştır. Benim küçüklüğümde adana'da hiç bulunmazdı, şimdi pazarlarda görebiliyoruz. Kadirli'de artık çok yaygın ve andırın caddesinde bolca satıcısı var.

Yemeği artık ankara'da olduğundan elimize çok az geçer, zaten yapması bir takım ritueller içerir ve zahmetlidir. Ama çok da lezzetlidir.

Ankara bahçelievlerde bir ev yemekçisi teyze kadirliliymiş. Yapma sözü vermişti. Bu vesile ile onu hatırlamış oldum. Soluğu orada alırım artık.

Gül-bahar
09-04-2017, 14:06
Sedef hastası akrabam için şifalı yılan yastığı bitkisi arıyorum. Bulduğum bu bitkiyi benzettiğim için resimledim. Gerçekten yılan yastığımıdır?
643449

643450

643451

Zafer İnandıklı
08-05-2017, 18:20
Sevgili Zeki Yağlı ağabeyim 3 yıl önce hediye etmişti.
İlk çiçeği.

miral
21-06-2019, 00:56
Yumrusunu ayıklarken de, inanın, el ayası gıdıklanır ya da tırmalanır gibi oluyor.
merhaba yazınızı okudum ama pancarı **** yılan yastıgı sanırım aynı şey nerden temin edebilirim

Kaşınan vücut
18-09-2019, 18:47
Halk içinde Gavur pancarı olarak da bilinen Yılanyastığının yumrulu kökleri un haline getirilip yağda kavrululduktan sonra, sedef hastası olan kişiye önce duş aldırtılıp ardından macun halinde vücuda sürülerek sadece bir gün bekletildikten sonra vücutta sedef hastalığından eser kalmamaktadır.

Ben bu otu bulamıyorum! Şu an üniversiteyi dondurdum ve dışarı çıkamıyorum bu hastalık yüzünden.lütfen bilen, bulan varsa yardımcı olsun🙏🏻

Kaşınan vücut
18-09-2019, 18:50
Bana yardımcı olabilir misiniz? Ben bulamıyorum bu otu ve bu hastalıktan çok çektim hala da çekiyorum����