Bağlan

View Full Version : Saksıda Basit Otomatik Sulama Düzeneği

akinselcuk
29-03-2009, 20:11
Sistem saksının altına konan depodan, küçük bir motor yardımıyla zaman ayarlı sulama yapılması ve drenaj sularının depoya geri dönmesi esasına dayanıyor.

Bir saksı var. İçine perlit dolduruyoruz. 4 adet çilek fidesi dikiyoruz.

Saksının altına 3 kg lık yoğurt kabından imal bir besin deposu yerleştiriyoruz.

Depodan aldığımız besinli su ile saksıdaki çilekleri suluyoruz.

Depodaki besinli suyu saksıya bir silecek motoru kullanarak basıyoruz.

Silecek motorunu 12V 1000mA bir Ataba adaptör ile besliyoruz.

Adaptörü zaman saatine takıyoruz.

Zaman saatini gündüz 8 defa 70 dakikada bir 5 dakika çalışacak şekilde ayarlıyoruz.

Gece için ayarlama yapmıyoruz.

Yoğurt kapları ile işe başlayalım. Bim marketten den 2 adet 3 kg lık Dost marka yoğurt kovası alıyoruz. Biri enine biri boyuna 2 modeli var. Çapları biraz farklı. Siz bu işi tek parca bir küçük kova ile de yapabilirsiniz.

Kovaların saplarını çıkarınız. Kavoları iç içe geçirip hacmi arttıracağız. Biri düz biri ters duracak.

akinselcuk
29-03-2009, 20:18
Silecek motoru 12V 1amperlik bir motor. Hortumun gireceği giriş ve çıkış uçları var.

Saksı altlığı ve kovalar bittiğinde bu şekilde duracak.

akinselcuk
29-03-2009, 20:23
Böyle bir saksıya perlit doldurup 4 adet çilek fidesi diktik.

Akvaryumcudan hortum ve T bağlantıları aldık. Bunlarla saksı içine dairesel bir sulama çemberi yaptık.

Saksı altlığına bir delik açtık.

envor
29-03-2009, 20:27
Sayın akinselcuk, daha öncede yazmıştım, sizdeki bu beceri bende olsa...;)

Elinize sağlık, aklımdan bende böyle bir şey geçiriyordum. Maliyeti nedir silecek motorunun, Bir motor ile en fazla kaç saksı suluyabiliriz? Birde bu motor saatte veya günde ne kadar elektirik tüketir.

akinselcuk
29-03-2009, 20:28
Üstte kalacak olan kovanın altına bir bardak tabanı büyüklüğünde delik açtık.

Otomobillerle kullanılan montaj segmanlarını kullanarak saksı altlığı ile kovayı sabitledik.

akinselcuk
29-03-2009, 20:33
Kovanın altına da segmanlar için delik açtık. Kova ve saksı altlığını bu segmanları kullanarak birleştirdik.

akinselcuk
29-03-2009, 20:40
Zaman saati, adaptör, kablonun uçlarına fişler ve fişlerin dışına makaron dediğimiz ısıtılınca daralan yalıtım kılıfı.

Fişler oto parçacısında, makaron elektronik malzeme satıcısında bulunur.

Kovanın çıkardığımız sapına motoru plastik cırt kelepce ile bağlıyoruz.

Sonuçta motor kovada böyle duracak.

envor
29-03-2009, 20:42
Benim kanaatimce, o akvaryum T'lerinin bir tanesi o saksıyı sulamaya yeter, gözüken beş tane T, o motor iki metrelik hava hortumunda 10 tane T'ye su basabilirmi?

akinselcuk
29-03-2009, 20:49
Çok güzel basıyor Sayın Envor. 5 tane uç var beşindende ilk saniyede su çıkıyor.

akinselcuk
29-03-2009, 20:51
Önce motorun su giriş ucuna bir hortum bağlayıp kovaya sallandırıyoruz. Bu emiş hortumunun ucuna bıçakla bir kaç yarık açın emiş yaparken kovanın duvarına yapışıp kalmasın.

akinselcuk
29-03-2009, 20:56
Alt ve üst kovayı iç içe geçirirken kenarlarına biraz silikon sürerseniz saksınında ağırlığıyla segman gibi fazla dolan suyu dışarı sızdırmaz.

Kalan resimler.

akinselcuk
29-03-2009, 21:03
Kovaya suyu saksı altlığından doldurabilirsiniz. Toplam 8 litre hacim var. Ben 4 - 5 litre ile kullanıyorum. Drenaj suları saksı altındaki deliklerden saksı altlığına akıyor. Saksı altlığından da kovaya geri dönüyor. Sonra motor çalışınca saksının dört bir yanından sulama yapılıyor. Motorun 10 dakika durmadan çalışması sorun olmuyor. Tek şart motoru su seviyesinin üzerine takmayın ki su kovaya çekilip ilk çalışma anında kuru çalışmasın.

Bu resimlerde suyun akışını çekmiştim ama pek belli olmamış

akinselcuk
29-03-2009, 21:09
Burada buharlaşma kaybı pek olmuyor. EC ölçümü için sulama uçlarının birinden EC tüpünü doldurabirsiniz.

Geriye güneşli bir balkon bulmak kaldı.

akinselcuk
29-03-2009, 22:21
Benim kanaatimce, o akvaryum T'lerinin bir tanesi o saksıyı sulamaya yeter, gözüken beş tane T, o motor iki metrelik hava hortumunda 10 tane T'ye su basabilirmi?

Yatayda sekiz tanesine basıyor. Şu anda çalışan domateslerde. Bence 10 taneyede basar. Motora en yakınla en uzak T arasında 2 -3 saniye fark oluyor. Ama dikeyde ne yapar bilmiyorum. Denemem lazım. Ama bu motor iyi birşey. Fakat ben domateslerde 12 değil 16 volt kullandım basıncı arttırmak için.

Bu motor 10 liralık bir şey. Kullanılacak adaptörde 10 - 20 lira arasında değişir.

Elektrik tüketimi önemsenecek bir değer ortaya çıkartamaz. 12 voltta 1 amper 12 wat demektir. Yani bu motorun toplam çalışması 1 saati bulduğunda 12 wat tüketecek demektir.

Saate 1000 wat KDV siyle 25 kuruş ise 12 wat kaç kuruş dersek 12X25/1000=0,3 kuruş saatte yakacak demektir. 100 kuruş 1 liraysa 0,3 kuruş kaç lira dersek 0,3/100= 0,003 lira saate yakacak demektir. Gördüğünüz gibi komik liralar çıkıyor.

Bu motor hiç durmadan çalışamaz. En çok 5 - 6 dakika çalıştırıp susturmak gerek. 15 dakika dinlendirmeden tekrar çalıştırmamak gerek. Bu durumda kömürleri bitene kadar çalışır. Toplam çalışma saatini bilmiyorum ama en azından 250 saati geçeceğine eminim.

Ben bu motoru eski yıllarda ürettiğim bir makinede kullandım. 7 - 8 yıldır hala çalışan makineler var. Motorları sağlam. Benim makinede bu motorun en uzun çalışma süresi 1 dakikayı geçmez.

envor
30-03-2009, 22:33
Sayın selcuk, bugün bu motorlardan sordum, sizinkisi gibi bulamadım, renault ve tofaş grubu araçlarınkini buldum ama onlar sizinki gibi değil, emiş tarafı farklı, nasıl kullanırım bilemiyorum. Sizin motorunuz hangi araç grubunun ki? Birde Nokia telefon şarjı bu motora uygun olurmu?
Şarj da şöyle yazıyor:AC 100 - 240V 50-60Hz 120mA

omer.tuncer
30-03-2009, 22:54
Sayın envor Akınselçuğun kullandığı su pompaları renonun 80 li yıllarda silecek suyu pompası citroen , pejolarda da kullanılıyordu. Sizin anlıyacağınız Fransız malı yani diğer markaların silecek moturu olarak ararsan bulursun herhalde ama büyük ihtimalle bir oto elektrikcisine git eski çıkmaları vardır.
kömürlü yastıklı motor ama tamir etmek yerine yenisi takılıyordu. o zamanlar yenisi 6-7 milyon du. Bir de elindeki adaptörün gücü düşük sürekli çalışmaya dayanmaz diye tahmin ediyorum.

envor
30-03-2009, 23:08
yarım saatte 1 dakika çalışacak. Belkide günde 2 şer dakikadan 2 defa, sadec o kadar.

akinselcuk
31-03-2009, 15:42
Sayın selcuk, bugün bu motorlardan sordum, sizinkisi gibi bulamadım, renault ve tofaş grubu araçlarınkini buldum ama onlar sizinki gibi değil, emiş tarafı farklı, nasıl kullanırım bilemiyorum. Sizin motorunuz hangi araç grubunun ki? Birde Nokia telefon şarjı bu motora uygun olurmu?
Şarj da şöyle yazıyor:AC 100 - 240V 50-60Hz 120mA

120mA yazan yerde en azından 1000mA yazması gerekiyor. Sayın envor özelden bir adres atıverin sorunu çözelim. Adaptör ve motor konusunda. Elimde bir ik tane daha motor var dükkan adaptör dolu.

akinselcuk
31-03-2009, 17:56
WP 701 12V SEİM Tipi Universal motor diye geçiyor Vertex üretimi.

Eskiden piyasada Fransız malı diye satılıyor ve üzerinde de öyle yazıyordu şimdi aynı motor made in china diye satılıyor. Ancak malzemesi birebir aynı. Kuru çalışmaya da mukavim yaptığım denemelere göre.

Domates düzeneğinde saat başı 1 dakika çalıştı 2 haftadır. Yani 336 defa 1 dakika çalışmış susmuş. 1 motor 8 akvaryum T ucundan su akıttı. 1. T den hemen, 8. T den 3 sn geçikme ile su akıyor ve çok cılız değil.

Saksıdaki düzenekte içine bir iki defa perlit tanesi kaçırdım motor haliyle kilitlendi. Voltajı bir kaç defa ters düz vererek içini açmak zorunda kalmadan perliti attı. Su giriş hortumunun ucuna bir veya 2 hava taşı takılıp süzgeç gibi kullanılabilir.

Ben bu motordan memnunum. Montajı uygulaması kolay. Gerekirse tamiri mümkün. Fiyatı garip değil. Piyasada bulunur. Zaten bu yüzden 15 yıldır piyasadan kalmamış. Üretimi ta Çin leri bulmuş olsa gerek. Ben bu motoru ilk 15 yıl önce alıp kullanmıştım.

Sarıcan
01-04-2009, 20:52
Bugün epeyce bir uğraştıktan sonra pompayı çalıştırabildim. Fakat pompa bir türlü istediğim performansı yakalayamadı. 12 V, 1 A (1000 mA) yeterli gelmeyebilir diye 12 V, 1,5 A (1500 mA) adaptör almıştım.

Pompayı çalıştırdığımda bronşit olmuş gibi kesik kesik öksürüyor, pistonlu pompa gibi ses çıkararak çalışıyordu. Önce pompanın havasını almak ve su bastırmak için uğraştım. Pompa su basmaya başladı ama pistonlu pompa gibi dalgalı kesintili ve basınçsız bir şekilde çalışıyordu. Bir hortumun ucunu bir karış yukarı kaldırınca da basmamaya başlıyordu.

Tam pompaya kızıp bir kenara atacak iken evde arabanın çakmağından akü akımı almak için kablomun olduğu aklıma geldi. Pompayı adaptörle değilde direk aküden çalıştırmayı deneyeyim dedim. Pompanın bronşiti geçmiş fırıl fırıl dönüyordu.

Anladım ki aldığım adaptörde bir enayilik vardı. Kudret Bey' le telefonda konuşup deneyimlerimi paylaştıktan sonra adaptörü aldığım yere tekrar gittim. Deneyen arkadaşımızın 1 A' lik ATABA adaptörün yeterli olduğunu yazdığını, ben 1,5 A' lik adaptör almama rağmen pompanın çalışmadığını söyledim.

Ellerinde ATABA 1 A adaptörde olduğunu söyledi ve hemen oracıkta o adaptörle denedik. Amperi daha düşük olmasına rağmen pompa sanki aküye bağlanmış gibi sağlıklı çalışınca hatanın 1,5 A' lik adaptörde olduğu anlaşıldı. Adaptörü iade edip ATABA 12V 1A adaptörü aldım ve testlere kaldığımız yerden tekrar başladık.

Tek sorun pompanın dur-kalklarında emiş hortumunun sürekli dolu olmasını sağlamak ve hava yapmasını önlemek, bu kadar küçük bir cek valf düzeneği yapabilirmiyim bilemiyorum. Onun dışında debi olarakta, basınç olarakta benim çilek ağacında kullandığım kocaman dalgıç pompanın yaptığı işi görecek gibi.

Debiyi ölçmek için ölçekli bir kabım olmadığı için ölçüm yapamadım ama küçük akvaryum pompaları ile bastığım debi kadar sıvı basmak mümkün görünüyor, dahada güzeli hiç bir küçük akvaryum pompası ile 1,5 metreyi doğru dürüst yakalayamamışken, bu pompa benim 2 metre lik iki çilek ağacına en üst noktada Tee ile ayırdığım iki koldan rahatlıkla yeterli debide suyu bastı.

Tek zaafı biraz gürültülü çalışması, birde uzun süre denemedim ama sanki çalışma süresi 1-2 dakikayı geçince sanki bayılacak gibi olması. İlk gün olduğu için pompayı pek zorlamak istemedim. Ama bir adet pompayı heba edip bu testide yapmak lazım.

Elimdeki akıllı priz mekanik olduğu için 15 dakikadan daha az çalıştırmam mümkün değil, elektronik akıllı priz alana kadar denemelere ara verdim. Ama son söz olarak şunu söyleyebilirim. Topraksız tarımla hobi düzeyinde uğraşan arkadaşlar bu pompayı rahatlıkla kullanabilirler.

akinselcuk
01-04-2009, 21:26
Sayın Sarıcan,

Sorunu çözdüğünüze sevindim. Bende burayı okumadan önce sizin başlığın altına cevap yazmıştım, sebep nedir diye yazarken aklıma adaptörde bir kusur olablirmi diye yazdım dı.

Birincisi bu motor çok uzun süre çalıştırılamaz. Taş çatlasa 3 - 4 dakika kesintisiz çalışır ondan sonra en az 15 dakika dinlenmesi lazım. Bu şekilde çalıştırarakta çok uzun ömürlü olmaz. Benim denemelerimden kesin söyleyebileceğim dinlendirerek çalıştırldığında en az 250 saat ömrü kesin var. Fakat müşterilerdeki benim 10 yılı geçen makinelerde bu motor hala çalışıyor.

İkincisi 12 voltunu 3 dakikalık kesici bir röleden geçirirseniz motoru 0 - 3 dakika arasında bir sürede susturablirsiniz. Adaptörü direk fişe takacaksınız. kesici rölenin 220AC elektriğini zaman saatinden alacaksınız.

Bknz. Yeni başlayacaklar için topraksız tarım. 653 nolu mesaj. Bu işin orada şeması var. Kesici röle elektrikcide 10 lira civarında.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=67674&d=1237442860

Sarıcan
01-04-2009, 21:42
O zaman elektronik akıllı prizede gerek kalmıyor herhalde.

akinselcuk
01-04-2009, 21:58
7liralık bir zaman saati ve 8-10 liralık geçiktirici röle hepsi bu. Motoru 24 saat içinde istediğiniz zaman istediğiniz sürede çalıştırabilirsiniz.

akinselcuk
02-04-2009, 17:37
Saksıdaki çileklere bir bakalım. Hem büyüdüler hem de su akışının düzgün bir resmini çekebildim. Bir akvaryum hortumu saksıda 5 uçtan akıyor ve hepsinden aynı güçte akıyor. Yani yakın uçtan çok uzak uçtan az akmıyor.

Fakat bir şey itiraf edeceğim. Bu saksıdaki çileklerin deposunda sadece su var yani besin yok. Köklerindeki toprak bulaşığından idare ettiler bir haftadır. Bugün yarın besin koymassam bu büyümenin devam etmeyeceğinin farkındayım. : )

akinselcuk
04-04-2009, 21:40
Bir tespitimi belirteyim. Bu saksıda kullandığım silecek motorunu 2 saatte bir 15 dakika çalışacak şekilde ayarlayıp bıraktım. Akşam geldiğimde suyun debisinin kalıcı olrak düştüğünü gördüm. Hala aynı şekilde duruyor bakalım ne kadar dayanacak ...

Buradan çıkacak sonuç şudur. Bu motor sık aralıklarla kısa süreli çalışmalı. Mesela 1 - 2 dakika çalışıp susmalı. Kesintisiz uzun çalışmak bu motoru öldürüyor.

akinselcuk
09-04-2009, 14:01
4 gündür, günde 5 - 6 kere motor 15 dakika kesintisiz çalışarak saksıya su basıyor. İlk gün debideki düşmeden başka bir sorun olmadı.

Zeytinci
09-04-2009, 17:30
Sn Akın Selçuk,

Bir kere yazdım ama cevap gelmeyince sildim. Projen sebebiyle tebrik ediyorum. Sisteminizi geliştirmeye dönük birkaç fikir olabilir mi? Taraftar değilseniz dikkate almayın lütfen.

Sisteminizi damla sulama ile besleyebilir misiniz?
Damlattığınız (ayarlanabilir) su miktarı (debisi ) yeterli olur mu?
Sürekli besleme fasılalı beslemeye göre birim ürün verimini arttırır mı?

Yanıtınız evet ise:
1-Serum şisesi (benzeri düzenek ile) gibi besleme örneği ile, sisteminiz enerji tasarruflu olabilir,
2-Sürekli besin verme fidelerin istediği birşey ise ürün verimi ve fide sağlığı
yüksek olabilir,
kanaatindeyim.

Yorumları ben de merak ediyorum.

akinselcuk
09-04-2009, 22:03
Sayın Zeytinci,

Yüksekteki bir depodan damla sulama yapmak ev için hem enerji tasarrufu sağlar hemde gelişmeyi en az mevcut sistem kadar teşvik eder.

Burada bizim denemesini yaptığımız düzeneklerin ana fikri bir saksıda çilek yetiştirmekten çok daha büyük düzeneklere prototip hazırlamaktır. Ya da bir diğer deyişle büyük otomasyon sistemleri, minyatür prototiplerini yaparak taklit etmektir.

Tabi birde bu yaptıklarımıza, boş durmayı sevmeyen ellere hakim olmayışın bazen mantıktan uzaklaşan tasarımlar ortaya çıkarması da diyebiliriz.

Benim asıl amacım, yani Konya tabiriyle aklımın tabanındaki şey, çileğin bir otomasyonla topraktakinden daha verimli üretilebileceğini görebilmek.

Şu ana kadar kapsamlı bir üretimhanede ( kontrollü sera, Laboratuar vs. ) olmayıp, yöneyi, sıcaklığı, nemi, havalandırması bitkiye değilde bize uygun olan ev içinde bu denemeleri yaptığımız için aldığımız sonuçları çok bilimsel değerlendiremeyiz.

Fakat en azından el alıştırması yapıp yıllardır unuttuğumuz bir çok zirai bilgimizi de hatırlatması açısından çok da faydasız olduğunu söyleyemeyiz. Domatesle halhazırda değilse bile , en azından çilek bitkisi ile ciddi bir iletişim kurduğumu hissedebiliyorum , kendi adıma konuşursam eğer. Haliyle çilek bitkisine hakimiyet kurabilen eller eninde sonunda domates ile de aynı merhaleyi katedecektir.

Önce otomasyonda bitki yetiştirmek

Sonra bunu geliştirmek

Ardından en ekonomik halini ortaya koymak

Ve son olarak bu üretimi bir değere dönüştürmek.

Bir uyduruk saksı olarak baktığımız bu şey belkide tepesine çıkmak için önüne geldiğimiz bir dağın yamacında tekme attığımız ilk taştır.

Önceki yazınızı görmedim **** farkedemedim. Kusura bakmayın.....

akinselcuk
09-04-2009, 22:18
Damla sulama için şöyle bir örnek vereyim. Ben ufakken yazın tatile giderken evdeki süs bitkilerini annem içi su dolu leğene koyardı. Biraz büyüyünce bu iş bana kaldı. Bir yaz iki yaz derken bu iş bana sıkıcı geldi bir gün.

Akvaryumcudam 5- 10 metre hortum aldım. Biraz T bağlantısı, bir kaç tekli musluk. Evdeki büyük 2 bidona su doldurdum. bidonu yerden 1,5 metre yüksekte bir yere koydum. Bidonun içinden saksılara hortum çektim. Uçlarına birer musluk taktım. Hortumdan başlangıçta havayı emip içlerinin havasız su ile dolmasını sağladım. Muslukları ayarladım. Dakikada 3 - 5 damla olacak şekilde.

Saksıların yerleri bile değişmedi. Bütün eziyet bidonu masa üzerindeki bir sandalyenin üzerine koymaktı.

Dönüşte bidondaki su dibini bulmuş ama bitmemişti. Ancak bitkiler bizim evde bulunduğumuzdan çok daha iyi gelişmişti. Çok şaşırmıştım.

Bitkinin hızına uygun yavaş sistemler hem enerjiden tasarruf hemde bitki daha iyi geliştiren sistemler buradan anladığım şey.

çelebi
10-04-2009, 11:18
Bu akvaryum hortumu içinde musluk var değilmi sayın akınselcuk? Ondan bahsediyorsunuz.

akinselcuk
10-04-2009, 12:17
Akvaryumcuda satılan bildiğimiz hava musluğu. Hortumun ucuna takıyoruz ki damlama miktarını kabaca da olsa ayarlayabilelim.

akinselcuk
23-04-2009, 21:48
Bu arada bizim balkondaki otomatik sulamalı saksıdaki çilek fideleri gayet güzel büyüyor. Motor 5 dakika sürekli çalışma pozisyonunda 2,5 saatte bir sadece gündüz sulama yapıyor. Vertex de herhangi bir bozulma yok.

Ec değerini oldukca düşük tutuyorum. Çok kapalı bir sistem olsada buharlaşma ile bir su kaybı oluyor. Çok yoğun güneşe rağmen yüzeydeki perlitte ciddi bir yosunlaşma olmadı.

Fakat fidelerde küçük siyah böcekler var. Onlara bir çare bulmalı. Bitkiyi yakmadan çicekleri öldürmeden yani hiç ilaç kullanmadan bu böceklerden nasıl kurtulmalı acaba ?

jehri_75
28-04-2009, 14:24
Tüm bunlara ne gerek varki,7 Gram Sutut ile saksılarda sulama olayını çözebilirsiniz...Selamlar

akinselcuk
28-04-2009, 21:06
Saksı dediğin 3 - 5 litre hacim. Eninde sonunda sulamak gerek.

Sutut bize bir tatil süresi kazandırsa da konunun özü düzenli yapılan işlemin bitkiyi daha iyi geliştirdiğidir.

Zaten topraksız tarımda bitkinin su sorunu olmadığından sutut a ihtiyaç olamaz. Evdeki topraklı saksılar bir sulama düzeneğini anlatmak içindi.

alone35
02-05-2009, 22:02
*** çok güzel olmuş ama baya zahmetli bir iş bence ben evimin bahcesıne sera yaptım topraksız perlitle 50 metre kare bugun baktım kızarmaya baslamıslar bir haftaya kalmaz satmaya baslarız insallah.bilgilerinizi paylaştığınız için çok tşkrler ******...

akinselcuk
20-05-2009, 18:36
Saksının son hali.

tugo
20-05-2009, 19:24
Tüm bunlara ne gerek varki,7 Gram Sutut ile saksılarda sulama olayını çözebilirsiniz...Selamlar

Ayrıca bütün bu uğraşıların verdiği zevki Sutut veremez. Elinize sağlık

legendoldubee
01-09-2009, 15:07
internette kısa bi tarama yaparak adı geçen motora ulaşabilirsiniz örnek olarak;

http : // www . karatayotomotiv . com . tr /?mod=product&cat_id=39&product_id=17816

siteye yeni üye olduğumdan verilen internet adreslerini silebilir diye adreste boşluklar var birleştirerek yazarsanız sorun yaşamazsınız

akinselcuk
03-01-2010, 23:33
Önümüzdeki bir kaç haftada gene basit bir hidroponic saksısı yapacağız bunda ilaveten led aydınlatma olacak, yakında resimlerim. Saksıları çokda aydınlık olmayan bir odada tutacağız bakalım led aydınlatmasından ne sonuç alacağız ?

akinselcuk
06-02-2010, 15:26
Bu basit hidroponik saksısı için düşündüğüm malzemeyi aldım. İki katlı saksı, motor, perlit, torf, ledler ama halen yapmaya başlayamadım. Biraz daha zaman.

baba.monk
25-05-2010, 14:53
Evde topraksız tarım denemelerim için büyükçe bir saksı içerisine perlit doldurarak bir düzenek hazırladım. Bu düzenek ile ayarladığınız saatlerde istediğiniz süre boyunca sulama da yapabiliyorsunuz.
Öncelikle hangi malzemeleri temin ettiğimize bakalım:

1. 75 cm’lik bir saksı
2. Bu saksıyı doldurabilecek kadar perlit
3. Drenajı sağlayabilmek için çok ince gözenekli çelik tel
4. Yapıştırma işlemleri için silikon
5. Araba silecek suyu motoru (sonradan değişti, bir sonraki yazımı da okuyunuz)
6. Çeşitli çaplarda hortum
7. Akvaryum vanaları
8. Elektronik ya da elektromekanik zamanlayıcılı priz
9. Bir miktar strofor
10. Zemine yapıştırmak üzere tahta ya da plastik parçalar
11. Kablo bağları

baba.monk
25-05-2010, 14:55
Malzemeleri temin ettikten sonra düzeneğimizi hazırlamak üzere kilerimin bana ait bölümüne hanımdan azar işitmemek için gazete serdim. Sonra bu gazetenin üzerinde çalışmaya özen gösterdim. Fakat yine de gazeteden taşıp da kilimin üzerine çıktığımız olmuş:)

baba.monk
25-05-2010, 14:56
Zemine yükselti yapması amacıyla birkaç plastik korniş parçası yapıştırdım. Sonra bunun üzerine çok ince gözenekli çelik tel örgü yapıştırdım. Tel örgüyü silikonla saksının iç çeperlerine su sızmayacak pardon perlit dökülmeyecek şekilde yapıştırdım.
Sol tarafta küçük bir bölümü sert strofor ile ayırdım. Stroforu saksının boyutuna göre ölçüp kestim yapıştırmadan önce de en altta küçük oyuklar açtım ki fazla su oradan geçebilsin.

baba.monk
25-05-2010, 14:58
Saksıya perliti doldurduktan sonra bolca su verdim. Böylece hem perlit ıslanmış oldu hem de drenaj sisteminin iyi çalışıp çalışmadığını gördüm. Fazla su gayet başarılı bir şekilde tel örgüden ve stroforun altındaki oyuklardan sızarak tahliye deliğinden aktı. Artan bir miktar çelik tel örgüyü de tahliye hortumunun kaçak perlit tanecikleri ile tıkanmasını engellemek için tahliye deliğinin önüne filtre olarak yerleştirdim.
Daha sonra sulama işlemini otomatik hale getirmek için araba silecek suyu motorunu saksının boş bölümüne monte ettim. Motoru saksıya kablo bağı ile sabitledim. Motorun suyu çekeceği bidona ve suyu basacağı yerlere göre akvaryum hortumu bağladım. Saksıda istediğim bölgeye istediğim miktarda su verebilmek için akvaryum vanası kullandım. Ayrıca fışkıran suyun tek bir noktaya düşerek düştüğü yeri oymasını engellemek için de hava taşı kullandım.

Otomatik sulama için 12 volt DC ile çalışan, otomobil silecek su deposu motoru aşırı derecede ısındı. Ayrıca aşırı derecede gürültülü çalıştı. Tüm bunlara rağmen bastığı suyun debisi de yetersiz kaldı.

Sulamanın gecenin geç ya da sabahın erken saatlerinde de otomatik olarak çalışacağını düşününce, “ani sıçrayarak uykudan uyanmalar” ve “mutfakta biri mi var?” sendromları yaşamamak için motoru değiştirdim. Gidip bir akvaryumcudan bir motor aldım. Bu motoru dalgıç pompa misali su bidonuna attım doğrudan 220 V vererek çalıştırdım. Hiç ses çıkarmadan bol miktarda suyu pompaladı. İşin garibi bu motor bana diğerinden daha ucuza mal oldu; hem de 220 VAC - 12 VDC 1A adaptöre de gerek kalmadı.

baba.monk
25-05-2010, 15:01
Bu arada saksıyı mutfakta bir masanın üzerine cam kenarına yerleştirdim. Hanım baktı ben bu kadar uğraşıyorum müsaade etti sağ olsun…
Dikkatinizden kaçmamıştır. Akvaryum hortumu ile yaptığım düzeneği iptal ettim, onun yerine yarım parmaklık bahçe hortumu yerleştirdim. Diğer sistemde su istediğim miktarda gelemiyordu. Bu biraz daha iyi oldu. Hem saksının üzerinde birçok malzeme de kalkmış olduğundan görüntü kirliliği de azaldı.

Su deposu olarak 8 ltlik Kalabak suyu şişesi kullandım. Eee o kadar da olacak değil mi? Eskişehir’liyiz Kalabak Suyu içeriz. Şimdi diyeceksiniz ki, “Madem Eskişehir’lisin niye sakaların getirdiği 19lt’lik damacanadaki kalabak suyunu içmiyorsun da gidip marketten bunu aldın?” Haklısınız, aslında günlük kullanımda böyle yapıyorum da otomatik sulama düzeneğinin deposu niyetine kullanmak üzere 8-10 lt’lik şişe lazım olduğu için şehir milliyetçiliği yaparak yine Kalabak Suyu aldım. Bu arada içimi en hoş ve yumuşak içme sularından olan Kalabak Suyu’nun reklamını da yapmış olduk.
Bu fotoğrafta da sulama anı görülüyor. Fidemiz de Allah nasip ederse büyüyünce domates olacak ve sofralarımıza gelecek…

baba.monk
25-05-2010, 15:05
Zamanlayıcıya bağladığım sulama sistemi gayet sessiz ve derinden çalışıyor artık. Fakat saksının ortasındaki kocaman hortum içime sinmedi. Bu nedenle sulama tesisatını yeniden elden geçtim. Bunun için bir hırdavatçıdan terazi hortumu muymuş neymiş o hortumdan aldım.

Su giriş ve tahliye yerlerini silikon ve ısıtınca daralan makaron kullanarak su sızdırmaz hale getirdim.

Son not olarak, bu işlemleri Ocak ayında yapmıştım, fakat ancak yazıya dökebildim.
Umarım benim yapmış olduğum denemeler ve geçirdiğim süreçler, böyle bir sistem yapmak isteyene faydalı olur.

yedinumara
16-08-2010, 02:16
mükemmel bi proje.. ama bi eksiği var hepsinin.. kendim satıyorum diye söylemiyorum(güneş enerjili şarj cihazları satıyorumda) :o güneş enerjisi olmazsa olmaz.. hem fişe takılı kalan adaptör belli bir süre sonra fazlasıyla ısınacaktır.. güneş enerjisi ile enerjiyi depolayıp kullanmak hem daha çevreci hem fişe bağımsız bir yöntem olurdu.. tabi maliyeti var.. 40-75 TL arası.. ama sonsuz sınırsız enerji sonuçta...

akinselcuk
16-10-2010, 15:44
sayın Baba.monk,

Siteye 100m2 modüler sera projesi yazımdan sonra gelen yorumlara biraz sıkıntıyla baktığımdan dolayı eski hevesimi yitirdim ama bu başlığı şu ana kadar kaçırdığım için çok üzgünüm.

Harika bir çalışma yapmışsınız. Sadece 43 nolu yazınızdaki resimde hava taşı neden perlitin üzerinde duruyor onu kavrayamadım. Besinli suya hava vermelisiniz.

Topraksız tarımda besinli suda ne kadar çok oksijen varsa o kadar çok verim alınabiliyor ben bu forumdan sonra yaptığım tüm denemelerde bu kanaate vardım. Mümkünse akansu. Yani köklerin üzerinden verilen akan bir besinli su her bitkide çok büyük kök gelişimi ve hızlı bir bitki büyümesi sağlıyor. Ama ekonomi ve basitlik düşünüyorsak perlite kademeli verilen oksijenli besinli su.

Sisteminiz mükemmel olmuş. Tebrik ederim.

akinselcuk
26-09-2012, 15:20
Güneş enerjili otomatik sulamalı saksı düzeneği. Evet çok ilgi çeker haklısınız Yedi numara.

Ama burada bizlerin heves ettiği asıl konu bitkiyi topraksız beslemek olduğundan sistemler hep ikinci planda kalır. Amaç toprak olmadan bitki büyütme ve bunu evde yapmak. işin içine ne kadar elektrikli aksam ne kadar elektronik aygıt o kadar ürküntü oluşuyor.

Halil Balaban
26-09-2012, 17:33
Sayın Akın Selçuk Kolay Gelsin,
Akın Hocam yaklaşık 6 aydır bu siteyi takip ediyorum. 2,5 aydırda üyeyim. 6 aydır sizi zevkle takip ediyorum. Anlatımınıza hayranım. Konulara bakışınız, yeni sistemler uygulamanız, imalatlarda ki beceriniz ve çok sürükleyici anlatımınızla, konuların anlaşılırlığını kolaylaştırıyorsunuz. Hem tebrik eder, hem de teşekkür ederim. Bayadır yazmadınız. Özlemiştik. Bu gün yeni yazılan mesajlara bakarken tek depolu çok çeşitli sistem konunuzu gördüm. Sizi okumak zevkli olduğu için baştan aldım. Bitirdim ki balkonda akan suda çilek gelmiş. Onuda baştan aldım. Bitti sandım. Karşıma 4 konu daha çıktı. MaşAllah hocam rüzgar gibi giriş olmuş da ben yetişemiyorum. Gelişiniz hızlı ve bereketli oldu. Yeni konularda, yeni sistemleri deneyeceğinizi bildiğim için kolay gelsin diye başlık attım. Bekliyorum(z). Hocam saygı ve sevgilerimi sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

cefrin
26-09-2012, 18:20
Çok güzel bir proje tebrik ederim. Çok kolay yapılabilir bir proje. Sadece kafamı karıştıran zamnlayıcı oldu. Bu zamanlayıcılar her elektrikçide satılır mı? Bir de bidonun içinde kablolar var onlar patlamaz mı sigortaları arttırmaz mı? Gerçi 12 volt demişsiniz ama sorun oluşturabilir diye düşnüyorum.

akinselcuk
26-09-2012, 19:41
Sayın Halilbalaban teşekkürler.
Bir ara çok yazıyor paylaşıyorduk. Sonradan pek yazamaz oldum. Sizin yazdıklarınızı da gördüm hep ama cevaplayamadım. Bugün eski başlıkları bir güncellemek istedim. Gördükleriniz onlar, bir araya gelince yakalamışsınız demek ki.

Sayın Cefrin,
Zamanlayıcı diye kullandığımız şeyi her elektrikcide her AVM marketinde bulursunuz. Ucuzdur. 10 lira gibi mesela. Burada gördüğünüz programlanabilir dijital bir zamanlayıcı ve fiyatı daha yüksek. Mekanik yani tırnaklı bir zamanlayıcı almanız yeterlidir.

Kovadaki kablolar korkutmasın. 12 volt doru akım. İnsanı çarpamaz. Elinizle tutsanız bile hissedemezsiniz. Fişe taktığımız zamanlayıcıya adaptör takıyoruz. 220 volt çarpan elektrik orada kalıyor. Adaptörde 12 volta düşüp doğru akıma çevriliyor.

Kovanın yanındaki kabloların üzerine su dökülse bile bir kıvılcım bir patlama bir sigorta attırma olmaz. Ama su motoru üzerine dökülen su zamanla motoru bozabilir. Bir su motoru olsa bile dışardan üzerine su gelirse bir şey olmayacak şekilde yapılmamış. Ancak anında bir arıza olmaz. Zamanla iş göremez olabilir.

Zamanlayıcı ve adaptörün üzerine su dökülmesi hayati şekilde tehlikelidir. Ama bu iki ekipman prizde takılı kovanın yanında değil.

Kovanın yanındaki kablolara su değmesi bir tehlike doğurmasa da su gelmemesine dikkat edilmelidir, zamanla bozulup arıza yapmaması için.

Halil Balaban
27-09-2012, 00:34
Sayın Akın Selçuk İyi Geceler,
Benim mesajım galiba eksikli kalmış. Bu da sizde; konularınızı bir araya gelince fark ettiğim kanısını oluşturmuş. Oysa daha önce okuduğum halde; sadece son mesajı değil, tamamını tekrar okumaktan zevk aldığımı anlatmak istedim. Saygı ve sevgilerimi sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın.
HALİL BALABAN

akinselcuk
27-12-2012, 08:23
Saygı sevgi bizden. Sizde sağlıcakla kalın.