PDA

View Full Version : Yabani kuşkonmaz (Asparagus, Avronez, Acı Filiz Sarmaşık)




Olimpos07
01-04-2009, 21:41
Side'de Girit göçmenlerinin Avronez-Acı Filiz Sarmaşık dedikleri bir ot var nasıl pişirildiğini bilen arkadaş var mı ?




berduray
01-04-2009, 22:19
Soğanla ya da sade kavrulur, üzerine yumurta kırılır, karıştırılır.

Bu kadar.

Ha körmenle kavuran da olur, Bodrum'da tilkişen adıyla da bilinir.

balbay
02-04-2009, 06:44
Ege de kullanılan bir diğer adı da sarmaşık tır. Bazıları yabani kuşkonmaz (asparagus) da diyorlar. Her türlü kavurması ve yumurtalı yemeği yapıldığı gibi, en çok tercih edileni ise bütün halde haşlanıp üzerine tercihe göre limon **** sirke ekleyip hafif zeytin yağıyla sunulması.

Bir başka sunum da da bir limonun suyuna 2 çorba kaşığı un çiğden ezilip haşlama suyundan da 1 su bardağı su alınıp karıştırılıyor. Bu sos süzülen samaşıkların üzerine dökülüp hafif zeytin yağı gezdirilip de yenilebilir.

Zeytinci
02-04-2009, 22:09
İki çeşidi vardır. Tam zamanı şimdi.

1-Dilfilcan: Sürgün uçları yapraksızdır. Rengi kahverengi olup yabani asparagus adı buna uyabilir. Bitkisi yeşil ince dikenli olur.

2-Sarmaşık: Sürgünleri ileri derecede olgunlaşında yapraklanır. Rengi yeşil tonlarıdır. Dere kenarlarında nemli yerlerde olur.

Her ikisi de yaygın olarak tavada yumurtalı yemek ve ayrıca sulu çorbası da yapılır.

maviyeşil
03-04-2009, 09:57
Soğanla ya da sade kavrulur, üzerine yumurta kırılır, karıştırılır.
Bu kadar.

Ben de Berduray gibi sade kavurup üzerine yumurta kırıyorum.
Not: Sarmaşık kavrulurken çok karıştırılırsa daha acı olur. O yüzden fazla karıştırmam. Bir de tahta kaşık kullanırım.

caucasus
03-04-2009, 10:21
Arkadaşlar valla üzüldüm şimdik, madem yöresel yumurta yemekleriniz var neden yurta çeşitleri ve yumurta yemekleri bölümüne tariflerini yazmıyorsunuz. Bakarsınız dikkat çeker de denemek isteyen olur.

Bak hala duruyorlar, hemen tarifleri yazmaya başlayın.


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12195

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12195

Olimpos07
03-04-2009, 13:33
Hımmm Sağolun arkadaşlar mutlaka denicem

Zeytinci
03-04-2009, 16:27
Arkadaşlar valla üzüldüm şimdik, madem yöresel yumurta yemekleriniz var neden yurta çeşitleri ve yumurta yemekleri bölümüne tariflerini yazmıyorsunuz. Bakarsınız dikkat çeker de denemek isteyen olur.

Bak hala duruyorlar, hemen tarifleri yazmaya başlayın.


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12195

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12195

Sn. Caucasus,

Bunlar Ege'nin spesiyalleri,
Yumurta ise tuzu karabiberi,
Canınız çektiyse bekleriz sizleri,
Buyurunuz...:)

balbay
03-04-2009, 18:36
Üstünüze afiyet bu akşam menüde körmenlerle beraber topladığım arapsaçı(rezene)
70626

70636

turşu kavurma

70624

patatesli, pazılı omlet var. Resimleri ekliyorum))

70627

70628

caucasus
03-04-2009, 22:06
Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. Afiyet olsun.

panda
16-05-2009, 08:15
bu yabani kuşkonmazı yetiştirme şansımız var mıdır acaba? Tohum, fide nerden bulunur? Bilgisi olan var mı?

pupayelken
10-01-2010, 13:14
Kıbrıs da doğada oldukça yaygın bir bitki.Ayrelli diyorlar.Toplamakdan oldukça zevk alıyorum.Soğan ile kavurup üzerine yumurta kırmak yanında,sebze çorbasınada katıyoruz.Son zamanlarda kültürüde yapılmaya başlandı.

İzmirli
05-02-2010, 01:24
Oldukça lezzetli görünüyorlar. Ellerinize sağlık ;)
Yabani Kuşkonmaz yetiştirmesi kolay bir bitkiye benziyor. Ancak nasıl çoğaltılıyor bilmiyorum. Narlıdere'de görmüştüm. Mart ayından mayıs sonuna kadar bir teyze satıyordu. Narlıdere beko ile garanti bankasının arasında otobüs durağının orada. Çeşitli otları bulabilmek mümkün çarşamba ve pazar günleri olmuyor.
Bahsedince kuşkonmazdan canım çekti :)

Reyhan Çalışkan
27-04-2010, 18:11
valla yumurtalısı süperdir fotolardan acayip canım çekti

yasarugur
27-04-2010, 19:18
Aydın'da yerel olarak yabani kuşkonmaza kedirgen denir, kedirgenleri köylüler şubat-mart aylarında toplar satarlar.Pişirme yöntemi genelde şöyledir.Elle yoklanarak kedirgenlerin sert odunsu kısmı ile yumuşak kısımları ayrılır.Yumuşak kısımlar yıkanır ,elle küçük parçalar halinde bölünür ve küçük doğranmış pırasalarla birlikte bol zeytinyağında kavrulur(soğan da konulabilir) ,pişince üzerine yumurta kırılır .Karabiber ve biraz da kırmızı pul biber ilavesiyle servis yapılır.

rumma
28-04-2010, 23:12
Harika bir lezzet ,herkese tavsiye ederim.

http://www.flickr.com/photos/rumma/4559510629/


http://www.rumma.org/yemekler/ana-yemekler/yumurtali-kuskonmaz.html

mimarcenkbaran
25-08-2010, 19:41
Seferihisar da baharda satın almıştım, çok güzel di. Keşke İstanbul da da satılsa.

simalyildizi
13-05-2012, 16:02
Viyana da bu aylarda oldukca satiliyor beyazi da var ama hala cesaret edip yemis degilim .

mhmmtygt
12-08-2012, 22:42
Oldukça eski bir mesaj ama katkıda bulunayım.
Aydın ve İzmir civarında kullanılan farklı isimleri şöyle:
Kedirgen
Keme Dikeni
Tilki Kuyruğu

mhmmtygt
12-08-2012, 22:45
Birde pişiriliş olarak sarmaşığın acılığını azaltması için karıştırılarak pırasa **** soğanlada yapılabilir. Üzerine limon sıkıldığında çok daha lezzetli oluyor bence.
Ayrıca Ödemiş'de önce patatesleri küçük küçük doğrayıp tavada pişirdikten sonra üzerine sarmaşık ilave edildiğini gördüm ki o da çok lezzetliydi.

omerr
21-02-2013, 11:00
bitanede benden sizlerin yazdıgı kuşkunmaz
bizde ASPARACA her nekadar bu ismi başka biryerde raslamadıysamdada
bizde adparaca

Ozlem A
21-02-2013, 12:07
Ben yabani kuskonmazi buharda haslayip az zeytinyagi surulmus tavada izgara yapiyorum kofte, et vb yanina garnitur olarak, veya salatanin uzerine koyarak kullaniyorum.

sadecegeçen
21-02-2013, 12:36
Sarmaşık dediğiniz bu ot galiba. Bizde acı tefek derler buna. hafif acımsıdır

Tam adını bimiyorum.

http://img03.blogcu.com/images/h/a/z/hazanyagmuru4/sany2388_1239305328.jpg

Wallnut
22-02-2013, 23:10
Selamlar.
Aydınlı olmam sebebiyle Sapanca da kimsenin bilmediği Sarmaşık ve kedirkeni bol bol toplayıp ailece yedik.Şİmdilerde epey kişi baharda bakıyorum benim topladığım yerlerde bana bırakmadan süpürüyorlar hepsini.
Panda nasıl yetiştiririm diye zormuş.Sonbaharda tohumlarını toplarsan ,2 sene sonra ürünü toplamaya başlarsın.Geç sonbaharda tabiatta bulunan pençe tabir edilen kökleriyle söküp bol gübreli gölgelik bir yere ekin ve unutun.İlk çıkan sapları toplamayın ve bol yanmış gübreyle besleyin kökleri.İyice coğaltıp sonraki seneler bol bol sürgünleri taze taze toplayıp afiyetle yiyin.(Sapancaya yolunuz düşerse pencelerden toplamanıza yardımcı olurum)

mandalinleerik
26-03-2013, 21:31
Sarmaşığı biz sadece yumurtalı yapmıyoruz. Girit göçmeniyiz. Babaannemden kalan bir tarifi annemden öğrenip sizinle paylaşmak istedim. Sarmaşığın çok ara bir tat olduğuna inanıyorum. Alışkın olanlar çok sever olmayanlar ise pek sevmez. Biz çok seviyoruz :)

MALZEMELER.
2 DEMET SARMAŞIK
1 ADET KÜÇÜK SOĞAN
1 ÇAY BARDAĞI SİRKE ( 2 DEMET İÇİN)
1 TATLI KAŞIĞI UN. ( Un tepeleme olmayacak, silme olacak)

YAPILIŞI

Önce soğan yağda kavrulur ve üzerine ayıklanan sarmaşıklar eklenir. Biraz kavurduktan sonra ( yaklaşık 5dk.) Otların seviyesine gelecek şekilde su ilave edilir. Sarmaşıklar çok yumuşamayacak şekilde pişirilir. Daha sonra Sirke, Un ve bir miktar tuz karıştırılıp, pişirilen sarmaşığın üzerine ilave edilip 5 dakika daha pişirilir.
Hepsi bu kadar.

Hakkı Şen
28-03-2013, 09:24
Sevgili mandalinleerik, çok nadir pazarlarda rastladığım sarmaşığın nasıl pişirildiğini bilmiyordum. Şimdi alıp denemek lazım demek ki. Ama yazdığın gibi alışık olmayanlar sevmiyorsa sonucu baştan belli mi yoksa :)

mandalinleerik
28-03-2013, 09:27
Sevgili mandalinleerik, çok nadir pazarlarda rastladığım sarmaşığın nasıl pişirildiğini bilmiyordum. Şimdi alıp denemek lazım demek ki. Ama yazdığın gibi alışık olmayanlar sevmiyorsa sonucu baştan belli mi yoksa :)

Hakkı abi hiç ot yemeyenler için dedim. Yani sadece sarmaşık için değil otların genelinde özellikle haşlamayla yapılan salatalarda acımsı bir tat var onun için yazmıştım.

Hakkı Şen
28-03-2013, 09:29
Evet sanırım bu işin sırrı haşlamada. Biz haşlanan sebzeler rengini kaybetmesin diye süzüp soğuk ya da buzlu suya yatırıyoruz bunda da böyle bir şey yapılmalı mı?

mandalinleerik
28-03-2013, 09:31
Sarmaşığı biz sadece yumurtalı yapmıyoruz. Girit göçmeniyiz. Babaannemden kalan bir tarifi annemden öğrenip sizinle paylaşmak istedim. Sarmaşığın çok ara bir tat olduğuna inanıyorum. Alışkın olanlar çok sever olmayanlar ise pek sevmez. Biz çok seviyoruz :)

MALZEMELER.
2 DEMET SARMAŞIK
1 ADET KÜÇÜK SOĞAN
1 ÇAY BARDAĞI SİRKE ( 2 DEMET İÇİN)
1 TATLI KAŞIĞI UN. ( Un tepeleme olmayacak, silme olacak)

YAPILIŞI

Önce soğan yağda kavrulur ve üzerine ayıklanan sarmaşıklar eklenir. Biraz kavurduktan sonra ( yaklaşık 5dk.) Otların seviyesine gelecek şekilde su ilave edilir. Sarmaşıklar çok yumuşamayacak şekilde pişirilir. Daha sonra Sirke, Un ve bir miktar tuz karıştırılıp, pişirilen sarmaşığın üzerine ilave edilip 5 dakika daha pişirilir.
Hepsi bu kadar.

Tarifi okuduğum kadarıyla senin dediğin işlem yok Hakkı abi. Zaten ben hiç bilmiyorum dediğim gibi annem söyledi ben yazdım :)

Hakkı Şen
28-03-2013, 09:34
Evet haklısın kavrulduktan sonra su ilave ediliyormuş. Yaşlılık işte :)

Hülya
22-04-2013, 22:27
Sarmaşığı biz sadece yumurtalı yapmıyoruz. Girit göçmeniyiz. Babaannemden kalan bir tarifi annemden öğrenip sizinle paylaşmak istedim. Sarmaşığın çok ara bir tat olduğuna inanıyorum. Alışkın olanlar çok sever olmayanlar ise pek sevmez. Biz çok seviyoruz :)

MALZEMELER.
2 DEMET SARMAŞIK
1 ADET KÜÇÜK SOĞAN
1 ÇAY BARDAĞI SİRKE ( 2 DEMET İÇİN)
1 TATLI KAŞIĞI UN. ( Un tepeleme olmayacak, silme olacak)

YAPILIŞI

Önce soğan yağda kavrulur ve üzerine ayıklanan sarmaşıklar eklenir. Biraz kavurduktan sonra ( yaklaşık 5dk.) Otların seviyesine gelecek şekilde su ilave edilir. Sarmaşıklar çok yumuşamayacak şekilde pişirilir. Daha sonra Sirke, Un ve bir miktar tuz karıştırılıp, pişirilen sarmaşığın üzerine ilave edilip 5 dakika daha pişirilir.
Hepsi bu kadar.

Merhaba
Ben de giritli bir ailenin torunu olarak bir püf noktası ekliyorum.:)
Çok severek yediğimiz sarmaşık ,aynen terifinizdeki gibi pişirilir,Acı olamsın istiyorsanız pişerken kesinlikle karıştırmayınız ,kendi halinde pişmeye bırakınız.
Nispeten acılığını hissetmeyeceksiniz.

Aynı şekilde pişirip üzerine çırpılmış yumurta dökerek de tüketebilirsiniz.

İlk defa deneyen arkadaşlar tatlı sarmaşıkla acıyı birlikte de deneyebiilirsiniz.Tatlı olan dallar daha kalındır. o şekilde ayırd edebilirsiniz. :)

serpil D
22-04-2013, 23:35
bizde Aydında bu aralar bolca tüketiyoruz ancak sirkeyle pişen tarifini hiç duymamıştım en kısa zamanda deneyeceğim....

mandalinleerik
22-04-2013, 23:45
Merhaba
Ben de giritli bir ailenin torunu olarak bir püf noktası ekliyorum.:)
Çok severek yediğimiz sarmaşık ,aynen terifinizdeki gibi pişirilir,Acı olamsın istiyorsanız pişerken kesinlikle karıştırmayınız ,kendi halinde pişmeye bırakınız.
Nispeten acılığını hissetmeyeceksiniz.

Aynı şekilde pişirip üzerine çırpılmış yumurta dökerek de tüketebilirsiniz.

İlk defa deneyen arkadaşlar tatlı sarmaşıkla acıyı birlikte de deneyebiilirsiniz.Tatlı olan dallar daha kalındır. o şekilde ayırd edebilirsiniz. :)

Bu sarmaşık yemeğini bilmenize sevindim. Kime söylesem bilmiyor. Aslında bu yemeklerin kaybolmaması için paylaşılması güzel. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

mandalinleerik
22-04-2013, 23:48
bizde Aydında bu aralar bolca tüketiyoruz ancak sirkeyle pişen tarifini hiç duymamıştım en kısa zamanda deneyeceğim....

Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Yemek yapmayı bilmem ama sanırım bu tarife uyulması gerekiyor sarmaşıklar çok pişirilirse erirmiş :)

burgazada
24-05-2013, 16:45
Merhaba,

Bunlari ben burgazada'da mayis ayinda buldum. kuskonmaz mi ya da bir tur mantar mi? bilgisi olan var mi acaba?

tesekkurler!

Muda
24-05-2013, 17:45
Merhaba,

Bunlari ben burgazada'da mayis ayinda buldum. kuskonmaz mi ya da bir tur mantar mi? bilgisi olan var mi acaba?

tesekkurler!



İsmini bilmediğiniz bitki ve çiçekleri buradan sorabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/24916.htm
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088-7.htm
Bana göre canavar otu denilen tam asalak bir bitki.

mügem
27-01-2014, 22:30
Bu bitkinin adı ne bölümünde,sevgili eylülbelde'ye anlatmaya çalışmıştım.
Kozak'ta çıtırgı dikeni denilen bitkinin,diken filizi ya da zağlak filizi denilen taze sürgünleri elle kırılarak toplanır.Çocukken sorduğumda,diken yanarken çıtırdadığı için çıtırgı dendiğini öğrenmiştim.Kırılınca içinden soğan kokulu bir sıvı sızar.Filizleri karıncalar çok sever.Aynı şekilde bir de sarmaşık filizi vardır.İki bitki de aynı zamanlarda filizlenir.
Filizleri hemen pişirmek ya da haşlamak gerekir.Hemen kartar.Ben haşlama sevdiğim için,üzerine limon ve zeytinyağı dökerek tüketiriz.Bir de yanına beyaz peynir..