Bağlan

View Full Version : Meyve Ağaçlarında Ürün Verme Problemi

mesutpektas
01-04-2009, 13:56
Merhabalar;
Ağaçları sevdiğimden dolayı çok büyük olmayan küçük bahçeme 2006 Nisan başında yarı bodur cinsinden olan 2 adet vişne,2 adet kiraz,4 adet ceviz, 6 tane yarı bodur elma fidanı(bu elmaların 2 tanesi golden , 2 tanesi amasya, 2 tanesi de starking),iki adet ayva,2 adet erik ve 3 adet de armut fidanı diktim.Kiraz ağaçları,erik ağaçları va armut ağaçlarından ikisi ile bir adet ceviz fidanı dikimini takibeden birinci senede az da olsa meyva verdiler.(Mesela cevizin dalında 2-3 tane olmuştu;))
Diğer elmalar,ayvalar,vişneler meyva vermediler.Daha sonraki senede ise çiçek açmalarına rağmen hiçbirinde meyva olmadı.Elmalardan ayvalardan vişnelerden şu ana kadar hiç ürün alamadım,gerçi fidanlar vişneler ve erikler hariç çok da büyümediler.Acaba neden bu ağaçlarda meyve olmuyor.İnsanın diktiği fidana baktığında dalında meyvasını görmesi hoşuna gidiyor.
Fidanları aldığımda satan adam normalde hepsinin ürün vermesi gerekiyor diye söylemişti ancak ben sebebini anlayabilmiş değilim.Bu konuda tecrübesi olan bilgili arkadaşların görüş ve tavsiyelerini bekliyorum.Bir de gübrelemeyi nasıl yapmalıyım,doğal hayvan gübresi mi yoksa suni gübre mi kullanılmalıdır ve gübre fidanın dibine mi atılmalıdır?Ayrıca 3 senelik yarı bodur bir fidanın normal şartlarda ne kadar büyümesi ve ne kadar yüksekliğe ulaşması gerekir? bu konularda fazla bilgi sahibi değilim.
Şimdiden teşekkürler,saygılar...

hizals
01-04-2009, 14:05
Meyve tutumu olmayışının ilk göstergesi tozlayıcı çeşitlerin eksikliğidir. Birbirini tozlayan çeşitler yoksa bahçenizde ve kendine verimli türler değilse meyve alamazsınız.
Gübre konusunda toprak yapınıza göre değerlendirme yapılmalıdır suni gübre kullanacaksanız. Ama çiftlik gübresi kullanılacaksa koyun,keçi gübresi çok daha iyi olur meyve bahçelerine. Toprakla karıştırıp harç şeklinde fidanların diplerine yayabilirsiniz.
3 senelik yarı bodur fidan değil artık ağaçtır , adam boynu geçip çanak sistemi dediğimiz ana ve yan dallar formuna kavuşmuş bir yapıda olmalıdır.
Eğer tozlayıcı dikimi yaptıysanız ve kendine verimli olan ağaçlarda meyve alamıyorsanız bu durumda bahçenizde bir hastalık ya da zararlı etkili olmuştur. onun için de fotoğraf görmeden birşey söylemek zor.

Emine Aktaş
01-04-2009, 14:15
hizals arkadaşımız çok güzel açıklamış. Bunlara ek olarak, fidanlarda şekil ve ağaçlarda verim budaması da verimlilik açısından çok önemlidir.

hizals
01-04-2009, 14:35
Budama konusu meyve tutumundan ziyad meyvedeki kaliteyi direk etkileyen bir uygulamadır. Örnek vermek gerekirse çok bereketli bir sezonda budama yapmadığınızda çok çiçek açıp çok meyve tutan bir kiraz ağacı tüm meyveleri besleyecek ancak küçük boylarda kaldığı gibi ağaç aşırı yorgun düşecektir. Gerekli şekilde budanmış bir ağaç ise meyveleri iri sağlıklı ve kaliteli olacaktır. Az meyve çok kalite , çok meyve az kalite mantıını unutmamak gerekir. (bir ağaç üstündeki meyveler için) Elma,armut,nar benzeri meyvesi iri olan ağaçlarda budamanın yanında meyve tutumunu takiben meyveler ufak durumdayken seyreltme(tekleme) dediğimiz birbirine yakın olan 3-4 meyve varsa 1 tane kalacak şekilde meyvelerin koparılması şeklinde kaliteye yönelik uygulamalar yapılır.

mesutpektas
01-04-2009, 17:29
Meyve tutumu olmayışının ilk göstergesi tozlayıcı çeşitlerin eksikliğidir. Birbirini tozlayan çeşitler yoksa bahçenizde ve kendine verimli türler değilse meyve alamazsınız.
Gübre konusunda toprak yapınıza göre değerlendirme yapılmalıdır suni gübre kullanacaksanız. Ama çiftlik gübresi kullanılacaksa koyun,keçi gübresi çok daha iyi olur meyve bahçelerine. Toprakla karıştırıp harç şeklinde fidanların diplerine yayabilirsiniz.
3 senelik yarı bodur fidan değil artık ağaçtır , adam boynu geçip çanak sistemi dediğimiz ana ve yan dallar formuna kavuşmuş bir yapıda olmalıdır.
Eğer tozlayıcı dikimi yaptıysanız ve kendine verimli olan ağaçlarda meyve alamıyorsanız bu durumda bahçenizde bir hastalık ya da zararlı etkili olmuştur. onun için de fotoğraf görmeden birşey söylemek zor.

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Tozlayıcı dediğiniz ağaçlar hangileri oluyor acaba?Yani elmaları 3 farklı cins alıp dikmiştim mesela bunlar birbirini tozlamazmı.Bir de suni gübre olarak bildiğimiz tarlalara atılan azotlu gübreler falan kullanılabilir mi?
Şu an için şehir dışında olduğumdan dolayı resim ekleyemiyorum ancak geldiğimde ekleyebilirim inşallah.Sizin söylemenize göre benim ağaçlar yeterince gelişmemiş demektir.Çok profosyonel olmadığımdan ve ticari bir kaygı gütmediğimden toprak analizi falan yapma imkanım yok.Budama konusunda da açıkcası çok bilgili değilim.Ancak toprakla uğraşmayı ve ağaçları seviyorum.

hizals
01-04-2009, 18:17
Elmalarınız birbirini tozlayan çeşitlerdir. Suni gübre konusunda toprak analizi olmadan bir öneri yapmam fayda yerine zarar sağlayacaktır. Azotlu gübreler sık kullanılır ancak ya toprağınızda azot fazlaysa bu sefer yanma tehlikesi oluşur. Toprak analizini ticari olsun olmasın yapmanızda fayda vardır. Maddi olarak zor derseniz tarım il müdürlüklerine bir danışın sizi yönlendireceklerdir. Yine de yörenizdeki toprak yapısını yörede çalışan yerel ziraat mühendisi arkadaşlar bileceğinden toprak analizine gerek duyulmadan size standart bir suni gübre uygulaması önerebilirler.

k0900
01-04-2009, 18:40
Toprak analizi malesef büyük dert, alması, taşıması birde üstüne 3 hafta bekleyip 200 TL ye yakın ödeme yapılması.

Olmazsa olmaz olan analiz için Tarım Bakanlığı kolaylaştırıcı çözüm üretmeli.

Sn. hızals çok önemli bir hususu belirtmiş; analiz değerlerine göre hazırlanan gübre reçetemizde ne yokki.

Demir, çinko, kükürt dahil 7 farklı gübre karıştırıldı, karıştırıldığı gün toprak yüzeyinden 20 cm aşağıya, ağaç yaşlarına göre (taç bölgesine) dökülüp örtüldü.

Damla sulama sistemi çalıştırılıp, ıslatıldı.

Meyve almakta kararlıyız.

Ayrıca 5 kovan arı organize ettik. Hayırlısı :)

hizals
01-04-2009, 18:55
Sayın k0900,
Tarım Bakanlığına bağlı laboratuarlarda 30 TL ücret tutuyor. 30 cm 60cm 90 cm den örnekler alıp bir de üstüne yetiştirdiğiniz ürünü söyleyip reçete istiyorsunuz. Aynı dediğiniz gibi uygulanması gereken maddeler oranlarına kadar veriliyor. Ayrıca dönüm başına da 2.5 TL destek mevcut toprak analizinde. Yanlız bunlardan faydalanabilmeniz için ÇKS'ye kayıtlı üretici olmanız gerekiyor.

k0900
01-04-2009, 19:09
Ankara Tarım il md. söylediğim fiyata kasım ayında yaptırdık.

ÇKS belgemiz var. Ancak onu götürdükmü, hatırmamıyorum.

Birde 15 cm 30 cm 45 cm olarak (bahçedeki ağaçların çoğunluğu bodur tür) numune aldırdılar.

Biz bu destek konusunda biraz mahcup davranıyoruz.

Sizin bilgilerini (biz amatör meyveciler için) çok önemsiyorum.

Sağlıkla kalın :)

hizals
01-04-2009, 19:19
Antalya'da BATEM bizim toprak analizimizi yaptı 6 farklı analiz için toplam 180 TL ödedik. 30 60 ve 90 olarak topladık. Yetiştirciliğin amatörlüğü olmaz başlangıcı olur :D

k0900
01-04-2009, 19:26
Yetiştiricilik konusunda haklısınız :)

Batem'i değerlendirelim sonbaharda.

kopshtar
02-04-2009, 20:52
Sn Mesutpektaş;
Benim bahçemde de benzer sorunlar yaşıyorum. ağaçlarım 4 yaşında olmasına rağmen özellikle armut ve elmada hiç meyve alamadım. Yarı bodur ve kendine verimli türler seçtim. ama ağaçlarımın yarı bodur olduklarından bile emin değilim.fidan satıcıları çoğunlukla doğru bilgi vermiyor. maaşallahları var ağaçlarım sağlıklı ama çiçek açmıyorlar. ben de bu yıl fosfor oranı yüksek garanül NPK gübresi aldım. çiçek açtırır dediler. şeftali ve erik ağacıma söyleyecek sözüm yok ilk yıllarından beri meyve veriyorlar :)

hizals
02-04-2009, 21:09
Çiçek açmaması tozlayıcılıkla ilgili bir sorun değildir. Çiçeklenme sorunu hiç çiçek açmaması mı yoksa çiçek açıp hemen dökmesi mi?

kopshtar
03-04-2009, 08:01
Mesela elma ağacım çok sağlıklı ve canlı. 2. yaşında neredeyse şeftali ağacı kadar çiçek doldu üzeri. genç olduğu için tutan meyvelerini de döktü tabi normal olarak. ama 2 yıl üstüste 1 tane bile çiçek açmadı. bakalım bu yıl ne olacak?

hizals
03-04-2009, 08:17
Toprağınızın genel yapısına uygun mu aldığınız gübre? Hiç gereği olmayan bir maddeyi fazla fazla verip toprak yapısını değiştirmeyin.

Bir de çiçek açma dönemine havalar çok sıcak mı oldu ya da sıcak rüzgar esti mi ? Çiçeklenmeyi engelleyen ya da çiçeği döken etmenlerden biridir.

kopshtar
03-04-2009, 21:07
Bugüne kadar hiç kimyasal gübre kullanmadım. Hep yanmış keçi veya koyun gübresi verdim. yapraklar parlak ve sağlıklı görünüyor. Bu yıl ilk defa çiçeklenmeyi arttırıcı granül gübre aldım. Sıcaklık faktörüne hiç dikkat etmedim ama ağaçların bazılarının açıp bazılarının açmaması normal gelmedi bana. Tek problem bana göre ışık faktörü olabilir diye düşünüyorum. Bahçemin 2 tarafında da apartman var ve gölgeleri uzun süre güneşlenmeyi engelliyor. Demekki bazı ağaç türleri gün ışığına çiçek açmayarak tepki veriyor :)

hizals
04-04-2009, 08:43
Çiçeklenme uzun gün ve kısa gün olarak ayrılır. Genelde gece gerçekleşir. Belki de bahsettiğiniz çeşitler kısa gün veya uzun gün ihtiyacını gideremedikleri için açamamaktalardır. Umarım en kısa zamanda düzelirler ve meyvelerini afiyetle yersiniz.

kopshtar
04-04-2009, 22:55
İki yanımda yapılan yüksek apartmanları yıkmak gerekecek desenize :)

hizals
04-04-2009, 23:02
Siz yine de çiçekleme zamanı açmayanlara yakın inceleme yapın belki bir zararlı ya da hastalık belirtisi vardır.

kopshtar
05-04-2009, 19:18
Çok yaptım ama yok. Olduğu zaman hemen ilaçlama yapıyorum zaten. Bakalım kısmet bu seneye :)

brc
01-06-2009, 19:52
kimse "gençlik kısırlığından" bahsetmemiş. meyve ağaçları belli bir zamandan sonra meyve vermeye başlar.

kopshtar
03-06-2009, 14:58
Sn brc;
Gençlik kısırlığından elbette haberimiz var. Ama 5. yılda da gençlik kısırlığı olacak hali yok. Tam tersine verime yatması gerekiyor bu yaştan sonra. 3. yılından sonra az da olsa meyvelenme beklenir normalde...

gurgenli şumnulu
24-06-2009, 13:37
Merhabalar...
Arkadaşlar, aynı sorun benim bahçemde de var: 3 yaşında olan elma fidanlarında meyve yok. Birinde çiçek vardı, ama meyve tutmadılar. Armutlar daha ikinci yaşında meyve gösterdiler. Ama elmalar beni şaşırttı. Kiraz ağaçları dört yaşında olmalarına rağmen, yalnız tadımlık meyve gösterdiler. Ben ağaçların her ihtiyacını karşıladım, ama onlar beni üzmeye devam ediyor.

hizals
24-06-2009, 13:39
Yukarıdaki sorunlar için yazılan çözümler sizin için de geçerlidir sayın gurgenli

kemalcuce
12-11-2009, 15:55
Sayın mesutpektaş elmalarınızın meyve vermemesi tozlayıcı eksikliği değildir.Çünkü golden ve starking birbirini tozlar.Çiçeğini soğuk vuruyor olabilir.Ya da çiçek kurdu olabilir.Bi çok şey olabilir ama tozlayıcı eksikliği değil.Meyve vermeyen fidanların cinsinide yazmalısınız.Bazı cinsler kendine verimli olup bazıları dölleyici ister.

maxmuko
26-08-2010, 13:01
bizim kiraz 20 dekar kiraz bahçesi 8. senesinde çiçekten sonra meyveye dönüyor arkasından bu meyveler dökülüyor neredeyse 20 dekardan sadece 1-3kg kiraz oluyor. denizli honaz ilçesinde napolyon kirazı. dölleyicisi falan dikili sulaması ilaçlaması ama neden olmuyor ağaçlar güçlü yaprak rengi güzel boyları iyi meyve yok. ne yapmalıyız. diğer bahçelerimizde bu sıkıntı yok

nariçi
26-08-2010, 13:34
Denizli-Honaz'lılar bilmezse biz hiç anlamayız. 40 yıl önce orada kiraz festivali yapılıyordu. Denizli'den pikniğe gelenler ağaları kiralayarak üzerindeki kirazları kendileri toplar ve yerdi. Hala da böyledir belki.

maxmuko
27-08-2010, 10:23
bu bahçe kiraz bahçelerinden daha aşağıda etrafında bağlar var bizde gençlik kısırlığı falanmı dedik ama. başka sebep olabilirmi bilemiyorum

mirsat
27-08-2010, 10:42
Bir sürü şey olabilirde bir de meyve vermemeye tepki olarak korkutma tekniği vardır. Bir cevizimiz vardı 10 yaşından büyük olduğu halde meyve vermiyordu babam bir sene ilkbaharında önce dibine balta ile bir kaç darbe vurdu o sene meyve vermeye başladı. Bu da bir taktik. :)

nariçi
31-08-2010, 19:26
Ölüm korkusu olan her canlı yeni nesil üretmeye yönelir. Ölümden önce bile memeliler de son davranışlardan biri de budur.

Ama ben ıhlamura balta vurdum hiç anlamadı!

hizals
17-10-2010, 20:01
Balta vurma olayı Bilezik tekniği olarak geçmektedir. Genelde ağaçlarda bölgesel krizleri aşabilmek için ağacı strese sokmak için yapılan bir uygulamadır. Ancak ağacın tamamında baş gösteren bir sıkıntı varsa kesilip ya tekrar aşılanmalı ya da çok yaşlı değilse köklenmelidir. Çünkü ağaçlarda kuruma vb ağır zararlar fidan dönemi dışında genelde bakteriyel hastalık veya kanser sonucu meydana geldiğinden bahçenin kalanını tehdit etmemesi için bir an önce yok edilmesi gerekir.(Bu dal üzerinde sınırlıysa dal derhal kesilip uzaklaştırılmalıdır)

burcak09
21-05-2011, 11:23
merhabalar benimbahçemde erik ağacım var can eriği ama üzeri yapış yapış oldu ve yeşil böcekler uç kısımlarını kaplamış durumda yardımlarınızı bekliorum ne yapmalıyım

Samsunlu55
04-06-2011, 16:00
Sn. burcak09, ağacınızı yaprak biti sarmış. Papaz, can gibi eriklerde her sene görülebilir. İlaçlamak gerek.

Deniz K.
19-02-2013, 11:43
Herkese Selamlar.
Denizlinin Buldan ilçesinde oturuyorum.Dedemden kalma 18 dönüm bir bağımız var.Bende ağaçlardan hiç anlamam. babam boş vakitlerini geçiriyor kendi çapında birşeyler yapmaya çalışıyor ancak yaşlandı ve iş başa düştü. Yer Üzüm bağıydı, ancak üzüm bakması meşaggatli bir ürün olduğundan ben kısmen zeytine çevirdim. şimdi 300 ağaç zeytinim var yaşlarıda 3-4-5 civarında cinsi gemlik ilçe tarımdan aldım tüplü olarak. Yerimizi sulama imkanı yok onun için ilçe tarım gemlik zeytini tavsiye etti. anacak bazıları çok güzel gelişti bazıları ise nerdeyse diktiğim gibi duruyor. İnternetten araştırmalarım sonucu dediğiniz gibi toprağı analizede gönderdim henüz sonucu gelmedi bekliyorum gelince sizinle paylaşırım. geçen sene gelişimini sağlamak amacıyla ziirai ilaç satan bi arkadaşım 7 vitaminli suni gübre verdi onu kullandım. Ayrıca bakırlı ve fosforlu yaprak gübreleride kullandım. ama bizim ağaçlarda gözle görülür bi meyve artışı ve gelişme olmadı.İlaçları aldığım kişiye sordum daha 2. veya 3. senesinde bu yaptıklarımızın faydasını görürsün diyor.İçime sinmedi toprakdan anlayan bir abimi bağa götürüp gösterdim. Bana söyledikleri; Ziraattan alınan bu zeytinlerin genelde kök gelişimlerinin iyi olmadığı, en güzelinin deli dikip sonra aşılama metodu olduğunu anlattı, ağacı salladığında ağacın sallandığını gösterdi, rüzgar bunu böyle salladıkça ağacın gelişiminin olmadığını yani köklerinin toprak altına, çevresine yeterince yayılmadığını söyledi. Öğrenmeye çalışan biri olarak şu an çaresizim. Geçen haftada Fıstık Bademi aldım 20 adet, onları diktim. Fidanları özellikle bademe aşılı olarak aldım dayanıklı olsun diye. Ama şimdi araştırıyorum ve görüyorumki aralarına tozlayıcı badem dikmem gerekiyormuş. Ama ben aldığım badem fidanlarının cinsini felan bilmiyorumki tek bildiğim elle kırılan fıstık bademi oldukları. Şimdide bağa vişne dikmek istiyorum araştırmalarıma göre vişne bağımıza uygun bir ağaç ama bu konudada yanlış yapmamak için tavsiyelerinizi bekliyorum. tozlayıcı gerekiyormu bu ağaçtada.?Anlattığım konularda değerli tavsiye ve görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkür ederim.

ATLAS-08
10-12-2019, 15:32
Bordo bulamaç yoksa meyvede olmaz.20.20.20 kullanılırsa meyve bol olur..

emirk_67
17-12-2020, 23:36
Ölüm korkusu olan her canlı yeni nesil üretmeye yönelir. Ölümden önce bile memeliler de son davranışlardan biri de budur.

Ama ben ıhlamura balta vurdum hiç anlamadı!

Ihlamur çok uzun ömürlü bir ağaç usta onun için çok onemsememis olabilir sen bide şeftali kiraz gibi bi ağaca dene seneye dallar meyveden yere eğilir.

Yenisu
04-08-2021, 01:29
Merhaba ,benim de ıhlamurum var,8 senedir hiç çiçek açmıyordu,hatta köylüler bu erkek ağaç açmaz demişlerdi,bu bahar alt dallarını kestim,bu sene ilk defa çiçek açtı ama yağmurdan toplayamadık.

Yenisu
04-08-2021, 01:32
Bir de çiçek açmayankayısılarım var,meyve veren geçen sene birden kurudu,hepsini tohumdan yetiştirmiştim.Acaba onu da budasam mı?

aydemiraydın
04-08-2021, 10:28
Bir de çiçek açmayankayısılarım var,meyve veren geçen sene birden kurudu,hepsini tohumdan yetiştirmiştim.Acaba onu da budasam mı?

kayısının kuruması bakteriyel hastalıklardandır. bakırlı ilacı eksik etmeyin.